Бисквитки

петък, 14 януари 2011 г.

Слагат таван на цените за избор на екип или на лекар в болниците

Нови условия за избор на екип или на лекар предвиждат промените в Наредбата за осъществяване правото на достъп до медицинска помощ, публикувани в бр.5 на Държавен вестник от 2011 г. Съгласно измененията в наредбата се залагат пределни граници за двете услуги като за тях болниците имат право да формират отделни такси.
Изборът на екип или на лекар ще става само по изрично настояване на пациента. За тази цел на видно място в болниците трябва да бъде обявен списък с цените на изпълняваните клинични пътеки и максималните цени за избор на екип или на лекар, определени от наредбата.
Изборът на екип или на лекар не се допуска, когато лекарят или екипът е само един, както и след осъществяване на конкретната интервенция. Избор на екип не може да се прави и за лечение и наблюдение по време на целия престой на пациента в болница.
При заявено желание от страна на пациента да избере лекар или екип от медицински специалисти той попълва заявление по образец, което задължително подписва. Информацията за броя на пациентите, които са избрали лекар или екип, цената на избора, както и цената на клиничната пътека, ще се записва от болниците в електронни дневници. В края на всяко тримесечие болниците ще изпращат в Регионалната здравна инспекция данните от електронния си дневник.
Контролът по спазване на наредбата ще се осъществява от НЗОК и нейните териториални подразделения, и от изпълнителна агенция „Медицински одит”.

цена на КП  

Избор на лекар
Избор на екип
До 500 лв.
50% от КП, но не повече от 250 лв.
75% от КП, но не повече от 350 лв
От 501 до 1000 лв.
50% от КП, но не повече от 300 лв.
75% от КП, но не повече от 450 лв.

От 1001 до 2000 лв.
30% от КП, но не повече от 400 лв.
60% от КП, но не повече от 700 лв.
Над 2000 лв.
20% от КП, но не повече от 700 лв.
40% от КП, но не повече от 950 лв.


Над 3600 здравноосигурени лица са сменили личния си лекар

3603 здравноосигурени лица от врачанска област са сменили личния си лекар през месец декември 2010 г. За сравнение техния брой през юни миналата година е бил над 4000 души. Общопрактикуващият лекар е длъжен да оказва медицинска помощ на здравноосигурените лица от датата, на която е осъществен изборът. Когато пациентите правят нов избор на общопрактикуващ лекар новото лечебно заведение изисква по служебен път извлечение от необходимата медицинска документация от стария лекар.
Съгласно действащите нормативни разпоредби смяната на личен лекар се извършва два пъти в годината в периода от 1 до 30 юни и от 1 до 31 декември. При промяна на настоящия адрес здравноосигуреното лице има право по всяко време на годината да избере нов личен лекар. Извън законовоустановения срок нов избор на общопрактикуващ лекар може да се извърши и при прекратяване на договор с изпълнител на първична извънболнична медицинска помощ.
Най-честите причини за смяна на личния лекар са неиздаване на направления за консултация с лекар специалист, промяна в местоживеенето на пациентите, лични предпочитания на здравноосигурените лица към общопрактикуващите лекари, недоволство от качеството на медицинското  обслужване,  отказ на домашни посещения и др.
По договор с РЗОК-Враца през 2010 г. са работили 119 изпълнители на първична извънболнична медицинска помощ.

четвъртък, 13 януари 2011 г.

Готвят натиск върху търговски вериги за цените

Мирослав Найденов: Няма фактори, които да налагат лавинообразно поскъпване на хляба и олиото
Бедният български производител спонсорира богатия чужд търговец, каза след Консултативния съвет по зърното министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов по повод големите търговски вериги.
Мирослав Найденов: Няма фактори, които да налагат лавинообразно поскъпване на хляба и олиотоМинистърът обясни, че на съвета е обсъдено приемането на механизми за влияние върху големите търговски вериги, които завишават цените и оказват натиск на пазара. За да се намерят такива механизми за въздействие предстои среща с производителите и преработвателите.
Един от механизмите Мирослав Найденов вижда в засилване на контрола върху качеството, което ще стане възможно с новата Агенция за контрол на храните, предаде БТА.
Няма фактори, които да налагат лавинообразно поскъпване на хляба и олиото, каза още Найденов.
Преди дни Яни Янев от Асоциацията на производителите на олио прогнозира, че до средата на годината цената на олиото ще се повишава и е възможно да достигне и 5 лева за литър. В средата на миналата седмица някои хлебопроизводители предупредиха за предстоящо драстично увеличение на цената на хляба - между 15 и 20%.
По думите на Найденов, поскъпване в рамките на няколко процента е нормално, но 15-17 и 20 на сто поскъпване на хляба и цена от 5 лв. за килограм олио е напълно необосновано.
"Хляб има достатъчно, а зърненият баланс е не само осигурен, но има зърно и за износ, което е от около 500 хил.тона. Около 3000 тона зърно за специални тестени изделия само са внесени досега от Казахстан", информира той.
Според Красимир Аврамов, председател на Асоциацията на зърнопроизводителите, трябва да се преценят обекивните фактори за поскъпването на хляба и да се изключат спекулативните.
Георги Попов, председател на Асоциацията на хлебопроизводителите, потвърди, че няма основание за лавинообразно поскъпване на хляба, но това не означава, че той ще остане на същата цена. При равни показатели на цени с останалите страни членки на ЕС, няма как да останем на същите цени, коментира той.
До нова реколта тенденциите са за покачване цената на хляба, като дял за това имал и 60-процентната сива икономика. Увеличението ще бъде различно за различните региони, каза още Попов като не се ангажира с конкретна цифра. Себестойността на 700 грама легално произведен хляб е 1,06 лв., уточни той.
Около 3 700 000 тона пшеница са произведени тази година, каза по-рано Красимир Аврамов. Около 1 600 000 тона са изнесени и ако износът продължи със същите темпове може да се наложи да внасяме качествена пшеница на малко по-висока цена, коментира Аврамов. Той препоръча мелниците да се запасят с по-евтината пшеница, която сега е в наличност, а Държавният резерв да изкупи поне 50 000 тона.
БГНЕС

Върлува фишинг измама за клиенти на Банка ДСК

„Във връзка с разпространени имейл съобщения, които подканват към отваряне на линк, водещ към уеб страница, наподобяваща страницата на Интернет банкирането на Банка ДСК, ви информираме, че тези съобщения представляват опит за измама“, съобщиха от Банка ДСК на 13 януари.
Ако видите в пощенската си кутия това съобщение
или друго подобно, подканящо ви да последвате линк към уеб страница, на която да въведете ваши потребителски идентификатори или друга конфиденциална информация, бъдете сигурни, че това е опит за измама. „Банка ДСК не изпраща имейл съобщения, които съдържат линкове на уебсайтове, в които да се въвеждат конфиденциална информация като потребителско име и парола за достъп до интернет банкиране или информация за банкова карта като: номер на карта, ПИН на карта, дата на валидност или CVV/CVC“, казват от банката.

Започна общоевропейски конкурс за млади дизайнери

В подкрепа на новата икономическа стратегия „Европа2020” 2011г. отбелязва очаквания старт на програма „Модна Европа”, която за чест на нейните създатели бе високо оценена и призната от Европейската Комисия и Европейския Парламент. Първият реализиран акт включва серия от проекти за Европейски  стандарти на стоки и услуги в областта на модата и модния дизайн и свързаните с тях други публични изкуства.
Имайки в предвид, че Седмицата на модата е основното събитие на Европейската и световна модна индустрия, логично е старта и програмата за „Модна Европа” 2011-2020 да започне именно с въвеждане на единен европейски моден стандарт. От една страна изготвения и приет от ЕМС проект за презентация на мода и дизайн в колективни дейности е свързан с първите публични събития, които широката общественост очаква от ЕМС и ще има възможността да види от настоящата година. От друга страна необходимостта от единен стандарт за презентация на мода е първата и най-основна част за високо качество на събитията с името на Европа и в подкрепа на една от най-основните дейности на ЕМС: да бъде защитник на интересите на производители и модни творци и милионите потребители на мода и дизайн не само като консуматори, но и като почитатели.
Продуктът за услугата с марка, идваща от Европа е символ на качество и исторически престиж като обединява най-доброто от Европейската и световна практика за презентация на мода, чието начало е поставено в Париж по време на Втората Световна война с първите организирани прегледи на френски колекции. Това е катализатора за старта на първата седмица на модата в света през 1943г. в Ню Йорк от Елинор ЛАМБЕР, за да достигне настоящия момент на своето необходимо узаконяване от Европейски моден съвет и Европейските институции в единен регламентиран стандарт. Защитата на интелектуалната собственост в модата и модния дизайн, Кариерен център за развитие и подкрепа на нови имена, единен стандарт за оценка на колекции, за участие на модели, за съпътстващи мероприятия и медийни презентации, списание „Фешън Уик” и др., са само малка част от водещите акценти в приетия документ с общ обем от 19 страници, дело на 17-те страни членки на ЕМС.
Проекта за унификацията е вече адресиран до Еврокомисар Мишел БАРНИЕ (Франция), пряко отговорен за вътрешния пазар и защитата на интелектуалната собственост за откриване на процедура за приемане на Директива за Европейски стандарт. Този акт е и знак на подкрепа на неговия мандат „в началото на един нов етап”, както казва той в писмо до Президента на ЕМС Надя ВЪЛЕВА по повод приемането на стратегия „Европа2020”, за „да изградим заедно една по-гражданска, по-силна и по-способна Европа”. Разбира се, това е знак и на дълбоко уважение към френското модно ноу-хау, гордост и чест за Европа и света. Седмицата на модата е събитие от основно значение при определяне на тенденции, влиянието върху нашия гардероб и културно-икономическата интеграция и растеж на всички страни с регистрирано организиране в над 100 европейски и още над 200 локации по света днес.
И така, както един от символите на Централна Европа – пражкия часовник „ОРЛОЙ” отмерва времето на Европейския възход и неговото обединение във всички сфери на Европейската политика, така и Европейската модна институция започна да отмерва своя 10 годишен период на публично развитие и дейност. Чешката Република е 17-та Европейска страна, която откри своето представителство.Kато страна, част от Европейския Съюз, чрез Националната камара за мода на Чешката Република с Президент Г-жа Юлия ХЕНДРИХОВА, тя зае своето място в управлението на Европейската Модна институция. „С моите колеги ние ще направим във висша степен най-доброто сътрудничество”, се казва в обръщението до всички страни в ЕМС.„Ние ви гарантираме нашата чешка преданост, почтеност и максимална активност”, казва Г-жа ХЕНДРИХОВА.
Осъщественото вписване може да видите в Европейския регистър, заедно с данни на всички 17 страни, необходими за регистрация на участници в първият общоевропейски конкурс за млади дизайнери, започнал по предложение на Румъния на 01.01.2011г.:

Крайният срок за национални участия на модни таланти от 15 до 30 годишна възраст в конкурса приел името „Европейска изгряваща мода” е 31.03.2011г. Националните победители и техните подгласници ще научим до края на май 2011г., а първите общоевропейски Малък и Голям финал са предвидени за 3-4 и 6 август 2011, логично в Париж, Франция. За реализацията на посочените активности и изцяло за програма „Модна Европа” 2011-2020, ЕМС подготвя Генерални стратегически партньорства и подкрепа, които ще бъдат обявени скоро. Поради нумизматичната стойност на предвидените взаимодействия те определено ще променят облика не само на Европейската, но и ще подпомогнат развитието изцяло на световната мода и творци!

ЕМС Прес информация/11.01.2011

сряда, 12 януари 2011 г.

ВМРО-Враца издава свой бюлетин


Общинският комитет на ВМРО във Враца започва издаването на информационен бюлетин, които ще излиза всеки месец и ще се разпространява безплатно. Бюлетинът е озаглавен „РОДОЛЮБЕЦ” и ще  отразява актуалните събития, дейността на войводите във Врачанско, коментар по обществено значими теми, припомняне на исторически събития и личности.
Първият брой е посветен на навършващата се на 24-ти януари 67 годишнината от англо-американските бомбардировки над Враца. Засегнат е въпросът със скандалното закриване на поделение 52380. В рубриката „Интервю”, общинският съветник Красимир Богданов, коментира решението, спортната база във Враца да се използва безплатно от децата. Отразена е и инициативата на ВМРО за възстановяване откраднатия паметник на Васил Левски.

Ботев”-Криводол освободи двама

Треньорското ръководството на „Ботев”-Криводол освободи двама футболисти от тима. Това са вратарят Стоян Симеонов и дошлият на проби халф Цветко Иванов. Стражът Стоянов ще разтрогне договора си с втородивизионния тим по взаимно съгласие. Вратарят рядко намираше място сред титулярите и това е причината да не се разчита в бъдеще на него. Иванов пък не успя да се разбере с клубното ръководство и също няма да е част от отбора на „Ботев” през пролетния полусезон. Треньорското ръководство на криводолския тим съобщи, че до началото на подготвителния лагер във Вършец /24 януари-4 февруари/ ще има още освободени футболисти.

Държавата е длъжна да ни пази от бездомни кучета

Европейският съд по правата на човека в Страсбург (ЕСПЧ) прие, че държавата има позитивно задължение да опазва живота и здравето на гражданите от бездомни кучета, съобщи Българският хелзинкски комитет (bghelsinki.org).
Съдът обяви решението си по делото Берю срещу Турция. Жалбата е била от близки на починалата в резултат от нападение на бездомни кучета 9-годишна Газал Берю.
Те се оплакали от бездействието на пазачите в селото, в което е станало нападението и дори ги обвиняват, че дълго време са защитавали кучетата.
Твърдят, че държавата има позитивно задължение да защитава своите граждани от подобни нападения и че тя не го е изпълнила в този случай, поради което трябва да бъде ангажирана нейната отговорност за нарушаване на правото на живот.
ЕСПЧ не намира нарушение на правото на живот, защото, анализирайки фактите по случая приема, че турските власти не са знаели и не са били длъжни да знаят, че Газал ще стане обект на такова смъртоносно нападение. Но те се съгласяват с жалбоподателите, че по принцип държавата има позитивно задължение да опазва правото на живот и здравето на своите граждани от подобни атаки, когато те са достатъчно предвидими.
Съдът намира нарушение на правото на справедлив съдебен процес поради това, че административното производство по случая се е точило на национално ниво близо пет години, се казва в съобщението на Българския хелзинкски комитет.
В същото време  Административният съд София е осъдил кмета на Столичната община Йорданка Фандъкова  да изплати 4000 лв. обезщетение на жена, ухапана от куче.
Инцидентът станал в края на 2009 г. в квартал "Захарна фабрика", където гражданката Л.П. била ухапана от безстопанствено куче.
На жената била направена операция и е била лекувана в Институт "Пирогов". В съда тя е представила документи, а преживените физически и психически страдания са били потвърдени от свидетел и от медицинска експертиза.
 В мотивите си съдът обявява, че е налице "трайно незаконосъобразно бездействие на кмета на Столична община". То се изразява в неизпълнение на задължения, произтичащи от разпоредбите от Закона за ветиринарно-медицинската дейност.
Решението може да бъде обжалвано пред Върховния административен съд.
Два инцидента с ухапвания от кучета станаха през миналата година и във Враца, но няма заведено дело срещу кмета на общината.

Премиерът Бойко Борисов: Те ви подтикват да кажете „Ние не искаме да ни подслушват”

„На никого от вас не съм уронил достойнството, точно обратното – бих му го уронил и бих му създал в бъдеще проблем, ако на сигнала напиша „Не” като резолюция или кажа на службите „Няма да работите”, или тръгна да се разправям с прокурора дали е прав или не и да се опитвам да влияя. Затова работете смело, отговорно, в условията, че всичко, което правите, трябва да е честно и почтено и прозрачно и няма от какво да се плашите.
Те ви подтикват да кажете „Ние не искаме да ни подслушват”. Да, когато работиш честно и почтено, няма кой да те подслушва.”. Това заяви днес пред членовете на кабинета министър-председателят Бойко Борисов.   „Когато  информация дойде при мен във вид на справка, доклад, сигнал – каквото и да е, аз отгоре пиша: или за ДАНС, или за МВР, или, ако ми се струва, че е сериозно и има действително такъв потенциал за подобна практика, директно го адресирам с молба главният прокурор и Върховна касационна прокуратура да образуват проверка и да се установи е ли е верен този сигнал, има ли извършено престъпление и ако има извършено престъпление, да се повдигне обвинение, или ако няма – съответно да се прекрати.”, каза още премиерът Борисов.
Правителствен пресцентър

И Враца взима мерки срещу шапа

По заповед на директора на НВМС днес се проведе заседание на областната епизоотична комисия. Причината е възникнало огнище на болестта шап в село Кости, област Бургас. На заседанието стана ясно, че в момента са взети стриктни мерки за недопускане на вируса в нашата територия. Заповед за това е издадена и от директора на РВМС – Враца д-р Павлина Георгиева.  От вчера текат клинични прегледи за шап във фермите за козе, овце, говеда и свине. От днес се уведомяват и собствениците на животновъдни обекти за прилагане на биосигурност и недопускане на външни лица в обектите. Областната епизоотична комисия вече изготвя график за спешно свикване на общинските комисии. Уведомени са и частните ветеринарни лекари. На територията на областта няма пазари за чифтокопитни животни и не се порвеждат изложби на такива. В готовност е и дезинфекционна техника. ДВСК от днес са издали предписание и към големите вериги магазини и месопреработвателните и месодобивните предприятия. РВМС предостави на МВР-Враца образец на оригиналните документи, които придружават транспортирането на животни в страната. Целта е да не се допуска фалшифицирането им. Областната епизоотична комисия се председателства от заместник областния управител Цветелина Теофилова. В нея участват представители на МВР, ГЗ, РЦЗ, РИОКОЗ, РВМС, ДВСК, Ловно-рибарския съюз, структурите към министрество на Земеделието и храните.
Комисията апелира към всеки човек, който отглежда кози, овци, свине и говеда, в случай на каквото и да е заболяване на едно животно, да потърси консултация от ветеринар. Често стопаните прибягват до самолечение на домашните си животни. Въпреки че регионът ниотстои на 500 км от огнището в област Бургас, шапът е изключително лесно разпространим вирус. Опасността идва оттам, че той може да бъде пренесн механично. Попаднал върху дрехи, предмети, подметки, гуми и багаж. Върху подметка на обувка, например, шапът живее 86 дни. Сега и времето благоприятства дългия му живот. В почвата той може да издръжи от 40 до 60 дни. Шапът не е опасен за хората, но е такъв за животните. В бургаското село Кости вече има официално регистрирани 37 случая на шап. Изследвани са над 1000 животни. Над 300 кози, овце и свине в селото ще бъдат умъртвени. Хората ще получат обезщетение за това. Около селото е създадена 3-километрова зона, в която ще бъдат унищожени всички животни. Постоянно наблюдение тече в 10-километовата зона около Кости. Не се допуска никакво излизане или влизане на стоки, хора и животни. Болестта е тръгнала от заразено диво прасе. Изключително щастлива е била случайността, че водачът на ловната дружинка е бил ветеринарен лекар. Той веднага е разпознал клиниката на шапа в животното и дори не е разрешил то да бъде разфасовано. В тази връзка предсдетаелят на Ловно-рибарския съюз във Враца потвърди, че всички ловци са инструктирани във връзка с появата на болестта в България. Мерките, които странат ни е взела, към ммонета показват добри резулатти. В една развита Англия, например, справянето с разпространението на шап отне половин година. Врачанското РВМС е изпратило четирима лекари на помощ на екипите, които работят на терени в Малко Търново.  

РЗОК-Враца изплати днес дължимите суми на аптеките за 2010 г.

Районната здравноосигурителна каса във Враца преведе днес – 12 януари, дължимите суми на аптеките в размер на 975 797 лв. за месеците октомври и ноември на 2010 г. Средствата са за два отчетни периода  - 16-31.10.2010 г. и 01-15.11.2010 г.
Аптеките имат да получават от РЗОК-Враца още 1 041 410 лв. за два отчетни периода – 16-30.11.2010 г. и 01-15.12.2010 г. Средствата не бяха изплатени в края на миналата година поради преразход в бюджета на НЗОК за лекарства.
Освен аптеките здравната каса дължи доплащане за извършената и отчетена дейност съобразно сумите по делегираните бюджети и на болниците за месеците юни и юли на 2010 лв. в размер на 981 675 лв.
За изплащане на неразплатени задължения за 2010 г. в Закона за бюджета на НЗОК за 2011 г. са предвидени средства в размер на 100 млн.лв.
През тази година за лекарства за домашно лечение, медицински изделия и диетични храни за специални медицински цели в бюджета на НЗОК са предвидени 391 милиона лева.

Собственик на бензиностанция заплашил да я взриви, ако от НАП я запечатат

Собственик на бензиностанция в съседния на Мездра и Враца Ботевград заплашил по време на проверка на Националната агенция за приходите, че ще взриви обекта, ако бъде запечатан от приходните инспектори. Със запалка в едната ръка и пистолетът за гориво на една от колонките разгневеният търговец обявил, че ако данъчните му съставят акт и запечатат бензиностанцията, ще взриви горивото, заедно с всички присъстващи на мястото. 
Служителите на НАП констатирали, че обектът няма изградена връзка на фискалната система със сървърите на приходната агенция, което е задължително по закон. Обясненията на собственика за този пропуск хвърляли вината за неизпълнението на задължението на сервизна фирма, която получила възнаграждение за работата, но се оказало, че инсталирала система, която не е изпитана от Българския институт по метрология.
След намесата на полицията актът за нарушение е бил връчен на собственика, а бензиностанцията запечатана до изпълнението на изискваната от закона дистанционна връзка.
Припомняме, че от вчера започнаха масови проверки на НАП в обекти за търговия с течни горива. От 400 инспектирани бяха запечатани 76, а други 90 не отвориха изобщо. Проверките на НАП продължават и днес.
Междувременно стана ясно, че правителството готви нови законодателни промени, които засилват контрола върху търговия с горива. С предстоящите изменения в Закона за данъка върху добавената стойност ще се въведат допълнителни изисквания към всяка бензиностанция, според които на резервоарите им трябва да бъдат монтирани специални уреди за измерване, които дават точна информация за количеството гориво в цялата бензиностанция. Освен това броячите за продадено гориво на всяка бензино-колонка също ще бъдат свързани в обща система, която комуникира с касовия апарат. По този начин в НАП ще се изпраща подробна информация за количеството налично гориво в обекта, за отчетеното като продадено на колонките и за натрупания оборот.

Обир за 12 лева, читалище остава без ток

На 11 януари  в УП” Криводол” е получено съобщение от Я.З.80-годишна жена от село Градешница, която е заявила, че на същата дата към 02:00 часа, две неизвестни лица след взломяване на две входни врати са проникнали в къщата й и чрез заплахи и сила са  отнели от нея дамско портмоне, в което имало 12 лв. и  купон за хляб.  След бързи издирвателни действия по горещи следи е установено, че извършители на деянието са В.А. на 13 години и В.К. на 21години от същото село.
Вчера 38 годишната Г.Н.от Враца,, е нападната от две неизвестни лица чрез сила  отнели дамската й чанта,  в която имало  около 200 лв. Образувано е дознание.
В читалището на село Остров, неизвестно лице е  извършитело  кражба на 100 метра медни проводници от електрическата инсталация на сградата. Крадецът проникнал  в сградата през прозорец, на който нямало стъкло. Образувано е дознание.

вторник, 11 януари 2011 г.

Европа Директно Враца: Предстои онлайн дискусия с евродепутати

Поради изключителния интерес и многото въпроси, на които евродепутатите - участници в гражданския форум на 3 декември 2010 г. в СУ "Св. Климент Охридски" не успяха да отговорят заради ограниченото време, Информационото Бюро на ЕП заедно с портал  Еurope.bg организира онлайн дискусия с Андрей Ковачев (ЕНП), Илияна Иванова (ЕНП) и Кристян Вигенин (С&Д). Въпросите си към тях по тези теми можете да задавате в четвъртък, 13 януари т.г. от 16.00 до 17.00 ч., когато те ще ви отговарят на живо от Брюксел на адрес http://chat.europe.bg

Ще успеят ли българските евродепутати да запазят гласа на Европа? Как може да бъде постигнато ефективно общоевропейско икономическо управление? Ще намери ли начин Европа да подкрепи реалния бизнес? Това бяха само част от въпросите, зададени от младите хора. Необходим е координиран европейски отговор за ново икономическо управление, подчерта И. Иванова. Залогът е огромен, излизане на Германия от Еврозоната би било провал еврото и на целия ЕС, но няма да се стигне до там и ще бъде направено всичко за се запази стабилността на общата валута, заяви Кристиян Вигенин. Монетарният съюз не може да има успех без другите два стълба - политически и икономически съюз и политики, посочи Андрей Ковачев. Европа се нуждае от европейски политици-визионери, обобщи той.

Портал "Еurope.bg" бе медиен партньор на събитието и излъчи дискусията пряко в интернет. Нейният пълен запис може да бъде видян на: http://www.europa.bg/htmls/page.php?id=33677&category=223

Онлайн дискусията е продължение на този граждански форум и възможност  да получат отговори много въпроси, зададени в залата или потъпили по интернет, за които не остана време през двата часа на гражданския форум. Преди  16.00 ч. на 13 януари 2011 г, четвъртък, въпроси към участниците в чата могат да бъдат задавани на info@europe.bg

Врачанци и козлодуйци живеят в Добричко


Къща във Врачанци
Това са две съседни села между Добрич, Варна и морето. Така се казват – Врачанци и Козлодуйци. В пъвото живеят 120 души, а в другото 430.
Кметът на село Врачанци разказва, че старото име на селото е Чакърча. Идва от “чакър”, което най-общо се превежда “пъстър”. Предполага се, че това име е било дадено на селището заради разнообразния релеф на местността, в която е разположено. През селото минава приток на Суха река.
Край Врачанци има три естествени чешми и много пасища. Недалеч от селото е минавал стар римски път. Говори се, че е имало хан или поне станция за подмяна на конете. И до днес при по-дълбока оран се откриват характерните за римските пътища червени тухли.
 „Когато през 1940 г. се преселихме тук от Паскалево, заварихме две татарски и едно турско семейство.” - разказва кметът. „И три големи чифлика – на братя Бончеви, Павел Узунов и Марин Стоянов. Най-много земя имаха братята. Те живееха в Добрич и се занимаваха с търговия на шевни машини. Притежаваха около 2000 дка. Марин Стоянов имаше 600 дка земя и 600 глави овце. Най-голям обаче беше чифликът на Павел Узунов.
Той е един от първите дипломирани агрономи в Добруджа. Притежаваше 1100 дка, 1000 глави овце и 40 крави. Млякото съхраняваше в подземен изкоп (ние го наричаме бордей), който в края на зимата пълнеше с лед. Чифликът му бе разположен върху площ от 40 дка. Наследниците на Павел Узунов живеят в чужбина. Те са възстановили собствеността върху земите, но няма кой да се грижи за къщата и огромните стопански постройки. Сградите сега са потънали в разруха”.
В края на 30-те години на миналия век в Чакърча освен турци и татари са живели и колонисти – куцовласи от македонските планини. По силата на Крайовската спогодба след възвръщането на Южна Добруджа към България цинцарите са били изселени в Румъния и вместо тях са дошли българи – преселници от Северна Добруджа. Настанените тук семейства са от Бейдаут, Тулчанско – родното село на Стефан Караджа.
Не случайно училището, функционирало до 1966 г., е носило името на прославения войвода. Говори се, че училищната сграда е строена за болница през Първата световна война. След закриването на школото, тя е преобразувана в детска градина, която е функционирала до 80-те години на миналия век. Училищното дело в селото датира още от 40-те години на миналия век. Когато преселниците от Северна Добруджа са пристигнали тук е трябвало да бъдат научени на българско четмо и писмо.
През 1942 г. Чакърча е преименувано на Врачанци – в чест на 35-ти пехотен Врачански полк, сражавал се в Добруджа през Първата световна война. Най-кръвопролитните боеве в Добричката епопея са водени именно край това село. Румънците оказват най-сериозна съпротива на българските войски в полето между днешните села Врачанци и Козлодуйци. И до днес има следи от изгражданите тогава окопи и редути. На 6 септември 1916 година 36-ти пехотен козлодуйски полк заема и се окопава на височините на 2 километра северно от селата. На 7 септември частите на полка оказват помощ на съседния 35-ти пехотен врачански полк, като атакуват във фланг настъпващата руска 61 дивизия, но на свой ред са подложени на унищожителен удар от страна на сърбо-хърватската доброволческа дивизия и са принудени да отстъпят. Битката, както и изхода на боевете край Добрич, е решена от Първа конна дивизия на генерал Иван Колев. В боевете край Осман факъ пехотният козлодуйски полк губи близо 30 % от личния си състав.
На 27 юни 1942 година, в чест на падналите войници от 36-ти козлодуйски полк селото е преименувано на Козлодуйци.
Отбранителните съоръжения са били подновени през 1938 г. в хода на подготовката за Втората световна война, разказва Атанас Златев, чийто баща е участвал в повторното копаене на траншеите. При обработката на земята през 50-те години са откривани големи количества гилзи и неупотребени патрони.
    Осем души от Врачанци участват във Втората световна война. Някои от тях по онова време са отбивали редовната си военна служба и са били разположени в Македония, за да установят българската власт в новоосвободените земи. Селото дава и една жертва по бойните полета на Втората световна война – Калчо Вълчев.
Строежът на сграда за читалище започва през 50-те години на миналия век. Днес дейността на културната институция се изразява в художествена самодейност. Към читалище “Искра” функционира група за автентичен фолклор, която участва във всички регионални и национални събори.
Днес във Врачанци етническият състав на населението е изцяло български. Хората в трудоспособна възраст обаче са едва 10 %. Землището на селото е около 6000 дка. 4200 от тях са обработваеми. Земята се обработва от 20 души – арендатори и частни земеделски стопани.
Животновъдството е единственият поминък на хората в селото. Изобилието от вода и многобройните пасища са чудесна предпоставка за успешно развитие на този отрасъл от селското стопанство. Четирима са частните земеделски стопани с по няколко десетки глави едър рогат добитък. Това са млади хора, които желаят да се развиват. Имат намерение да се кооперират, за да могат по-лесно да посрещнат предизвикателствата на  ЕС.

   

За два часа затвориха 40 бензиностанции

Само за два часа проверяващите екипи на НАП затвориха 40 обекти за търговия с течни горива в цялата страна, защото не са свързали касовите си апарати с информационната система на агенцията, съобщиха от НАП.
Според информация на агенцията една част от неизрядните бензиностанции и газстанции въобще не са отворили врати, тъй като не са изпълнили законовото изискване да подават електронно данни към НАП.
Общо 400 данъчни проверки започнаха днес в обектите за търговия с течни горива. Целта е да се провери дали всички бензиностанции в страната са изпълнили изискването да свържат фискалната си система с НАП. Законът предвижда от днес всеки обект да подава напълно автоматично и без знанието на собствениците информация за натрупания дневен оборот. Освен това органите на НАП ще имат достъп в реално време до всеки от касовите апарати, монтирани по бензиностанциите.
Предстои в близките няколко дни да бъдат проверени всички бензиностанции в страната. Тези обекти, които не са изпълнили законовото изискване да свържат касовите си апарати с агенцията, ще бъдат затворени, а освен това ще им бъдат налагани и санкции, които могат да достигнат до 10 000 лв., предупреждават от НАП.
По информация от агенцията средно 3000 бензиностанции в България отчитат месечно около 400 млн. лв. оборот от продажба на течни горива. След изграждането на връзката между фискалните системи на търговците на горива и НАП ще е възможно по компютърен път да се следят всички отклонения от среднодневните обороти за съответния обект и при отчитане на отклонения, данъчни инспектори ще посещават обекта за физическа проверка.
Най-късно до края на септември 2011 г. всяка регистрирана по ДДС фирма трябва да свърже касовия си апарат с информационната система на приходната агенция, а до края на март 2012 г. всяко фискално устройство в страната трябва да изпраща данни до НАП.
БНР цитира Веселин Чакъров - управител на затворена днес бензиностанция във Варна, според когото целта на тези акции е да игнорира от пазара малките обекти и да облагодетелства голяма фирма, която притежава и рафинерия.
"Няма друга държава, в която монополист да държи рафинерията и да има 50% от пазарния дял на дребно. Това само в България може да съществува", смята Чакъров, цитиран от БНР. 
Инспекторите от офис – Враца днес извършиха проверки на 10 обекти за търговия с течни горива на територията на град Враца и областта.  Целта е да се установи дали са изпълнили изискването да свържат фискалната си система с Националната агенция за приходите.
При направените проверки се установи следното: 1 бензиностанция е със свързан касов апарат с НАП и работи съгласно изискванията на Наредба Н-18 за регистриране и отчитане на продажбите в търговските обекти; 7 – обекта не са осъществявали продажби на гориво в момента на проверката, като 4 от тях са представили договори и фактури за закупени устройства за свързване, но определената дата за монтаж от фирмата изпълнител е 15.01.2011 г.; при 2 бензиностанции е констатирано, че работят в нарушение на Наредба Н-18. Изготвен е 1 Акт за установяване на нарушение и е предоставен срок до 13.01.2011 г. на другия неизряден собственник за представяне на документи.   
На бензиностанциите, които не изпълнят законовото изискване да свържат касовите си апарати с НАП, ще бъдат налагани санкции, които могат да достигнат до 10 000 лв. Възможно е и затваряне на търговски обекти.
Припомняме, че най-късно до края на септември 2011 г. всяка регистрирана по ДДС фирма трябва да свърже касовия си апарат с информационната система на приходната агенция, а до края на март 2012 всяко фискално устройство в страната трябва да изпраща данни до НАП.

Проверяват 10 бензиностанции във Врачанско

От днес започват масови данъчни проверки  в обектите за търговия с течни горива в цялата страна.  Инспекторите ще посещават както бензиностанции от големите вериги, така и малки обекти за продажба на акцизни стоки. Проверките започват след като от тази година влезе в сила изискването всяка бензиностанция в страната да свърже фискалната си система с Националната агенция за приходите. Според тези промени всеки обект ще подава напълно автоматично и без знанието на собствениците информация за натрупания дневен оборот. Освен това органите на НАП ще имат достъп в реално време до всеки от касовите апарати, монтирани по бензиностанциите.
На бензиностанциите, които не изпълнят законовото изискване да свържат касовите си апарати с НАП, ще бъдат налагани санкции, които могат да достигнат до 10 000 лв. Възможно е и затваряне на търговски обекти.
Инспекторите от офис – Враца днес ще проверяват 10 бензиностанции на територията на град Враца и областта, които до този момент не са свързани с НАП. Данъчните проверки в обектите за търговия с течни горива ще продължат до края на месеца. За резултатите от извършените проверки, включително установените нарушения и запечатани обекти ще бъде предоставена допълнителна информация.
Припомняме, че най-късно до края на септември 2011 г. всяка регистрирана по ДДС фирма трябва да свърже касовия си апарат с информационната система на приходната агенция, а до края на март 2012 всяко фискално устройство в страната трябва да изпраща данни до НАП.

Тотю плаши с прокурор „Леденика”

Седемдесет и две предприятия, които дължат 19 млн. лева за работни заплати, ще бъдат дадени на прокуратурата, ако не изпълнят задълженията си до 31 януари. Това обяви пред Би Ти Ви министърът на социалната политика Тотю Младенов.
Сред най-некоректните платци са, бирената фабрика "Леденика" "Автомагистрали Черно море – Шумен", ВМЗ - Сопот и др. Който не може да плаща работни заплати, няма място в бизнеса, коментира министърът. Той уточни, че по негова заповед Главната инспекция по труда е помогнала да се изплатят 82 млн. лева забавени плащания за работни заплати.
В края на 2010 г. бяха оповестени данни, според които инспекторите по труда са разкрили над 3000 работници без трудов договор през второто полугодие на годината. Благодарение на проверките пък през цялата година са изплатени над 75 млн. лв. забавени заплати.
Всичко с отпуските вече е изчистено. Хората ще знаят как да ги използват занапред. Правят се графици, а това улеснява и работодател, и работник, каза още министърът. Според него отпуските се дават, за да могат хората да си починат, за да не боледуват и да са работоспособни. Той уточни, че задължително се правят графици, като през тази година те трябва да са готови до 31 март. Този график ще има реквизити какво да съдържа, каза още Младенов.

Обгорял труп намерен на улица

На улица „Д.Благоев” в Криводол 60-годишна жена е намерила обгорялото тяло на И.И./58г./ от гр. Криводол. Не са открити видими следи от насилие. Трупът е транспортиран в МБАЛ-„Хр.Ботев”-Враца, кадето ще бъде извършена аутопсия. Образувано е дознание.

Мними търговци мамят жена

 Вчера в приемната на МВР в село Враняк се е явила Д.Д.на 77годин от същото село, която заявила, че в къщата й  дошли две непознати лица на възраст около 35-40 години. Те и казали, че изкупуват стари телевизори. Заблудили я с приказки и   извършили кражба на сумата от 3500лв. Непознатите лица се придвижвали  с лек автомобил. Образувано е дознание.

понеделник, 10 януари 2011 г.

Сашо Ангелов пред „Дарик” Велико Търново: "Ботев" /Враца/ ще играе честно, кръстосваме шпаги и нека спечели по-добрият

«Ботев» /Враца/ прицелил ли се е твърдо в «А» група?
Още през лятото, когато имахме организационни и финансови проблеми казах, че целта ни е «А» група и че не живея на 200 километра от семейството си само, за да развивам социалната дейност- футбол. Постепенно нещата при нас се нормализираха и тръгнахме мощно в първенството.
- Сега стабилни ли сте финансово?
Сашо Ангелов © Дарик Враца
- Нормално. В България все още всичко е пари, но съм сигурен, че няма да е далеч времето, когато нещата ще се решават само на терена с футболни средства.
- От кой момент прие «Етър- 24», като съперник на «Ботев» за първото място?
- Още в началото на сезона се чуваше, че във В. Търново и Своге имат амбиции за «А» група.
- Преди две години не успя да реализираш целите си в «Етър- 24». Каква е разликата с «Ботев», където успяваш да вървиш напред. Пое тимът като новак в групата, стабилизара го, сега гоните върха?
- По документи никога не съм бил треньор на «Етър- 24». Първо тогава поех отбора в средата на полусезона, без да съм правил нито селекция, нито подготовка. Второ явно тогава не разполагах с футболисти, които да изпълнят изискванията ми. Опитах всякакви варианти, но не се получи. Освободих играчи, бях готов да се разделя и с други, но се разделиха с мен.
- Каква е разликата според теб между тогавашния и сегашния «Етър- 24», освен в класирането разбира се?
- Явно подобриха организацията и взеха футболисти, които за стандартите на «Б» група са стойностни.
- Какво е нивото на футбола в Западната «Б» група?
- Трагично.
- Има ли отбор, който може да обърка пасиансите на «Етър- 24» и «Ботев» за първото място?
- За мен появата на още един претендент, като «Спортист» /Своге/ е много добър знак. Основното е да се играе коректно и който заслужава да влезе в «А» група, а после с 3- 4 попълнения да се представи на ниво там. Това е, спечелиш ли с отбор, който играе честно значи си си свършил работата.
- «Ботев» ще играе ли честно?
- Гарантирам.
- Ти си треньор, а Росен Ванков капитан на «Ботев» и двамата сте от В. Търново. Това не поражда ли някакво недоверие към вас във Враца.
- Аз от първия ден се сблъсквам с отношението на някои хора от публиката. На какво основание не знам. Много бързо навириха глави. Във Враца съм, за да си върша работата и се радвам, че повечето фенове ме подкрепят.
- С какво чувство ще изведеш врачани на «Ивайло» на 5 март?
- С чувството, че трябва да победим.


С 18 футболисти започна подготовка отборът на „Ботев“-Криводол
 
От първото занимание поради лични ангажименти отсъстваха бранителите Бисер Ефремов и Станимир Господинов и халфовете Виктор Софрониев, Даниел Дочев и Георги Иванов. Подготовка с тима от Криводол започна халфът Цветко Иванов. За последно футболистът се подвизаваше в третодивизионния „Локомотив“-Мездра. Подготовката на „Ботев“-Криводол ще протече на три етапа. До 23 януари отборът ще тренира в домашни условия. От 24 януари до 4 февруари възпитаниците на Иван Ценов са на лагер във Вършец, а след завръщането си до началото на пролетния дял от шампионата отново ще се подготвят на стадиона в Криводол. В треньорския щаб има една промяна. За помощник-треньор на Иван Ценов е назначен досегашният наставник в ДЮШ на клуба Румен Славков.
Общо шест контролни срещи е договорило до момента ръководството на „Ботев“-Криводол. Първата проверка е насрочена за 19-ти януари срещу „Академик“-София. На 22-ри момчетата на Иван Ценов играят със „Спортист“-Своге. На 26-ти и 29-ти януари „Ботев“ ще премери сили с тима на „Чавдар“-Бяла Слатина, а на 9 и 12 февруари с „Ботев“-Козлодуй. „Имаме още три свободни дати-2-ри, 5-ти и 19 февруари и в момента търсим спаринг-партньори“, коментира Иван Ценов. Наставникът допълни, че до края на месеца на футболистите ще им бъдат изплатени три от общо пет дължими заплати.

Врачанин отиде в Козлодуй
Въпреки информациите за сериозни организационни и финансови проблеми, за които алармираха близки до клуба пред Football24.bg, отборът на Ботев (Козлодуй) определено не се е отказал от атака на Б група.
Вчера стана ясно, че в крайдунавския град ще акостира юношата на Ботев (Враца) Цветан Цветанов, който през есента защитаваше цветовете на Локо (Мездра).
През лятото Цветанов бе близо и до завръщане във Враца, но трансферът му пропадна в последния момент. В Козлодуй ще разчитат Цветанов и другото спрягано ново име - Страти Илиев да поведат отбора към професионалния футбол, тъй като двамата се познават отлично от престоя на Илиев в Мездра.