Бисквитки

събота, 22 януари 2011 г.

В Мездра връчиха наградите "Спортист на 2010 година"


На стилна церемония, състояла се в ресторант „Родина” навръх Ивановден по ст. стил – 20 януари, бяха огласени резултатите от анкетата за определяне на 10-те най-добри спортисти на община Мездра, спортист №1, треньор и отбор на 2010 г. В допитването, което се организира от общинската управа за десета поредна година, бяха номинирани 21 състезатели от 10-те лицензирани спортни клуба, за треньор на годината претендентите бяха пет, колкото бяха и формациите, номинирани за най-добър отбор. Техните постижения оцени експертна комисия с председател кмета Иван Аспарухов.
Съвсем заслужено юбилейната класация оглави Митко Ценов от СК „Атлет” – балкански шампион в дисциплината 2000 м стипълчейз при юношите младша възраст, петкратен държавен шампион и трикратен вицешампион за юноши мл. и ст. възраст, седми на 3000 м с пр. на II Европейско отборно първенство – Трета лига в гр. Марса (Малта). 17-годишният национален състезател спечели престижното отличие с максимален брой от 100 точки. 
Подгласник на Спортист№1 стана неговият наставник Йоло Николов, също от СК „Атлет” – държавен шампион при мъжете на 3000 м в зала и на 3000 м с пр. на открито, сребърен медалист от ДИП по крос-кънтри, участник в IX Европейско първенство по планинско бягане в Сапарева баня и в традиционния Софийски маратон. Йоло събра 78 т.
Трети в анкетата се нареди 18-годишният състезател на ШК „Локомотив” Даян Нинов – призьор от Държавните индивидуални първенства по класически шахмат, ускорен шах и блиц при юношите до 18 г. и победител в поредица открити турнири от календара на БФШ. Даян получи 74 т.
В десетката на най-добрите спортисти влязоха също:
лекоатлетът Росен Лилов от КЛА „Вирен” с 59 т., сребърният медалист на 800 и на 1500 м в зала при юношите до 16 г. Тихомир Костов от СК „Атлет” с 53 т., перспективната гимнастичка Натали Цолова от ЖКХГ „Анелия” с 46 т., капитанът на детския отбор на ФК „Локомотив” Александър Омарски с 35 т., хандбалистът Никола Кръстев – капитан на момчетата ст. възраст на ХК „Локомотив”, каратистът Александър Петров от КИБИ „Лотос – М” с 25 т. и SIM Тошко Кирков – капитан на обора по кореспондентен шахмат на ШК „Локомотив” с 23 т.
Треньор на 2010 г. стана 26-годишният Йоло Николов, под чието ръководство през м. г. лекоатлетите от СК „Атлет” спечелиха 1 балканска, 5 републикански шампионски и 5 вицешампионски титли, както и десетки отличия от шосейни и планински бягания. Йоло спечели в конкуренцията на доказаните специалисти Емил Николов (хандбал), Лили Николова (художествена гимнастика), Василий Ковяр (източни бойни изкуства) и Валентин Пешунов (футбол).
За отбор на годината единодушно бе определен представителният тим момчета ст. възраст на ХК „Локомотив”, класирал се на IV-то място през сезон 2009/10 на финалите на Държавното първенство по хандбал във възрастовата група при 14-годините и сребърен медалист от финалите на УСИ’2010 при момчетата V – VII клас. Състав на отбора: Цветослав Вътов, Никола Кръстев (кап.), Цветослав Иванов, Димитър Правчански, Илиян Асенов, Майкъл Тонев, Ивайло Сашов, Лилиян Симеонов, Венелин Илиев, Иван Буров, Кирил Илиянов, Петко Петков, Денислав Иванов и Кристиян Илиев, треньор – Емил Николов.
Останалите формации, номинирани за отбор на годината, бяха детският отбор на ФК „Локомотив”, ансамбълът девойки младша възраст на ЖКХГ „Анелия”, отборът по кореспондентен шахмат на ШК „Локомотив” и отборът на КИБИ „Лотос – М”.
Освен представители на общинската администрация и съвет, награждаването на 10-те най-добри спортисти на община Мездра, спортист №1, треньор и отбор на 2010 г. уважиха змс Росица Стаменова – държавен експерт към Министерството на физическото възпитание и спорта, мс Юлиян Борисова – републиканска рекордьорка на 400 м гладко бягане, вицепрезидентът на БФХ Любен Костов, зам.-председателят на БФАМС Огнян Филипов, множество спортни деятели и учители от общината. За хубавото настроение на олимпийските надежди и на техните треньори се погрижиха възпитаниците на Националното музикално училище „Любомир Пипков” Венцислав Кътов, Оливия Николова и Александра Илиева (десетокласници в специалност „Джаз и поп пеене”), седмокласничката от градското ОУ „Христо Ботев” Мона Йорданова, за чиято музикална подготовка се грижи преподавателката Тони Яшова, и представителният танцов ансамбъл при НЧ „Просвета – 1925” Мездра с художествен ръководител Мирослав Аспарухов.
 Мирослав Гетов – в. Мездра XXI век 

Празник в детска градина

 Възпитанието започва от детството, за това децата от ОДЗ “Звънче” гр. Враца, заедно със своите майки и баби празнуваха Бабинден – денят на родилната помощ.
Бабата акушерка е тази, която помага да се родят здрави деца. Обредността на този ден е подчинена главно на желанието да се засвидетелстват пoчит и уважение към възрастните жени, които са “бабували” на бъдещите майки.
Детето трябва да се запознае и приобщи към вековните традиции, обичаи и особености на българския национален характер, а детското заведение е тази институция, която първа поставя основите на богатата дейност за формиране на истинските ценности и добродетели на бъдещите европейски граждани. Защото всички ние сме част от голямото европейско семейство, но всеки народ има своя национална култура, която трябва да се съхрани.
Основата може да се постави още при тригодишните деца от Първа група “Палавници”, което ни показа старши учител Ваня Дипчикова. Тя изнесе открита ситуация със съдействието на медицинската сестра, баби и майки на малките деца. По увлекателен начин, те бяха запознати с появата на бебетата, разликата между двата пола и грижата на родителите за тяхното отглеждане. При децата от Предучилищна група “ Пинокио” със старши учител Илияна Вълова също бе проведена обучаваща ситуация по темата.
Празникът премина при голям интерес от страна на деца и родители и с много настроение и веселба.

петък, 21 януари 2011 г.

Специален тираж на тотото за Враца

На 30 януари ще се проведе първият специален за 2011 година тираж №8, съвместно с Община Враца. Тогава залогът за една комбинация ще бъде 1.20 лева, а средствата от него ще бъдат предоставени за изграждане на нова спортна площадка в ж.к.”Дъбника ”, Враца.Общо 12 специални тиражи на играта 6/49 на ТОТО 2 ще се проведат през 2011 година. Набраните средства в 10 от тях ще бъдат предоставени за изграждане и реконструкция на спортни обекти и съоръжения за масов детско–юношески спорт в 10 града на България, съвместно с регионалните общини.
60 петици по 1 101.10 лева бяха спечелени в първо теглене на най-старата игра на Български спортен тотализатор - 6/49 в 5 тираж. В маркираните комбинации във фишовете на участниците е липсвало само едно от изтеглените 6 печеливши числа за спечелването на джакпота от 808 301.77 лева.
Двама са щастливците, улучили и петте печеливши числа в първо и второ теглене на играта 5/35 на стойност 16 960.60 лева.
3 828 000 лева се очаква да достигне джакпотът във второ теглене на играта 6/49 в следващия, 6-и тираж на Български спортен тотализатор. Атрактивната сума ще се натрупа, след като в 5-ия тираж на играта печелившата комбинация не беше попълнена от участниците.
Джакпотът може да бъде спечелен от всеки един от играчите срещу залог от 70 стотинки за една комбинация в играта 6/49.



Врачанският куклено-драматичен театър представя

В събота, 22 януари от 10.30 часа в куклена зала е  постановката „Вълшебният цилиндър и слънчевата топка” от Павел Вашичек. Режисьор на постановката е Анастасия Янкова, сценографията е дело на Стефка Кювлиева, а музиката е на Андрей Дренников. В постановката участват актьорите: Капка Пеняшка, Анна Ахчийска-Обретенова, Цветан Нецов и Наташа Шаматова.
През седмицата има още две представления за деца, организирани по покани от ОДЗ „Брезичка”, където ще бъде представена творбата „С огъня игра не бива”, и в ОДЗ „Знаме на мира”, където ще гледат „Червената шапчица”.
Следващата събота, 29 януари от 10.30 часа в куклена зала е класическата творба „Палечка” по Ханс Кристиян Андерсен.
За възрастната публика са предвидени 2 представления. В сряда, 26 януари от 19 часа в камерна зала ще се играе „Най-истинският” от Григорий Горин. Ден по-късно – на 27 януари от 19.30 часа на голяма сцена ще бъде показан спектакъла „Секс, наркотици и рокендрол” от Ерик Богосян с участието на Асен Блатечки. Билетите за последния спектакъл свършиха 10-ина дни преди началото му.

НОИ:Учителите могат да се пенсионират по-рано при старите условия само през тази година

  
Само 24 учители от врачанска област са се възползвали през миналата година от възможността да се пенсионират три години по-рано. Условията за това са да имат 25 години учителски стажа за жените и 30 години за мъжете, и навършени 57 години за жените и 60 години за мъжете. Същите условия ще са в сила само до края на тази година. Според последните промени в Кодекса за социално осигуряване, от 1 януари 2012 г. осигурителният стаж за тях през всяка следваща година ще се увеличава с по 4 месеца през всяка следваща година до достигането на 28 г. учителски стаж за жените и 33 г. за мъжете.
От тази година се учеличава размерът на осигурителната вноска за фонд „Пенсии“ и тя вече е 17.8 % , т.е. става 74.76 лв., ако се изчислява върху минималния осигурителен доход за самоосигуряващ се, който е 420 лв.
Друга важна промяна от 1 януари е отпадането на възможността внасянето на осигурителни вноски да става чрез ежемесечни удръжки от отпуснатата пенсия, определени по план за разсрочено плащане.
Право на пенсия за осигурителен стаж и възраст се придобива при навършване на 60 г. за жените и 63 г. за мъжете, и осигурителен стаж от 34 г. за жените и 37 г. за мъжете. От 31 декември 2020 г. възрастта се учеличава от първия ден на всяка следваща година с по 6 месеца за жените и мъжете до достигане на 63 г. за жените и 65 г. за мъжете.
От края на тази година осигурителният стаж се увеличава от първия ден на всяка следваща година с по 4 месеца за жените и мъжете до достигане на 37 г. за жените и 40 г. за мъжете.
През миналата година 323-ма души от Врачанско са се възползвали от възможността да си откупят осигурителен стаж. От тази година осигурителен стаж може да се купи само, ако сумата се плати изцяло, без разсрочване.

Акушер-гинекологичното отделение в МБАЛ-Враца днес отбелязва Бабинден


С водосвет и тържество, лекари и акушерки от Акушер-гинекологичното отделение във врачанската болница отбелязват днес професионалния си празник – Бабинден.
За тържеството бяха поканени ръководството на МБАЛ „Хр. Ботев“, Областен управител, кмета на община Враца, представители на РЦЗ, РИОКОЗ, представители на Асоциацията на професионалистите по медицински грижи и много други. Поздрав към празнуващите отправиха  деца от ОДЗ „Зора” и „баба“-акушерка, които пресъздадоха традиции и ритуали, свързани с деня.
По традиция, в отделението бе извършено „класиране” на акушерки, водили най-голям брой раждания. Първото място по брой водени раждания си разделиха две акушерки от АГО – Мария Красимирова и Даниела Генова, които са водили по 65 раждания за миналата година. Символичното „второ“ място си поделиха Дария Филипова и Боряна Недкова с по 46 раждания, които са водили, а на почетното трето място бе класирана Валерия Тодорова, водила 44 раждания.
От ръководството на болницата наградиха най-добрите акушерки в АГО и Неонатологично отделение. От АГО ръководството на болницата награди акушерките Боряна Недкова, Даниела Генова, Валерия Тодорова, Дария Филипова и Мария Воденичарска.   От Неонатологично отделение бяха отличени акушерките Боряна Цанкова, Елка Маринова, Боряна Николова, Цветелина Цанкова и Цветелина Иванова.
* * *
В Акушер-гинекологичното отделение на врачанската болница работят 36 професионалисти с началник отделение д-р Иван Кръстев. Девет са лекарите, като осем от тях имат специалност акушер-гинеколог. Средната възраст на лекарите е 49 години.
20 акушерки, ръководени от старша акушерка Виолета Цветанова, магистър по медицински грижи, професионално подпомагат дейността на лекарите. Средната възраст на акушерките е 42години.
Отделението разполага с 30 легла, като 9 са в Родилен сектор, 16 са в сектор Патология и 5 – в сектор Гинекология.
* * *
От началото на годината до момента са се родили 22 бебета, като съотношението момичета-момчета е абсолютно еднакво – 11: 11.
* * *
Петстотин осемдесет и едно са ражданията през изминалата година в МБАЛ „Хр. Ботев“, гр. Враца. 590 са бебета, като 336 от тях са момчета, а с 82 по-малко – 254 са момичетата. От родените във врачанската болница бебета има 10 двойки близнаци.
Най-младата майка е на 14 години, а най-възрастната е на 48 години. Продължава тенденцията за увеличаване на броя на родилките във възраст под 18 години, като за 2010 година те са 61. За 2010г. в АГО отделението на врачанската болница са извършени 133 секцио цезареа.
Най-лекото бебе, което е проплакало във врачанската болница за миналата година е с тегло от 680 грама, което близо 7 пъти по-малко от най-голямото бебе с тегло от 4,650 кг.

Кметът на Враца направи специален подарък на акушерите

Със специална програма, пресъздаваща българските традиции на почит към бабата екипът на врачанското Акушеро - гинекологично отделение отбелязаха своя професионален празник. Заедно с деца от ОДЗ „Зора” една от акушерките направи ритуално къпане на бебе и наричания за здраве на новородените.
Официални гости на празника бяха кметът д-р Костадин Шахов, зам.кметът д-р Михаил Шарков, ръководството на МБАЛ „Хр. Ботев”.
В своето обръщение към екипа специалисти д-р Шахов каза: „Искам да Ви благодаря за всеотдайността и грижите, които полагате във Вашата професия. Да Ви пожелая много здраве и късмет. Все така да имате силите и волята да упражнявате тази благородна професия”.
От името на Община Враца той подари на отделението част от оборудване необходимо за обзавеждането на специализирано помещение.
Старши акушерката Виолета Цветанова не пропусна да отбележи добрата поличба – на Бабинден във Враца се ражда бебе.

550 безработни по-малко са получавали обезщетения от НОИ - Враца


С 550 по-малко са били безработните от Врачанско, получавали обезщетение от НОИ през 2010 г. Териториалното поделение на осигурителния институт във Враца през миналата година е изплащало помощи за безработица на общо 6 550 души.
Важна промяна в Кодекса за социално осигуряване, свързана с безработните е, че от тази година срокът, в който те трябва да се регистрират в Агенцията по заетостта вече е 7 дни, а не 3 месеца, както бе досега. Запазва се срокът за подаване на заявление за отпускане на обезщетение в НОИ – той е 3 месеца.
И през 2011 г. осигуровките, които ще се плащат за фонд „Общо заболяване и майчинство“ ще е 3.5 %, а за фонд „Безработица“ - 1 %, каквито бяха и през 2010 г. Плащането им ще се разпределя в съотношение 60/40 между осигурителя и осигурения.
Промени има в осигурителните вноски, които правят самоосигуряващите се. Досега те се осигуряваха върху 420 лв. От тази година осигуровките ще зависят от облагаемия доход. През тази година ще се взема предвид облагаемият доход от 2009 г. За доход до 5 400 лева осигуряването е върху 420 лв. От 5 401 лв до 6 500 лв – 450 лв, от 6 501 до 7 500 лв. - 500 лв. и при облагаем доход над 7 500 лв. - върху 550 лв.
За самоосигуряващите се, които не са упражнявали дейност през 2009 г. или са започнали дейност през 2010 или 2011 година, минималният размер на осигурителният доход тази година ще е 420 лв.
Минималният размер на осигурителния доход за земеделските производители и тютюнопроизводителите е 240 лв.
2000 лева остава максималният размер на осигурителния доход.

Актуална информация за катастрофиралите вчера

Вчера в болницата във Враца бяха транспортирани 6 души, трима от тях с опасност за живота. В лекия автомобил „Фолкксваген Венто” са пътували общо 5 човека. Със счупен крак е водача на „Рено”-то. Причини за катастрофата: Управление с несъобразена скорост спрямо пътните условия /заледен път/ и неправилна маневра заобикаляне от водача Н.Д./25г./ от село Девене, който управлявал л.а. „Фолксваген  Венто”. Водачът на училищният автобус К.Н./54г./ е изпробван за алкохол, пробата е отрицателна. Водачът на л.а. „Фолксваген Венто”  не е изпробван за употреба на алкохол поради физическа невъзможност. Взета му е кръв за медицинско изследване.
Убити няма. Тежко ранени са:
Водачът на л.а. „Фолксваген Венто”, получил множество фрактури и наранявания, настанен в ОАИЛ на МБАЛ „Хр. Ботев” гр. Враца, с опасност за живота.
Пътниците в л.а. „Фолксваген Венто”: А.А./47-годишна/  от с. Девене, получила множество фрактури и наранявания, настанена в ОАИЛ на МБАЛ „Хр. Ботев” гр. Враца, с опасност за живота, Р.Л./26г./ от с. Девене,  получил множество фрактури и наранявания, настанен ОАИЛ на МБАЛ „Хр. Ботев” гр. Враца, с опасност за живота, М.Й./21г./  от с. Девене,  получил множество фрактури и наранявания, настанен ОАИЛ на МБАЛ „Хр. Ботев” гр. Враца, с опасност за живота, С.Д./31г./ от с. Девене,  получил вътрешни наранявания настанен в ХО на МБАЛ „Хр. Ботев” гр. Враца, без опасност за живота.  Ранен е водача на лекия автомобил „Рено”- Д.Ц./55г./ от с. Девене,  получил фрактура на десен крак и дясна ключица, настанен в „Ортопедично отделение” на МБАЛ „Хр. Ботев” гр. Враца, без опасност за живота. Щети по МПС за около 8000 лв. извън МПС няма. Образувано е дознание, съобщават от полицията.

В нашите водоеми живеят повече от 3000 птици


Над 3 000 водолюбиви птици преброиха експертите на РИОСВ-Враца при извършване на ежегодния мониторинг. Най-голям брой бяха лиските и кормораните. По време на преброяването бяха определени и видовете ням лебед, бяла и сива чапла, зеленоглава патица и голям гмурец, фиш, зеленоглава патица.
Наблюдението се извършено на 15 януари на територията на язовир “Дъбника”, по поречието на река Искър от с. Люти брод до с. Чомаковци и язовир “Еница”. Освен експертите от инспекцията, взеха участие и представители Българска орнитологична централа.
Поради високите температури за началото на януари и липсата на ледена покривка на врачанския язовир беше наблюдавано най-голямото струпване на водолюбиви птици от обходените водоеми.
По време на мониторинга експертите следиха и за наличието на нарушения. В разгара на ловния сезон те проследиха дали защитени от закона видове птици са обект на ловците. При констатиран обстрел на защитени видове птици, законът предвижда освен глобата от 100 до 5 000 лева и отнемане на ловния билет, като за малкия корморан се предвижда дори лишаване от свобода до 2 години.  Експертите не са констатирали нарушения в тази част на проверката.
Преброяването се организира за 35 пореден път в цяла Европа и е официално приета методика за мониторинг в националната система за мониторинг на биологичното разнообразие. То се извършва едновременно на територията на цяла Европа и се организира от  Wetland International.

279 длъжници имат неуредени публични задължения над 5 000 лв. в офис на НАП - Враца

279 са длъжниците с неуредени публични задължения над 5 хиляди лева, регистрирани към офис на НАП Враца. От тях 229 нямат имущество, върху което може да се наложи обезпечение, а на  50 е наложено обезпечение върху недвижимо или движимо имущество, Общата сума на задълженията им възлиза на 352,6 млн.лв.
Със задължения над 10 млн.лв. са 5 длъжника, на 80 дружества просрочените задължения надхвърлят 1 млн.лв. Най-голямата дължима сума е в размер на 35 млн.лв.
112 длъжника, собственици на фирми регистрирани към офис на НАП – Враца са със забрана да напускат страната, 103 са отнетите паспортите от служители  на АДВ преди вливането й в НАП.
Тази принудителна административна мярка се налага, когато задължението не е платено в срок, надхвърля 5000 лв., длъжника не се е явил след покана и няма имущество, върху което могат да се наложат обезпечителни мерки. Ако са налице тези условия НАП може да поиска от органите на МВР да не се разрешава на длъжника да  напуска страната, както да не издава или да отнеме издадения задграничен паспорт.
Списъците с имената на най-големите длъжници на НАП се намират на интернет страницата на агенцията – www.nap.bg.