Бисквитки

събота, 29 януари 2011 г.

Тотю Младенов: Дянков да не бърза да замразява пенсии

Според Младенов, за повишение на заплати и пенсии може да се говори едва след първото полугодие
Според Младенов, за повишение на заплати и пенсии може да се говори едва след първото полугодие
Сн.: БГНЕС

Според Младенов, за повишение на заплати и пенсии може да се говори едва след първото полугодие
Сн.: БГНЕС
Министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов определи като прибързано изказването на финансовия министър Симеон Дянков, че пенсиите няма да бъдат повишавани.
Министър Младенов направи изявлението по време на откриването на новопостроен Дом за стари хора в Ботевград, където беше заедно с премиера Борисов, съобщи БНР. В заведението са настанени 60 души, а в кухнята се приготвя храна за 150, като част от храната ще бъде раздавана по домовете на други възрастни хора.
Вчера министър Дянков обяве, че в бюджета за тази година няма предвидени пари за повишаване на минималната работна заплата и пенсиите. „Бюджетът за 2011 г. е приет от парламента, знаете, че в него няма предвидени пари нито за едното, нито за другото", коментира той искането на КНСБ.
Преди дни от синдиката поискаха минималната заплата да се увеличи с 50 лева до 290 лв.
Според Младенов, за повишение на заплати и пенсии може да се говори едва след първото полугодие: "Всичко зависи от приходите за първото полугодие. Ако са над това, което е планирано, аз не виждам защо да не се дадат и затова тези изказвания са прибързани. Тотю Младенов подкрепи и идеята на синдикатите за повишаване на минималната работна заплата.
Министърът увери, че е говорил със Симеон Дянков в четвъртък в Министерски съвет и са се разбрали. Да изчакаме полугодието, да видим какви са приходите и тогава ще коментираме тези неща. Смятам, че той много рано се изказва още в началото на тази година по тези неща.
Социалният министър потвърди, че ще има фирми, дадени на прокуратурата за системно неплащане на заплати.

петък, 28 януари 2011 г.

Ясен е държавният прием за 2011-2012 година


 В Областната администрация – Враца се проведе заседание на Постоянната комисия по заетост  към Областния съвет  за развитие на област Враца на което  беше представен  държавният план –прием за учебната 2011/2012  в училищата в област Враца. Заседанието беше ръководено от г-жа Цветелина Теофилова - зам. областен управител на област Враца.  Присъстваха кметове и заместник – кметове на общини, представители на работодатели, синдикати, държавни институции, НПО.
Предложението за държавен-план прием  беше представено пред  Комисията от началника на Регионален инспекторат по образованието – Враца – г-жа Галина Евденова.  То включва   прием в 53 паралелки след завършено основно образование. 
Училищата в област Враца проявиха иновативност при предлагането на обучение по професии, степен на професионална квалификация  и  форма на обучение.
Важен акцент на предложенията за държавен-план прием е  възможността за обучение на деца със СОП в професионални гимназии, извън специалните училища.
Ново в държавния план-прием са защитените професии,  което се налага от несъответствието на потребностите на бизнеса и квалификацията на завършващите ученици. Защитените професии ще се изучават в паралелки, сформирани  при  минимум 8 ученици. В област Враца ще бъде предложен прием в две такива паралелки – машинен техник в ПТГ „Н. Й. Вапцаров“ – Враца и оператор в текстилното производство – в Професионална гимназия по лека промишленост и услуги – Враца.
Акцент на държавния план-прием за учебната 2011/2012 ще бъде поставен и на непрофилираните паралелки в средните общообразователни училища. Реализирането на прием в такива паралелки е препоръчан от МОМН, тъй като без тяхното наличие в училищата е невъзможно преместване на ученици по време на  учебната година, което се налага по различни причини.
Държавният план – прием за учебната 2011/ 2012 година беше обсъден и съгласуван  от членовете на Постоянната комисия по заетост и ще бъде представен от началника на РИО- Враца в МОМН.

Щастлив сблъсък

Вчера около  10:17 часа  в  ОДЧ  на  РУТП – Мездра  се  получи  съобщение  , че ПВ Лом-Мездра  на охраняем ж.п.прелез Руска бяла, км.7+420 междугарието Р.Бяла-Враца е блъснал преминаващия на спуснати бариери и задействана звукова сигнализация  л.а. Рено 19, собственост и управляван от Т. С. О. на 53 год. от гр.Враца.
Щети по машината-скъсана пясъчна тръба и изкривени 02 броя под-бранника.
Щети по железният път и съоръженията няма.
Водача на л.а Т. С. О.  е изпробван за алкохол с техническо средство ДРЕГЕР, пробата е отрицателна. Няма пострадали.Щетите по автомобила са в процес на изясняване. 

Стрелба по кмет


Снощи към 18.00ч. в РУП-Оряхово е получен сигнал от кмета на с.Галиче, че в землището на с.Крушовица неизвестни за него три или четири лица с помощта на оксижен режат крепителни винкели на метален стълб №130 от действащ  далекопровод ,соб. на „ЧЕЗ Рапределение „-АД. При опит да установи лицата и да предотврати извършваната кражба от тях, същите са се оттеглили в неизвестна посока с лек автомобил марка „ВАЗ 21310”, след което отива към металният стълб, където намира кислородна бутилка и оксижен с  горивни маркучи. След около 10 минути неизвестните  лица се връщат с горепосоченият автомобил в района на местопроизшествието, при което откриват стрелба с неустановено огнестрелно оръжие по кмета на селото, след което отново се оттеглят в неизвестна посока. При стрелбата няма ранени и пострадали.
При извършеният оглед на местопроизшествието се намериха и иззеха кислородна бутилка, оксижен и горивни маркучи, газова бутилка,9 бр. срязани метални винкели с дължина от по 2 м. ,5 бр. гилзи калибър 9 мм.тъмно кафяво яке в джоба на което се намери лична карта издадена на П. П. Н.  от с.Крушовица и метален гаечен ключ.
В неотложност е извършено претърсване и изземване в домът на П. Н. П., от където бяха намерени и иззети с протокол следните вещи 5 бр. бойни патрони за пушка „Манлихер”,4бр. патрона калибър 9мм.,1бр. патрон калибър 7.62мм.,затвор на рама  за пушка тип карабина, 2м. водоусточив запалителен шнур,2 броя черни, плетени шапки с прорези за очите и устата и 4 бр. самоделно направени металотърсачи. В двора се намери паркиран  лек автомобил марка „ВАЗ 21310” ,соб. на Н. П. Н. от с.Крушовица, които  е иззет  и е на съхранение в РУП-Оряхово.
От извършените ОИМ се установи, че извършители на деянието са П. П. Н. от с.Крушовица, Н. П. Н. от с.Крушовица и П. П. Н. от с.Крушовица- криминално проявени ,не осъждани. Същите се укриват от органите на МВР. Образувано е ДП по описа на РУП-Оряхово. П. Н. П. е задържан за 24ч.


Убийство в село Горна Кремена

На 25 чнуари  в 13:05 часа в ОДЧ на РУП – Мездра е получено съобщение от С. В. Т. от с. Горна Кремена, че е намерила починал в домът си лицето В. Н. Т., находящ се в с. Горна Кремена.
Трупа е транспортиран за аутопсия в секционна зала на МБАЛ „Хр.Ботев” - Враца. От извършената съдебна експертиза на трупа се установи, че причина за смъртта на В. Н. Т. е нанесена тежка телесна повреда /по тялото на пострадалия са установени множество кръвонасядания и хематоми по крайниците, в областта на главата, тила и гърдите. Счупени са всички ребра от дясно и четири ребра от ляво и счупена гръдна кост. Установени са кръвонасядания по вътрешните органи./
От извършения допълнителен оглед на местопроизшествие се установи, че са последователно разбити два броя врати на къщата на В. Н. Т. /врата на тераса и вътрешната врата на същото помещение/, като по този начин е проникнато във вътрешността на къщата, на първия етаж, обитаван от В. Н. Т.. Стаите на първия етаж на къщата на В. Н. Т.  са намерени в безпорядък, с разхвърляни по пода дрехи и вещи, като гардеробите и чекмеджетата на мебелите са отворени и преровени.
От проведените следствени действия  се установи, че липсва сума от около 250,00 – 300,00 лева.
По случая в РУП - Мездра е заведено досъдебно производство.
Работата по изясняване на случая продължава.

Театърът ви кани


ДРАМАТИЧНО   КУКЛЕН   ТЕАТЪР
ВРАЦА


В събота, 29 януари от 10.30 часа в куклена зала, децата могат да гледат „Палечка от Ханс Кристиян Андерсен.

В сряда, 2 февруари от 19 часа в камерна зала, започва комедията „Една жена – трима мъже” от Петър Петрович-Пеция.

В четвъртък, 3 февруари от 19 часа в камерна зала представяме юбилейното 150-то представление на „Греховната любов на Зографа Захарий” от Павел Спасов. Спектакълът ще бъде представен от Любомир Бъчваров.

В събота, на 5 февруари от 10.30 часа в куклена зала представяме класическата творба „Червената шапчица”.

В събота, 5 февруари в Модерен театър – София гостуваме с хитовото си заглавие през този сезон „Шекспир – Събрани съчинения” от Джес Адам Даниъл.

четвъртък, 27 януари 2011 г.

Тоя, дето рита с Бойко, е ритал и за „Ботев” Враца


Митничарят Николай Вучев , станал известен от флашката дадена в „Галерия”  е ритал във врачанския клуб. Това е било през 1966 година – си спомня сегашния  президентът на клуба Чавдар Атанасов. Тогава  отборът е бил в трета дивизия. Общо взето никой не е запомнил Вучев с нещо изключително, а и той не се е задържал много във Враца. Но сега има честа да играе с премиера.  Такава привилегия нямат дори футболисти от елитната група.
Веселин  Ангелов
Снимка 168 часа

Владимир Уручев: ЕП да не тиражира неистини относно причини за предсрочното извеждането от експлоатация на ядрени блокове в България, Словакия и Литва

Владимир Уручев, евродепутат от Групата на ЕНП(ГЕРБ), в качеството си на докладчик в сянка по доклада на ЕП за ефикасност и ефективност на финансирането от ЕС в областта на извеждането от експлоатация на атомните електроцентрали в новите страни- членки,  се обяви в подкрепа на прeдлагания доклад. Той приветства  финансовата помощ и солидарност на ЕС, без които извеждането от експлоатация не би било възможно, но подчерта и необходимостта от конкретни изменения, които възнамерява да внесе през следващите дни.

По време на разглеждането на проектостановището в Комисията по индустрия, изследвания и енергетика, г-н Уручев призова ЕП да не тиражира неистини относно причините за  предсрочното извеждане от експлоатация  на ядрени блокове в България, Словакия и Литва.

"Не е вярно твърдението, че блоковете са изведени от експлоатация, защото тяхното привеждане към съвременните стандарти не е било икономически ефективно. Поне за блоковете в Козлодуй беше доказано с международна експертиза, че покриват световните стандарти за безопасност", заяви  българският евродепутат.

Той наблегна на факта, че българските реактори не са били излишни за енергийния  баланс на страната ни и затова е нормално в началото  голяма част от средствата да бъдат изразходвани за мерки в целия енергиен сектор, с което да се компенсира отчасти загубата на сериозни енергийни мощности.

Според Владимир Уручев, други възможни механизми за по-ефективното и прозрачно използване на финансовата помощ, са по-голяма координация при разрешаването на сходни проблеми, особено свързани с третирането на  определен тип радиоактивни отпадъци, както и синхронизиране на правилата на ЕБВР  за провеждане на обществени поръчки с тези в страните-членки.

Найденов: Хлебарите са наред да го отнесат

Вече се проверява дали има картел на производители, заяви Мирослав Найденов Вече се проверява дали има картел на производители, заяви Мирослав Найденов
Сн.: БГНЕС
В България няма зърнена криза, заяви министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов по повод обвиненията на БСП, че в страната има дефицит на пшеница и поради това се вдига цената на хляба.
От Коалиция за България вчера поискаха изслушване на Найденов в Народното събрание по темата.
Днес обаче министърът заяви, че опозицията търси теми да се упражнява, извън скандала със СРС-тата, предаде "Фокус".
"В България има зърно. България никога не е остава без зърно и всичко е политическо упражнение според мен", каза Найденов.

Преди началото на заседанието на Министерски съвет, врачанинът съобщи, че заради обявяването на цени на хляба от браншовите организации Комисията за защита на конкуренцията вече се е самосезирала заради съмнения за картел.
"Както го отнесоха търговците на олио, защото вече има осъдени от КЗК за картел, няма да се учудя, ако утре осъдят някой от хлебарите. Просто - нямат право да говорят публично за цени. Има една поговорка – волът колкото рие, калта пада на гърба му. Нека да продължават – отидете в магазините и вижте цените на хляба. Лошото е за малките населени места, където са най-потърпевши от цялата тази работа, но в София и големите градове – нека да говорят за 1,40 лв. – да видим как ще стане”, заяви още Найденов.

Само преди дни от Браншовата камара на индустриалните хлебопроизводители и сладкари съобщиха, че се очаква най-масовият заводски хляб да поскъпне с около 20-30 стотинки, което означава, че той ще струва около 1.20-1.40 лв. за кг при сегашна цена от около 1.10 лв.

Още през юли миналата година Върховният административен съд потвърди глобата, наложена от КЗК, на сдружения на хлебари от София и Бургас за определяне на цената на хляба.

"България произвежда под 1% от световния добив на зърно. Няма как страната ни да налага определени цени на пшеницата, защото не е фактор в света. От България са изнесени 1,5 млн. тона пшеница, в момента в страната има още толкова, което е достатъчно, за да осигури зърнения баланс", коментира Найденов.

По-рано днес заместник-министърът на земеделието Светлана Боянова каза пред БНТ, че 420 000 тона пшеница остават в излишък, след като се направи зърненият баланс. Според нея притеснителното е, че цената на зърното се покачва, но държавата не може да реагира при пазарна икономика, а покачването на цените е световна тенденция.
“Но ние като министерство не стоим безучастни”, подчерта Боянова.
Тя допълни, че е необходимо да се определят стандарти за хляба.

РЗОК ще плаща лечение на пациенти с редки заболявания


От 01.03.2011 г. Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) ще заплаща за лечение на пациенти с редки заболявания, за поддържащо лечение на бъбречно трансплантирани пациенти, както и за перорално хормонално лечение на злокачествени заболявания.
Критериите, по които ще се отпускат лекарствените продукти от 01.03.2011 г., вече са готови и са публикувани на интернет страницата на НЗОК в рубрика „Лекарства”, линк „За договорните партньори на НЗОК” – „Изпълнители на медицинска/дентална помощ”.
За да започне НЗОК да реимбурсира  медикаментите за лечението на посочените заболявания, е необходимо Комисията по позитивен лекарствен списък да ги прехвърли от Приложение 3 и 4 на Позитивния лекарствен списък в Приложение 1, което определя медикаментите за домашно лечение, за които заплаща НЗОК.           
Районната здравноосигурителна каса във Враца преведе днес средствата на общопрактикуващите лекари, изпълнителите на специализирана извънболнична медицинска помощ и медико-диагностичните лаборатории за извършена и отчетена от тях дейност през месец декември 2010 г. Общият размер на плащанията възлиза на 740 970 лв. С тези плащания РЗОК-Враца се издължи на 100% с всички свои договорни партньори за извършената и отчетена от тях дейност през 2010 година.
За отчетена дейност през декември 2010 г. общопрактикуващите лекари от областта ще получат 328 590 лв., за оказана специализирана извънболнична медицинска помощ лекарите специалисти ще получат 323 260 лв., а за извършени медико-диагностични изследвания лабораториите са усвоили средства в размер на 89 120 лв.
Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) въвежда нови  критерии за отпускане на инсулин на деца с диабет. Те се отнасят за пациенти със захарен диабет тип 1 и  влизат в сила от 15.02.2011 г.
За неинсулинозависим захарен диабет тип 2 остават в сила действащите в настоящия момент критерии.
Критериите са изготвени със съдействието на консултантите по детска ендокринология и с въвеждането им ще се осигури по-добро и качествено лечение на децата с диабет.
Новите критерии са публикувани на интернет страницата на НЗОК в рубрика „Лекарства”, линк „За договорните партньори на НЗОК” – „Изпълнители на медицинска/дентална помощ”.



Кметът на Враца проведе работна среща с потенциален инвеститор

Той прие представители на италианската фирма „OMS-SALERI EASTERN EUROPE” LTD. Деловата среща бе относно построяването на нова фабрика в сферата на машиностроенето и по-точно за изработка на сферични кранове за различен вид монтаж. На срещата присъства и инженер Петя Аврамова –заместник кмет на Община Враца.
На първият етап в предприятието на работа ще бъдат наети 30 човека, а на втори етап – още 70 човека. В последния организационен трети етап на работа ще постъпят още 20 души и така инвеститорът гарантира разкриване на общо 120 работни места във Враца.

Волейболисти ходиха на театър



Състезатели от врачанския клуб по волейбол „Ботев” гледаха в сряда театралната постановка „Най-истинският” от Григорий Горин. Организираното посещение бе финансирано от ръководството на клуба, воден от Иван Жеков. Управата на ВК „Ботев” и занапред възнамерява да разнообразява тренировките на различните си гарнитури с посещения на театрални постановки. Следващите, които със сигурност ще гледат театър, са някоя от командите при девойките, водени от треньорката Аглая Йорданова.
В сряда вечерта селекцията при юношите старшата възраст, с треньор Маргарита Илиева, остана доволни от представлението в камерна зала. Отборът на „Ботев” се готви усилено за мачовете си от своята група за финалите на държавното първенство. На врачани предстоят решителни срещи със софийския „Хектор” и с габровския клуб „Коко Волей”.

Банка хвана фалшиви банкноти


Вчера  в 17:40 часа в ОД МВР Враца е получен сигнал, че в банков офис  в гр. Враца, клиент на банката е представил за обмяна 200 евро, които се оказали фалшиви. Банкнотата е представена от управител на магазин, който споделил пред полицайте, че на 25.01.2011г., към края на работното време,  в магазина влезли  две лица - единият негър, а другият с тъмна кожа, приличащ на ром, пълен и с тъмни очила. Двамата закупили два кухненски стола за офис, като заплатили  с въпросната банкнота. Работата по случая продължава

Пак най-студено в Кнежа


София /КРОСС/ Най-студено днес е било в Кнежа, като там е измерена температура от минус 18  градуса, а максималната е достигнала минус 7 градуса. В Драгоман също е била измерена температура от минус 18 градуса. В Северна България максималните температури бяха от минус 6 - минус 7 градуса, а в София минус 4 градуса, съобщиха от НИМХ.
Според  FORECA температурата във Враца в 8,00 тази сутрин е била минус 12 градуса.

сряда, 26 януари 2011 г.

Бил си честен с данъците и осигуровките през 2009? Сега плащаш повече


Кой каквото прави - на себе си го прави
Странно заглавие, но фактите са такива.  След големите лятно-есенни пазарлъци на Тристранката – профсъюзи, работодатели и правителството взеха, че решиха да „прекарат” тези, които не участват в договарянето. Съвсем културно трите страни се разбраха да въведат имуществен ценз за удоволствието да работиш за своя сметка, още повече като не членуваш нито в синдикатите, нито в работодателските организации. Друг е въпросът къде и защо спаха професионалните организации като Адвокатските колегии, Съюза на архитектите, Занаятчийските камари и т.н. организацийки, създадени може би с предмет на дейност „събиране на членски внос”.
В следващите редове става въпрос за самоосигуряващите се лица  по чл. 4, ал. 3 т. 1, 2 и 4 от Кодекса за социалното осигуряване - това са упражняващите свободни професии, занаятчиите,  едноличните търговци, както и съдружниците, полагащи личен труд в дружествата си.
В приетия вече текст  в Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване за 2011 г. Обнародван в Държавен вестник бр. 98 от 14 Декември 2010г. виждаме следния текст:
Чл. 8. (1) Определят се следните размери на месечния осигурителен доход за 2011 г.:
2. минимален месечен размер на осигурителния доход за самоосигуряващите се лица съобразно облагаемия им доход за 2009 г. като самоосигуряващи се лица:
а) до 5400 лв. – 420 лв.;
б) от 5401 лв. до 6500 лв. – 450 лв.;
в) от 6501 лв. до 7500 лв. – 500 лв.;
г) над 7500 лв. – 550 лв.;
3. минимален месечен размер на осигурителния доход за регистрираните земеделски производители и тютюнопроизводители – 240 лв.;
4. максимален месечен размер на осигурителния доход – 2000 лв.
(2) Минималният месечен размер на осигурителния доход за самоосигуряващите се лица, които не са упражнявали дейност през 2009 г., както и за започналите дейност през 2010 и 2011 г. е 420 лв.
(3) За лицата извън посочените в чл. 4, ал. 3, т. 1, 2 и 4 от Кодекса за социално осигуряване, за които осигурителният доход за социално и/или здравно осигуряване е обвързан с минималния месечен осигурителен доход за самоосигуряващите се лица, се взема предвид доходът по ал. 1, т. 2, буква „а“.
Проблем възниква с прилагането на чл. 6 ал. 2 т.2 и ал. 8 от Кодекса за социалното подпомагане :
(2) (Доп. - ДВ, бр. 105 от 2006 г., в сила от 01.01.2007 г., доп. - ДВ, бр. 99 от 2009 г., в сила от 01.01.2010 г.) Доходът, върху който се дължат осигурителни вноски, включва всички възнаграждения, включително начислените и неизплатени или неначислените и други доходи от трудова дейност. Със Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване се определят:
2. (изм. - ДВ, бр. 98 от 2010 г., в сила от 01.01.2011 г.) минималният месечен размер на осигурителния доход през календарната година за самоосигуряващите се лица, определен съобразно облагаемия им доход за дейността като самоосигуряващо се лице; 
(8) (Доп. - ДВ, бр. 119 от 2002 г., в сила от 01.01.2003 г., изм. - ДВ, бр. 95 от 2006 г., в сила от 01.01.2007 г., доп. - ДВ, бр. 105 от 2006 г., в сила от 01.01.2007 г., изм. - ДВ, бр. 109 от 2008 г., в сила от 01.01.2009 г., изм. - ДВ, бр. 99 от 2009 г., в сила от 01.01.2010 г.) Окончателният размер на месечния осигурителен доход за лицата по ал. 7 се определя за периода, през който е упражнявана трудова дейност през предходната година въз основа на данните, декларирани в справка към годишната данъчна декларация по Закона за данъците върху доходите на физическите лица, и не може да бъде по-малък от минималния месечен осигурителен доход и по-голям от максималния месечен осигурителен доход. Окончателните осигурителни вноски се дължат от осигурените лица върху годишния осигурителен доход в размерите за фонд "Пенсии" и за допълнително задължително пенсионно осигуряване в срока за подаване на данъчната декларация. Годишният осигурителен доход се определя като разлика между декларирания или определения с влязъл в сила ревизионен акт по Данъчно-осигурителния процесуален кодекс облагаем доход от упражняване на съответната трудова дейност и сбора от доходите, върху които са внасяни авансово осигурителни вноски. Когато с данъчната декларация за предходната година са декларирани доходи, получени за извършена дейност през минали години, или е определен с влязъл в сила ревизионен акт по Данъчно-осигурителния процесуален кодекс по-висок или по-нисък облагаем доход, лицето подава и коригираща справка за осигурителния доход за съответната година.
На практика излиза, че две различни физически лица с еднакъв годишен доход през 2011 година, например 5000 лв, единият ще плати осигуровки върху 420 лв, защото през 2009-та е декларирал примерно 3120 с годишната декларация, а другия, имал неблагоразумието да работи на светло и декларирал 5 401 лв, съвестно си е изравнил с годишната декларация осигуровките и си е довнесъл дължимата разлика тогава, сега ще плаща върху основа 450 лв.  Това, че тази година може да няма поръчки, може да не изкара толкова пари, колкото по времето на Тройната коалиция, това не е важно – бил е глупак, и за глупостта си сега ще плаща повече.
Така приетият текст създава неравнопоставеност между самоосигураващите се. При едни и същи условия, отделните  лица ще  имат различна осигурителна тежест. Дори може да се каже, че създава дискриминация  спрямо доходите на лицата  от преди 2 години. За много от самоосигуряващите се преди 2 години кризата не беше толкова ясно усещана, имаха и по-високи доходи от  момента,  а сега, през 2011 г., трябва  да понесат една по-висока осигурителна тежест в сравнение с други такива лица, които по една или друга причина през 2009 г. са имали по-ниски доходи или просто не  са имали дейност.  Излиза, че законът наказва хората, които преди 2 години са декларирали по-високи доходи.
Трябва ли да се споменава, че в този си вид приетият текст за минималните осигурителни доходи на самоосигуряващите се лица противоречи на Конституцията (чл.19 ал.2 Законът създава и гарантира на всички граждани и юридически лица еднакви правни условия за стопанска дейност, като предотвратява злоупотребата с монополизма, нелоялната конкуренция и защитава потребителя.), както и на чл. 3 т. 3 от Кодекса за социалното осигуряване (Държавното обществено осигуряване се осъществява въз основа на принципите на  равнопоставеност на осигурените лица)?
Сигурно някои ще се опитат да кажат нещо от рода «да, ама тези, които през 2009-та са имали по-голям доход и сега плащат пак по-големи осигуровки, след време ще имат по-голяма пенсия». Извинявам се, но парите са по-ценни в момента. Нямам нищо против всеки да плаща, каквото му се полага, но правилата да са еднакви за всички – при еднакви доходи – еднакви осигуровки. Сигурно някой ще каже «Е, какво толкова, колко са тези, които ще изкарат през 2011 г. по-малко от 2009-та година? Или от 2010 г.? ». Няма никакво значение. Дори и един да е, той ще е в по-неизгодно положение, отколкото друг.
Допълнително с така приетия текст неоснователно се увеличават и доходите на някои частни дружества – на практика излиза, че едни плащат по-голяма издръжка на частните пенсионни фондове, от други – чл. 201, ал. 1, т. 1 и т. 2 от КСО.
Като резултат с тези промени вместо да се постигне по-голям приход в бюджета на Държавното обществено осигуряване, както и на Частните пенсионни фондове (ДЗПО), ще се постигне обратният ефект- хората ще се замислят дали да  показват реалните си доходи, при положение, че нямат сигурност какви ще им бъдат доходите за в бъдеще. Най-малкото трябваше да бъде предвидена възможност за възстановяване на надвнесените осигуровки.
Не мога да не се „възхитя” на последователната «социална политика» на Правителството. В интервютата на Христина Митрева от миналата година какво може да се забележи – през 2009-та година броят на самоосигуряващите се е нараснал с около 30 000 души повече, отколкото са били планирани - хора,  излезли на светло (прогнозирани 237 000, реално отчетени 263 000).  До средата на 2010 г., изведнъж «изчезнали, минали на сиво» 17 000 самоосигуряващи се. Това само заради драстичното, почти двойно повишаване на осигурителния праг. А сега с настоящия текст? Колко ще изчезнат?
Разбира се, има и «лечение» на тези задължителни размери! Изглежда, НАП са се затъжили за времето, когато всеки месец имаше опашки на гишетата. И ако не се направи законодателна промяна,  в Националната агенция за приходите могат да очакват всеки месец по два пъти едно стълпотворение – деклариране на започване дейност като самоосигуряващо се лице, а след седмица – деклариране спиране на дейност. Това ще е ефективният модел - за пропорционално на отработените дни авансово осигуряване.  И за някои от самоосигуряващите се това ще бъдат реално отработените им дни.
Естествено, ако НОИ, НАП, МТСП и Министерство на финансите държат да събират ¼  от  заплануваните авансови осигуровки на самоосигуряващите се лица, ще им бъдат съвсем законосъобразно декларирани и платени, според отработените дни. В края на краищата никой не отказва да изравнява върху реалните си доходи окончателен месечен осигурителен доход, като размерът на бъдещата му пенсия ще остане непроменен.
За най-голямо мое съжаление остана в историята едно добро предложение. МТСП бяха предложили един работещ модел през лятото на 2010 година – всички самоосигуряващи се да плащат осигуровки върху минималния осигурителен доход, а с годишната декларация да се изравняват окончателно. Разбира се, целта тогава беше друга – да се «отрежат» възможностите за злоупотреба с обезщетенията. Съвсем малко му трябваше на този модел да проработи – трябваше му благословията на Министерство на Финансите – да се възстанови тримесечното деклариране на данъците, както и да се въведе тримесечно изравняване на осигуровките, но... изглежда някои органи нямат ресурса да извършват контролните си функции- ресурс, който имаха до края на 1997 г.

Враца с нов проект


Община Враца внесе в Министерство на регионалното развитие и благоустройството проект за изработване на „Интегриран план за градско възстановяване и развитие на гр. Враца” по Схема за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ BG 161PO001/1.4 – 07/2010 „Подкрепа за интегрирани планове за градско възстановяване и развитие”
Главната цел на проектното предложение е изработване на Интегриран план за градско възстановяване и развитие, който да допринесе за повишаване качеството на живот на населението и за осъществяването на дългосрочна визия за развитието на град Враца – център на агломерационен ареал, чрез мерки и действия за подобряване на социално-икономическите и екологичните условия и на физическата среда като цяло.
Резултат от проекта ще бъде изработена визия за развитие на града през следващия планов период (2013 – 2020г.) и ще бъдат определени конкретни градски територии за комплексна интервенция – зони за въздействие.
Общата стойност на бюджета на проектното предложение е 498 990 лв. Времето за изпълнение на проекта е 29 месеца.