Бисквитки

събота, 26 февруари 2011 г.

Съперникът на врачани за елита се спъна в Мирково

Отборът на Етър започна с грешна стъпка пролетния полусезон в Западната "Б" група. "Болярите" завършиха 0:0 при гостуването си на Малеш в село Микрево и позволиха на лидера Ботев (Враца) да увеличи преднината си във временното класиране.
Като цяло двубоят в Микрево, който се игра на отлично подготвен терен, не бе особено интересен. Гостите от Велико Търново бяха една идея по-активни, но така и не стигаха до чисти положения.
В 5-ата минута съдията провилно отмени попадение на Кънев поради засада.
Класиране - Западна Б група
А Група Източна Б група Западна Б група Североизточна В група Северозападна В група Югоизточна В група Югозападна В група Купа Суперкупа Плейофи А група Предстоящи Резултати Класиране Новини Отбор Мачoве Победи Равни Загуби Г1 - Г2 ГР Точки
1. Ботев Враца 33
2. Етър Велико Търново
4. Малеш Микрево 25
5. Пирин Гоце Делчев 24
6. Вихрен Сандански 23
7. Септември Симитли 23
8. Чавдар Етрополе 23
9. Банско 1951 22
10. Чавдар Бяла Слатина 22
11. Ком Миньор Берковица 11
12. Ботев Криводол 11

„Ботев” Враца започна вторият сезон с победа

Врачани се наложиха с 1:0 като домакини на „Пирин” Гоце Делчев в 17 кръг от първенството на Западната „Б” група. Голът отбеляза новото попълнение Кирил Михайлов в 72 – минута.
Мачът започна с първоначално надмощие на „ботевци’, но гостите съумяха да успокоят топката и изравниха играта. Второто полувреме започна също с устрем на домакините, но „пиринци” се бранеха самоотвержено и използваха всяко падане на техен футболист за печелене на време. Но това, което спечелиха, после ги накара да съжаляват, защото в 18-те минути след гола направиха много опасни атаки пред вратата на "Ботев” но времето не им стигна да реализират попадение.
"Ботев" остава лидер в класирането с 33 точки.
Ботев (Враца): Цанков, Ванков-к, Найденов, Николов, Чалъков, Антов, Райков, Христов, Куанг, Михайлов, Коконов
Пирин (Гоце Делчев): Юсев, Гусев, Здравков, Лазаров, Близнаков-к, Спириев, Моллов, Илиев, Хаджиев, Иванов, Петков
Публика: 500 зрители

петък, 25 февруари 2011 г.

Ботев Враца атакува "А" група с шестима нови, феновете се бунтуват

Шест са новите попълнения, с които отборът на Ботев Враца ще атакува промоция в елита. Това са полузащитниците Николай Николов, Митко Ценовски и Светлин Симеонов, защитникът Дейвид Пенчев и нападателите Иван Коконов и Кирил Михайлов. Още в събота Ботев Враца ще направи първата крачка към атакуването на първото място в групата срещу Пирин Гоце Делчев.
Запалянковците на Ботев (Враца) изпратиха писмо до Sportal.bg, в което се възмущават от новото правило на БФС, за което нашата медия написа по-рано днес. Както е известно, тимът на Ботев е основен претендент за първото място в Западната "Б" група, но новото правило ще удари сериозно по техните амбиции, тъй като облагодетелства конкурентите им, които са загубили точки срещу отказалия се Ком-Миньор. Ето какво пишат феновете на тима:
Във връзка с отказването на Ком-Миньор (Берковица) и заявеното на сайта на БФС нечие решение за анулиране срещите на отказалите се отбори без това да е регламентирано предварително по какъвто и да е начин се обръщаме със следните въпроси към футболната ни централа:
- Твърдите, че анулирането на срещите на отказалите се по време на зимната пауза отбори е в името на равнопоставеност. Каква точно равнопоставеност виждате в откровеното ощетяване на отборите, постигнали с много труд победи над отказалите се?
- В срещата между ОФК Ботев (Враца) и Ком-Миньор, играна на 27 ноември, чиито резултат сега се предполага, че ще бъде анулиран на футболист на Ботев беше показан червен картон, който оказа директно влияние на резултата на отбора в следващия мач. Питаме - след като резултатът от мача се анулира, какво следва да се случи с картоните и наказанията, произлезли от този мач?
- В срещите, чиито резултати вие желаете да анулирате дадени футболисти са получавали травми, които отново са повлиявали директно на последващите срещи на отборите. Как ще коментирате?
- Защо еднолично, без каквато и да е дискусия задрасквате собствените си правилници и ако както твърдите те не са валидни, защо своевременно не са създадени нови регламенти за провеждане на първенствата в Б групите при наложената от вас промяна още в началото на сезона?
- След като всяко отказване от тук насетне ще се третира по този откровено плиткоумен начин, то какво спира отбори, които са финансово нестабилни, не се борят за нищо и са близо до прекратяване на състезателна дейност да се откажат кръг преди края в следствие на нечии финансов стимул и по този начин да опорочат напълно настоящата пародия на първенство? Не предоставяте ли перфектната среда за зараждане на нови корупционни практики?
Приканваме всички фенски организации и отбори, които се чувстват ощетени от решениеята на БФС да ни подкрепят в търсенето на отговорите на тези въпроси! Готови сме, а имаме и капацитета, да сезираме УЕФА и всички компетентни родни и Европейски инстанции за своеволията на родната централа. На фона на уредените тото-мачове, съдийските скандали и ширещото се беззаконие, мислим че е време Българският Футболен Съюз да излезе пред обществото и да обясни по някакъв начин всичко случващо се! Отвличането на общественото внимание посредством евтини медийни трикове скоро няма да върши работа. Не е ли време и държавата да се намеси?!?
С отврaщение,
феновете на ОФК Ботев (Враца)
Sportal.bg

РЗОК-Враца преведе парите на лекарите и аптеките за януари

Районната здравноосигурителна каса във Враца преведе днес средствата на изпълнителите на извънболнична медицинска, дентална помощ и аптеки за извършена и отчетена дейност през януари.
Общият размер на средствата е 1 591 193 лв. Семейните лекари от областта ще получат 316 650 лв., специализираната извънболнична медицинска помощ – 405 540 лв., за извършени медико-диагностични дейности лабораториите ще получат 114 370 лв., а изпълнителите на дентална помощ са отчели по здравна каса дейности в размер на 224 190 лв.
За отпускане на лекарства за домашно лечение, медицински изделия и диетични храни за специални медицински цели за отчетния период 1-15 януари 2011 г. на аптеките във врачанска област са преведени 530 443 лв.

Илияна Филипова: Не е отразена реалистично ситуацията в региона

На свое заседание Областният съвет за развитие гласува три решения.
Първото е за приемането на Славей Григоров като представител на Асоциацията
на индустриалния капитал в България за нов член на Съвета. Второто е за
приемането на Доклада за междинната оценка на областната стратегия за
развитие на област Враца 2005-2015 в периода от 2005 до 2009. Докладът беше
приет с един глас "против". Против оценката е изпълнителният директор на
ТПП-Враца Илияна Филипова. Нейната оценка за междинната оценка е, че
докладът не отразява реалистично ситуацията в региона. Цифрите за напредъка
са завишени и картината, която представя презентацията, не отговаря на
реалната ситуация във Врачанско. Екипът, който е извършил междинната
оценка, е от УНСС-София - Център за изследователски и образователни
проекти. Третото решение е за приемане на създаване на Областен
координационен екип и Звено за мониторинг и оценка на Областната стратегия
за развитие.

Ще празуват артисти любители

На 1 март 2011 година Младежки дом - Враца ще чества Деня на любителското творчество и фолклор.
Голямата зала на Дома ще събере цялото свое семейство за участие в Церемония по връчване на VІ годишни награди за аматьорско изкуство "Опит за летене".
Началото бе поставено през 2006 година и оттогава всяка година на тази дата се връчват награди за високи творчески постижения в национални и международни конкурси и фестивали на формации и индивидуални изпълнители.
От 2008 година по време на Церемонията - Диплом за цялостен принос в живота на Младежкия дом - получават и завършващите средно образование.
Всички наши приятели и почитатели са добре дошли на 1 март, от 18:00 часа, в голямата зала на Младежкия дом.
На 1 март, от 14:30 часа ще бъдат връчени грамоти и награди на отличените в ХІ национален поетичен конкурс "Любовта..."

Болниците от областта получиха прогнозните си бюджети за 2011 година

Болниците от областта получиха първоначалните си задължителни прогнозни бюджети за работа през 2011 г. и подписаха индивидуалните си договори за работа с РЗОК. През тази година болниците ще разполагат с 20 252 246 лв., разпределени по тримесечия, като първоначално сумата е разпределена за първите 10 месеца на дейност.
Бюджетите са изготвени по методика, утвърдена от Надзорния съвет на НЗОК. Те са съобразени с новите разрешителни за работа на лечебните заведения и нивата на компетентност, заложени в съответните медицински стандарти.
За първи път управителите на болниците имат възможност да предложат прогнозни стойности за работа на подопечните им лечебни заведения на директора на РЗОК. Средствата се одобряват от комисия в НЗОК и се утвърждават от Надзорния съвет на институцията. Директорите ще имат възможност да преразпределят предвидените за тях средства от месец в месец и да прехвърлят неизразходваните в рамките на предшестващо тримесечие средства в следващо тримесечие, без да надхвърлят общата стойност за тримесечие и съответно за годината.
За първи път НЗОК ще заплаща без ограничение, дори и да надхвърлят определените им с бюджетите суми, отчетените дейности по клиничните пътеки „Раждане” и „Грижи за новородено дете”.

И Враца ще събира пари за кораба „Радецки”

На проведеното първо заседание на Ботевския организационен комитет беше представен проект за културните изяви в Ботеви дни 2011. През тази година ще се честват 135 години от подвига на Христо Ботев и неговата чета. По традиция на всеки пет години се връчва Международна и Национална Ботевска награда в областта на литературата за високо художествени творби или цялостно творчество, отразяващи съвременната действителност, борбата за мир, демокрация и социален прогрес, развитието на гражданското общество и утвърждаване на общочовешките ценности, както и за принос в пропагандирането на Ботевото творчество и на българската литература в чужбина.
Ботевският организационен комитет подкрепи идеята за събиране на средства за ремонт

на кораба “Радецки”. Предложението беше направено от общинският съветник Красимир Богданов на първото заседание на Ботевския организационен комитет за 2011 г. Инициативата е на учениците от СОУ „Хр. Ботев” гр. Козлодуй, а необходимите средства са в размер на 200 хил. лева. Идеята подкрепиха съветникът Петър Тодоров и Председателят на дружеството на писателите във Враца Марин Ботунски Общественикът. Виктор Шонев изрази мнение, че членовете на комитета също трябва да дарят лични средства. На следващото заседание на Ботевския организационен комитет през март, предстои да се уточни и гласува сумата, която ще бъде дарена.
По този повод се подготвя благотворителен концерт.
В предложените културни събития са включени литературни четения и конкурси, Националната изложба “Земята на Ботев”, както и традиционните поклонения на исторически места и възпоменателен митинг. Обсъдени бяха и предложенията на националните дружества “Традиция” и “Единение” за възстановка на последния бой на Ботевата чета на вр. “Околчица”. Предложение за издаване на албум с фотоси на картини, свързани с Ботев и подвига му, направи Кирил Андровски. Заложените средства за осъществяване на културните изяви в програмата са 65 хиляди лв.

РЗОК-Враца сключи 367 договори с изпълнители на медицинска, дентална помощ и болници

Районната здравноосигурителна каса във Враца финализира процедурата по сключване на договори с изпълнителите на извънболнична и болнична медицинска помощ за работа през 2011 г.
Първичната извънболнична медицинска помощ /ПИМП/ ще се осъществява от 114 лични лекари, от тях 111 работещи на индивидуален договор и 3 групови практики във Враца, Бяла Слатина и село Търнава. Специализираната извънболнична медицинска помощ /СИМП/ включва 101 лекари специалисти на индивидуални практики. Сред тях има и петима нови договорни партньори, които ще оказват медицинска помощ в областта на „Съдова хирургия”, „Пулмология”, „Неврология” и Акушеро-гинекологична помощ. СИМП включва още 6 групови практики, 18 медицински центрове, от които има две нови лечебни заведения, ДКЦ и 6 самостоятелни медико-диагностични лаборатории.
Стоматологична помощ в областта ще оказват 103 лечебни заведения, от които 94 стоматолози на индивидуална практика, 7 групови практики и 1 медико-дентален център в Козлодуй, договорил изпълнение на специализирана детска дентална медицина.
Болнична медицинска помощ по клинични пътеки ще оказват 12 болници. Сред тях има една нова болница, сключваща за първи път договор с касата. Болничната помощ включва 7 МБАЛ, 3 специализирани болници, център за кожно-венерически заболявания и комплексен онкологичен център. Аптеките, работещи по договор със здравната каса са 65.
Действащите договори на изпълнителите на медицинска, дентална помощ и болници с РЗОК към момента са общо 367.

Екопак и Община Враца посрещат пролетта с шоу спектакъл на Ути Бъчваров

В началото на най-хубавия сезон – пролетта, с подкрепата на Екопак, Ути Бъчваров ще сготви „Бързо, лесно, вкусно” за жителите на града и ще ги забавлява с интересни и полезни факти за разделното събиране, рециклирането, пестенето на ресусрси и опазването на околната среда.
В понеделник (28 февруари) от 16.00 часа, в сградата на Младежкия дом- гр. Враца, Екопак кани всички врачани, които обичат забавленията и имат отношение към чистотата в своя град, на шоу спектакъл с участието на Ути Бъчваров. На кулинарното шоу, в което един от най-атрактивните телевизионни водещи ще готви вкусни ястия, а публиката ще похапва, освен рецептите Ути ще сподели и как събира разделно отпадъците, останали след готвенето. Всеки ще може да научи полезни факти за разделното събиране и рециклиране на отпадъците от опаковки, както и да се пребори за една от многото награди.
Община Враца е една от първите, които стартираха проекти за разделно събиране на отпадъци от опаковки – от 2006г., като за изграждането на система за разделно събиране се довери на „Екопак България” АД.

Рейнджърите се завърнаха

На площад „Христо Ботев” днес бяха посрещнати. военнослужещите от Трета рота на Българската армия, за действие в зоната за отбрана на летище Кабул, участвал в операция на Международните сили за поддържане на сигурността в Афганистан /ISAF/, На церемонията Община Враца бе представена от д-р Костадин Шахов.

Кметът на Враца е против дискриминацията

Кметът на община Враца д-р Костадин Шахов взе участие във семинар на тема „Ролята на местните власти и политики насочени към ромите”. В проведените дискусии се откроиха основните проблеми на ромския етнос. Най-значимите сред тях са свързани с ниската степен на образование, ниската здравна култура и жилищните проблеми.
На семинара присъстваха представители на различните институции имащи отношение към проблемите и работата с ромите. Присъстваха представители на МТСП, директорите на Дирекция „Социално подпомагане” Димитрийка Цанова и на Младежки дом – Враца Ваня Иванова.
Кметът подчерта в обръщението си към участниците и гостите, че България е на едно от челните места в целия ЕС по толерантност към ромите, а Враца не прави изключение в това отношение. „Лично аз като човек и лекар отлично знам, че нищо не ни прави несъвместимо различни и се радвам искрено на всяка инициатива срещу дискриминацията.”, заяви д-р Шахов. Той беше категоричен, че в своята работа и при изпълнение на поетите задължения, ръководството на Община Враца винаги се е водило от принципа на равнопоставеност на българските граждани, независимо от тяхната етническа принадлежност.
Поредно доказателство за това е и приетата в началото на тази година Общинска стратегия за развитие на социалните услуги в община Враца 2011 – 2015 г, чиято стратегическа цел е: Утвърждаване устойчив модел на социална местна политика, консолидираща услуги и ресурси за подобряване качеството на живота, максимална самостоятелност, пълноценна реализация и грижа за личността. Основните приоритети в стратегията, насочени към уязвимите групи и общности в риск, в това число и ромската, са съобразени и с редица документи, приети от правителството, между които са и: „ План за действие на Република България - Декада на ромското включване”; „ Рамкова програма за интеграция на ромите в българското общество”; „ Здравна стратегия за лица в неравностойно положение, принадлежащи към етнически малцинства” и др.
Приоритетните мерките във Враца са повишаване на жизнения стандарт, обогатяване на здравната култура и предоставяне на качествени здравни и медицински услуги, усигуряване достъп до качествено образование и повишаване на образователното ниво, поетапно намаляване на безработицата, превенция на изоставянето и неглижирането на деца. От особено значение е инвестирането в човешки ресурси и създаването на квалифициран кадрови потенциал от самите общности.
„Чрез активното участие на всички заинтересовани страни – държавна и местна власт, неправителствени организации, бизнес и др. ще бъде възможно осъществяването на ефективна подкрепа на нуждаещите се лица, групи и общности за ограничаване предаването на бедността и социалното изключване между поколенията и създаване на условия за пълноценен живот и развитие.”, подчерта кметът. Той допълни, че приветства и подкрепя всяка кампания и всяко действие за привличане на още съмишленици към идеята да се стимулира гражданското участие на ромската общност в цялостния живот на града и общината.

Северозападна България е най-бедният район в ЕС, отчетоха от "Евростат"

Българският северозападен район е най-беден в Европейския съюз с 28 на сто от средния за ЕС брутен вътрешен продукт (БВП) на човек, а най-богати са хората в централната градска част на Лондон, с 343 процента от средния БВП на човек в ЕС. Това показват данни на Евростат за 2008 година, публикувани в сайта на европейската статистическа служба.
Северозападния район обхваща областите Видин, Враца, Монтана, Ловеч и Плевен. В дъното на класацията са също Северния централен район (областите Велико Търново, Габрово, Русе, Разград и Силистра) и Южен централен район (областите Пазарджик, Пловдив, Смолян, Хасково и Кърджали), в който се падат по 30 процента от средния в ЕС БВП на човек).
Румънският Североизточен район е на предпоследно място с 29 на сто от средния европейски БВП на човек.
В общо 64 региона Евростат отчита БВП на човек под 75 % от средния за ЕС, от които петнадесет са в Полша, по седем в Чехия и Румъния, по шест в България и Унгария, по четири в Италия и Португалия, по три в Гърция, Франция (отвъдморски територии) и Словакия, два във Великобритания и по един в Испания, Естония, Латвия и Литва.
След Централен Лондон на второ място по богатство е посочен Люксембург (279%), следват Брюксел (219%), Грьонинген в Холандия (198%), Хамбург в Германия (188%) и Прага (172%).

четвъртък, 24 февруари 2011 г.

Деца с увреждания се палят по авиомоделизъм

Моделистите от Спортно-технически моделен клуб от Враца проведоха вчера в Дома за младежи с увреждания в село Три Кладенци заключително занятие по автомоделизъм.
В продължение на три месеца, два пъти седмично младежите от Дома бяха обучавани от з.м.с. Дамян Петров, както и от младите моделисти Мартин Дамянов и Оливър Карамелски в тайните на автомоделния спорт по програма „ Хора с увреждания и деца в риск” на Спортното ни министерство.
На проявата присъства з.м.с. Росица Стаменова - главен експерт за Северозапада към Министерството за физическата култура и Спорта.
На проведеното състезание по автомоделизъм обучаемите показаха завидни за сериозните си заболявания умения и способности по управление на автомоделите.
В надпреварата на първо място се класира Мая Василева, следвана от Силвия Димитрова и Данаил Кирилов.
На всички участници в състезанието бяха връчени възпоменателни грамоти от Спортно-техническия моделен клуб, много плодове и лакомства. От своя страна обучаемите връчиха от дома ръчно изаботени мартенички и други сувенири.
Победителката в състезанието Мая Василева ще участва в Първия кръг от Държавния шампионат по автомоделизъм, което ще се проведе в началото на месец май във Враца, а всички останали ще присъстват на състезанието
както и на състезание в София.
Росица Стаменова пое ангажимент за провеждане на двустранни спортни мероприятия с подобми домове в Северозападна България.
На изпроводяк състезателят Оливър Карамелски направи демонстрация
в снежната градинка с автомодел за висока проходимост Монстер.
Огнян Филипов

4 март е почивен ден, отработва се на 19 март

Във връзка с многобройните запитвания, постъпили в правителствената пресслужба, уточняваме, че съгласно Решение №878 на Министерския съвет от 2010 г. (обн., ДВ, бр. 100 от 21.12.2010 г.) 4 март 2011 г. (петък) е обявен за почивен ден, а 19 март (събота) – за работен.
Целта на разместването на почивните дни е да не се прекъсва работната седмица и да се осигури възможност за по-ефективен отдих.

Над 1000 ферми във Врачанско могат да кандидатстват по мярка 121 „Модернизиране на земеделските стопанства”

1100 ферми има във Врачански регион, от които собствениците на 1054 от тях от ІІ и ІІІ категория могат да кандидатстват за инвестиции в обхвата на гарантираните бюджети, ако искат да достигнат съответните стандарти до края на 2011 г. Това стана ясно по време на среща-дискусия със земеделските производители от региона днес, на която гости бяха зам.-областният управител Валентин Литов и директорът на Областна дирекция „Земеделие” – Враца Мирослав Комитски.
Фермерите имат възможност да кандидатстват по мярка 121, а освен това за кокошките-носачки и за млякото могат да получават и държавна помощ под формата на увеличение на размера на субсидията. Добавката към субсидията може да бъде между 5 и 25 на сто, обясни Владислав Цветанов, експерт от дирекция «Развитие на селските райони» в МЗХ. До 1,5 млн. Евро кредит за 5-годишен период може да отпусне държавата на тези фермери.
Александър Атанасов от дирекция «Развитие на селските райони» в МЗХ запозна земеделските производители с мярка 213 „Плащания по Натура 2000 за земеделски земи”, която ще се прилага за първи път у нас. Всички животновъди могат да се възползват от средствата по тази мярка, стига земите им да попадат в екологичната мрежа Натура 2000 и така ще могат да получат допълнително средства към директните плащания.
Чрез плащанията по агроекологичната мярка 214 стопаните ще могат да увеличат плащанията си за площ. Повишаването на интереса към мярката се дължи на улеснената процедура за кандидатстване. За съжаление все още няма достатъчен интерес към мярка 142 „Създаване на организации на производителите”, а тя може да бъде изключително полезна за стопаните. Освен това по нея може да се кандидатсва през цялата година, обясниха експертите от МЗХ.
Следващата седмица с мерките от Програмата ще бъдат запознати земеделските производители в Хасково, Кърджали и Смолян.

Комисар Росен Иванов инициира международна среща

По покана на директора на ОД МВР Враца комисар Росен Иванов, във Враца гостува делегация от окръг Долж, Румъния.
В състава на делегацията са: Аурел Джорджеску- аташе по вътрешните работи на Румъния, в посолството в София, Главен инспектор Константин Никулеску- Окръжен Инспекторат на полицията-Долж, Аурел Баженару- генерален прокурор на Крайова, както и други специалисти от полицията и прокуратурата на окръг Долж.
На работна среща бяха разгледани въпроси касаещи трансграничното сътрудничество, аспекти от работата на органите на правораздаването и вътрешната сигурност. Делегацията посети сградата на ОД МВР Враца, след което разгледа културни забележителности на града.

Театърът представя

В събота – 26 февруари от 10.30 часа в Куклена зала на децата ще се играе класическата пиеса „Мечо Пех” от Алън Милн.
В понеделник (28 февруари) и във вторник (1 март) децата от 4 местни детски градини ще гледат спектакъла „Баба Марта внучка жени.
Във вторник (1 март) от 19 часа в камерна зала показваме комедията „Една жена – трима мъже” от Петър Петрович-Пеция.
В сряда (2 март) е поредното издание на актуалното заглавие за сезона „Шекспир – Събрани съчинения” от Джес Адам Даниъл.
В събота (5 март) в куклена зала показваме „Баба Марта внучка жени” за всички деца, които не са успели през седмицата да гледат спектакъла.
Във вторник (8 март) ще покажем ново заглавие за малките почитатели на театралното изкуство – „Малката Баба Яга” от Отфрид Пройслер. Премиерата на спектакъла е от 19 часа в куклена зала. От 10.30 часа същия ден ще е предпремиерното представление (очаквайте повече подробности за спектакъла!).
За сряда и четвъртък (9 и 10 март) са насроени н премиерните представления на още една нова постановка на Драматично-куклен театър – Враца. Става дума за „Рейс” от Станислав Стратиев (очаквайте повече подробности за спектакъла!).
В петък (11 март) авторският спектакъл на Димитър Мартинов „Последен час – Яворов” е поканен в Младежкия театър в София.
В събота (12 март) в куклена зала от 10.30 часае новото заглавие за малчуганите „Малката Баба Яга” от Отфрид Пройслер.

4 инициативи за безопасен труд

Областният съвет за здравословни и безопасни условия на труд гласува 4
мащабни инициативи, които ще реализира тази година. Едната е провеждане на открити приемни за работници и служители във фирмите от областта по теми за условията на труд. По време на тези приемни ще бъдат провеждани консултации и правени презентации от страна на КТ ПОДКРЕПА, които изпълняват Проект "Подкрепа за достоен труд". Втората е беседи в училищата с ученици между 15 - 17 години за детския труд. Третата е Кръгла маса с участието на областите Видин, Монтана, Плевен и Ловеч за трудовите злополуки и безопасния труд.
Кръглата маса е фиксирана за 27 април. Четвъртата иниицатива е отбелязване Международния ден за безопасен труд. Тогава с цветя и минута мълчание ще бъде отдадена почит пред паметната плоча край Згориград на всички хора, загинали в злополуки по време на работа.

Министър от Враца: Категорично няма зърнена криза

Съгласно данните на Националната служба по зърното в България в момента има около 1,5 млн. тона зърно, а до новата реколта са ни необходими под 1 млн. Категорично няма зърнена криза в България. Това обяви министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов по БНТ1. „Друг е въпросът дали покрай скока на цената на зърното на международните пазари някой не се опитва да спекулира с хляба”, допълни той.
По време на прехода отстъпихме от стандартите, по които правехме храните преди 1989 г. Либерализацията на пазара доведе до странни неща – да ядем сирене бяз мляко и колбаси без месо, каза Найденов. „България е имала най-добрия хляб”, допълни той.
По думите му новият стандарт за хляба ще е готов до месец.
Експортното салдо на България се е увеличило с 34%. Това е на-вече заради производството на зърно и друга аграрна продукция у нас. Това е секторът, който в момента тегли икономиката на страната и некоректните изказвания наистина режат клона, на който всички ние в момента седим.
„И днес когато ние трябва да помагаме на този сектор, когато за първи път от годони този сектор започва да плаща данъци, някои се опитва да спекулира. Затова моля ги, оставете хляба намира”, призова Мирослав Найденов.
Все пак той посочи, че евтиното е компромис за нашето здраве.
От МЗХ подготвят и задължителен стандарт за детските храни. Според Найденов е възможно цената на един храноден в училищата и детските градини да бъде повишена от 2 на 3 лева.
„Кризата с цените на храните на международните пазари ще продължи да се задълбочава. Буквално до дни в българското земеделие ще влязат 1 млрд. лева и това е основната антикризисна мярка”

Дамски клуб ви кани

Дамски клуб "Вратица" ще проведе на 01.03.2011г. от 10:00 часа пред Читалище "Развитие" във Враца, пореден благотворителен базар с домашно приготвени сладкиши по повод първите ни надежди за пристигането на Пролетта и отбелязването на 1 март. Средствата събрани благодарение на всички ще се използват за облагородяване на градинката около паметника на Васил Левски във Враца, който ще бъде възстановен благодарение на инициативата на ВМРО.
Присъединете се към нашата инициатива и всички дами от клуба ще са ви безкрайно благодарни, ако ни подкрепите!

Галя Георгиева - Дамски клуб "Вратица", секретар на Общинският комитет на ВМРО общ. Враца


--------------------------------------------------------------------------------

Известният журналист и издател Калин Манолов гостува на ученици

В поредната среща от Гост-лекторския институт „Училището и бизнесът” в СОУ „Васил Кънчов” – Враца, с младите хора от училището ще разговаря известният журналист и издател Калин Манолов.
В програмата е предвидено дългогодишният политически анализатор на гражданските процеси в българското общество да представи икономиката като част от науката за човешкото действие. Темата „Свобода и предприемачество” включва и обсъждане на проблеми, свързани с етиката на свободния пазар. Учениците проявяват интерес към мероприятието не само заради опита на г-н Манолов като репортер в радио „Свободна Европа”, а и заради работата му като политически съветник на бившия български премиер Филип Димитров и не на последно място – заради поредицата от негови публикации, посветени на комунистическото наследство и развитието на гражданското общество в България. Срещата ще се проведе на 28.02.2011 г. в Актовата зала на СОУ „Васил Кънчов” от 12.30 часа. Предвидена е и среща с ръководството на училището и с журналисти от 11.30 часа.

Ще има засилен данъчен контрол през уикенда и предстоящите празници

През уикендите и предстоящите празнични дни по случай Националния празник на България, инспекторите на НАП ще извършат масирани проверки в търговските обекти и заведения, на територията на област Враца, предупреждават от офиса на НАП.
Засиленият контрол ще бъде във връзка със спазване на данъчното и осигурително законодателство.
Органите на приходната администрация ще проверяват издават ли се касови бележки при продажбите, правилно ли се водят книгите за дневните финансови отчети, назначени ли са на трудови договори работещите в обекта и дали са осигурявани на реалните заплати, начислени ли са задължителните осигурителни вноски и внесени ли са дължимите осигуровки, ще установяват произхода на стоките и др. Целта на тези проверки е да се установи отчитат ли се реалните обороти и дали се плащат дължимите данъци върху тези обороти.
На търговците, при които се констатира, че не спазват данъчното и осигурително законодателство ще се съставят актове за нарушения и ще им бъде наложена максимална санкция.
Предстоящата акция на данъчните служители не е инцидентна, тя е практика на приходната агенция, с доказан дисциплиниращ ефект. Резултатите показват, че такива проверки изкарват на светло и повишават многократно оборотите в търговските обекти и заведения.

Близките непознати

Поредицата „Родовата памет на банатските българи” прекрачи границите на общността и на 23 февруари от 17,30 ч. бе представена на среща, организирана от Общинско краеведско дружество "Сребреня", Дружество на банатските българи в България и читалище "Развитие 1892"-Бяла Слатина в Зала 18 на читалищния комплекс в Бяла Слатина.
Василка Цачева, председател на Краеведското дружество, откри форума, изтъквайки значението на поредицата както за общността на банатските българи, така и ползата от обмяната на опит за краеведите в общината и развитието на събирането на родовата памет.
От банатските българи освен Светлана Караджова, редактор на поредицата, присъстваха трима от авторите в двете книги – Валентина Бобойчева, Гюка Радков и Никола Мичев.
За пръв път „Родовата памет на банатските българи” се срещна с аудитория, която не принадлежи на общността, затова и характерът на говоренето бе различен с цел най-вече да породи подобна инициатива за събиране на късчетата разпръсната памет и у другите.
Какво е общността и как тя функционира, какво я крепи и какво държи отворен времевия канал, през който циркулират спомени, разкази, идеи, планове – всичко това се опитаха да разкажат банатските българи, споделяйки със своите „съседи” опита си с много доброжелателство и надежда.
Светлина Берова от името на Краеведското дружество благодари на гостите с цвете и добра дума, а отличната организация на събитието и коктейла след това доказаха, че банатските българи намериха приятели, на които могат да разчитат и в бъдеще.

Враца посреща рейнджърите от Афганистан

Утре, 25 февруари от 11 часа, на площад „Христо Ботев” , кметът на Община Враца д-р Костадин Шахов, ще присъства на церемонията по тържествено посрещане на военнослужещите от трета рота на Българската армия , за действие в зоната за отбрана на летище Кабул,участвал в операция на Международните сили за подържане на сигурността в Афганистан /ISAF/.

сряда, 23 февруари 2011 г.

Chateau Burgozone представи вината си в търговска верига Ушан, Люксембург

Chateau Burgozone представи вината си в търговска верига Ушан, Люксембург от 08.02.2011 – 12.02.2011. Мероприятието се радваше на небивал интерес от страна на клиентите на веригата.
Шато Бургозоне се намира на 4 км. от Оряхово, на самия бряг на Дунава. В границите на лозето се намират останките от древна римска крепост – Бургозоне, която е дала името на избата. Уникалността на тероара – сравнително топлия климат, надморската височина и карбонатните черноземни почви позволява отглеждането на грозде за бели и червени вина със собствен характер.
Шатото разполага с 100 хектара насаждения, върху които се прилагат най-модерните практики за отглеждане на гроздето. Лозовият масив е регистриран като биологичен, а от 2009 година започва и биодинамично отглеждане на лозята. Двете серии вина на избата – “Шато Бургозоне” и “Дунавски бряг” се изнасят за Белгия, Франция и Люксембург и са печелили медали на престижните конкурси в Брюксел, Белгия и “Мундус Вини”, Германия.
Сортовете, с които работи избата са Шардоне, Вионие, Совиньон Блан, Каберне Фран, Сира и новият за България сорт – Марселан (кръстоска между Каберне Совиньон и Гренаш).

Нов офис на евродепутата Владимир Уручев и ПП ГЕРБ бе открит в Козлодуй

Нов офис на българския евродепутат от групата на ЕНП-ГЕРБ Владимир Уручев и Общинската структура на ПП ГЕРБ бе открит в Козлодуй вчера. Той се намира на ул. „Хаджи Димитър”1, в Сдружение „Бизнес център – Козлодуй”ет.2, офис 5 и ще бъде отворен за всички жители на община Козлодуй. Те ще могат да споделят своите мнения и предложения за решаване на местните проблеми и да задават въпросите си към местното ръководство всеки делничен ден от 9.00ч. до 12.00ч. и от 13.00ч. до 17.30ч.
По повод на събитието беше отслужен водосвет за здраве и благополучие от отец Пламен. На него присъстваха Владимир Уручев, общинското ръководство на ПП ГЕРБ Козлодуй и членове и симпатизанти на партията.
На тържеството г-н Уручев пожела на присъстващите, с освещаването на този офис да се постави едно ново и успешно начало на дейността на ПП ГЕРБ в общината.

Министър от Враца: От „Винария“ ще направя национална енотека

Имам идея да направя национална енотека на българското вино, съобщи министърът на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов по време на посещението си на изложбата „Винария“ в Международен панаир Пловдив. Според него сбирката може да се разположи в приземния етаж на министерството, където някога е имало ресторант. Тя ще помогне да презентираме по-добре нашите вина, добави Найденов.
Първи си оглед за новата колекция той направи по щандовете на „Винария 2011“, която започна на 23 февруари в Международен панаир Пловдив. Според министъра, винарският бранш у нас се развива много добре, а делът на сивия сектор е малък.
Заедно с „Винария 2011“ в панаира стартираха международните изложби „Фудтех“ - за храни, технологии и опаковки, и „Хорека Пловдив“ - за оборудване на хотели, ресторанти, заведения и търговски обекти. По този начин се получава един микс от няколко свързани бранша с общи маркетингови интереси, поясни главният директор на Международен панаир Пловдив Иван Соколов на пресконференция.
Водещи фирми от близо 20 държави се представят на трите изложения, които ще продължат до 26 февруари. „Винария“ и „Фудтех“ се провеждат под патронажа на министъра на земеделието Мирослав Найденов, а агроведомството има щанд, на който ще се дават информация и съвети по различните програми в помощ на земеделието.
„Правим всичко възможно да свържем участниците с техни бъдещи клиенти. Пример за това са Денят на ресторантьора и Денят на хотелиера, които се организират за първи път. На тях ще могат да покажат свои продукти пред собственици на заведения, хотели, СПА центрове, кетърингови фирми. Съвместното провеждане на „Винария“, „Фудтех“ и „Хорека Пловдив“ е една от стъпките за изпълнение на новата инвестиционна политика на панаира, насочена към маркетинга на нашите партньори и клиенти и създаваща по-модерни условия за правене на бизнес тук“, добави Иван Соколов.
Промяната се посреща с голям интерес от изложителите и специалистите. Очакват се над 10 000 посетители. През „Винария“ минава пътят на успеха на много фирми от бранша, каза инж. Красимир Коев, директор на Изпълнителната агенция по лозата и виното, в словото си преди откриването на изложбите.
Малко са браншовете, които се развиват толкова добре. Вашата енергия дава надежда за по-добро бъдеще, се казва в приветствието на министъра на икономиката Трайчо Трайков, което бе прочетено от началника на неговия политически кабинет Милена Ценова.
„Със своя опит Международен панаир Пловдив показа, че умее да предлага адекватни решения в условията на криза. Фактът, че големите компании се завръщат тук, е знак, че той е запазил най-важната си характеристика – да бъде компас за бизнеса“, коментира кметът на Пловдив Славчо Атанасов преди да открие изложенията. Горд съм, че в нашия град и в националния изложбен център ще бъдат намерени нови решения, които ще помогнат на българската икономика, добави той.
Своите успешни идеи демонстрират участниците и в трите изложби. Един от фактите, показващи напредъка във винарството, е рекордният брой награди Златен ритон – тази година те са шест, подчерта на пресконференцията проф. Пламен Моллов, председател на УС на Националната лозаро-винарска камара. Тя организира Националните дегустации на вина и високоалкохолни напитки, които са най-престижният наш конкурс в бранша. Въпреки лошата реколта от грозде, производителите са направили изключително добри напитки, затова отличията са 463 – най-много в историята на конкурса, добави проф. Моллов. Златни медали са присъдени на 132 проби от вина, сребърни – на 143, а бронзови – на 98. При ракиите златните медалисти са 16, сребърните – 49, бронзовите – 25.
Освен вина и ракии, на „Винария 2011“ се показват машини и технологии за тяхното производство и за лозарството.
Изложбата „Фудтех“ е събрала български и чуждестранни компании за храни, напитки, опаковки, техника и технологии. Тази година производителите на храни акцентират върху продукти, направени по най-високите стандарти и изисквания за здравословно хранене. За първи път те могат да се включат в Гурме зоната, която се роди като част от „Винария“. В нея 7 майстори кулинари ще правят демонстрации, а публиката може да дегустира техните произведения, както и напитките
т шоуто на барманите и баристите, което също ще е всеки ден.
Участниците в двете изложения могат да се включат и в конкурса „Изборът на потребителя“, който ще отличи най-добрите продукти в разделите: месни продукти, млечни продукти, консерви, хляб и сладкарски изделия, вина и алкохолни напитки. Оценките ще дават посетителите.

Най-вляво на снимката на преден план е собственикът на панаира Георги Гергов. 55 годишният милионер е роден в село Нивянин, Врачанско.

БСП: Ако Тотю Младенов не вземе мерки за доходите на хората, да подава оставка

Ако в петък министър Тотю Младенов, не представи в парламента мерки за увеличаване на доходите, по- добре да си подаде оставката и да не мъчи себе си и хората повече. Това заяви депутатът от Коалиция за България Корнелия Нинова в Народното събрание. Тя се позова да тревожни данни на НСИ, според които само за месец януари има драстичен ръст на цените на основните хранителни стоки и тази тенденция ще продължи. Нинова изтъкна, че над 40% от доходите на хората отиват само за основни храни и призова правителството да индексира пенсиите и заплатите.
Корнелия Нинова изрази несъгласие с оправданието на управляващите за ръста на цените с международното положение. Тя се позова да данни на Световната организация за храните, според които ръстът на храните, които произхождат от зърнени култури, е 3% за януари. В България обаче ръстът е 8,3%. „Причина е сбърканата политика на правителството към производството на български храни и към земеделските производители”, заяви депутатът от левицата. Нинова изрази възмущението си от отказа на управляващите да се занимават с темата. Тя припомни, че по- рано днес предложението на левицата да бъде изслушан земеделския министър в парламента беше отхвърлено. „Това показва, че управляващите не обръщат внимание на тази тема. Трябва да разберат, че хората не ядат СРС-та и асфалт от магистрали”, заяви Корнелия Нинова.
Меглена Плугчиева изтъкна, че директните плащания към земеделските производители все още не са разплатени. „Където и да минете в страната, ще чуете от хората, че те не са в състояние в момента да се готвят за новата производствена година и за сеитбата”, отбеляза депутатът. По думите й, в животновъдството ситуацията е също изключително тежка - хората колят останалите им животни, защото и до момента националните доплащания не са направени.
Плугчиева настоя Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) незабавно да бъде разгледана в парламента. По думите й, управляващите дължат отговор на въпроса какви мерки са предвидени, за да се намалят щетите от управлението на Калина Илиева в ДФ „Земеделие”. Плугчиева изтъкна, че липсва информация какво всъщност се променя във Фонда, както и има ли отговор от ЕК за прехвърлянето на средства от едни в други мерки. Не е ясно и какво се случва с т.нар. типови проекти за малките стопани. Меглена Плугчиева отбеляза, че към началото на февруари има 6% усвояемост по ПРСР, а остават само три години до края на бюджетния период. Депутатът от левицата поиска да знае как останалите 94% ще бъдат използвани и ще стигнат ли по предназначение до хората. Плугчиева изрази тревогата си от прогнозата в доклада на Института към БАН, според която до 2060г. българското село ще загине.
Пресцентър на БСП, Жанет Пашалиева

Младежка структура на ГЕРБ бе учредена в Козлодуй

В Козлодуй се състоя учредително събрание на общинската младежката структура на ПП ГЕРБ. 12 младежи единодушно издигнаха кандидатурите за свой председател, в лицето на Ивайло Коцов и организационен секретар - Анита Еленчева. За членове на Управителния съвет бяха предложени и гласувани имената на Десислава Торбова, Ивелин Иванов и Васил Торбов. Изборът на младежите предстои да бъде утвърден от НИС на МГЕРБ.
Сред официалните гости на събитието бяха евродепутатът от ЕНП-ГЕРБ Владимир Уручев, Таня Василева, член на Областното ръководство на партията и общинският секретар на ПП ГЕРБ Козлодуй Ангел Лальов, които дадоха ценни напътствия за политическите дейности на младежите. С присъствието си подкрепа към колегите си от Козлодуй, изразиха членове на областната младежка структура на партията.

Правителството ще поиска от Брюксел да признае гроздовата ракия за традиционна българска спиртна напитка

Правителството одобри доклад на министъра на земеделието и храните за традиционния характер на българска спиртна напитка „гроздова ракия” и възложи на министъра на финансите да предприеме необходимите действия пред институциите на Европейския съюз за допълнение на чл. 23 от Директива 92/83/ЕИО на Съвета с цел България да прилага намалена ставка на акциза, по-ниска от минималната, по отношение на продуктите, които представляват винена дестилатна спиртна напитка гроздова ракия.
Според в доклада спецификата на гроздовата ракия като традиционна българска спиртна напитка се дължи на вида на дестилационните апарати (дестилационни казани с периодично действие, дестилационни инсталация с непрекъснато фракционно действие) и на технологията на дестилирането – специфичните органолептични характеристики на напитката се постигат чрез комбинацията на дестилация, ректификация и дефлегмация; температурата, при която протичат процесите и особено органолептичния контрол, който се извършва по време на дестилационния процес и който определя оптималния момент на отделяне на дестилата.
Процесът на дестилация цели отделянето и концентрирането на съдържащия се във виното етилов алкохол заедно с част от летливите вещества, които придават специфичния аромат на ракията.
Признаването на гроздовата ракия за традиционна българска спиртна напитка ще даде право на правителството да й налага намалена акцизна ставка, което ще понижи и крайната цена на продукта и ще има положителен икономически ефект.

Отново едногодишна ще бъде застраховката “Обща гражданска отговорност” за покриване на отговорността за ядрена вреда от АЕЦ “Козлодуй”

Срокът на договора за застраховка “Обща гражданска отговорност”, който покрива отговорността за ядрена вреда от АЕЦ “Козлодуй”, ще бъде 1 година. Това се посочва в доклад на министъра на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков за одобряване на условията и сроковете на проекта на договор за застраховка “Обща гражданска отговорност”.
Застраховката покрива отговорността на АЕЦ “Козлодуй” към трети лица за ядрена вреда. Договорът между гражданско дружество “Български национален застрахователен ядрен пул” и атомната електроцентрала е сключен през 2002 г. и се актуализира всяка година.
Според Виенската конвенция за гражданска отговорност за ядрена вреда експлоатиращият ядрената инсталация е длъжен да поддържа застраховка или друга финансова гаранция, която покрива неговата отговорност в такъв размер, вид и условия, каквито са определени от държавата, в която се намира инсталацията.
През 2001 г. между 11 български застрахователни дружества беше сключен договор за създаването на гражданско дружество “Български национален застрахователен ядрен пул”. От тогава ежегодно между дружеството и АЕЦ “Козлодуй” се сключва договор за застраховка “Обща гражданска отговорност” за срок от една година.
Сключването на застрахователни договори за ядрен риск е обичайна практика в повечето европейски държави от Националните застрахователни пулове, които обединяват компенсирането на отговорността за ядрена вреда.

Георги Божинов пита за грабежа в Малорад

ЧРЕЗ
Г-ЖА ЦЕЦКА ЦАЧЕВА
ПРЕДСЕДАТЕЛ
НА 41-ОТО НАРОДНО СЪБРАНИЕ

ДО
Г-Н ЦВЕТАН ЦВЕТАНОВ
ЗАМ. МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛ
И МИНИСТЪР НА ВЪТРЕШНИТЕ РАБОТИ

В Ъ П Р О С
от ГЕОРГИ БОЖИНОВ – народен представител,
6-и Врачански МИР
Съгласно чл. 90, ал. 1 от Конституцията на Република България и чл. 82 от ПОДНС внасям въпрос

ОТНОСНО: работата на МВР по случая с ограбването на член-кооператори на земеделска кооперация от с. Малорад, община Борован, Врачанска област


Уважаеми господин Министър,
В Северозападна България години наред работи много добре организирана схема за ограбване на селскостопански производители. Поредният обект е Земеделска кооперация - с. Малорад, община Борован.
В случая схемата се задейства с участието на председателя на кооперацията. Без решение на УС той поема редица "задължения", подписва поредица запис на заповеди, залага неправомерно имущество, закупено със средства от европейските фондове и т.н.
Имената на всички участници в схемата са до болка известни в региона.
Със случая се занимава МВР, прокуратурата, НАП, съдът и др.
На три поредни събрания се взема решение да бъде освободен председателят на кооперацията, но нито едно не може да бъде вписано. Иначе всички институции работят много активно. Най-рано ще свърши своята работа частният съдия-изпълнител. След това сигурно ще има резултати и от работата на другите институти. Но тогава дяловото участие на кооператорите ще бъде присвоено, имуществото на кооперацията - продадено, а земята ще остане в плен на щедрите "кредитори".
Уважаеми господин Министър, моят въпрос към Вас е ще има ли резултати от работата на Икономическата полиция, преди да бъде разграбено имуществото на член-кооператорите?

ГЕОРГИ БОЖИНОВ
народен представител

23.02.2011 г.

Пресслужба на Георги Божинов
Народно събрание
23.02.2011 година

Кметът на Мездра поздрави бивш градоначалник

Иван Аспарухов връчи поздравителен адрес на бившия кмет на Мездра инж. Любомир Йотов по случай неговия 80-годишен юбилей
В приятелска обстановка кметът на Мездра Иван Аспарухов връчи поздравителен адрес на един от най-успешните кметове в историята на общината – инж. Любомир Йотов (1966 – 1976, 1990 – 1991), по случай неговия 80-годишен юбилей.
„Уважаеми, г-н Йотов
- се казва в поздравителния адрес,
Ако днес, в този празничен ден, обърнеш поглед назад в миналото,
ще видиш прекрасните успехи, които си постигнал за развитието на нашия град като негов кмет и ще изпиташ заслужено удовлетворение и гордост.
Бъди още дълги години жив и здрав!
Мездра се гордее с теб!
Честит 80-годишен юбилей!”
От името на общината Аспарухов уважи юбиляра с предметен подарък (микровълнова печка) и илюстрован албум на Мездра. Същевременно Любен Йотов, който е роден на 21 февруари 1931 г. в с. Типченица, получи подаръци от Стефан Здравков – председател на фондация „Сирак” и главен редактор на в. „Сирак”, и от своя партиен другар Иван Братинов. В знак на уважение Иван Аспарухов покани инж. Йотов да седне отново в кметския стол, за да си припомни времето, когато е ръководил местната управа.
„Приятно съм изненадан от оказаното внимание, сподели видимо развълнуван Любен Йотов. Благодаря Ви! Поласкан съм от казаните добри думи за мен и направеното по време на моето кметуване. Казвал съм го и друг път, ще го повторя и сега: сам човек нищо не може да направи. Ето защо държа да подчертая, че направеното за Мездра в края на 60-те и началото на 70-те години на XX век е дело на всички служители в тогавашния ГОНС.”
След като спомена поименно всички хора, с които е работил добре в миналото, инж. Йотов припомни арабската поговорка:
„Бог ни дава дните – останалото са възможности”. Без неудобство мога да кажа, че всички възможности, които са се откривали пред общината по онова време, са били използвани по най-добрия начин. От разстоянието на годините си го обяснявам, че това е ставало, защото всички общински служители работеха с голяма отговорност и ентусиазъм. Благодаря ви още веднъж от сърце и Ви желая нови успехи в развитието на гр. Мездра и общината!”.
Мирослав Гетов – в. „Мездра XXI век”

Задържаха заподозрян за убийства, крил се е в пещера

Полицията във Враца е задържала 50-годишен мъж, заподозрян за три убийства, съобщи МВР.
Престъпленията са извършени в периода 2009–2011 г., уточняват от полицията.
Михаил Лещарски от врачанското село Царевец е арестуван при съвместна операция на криминалисти от главната дирекция и от областните дирекции във Враца и София-област.
Мъжът е бил обявен за общодържавно издирване във връзка с извършено престъпление.
Той се е укривал в пещера. М. Л. е направил пълни самопризнания, привлечен е като обвиняем и е задържан за 72 часа.
По данни на разследващите задържаният е съпричастен към убийствoтo на самотноживял 82-годишен мъж от врачанското с. Старо село на 15 февруари т.г.
Освен това той е заподозрян в убийството и на незрящ 75-годишен, също самотноживял от с. Горна Кремена, област Враца на 25 януари т.г.
Третото убийство, за което М. Л. е заподозрян, е на 59-годишна жена в кв. Ромча на с. Владо Тричков, Софийска област, на 29 август 2009 г.
При случая от 2009г. по тялото на жената бяха открити порезни рани под формата на кръст, допълнително обезобразяване по торса, а наблизо до жертвата при огледа бе намерена книжка на религиозна тематика.
Продължава работата по документиране на престъпната дейност на М.Л.
Той е бил задържан и преди за кражби и грабежи.
Предстои да бъде поискана мярка за налагане на постоянното му задържане.

вторник, 22 февруари 2011 г.

И българи от Банат се включват в Първия фестивал „Фършанги”

Кампанията за превръщане на традиционния карнавал на Фършанги във фестивал, която поде Народно читалище „Съединение 1923” – с.Бърдарски геран вече сериозно набира скорост с наближаването на датата 6 март. На този ден ще бъде открито първото издание на фестивала, който ще се провежда всяка година на прага на постното време преди Великден.
Тази година в карнавала ще се включат католици от Гостиля, Асеново и Трънчовица.
За всеобща радост от банатското българско село Брещя за фестивала идват 15 момичета и момчета от ансамбъл „Брест”, които освен, че ще участват в карнавалното шествие и веселие, ще представят на многобройната публика и свой концерт по време на фестивалния ден.
Освен много оригинални костюми, шеги, състезателни игри и какво ли още не от арсенала на карнавалното веселие, на 6 март в Бърдарски геран ви очакват още много банатски български ритми и красотата на банатските български носии.
...............................................
Село Брещя (Брешкя, Бреще, Брещье, на румънски: Breştea, на банатски български: Brešća, Брешкя) се намира в окръг Тимиш, Румъния, община Дента. Разположено е в южната част на окръг Тимиш, недалеч от границата със Сърбия.
Селото е основано през 1842 година от около 110 семейства банатски българи, преселили се от Стар Бешенов.
През 80-те години на 19 век една част от жителите на Брещя се завръщат в България и заедно с други банатски българи се заселват в село Бърдарски геран.
През 1869 година в селото живеят 1191 българи, а през 1880 - 1087.
Общият брой на жителите на селото през 1941 година е 914 души. Данните от преброяванията от сочат, че Брещя е селището в Банат с най-висок процент българско население. През 1930 година 93,2% от жителите на Брещя са българи, а през 1956 - 96,2%.
Програма на фестивала:
9,30 ч. – Посрещане на гостите и регистрация
10,00 ч – Литургия
11,15 ч. – Хумористичен концерт в читалището
12,00 ч. – Шествие по улиците на Бърдарски геран и увеселение на площада
14,00 ч. – Бал с маски
Светлана Караджова, председател на Дружеството на банатските българи

Гласувайте за българския финалист в «Европейско дърво на годината» до 6 март

Започна гласуването в конкурса «Европейско дърво на годината», в който участва и българският финалист от родния конкурс «Дърво с корен»
, обл. Благоевград. До 6 март 2011 г. всеки може да гласува за него на страницата на конкурса – http://www.voting.treeoftheyear.org/
Конкурсът е организиран от Фондация – «Партньорство за Чехия» съвместно с Държавния фонд за опазване на околната среда на Република Чехия и Министерството на околната среда на Република Чехия. В конкурса участват дървета от пет държави, а победителят ще бъде отличен на официална церемония, организирана от Фондация „Партньорство” и Международния съюз за защита на природата и природните ресурси (IUCN) по време на Зелената седмица в Брюксел.
-
Конкуренцията в „Европейско дърво на годината” е доста сериозна. Дърветата, които участват са победители в националните конкурси „Дърво на годината 2010” („Дърво с корен” у нас) на 5 държави. В надпреварата участват 2 чинара от България и Унгария, 2 дъба от Чехия и Словакия и липа от Румъния.

Нека всички подкрепим родния финалист за да има Европейското дърво на годината български корен!
Повече за Източния чинар в с. Гърмен и номинацията му от 17-годишната Мария Софтова можете да научите в сайта на Фондация Екообщност http://www.bepf-bg.org/page/trees/48.html , която е организатор на националния конкурс „Дърво с корен 2010” Снимка на Чинара в Гърмен е достъпна на: http://www.nadacepartnerstvi.cz/local/www-upload/napcz_stromzivota/images/media/Platan_v_Garmen.jpg
Международният конкурс „Европейско дърво на годината” следва националните конкурси в държавите-участнички. Основната цел на „Европейско дърво на годината” е да популяризира темата за дърветата сред широката публика и да привлече внимание към загубата на биоразнобразие. Конкурсът доказва, че темата за дърветата не е ограничена до държавните граници и може да стане повод за пан-европейска дискусия.
Възрастта и външния вид не са единствените интересни неща в тези дървета – те също така имат забележителни истории. „Хората от градовете и селата, където тези дървета растат ги ценят много и ги смятат за символи на своето населено място. Видно е, че те са част от ежедневния обществен живот с всичките събития, празници, сватби и концерти, които се организират под сянката им всеки ден” обяснява Хана Рамбушкова - координатор «Европейско дърво на годината» от Фондация „Партньорство”. „През 2011-та ние ще организираме конкурса за десета поредна година. Той е много популярен в Чехия, всяка година близо 50 хиляди човека гласуват в него. Затова решихме да разпространим идеята и в други европейски държави,” казва Хана Рамбушкова и добавя, че следващата година към конкурса ще се присъединят също Франция, Ирландия и Полша.

Общинският съвет в Криводол прие бюджета за 2011

На редовно заседание Общински съвет – Криводол прие Бюджета на Общината за 2011 г. в размер на 6 985 125 лв., от които приходи с държавен характер – 2 622 440 лв., приходи с общински характер – 4 362 685 лв. При съставянето на бюджета основните цели отразяват утвърдената стратегия за развитие на Общината, Общинския план за развитие и новите правомощия на местните власти за определяне и администриране на общинските публични услуги и администриране на местните данъци и такси. Основните цели на Бюджет 2011 са запазване на достигнатото ниво на публични услуги; приоритетно развитие на услугите със социална насоченост, икономическо развитие и заетост, подобряване на жизнената среда и решаване на екологични проблеми. Приетият Бюджет за настоящата година има за цел да осигури ефективно изразходване на средствата за поддържане и развитие на местните услуги, съобразени с потребностите на населението.
Съветниците приеха и Годишната програма за управление и разпореждане с имотите – общинска собственост.
Общината ще дофинансира проект „Топъл обяд” в рамките на партньорската мрежа за благотворителност по линия на БЧК. Проектът обхваща 60 деца в неравностойно положение от СОУ „Св. св. Кирил и Методий” гр. Криводол. Общината ще дофинансира и Годишната програма на културните събития през 2011 г. със средства от собствени приходи в размер на 20 600 лв. Приети бяха и правилници за състава и дейността на Общинската комисия за обществен ред и сигурност и комисията за борба срещу противообществените прояви на малолетни и непълнолетни.

Голяма миграция към обезлюдения Северозапад

Изборен туризъм или голям интерес към бедния ни край – но е факт, че в последно време се забелязва увеличаване на миграцията към Врачанско. Това каза на среща с журналисти народният представител от Коалиция за България Георги Божинов. По последни данни в о0бласта вече са се преселили 3048 души. Само за Враца те са 550. В Мездренско също има такава тенденция, като само село Лик е набъбнало със 72 пришълци.

След Враца предстои тото тираж за Стара Загора

Вторият за годината специален тираж на играта 6/49 на Български спортен тотализатор (БСТ) ще се проведе тази неделя, 27 февруари 2011 г., съвместно с Община Стара Загора. Средствата от него ще бъдат предоставени за изграждане на спортна площадка в Гимназия с преподаване на чужди езици „Ромен Ролан”, гр. Стара Загора. В специалните тиражи всеки може да участва в надпреварата за спечелването на джакпота в играта 6/49 срещу залог за 1 комбинация от 1,20 лева.
За 2011 година са предвидени 12 специални тиражи на играта 6/49 – ТОТО 2. Набраните средства в 10 от тях ще бъдат предоставени за изграждане и реконструкция на спортни обекти и съоръжения за масов детско-юношески спорт в 10 града на България, съвместно със съответните общини. Със средствата от Великденския и Коледния тираж ще бъдат подпомогнати деца в неравностойно положение. С провеждането на специалните тиражи Български спортен тотализатор не само подкрепя българския спорт, но успешно изпълнява и поетата социална отговорност към децата – спортната надежда на България.
Първият за тази година специален тираж на играта 6/49 беше проведен на 30 януари 2011 г. (тираж №8), съвместно с Община Враца. Средствата от него бяха предоставени за изграждане на нова спортна площадка в ж.к. „Дъбника”, гр. Враца.
Във връзка с повишения интерес от страна на участниците в игрите, организирани от БСТ, и провеждане на Световната купа по ски алпийски дисциплини за мъже в Банско, тото пунктовете в Благоевград, Кюстендил, Дупница, Банско, Добринище и Разлог ще работят тази събота и неделя (26 и 27 февруари 2011 г.) с 1 час повече от установеното работно време.

Известни са победителите в зимния празник

Община Враца, РИО на МОНМ и ТД „Веслец” организираха за 26 пореден път зимен спортен туристически празник „Враца 2011”, който се провежда с цел популяризиране на зимния туризъм сред учащите се и населението на града и общината и 111-та годишнина на ТД „Веслец”. Празникът се проведе в местността „Колоните” във Врачанския балкан.
Повече от 860 деца от 15 училища взеха участие в категориите крос,теглене на въже, спортно- туристическа щафета , спускане с чували и шейни. В дисциплината крос, момичета V-VI клас първо място спечели Стефани Тошкова от СОУ „ХР. Ботев – Враца, на второ и трето място се класираха съответно Мартина Димитрова от училището в с. Паволче и Ана Ангелова от Спортно училище „Св.Климент Охридски”. При момчетата първи беше Лъчезар Петров от училище „Н. Войводов”, второ място се заема от Христин Славчев от училище „Христо Ботев” – с. Баница, а трето място зае Пламен Спасов от СОУ „В. Кънчов”.
Във възрастовата група от VII – VIII клас при момичетата първа беше Нели Славчева от СОУ „В. Кънчов”, втора се нареди Катрин Василева от СОУ „Хр. Ботев” – Враца, а трета – Петя Ангелова от СОУ „Отец Паисий”. При момчетата първото място беше за Антон Йорданов от Спортно училище „Св.Климент Охридски”, втори беше валтер Димитров от училище „Св.св. Кирил и Методий”, трети се класира Габриел Георгиев от СОУ „Отец Паисий”. В групата на средношколците първа беше Петя Иванова от Спортно училище „Св.Климент Охридски”,второ място взе Яна Цветкова от ПМГ, а трето- Елка Константинова от ТМЕТ, при момчетата първо място беше спечелено то Тихомир Катев от ПМГ, втора позиция бе присъдена на Калоян Каменов от ТМЕТ, а трета – на Светлин Димитров отново от ТМЕТ. При жените първа беше Юлиана Борисова, втора-Камелия Генова, а трета – Теодора Николова. За мъжете – първо място беше спечелено от Момчил Калистратов, второ – от Славейко Найденов, , а трето от Ивайло Христов.
В туристическата щафета – деца, първо място беше спечелено от СОУ „Отец Паисий”, второ от ЕГ „Йоан Екзарх”, а третото място от децата от училище „Козма Тричков”. При средношколците първи се наредиха учениците от Спортното училище във Враца, втори бяха учениците от „Н. Войводов”, а трети – от ЕГ „Йоан Екзарх” – Враца.
В дисциплината „теглене на въже” – деца първото място беше за СОУ „Отец Паисий”, второто за ОУ Хр. Ботев” – с. Баница, третото за „Н. Войводов”. При средношколците първи бяха учениците от СОУ „Св. Климент Охридски”, втори са средношколците от ПМГ, а трети – от ЕГ „Йоан Екзарх” – Враца. В категорията спускане с шейни и чували – момичета първа беше Красимира Георгиева от ПМГ, а при момчетата Георги Николов от училище „козма Тричков”.
Организаторите раздадоха медали, купи и материални награди.

понеделник, 21 февруари 2011 г.

Евродепутатът Владимир Уручев откри британската изложба „Дарвин СЕГА”

Eвродепутатът Владимир Уручев (ЕНП/ /ГЕРБ) откри изложбата „Дарвин СЕГА”. Експозиция гостува на гр. Враца по покана на българския евродепутат по случай Деня на еволюцията и е част от програмата за отбелязване на 20-годишнината от откриването на Британски съвет в България. Владимир Уручев призова врачани да използват предоставената им възможност да се запознаят на място с живота и трудовете на великия британски учен и неговите открития. Изложбата включва текстове, фотографии и скици, изработени по случай 200-годишнината от рождението на Чарлз Дарвин и 150 години от основополагащата му „Теория за произхода на видовете”. Тя може да бъде видяна в читалище Развитие до 11 март.
Сред официалните гости бяха зам.-кметът на Враца д-р М. Шарков, секретарят на Общината Пламен Кръстев, представители от отдел „Образование“ към Общината и културни дейци. С неподправен интерес присъстващите разгледаха изложбата и оставиха послания на еволюционнното дърво. Владимир Уручев закачи и свое послание, което гласи : "Опазването на околната среда трябва да бъде приоритет за всеки от нас, защото, съхранявайки околната среда, съхраняваме себе си."

Премиерът свика среща за СРС-тата

Засилването на законовите гаранции за спазването на правата
на гражданите при прилагането на специални разузнавателни средства, обсъдиха на среща премиерът Борисов, министърът
на правосъдието, главният прокурор и председателят на ВКС
Промяна в нормативната уредба и практиката по приложението на специални разузнавателни средства (СРС) така, че българските граждани да са уверени в спазването на техните конституционно гарантирани права, обсъдиха на среща днес министър-председателят Бойко Борисов, министърът на правосъдието Маргарита Попова, главният прокурор Борис Велчев и председателят на Върховния касационен съд Лазар Груев. На нея бяха представени изводите и препоръките на работната група, създадена от премиера Борисов, която под ръководството на министър Попова трябваше да анализира практиката по прилагане на Закона за СРС. Обсъдени бяха и предложенията на представителите на съдебната власт за повишаване ефективността на използваните СРС-та и затягане контрола над тях.
„Поставяме акцента върху засилване на законовите гаранции за личните права на гражданите, попаднали в обхвата на прилагане на СРС”, каза министърът на правосъдието. Маргарита Попова посочи, че законодателните промени, които ще бъдат предложени, са в четири основни посоки: разширяване на възможностите за служебно уведомяване на гражданите за прилаганите спрямо тях СРС; засилване на регламентацията на последващия съдебен контрол; детайлно разработване на правилата за работа на звеното, прилагащо СРС; засилване на административно-наказателната защита.
Министър-председателят Бойко Борисов припомни, че използването на СРС-та се разрешава от съдия, а министърът на вътрешните работи само „разписва включването на машините и изпращането на бригадите за проследяване”. За да няма спекулации за политическа намеса в този процес, участниците в днешната среща се обединиха около идеята отговорността в МВР за издаването на разрешения за използване на СРС да се прехвърли на главния секретар. „Той заема висшата професионална длъжност във ведомството и е наясно с капацитета и възможностите на службите да изпълнят проследяването”, мотивира решението премиерът. По думите му, в МВР пристигат в десетки пъти повече искания за прилагане на СРС, отколкото са възможностите на службите, което може също да доведе до неправомерно използване на събраната информация.
Втората основна промяна ще бъде свързана със засилване на съдебния контрол върху прилагането на СРС и особено в случаите, когато събраната информация не се използва в рамките на наказателното производство. „Съдиите ще дават толкова разрешения, колкото могат да контролират”, категоричен беше премиерът.
Ще се предложи и законово да се регламентира правото на гражданите, спрямо които са прилагани СРС, но не са установени нарушения, да бъдат уведомявани за това и да търсят обезщетение по Закона за отговорността на държавата и общините.
Министър Попова посочи, че поправянето на практиката по прилагане на СРС-та няма да стане без организационно-административни мерки в съответните звена. По думите й, в тях ще бъдат изработени ясни и строги правила, част от които публични, за да могат хората да познават правата си и да знаят от кого да търсят отговорност в случай на допуснато нарушение.
„Убеден съм, че модерната демокрация и конституционализъм изискват съчетаване на два основни принципа – на разделението на властите и на взаимодействие и сътрудничество между тях, когато са налице обществени проблеми. Тази среща е доказателство, че споделяме принципите на модерната демокрация и конституционализъм”, каза председателят на ВКС Лазар Груев. Той обобщи, че е налице воля в институциите да се променят законите и практиката по прилагането им – „всеки в своя коридор и според своите отговорности”.

Гонят колите от зелените площи

След възложена от кмета проверка на дирекция "Инспекторат", във връзка с констатирани нарушения на чл. 29/1/ от Наредбата за осигуряване на обществения ред поддържане на чистотата ,опазване на околна среда,и защита на имуществото на територията на Община Враца" инспектори изготвиха списък на районите,улиците марката на автомобилите и техните регистрационни номера, паркирани неправомерно в зелените площи
Първата стъпка бе чрез медиите и съобщения, поставени върху колите да се уведомят техните притежатели за допуснатите действия, които водят до увреждане на обществените зелени площи.
Резултатът бе, че от 158 констатирани нарушения при последващи проверки техният брой се редуцира до 33 автомобила. Със съдействието на органите на ОД на МВР са установени собствениците на автомобилите и съставихме констативни протоколи и ги изпратихме на нарушителите.
Целта на проверките е да се предупредят и приканят гражданите да спазват установения правен ред и да се действа възпитателно и предупредително върху останалите граждани.
Обективната необходимост от повече паркоместа, паркинги и гаражи е намерила място в новия градоустроиствен план на града които са ситуирани върху цялата територия на общината.

Повече от 1000 посетители се запознаха с туристическа Враца

Община Враца приключи успешното си представяне в Международната туристическа борса „Ваканция и СПА ЕКСПО 2011”, която се проведе за 28 пореден път в НДК София от 17 до 19 февруари. Международният форум е под патронажа на Министерството на икономиката, енергетиката и туризма, в партньорство с БХРА, БАТА, Софийски туристически район, Съвет по туризъм- София и Столична община. В тридневното изложение в Националния дворец на културата, щандове с рекламни туристически продукти презентираха 280 изложители, чуждестранните участници бяха от 16 страни, а новите участници в тазгодишната борса бяха 40. Най-голямото туристическо изложение в България дава възможност на участниците да осъществят контакти и се утвърди като място за срещи на професионалистите от бранша. В НДК се представиха тур-оператори и туристически агенции, ваканционни клубове и курорти, хотели, общини и сдружения, национални туристически асоциации. Съпътстващата програма включваше кръгли маси за обсъждане на актуални проблеми на отрасъла, дискусии относно националния туристически маркетинг, нови технологии и подходи за изграждане на атрактивни алтернативни продукти, ефективността при усвояване на европейските фондове в туризма и промените в Закона за туризма. Стартът на 28-то издание на туристическата борса бе даден от министъра на икономиката, енергетиката и туризма г-н Трайчо Трайков и зам. министър г-н Иво Маринов.
Община Враца предложи на многобройните посетители новите си атрактивни рекламни материали- обобщена брошура за природните забележителности на общината, дипляна за РИМ, дипляна за пещерата „Леденика”, дипляна за хотелската база и дипляна на Община Враца. Щандът бе посетен от повече от 1000 посетители, представители на туроператорски и агентски фирми, туристически сдружения, национални туристически асоциации, граждани и гости на изложението. По време на форума бяха установени редица полезни контакти с фирми за ученически туризъм, производители на обзавеждане за хотели и ресторанти, транспортни фирми и рекламни агенции.

42-ма с трайни увреждания ще получават услуга “Личен асистент”

Съгласно рамково споразумение, сключено между Агенция за социално подпомагане и Община Враца от 10 март нови 42 хора с трайни увреждания ще получават в рамките на една година социалната услуга “Личен асистент”. Oценените 135 кандидат-потребители от втория етап се класират заедно с 252 души кандидат-потребители от първия етап. Критериите за класиране от 1 до 387 са социална оценка на потребностите, степен на неподвижност и тежест на увреждането, степен на оказвана помощ от близките, наличие на безработни в семейството на кандидат - потребителя, доход на кандидатите за потребители. Сред новите ползватели на социалната услуга “Личен асистент” има представители на всички възрасти, като на втория етап на подбор най-много (31%) са младите хора на възраст между 19 и 35 години, а всеки пети е на над 70 години. Най-възрастният потребител е на 98 години, а най-малкият е 4; 26 души са от Враца, общо 16 души са от селата Баница, Върбица, Горно Пещене, Девене, Згориград, Оходен, Челопек и Чирен. Извън първата и втората класация останаха 345 нуждаещи се, като 70% от тях имат потребност от поне 6 часа дневно обслужване, но такива са възможностите на проекта. Първите 42-ма, които ще имат личен асистент са лица с тежка степен на увреждане, които нямат близки; лица, които освен с тежка степен на увреждания са и с най-ниски доходи и имат безработен в семейството. Отчитайки значимостта на проблема и необходимостта от разширяване обхвата на социалните услуги, Агенцията за социално подпомагане включва в обучение не само тези, на които им предстои назначение, а всички одобрени от общинската комисия за оценка и подбор кандидати за лични асистенти. Така всяка община ще разполага с подготвени хора, които имат потенциал и нагласа да предоставят социални услуги в домашна среда и ще ги търси за включване в бъдещи програми.
Проект „Подкрепа за достоен живот” на директния бенефициент Агенция за социално подпомагане, осъществяван с партньорството на общините в Република България се финансира от Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси” 2007–2013г. съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейски социален фонд. Неговата основна цел е да се приложи нов подход за предоставяне на услуги в семейна среда чрез въвеждане на принципа „индивидуален бюджет за личен асистент” в национален мащаб и да се разчупят създадените стереотипи за услугата „Личен асистент”.

Почетоха паметта на Апостола

Възпоменателна церемония по повод на 138-та година от гибелта на Васил Левски се състоя пред паметника на Апостола във Враца. В програмата звучаха изпълнения на Духов оркестър при ч-ще “Развитие”, “Обесването на Васил Левски” – изпълнен от октет от духовници от Врачанска митрополия, поетичен рецитал за В. Левски на учениците от ОУ ”Васил Левски”. Панихида за Йеродякон Игнатий- Васил Левски отслужи Негово Преосвещенство Траянополски епископ Киприян. Да се преклонят пред гибелта на Апостола, на церемонията присъстваха кметът на Община Враца – д-р Костадин Шахов, областният управител на Област Враца – г-жа Пепа Владимирова, Негово Високопреосвещенство Врачанският митрополит Калиник, председателят на Общински съвет – Враца – г-жа Малина Николовар граждани и гости на града.

Нападение за 150 лева

В неделя следобед в ОД на МВР Враца е получено съобщение от В.Д на 40 години от София. Тя е заявила, че на 18 февруари след село Новачене е спряна от две неизвестни лица с лек автомобил „Пежо” 405 с врачанска регистрация. Под предлог, че е създала предпоставка за ПТП те нанасят побой на нея и дъщеря й, след което отнемат от жената портмоне, в което имало 150 лева. Престъплението е извършено на територията на РУП-Ботевград. Всички събрани материали по случая са изпратени там, съобщиха от врачанската полиция.

ВМРО Враца с резерви за бюджет 2011

Във връзка с предстоящото приемане на бюджета на община Враца за 2011 г., Общинският комитет на ВМРО-БНД общ. Враца изказва следните резерви:
По ПРИХОДНА ЧАСТ
При направената съпоставка в дадения отчет за 2010 г. и предвидения за 2011 г. бюджет, има параграфи които според нас не са реални:
Параграф 2.6 Постъпления от продажба на нефинансови активи
- постъпления от продажба на ДМА от 29 1000 се увеличава на 80 0000 лв.
- постъпление от продажба на НДА от 54 200 се увеличава на 12 0000 лв.
- постъпления от продажба на земя от 493 800 се увеличава на 1 681 270 лв.
Реални ли са предвидените продажби, съпоставени с постъпленията от 2010 г.?
Другото нещо което ни обезпокоява е взаимоотношенията с централния бюджет и по-точно
намалението на субсидията от 31 208 765 на 21 354 209. Това е намалени с близо 10 мил. лева.
Защо се намалява сумата от РБ за Община Враца?
Бюджетът включва преходен остатък в размер на 3 263 805 лв.и как ще се разпредели за 2011 г.
От какво се е образувал преходния остатък за 2010 г.?
По РАЗХОДНА ЧАСТ
Имаме забележки и по разходната част на бюджета и по точно:
Защо се намаляваат разходите в областта на образованието с близо 2 мил. лв.
Нашето становище е, че бюджетът на Община Враца за 2011 г. е популистки и нереалистичен, бюджет на стагнацията и неглижирането на Община Враца от страна на държавата.
Пламен Велев - Зам. председател
Общински комитет на ВМРО-БНД общ. Враца

неделя, 20 февруари 2011 г.

Протестиращи: Регулаторът да спре произвола на мобилните оператори!

Телекомите да работят в съотвествие с евродирективите, а държавата да гарантира, че не се ощетяват интересите на потрeбителите, настоява Асоциация „Активни потребители”
Трите мобилни оператора в България доброволно да се откажат от автоматично подновяване на срочните договори с потребителите, да отчитат коректно разговорите на секунда, вкл. през първата минута, и да преустановят нелоялното привличане на нови абонати, настоява Асоциация «Активни потребители». Исканията бяха обявени днес – 20 февруари, на протест срещу произвола на мобилните оператори пред Народния театър – София.
Други искане е Комисията за регулиране на съобщенията да създаде постоянен консултативен орган по въпросите на телекомуникационните услуги, съгласно правомощията й по чл. 39 Закона за електронните съобщения (ЗЕС), с участието на представители на потребителите и бизнеса. От регулатора се очаква ефективно да работи и контролира качеството на предлаганите от операторите услуги, както и да дава на обществото информация за:
- Времето за отговор при справочни услуги;
- Жалби във връзка с точността на сметките;
- Дял на неуспешните повиквания;
- Териториален обхват (покритие на мрежата) при предоставяне на специфични услуги като достъп до 3G интернет.
КРС трябва също и да извършва мониторинг на методите и практиките на тарифиране, да разглежда и решава жалби на крайни потребители съгласно правомощията си, да извършва задълбочен анализ на жалбите на крайните потребители, съгласно изискванията на чл. 242 ЗЕС в рамките на годишния доклад за дейността.
Държавното управление на страната и в частност Правителството и Народното събрание да инициират и приемат законодателни изменения с цел регулиране на ощетяващите клиентите практики, настояха още протестиращите.
Според Директива 2009/136/ЕО на Европейския парламент и на Съвета на Европа:
„Без да се засягат минималните срокове на договорите, държавите-членки гарантират, че условията и процедурите за прекратяване на договор не действат като пречка за смяната на доставчика на услуги.“
„ Държавите-членки гарантират, че договорите, сключени между потребителите и предприятията, предоставящи електронни съобщителни услуги, не съдържат клауза за задължителен начален период на абонамент, по-дълъг от 24 месеца. Държавите-членки гарантират също така, че предприятията предлагат на ползвателите възможността да сключат договор с максимална продължителност от 12 месеца”.
«Активни потребители» настоява мобилните оператори да работят в съответствие с директивата.

„Ботев”-Криводол завърши наравно 2:2 с „Локомотив”-Мездра

Kонтролната среща се игра на терена с изкуствено покритие в железничарския град. Двубоят започна равностойно, като играта се водеше предимно в средата на терена. В 15-ата минута Цветанов бе изведен зад защитата на гостите, но би покрай гредата. В 24-ата минута Ангел Петров бе съборен в наказателното поле от Емил Борисов и реферът Славян Добрев отсъди 11-метров наказателен удар. Зад топката застана Данов, който стреля силно, но но стражът на „Локомотив” Венцислав Кръстев отрази удара. Боян Данов отново стреля и колегата му от Мездра изчисти в корнер. В 38-ата минута Борис Папазов стреля от далеч, но ударът му премина покрай десния страничен стълб. Три минути по-късно Даниел Дочев изпрати топовен изстрел от около 30 метра, но топката срещна напречната греда. Минута преди края на първата част домакините откриха резултата. С удар от 25 метра Пламен Ненов вкара за 1:0. Три минути след началото на второто полувреме Ивайло Димитров стреля силно от 35 метра, топката се удари в Димов и влезе в мрежата за 1:1. В 54-ата минута домакините имаха възможност да увеличат преднината си, но Цветан Николов стреля неточно. В 72-ата минута тимът на „Локомотив” отбеляза втори гол. Георги Иванов изведе от ляво Елин Петков, който със силен удар покачи на 2:1. Шест минути по-късно гостите от Криводол изравниха. Ивайло Димитров проби от дясно и стреля от границата на наказателното поле. Вратарят Кръстев изби, но при добавката от непосредствена близост новото попълнение в тима на „Ботев” Иво Върбанов оформи крайното 2:2.
След мача старши-треньорът на „Ботев”-Криводол Иван Ценов каза: „В последната контрола с тима на „Локомотив”-Мездра искахме да видим на какво ниво стои отборът тактически на терена. През първото полувреме опитахме да играем на контраатака, но не се получи. Може би нямаме изпълнители за този начин на игра. През втората част сменихме тактиката и живнахме. Опитахме се да пресираме противника в собствената му половина и нещата се получиха по-добре. Създадохме доста положения, но отново допуснахме леки голове и ще трябва да си поговорим по-сериозно с футболистите. Футболът е игра на голове, а ние допускаме елементарни грешки и няма как да вървим нагоре и да печеляим точки. Като цяло съм доволен от старанието на момчетата през цялата подготовка, но ще трябва още повече концентраия в двете фази на игра за да печелим точки”.
PS: Иво Върбанов е на 23 години. Играе на поста нападател. Юноша е на ЦСКА. Кариерата му преминава в отборите на „Рилски спортист”, „Родопа”-Смолян, „Спортист”-Своге, а за последно е играл в отбора на Хасково.
„Ботев”-Криводол:Данов, Милчев, Зарчев, Филипов, Ирфан, Иванов, Кунчев, Дочев, Папазов, Манолов, Петров /Тодоров, Димитров, Ивов, Ставрев, Чирпанов, Върбанов/
„Локомотив”-Мездра: Кръстев, Борисов, Ненов, Петров, Ковачев, Димов, Цветанов, Петков, Герасимов, Иванов, Николов /Младенов, Найденов/
Стадион „Локомотив”-гр. Мездра-50 зрители
Гл. съдия Славян Добрев