Бисквитки

събота, 5 март 2011 г.

Министър Трайков: "Уестингхаус" проявява интерес към АЕЦ "Козлодуй"

Американската компания "Уестингхаус" проявява интерес към дейностите по продължаване живота на 5-ти и 6-ти блок на АЕЦ "Козлодуй", както и към доставката на свежо ядрено гориво. Това стана ясно след среща в Мадрид между министъра на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков и изпълнителния директор и вицепрезидент за Южна Европа Хосе Гутиерес.
Компанията беше изпълнител на модернизирането на системите за управление на двата блока. Според Трайков иберийските бизнесмени са готови да участват в приватизацията на "Монтажи", да инвестират в прoекти "на зелено", както и продажбата на Кремиковци.

Правителството възражда Северозапада


Намеренията на правителството са да бъде изработена програма с краткосрочни и средносрочни задачи с цел стабилизиране на района, каза при посещението си във Видин Цецка Цачева.
Като приоритет председателят на Народното събрание посочи завършването на строежа на Дунав мост 2 и включването му в транспортната мрежа на страната.
"Това, което вече е факт, за което има заделени средства и за което започват процедури по отчуждаването, е 4-лентов скоростен път Ботевград - Видин, който ще свърже Дунав мост с Ботевград, а оттам и с магистрала Хемус, като транспортна връзка, която ще доведе до икономически растеж", посочи Цачева.
Търсят се варианти за облекчаване на бизнеса - основно в селското стопанство, за привличане на европейски средства по европейски програми, които се предвиждат за такъв клас общини и райони. Трябва да се наблегне на даденостите, които има този регион. Това е река Дунав, това е чистата природа. Това са историческите и културни паметници, Белоградчишките скали. От това може да се прави бизнес, могат да се правят пари, посочи Цачева, цитирана от БНР.

„Чавдар“ би „Малеш“ за 120 секунди

 „Чавдар“ (Бяла Слатина) записа втора поредна победа от подновяването на първенството в Западната „Б“ група, съобщава www.pfcchavdar.com.
Възпитаниците на Бойко Величков биха своя съперник за три минути. 180 секунди след началото на мача Георги Ковачев вкара единственото попадение в мача. Това е втора поредна победа за „Чавдар“. В предния кръг белослатинци биха Банско като гост с 2:1.
Двата тима си размениха по едно полувреме. През първата част играчите на „Чавдар“ владееха тотално иниациативата на тежкия терен, който беше добре почистен.
Непосредствено преди мача бяха наградени призьорите от анкетата на нашия сайт “Футболист №1 на “Чавдар” за 2010 година". Импровизираната церемония беше организирана от www.pfcchavdar.com и от спортното предаване "Рава спорт" към кабелна телевизия „ЕТА Рава“. Плакети получиха вторият и третият в крайното класиране на анкетата Светлин Савчев и Владислав Василев. Живко Атанасов взе статуетката за футболист №1 на “Чавдар”, а Кристиян Григоров получи приза от „Рава спорт“ за най-прогресиращ футболист на клуба.
Срещата започна вихрено за домакините. След центриране на Йордан Апостолов в наказателното поле на „Малеш“ Георги Ковачев се разписа с глава за 1:0. След половин час игра Милен Тонев направи 20 метров рейд, който завърши с хубав плътен удар, но топката мина на сантиметри от целта.
След почивката „Чавдар“ се върна по-назад и разчиташе на контраатаки. Отборът издържа физически на тежкия терен, като се има предвид, че само преди три дни изигра силен мач и би „Банско“ в отложен мач от 17 кръг на Западната „Б“ група. В 57-ата минута след двойно подаване между Тонев и Ковачев, последният можеше да вкара втори гол, но точно преди да нанесе удар, топката отскочи от неравния терен. Петнадесет минути по-късно играч на „Малеш“ вкара гол, но страничният рефер беше вдигнал своя флаг няколко секунди преди да падне попадението и Цветан Гергиев го отмени.
За „Чавдар“ официален дебют направиха Георги Владимиров и Антон Вергилов, които имат сериозна визитка в „А“ група.
"Чавдар": 1. Светослав Тошев, 5. Кристиян Григоров, 3. Живко Атанасов, 16. Камен Каменов, 24. Явор Тричков, 7. Ивайло Самарджиев, 88. Йордан Апостолов, 77. Дилян Димитров, 80. Георги Ковачев (76 мин. 10. Г. Владимиров), 6. Милен Тонев (63 мин. 17. Денис Николов), 9. Владислав Василев - кап. (89 мин. 25. Антон Вергилов);
„Малеш“: 26. Васил Василев, 2. Лъчезар Дафков, 3. Румен Сандев-кап., 21. Васил Ташев (63 мин. 17. Благой Станков), 5. Евегени Зюмбулев, 6. Иво Райков, 7. Атанас Атанасов, 8. Георги Жежев, 9. Светльо Сакаджийски, 22. Александър Симеонов, 11. Мартин Станков (46 мин. 10. Борислав Стоянов);



Дербито „Етър” – „Ботев” Враца завърши без голове


Дербито на върха в Западната „Б” група между „Етър” и „Ботев” (Враца) завърши без голове 0:0 за разочарование на близо 6000 души по трибуните на стадион „Ивайло”, къито създадоха прекрасна атмосфера.
„Виолетовите” записаха трето поредно 0:0 в мач с неособено качествен футбол в офанзивен план и от двата отбора. В. Димитров на вратата откровено скучаеше, защото врачани завършиха мача с едно-единствено положение. Защитата на „Етър” се справи с атаките им, но в средата и напред нещата не се получаваха. В 8-ата минута Стамен Ангелов проби остро отдясно и центрира, но защитник изби до гредата в корнер. Малко след това Генов отлично изведе Кънев, то той би слабо във вратаря.
Най-чистото положение за гостите ве б 20-ата минута, когато след центриране отдясно от фаул Николов нанесе удар, но защитник на „Етър” изби.
За пет груби фаула централният нападател на гостите Кирил Михайлов получи един жълт картон, като спокойно можеше да получи и втори. В 47-ата минута реферът отсъди фаул отляво пред пеналта и Тихомир Кънев с удар над стената разтресе напречната греда. Велин Кефалов потърси смени, като на мястото на Генов пусна Петров, но това не даде очаквания резултат. Малко след това пък Кънев бе заменен от Джайеоба.
На два пъти нигериецът можеше да донесе победата. В 67-ата минута след центриране на Лапантов от корнер Дайо от чиста позиция с глава би в ръцете на вратаря, а в 81-ата минута можеше да реши мача, като си поведе с глава и нанесе отличен удар от въздуха, но край вратата. Малко след това при центриране отдясно Миндев бе съборен в наказателното поле, но сигнал за дузпа не последва.
До края гостите бавеха играта, а етърци не намираха вярна комбинация, с която да матират защитата, като явно си личеше, че още няма синхрон в играта им. В даденото продължение възникна и последният шанс – фаул пред пеналта, от който Петров стреля, но вратарят спаси пред самата голлиния.
 „Етър” – „Ботев” 0:0
„Етър“: Димитров, Гайдаров, Ванков, Костадинов, М. Иванов, Лапантов, Трифонов, Ст. Ангелов (80 Баев), Генов ( 46 Петров), Кънев (65 Джайеоба), Миндев.
„Ботев”: Цанков, Куанг, Р. Ванков, Антов, Найденов, Чалъков, Коконов (46 Хаджиниколов), Ангелов, Михайлов (66 Христов), Н. Николов, Райков (84 Симеонов).
Така врачани остават на първото място с 34 точки, докато Етър е с 29.
Други резултати от кръга:
Ботев (Кр) - Банско 1:4
Чавдар (БС) - Малеш 1:0
Пирин (ГД) - Спортист 0:0
Вихрен - Септември 0:0

 
„Ботев”-Криводол загуби като домакин с 1:4 от тима на „Банско 

Още в 7-ата минута гостите можеха да открият резултата. Калайджиев центрира и вратарят Данов вместо да улови топката реши да играе с нея и без малко да си отбележи автогол. Пет минути по-късно тимът на „Банско” все пак успя да поведе. След бърза контратака Хазуров подаде към Георги Калайджиев, който от 2-3 метра вкара за 0:1. В 17-ата минута отново Калайджиев стреля, но право в ръцете на Данов. Домакините имаха възможност да изравнят в 20-ата минута. Манолов центрира, но Чирпанов с глава прати топката покрай гредата. Минута по-късно новото попълнение в тима на „Ботев” Ерай Салиф се откъсна сам срещу Янев, но бе грубо фаулиран в наказателното поле и въпреки протестите на домакините реферът Георги Игнатов не отсъди дузпа. В 24-ата минута Борис Петков изведе Салиф зад защитата на гостите и нападателят стреля силно. Вратарят Янев отрази удара, но при добавката Чирпанов едва не скъса мрежата за 1:1. Пет минути преди края на първата част гостите отново излязоха напред в резултата. Хазуров изведе Лясков зад защитата на домакините и той с хубав удар покачи на 1:2. При подаването останаха съмнения за засада, но отново съдиите останаха безмълвни. В началото на второто полувреме Вайс Кьосов се разписа за 1:3 след центриране на Калайджиев. Домакините имаха няколко положения за гол, но удари на Чирпанов и Петков бяха спасени от вратаря на „Банско” Костадин Янев. В 84-ата минута Павел Петков центрира от корнер и непокритият Борислав Хазуров се разписа за крайното 1:4. Две минути преди последния съдийски сигнал Димитров изведе Борис Петков, който непосредствена близост вкара гол, но попадението бе отменено поради засада. Така гостите от Банско спечелиха трите точки, а тимът на „Ботев”-Криводол се закотви на последното място в Западната „Б” група.

 След мача старши-треньорът на „Ботев”-Криводол Иван Ценов каза: „Изключително слаба игра от страна на нашия отбор. Не започнахме добре мача. Противникът ни надигра в средата на терена. През целия мач допускахме безобразни грешки в защита. Тимът на „Банско” успя да вкара всичките си положения, които създаде пред нашата врата. Всичко това, което показахме в контролите и което тренирахме не се получи и логично гостите спечелиха срещата с такава разлика. Нашият проблем днес бе несигурна игра и груби грешки в защита”.
 „Ботев”-Криводол:Данов, Милчев, Димитров, Филипов, Ирфан, Танев, Петков, Манолов /ж.к., 78-П. Петров/, Папазов /56-Ефремов/, Салиф, Чирпанов /А. Петров/
„Банско”-Банско: Янев, Шопов, Крушовски/капитан/, Топузов, Катунчев, Николов, Туджаров /ж.к./, Лясков /76-Мангурев/, Кьосов /57-Петков/, Калайджиев /83 Гълъбов/, Хазуров

Поручик Ангел Янчев: “Враца, Ерусалимът на българщината"

Възпоменателна метална гривна
Медал "За спасяване на знаме"
Преди две години, Враца подписа споразумение за побратимяване с град Кичево (Република Македония). Проведоха се двустранни срещи, размениха се визити и всичко, като че ли приключи до тук. Малцина знаят, че този град е неразривно свързан с миналото на България, но и на гр. Враца и врачанско. Тук се намира манастирът „Св. Богородица Пречиста” - един от центровете на училищния и църковния живот през Възраждането. В него са работили големите български книжовници Йоаким Кърчовски и Кирил Пейчинович. След войните за национално обединение много жители на Кичевско се изселват в град Мездра, България, където основават културно-просветно дружество, носещо името на прочутия кичевски войвода на ВМОРО Йордан Пиперката. През 1918 г. тук се разиграват и едни от най драматичните събития в новата ни история.
На 29-ти септември, България и Антантата сключват т.н. Солунско примирие, с което се изважда страната ни от Първата Световна Война. Като част от това примирие е и условието три български пехотни дивизии да останат в плен на англо-френските войски. Сред предадените в плен войскови части при Кичево е и 35-ти Врачански полк. Френското командване издава заповед всички бойни знамена да бъдат предадени.
Щом научава за заповедта командирът на врачанци полк. Иван Башавлиев, строява полка и заявява, че няма по-голямо безчестие за войника от това да се предаде свещеното знаме на врага. След което, заповядва на командирът на 12-та рота, запасен поручик Ангел Янчев от Враца, който е и знаменосец на полка, да изгори знамето. Поручикът вместо знамето изгаря неговата калъфка, скрива истината, а полковата светиня препасва около кръста си. Така, с риск за живота си, пази знамето в продължение на 9 месеца. Военновремевите закони по това време са безмилостни и еднозначни – укриването на бойно знаме се наказва със смърт. Сред близо 1000-та пленени врачански войници, нито един не предава поручика.
След връщането си от плен поручик Янчев тържествено го връчва на 35-ти пехотен полк.
Знамето е наградено с „Възпоменателна метална гривна” за спасяване и с Възпоменателни медали за войните 1912/1913 г. и 1915/1918 г.
Запасният поручик Ангел Янчев е награден със знака „За спасяване на знаме”.
В словото си, пред полка, той прави знаменателната констатация "... Враца, Ерусалимът на българщината..."
Красимир Богданов
Материал от сайта ЗАБРАВЕНИ ГЕРОИ

Врачански полицай показаха класа в Търговище

В чест на националния празник на България 3-ти март в гр.Търговище се проведе Републикански турнир по стрелба с пистолет за служители на МВР „Освобождение”.Мероприятието бе организирано от Спортната Асоциация на МВР и Oбластна Дирекция на МВР в Търговище, а на огневия рубеж застанаха 20 отбора от страната.Спортния клуб „Спартак” при Областна дирекция на МВР Враца участвува в турнира в състав от 6 мъже и 2 жени / Дамян Петров, Румен Атанасов, Йордан Ценов, Ивайло Флоров, Николай Милушев, Евгени Христов, Катя Василева и Десислава Иванова.
При мъжете първи е отбора на Областна Дирекция на МВР Варна, следвани от отбора на Национална служба за охрана, а трети завършиха врачанските ченгета /треньор Дамян Петров/.
В индивидуалното класиране врачанския стрелец Евгени Христов завоюва сребърен медал, а в комплексното класиране първи са Варненските ченгета, а врачани се класираха на почетното пето място. На първенците бяха връчени купи, медали и грамоти.
Следващото състезание на отбора по стрелба ще се проведе през месец април в гр. Плевен. 
Огнян Филипов