Бисквитки

петък, 18 март 2011 г.

Новият брой, първа страница

четвъртък, 17 март 2011 г.

Водата в Крива Бара е годна за пиене

Изискана от врачанския областен управител Пепа Владимирова проверка на
питейната вода на село Крива бара показа, че в нея няма съдържание на
арсен. Проверката е извършена на 1 март с участието на експерти от
новосформираната Регионална здравна инспекция и РИОСВ.
На 7 февруари тази година е постъпил сигнал до областния управител. В
сигнала се твърди, че съдържанието на арсен в питейната вода на селото е
5-6 пъти над нормата.
На 1 март е проверен посоченият в сигнала водоизточник - тръбен кладенец,
собственост на кметството на Крива Бара. Кладенецът се ползва за
питейно-битови нужди. На взетите проби е напправен физико-химичен и
микробиологичен анализ. „Извършеният анализ на пробата питейна вода по
показател арсен съответства на изискванията на Наредба №9 / 2001 г. за
качество на водата предназначена за питейно- битови цели“, сочи доклад на
Регионалната здравна инспекция.
В проверката са участвали и кметът на селото, и подателят на сигнала. И
двамата са получили официалната писмена информация с констатациите и
резултата от проверката и анализа на пробата на питейната вода.

Основан е дарителски фонд "Помощ за танца"

Часове след обявяването на кампанията за набиране на средства, които да помогнат на Народно читалище "Съединение-1923" да осигури хореограф на децата и младежите от танцов състав "Палкенче" вече имаме основание да обявим, че откриваме фонд "Помощ за танца" поради бързата реакция на нашите дарители.
Към 100-те евро, дарени от Снежана Карабенчева от Виена, се прибавят 500 лева, дарени от Цветана Караиванова от Бърдарски геран. Така търсената сума за априлската ваканция е вече подсигурена и обявяваме на танцьорите да се готвят за още една незабравима ваканция, изпълнена с много репетиции, но и удовлетворение от постигнатото.
Средствата, които остават и дарените в последствие, ще се събират за репетиции и през лятната ваканция, тъй като ни чака турне в Румъния през август.
В края на пролетната ваканция ще отпразнуваме откриването на ремонтираната зала, с която разширяваме Дневния център за работа с деца "Палкенче" с голям концерт, който има за цел да отбележи две важни събития:
- Завършване на проекта "Всички поколения заедно"
Една година от първия концерт на малкия танцов състав на "Палкенче"
Очаквайте информация за предстоящите събития!

Светлана Караджова, председател на Дружеството на банатските българи

Враца е домакин на международен форум в сферата на образованието

Кметът на Община Враца беше гост на откриването на Международна конференция на тема”Сътрудничество между образователни институции и родителите за осигуряване на качествено образование на учениците от началното училище 2009-2011”, която се организира от Регионален инспекторат по образование-Враца. Проектът касае Регионални партньорства с Република Румъния по секторна програма „Коменски” на тема : „Сътрудничество между образователни институции и родителите за осигуряване на качествено образование на учениците от началното училище. Разработен е от Регионалния инспекторат по образование –Враца. Партньори по проекта са НУ „Св.Софроний Врачански”-Враца, Училищно настоятелство на НУ „Св.Софроний Врачански”-Враца, Център за обучение на учители –Плоещ –Румъния, НУ”Св.Василе”-Плоещ и Комитетът на родителите към училището.
Кметът заяви в приветствието си към участниците, че проектът ще бъде полезен и устойчив за партниращите региони, не само защото образованието е важен фактор, а и защото може от него да се очакват високи резултати.
Крайният продукт ще бъде сборник, който ще съдържа добри практики. В него своя опит ще споделят педагози и родители от Област Враца и страната, както и такива от Румъния, Турция, Великобритания и САЩ.
Гости на откриването бяха още заместник-кметът на Община Враца д-р Михаил Шарков , заместник областният управител Цветелина Теофилова, представители на Министерството на образованието ,младежта и науката, както и много от регионалните инспекторати по образование в цялата страна.

Депутатите Божинов и Стоилов питат вътрешния министър

ДО
Г-Н ЦВЕТАН ЦВЕТАНОВ
ЗАМЕСТНИК МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛ
И МИНИСТЪР НА ВЪТРЕШНИТЕ РАБОТИ

В Ъ П Р О С
от ГЕОРГИ БОЖИНОВ и ЯНАКИ СТОИЛОВ –
народни представители, ПГКБ

Съгласно чл. 90, ал. 1 от Конституцията на Република България и чл. 82 от ПОДНС внасяме въпрос

ОТНОСНО: значителното нарастване на престъпността в Северозападна България

УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН МИНИСТЪР,

Към трудния живот на хората от Северозападна България, белязан от бедност, безработица и труднодостъпно здравеопазване, в последните месеци се прибавя изострянето на проблема с престъпността и несигурността. Колкото по-безлюдни стават селата, толкова по-драстични са престъпленията. Само за първите 2-3 месеца на тази година във Врачанска област са извършени три убийства. В съседни на областта села са извършени още две убийства. Стотици са кражбите от домове и друго имущество на хората. Селскостопанската продукция е изложена на постоянни посегателства.
Към Вас се отправят въпроси, искания, протести и други форми на обществен протест и негодувание. Народни представители ежеседмично Ви поставят въпроси за бързо разкриване на едно или друго престъпление и сурово наказване на престъпниците. Това е важно. Но наред с възмездието актуален става и въпросът за пресичане на престъпността за превантивната работа, за разглеждане сигурността на гражданите като част от нова политика за възраждане на най-бедния регион в Европейския съюз.
Нашият въпрос е какво ще предприеме правителството за решаване на проблемите с престъпността в Северозападна България?
ГЕОРГИ БОЖИНОВ
ЯНАКИ СТОИЛОВ
народни представители
Пресслужба на народния представител Георги Божинов
17 март 2011 година

Сайтът на НАП достъпен и за незрящи

От днес интернет страницата на Националната агенция за приходите може да се ползва и от хора с нарушено зрение. Новият софтуер преобразува съобщенията, публикувани в www.nap.bg, в текст, който се „чете на глас” от специализирани браузъри и програми за незрящи. По този начин хората с нарушено зрение могат да ползват голяма част от данните и информацията, публикувани в www.nap.bg.
От НАП съобщават още, че едновременно с проекта за изработване на функционалност за хора с нарушено зрение, са направени и редица подобрения на съществуващата интернет страница на агенцията. Сменена е технологията, на която е написан сайтът, което ще улесни допълнително достъпа на клиентите до информацията на страницата. Направени са подобрения и във функционалните менюта.
Интернет потребителите вече ще могат да се абонират за т. нар. RSS – емисия новини (от английски: Really Simple Syndication). Тази технология ще позволи на клиентите на НАП да получават новините в момента, в който се публикуват. Досега, клиентите получаваха абонамента чрез е-поща, на следващия ден след публикацията на новината.
Значително подобрение има и в търсещия апарат на www.nap.bg.

222 безработни ще се обучват във Враца

По Оперативната програма „Човешки ресурси” вече са одобрени кандидатурите на 222 жители на община Враца, като 137 от тях са от селата. Това огласи по време на провелия се „Ден на кмета” г-н Васил Василев – Ръководител звено “Временна заетост” към Община Враца. Той даде разяснение относно обучението на одобрените по стартиралата Оперативна програма.
Емилия Петрова Н-к Сектор „Съвети в земеделието” - Враца. запозна кметовете на кметствата от Община Враца с Програмата за развитие на селските райони за периода 2007-2013 г. Тя подробно уточни условията, начина и сроковете за кандидатстване по мярка 141 „Подпомагане на полупазарни стопанства в процеса на преструктуриране” и мярка 213 „Плащания по натура 2000 за земеделски земи”.
В интерес на по-добрата работа с кметовете на малките населени места д-р Милчо Костурков – директор на Областна дирекция на Агенция по безопасност на храните – Враца представи дейността на Агенцията и възможностите за подобряване на взаимодействието.
Следващото заседание на кметовете от кметствата на Общината ще се проведе съвместно с представители на Областна дирекция на полицията и Районно управление на полицията – Враца по въпроси, свързани с престъпността и предприемане на мерки за намаляването й. Това се прави с цел осигуряване на обществения ред в малките населени места, спокойствието на хората и опазването на имуществото им.

Да помогнем на танцов състав!

Народно читалище „Съединение 1923” – с.Бърдарски геран е изправено пред опасността да не може да осигури репетиции с хореограф на танцовия състав „Палкенче” поради липса на средства. Читалището ни се издържа само от дарения и спечелени проекти, но тъй като тези проекти изискват собствено участие оскъдните налични средства се стопяват много бързо. С осъществянето на ремонтите на библиотеката по проекта за допълващата субсидия от Министерството на културата и ремонта на една от залите за разширяването на Дневен център за работа с деца „Палкенче” по проект „Всички поколения заедно”, финансиран от Фондация „Лале” читалището ни е заплашено от фалит.
Поради тази причина е под въпрос не само ще спре бъдещото кандидатстване с проекти, но и подготовката на децата и младежите от танцовия състав, за които полага професионални грижи Маргарита Тошкова, хореограф с доказани качества и успехи на възпитаниците.
Поради тази причина вероятно ще спре не само бъдещото кандидатстване с проекти, но и подготовката на децата и младежите от танцовия състав, за които полага професионални грижи Маргарита Тошкова, хореограф с доказани качества и успехи на възпитаниците.
Затова се обръщаме към всички родолюбиви банатски българи по целия свят, които биха могли да ни помогнат да реализираме репетициите на децата през пролетната ваканция. За целта са ни необходими 400 лв. за хонорара и пътните на хореографката, която идва специално от град Русе.
За една година подготовка малките питомци на танцовия състав доказаха, че могат да направят чудеса, ако са подготвяни от професионалист. Това бе видяно по сцените в Бърдарски геран, Гостиля, Бяла Слатина, Русе, София и къде ли още не. Децата полагат много труд през ваканционните дни, изпълнени с почти целодневни занимания с танци, и са щастливи, че досега ваканциите им бяха осмислени с нещо толкова красиво и стойностно.
Нека да помогнем всички заедно малките и големите танцьори от „Палкенче” да имат възможност да попълнят репертоара си, да развият уменията и изкуството си, за да продължат да носят радост на публиката. Банатските българи умеят да пазят традициите си. Паметта и съзнанието за общност са доказвали не еднократно, че със собствени сили можем да постигнем много. Нека и този път да го направим! Заради децата и заради всички нас.

Банкова сметка на читалището:

Народно читалище „Съединение 1923”

Банка, клон: INTERNATIONAL ASSET BANK – клон Бяла Слатина

Адрес: 3200 гр.Бяла Слатина, ул. “Любен Каравелов” 6

IBAN: BG89 IABG 7494 1002188700

BIC: IABG 7494

сряда, 16 март 2011 г.

Турски експерти посетиха Враца

Делегация от 12 представители на образованието и библиотечното дело от
вилает Ерзинджан – Източна Турция посетиха Враца.
Визитата им е във връзка със съвместен проект на Регионален инспекторат по
образование – Враца за мотивация на учениците от начален курс за учене. В
областна администрация гостите бяха запознати с администартивтното
устройството на областта, основните икономически характеристики, културни,
исторически и природни забележителности. От своя страна гостите представиха
Турция и своя вилает. Те подчертаха, колко много са харесали Враца,
Балкана, природата, училищата и хората във Враца. „Ерзинджан е много
по-голяма като територия и население област. Ние за пръв път идваме във
Враца. Тръгвайки, коментирахме малко със съмнение, какво ли може да видим и
научим, но сега с чиста съвест заявяваме, че Враца и България надминаха
очакванията ни доста. Установихме, че като съседи имаме общи проблеми,
решаваме сходни казуси и търсим отговори на почти еднакви въпроси. Радваме
се, че от 2010 година сме партньори на вашия образователен инспекторат и до
2012 година ще можем да си помагаме и да обменяме опит“, коментираха
гостите от Турция.

Няма завишени стойности на радиация

До настоящия момент, след земетресението в Япония и авариите в техните атомни електроцентрали, Националната автоматизирана система за непрекъснат контрол на радиационната гама-фон на територията на България не е регистрирала завишени стойности на радиационната гама-фон, различни от естествените.
Всички граждани на Република България могат да се информират за радиационното състояние на околната среда от публикуваните на интернет-страницата на ИАОС ежедневни, тримесечни и годишни бюлетини (http://nfp-bg.eionet.eu.int/bul/index.html)
Всеки работен ден на обяд на страницата на Изпълнителна агенция по околна среда се публикува ежедневен бюлетин за състоянието на радиационния гама фон в страната през последните 24 часа на адрес:
http://nfp-bg.eionet.eu.int/bul/Output/Daily/bulletin-rad.html
Какво е радиационен гама фон?
Естественият (природен) радиационен гама-фон е физична характеристика на околната среда, формира се от естествени източници и не може да бъде нормирана. Стойностите на радиационния гама-фон са специфични за всеки пункт, област, регион, страна и т.н.
Под непроменен естествен радиационен фон се разбира този, който не е повлиян от човешка дейност.
Кой, къде и по какъв начин контролира радиационния фон в страната?
През 1997 г. Министерството но околната среда и водите (МОСВ), по подобие на други европейски страни, изгражда и поддържа Национална автоматизирана система за непрекъснат контрол на радиационния гама фон (НАСНКРГФ).
Системата се администрира от Изпълнителната агенция по околна среда (ИАОС) към МОСВ, където се намира централната й станция. Данните за радиационния гама-фон в наблюдаваните пунктове от страната се получават в реално време.
Описание на системата:
Автоматизираната система разполага с 26 локални мониторингови станции, обхващащи цялата територия на страната, с по-голяма гъстота около АЕЦ “Козлодуй”(приложена карта).
Основното предназначение на системата е:
• Непрекъснат мониторинг на нивото на радиационния гама-фон на територията на цялата страна и съхраняването на информацията в база данни;
• Ранно оповестяване в случай на инцидентно повишаване на радиационния фон, както при ядрена авария на територията на страната ни, така и при трансграничен пренос;
• Подаване на оперативна информация на съответните държавни органи;
• Подаване на оперативна информация към EURDEP.

Потребители на информацията от системата:
С цел да се приложат своевременно подходящи мерки за защита на населението и околната среда, Автоматизираната система обезпечава с данни в реално време следните държавни институции:
• „Гражданска защита” към Министерство на вътрешните работи. Гражданска защита има 24-часов дежурен пост за наблюдение на радиационната обстановка в страната. Дежурният пост ползва непрекъснатия поток от информация, изпращан от НАСНКРГФ;
• Агенция за Ядрено регулиране – Авариен център;
• АЕЦ „Козлодуй”;
• Европейска комисия - EURDEP.
При регистриране на повишени стойности, различни от естествените, се задейства Националният авариен план за действие при ядрени аварии
Адрес: http://www.bnsa.bas.bg/bg/emergency
Своевременното информиране на населението в случай на авария с възможни радиационни последствия е задължителна превантивна мярка, която се прилага от компетентните държавни органи – Главна дирекция “Национална служба Гражданска защита” към Министерството на вътрешните работи и Националния център по радиобиология и радиационна защита към Министерство на здравеопазването.
В Националния авариен план и във вътрешните аварийни планове на компетентните държавни органи са определени изискванията и редът за незабавно уведомяване и периодично информиране на населението през целия период от възникването на аварията до окончателно ликвидиране на последствията от нея.
Министерството на външните работи уведомява дипломатическия корпус и представителствата на Република България в други страни при възникване на ядрена или радиационна авария.
Агенцията за ядрено регулиране информира международни организации, съседни и други държави, които могат да бъдат засегнати от аварията, като използва обявените “контактни точки” в съответните страни.
Развитие на системата:
През 2000 г. към системата са интегрирани 8 автоматични станции, собственост на АЕЦ "Козлодуй", намиращи се в радиус 1.8 km от централата (приложена карта), с което се осъществява непрекъснато наблюдение на нивата на радиационния фон в този район.
От 2007 г., Националната система е интегрирана в Европейската система за обмен на радиологични данни – EURDEP. Като страна член на EURDEP, България е задължена да изпраща непрекъснат поток от данни за състоянието на радиационния фон, както и има право на достъп в реално време до информацията от аналогични системи на страните членки на ЕС.
През 2009 г., към системата е добавена нова 27-ма мониторингова станция за непрекъснат контрол на радиационния гама-фон, в населено място с повишен обществен интерес към нивото на радиоактивност, около съществуващото хранилище за радиоактивни отпадъци - Нови хан. Новоизградената станция е технически напълно съвместима с Централната станция на НАСНКРГФ и чрез нейното интегриране се дава възможност за непрекъснато наблюдение и в този район на страната.

вторник, 15 март 2011 г.

Омагьосахме чужденци

Учители и ученици от НУ „Св. Софроний Врачански” показват национални традиции на своите чуждестранни гости – партньорите по международния образователен проект „Изкуства в действие.
Домакините от училището показаха на директори и учители от Швеция, Полша, Румъния, Италия, Англия, Франция и Турция народния празник Младенци с възстановка, песни и национални костюми. 40-те мъченици, на които е посветен празника, бяха символично представени като 40 хлебна кукли, наречени Младенци,така както са правили в миналото нашите баби и дядовци.
Докосването до празника стана възможно с децата от 3б клас и техния класен ръководител г-жа Геройка Иванова заедно с фолклорна група „Бистрешки магьосници” към читалище „Пробуда” в кв. Бистрец, водени от кметския наместник на квартал Бистрец г-жа Дора Младенова. За доброто настроение на всички се погрижиха и талантливият бистрешки художник Иван Христов и неговите чудни картини върху кратунки, както и г-н Красимир Младенов, домакин на събитието, чиято къща в традиционен български стил прие всички. На трапезата за гостите по традиция се наредиха по 40 броя чушки, пълнени с боб, сарми, червено вино, кукли „Младенци”.
Горди с националния си дух, домакините от училището представиха пред гостите и ревю „От раклата на баба и дядо”. В него с много настроение се представиха близо 30 манекени от 2г, 3б, 3д, 4а, 4б и 4в клас. Всички те показаха народни носии – автентични и стилизирани - и дрехи, типични за стария градски бит. Като е редно, участниците си тръгнаха с грамота „Мис баба” и „Мистър дядо”, връчена им от директора г-жа Антоанета Сиракова. Атракция за всички бяха и учителите им в народни носии – г-жа Калина Николова, координатор на проекта, г-жа Миглена Иванова, помощник-директор и най-вече чуждестранните гости Клои Бартън от Англия и Йозге Танръверди от Турция.

Джобните пари – лесно идват, лесно си отиват

На 15 март в двора на СОУ“Никола Войводов“ – Враца се проведе ученически маратон по Европейски образователен проект, секторна програма Коменски – „Джобните пари – лесно идват, лесно си отиват“. Целта на маратона е изцяло благотворителна – учениците да проявят разбиране и състрадание спрямо свои съученици в социално неравностойно положение и да им помогнат, като дарят средства в специално поставена в училището урна, която е предоставена с любезното съдействие и подкрепа на БЧК. Така чрез спорт и забавление ще се постигне и нужната проява на милосърдие. „Децата са нашата най-ценна банка и най-добре знаят как да ни научат да бъдем по-добри“ – коментира г-жа Т. Луканова, главен специалист на областен съвет на БЧК.
Ученическият съвет на училището заедно с педагогоческия съветник – г-жа П. Фердинандова – организираха и проведоха почти изцяло събитието. Разбира се, не на последно място се поощрява и участието на всички ученици.
Идеята на благородната кауза да се помогне на децата в нужда е част от споменатия проект, в чиято основа е именно индивидуалното бюджетиране на джобните средства на всяко подрастващо дете. В съвременния свят от изобилни пазарно-стокови изкушения наистина е важно децата да се научат как най-разумно да използват джобните си ежедневни средства.
Всички участници в маратона ще бъдат достойно наградени, а събраната сума от 553 лева и 12 стотинки ще бъде изцяло използвана за подпомагане на социалнослабите деца в училище.
В урната се появиха и валута, което на пръв поглед е необичайно, но предвид факта, че училището в момента е домакин на чуждестранни гости по проекта, това е напълно обяснимо. Най-голямата радост обаче е готовността на учениците да помогнат, което им прави чест и защитава името ни на състрадателна и съпричстна нация пред останалия европейски свят.
Събраната сума е протоколирана от специално създадена за целта комисия, гарантираща правилното й законово усвояване.

Враца говори с Хирошима, присъединяваме се към "Кметове за мир"

Враца е 7-мата българска община, която се приобщи към престижната Международна организация „Кметове за мир”, номинирана за нобелова награда за мир. Това стана чрез конферентна видеовръзка с японския град Хирошима. Организацията, която е създадена през 1982 година се оглавява от сегашния кмета на града Тадатоши Акиба. В нея членуват 4 540 кметове от 150 държави в света. Те се ангажират да полагат всички усилия за създаване на солидарност между градовете, отвъд националните граници и идеологическите различия, за да се постигне пълно премахване на ядрените оръжия и предотвратяване на трагедии, като тези в Хирошима и Нагасаки. В директната видео-връзка взеха участие заместник кмета доктор Михаил Шарков, а от японска страна Стивън Лийпърс – Председател на мемориалния музей в Хирошима и оцелелият след ядрената бомбардировка над града Итакаши Терамото.
Доктор Шарков изрази съчувствието на врачани към трагедията, сполетяла страната на изгряващото слънце преди 65 години и поднесе съболезнования по повод жертвите от жестокото земетресене, сполетяло Япония преди дни. В първата по рода си в страната уеб конференция кметът на Враца доктор Костадин Шахов направи видеопослание в което заяви, че мирът – това е силата, която се излъчва от човека в стремежът му да съзидава. В телевизионният клип, продукция на общинската кабелна телевизия VTV Враца градоначалникът призова всички, които ценят мира в унисон с японската традиция да направят по няколко хартиени жерави и подписа декларацията за членство в Международната организация „Кметове за мир”. Хората в залата бяха впечатлени и импулсивно решиха да направят хартиени жерави, които бяха закачени върху лаврово дърво пред Община Враца.

Съпрузи намерени обесени

Син намери обесени родителите си Дицка и Борис Йорданови на тавана в жилищен блок на булевард „Никола Войводов” във Враца. Съпрузите доста време са имали частен бизнес. Мъжът е държал малък хранителен магазин, а жената – счетоводна къща.
Според познати миналата година малкият им син Денислав при катастрофа е причинил смърт на човек и те трябвало да намерят много пари за адвокати, за да го спасят от тежка присъда. Това ги е принудило да търсят кредити, които не могли да издължат.
Преди сривът те са имали добри доходи, дори са дарявали с техника и хранителни продукти Дома за сираци „Асен Златаров” в областния град.

Нов магазин отвори "Добрият съсед"

Днес отвори врати супермаркет Т МАRКЕТ Express. За веригата това е първият магазин от новия формат, който се открива извън столицата.
Обектът е удобно разположен в пешеходната зона на бул. Никола Войводов, комплекс „Здравец” и ще допълва съществуващия в града магазин Т МАRKET.
„Неслучайно избрахме за отваряне на нашия нов магазин датата 15 март - Световния ден на потребителите. С този символичен жест искаме да покажем на нашите клиенти, че мислим постоянно за техните нужди и всичките ни действия са насочени към създаване на по-добри условия за ежедневно приятно пазаруване”, каза г-н Вигинтас Шапокас, Генерален директор на „Максима България”.
Откриването на магазина уважиха много официални гости от община Враца, като лентата беше тържествено прерязана от зам.кмета на града г-жа Петя Аврамова и г-н Шапокас. Нетърпеливите клиенти бяха посрещани лично от Добрия Съсед и се възползваха от интересните промоции и награди.
Новооткритият магазин във Враца е 37-ми от веригата в България. Той предоставя 20 нови работни места. Работното време е от 8 до 22 часа. В Т МАRKET Express ще се предлагат основни за трапезата и бита стоки. Въпреки че няма да разполага с богатия асортимент стоки на останалите магазини Т MARKET, в него клиентите винаги ще намират характерните за цялата верига свежи плодове и зеленчуци, прясно приготвени хляб и сладкиши, качествени месни продукти.
Новият формат магазини Т MARKET Express е експериментален проект за компанията в световен мащаб, разработен специално за нуждите на българските потребители и е част от стратегията за развитие на Максима България. Площта на супермаркетите Т MARKET Express e от 100 до 250 кв.м. и локациите им са приоритетно в кварталите, близо до домовете на хората. Следвайки обявените цели, през настоящата година се очаква броя на магазините Т МАRKET и Т МARKET Express в цялата страна да достигне 50.

Кметът на Роман получи акт от екоексперти



Експерти от РИОСВ – Враца съставиха акт на кмета на Роман за неправилна експлоатация на дъждовно отводнително канализация. Проверката е извършена по подадена жалба за замърсяване с битово-фекални отпадни води в гр. Роман. В момента на проверката на дъждовно отводнителната канализация в града се констатира, че по ул. “Алеко Константинов” и “Л. Каравелов” каналът е вкопан и пред всички жилищни имоти има изградени ревизионни шахти, където са включени битово-фекалните отпадни води от прилежащите имоти. Смесените дъждовни и битово-фекални отпадъчни води се заустват без пречистване в река Топчовец.
Дадено е предписание да се прекъснат всички връзки, отвеждащи битово-фекалните води от жилищните имоти от ул. “Ал. Константинов” и “Л. Каравелов” към дъждовната отводнителна канализация и да се използва само по предназначение. Срокът за изпълнение на предписаните условия е 15.04.2011 година. От общинската администрация вече са взети мерки, относно отстраняване на нарушенията.
Актът за установяване на нарушение е съставен по Закона за водите. Предстои да се определи размера на му в наказателно постановление. Според нормативната рамка глобата може да варира от 500 до 2 000 лева.

понеделник, 14 март 2011 г.

Пак ще пълнят дупките

Аварийно изкърпване на най-дълбоките и опасни дупки започна във Враца. Прироритетно ще бъдат ремонтирани тези участъци, които са най-засегнати след края на зимата, каза кметът д-р Костадин Шахов. Ще се използват около 5 тона студена асфалтова смес, с която в момента община Враца разполага. Обикновено запълнените по тази технология дупки издържат до месец или два, допълни градоначалникът. Той уточни, че този период е достатъчен, тъй като цялостен ремонт на улиците в града ще се  извършва след трайното затопляне на времето. Тогава ще започнат работа и асфалтовите бази в региона. За текущи ремонти в бюджета на Община Враца за тази година са заделени около 380 хил.лв. Общо за реконструкции на пътните на стилки в селата, по четвъртокласната пътна мрежа и вграда ще бъдат вложени около 1 млн.лв., допълни още д-р Шахов. Според направените разчети ремонтите ще струват толкова, колкото гражданите внасят като данък за своите автомобили. Все още не е стартирала процедурата за избор на фирма, която ще ремонтира пътищата в община Враца през тази година. Аварийните ремонти, които течат в момента се извършват от монтанското дружество, което беше избрано през 2010-та и чиито договор все още не е изтекъл.

Община представя социални проекти


Проект на община Враца,за оставането на деца в риск в семейна среда, е най-добрата разработка, представена по Проект за Социално включване на Министерство на труда и социалната политика. След като внесеният предварителен формуляр е получил най-високата оценка, Община Враца е поканена до 20 април да представи цялостната документация. Проект „СТИМУЛ – Социални, трайно интегрирани, местни услуги за личността” цели да се предоставят услуги в подкрепа на семейства за отглеждането на деца в риск, така че да не се стигне до извеждането им в социални институции. Общата стойност на разработката е 1 200 000 лв. О тях за строително-ремонтни дейности ще бъдат използвани 459 084 лв., а за оборудване 55 хил.лв. С тези средства ще бъде направен ремонт и ще бъде обзаведен втория етаж на бившето училище „П. Р. Славейков”, където ще се помещава специализирания център. Останалата сума в размер на 685 916 лв. ще бъде използвана за дейностите по предоставяне на социалните услуги. В центъра ще се предоставят консултации и психологична подкрепа от специалисти. Ще се създадат кабинети за здравна консултация, центровете за ранна интервенция на уврежданията и т.н.
Определени са терените, върху които ще бъдат изградени центрове за настаняване от семеен тип на деца в община Враца. Общо 3 центъра и едно защитено жилище ще функционират в града. Отхвърлено е предложението за изграждането на четвърти център, уточни кметът д-р Костадин Шахов. Той посочи точните места, на които ще бъдат изградени новите социални инситуции. Първата от тях ще бъде построена в двора на центъра за общесвена подкрепа, в близост до Езиковата гимназия. Вторият център ще бъде изграден върху терен общинска собственост под блокове „Калоян”. Третият ще е в двора на закритото училище „Давид Тодоров”. Предстои Общинсият съвет да резгледа и одобри предложените терени. Предвидено е защитеното жилище да се помещава на втория етаж на детска ясла №7. Въпреки, че местния парламент гласува тя да не бъде закрита, затварянето й е неизбежно, категоричен е градоначалникът. В нея сега се обучават 16 деца, от които 15 ще бъдат изведени в детски градини, поради навършване на 3 годишна възраст. Първият етаж на сградата на детската ясла няма да бъде продаван или отдаван под наем. Кметът на Враца потвърди, че той ще се използва за предоставяне на социални услуги.

Шахматно първенство събра ученици в Оряхово



Съгласно указанието на Министъра на  физическото възпитание и спорта и на Министъра на образованието  и науката в Оряхово се проведе областно първенство за ученици ,етап от УЧЕНИЧЕСКИТЕ ИГРИ по ШАХМАТ за 2011г.
В младшата група до  7 клас в състав 3 момчета и 1 момиче взеха участие 6 отбора:
СОУ"В.КЪНЧОВ"гр. Враца,"Св. Кирил и Методий" с. Попица, "В.Воденичарски"с. Хайредин, " Св. Кирил и Методий"гр. Козлодуй, СОУ "ХР. БОТЕВ" гр. Оряхово и "Св. Кирил и Методий" гр.Мездра
След изиграните 5 кръга всеки срещу всеки ПЪРВИ  с 5 победи се класира отборът на ОРЯХОВО с 10 точки и 17.5 победи.За  победителите играха Радостина Росенова , Антон Миленов,Валентин Петров, Петър Милов и София Цветанова.Те ще представят област ВРАЦА  на 28.04.2011г. на Зоналния етап в гр.ВИДИН
На второ място се класира достоен съперник-"Св. Кирил и Методий"гр. Козлодуй с 3 победи ,1 равна среща и 1 загуба-ОБЩО 7 точки  12 победи,следвани от "Св. Кирил и Методий" гр. Мездра, "Св. Кирил и Методий"с.Попица, "В. Кънчов" гр. Враца и "В. Воденичарски"с. Хайредин
При старшата възраст 8-10 клас отборът на ПМГ "Академик Ценов"гр. Враца беше единствен отбор и придоби право да играе на зоналното състезание във Видин на 28.04.2011 г.
На победителите бяха връчени призови флагчета,награди за ръководители и треньори, от Община Оряхово.
М.с. Енчо Димитров

Кмет подозира Берлинска стена

„Няма да позволим Враца да бъде разделена от втора Берлинска стена на северна и южна част. Ще използваме всички позволени законово мерки, за да бъде променен проектът за преминаването на високоскоростната ж.п. магистрала през града.”, заяви пред журналисти кметът д-р Костадин Шахов. Заедно с главният архитект Данаил Дилков той представи писмото, което местната администрация ще внесе в Министерство на транспорта. Вариантите, които ще бъдат предложени на министър Александър Цветков са два. При първият е предвидено трасето да преминава подземно в участъка, който се намира в близост до жилищни сгради или в краен случай да бъде изградена траншея с частично вкопаване на определена дълбочина. Вторият вариант е ж.п. линията да заобикаля Враца подобно на околовръстния път, който предстои да бъде доизграден. Такова изнасяне извън населените места е предвидено почти навсякъде по ж.п. трасето, уточни д-р Шахов. Единствените градове, през които линията ще преминава са Враца и Криводол. За тях е заложено изграждането на 4 метрови предпазни стени, което ще затрудни преминаването, както на пешеходците, така и на автомобилите. Конкретно в проекта за Враца са предвидени само два пешеходне надлеза, уточни арх. Дилков. Единият ще е в района на ж.к. „Сениче”, а другият при сега съществуващия надлез. Всеки един от тях трябва да преминава над контактната мрежа и да е с височина най-малко 7 м. Това според главният архитект означава, че хората за да преминат от едната в другата част на града трябва постоянно да се качват и слизат на тази височина. Това ще затрудни изключително живеещите в комплексите „Дъбника”, „Сениче”, „Калоян” и кв.72. Като пример за добра организация на преминаващото ж.п. трасе Данаил Дилков посочи района на Брусарци. Там за да се свърже населеното място с гробищния парк линията ще бъде повдигната на 30 метрова естакада с дължина 1700 м.    

Депутатът от ГЕРБ Николай Коцев: Това е имагинерен проект!
Той не може да се осъществи в обозримо време. Има куп процедури и нито една не е започнала, а трябва да се мине през проектиране, отчуждаване  и т.н. За сега има само някакъв идеен проект и толкоз.

Депутати от ГЕРБ Враца застават срещу корупцията в селска кооперация

Народните представители от ПП ГЕРБ Враца Николай Коцев и д-р Янко Здравков дадоха пресконференция по актуални теми и обществено значими въпроси в понеделник /14. март/. На състоялата се среща поканен бе член на Управителния съвет на кооперацията в с. Малорад, който подробно изложи тежкото положението на кооператорите, породено от измамите на бившия председател Пламен Йорданов. Той бе уличен  в продажбата на земя и техника на кооперацията, а също и че еднолично е подписал записни заповеди на стойност 800 хил. лв. Д-р Янко Здравков се е заел със случая и оказва съдействия за връзка със съответните компетентни органи. Но поради сериозност на случая, народният представител от ГЕРБ Николай Коцев отправи апел към журналистите да окажат съдействие при неговото изясняване.
Следваща точка от провелата се среща бе оповестяването на краткосрочните мерки, които ПП ГЕРБ Враца визира като наложителни за повишаването на жизнения стандарт на живеещи в града. Сред изброените мерки се отличиха преобразуването на Велико-търновския колеж във филиал; данъчни облекчения за малкия и средния бизнес, и фирмите-инвеститори; ефективно използване на фонд „Козлодуй“ чрез съкращаване сроковете за усвояване на средствата от него. Стартиране на програма в сектор „Земеделие“ за сформиране на мобилни екипи, които на място да разясняват условията и процедурите по кандидатстване за евросубсидии, е една от краткосрочните мерки с дългосрочен ефект.
В заключение, народните представители от ПП ГЕРБ подчертаха усилията, които полагат за възраждане на Северозападния регион и призоваха за повече позитивизъм и стремеж към обединение на усилията в тази посока.

Евродепутат: Дебатът в ЕС ще е за старите ядрени централи

Основното притеснение на Европа е, че ядрените реактори са стари и средната им възраст е около 25 години. Това ще съсредоточи предстоящите дебати в Евросъюза след събитията в японските атомни централи върху по-старото поколения европейски ядрени блокове, каза в интервю за "Хоризонт" евродепутатът и ядрен експерт Владимир Уручев.
Техните първоначални проекти са правени при едни малко по-други изисквания към безопасност, малко по-други знания за тази безопасност, за процесите. И най-вероятно ще се окаже, че не на всички блокове са направени необходимите модернизации. И очаквам на тази среща в Брюксел точно този въпрос по отношение на старите блокове, по отношение на по-старите проекти да бъдат повдигнати отново много сериозно. И е напълно вероятно да има един преглед на безопасността, преглед на тези проекти и да се стигне до някои решения много сериозни, каза Уручев.
Тезата на Владимир Уручев, че разговорите в Европа ще се съсредоточат върху по-старото поколение реактори подкрепи и зам.- председателят на Агенцията за ядрено регулиране Борислав Станимиров.
След такова събитие ще бъдат проведени много обсъждания от всички гледни точки ще бъде погледнат въпросът и от към нормативни изисквания и от това какво ще бъде изискването към по-старите централи, които се намират в експлоатация и несъответстват напълно на тъй наречените най-съвременни изисквания. Ще бъде отбелязан и въпросът от гледна точка на човешкия фактор, ще бъде разгледан въпросът от гледна точка на връзките и комуникациите по време на авария. Обаче ние виждаме, че събитията в Япония все още не са приключили, а за да се направи един сериозен анализ, най-вероятно трябва да има повече информация, смята Станимиров.
 
 

Аварията във "Фукушима" ще вдигне летвата в ядрената енергетика

Бавната реакция изпусна радиацията

Нашата централа се модернизира постоянно, казва Владимир Уручев, евродепутат от ЕНП и бивш главен инженер на Първа атомна


- Г-н Уручев, как оценявате създалата се ситуация с японската АЕЦ след земетресението и цунамито?
- Тя е много сериозна. При проектирането на тази централа не е предвиждано, че едно цунами може да има толкова мощно въздействие върху работата й. Защото именно голямата вълна, а не земетресението е причинила аварийната ситуация. На практика в първия час след труса реакторът се е изключил автоматично, верижната реакция е била прекратена както трябва, имало е необходимото захранване. Ако инцидентът се състоеше само от земетресение без цунами, сега изобщо нямаше да обсъждаме последствията. Най-страшното е, че централата няма никакво електрозахранване. И на практика остава без възможност да се овладява т.нар. остатъчно топлоотделяне. Иначе в реактора вече няма верижна реакция, ядреното гориво не работи като такова. Но след изключването на реактора остават няколко процента топлоотделяне, което трябва да се отвежда по нормалния път. Ако това не стане, се получава много сериозно прегряване
на всички елементи вътре в реактора и други конструктивни елементи на цялата система. Те може да се нагряват, докато започнат да се топят. За съжаление в японската АЕЦ доста дълго време не е имало система, която да отвежда тази топлина. Чак на деветия-десетия час от инцидента на място са пристигнали от други места модулни дизелгенератори, които да осигурят необходимото захранване. За толкова дълго време може да се очаква сериозно прегряване на горивото и разхерметизиране на тръбичките, в които се намира. Именно в резултат на това има изпускане на определено количество радиация.
- Можем ли да отчетем като грешка на проектантите на тази АЕЦ, че не са предвидили възникването на такова голямо цунами?
- Спокойно можем да кажем, че проектът на такива централи е имал пропуски и това не може да не се отчете като грешка. Оттук нататък във всички централи ще се преоцени възможността от такава ситуация и отказите на системи, които може да възникнат от влиянието на мощни външни фактори. Освен това за централите по бреговете на океана не само цунамито може да доведе до такива аварии, но това може да бъде и много силен вятър. Защото той също е в състояние да разрушава сгради, далекопроводи и т.н. В близко бъдеще и тази възможност ще бъде преоценена и ще последват мерки.
- При изпускането на тази радиация има ли опасност, ако облакът тръгне към България, да доведе до някакви последствия у нас.
- Не разполагам с цялата информация, но доколкото знам какво е изпуснато от реактора, това са толкова малки количества, които няма да могат да окажат никакво въздействие върху нас. Ситуацията в АЕЦ "Фукушима" е далеч от тази, която беше възникнала в "Чернобил", където имаше взрив и се разруши част от структурата на блока. Слава Богу, обаче остана здрава черупката, в която се намира самият реактор. Така че ситуацията в Япония ще доведе само до локално въздействие. Но е ясно, че някои от тези реактори повече няма да могат да бъдат използвани, защото никой не знае в какво състояние се намират конструкциите в реакторната зона.
- Има ли потенциална възможност в реакторите в АЕЦ "Козлодуй" да възникне подобна ситуация?
- Първо трябва да отбележим, че реакторите във "Фукушима" са много стари като технология и са проектирани 60-те години на миналия век. Нашите реактори са много по-нови, при тях е изключена такава изотопна авария. Те имат всички вътрешни резерви. Ситуацията е разглеждана много подробно и са взети всички превантивни мерки. Макар че сега отново те ще бъдат преразгледани заради новия аспект, който предизвика инцидентът в Япония. Много по-малко са рисковете в нашите реактори, а дори и в бъдещата АЕЦ "Белене" да възникне такова събитие. Много се озадачих, когато японците не можаха 10 часа да намерят и да докарат модулни генератори в централата си. А интересното е, че всеки месец или веднъж на тримесечие се изпитват всички мерки, които трябва да бъдат предприети при възникване на суперкризисни ситуации. Като например падане на голям самолет върху реактора, силен вятър, който да отнесе електропроводи и централата да няма външно захранване и др. Докато в АЕЦ "Козлодуй" от 90-те години се правят необходимите модернизации, така че, ако има възможност дадено събитие да се случи веднъж на 100 хил. години, то в централата са въведени необходимите системи за предотвратяването му.
- Ще повлияе ли събитието в Япония на започналия преди няколко години ядрен ренесанс?
- Определено да. Ядрената енергетика има своите противници - не ги наричам така с лошо чувство, и това, което се случи, е храна за тях. Тук противниците са изключително на политическо ниво. Има цели партии, които защитават идеята, че на ядрената енергетика трябва да се сложи край. И това няма как да не бъде използвано. Ще има доста говорене. Това пък ще накара самата ядрена общност още веднъж да преразгледа нещата. От друга страна, тази авария ще повлияе на тези държави, които искат да въведат атомната енергетика, но все още се колебаят. Но искам да отбележа, че такова невероятно мощно земетресение не е повлияло на самите реактори и техните конструкции, на системите за безопасност - те са функционирали нормално. Което говори, че човекът е способен да конструира такова нещо, което да издържи на огромно бедствие.
- Може ли създалата се ситуация да доведе до някаква промяна в проекта за реакторите на АЕЦ "Белене"?
- Това събитие със сигурност ще доведе до появата на нови аспекти в ядрената енергетика. За АЕЦ "Белене" може да наложи преразглеждане на някои от системите на централата. Но трябва да излезе цялата информация за инцидента в Япония, за да можем да говорим по-конкретно.
Кристиан КОСТУРКОВ