Бисквитки

петък, 25 март 2011 г.

"Ботев" загуби от "Монтана" в контрола

Венци Христов с 2 гола при победата на елитния тим с 3:1 изпрати на приятел
снимка "Спортни" Монтана победи с 3:1 като гост в голямото местно
дерби "Ботев" (Враца). Контролната среща се игра на стадион "Христо
Ботев".
Тимът от Западната "Б" група откри резултата в 32-ата минута чрез Светлин
Симеонов-Пинчера. Така домакините се оттеглиха на почивка с гол преднина.
След почивката гостите от Монтана тотално надиграха съперника си и заслужено
стигнаха до обрата. В 60-ата минута Венцислав Христов бе спънат в наказателното
поле и Ахмед Хикмет вкара отсъдената дузпа за 1:1. Малко след това след триково
изпълнение на фаул Хикмет чукна топката към Христов, който реализира - 1:2.
В последната минута на редовното време Венци Христов оформи крайното 3:1 за
Монтана след самостоятелен пробив, вкарвайки второто си попадение в контролата.

Пътна полиция извърши проверки по нов метод

Днес за времето от 13:00 ч. до 15:00 ч., на гл.път Е-79, бе проведена СПО по метода „Широкообхватен пътен контрол”.
Проверени са 310 МПС. Констатирани нарушения: общо- 30, от които 7 за неизползване на колани на водачите, 3 неизползване на колани на пътник, нередовни документи -6, технически неизправни- 1, без ЗГО-1, без контролен талон – 2, неправоспособен водач – 1, без оборудване – 3, без винетка – 1, без годишен технически преглед –3 , технически неизправени-2. В акцията участваха 16 полицейски инспектори с 9 автомобила.

Наградиха млади огнеборци


В четвъртък в Министерство на вътрешните работи бяха връчени специалните награди на спортисти, спортни деятели, постигнали високи постижения в областта на спорта в МВР през 2010 година. С такава награда от Министъра на вътрешните работи бе удостоен Младежкия противопожарен отряд „Млад огнеборец” от СОУ „Отец Паисий” във Враца – Републикански шампион на проведените състезания с МПО през 2010 година и първенец на проведения есенен турнир на МПО „Млад огнеборец” за преходната купа „Юлиян Манзаров”.

АЕЦ “Козлодуй” ще вземе участие в инициативата “Мениджър за един ден”

На 29 март АЕЦ “Козлодуй” ще се включи за трета поредна година в Националната инициатива “Мениджър за един ден” 2011, организирана от фондация “Джуниър Ачийвмънт България”. Трима единадесетокласници и девет дванадесетокласници от Средно общообразователно училище “Св. св. Кирил и Методий” в гр. Козлодуй ще се запознаят с отговорностите на ръководния екип на атомната електроцентрала в реална работна среда. Целта на инициативата е младите хора да натрупат практически впечатления от различни професионални направления, което да им помогне при избора на сферата, в която ще се развиват занапред.

Училище чества 177 години


Днес зам.-кметът по социални и хуманитарни дейности на Община Враца – д-р Михаил Шарков беше гост на тържественото отбелязване на 177 – та годишнина от рождението на патрона на Начално училище „Иванчо Младенов” – гр. Враца и 100 -та годишнина от построяването на училищната сграда. Тържеството уважиха също Малина Николова – председател на Общинския съвет – Враца, Маринела Петрова – Директор на Дирекция „Култура, социални и хуманитарни дейности” в Община Враца, Валентина Михайлова – началник отдел „Образование и младежки дейности”, представители на Регионален инспекторат по Образованието – Враца, граждани и гости.
Поздравителен адрес от името на кмета на Община Враца д-р Костадин Шахов към ръководството и учениците на НУ „Иванчо Младенов” поднесе д-р Михаил Шарков. В него той изрази радостта от факта, че век след създаването на училището, ръководството и учениците на продължават да са „наследници на един от най-родолюбивите и всеотдайни радетели на българското образование във Враца и с чест и достойнство носите името на своя патрон Иванчо Младенов.„
„Това не е просто емблема на самочувствие, а признак на дълг. Високите стандарти, които винаги е налагало вашето училище, го утвърдиха през годините като едно от най-елитните училища, с живи традиции и висок авторитет. Те поставят днес още по-големи изисквания и отговорности спрямо обучението на младите хора.” се казва още в поздравителния адрес.

Жестоко убийство в Мездра

Вчера в парк в Мездра е намерен трупа на 15 годишната Надежда Вълкова от София. По време на огледа са установени прободни рани в областта на шията. Смъртта е настъпила от загуба на кръв. След 15 часа полицията арестува 22 годишната Анелия Панова от Мездра. Има безспорни доказателства, че тя е извършител на убийството, заяви директорът на областната полиция комисар Росен Иванов: Вижте видеото:

четвъртък, 24 март 2011 г.

Сагата АЕЦ "Белене"

Уважаеми вестник Шанс,
Жител на Враца съм, и искрено се надявам да обърнете внимание на това, което ви моля да прочетете и публикувате във вестника. Става дума за тази статия на д-р Вера Михайлова, специалист по ядрена химия. Статията е публикувана на тази страница: http://ivo.bg/ под заглавие "За Белене: когато фактите мълчат,боговете на корупцията говорят".
Статията документално разкрива ужасяващи неща за проекта АЕЦ - Белене - той е просто сигурен път към екологична катастрофа като тази в Чернобил.
Надявам се на добросъвестността ви.
С уважение:

Георги Петров

САГАТА АЕЦ “БЕЛЕНЕ”
д-р Вера Михайлова, радиохимик
Началото на тази сага трябва да се търси в потъналите в забрава папки на несъстоялия се връх на българския технически прогрес от началото на 80-те на миналия век. Ако някой историк (професионален или любител) има амбицията и търпението да се порови из този архивен материал сигурно ще намери интересни подробности от това време, когато мегапроектът АЕЦ “Белене”заедно с още един хитроумен мегапроект на късния живковизъм – Завода за тежко машиностроене в Радомир, е трябвало да покажат на света и най-вече на капиталистическия такъв нашата индустриална “мощ” в пълния й блясък , оставяйки Запада в абсолютен потрес.
Но, както вече знаем, чудото не се състоя и през 1989 г. чудотворците от Политбюро (срам не срам! ) трябваше да да си признаят , че не са успели да направят магията…

Нека не забравяме, че този период от живота ни, който заживяхме след 10.11.89 г. и който условно се нарича Преходът започна именно с граждански протести, организирани от “Екогласност” срещу осъществяването на проекта – АЕЦ “Белене”.
Скоро след това двата мегапроекта тихмълком бяха замразени от Правителството. Протестиращите останаха с впечатление, че това означава спиране на безумието завинаги и престанаха да протестират.
А всъщност дали завинаги?!
Нека си припомним със задна дата какво се случи през 1990 година.
От това което е документирано може да се види, че на 22. 02. 1990 г. с решение на Парламентарната комисия по енергеника при ВНС и на тогавашния председател на БАН акад. Благовест Сендов (а нине здрастващ като наш посланик в Япония) е създадена Контактна комисия по енергетика, която е работна група на Парламентарната комисия за АЕЦ “Белене” на ВНС и БАН.
Задачата на тази работна група е да анализира вариантите за развитие на националната енергетика, включително и да отговори на въпроса за целесъобразността от АЕЦ “Белене”. (стр. 3)
.
В разработването на този мащабен научен проект участват , със своите имена 85 учени и специалисти от различни институти на Академията.
Изследванията и становището са оформени на 400 страници и са отпечатани в тираж от 1100 екзимпляра под заглавие: АЕЦ “БЕЛЕНЕ” Изследвания и становище на Българската академия на науките, Из-во на БАН, 31. VIII. 1990 г.
Тази обемиста книга е надлежно разпратена до Великото Народно Събрание и до други държавни институции за сведение.
Какво се случва по-натътък.
Всред изводите и съображенията, изразени в този документ, които са послужили като база за прекратяването (замразяване) на строежа на АЕЦ “Белене” през 1990 г. има такива, които не са се променили , независимо от 17- годишната му давност.
Това са:
1.Сеизмичност на строителната площадка и сеизмичен риск
Анализът и оценката на сеизмичността на строителната площадка са извършени главно от сеизмолози от Геофизичния институт на БАН в периода 1979 – 1984 г, отразени в договори с “Енергопроект”.
В него се подчертава, че:
1.1. …геолого-тектонската информация, съдържа данни, които показват, че сеизмотектонските условия в този район се влияят съществено от блокована разчлененост на земната кора от неотектонската и съвременна активност на разломи, по които биха могли да възникнат земетресения с магнитуд М = 5.5 – 6.5. (стр. 320)
1.2. Сеизмичното въздействие върху площадката на АЕЦ “Белене” за територия с радиус 320 клм. – се определя от 6 силни земетръсни огнища с магнитудни оценки над 7.0, проявили се в минали времена и в настоящия век (20-ти век). Най-голяма опасност за площадката представляват въздействията от огнище “Вранча” , отстоящо на около 250 клм. от нея. За 10 вековен период от това огнище са регистрирани 21 силни земетресения (магнитуд над 7.0), честота – 2 земетресения на 100 години. (стр. 321).
1.3. Обстоятелството , че става дума за строителство , свързано с опасности, изисквания и отговорности от най-висок ранг, за конкретните инжинерногеоложки условия на АЕЦ “Белене” проектното земетресение (ПЗ) би трябвало да бъде от осма степен, а максимално разчетното (МРЗ) – от девета степен, т.е. с по-една степен над приетите в проекта седма, респ. осма степен. (стр.324).
Това означава, че:
1.4. Ако атомните реактори от конфигурацията ВВЕР-1000 са осигурени за МРЗ от осма степен за 10 000 годишен период на повторяемост, избраната строителна площадка не предлага резерв (запас) за сеизмична осигуреност. (стр.324)
Какво излиза при това положение? Излиза, че специалистите от Геофизичния и Геологическия институт на БАН не гарантират по никакъв начин сеизмичната устойчивост на терена, върху който ще се строи тази Атомна централа. През 1990 година те не са дали гаранции за терена. А какво се е променило за този 17-годишен период? Отговорът е: нищо.
2. Радиоактивно замърсяване на р. Дунав и възможни примени в подземните води.
2.1. В техническия проект не е направена прогнозна оценка за възможно радиоактивно замърсяване на подземните води при евентуални извънредни изхвърляния на радиоактивни вещества в околната среда.
При съществуващите хидроложки условия в района на АЕЦ “Белене” могат да се очакват неблагоприятни въздействия върху подземните води , ще се наруши водният баланс на района. Това е установено от досегашния световен опит при използване на АЕЦ.
В нашия случай, при твърде плиткото естествено залягане на подземните води, за да се поддържа водното ниво поне на задължителните 3 м. под най-ниската точка на фундиране , ще бъде необходимо изграждане на специална водопонизителна система.
2.2. Геоложките и хидрогеоложките условия в района на АЕЦ “Белене” са благоприятни за сравнително лесно и бързо радиоактивно замърсяване на подземните води при възникване на извънредни (аварийни) изхвърляния на радиоактивни вещества.
Тово може да стане или
-чрез пряко вливане във водоносния пласт при изтичане от водопроводящите и канализационни системи;
-чрез косвено постъпване на отложени на земната повърхност радиоактивни вещества в подземните води чрез инфилтрация на валежи и поливни води през почвения слой.(стр. 337-339).
И какво се оказва? Оказва се, че теренът е избран неподходящо, защото нивото на подпочвените води лежи твърде високо, което означава, че при едно сериозно аварийно изхвърляне на радиоактивни вещества от централата, възможността за което никога не трябва да се изключва, подпочвените води неминуемо ще бъдат замърсени. До каква степен и в какъв радиус това може да се случи е трудно да се предвиди. Това което е възможно е да се моделират различни сценарии на подобно събитие при различни изходни данни. Такива сценарии не са ми известни.
Но какъвто и да е сценарият на такова събитие, неговите последици биха могли да бъдат редуцирани до безопасни за населението нива.
Въпросът е как ще се постигне изискумото ниво на безопасност и на каква цена.
В случая хидролозите съветват преди да се започне строежът на централата, да се изгради специална водопонизителна система, която да отведе подземните води в по-дълбоки земни пластове. Не е трудно да се съобрази, че такова съоръжение не може да бъде нито просто като конструкция , нито евтино като стойност.
3.Радиационна обстановка и радиационен контрол в района на АЕЦ “Белене”
3.1.Смята се, че при нормална (безаварийна) работа АЕЦ “Белене” не би имала съществени отрицателни последици за страната и народа ни по отношение на радиационната безопасност. Сравненията обаче водят до заключението, че проектът на АЕЦ “Белене” в тази област отстъпва на проектите на АЕЦ в напредналите страни.
3.2. Анализът показва също, че в случай на тежка авария на АЕЦ “Белене”, последствията ще бъдат твърде тежки, тъй като в 10 клм зона за вземане на екстрени мерки за защита , включително и за евакуация на населението, влизат гр. Свищов, гр. Белене, румънският град Зимич и три села (население повече от 50 000 жители). В 30 клм. зона влизат още в България – гр. Левски, гр. Никопол и около 50 села; в Румъния – гр. Турну Мугуреле и около 10 села – общо за зоната няколко стотин хиляди жители.
3.3. При изготвянето на аварийни планове, без които строежът и пускането на АЕЦ “Белене” са недопустими , по необходимост трябва да се включат и големи румънски градове , което създава сериозни трудности от международен характер.
3.4. Една действително тежка авария на АЕЦ “Белене” освен проблемите за нашата страна, ще изправи България пред тежки международни проблеми. В този смисъл площадката за строеж на АЕЦ “Белене” е избрана неудачно. (стр. 390-391)
Едва ли е възможно горните твърде сериозни предупреждения да бъдат пренебрегнати. Те просто не се нуждаят от коментар.
Но даже, ако допуснем, че като се пренебрегват всички изложени дотук предупреждения и фанатичното решение за тъй нареченото “доизграждане” на АЕЦ “Белене” бъде осъществено, то остава нерешен проблемът с :
4. Обработката и съхраняването на радиоактивните отпадъци и отработеното гориво от АЕЦ “Белене”
Това е един много сериозен проблем, който в никакъв случай не може да се пренебрегва при оценка на преимуществата и недостатъците, на печалбите и загубите от построяването и експлоатацията на всяка централа.
Това трябва да включва:
а) Изграждане на инсталации за преработка на радиоактивните отпадъци, неизбежен страничен продукт при нормално функциониране на централата;
б) Осигуряване на обучен персонал за експлоатацията на тези инсталации;
в) Хранилище за последващо съхраняване на вече преработените радиоактивни отпадъци.
Това са основните проблеми дискутирани в документа от 1990 г.
Този документ никога и никъде не бил официално опровергаван и въпреки това излиза друг документ, този път под заглавие ИЗГРАЖДАНЕ НА АЕЦ”БЕЛЕНЕ” – 6/1/2004 г.
В този документ липсват имената на авторите му и освен това в неговите 45 страници таблиците и графиките вместо да бъдат илюстрация на думите фактически ги заместват.
Да не говорим, че там липсва каквато и да е информация свързана с перспективите за преработването на радиоактивните отпадъци и третирането и последващото погребване на отработеното гориво.
Процедури, които могат да увеличат съществено прогнозираната цена на това съоръжение без някой да може да каже точно каква ще бъде реалната цена, която българският данъкоплатец ще трябва да калкулира в семейния си бюджет.
Когато говорим за ядрено гориво, неизкушеният в тази област гражданин може да бъде подведен и по аналогия с горивото за обикновените централи и да си представи, че след като бъде използвано, то престава да е радиоактивно!
Това е абсолютно погрешно!
Обратно!.
Когато централата работи , в резултат на ядрена реакция (делене на ядрото на уран-235) , в горивото се получават радиоактивни изотопи на различни химически елементи, чиято сумарна активност е по-висока (особено непосредствено след изваждането й от активната зона) от тази на свежото гориво. При това тези изотопи имат периоди на полуразпад от няколко секунди до десетки хиляди години.
Преработката (радиохимично разделяне) на тази смес от изотопи на различни хим. елементи изисква специално оборудвана лаборатория , с телескопични уреди за дистанционни манипулации и през специални екрани от оловно стъкло, които да защитават работещите от вредното излъчване. Затова тази преработка е много скъпоструваща.
Нашата страна не разполага със съоръжение от този тип.
Построяването на пастоянно хранилище за погребване на отработено гориво също е изключително тежка и отговорна задача, все още нерешена в световен мащаб.
То трябва да бъде гарантирано за стотици хиляди години напред, защото непълното и небрежно решаване на този проблем е равностойно на прехвърлянето на нашите проблеми върху плещите на още неродените бъдещи поколения…което е толкова неморално, че граничи с престъпление.
Такова постоянно хранилище представлявя цяла подземна фабрика, със съответна вентилация и охлаждане, в недостъпни за подпочвени води терени, най-често желателно е гранити или пък изоставени солни мини (солните мини са гарантирано недостъпни за подпочвени води, защото ако имаше такива , то солта щеше да се разтвори , да се отмие…)
Освен това, то трябва да бъде разположено в отдалечен район, да бъде за вечни времена под постоянна специална охрана поради заплаха от терористичен акт и т.н.
Не е трудно да се съобрази, че за нашата страна, която е неголяма по площ, сравнително гъсто насилена и в която липсват геологични формации като гореспоменатите такова хранилище не може да бъде изградено.
Поради това, отработеното гориво от АЕЦ “Белене” трябва да се транспортира до Русия. Със всички произтичащи от тази едностранна зависимост последствия. Не трябва да се забравя, че Руската дума гласува закон, според който Русия след 2020 г. няма да приема отработено гориво от чужди страни.
Не трябва да се забравя също, че транспортирането на такъв товар до Русия става при специален режим и транспортните такси за превозването му през териториалните води на две страни – Румъния и Украйна – трябва също да бъдат включени при формирането на цената на крайния продукт.
Към тази цена трябва да се добавят и разходите по погребването на самите съоръжения от централа, когато бъде преустановена експлоатацията й.
5. Рекултивация на почвата
Предварителни оценки на британски учени показват, че за превръщането на площадката на една спряла вече АЕЦ отново в годна за обработване земя са необходини около 1.5 милиарда паунда.
За икономическата нецелесъобразност на проекта разумните хора получиха в последно време достатъчно материал за размисъл в една поредица от стойностни статии във печатните медии.
Но в същото време по Интернет форумите се подхвърля лесно запомнящата се и заплашителна в своето познато звучене частушка:
Нали знаеш, без АЕЦ-а,
парафина с конеца?!
Да не говорим, че остават без отговор следните естествени въпроси, които всеки от нас би трябвало да си задава:
Защо БАН като институция запазва едно дистанцирано мълчание сега?
Какво се е случило с тези 85 учени он БАН автори на първия документ и защо никой от тях не реагира публично на възобновяване на мегапроекта АЕЦ “Белене”?
Кои са авторите на документа ИЗГРАЖДАНЕ НА АЕЦ “БЕЛЕНЕ”?
Защо Гърция няма атомни електроцентрали и не предвижда разискване по този въпрос в близките 30 години?
Къде ще се насочи туристическият пътникопоток, ако случайно или не толкова случайно се пусне слух, че в България има радиоактивно замърсяване? И докато екипите от експерти и комисии на всички нива изясняват случаят дали слухът е верен или пък злонамерен къде ще предпочете редовият турист да летува?
Ще запазят ли пазара си и цените си нашите минерални води , ако има съмнения, че могат да бъдат замърсени с радиоктивни изотопи от изграждането на нови мощности на нова площадка?
С какви дългосрочни спогодби е гарантиран пазара на произведената у нас електроенергия ?
Кой ни е внушил, че ние можем да бъдем енергиен център на Балканите, след като ние внасяме енергоносители от Русия, което в най-добрия случай ни отрежда незавидната роля на енергиен диспетчер в региона?
Като заключение бих искала да кажа убедено, че: Всичко може да се построи, даже АЕЦ “Белене”.
Зависи обаче на каква цена и кой ще плаща сметката.
Референдум в случая е невъзможно да се провежда, защото не могат да бъдат питани всички, които ще плащат сметката наред с нас, тъй като това са и нашите все още неродени потомци, чието бъдеще ние предопределяме днес.
ЗАБЕЛЕЖКА: В текста с курсив са дадени цитати от книгата “АЕЦ ‘БЕЛЕНЕ’ – Изследвания и становище на БАН” като в скоби са означени и съответните страници.

"Червен картон за управляващите"

БСП организира национален протест на 26 март от 11.30 часа на площад " Ал. Батемберг " в София под лозунга "Червен картон за управляващите".
В него ще вземе участие и Общински съвет на БСП Враца , включвайки над 500 представители на всички възрастови, професионални и социални групи, членове и симпатизанти на БСП,също така браншови и гражданси организации.

Малолетни бият и обират

В полунощ е получен сигнал на СОД, за нарушение в хранителен магазин във Враца, намиращ се на бул.”Втори юни” до болницата „Хр.Ботев”. Изпратеният на мястото полицейски екип установил, че три неизвестни лица са отнели от чекмедже в магазина сумата от 270 лева, като за целта използвали сила спрямо 22-годишния продавач. След бързи оперативно издирвателни мероприятия, в близост до магазина е задържан един от извършителите С.В. на 15години от Враца, криминално проявен за кражби. Установено е, че другите две лица са: А.Р./16г./ от Враца и С.С./17г./ от село Бързина, също криминално проявени за кражби . Двамата се укриват от органите на МВР и са обявени за местно издирване. Образувано е дознание.

Дежурен кабинет за осигуряване на денонощна медицинска помощ работи във Враца

Дежурен кабинет за осигуряване на денонощна медицинска помощ на здравноосигурени лица действа във Враца. Кабинетът е разкрит от медицински център „Фактор”, който има договор с РЗОК, и се намира в сградата на спешно-приемно отделение към МБАЛ „Христо Ботев”. В дежурният кабинет могат да потърсят медицинска помощ пациенти, чиито лични лекари са сключили договор със съответното лечебно заведение за гарантиране на постоянен денонощен достъп до медицинска помощ. Оказването на медицински услуги е гарантирано за времето от 20.00 часа вечер до 08.00 часа сутрин и 24-часово през почивните и празничните дни.
43-ри от общо 44 лечебни заведения за първична медицинска помощ от Враца, както и трима общопрактикуващи лекари от общините Мездра, Борован и Мизия, са представили пред РЗОК такива договори.
Общопрактикуващите лекари получават от РЗОК допълнително заплащане в размер на 0,11 лв./месечно за всяко здравноосигурено лице от пациентската им листа, при сключен договор с лечебно заведение, разкрило дежурен кабинет.
Съгласно Наредба №40 от 2004 г. за определяне на основния пакет от здравни дейности, гарантиран от бюджета на НЗОК, останалите общопрактикуващи лекари, които нямат договор с дежурен кабинет и не работят съвместно с друго лечебно заведение, разкрило дежурен кабинет, осигуряват постоянния денонощен достъп до медицинска помощ на своите пациенти самостоятелно чрез консултации по телефона, в амбулаторията или в дома на пациента по преценка на самия общопрактикуващ лекар.

Деца с интоксикация са приети в МБАЛ във Враца

Три момичета – на 13, 14 и 15 години, са приети с медикаментозна интоксикация в Спешно отделение в сутрешните часове на 23.03.2011г. И трите деца са постъпили след подаден сигнал в Спешен център. По данни от момичета пред дежурните лекари, през нощта и трите са приели в малко по-големи количества болкоуспокояващи.
15 годишното момиче е прието към 5 ч. сутринта и след извършен преглед и медицински манипулации е настанено в Детско отделение с цел наблюдение. В момента състоянието на момичето е стабилно, без никакъв медицински проблем и предстои нейното изписване.
По-малките момичета са приети в Спешно отделение вчера малко след 9 часа. И двете деца са прегледани, като при едното от момичетата не е констатирано наличие на здравословен проблем. При другото момиче лекарите от Спешно отделение са извършили медицински процедури за деинтоксикация. След идването на родителите и двете момичетата са изписани.
За случая са информирани представителите на МВР, отдел „Закрила на детето” и родителите.

сряда, 23 март 2011 г.

Железница и община не се разбраха

Ръководството на Община Враца се срещна с представители на Министерството на транспорта,информационните технологии и съобщенията и ДП Национална компания „Железопътна инфраструктура”. Тази среща се проведе след подаденото възражение от Кмета на Общината д-р Шахов относно доклад за оценка на въздействието върху околната среда за инвестиционно предложение ”Модернизация на железопътна линия Видин-Враца „.
На срещата присъстваха Красимир Крачунов-зам.-генерален директор на ДП Национална компания „Железопътна инфраструктура”, Насим Примо–ръководител на проект”Модернизация на железопътна линия Видин-София” от страна на ДП Национална компания „Железопътна инфраструктура”, Валентин Михайловски – проектант на проекта и представители на Съюза на архитектите във град Враца.
Целта на разговорите бе да се уточни дали е възможно да се преработи проектът ”Модернизация на железопътна линия Видин-Враца„ в частта преминаваща през урбанизираната територия на град Враца като се предвиди подземно преминаване по съществуващото трасе със съответните наземни пресичания,като промените които предлага Община Враца да гарантират съвременно изграждане на железопътна инфраструктура ,съобразена със сигурността на хората и нормативните изисквания.
По време на срещата не се стигна до решение което да удовлетворява и двете страни.
По предложение на г-н Крачунов беше предоставен на ръководството на Община Враца идейния проект ”Модернизация на железопътна линия Видин-София” преминаващ през урбанизираната територия на град Враца за да бъде разгледан на експертно ниво и да се търси алтернатива удовлетворяваща и двете страни.

Представят Автомобилен спортен клуб „СТАРТ - Н- КРИВОДОЛ”

Утре от 11.00 часа на Пистата за рали и авто крос в гр. Криводол ще се състои представяне на отбора на „СТАРТ - Н- КРИВОДОЛ” и тестове на автомобилите.
За тестовете са поканени и състезатели от отборите, участващи в рали и авто крос шампионатите, както и най-добрият рали – състезател на България Димитър Илиев, господата от БФАС – инж. Георги Славейков – зам. председател, Румен Манолов – член на Управителния съвет, Камен Михайлов – председател на техническата комисия и др.
Вече 4 години клубът от Криводол е отборен шампион на България по рали крос.
Снимка Архив Шанс ескпрес

Разширен съвет по безопасност и качество има днес в АЕЦ "Козлодуй"

Той е свикан по заповед на изпълнителния директор Костадин Димитров във връзка със събитията, настъпили след аварията в АЕЦ „Фукушима“. Дневният му ред включва преглед и хронология на аварията, действия на аварийните екипи по време на аварията, изпълнение на лицензионни изискавния по отношение на управлението на тежки аварии в "Козлодуй" и резултати от прегледа на SOER във връзка с аварията във „Фукушима“

Диагнозата, която живее на покрива

Избран коментар ор радио "Дойче веле"

Внимавайте! Болестите на властта са много заразни!

Имало едно време един премиер - и още го има! - който сутрин казва "не", по пладне - "да", следобед - "може би", а вечер - "надали". Като Карлсон, който живее на покрива. Познахте ли го? Представя ви го Любослава Русева:


Генерал Иди Амин Дада Умей управлява Уганда в продължение на осем години, през които успява да избие около 400 000 души от племената аколи и ланго. Първата жертва на военния преврат, след който идва на власт, е неговият най-силен конкурент - ген. Сюлейман Хюсеин. Амин държи главата му като трофей... в хладилника си.

Диктаторът е слабо грамотен, но е отличен боксьор. Освен това се самопровъзгласява за „Негово превъзходителство пожизненият президент фелдмаршал Хаджи доктор Иди Амин Дада, кавалер на "Кръста Виктория", ордена "За заслуги", "Военен кръст", властелин на всички земни животни и всички морски риби, последният крал на Шотландия, победител на Британската империя в цяла Африка и Уганда, професор по география, ректор на университета "Макерере“.

Разпадащият се властелин


През 2003 г. Амин изпадна в кома в болница в Саудитска Арабия. Причината за смъртта му, както се разбра тогава, бил сифилисът, разяждал „повелителя на животните“ от самото му раждане.

„Удивителната жестокост на угандийския диктатор би могла да се обясни тъкмо с тежкото му състояние“, разказва в книгата си „Болестите във властта“ бившият британски министър на здравеопазването Дейвид Оуен. Иди Амин буквално се разпадал, но разпадайки се, повлякъл със себе си и Уганда. Зверските болки се отприщвали навън, превръщайки се в зверство към всички.

Впрочем, книгата на Оуен вече излезе и на български, а тези дни вестниците я цитираха обилно откъм любопитната й страна:

Мао Дзедун страдал от биполярно разстройство. Сталин бил параноик. Хрушчов имал хипомания. Провалът на операцията по свалянето на Фидел Кастро през 1961 г. пък най-вероятно се дължал на инжекция - президентът Кенеди имал симптоми на болестта на Адисън, заради което се налагало да му бият смесица от обезболяващи, антибиотици и успокоителни, предизвикваща големи амплитуди в настроението и депресия.

Дейвид Оуен обаче се интересува по-скоро от друго. Като сериозен изследовател той търси отговори на въпроса как властта променя човека и защо лидерите, които не са болни в обичайния смисъл на думата, имат свойството да развиват така наречения от него „синдром на хюбриса“.

Тайнственият микроб


Казано просто: кои са причините едно будещо симпатия и доверие същество, бидейки вече овластено, да започне да се държи самонадеяно, високомерно и дори арогантно. Кое е онова, което „разболява“. Дали човекът, за когото сме гласували, е бил същото говедо и преди това, но ловко се е прикривал(о), или във властта все пак има някакъв тайнствен микроб.

Иди Амин е хипертрофирал образ на „хюбриса“. По-важното - той е лесното му обяснение. Далеч по-интересно е как някой здрав и прав, дошъл от нищото, изведнъж се обгражда с тежко въоръжена охрана и започва да опразва заведения, за да изпие уискито си на спокойствие. Някой като шивача Антъни Хейли, който като парламентарен представител на Саутхемптън изпратил ругателно писмо по адрес на избирателите си, „имали нахалството да ме безпокоят по въпроса за акциза“. Или някой като Джеръми Лийки, който садял дръвчета в Йоркшър, но щом го избрали за общински съветник, влязъл с фрак, дъвка в уста и свръх пренебрежителна усмивка в телевизионното студио...

Оуен не дава отговори, а предлага да търсим микроба през фактите. Някъде ще видим слаб характер, другаде – слаб ум. На места ще усетим желание за реванш и вродена отмъстителност. На още повече места ще подушим невежество, некомпетентност, гола самонадеяност и невъзпитание. А в най-тежкия случай ще се сблъскаме с всичко това и по много. Но да разпознаем „синдрома на хюбриса“ не е чак толкова трудно:

Пример № 1

В студиото седи един министър-председател. Видът му е самодоволен. Журналистка задава въпрос защо управляваните от него стават все по-бедни, цените – все по-високи, а държавата се е захванала със скъпоструващи проекти. Министър-председателят първо се усмихва пренебрежително, после отговаря с циничен съвет:

“Моето семейство, откакто аз се помня – от дете до ден днешен, картофи не е купувало. Винаги сме си ги садили, копали, гледали и не сме ходили в плод и зеленчук, за да си купим – нито майка ми, нито баща ми, нито баба ми, нито аз. И мога да ви кажа как се садят, ако не знаете? Трябва да се сложат на тъмно, за да покълнат, след това малко с мотиката се копаят, слагат се. При толкова пустеещи земи всеки може да си насади.“

Пример № 2


В студиото седи един министър-председател и приказва - буквално каквото му хрумне, за военната операция в Либия. Видът му отново е самодоволен. Първо казва, че подкрепяме операцията, но няма да участваме в нея. След пет минути даже я нарича „закъсняла“.

На следващия ден в студиото седи същият министър-председател и продължава да говори. Тази сутрин обаче той не харесва операцията, смята я за „авантюра“. Приказва за петродолари, критикува ангро Франция, Великобритания и САЩ и въобще се „зъби на тирана“, озовал се с двата крака в лагера на Русия и Китай.

Същата вечер, т.е. само след няколко часа, през които световните агенции са разпространявали думите на този министър-председател, позицията му е вече коренно различна: операцията е „легитимна, нужна и правилна“, както се разбира от съобщение на неговия пресцентър.

Пример № 3


В поредица от публични изяви един министър-председател прави нещо още по-безпрецедентно: в словесната схватка между икономическия си министър и управител на чужда компания той, първо, защитава управителя на чуждата компания; второ, съобщава, че бюджетът на страната е абсолютно зависим от чуждата компания; и трето – прави го в момент, когато държавата му е на път да се набута в чужд проект за близо два милиарда евро, чийто консултант е... управителят на чуждата компания.

Тук е важно уточнението, че под „чужда“ не се разбира единствено чуждестранна. Да бъдеш чужд в случая означава интерес, не просто различен от твоя, а до голяма степен противоположен на него. Чуждост, ако щете, и цивилизационна...

А сега си представете, че и в трите примера, които дадох, става дума за един и същ човек. Че този човек управлява повече от година и половина по един и същи начин. Сутрин казва „не“, по пладне казва “да“, следобед - „може би“, а вечер - „надали“. Точно както Карлсон, който живее на покрива, викаше на Дребосъчето: „Ще дойда към 5, но не по-рано от 6, най-вероятно след 7, така че в никакъв случай не ме чакай преди 8”, и той кръжи с перката без коефициент полезно действие. Дори обратното – става все по-нетърпим. Все по-“хюбрисен“, а оттам и опасен.

Хюбрис, между другото, се казвала майката на Пан – онова полунещо от човек и козел/Бог и Дявол, което дръзвало да се състезава с Аполон и плашело ловците с чудовищната си фигура. Оттам идва думата „паника“. Терминът „хюбрис“ пък означава преди всичко дързост, после надценяване, накрая и самообожествяване. Нещо като да загубиш реална представа кой си, откъде идваш, какво можеш и за какво си призван. Да нямаш или постепенно да подцениш взискателността към себе си...

Бройте!


Самонадеяността, казва Дейвид Оуен, е липса на качество, а не качество. Затова тя неведнъж е слагала в хладилника си трофеи от глави на самозабравили се политически лидери. Самонадеяността притъпява бдителността, прави те още по-слаб и няма начин да не си изпатиш – след „хюбрис“ в древногръцките трагедии идва ред на възмездието.

Затова Оуен си позволява и един съвет: да броим. Да броим колко пъти човекът, за когото сме гласували/ни управлява, си е променял позициите. Да броим колко пъти се е отнесъл невъзпитано към нашето мнение. Да броим кога думите и делата му са съвпадали. Най-важното: да броим резултатите, които самият той изтъква като постижения, защото без тях няма как да напипаме диагнозата...

По първия съвет: броя. По втория и третия – това е невъзможна мисия, Дейвид! За четвъртия отговорът е: ну-ла. А за петия, хъм, ще вляза в сайта на Министерски съвет.

Там броя до 15. Толкова са отличията, които един министър-председател е споменал – от сертификати и грамоти, през обявяване на благодарност и медали за бойно съдружие, до кръстове за заслуги с червени звезди и почетни жезли.

Не съм забравила да броя – успокоявам се. Не съм забравила и как да натискам бутоните върху клавиатурата. Нямам единствено паник бутон.

Автор: Любослава Русева, Редактор: Александър Андреев

Месец Март празнува

С много настроение, музика и танци децата в Криводол отпразнуваха настъпването на пролетта. Мероприятието е организирано от НЧ „Н. Й. Вапцаров-1924” и СОУ „Св. св. Кирил и Методий”.
Малките артисти от Вапцаровата творческа работилница към читалищната библиотека представиха спектакъл, посветен на мартенските празници. Те се превъплатиха в ролите на мартеничките, слънцето, пролетта, пролетни цветя и животни.
Учениците от начален курс, пременени в пъстрите си костюми на герои от любимите си детски приказки и филми, дефилираха в салона на читалището пред своите учители и родители. Най-атрактивно облечените получиха награди от организаторите. При момичетата първа награда взе Патрисия Георгиева, втора – Елена Димитрова, а трета награда получи Памела Георгиева. При момчетата първа награда получи Марио Веселинов, втора – Кристиан Митков и трета за Фердо Петров. Поощрителни награди получиха Петър Тихомиров, Десислава Любомирова, Георги Николаев, Никол Станиславова, Джесика Цветанова и други.
Награди получиха и най-досетливите, които дадоха верни отговори на гатанките.
Пролетният празник завърши с детска дискотека.

Утре предстои Ден на отворените врати в тубдиспансера

Сдружение „Нов път” Хайредин и Специализирана болница за активно лечение по пневмофтизиатрични заболявания гр. Враца ще отбележат Световният ден за борба с туберкулозата – 24 март.
От 8.00 до 16.00 часа на 24.03.2011 г. Специализирана болница за активно лечение по пневмофтизиатрични заболявания гр. Враца организира „Ден на отворените врати” за провеждане на изследвания за превенция на туберкулозата.

ВМРО Враца: АЛТЕРНАТИВА ИМА!

„ВМРО ЗА НОВО УПРАВЛЕНИЕ НА ОБЩИНА ВРАЦА”
1. ВМРО СЕ РАЗГРАНИЧАВА ОТ ВСИЧКИ, УПРАВЛЯВАЛИ ОБЩИНА ВРАЦА ПРЕЗ ПОСЛЕДНИТЕ 20 ГОДИНИ, ДОВЕЛИ Я ДО ДЕМОГРАФСКИ СРИВ, ИКОНОМИЧЕСКА РАЗРУХА И СРАСТВАНЕ НА ВЛАСТТА СЪС СЕНЧЕСТИЯ БИЗНЕС.
2. ОЦЕНЯВАМЕ НАСТОЯЩЕТО РЪКОВОДСТВО НА ОБЩИНАТА, КАТО ИЗКЛЮЧИТЕЛНО СЛАБО, НЕКОМПЕТЕНТНО И НЕСПОСОБНО ДА СЕ СПРАВИ С УПРАВЛЕНИЕТО.
3. КАТЕГОРИЧНО СМЕ ПРОТИВ, ЗАКРИВАНЕТО НА УЧИЛИЩА, ДЕТСКИ ГРАДИНИ, БОЛНИЦИ, ВОЕННИ ПОДЕЛЕНИЯ, КУЛТУРНИ ИНСТИТУЦИИ И НА КАКВОТО И ДА Е, КОЕТО ВОДИ ОБЩИНАТА КЪМ ЛИКВИДАЦИЯ.
4. НИЕ СМЕ ЗА ПРОМЯНА В ИКОНОМИЧЕСКИТЕ ПРИНЦИПИ НА ОБЩИНАТА - НЕ ДА СЕ РАЗПРОДАВА ОБЩИНСКАТА СОБСТВЕНОСТ, А ДА СЕ ИНВЕСТИРА В СЪЗДАВАНЕТО НА ПРИХОДОИЗТОЧНИЦИ И РАБОТНИ МЕСТА.
5. ЗА СТИМУЛИРАНЕ НА ИНВЕСТИТОРИТЕ, С ПРИОРИТЕТ - ПОДКРАПАТА НА МЕСТНИЯ БИЗНЕС, ЗЕМЕДЕЛСКИТЕ ПРОИЗВОДИТЕЛИ И ЖИВОТНОВЪДИТЕ.
6. ГРИЖА ЗА СЕЛАТА - ДНЕС ИЗОСТАВЕНИ НА ПРОИЗВОЛА НА СЪДБАТА, УТРЕ МЯСТО ЗА СПОКОЕН ЖИВОТ И ДОСТОЙНИ СТАРИНИ.
7. НИЕ СМЕ ЗА СЪЗДАВАНЕ НА ОБЩИНСКА ПОЛИЦИЯ, КАТО СРЕДСТВО ЗА ОХРАНА НА ЖИВОТА И ИМУЩЕСТВОТО НА ГРАЖДАНИТЕ, ЗЕМЕДЕЛСКАТА ПРОДУКЦИЯ И КУЛТУРНИТЕ ПАМЕТНИЦИ ОТ ПОСЕГАТЕЛСТВА.
8. ЗА АКТИВНА НАМЕСА НА ОБЩИНАТА В СПРАВЯНЕТО С ДЕМОГРАФСКАТА КАТАСТРОФА И ОБЕЗБЪЛГАРЯВАНЕТО НА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА. МАТЕРИАЛНА ПОДКРЕПА ЗА МЛАДИТЕ РОДИТЕЛИ.
9. ШАНС ЗА МЛАДИТЕ ХОРА, ДА ОСТАНАТ ДА РАБОТЯТ И ДА СЕ РАЗВИВАТ ВЪВ ВРАЦА.
10. НИЕ СМЕ ЗА СМЯНА НА ПОКОЛЕНИЕТО. ОБЩИНА ВРАЦА ТРЯБВА ДА СЕ УПРАВЛЯВА ОТ МЛАД И СПОСОБЕН, ЕКСПЕРТЕН ЕКИП, А НЕ ОТ ПАРТИЙНИ МАРИОНЕТКИ. ОТ ХОРА УВАЖАВАЩИ БЪЛГАРСКИТЕ ЦЕННОСТИ И ТРАДИЦИИ. ДА СИ ДОБЪР УПРАВЛЕНЕЦ, ПЪРВО ТРЯБВА ДА СИ ДОБЪР БЪЛГАРИН.
ВРАЦА ИМА НУЖДА ОТ ПАТРИОТИЧНА АЛТЕРНАТИВА!
ПРИЗВАВАМЕ ВСИЧКИ, МИЛЕЕЩИ ЗА БЪДЕЩЕТО НА ВРАЦА - ГРАЖДАНИ, ОБЩЕСТВЕНИ ДВИЖЕНИЯ И ПАТРИОТИЧНИ ОРГАНИЗАЦИИ, ДА ЗАСТАНАТ ЗАД НАШАТА ПРОГРАМА!
ЗАЕДНО ДА ОТВОЮВАМЕ ВРАЦА ОТ МУТРИТЕ И ОЛИГАРХИЯТА И ДА Я ВЪРНЕМ НА ОБИКНОВЕНИТЕ ХОРАТА!

вторник, 22 март 2011 г.

Не е виц

Известна врачанска бизнесдама обича да се движи из града с велосипед. Тя има скъпа кола, собственичка е и на два магазина за авточасти. И въпреки всичко тя предпочита да спортува и да кара ековозило. Затова е избрала велосипеда. Тези дни с него минава край областното управление н а полицията. За да избегне паркирани коли тя слиза от колелото и се качва на тротоара. Но и там е невъзможно да премине заради паркиран джип. В този момент от автомобила излиза млада жена. Бизнесдамата й прави забележка:
-Госпожо, не трябва да паркирате така, защото пречите на пешеходците!
-Младата жена отвръща ядосано:
- Коя си ти ма, та ми правиш забележки? Ето за т”ва аз карам джип, а ти, като много знаеш, ще буташ колелото!..

Хайде на маскен бал!

Започва подготовка за провеждането на „стрес-тест” на АЕЦ „Козлодуй”

По разпореждане на министър - председателя Бойко Борисов България започва подготовка за провеждането на т.нар. „стрес – тест” на атомната електроцентрала в Козлодуй.
Това стана ясно след среща на премиера с изпълнителния директор на Националната електрическа компания Красимир Първанов, изпълнителния директор на „АЕЦ Козлодуй” Костадин Димитров, зам.-изп.директор на „АЕЦ Козлодуй” Александър Николов и директорът на „Безопасност и качество” в централата Митко Янков.
Проверката ще включва седем основни критерии – местоположение на централата, риск от наводнения, охладителни системи – конструкция, резервни мощности, продължителност на експлоатационния живот, тип реактори и риск от терористични нападения.
За подготовката на теста ще бъде уведомена Международната агенция за атомна енергия и ще бъдат поканени експерти от агенцията, които да наблюдават изпълнението на тестовете.
След приключване на проверката, страната ни ще оповести резултатите и ще предложи начините за изпитване, приложени в АЕЦ „Козлодуй”, да влязат в общите европейски изисквания за изпитания на атомни централи в общността.
При допълнителни изисквания за проверка на сигурността, от страна на ЕК, България е готова да приложи още тестови механизми, гарантиращи безопасността на атомната ни централа.

Пресслужба на Министерския съвет

БСП кани на протест всички граждани, които смятат, че ГЕРБ вреди на България

Промяна в социалната и икономическата политика може да има само чрез политическа промяна. Това заяви председателят на НС на БСП Сергей Станишев на пресконференция. Той призова всички граждани, които смятат, че политиката на ГЕРБ е вредна за страната и води България към задънена улица, да се присъединят към националния протест на БСП. Той ще се състои на 26 март 2011г. /събота/ от 11.30 часа на пл. Батенберг в София. Социалистите изразяват възмущението си от несериозното отношение на правителството на ГЕРБ към проблемите на българските граждани. Те смятат за недопустимо растящата безработица в страната да се оправдава с некадърността на населението, а повсеместната мизерия да се бори със садене на картофи.
„Хората очакват от БСП да покаже, че може да се живее по друг начин и има алтернатива”, заяви Станишев. Той обяви че БСП ще представи своя управленски проект в социалната сфера. Социалистите предвиждат създаване на нови 200 000 работни места и намаляване на нивото на безработицата под 8%. „БСП твърдо заявява, че ще отмени пенсионната реформа във всичките й параметри. Не сме съгласни тежестта да се стоварва върху пенсионерите и хората от предпенсионната възраст”, категоричен беше депутатът от ПГКБ Драгомир Стойнев. Социалистите предлагат да се създаде и фонд за стимулиране на работодатели, наели хора с увреждания.
БСП определи като основателни протестите на земеделците. Социалистите изразиха опасенията си, че въпреки обявеното споразумение, земеделските производители ще останат излъгани за пореден път от правителството. От БСП се опасяват, че управляващите нямат намерение да изплатят голяма част от дължимите средства на земеделците. Сергей Станишев изтъкна, че до момента реално са изплатени само около 40% от дължимите средства – около 500 млн.лв. Той обясни, че след като земеделското министерство въведе нова система, застъпванията на терените са близо 1/3 и земеделците ще бъдат санкционирани и ще трябва да връщат пари. Според секретаря на НС на БСП Корнелия Нинова, правителството ще използва като оправдание застъпването и вместо да платят 300 млн. лв. от националния бюджет, ще платят 150млн.лв. С останалите средства ще се разплатят с тютюнопроизводителите, като се действа на принципа „противопоставяй и владей”. „Ще си измият ръцете и няма да решат проблема”, добави Нинова. По думите й, няма как исканията на земеделците да бъдат изпълнени. Тя обясни, че в бюджета през тази година не са планирани разходи за акциз върху горивата на земеделците, а от Брюксел още не е поискано разрешение за такава държавна помощ. Нинова отбеляза, че 5200 фирми от земеделието трябва да изготвят отчетите си за 2010г. и да платят данък върху още неполучени средства. Социалистите настояват да се платят всички национални и европейски средства на земеделските производители до края на март. „Няма как те да оцелеят в тази криза, при ясното намерение на правителството да спести от средствата, които са предвидени за тях, особено от националните доплащания”, заяви Станишев. Той определи като пълен управленски абсурд в настоящите условия земеделското министерство да се мести в друга сграда, защото за месеци министерството няма да функционира нормално. „Призоваваме земеделските производители да не спират с протестите. Това споразумение е поредната лъжа”, добави Корнелия Нинова.
На днешното си заседание ИБ на НС на БСП прие позиция по ситуацията в Близкия Изток. Пълния й текст може да намерите на страницата на БСП www.bsp.bg.

Ръководител на Пресцентъра на БСП
Жанет Пашалиева

Пролетта идва - с четка и перо

Учениците от СОУ „Никола Войводов” с радост и заслужена гордост посрещат настъпващата пролет. На 18.03.2011 г. младите талатни в областта на изобразителното изкуство и художественото творчество получиха грамоти и награди за участието си в конкурс на Центъра за работа с деца на тема „Пролет”. Отличени бяха:
Памела Христова от V-б клас – ІІІ-то място за есе
Ванеса Харалампиева от VІІІ-б клас – ІІ-ро място за стихотворение
Цветелина Стойкова от ІІІ- в клас – поощрение за рисунка
Емилия Чавдарова от V-г клас - І-во място за рисунка
Стефани Янкова от ІХ –а клас – поощрение за рисунка
Заслуга за отличното представяне на децата-художници имат преподавателите в групите по СИП Валентин Леков и Евгений Карталов.
Изкуството на словото се овладява в часовете по ЗИП при Снежана Беличовска. Грамота за достойно представяне и активно участие в конкурса бе връчена и на училището.
Честита пролет!

„Люляк” цъфна в село Вироско

В селото кметът на Враца д-р Костадин Шахов беше гост на откриването на целодневна детска група към ОДЗ „Люляк” –Враца. Гости на тържеството бяха зам.-кметът на Община Враца - д-р Михаил Шарков, председателят на Общински съвет-Враца - г-жа Малина Николова, приятели и хора от селото.
Кметът на общината направи подарък,който включва индивидуални помагала за всяко дете/ блокчета, моливи, флумастри, пастели, гланцови блокчета, пластилин и др./ и един голям конструктор за игра от всички.
Целодневна детска градина в село Вировско е открита като самостоятелна детска градина на 02.05.1970 година, тя се е намирала във специално построено за целта сграда ,която с течение на годините става опасна за здравето на децата. От 30.09.2002 година детската градина е закрита като самостоятелна и продължава да функционира като филиал в ЦДГ №5 като полудневна група.
Групата се намира в сградата на бивше средношколско общежитие в село Вировско. За ремонта й са изразходвани 32 000 лева от Община Враца, в момента групата се посещава от 17 деца за които е осигурен равен старт и качествено възпитание и предучилищна подготовка.

Ремонт в кризата

Народно читалище „Съединение 1923” в Бърдарски геран доказва, че въпреки кризата могат да се правят хубави неща, ако повече хора помагат и всички се грижат за общото благо.
Месецът, в който тече проекта „Всички поколения заедно”, е изпълнен с много усилена работа и най-вече с пълен хаос в читалищната сграда поради течащите ремонти на една от залите и съвпадението с довършването на обновяването на залите на библиотеката по проекта за допълващата субсидия от Министерство на културата за 2010 г.
Изнасянето на всички книги и стелажи от библиотеката отново бе общо дело, за да може по-бързо да се подготви терен за работа на майсторите.
Ръководството на читалището се обърна с призив към желаещите от всички възрасти да се включат в ремонтните дейности и в почистването според възможностите си, за да можем на 9 април да открием обновената зала и да създадем празник, с който да отбележим успеха на общите ни усилия.

Промени в часовете за теглене на тотото

Поради настъпили промени в програмната схема на БНТ, началният час на теглене на тиражите на ТОТО 2 и Втори ТОТО шанс в четвъртък, 24 март 2011 година, ще бъде от 18.45 часа, в почивката на баскетболната среща „Лукойл Академик” – „Кърка” - Ново Место, Словения, за Купа „Еврочалъндж”.
Тираж №24 на 27 март 2011 година (неделя) ще се проведе от 18.00 часа по БНТ. Това е и третият специален тираж на БСТ за годината, като част от средствата ще отидат за спортна площадка в Русе. Първият специаслен тирзж бе за спортна площадка във Враца.

Ще огласи ли Николай Коцев телефона на Дянков?













Виж на: http://www.btv.bg/shows/tazi-sutrin/videos/video/1956115767-Shte_oglasi_li_Nikolay_Kotsev_telefona_na_Dyankov.html

Първа катастрофа край Lidl

Вчера във Враца, бул.”Хр. Ботев” до магазин Lidl, катастрофират лек автомобил „Форд Фиеста”, управляван от неизвестен водач и лек автомобил „Опел Корса”, управляван от В.Ц.на 62 години от Враца. Убити и ранени няма. Пробата за алкохол на водача В.Ц. е отрицателна. Причини - неправилна маневра ляв завой от водача на лекия автомобил „Форд”, който напуснал мястото на катастрофата.
На всеки посетил магазина е ясно, че левият завой е предпоставка за произшествия, тъй като се навлиза в насрещното движение и много автомобили се разминават ‘на косъм”.
В началото на годината представители на веригата имаха среща с кмета на Враца точно заради невралгичния ляв завой, който води към магазина. Но нещо не се разбраха.

понеделник, 21 март 2011 г.

Депутати от ГЕРБ Враца представиха бъдещи стъпки за развитието на Северозапада

Народните представители от ПП ГЕРБ Враца Николай Коцев, д-р Янко Здравков и инж. Николай Рашев дадоха пресконференция относно Програмата за развитие на Северозапада
На състоялата се среща стана ясно, че министър Симеон Дянков ще посети Враца на 28 март т.г. във връзка с уточняването на мерки за икономическо развитие на региона. Този пилотен проект за Северозапада ще бъде примерен и за други региони. „Бихме искали да изясним приоритизираните мерки и да работим за тяхното осъществяване“, заяви депутатът от ГЕРБ Николай Коцев. Той подчерта, че правителството е обърнало внимание на техните искания и проблема с обезлюдяването на малките населени места.
На срещата с мин. Дянков ще бъде обсъден въпросът относно преместването на шестата в страната НАП във Враца, а също и темата за привличането както на чуждестранни инвеститори, така и на български. В тази връзка д-р Янко Здравков съобщи, че има заявен инвеститорски интерес от страна на американската фирма АйТиТи за изграждане на поливни съоръжения на стойност 200 млн. долара. Интерес към област Враца са проявили и испански фирми, които желаят да инвестират в областта на строителството, туризма, екологията.
Важна за икономическото развитие на региона е състоялата се работна среща в Агенция „Пътна инфраструктура“, на която се предприе изработването на стратегия за краткосрочни, средносрочни и дългосрочни мерки. В края на месеца ще се осъществи среща с ръководството на АПИ във Враца относно гореспоменатите мерки и реализирането на бъдещи пътни проекти в областите Видин, Враца и Монтана.
Народните представители от ГЕРБ Враца подчертаха, че продължават да вземат превантивни мерки за борба с престъпността в малките населени места. Те посочиха, че една от тези мерки е закупуването на охранителна техника с част от отпуснатата субсидия за предстоящите избори.
В края на пресконференцията, народният представител Николай Коцев отбеляза, че предстоят разкопки на Тракийска могила в близост до местността Божия мост край село Лиляче.

Враца внесе проект за средношколско общежитие по USA програма

На 18 март Община Враца внесе за разглеждане и одобрение Проект „Ремонт на Средношколско общежитие – Враца” по Програма за хуманитарна помощ, Подпрограма „Самостоятелни проекти” към посолството на САЩ в Република България.
Общежитието е част от системата на социалните заведения в града, изградено с цел създаване на условия, близки до семейната среда, обучение и възпитание на учениците от гимназиален етап, работещо на денонощен режим. Капацитетът на общежитието е 360 легла, но средногодишно в него се настаняват от 240 до 260 ученика от област Враца и съседни общини, като Монтана, Ботевград и София.
От създаването на обслужващото системата на образование звено са реализирани само дребни текущи ремонти със собствени средства. Вследствие липсата на достатъчно финансиране, функционалните и инфраструктурните характеристики на сградата са значително влошени, което прави практически неизползваем голяма част от капацитета – около 100 легла на VІ и VІІ етаж.
За възстановяване експлотационната годност и подобряване на енергийните характеристики на сградата е необходимо реализирането на значителен брой мерки, предвиждащи: подмяна на амортизираната и деформирана дървена дограма с PVC, монтаж на топлоизолация на фасада, подмяна хидроизолация на покрив, подмяна на осветителни тела с енергоспестяващи, цялостен вътрешен ремонт на всички кабинети, стаи за домуване, административни помещения, санитарни възли, офиси, както и ремонт на износена ел. инсталация, ВиК инсталация, ОВ инсталация.
С разработения проект за кандидатстване по Американска програма за хуманитарна помощ, Подпрограма „Самостоятелни проекти”, Община Враца цели реализирането на част от мерките за възстановяване на експлотационната годност и подобряване енергийните характеристики на Средношколско общежитие – Враца на стойност 678 794 лева /484 853$.
Настанените в Средношколско общежитие – Враца ученици са от 62 населени места, като по-голяма част от тях са деца на родители с ниски доходи. Общежитието предлага условия, близки до семейната среда на значително по-ниски цени от квартирите на свободен наем, възможност за консултации и висококвалифицирана помощ при подготовката на учениците и не на последно място, гарантира спокойствие на родителите, изпратили децата си да учат в желаното училище в друго населено място.
Предвид важността на предлаганата услуга за равен достъп до образование на всички деца, Община Враца дофинансира ежегодно дейността на Средношколско общежитие със средно около 50 000 лв., средства предназначени за издръжка. В общинската Наредба за определяне и администриране на местните такси и цени на услуги и права е предвидено намаление на таксите за ползване на общежитие в размер на 50% за ученици с един родител, сираци, второ и трето дете от едно семейство, настанени в общежитието и деца на родители със степен на инвалидност над 70%. Освобождават се от такса деца кръгли сираци, деца на родител, загинал при изпълнение на служебен дълг и деца с увреждания.
Средношколско общежитие – Враца е звено от социалната система на Община Враца с изключителна обществена значимост за младите хора от няколко области, което налага предприемането на спешни мерки за модернизиране и синхронизиране на сградния фонд със съвременните изисквания и предоставяне възможности на по-голям брой желаещи да ползват този специфичен вид услуга.

Делегация от Северозападна България посети Берген (Норвегия)

Кметът Иван Аспарухов представи възможностите за инвестиции в община Мездра пред бизнес средите в норвежкия град Берген. Това стана по време на неговото посещение в скандинавската държава в състава на делегация от Северозападния район за планиране (СЗРП), която включваше кметове на общини от областите Враца и Плевен и представители на двете областни администрации. В делегацията влизаше и Димитър Павлов – ст. експерт "КСТ" в Общината.
5-дневната визита бе осъществена в рамките на проекта „Укрепване на капацитета на местните власти на Северозападния район за планиране на България за привличане на чуждестранни инвеститори, институционална подкрепа за инвестиции и ИТ решения за административни услуги” (InvestNorthWest). Той се изпълнява от Българския икономически форум в партньорство с датската компания ScanBalt, създател на мрежа за постигане конкурентноспособни региони, и Nordic Innovation Centrе, Осло. Финансира се с подкрепата на Норвегия, Исландия и Лихтенщайн в рамките на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство. Изпълнението на InvestNorthWest стартира през юли 2009 г. и ще приключи през април т. г. Целта на проекта е да повиши обема на чуждестранните инвестиции в СЗРП, както и да подобри бизнес климата в региона. Другата му задача е повишаване компетентността и уменията на местната администрация, вкл. в областта на информационните технологии.
При посещението си в 225-хилядния административен център на областта Хордаланд – гр. Берген, известен като „Вратата към фиордите”, нашата делегация се срещна с представители на Националното сдружение на общините в Норвегия и на тамошната Търговска палата, с бизнес лидери на индустриални сдружения и с областния управител Torill Selsvold Nyborg. На тези срещи бяха презентирани основните сектори на икономиката в Северозападния регион на България, подходящи за инвестиране (индустрия, селско стопанство и т. н.).
„Запознахме се с плана за икономическо развитие на Хордаланд 2010 – 2020, разказа Иван Аспарухов, и със спецификата на местната инфраструктура (транспортна, електрическа, ВиК и газоснабдителна). Най-много ни впечатли системата за вакуумно събиране на битовите отпадъци, които директно се отвеждат от домовете до централния колектор. Там стъклото и метала се отделят автоматично, останалите отпадъци се изгарят в пещ, а от получената топлина се отопляват и получават топла вода жилищата, включени в системата. Накрая видяхме как функционира цялата мрежа за управление на ТБО иразгледахме модерен завод за тяхното изгаряне и рециклиране.”
През април ще се състои кръгла маса на тема: „Предизвикателства пред инвестиционния климат в Северозападна България”, на която ще бъдат обсъдени слабите места в привличането на инвестиции в СЗРП и ще се набележат конкретни мерки за тяхното преодоляване. В дискусията ще се включат експерти от Норвегия и представители на МРРБ, МОСВ и МИЕ. Кръглата маса ще завърши с официално представяне на специален интернет портал, който ще улесни контактите между чуждестранните инвеститори и местния бизнес.
Мирослав Гетов – в. „Мездра XXI век”

ЧЕСТИТ ПРАЗНИК

Честит празник на всички, които се грижат
да достигне водата до всеки от нас!

Ръководството на „ВиК” ООД гр. Враца поздравява всички свои работници и служители в област Враца с
Международния ден на водата - 22 март!
Желаем Ви много здраве, ведро пролетно настроение
и нови успехи в отговорната Ви работа!

Ангел Престойски
Управител „ВиК” ООД гр.Враца

22 март- Международен ден на водата
Инициативата за празнуване на Световния ден на водата се заражда през 1992г. на Конференцията на Обединените нации „Екология и развитие”, проведена в Рио де Женейро. Резолюцията на Общото събрание отбелязва, че важността на водните ресурси не се ценят достатъчно, в резултат на което все повече страни се изправят пред остър дефицит на вода. Необходимо е осъзнаване на връзките, които съществуват между икономическото развитие на света и отделните страни и опазването на природното богатство, за третиране на водата като икономическо благо и за по-голямо участие на обществото при съставянето на програмите за управление на водните ресурси.

Ученици бяха на открит урок за водата

В залата за обществени прояви към Регионална библиотека, клон „Дъбника, на учениците от 7а клас на СОУ“Никола Войводов“ с класен ръководител г-жа К. Лалкова, изнесоха открит урок, посветен на водата, с цел да се отбележи Световния ден на водата – 22 март.
В края на урока всички ученици получиха символични награди и грамоти, осигурени от СОУ“Никола Войводов“.

23-ти март е Световен ден на метеорологията

Световният ден на метеорологията отбелязва влизането в сила на 23.03.1950 г. на Конвенцията за СМО като специализирана агенция на ООН. Националният институт по метеорология и хидрология при БАН работи в съответствие с прилагане препоръките и решенията на форумите на Световната метеорологична организация. Една от основните задачи и дейности на СМО е да координира и обобщава наблюденията върху промените в състава на атмосферата и глобалния климат. Тези наблюдения се извършватунифицирано за всички 189 страни членки, с цел съпоставимост и сравнимост на резултатите.Всяка година СМО отбелязва като насочва вниманието на широката общественост върху конкретна тема, представляваща интерес за цялото човечество.
Във Врачанска област се намира Хидрометеорологична обсерватория , която е разположена в квартал Кулата.
Пьрвите данни за сьществуващи наблюдения в района на Враца са от юли 1892 г. до 1930 г., когато при станцията са правени дьждомерни наблюдения. На 01.08.1902 г. е открита дьждомерна станция при дьржавен разсадник гр.Враца. На 01.05.1929 г. е открита метеорологична станция при мьжката гимназия и тя работи до края на 1933 г., когато е закрита. Непрекьснати метеорологични наблюдения има от 1932 г. При откриването си през 1932 г. станцията/треторазрядна /се е помещавала при овощния разсадник. От 01.09.1952 г. започват да се правят денонощни наблюдения и са назначени двама щатни наблюдатели, а от 01.01.1954 г. наблюдателите са трима на брой. Станцията вече е пьрворазрядна сьс синоптична програма и денонощно действие.
На 15.06.1960 г. е преместена от района на ДЗС на 2 км. Южно, в района на ЗРММ.
Едни от пьрвите служители в станция Враца са Тодор Коцев 1932г. назначен, Христо Дьрводелски-1936 г. започнал и работил до 1943 г.От 1943 г. за доброволен наблюдател постьпва Крум Манчев,които от 1960 г. до 2008 е доброволен наблюдател на ЗФП-Враца, а от 1952 г започват работа Никола и Петра Тодорови.
Строителството на настоящата сграда започва от 1979 г. От 1983 г. в нея се помещава синоптичната станция и сьздаденото през 1976 г. звено за обслужване.
Към Хидрометеорологична обсерватория се числят 9 дъждомерни станции, 2 хидроложки, 2 хидрометрични и 3 бр.ЗФП
Земеделски фенологичен пункт в гр.Враца e започнал да действа от 1956 г. и с.Борован от 1959 г. с доброволни наблюдатели .
В момента в ХМО-Враца работят 6 души, щатни служители. В денонощието се правят 8 синоптични и 3 климатични наблюдения. Синоптичните се изпращат във вид на шифрирана телеграма до НИМХ-София, веднага след наблюдението.
Освен текущите задължения се извършва обслужване на потребители с информация във вид на справки и бюлетини по договори.

Горя Ауди

Снощи в 23:00ч. в РУ ”ПБС” е получено съобщение, че във Враца, на бул.”Демокрация”, гори лек автомобил. От извършените следствени действия е установено, че в лек автомобил „Ауди А4” е възникнал пожар. Обгоряло е двигателно отделение на автомобила, предна броня, преден ляв фар, предна лява гума и боята на преден капак. Пожарът е загасен от РУ”ПБС”-Враца. Причини- късо съединение в ел.инсталацията на автомобила. Образувано е дознание.

Петър Петков написа история на Камено поле

В навечерието на традиционния каменополски събор, който се провежда на първа пролет, Петър Петков зарадва съселяните си с книгата „Камено поле”. Авторът е поел нелекото предизвикателство да събере на стотина странички богата история на своето родно място. С лек и непринуден език той преминава през различните исторически епохи, за да възкреси хилядолетната история на селището. В книгата са показани и ценните находки от землището на Камено поле. Важни са откритите от Петър Петков факти за селото по време на турското робство, както и за участието им в опълчението през Руско-турската освободителна война. С едри щрихи е обрисуван върхът в развитието на Камено поле- превръщането му в околия през 1880 г. В книгата е поместен нейният печат, както и портретите и биографични данни на тогавашните областни управители. Лаконично е представен поминъкът на населението, неговите празници и обичаи.
Много интересни са страниците, посветени на циганите в Камено поле, на многото мостове, строени в селото, както и на талантливите майстори.
„Обичта ми към родното село, тъгата по приятели от детските години, опустелите улици, къщи и дворове, изчезващите фамилии ме подтикнаха да напиша тази книга”, споделя Петър Петков. „Ще се радвам, ако някой продължи тази история, като я допълни с пропуснатото, допише миналото, докато още не е забравено”. Книгата „Камено поле-кратка история” несъмнено е първата, но особено важна крачка във възкресяването на богатата история на надареното с уникална природа романско село. Петър Петков отправя предизвикателството към настоящите и бъдещи поколения на Камено поле да построят паметник на загиналите във войните. А защо не и уникален исторически парк на открито, който да възкреси автентично живота на техните достойни предци.

Започва кампания „Първи стъпки”

На 22 март 2011 г., от 10.00 часа, в СОУ «Христо Ботев» (ул. „Генерал Леонов” 37) – гр. Враца, Председателят на КТ «Подкрепа» - Враца, координатор на мрежата от Информационни бюра «Достоен труд» към КТ «Подкрепа», за северозападна България, ще представи Националната кампания „Първи стъпки”. Целта на Кампанията е информиране и подпомагане на младите хора в първите им стъпки след завършване на средното образование.
Кампанията стартира едновременно в седем училища в градовете София, Пловдив, Варна, Русе, Благоевград, Бургас и Враца в час на класния ръководител на учениците от 12-ти клас, където експертите от Информационни бюра „Достоен труд” ще направят кратки тематични представяния на основна информация за възможностите за избор на висше училище, придобиване на професионална квалификация, насоки при търсене на подходяща работа, изготвяне на мотивационно писмо и поведение по време на интервю, трудови права, задължителни изисквания при трудов договор, права и задължения, свързани със спазване на изискванията за безопасни условия на труд и здраве, форми на участие в гражданското общество.
Във Враца Кампанията ще бъде открита от Десислава Димитрова – координатор на Информационните бюра «Достоен труд» за северозападна България, съвместно с г-жа Галина Евденова – началник на РИО на МОМН - Враца и г-н Виктор Кръстев – директор на СОУ «Христо Ботев».

неделя, 20 март 2011 г.

Посланикът на Ватикана посети Бърдарски геран

Католическата енория „Свети Йосиф” в Бърдарски геран посрещна за втори път апостолическия нунций в България монсеньор Януариуш Болонек по повод честването на свети Йосиф. Тази година поради работния ден в събота честването бе на два пъти – на 19 март, в деня определен в литургичния календар, и на 20 март, когато заедно с монсеньор Болонек в празника се включиха свещениците Асен Генов, Йосиф Йонков, Стефан Калапиш и Паоло Кортези от различни енории на Никополската епархия.
Местната власт бе представена от Славка Цанкова, зам.кмет на Община Бяла Слатина и кмета на Бърдарски геран Цветомила Спасова.
Свещеник Койчо Димов, енорист на Бърдарски геран, приветства апостолическия нунций и изрази радостта на всички верни от енорията, че именно в такъв важен за нас момент той е сред нас. В ден, когато и Папа Бенедикт XVI (Йозеф Ратцингер) чества своя имен ден, чийто покровител също е свети Йосиф. С много топлота енориашите посрещнаха и отец Асен Генов, свещеникът, който 40 години служи в Бърдарски геран в най-тежкото време на комунистическия режим, но издържа на изпитанията и през 2011 г. заедно с отец Йосиф Йонков ще честват 60 години от свещеническото си ръкополагане.
В проповедта на чудесен български език монсеньор Януариуш Болонек се спря на личността на Йосиф, човекът, който пазил Исус и Дева Мария и бил опората на Светото семейство. По примера на този мълчалив светец да говорим по-малко и да действаме повече, защото работата е велика мисия и интелигентно, изпълнено с любов сътрудничество с Бога. Апостолическият нунций призова да молим Бог да благослови нашата работа, но да не го молим да я свърши вместо нас. За да се трудим ползотворно трябва да имаме любов в сърцето и търпение като свети Йосиф.
Монсеньор Болонек подари на енорията в Бърдарски геран от името на Светия Отец пиксис за съхраняване на Светото Причастие, както и казула и стола в лилав цвят, литургичния цвят на постното време.
Свещеник Койчо Димов дари нунция от името на енорията с две кукли, облечени в банатски български носии. Костюмите на куклите са дело на Петя Мойзис-Бобойчева от Бърдарски геран и ще напомнят на монс. Болонек за банатските българи в тази отдалечена и екзотична енория, където е служил 12 години и Блаженият Евгени Босилков.
За монсеньор Петко Христов, епископ на Никополската епархия, който не можа да присъства поради здравословни причини, енорията дарява картина с храма „Свети Йосиф”. Автор на картината отново е Петя Мойзис-Бобойчева.
Поздрав за посланика на Ватикана от името на жителите на Бърдарски геран отправиха и самодейците при Народно читалище „Съединение-1923”, които изпяха една банатска българска песен и химна на Бърдарски геран.
Светлана Караджова, председател ма Дружеството на банатските българи

"Чавдар" Бяла Слатина губи вкъщи

Втора поредна загуба регистрира отбора на "Чавдар" Бяла Слатина след като загуби днес на собствен терен от "Спортист" Своге с 0:2. Победните голове за "шоколадите" паднаха в последните 10 минути на мача, съобщи http://pfcchavdar.com/
В 84 мин. Симеон Атанасов със страхотен шут от 18 метра намери левия ъгъл на вратата на "Чавдар", а 5 минути по-късно след бърза контраатака резервата Деян Борисов оформи крайния резултат. Гостите от Своге бяха по-добрия отбор през цялото времетраене на срещата и само отличните намеси на дебютиралия за "Чавдар" вратар Николай Петков спасиха домакините от още голове. Белослатинци играха припряно и без никаква идея в средата на терена, където изцяло загубиха битката с футболистите на "Спортист", като за цял мач успяха да създадат едва 2 положения, пропиляни от Георги Владимиров в 54 мин. и от Милен Тонев в 59 мин.
След двете поредни загуби "Чавдар" заличи доброто впечатление, което остави от началото на пролетния полусезон и се смъкна с още 2 места надолу в таблицата за временното класиране, което прави задачата на белослатинци да завършат сред първите 6 тима след изиграването на редовния дял от първенството значително по-трудна.

"Банско" - "Ботев" Враца 3:1













Вижте репортажа на:
http://www.btv.bg/videos/sport/video/855628026-REPORTAJ_Bansko__Botev_(Vratsa)_31.html

5:0 за оцеляването на "Ботев" Криводол

Отборът на „Ботев”-Криводол разгроми с 5:0 като домакин тима на „Малеш”-Микрево в опашкарското дерби на Западната „Б” група и направи сериозна крачка към оцеляването си в професионалния футбол.
Още в 3-ата минута възпитаниците на Иван Ценов имаха възможност да открият резултата, но удар на Манолов бе спасен от вратаря на гостите. Три минути по-късно триходова комбинация започната от Димитров премина през Салиф и завърши с удар покрай гредата на Петър Петров. В следващата атака гостите също имаха възможност за гол, но ударът на Ташев с глава мина над напречната греда. В 9-ата минута Сакаджийски стреля опасно от границата на наказателното поле, но вратарят на „Ботев”-Пламен Маринов спаси. В 17-ата минута домакините излязоха напред в резултата. След разбъркване в наказателното поле Ерай Салиф се оказа най-съобразителен и откри. Гостите се опитаха да изравнят и в 20-ата минута Сакаджийски стреля силно, но отново Маринов се намеси убедително и предотврати сигурен гол. Последваха няколко опасни атаки на ботевци, но Петър Петров и Петков биха неточно. В 39-ата минута криводолските футболисти удвоиха преднината си. Ерай Салиф проби отдясно и центрира в наказателното поле, където Чирпанов с глава покачи на 2:0. Три минути по-късно домакините съвсем сломиха съпротивата на гостите. Чирпанов получи топката с гръб на границата на наказателното поле, обърна се и с удар от воле направи вратаря на „Малеш” безпомощен. Само две минути по-късно Ерай Салиф изведе Алек Манолов, който не сгреши за 4:0. В началото на второто полувреме гостите от Микрево получиха право да изпълнят дузпа, отсъдена за нарушение на Петър Петров. Зад топката застана Георги Жежев, който стреля силно, но стражът на „Ботев” спаси. До края на мача гостите така и не намериха сили да отбележат почетен гол. Домакините пък се надпреварваха да пропускат. Първо Петър Петров, а след това Чирпанов и Милчев не успяха да се разпишат от удобни позиции. В 82-ата минута Ивайло Димитров проби през целия терен, предолявайки половината отбор на „Малеш” и стреля от границата на пеналта. Вратарят на гостите със сетни сили изби, но при добавката Ангел Петров от непосредствена близост сложи точка на спора вкарвайки пети гол за „Ботев”-Криводол. На 27 март възпитаниците на Иван Ценов ще играят отложения мач от 17 кръг срещу „Чавдар”-Етрополе. Двубоят започва от 15.00 часа.
След мача старши-треньорът на „Ботев”-Криводол Иван Ценов каза: „Изключително важна победа за нашия отбор. Благодаря на момчетата за старанието, което вложиха в мача. Усетиха важността на този двубой и се получиха нещата, особено през първото полувреме, когато отбелязохме и четири гола. Добре играхме в атака. Създадохме положения и вкарахме пет гола. Можехме да отбележим и още голове. Още през първото полувреме поставихме противника на колене и през втората част те само доиграваха мача. 5:0 е достатъчно категоричен резултат. Имаше леко отпускане в нашите редици през втората част, но това е нормално. Като цяло съм доволен от момчетата”.
„Ботев”-Криводол:Маринов, Милчев, Димитров /капитан/, Филипов, Ирфан, Петков /63-Танев/, Кунчев, Манолов, П. Петров /ж.к. 71-Ефремов/, Салиф, Чирпанов /78-А. Петров/
„Малеш”-Микрево: Димитров, Кепов, Сандев /капитан/, Бл. Станков, Зюмбулев, Ташев /55-Стоянов/, Атанасов, Жежев, Сакаджийски /46-Чачев/, Колушев, М. Станков /59-Дафков/
Стадион: „Локомотив”-Мездра-30 зрители
Гл. съдия: Цветан Кръстев-Варна
Помощници: Пламен Хаджийски, Александър Атанасов-Варна
4-ти съдия: Никола Атанасов-Велико Търново
Делегат на БФС: Румен Трайков-София

Губернатори се събраха заради пътищата

Врачанският областен управител Пепа Владимирова беше домакин на среща с
участието на колегите й от Монтана и Видин, тримата директори на Областните
пътни управления на Враца, Монтана и Видин и Николина Николова - член на УС
на Агенция "Пътна инфраструктура".
Срещата обсъди хода на най-значимите пътни проекти в Северозапада:
Околовръстните пътища на Враца и Монтана, пътя Димово - Ружинци и второто
платно на Ботевград-Мездра. Това са всъщност трасетата, които ще поемат
основно движението по направление Дунав мост - 2 и автомагистрала "Хемус".
Срещата реши в работните групи на АПИ, които ще решават въпроси за Враца,
Монтана и Видин, да влезе по един представител на Областните пътни
управления и областните администрации на трите области. Така по-бързо и
лесно ще се координират дейностите и ще се обменя информация за пътните
проекти на Северозапада.
Досега в работните групи на Агенцията не са участвали експерти от
съответните региони.

Тържеството на "Околчица" ще бъде с възстановка на бой

На второто заседание на Ботевския организационен комитет, което се състоя на 17 март 2011 година се обсъдиха изявите, включени в програмата на Ботеви дни 2011. Бяха представени две нови идеи: за изпълнение в рамките на Ботеви дни на ораторията с автор Радосвета Бояджиева “Молитва за България” и презентация на Инициативен комитет от журналисти на тема “Достойно място за първия паметник на Христо Ботев”. След обсъждане на всички предложения се взеха следните решения:
Вечерта, посветена на Ботевата публицистика да бъде направена на 31 май, но в по-ранен час и да бъде изцяло насочена към учениците.
На 2 юни 2011 год. на връх “Околчица” да бъде направена възстановка на последния бой на Ботевата чета от Национално дружество “Традиция”, които предлагат сами да финансират изявата.
На 31 май да бъде представен спектакълът “Забравени” на Нешка Робева с участието на актрисата Джуни Александрова – носител на голямата награда за изпълнение на Ботева поезия. Спектакълът е посветен на 135-та годишнина от Априлското въстание и в него е използвана музиката на “Исихия” и поезията на Иван Вазов и Христо Ботев.
За режисьор на тържествения концерт на 1 юни беше избран Емил Пеняшки
От името на Ботевския организационен комитет да бъде изпратено писмо до РИО на МОМН с предложение за провеждане във всички училища от Област Враца през м. май на час на класа, посветен на Христо Ботев. Подобно писмо ще бъде изпратено и до Ученическия общински съвет за включване в дните с инициативи на тема : “Послания за Ботев”.
6. Прие се да бъдат използвани рекламните материали за Ботеви дни от миналата година, като бъдат направени корекции, съобразени с новата програма.
Ботевският организационен комитет подкрепя идеята на Инициативния комитет за събиране частите на първия паметник на Христо Ботев на едно място и експонирането му, каквото е и решението на Общински съвет- Враца, както и да бъде направен ритуал по освещаване на паметника.
Решение за изпълнение на ораторията “Молитва за България” ще бъде взето след представяне на финансов разчет за осъществяването й.
Следващото заседание на БОК ще се проведе на 5 април 2011 год. от 16.00 часа.

23 аптеки в областта отпускат лекарства за редки заболявания

23 от общо 66 аптеки, които работят по договор със РЗОК-Враца, са заявили готовност да отпускат лекарства, предназначени за поддържащо лечение на бъбречно трансплантирани пациенти, за лечение на редки болести и за поддържаща хормонална терапия на болни от злокачествени заболявания. Във Враца аптеките, които отпускат тези три групи лекарства са: аптека „Ди Фарма” на ул.”Кръстьо Българията” №4; аптека „Санита” на бул.”Втори юни” № 64; всички аптеки „Марешки”; аптека „Прима” на бул. „Христо Ботев” №24; аптека „Образцова аптека” на ул.”Ал. Стамболийски”№1. Информация за пълният списък на аптеките и тяхното разположение в останалите общини от врачанска област гражданите могат да открият на интернет страницата на НЗОК – www.nhif.bg, в линк „Лекарства” или на място в РЗОК-Враца.
От 1 март НЗОК заплаща лечението на редки болести, трансплантирани пациенти и злокачествени заболявания по нови правила. За да получат необходимите им медикаменти пациентите трябва да са с непрекъснати здравноосигурителни права и да имат издаден „Протокол за предписване на лекарства, заплащани от НЗОК/РЗОК”. Документът се издава от специализирани комисии, посочени в изискванията, публикувани в сайта на НЗОК, след подготовка на необходимите документи и извършване на изследвания. Издаденият протокол, заедно с рецептурната книжка на пациента се заверява в РЗОК. След заверка на протокола личния лекар на пациента следва да издаде рецепта за получаване на лекарството от съответната аптека.
Срокът на действие на протокола е до 6 месеца. В зависимост от вида на протокола един месец преди изтичането му, пациентите следва да подготвят нов комплект документи и актуални изследвания, за да се осъществи заверката на новия протокол в НЗОК или РЗОК.

АЕЦ предоставя възможност на завърналите се от Япония

“АЕЦ Козлодуй” ЕАД осигурява възможност за българските граждани, завърнали се от Япония, да си напрявят гама-спектрометрично измерване на целотелесни активности, инкорпорирани в тялото на човека.
Измерванията ще бъдат правени след предварителни записвания на следните телефони:
02/ 939 81 10 – Представителство на “АЕЦ Козлодуй” ЕАД в гр. София – Марияна Дичева, ръководител;
0973/ 7 39 00 – “АЕЦ Козлодуй” ЕАД, гр. Козлодуй – Стефка Петрова, ръководител на управление “Администрация и контрол”.
На записаните ще бъде осигурен транспорт до атомната централа, където ще бъдат извършени измерванията.
Измерването е с продължителност около 3-15 минути и се извършва от целотелесен брояч на принципа на вертикално линейно сканиране на измерваното лице. Детекторът е свръхчист германий с висока относителна ефективност.
Целотелесните броячи в АЕЦ са калибрирани и периодично минават държавна метрологична проверка. Измерването на целотелесната активност и оценката на вътрешното облъчване следват най-добрите световни практики. Лабораториите са акредитирани за контрол на очакваната ефективна индивидуална доза от вътрешно облъчване по стандарт EN ISO/IEC 17020.
Хромозомен анализ по кръвен метод може да се направи само в Национален център по радиобиология и радиационна защита в София.

115 бебета на бял свят до сега във Враца

За два дни – 15 и 16 март, в родилно отделение на МБАЛ – Враца проплакаха 8 бебета – 5 момчета и 3 момичета.
От началото на годината до момента, специалистите в АГО са помогнали да се родят 115 бебета. С малко повече са родилите се момчетата – 59, докато момичетата са 56.
Две са бебетата, които са се родили във врачанската болница, с тегло от 1 650 и едно с тегло от 2 020гр.
Три са бебета с тегло от 4 000 гр., по едно с тегло 4050гр., 4070гр. и 4 100гр., а най-голямото бебе до момента е с тегло от 4 150грама.
Две са най-младите майки, родили на 15 години, две на 16 и три на 17 години. Най-възрастната майка, родила от началото на годината до момента във врачанската болница, е на 38 години.