Бисквитки

събота, 2 април 2011 г.

Банатска българка на католически семинар в Унгария


Весела Пелова от Враца ще участва от името на Дружеството на банатските българи в България в семинар, организиран от Католическата Църква в Унгария в началото на август 2011 г.
Семинарът ще се проведе край езерото Балатон и ще бъде осъществен по програмите за продължаващо обучение през целия живот, които заемат важно място в политиката на Европейската комисия за образование и култура. Част от нея е и международния Grundtvig Workshops, организиран от унгарското апостолическо дружество Vilagi apostolok Kozossege за десети път през 2011 г. под надслов “Etwas Gutes am Ende der Welt”.
Темата е избрана не случайно. Разделението между града и селото в резултат от все по-задълбочаващата се урбанизация на развитите общества, се очертава като един сериозен цивилизационен проблем.
Могат ли интелектуалците да допринесат за преодоляване на негативните резултати от това разделение. Това е предизвикателството на темата, поставена пред участниците в уъркшопа тази година. То цели да развие креативността на интелектуално формирания човек към нови идеи за решаването на този все по-остро очертаващ се проблем.
Преоткриване на забравени ценности, възстановяване на жизнените връзки – природа - интелект, изучаване на добрите практики в Унгария, нови идеи в търсене на модерни отговори на проблемите днес, когато чувството за приближаващия край на света е все по-натрапчиво у градския човек, откъснат от природата. Това ще бъде тематичната насоченост на въпросите, включени в програмата на участниците в уъркшопа тази година.
Светлана Караджова, председател на Дружеството на банатските българи в България

Най-скъпият български кон и куче рекордьор по шампионски титли смайват посетителите на изложения в Пловдив

Легендарният кон Раце Пуц, който се смята за най-елитния и най-скъп у нас, може да се види в мини конната база в Международен панаир Пловдив на 2 и 3 април. Той притежава награди от престижни европейски и световни първенства. Още в началото на неговата състезателна кариера бе оценен на 1 милион евро, но сега цената на чистокръвния хановерски жребец, притежание на бизнесмена Тодор Гергов, е 4-5 пъти по-висока, според преценката на експерти.
На мини конната база посетителите на пролетните изложения могат да пояздят два коня – Памела и Ервин, и понито Елза, които са собственост на бизнесмена Георги Гергов. Ездата е една от атракциите на изложбата „Природа, Лов, Риболов“, която най-много привлича децата. Те са и най-голямата част от зрителите на демонстрации с ловни соколи, докато бащите предпочитат демонстрациите с джипове „Тойота“, а майките – изложбата „Цветна пролет“. Над 10 000 души са разгледали двата форума за хоби, спорт и свободно време в дните от 30 март до 1 април, което е двойно повече в сравнение с миналогодишните издания.
На 3 април на международните киноложки изложби в панаира ще дефилират три кучета на премиера Бойко Борисов, които са интершампиони, съобщи Пламен Митрев, зам.-председател на Българския републикански киноложки съюз (БРКС). БРКС и Международен панаир Пловдив са организатори на нова проява – Празници на домашните любимци, която започна на 2 април, ще продължи и в неделя. Сред съперниците за титлите CAC и CACIB ще бъде и известният Чоко бой от породата американска акита, който е шампион от състезания в 27 държави. Негов син бе подарен преди дни на Слави Трифонов, каза Пламен Митрев.
Самият той представя на изложението едно от най-миниатюрните кучета – руския тойтериер Василиса Прекрасна, която тежи едва 800 грама. Над 400 кучета ще вземат участие в Празниците на домашните любимци, а също – котки, канари, гълъби, влечуги и екзотични животни.
За първи път се организират изложения на непородисти кучета и на ловни български породи – лудогорско гонче и барак, отбеляза Аврам Петков, председател на БРКС, който има решаващ принос за международното признаване на нашите породи българско овчарско куче и лудогорско гонче. Аврам Петков е и съпредседател на Световния киноложки алианс, под чиято егида за първи път в България ще се проведат състезания за Световната киноложка купа през есента в панаира. Алиансът обединява авторитетните организации Международен киноложки съюз (IKU) и Международна федерация по кинология (FCI) и дава подкрепата си за организирането на световния шампионат в Пловдив. Досега са подадени заявки за над 2000 кучета от 80 държави, а очакваме броят им да достигне 5000, заяви Пламен Митрев.
„Природа, Лов, Риболов“, „Цветна Пролет“, Празници на домашните любимци и Италианският фестивал на красотата и прическата ще продължат до неделя включително, когато в 13.30 ч ще бъдат изтеглени печелившите талони за награди за посетителите, осигурени от Международен панаир Пловдив.
Пресцентър на панаира

петък, 1 април 2011 г.

Благотворителен веломаратон

Фондация „Фактор” е организатор на първия благотворителен веломаратон „БЕЗОПАСНО КОЛОЕЗДЕНЕ” на България – 2500 км. (2 Април – 4май) 2011
Община Враца е домакин на I-ви етап на 2 Април 2011 (Събота) – 3 Април 2011 (Неделя)
Веломаратонът на България ще носи благотворителен и спортен характер, насочен към създаване на благоприятни условия за безопасно колоездене и велотуризъм. Веломаратонът дава възможност на всеки етап към основната група от 30 души да се присъединяват участници от местната общност. Потвърдили партньорско участие са 27 общини.
Програма :
1. Посрещане пред Община Враца до 19.00 часа (ще се уточни точния час предварително)
2. Презентация 15-30 минути пред събралите се граждани относно популяризиране на велосипеда и безопасното колоездене.
3. Мултимедийна презентация ( зала или на открито) за 18.00 часа.
4. Изпращане пред Общината - 08. 30 часа.
5. Инструктиране за безопасно движение в колона 15-30 минути ( с мегафон).
6. Тръгване към 09.00 часа.

РЕКОРДНО КОЛИЧЕСТВО ЕЛЕКТРОЕНЕРГИЯ ПРОИЗВЕДЕ АЕЦ “КОЗЛОДУЙ” ПРЕЗ ПЪРВОТО ТРИМЕСЕЧИЕ НА 2011 Г.

РЕКОРДНО КОЛИЧЕСТВО ЕЛЕКТРОЕНЕРГИЯ ПРОИЗВЕДЕ АЕЦ “КОЗЛОДУЙ” ПРЕЗ ПЪРВОТО ТРИМЕСЕЧИЕ НА 2011 Г.

За първото тримесечие на 2011 г. “АЕЦ Козлодуй” ЕАД произведе 4 506 941 MWh електроенергия при спазване на всички изисквания за безопасна и надеждна експлоатация на 1000-мегаватовите пети и шести блок.
Това производствено постижение е рекордно за целия срок на експлоатация на пети и шести блок. В сравнение със същия период на 2010 г. са произведени над 297 000 MWh повече. По цени на свободния пазар, това осигурява допълнителни приходи за АЕЦ “Козлодуй” в размер на 20 000 000 лв. Основен фактор за рекордното производство е преди всичко наложената строга оперативна дисциплина и високата мотивация на персонала.
Днес, 1 април, пети и шести енергоблок работят със 100% натоварване на мощността.

Произведена електроенергия от пети и шести блок за първо тримесечие по години:
Година Производство за първо тримесечие (MWh) Коефициент на използване на инсталираната мощност (КИИМ)
Произведена електроенергия от пети и шести блок за първо тримесечие по години:
Година Производство за първо тримесечие (MWh) Коефициент на използване на инсталираната мощност (КИИМ)
2011 4 506 941 1.043
2010 4 209 473 0.974
2009 4 471 686 1.035
2008* 4 460 641 1.033
2007 4 393 763 1.017
2006 4 140 652 0.958
2005 4 062 234 0.940
2004* 3 635 638 0.842
2003 3 649 378 0.845
2002 4 090 239 0.947
2001 3 116 890 0.722
* С цел съпоставимост на данните произведената електроенергия на 29.02.2004 год. и 29.02.2008 г. (високосни години) е изключена от таблицата.

Днес е Ден на ГЕРБ



Младежкото обединение в БСП – Бяла Слатина се включи в инициираната от тях национална кампания под надслов „1 април като Ден на лъжата и Ден на ГЕРБ”. Млади социалисти раздаваха на съгражданите си брошури, които на пръв поглед са забавни и иронични, „но истината е, че бием камбаната, защото не искаме управление, затънало в лъжи. На лъжата мандатът е къс”, категорични са членовете на Младежкото обединение в БСП „
„През 2009 г. ГЕРБ дойде на власт с пет основни приоритета. В брошурата си „1 април – Ден на лъжата. Ден на ГЕРБ” Младежкото обединение в БСП повтаря едно към едно обещанията на управляващите, защото всички те се оказаха лъжа”. Така членовете на Обединението мотивират идеята си.
Вместо обещаното благоденствие и просперитет на гражданите и икономиката ГЕРБ замрази доходите за сметка на цените и високата безработица. Замениха справедливостта от програмата си с безогледно подслушване и огромна битова престъпност. Вместо заявените инвестиции в хората, поставиха на колене образованието и науката. ГЕРБ изпълниха заявката си „да превърнат България в уважаван член на ЕС” с лобистки закони и провал на членството ни Шенген.

Обраха църква

Вчера кметът на село Лик е подал съобщение, че е бил разбит прозорец на църквата „Св. Атанас Велики” в селото. От храма е извършена кражба на 2 икони, евангелие, месингов кръст, купел за кръщавки и две кутии за дарения с неустановена сума в тях. Образувано е дознание.

четвъртък, 31 март 2011 г.

Световен шампионат за кучета и в България

За първи път в България ще се проведат състезания за Световната купа по кинология, те ще бъдат през октомври тази година в Международен панаир Пловдив. Това съобщи Аврам Петков, председател на Българския републикански киноложки съюз (БРКС) и заместник-председател на Международния киноложки съюз (IKU), на пресконференция по повод предстоящите Празници на домашните любимци.
Лично ще подкрепя организирането на световен шампионат в Пловдив, тъй като видях, че условията в панаира са прекрасни, заяви Мария Еухения Рибейес, председател на Международната федерация по кинология (FCI). Предстои сключване на договор между IKU и FCI, а съпрезиденти на новото обединение, в което ще влязат организации от над 100 държави, ще бъдат Аврам Петков и Мария Рибейес. Това ще даде възможност на състезанията в Пловдив да видим кучета от цял свят и най-добрите международни съдии, добави Пламен Митрев, зам.-председател на БРКС.
Над 400 кучета и около 40 котки ще се борят за титлите САС и САСІВ на международните киноложки и фелиноложки изложби в рамките на новата проява Празници на домашните любимци на 2 и 3 април 2011 г. в Пловдив. Тя се организира за първи път съвместно от БРКС и Международен панаир Пловдив. Сред съдиите ще бъде и Мария Рибейес заедно със свои колеги от България, Латвия, Франция, Испания, Германия. Претендентите ще се борят и за купата „Лекоом“, а съревнованията за нея спонсорира едноименната българска фирма. Искаме да популяризираме отглеждането на домашни любимци, обясни изпълнителният директор д-р Николай Славов.
Новост е участието на кучета, търсещи трюфели. В света са познати 24 вида от „подземната гъба“, у нас се срещат 22 от тях, а от 2 години се обучават кучета търсачи, посочи Пламен Митрев. Според него най-подходящи за това са ловни породи, които вече са станали декоративни, като кокер шпаньол и дакел.
В Празници на домашните любимци също за първи път ще се направи и изложение на безпородни кучета, които ще бъдат класирани според тяхното поведение и кондиция, каза Аврам Петков. Ще се дават и експертни оценки на кучета без родословни документи, за да получат сертификати за непълно родословие, с които могат да се регистрират в племенната книга на БРКС.
Посетителите ще могат да видят от минитюрни видове, тежащи 80 грама като руския тойтериер, до 90-килограмови гиганти. Наред с тях, в палата 8 на панаира ще бъдат показани котки, канари, гълъби, влечуги и други екзотични животни. Предвидени са и забавни конкурси като Дете и куче, Дамата с кученцето, Млад водач, Прилика между стопанин и куче, Развъдна двойка, Куче на публиката, Най-лакомо куче и други.
„Законите в ЕС стимулират търговията с расови животни, затова подобни изложения имат и голямо икономическо значение, освен че дават полезна информация на любителите и имат чисто забавна страна“, коментира Мария Еухения Рибейес, която развъжда кучета от 30 г., ръководи ветеринарна клиника и школа, подготвяща фризьори за домашни любимци.
У нас с такива занимания се помага на малтретирани и самотни жени, описа Хулио Еухенио Рибейес, президент на Испанската републиканска киноложка асоциация. Според него отглеждането на чистокръвни кучета може да намали броя на бездомните, които се превръщат в голям проблем за градовете.
Надяваме се, че предстоящата среща ще достави удоволствие на всички, които обичат животните, каза Иван Соколов, главен директор на Международен панаир Пловдив. Палата 8 ще бъде отворена от 10 до 18 ч в събота, а в неделя – до 16 часа.
„Празници на домашните любимци се вписва в серията от пролетни изложения, свързани с хобито, модата, дома, семейството и неговото свободно време. Много изненади очакват и посетителите специалисти, и широката публика от всички възрасти“, добави Иван Соколов.
На 30 март започнаха изложбите „Природа, Лов, Риболов“ и „Цветна пролет“. В първия ден посетителите бяха близо 2000, с 67% повече в сравнение със старта миналата година. В рамките на „Цветна пролет“ се проведе първият конкурс за аранжиране на букети, в който участваха 7 отбора от 5 помощни и специализирани училища.
Предстоят Италианския фестивал на красотата и прическата (1-3 април) и още една нова проява – Биенале на креативността (2 април).
Преццентър на Пловдивския панаир

Започват масирани проверки на храните

Във връзка с предстоящите великденски празници и Гергьовден, от 01.04.2011 г. до 06.05.2011 г. Българска агенция по безопасност на храните ще извършва масирани проверки в обектите на търговската мрежа и общественото хранене, производствените предприятия и складове за съхранение и търговия с храни. Основно проверките ще бъдат насочени към яйца, бои за яйца, агнешко месо и козунаци.
Българската агенция по безопаснот на храните съветва всички потребители да не купуват яйца и други хранителни продукти от нерегламентирани търговски обекти, които не са под контрола на БАБХ. При покупка на яйца специално внимание трябва да се обърне на маркировката на яйцата от клас "А" (печат върху черупката с кода на производителя ), защото тя удостоверява, че те са предназначени за предлагане на пазара.
По време на празничните дни ще има дежурни инспектори на всички областни дирекции по безопасност на храните.

„Радиоактивни отпадъци” (ДП РАО) проведе oбществено обсъждане в Хърлец


На 30 март Държавно предприятие „Радиоактивни отпадъци” (ДП РАО) проведе в с. Хърлец, община Козлодуй, Обществено обсъждане на Доклада за Оценка на въздействие върху околната среда на инвестиционно предложение „Изграждане на Национално хранилище за краткоживеещи ниско- и средноактивни радиоактивни отпадъци (НХРАО)”. По време на срещата не бяха внесени нови писмени становища, свързани с Доклада за ОВОС. В заключението си колективът, изготвил Доклада за ОВОС, предлага на компетентния орган Министерство на околната среда и водите (МОСВ) да разреши реализирането на инвестиционното предложение.
На срещата присъстваха 60 местни жители. На техните въпроси отговаряха Дилян Петров, изпълнителен директор на предприятието, Ира Стефанова, ръководител на проекта НХРАО, както и част от експертите, подготвили Доклада за ОВОС –
Стела Иванова и Георги Вълчев.
По препоръка на МОСВ на 29 март 2011 г. се проведе първото Обществено обсъждане на Доклада за ОВОС в Козлодуй, в което се включиха местното население и представители на местната общинска администрация.
Дейностите по изграждане на НХ РАО стартираха още през 2005 г. с решение № 683 на Министерски съвет на Република България, чрез което на ДП РАО бе възложено да изгради Националното хранилище за ниско- и средноактивни радиоактивни отпадъци. Проектът e в отговор на приетата от Международната агенция за атомна енергия към ООН „Единна конвенция за безопасност при управление на отработеното ядрено гориво и на радиоактивните отпадъци” и е важен ангажимент към българското общество. Изборът на площадка за хранилището и неговото изграждане се осъществяват в съответствие с всички изисквания на законодателството на Република България и под строгия контрол на регулаторните органи.
НХРАО представлява съоръжение с многобариерна защита за трайно съхраняване на предварително обработени, обезопасени и опаковани в стоманобетонни кубове радиоактивни отпадъци. Хранилището ще бъде от приповърхностен траншеен тип с капацитет от 138 200 куб. метра. Съоръжението ще се състои от няколко стоманобетонни вкопани конструкции (модули), разделени от вътрешни преградни стени на камери. След запълване с опаковки тези камери се покриват със стоманобетонна плоча и се изолират от атмосферните води чрез изграждане на многопластов земнонасипен слой.
През целия период на експлоатация на Националното хранилище ще бъде провеждан стриктен входящ контрол на постъпващите радиоактивни отпадъци, радиационен контрол и наблюдение както на площадката на хранилището, така и на околната среда.

Първа победа на Обществото на пострадалите от произвола на монополите

По-малко от месец след създаването си, Обществото на пострадалите от произвола на монополите към гражданско движение „ДНЕС” е с първа победа. С помощта на Обществото гражданин спечели дело срещу дружеството – монополист - ЕОН.
Мирослав Местчиев от Добрич, който е получил от електроразпределителното дружество в региона - ЕОН необичайно висока сметка от 2272 лв. за консумация на ток, се обърна за помощ към адвокатите – доброволци на Обществото на пострадалите. След проведени консултации те завеждат дело срещу дружеството – монополист, в което да се установи, че не дължи посочената сума.
Тези дни Добричкият районен съд уважи иска, като постанови, че г-н Местчиев не дължи посочената сума, а дружеството - монополист е осъдено да заплати внесената държавна такса.
Обществото на пострадалите от произвола на монополите – електроснабдяване, водоснабдяване, газоснабдяване, топлофикация и мобилните оператори – Мтел, Глобул и Виваком беше създадено на 6. 02.2011 г., по инициатива на Гражданско движение ДНЕС. Основната му цел е оказване на помощ при разрешаване на конкретни проблеми на гражданите, свързани с монополите, чрез: Безплатни правни консултации; Завеждане на индивидуални и колективни съдебни искове; Огласяване на допуснати нарушения в практиката на монополистите и мобилните оператори.
До момента, в Бургас, Варна, Велико Търново, Добрич, Кърджали, Кюстендил, Ловеч, Монтана, Пазарджик, Пловдив, Разград, Русе, Сливен, София, Стара Загора, Хасково и Шумен, са открити приемни на Обществото на пострадалите от произвола на монополите. В тях гражданите, които смятат себе си за измамени или ощетени от лакомията, наглостта и безочието на монополите и мобилните оператори, могат за получат безплатни правни консултации.
Движение ДНЕС - Враца

Наши таекуондисти пътуват за Панагюрище


27 таекуондисти от врачанския клуб„Кум Рьонг” ще пътуват на 1 април /петък/ за Панагюрище. Възпитаниците на Илия и Ирена Цветкови са поканени да направят приятелска двустранна среща с възпитаници на домакините от „Один оптикс”. В първия ден ще се проведе обща тренировка на двата клуба, а в събота - двустранната среща. Освен контрола за представителните отбори при децата, юношите, девойките, мъжете и жените, преди участието им в международния турнир в Благоевград, това ще е и обиграване за начинаещи таекуондисти, които още не са участвали в състезания. Дебютни срещи в спаринга ще направят: Велимир Макавеев, Божана Божинова, Вяра Николова, Владислав Стоев, Веселин Иванов, Алекс Спаровски, Габриела Васева.

100 балона излетяха с послание за юбилей


Кооперация „Напред” във Враца навърши 100 години. Тя е една от най-старите в страната. По този повод се състоя водосвет за здраве и благополучие. Председателя на кооперацията Ангел Вельвски пусна в небето 100 балона с послание. В него пише, че който го намери ще бъде приет за член кооператор и ще има правото да си свари безплатно ракия в казана на квартал Бистрец.

Проф. Иван Илчев пред студентското радио „Реакция”: „В понеделник ще затворим университета!”


Проф. Иван Илчев пред студентското радио „Реакция”:
„В понеделник ще затворим университета!”
От понеделник, 4 април, Софийският университет „Св. Климент Охридски” затваря врати и прекратява всякаква дейност. Крайната мярка е своеобразен протест срещу отнемането на Ботаническата градина в Балчик от управляващите за сметка на Алма Матер, който досега разполагаше с нея. Това реши Академическия съвет на СУ, а ректорът на най-старото висше учебно заведение у нас проф. Иван Илчев сподели мотивацията си за този драстичен акт първо пред новото студентско радио „Реакция”:
“Миналата седмица, в четвъртък, излезе решение на Върховния административен съд, което обезсмисля всички дела, водени за правото да управляваме Ботаническата градина в Балчик. Всички тези дела до момента бяха в полза на Софийски университет, но изведнъж последното решение твърди обратното. Всъщност решението е правилно, то казва, че Държавата има правото да се разпорежда с публичната държавна собственост, така че ние не спорим за това че е юридически неиздържано. Въпросът е обаче, че е политически обусловено. Това, което искаме, е правителството да преразгледа решението си, с което на практика отнема Ботаническата градина в Балчик, създадена от СУ преди 55 години - оттогава тази база неизменно се развива от университета, провеждат се практики на студенти, правят се изследвания и се води обширна културна дейност. И всичко това се случва в услуга на съмнителни бизнес интереси. Като историк искам да отбележа, че това е първият случай въобще в българската история, при който по такъв начин се посяга на националната институция Софийски университет.”.
На заседанието на Академическия съвет беше обсъждано още изпълнението на университетския бюджет за миналата година и се прие този за настоящата, чиито параметри, заложени от държавата, според проф. Илчев „не позволяват реалното съществуване на една първостепенна научна и образователна институция”.
„Предполагам, че сте чували поговорката за перушинката, която пречупва гърба на камилата. Ние се опитвахме да намерим общ език с властта, водени от съзнанието, че Софийски университет е национална институция, но си направих сметка, че от близо две години сме отправили 51 предложения до правителството, а сме получили нула отговора - т.е. няма никаква комуникация. Крайно време е да покажем, че е изключително важно да строим стадион за европейското първенство, на който да тренираме българите да тичат бързо, за да бягат към Европа.”.
Не е изключено в следващите дни да се организират протести срещу тенденциозното според ректора на СУ отношение на кабинета спрямо Алма Матер. „Призовавам студентите да се включат в бъдещи протестни действия, които започваме да готвим още от утре. Защото не става дума само за Ботаническата градина в Балчик, макар нейното отнемане да е звучна плесница в лицето на българското образование и наука. Аз не съм привърженик на идеята да се протестира на всяка цена и да се срутва българското общество, но за съжаление нормалният диалог с управляващите досега не се е състоял.”.
Цялото интервю с ректора на СУ проф. Иван Илчев може да чуете на сайта на радио „Реакция”: http://www.reakcia.net/index.php?p=news&id=177

сряда, 30 март 2011 г.

Нови медали за клуб „Кум Рьонг”


140 таекуондисти на възраст от 9 до 14 години се включиха в републикански турнир по таекуон-до за купа „Триадица” в столицата. Врачанският клуб „Кум Рьонг” взе участие с шестима свои представители, един от които – Николай Петков, направи своя дебют при 9-годишните. Възпитаниците на Илия Цветков се пребориха за 1 златен, 1 сребърен и 2 бронзови медала в дисциплините „форма „и „спаринг”. Християн Вълков стана двоен медалист, спечелвайки първото място на форма и бронзово отличие на спаринг. Една от младите надежди на „Кум Рьонг” – Росен Борисов (на снимката), за който това е второ участие на състезание, заслужено спечели сребърен медал в дисциплината „форма”. Четвъртият медал пък спечели Тодор Йорданов, отново на „форма”, който също участва за втори път на подобен форум. Габриела Васева и Памела Захариева не успяха да влязат в призовото класиране.
Илия Цветков: „ Малките ни представители се представиха на ниво. Очаквах малко повече от момичетата, които не успяха да се класират. За сметка на това пък момчетата се представиха отлично. Голям напредък в развитието си показаха Росен и Тодор, които се класираха на второ и трето място в много силна конкуренция. Деветгодишният Ники също стоя много добре като за първо състезание и очаквам големи успехи от него за в бъдеще. Златният ни медалист на „форма” Християн можеше да даде повече от себе си и в спаринга, защото възможностите му са много по-големи. Скоро детския ни отбор ще положи изпит за повишаване в степени и вече ще имаме повече участници в спаринга, където в момента се състезава само Християн, който има нужната степен за това.„
Официален гост на състезанието бе Майстор Ким Унг Чол.

143 жители на Община Козлодуй обсъждаха проект за национално хранилище за радиоактивни отпадъци


В Козлодуй се проведе Обществено обсъждане на Доклада за Оценка на въздействие върху околната среда на инвестиционно предложение „Изграждане на Национално хранилище за краткоживеещи ниско- и средноактивни радиоактивни отпадъци (НХРАО)” на Държавно предприятие „Радиоактивни отпадъци” (ДП РАО). В обсъждането взеха участие 143 жители на Общината. Присъстваха кметът Румен Маноев и представители на Общинския съвет.
Инвестиционното предложение бе представено от Ира Стефанова, ръководител на проекта НХРАО, а основните заключения на Доклада за ОВОС бяха представени от Стела Иванова, ръководител на колектив ОВОС към „Еко Енергопроект” ООД, и Георги Вълчев, експерт „Вредни лъчения, радиоактивни отпадъци”. На въпросите, поставени от присъстващите, отговаряха още Дилян Петров, изпълнителен директор на предприятието, и Майя Матеева, директор „Безопасност и качество”.
Бяха внесени общо 24 писмени становища по Доклада. От тях 22 подкрепят инвестиционното предложение и изводите на Доклада за ОВОС. Общото становище на ПК „Екогласност” и „Асоциация за подземни богатства” препоръчва да не се реализира инвестиционното предложение, докато не се разработи идеен проект не само за траншеен, но и за тунелен тип хранилище. Становището на Национално движение „Екогласност”, внесено на място от инж. Петър Пенчев, предлага на МОСВ да не одобри осъществяването на инвестиционното предложение. Въпреки критиките към Доклада за ОВОС, отправени от представителите на екологичното движение, присъстващите и представителите на местната власт подкрепиха инвестиционното предложение като екологично съобразено и обезопасено от гледна точка на въздействието му върху околната среда и населението. По инициатива на ДП РАО, общината домакин на съоръжението, ще получава финансови средства за реализиране на свои инфраструктурни проекти, възлизащи на 2 процента от годишния бюджет на предприятието. Тази финансова подкрепа е регламентирана в Наредбата за реда за установяване, събиране, разходване и контрол на средствата и за размера на дължимите вноски във фонд „Радиоактивни отпадъци”, обнародвана в ДВ, бр. 19 от 8 март 2011 г.
Днес, 30 март 2011 г., по указания на Министерството на околната среда и водите, ще се проведе второто обществено обсъждане на Доклада за ОВОС в с. Хърлец, община Козлодуй.
Дейностите по изграждане на НХ РАО стартираха още през 2005 г. с решение № 683 на Министерски съвет на Република България, чрез което на ДП РАО бе възложено да изгради Националното хранилище за ниско- и средноактивни радиоактивни отпадъци. Проектът e в отговор на приетата от Международната агенция за атомна енергия към ООН „Единна конвенция за безопасност при управление на отработеното ядрено гориво и на радиоактивните отпадъци” и е важен ангажимент към българското общество. Изборът на площадка за хранилището и неговото изграждане се осъществяват в съответствие с всички изисквания на законодателството на Република България и под строгия контрол на регулаторните органи.
НХРАО представлява съоръжение с многобариерна защита за трайно съхраняване на предварително обработени, обезопасени и опаковани в стоманобетонни кубове радиоактивни отпадъци. Хранилището ще бъде от приповърхностен траншеен тип с капацитет от 138 200 куб. метра. Съоръжението ще се състои от няколко стоманобетонни вкопани конструкции (модули), разделени от вътрешни преградни стени на камери. След запълване с опаковки тези камери се покриват със стоманобетонна плоча и се изолират от атмосферните води чрез изграждане на многопластов земнонасипен слой.
През целия период на експлоатация на Националното хранилище ще бъде провеждан стриктен входящ контрол на постъпващите радиоактивни отпадъци, радиационен контрол и наблюдение както на площадката на хранилището, така и на околната среда.

Полицията разкри склад за крадени авточасти

В ж.к „Дъбника” във Враца е извършена проверка в гараж, собственост на Н.К./62г./. Намерени и иззети са: броня за лек автомобил „BMW”, задно панорамно стъкло за лек автомобил „BMW”, газова бутилка за лек автомобил, 2 бордови компютъра за лек автомобил „BMW”, кормилна рейка за лек автомобил, 2 комплекта гърнета за лек автомобил „BMW”, 10 амортисьори за капак на багажник за лек автомобил, амортисьор за главина за МПС, задна врата за МПС, 20 ел. релета за лек автомобил „BMW”, 30 калъфки за седалки за МПС. Установено е, че вещите и предметите са обект на кражба от автосервиз в гр.Враца, ул.”Околчица”. Работата по случая продължава.

Мениджър за един ден в офис НАП Враца


За четвърта поредна година офис на НАП - Враца се включи в инициативата на фондация «Джуниър Ачийвмънт България» - «Мениджър за един ден».
Като компания – домакин, на 29 март офис Враца прие три ученички от 11-ти клас на «Професионална гимназия по търговия и ресторантьорство» гр. Враца – Ваня Павлова и Ивелина Цветкова –специалност «Предприемачество и мениджмънт» и Ивалина Монова - «Банково дело». Подборът се извърши след запознаване с публикуваните автобиографии на сайта на фондацията и мотивацията на заявилите участие да се включат в инициативата.
Учениците бяха посрещнати от директора на офиса, който ги въведе в естеството на работа в НАП, а те от своя страна споделиха, че имат желание да се запознаят на практика с това, което знаят на теория и вярват, че работния ден с висококвалифицираните специалисти от НАП ще бъде изключително полезен за тях.
При тържественото връчване на сертификатите, учениците изразиха своята удовлетвореност от споделения работен ден със служителите от офис Враца, а директорът им пожела да станат наши колеги и бъдещи мениджъри, защото НАП има нужда от млади и амбициозни хора като тях.

вторник, 29 март 2011 г.

Цецка Цачева открива офис на ГЕРБ в Оряхово

На 1 април 17.00 ч. с водосвет за здраве и благополучие ще бъде открит нов офис на общинската структура на ПП ГЕРБ Оряхово. Той се намира на ул. “Коста Лулчев” № 1, етаж 2 и ще бъде отворен за всички жители на община Оряхово.
На събитието ще присъстват председателя на 41-то Народно събрание на Република България Цецка Цачева, народните представители от ПП ГЕРБ от област Враца Николай Коцев, д-р Янко Здравков, инж. Николай Рашев, евродепутата от групата на ЕНП-ГЕРБ Владимир Уручев, областния управител Пепа Владимирова, кмета на Община Оряхово Георги Пенков, общинското ръководство на ПП ГЕРБ Оряхово, членове и симпатизанти на партията.

Произвеждаме LED и в България

Кризата в България все още не е отшумяла, но първите сигнали за началото на процеса на възстановяване са факт. В последните месеци няколко български компании обявиха разширяване на производствените си мощности. Ново производство на светодиодни осветителни тела стартира в Ботевград. Инвеститорът е Инкотекс груп - технологичен лидер в Източна Европа. Внедрено е модерно оборудване от водещи производители, ангажирани са висококвалифицирани професионалисти. Новият производствен процес ще е с напълно затворен цикъл - от светодиодния чип до крайния продукт осветителни тела за битово, офисно, улично, парково или индустриално приложение. С разширяването на производството, заводът на Инкотекс ще открие повече от 100 нови работни места и ще се нареди до едни от най-перспективните инвестиционни проекти в България. След предварителен анализ за изграждане на новия завод е предпочетен Ботевград, заради наличието на квалифициран персонал.
LED осветителните тела намаляват консумацията на енергия с до 90%, оптимизирайки максимално използваната енергия. С тази инвестиция България се превръща в регионален лидер в производството на LED продукти.
Стабилните международни позиции на Инкотекс и дългогодишната фирмена история дават увереност на ръководството на компанията, че ще се справи успешно и с производството в новата сфера на високите технологии. Вицепрезидентът на компанията Пламен Дочев споделя, че производството на светодиодите ще даде свободата да се създават осветителни тела в почти всякакви разновидности и за различни приложения. По този начин крайният потребител ще може да си закупи високотехнологични осветителни тела и то произведени в България.
Официалното отриване на новата производствена линия ще се състой на 01.04.2011 г. от 11:00 ч. в завода на Инкотекс Груп в Индустриална зона "Микроелектроника", Ботевград.

Министър Дянков: Има реални перспективи за привличане на инвеститори в Северозападна България


Вчера, 29 март, министърът на финансите Симеон Дянков посети Враца и даде пресконференция относно финансовите мерки за развитие на Северозападния регион в Областна администрация - Враца. На състоялата се среща присъстваха народните представители от ГЕРБ Николай Коцев, Янко Здравков, Николай Рашев и Димитър Аврамов и областният управител на Враца Пепа Владимирова, която официално откри мероприятието. Г-жа Владимирова подчерта, че настоящата среща е част от поредицата работни срещи, състояли се до момента. Министър Дянков пък допълни, че инициативата, подета от тримата областите управители на Видин, Монтана и Враца и народните представители от ГЕРБ за сформиране на работна група от шестима министри относно проблемите на Северозапада, е дала резултат. В тази връзка той, в качеството си на министър с ключова роля при определяне приоритетите за развитие на региона, отрази мерките за привличане на повече инвеститори в тази част на България.
На първо място финансовият министър обърна внимание на инфраструктурните обекти в Северозапада, като поясни, че след среща с министрите Р. Плевнелиев, Н. Караджова и Т. Трайков, е възложено на г-н Михалев, ръководител на АПИ, изготвянето на списък с набора от инструменти, които всяко министерство и агенция може да предложи за реализиране на проектите в този регион. Като следваща мярка за привличане на инвеститорския интерес, той посочи данъчните облекчения за инвеститорите. „Праговете за клас А и Б ще са по-ниски, като от началото на 2011 г. е възможно от 25-20 млн. лв. да паднат до 7 млн. лв. за клас А и 4млн. лв. за клас Б”. Министър Дянков наблегна на факта, че "трябва да стане известно на по-големи групи от инвеститори, че този регион има такива облекчения". Това би могло да стане, както с международни изложения и визита, така и със срещи на високо ниво и двустранни посещения.
В допълнение мин. Дянков отбеляза няколко перспективни сектора за развитие на региона. Един от тях е селското стопанство, което веднъж добре развито, може да допринесе за облагодетелстването на Северозапада, имайки предвид световната тенденция за увеличаване цените на зърнените храни. Финансовият министър отбеляза наличието на инертни материали, които имат добра инвестиционна стойност. Туризмът е също сектор, който има почва за развитие. „Освен природните дадености, в региона се намират 2 старинни римски пътя, множество крепости, гранични кули, които не са изследвани" - поясни Дянков. Във връзка с това, той е отправил молба към няколко институции, в това число и Министерството на културата, да изготвят карта на културно-историческото богатство по нашите земи. Финансовият министър отбеляза, че енергетиката е един от перспективните сектори, чиято значимост се разпростира не само върху нашия регион, но достига до далеч по-мащабни размери. Интерес бе проявен към създаването на шеста Данъчна дирекция във Враца като мярка за привличане на инвеститорите. От своя страна, мин. Дянков осведоми присъстващите, че през април ще бъде проведен конкурс за териториален директор на шестата Данъчна дирекция, който ще стане известен до м. юни. Но подчерта, че едно такова създаване на Териториална данъчна дирекция предпоставя административно улеснение на бизнеса, но по своята същност не е мярка за привличане на инвестиции.
В заключителните си думи, мин. Дянков изрази готовност да съдейства за реализирането на редица проекти и изработването на последващи мерки за развитието на региона.

Дванадесет ученици ръководиха АЕЦ за един ден


Днес, 29 март 2011 г., за трета поредна година АЕЦ “Козлодуй” взе участие в Националната инициатива “Мениджър за един ден”, организирана от фондация “Джуниър Ачийвмънт България”. С отговорностите на ръководния екип на атомната електроцентрала в реална работна среда се запознаха четирима ученици от 11 клас и осем дванадесетокласници от Средно общообразователно училище “Св. св. Кирил и Методий” в гр. Козлодуй. Младежите видяха как на практика се управлява най-голямото предприятие за производство на електрическа енергия в страната и се запознаха с различни аспекти от дейностите, извършвани в него – в области като производството, осигуряването на безопасността, администрирането, управлението на търговските и на правните отношения и др. Натрупаните впечатления ще улеснят учениците при избора на професионално направление за бъдещата им реализация.
Работният ден на младите мениджъри започна със среща с ръководния екип на Дружеството, по време на която изпълнителният директор на централата Костадин Димитров им връчи длъжностни характеристики и договори за временно управление. Стефка Петрова, ръководител на управление “Администрация и контрол”, изнесе презентация, в която представи АЕЦ “Козлодуй”, системата за подбор на персонал, както и възможностите за провеждане на стаж в централата.
В рамките на деня на позицията изпълнителен директор на атомната електроцентрала работи Наталия Кръстева от 12 клас. Другите ученици заеха длъжностите заместник изпълнителен директор; директори на дирекциите “Безопасност и качество”, “Производство”, “Развитие и модернизации”, “Икономика и финанси”; ръководители на управленията “Експлоатация”, “Правно”, “Търговско”, “Администрация и контрол”; главни инженери на Електропроизводство – 1 и на Електропроизводство – 2.
Освен работа на ключови позиции в отделни дирекции и управления, съгласно програмата за деня, учениците посетиха комадните и машинните зали на втори и на работещия на пълна мощност 1000-мегаватов пети енергоблок.
С включването си в инициативата АЕЦ “Козлодуй” отново доказа, че отделя специално внимание на младите хора и подкрепя реализирането на връзката между образователната и производствената сфера.
На снимката: Костадин Димитров - изпълнителен директор на "АЕЦ Козлодуй" ЕАД, и Наталия Кръстева

СДС извади документи срещу Мирослав Найденов


СДС предостави документ за корупционни практики в Министерството на земеделието и храните и Държавен фонд "Земеделие", като сигналът е бил изпратен до парламентарната комисия за борба с корупцията.
По думите на Борис Марков, председател на предизборния щаб на СДС, сигналът е изпратен и до прокуратурата, но отговор все още няма, съобщи БГНЕС.
Сините поискаха и оставката на земеделския министър, предаде БТА.
Причина за исканата оставка е писмо, получено в СДС, според което настоящият директор на фонда Светослав Симеонов се е оплаквал от "натиск от страна на кабинета на министър Найденов за осигуряване на предимство на проблемни проекти, неотговарящи на правилата на програмата, които са разработвани от определени консултантски фирми". Писмото е писано на 25 юни 2010 г., по времето, когато Симеонов е бил заместник-изпълнителен директор на фонда, и е отправено до тогавашния директор Калина Илиева. Симеонов по-късно, след напускането на Илиева, е назначен без конкурс за изпълнителен директор на фонд "Земеделие", като по всичко личи, че е постигната сделка, за да бъдат успокоени духовете, каза Марков.
Симеонов обяснява, че за случая е уведомил Върховната касационна прокуратура, тъй като по проекта е имало разследвания и от ОЛАФ. Впоследствие на сигнала се е получило писмо от ОЛАФ, че през август 2010 г. ще извършат проверка на място по посочения конкретен проект. По време на тази проверка ще бъде установено, че проектът е одобрен неправомерно, от което произтича риск, както за имиджа на страната, така и за финансирането от страна на ЕК, пише Симеонов.
В края на документа той уверява, че не се поддава на натиск за обработка по отношение на определени проблемни проекти.
"От страна на министър Найденов сме свидетели на безкрайни PR-акции, но не и скъсване с корупционните практики в неговото ведомство", заяви още Марков. Те нямат отговор как така бившият заместник-директор на ДФЗ е станал впоследствие титуляр на фонда и допускат, че фактът, че е назначен без конкурс на длъжността означава, че има сделка между него и тези, които участват в корупционните практики.
Безучастното отношение на премиера Борисов и оставането на Мирослав Найденов на поста министър, въпреки призива на СДС за неговата оставка, както и упражняването на правомощията от Симеонов, прави премиерът съучастник в тези корупционни практики, посочи Марков.

Кметът на Бяла Слатина пише писмо за път

ДО
Г-Н РОСЕН ПЛЕВНЕЛИЕВ
МИНИСТЪР НА РЕГИОНАЛНОТО
РАЗВИТИЕ И БЛАГОУСТРОЙСТВОТО
ГР. СОФИЯ

Г-ЖА ПЕПА ВЛАДИМИРОВА
ОБЛАСТЕН УПРАВИТЕЛ НА
ОБЛАСТ ВРАЦА

Г-Н СЕРГЕЙ МИХАЛЕВ
ПРЕДСЕДАТЕЛ НА УПРАВИТЕЛНИЯ СЪВЕТ
НА АГЕНЦИЯ „ПЪТНА ИНФРАСТРУКТУРА”
ГР. СОФИЯ


ИНЖ.СТЕФАН ИЛИЕВ
ДИРЕКТОР НА ОПУ
ГР. ВРАЦА

Относно: Състояние на път II-13, преминаващ в през гр. Бяла Слатина

УВАЖАЕМИ ДАМИ И ГОСПОДА,

През територията на Община Бяла Слатина преминава Път II – 13 от границата с Община Кнежа до границата с Община Борован,
В настоящия момент той е в изключително лошо състояние, което създава сериозни предпоставки за възникване на пътно-транспортни произшествия. Въпрос на случайност е, че до този момент няма катастрофи с материални щети и човешки жертви. Особено тревожно е състоянието му в границите на гр. Бяла Слатина, като на места той вече е почти непроходим.
От 2007 година, нееднократно съм поставял въпрос за ремонта му пред различни институции, но или няма отговор, или ако има той е твърде уклончив. Години наред бяхме залъгвани, че ремонт на тази отсечка ще има, едва ли не започва, но бездействието от страна на компетентните институции доведе до сегашното крайно тежко състояние на пътя.
През 2010 год. между Общината и Областно пътно управление – Враца беше подписан Споразумителен протокол за съвместно финансиране на поддържането на републиканските пътища в чертите на гр. Бяла Слатина, като ОПУ съфинансира дейността с 5 363,20 лв. Смея да твърдя, че за тази отсечка от 3,839 км, на която не е правен ремонт повече от 20 години това са крайно недостатъчни средства. Наясно съм с тежкото финансово положение в държавата, но състоянието в общините също не е цветущо. В ситуацията на намален бюджет, е невъзможно отделянето на такъв сериозен финансов ресурс, какъвто е необходим за ремонт на гореспоменатата отсечка от второкласния път.
Имайки предвид гореизложеното, настоявам за спешни мерки за започване на ремонт на отсечката от II – 13, намираща се в границите на града или за съответно финансиране, адекватно на моментното състояние на пътя. Проблемът с този път не е от 2008 година, откогато общината е задължена да организира дейностите по поддържането му, а много отпреди това. Справедливо ли е тогава цялата тежест по ремонта да падне върху нея?

Уважаеми дами и господа,
Вярвам във Вашата адекватна реакция и компетентна намеса по проблема! Надявам се да не се налага вземането на други по-непопулярни мерки, като организирането на протести и блокиране на движението по пътищата, минаващи през общината, но Ви уверявам, че имам готовност да предприема и такива, ако ситуацията с пътя не бъде решена. В Северозападна България също живеят хора и те имат право да се движат по хубави пътища!
Приложение: Снимков материал от отсечката на път II – 13, намираща се в границите на град Бяла Слатина

С уважение,
ИНЖ. ВЕНЦИСЛАВ ВАСИЛЕВ
Кмет на Община Бяла Слатина


Ученици засадиха 1000 дръвчета


1 000 дръвчета от дъб, червен дъб, акация и явор засадиха над 70 ученици от
12 врачански училища. Акцията е дело на областна администрация като идея,
но се осъществи благодарение на училищата, община Враца, която предостави
терена, и най-вече на Горско топанство - Враца. Лесничеите бяха подготвили
целия терен с дължина от километър, разделили го бяха предварително на
парцели, а във всяка една парцела децата засадиха определен дръвчета. С
всеки един екип от ученици работеше и лесничей, за да помага със съвети на
децата. Инициативата е посветена на Световната година на гората и Седмицата
на гората, която тече от 1 до 7 април.

Поне 96 000 фирми ще платят по-малко данък тази година

До 28 март 96 000 фирми са подали декларациите за облагане с корпоративен данък по интернет, съобщават от НАП. Заради това, че са изпратили своите формуляри по този начин, те ще получат отстъпка от 1% от дължимия корпоративен данък за 2010 г. (но не повече от 1000 лв).
До момента в офис на НАП Враца по електронен път са приети 638 декларации по ЗКПО.
Остават два дни, в които всички желаещи могат да се възползват от това облекчение, защото крайният срок за подаване на декларациите за облагане с корпоративни данъци изтича в четвъртък, на 31 март. До този срок формулярите трябва да бъдат предадени в НАП, а дължимият данък да бъде заплатен.
Декларация за облагане с корпоративни данъци подават всички търговски дружества, независимо от това дали са осъществявали дейност през 2010 г. Фирмите, които не са извършвали дейност през миналата година, подават специална декларация – образец 1010а. Те не подават годишен отчет за дейността.
Декларацията за облагане с корпоративни данъци се подава от данъчно задължените лица или от техен упълномощен представител в териториалната дирекция на НАП по регистрация. Тя може да се подаде също по пощата с обратна разписка, на място в определени пощенски станции, където служителите на „Български пощи” издават входящ номер.
Списъкът на кодовете за видове плащане, номерата на банковите сметки на териториалните дирекции на НАП, както и повече информация за плащането на данъци и осигуровки по Интернет може да намерите в рубриката "Плащане" на сайта на НАП - www.nap.bg.
Повече информация и консултации за попълване на всички видове данъчни и осигурителни декларации може да се получи от информационния центъра на НАП - телефон 0700 18 700, на цената на един градски разговор.
От днес кол центърът на приходната агенция ще работи с удължено работно време до края на данъчната кампания – от 8,00 до 18,30 ч. Образци на декларациите, указания за попълването им и инструкции за плащане на дължимите данъци и осигуровки могат да се видят в сайта на НАП www.nap.bg.

Почетоха ветераните

Почетоха ветераните
Кметът на Враца лично благодари на всички научни деятели, инженери и архитекти по време на организирания от Дома на науката и техниката Ден на благодарност към ветераните. В тържеството взеха участие 130 дългогодишни дейци на техническата мисъл и действащи членове на научно техническите дружества и клубове по интереси в областния град. В словото си директорът на институцията Евелина Васкова подчерта, че тазгодишното честване на празника има по особен смисъл поради факта, че се навършват 40 години от построяването на Дома на науката и техниката. Тя акцентира, че създаването на врачанското научно средище е приемник на Българското инженерно-архитектурно дружество, което също отбелязва 90 години. Същинските празнични прояви и инициативи по повод годишнините ще бъдат осъществени през месец ноември, уточни госпожа Васкова. С почетни грамоти бяха отличени 35 врачани, допринесли със своя труд през годините за просперитета на града. Присъстващите на проявата приеха предложението на инициативния комитет по честванията да положат доброволен труд за възстановяване на чешмата в градинката срещу Дома на техниката. В Седмицата на гората в началото на април ветераните ще залесят и пространството около природозащитен център „Натура”.Гост на празника на врачанските ветерани бе академик Васил Сгурев, председател на федерацята на научно техническите съюзи в България. Кмета на града доктор Костадин Шахов поздрави ветераните с празника, като каза, че не само заради протокола, а наистина е горд и щастлив да благодари лично на хората, които вече 9 десетилетия правят града, страната и света по-модерни, по-съвременни и по-иновативни. Той подчерта, че се възхищава от тяхната амбиция да вършат добро в полза на хората и да предават знанията си на следващите поколения, което според д-р Шахов е достойно и истинско за всяко разумно поприще.

Идва Яне Янев


На 30 март (сряда) от 18 часа в Дома на техниката във Враца, лидерът на „Ред, законност и справедливост” Яне Янев и представители на националното ръководство на партията ще проведат среща с членове и симпатизанти на РЗС.
Сред темите, които ще бъдат дискутирани са: Как управлението на ГЕРБ тласка България към банкрут; Каква алтернатива предлага РЗС на рекета на монополите, спекулативните цени на стоките и полицейския произвол и Анализ на политическата обстановка в контекста на предстоящите местни избори във Враца.

Община не плаща за боклука

Експерти на РИОСВ – Враца наложиха санкция на Община Оряхово за неизпълнение на задълженията да изплати месечните отчисления, съгласно чл. 71а, ал. 1 от Закона за управление на отпадъците. В изпълнение на нормативните разпоредби за дейност по обезвреждане на отпадъците чрез депониране всеки собственик е длъжен да прави месечни отчисления в банкова сметка за чужди средства на съответната регионална инспекция по околната среда и водите на територията, на която се намира.
През 2010 година беше учредено Регионално сдружение на общините, експлоатиращи депото за твърди битови отпадъци в Оряхово.
Обхватът на регионалното сдружение включва общините: Козлодуй, Бяла Слатина, Мизия, Борован, Кнежа, Хайредин и Община Оряхово, която е и оператор на Регионалното депо за битови отпадъци. Членувайки в сдружението общините, депониращи битови отпадъци трябва да плащат за тон депониран отпадък на Община Оряхово, а Оряхово да превежда отчисления на РИОСВ – Враца.
За месеците януари и февруари на Регионално депо – Оряхово са депонирани общо 1638,2 тона отпадъци от всички общини и фирми, използващи депото.
Поради това, че към днешна дата в представената от РИОСВ – Враца банкова сметка няма постъпили средства за отчисления по чл. 71, ал. 1 от ЗУО, от страна на РИОСВ – Враца е осъществен контрол за изпълнение на задълженията по отчисления на дължимите суми.

Община Враца отново е в инициативата „Мениджър за един ден”

Днес по повод инициативата в Общинска администрация ще „стажуват” учениците Гергана Гановска от СОУ”Васил Кънчов”, Цветелина Лучникова от СОУ”Козма Тричков”и Георги Иванов от ПГТР – Враца.
„Мениджър за един ден” е сред най-популярните инициативи на Джуниър Ачийвмънт България. Тя се провежда ежегодно и в над 100 държави по целия свят. В нея винаги се включват както висши държавни управници, така и утвърдени мениджъри от всички сфери на бизнеса и обществения живот. Тези лидери дават начало на професионалната реализация на хиляди ученици по целия свят, а в замяна получават удовлетворение от предадения опит и от съвместната работа, както и вдъхновение от иновативните и свежи идеи на мотивираните млади хора. Инициативата е предназначена за ученици от края на гимназиалния курс и за студенти от първите години на университета - 16-23 годишни.
Организирането на “Мениджър за един ден” е в пълен синхрон с образователната политика, провеждана от Европейския Съюз – образованието да бъде все повече с практическа насоченост, за да могат младите хора да получат истинска подготовка за реалния свят на бизнес отношенията.

Откраднаха трактор

В РУП-Роман е получено съобщение, че през изминалата нощ от стопански двор в с. Камено поле е извършена кражба на колесен трактор марка „CASE JX 95. При извършения оглед на мястото е установено, че трактора е изкаран на собствен ход от стопанския двор, като е съборена телена оградна врежа. Машината още не е намерена. Образувано е дознание.

Вечер на хумора предстои във Враца

Клубът на дейците на културата във Враца организира Вечер на хумора с участието на врачански творци.
Свои хумористични творби ще прочетат Веско Лазаров, Иван Кошничарски, Валентина Панова, Иван Христов, Цветан Дочев, Анета Дилова, Петър Гонков, Евдокия Марангозова, Върбан Велчев и други.
Водещи на хумористичната вечер ще бъдат Цветан Дочев и Иван Христов от Бистрец.
Вечерта на хумора ще се състои на 30 март /сряда/ 2011 година от 17,30 часа в Синята зала на Младежкия дом.

Математици се състезаваха в Криводол


СОУ „Св. св. Кирил и Методий” – Криводол и Народно читалище „Н. Й. Вапцаров-1924” организираха за децата от началния курс математическо състезание. В двата отбора – „Ракета” и „Комета” се състезаваха по шест ученици от 2 до 4 клас. Самото състезание включваше занимателни и логически задачи. Резултатите бяха оценявани от жури, което справедливо отсъди първа награда на отбор „Комета” и само с две точки по-малко получи другия отбор „Ракета”. Участниците получиха награди от организаторите.
Проявата бе обогатена и със стихове за математиката, изпълнени от група ученици и презентация, представена от учителката на втори клас Марияна Величкова.

понеделник, 28 март 2011 г.

Дянков идва


Вицепремиерът и финансист на държавата днес идва във Враца. Той е поканен от депутатите на ГЕРБ и ще трябва да разкрие какви финансови мерки ще предложи за развитието на Северозапада.Той ще връчи и сертификатите на 8-те ученика, които са в в областната адмионистрация по инициативата "Мениджър за един ден". В този край той е вече за 4 път, но до сега не е решил един от основните проблеми на региона – връщане дирекцията на НАП, било във Враца, Видин или Монтана. Защото бизнесмените от трите области на Северозапада сега ходят чак до Велико Търново.

Ученици правят мебели


В СОУ „Св. св. Кирил и Методий” град Криводол беше направено представяне на резултатите от обучението в професионалната паралелка „Оператор в дървообработването” – специалност „Производство на мебели”. Представянето уважиха кмета на общината инж. Николай Иванов, Ивайло Тотев – Управител на „Мебел” – Криводол, ученици, учители и директори на общинските училища.
От 2008/2009 учебна година в училището е разкрита паралелка по дървообработване, специалност „Производство на мебели” с четиригодишен срок на обучение – втора квалификационна степен. Днес обучаващите се по тази специалност са 45. Те се обучават от квалифицирани преподаватели. Учениците усвояват знания по дървообработване, техническо чертане, електротехника, материалознание и специални предмети. Обучението е обезпечено с кабинети и работилници, оборудвани със съвременни дървообработващи машини за всички операции. С дарение от Петко Хаджийски от с. Градешница е закупено и работно облекло за учениците от IX, X и XI клас.
В училището бе открита и изложба на мебели, произведени от учениците за популяризиране на професионалното обучение.

Огънят на театрална трупа „Три-четири!” с посвещение на град Лом

По повод „Часът на земята” на 26 март, Общинска администрация в Лом представи в празничната програма за града гостуващо светлинно и огнено шоу, изпълнено от децата и юношите от театрална трупа „Три-четири!” към Обединен детски комплекс –Козлодуй. Младите участници в артистичната формация бяха възхитени от приказната атмосфера по време на празника и от присъствието на многото млади хора на артистичната сцена, потопена в мистичната светлина на стотиците свещи и огнени факли под тъмното, звездно небе. За тях участието в специалната вечер бе изключително преживяване, което на практика дава възможност на изкуството да се случва по един непринуден, непреднамерен и подчертано младежки начин, със свободен изказ и воля на младите хора.

Като гости на събитието, участниците в екипа на Обединен детски комплекс напълно подкрепят идеята за присъединяване на общността към актуалните екологични идеи на съвремието, реализирани в гр. Лом по един новаторски начин - през средствата на древната символика, изкуството и младежкото творчество, а оказаната подкрепа на младите хора е силна индикация за модерно управление и инвестиции в бъдещето на града. По думите на г-жа Татяна Спасова, директор на ОДК – Козлодуй, именно така красотата на гр. Лом се запазва и развива, а реализацията на подобни съвместни мероприятия доказва успешно разширяване на културните взаимодействия и същевременно постига обогатяване на съхраняваните в гр. Лом дългогодишни традиции в областта на изкуството и културата.
Това е първото представяне на театрална трупа „Три-четири!” в своя наскоро обновен състав извън рамките на Козлодуй. Уникалното в шоуто е, че участниците са на възраст от 6 – до 19 годишни, и за разлика от предишни години, сега в мистерията на огъня и светлината са посветени деца от предучилищна и начална училищна възраст. Малките театрали са изключително горди и трогнати от топлото посрещане в гр. Лом, от перфектната организация на празника и добронамерената публика на града. Всеки един от екипа на ОДК – Козлодуй получи специално внимание и подаръци, като цялата група бе присъединена към специална вечеря по повод събитието. С благодарност и признание за оказаното доверие и аплодисменти, артистите от театрална трупа „Три-четири” вече са верни приятели на общината и с желание заявяват своята готовност за бъдеща подкрепа по отношение на младежкото творчество, култура и изкуство в гр. Лом.

Започна процедура за избор на управител на ДКЦ -1

Днес се проведе първото заседание на Комисията за провеждане на публичен подбор за избор на управител на „ДКЦ-1”ЕООД –Враца, избрана с Решение № 889/ 10.02.2011 година по Протокол № 68 на Общински съвет-Враца.
Работата на Комисията започна с проверка на съответствие на подадените документи с изискванията определени с Решението на Общинският съвет за провеждане на конкурса.
Всички кандидати бяха допуснати до следващия етап на конкурса.
Комисията продължи работата си с оценка на предоставените програми за развитите на дружеството.
На 29.03.2011 година от 13,30 часа ще се проведе събеседване с допуснатите до този етап кандидати.
Лицата подали документи за участие в конкурса са :
д-р Крум Кирилов Крумов,Адриан Руменов Тодоров и Мария Петрова Гуркова

Областното ръководство на ПП ГЕРБ Враца разясни част от предстоящите земеделски и инфраструктурни инициативи


На състоялата се днес пресконференция относно мерките за развитие на Северозапада участие взеха народният представител от ПП ГЕРБ Николай Коцев, областният управител Пепа Владимирова и зам.-областния управител Цветелина Теофилова. Като основен фактор за развитие на Северозапада и привличане на инвестиции, г-н Коцев отбеляза изграждането на инфраструктурата. „Инфраструктурата е един от основните показатели, по които инвеститорите сверяват часовниците си“ – заяви той. В тази връзка Николай Коцев отбеляза, че протестът на БСП е безпочвен, т.к. се основава на принципи крайно нетипични при пазарна икономика. „Несериозно е една партия да иска да вземе властта на всяка цена“ – коментира Коцев.
По-подробно бе обсъдена инициативата, която поде ПП ГЕРБ относно дребните земеделски производители. „Всички общински ръководители на ГЕРБ имат секретари, които тези седмици ще бъдат обучени във Фонд „Земеделие“ и Разплащателната агенция, за да обикалят по места и разясняват на дребните земеделски производители по какви мерки може да се кандидатства безплатно“ – уточни Николай Коцев. Впоследствие ще бъде създадено Консултантско звено към ГЕРБ, което да подпомага това начинание и изяснява подобни въпроси.
Областният управител на Враца Пепа Владимирова пък отбеляза, че в сряда ще се състои среща с новото ръковоство на АПИ, на която ще бъдат разгледани пътни проекти от трите области – Видин, Враца и Монтана и ще се обсъди възможността да започне изпълнението на част от тях. Пепа Владимирова отбеляза, че област Враца е с най-голям брой готови проекти, което дава предимство пред другите две области. Също така тя посочи, че на състоялата се среща във Враца, по покана на тримата областни управители, с г-жа Николина Николова, член на УС на АПИ, бе обсъден проблемът с пътната инфраструктура в трите области. След което бе инициирано писмо с искането пътят Видин-Мездра да стане национален пътен обект с габарити Г 20. Областният управител подчерта, че има уверението на ръководството на Агенция „Пътна инфраструктура“, че околовръстният път на Враца (12 км), който в момента е с Г 10,5, ще се препроектира с габарити Г 20.
В заключение, Пепа Владимирова наблегна на факта, че „в региона народните представители от различните политически партии трябва да работят обединени за по-добър начин на живот на съгражданите си, а в парламента да прокарват политиката на своята партия“.

Награди за врачански педагози

На 26 и 27 март 2011г. в Двореца на културата и спорта във Варна бе проведена Втората пролетна национална конференция «Общуването в професията на учителя», организирана от Дружеството на психолозите в България, Център « ZS Консулт за обучение, консултации и тренинг» , ОУ «Капитан Петко войвода» и Община Варна, с научен ръководител проф.д-р Мариана Стефанова. Участваха представители от цяла България.
На конференцията бяха допуснати и представени 32 доклада, от които 8 от представители на община Враца. В първа секция «Общуването в детската градина и начален етап на образованието» бяха представени 17 доклада. Сред тях 7 са на врачански педагози. Награден бе доклада на учителите от ОДЗ «Звънче» гр.Враца Ваня Йорданова и Илиана Вълова «Добротата и приятелството - превенция на агресивното поведение”. Представените добри иновативни практики доказват постигане във висока степен на нови аспекти на дидактическо общуване и педагогическа комуникация в предучилищните заведения на територията на община Враца.

Кметът на Враца кани индонезийци

Днес кметът на Община Враца –д-р Костадин Шахов прие временно управляващия посолството на Република Индонезия в България -г-н Ади Хартомо. На срещата кметът на Враца изяви желание добрите взаимоотношения между посолството и Община Враца да продължат. Използва повода да покани индонезийски танцови състави да участват във Фолклорния Фестивал „Врачанска пролет”, който се провежда от 29 април до 1 май.

Г-н Хартомо благодари за гостоприемството и заяви, че след идването на новия посланик, той ще бъде посредник в задълбочаването на отношенията между Посолството и Община Враца.
Кметът покани представители на бизнеса от Индонезия да посетят нашия красив град Враца. По този начин ще бъдат насърчени взаимоотношенията между предприемачите от двете страни за развитие на международното сътрудничество.

ВМРО: Общинският съвет във Враца действа като ликвидационен съвет

Мнението е на общиският съветник от ВМРО Красимир Богданов и беше изказано на последното заседание на Общинският съвет във Враца, състояло се на 24 март. Поводът е предложението за закриване на детска ясла №7 и обединяването на бившите Текстилен и Строителен техникуми. Богданов се обърна към колегите си, да се замислят с какво ще бъдат запомнени като съветници, защото Общинският съвет се е превърнал във ликвидационен съвет. През настоящия мандат в община Враца бяха закрити единадесет училища, а многократно бяха внасяни докладни за закриване или обединяване на детски градини.
«По този път, Враца бавно и сигурно върви към ликвидация. Освен това, остава съмнение относно сградите на някогашната текстилна фабрика, които са собственост на училището и се намират в центъра на града. Най-вероятно тези трансформации са породени от нечии апетити към имота». След състоялите се дебати предложението за закриване на яслата и обединение на професионалните гимназии беше отхвърлено.
В точка Питания към кмета, от ВМРО поискаха информация във връзка с проекта за изграждане на високоскоростно железопътно трасе и намеренията на общинското ръководство, както и за числото на новорегистрираните граждани в населените места на община Враца през 2010 г.

Експредседател на НС дари 1000 лева за паметник

Днес в актовата зала на СОУ „Васил Кънчов”-Враца се проведе среща на Инициативния комитет за набиране на средства за изграждане на паметник на видния врачански общественник, политик, публицист и писател Васил Кънчов.
От представения отчет стана ясно, че досега са набрани средства в размер на 3 568 лева. Автор на паметника е скулптура Цено Ценов, архитектурното оформление е дело на Иван Велев.
Идеята за построяването на паметника е възникнала през 2008 година, когато с Решение на ОбС-Враца е определено и мястото за неговото поставяне- градинката на пл.”Руски”.
Изграждането на паметника е една от инициативите на училище СОУ „Васил Кънчов”-Враца във връзка с отбелязването на 150 годишнина от рождението на Васил Кънчов, която ще се чества през 2012 година.
Борислав Великов – Председател на НС мандат 2001-2005 година, направи дарение в размер на 1000 лева за благородната кауза. Беше му връчена почетна грамота от г-жа Маринела Петрова –Директор на Дирекция „Култура, социални и хуманитарни дейности” към Община Враца.

Сдружението на жените в ядрената индустрия с полслание до японския клон на организацията

В писмо, адресирано до Junko Ogawa – президент на Women in Nuclear в Япония, жените от организацията в България изразяват своето съпричастие към трудностите, които преживява страната на изгряващото слънце вследствие на катастрофалното земетресение от 11 март, и към усилията на специалистите за овладяване на кризата в АЕЦ „Фукушима”.

„Искрено съчувстваме на Вас, членовете на WiN- Japan и целия японски народ за сполетялото Ви нещастие.
Искрено Ви подкрепяме и се възхищаваме на усилията, които полагате да се справяте адекватно в създалата се ситуация!
Надяваме се заедно с Вас, че катастрофата няма да се задълбочава! Да, това събитие най-вероятно ще забави развитието на ядрената индустрия за известно време, но сме сигурни, че за сметка на това ще се вложат още по-големи усилия и средства за повишаване на нейната безопасност, надеждност и сигурност! Ако можем да ви бъдем полезни с каквото и да е и това е в нашите възможности – ще се отзовем! Кураж!” – се казва в писмото.

Междувременно, от Борда на WiN – Global е постъпило предложение по време на световната годишна конференция на организацията, която ще се състои в България, да бъдe проведена дарителска кампания сред участниците, и набраните средства да бъдат предоставени на WiN-Япония.

Допълнителна информация

През 2011 година WIN – България ще бъде домакин на 19-та Световна годишна конференция на WIN GLOBAL. Форумът ще се проведе в периода 6-10 юни 2011 г. в черноморския комплекс „Ривиера”.
През 2010 г. Световната конференция на организацията се състоя в Южна Корея, а през 2009 г. събитието се проведе във Вашингтон (САЩ). Фактът, че през следващата година именно на България е поверено домакинството на форума е признание за активната работа на българския клон и същевременно висока отговорност. С ясното съзнание за сериозния международен ангажимент. WiN – България своевременно създаде организационен комитет и от няколко месеца е в усилена подготовка за събитието, което ще протече под наслова „Ядрената индустрия за един по-добър свят”.

РЗОК Враца преведе парите за февруари

Районната здравноосигурителна каса във Враца преведе днес /понеделник – 28 март/ средствата на изпълнителите на медицинска помощ и аптеки за извършена и отчетена дейност през месец февруари. Общият размер на плащанията е 3 464 925 лв.
Общопрактикуващите лекари са извършили и заявили дейности в размер на 328 997 лв, специализираната извънболнична медицинска помощ – 364 916 лв., за извършени медико-диагностични дейности лабораториите ще получат 104 179 лв., а изпълнителите на дентална помощ са отчели по здравна каса дейности в размер на 198 452 лв.
За отпускане на лекарства за домашно лечение, медицински изделия и диетични храни за специални медицински цели за отчетния период 1-15 февруари 2011 г. на аптеките във врачанска област са преведени 556 729 лв.
За лечение на пациенти по клинични пътеки болниците от областта са отчели средства в размер на 1 899 114 лв. За оказана медицинска помощ на здравнонеосигурени родилки лечебните заведения ще получат 9 870 лв., а за лечение на чужди граждани на изпълнителите на медицинска помощ са преведени 2 668 лв.

Ученици правят сайт на музей

Утре, 29 март,от 11. 00 ч. в Малка зала на ХГ „Иван Фунев” при РИМ – Враца ще се състои презентация на интернет сайта на vratsa-regionalmuseum.eu
Тои е съвместна продукция на РИМ – Враца и ученици от VIII клас (Информационни технологии) при ПМГ „Акад. Иван Ценов” - Враца , представящ археологически ценности и културно-исторически паметници от Врачански регион.

Ученици правятсайт нна музей

Утре, 29 март,от 11. 00 ч. в Малка зала на ХГ „Иван Фунев” при РИМ – Враца ще се състои презентация на интернет сайта на vratsa-regionalmuseum.eu
Тои е съвместна продукция на РИМ – Враца и ученици от VIII клас (Информационни технологии) при ПМГ „Акад. Иван Ценов” - Враца , представящ археологически ценности и културно-исторически паметници от Врачански регион.

Загинал шофьор след удар в бордюр

Снощи около 20:30ч. на пътя между Мизия и Оряхово, при движение с несъобразена скорост излиза от пътното платно и се блъска в бетонен бордюр лек автомобил „Фиат Мареа”. Водачът П.К.на 42 години от Оряхово е загинал. Образувано е дознание.

Вместо любов, побой и обир

Снощи в 22:11ч. в РУП-Враца е получено съобщение от С.П./32-годишна/ от Враца, която е заявила, че около 22:00 часа във Враца, на неохраняем паркинг срещу фирма Химко, 4-5 неизвестни лица са отвлекли лицето Р.Н./31г./ от град Мизия, докато двамата били в лек автомобил „Рено”. След ОИМ е установено, че не се касае за отвличане. На Р.Н. му е нанесен побой, а след завръщането му при автомобила е установено, че от колата са откраднати: лични документи, дебитни карти,сумата от 350 лева, златен ланец, златен пръстен, златна гривна. От чантата на С.П. липсвали дамски принадлежности и мобилен телефон. Работата по случая продължава.

"Ботев" Криводол загуби в Етрополе

„Ботев”-Криводол загуби като гост с 1:0 от „Чавдар”-Етрополе в отложен мач от 17 кръг на първенството в Западната „Б” група. Двубоят бе равностоен, като липсваха положения и пред двете врати. Домакините отбелязоха единствения гол още в 4-ата минута. Футболист на „Чавдар” центрира отдясно и Благой Пасков с глава се разписа за 1:0. В 15-ата минута тимът от Етрополе имаше възможност да удвои преднината си, но вратарят Данов спаси. В 30-ата минута от пряк свободен удар от около 30 метра футболист на домакините стреля силно и отново добра намеса на стража на „Ботев” не позволи да се стигне до втори гол. Гостите имаха само едно по-сериозно положение. В 37-ата минута Борис Петков бе изведен сам срещу вратаря на домакините, но ударът му бе спасен. През втората част играта се водеше предимно в средата на терена. Възпитаниците на Иван Ценов опитаха да прпоменят негативния за тях резултат и създадоха няколко опасни положения. Атаките им обаче бяха спирани от съдиите със засади. Така двубоят завърши с минимална победа с 1:0 за „Чавдар”-Етрополе. В следващия кръг отборът на „Ботев”-Криводол гостува на „Вихрен”-Сандански. Двубоят ще се играе на 3 април от 17.00 часа.
След мача старши-треньорът на „Ботев”-Криводол Иван Ценов каза: „Много рано допуснахме гол и до 15-ата минута имаше много грешки в играта ни. После се успокоихме. Приехме играта в нашата половина и разчитахме на контраатаки, но ни липсваше извеждащият пас. Това е и причината, поради която не успяхме да изравним”.
„Ботев”-Криводол:Данов /капитан/, Милчев /ж.к./, Димитров /ж.к./, Филипов, Ирфан, Петков /46-Б. Папазов/, Кунчев, Манолов /78-Б. Ефремов/, П. Петров, Салиф, Чирпанов /61-А. Петров/

Пролетно почистване направи ГЕРБ в Бяла Слатина


Общинската организация на ПП ГЕРБ – Бяла Слатина проведе акция по почистване. В нея се включи народния представител избран от 6-ти МИР Враца д-р Янко Здравков, ръководството на партията и активисти от отделните структури-МГЕРБ, ЖГЕРБ и СГЕРБ. Инициативата стартира в 11.00 часа на изхода на града в посока Враца. Ентусиазираните участници в инициативата допринесоха изключително замърсения участък да придобие друг облик и гр. Бяла Слатина да стане по-чист.

Представиха пилотите на АМК „СТАРТ - Н- КРИВОДОЛ”


На пистата за рали и автокрос в Криводол се състоя представянето на пилотите от АМК „СТАРТ-Н-КРИВОДОЛ”. На церемонията присъстваха Камен Михайлов - председател на Техническата комисия и член на Управителния съвет на БФАС и Директор на Рали България, Владимир Илиев – завеждащ катедра „Автомобилизъм” в Националната спортна академия, инж. Спас Спасов – зам. управител на „Строител – Криводол” ЕООД и зам. председател на „Старт-Н-Криводол”, инж. Розалина Георгиева – директор „Специализирана администрация” към Общината, състезатели от отбори, участващи в рали и автокрос шампионатите, граждани и гости на Криводол.
Пилотите от „Старт-Н-Криводол” бяха представени от капитана на отбора, майстора на спорта и седемкратен шампион на България по автокрос – Александър Атанасов. В рали кроса Криводол ще се представи от Ани Ванков, Васил Василев и Крум Крумов, в автокроса от Андрей Колев и Александър Атанасов.
След представянето на отбора, по трасето в Криводол се проведоха тестове на автомобилите, в които взеха и участие състезатели от Старт- Н- Монтана, Нерон –Монтана, Монтана Рейсинг, Вида Спорт и столичните клубове Джордан Рейсинг, Рангелов Мотор спорт, Боила Мотор спорт.

неделя, 27 март 2011 г.

Открита е изложба „Незабравимите актьори”

С гласа на обичания Андрей Чапразов и трогателните слова на неговия син Михаил Чапразов бе открита изложбата „Незабравимите артисти” в Регионална библиотека „Христо Ботев”. В над петдесет фотоса от театрални спектакли и игрални филми е представено творчеството на „незабравимите” от „златното поколение” на българския театър: Апостол Карамитев, Спас Джонев, Йордан Матев, Любомир Кабакчиев, Лео Конфорти, Асен Миланов, Георги Черкелов, Георги Георгиев-Гец, Иван Кондов, Георги Раданов, Ирина Тасева, Маргарита Дупаринова, Ружа Делчева, Иванка Димитрова, Мила Павлова, Славка Славова, Таня Масалитинова, Виолета Бахчеванова, Виолета Минкова, Любомир Киселечки, Николина Лекова, Виолета Николова, Стефан Гецов…

„Репетиции, разходки до сред нощ, светли радости и дълбоки тъги, безкрайни разговори и сълзи, влюбвания и разлюбвания, какво ли не преживяхме… В златното време на поколението ни се вляха Сава Хашъмов, Стефан Данаилов, Велко Кънев, Михаил Петров, Георги Гайтаников, Константин Цанев, Валя Гиндева и още много. Пред най-младите стои дълъг път. Те ще изкачват върхове, ще изиграят свои и несвои роли, ще скърбят и ще се радват, ще вървят към победи и несполуки, но трябва да знаят, че са стъпили на „бял мермер камък”, наречен български театър.” – ще напише в спомените си Андрей Чапразов години по-късно за онези времена. Върху архивните фотоси се смеят и плачат героите на емблематични за българския театър постановки. Синът на роденият в Оряхово актьор Михаил Чапразов се е заел със задачата да покаже и разкаже на младите за плеядата незабравими освен чрез традиционната изложба и с помощта на модерната техника. „ С професионален екип се създаде първият по род си електронен музей „Незабравимите артисти” - www.andreichaprazov.com който цели запазването на културните и исторически ценности и родовата памет. Особено днес, в период не само на икономическа, но и културна криза в епохата на глобализация и европеизация, която поставя въпроса за българската индентичност в контекста на европейското културно наследство. Основна задача на фондация „Незабравимите артисти” е опазване на достиженията на българското културно наследство и съхраняване на паметта за големи български и еврейски творци от миналото. С научна цел за студенти, преподаватели, любители на театралното и филмово изкуство, за библиотеките, музеите и читалищата от страната.” - разказва той, с голяма благодарност към своята майка – съпругата на актьора Мария Петкова Грамчева-Чапразова и на адв. Силвия Цветкова.
Калина Тодорова

Младежи от БСП посетиха парламента


На 25 март по покана на народния представител от Врачански многомандатен избирателен район, Георги Божинов, се организира посещение на Народното събрание и Националния съвет на БСП за тридесет младежи от всички общини на областта. Посещението в народното събрание започна с участие в парламентарния контрол и продължи със среща между представителите на Младежкото обединение в БСП с председателя на НС на БСП, Сергей Станишев, и народните представители Георги Божинов, Корнелия Нинова, Михаил Миков, Янаки Стоилов, както и депутата от Европейския парламент Кристиян Вигенин. На срещата се обсъди работата на парламентарната група на Коалиция за България, законодателните инициативи и възможностите за влияние при вземане на решения, както и конкретни проблеми на област Враца. Младежите се интересуваха от възможностите за развитие на региона, споделиха своите притеснения от задълбочаващата се криза, проблемите с безработицата и обезлюдяването на областта.
Посещението продължи в националния съвет на БСП, където им бяха представени структурата и работата на организацията. Запознаха се с ръководителите на отели, посетиха пресцентъра на НС на БСП, отделите организационен, секторни политики, международен, отдел избори, както и кабинета на председателя. В края на посещението бе организирана среща с Катя Николова – секретар на НС на БСП и отговорник за област Враца и ръководството на Младежкото обединение. Бяха дискутирани както въпроси свързани с ролята на младежите в БСП, така и предстоящи кампании и инициативи, целящи подготовката и включването на повече млади хора в предстоящите избори. В края на деня младежите споделиха, че въпреки изтощителния ден имат надежда и ще продължат да се боря за по-добър живот и заедно със своите приятели ще подкрепят протеста на следващия ден.