Бисквитки

четвъртък, 5 май 2011 г.

Контролът на пети блок на АЕЦ “Козлодуй" показа наличие на индикации за механични дефекти

В рамките на годишния планов ремонт на пети блок на АЕЦ “Козлодуй”, започнал на 24 април, като част от предвидените дейности, е извършен контрол на защитните тръби (чохли) на органите за регулиране на Системата за управление и защита на блока. Контролът, направен посредством вихровотоков и ултразвуков метод, показа наличие на индикации за механични дефекти (пукнатини) в 37 от тръбите.
На основата на тези резултати е взето решение за подмяна на пълния комплект от 61 броя защитни тръби. Изпълнението на подмяната е предвидено в обема ремонтни дейности на пети блок и няма да се отрази на планираната продължителност на престоя на блока –до началото на м. юни. Всички останали ремонтни дейности, модернизации и профилактика на оборудването се извършват по график.
Другият 1000-мегаватов блок на АЕЦ “Козлодуй” – шести, работи със 100% натоварване на мощността.

„Дъга” отпразнува 55 годишнина


Днес в Драматично куклен театър – Враца ръководството и възпитаниците на ЦДГ „Дъга” гр. Враца отпразнуваха 55-та годишнина от създаването на своята детска градина, 35 години от откриването на новата сграда и 5-та годишнина от именуването с името „Дъга”.
На събитието гости бяха Председателят на Общински съвет – Враца – г-жа Малина Николова, Зам.-кмета по социални и хуманитарни дейности в община Враца – д-р Михаил Шарков, Експерти от Регионален инспекторат по образование - Враца, родители, гости, бивши и настоящи преподаватели.
На празника родители и гости се насладиха на изпълненията на малките възпитаници, които представиха спектакъла „Приказна дъга”
В словото си , зам – кмета д-р Шарков поздрави ръководството и възпитаниците с настоящите празници.
„Всеки учител, работил тук е посветил дните си, любовта, професионализма си на благородната мисия да възпитава в децата доброта, интелект и творчество.
Истинската любов в очите на малките деца, благодарността на родителите им и признателността им за майчинската грижа са най-хубавия подарък за днешния празник.
Пожелавам ви здраве, дръзновение и благородство!
Скъпи деца, даваме ви цялата си обич и ви желаем безгрижно детство, много мечти, смях и приятели! –казва още в поздравителния си адрес д-р Шарков.

сряда, 4 май 2011 г.

Дамски клуб благодари за подкрепата на врачани


Успешно приключи инициативата на Дамски клуб „Вратица” и ВМРО за събиране на стари дрехи и обувки. Много граждани се отзоваха на благородния призив да помогнат деца, нуждаещи се от подкрепа.
На 04.05.2011г., дамите от клуб „Вратица” се включиха в представянето „Пролетна фолклорна китка” във филиала на ЦДГ „Българче” в кв. Кулата. Насладата от фолклорното представяне беше неповторима и всичките усмивки бяха за децата и техните гости!
Присъствието на тържеството беше продължение на „Великденската инициатива” за събиране на дрехи. На децата се предоставиха част от събраните дрехи и играчки по време на дарителската кампания. Останалите дарения ще се предоставят на други нуждаещи се деца. Това предстои!
Сега е моментът, в който Дамски клуб „Вратица” и ВМРО да благодарят на всички граждани на Враца за направените дарения.
Погледнете усмивките на децата! Благодарим, Враца!!!

Спортните прояви през месец май във Враца

В заседателната зала на Община Враца се състоя заседание на Организационния комитет за организиране и провеждане на Общинските спортни мероприятия за месец май 2011г.
• На 12 май ще бъде проведен Общински турнир по лека атлетика „Лъвски скок” за III и IV клас. Целта е да популяризира леката атлетика в началните училища на Община Враца, да направи преглед на постиженията на училищата и да се обмени опит между учителите. Състезанието ще се проведе от 13.30 ч. в покритата лекоатлетическа писта или стадион „Христо Ботев” . Право на участие имат учениците от за III и IV клас. Класирането ще бъде отборно по системата:
І място - 13 точки
ІІ място - 11 точки
ІІІ място - 10 точки и т.н.
Точките за отборното класиране носят първите 4 състезатели от отбор. Отборното класиране е по възраст /ІІІ клас момичета + момчета и ІV клас/;
• Индивидуалните победители до шесто място, а отборите до трето място ще получат награди.
Международния ден на предизвикателството 14 май ще бъде отбелязан с лекоатлетически крос . Целта на проявата е да се популяризират системните занимания с физически упражнения и спорт и тяхната роля за здравето, добрата форма, работоспособността и дълголетието на хората. Лекоатлетическият крос ще се проведе на 14.05.2010 год. от 10:00 часа в спортния комплекс пред стадион „Христо Ботев. Дисциплините са 600 метра и 1200 м - участие в дисциплина по желание. Право на участие имат Всички желаещи граждани на Враца - без ограничение на възраст и пол. Организаторите са осигурили Грамоти и материални награди.
Ден на отворените врати на15 май 2011 г. и лекоатлетическа щафета за учащи се и възрастни
по случай деня на Българския спорт - на 18 май 2011 г.ще бъде проведена във Враца, под патронажа на Кмета на Община Враца д-р КОСТАДИН ШАХОВ
Организатори са Община Враца, СУ „Св. Кл. Охридски” – Враца, УСК „Враца 2004” и РИО – Враца. Целта е Популяризиране на лекоатлетическите бягания сред учащите се и по случай 17 май – Ден на спорта
1. ДАТА НА ПРОВЕЖДАНЕ: 18 май 2010 год. – 0930 часа
пл. „Суми”




I група (III – IV клас)

СТАРТ: светофари пл. “Руски” – бул. “Христо Ботев” – читалище “Развитие”

ФИНАЛ:
Община Враца


2

II u III групи (V - VІІІ клас и ІХ - ХIІ клас)

СТАРТ: пл. “Суми” – пл. “Благоев” – бул. “М. Орозов” – светофари пл. “Руски” – бул. “Христо Ботев” – Читалище “Развитие”

ФИНАЛ:
Община Враца

3. УЧАСТНИЦИ

I-ва група - III – IV клас – общо 5 поста
(3 момчета и 2 момичета, родени 2000 - 2001 год.)

I-ви пост (момче) 120 м – до заложна къща “Престиж”
II-ри пост (момиче) 100 м – до ДСК
III-ти пост (момче) 120 м – до Съдебната палата
IV-ти пост (момиче) 120 м – до читалище “Развитие”
V-ти пост (момче) 80 м – финал пред Община Враца

.

II-ра група – V – VIII клас – общо 8 поста
(4 момчета и 4 момичета, родени 1996 – 1999 г.)

I-ви пост (момче) 180 м – пл. “Суми” до Печатницата
II-ри пост (момиче) 170 м – до пл. “Благоев”
III-ти пост (момче) 250 м – до светофара на бул. “Мито Орозов”
IV-ти пост (момиче) 200 м – до светофара на пл. “Руски”
V-ти пост (момче) 200 м – до ДСК
VI-ти пост (момиче) 120 м – до Съдебната палата
VII-ми пост (момче) 120 м – до читалище “Развитие”
VIII-ми пост (момиче) 80 м – финал пред Община Враца

3
III-та група – IХ – ХII клас
(4 момчета и 4 момичета, родени 1992 – 1995 г.)

I-ви пост (момче) 180 м – пл. “Суми” до Печатницата
II-ри пост (момиче) 170 м – до пл. “Благоев”
III-ти пост (момче) 250 м – до светофара на бул. “Мито Орозов”
IV-ти пост (момиче) 200 м – до светофара на пл. “Руски”
V-ти пост (момче) 200 м – до ДСК
VI-ти пост (момиче) 120 м – до Съдебната палата
VII-ми пост (момче) 120 м – до читалище “Развитие”
VIII-ми пост (момиче) 80 м – финал пред Община Враца


IV-та група – Щафета за възрастни, без ограничение на възрастта - Представители на различни институции и организации от гр. Враца

Изминава същият маршрут, посочен в Наредбата за маршрута на ІІІ-та група. Без състезателен характер.

Отборно: От I до III място за всяка възрастова група

На 15 май 2011 г. от 10.00 ще бъдат отворени всички спортни обекти - басейни, спортни зали, писти за безплатно ползване от гражданите на гр. Враца!

Загуба на "Ботев" Криводол в Симитли

„Септември“-Симитли надигра като домакин с 2:1 тима на „Ботев“-Криводол в мач от 25 кръг на първенството в Западната „Б” група. Срещата започна с натиск на гостите, които още в 5-ата минута откриха резултата. След комбинация през центъра Ерай Салиф от границата на пеналта със силен удар прати топката в долния ляв ъгъл за 0:1. След попадението домакините упражниха натиск и при едно центриране от корнер топката срещна ръката на Чирпанов. Реферът Михаил Александров не се поколеба и отсъди дузпа. Точен от бялата точка за 1:1 бе Атанас Николов. Само две минути по-късно домакините поведоха в резултата. След контраатаката от дясно и прострелно центриране пред вратата на „Ботев“ Цветан Николов се разписа за 2:1. Криводолските футболисти реагираха като ужилени и атаките към вратата на домакините се редяха една след друга. Най-чистото положение пропусна Салиф в края на първата част, когато бе изведен зад защитата на „Септември“ и прехвърли вратаря, но и вратата. Второто полувреме отново започна с натиск на криводолските футболисти. В 48-ата минута Петър Петров нахлу от ляво, но в последния момент бранител на домакините отне топката. Домакините имаха 2-3 възможности за гол, но вратарят на гостите Пламен Маринов се намеси добре и спаси. В 75-ата минута тимът от Криводол имаше претенции за дузпа. Борис Папазов центрира в наказателното поле, където футболист на домакините игра с ръка, но реферът остана безмълвен. Пет минути по-късно Върбанов центрира и Петър Петров стреля опасно с глава, но топката срещна страничния стълб. Три минути преди последния съдийски сигнал гостите имаха още една възможност да изравнят. Салиф стреля от границата на наказателното поле, но бранител на домакините изчисти топката от голлинията. Така срещата приключи при резултат 2:1 в полза на „Септември“-Симитли.
След мача старши-треньорът на „Ботев”-Криводол Иван Ценов каза: „Получи се интересен мач. Започнахме добре, но след това позволихме на противника да поведе. После отново разкрихме възможностите си и взехме инициативата в свои ръце, но за съжаление не успяхме да реализираме положенията си. Можехме да си тръгнем поне с точка от Симитли. Като цяло съм доволен от играта на футболистите, предвид ситуацията, в която се намираме”.
„Ботев”-Криводол:Маринов, Димитров /капитан/, Ефремов, Ирфан, Ивов, Манолов, П. Петров, Папазов /76-Върбанов/, Каменов /46-А. Петров/, Салиф, Чирпанов

Екоинспецията връчи награди


Директорът на РИОСВ – Враца инж. Тодорка Гергова връчи наградите на призьорите в конкурса “Промени облика се за 10 дни”. Конкурсът се провежда за първи път и е по повод Международния ден на Земята и национална кампания “Да почистим България”.
Целта на инициативата е с идването на пролетта да почистим не само домовете и градовете си, но и входно-изходните пътища на мястото, в което живеем. Всяка община, включвайки се в тази кампания имаше възможността да се превърне в добрия пример за нашите деца и съграждани. Акцентът в почистването беше върху входно-изходните пътища на населените места.
Кампанията, която е насочена към всички общини, кметовете на малките населени места и Областно пътно управление, започна на 05 април и приключи днес /4 май/ с награждаването на победителите.
Критериите, по които експерти от екоинспекцията извършиха огледа на населените места бяха следните:
1. Бързо и качествено координиране на работата по пролетното почистване;
2. Състояние на входно-изходните пътни артерии;
3. Поддържане на чистотата в населените места.
Припомняме, че през периода 15 - 20.04.2011 г. експерти на РИОСВ - Враца посетиха населените места и дадоха своята оценка по гореизброените критерии.
След извършения оглед на първо, второ и трето място класираха Общините:
І място – Община Роман
ІІ място – Община Мизия
ІІІ място – Община Криводол
Комисията, извършила огледа уточнява, че номинираните на челните три места Общини са успели да променят облика си в рамките на 10 дни, включвайки се в кампанията на РИОСВ – Враца. Трябва да се допълни, че при проверките бяха констатирани и нарушения по компонент “отпадъци”, с което съответната община автоматично отпадна от надпреварата. Комисията установи, че целогодишно чисти са крайдунавските ни общини Козлодуй и Оряхово.
Използвана беше възможността на съвместната среща да се отбележи, че чистотата на населените ни места и опазването на всеки един компонент на околната среда е обща грижа и този конкурс е доказателство, че с общи сили, добра координация между институциите и спазването на законовите рамки се добрите резултати стават факт.

вторник, 3 май 2011 г.

Имунизират деца

Областна администрация днес проведе работна среща за координиране и
съдействие по провеждане на извънредната имунизационна кампания срещу
болеста полиомиелит. На срещата беше направена презентация от РЗИ за
причините и последствията от детския паралич, целевите групи, които ще
обхване кампанията и нуждата от съдействие за провеждането й. На ваксина
подлежат всички деца от 13-месечна до 7-годишна възраст, които не са били
имунизирани или са имали пропуск в имунизациите си. Преимуществено това са
рамски деца и затова на срещата участваха и ромсикте медиатори, които
помагат на лекарите в кампанията. Областна администрация пое ангажимент да
предостави коориднати на общинските служители и ромските медиатори в
общините Хайредин и Криводол, чиито представители не участваха в срещата.
Предсоти изготвяне на график за посещение на населените места от екипи на
РЗИ. Екипите са 4 на брой. Ръководител на първия е д-р Миролюб Тодоров.
Екипът ще работи в общините Роман и и Криводол. Ръководител на екипа за
Оряхово и Мизия е д-р Елена Найденова,на екипа за Мизия и Козлодуй - д-р
Стела Мечкова, а на екипа за Бяла Слатина и Боровон - д-р Кети Ценова.
Враца и Мездра нямат определен екип, а ще се поемат комбинирано от
посочените четири. Лекарите от РЗИ помолиха за съдействие от страна на
общините в осигуряване на кадри по места - лекари, сестри или фелдшери,
разпространениеот на информацията по селата за деня и часа за провеждане на
имунизациите, съдействие за разпечатване и разлепване на обяви и транспорт
за екипите до населените места. Кампанията трябва да приключи до 31 май.
От РЗИ напомниха, че в сградата на инспекцията има постоянно действащ
имунизационен кабинет. Всеки работен ден кабинетът може да бъде посещаван
от всички, които искат да се консултират или имунизират безплатно. В него
лекарите дават консултации по въпроси, касаещи човешкото здраве и отговорят
на всякакви въпроси.

Над 500 пяха и танцуваха във Враца


В продължение на три дни Враца беше домакин на Международния фолклорен фестивал „Врачанска пролет”. Над 500 участници от Украйна, Беларус, Гърция и България показаха характерни обичаи на своите страни, пяха и танцуваха.
Шестото издание на Международния фолклорен фестивал „Врачанска пролет” беше открито официално от кмета на Враца д-р Костадин Шахов. В обръщението си към участниците той нарече фестивала празник на танца и песента.
Концертът събра публиката около импровизираната сцена на открито пред Община Враца, където се представиха всички състави. Подготвена беше и специална дъска, на която всеки от участниците остави своето послание. Първата фестивалната вечер продължи с кукерски игри, които бяха преставени на друга открита сцена – градинката зад паметника на Христо Ботев. Кулминация обаче беше уникален нестинарски танц, изпълнен от баща и син. Михаил и Иван Георгиеви от село Българи събраха бурните аплодисменти на публиката от страната и чужбина с танца си върху горещата жарава.
Във втория фестивален ден участниците направиха впечатляващ гала-концерт в залата на читалище „Развитие”.
Третия фестивален ден младежите от общо 21 български и чуждестранни състава посветиха на директните си срещи с врачани и гостите. В пъстро дефиле по пешеходната зона от пл. „Македония” до пл. „Христо Ботев” те показаха дори на случайните минувачи своето настроение, пъстрите си национални носии, танци и песни. Шествайки жизнерадостно под звуците на музиката, стигнаха до двете сцени на открито - пред Драматично-кукления театър и в градинката пред Пощенската палата.
В VІ-тото издание на Младежкия фолклорен фестивал „Врачанска пролет” участващите състави бяха с 6 повече от миналата година и с 266 участници повече от 2004 година, когато е поставено началото като продължение на Международния фолклорен фестивал “Софийска пролет” с помощта на Фондация “Европа” от гр. София. Настоящото издание изцяло се финансира от Община Враца и е самостоятелна културна изява. В 5-те концерта през 3-те фестивални дни изкуството си показаха изпълнители от 13 населени места в страната, сред които Карлово, Благоевград, Вършец, Правец, Козлодуй, Ябланица, Разградска община и София – област. Врачани се представиха с популярните си танцови формации – „Вратица”, „Хемус”, „Радост” и „Магнифика”. Фолклорната група при читалището в Паволче и тригласен женски хор от Згориград показаха пред публика типичния за врачанския край фолклор.
Сред чуждестранните състави впечатляваха традиционните участници от побратимения на Враца град Суми /Украйна/ и от Солун/Гърция/. За първи път от създаването на фестивала в него се включиха и танцьори от гр. Втебск /Белсарус/.
Популярността на Международния младежки фестивал „Врачанска пролет” расте, смятат организаторите, които очакват в следващото му издание през 2012 година броят на участващите състави да продължи да се увеличава.

Изложба от детски рисунки подредиха в Криводол

Кметът на Община Криводол инж. Николай Иванов връчи наградите на класираните участници в общинския кръг на конкурса за детска рисунка „Мисия спасител”.
Изложбата от детски рисунки бе подредена във фоайето на Общинската администрация.
В надпреварата се включиха ученици от СОУ „Св. св. Кирил и Методий” – Криводол, НУ „Васил Левски” – с. Пудрия и Прогимназия „Св. св. Кирил и Методий” – с. Краводер.
В рисунките младите творци са изобразили своите познания за бедствията, способите за самозащита, взаимопомощ и помощ от специализирани екипи при бедствени ситуации.
Комисия, с председател Маргарита Стамболийска – секретар на Местната комисия за борба срещу противообществените прояви на малолетните и непълнолетните, определи по три рисунки от всяка възрастова група, които ще участват в областния конкурс.
В първата възрастова група /от 6 до 9 г./ на първо място бе класирана рисунката на Иглика Ангелова – Началното училище в с. Пудрия, на второ място – Дияна Евгениева – от гр. Криводол и на трето място – Кристиян Евгениев – от гр. Криводол.
Във втората възрастова група /от 10 до 14 г./ първо място – Нанси Димитрова, второ – Ралица Георгиева и на трето място – Мариела Димитрова от училището в с. Краводер.
Поощрителни награди получиха Златко Томов - с. Пудрия, Георги Георгиев и Фердо Фердов от Криводол.
Класираните участници получиха грамоти и награди, осигурени от общината.