Бисквитки

събота, 28 май 2011 г.

Ботев” Враца вече е в елита, „Левски” иска Райков


Отборът спечели три точки на стадиона в Симитли и вече е шампион на Западната „Б’ група. Тимът на Сашо Ангелов показа невероятен характер и въпреки че остана с 10 души успя да стигна до трите точки, съобщи сайтът futbol24.com
Срещата започна отлично за гостите от Враца и в 16-ата минута те излязоха напред в резултата. Ценовски с външен фалц откри резултата за Ботев, след като преди това бранител на домакините сгреши, топката му бе отнета и подадена към Ценовски, който бе точен.
В 20-ата минута Караканов стреля опасно от пряк свободен удар. Пет минути по-късно последва нова опасност пред вратата на гостите, но удар от няколко метра на нападател на домакините излезе в аут. В 33-ата минута след грешка на Антов, домакините стигнаха до гол чрез Атанас Николов - 1:1. В следващата атака на Септември, вратарят Цанков излезе извън наказателното поле и игра с ръка. Съдията не се поколеба и го изгони. В игра за гостите се появи резервният вратар Цветковски, който замени Ники Николов. Въпреки че останаха с човек по-малко врачани изтърваха най-чистото положение до края на първата част, като Коконов от няколко метра не намери целта.
През втората част гостите показаха невероятен дух и стигнаха до победата. Тимът на Сашо Ангелов се бранеше изключително организирано, а в 84-ата минута най-проспериращият футболист на гостите през сезона Симеон Райков донесе победа след хубав индивидуален пробив - 1:2. В самия край резервата Христов пропусна да вкара трети гол.
Така или иначе дългото чакане е в историята и Враца отново е част от елита на българския футбол.
Резултати от 31-вия кръг в Западната Б група:
Малеш (Микрево) - Пирин (Гоце Делчев) - 3:0
Септември (Симитли) - Ботев (Враца) - 1:2
Ботев (Криводол) - Етър (Велико Търново) - 0:2
Чавдар (Етрополе) - Вихрен (Сандански) - 2:1
Чавдар (Бяла Слатина) - Банско - 3:0
Спортист (Своге) – почива
Вчера стана известно, че Левски взима талант с убийствена левачка и странна кариера от „Ботев” Враца
„Левски” е на път да привлече младия нападател на Ботев Враца Симеон Райков, научи Гонг. Лявото крило минава за един от големите таланти на пловдивския футбол, откъдето стартира неговата кариера. Контузия на коляното и лошо стечение на обстоятелствата пречат на играча да пробие в големия футбол.
Райков, който е роден през 1989 година, направи силен сезон под ръководството на Сашо Ангелов в „Ботев” и помогна на тима от Враца да влезе в елита. Вчера той заби един гол в последния си мач с екипа на отбора.
Очаква се Райков да бъде на „Герена” в понеделник и трябва да се разбере за личните си условия със „сините”. Крилото притежава силен ляв крак, с който бележи повечето си попадения.
Интересен факт от историята на Райков е, че преди няколко години е бил републикански шампион по снукър. Във футболната си кариера той е защитавал цветовете на родния си „Локомотив” Пловдив, „Спартак „Пловдив, „Сливен” и „Ботев” Враца.
На два пъти Райков се е отказвал от футбола, но във Враца успява отново да прикове погледите на футболните специалисти.
На практика Симеон Райков е поредното българско попълнение в редиците на „Левски”. В петък Тодор Батков анонсира, че „сините” ще привлекат шестима българи.

Стари и най-нови автомобили се срещнаха във Враца

На площад „Христо Ботев” във Враца се събраха над 80 екзотични ретро-автомобили, най-нови американски коли и джипове. Ретро парадът се прави за втори път и отново привлече много хора от града и цялата страна. Организатори бяха врачанският клуб "Класика" и клубът на собственици и фенове на американски автомобили. Заедно със спонсорите Община Враца, ЕТ "Авторай-Витка Младенова" и ЕТ "Житара", те се бяха погрижили за всичко – игри с награди, купи, грамоти и медали за всички участници, игри с публиката, състезания и още доста неща свързани с веселото прекарване през целия ден. Най-много участници имаше от София. Сред най-атрактивните ретро-автомобили бе волгата на врачанина Спасимир Спасов от 1937 година, той се представи и с мотор на 124 години.
Участниците и публиката бяха поздравени от кмета на Враца д-р Шахов.










Наградиха просветни дейци


33 грамоти получиха изявени в образователното дело директори на училища и
детски градини и учители в детски заведения и училища от област Враца. 8 от
грамотите са "Неофит Рилски" и са на Министерството на образованието,
младежта и науката. Отличените с тези грамоти директори са двама:
Димитър Костов - ОУ "Св. Климент Охридски" - село Тишевица и Петранка
Гушанска - директор на Център за работа с деца във Враца. Учителите са:
Евгени Йоловски - физическо възпитание и спорт в ПГ "Алеко Константинов" -
Мездра, Жана Димитрова - руски език ПГТР - Враца, Йоана Константинова - СОУ
"Иван Вазов" - Мездра, Лала Банева - музика СОУ "Козма Тричков" - Враца,
Лина Папазова - учител по професионална подготовка в ПГТР - Враца,
Маргарита Цветкова - начална учителка в НУ "Софроний Врачански" - Враца.
Всички те са наградени за дългогодишна дейност в системата на народната
просвета.
Останалите 25 директори и учители са с грамоти от РИО за конкретни
инициативи. Сред тях са успешното провеждане на националните олимпиади по
руски език и биология във Враца, работа по програми, подобряване на
физическата среда в училище, гражданска инициативност за съхраняване на
историческата памет, работа с родители, толерантност и партньорство,
отлична подготовката на ученици по биология, химия, математика, български
език и литература, история, физика, информационни технологии, използване на
съвременни методи в обучението, инициативност.
СОУ "Козма Тричокв" получи и грамота от МОНМ за отличната организация и
провеждане на националната олимпиада по руски език.

петък, 27 май 2011 г.

Мартин Петров за пореден път се включи в благотворителна инициатива


Играчът на Болтън дари с екипировка на популярна спортна марка на формацията на клуба, родена през 1998 година. Отборът вече е напълно готов за предстоящия турнир през месец юни във Франция.
Националът връчи на малчуганите анцузи, фланелки и топки. Благотворителната кампания бе подпомогната от „Адидас“, които редовно се включват в инициативи за развитието на детско-юношеския спорт у нас.

Новият брой, първа страница

Поклоннически поход, воден от вицепремиера Цветан Цветанов организира ГЕРБ Враца за пети път

За пета поредна година вицепремиерът и министър на вътрешните работи на България Цветан Цветанов ще поведе поклонническия поход до връх “Околчица”, органзииран от ПП ГЕРБ Враца на 2-ри юни. Сборен пункт за тръгване и тази година е училището в центъра на село Паволче (ОУ “Христо Ботев”) в 8,00ч. Поканени са всички желаещи жители и гости на Враца!

Хайде да се премерим!

Българската асоциация „Спорт за всички”, община Враца, Националният център по опазване на общественото здраве, Регионалните здравни инспекции във Враца и Монтана имат удоволствието да ви поканят на Зонален преглед по гимнастика за Северна България на спортните клубове “Здраве и дълголетие”, който се осъществява с подкрепата на Нестле България.
Събитието, в което ще вземат участие над 300 души, ще се състои на 29 май 2011 г. от 10:00 часа на площад “Христо Ботев” в Враца и ще бъде официално открито от:
д-р Костадин Шахов, кмет на Враца;
г-н Иван Ценов, заместник-министър на физическото възпитание и спорта;
проф. Божимир Давидов от Института за изследване на населението и човека, БАН и координатор на проекта ”Европейско изследователско пространство по стареенето на населението”;
доц. Еньо Бояджиев, председател на СК ” Здраве и дълголетие”;
д-р Михаил Шарков, заместник-кмет на Враца.
Прегледът е посветен на Европейския ден за борба със затлъстяването (EOD), който официално се отбелязва от страните-членки на Европейския съюз на 21 май, за втора поредна година.
В рамките на събитието ще се проведе безплатно измерване на индекса на телесна маса и кръвното налягане, свързан с определяне на наднорменото тегло и степента на затлъстяване. Измерването ще бъде осъществено от екипите от РЗИ - Враца и РЗИ – Монтана.

За пета поредна година “Алея на мечтите” за децата на Враца

ПП ГЕРБ Враца ще проведе за пета поредна година празничен хепънинг, посветен на 1-ви юни – Ден на детето, включващ конкурс за рисунка на асфалт на музикален фон и раздаване на множество лакомства и награди. Каним всички желаещи деца и техните родители да се включат в тържеството, което ще се проведе на 1-ви юни от 9,30ч. на асфалтовата алея на площад “Христо Ботев”, пред кафене “Карамел”. Ако в деня и часа на събитието завали, то ще бъде изместено пред входа на Драматично – куклен театър Враца (под козирката му).
Заповядайте!

Заявление на АДО "Дунав"

УВАЖАЕМИ ДАМИ И ГОСПОДА,

До Асоциацията на Дунавските общини „Дунав” достигна тревожната информация, че лицето Албена Данов (Albena Danov) се представя за законен представител на АДО пред различни хора и институции.
С настоящото бихме искали да уверим всички заинтересовани, както и всички лица, имащи контакти с въпросната госпожа, че Албена Данов не е и никога не е била свързана по никакъв начин с Асоциацията на Дунавските общини, не е и не е била законен представител, нито е била упълномощавана да представлява Асоциацията по какъвто и да е повод.
Законни представители на АДО „Дунав”, съгласно решения 1.1 и 2.1. от Протокол No4/22.04.2010 от редовно заседание на Управителния съвет, са нейният Председател на Управителния съвет и кмет на Община Белене Петър Дулев и Изпълнителният директор Мария Павлова-Кондрова.
Всяко твърдение на г-жа Албена Данов или други лица или институции, че тя представлява АДО „Дунав” при кандидатстване или изпълнение на проекти или по друг повод, следва да се разглеждат като опит за измама. В случай, че г-жа Данов или други лица или институции представят правни или други документи на АДО, молим да се свържете с нас и с отговорните институции за борба с измамите – тъй като такива документи могат да бъдат само недействителни.

С УВАЖЕНИЕ,

/МАРИЯ КОНДРОВА
ИЗПЪЛНИТЕЛЕН ДИРЕКТОР
АДО „ДУНАВ”/

Уестингхаус може да доставя гориво за АЕЦ "Козлодуй"


Министър-председателят Бойко Борисов се срещна с президента на американския енергиен гигант Уестингхаус за Европа, Средния Изток и Африка Андерс Джаксън и с вицепрезидента за Южна Европа Хосе Гутиерес. На срещата присъстваха министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков и посланикът на САЩ у нас Н. Пр. Джеймс Уорлик.
В началото на разговорите беше отбелязана добрата съвместна работа по време на модернизацията на 5-ти и 6-ти блок на АЕЦ „Козлодуй“. Обсъдена бе възможността за диверсифициране на доставките на свежо ядрено гориво за българските реактори с доставки от Уестингхаус.
Американската компанията има изключителен опит в извеждането от експлоатация на реактори с водно-водна система за охлаждане (каквито са и реакторите в АЕЦ „Козлодуй“). Дискутирана бе възможността за развиване на съвместен бизнес между българска компания и Уестингхаус по извеждане от експлоатация и предлагане на услугата на международните пазари.
Перспектива за съвместна дейност има и в частта на високите технологии в ядрената енергетика и активното включване на български специалисти по електроника и IT.
По време на срещата с българския премиер бяха представени параметрите на единствения реактор в света, надхвърлящ трето поколение - AP 1000. Коментирана беше възможността проектът „Белене“ да се подобри с най-новите технологии в частта управление на безопасността, контрол и информация.
Предстои Българският енергиен холдинг и Уестингхаус да подпишат Меморандум за сътрудничество в сферата на ядрената енергетика.

50 деца от Враца ще участват в международен етнофестивал

50 деца от Враца ще участват на традиционния детски международен етнофестивал в Хасковски минерални бани “Децата на Балканите – с духовност в Европа!” на 31 май-1 юни, съобщи организаторът и председател на РС на КНСБ в града Мила Иванова. Представителите от Центъра за работа с деца и СОУ „Отец Паисий” ще изпълнят фолклорни танци на единадесетия етнофестивал организиран от КНСБ и сдружение “Благотворителен фонд проф.д-р Желязко Христов”.
В проявата ще вземат участие деца от различни региони на страната и различни етноси – български, турски, гръцки, руски, ромски, еврейски, арменски, както и гости от Балкансканските страни.
Право на участие имат всички деца от 5 до 18 години – певци, инструменталисти и танцьори от страната и чужбина, изпълнители на изворен и обработен фолклор - вокални и камерни групи, танцови колективи, ансамбли, инструментални групи, оркестри и индивидуални изпълнители, получили одобрение след извършен подбор.
За отличените са предвидени награди, грамоти и изненади, съобщават още организаторите.

Нови назначения на безработни в Криводол


Кметът на Община Криводол инж. Николай Иванов връчи трудови договори на безработни лица след успешно завършен курс на обучение по Схема BG051PO001-1.1.03 „Развитие” на Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси” на Агенцията по заетостта. Своите договори получиха 15 души еколози, преминали обучение по „Екология и опазване на околната среда”, 19 души градинари - обучени по „Озеленяване и цветарство” и трима огняри. На всички е осигурена 12 месечна заетост.
От днес, 27 май, започва и прием на заявления за обучение по професията „Спасители при бедствия, аварии и катастрофи”, специалност „Търсене, спасяване и извършване на аварийно възстановителни работи”. Ще бъдат разкрити общо 30 работни места в Криводол, Лесура, Градешница, Пудрия, Краводер, Галатин и Големо Бабино. На безработните, след преминаване на курса на обучение, ще бъде осигурена 9 месечна заетост.

четвъртък, 26 май 2011 г.

Походът тръгва под патронажа на Цветан Цветанов


За втора поредна година екипът на областния управител
организира цялостното провеждане на похода „По стъпките на
Ботевата чета – от Козлодуй до Околчица“. Тази година той е под патронажа
на вицепремиера и вътрешен министър Цветан Цветанов. Правителството е
отпуснало 135 000 лева за цялостното обезпечаване на инициативата.
В средствата е включена целодневната храна на всички ученически групи,
осигуряване на екотоалетни, бани, превоз на биваците, осветление и
създаване на добри битови условия на местата на лагеруване,
обезпаразитяване на тревните площи, пръскане срещу комари, обновяване на
маркировката на 120-километровото трасе и монтиране на указателни табели.
Всеки участник ще получи шапка, тениска, значка и книжка с програмата на
похода. Осигурени са палатки, спални чували и шалтета за групите ккато и
флагчета.
Всяка вечер в биваците за настроението на походниците е организирана и
програма. Концерти в Козлодуй, Софрониево, Борован и Баница ще радват млади
и възрастни походници. В изявите ще се включат козлодуйското Читалище
„Христо Ботев", представителните танцови състави „Мездра“ и „Хеумс“ от
Враца, козлодуйското СОУ „Христо Ботев“ и врачанското СОУ „Отец Паисий“ и
Центъра за работа с деца във Враца. На няколко места за нощуване в лагера
ще има и интерактивни игри: викторина, дискотека, спортни и занимателни
игри с награди. За пръв път тазгодишното издание на туристическия поход ще
излъчи Мис и Мистър „Поход“.
Общият брой участници в 65-тото издание тази година е 705 човека. Това са
30 групи от ученици, работнци и ветерани. 7 от групите са от град Враца, 13
- са от областта, а останалите са от Кнежа, Крумовград, Кърджали, Русе,
Айтос, Карнобат, Лом, Генерал Тошево, Търговище, Самоков, Велико Търново,
Казанлък, Бобовдол, Бургас, Петрич, София и Стара Загора.

ПМГ кани седмокласниците


Приеха изменения внесени от евродепутата Уручев


Постоянната комисия по индустрия, изследвания и енергетика в ЕП прие ключови изменения, внесени и подкрепени от Владимир Уручев, евродепутат от Групата на ЕНП (ГЕРБ), в проекта за директива за управление на отработеното гориво и радиоактивните отпадъци.
Според тези изменения, България ще може да продължи да изпраща отработеното гориво от АЕЦ Козлодуй в Русия за преработка и дори ще има възможност за окончателното погребване на оставащите радиоактивни отпадъци извън страната. Така страната ни ще разполага с повече алтернативи, преди да реши, дали да изгради скъпо струващо съоръжение за трайно съхранение на ядрени отпадъци на нейна територия, както предвиждаше първоначалният текст на доклада.
Предложението на ЕК налагаше изискването, радиоактивните отпадъци да се погребват само в държавата, в която са генерирани, като се допускаше между отделните страни-членки да се изграждат общи хранилища, но се изключваше категорично възможността, това да става извън територията на ЕС. Това противоречеше както на новоприетата дългосрочна стратегия на България за управление на радиоактивни отпадъци, така и на дългосрочния ни договор с Русия за връщане на отработеното ядрено гориво от АЕЦ Козлодуй за рециклиране, и за възможно съхранение на оставащите след преработването радиоактивни отпадъци на нейна територия.

Точният текст на приетото днес изменение гласи, че "радиоактивните отпадъци ще се погребват в държавата-членка, в която са генерирани, освен ако страната - членка е сключила споразумение с друга такава или с трета държава за използване на техните съоръжения за погребване. Ако бъде сключено споразумение за погребване на радиоактивни отпадъци с държава, която не е държава-членка на ЕС, която е страна по споразумението, трябва да се гарантира, че погребването на радиоактивните отпадъци се извършва в съответствие с разпоредбите на настоящата Директива".
Българският евродепутат коментира, че с днешното отпадане на ограничението за експорт извън ЕС ще се позволи по-голяма координация и синхронизиране на правилата за третирането и съхранението на радиоактивни отпадъци не само на територията на Евросъюза. Само така може да се гарантират еднакво приложими най-високи стандарти за безопасното им третиране на територията на цяла Европа.
Окончателният текст на директивата ще се гласува от Европейския парламент по време на мини-пленарната сесия в Брюксел на 22- ри юни.

"Ботев" (Враца) със слаба игра срещу слабак изгуби 2 точки


Играният вчера м ач с „Малеш” (Микрево), бе един от най-слабите за сезона на врачани. До 67 минута те не можаха да постигнат резултат, заради хаос в атаката. Все пак три минути преди края Ивайло Данчев успя да вкара за „Ботев” и фаворитът предвкусваше успеха. В ответната атака обаче Светослав Сакаджийски смрази домакините с изравнително попадение на сметката на предпоследния в таблицата.
В същото време „Етър” измести „Спортист” (Своге) от второто място и сега врачани имат 7 точки преднина пред "виолетовите". До края има три кръга, което означава, че Ботев се нуждае от 2 точки, за да спечели директна промоция в "А" група. В сряда се изиграха и останалите мачовете от 30-ия кръг на Западната "Б" група. В тях се получиха следните резултати:

Банско - Чавдар Етрополе 3:1

Вихрен - Ботев Криводол 2:0

Етър - Септември Симитли 1:0

Пирин Гоце Делчев - Спортист 1:0

Чавдар Бяла Слатина - почива

На дъното продължава да е Ботев Криводол само с 16 точки.
На снимката: Само една минута трая радостта на врачани след гола на Ивайло Данчев.

„Вихрен“-Сандански се наложи с 2:0 над „Ботев“-Криводол

Двубоят започна равностойно с лек териториален превес на домакините. В 22-ата минута Ивов направи ненужно нарушение и след центриране от пряк свободен удар и разбъркване в наказателното поле Петьо Динков стреля и в опита си да изчисти топката Манолов си отбеляза автогол за 1:0.До края на полувремето отборът на „Ботев“ взе инициативата и само четири минути по-късно гостите бяха близо до изравняване. Салиф проби от ляво, преодоля защитата на домакините и подаде към Ангел Петров, който стреля опасно, но бранител на „Вихрен“ изчисти. В 37-ата минута страничният рефер Пецанов от Плевен отемени чист гол на Ангел Петров. Втората част премина изцяло под диктовката на тима от Криводол. В 62-ата минута Борис Петков стреля опасно, но бранител на домакините изчисти от голлинията. Пет минути по-късно Ангел Петров имаше възможност да се разпише, но от няколко метра би слабо и стражът на домакините Димитър Симеонов спаси. В 75-ата минута след хубава атака Кунчев изведе зад защитата на Петър Петров, който с плътен удар нацели напречната греда. В 88-ата минута противно на очакванията домакините отбелязаха втори гол, не без помощта на старничния съдия. След центриране от фаул Данов изби топката. При последвало разбъркване Андон Гущеров с глава стреля и стражът на Криводол отново изчисти, но реферът Пецанов даде сигнал, че топката е преминала голлинията и резултатът стана 2:0 в полза на домакините. Последва протест от страна на гостите, които поискаха обяснение от страничния съдия и в резултат на това наставникът на „Ботев“ Иван Ценов бе отстранен от резервната скамейка. В оставащите две минути до края на срещата не се случи нищо интересно и двубоят приключи с победа с 2:0 за „Вихрен“-Сандански. След тази поредна загуба отборът на „Ботев“-Криводол остава на последното 11-то място с актив от 16 точки.
„Пстана двуостър мач. През по-големи периоди от срещата нашият тим беше по-добрият и това не е само мое мнение. Липсва ни обаче майсторство в завършващата фаза и концентрация в защита. За нас резултатът вече няма значение и само доиграваме мачовете от първенството. Смятам, че в последните два мача нашият отбор играе добре и не мисля, че съдиите трябва да ни ощетяват така. Страничният рефер определено повлия на резултата“, коментира след мача наставникът на „Ботев“-Криводол Иван Ценов.
В следващия кръг неговите възпитаници са домакини на „Етър“-Велико Търново. Двубоят ще се играе на 28 май от 18.00 часа на стадион „Локомотив“ в Мездра.

сряда, 25 май 2011 г.

Указателни табели, пейки, маси и кошчета бяха поставени на “Божия мост” по инициатива на Жени ГЕРБ Враца


С изработване и монтиране на пейки, маси и кошчета за отпадъци в района на природната забележителност "Божия мост", край с.Лиляче бе отбелязан Деня на националните паркове, по инициатива на Жени ГЕРБ Враца на 22-ри май. Основна подкрепа за осъществяване на събитието оказа българският евродепутат от групата на ЕНП - ГЕРБ Владимир Уручев, както и народният представител от област Враца Николай Коцев и Илиян Цветков - областен организационен секретар на Предприемачи ГЕРБ Враца.
По време на акцията бе довършена и инициативата по поставяне на указателни табели за тази местност, с цел популяризирането й, стартирала през декември миналата година, съвместно между РИОСВ гр. Враца и ЖГЕРБ. Тогава тя остана частично изпълнена, поради лошите метеорологични условия и бе отложена във времето.
Три големи указателни табели с кратка история за феномена "Божия мост", бяха разположени както следва - две на двата разклона преди с.Лиляче и една пред крепостта "Градище ", над самия мост. На два лъча в самото село пък, за ориентир на туристите ще служат 11 по-малки стрелки. Останалите 12 по-големи насочващи табели бяха монтирани на разклоните преди Враца, Чирен и Лиляче още през зимата.
За почистване на района около пещерата се включи и местната Скаутска организация, ръководена от г-жа Розина Банова.
Домакин на събитието беше общинският съветник от ПП ГЕРБ Стефан Бойков.

В село без училище откриха компютърна зала


В село Три кладенци беше открита нова компютърна зала в читалище „Отец Паисий”. На тържеството присъстваха: кмета на селото и председател на читалищното настоятелство Румяна Божинова, много жители на селото и представители на Дамски клуб „Вратица” и ВМРО-БНД гр. Враца. Дамски клуб „Вратица” остави на децата от Три кладенци част от събраните дрехи по време на Великденската благотворителна инициатива. Прекрасните деца от селото заслужават жестове на внимание, защото са артистични и учещи се! В България има хиляди такива деца, които просто искат нашето внимание, дамите от ВМРО няма да спрат да ги търсят и да работят за тях и техните усмивки!!!
Залата е факт, благодарение на спечелен от читалището проект по програма „Моята Глобална Библиотека”. Благодарение на тази изключителна новост за селото, младежите имат място, където да общуват с целия свят и не само младежите, а и по-възрастните жители, чиито деца са далече! Светът вече не е далече от с. Три кладенци и селото е истинка част от света, включително и в неговия виртуален израз! Малко село, лишено от училище, останало с Читалището си, като единствения източник на култура и красота! Децата от Три кладенци представиха програма в чест на Празника на буквите, положиха венци на паматника и се порадваха на новата придобивка!
Дамите от ДК „Вратица” се надяват, че тепърва ще имат срещи с подобни деца и каузата да доставят малко радост и усмивки ще бъде възнаградена!
Благодарим отново на гражданите на Враца за подкрепата в благотворителното събиране на детски дрехи!
Благодарим на жителите на с. Три кладенци, че ни дадоха възможността да участваме в тяхното тържество!
Галя Георгиева-
секретар на Общинския комитет на ВМРО-БНД Враца
и председател на Дамски клуб „Вратица

ГЕРБ Оряхово поднесе цветя и поздравителни адреси за 24-ти май


Членове на общинското ръководство на ПП ГЕРБ Оряхово поднесоха букети на директорите на училищата в цялата община по повод 24-ти май. Поздравителни адреси бяха изпратени до всички учебни заведения и читалища, с които местната партийна структура ги поздравява за един от най-светлите български празници – Деня на славянската писменост и култура.

вторник, 24 май 2011 г.

ГЕРБ Криводол уважи откриването на нов библиотечен център


Общинското ръководство на ПП ГЕРБ Криводол присъства на откриването на новия библиотечен център към Читалище „Н. Й. Вапцаров” гр. Криводол, който е част от програма „Глоб@лни библиотеки - България". Тази програма е съвместна инициатива на Министерство на културата и програмата на ООН за развитие. Инициативата се финансира чрез субсидия в размер на 15 милиона щатски долара от Фондация „Бил и Мелинда Гейтс".
„Глоб@лни библиотеки - България" цели да улесни достъпа до информация, знания, комуникации, електронно съдържание и услуги за общността чрез мрежата на обществените библиотеки. Програмата се стреми в рамките на пет години да повиши степента на използване на библиотеките в цялата страна и да помогне на българските граждани да се приобщят към глобалното информационно общество. Очаква се обществените библиотеки да разширят своя обхват и дейности, като се превърнат в по-привлекателни за посетителите места и играят все по-важна роля в местното развитие. Програмата ще насърчи набирането на средства и застъпничеството, за да помогне на обществените библиотеки да бъдат припознати като средища за промяна и знание.
Общинския ръководител на ПП ГЕРБ Криводол Петър Комитски поднесе подарък на домакините на центъра - една красива картина и пожела културното средище да има много нови посетители, много здраве и късмет на персонала, за да са отворени винаги вратите на читалището.

Книжки за децата раздаде ГЕРБ Борован


По инициатива на общинското ръководство на ПП ГЕРБ Борован раздаде книжки на всички първокласници в общината, по повод 24-ти май - Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост. Пъстрите четива бяха надписани с пожелание за всяко дете за успешното завършване на учебната година, което гласи „Ти вече си грамотен. Знаеш всички букви. Можеш без грешка да четеш и пишеш: Мама, България, Мир! Книгата е чуден дар, книгата е наш приятел. Тя е истински другар, мой и твой доброжелател. Умен, за да порастеш - трябва книги да четеш... С пожелание за щастливо детство и стремеж към нови знания!”.

Отличия за врачанския театър


Продукциите на Драматично-куклен театър във Враца получиха високо признание и бяха отличени с награди по време на Националния фестивал на малките театрални форми и Фестивала на НЕТА, които завършиха в неделя вечерта в града под Околчица. Румяна Мерджанска от трупата на домакините бе отличена с първа награда за главна женска роля заради ролите си в постановката „Изгубени в звездите” от Семьон Злотников. Журито даде още две първи награди – на Ирини Жамбонас заради ролята й в „Конкун” от Жорди Галсеран и на Йоана Поповска за ролята й в „Столовете” от Йожен Йонеско. За участието си в същия спектакъл пък директорът на ДКТ – Враца Анастас Попдимитров бе отличен с първа награда за главна мъжка роля. Журито даде още една първа награда – на Мариус Куркински за участието му в моноспектакъла „Български разкази”.
С втора награда в тази категория си тръгнаха Филип Аврамов – „Канкун” от Жорди Галсеран и Владимир Пенев – „Кралицата майка” от Марио Сантанели. С трета награда за мъжка роля бе награден Димитър Терзиев за ролята си във „Великденско вино” от Константин Илиев. Невена Мандаджиева от „Кралицата майка” на Марио Сантанели взе втора награда за женска роля, а с трета бяха отличени две дами – Марияна Жикич за „Кралицата на красотата от малкия град” от Мартин Макдона и Станка Калчева за ролята й във „Фрида” на Саня Домазет
Журито, в състав Никола Вандов-председател и членове Гергана Пирозова и Стефан Янков, не даде награда за режисура, тъй като прецени, че селектираните от Явор Койнаков пиеси са концентрирали вниманието на публиката и критиката върху актьорските изпълнения. Наградата за сценография бе присъдена на Антоанета Костова за костюмите й във „Фрида”. Призът на проф. Стефан Драгостинов за най-музикален актьор на фестивала бе отреден за косовската актриса Греса Паласка от националния театър на Прищина за ролята й в „Двойката Мартин” от Йожен Йонеско.
Международното жури на фестивала на НЕТА в състав: председател Нора Макарова от Русия и членове: Лиляна Мазова /Македония/, Нина Мазур /Германия/, Драгана Бошкович /Сърбия/ и Юрий Юшкевич /Украйна/ също раздаде доста награди на участващите във фестивала на НЕТА постановки.
За най-добър актьорски дует бе отличена двойката от театър Dodona от Прищина, Косово за спектакъла „One commemoration in coffee-theatre”. Лумница Борта от театър „Ал Давила” в Питещи, Румъния бе отличена за ролята си в постановката „Белведере”, а Тихана Чулафич беше отличена за участието си в „Роземунда” – спектакъл на Кралски зетски театър в Цетине, Черна гора.
Иван Видославлевич от Сърбия получи награда заради представлението „Дневникът на един луд” на Княжевско-сръбски театър в Крагуевац, Сърбия. За най-добра мъжка роля бе отличен Хорацио Малаеле заради ролята си на Учителя в спектакъла „Урокът” от Йожен Йонеско, дело на Националния театър на Румъния. Като най-добър музикален спектакъл бе отличена продукцията „Двойката Мартин” на Национален театър на Косово, в която участваха актьорите Греса Паласка и Астрит Кабаши.
За най-добър спектакъл на фестивала на НЕТА бе отличен продукцията на Камерен театър 55 от Сараево, Босна и Херцеговина – „Хелверова нощ” от Ингмар Вилквист, пресъздадена от актьорския дует Марияна Каранович и Ермин Браво. Постановката „Червено” бе отличена за най-оригинално сценично въплащение на актуална тема в нов международен театрален проект.
Специален приз на международното жури бе даден на Йоана Поповска и Анастас Попдимитров за спектакъла „Столовете” от Йожен Йонеско.
Преди обявяването на резултатите, във фоайето на втория етаж на ДКТ – Враца зрители и гостите на фестивала се насладиха на майсторството на македонския ювелир Маджиров. Музикентът доведе от Струмица двама свои колеги, за да демонстрира онова, което може най-добре – да свири на бутилки (на снимката).

понеделник, 23 май 2011 г.

Ученици се грижат за паметник


И тази година Младежки дом – Враца, МК „Ботев път” и представители на Ученически общински съвет - Враца посетиха местността "Пиздинкьовец" - лобното място на тримата Ботеви четници - Георги Матев, Георги Апостолов от Свищов и Арует Загрин /Теофан Раданов/ - руски поданик, изгорени от турците на 21 май 1876 година.
От няколко години Младежки дом и Ученически общински съвет са поели шевство за опазване и поддържане на паметника на героите и както всяка година, така и тази, почистиха паметника и поднесоха цветя в памет на загиналите за свободата на България.

ДЕКЛАРАЦИЯ от Областния комитет на ВМРО-БНД обл. Враца

Във връзка със зачестилите прояви на ксенофобия и екстремизъм от страна на ръководството на политическа партия Атака, Областният комитет на ВМРО-БНД, изказва дълбокото си възмущение.
Ние, като най-старата патриотична организация, оставила бележита диря в отстояването на българщината и борбите за национално обединение, не можем да останем безучастни към действията на псевдопатриотичната партия Атака. Ксенофобията, расизма и омразата към български граждани неизповядващи православната религия и с различен етнически произход, не са присъщи на българският национализъм. Обект на политическо противопоставяне могат да бъдат, управленски решения, политики и действия, насочени срещу суверенитета и националната цялост на Република България, но не и изконните човешки права, като правото на лична свобода, религиозна принадлежност и самоопределение.
Припомняме, че в редовете на ВМРО, като истински български патриоти са се изявявали и българо-мохамедани, власи, турци и др., който са се били и са загивали за свободата на България.
Прояви от типа на тези на Великден, в Батак, в София, са недопустими за съвременна европейска България. Те са плод на отчаянието, в което се намира една отиваща си партия, излъгала своите избиратели, хранеща се с трохите от трапезата на властта.
Нашият град, вече няколко години е потърпевш от ексцесиите на псевдопатриотите, опорочили националният поход „Козлодуй - Околчица” и Ботевите тържества на 1 и 2 юни.
Във връзка с предстоящите Ботеви дни 2011 г., се обръщаме се към отговорните институции - кмета на Община Враца, органите на МВР и ръководството на Ботевия поход: господа, не допускайте отново, някой да се подиграва с достойнството на врачани и да осквернява паметта на Христо Ботев. Решението е във ваши ръце. Ако не сте способни да се справите, отговорността ще е изцяло ваша.
А всички искрени родолюбци, призоваваме, да почетем заедно Ботевите тържества и да не допуснем провокациите на шепа лъже патриоти, готови заради депутатските си кресла да жертват стабилността и етническия мир в България.

Областен комитет на ВМРО-БНД Враца

Председател: Красимир Богданов

Секретар: Пламен Велев

Три кладенци има компютърна зала

Днес, 24 май, от 10:00 часа в село Три кладенци ще бъде открита компютърна зала в Читалище „Отец Паисий”. В едно малко, откъснато село, за което всеки смята, че е на край света навлизат съвременни технологии! Тя ще стане част от живота на селото, където няма училище, но 24 май не е забравен и е празник, по-красив и по-искрен от всички други празници!
На празника ще присъстват и представители на Дамски клуб „Вратица” и ВМРО, за да продължат своята Великденска инициатива, по време на която се събраха достатъчно дрешки, за децата, които имат нужда от тях, благодарение на всички граждани на Враца. Част от събраните дарения щебъдат предоставени на децата от с. Три кладенци, както вече беше обещано от Ивалина Върбовска, член на ВМРО и инициатор на Великденската инициатива на Дамски клуб „Вратица”!

Честит празник!

Владимир Уручев с участие в Европейския форум за ядрена енергия в Прага


Евродепутатът от Групата на ЕНП/ГЕРБ Владимир Уручев участва в 6-та пленарна среща на Европейския форум за ядрена енергия (European Nuclear Energy Forum (ENEF)), която се провежда на 19 и 20 май в Прага. Форумът е платформа за широка дискусия по въпросите за възможностите и рисковете, които съпътстват развитието на ядрената енергетика.
Основен акцент на дискусиите тази година е състоянието на ядрената енергетика след аварията в японската централа Фукушима. Критериите за провеждане на стрес тестовете и условията за оценка на безопасността и рисковете на 143-те атомни централи в ЕС са сред най-важните и актуални теми, които са във фокуса на обсъжданията.
Срещата беше открита от министър-председателите на Чешката република и Словакия и комисаря по енергетика Гюнтер Йотингер. Встъпителни изказвания при откриването бяха направени от ресорните енергийни министри на Франция, България и Унгария в присъствието на техните колеги от Чехия и Словакия.
Участието на повече от 350 души във форума свидетелства за изключителния интерес и актуалността на темата за бъдещето на ядрената енергетика след катастрофалните земетресение и цунами от 11 март в Япония.
В дискусията с представителите на различните европейски институции, ядрената индустрия и неправителствени организации, Владимир Уручев заяви позицията, че прегледът и оценките на безопасността на ядрените централи в ЕС, в отговор на японската авария, следва да доведат до издигане на безопасността на ядрената енергетика на ново, още по-високо ниво, което да гарантира, че всички остатъчни рискове са анализирани и сведени до възможния минимум.
‘Мащабите на природното бедствие от 11 март в Япония далеч надминават дори най-екстремалните природни събития, които биха могли да настъпят в Европа, но аварията във Фукушима повлия негативно върху общественото мнение за ядрената енергия и това налага правителствата, регулаторните органи и индустрията да предприемат адекватни и навременни мерки’, сподели евродепутатът.
Затова, по негово мнение, критериите за стрес тестовете не трябва да бъдат занижени и формални, тъй като е необходимо не само да се потвърди проектната безопасност на действащите централи, но и да се постигне реално и качествено подобрение, каквито са очакванията и на обществеността.
Според Владимир Уручев, критериите за новите централи следва да бъдат дори още по-строги. Само с такъв решителен подход може да се запази обществена подкрепа за ядрената енергетика.
Пред колегите си от ядрения бранш, евродепутатът сподели и своето виждане за конкретни критерии за предстоящите оценки на ядрените централи, откроени след аварията във Фукушима, включително потенциални недостатъци и пропуски, които е задължително да бъдат коригирани в кратки срокове.
Каквото и да направи ЕС за повишаване на безопасността на ядрените си мощности в отговор на аварията във Фукушима, то няма да има необходимия ефект, ако остане само в рамките на Съюза. Абсолютно задължително е да се положат всички усилия, за да бъдат привлечени всички страни с ядрена енергетика (особено съседните на ЕС) и те да последват нашия пример за извънредна и задълбочена оценка и последващо повишаване на безопасността на ядрените си мощности, заключи българският евродепутат.

Новият брой, първа страница

С играч по-малко Етрополе победи Бяла Слатина

Отборът на Чавдар (Eтрополе) се наложи с 2:1 над Чавдар (Бяла Слатина) в двубой от 29-ия кръг на Западната "Б" група. Етрополци стигнаха до успеха, въпреки че губеха в резултата до 70-ата минута и останаха с 10 души.
Срещата бе много интересна и динамична. Още в 3-ата минута Каменов от гостите нацели гредата. Шест минути по-късно Благой Пасков изпусна дузпа за отбора на домакините.
В 31-ата минута Кристиан Григоров откри резултата за Чавдар (Бяла Слатина). Този резултат се запази до края на първата част. В 70-ата минута Антон Киров от Етрополе получи червен картон. Това не смути домакините и те стигнаха до изравнителен гол. Ивайло Чочев стреля от 35 метра, топката рикошира и спря в мрежата. Пет минути по-късно Георги Пашов от дузпа вкара втори гол за Чавдар (Етрополе).
Чавдар (Етрополе) е на 6-о място с актив от 40 точки. Тимът от Бяла Слатина е с 10 точки по-малко и е на 8-ма позиция.
Водач на групата е Ботев Враца с 52 точки. Подгласници са му Спортист Своге с 46 точки и Етър 1924 с 43 точки.
На последните три места са Пирин Гоче Делчев с 29 точки, Малеш Микрево с 28 точки и Ботев Криводол със 16 точки.

Загуба отложи промоцията на Ботев (Враца), нужни са 4 точки

Ботев (Враца) пропусна да влезе в "А" група още днес след загуба с 0:2 при визитата си на втория Спортист (Своге) в среща от 29-ия кръг на Западната "Б" група. Головете реализираха Младен Стоев в 48-ата минута и Симеон Атанасов в 85-ата минута. По този начин "шоколадите" съкратиха на 6 точки аванса на лидера 4 кръга преди края. Третият Етър също спечели - 1:0 срещу Малеш в Микрево, и остава в борбата на 3 точки зад Спортист. Играчите от Своге обаче имат един мач по-малко до края, тъй като в следващия кръг на 28 май почиват. При този вариант Ботев се нуждае от 4 точки в оставащите си двубои с Малеш (домакинство), Септември (Симитли) (гостуване), Ботев (Криводол) (домакинство) и Чавдар (Етрополе) (гостуване).
Поражението от Спортист беше първо за врачани от 19 март насам, когато те отстъпиха с 1:3 при гостуването си на Банско.

Резултати от 29 кръг:
Малеш (Микрево) - Етър 0 : 1
Септември (Симитли) - Вихрен 2 : 1
Ботев (Криводол) - Банско 1 : 2
Чавдар (Етрополе) - Чавдар (Бяла Слатина) 2 : 1

СпорталБГ

„Ботев“-Криводол бе надигран като домакин с 2:1 от „Банско“


Срещата бе от 29 кръг на първенството в Западната „Б“ професионална футболна група и се игра на стадион „Локомотив“ в Мездра. Гостите започнаха мача по-активно и още в 3-ата минута след центриране от дясно Хазуров стреля опасно с глава, но Данов се намеси убедително и спаси. В 6-ата минута домакините направиха принудителна смяна. При борба за топката Павлин Каменов бе контузен и напусна терена със съмнение за скъсани коленни връзки. Неговото място зае Ангел Петров. В 33-ата минута нова принудителна смяна бе извършена в тима на „Ботев“. При контраатака Борис Папазов тръгна рязко и в следващия момент се свлече на земята превивайки се от болка в мускула. Според лекарския щаб на домакините най-вероятно нападателят е с разкъсан мускул и също ще пропусне оставащите четири мача до края на първенството. Въпреки двете смени домакините играха равностойно, но до 34-ата минута. Тогава Калайджиев стреля от границата на пеналта, топката се удари в напречната греда и влезе в мрежата за 0:1. При този резултат завърши първата част на мача. Второто полувреме започна с натиск на „Ботев“ и голът не закъсня. В 50-ата минута Петър Петров центрира от фаул. Емилян Ивов свали топката към Ерай Салиф, който от непосредствена близост направи безпомощен вратаря Кючюков за 1:1. След попадението домакините упражниха натиск и бяха близо до втори гол само пет минути по-късно. След контраатака Салиф подаде към Чирпанов, който стреля опасно от границата на наказателното поле, но топката премина на сантиметри над вратата. В 77-ата минута Коларов центрира от дясно и от малкото наказателно поле Гълъбов се разписа за 1:1. В последната минута на срещата домакините имаха възможност да изравнят от пряк свободен удар, но Ангел Петров прати топката покрай десния страничен стълб. Така отборът на „Банско“ спечели срещата с 2:1.
„За разлика от последните два мача, които изиграхме срещу Етрополе и Бяла Слатина днес имаше коренна промяна в играта ни. Получиха се нещата, когато играехме с топката в по-големи моменти от мача. Разбира се, имахме и някой непредизвикани грешки, които доведоха и до двата гола на противника. Като цяло обаче съм доволен от играта на момчетата, предвид ситуацията в клуба“, коментира след мача старши-треньорът на „Ботев“-Криводол Иван Ценов.

„Децата от Ботунския край – деца на Европа”


Преглед на ученическата художествена самодейност се проведе в Криводол. Прегледът е част от Майските културни празници, които ежегодно се организират от НЧ „Н. Й. Вапцаров-1924”, с подкрепата на кмета на общината инж. Николай Иванов.
Децата от общинските детски градини и училища представиха своя талант и творчество под надслов „Децата от Ботунския край – деца на Европа”. Малките самодейци се превъплатиха в различни роли и доказаха, че са живи традициите ни. Самодейци бяха оценявани от жури с председател инж. Розалина Георгиева – Директор „Специализирана администрация” и членове Хранимир Павлов – хореограф и Павел Христов.
На първо място от детските градини се класираха децата от ОДЗ „Славейче” – Криводол. На второ място – ЦДГ „Калина Малина” – филиал с. Лесура и на трето място ЦДГ „Калина Малина” с. Ракево. За индивидуално изпълнение грамоти получиха Георги Димитров от с. Пудрия, Ивелин Каменов от с. Галатин, Стефан Петров от с. Краводер и Тереза Данчова от с. Ракево. Грамоти за най-оригинални костюми получиха децата от Лесура и Ракево.
През втората част на конкурсната програма сили премериха самодейците от общинските училища. Наградата на кмета получиха самодейците от ОУ „Васил Левски” с. Лесура. На първо място се класира ОУ „Васил Левски” с. Ракево. Журито връчи две втори награди – на НУ „Васил Левски” с. Пудрия и СОУ „Св. св. Кирил и Методий” гр. Криводол и на трето място – Прогимназия „Св. св. Кирил и Методий” с. Краводер. Награди за групово изпълнение получиха Танцов състав от с. Пудрия, Вокалната група от гр. Криводол, Групата за народни песни – с. Лесура и Богдана Петкова и Огняна Огнянова от с. Пудрия.