Бисквитки

петък, 17 юни 2011 г.

Проверяват ниви за ГМО

Екоексперти от Регионална инспекция по околната среда и водите – Враца взеха проби за анализ за ГМО във Врачанско. На 13 юни /понеделник/ съвместно с експерти от Изпълнителната агенция по околна среда бяха взети проби за анализ за ГМО от 2 пункта на територията на областта. Пробонабирането се извършва на основание програма за взимане на проби от околна среда с цел анализ на генетични модификации.
Съгласно програмата през 2011г. на територията на РИОСВ – Враца попадат 2 пункта. Това са царевична нива в землището на гр. Бяла Слатина, стопанисван от “ЗЕТА” ООД и рапицова нива в землището на с. Три кладенци, стопанисвана от ЗКПТУ “Напредък”.
До момента пробонабиране за анализ на генетични маркери е извършено от други 10 пункта на територията на Инспекции в страната.
Експертите продължават работа до началото на октомври, когато е и последното пробонабиране. След това ще започне изготвянето на анализа.
Взимането на ГМО проби от обекти на територията на България ще се извърши за втори път, откакто в началото на 2010 година беше оборудвана специализирана лаборатория за анализ на генетично модифицирани организми.

четвъртък, 16 юни 2011 г.

Гласувайте за чичо!

На 16 юни, след получен сигнал, служители на сектор „Противодействие на икономическата престъпност” при ОД на МВР - Враца извършиха проверка в кметството на с. Голямо Пещене. Установено е, че в същич ден в кметството е извършена адресна регистрация по настоящ адрес на 25 лица и допълнително подготвени документи /адресни карти/ за регистрация за още 25 лица. Извършени бяха проверки на част от заявените от лицата адреси в с. Голямо Пещене, на които същите не бяха установени, като бе събрана информация, че никога не са пребивавали там. Допълнително бяха установени лица, регистрирани с настоящ адрес –административна сграда, собственост на Ц.А./33г./ – племенник на кмета на селото Венцислав Ангелов. При проверката на адреса е установено, че сградата е необитаема и лицата не пребивават в нея. След ОИМ и ПСД е установено, че лицата регистрирани в административната сграда никога не са посещавали кметството в с. Голямо Пещене с цел промяна на адресната регистрация, а са уговорени от Ц.А. да се регистрират адресно с цел, да гласуват за чичо му на предстоящите местни избори. Племенникът и чичото Венцислав Ангелов са задържани. По случая е образувано дознание за извършено престъпление по чл. 167, ал.1 от НК.

Новият брой, първа страница

От „Имало едно време” до Network

Фондация „Работилница за граждански инициативи” чрез програмата “Живо наследство” тази година финансира две групи малки инициативи (нови за фонда и продължаващи, вече получили финансиране през предходната година), разработени от различни групи от жители на населени места от страната. За втора поредна година “Живо наследство” се осъществява с финансовата подкрепа на фондация „Америка за България”.
Народно читалище „Съединение 1923” – с.Бърдарски геран се класира сред деветте одобрени проекта за продължаващи инициативи. С миналогодишното ни участие бе създаден спектакълът „Хайдат, брайкя, да се пребереми”, а тази година проектът се нарича „Работилница „От „Имало едно време” до Network”. Създател и на двата проекта е Светлана Караджова.
Продължителноста му е осем месеца от края на юни до Фършанги 2012 г. на 19 февруари. Общата стойност на проекта е 4 728 лв., а финансирането от Фондация „Работилница за граждански инициативи” (ФРГИ) е на стойност 2 500 лв.
Основната цел на проекта „Работилница „От Имало едно време” до Network” е да се даде възможност за усвояването на практически умения за създаване на материалните знаци на културата на общността с цел пренасянето им през времето и завръщането им като неразривна част от активния статус на днешните поколения. От разказите, започващи с „Имало едно време” и носталгията по някогашните спомени чрез проекта ще бъдат извикани за нов живот занаятчийски умения, които да дадат шанс на хората да създават предмети, знаци и символи на общността, които да послужат за основа на развитието на селски туризъм в Бърдарски геран и превръщането му в атрактивна туристическа дестинация с цялото богатство на смесицата между българското и придобитото от Австроунгарската култура, пренесена от Банат.
Съчетавайки се с постиженията от предишния проект по програма „Живо наследство”, ще се оформят пълния арсенал, с който общността ще може да се представя пред света и да отстоява както своето присъствие, така и да извлича ползи в практическия си ежедневен живот. От битието на приказките и спомените традициите ще оживеят, влизайки в сегашния живот на поколенията, които вече осъзнали в пълнота своята връзка с традициите, ще намерят начин да възстановят пътя от миналото до модерните технологии на съвремението. Ще започнат обучение голям брой хора – деца, младежи, възрастни с цел всеки от тях да намери своята ниша в богатото наследство. Запознавайки се с тънкостите на отделните дейности всеки да добие обща представа за начина на изработване на артикулите, за начина на извършване на всяка от специфичните дейности, а впоследствие да направи своя избор и да развива тези умения, включвайки ги в своя живот и начин за препитание. По време на този процес част от тях естествено ще отпаднат, но всеки ще се е докоснал до богатството на съкровищницата и ще е променил начина на възприемане на материалната и нематериална култура на общността. Останалите до края ще са намерили мотивация, ще са открили интересите и уменията си да създават предметите, характеризиращи общностната култура, които ще им дадат възможност да приложат наученото, създавайки и продавайки изработените вещи. Този пазарен механизъм ще повиши мотивацията от подобни занимания и ще издигне имиджа на самата общност, ще й даде сили да оцелее и да се справя сама с прехода от минало към бъдеще.

Интересът към традицията в материалната култура на общността да бъде предизвикан чрез опитите да бъде осмислено по нов начин завещаното от прадедите и да се потърси неговото активно присъствие в днешния свят не само като артефакти и сувенири, но и навлизането му чрез най-различни проявления в модерното технологично ежедневие.
Организиране на конкурс и фотоизложба на тема «Моят поглед към традицията», както и на конкурс за от 5 до 15-минутен любителски филм на същата тема, ще предизвика младежите и децата, умело боравещи със снимачна техника и софтуер за обработка на изображения, да приложат съвременните си умения редом с новопридобитите занаятчийски тънкости, които са усвоили с помощта на бабите и дядовците, на възрастните в общността. Ще бъде подкрепяна всяка инициатива и идея, дошла от участниците в проекта, за съчетаване на старината и новостите, за да се даде нов живот на завещаното, осмисляйки го и превръщайки го отново в част от нас. Да се научим сами да рекламираме създаденото от нас – това ще е една от подцелите на проекта.
Проектът цели да бъде трансформирано мисленето, че старината си е отишла безвъзвратно, че всичко е загубено и само разказите поддържат някакъв спомен за нея. Да бъде даден тласък на един нов поглед към това, което общността притежава като наследство и от което може да черпи с пълни шепи, борейки се с упадъка на съвременното си състояние (както духовен, така и чисто икономически като последица от първия).
Цялата дейност на Работилницата ще е насочена към организирането на празничния базар по време на Фестивала «Фършанги», който през 2012 г. ще се организира за втори път, като по този начин се осъществява развитие на самата идея на фестивала. Освен карнавал в последните дни преди започването на великденския пост, ще бъде надграден и с изложение и базар на изработените по време на проекта предмети, носии, сувенири, свързани с бита и културата на банатските българи. По този начин ще бъде поставено началото на такива изложения, които ще увеличат притока на туристи, които идват през годините досега главно за карнавала на Фършанги, но вече ще могат да отнесат със себе си и предмет за спомен от Бърдарски геран, закупен по време на фестивала.
В „Работилницата” през осемте месеца ще се случат събития като:
- Фотоизложба «Моят поглед към традицията»
- Презентации на любителски филми на същата тема
- Благотворителен концерт за Бъдни вечер – «Въз Бетлема» («При Витлем»)
- Изложение и базар по време на Фестивала «Фършанги»

Екипът на археолога Георги Ганецовски откри пластина от вулканично стъкло (обсидиан)

В стройна организация и ред, с много енергия и внимание работи екипът на
врачанския археолог Георги Ганецовски в местността „Валога“ край Оходен.
Помагат му работниците, наети от областна администрация по регионалната
програма за заетост. Те са 15 човека и са на различна възраст. Най-младите
са малко над 20-годишни, най-възрастният минава 60. В момента групата
разкопава нови 4 квадрата с площ от общо 100 кв. метра. Най-интересната
находка, открита преди дни, е пластина от обсидиан. Тя е втора за терена.
Любопитното е това, че обсидианът няма находища в региона. Най-близкото
такова е в Карпатите. „До там обаче има много разстояние и голяма река“,
коментира археологът Ганецовски. Обсидианът е вид вулканично стъкло с
прекрасни свойства на цепимост. През новокаменната епоха той е бил високо
ценен и от него са се изработвали острите режещи ръбове на инструментите.
Кремъкът, който е открит край Оходен, и обсидианът доказват тезата, че в
онази епоха селището е било депо за доставка, преработка и разпространение
на суровини, заготовки и крайни продукти от кремък. Такъв център имал много
важна роля за праисторическата икономика.
Новите терени, които екипът разкопава, са продължение на терена, в който е
открит четвъртият гроб на мъжкия индивид, наречен Христо. Той е бил
разположен в близост до структура с каменна основа, която оформя определена
геометрична форма. Откритите находки там са керамични дискове, символи на
Слънцето. „Излиза че сме попаднали на структура, която няма паралел в
момента, и се свързва с постройка светилище, посветено на Слънцето и
отворено на изток. Целта тази година е да разширим обхвата и да разкопаваме
това светилище в източна посока“, коментира Ганецовски.
Археологът е много доволен от работата на 15-те човека, наети от областна
администрация. Той похвали старанието и амбицията им. „Хората са обучени
вече добре и усърдно преглеждат всяка една шепа пръст, защото никой не знае
от коя лопата ще се покаже поредното историческо доказателство. Много са
мотивирани и въпреки малкото възнаграждение, много се стараят и проявяват
огромно любопитство“, оцени работата на работниците ръководителят на екипа.

Врачанските предприемачи: По време на изборите стопанските репресии ще се превърнат в политически

На 16 юни 2011 г., представители на екипа на ръководството на Съюза за стопанска инициатива в състав доц. д-р Алексей Петров (изпълнителен директор на ССИ) и д-р Теодор Дечев (председател на УС на ССИ) се срещнаха с представители на малките и средни предприятия в град Враца.
И във Враца, дребните предприемачи съществуват и работят на ръба на оцеляването.
Днешната дискусия с представители на малките, средните и микро- предприятия във Враца по никакъв начин не внесе някакви факти или оценки, противоречащи на вече оформената картина от досегашните срещи с предприемачи в 16 областни града. Отново прозвучаха познатите оценки за политически натиск, за административен произвол, за „развихряне“ на контролните органи, за „изчезването“ от практиката на контролните органи на предупредителните протоколи (съгласно Данъчно процесуалния кодекс), на консултациите и предписанията (в Главна инспекция по труда) и други подобни.
Според ССИ, правителството и лично министър председателят провеждат прокризисна политика. Само от неизпълнението на две от антикризисните мерки, Борисов лиши бюджета от 600 милиона лева приходи.
Според представителите на ССИ, Борисов се е провалил с антикризисните мерки, въпреки че социалните партньори са дали рецепта за намирането на милиард и половина лева бюджетни приходи още през април 2010 г. Само провалянето на продажбата на остатъчните дялове от електроразпределителните дружества и провалът на продаването на държавните квоти от въглеродните емисии са допринесли за увеличаването на бюджетния дефицит с не по-малко то 600 милиона лева. Така за кой ли път министър председателят със сбърканото си говорене обезцени държани активи и показа пълна неспособност да управлява държавна собственост със стратегическо значение. Отчет за изпълнението на 59-те антикризисни мерки не е даден, но и така се вижда, че те са провалени в своята цялост.
Допуснала провала на първостепенни по значение антикризисни мерки, изпълнителната власт се втурна под патронажа на премиера да събере недостигащите й пари от гърба на предприемачите. Известно е, че най-лесно се събират пари от малките, средните и микро- предприятията. На практика държавата изземва оборотите на малките фирми с натиск, административен произвол и „безкомпромисно поведение“ от страна на контролните органи.
„Новото“, което предлага опитът на предприемачите в град Враца е, че е известна цената, която трябва да се заплати в случай, че някой спечели обществена поръчка. Тя възлиза на 15 процента от размера на поръчката и се „инкасира“ от лице, популярно сред предприемачите с кодовото име „Ники Фотото“. Твърди се, че лицето с посоченото „кодово име“ живее доста на широко.
Врачанските предприемачи настояха пред ръководството на ССИ да организира среща с Главния прокурор на Р. България в град Враца, където на място да чуе лично изнесените данни за преплитането на престъпници, корупционисти, полиция и прокуратура.
Пред врачанските журналисти, представителите на ССИ изразиха своето възхищение от духа и куража на местните предприемачи.
Врачанските предприемачи са притеснени, че по време на предизборната кампания репресиите ще се засилят в посока на тотално подслушване. От ССИ очакват най-скандалните избори в досегашната ни история. Това е заплаха за членството ни в ЕС
От друга страна, във Враца цари огромно притеснение, причинено от усещането за тотално подслушване и злоупотреба със специални разузнавателни средства. Предприемачите очакват досегашните репресии над бизнес конкуренти да се изродят в политически репресии по време на изборите. Врачани са шокирани от свръх скандалната` ситуация със създаването на тандема „Цветан Цветанов – Владимира Янева“. Очакването е че министърът на вътрешните работи като щеф на предизборния щаб на управляващата партия ще поръчва подслушване на политическите си опоненти, а г-жа Янева ще дава разрешения за това в качеството си на председател на Софийски градски съд (СГС).
От ССИ се солидаризират с врачани, че подобна абсурдна ситуация гарантира главоломни злоупотреби със специалните разузнавателни средства по време на изборите. Провеждането на избори по подобен начин директно поставя под съмнение съответствието на България на политическите критерии за членство в ЕС и се превръща в заплаха за членството ни в него. Икономически България отдавна е заден двор на ЕС. Сега вече България е изпаднала и в политическа изолация сред страните от ЕС – своеобразна бананова република без банани.
Представителите на ръководството на ССИ се обявиха срещу закриването на Врачанския гарнизон. Проблемът ще бъде изследван в дълбочина.
Представителите на ръководството на ССИ заявиха пред журналистите своята загриженост, свързана с решението за закриване на Врачанския гарнизон. Налице е опасна ескалация на напрежението, свързано с огромното разочарование на личния състав на гарнизона, на семействата на военнослужещите и на жителите на Враца. От ССИ заявиха, че няма да се задоволят с повърхностни констатации и ще изследват случая всестранно – не само като проблем на отбраната на страната но и като регионален проблем със свои социални и стопански аспекти.
От друга страна, още към днешна дата от ССИ настояват твърдо, че врачанският гарнизон не само не трябва да бъде закрит, но и трябва спешно да се предприемат действия за допълнителна подготовка и дооборудване на поделението за действие в случай на извънредна ситуация, породена от авария или терористичен акт в АЕЦ „Козлодуй“. Средствата за дооборудването и за допълнителна подготовка трябва да бъдат осигурени от бюджета на АЕЦ „Козлодуй“ и на Националната електрическа компания.
ССИ се противопоставя на фактическата ликвидация на Професионалната гимназия по лека промишленост и услуги „Мито Орозов“. Ще се търси противодействие на унищожаването й, чрез УС на НАПОО и пряк контакт с министър Игнатов.

Концертът на Младежкия дом се отменя

Поради обявеният Ден на национален траур ви уведомяваме, че Концертът на формациите на Младежки дом, обявен за днес 16 юни от 19:00 часа се отменя!
Директор Ваня Иванова

сряда, 15 юни 2011 г.

„Недосегаемите” източили над 21 млн. за 2 години, има задържани от Враца и Бяла Слатина

Организирана група, занимавала се с данъчни злоупотреби, включително източване на ДДС, разкри съвместна акция на МВР, ДАНС и НАП под ръководството на Софийска градска прокуратура. Има задържани от Враца и Бяла Слатина, съобщиха от полицията..По първоначални оценки щетите на държавния бюджет, нанесени в последните 2 години, надхвърлят 20 млн. лв. От НАП подозират в съучастие на организираната група 26 служители, по голямата част от тях инспектори и ръководители на екипи от териториалната дирекция на агенцията в София. Техните служебни и лични компютри са иззети, в момента се издирват документи и доказателства, свързващи данъчните служители с организираната група. Ако такива данни бъдат събрани, случаите ще бъдат веднага предадени на Прокуратурата за търсене на наказателна отговорност, съобщи изпълнителният директор на НАП Красимир Стефанов.
Припомняме, че преди по-малко от две седмици беше сменен директорът на НАП в столицата, а няколко дни по-късно последваха кадрови промени в ръководството на данъчната структура, като целият екип, отговорен за контрола и противодействието на измамите, беше освободен от длъжност.
Подготовката на операцията „Недосегаемите” е продължила близо 6 месеца. Съвместно са работили служители на НАП, МВР, ДАНС и прокуратурата. Основната част от анализите и наблюдението на данъчното поведение на групата е извършена от експерти на НАП, поясняват от приходното ведомство.
По-голямата част от данъчните злоупотреби, извършвани от групата, са били с ДДС. Организаторите на схемите са генерирали фиктивни доставки с висока стойност, за да „стопяват” дължимия данък върху добавената стойност на трети лица. Фактурирали са консултантски, маркетингови и рекламни услуги, които никога не са били извършвани, но техните контрагенти са намалявали дължимия ДДС по фиктивните доставки. От НАП посочват, че редом с ДДС измамите, групата е създавала и използвала документи с невярно съдържание и фактури.
„Кадровите промени, които направихме в София е трябвало да бъдат направени. Ако се докаже, че всички тези 26 служители са били съучастници в източване на бюджета, значи имаме генерален проблем. Използвам възможността да кажа на всеки корумпиран служител, че не само ще бъде уволнен, но ще му потърсим наказателна отговорност. Мястото на такива хора е в затвора. Ако се налага ще освободя всички ръководители в контрола, които са допуснали нарушения или корупция. Започвам поредица от посещения във всички дирекции на НАП в страната, за да коментираме проблемите и възможните подобрения в контролната дейност”, каза по повод на операция „Недосегаемите” изпълнителният директор на НАП Красимир Стефанов.
От МВР допълват информацията:
Установено е, че групата е използвала контролирани фирми и фиктивни сделки на реално действащи фирми - "клиенти". Така неправомерно бил усвояван или приспадан данъчен кредит. Срещу тази "услуга" групата получавала определен процент от невнесения или неправомерно усвоения данъчен кредит.
Контролираните фирми са от типа на т.нар. липсващи търговци и са регистрирани на името на криминално проявени, неграмотни и малоимотни хора от района на Видин.
Нов момент е използването и на македонски граждани за регистриране на фирмите. Те пребивавали в България само в рамките на няколко часа, като вероятно това посещение било организирано от престъпната група единствено с цел регистрация на дружествата.
Фирмите, използвани в схемата, били регистрирани на едни и същи адреси, ограничен кръг от лица оперирали в качеството си на техни пълномощници. Голяма част от дружествата са или са били регистрирани по ЗДДС, като тези от тях, чиято регистрация по ДДС датира от 2009 г. са дерегистрирани, вероятно заради натрупани данъчни задължения.
Установено е, че в рамките на изградената схема регистрираните дружества - бушони са извършвали фиктивни продажби към реални търговци с цел приспадане на дължимия от тях ДДС.
Сред фиктивните сделки са установени и декларирани покупко-продажби на недвижимо имущество.
Констатирани са нередности и при отразяването на сделките в дневниците за покупко-продажби. Декларирано е извършване на сделки, които не фигурират в дневниците на фирмите.
На базата на фиктивните фактури са правени плащания по откритите на кухите дружества банкови сметки. Средствата още същия ден били теглени на каса от контролираните от организаторите на схемата лица, а в някои случаи от самите тях на база издадени пълномощни от собствениците на фирмите - бушони.
Задържани са били 11 души, сред които
организаторът на престъпната схема, 44-годишният Б.Л.
и 40-годишният Д.Б. - главен участник в групата, криминално регистриран за извършване на данъчни престъпления.
Всеки от членовете на престъпната схема имал точно определени задължения. Х.П. (34) и В.Л. (42) са контролирали фирми, занимавали се със строителен бизнес, внос и износ на месни продукти.
Близкият до тартора на групата В.Ж. (42) и Ц.К. (44) осигурявали нерегламентирани контакти с действащи служители на НАП.
30-годишната А.К. и 39-годишната В.П. извършвали счетоводното обслужване на голяма част от дружествата, А.М. (47) изпълнявал ролята на пълномощник - в това число и на офшорни дружества.
В схемата участвали двама адвокати Н.Г. (45) и И.Д. - ангажиран с търговските регистри на фирмите, както и изпълнителите Д.Х. (44), В.Г. (40), А.Д. (41) и Й.Д. (27), които набирали "клиенти" в затруднено финансово положение за прехвърляне на фирми с данъчни задължения, или били използвани при подаване на декларации по ДДС.
Претърсени са 27 адреса, намерени и иззети са огромен обем счетоводни документи, относими към престъпната дейност на групата, както и над 20 компютърни конфигурации и над 30 касови апарата, с които са издавани неистински касови бонове.
Открити са 300 патрона, нумизматични предмети без сертификат и др.
"До настоящия момент са установени над 100 дружества, създадени и контролирани от организираната престъпна група.
По наши данни - групата е действала от около 2005 - 2006 г., но не искам да конкретизирам, тъй като това е фаза на разследването", каза Роман Василев.

Трактора идва във Враца


Утре, 16 юни,екип от ръководството на Съюза за стопанска инициатива (ССИ) в състав: д-р инж. Теодор Дечев – Председател на ССИ, доц. д-р Алексей Петров – Изпълнителен директор на ССИ и д-р Аднан Лидиянов – Председател на Комисията по данъчна и бюджетна политика на ССИ, ще проведе среща с представители на малкия и средния бизнес в гр. Враца.
В 12.00ч. в конферентната зала на хотел „Зора”, ръководството на ССИ ще даде пресконференция на тема: „Загива ли предприемачеството в Северозападна България?”

Близо 30 хиляди клиенти са обслужени от офис на НАП Враца

От началото на годината офиса на НАП Враца са посетили 29 500 клиенти. Средното време за обслужване е 9,11 минути.
Най-често използваните услуги са - подаване на данъчни и осигурителни декларации, информация във връзка със здравния статус и издаване на удостоверения.
Над 32 хиляди са приетите и обработени данъчни декларации по ЗДДФЛ, ЗКПО и ЗДДС.
Справките декларации по ЗДДС са 12 223 бр., което е с 6,12 % повече спрямо същия период на 2010 г.
До този момент в офис на НАП Враца са приети 15226 декларации за облагане на доходите, като това е с 2842 повече от същия период на миналата година, или ръст от 23 %. Най-голям е броят на тези, които са предпочели лично да посетят офиса на НАП –8227. По пощата са изпратени 4382, в пощенска станция са подадени – 2073. Подадените по интернет са 544, като те са нараснали с над 47 % в сравнение с 2010 г., когато са били 370.
Приетите декларации по чл.92 от ЗКПО са 3556, при 45.7 % от тях са използвани алтернативни начини за подаване, а именно: чрез пощата –509, на гише в пощенска станция – 195 и 921 подадени с електронен подпис по Интернет. Това е ръст от близо 29% спрямо същия период на 2010 година, когато по електронен път са подадени 715 декларации.
В офис Враца 1246 дружества са подали декларации за изплатени доходи, което е с 290 повече спрямо м.г., за първа година има възможност и тези декларации да се подават по електронен път, 162 работодатели са се възползвали от тази услуга.
Приетите придружителни писма за осигурителни декларации са 22806 бр.
Издадените документи свързани със здравно-осигурителния статус са над 7 хиляди, издадените удостоверенията близо 6 хиляди.
Във връзка с регистрация и промени в регистрацията до този момент офиса във Враца са посетили над 3 хиляди клиенти.
През тази данъчна кампания значително се е увеличил делът на подадените декларации по електронен път, чрез пощенски клон или по пощата с обратна разписка. За това разбира се допринасят и медиите, чрез които се популяризират електронните услуги на НАП сред обществото.

вторник, 14 юни 2011 г.

Формациите на Младежки дом ще пеят и танцуват в Етнографския комплекс


На 16 юни 2011 година любителските формации на Младежки дом - Враца ще зарадват врачани и гостите на граhttp://www.blogger.com/img/blank.gifда със заключителен концерт за творческата година.
Заповядайте от 19:00 часа на 16 юни / четвъртък/ в двора на Етнографски комплекс "Св. Софроний Врачански"!
При лошо време концертът ще се проведе в Младежки дом.

понеделник, 13 юни 2011 г.

Нови членове се заклеха във вярност към ВМРО


На връх християнският празник „Св. Дух” – Ден на падналите за свободата на Македония, 10 нови членове се заклеха във вярност към идеалите на ВМРО. Събитието се проведе във врачанският храм „Св. Възнесение”. Водосвет и служба за падналите герои отслужи отец Димитър. Слово по повод паметната годишнина произнесе областният и общински председател на ВМРО Красимир Богданов. Той припомни имената на славните герои, отдали живота си за свободата на Македония и националното обединение на България и отбеляза, че и днес идеалите на българското възраждане са живи.
Тържествената клетва беше извършена от градският председател Пламен Велев. Новоприетите членове целунаха кръста и Евангелието, след което получиха своите членски карти.
ВМРО продължава да се бори за обединението и просперитета на българския народ, не само в Република България, но и сред традиционните български общности в Македония, Западните покрайнини, Бесарабия и навсякъде, където все още е жив българският дух.

Прием на ученици в ПМГ Враца

Структура на Младежи ГЕРБ бе учредена в село Ракево


Структура на Младежи ГЕРБ бе учредена в Ракево, община Криводол в събота (11.06.2011г.). Десетки членове от община Криводол се събраха, за да подкрепят новата структура. Събранието откри общинският ръководител на ГЕРБ Криводол Петър Комитски, а заедно с него събитието уважиха общинският организационен секретар на партийната структура Ангел Георгиев, кметът на с. Градешница Магдалин Сълков, областният организационен секретар на МГЕРБ Враца Николай Николов и членове на областната организация. Участниците в събранието направиха своите предложения за координатор на МГЕРБ Ракево Пламена Цветанова и за организационен секретар Десислава Богданова, които ще бъдат разгледани от НИС на МГЕРБ за окончателно решение.

Отворено писмо на учители от Езикова гимназия Враца

До обществеността на гр. Враца
Чрез местните и национални медии

ОТВОРЕНО ПИСМО

Уважаеми дами и господа,
Към Вас се обръщат група учители от ЕГ „ Йоан Екзарх „ гр . Враца, които не желаят повече да им бъде потъпквано човешкото достойнство и да бъдат съучастници в унищожаването на едно елитно училище с богати традиции и над 40-годишна история.
След като уведомихме Министъра на МОМН, Областния управител на област Враца, Кмета на общината и депутати с настоящето отворено писмо смятаме за необходимо да запознаем и обществеността. Едно гражданско общество не би трябвало да стои безучастно и неангажирано към съдбата на Езикова гимназия.
Съзнаваме, че един анонимен сигнал може да породи съмнения, но на този етап нямаме нито правна, нито синдикална защита и се страхуваме за работните си места, предвид отправяните заплахи и закани от страна на директорката Силвия Драйчева, която е доказала своя авторитарен стил на управление. Предлагаме Ви факти, обстоятелства и действия, които сериозно ни притесняват и рушат имиджа на училището. Проблемите са в два основни аспекта :
- финансова политика и нарушения;
- стил на управление на учебното заведение.
С постъпването си като директор на Гимназията г-жа Драйчева ясно заяви, че тя е лицето, което ръководи финансите и не дължи на никого обяснение.С въвеждането на делегираните бюджети този процес стигна до крайности и извращения.
На колектива се подхвърлят цифри без анализи и обяснения. При последния „ отчет „ за първото тримесечие на тази година бяха цитирани цифри за над 8 000 лева по проект Коменски, 4 500 лева за консумативи, 1 700 лева за айпод . В период на криза се харчат пари за неща, за които колектива въобще не получава информация и научава по странични пътища, неща до които няма достъп и не смятаме, че са нужни на учебното заведение :
- радиостанции, които бяха в употреба само няколко месеца;
- скъп модел GPS;
- водоструйка;
- на фасадата бяха монтирани скъпоструващи светещи инициали на училището;
- постоянна смяна на мебели и килими в дирекцията;
- в началото на учебната година монтира незнайно за колко пари чрез фирма чак от гр. Русе музикален звънец, който е нефункционален и подлуди учители и ученици;
- допълнително се монтират камери, които са неефективни и нямат никакво приложение до сега;
- използват се различни поводи като празници и училищни мероприятия с цел изразходване на средства за оправдаване на фактури;
- хиляди левове се отчитат за командировки, които осъществява винаги с Илия Николов, учител по музика, с неговата лична кола.
- след двумесечен отпуск по болест Илия Николов придружи директорката в командировката й до САЩ, като двамата придружаваха само 5 ученика.
- убедени сме, че има фалшифицирани подписи и имена на колеги в командировъчни, където те не са били и не са получили средства за това;
- от години организирането на абитуриентските балове е приоритет на г-н Илия Николов със знанието и одобрението на г-жа Драйчева. Той предлага офертите, без да се допитва до желанията на самите ученици, като ги заплашва да ги приемат и събира парите, без да се отчита на ученици и родители.
- цялата процедура по въвеждането на униформите на учениците трябва да бъде проверена обстойно в детайли поради следните причини - не знаем официално как е избрана фирмата за изработване на униформите, която е на най-близката приятелка на директорката, което е неоспорим факт за конфликт на интереси; как е формирана цената от 120 лева за детско костюмче; униформата не е обсъждана в никакъв аспект от ученици, родители и учители, в резултат на което тя не се харесва, не се наложи и се облича с нежелание. Същата фирма извършва и други шивашки услуги на гимназията.
- непрекъснато се пазаруват и други неща, които или изчезват или се заключват и не се използват / например оборудване на фитнес зала, интерактивни дъски и др./.
Ние сме убедени, че тя изрядно си оформя финансовите документи, но настояваме да се провери достоверността на всяка от внесените фактури и дали написаното там наистина е закупено или фактурите са фиктивни и всъщност не е закупувано нищо, като се има впредвид, че много често „ пазаруването „, особено на скъпите неща, се прави лично и само от нея, без участие на домакина или учители.
От четири години в сградата на училището през учебно време се настанява Корпуса на мира за 4-5 месеца, което пречи на учебната работа. По тази причина няма функциониращи кабинети и библиотека, учениците са сбутани в малки стаи в нарушение на всякакви изисквания. Никой не знае какъв е наема, който се плаща и къде отива. Същото се отнася и за наема на училищния бюфет и кафемашината. Тук също има конфликт на интереси, тъй като кафемашината бе собственост на директорката, а и съпругът й работи като преподавател в Корпуса на мира.
Г-жа Драйчева непрекъснато изтъква, че е криза и финансовите средства са недостатъчни за увеличаване на заплати и за подобряване на учебната база, за квалификация на учителите.
В нарушение на забраната за изплащане на отпуски, г-н Илия Николов е получил на два пъти изплатена голяма сума, като за целта е освободен от длъжност и веднага отново назначен. Под въпрос е и как е натрупал тези много дни от отпуски.
От родители знаем, че те са правели дарения за хиляди левове на четири очи в дирекцията, които никога официално не са споменавани и завеждани по съответния начин.
Непрекъснато се говори, че в ЕГ „ Йоан Екзарх „ има корупция в лицето на Силвия Драйчева и Илия Николов. Враца е малък град и всичко е публична тайна. Имиджа на корумпирано училище, който Гимназията има в града, е резултат на непрекъснатите искания на пари и подаръци от страна на Драйчева и Николов от името на много учители без тяхно знание и участие.
Учителите непрекъснато са заплашвани, изнудвани и принуждавани да подписват протоколи от изпити с по-високи оценки, като самите директори фалшифицират подписите им. Издават се дипломи на ученици, които въобще не са се явявали на изпити. По такъв повод бяха принудени да напуснат две колежки по испански език в резултат на което няколко години нямаше прием поради липса на специалисти.
Цялото имущество на училището след ремонт – метални огради, паркет, обикновени, кожени и луксозни столове от учителската стая, изчезнаха или се разпродадоха и парите пропаднаха. По думи на живеещи около училището това е ставало през вечерните часове след приключване на работния ден с активното участие на Илия Николов, който ги е извозвал с личната си кола.
Изчезват дарения, компютри, лаптопи, мултимедии.
При пенсионирането на МОЛ – Боряна Цекова, комисията, която извърши инвентаризацията се оглави отново именно от учителя по музика и приближен на директорката Илия Николов.
Формално се сформират комисии, чието мнение не се зачита, а служат само за узаконяване на нейните решения.
Завършваме до тук изложението си по финансовите нарушения с цитат на Силвия Драйчева, направен на учителски съвет пред всички колеги : „ Моята заплата е най-ниска сред директорите в общината, но аз си намирам начин.. „ !
По вторият аспект свързан със стила на управление на училището :
- Със своя стил на управление г-жа Драйчева за тези 12 години успя да унищожи всичко ценно и стойностно. Благодарение на нейното безразличие и незаинтересованост училището загуби мястото си на асоциираните към ЮНЕСКО училища;
- Училището почти не е участвало в значими проекти , които да ангажират желаещите учители и ученици. Нещо повече, тя издига прегради пред желаещите и сама определя кой да участва и в какво – най-често безуспешно.
- Г-жа Драйчева наложи мракобесието, заканите, обидите, дискриминацията по възраст и външен вид като стил на отношение и управление. Учителите са подложени на постоянен стрес и напрежение в очакване на наказания, закани, интриги и обиди.
- Дезинформацията, едноличното вземане на решения без изобщо да зачита чуждо мнение, некомпетентни мнения, капризи и непостоянство в емоционалните й състояния определят оценките и вземането на решения. Тя наложи бездуховността като атмосфера в гимназията, вля апатия и понижи креативността на учителите.
- Прилаганите двойни стандарти противопоставят учители и ученици, прилага принципа : „ Разделяй и владей „.
- Училищната й политика не е в съответствие с възможностите и желанията на учители и ученици.
- Педагогическите съвети са безкрайни монолози на влюбен в себе си човек, обиди и нравоучения.
- Мании за преследване, интриги, клюкарстване, доносничество – това са нейните подходи за манипулиране на учители и ученици.
- Взаимоотношенията между Силвия Драйчева и Илия Николов са аморални и демонстративни пред ученици и учители. При екскурзии, обучения и балове те се настаняват в една хотелска стая. Често се заключват през работно време в дирекцията, което е повод за намеци и подмятания от страна на учениците. Задължително отсъстват заедно независимо повода – отпуски, командировки, болнични. Всеки ден обядват заедно в дирекцията, която за целта е оборудвана с печка, хладилник, мивка, прибори. По миризмата, която се разнася в коридора децата с насмешка определят менюто им.
- Г- н Илия Николов, учител по музика, беше назначен тайно от колектива за главен учител в ЕЗИКОВА гимназия. След известно време този факт беше обявен пред колектива. Определен му е кабинет, но той не изпълнява никакви функции по длъжността главен учител. По време на болнични той посети Катар и разказа за това в телевизионно предаване по ТВ Враца.
- Благодарение на нейното безхаберие и непостоянство има сериозен спад на дисциплината и успеха.
- Липсва отношение към проблемите на учители и ученици, работи само с административния персонал, чиито заплати подозираме, че не остават неактуализирани, Често с тях се правят почерпки в работно време в библиотеката или дирекцията.
- При категоричната забрана за тютюнопушене в училищата тя лично продължава да пуши в дирекцията пред родители, учители и ученици.
- Най – голямата училищна библиотека в региона е подложена систематично на унищожение и ограбване като „ненужна” и от доста време не работи.
- Подозираме, че протоколите от заседанията на Педагогическия съвет се манипулират и нагаждат според нейните идеи и намерения.
- Училищното настоятелство съществува само формално.Членовете му се определят от нея и са неизвестни за колектива. Това са приближени до нея хора. Дейността на настоятелството се свежда до подписване на изготвените предварително протоколи и решения за финансови операции.
- В училището има сформирана синдикална организация, към която тя се отнася с пренебрежение, незачитайки нейните решения и предложения.
Тя непрекъснато е в командировки в Англия, САЩ, Франция, неплатен отпуск за работа в Англия и Общината. Връща се безславно и ни хвърля в хаос и безплодни идеи. Винаги заместник й е учителя по музика Илия Николов, за когото тя нееднократно е правила публични изказвания, че не притежава качества за ръководител, нещо в което ние непрекъснато се убеждаваме.
За тези години на приливи и отливи се заличиха интересни инициативи и форми на училищен живот – празници на училището, вечери на езиците, спортни празници.
Поради личния й конфликт с институции и личности тя изолира училището от обществения живот в града.
Ликвидира всички кабинети – по география, физика, химия, центровете по английски, испански и френски език, фонетичните кабинети. Училището е с мизерна материална база, скъпите интерактивни дъски въобще не са използвани никога.
Наложи прием на пети клас без да осигури специфични условия за обучението на тази възраст.
Поради неясни критерии и изисквания кадровата й политика доведе до текучество сред педагогическите кадри. Неправомерно уволнени колеги в последствие я осъдиха.
Цялостното й поведение доказва липса на морал и това за съжаление е ясно на родители и деца.
Поради горчивият опит който имаме при направени предишни проверки да се привикват учителите в дирекцията на четири очи и да се принуждават да се подписват в нейна защита, предполагаме, че това ще се случи и сега.
В периода на своето ръководство г-жа Драйчева е създала контакти в среди като полиция, съд, адвокати, Регионален инспекторат и местни медии и фирми, които не се притеснява да афишира. Надяваме се на професионално и обективно поведение от тяхна страна при разглеждане и анализиране на обстоятелствата и фактите, изложени в Отвореното писмо, като е необходимо можем да назовем и конкретни имена в съответните институции, на които тя ще разчита.
Оставаме с уважение и надежда

Националната кампания “Аз съм за България в Шенген” проведе и младежите от ГЕРБ Враца


В неделя, 12 юни 2011 г. от 10.00 ч. до 14.00 ч. се проведе националната информационна кампания “Аз съм за България в Шенген”, организирана от Младежи ГЕРБ и българските евродепутати от групата на ЕНП/ГЕРБ в Европейския парламент. Тя се осъществи едновременно в цялата страна, като обхвана и всички общини в област Враца, където по централни места структурите на Младежи ГЕРБ раздадоха наръчници, запознаващи обществото с Шенген. Във Враца кампанията протече бившото кино “Коларов”. Инициативата е продължение на изготвения от МГЕРБ наръчник за пътуване в Шенген, който бе представен в парламента съвместно с евродепутатите от ГЕРБ/ЕНП Владимир Уручев и Андрей Ковачев. В книжката накратко е описана историята около формирането и разширяването на Шенгенското пространство и вътрешните правила. Той има за цел да информира гражданите за техните права и задължения в Шенгенското пространство.

Калина Тодорова участва в национална конференция „Монтана – мост на цивилизации”


В Монтана се състоя национална научна конференция на тема „Монтана – мост на цивилизации”, организирана от Община Монтана, Държавна агенция „Архиви” и Институтът за исторически изследвания при Българската академия на науките. Калина Тодорова – зав. отдел Краезнание на Регионална библиотека „Христо Ботев” във Враца участва във форума с презентация на свое краеведско проучване по темата „Каменно-пластичната украса на църковния ансамбъл в село Живовци”. С научни доклади и съобщения 35 изследователи – традиционалисти и иноватори, представиха еволюцията на съотношението „град-село-град”, използвайки документалното наследство за града Монтана, Фердинанд и Михайловград, за селото Кутловче и Голяма Кутловица. Научен ръководител на конференцията бе академик Георги Марков, директор на Института за исторически изследвания към БАН. Основната цел на организаторите е да се даде възможност на учени от България да представят от античността до наши дни, своите дългогодишни изследования, свързани с града и региона, да се установят контакти за осъществяването на съвместни проекти и обмяна на опит в областта на историческото познание.

Представители на посолството на САЩ идват утре във Враца

Те ще правят технически оглед на част от обектите, внесени като проекти за изпълнение от страна на област Враца. Единият е Посетителският център за хора с уверждания, а другият – СОУ „Васил Кънчов“. Училището и Центърът са сред 19-та проекта от Врачанска област, одобрени за изпълнение от посолството на САЩ.
След като Областна администрация популяризира възможноситте на Американската програма за хуманитарна помощ сред общините, в послоството на САЩ са постъпили различни проекти от областта. От там уведомиха областния управител с писмо, че одобрени по критериите им са 19, които областна администрация трябва да групира по приоритети. Исканата информация е върната от наша страна в посолството.
Уточнявам, че проектите са за ремонти на сгради на училища, детски градини и социални домове. Проектът с най-ниска стойност е на областна администрация – Враца. Той е за 12,911.20 USD и включва благоустрояване на Посетителски център за хора с увреждания, изграждане на достъпна среда и осигурен архитектурен достъп за работещите в центъра. Проектът включва още ремонт и приспособяване на тоалетната и входа към нея, както и подмяна на дограма и иззидване на стена. Най-големият проект е на СОУ „Васил Воденичарски“ – Хайредин. Той е за цялостен ремонт на сградата – от покрива през смяна на дограмата до подмяна на електрическата и отоплителна инсталация и изолацията на училището. Стойността му е 556.435 USD.
Колеги, припомням ви една информация, която преди месеци пусках към вас за тази програма на Американското посолство.
* Американската програма за хуманитарна помощ дава шанс на България да кандидства с проекти в 3 сфери.
Първата е за основен строеж, ремонт и реконструкция на болници, здравни служби, читалища, училища, детски заведения, домове за стари хора и домове, предоставящи социални услуги за деца и др., настанени в сгради - общинска или държавна собственост. В тази подпрограма проектите могат да бъдат на стойност до 500 000 долара.
Втората предоставя хуманитарна помощ на гражданското население под формата на строително-ремонтна помощ или медицински дейности. Обикновено тези проекти се насочват към районите, в които присъстват американски военнослужещи и обектите, предмет на хуманитарната помощ, са в радиус до 60 км от базата. Стойността на тези проекти е до 15 000 долара.
Третият вид е безвъзмездно дарение на освободено военно имущество - техника, консумативи, оборудване и материали.
Специфичен момент при проектите е финансирането им, тъй като не се предоставят директно финансови средства на спечелилия кандидат. Финансирането се осигурява от бюджета на Агенцията за сътрудничество в областта на сигурността на Министерството на отбраната на САЩ по следния механизъм: След одобряване на проекта и сключване на договор с бенефициента дейностите се изпълняват от американски военнослужещи или от местни фирми. Във втория случай, когато дейностите ще се осъществяват от фирма, договорът се възлага от американски офицер директно на същата.
Интерес и възможност за нашия регион представляват проектите от първата подпрограма, т. нар. „Самостоятелни проекти“. Кандидатстването е чрез облекчена стандартна апликационна форма. При подаването тя трябва да е попълнена на английски език, като преводът може да не е извършен от легитимен преводач. Ако кандидатът счете за необходимо и изпрати приложения към формуляра, те могат да не бъдат превеждани. При разработването проектът може да е по-детайлен или пък концептуален. Важните моменти при попълването са няколко: да бъде дадено максимално подробно описание на СРД и СМД, като се приложи и КСС; ясно да проличава резултата от реализирането на дейността; да бъде доказана устойчивостта му (като пример може да послужи следното: ако проектът предвижда ремонт на сграда на училище, то следва да е доказано, че училището няма да бъде закрито през следващите мин. 5 год.); да се вложи визия, идея, т. е. освен реалната стойност да са ясни ползите и ефектите от реализираното.
С проекти могат да кандидатстват както общините, така и самите бенефициенти – учебни заведения и такива, предоставящи социални услуги, читалища, СНЦ, пряко свързани с процеса на деинституционализация на деца. Когато кандидатът е различен от Общината, същият следва да уведоми кмета на съответната община за факта, че кандидатства с проект.
Крайният срок за подаване на проектни предложения за 2012 г. е 01.04.2011 г. в Отдела за военно сътрудничество към Посолството на САЩ в Р България.
Подадените проекти се разглеждат от Екипа на Посланика, като одобрените от него проекти се изпращат за становище до съответния Областен управител и съответните министерства. На следващ етап проектите се разглеждат от Европейското командване на САЩ и на различни инстанции в Щутгарт, Германия или Вашингтон, САЩ.

Близо 100 акта за нарушения са съставили инспекторите във Враца

420 оперативни проверки извършиха инспекторите от офис на НАП Враца до 31.05.2011 г., в т.ч. проверки на бензиностанции, на хранителни и питейни заведения, хотели, къщи за гости, проверки с извършени инвентаризации, по жалби и сигнали, наблюдения на неизрядни задължени лица, съвместни проверки със служители от Инспекцията по труда и др.
Целта на проверките е да се установи отчитат ли се реалните обороти в търговските обекти и заведения, плащат ли се дължимите данъци върху тези обороти и дали се спазва осигурителното законодателство, включително извършват ли нарушения работодателите, спрямо назначените на 4 часов работен ден лица.
В резултат на оперативните проверки са съставени 99 акта за нарушение, в т.ч. 71 - по Наредба Н-18 за регистриране и отчитане на продажбите в търговските обекти и 28 – по осигурителното законодателство. Запечатани са и 22 търговски обекти.
Сред най-честите нарушения е неиздаването на касова бележка, затова от агенцията напомнят на клиентите да изискват касови бележки за извършените покупки, както и да подават сигнали за забелязани от тях данъчни и осигурителни нарушения от недобросъвестни търговци. Сигнали могат да се подават на телефона на НАП 0700 18 700 на цената на градски разговор от цялата страна.
Голяма част от проверките се извършват на ротационен принцип, инспектори по приходите от други офиси в ТД В.Търново проверяват във Враца, а нашите служители в други градове. Практиката показва, че тези проверки имат дисциплиниращ ефект и констатираните нарушения по данъчното и осигурително законодателство намаляват.

Оряховска изба отива на изложение в Бордо

Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия (ИАНМСП) организира участие на български фирми в XVI Международно изложение за вино и спиртни напитки VINEXPO, което ще се проведе от 19 до 23 юни 2011 г. в Parc des Expositions в гр. Бордо, Франция.
Международното изложение VINEXPO Bordeaux е включено в Индикативната програма на ИАНМСП за 2011-2012 г. за организиране на участие в международни специализирани изложения на българските малки и средни предприятия. Финансирането на българското участие е в рамките на Проект BG161PO003 - 4.2.01-0001 – „Насърчаване на интернационализацията на българските предприятия”, по който Изпълнителната агенция за малките и средните предприятия е институционален бенифициент.
VINEXPO се провежда на всеки две години в една от световните столици на виното – френския град Бордо. Първото издание на изложението се е състояло през 1981 г. под патронажа на Търговската палата на града и веднага спечелва сърцата не само на любителите на тази слънчева напитка, но и на професионалистите. Понастоящем VINEXPO Bordeaux е водещо изложение за представителите на винарската промишленост в световен мащаб. С всяка изминала година популярността на форума продължава да нараства, което се обяснява както с богатия асортимент на представените напитки и експонати, така и с разнообразната програма, подготвена от организаторите специално за фирмите от бранша.
Българските производители ще участват на това престижно изложение със свой национален щанд за пръв път от 1990 г. На обща оборудвана изложбена площ от 72 кв.м. своята продукция ще представят: „Бургозоне” ЕООД (Оряхово „Лайт Касъл” ЕООД (Ивайловград), „Телиш” АД (София), „Ковекс – 2” ЕООД (Пангюрище), „Катаржина Естейт” ЕООД (Свиленград), „Винекс Славянци” АД (Славянци), и „Винпром Русе” ЕООД (Русе).
На XVI Международно изложение за вино и спиртни напитки VINEXPO в Бордо участници и посетители ще могат да се запознаят с живи легенди в областта на винарството – под покрива на изложбения център ще се срещнат изтъкнати винопроизводители от пет континента. Програмата на форума е подготвена с оглед интересите както на представителите на винени предприятия и лозарски стопанства, така и за производители на опаковки, собственици на ресторанти и винени бутици, за браншови асоциации и търговски организации. Сред тематичните раздели на програмата са: вина, спиртни напитки, винопроизводство, оборудване за винарски изби, производство на напитки, технологии за съхранение и опаковане.
Наред с VINEXPO 2011 в календара на проявите на ИАНМСП до април 2012 г. са включении и други значими международни събития в областта на винопроизводството. Те дават възможност на малки и средни български производители от бранша да презентират своята дейност на световно ниво, да намерят нови партньори и потребители.
През май т.г. девет български винопроизводители успешно се представиха на Лондонския международен панаир на виното. За пръв път Изпълнителната агенция за малките и средните предприятия ще организира и български национален щанд на Международния панаир за вино в Хонг Конг, Китай (Hong Kong International Wine and Spirits Fair), на 3-5 ноември 2011 г. В него ще участват девет предприятия: Винпром Свищов АД, Бургозоне ЕООД, Българска лозарска компания ЕООД, Пълдин АД, Винпром Ямбол ЕАД, Нова индустриална компания АД, Бонидекс ООД, Винпром Русе ЕООД, Ковекс – 2 ЕООД. Интересът към тази проява, участието в която ще позволи родните производители да се представят на един сравително нов за тях пазар, надхвърля предварителните очаквания.
До 30 юни 2011 г. продължава събирането на заявки от фирми, желаещи да вземат участие в: BIO FACH, Германия (16-19.02.2012г.), PRODEXPO, Русия (13-17.02.2012г.), PROWINE, Германия (4–6.03.2012г.), ALIMENTARIA, Испания (26-29.03.2012г.).

Новоприети войводи полагат клетва

Днес - 13 юни, в Деня на Македония, във възрожденско-етнографския комплекс „Св. Софроний Врачански” новите членове на ВМРО-БНД ще положат клетва във църквата „Св. Възнесение” в която Софроний Врачански за пръв път проповядва на български, за да знаят и помнят, че Македония е неразделна част от българския дух.
За мнозинството българи този ден на Македония е непознат, защото през изминалите десетилетия, а и през последните 20 години, националният нихилизъм и самоотричането достигнаха непознати висини. Дори Македония бе обявена за „най-романтичната”страница от историята на България!
Ето защо е необходимо да се припомня и да не се забравя саможертвата на героите. Така, както още през 1923г. младежите от създаденото през 1920г. Студентско дружество „Вардар” при СУ „Св. Кл. Охридски”, отбелязват на „Св. Дух” паметта на двамата войводи на ВМРО, членове на „Вардар” - поетите Илия Кушев и Любомир Весов, загинали на 05.11.1922г. в сражение със сръбските войски - единия край Велес, другия - край Крушево. От тогава – 6 юни 1923г. променящият се съобразно Великден „Св.Дух” се отбелязва като Ден на Македония.
Затова днес свеждаме глави на синовна почит пред жертвите по време на Кресненско-Разложкото въстание през 1878 г; Мелнишкото въстание от 1895 г; Горноджумайското въстание от 1902 г; Илинденско-Преображенското въстание от 1903г., които се бориха и паднаха за свободата на българите в Македония. Прекланяме се пред паметта на хилядите българи станали жертва по време на Тиквешкото въстание през юни 1913; Охридското въстание през септември 1913 г, вдигнати срещу новите сръбски поробители.
Особено дълбок поклон отдаваме в днешния ден пред 200 000 български офицери и воини дали живота си за освобождението на Македония и обединението в периода 1912-1918 г. Тачим делото на Кръстьо Българията – врачанинът, войвода на чета в Македония, паднал при Чаталджа. Коленичим пред близо 4200 души въоръжени членове на ВМРО, загинали в сражения с гръцките и сръбските войски, жандарми и контрачети от 1919-1934 г. и се прекланчме пред 18 300 българки и българи, сред тях и над 2000 деца между 6-12 г., станали жертва на повсеместния сръбски, национален и политически гнет, прогонване, асимилиране и физическо изтребление, вършени от сръбските окупатори в периода 1919-1941г.
Отдаваме синовно признание към десетките хиляди българи, жертви на гръцкия терор, оставили кости по Егейските острови в периода 1919-1941 г. за да запазят народността си. Специално преклонение отдаваме на повече от 10000 българи, жертви и над 60 000 прогонени от гръцката жестокост по време на Гражданската война от 1946 - 1949 г, чиято нерешена съдба продължава и до днес.
„Св.Дух” е ден на будене на българската национална памет, но е и ден на протест срещу всички които и в миналото и в наши дни ограбват и фалшифицират историческата истина, оспорват националната и културната идентичност на българите в Македония, над която непреходно ще витае българският дух на загиналите за своботата и. Независимо от днешните антибългарски настроения и заплахи срещу ВМРО-Българско национално движение! И новоприетите членове на ВМРО – БНД ще знаят и помнят, че Македония е част от българската история и дух! Градската организация на ВМРО-БНД гр.Враца организира честване на празника Св.Дух Ден на загиналите за свободата на Македония.

неделя, 12 юни 2011 г.

Два залатни и три средбърни медали спечелиха врачанските пилоти на „Гранд При България по автомоделизъм”


На специализираната писта за радиоуправляеми автомодели във Враца завърши петото подред състезание „Гранд При България по автомоделизъм”, което бе под шефството и за наградите на Община Враца.
В надпреварата взеха участие 30 пилоти от 9 клуба в страната.
Въпреки предварителната договорка, тази година проявата не уважиха състезатели от Румъния и Турция.
В продължение на два дни пилотите мериха сили в класовете „ Електроформула”, „Нитро с пулстартер”, „Нитро”, „Формула 2” и „ Формула 5”.
През първия ден се проведоха по четири квалификационни старта във всеки един от класовете, а в късния следобяд организаторите спретнаха тридесет минутен финал в клас „Нитро с пулстартер”. Врачанският пилот Росен Ралчовски кара безпогрешно и спечели златото, следван от Николай Иванов също от Враца, а трети се класира седем годишния пилот на „Хоби Дик” София Васко Василев.
В неделния ден в клас „Електроформула” след проведените три финални гонки от по пет минути първото място спечели студента в Манчестърския университет и представител на шуменския клуб „Цунами” Борислав Трънчев, следван от съотборника си Теодор Трънчев, а трети завърши Васко Василев от „Хоби” Дик София.
В клас „Нитро” традиционно Петър Гегов от софийския „Хоби Дик” за пореден път спечели златото, след като в 45-мин. финал навъртя 129 обиколки, следван от седмокласника от СОУ”Христо Ботев” Враца Росен Ралчовски със 127 обиколки, а бронза грабна Константин Йорданов от „Стелди R” със 120 об.
В кралския клас „Формула 2” след неколкократна промяна във водачествово в крайна сметка победи Борислав Трънчев от „Цунами” Шумен с постижение 164 обиколки, втори завърши Дамян Петров от Враца със 160 обиколки и Емил Карамфилов от отбора на „Стелди R” със 139 об.
Между другото волейболния национал от младежкия национален отбор Жани Желязков, който се подготвя за световно първенство в Бразилия под ръководството на баща си Николай Желязков, след три годишно отсъствие от пистата кара перфектно като постигна резултат 149 обиколки, което му отреждаше третото място, но направи незначително нарушение, което бе използвано от конкурентите му и след постъпилата контестация, съдиите декласираха волейболния национал.
В последния финал „Формула 5” в тридесет минутния финал от първата до последната минута доминираше Георги Аврамов от Враца, който регистрира 84 обиколки, следван от Станимир Димитров от отбора на „Хоби Дик” със 78 обиколки и Дамян Петров от Враца със 77 обиколки.
На победителите председателят на комисията за „младежта и спорта” към Общинския съвет Враца Момчил Калистратов връчи купи, медали и предметни награди.

РЕЗУЛТАТИ:
КЛАС „ЕЛЕКТРОФОРМУЛА”
1. Борислав Трънчев - Шумен
2. Теодор Трънчев - Шумен
3. Васил Василев - Хоби Дик-София
КЛАС „НИТРО С ПУЛСТАРТЕР”
1. Росен Ралчовски - Враца
2. Николай Иванов - Враца
3. Васил Василев - „Хоби Дик” София
КЛАС „ НИТРО”
1. Петър Гергов - „Хоби Дик” София
2. Росен Ралчовски - Враца
3. Константин Йорданов - „Стелди R”-София
КЛАС „ ФОРМУЛА -2”
1. Борислав Трънчев - Шумен
2. Дамян Петров - Враца
3. Емил Карамфиллов - „Стелди R”-София
КЛАС „ ФОРМУЛА 5”
1. Георги Аврамов - Враца
2. Станимир Иванов - „Хоби Дик” София
3. Дамян Петров - Враца

Канят "Ботев" Враца в Бразилия


Новият член на „А” група печели още едно признание. Той е поканен на авторитетен турнир в Бразилия, който се провежда под патронажа на президента Вилма Русев. Тя е помолила организаторите да поканят и един отбор от България и честта се падна на „Ботев”. Заслуга за поканата има и футболният мениджър Мирчо Димитров, който отдавна работи с бразилски футболни спецове.
Турнирът ще се проиведе между 3 и 17 юли и е организиран от Световния комитет за мир и в него ще срещнат отбори от столицата Бразилия , Ресиве, Кампина гранде и Марахайо.
Световният съвет за мир е награден с Нобелова награда през 1988 година за политиката му за защита правата на човека, борбата срещу насилието и наркомания.
На снимката: "Бесерао стадиум". на който ще се играят мачовете.

Офис на НАП Враца отчете ръст на приходите спрямо миналата година

През първите пет месеца на годината офис Враца събра 34.6 млн.лв. данъчни и осигурителни приходи, това при съпоставими данни е със 153 хил.лв. повече в сравнение със същия период на 2010 година.
Приходите от данъци са се увеличили с 808 хил.лв., спрямо петмесечието на м.г., или отчетен ръст от 5.23 %, изпълнението на годишния разчет е 42.69 %.
Този ръст се дължи основно на данъка върху добавената стойност.
При осигурителните вноски е установен спад от - 3.45 %, което е в резултат на намаление на здравните вноски.
Изпълнението на общия годишен план е 39.13 %.
Относителният дял на събраните приходи от офис Враца представлява 11 на сто от общото изпълнение на ТД на НАП В.Търново.