Бисквитки

сряда, 29 юни 2011 г.

Нова инициатива на ВМРО Враца


На 25 юни се навършвиха 98 години от гибелта на големият български революционер Кръстю Българията. Роден в гр. Враца през 1874 г. Кръстю Николов Катранкьов е легендарен войвода на Върховния комитет и Вътрешната Македоно–Одринска революционна организация. Известно време е четник на Михаил Апостолов - Попето, a от 1900 година е Тиквешки войвода на ВМОРО.
През 1902 г. Гоце Делчев натоварва Михаил Герджиков със задачата да се прехвърли в Одринска Тракия. Герджиков взема със себе си няколко от натрупалите опит в Македония войводи, сред които е и Кръстю Българията, който е определен за войвода в Чокленско и Малкотърновско.
В навечерието на Илинденско-Преображенското въстание Кръстю Българията е делегат на конгреса на Одринския революционен окръг, състоял се на Петрова нива, а след обявяването му участва в редица сражения срещу турците.
След въстанието Българията се премества в Кочанско и се бори срещу идващите от север сръбски чети. Участва в конгреса на Скопски революционен окръг заедно с някои от най-прославените войводи, като Даме Груев, скопския войвода Ефрем Чучков, щипския войвода Мише Развигоров, кратовския Атанас Бабата, Коста Нунков, Тодор Александров и др.
През Балканската война (1912-1913) той е войвода на чета № 16 и действа в района на Родопите и Беломорска Тракия. За проявена храброст в е повишен в чин от фелтфебел в подпоручик от българската армия.
Умира от холера на 25 юни 1913 г. при Демирхисар (Егейска Македония) по време на Междусъюзническата война.
Във връзка с наближаващата 100 годишнина от смъртта на войводата, ВМРО подема поредната си патриотична инициатива, за поставяне паметна плоча на героя. Въпреки безспорните заслуги към българската национална кауза, във Враца няма нито един паметен знак в чест на Българията. Предвижда се, плочата да бъде монтирана на булевард «Кръстю Българията» в близост до родната му къща и осветена по врема на гоишнината от Илинденско-Преображенското въстание. Освен това врачанското дружество на ВМРО ще проведе тържествено заседание, на което ще приеме името на Кръстю Българията.
След като властимащите показаха не само непознаване, но и неуважение към миналото и българската памет, със съхраняването и популяризирането им се заеха структурите на гражданското общетво: наскоро ВМРО възстанови откраднатия паметник на Апостола; учениците от СОУ «Васил Кънчов» набират средства за издигане на паметник на големият български етнограф, учител и политик; връстниците им от Козлодуй инициираха кампания за възстановяване на парахода «Радецки»; наследниците на Саво Петров дариха на врачани паметен знак на Ботевия четник, а инициативен комитет от врачански журналисти защити от поругаване първият паметник на Христо Ботев.

Навършват се 40 години от кончината на Гунди и Котков

Спомени на Костадин Ив. Коцев

На 30 юни 2011 г. се навършат 40 години от трагичната кончина на Георги Аспарухов (Гунди) и Никола Котков (Котето). Винаги ще помня датата 30 юни 1971 година.
Тогава бях учител по физическо възпитание, биология, химия и география в село Горно Пещене (Врачанско). Училищното отборче по футбол стана окръжен първенец. На 30 юни 1971 година играехме квалификационен мач за републиканско първенство с училище от гр. Тетевен на неутрален терен в гр. Червен бряг.
Съдийската бригада беше от София и на път за Червен бряг, минавайки през прохода Витиня, научава за катастрофата на Гунди и Котков. Когато ни съобщиха за смъртта на двамата футболисти, момчетата от двата отбора се разстроиха. За да се успокоят децата, мачът започна с голямо закъснение. Ние загубихме след изпълнение на дузпи и отпаднахме от понататъшно участие в турнира.
На следващата сутрин, учители по биология, тръгнахме с автобус от Враца на научна експедиция за флората и фауната на Югозападна България. Преминавайки през Ботевград, шофьорът спря пред пожарната, в чийто двор беше докарана катастрофиралата кола на Гунди.
Един капитан, беше влязъл в опожарената кола и събираше от педалите за управление костици от Гунди и ги поставяше в найлоново пликче. Години по-късно в един вестник пишеше, че в деня на погребението, полицай предал пликче с костици на приятел на Гунди, за да ги постави в гроба му. Може би е било същото?
По пътя към София, спряхме на мястото, където е станала катастрофата. Камионът с ремаркето в който се блъска Алфаромеото, беше там, изтеглен на банкета на пътя. В мен остана впечатлението, че Гунди е карал с голяма скорост, късно е видял излизащия от страничен път камион, не е могъл да спре и се е ударил в него.
В България винаги са се раждали талантливи футболисти, като Георги Аспарухов и Никола Котков. Но точно тези двамата, останаха в съзнанието на моето поколение, като вечно млади и достойни българи. В националният отбор играеха не за премии, а за честта на своята родина България.
Пишейки тези редове, очите ми са насълзени. На терена Гунди беше артист със специфично излъчване. Елегантността и финеса в играта му са уникални. Впечатляващ беше и Котков с бомбения си ляв шут.

Оливър Карамелски с медал при електромоделите


В град Сливница завърши първия кръг от Държавния шампионат по автомоделизъм за електромодели. 28 състезатели от 9 клуба се съревноваваха в класовете „Електроформула 1:10”, „Електроформула със сток мотор”, „Електроформула със сток мотор за начинаещи”, „Електроформула 1:12” и „Тимово надбягване”. Състезание стана възможно благодарение на личното дарение на финансови средства от страна на кмета на Община Сливница Георги Георгиев.
Отлично се представи детето-чудо на българския автомоделизъм шест годишния Кристиян Костадинов от Русе, който спечели златото в класовете „Електроформула със сток мотор”и „Електроформула със сток мотор за начинаещи”, а в кралския клас Електроформула 1:10 завърши на 6-то място. От врачанския клуб в състезанието участва Оливър Карамелски, който дебютира при мъжете в клас „Електроформула със сток мотор” и се класира на трето място.
Между другото врачанския пилот взе участие в сътезанието като награда
за успешното завършване на основното си образование във врачанското спортно училище.
На победителите бяха връчени купи, флагчета и грамоти.
Следващото състезание на автомоделистите е на 9-ти и 10-ти юли, когато във врачанския балкан до пещерата „Леденика” ще се проведе първия кръг
от Държавния шампионат в класовете Бъги.

РЕЗУЛТАТИ:
Клас „Електроформула със сток мотор”
1. Кристиян Костадинов - Русе
2. Радослав Стефанов - гр. Левски
3. Оливър Карамелски - Враца

Клас „Електроформула със сток мотор за начинаещи”
1. Кристиян Костадинов - Русе
2. Румен Николов - Сливница
3. Любо Китанов - Сливница

Клас „Електроформула 1/10”
1. Калин Кокошаров - „Ориндж Тим” София
2. Момчил Димитров - „Кинетик” Русе
3. Свилен Манев - „Кинетик” Русе
Клас „Електроформула 1/12”
1. Боби Иванов - София
2. Любо Китанов - Сливница
3. Мирослав Русев - гр. Левски
Клас” Електро - тим”
1. Константин Йорданов - Христо Енчев - „Хоби Дик” София - 135 об.
2. Калин Кокошаров - Коце Улучев -„Ориндж Тим” София - 130 об.
3. Момчил Димитров-Страхил Димитров „Кинетик” Русе - 118 об.

Куп отличия за грациите от Мездра


С куп отличия се завърнаха грациите от СК „Анелия”-Мездра от IX Международен турнир по художествена гимнастика за купа „Импала”. В надпреварата, която се проведе на 27 и 28 юни в Стара Загора се включиха над 200 участнички от шест държави-Босна и Херцеговина, Азербайджан, Русия, Естония, Хърватска и България. В индивидуалната надпревара при 9-10-годишните със сребърното отличие на топка се окичи Божидара Върбева от клуб „Анелия”. На трето място се нареди съотборничката й Денислава Георгиева, а четвърта остана Виолета Миловска. В многобоя в тази възрастова група Тихомира Бонева е седма. При ансамблите 9-10 години, „Б” категория формацията на мездренският клуб нямаше конкуренция и заслужено спечели златните медали. За шампионките играха: Божидара Върбева, Виолета Миловска, Денислава Георгиева, Екатерина Костова и Тихомира Бонева. В тази възрастова група децата играха съчетание с топки. При по-малките 7-8 години ансамбълът на клуб „Анелия”,който бе в състав: Велина Венциславова, Евгения Върбева, Емили Стоянова, Каролина Тошева и Росина Иванова завоюваха бронзовите отличия. Грациите от Мездра постигнаха успехите благодарение на треньорките си Лили Николова и Цветелина Цинцарска. Следващото участие на гимнастичките от клуб „Анелия” е Държавното първенство за деца. Надпреварата ще се проведе на 30 юни и 1 юли в Бургас.

Пътнически влак се запали в движение през гара Враца

При инцидента няма пострадали. Причините за инцидента са грес и остатъци от масло по спирачната система на влака
Пътнически влак от Червен бряг за Монтана се е запалил в движение, докато композицията преминавала през Враца, съобщи "Нова телевизия".
При инцидента няма пострадали.
След оглед е установено, че причините за пожара са грес и остатъци от масло по спирачната система на влака.
Пожарът започнал зад локомотива.
Жители на един от кварталите във Враца видели огъня.
Хора дори са преследвали влака с кола, за да го спрат.
Човек, пътуващ в предпоследния вагон, видял какво се случва и размахал шапката си.
Забелязали го местни хора и се притекли на помощ.
Спрели пламналата композиция, като междувременно повикали и пожарната.
Огънят е опушил всички вагони, защото се е разпрострял до предпоследната мотриса.
До евакуация на пътници не се е стигнало, съобщи "Стандарт нюз".
След кратък престой за оглед и отстраняване на проблема влакът е потеглил.
Преди три години пожар в нощния влак от София за Кардам отне живота на девет души.

От края на юли тръгва рехабилитацията на 4 важни пътя в област Враца


По инициатива на Областния управител на Враца – г-жа Пепа Владимирова, народния представител от ПП ГЕРБ – Николай Коцев и Ръководството на Агенция ”Пътна Инфраструктура” се състоя работна среща, която се проведе на 28.06.2011г. в залата на Областна Администрация Враца.
Инж.Сергей Михалев, Красимир Иванов, народният представител Николай Коцев, Областният управител Пепа Владимирова, зам. областният управител Валентин Литов и директорът на Областно „Пътно управление” инж. Стефан Илиев дадоха брифинг за регионалните медии след срещата, на която се обсъди ходът на най-важните пътни проекти за областта. Тази среща е планирана преди месец от Областния управител, народните представители и Ръководния екип на АПИ.
На нея се уточни, че държавата отпуска средства, за да тръгне рехабилитацията на път Е-79 Враца –Мездра през Враца. Трасето е разеделено на три участъка. Ремонтът на първия е от Митницата до „Химко” и ще започне в края на юли тази година. Той е с дължина 4.5 км. При стартирането на рехабилитацията ще се обяви и графикът за завършването му. Вторият участък е от Млекокомбината до бензиностанция „Лукойл”. Той ще тръгне след като приключат дейностите там на „Рила газ”. Трасето е с дължина 2 км. Третият участък е от „Лукойл“ до Митницата и е свързан с Водния цикъл. Той ще бъде изпълнен, когато под пътя бъде подменена ВиК инфраструктурата.
В края на месец март догодина ще започнат строителните дейности на пътя Монтана-Криводол-Девене-Борован. Стойността му е 12.5 млн. лева, а дължината – 19.326 км. Той ще се изпълнява по Оперативна програма „Регионално развитие”
По дългоочакваното разширение на Ботевград-Мездра сега тече ОВОС. Решението на МОСВ се чака този август. В средата на юли там започват задължителните археологически проучвания, а отчуждителните процедури ще приключат до първото тримесечие на следваща година. Заради скоростната жп линия Видин-София в два участъка от трасето - Новачене-гара Люти дол, сега тече проектиране. Пътят е с дължина 31.5 км. и е на стойност 85 млн. евро. Той се изпълнява по Оперативна програма „Транспорт”. По същата програма през април-май догодина ще тръгне строителството на ІІ-рия етап от Обходния път на Враца. Той е с дължина 6.800 км. и е с определена индикативна цена 13 млн. евро. За него има съществуващи предпроучвания и влязло в сила решение на МОСВ за ОВОС. Отчуждителните процедури за пътя ще приключат до края на тази година.
До края на месец септмеври ще бъдат готови и пътищата Гложене-Мизия (1.9 км), 3-километровият участък на изхода на Враца в посока Оряхово и Борован-Бяла Слатина. До месец време след среща със Световната банка ще се вземе решение и за хода на проектите по Програма „Тразитни пътища”. „Проблемът при нея е този, че тя изисква съфинансиране от държавния бюджет в рамките на 45%. При положение, че в държавата няма свободни пари, всички се стремим да управляваме средствата целенасочено. Което не може да бъде изпълнено сега, се отлага за покриване от бюджета догодина. Помолихме областните управители да изготвят и внесат чрез областните дирекции „Пътно управление” таблица с приоритетните проекти на териториите им. Тези таблици са при нас и ви уверявам, че търсим всяка една възможност да ги финансираме по различни програми. За да ускори най-големия проект за Враца - Ботевград-Мездра, Агенция „Пътна инфраструктура” даде специални пълномощия на директора на ОПУ във Враца инж. Стефан Илиев. Той ще може от място да възлага малки общестени поръчки, да подпомага отчуждаването на терени и проектирането на трасето. Това го правим с цел да се ускори стартът на проекта и да се намали бюрокрацията”, уточни председателят на УС на АПИ Сергей Михалев пред журналистите от региона.

130 000лв. инвестира „В и К” ООД гр. Враца в реконструкция на водопровод за селата Хърлец и Гложене в община Козлодуй

„Водоснабдяване и Канализация” ООД гр. Враца продължава изпълнението на строителната си програма в община Козлодуй. Водоснабдителното дружество инвестира 130 000 лева за подобряване на водната услуга за жителите на с. Хърлец и с.Гложене.
През изминалия месец дружеството подмени амортизирания етернитов водопровод с полиетиленов ф250 от КПП „Обзорно място” на АЕЦ Козлодуй до с. Хърлец с обща дължина 1820 метра.
Тази голяма реконструкция бе наложителна, поради честите аварии в този участък, предизвикващи големи загуби на вода и нарушаване водоснабдяването на селата Хърлец и Гложене, както и компрометирането на републиканския път, преминаващ през местността.
В момента екипът на ВиК- район Козлодуй работи по реконструкция на водопроводната мрежа в ж.к. „Три Север”, подменят се с полиетиленови тръби 1000метра улична водопроводна мрежа и сградни отклонения.
През следващия месец престои реконструкция на основен водоизточник за гр. Козлодуй – Раней І. Ще бъде подменен помпения агрегат и цялото електрооборудване, като стойността на инвестицията е над 50 хил. лева . С подмяната на силно амортизираните съоръжения на основния водоизточник, значително ще бъдат намалени разходите за електроенергия, което ще доведе до по- ефективната му работа.

Нов агрегат работи в МБАЛ „Хр. Ботев”АД Враца

През изминалите почивни дни успешно преминаха изпитванията на новият агрегат, монтиран в МБАЛ „Хр. Ботев”АД, Враца. Той е шест пъти по-мощен от досега действащия и е монтиран на мястото на стария агрегат.
Новото съоръжение Teksan Generator е по лиценз на италианската фирма MarelliGenerators, като мощността му е 232 киловата (старият агрегат бе с 38,2 киловата мощност). Управлението е изцяло компютъризирано, като по всяко време могат да се вземат данни кога и за какъв период от време се е включвал.
През почивните дни специалисти от фирмата извършиха изпитания и вече агрегатът, който е шест пъти по-мощен от досега действащия, е в режим на работа.
Със съоръжението ще се осигури непрекъснато електрозахранване на операционен блок и ОАИЛ, като ще се осигури спокойствие при евентуални токови удари или спиране на електрическото захранване.

Общинското ръководство на ПП ГЕРБ Криводол уважи Еньовден в Градешница


Представители на общинското ръководство на ПП ГЕРБ Криводол уважиха традиционния празник по повод честването на Еньовден (24.06.2011г.) в село Градешница. Поканата за празника дойде от кмета г-н Магдалин Сълков. Инициативата за самия празник бе на кметството и църквата. Празникът се проведе в Градешкия манастир. Тържеството уважиха врачанския митрополит Калиник и Епископ Киприян, а също така много местни жители и дарители.
В църквата на манастира се проведе служба за здраве и плодородие, след която в двора на манастира вокалната група на с. Добруша изпя много народни песни, а децата от с. Градешница рецитираха тематични стихотворения. Тържеството завърши с обяд за всички присъстващи.

И БСП Враца номинира кандидати

Проведе се второто заседание на Общинската Конференция на БСП Враца . От избраните 245 делегати в залата се регистрираха и присъстваха 206.Конференцията протече при следния дневен ред :

1. Оценка на участниците в местното самоуправление- кметове на села и групата общински съветници, избрани от БСП , за мандата 2007 – 2011 г.
2. Обсъждане и утвърждаване на Програма за управление на Община Враца мандат 2011 – 2015 год.
3. Предложение на Президент на Р България
4. Предложения и избор на кандидат за Кмет на Община Враца
5. Утвърждаване на листата за общински съветници
6. Утвърждаване на кандидатите за кметове на селата от община Враца

По т.1 бе приета положителна оценка за дейността на досега действащите кметове на села и общински съветници за мандат 2007 – 2011 г.

По т. 2 бяха утвърдени основните приоритети за управление на Община Враца мандат 2011-2015 г.
По т. 3 за Президент на Република България бяха направени няколко предложение , както следва : Сергей Станишев , Стефан Данаилов , Корнелия Нинова , Янаки Стоилов и Петър Корумбашев .
По т. 4 от дневния ред за кмет на Община Враца бяха предложени 4 кандидатури . След проведеното гласуване се утвърди кандидатурата на Цветелина Върбанова Дамяновска с 132 гласа , като Николай Иванов получи 58 гласа , д-р Григор Томов – 0 гласа и Славей Григоров – 2 гласа .

За кандидати на селата от община Враца бяха избрани както следва :
с. Баница – Павлина Петрова
с. Бели Извор – Валентин Йолов
с. Власатица - Румен Горанов
с. Върбица – Иванка Данова
с. Голямо Пещене – Венцислав Ангелов
с. Горно Пещене – Ива Найденова
с. Згориград – Иво Ангелов
с. Косталево – Невена Цекова
с. Лиляче – Цветослав Цветков
с. Мраморен – Митко Статков
с. Нефела – Радослав Котов
с. Тишевица – Николай Николов
с. Три Кладенци – Румяна Божинова
с. Челопек – Гриша Григоров

Бе предложена и утвърдена и листа на общинските съветници :
1. Цветелина Върбанова Дамяновска
2. Васил Иванов Драганов
3. Мирон Драганов Иванов
4. Бойко Борисов Ничев
5. Калина Емилова Динкова
6. д-р Емилиян Харалампиев Кюркчийски
7. Радка Цветанова Тошева
8. Лъчезар Ангелов Генов
9. Таня Цветанова Алексиева
10. Дария Георгиева Горанова
11. Николай Димитров Табаков
12. Иванка Стефанова Стоянова
13. Петър Василев Войков
14. Валери Любчов Андреев
15. Иван Иванов Василев
16. Володя Рубинов Тишевишки
17. Николай Георгиев Горнишки
18. Кольо Станев Колев
19. Цветелина Милчева Кръстева
20. Митко Статков Андреев
21. Албена Георгиева Топашка
22. Йордан Кирилов Христов
23. Ивайло Кирилов Димитров
24. Маргарита Николова Стоянова
25. Асен Валентинов Ангелов
26. Харалампи Николов Михайлов
27. Павлина Тикова
28. Евгени Василев Лаков
29. Генади Красимиров
30. Детелина Симеонова Костадинова
31. Цветослав Йорданов Цветков
32. Анатоли Иванов Тушинов
33. Иван Георгиев Иванов
34. Вероника Василева Лещарска
35. Тони Иванов Томов
36. Ивайло Цветанов Лилов
37. Росен Светлозаров Михайлов

След изчерпване на дневният ред заседанието бе закрито с така избраните кандидатури !

неделя, 26 юни 2011 г.

Тяло и Кръв Христови


На 26 юни енория "Свети Йосиф" чества Тяло и Кръв Христови с процесия по улиците на селото. Светото Причастие бе изнесено от храма, за да свидетелства за промяната, към която ни приканва Исус Христос, за решаващата стъпка, която човекът е призван да направи - от смърт към вечен живот.
Евхаристията е мястото, в което даровете на тази земя – хляба и виното – се преобразяват, за да преобрази нашия живот и с това да даде началото на преобразяването на света. В Рим с тези думи от проповедта си за празника Тяло и Кръв Христови, Папа Бенедикт ХVІ прикани вярващите към размисъл за тайната на Христос, който чрез саможертвата на кръста спасява света и показва на всеки пътя за спасението.

Обучават професионалисти по здравни грижи


„Предпазване на пациенти и персонал от кръвнопреносими инфекции. Медицински консумативи – новости, Европейски стандарти” е темата на обучението, което се състоя в МБАЛ „Христо Ботев” – Враца.
На обучението присъстваха 74 човека, професионалисти по здравни грижи от лечебното заведение. Лекторът, представител на фармацевтична компания, запозна присъстващите с новостите за предпазване на лежащите пациенти и обслужващия болничен персонал от инфекции, които се пренасят по кръвен път.

Тръгнаха проверки на фирми с дейност свързана с отпадъци от черни и цветни метали

Във връзка с направените изменения и допълнения на Закона за управление на отпадъците /ДВ бр. 30 от 2011г./ експерти от РИОСВ – Враца, съвместно с представител на ОД на МВР – Враца извършиха контролни проверки на площадките, извършващи дейност свързана с отпадъци от черни и цветни метали на територията на Област Враца.

1. Площадка за ОЧЦМ на “Косаня”ЕООД, гр. Мизия
Дружеството извършва търговска дейност с ОЧЦМ и изкупува отпадъци от ИУМПС, НУБА и ИУЕЕО на площадка в Промишлена зона на гр. Мизия - имот № 443002 с площ 18 070 м2.
За дейността си фирмата притежава лиценз от МИЕТ №195/22.02.2005г и разрешително за дейности с отпадъци №05-ДО-118-00/02.10.2007г., издадено от РИОСВ-Враца. Изкупуването на отпадъците от битов характер се извършва въз основа на договор с декларация за произход.
Отпадъци от ИУМПС, НУБА и ИУЕЕО се съхраняват на отделни площадки, съгласно нормативните изисквания. За същите се водят отчетни книги, заверени от РИОСВ-Враца.
На площадката не се констатира изкупуване на елементи от пътната, електропреносната, ВиК и ЖП инфраструктури.

2. Площадка за ОЧЦМ на “Метал Транс 2005”ЕООД, гр. Враца
Дружеството извършва търговска дейност с ОЧЦМ и изкупува отпадъци от ИУМПС, НУБА и ИУЕЕО на площадка в Източна промишлена зона на гр. Враца - поземлен имот с идентификатор №12259.1021.358, с площ 1375м2 с предназначение на територията урбанизирана и с начин на трайно ползване складова база. За дейността си фирмата притежава лиценз от МИЕТ №350/16.03.2006г. и разрешително за дейности с отпадъци №05-ДО-127-01/26.04.2011г., издадено от РИОСВ - Враца. Изкупуването на отпадъците от битов характер се извършва въз основа на договор с декларация за произход.
Отпадъци от НУБА и ИУЕЕО се съхраняват на отделни площадки, съгласно нормативните изисквания. За същите се водят редовно отчетни книги, заверени от РИОСВ-Враца. Няма налични отпадъци от ИУМПС.
На площадката не се констатира изкупуване на елементи от пътната, електропреносната, ВиК и ЖП инфраструктури.

3. Площадка за ОЧЦМ на “Металком Инвест”ЕООД, гр. Враца
Дружеството извършва търговска дейност с ОЧЦМ и изкупува отпадъци от ИУМПС и НУБА на площадка в Западна промишлена зона на гр. Враца - парцел №. XV, кв.1, с обща площ 7300 м2. За дейността си фирмата притежава лиценз от МИЕТ №364/08.05.2006г. и разрешително за дейности с отпадъци №05-ДО-114-01/14.07.2009г., издадено от РИОСВ - Враца. Изкупуването на отпадъците от битов характер се извършва въз основа на договор с декларация за произход.
Отпадъци от НУБА и ИУМПС се съхраняват на отделни площадки, съгласно нормативните изисквания. За същите се водят отчетни книги, заверени от РИОСВ-Враца.
На площадката не се констатира изкупуване на елементи от пътната, електропреносната, ВиК и ЖП инфраструктури.