Бисквитки

събота, 9 юли 2011 г.

Детският танцов състав „Мездренче” се завърна от турне в Гърция


В края на юни и началото на юли Детският танцов състав „Мездренче” при НЧ „Просвета – 1925” бе на тридневно турне в Гърция. Подрастващите самодейци върнаха визитата на фолклорната формация Sillogos Methoni, която наскоро гостува в нашия град по случай Деня на Мездра – 6 май (Гергьовден). Възпитаниците на хореографа Мирослав Аспарухов и на художествения ръководител на състава Йоанна Аспарухова взеха участие в празничен концерт в с. Метони, ном Пиерия, разположено на 40-на км южно от гр. Тесалоники (Солун) и на 20-на км северно от популярния морски курорт Паралия Катерини.
Културното събитие, което се състоя в двора на местното начално училище, беше посветено на събора на крайморското селище – 29 юни (Петровден), когато е и храмовият празник на тамошната църква „Св. ап. Павел”. Нашите момчета и момичета изнесоха половинчасова програма, обособена в два блока. Те изпълниха „Северняшки танц”, „Дайчово хоро”, „Копаница” и „Джиновски танц”, които бяха съпроводени с бурни аплодисменти от страна на многобройната публика. В знак на уважение и приятелство ръководителят на Sillogos Methoni Елен Теодору и председателят на Читалищното Настоятелство на НЧ „Просвета – 1925” Валентин Вълчев си размениха възпоменателни плакети и подаръци.
Освен домакините и ДТС „Мездренче”, в концерта се включиха фолклорен състав от съседното село Макриялос (в което бяха настанени българските танцьори) и трупа за автентичен фолклор от с. Микрокамбос, дем Килкис (Кукуш). Първият представи традиционни понтийски танци, характерни за севернотурския вилает Самсун (откъдето са преселници предците им), а вторият състав – танци, чийто етнографски произход е от малоазийския гр. Измир (Смирна), откъдето са бежанци прародителите им.
По време на воаяжа си в Егейска Македония мездренските танцьори имаха възможност да плажуват на брега на Бяло море и разгледаха втория по големина гръцки град – Тесалоники, а на връщане отседнаха за една нощ в балнеоложкия център Сандански.
Това е седмата задгранична изява на самодейците от НЧ „Просвета – 1925” (и първа за ДТС „Мездренче”) в нашата южна съседка, след тези през 1985, 1991, 2001, 2005, 2006 и 2009 г. През месец август Представителният танцов ансамбъл „Мездра” е поканен да участва в международен фестивал в сръбския град Пирот.

Мирослав Гетов – в. „Мездра XXI век”

Община Мездра отново организира студентска бригада


И това лято Община Мездра организира единствената по рода си у нас студентска бригада. Тя ще се проведе от 18 юли до средата на месец август. Възпитаниците на Алма Матер отново ще бъдат ангажирани в благоустрояването на гр. Мездра и на съставните села от общината.
Кандидатите, изявили желание да се включат в кампанията, са 74-ма – 45 младежи и 29 девойки. 12 от тях са от с. Зверино. Както и досега, бъдещите висшисти ще бъдат зачислени на работа към ОбП „Чистота”.
Младите хора ще се трудят на шест инфраструктурни обекти в гр. Мездра: надливане на бордюри и полагане на тротоарна настилка по ул. „Ст. Караджа”; производство на бетонови изделия (тротоарни плочи, градински и улични бордюри); „изкърпване” на вътрешноквартални улици; полагане на хоризонтална пътна маркировка и боядисване на електрически стълбове; продължаване на пешеходната алея по ул. „Ал. Стамболийски” в западна посока (в участъка между „Топливо” и „четворката”); благоустрояване на междублоковото пространство при „Химиците” (направа на детска площадка и оформяне на улички) и доизграждане (насипване на банкета) на бетонираните наскоро две улици в кв. „Принчовец”.
В с. Зверино студентите ще пребоядисат двата въжени моста (леси) над р. Искър и трите масивни моста над р. Златица, както и парапетите и оградните съоръжения покрай ж. п. линията София – Мездра; ще почистват тротоари от трева и храстовидни дървета; ще построят подпорна стена на ул. „Хр. Ботев”; ще извършат частичен ремонт на площадчето пред НЧ „Факел – 1926” и на други тротоарни площи.
Община Мездра организира летни студентски бригади от 2001 г. В досегашните 10 издания на тази алтернативна форма за трудова заетост са обхванати 1 145 бъдещите магистрати и бакалаври.

Мирослав Гетов – в. „Мездра XXI век”

петък, 8 юли 2011 г.

Областна администрация – с кампания срещу ранните раждания

Врачанската областна администрация започна съвместна кампания срещу ранните
раждания. Тя е следствие на изключително тревожните данни, изнесени от
директора на „Социално подпомагане“ във Враца Димитрийка Цанова, че само за
1 месец 43 малолетни и непълнолетни момичета са родили деца.
Администрацията и врачанското ромско Сдружение „За нов свят“ издаде
брошури, които се разпространяват безплатно сред ромската общност. Акцентът
на кампанията са общините Враца и Бяла Слатина заради честите случаи на
раждания на малолетни и непълнолетни в тях. Брошурите се отпечатват и
разпространяват и от Отдел „Закрила на детето“ – Враца. Материалите ще
достигнат чрез експертите по етнически и демографски въпроси до всяка една
община.
„Готови ли сте да поемете отговорност?“ е обръщението, с което започва
брошурата. Набляга се именно на отговорността, защото раждането на дете не
е само физически акт, а отговорност към отглеждането, възпитанието и
израстването му. Брошурата запознава младите ромки с две млади майки:
Кортеза и Наска. Кортеза Желязкова е най-младата майка в България, родила
първото си дете само на 11 години. Бащата е на 19 години. И двамата са от
Сливенския квартал „Надежда“. Кортеза вече съжалява, че е родила дете и че
не може да се върне в училище. Наска е станала майка на 12 години и то със
секцио, защото тялото на момичето, което все още е дете, не е позволило
раждането да протече по естествен път. Тя е от пловдивското село Стряма.
Бащата на новороденото момиченце е 30-годишен, а майката на Наска, която
вече е баба на детето, е едва на 25 години. С мъжа си Наска се запознала в
5 клас, но въпреки че е ходила на училище, сега не може да чете и пише.
След раждането състоянието й се е влошило, защото младата майка имала
вродена хипертония.
През 2005 година в България са родени 10 160 деца от майки под 20-годишна
възраст. 401 от тях са под 15 години. Към момента тази тенденция драстично
се е задълбочила. Ранното майчинство води до социално изключване на майката
и последици за нея и детето. „Ти искаш ли да объркаш живота си като тях?
Какво ще стане с теб, ако си на мястото на Наска и Кортеза? Не е ли
по-добре първо да завършиш училище?“, са риторичните въпроси, с които
завършва брошурата.

Гневно писмо пишат от БКС Враца

ДО
Г-Н КМЕТА
НА ОБЩИНА – ВРАЦА
ГР. ВРАЦА

ДО
ПРЕДСЕДАТЕЛЯ
НА ОБЩИНСКИ СЪВЕТ
ГР. ВРАЦА

ДО
ВСИЧКИ ОБЩИНСКИ СЪВЕТНИЦИ
ГР. ВРАЦА

ДО
Г-Н УПРАВИТЕЛЯ
НА „БКС-ВРАЦА” ЕООД

ДО
ФНС ДУО - КНСБ
ГР. СОФИЯ

ДО
КТ „ПОДКРЕПА”
ГР. СОФИЯ

ДО
ВСИЧКИ МЕСТНИ МЕДИЙ
И ФИЛИАЛИ НА ЦЕНТРАЛНИТЕ МЕДИЙ
НА ГР. ВРАЦА

УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН ШАХОВ,
УВАЖАЕМА ГОСПОЖО НИКОЛОВА,
УВАЖАЕМИ ГОСПОЖИ И ГОСПОДА,

Уведомяваме Ви, че до средата на м.юли 2011 г. договорите сключени между „БКС - Враца” ЕООД и Община Враца за почистване, озеленяване, сметоизвозване и поддръжка на пътната инфраструктура изтичат.
Ръководствата на синдикалните организации с тревога се обръщат към Вас, че до момента няма договаряне за бъдещата работа на фирмата. Във фирмата работят над 250 човека.

НАШЕТО ПИТАНЕ Е:

Какви са намеренията на Общинската администрация за обезпечаване на фирмата и осигуряване прехраната на работниците и служителите?

Настояваме за спешен отговор до изтичане крайния срок на договора, тъй като е налице огромно социално напрежение във фирмата, работниците се тревожат от факта да не се ликвидира фирмата и да останат на улицата.
Настояваме също така да ни се даде отговор за бъдещето на фирмата и дейностите, които „БКС-Враца” ЕООД извършва.
Приемете настоящето запитване, като израз на воля за добри взаимоотношения в интерес на работещите в „БКС-Враца” ЕООД и жителите на цялата Община.
Изхождайки от натрупаното огромно социално напрежение във фирмата сме длъжни да Ви уведомим, че ако не получим отговор до определения срок за бъдещето и дейността извършвана от „БКС-Враца” ЕООД или за фактическото ликвидиране на фирмата, което ще доведе до лишаване на работещите от тяхната прехрана, то ще бъдем принудени да предприемем всички законни мерки предвидени в закона за уреждане на колективните трудови спорове, включително и безсрочна ефективна стачка за защита на интересите на трудещите се.



КНСБ КТ „ПОДКРЕПА”
ПРИ „БКС-ВРАЦА” ЕООД ПРИ „БКС-ВРАЦА” ЕООД

ПРЕДСЕДАТЕЛ: ПРЕДСЕДАТЕЛ:
/Цв. Горанов/ /Ал. Ангелов/

СЕКРЕТАР: СЕКРЕТАР:
/Н. Вълчева/ /С. Първанова/

сряда, 6 юли 2011 г.

Отменят протестът за пощите

КНСБ отмени протеста на служителите на „Български пощи” ЕАД предвиден за 07.07.2011 г. , заяви председателя на регионалния съвет във Враца Мила Иванова. Причината е извадената от дневния ред на Народното събрание точка относно проекта на закон, внесен от група депутати от ГЕРБ, за изменение и допълнение на Закона за приватизация и следприватизационен контрол, с който „Български пощи ” ЕАД се изваждаше от забранителния списък за приватизация.
„Оставаме в готовност за национални протестни дейдтвия в случай, че проекта за закон бъде внесен в Пленарна зала през идната седмица”, коментира още Мила Иванова. В момента тече подписка срещу изваждането на „Български пощи ” от забранителния списък за приватизация, като събраните подписи ще бъдат връчени на Министър-председателя г-н Бойко Борисов.
КНСБ апелира за защита интересите на работещите близо 13 хиляди служители в „Български пощи ” ЕАД и национални интереси на Република България и оттеглянето на предложението направено от групата народни представители от ГЕРБ.
Съгласно Директивата на ЕС 2008/6/ЕО на Европейския парламент, приета през 1997 г. държавите-членки трябва да гарантират предоставянето без прекъсване на универсалната пощенска услуга / УПУ/ на всички потребители в цялата територия на страната, на достъпни цени и с определено качество.
След отпадането от 1 януари 2011г. на установения държавен монопол върху УПУ, българската държава, чрез възлагане, вмени това задължение за срок от 15 години на „Български пощи” ЕАД . Преценено бе, че в момента дружеството е единствения пощенски оператор, който има изградена пощенска мрежа и разполага с ресурса да осигури изпълнението на УПУ на територията на цялата страна, вкл. и в труднодостъпните райони, с определено качество и на достъпна цена.
След извършеното преструктуриране и съкращението на над 1000 човека през 2010 г., „Български пощи„ ЕАД приключиха финансовата година 2010 г. с печалба над 440 хил. лв., достигайки месечен оборот над 1 млрд. лв. Независимо от това, че дейността на дружеството е подчертано социална, то следва да бъде управлявано балансирано. Припомняме че „БП” ЕАД осигурява достъп до пощенската мрежа на алтернативните доставчици на пощенски услуги и не само улеснява пощенското обслужване на населението, стимулира развитието на бизнеса, но и е част от националната сигурност за недопускане на терористични акции.
В рамките на 27-те държави членки на ЕС няма случай на приватизация на пощенските услуги, с изключение на придобиване на миноритарен дял в Белгия.
Ръководството на КНСБ счита, че направеното предложение от група депутати за изваждане на „Български пощи„ ЕАД от т.нар. забранителен списък за приватизация, нарушава Директива 2008/6/ ЕО на Европейския парламент, свързана с пълното изграждане на вътрешния пазар на пощенски услуги в Общността. В тази връзка, независимо от изваждането от дневния ред на НС за 07.07.2011г. на проекта на Закона за изменение и допълнение на Закона за приватизация и следприватизационен контрол, настояваме за оттегляне на депутатското предложение за изваждане от забранителния списък и приемане на Стратегия за развитието на „Български пощи” ЕАД, която да осигури развитие на дружеството, без да е необходима неговата приватизация. Това ще гарантира изпълнението на евродирективата за предоставяне на универсалната пощенска услуга без прекъсване за всички потребители на цялата територия на страната на достъпни цени и с необходимото качество.

"Литекс" преотстъпва трима на "Ботев" Враца


На снимката: Илия Миланов ще трупа игрови минути в Ботев Враца © Gong.bg
Спортно-техническото ръководство на "Литекс" е взело решение да преотстъпи трима от своите млади футболисти на новия член на А футболната ни група "Ботев" Враца, съобщи Гонг.
Сигурни за тима, воден от Сашо Ангелов са бразилецът Ненем и продуктът на Академия Литекс Димитър Георгиев. Причината за временната раздяла на „оранжевите” с братовчеда на Дока Мадурейра, е запълнената квота за чужденци извън ЕС в състава на шампиона на България. Георгиев пък отива във Враца, за да трупа игрови опит.
Почти сигурно, в "Ботев" ще бъде преотстъпен и младежкият национал Илия Миланов. Привличането на французина Бернар Онанга Итуа, както и наличието на Николай Бодуров, Пламен Николов и Александър Барт ще направи задачата на Миланов да се бори за място в състава много трудна.
В същото време още трима футболисти си тръгнаха от подготовката на Ботев Враца. Вчера багажа си стегнаха защитниците Николай Маринов и Павел Петков, както и нападателят Илия Длагонски.
Маринов има опит от престоя си в Спортист Своге, Петков пък запоследно игра за Банско. Длагонски изкара последната година в Ботев, но след като не можа да се наложи в състава, реши да си тръгне.
Междувременно стана ясно, че турнето на Ботев в Бразилия е напът да се провали. Организаторите от страната на кафето не са успели да намерят самолетни билети за 35-членната делегация на врачани, която трябваше да замине между 10 и 17 юли.

вторник, 5 юли 2011 г.

Радиоуправляеми бъгита ще огласят Балкана


В събота и неделя срещу хижа "Леденика" във Врачанския балкан ще стартира шампионата по автомоделизъм за радиоуправляемите модели с висока проходимост в класове Бъги.
През първия ден пилотите ще карат по четири квалификационни старта по седем минути за класиране във финалната решетка в класовете „Бъги 1:10”, „Бъги: 1:5”, „Монстери” и „Тръги”. Квалификациите започват от 13.00 часа и ще завършат в 19.00 часа.
В неделя финалните гонки ще стартират в 10.30 часа, а в 13.00 часа е предвидено награждаване на победителите.
Главен организатор на мероприятието е Родната ни федерация по автомоделни спортове и врачанския спортно-технически моделен клуб.
Заслужилият майстор на спорта Дамян Петров ще е начело на отбора на домакините заедно с ГеоргиАврамов, Мартин Дамянов, Оливър Карамелски, Росен Ралчовски, Кристиян Крумов и Николай Иванов.
Ден преди крайния срок, заявки за участие са подали 23 състезатели от 9 клуба в страната.
Победителите ще бъдат наградени с купи, а останалите с дипломи.

„Научи-направи-публикувай!”


На 05.юли 2011 във Враца се проведе обучение на тема „ Научи-направи-публикувай” на екипи от ученици и учители от СОУ”Христо Ботев”- Враца и НУ”Св.Св.Софроний Врачански”- Враца. Обучението е част от Кампанията „Ти пишеш Европейска история” на център Европа Директно Враца към Търговско-промишлена палата – Враца. Децата сформираха три екипа : „Слънчогледи” по тема „Енергия”, „Европотребители” по тема „Потребление” и „Черешка” по тема „Здравословен живот” и запознавайки се с факти от тези области, те отбелязаха интересни промени, които са настъпили в нашето ежедневие, след влизането ни в Европейския съюз, като например, че вече има разнообразни стоки, но и етикетите не винаги дават достатъчно информация за продуктите. Енергия може да се пести по много и различни начини. Според ООН по света има повече хора с наднормено тегло, отколкото хора, страдащи от недохранване и т.н. и т.н. Гости на обучението бяха репортери от Дарик радио Враца и ТВ Враца. Децата интервюираха гостите относно техния здравословен начин на живот, а след това самите те бяха интервюирани от гостите най-вече за впечатленията им от деня и новите неща, които са научили.
Впечатлени, децата си тръгнаха с обещанието, че ще разкажат у дома, на приятелите и съучениците си за днешния ден. Те получиха задачата до края на м.октомври да представят в Центъра репортажи - европейски истории на своя роден край. Не се учудвайте, ако Ви спре някое дете с думите „Аз се казвам Мария. Пиша европейска история на своя роден край. Съгласен ли сте да ви интервюирам?”. Отговорете положително и разкажете...

Над 400 военнослужещи във Враца ще останат без работа

Традициите на Врачанския гарнизон са отдавнашни и сериозни. Враца не трябва да даде поделение 52380. Това е пореден удар върху въоръжените сили на Република България. Решението за закриването му е с много тежки социално – икономически и демографски последствия за Враца и цяла Северозападна България.
През месец ноември 2010 г. беше създаден Инициативен комитет, който да представлява и защитава поделението от името на гражданите на гр. Враца и региона. Инициативния комитет се зае с изготвянето на петиция и събирането на подписи в защита на поделението.
Съпругите на военнослужещи във Враца отправиха призив към сгъгражданите си, да се изправят чрез подписите си срещу закриването на единственото поделение на територията на цяла Северозападна България. Протестът на съпругите подкрепи и Радослав Гетов – областен координатор на Гражданско движение за национално единство и спасение и бивш офицер от Българската армия.
Написаха се Петиции от Инициативния комитет и се изпратиха до:
• Президента на Република България – г-н Георги Първанов
• Председателя на Народното Събрание – г-жа Цецка Цачева
• Министър – Председателят – г-н Бойко Борисов
• Министърът на отбраната и въоръжените сили – г-н Аню Ангелов
• Министърът на труда и социалната политика – г-н Тотю Младенов
• Областния управител на обл.. Враца – г-жа Пепа Владимирова
• ПП СДС – Враца
• ПП БСП – Враца
• ПП ГЕРБ – Враца
• ПП ВМРО – Враца
• ПП Атака – Враца
Обърнахме се към много партии и организации за подкрепа и защита на поделение 52380.
Инициативния комитет получи пълна подкрепа от политическа партия ВМРО – БНД – гр. Враца, чиито представители се отзоваха на апела ни и организираха пункт за събиране на подписи и участваха в протестните действия. Областният председател на ВМРО Красимир Богданов, нееднократно, чрез местните и националните медии изрази категоричното си мнение против закриването на поделението, и публикува редица изследвания за развитието на военното дело във Враца и историята на 35-ти пехотен полк. Също така и г-н Ангел Джамбазки – зам. председател на ВМРО на среща в гр. Враца сподели мнението си в защита на поделението.
Внесена беше подписка, съдържаща 433 листа с около 10 000 подписа, която се съхранява в Информационно – административния център на Народното събрание с вх. № ПГ-0194-П-112 и е предоставена за сведение на народните представители от комисията по Външна политика и отбрана в 41-то Народно събрание /от 10.12.2010 год./
Инициативния комитет е уведомен писмено от Началника на Кабинета на Председателя на Народното събрание г-жа Евгения Илиева, че е предоставила петицията за сведение на народните представители от Комисията по външна политика и отбрана в 41-то Народно събрание, но няма отговор за взетото решение за съдбата на поделението.
Дирекция „Приемна” на Президента на България изпраща писмо до Министерството на отбраната и въоръжените сили с изх. № 94-00-1836 от 06.12.2010 г. и моли за становището по направеното в петицията искане и да бъдат уведомени подателите в лицето на Председателя на Инициативния комитет г-н Петко Петков, както и Администрацията на Президента, но няма отговор от Министерство на отбраната.
През м. декември 2010 г. президентът г-н Георги Първанов посети град Враца, и на среща с гражданството изказа подкрепата си в защита на поделението и изрази своето мнение, че не е далновидно да се закрива гарнизона в гр. Враца.
С пълно болшинство Общинският съвет във гр. Враца от 08.12.2010 г… прие, внесената от групата на ВМРО и „Не така” и БСП декларация, свързана със закриването на под. 52380. В нея се казва, че местния парламент посрещна с неодобрение и тревога съобщението за закриването на гарнизона и това се оценява като грешка. Лично ни подкрепиха и общинските съветници Кирил Илиев и Емил Пеняшки. Съюзът на Българските командоси чрез своята Декларация от 25.11.2010 г. припомни, че армията като институция има не само отбранителна, но още и възпитателна, анти кризисна и социална функция и че безрезервно и безусловно подкрепя протеста и ще продължи да помага с всички законови средства.
Изпратена бе Декларация и от политическа партия Нова сила, която категорично се обяви против намеренията на Правителството за закриването на поделението/06.12.2010г./.
В протестите се включи и Национално движение „Достойни за България”.
В същото време партия ГЕРБ не отговори на Петицията. Мажоритарно избраният Народен представител от Враца г-н Николай Коцев не пожела да се срещне с Инициативния комитет. Явно не желае да застане в защита на поделението.
Народният представител Г-н Асен Агов от „Синята коалиция” на среща пред журналисти обяви, че той лично е гласувал за приемането на прочутата в последно време Бяла книга, с което се приемат реформите в Българската армия и съкращаването на 450 военнослужещи от врачанският гарнизон и побърза да успокои всички военни съпруги, че мъжете им няма а останат без работа, ще бъдат добре облечени и с високи европейски заплати.
Народният представител от партия БСП Г-н Георги Божинов присъства на мирния протест на 28.11.2010 г. и подкрепи своите съграждани, като се изказа в защита на поделението.
Проведе се среща разговор с Министъра на отбраната г-н Аню Ангелов в самото поделение на която среща присъстваха г-жа Пепа Владимирова , г-н Валентин Литов, врачанският депутат д-р Янко Здравков, кметът на гр. Враца – д-р Костадин Шахов, общински съветници, бивши офицери и граждани на гр. Враца и региона.
На срещата г-н Кирил Илиев реагира бурно по време на разговора с Министъра на отбраната в защита на поделението. В защита се включи и г-жа Цветелина Дамяновска от БСП, която зададе въпрос: „Дали закриването на поделението ще реши финансовите проблеми в армията?” Не получи отговор . Според нея това решение е въпрос на лоби!
През месец юни 2011 г. Инициативният комитет се срещна с Ръководството на Съюза за стопанска инициатива, който се обяви категорично срещу закриването на врачанския гарнизон, защото се застрашава Националната сигурност и АЕЦ – Козлодуй.
Въпреки всички тези наши действия взелите решението за погубване на поделение 52380 останаха непреклонни. Многократно декларираното мнение на Министъра на отбраната, че съкращения на кадровия състав няма да има, а само пренасочване към други гарнизони, се оказа поредната подигравка с честта и достойнството на българския войник. Единици се оказаха тези, които получиха нови назначения. Останалите над 400 военни, от 2012 г. остават без работа.
За това се обръщаме отново към врачанската общественост за подкрепа: Скъпи съграждани, не позволявайте заради нечии лични или икономически интереси да се унищожи поделение 52380! Не позволявайте стотици български семейства да останат на улицата! Утре и вие може да се окажете на тяхно място. Не позволявайте бавното ликвидиране на Враца и Северозападна България!
Инициативен комитет за защита на поделение 52380 гр. Враца

Деца от Ракево спечелиха футболен турнир в Криводол


Днес, 5 юли 2011 г. на стадион „Христо Ботев” в гр. Криводол се проведе турнир по футбол на малки врати, организиран от Общинската комисия за борба срещу противообществените прояви на малолетните и непълнолетните. Това е първият от серията турнири, които се провеждат с цел превенция на противообществените прояви.
Във футболната надпревара взеха участие деца от училищата в Криводол и Ракево.
На финала се срещнаха отбор „А” на Криводол и отбор „А” на Ракево. Заслужена победа си извоюва отборът на Ракево и грабна преходната купа.
Голмайстор на турнира стана Христо Цветанов, най–добър вратар –Росен Дамянов и двамата от отбора победител.
Турнирът беше закрит от секретаря на Общинската комисия Маргарита Стамболийска. Раздадени бяха грамоти и предметни награди, осигурени от Община Криводол.
Следващият турнир е турнирът по тенис на маса и ще се проведе на 27 и 28 юли.

Резултати от спортните състезания в Областната дирекция на МВР Враца по повод празника на МВР- 5 юли

1 . Турнир по футбол
Класиране:
1.РУП-Бяла Слатина
2.РУП Враца
3.ОД МВР Враца/дирекция/
4.РУП Мездра
Финал: Бяла Слатина- РУП Враца 3:2 За 3-4 място: ОД МВР- РУП Мездра 5:4 след дузпи
2 . Турнир по волейбол
1.РУП Враца
2.РУП Бяла Слатина
3.РУ ПБЗН/Пожарна/- Враца
4.РУП „АЕЦ”-Козлодуй
5.ОД МВР Враца
3.Турнир по тенис на маса
1.Иван Максимов- РУ ПБЗН-Враца
2.Цветан Русалийски- служител от резерва- /пенсионер/ МВР
3.Петко Петков – служител от резерва МВР
4 . Турнир по стрелба с пистолет
Дисциплина: 2Х 6 изстрела
Мъже:
1. Йордан Ценов- Пожарна „АЕЦ” Кз
Жени: Десислава Иванова ОД МВР Враца
Отборно класиране:
1 Сборен отбор на Пожарна и РУП „АЕЦ” Кз- 189 точки
2. ОД МВР Враца- 186 точки
3. РУП Бяла Слатина – 160 точки
5 . Турнир по плуване
Участвали 9 служители
1.Калин Лазаров -РУ ПБЗН Враца - 31.20 секунди
2.Николай Каменов РУП Враца - 32.12 секунди
3.Васил Найденов- РУ ПБЗН Врааца- 32.20 секунди
Жени:
1.Галина Романова- РУП Враца
2.Катя Василева БОП

Успешен сезон за врачанския театър

Драматично-кукления театър във Враца затвърди позициите си в културния живот не само във Враца и Северозапада, но и в България. Театърът беше домакин на 22-ото издание на Националния фестивал на малките театрални форми, което се съчета с първото издание на фестивала на НЕТА. В рамките на конкурсните дни между 16 и 22 май на сцените във Враца се изиграха 18 постановка, 9 от които чуждестранни (които представиха нивото на театъра и сценичните изкуства на Балканите – Сърбия, Македония, Черна гора, Румъния, Косово, Турция, Босна и Херцеговина). ДКТ – Враца се отчете не само като гостоприемен домакин, но и като силен участник: продукциите от Враца обраха наградите от фестивала за главни женска и мъжка роля, съответно Румяна Мерджанска за участието й в „Изгубени в звездите” от Семьон Злотников и Анастас Попдимитров – „Столовете” от Йожен Йонеско, както и специалната награда на международното жури за копродукцията между ДКТ – Враца и Мал драмски театър – Битола, Македония – „Столовете” от Йожен Йонеско.

По-важна обаче беше оценката на трупите, участвали във фестивала на НЕТА във Враца, откъдето дойдоха благодарствени писма и признанията, че проявата в града под Околчица е била културното събитие на Балканите през 2011 г.
През отиващия си 72-и творчески сезон врачанската трупа създаде и показа пред публиката си 6 нови заглавия: „Шекспир – Събрани съчинения” от Джес Адам Даниъл, „Изгубени в звездите” от Семьон Злотников, „Малката Баба Яга” от Отфрид Пройслер, „Столовете” от Йожен Йонеско, „Съвсем проста история” от Марина Ладо и „Брачната илюзия” от Ерик Асус.
Постановките на врачанската трупа бяха посрещнати с бурни овации в Криводол и Борован, Лом и Вършец, Козлодуй и Бяла Слатина, Видин и Хайредин, както и в румънския град Питещи, откъдето дойде признанието за спектакъла „Тестът” от Лукас Берфус, който получи първа награда за режисурата на Николай Поляков.

59 аптеки ще отпускат лекарства, плащани от Здравната каса

Районната здравноосигурителна каса във Враца финализира сключването на договори с аптеките от областта за отпускането на лекарства, медицински изделия и диетични храни за специални медицински цели през 2011 г. През тази година от кандидатстващите за сключване на договор с РЗОК 61 аптеки, 59 са изпълнили изискванията на НЗОК като са представили необходимите документи и са сключили индивидуални договори с РЗОК-Враца. За сравнение през 2010 г. аптеките, работещи по договор с РЗОК са били 66. Договарянето премина по предварително обявени за целта покана и изготвен график за подаване на документите и сключване на договорите.
59-те аптеки, сключили договори за отпускане на частично или напълно заплатени от здравната каса лекарства са разположени в 9 от 10-те общини на област Враца, като най-голям е техният брой в община Враца – 36. Договорите на всички търговци на дребно на лекарствени продукти, медицински изделия и диетични храни за специални медицински цели влизат в сила от 1 юли 2011 г.
Директорът на РЗОК има право да сключи договори и след обявената процедура с нови кандидати - притежатели на разрешение за търговия на дребно с лекарствени продукти при условие, че аптеката отговаря на общите условия и изисквания на НЗОК.

понеделник, 4 юли 2011 г.

Днес стартира Голямата Лятна разпродажба в магазини Т МАRKET!

Чудесните летни предложения ще продължат месец и половина. Те са подходящи както за отпуската и почивката, така и за дома.
От 5 юли до 18 август, в магазините Т МАRKET в страната ще се проведе традиционната Голяма Лятна разпродажба. В продължение на месец и половина, на изключително ниски цени ще се предлагат богат асортимент стоки за дома, бита, почивката и всичко, което прави лятото още по-приятно.
„Политиката ни по отношение на промоциите се диктува на първо място от потребностите и интересите на нашите клиенти. Годината беше много активна откъм различни видове промоции на възможно най-добри цени или условия, с които предлагахме на клиентите си богат асортимент стоки. Лятото е сезонът, в който хората правят подобрения на дома си, спортуват и почиват повече. Ето защо ние предлагаме хиляди различни стоки, които ще привлекат хората, както с разнообразие, така и с изключително атрактивни цени.”, коментира г-н Вигинтас Шапокас, генерален директор на „Максима България”.
Голямата Лятна разпродажба предлага сезонни летни стоки, които са подходящи за спорт и отдих. Помислено е за любителите на природата, пътешествията и летуванията на открито - различни размери практични и красиви куфари на половин цена, хладилни чанти, стоки за плаж и излет с големи намаления.
За уютния дом и красивата градина, са осигурени комплекти инструменти, домакинска посуда и принадлежности, които всеки би ползвал с удоволствие.
Предлагат се и цели групи стоки на принципа „всичко на еднаква цена”, започвайки от 0.99лв.
Също така интересни са предложенията, които предлагат купуване на комплект стоки „две на цената на едно”, „три на цената на две” и подобни.
Първата седмица от Голямата Лятна разпродажба започва ударно с изключителни предложения, между които различни куфари, принадлежности за излет, домакински уреди, комплекти инструменти.

Наши полицаи в призовата тройка по стрелба


23 отбора от Областните дирекции на МВР в страната взеха участие в Републиканското първенство по стрелба с пистолет за служителите на МВР, който се проведе в края на седмицата в Смолян.
При отлична организация от страна на Спортната асоциация на МВР и Областната дирекция на МВР Смолян полицаите се състезаваха в дисциплините динамична стрелба 12 изстрела за време по 3 мишени на 15 и 10 метра/две серии по 6 изстрела/ и динамична стрелба -18 изстрела за време по 3 мишени / три серии по 6 изстрела/.
Състезателите от СК"Спартак-Враца" при ОД на МВР Враца Дамян Петров-ръководител и Румен Атанасов, Йордан Ценов, Ивайло Флоров, Николай Милушев и жени Катя Василева и Десислава Иванова показаха класа, като при мъжете завършиха на второ място след колегите си от Габрово, а в комплексното класиране завършиха също на второ място.
Шампиони са полицаите от Габрово, а трети се класираха полицаите от морската ни столица Варна.
След спечелената титла през 2006 г. врачанските стрелци от полицията се завърнаха в призовата тройка на страната.

Наградиха призьорите в III-ия Национален литературен конкурс „ДЯДО ЙОЦО ГЛЕДА”


Навръх рождения ден на патриарха на българската литература Иван Вазов – 26 юни, бяха наградени призьорите в III-ия Национален конкурс за разказ „Дядо Йоцо гледа”, организиран от Община Мездра, туристически комплекс „Дядо Йоцо гледа” и Съюза на българските писатели. Церемонията се състоя в едноименния туристически комлекс край село Очин дол, прочул се с паметника на Вазовия литературен герой.
В тазгодишното издание на конкурса се включиха впечатляващ брой: над 120 автори от цялата страна със 131 белетристични творби, тематично свързани с обичта към Родината и преклонението пред нейните красоти. Техните произведения оцени жури в състав: председател Трендафил Василев (писател и издател) и членове – Благовеста Касабова (литературен критик) и Светла Дамяновска (поетеса).
С първа награда бе отличен разказът „Мушамената тетрадка” на столичната поетеса и журналистка Петя Цолова. Нейни подгласници станаха известният белетрист и сценарист Петър Искренов с разказа “Толкова далече, толкова близко” и пловдивчанката Мария Пвалова с „Невена и Орфеевото цвете”. Връчени бяха и две поощрения – на миналогодишната призьорка Димитринка Ненова от Варна за нейния разказ „Зелено” и на писателя Иван Георгиев от с. Ягодово, Пловдивско, за „Диви гълъби”.
Освен парични премии и грамоти, призьорите получиха по един екземпляр от книгата „Мездра – кратък исторически сборник”, от самостоятелното издание на разказа „Дядо Йоцо гледа” и от краеведското проучване „Очин дол по пътеката на спомените”, дело на родолюбеца Огнян Петров – председател на сдружение „Искърско дефиле”. Наградите връчиха кметът на Мездра Иван Аспарухов, Огнян Петров и Валентин Вълчев – директор „Икономическо развитие и хуманитарни дейности” в Общината.
Организаторите лансираха идеята за 5-годишния юбилей на конкурса отличените дотогава разкази да бъдат публикувани в отделен сборник.

Врачанските полицаи с много награди

В навечерието на 5 юли- Професионален празник на служителите от МВР, за постигнати високи резултати в служебната дейност бяха наградени служители на ОД МВР Враца

Награди от министъра на МВР Цветан Цветанов

ОТНОСНО: Награждаване на служители с отличие “Почетен знак”
на МВР

За постигнати трайни резултати, безукорно поведение, проявена инициативност и професионализъм при изпълнение на служебните си задължения, на основание член 214 и член 215, алинея 1, точка 5 от Закона за Министерството на вътрешните работи, във връзка с член 200 и член 202, алинея 1 и алинея 4 от Правилника за прилагане на Закона за МВР, по случай професионалния празник на МВР – пети юли, НАГРАЖДАВАМ служители с отличие “ПОЧЕТЕН ЗНАК” на МВР, както следва:

“ПОЧЕТЕН ЗНАК” НА МВР – III СТЕПЕН

1. комисар ВЕНЦИСЛАВ ПЕТРОВ- началник на отдел “Охранителна полиция.

2.комисар ТОДОР ГЕОРГИЕВ – заместник-директор на ОД МВР Враца.

Наградени служители с отличие “Обявяване на благодарност” и с допълнителен платен отпуск.

За проявена инициативност и постигнати високи професионални резултати при изпълнение на служебните задължения, на основание член 214 и член 215, алинея 1, точка 2 от Закона за Министерството на вътрешните работи, във връзка с член 198 от Правилника за прилагане на Закона за Министерството на вътрешните работи и по случай празника на МВР – пети юли, НАГРАЖДАВАМ служители с отличие “ОБЯВЯВАНЕ НА БЛАГОДАРНОСТ” с допълнителен платен отпуск в размерите по чл. 212, ал. 1, т. 5 от ЗМВР, както следва:
1. главен инспектор ВОЛОДЯ АНГЕЛОВ - началник на сектор “ПКП” към отдел “Криминална полиция”.
2. инспектор СИЛВИЯ ХРИСТОВА - ВНД началник на участък “Полиция”-Дъбника към РУП-Враца
3. инспектор ДИМИТЪР ЙОНЧЕВ - ВНД началник на сектор “Противодействие на икономическата престъпност”.
Награди от главен секретар на МВР Калин Георгиев
Награждаване с отличие “Обявяване на благодарност” с допълнителен платен отпуск


За проявена инициативност и постигнати високи професионални резултати при изпълнение на служебните задължения, на основание член 214 и член 215, алинея 1, точка 2 от Закона за Министерството на вътрешните работи, във връзка с член 198 от Правилника за прилагане на Закона за Министерството на вътрешните работи и по случай празника на МВР – пети юли, НАГРАЖДАВАМ служители с отличие “ОБЯВЯВАНЕ НА БЛАГОДАРНОСТ” с допълнителен платен отпуск в размерите по чл. 212, ал. 1, т. 5 от ЗМВР, както следва:

1.главен инспектор ИВАЙЛО ИВАНОВ – началник на група “Престъпления по пътищата”.
2.главен полицай ДЕМИ ГЕНАДИЕВ – младши разузнавач в група “Престъпления по пътищата”.
3.инспектор НИКОЛАЙ ГЕОРГИЕВ - разузнавач в група “Престъпления против личността” към отдел “Криминална полиция”.
4.главен инспектор ПЛАМЕН ИГНАТОВ - началник на РУ “Полиция”-АЕЦ Козлодуй.
5.главен инспектор ВАСИЛ ВАСИЛЕВ - началник на РУ “Полиция”-Враца.
6.главен инспектор ИВО МАНЧЕВ - началник на РУ “Полиция”-Мездра.
7.главен инспектор ДАНИЕЛ ХРИСТОВ - началник на РУ “Полиция”-Козлодуй.
8.главен инспектор АСПАРУХ МАКСИМОВ - началник на РУ “Полиция”-Роман.
Наградени от директора на ОД МВР Враца комисар Росен Иванов
С „Обявяване на благодарност” и 3 дни допълнителен отпуска са наградени:
26 служители от РУП Враца
6 служители от РУ”АЕЦ”-Козлодуй
5 служители от РУП Бяла Слатина
7 служители от РУП Роман
3 служители от РУП Мездра
2 служители от РУП Козлодуй
49 служители от различни сектори в ОД МВР Враца

Международна презентация на Враца

По покана на кмета на община Враца представител на екипа на областния
управител ще покаже в 15-минутна мултимедийна презентация визията,
характеристиките и възможностите на област Враца. Това ще се случи утре по
време на семинара по проект "Регионални и местни политики за устойчиви
добри логистични градски практики - SUGAR", чийто домакин е Враца.
Семинарът се открива в 10 часа в хотел "Чайка", а представянето на област
Враца е от 10.30 часа. Презентацията на Областна администрация е подготвена
на английски език и включва териториална, икономическа, демографска,
образователна, енергийна характеристика, интересни културни
забележителности и туристически обекти в област Враца и опит в работата по
международни проекти.
Враца е партньор по проекта SUGAR, който обединява общо 17 партньори от 10
европейски страни.

Стартира кампания „Ти пишеш Европейска история”

Център Европа Директно Враца към Търговско-промишлена палата - Враца стартира Кампания „Ти пишеш Европейска история”. Целта на Кампанията е, придобивайки медийни компетентности и познания за правата на гражданите на ЕС, ученици от 9 до 13 годишна възраст и учители от Северозападна България, да регистрират в публичното пространство промените, които са настъпили в нашето общество след влизането ни в Европейския съюз по отношение на нашето ежедневие. Как и защо станахме членове на Европейския съюз? Как е изглеждало ежедневието на моето семейство, улица, град, държава преди и как изглежда сега? Какви проблеми са имали хората преди и какви проблеми имат сега?
На 5 юли 2011 във Враца, в Конферентната зала на ТПП-Враца от 9.00 до 17.00 часа и на 07.юни 2011 в гр. Монтана, обучителна зала на АРР и БЦ Монтана, от 9.00 до 17.00 часа, ще бъдат проведени обучения на тема „ Научи-направи-публикувай” на екипите от ученици и учители от двата областни града. Обучението във Видин ще бъде проведено през м.септември 2011 .
По време на Кампанията „Ти пишеш Европейска история” ще бъде обявен мултимедиен конкурс „Ти пишеш европейска история на своя роден край”, при който се очаква учениците под ръководството на своите учители да станат репортери-доброволци и да дадат своя принос по темата.
В края на Кампанията най-добрите индивидуални и лични истории ще бъдат обобщени в една голяма история за съответния регион и резултатите от конкурса ще бъдат публично представени.

Кола блъска тролей и два автомобила, водачът офейкал

На 3 юли около 15.00 часа на изхода на Враца, срещу „Чифлика”, лек автомобил „Форд”, управляван от неизвестен водач блъснал тролейбус и леки автомобили „Рено” и „Опел”, след което напуснал мястото на катастрофата. Убити и ранени няма. Работата по случая продължава.

неделя, 3 юли 2011 г.

ВМРО – Враца участва в протест пред Министерството на икономиката, енергетиката и туризма


На 30 юни представители на ВМРО и граждани протестираха пред Министерството на икономиката, енергетиката и туризма срещу новото повишение в цените на тока. В протеста участваха и представители на ВМРО-Враца. Според протестиращите няма основания цената на тока да се увеличава въобще и тя следва дори да падне. Акцията бе поредният протест на ВМРО, заедно със „Социална солидарност”, срещу цените на електроенергията във връзка с повишението на тарифите от 1 юли.
Сред исканията на протеста бе и разваляне на договорите на чуждите дружества, които са собственици на електроразпределителните предприятия. Мотивът е, че те укриват печалба, не изплащат дължимия дивидент на държавата и поддържат мрежата лошо.
Заместник-председателите на ВМРО Ангел Джамбазки и Костадин Костадинов внесоха писмо с подробни мотиви до министъра Трайчо Трайков. Двамата се срещнаха със заместник-министър Делян Добрев.

В Криводол стартират строително - монтажните работи на градския стадион


На 30 юни 2011 г., кметът на Община Криводол инж. Николай Иванов и представители на Обединение „Спортна инфраструктура Криводол” подписаха договора за изпълнение на строително - монтажните работи по проект „Реконструкция на градски стадион „Христо Ботев” гр. Криводол”, финансиран по Програма за развитие на селските райони 2007-2013 г.
Стойността на договора е 4 310 998,49 лева.
Строително – монтажните дейности ще стартират след одобряване на договора от Държавен фонд „Земеделие” – Разплащателна агенция и ще приключат в рамките на девет месеца и половина. Това е срокът, който е посочен от избрания изпълнител ДЗЗД „Спортна инфраструктура Криводол”.

546 630 MWh над плана произведе АЕЦ “КОЗЛОДУЙ” за първото полугодие

“АЕЦ Козлодуй” ЕАД приключи първото полугодие на 2011 г. с преизпълнен производствен план.
От 01.01.2011 до 30.06.2011 г. 1000-мегаватовите пети и шести блок са произвели 8 081 590 MWh електроенергия при спазване на всички изисквания за безопасна и надеждна експлоатация. Това е с 546 630 MWh повече от планираните за шестте месеца на годината и с 643 270 MWh над генерираната електроенергия през същия период на миналата 2010 г.
Това постижение се дължи на допълнителното производство, осигурено чрез предсрочно изпълнения годишен ремонт на пети блок, на добрата организация и на високото качество на работата на персонала.
На 1 юли пети и шести енергоблок работят със 100% натоварване на мощността.

Ден на отворени врати в АЕЦ „Козлодуй”

На 9 юли 2011 г. (събота) атомната електроцентрала “Козлодуй” ще отвори врати за външни посетители. Програмата на Деня на отворени врати предвижда посещения на 440-мегаватовите и на 1000-мегаватовите енергийни блокове. Гостите на централата ще могат да проследят замервания в реално време на гама-фона с мобилната лаборатория за мониторинг и ще могат да наблюдават демонстрации с противопожарна техника.
Посещението на АЕЦ “Козлодуй” в Деня на отворени врати е без предварителна заявка или записване. Достъпът до площадката на централата ще се оформя срещу документ за самоличност, като децата трябва да са с пълнолетен придружител.
Посрещането и регистрацията на гостите ще се извършват в Информационния център на АЕЦ “Козлодуй” от 8.30 до 14.30 часа. За разглеждането на обектите в централата, включени в маршрутите за посещение, ще се сформират групи по реда на регистрация на посетителите, като водачи са експерти от АЕЦ.
За посетителите е осигурен безплатен автобусен транспорт, тръгващ от гр. Козлодуй (с начална спирка “Бриз”) към Информационния център на АЕЦ “Козлодуй” на всеки кръгъл час от 8.00 до 14.00 часа. Тези, които пътуват с лични автомобили, ще бъдат пропускани на контролно-пропускателните пунктове.
Допълнителна информация може да бъде получена на телефони: 0973/7-21-00 и 0973/7-35-36.