Бисквитки

четвъртък, 4 август 2011 г.

В Криводол предстои панаир

Община Криводол, съвместно с Народно читалище „Н. Й. Вапцаров – 1924” – Криводол организират провеждането на ТРАДИЦИОННИЯ ПАНАИР в града от 25.08.2011 г. до 29.08.2011 г.
Място на провеждане: градски парк „Тихия кът”.
Координати за връзка: ЦИАОГ при Община Криводол, тел. 09117/25-45, 24-42.

На 29 август 2011 г. ще бъде отбелязан ДЕНЯ НА ОБЩИНА КРИВОДОЛ. Празникът ще бъде съпроводен от разнообразни културни прояви.

сряда, 3 август 2011 г.

Закъснява изграждането на новото сметище


Ръководството на Община Враца спря два строителни обекта на обща стойност около 8 милиона лева поради натрупали се технически и организационни проблеми застрашаващи изпълнението на обектите. Заместник кметът Петя Аврамова информира пред медиите ръководството на фирмата-изпълнител за решението и двата обекта да бъдат стопирани като настоя изпълнителя „Пътно строителна техника” да предприеме необходимите действия за осигуряване на кадрови и технически ресурс за качествено изпълнение на дейностите.
От фирмата заявиха, че каквото и да кажат в своя защита, то би звучало като оправдание пред инвеститора – Община Враца и поради тази причина решението е да се премине към конкретни действия. До седмица ще бъде изготвен график, който ще даде яснота за дейностите и реализацията им във времето така, че закъснението да е компенсирано по най-добрия начин. Причините който той изтъкна са свързани с лошите метеорологични условия т.е. честите и обилни валежи, както и с терена, под който се оказало, че има 7 метрова скала.
Според най-оптимистичната прогноза на изпълнителите обаче сепариращата инсталация и допълнителната клетка на депото няма да станат до края на август. Упълномощеният представител и отговорник на двата обекта от страна на фирмата Димитър Миразчийски заяви, че причините за закъснението са комплексни, но въпреки това според него е свършена по-голяма част от работата. Изгребани и извозени са около 100 хиляди кубика земни маси. В момента трябва да се подготви дъното и да се намери начин за отвеждане на насъбралата се от дъждовете вода. На въпрос ще има ли проблем със финансирането заместник кмета Петя Аврамова увери, че 75% от средствата са осигурени , а за останалите се чака преразпределение на средствата от Държавния бюджет.
Тя допълни, че окончателно спиране и прекратяване на договора не е препоръчително, тъй като това означава нов търг и избор на нова фирма. Тя заяви , че се надява фирмата изпълнител да прояви здрав разум и закъснението да бъде компенсирано.

ВМРО припомни героите от Илинден


Представители на градската, младежката и на женската организация на ВМРО – Българско национално движение от Враца почетоха 108 годишнина от Илинденско-Преображенското въстание на тържествено събрание с жителите на с. Три кладенци. Събитието се организира по покана на кандидата на ВМРО – БНД за кмет на селото Тодор Тодоров.
Кратко представяне на ВМОРО и борбата за защита на българщината в условията на османски гнет, гръцка и сръбска пропаганда, направи организаторът на ВМРО – БНД за северозападна България Валентин Вълков. Той припомни саможертвата на участниците във Илинденско – Преображенското въстание и впечатляващото участие в него на врачанинът Кръстьо Българията – войвода на ВМОРО в Одринска Тракия.
След излъчването на документалния филм на Горан Благоев „Илинденско-Преображенската епопея”, събранието завърши с аплодисменти и възгласи „Да живее България”!
Воеводите дариха на читалище „Отец Паисий” книги за борбите на българите в Македония и Тракия, раздадоха на присъстващите последният брой на вестник „България”, и заедно с тях поднесоха цветя пред паметника на загиналите от селото във войните за национално обединение.

Илинден в село Веслец


Село Веслец отбеляза своя празник, който традиционно вече 8-ма година се отбелязва на 2 август - Илинден /по стар стил/. Гост на празника беше г-жа Петя Аврамова – зам. кмет по устройство на територията, строителство и общинска собственост. От името на Общината тя подари икона на свети Илия по случай празника на селото. Сред гостите бяха и по-голяма част от кметовете на кметства от Община Враца.
Това е последният от летните празници, който се почита за предпазване от гръм и градушка. Според народната вяра „старият светец” е най-могъщият повелител на небесната влага, на светкавиците и гръмотевиците и затова го наричат св. Илия Гръмовник, Гръмоделец, Гръмоломник. Навсякъде из българските земи го почитат като повелител на небето и огнените стихии. В народна песен се пее, че когато Господ поделял света между четиримата светии, на св. Илия се паднали летните гръмотевици, „трескавици”, за да си лети по синьото небе с тъмните облаци и да ги заключва в Черно море. Свети Илия можел да отключва облаците и да дава роса и дъждове на земята, тъй необходими за реколтата. За здравето и благоденствието на хората от селото се принесе курбан.

вторник, 2 август 2011 г.

"Ботев" Враца падна от "Бдин" в контрола


Три дни преди старта на първенството гостите от вече втородивизионен „Бдин” Видин победиха с 2 на 1 новакът в елита „Ботев” Враца. Мачът започна добре за врачани и те още в 3 минута, след късметлийски гол поведоха в резултата. Ненем изпълни пряк свободен удар от границата на големия пеналт, а топката рикушира в играч в стената, подлъга вратаря Антонов и влезе в мрежата. След този гол видинчани показаха по-добра игра и закономерно стигнаха до победата. Принудителна смяна направи старши треньора на „Бдин”, Альоша Андонов в 33 минута, когато Иван Иванов получи контузия в глезена и на негово място влезе Георги Николов. Минута по-късно гостите имаха претенции за дузпа за фаул срещу Георги Хаджиниколов, но съдията не реагира. В 36 минута Любомир Иванов от фаул центрира великолепно една топка на втора греда и Десислав Русев с хубав удар с глава изравни. До края на полувремето контрола на играта остана изцяло в играчите на „Бдин”. В 60 минута закономерното се случи и „Бдин” поведе с 1 на 2. Дебютиралият за „Бдин” Владимир Каптиев открадна една топка, финтира двама защитника и пусна хубав пас към Иван Здравков и младока от близо отбеляза. До края на мача „Бдин” продължи да е по-добрия отбор и само намесите на вратаря на домакините Веселин Цветковски спаси домакините от по-голяма загуба.
Във ВИП ложата бяха социалния министър Тотю Младенов и кметът на Видин Румен Видов, който за разлика от бившия кмет на Враца си тръгна добро настроение.

ПРОМЯНА и ГЕРБ издигат Румен Маноев за кмет на Козлодуй


В събота, 30 юли, в София бе утвърдена кандидатурата на Румен Маноев за втори мандат като кмет на община Козлодуй, издигната от ГЕРБ и местната коалиция ПРОЕКТ ПРОМЯНА.BG. По време на представянето на Маноев, Цветан Цветанов – председател на предизборния щаб на ГЕРБ – изтъкна увереността си в създаденото партньорство с местната политическа коалиция и обяви намерението на двете формации да се явят с общи кандидатури за предстоящите местни избори в община Козлодуй, научи kozloduy-bg.info.
Председател и говорител на предизборния щаб в община Козлодуй ще бъде Иво Симеонов – общински съветник от ПРОЕКТ ПРОМЯНА.BG. Специално за kozloduy-bg.info той коментира новината за подкрепата на ГЕРБ и ПРОЕКТ ПРОМЯНА.BG за номинирането на Румен Маноев за втори мандат като кмет на община Козлодуй: „През последните четири години ползотворното сътрудничество между ПРОЕКТ ПРОМЯНА.BG, общинските съветници от ГЕРБ и ЛИДЕР, не веднъж осигури на Козлодуй необходимото мнозинство за реализирането на предложените от кмета на общината Румен Маноев проекти и решения, адресирани към реалните нужди на хората в града, и по този начин бе оправдано доверието, което ни се гласува на предишните избори. Заедно направихме така, че Козлодуй да се възползва пълноценно от членството на България в ЕС и отстоявахме високи стандарти за професионализъм и консенсусно мислене в работата ни. Вярвам, че споделяме обща визия за развитието на общината, чрез надграждане направеното до момента, и считам, че това партньорство ще консолидира усилията ни в единствената правилна посока – развитието и добруването на община Козлодуй и нейните жители.”
Иво Симеонов допълни, че до дни ще е ясна и листата за кандидати за общински съветници и кандидатите за кметове на кметства. Също така ще бъде оформено и споразумение за подкрепа на кандидатурата на Румен Маноев и от страна на партия ЛИДЕР.
ОбС Козлодуй е съставен от 21 души. Разпределението през последния мандат беше с по шестима общински съветника от ПРОЕКТ ПРОМЯНА.BG и БСП и по трима от останалите представени политически формации – ГЕРБ, ЛИДЕР, ДСХ (Движение за социален хуманизъм). Мнозинството в ОбС Козлодуй се състоеше от представители от ПРОЕКТ ПРОМЯНА.BG, ГЕРБ и ЛИДЕР.

Валери Стаменов е кандидатът на ВМРО за кмет на Враца


Общинският комитет на ВМРО – Българско национално движение обяви кандидатурата на ген. Валери Стаменов за кмет на Враца. Тя се подкрепя и от Съюза на патриотичните сили "Защита", Национално движение "Достойни за България", редица граждански движение и инициативни комитети, както и от известни личности и общественици на Враца. Новината съобщи областния и общински председател на ВМРО и зам.-председател на Общински съвет Враца Красимир Богданов.
„В този формат създаденото обединение ще участва на предстоящите избори за кмет на Враца, за общински съветници и кметове на кметства в поне 2/3 от селата на общината. Няма да се подреждат строго партийни листи, а ще има широко гражданско участие, ще се търсят хора-експерти, които ще бъдат полезни за града, които са доказали своето уважение към българските ценности, традициите и интересите на врачани. Целта ни е Община Враца да има достойно управление, в името на гражданите, в подкрепа на местният бизнес, в даването на шанс на младите хора да останат и да се реализират тук.”, заяви Богданов.
Освен във Враца, ВМРО ще издигне кандидати за кметове и в Мездра, Хайредин, Криводол, Оряхово, а в останалите общини ще се подкрепят други кандидати.
Що се отнася до обществената подкрепа Богданов обяви, че партията никога не е губила мястото си в сърцата на врачани. "Очакваме добри резултати, благодарение на активната ни работа през последните четири години, и поуките, които си извадихме от последните кметски избори. През 2007 година управляващата в момента партията беше новоизгряваща сила. Всички видяхме, че сапунения мехур наречен ГЕРБ се спука, така че хората, които тогава повярваха в техните послания, а в момента съжаляват за това, неминуемо ще търсят алтернатива. А такава алтернатива наистина има и ние разчитаме на активната подкрепа на гражданите на Враца”.

Близо 35 хиляди клиенти са обслужени в офис на НАП Враца през полугодието

От началото на годината офиса на НАП Враца са посетили около 35 хиляди клиенти. Средното време за обслужване е 9,17 минути.
Най-често използваните услуги са - подаване на данъчни и осигурителни декларации, информация във връзка със здравния статус и издаване на удостоверения.
Над 37 хиляди са приетите и обработени данъчни декларации по ЗДДФЛ, ЗКПО и ЗДДС. Все повече се увеличава делът на подадените по електронен път, в сравнение с предходни години.
Справките декларации по ЗДДС са 14700 бр., което е с 6 % повече спрямо същия период на 2010 г.
Приетите придружителни писма за осигурителни декларации са 26500 бр.
Издадените документи свързани със здравно-осигурителния статус са близо 10 хил., издадените удостоверенията - 5800.
Обработените документи във връзка с регистрация и промени в регистрацията са над 4 хиляди.
Служителите от сектор „Услуги за клиента” се стремят, да обслужат своевременно и с необходимото качество многобройните клиенти посетили офис Враца.