Бисквитки

петък, 12 август 2011 г.


четвъртък, 11 август 2011 г.

Юри Николов става административен директор на „Ботев” Враца

Президентът на общинския ПФК Чавдар Атанасов днес представи новият член на клубното ръководство (вижте видеото). Старши треньорът Сашо Ангелов сподели, ч е всички футболисти са готови за мача със „Славия” в неделя и с изключение на Тихомир Найденов няма контузени играчи.

сряда, 10 август 2011 г.

Предствиха важни обекти изграждани във Враца и Згориград


Зам.-кметът на Община Враца инж.Петя Аврамова представи днес пред медиите изпълнението на няколко обекта,които са част от капиталовата програма на Община Враца за 2011 г., а именно:

1.Ритуално-обредна зала – гр.Враца


Стартираха строително – ремонтните дейности за реконструкция и модернизация на съществуващата ритуална зала, част от комплекса „Дом на културата”, разположен в ЦГЧ на гр.Враца. С оглед на специфичните изисквания и особеното предназначение на ритуално-обредната зала за провеждане на специални радостни събития и тържества в проекта е предвиден модерен и оригинален вътрешен дизайн. Проекта е дело на фирма „МИО ДИЗАЙН” – гр.София. Реализацията на този проект ще осигури на жителите на Община Враца модерна, съвременна, с оригинални архитектурни решения ритуална зала за провеждане на най- хубавите в живота на всеки човек ритуали. Разгъната застроена площ на обекта е 300 м². За обекта е издадено Разрешение за строеж №219/15.10.2010 г.

След проведена процедура по Закона за обществените поръчки е сключен договор с Консорциум „ЛИНТЕЛ-ЧЕХ ПЛАСТ” за изпълнение на строително ремонтните работи на стойност 209 840 лв. с ДДС. Срокът за завършване на обекта е 85 календарни дни.

Изхождайки от особеностите на ритуала като последователност: изчакване на гостите, подготовка на младоженците, същински ритуал, поздравления след ритуала, са предвидени няколко помещения. Подхода и изчакването на гостите се осъществява от фоайето на сградата, където се отваря стария вход. Основната зала се запазва като се усвоява долната тераса стъпаловидно, приобщавайки я с подиуми за гостите. Двураменната стълба се запазва, като долното рамо се покрива от подиумите и се изгражда ново напречно рамо, насочено към ритуалната маса. Горната тераса се усвоява като се оформят две помещения за подготовка на младоженците със нов санитарен възел, помещение за персонала и зона за оркестър. Под горната тераса се оформя помещение за поздравления след ритуала, откъдето гостите напускат навън при покрита тераса. При рамото към сутерена на съществуващата стълба се отваря стар проход и на долното ниво се изгражда санитарен възел. В ъгъла на долната тераса се запазва трионообразно помещение като склад.

Основни елементи на дизайна са пано от стъклопластика и оригинално решение за ритуална маса.

Ще бъдат преработени електрическата, водопроводната, канализационната, вентилационната и отоплителната инсталации. Ще бъдат монтирани нови осветителни тела на залата, ново аварийно и евакуационно осветление.



2. Преустройство и пристройка към съществуваща сграда с обществено обслужващо предназначение, с.Згориград



Сградата е бивша фурна, необитаема от 1992 г. В този си вид сградата е негодна за обитаване. Предмет проекта е да се извърши преустройство и пристройка към съществуваща сграда с обществено-обслужващо предназначение на един етаж. Разгъната застроена площ на съществуващата сграда е 225 м². Застроената площ на пристройката е 98,5 м². За обекта е издадено Разрешение за строеж №18/22.01.2010 г.

След проведена процедура по Закона за обществените поръчки е сключен договор с Държавно предприятие „Строителство и възстановяване” за изпълнение на строително монтажните работи на стойност 250 978 лв. с ДДС. Срокът за завършване на обекта е 4 месеца. Финансирането е осигурено от Община Враца и Министерството на труда и социалната политика по Проект „Красива България”.

Проекта предвижда обособяване на помещения за:

- младежки клуб с интернет зала за 4 компютъра, 32 бр. седящи места;

- клуб на пенсионера с 16 броя седящи места и самостоятелен вход;

- зъболекарски и лекарски кабинети с обща чакалня и самостоятелни санитарни възли;

- офисни помещения, предназначени за кметската управа на с.Згориград

- котелно помещение.

Ще бъде оформено дворното пространство с тротоари и зелена площ.

Отделните обекти са със самостоятелни входове. Достъпът до младежкия клуб е от североизток, откъдето е и основният пътникопоток. Интернет клуба е в самостоятелно помещение с възможност за приобщаването му към основната зала. Лекарският и зъболекарският кабинет са със самостоятелен вход от североизток. Чакалнята е обща за двата кабинета.

Достъпа до офисните помещения на кметството е също самостоятелен. Обособено е помещение за изчакване на гражданите.

В сградата са предвидени санитарни възли.

Изграждането на сградата ще реши проблема на с.Згориград с липсата на подходящо място за събиране на млади и стари и осигуряване на помещения за здравно и обществено обслужване на едно място.

3. Православен храм „Св.Мина”


Приключи строителството на трети етап на Православен храм „Св.Мина”. Строежът е разположен в УПИ V, кв.121, ж.к. Дъбника - собственост на Община Враца. Издадено е Разрешение за строеж № 233/18.07.2008г.

На север новият православен храм граничи с Обществено обслужваща зона и фурна, на изток - ул.Св.Мина, на юг - бул.Съединение, на запад - жилищен блок №19. В района на строежа на територията на ж.к.Дъбника има изградена техническа инфраструктура.

Сградата е масивна монолитна стоманобетонова конструкция, изградена от стени, колони и греди, осигуряващи пространствената й устойчивост. Застроената площ е 120.00 кв.м и разгъната площ 158.00 кв.м. Представлява кръстокуполен храм с централен купол с височина 12.90 м, носен от 4 броя висящи арки.

Строителството на храма е извършвано на отделни етапи:

Първият етап - завършен през 2008г, като са изпълнени нулевия цикъл, колони, шайби и зидария до кота +3,200 м и са усвоени 50 401 лв. Обекта е спрян поради липса на финансиране.

Вторият етап – започнат на 21.10.2010 г. съгласно сключения договор, предмет на обществена поръчка, №С-238/21.10.2010 г. с изпълнител „ОПАЛ-94” АД гр.Враца.

Извършени са следните видове строително-монтажни работи – зидарии, кофражни, армировъчни и бетонови работи до покрив Обектът е завършен в груб строеж и поради неблагоприятните метеорологични условия е спрян с акт обр.10 и вследствие предписание от Проектанта.

Tретият етап – доставката и монтажа на дограмата, покривните и довършителните работи, е завършен през м.юли 2011 г. Стойността на втори и трети етап на изграждането на храма възлиза на 169 034,29 лв. с включен ДДС.

В капиталовата програма за 2011 г са предвидени 35 000 лв. за вертикална планировка и ограда около църквата. Проведената процедура по ЗОП за изпълнение на вертикалната планировка е спечелена от „ОПАЛ 94” гр.Враца.

Общата стойност на обект: ”Св.Мина”- Враца, включително изграждането на вертикалната планировка е 254 434 лева.

Община Враца е обявила дарителска кампания за осигуряване на необходимите средства за закупуване на камбана и всички останали църковни атрибути, както и за направа на иконописи.

Съставен е нов график за изграждане на новатра клетка на сметището и сепариращата инсталация

На 03.08.2011 г. след проведената пресконференция на територията на Регионално депо за твърди битови отпадъци се проведе няколко часова среща между представители на Възложителя - Община Враца, Изпълнителя – „ПСТ” АД, Независимия строителен контрол – „Агроводинвест” София и „Екопроект” като се взеха следните решения:

1.Изпълнителя на обектите да изготви и представи на Община Враца подробни технологични планове и графици за изпълнение на строежите, като подробно бъдат описани всички СМР, технологични операции и доставки със срокове както следва:

- За строеж „Клетка 2.1” до 08.08.2011 г.

- За „Сепарираща инсталация” – до 10.08.2011г.

2.В срок до 08.08.2011 г. строеж „Клетка 2.1 към РДТБО” да бъде трайно отводнен.

Предприетите драстични мерки от Зам.Кмета по „Строителство, устройство на територията и общинска собственост” - инж.Петя Аврамова, целящи промяна в организацията на работа на фирмата изпълнител с цел качествено изпълнение на строежите доведоха до положителни промени.

На 09.08.2011 г. на проведената седмична оперативка на строежите между представители на Възложителя - Община Враца , Изпълнителя – „ПСТ” АД, Независимия строителен контрол – „Агроводинвест”- София и експлоатацията на депото за трърди битови отпадъци се установи следното:

1. Към настоящия момент клетка 2.1. е отводнена чрез изпомпване на водата.

2. Профил ІІІ и Профил ІІ от канализацията за инфилтрирани води са изградени. Направена е събирателната шахта, с което се гарантира трайно отводняване на клетката.

3. Изпълнителя представи технологичен план - график за изпълнение на оставащите видове СМР на строеж „Клетка 2.1 към РДТБО”.

4. Представен е Протокол Образец №8б за доставка на машини, съоръжения и оборудване на строеж „Сепарираща инсталация на РДТБО”, част: Технологична.

5. На НСН са представени протоколи, актове, декларации за съответствие за материалите вложени в строежите.

6. На 10.08.2011 г. изпълнителя ще представи технологичен план - график съгласно поетия ангажимент за изпълнение на оставащите видове СМР на строеж „Сепарираща инсталация на РДТБО”.

Фирмата изпълнител получи разрешение за продължаване на строителните дейности, като Община Враца стриктно ще следи изпълнението по представения актуализиран план-график и ще информира чрез медиите обществеността за изпълнението на обектите.

Обучение за водния цикъл на Враца


Във връзка с изпълнение на Договора за безвъзмездна финансова помощ (ДБФП) от 9-11 август т.г. в залите на Търговско-промишлената палата Враца се провежда семинар на тема „Повишаване капацитета за управление на договори по правилата на ФИДИК (Международния съюз на инженерите – консултанти)
Семинарът е част от обучението на персонала на Община Враца и „ВиК Враца” – ООД, залегнал в договора за „Техническа помощ за Звеното за изпълнение на проекта (ЗИП) „Интегриран проект за водния цикъл на град Враца”. Проектът е финансиран от Кохезионния фонд на ЕС и от държавния бюджет на Република България чрез Оперативна програма Околна среда (ОПОС) 2007 -2013 год.
Семинарът има за цел да запознае екипът, който реализира най-големият проект в сектор „Води” на ОПОС с добрите практики при изготвянето и контролирането на договори по ФИДИК. За това в него се включиха членовете на ЗИП, ръководители на Дирекции и отдели на Бенефициента по ДБФП - Община Враца, както и Главният инженер, Ръководителят на р-н Враца и юрисконсултът на асоциираният партньор за изпълнение на проекта „ВиК Враца” ООД.
В три поредни дни програмата включва лекции и дискусии по всички възможни теми от договорите по ФИДИК и най-вече Червена и Жълта книга, каквито са договорите за строителните дейности по проекта. По-важни от тях бяха:
-Договори по ФИДИК – типове, основни изисквания, отговорности и взаимоотношения.;
-Задължения и правомощия на Инженера при договори по ФИДИК – Червена и Жълта книга. Срокове при управление на договорите по ФИДИК. Комуникация;
-Решаване на спорове, финансови клаузи и процедури;
- Основни принципи, искове, причини за искове, арбитраж, прецедентно право, казуси, изходящ текст.
Програмата за обучение ще продължи с лекции и семинар на тема „Финансово управление на големи инфраструктурни проекти и допустимост на разходите за проекти финансирани от ОПОС”.

Инициативен комитет издигна кандидатурата на инж.Николай Иванов за кмет на Община Враца



Председател на комитета е Д-р Георги Комитски- Началник на ОТО в МБАЛ Враца. Той посочи, че инж. Иванов има два много успешни мандата в община Криводол и той е човекът, който със своя опит и амбиция, може да направи просперираща Община Враца.
В комитета са представвени: Инж.Войслав Бубев- бивш кмет на Община Враца
• Светла Бошнакова- нотариус
• Лев Митков- финансист
• Анастас Попдимитров- директор на Врачанския театър
• Светозар Луканов- управител на МБАЛ- Оряхово
• Милена Вутова- адвокат
• Цветан Ценов- директор на Райфайзен банк Враца
• Юлиан Кирилов- бизнесмен /издателска дейност, дизайн, рекламни табели, надписи и др./
• Гергана Михалчева- председател на Областен съвет на БЧК
• Евгени Евгениев- председател на Търговско- промишлена палата Враца
• Ирена Цветкова- европейски шампион по тае-куондо от клуб „Кум Рьонг”, спортист №1 за 2007 г. на гр.Враца
• Мая Антова- председател на Съюз за стопанска инициатива- Враца
• Светозар Милковски- предприемач, износител на текстилна продукция в Швейцария, Италия, Германия
• Валери Вачев- диригент на Врачанска филхармония- Враца
• Иван Жеков- секретар на община Вършец
• Цветелина Дамяновска- председател на ОбС на БСП
• Инж. Пламен Ганецовски- председател на Областно настоятелство на Земеделски народен съюз
• Инж. Любен Кънчев- председател на Общинско настоятелство на Земеделски народен съюз
• Горан Нинов- стопански ръководител
• Стефка Мерджанкова- педагог
• Нели Ангелова- председател на Съюз на пенсионерите
• Д-р Румен Данев- стоматолог
• Цветан Димитров-бизнесмен
• О.р. полковник Владо Мусаков- председател на Съюз на офицерите и сержантите от запаса- резерва


ПАРТИИ,
НЕПРАВИТЕЛСТВЕНИ ОРГАНИЗАЦИИ
И ГРАЖДАНСКИ СДРУЖЕНИЯ,
ПОДКРЕПЯЩИ КАНДИДАТУРАТА
НА ИНЖ.НИКОЛАЙ ИВАНОВ
ЗА КМЕТ НА ОБЩИНА ВРАЦА :

1. Българска социалистическа партия –Враца
2. Земеделски народен съюз- Враца
3. ПП Обединена социалдемокрация
4. Партия „Нова сила”- Враца
5. Сдружение „Съюз на пенсионерите-2004”
6. Съюз за Стопанска инициатива на гражданите-Враца
7. Съюз на офицерите и сержантите от запаса- резерва
8. Отечествен съюз

Инж. Николай Иванов благодари на партиите и личностите издигнали неговата кандидатура и посочи главната си цел – Връщането на лидерските позиции на Община Враца в Северозападния регион.
Един от подкрепящите неговата кандидатура- председателят на общинската организация на БСП Цветелина Дамяновска сподели, че от все сърце ще работи за успеха на инж. Иванов в местните избори.

вторник, 9 август 2011 г.

Разширява се обсегът на социалния патронаж

От началото на тази седмица стартира разширяването на дейност домашен социален патронаж и започна доставката на храна за хората от селата Горно Пещене и Вировско. Услугата се предоставя от ОП”Социални дейности” от нея могат да възползват възрастните и болни хора , храната се приготвя в кухнята н ОП „Социални дейности” в с.Тишевица и се доставя на потребителите в двете села, 17 жители на с.Вировско и 18 жители на с.Горно Пещене. От 10.08.2011г. ще започне доставка на храна и за жителите на с.Мраморен., желаещите да ползват тази услуга са 32 човека.

Обръщение към ловците

Скъпи ловци и приятели на лова,
В навечерието сме на откриването на лова на пъдпъдъци, гургулици, гривяци, горски бекаси и обикновени бекасини.
На този прекрасен ден, който е празник за всеки ловец, от името на ръководството на Националното ловно-рибарско сдружение “Съюз на ловците и риболовците в България” имам удоволствието да ви приветствам с откриването на новия ловен сезон.
Вярвам, че както е било винаги, и този сезон ще ни зареди с нови позитивни емоции, адреналин и споделена радостна тръпка.
Ловът, като една от най-старите човешки дейности, носи вековните традиции и идеали, любовта и грижата към природата и нейните обитатели. Той е удоволствие, което не се крие в това да се стреля по живи мишени, а в това, ловецът да усети, опознае, доближи и обикне естествената среда на животните, красотите и богатството на майката Природа.
Нека не забравяме в тези очаквани и вълнуващи ловни дни, че трябва да бъдем изпълнени с обич и отговорност към дивечовото богатство, което имаме щастието да бъде около нас. Нека го пазим, защото то е наше и в ръцете ни е неговата красота и разнообразие, за които трябва да се погрижим възможно най-дълго да останат такива, че да предизвикват гордост в сърцата ни.
Възползвам се от случая, да подчертая най-убедително, че изключителният авторитет на Нашата организация е резултат от последователните ви усилия за съхраняване и умножаване на дивия свят на българската природа, които намират все по-голямо признание и одобрение от нашата общественост.
Пожелавам ви от все сърце здраве и благополучие, много сили и късмет, за да преодолявате предизвикателствата, да реализирате начинанията си и да се радвате на постигнатото, заобиколени от любими хора!
Наслука!

Иван Петков
Председател на УС на НЛРС-СЛРБ

ЧЕТВЪРТИ КРЪГ ОТ НАЦИОНАЛНИЯ ШАМПИОНАТ ПО РАЛИКРОС И ШЕСТИ КРЪГ ОТ НАЦИОНАЛНИЯ ШАМПИОНАТ ПО АВТОКРОС


За поредна година пистата по рали и автокрос в Криводол ще събере участници и любители на високите скорости от цялата страна.

На 20 и 21 август 2011 г. /събота и неделя/ Криводол ще бъде домакин на четвъртия кръг от Националния шампионат на България по Раликрос и шестия кръг от Националния шампионат по Автокрос. Състезанията ще се проведат под патронажа на Кмета на Община Криводол инж. Николай Иванов.
Двата кръга по раликрос и автокрос ще се проведат успоредно. В първия ден тренировките и квалификационните турове ще започнат от 12.00 часа, а на 21 август началото ще бъде поставено в 9.00 часа.
Организатори са Българска федерация по автомобилен спорт, Община Криводол, „Строител- Криводол” ЕООД, „МОТО-PFOHE” ЕООД – София, АМК „СТАРТ–Н– Криводол”.

Общината кани всички желаещи рекламодатели да вземат участие в подготовката и организирането на състезанието, тел. 09117/25 - 45.

Втора победа на Дамян Петров във Варна

29 пилота от 8 клуба в страната взеха участие във втория кръг от държавния шампионат по автомоделизъм за радиоуправляеми модели в класовете за висока проходимост класове „БЪГИ”
В морската ни столица Варна в съботния ден се проведоха квалификациите за място във финалната решетка.
Домакините сериозно се бяха постарали да организират мероприятието, като бяха изградили ново трасе и подготвили нова вишка от където пилотите управляваха моделите си.
В 45-мин. финал в клас „Бъги 1:8” при изключително оспорвана борба 15-сет годишния пилот Кристиян Вражилов от „Стелди R” София навъртя 96 обиколки и спечели златния медал. Втори завърши Стериян Фолев от „Хоби Дик” София със 95 обиколки, а трети съотборникът му Димитър Лесковски със 92 обиколки.
В клас „Тръги” се наложи бащата на победителя във „Бъги 1:8” Бисер Вражилов, който в 45 минутния финал постигна 84 обиколки, следван от най-малкия представител в състезанието- 8 годишния Васил Василев от „Хоби Дик” София със 81 обиколки, а трети завърши съотборникът му Румен Фолев със 71 обиколки.
В 15-сет минутния финал в клас „Монстери” първите три места бяха за варненските автомоделисти, като победител стана Николай Василев със 23 обиколки, следван от Александър Захариев със 18 обиколки и Илко щирков със 14 обиколки.
В клас „Бъги 1:5” врачанския пилот Дамян Петров спечели в 30 минутния финал, като навъртя 63 обиколки, пред Михайл Владков от Варна също със 63 обиколки, а трети завърши шефа на варненския клуб Светослав Янакиев, който постигна 45 обиколки.
Областния управител на Варна Данчо Лазаров връчи медали и грамоти на победителите и закри състезанието.
Следващото състезание по автомоделизъм е във Враца, където на 20 и 21 август ще се проведе втория кръг от Държавния шампионат за модели с двигатели с вътрешно горене.

Младежи от ГЕРБ обновиха детска площадка


Символично откриване на обновената детска площадка в “Парк номер 2” на село Ракево, община Криводол бе направено вчера с малък празник, организиран от представители на местната структура на Младежи ГЕРБ. Най-младите членове на партията в селото с общи усилия и подкрепата на общинското ръководство на ГЕРБ Криводол обнови и облагороди детския кът, намиращ се във втория селски парк, който въпреки непосредствената си близост до ЖП-спирката, не е бил поддържан и използваем повече от 10 години. Благородното дело е отнело на доброволците две седмици. Младежката структура на ГЕРБ в с. Ракево е една от най-многобройните и активни в областта, макар и новоучредена. Дъждът не изплаши множеството жители на населеното място, дошло да уважи церемонията по откриване на детския кът. Символичното прерязване на лентата бе извършено от общинския ръководител на ГЕРБ Криводол Петър Комитски, който пожела на присъстващите това да е само първата, от поредица от важни за селото придобивки. Основен организатор и водещ на събитието бе координаторът на местната младежка организация на ГЕРБ Пламена Цветанова. Водосвет за здраве на бъдещите ползватели на детската площадка отслужи отец Николай. Гости на празника бяха представители на общинското ръководство на ГЕРБ Криводол, членове на областното ръководство и Младежи ГЕРБ Враца.

Инициативен комитет издига кандидатурата на инж.Николай Иванов за кмет на Враца


ИНИЦИАТИВЕН КОМИТЕТ ще представи пред медиите независимия кандидат за кмет на Община Враца- инж.Николай Иванов.

Пресконференцията е насрочена на 10 август 2011 година /сряда/ от 11.00 часа.

Тя ще се проведе в Конферентната зала на Търговско промишлената палата-Враца, пл.”Христо Ботев”.