Бисквитки

събота, 3 септември 2011 г.

Успешно турне на състав “Хемус”


В края на месец август от 10-дневно турне в Република Беларус се завърна танцов състав “Хемус” при Община Враца. Съставът взе участие в ІІІ-ти фестивал –конкурс за младежко творчество “Кроки”. По време на фестивала танцьорите изнесоха 8 концерта в гр. Октябърск и населени места в Гомелска област.
В конкурсната програма съставът се представи с танците “Оряховски юнак”, “Тракийски танц” и “Вода”- хореографска импресия по песента на Елица и Стунджи, за което спечелиха звание “Лауреат”-І степен в раздел “Хореография” и специалната статуетка на фестивала.

Зов за помощ

На 19.08.2011г. в МБАЛ „Хр. Ботев” се роди момченце с диагностицирано заболяване хидроцефалия.
Детето в момента се намира в МБАЛСМ „Пирогов” и се нуждае по спешност от имплантиране на клапа, чиято цена около 4 000 лв. Единствената възможност да се даде шанс за оцеляване и нормално развитие на бебето е дарение или спонсорство.
Искрено се надяваме, че като представители на четвъртата власт, ще окажете необходимото съдействие за оцеляването и нормалното развитие на едно бебе.
За допълнително информация и контакти :
Цв. Вергилова – 0885 693769
Отделение „Неонатология” в МБАЛ „Хр. Ботев” АД, гр. Враца – 0884999529

Трошат табелите за Божия мост

Експерти на РИОСВ – Враца констатираха поредно недобросъвестно отношение към обновените съоръжения и указателни табели към Природна забележителност “Божите мостове”, край село Лиляче. При извършване на контролната си дейност на 03.09.2011 г., експерти от екоинспекцията установиха, че е направен опит за трошене на указателната табела на разклона за с. Лиляче.
През последния месец беше установено и замърсяване в природната забележителност, което своевременно беше почистено.
Директорът на РИОСВ – Враца, инж. Тодорка Гергова, се обръща към всички жители на населеното място и туристите с апел да не пренебрегват направеното от страна на държавните институции за облагородяване на едно от любимите места за почивка и туризъм и напомня, че грижата за околната среда е наша обща грижа.
Припомняме, че табелите бяха поставени само преди няколко месеца, в края на май.

четвъртък, 1 септември 2011 г.

Газовите, сигналните и пневматичните оръжия подлежат на регистрация

Граждани и фирми, които са придобили неогнестрелни оръжия преди 17 септември 2010 година, следва да ги регистрират до 17 септември 2011 година, а тези които тепърва ще придобият неогнестрелно оръжие трябва да го регистрират в 14-дневен срок след придобиването.
Законът задължава всички притежатели на неогнестрелни оръжия /газови, сигнални и пневматични пистолети, револвери и пушки/ да ги регистрират в РУ „Полиция” по постоянния адрес на физическото лице или по местонахождението на обекта за съхранение за юридическите лица. Закона за оръжията, боеприпасите, взривните вещества и пиротехнически изделия с текстовете, касаещи дейностите с неогнестрелни оръжия: „Чл. 54. (1) Български граждани, граждани на други държави членки, пребиваващи на територията на Република България, граждани на трета държава, постоянно пребиваващи на територията на Република България, физически и юридически лица, регистрирани като търговци по реда на Търговския закон, и юридически лица с нестопанска цел, регистрирани по реда на Закона за юридическите лица с нестопанска цел, са длъжни в 14-дневен срок след придобиване на газово и сигнално оръжие и/или пневматично оръжие с кинетична енергия над 24 джаула да уведомят писмено началника на РУ на МВР по местонахождение на обекта за съхранение или по постоянния адрес на физическото лице.
(2) Когато лицата по ал. 1 са придобили оръжие по ал. 1 в друга държава членка, те са длъжни в 4-месечен срок след придобиването да уведомят началника на РУ на МВР по местонахождението на обекта за съхранение или по постоянния адрес на физическото лице.
(3) Когато физическо лице внася и/или изнася притежавано от него неогнестрелно оръжие и боеприпаси за него, е длъжно да го декларира на граничния контролно-пропускателен пункт (ГКПП).
(4) Началникът на съответното РУ на МВР по местонахождението на обекта за съхранение или по постоянния адрес на физическото лице издава удостоверителен документ за извършеното уведомление по ал. 1 и 2.
Чл. 55. Лице, което продаде или дари на друго лице притежаваното от него газово и сигнално оръжие и/или пневматично оръжие с кинетична енергия над 24 джаула, или го замени, е длъжно в 7-дневен срок от прехвърлянето да уведоми писмено началника на РУ на МВР по местонахождението на обекта за съхранение или по постоянния адрес на физическото лице.
§ 11. Лицата, придобили неогнестрелни оръжия (газово и сигнално оръжие или пневматично оръжие с кинетична енергия над 24 джаула) до влизането в сила на закона, ги декларират пред началника на РУ на МВР по местонахождението на обекта за съхранение или по постоянния адрес на физическото лице в срок до една година от влизането му в сила.”
Важно е гражданите да знаят и спазват ограниченията при дейностите с неогнестрелни оръжия:
„Чл. 60. (1) Забранява се:
1. откритото носене на оръжие на обществени места, освен при осъществяване на охранителна дейност;
2. носенето и употребата на оръжие и боеприпаси:
а) на политически, синдикални и културни мероприятия;
б) на спортни мероприятия, освен ако е необходимо за самото мероприятие;
в) в обществени заведения за хранене и увеселение;
г) в молитвени домове, храмове и манастири;
д) в здравни и лечебни заведения, в учебни заведения и в социални домове;
е) при и след употреба на алкохол, наркотични или упойващи вещества.”

сряда, 31 август 2011 г.

И НДСВ ще се бори за кметското място във Враца


Момчил Младенов е кандидатът на НХДСВ за кмет на Враца. Листата ще води ексгубернаторът доктор Антонио Георгиев. Младенов е областен лидер на партията, в периода 2003 - 2007 г бе зам.кмет на града в екипа на инж.Войслав Бубев, а последните 4 години е общински съветник от НДСВ. За да подкрепят неговата кандидатура дойдоха председателят на партията Христина Христова и заместникът й - врачанинът Любомир Дацов.
С девиза „Да действаме” кандидатът за кмет обеща да провежда общинска политика, насочена в подкрепа на семействата, създаване условия за развитие на малкия и среден бизнес и разгръщане на строителна програма с цел създаване на повече работни места.

Измамници се представят за служители на VIVACOM във Враца

Измамници се представят за служители на VIVACOM във Враца и подлъгват хора да им дават пари на ръка, за да закрият телефонен пост. Телекомът заявява отговорно, че няма практика да получава плащания извън офисите си, както и да изпраща служители в домовете на клиентите за събиране на суми в брой.
Компанията призовава абонатите си да не се доверяват на хора, които не могат да се легитимират еднозначно като служители на VIVACOM. Всеки, който има някакви съмнения за нередност, може да се обажда на телефон 123 или да посети който и да е от офисите на компанията, за да е сигурен в достоверността на информацията.
Единственият начин за официално плащане към VIVACOM става чрез лично посещение на титуляра в магазин на VIVACOM или по посочените във фактурата начини. Проверка за всички дължими суми може да се прави както на тел. 123, така и в магазините на телекома.

вторник, 30 август 2011 г.

ОД МВР Враца апелира към жителите на областта, да подават заявления за подмяна на личните си документи преди изтичане срока им на валидност

От края на миналата седмица се наблядава рязко намаляване на броя на гражданите, които подават документи за подмяна на лични карти, международни паспорти, свидетелства за управление на МПС.
От група “Български документи за самоличност” в ОДМВР-Враца обръщат внимание, че сега е момента за подмяна на документите. Пред гешетата за обслужване няма опашки. През месец юни са подменени 2600 лични карти, през месец юли са подмемени 3100 лични карти, през месец август- 4300 лични карти. Според статистиката на Дирекция “Български документи за самоличност” – МВР, очаква се в края на годината рязко да нарасне броят на гражданите, които ще бъдат длъжни да преиздадат личните си документи.
Мобилен екип на група „Български документи за самоличност” има готовност да посети малките населени места/селата/, но за целта е необходимо кметовете по места да създадат съответната организация- информираност на гражданите, определяне на дата и място в съответното селище, което ще бъде посетено от мобилния екип. Информация за тази услуга е изпратена до всички кметове на малки населени места.
Съгласно Закона за българските лични документи глоба от 20 лв. до 150 лв. се налага на лице, което не подаде заявление в срок до 30 дни за подмяна на личната карта след изтичане на нейната валидност. Същата глоба се налага и ако не се върне паспорта в тримесечен срок след изтичане на неговата валидност.

Подписаха договор за водния цикъл на Враца


Днес kметът на Община Враца д-р Костадин Шахов подписа договор между Община Враца и обединение „РЕКО ИНЖЕНЕРИНГ” ЕООД за „Проучване, проектиране и упражняване на авторски надзор за обект: Захранващ водопровод от язовир „Среченска бара” до гр.Враца по проект „Интегриран проект за водния цикъл на гр.Враца”.
Договорът влиза в сила от датата, на която е подписан от страните и е в три етапа – първи и втори етап „Проучване и проектиране”, е с времетраене 147 календарни дни, а трети етап „Авторски надзор” е с времетраене 800 календарни дни, колкото е приблизителното времетраене на строителството на магистралния водопровод.
.Това е четвъртият договор подписан с изпълнител на дейности по „Интегриран проект за водния цикъл на гр.Враца”, след като вчера беше подписан договор за одит по проекта.
И двата договора са подписани слез проведени тръжни процедури по Закона за обществени поръчки.

понеделник, 29 август 2011 г.

ВМРО ще участва в изборите във всички общини на област Враца

ВМРО-Българско национално движение се регистрира за участие в предстоящите на 23 октомври местни избори и в десетте общини на област Враца. В повечето от тях войводите издигат и свои кандидати за кметове.
Във Враца ВМРО залага на ген. Валери Стаменов, подкрепен и от Движението за европейска интеграция, редица граждански сдружения и инициативни комитети.
В Мездра ВМРО издига самостоятелно кандидатурата на Ивайло Христов. В Хайредин, Оргнизацията в коалиция с НДСВ и БЗНС издига Петър Попов, а в Бяла Слатина Милко Симеонов. В Криводол вече беше обявена кандидатурата на президента на местния футболен клуб Петър Данчев. В община Роман за кметският пост ще се бори Валери Ролански, а в Оряхово Директора на социално подпомагане Робертино Маринов.
В общините Козлодуй, Мизия и Борован, ВМРО ще участва с листи за общински съветници и кандидати за кметове на кметства.
«Към ВМРО има сериозен интерес, не само от гражданите, но и от различни политически сили. В някои общини участваме самостоятелно, а там където сме в коалиция, ВМРО е водещата сила. Очакваме добри резултати, предвид на желанието на хората за промяна и доказаните качества на нашите кандидати», заяви Красимир Богданов – областен председател на ВМРО за Враца.

Седем часа разлика


От началото на седмицата националите по таекуон-до тренират под специален режим, съобразен с часовата разлика в Северна Корея. Във втората половина от подготвителния лагер националния селекционер Ким Унг Чол вкарва отбора в тренировъчната зала сутрин в 6 часа. Втората тренировка за деня пък започва в 10.00 часа. Българският национален отбор , в състава на който е и врачанката Ирена Цветкова, ще тренират в зала Скаптопара в Благоевград до 3 септември. Преди това - от 7 до 17 август трикольорите преминаха силова подготовка на Банско.
Илия Цветков, пом.треньор на националния отбор и личен треньор на Ирена Цветкова: „Предсъстезателната подготовка на Ирена върви отлично, няма контузии, трупа качества. По време на световното първенство ще бъде вече във върхова форма и се надявам на добро представяне.“
Шампионатът на планетата ще се проведе от 6 до 12 септември в Пхенян, Северна Корея. Българите летят на 5 септември.

Георги Първнов днес е в Криводол и Враца


В Криводол той се срещна с кмета инж. Николай Иванов и бе запознат с постигнатото в общината. Въпреки кризата са реализирани успешно важни социални проекти в сферата на образованието и инфраструктурата в града и повечето села.
Президентът Георги Първанов заяви, че връщането му в БСП след края на мандата на държавен глава би "укрепило партията и ще отвори левицата към нови коалиционни партньори". Той уточни, че не се стреми към партийни постове и определи като "нелепи" медийните публикации, че ще закрива БСП и ще прави Български ПАСОК. Това откровение за бъдещите си политически планове президентът направи в понеделник в Криводол по случай празника на града.
“Струва ми се, че това го измисля някой, който е бил до онзи ден на почивка в Гърция. Смятам това за много нелепо. Подобни подозрения имаше още 1997-1998 година, когато правех нова левица, когато правех "Коалиция за България". Така че моето връщане в БСП би било един морален жест на признателност към всички онези хора, с които съм работил много, и, надявам се, нещо, което да укрепи, да засили партията, да я отвори към нови и силни коалиционни партньори, реални партньори. Аз самият за постове не се стремя. А конкуренция, лидерска, сигурно ще има”, заяви Първанов.
По повод на неофициалните информации за завръщането на Георги Първанов в БСП след изтичането на президентския му мандат и евентуалните претенции на бившия лидер на БСП да се върне начело на партията, Станишев вече коментира, че "не вижда нищо страшно предшественикът му да се завърне в БСП като член на партията".
След като обяви намеренията си за връщане в БСП, иначе надпартийният държавен глава поиска и корекции в правомощията на институцията.
“Дали ни трябва един церемониалмайстор, един протоколен президент или ни трябва силен, действен, активен президент, който да е в състояние да се захване с всеки реален проблем, който възниква в държавата”, попита риторично Първанов и малко след това поиска поправка в закона на начина, по който се преодолява вето.
“Понякога автоматично, механично мнозинството прегласува един или друг закон, но не искам да вървим в тази плоскост към това внушение, към това очакване - идея за президентска република”, обясни Първанов.
За да е сигурен, че няма да остане неразбран заради обявяването му хем за силен президент, хем против “здравата ръка”, държавният глава поясни: “Защото силната ръка беше много компрометирана в последните две години. Силата на управлението е в знанието, а не в това да тропаш и да плашиш противника си”, отбеляза той.
От думите му стана ясно също, че не очаква сътресения при обявяването на кандидат-президентската двойка на ГЕРБ тази неделя. Той коментира и предизборното мото на управляващите "Да градим България":
“Това звучи респектиращо. Но е по-малко въздействащо от бригадирския лозунг "Строим за родината". На мен онова старото ми звучи по-въздействащо”, каза бившият лидер на БСП и настоящ държавен глава, който при встъпването си в длъжност обеща на червените избиратели, че “сърцето му винаги ще е отляво”.
Днес следобед президентът ще има среща с обществеността във Враца. Тя ще се състои от 17.30 часа в залата на театъра.

Деца правят кулинарно шоу


В село Бели извор за втора година се проведе конкурс „Млад готвач” Читалище „Бъдеще 1926” – с. Бели Извор по програмата „Лятна работа с деца” на читалищата на Община Враца. Децата от селото с голямо желание и интерес направиха разнообразни сандвичи. За всички участващи имаше награди. На най-добре представилите се връчиха и грамоти. На първо място се класира Анжело Ангелов – 10 г., на второ място Калоян Цветков – 10 г. и на трето място – Маргарет Георгиева. На мероприятието присъства Ива Нечева от сектор „Култура” към Община Враца.
И в село Тишевица за втора поредна година се проведе кулинарно шоу „Млад готвач”, конкурс за най-хубава рисунка и етнографска изложба „От раклата на баба” със съдействието на Община Враца и Читалище „Пробуда 1907” – с. Тишевица по програмата „Лятна работа с деца” на читалищата на Община Враца. Участваха деца от различни възрасти,които с огромно желание и интерес се включиха в надпреварата. В конкурса за най-хубава рисунка на 1 място се класира Теодор Симеонов - 12 г., на второ място - Миглена Венчева – 13 г. и на трето място – Велислава Тодорова – 7 г. В надпреварата за категория „Сандвичи” 1 награда беше спечелена от Велислава Тодорова и Теодор Симеонов, 2 награда за Миглена Русинова и трета награда - Виолин Русинов. В надпреварата за салати: на 1 място е Хризантема Цветелинова – 13 г., на второ място - Цвети Маринова – 13 г. и на трето място - Глория Калинова – 13 г. Раздадените награди бяха различни домакински пособия, които да напомнят на участниците за извоюваното им кулинарно признание. На мероприятието присъстваха служители на сектор „Култура” към Община Враца.

Мездра спечели важен социален проект

Община Мездра спечели Проект съгласно Механизъм за координация на управлението на представената безвъзмездна помощ за структурни реформи от Японска страна.
Проектът дава възможност за изграждане на терапевтична работилница за деца и младежи с увреждания към Дом за деца и младежи с умствена изостаналост „Вяра, Надежда и Любов” гр. Мездра и ще подпомогне децата и младежите с увреждания в процеса на социално включване в обществото и повишаване на жизнения им стандарт.
В терапевтичната работилница ще се помещават ателиета по готварство, шивачество, приложни дейности и грънчарство, където трудоспособните младежи с увреждания ще имат възможност да работят. По този начин ще се даде възможност за придобиване на умения за самостоятелен начин на живот и предстоящата им реализация в живота.
Чрез терапевтичната работилница ще се подобрят както социалните, така и здравните услуги насочени към децата и младежите с увреждания.
Стойността на проекта е в размер на 124 443,26 лв.
Продължителност на проекта 11 месеца