Бисквитки

петък, 30 септември 2011 г.

Група от 40 врачани изкачи водопада "Скакля"


По инициатива на Областна администрация със съдействието на Врачански балкан днес група от 40 врачани изкачи най-високия непостоянен водопад на Балканите – Скакля. Инициативата е посветена на Световния ден на туризма. В нея се включиха служители от държавни институции и граждани. Представители на областна администрация, РИОСВ, РЗИ, РДНСК, Врачански балкан и Воeнен клуб достойно преминаха прехода от старата джамия на Враца, където се помещава инфоцентърът НАТУРА, до водопада. Сред тях е и 7-годишната Луна Моран Манчева, която заедно с майка си показа издръжливост по трудното трасе. Луна е трето поколение планинар и запален любител-турист. Най-възрастният в групата е на 68 години. И времето днес показа съпричастност към феновете на туризма. Над Враца е облачно, но леко слънчево, прохладно и ласкаво есенно време.

"Скакля" е висок 141 метра, а на билото му се пресичат няколко туристически маршрута. Водач на групата, която покори водопада днес в чест на Световния ден на туризма, е Димитър Торбов, който по време на прехода непрекъснато информираше за забележителности, особености, исторически и географски данни, свързани с околността.

Петя Аврамова: Инвестициите в инфраструктурата ще осигурят работа за врачани


„Чувствам се близка с вас, работили сме заедно не само в последните 2 години“, започна представянето на програмата си за управление в сферата на инфраструктурата пред представители на строителния бранш Петя Аврамова. На срещата присъстваха и областния управител Пепа Владимирова, депутатът Николай Коцев, директорът на РДНСК Враца Николай Йорданов и инж. Борислав Стоев, които са кандидати за общински съветници от ГЕРБ.
„Не обичам да говоря много, предпочитам делата ми да говорят“, каза Пепа Владимирова. Тя отново напомни, че миналата сряда на заседание на Министерски съвет се взе решение за стартиране на ремонтни дейности на Е 79 в отсечката между сградата на НАП-Враца до завод "Химко". „Имаме уверение, че най-късно през май 2012 ще започне и ремонтът на Е 79 Мездра – Ботевград“, допълни Пепа Владимирова.
Кандидатът на ГЕРБ за кмет на Враца инж. Петя Аврамова започна представянето си с отчет за изпълнените в община Враца проекти в последните 4 години – изпълненият голям проект на стойност 6 млн. лева за модернизацията на училищната база на територията на Враца, близо 4 млн. лева е стойността на проектите за изграждане на спортни площадки към врачанските училища, за над половин милион лева са обновени дома за деца, лишени от родителски грижи „Асен Златаров“ и центъра за възрастни хора с увреждания Зорница. Отчетени бяха и ремонти на пътна инфраструктура и тротоари в града и в селата от общината за 5,5 млн. лева, както и инвестиции в спортни бази за над 700 000 лв. „Във времена на криза привличането на европейски или национални средства по проекти е единственият начин, не само да подобрим техническата и социална инфраструктурата на Враца, но и да влязат свежи ресурси в местния бизнес. Това е един от начините да намерим работа за повече хора и да повишим доходите на врачани“, обърна се Петя Аврамова към събралите се представители на строителния бранш. В последните 2 години община Враца спечели няколко големи проекта, чиято реализация се извършва в момента или предстои, каза още кандидатът на ГЕРБ. Това са Водният цикъл за 136 млн. лева, изграждане на нова клетка и сепарираща инсталация за депото за 7 млн. лева, проекти за укрепване на свлачища и за превенция от наводнения за над 2 млн. лева, изграждането на атракционен парк на хижа Леденика за 6 млн. лева и други. „Надявам се голяма част от дейностите по тези проекти да бъдат изпълнявани от врачански фирми, както е било и досега“, добави инж. Петя Аврамова.
Кандидатът на ГЕРБ представи и бъдещите си приоритети – осигуряване на финансиране за идеен проект за парк в ж.к. Дъбника, изграждане на покрит общински пазар на бул. ”Никола Войводов”, саниране на общински сгради със финансиране на ОП Регионално развитие, изработка на електронен подземен кадастър, разширяване на мрежата от паркоместа на територията на Враца и изграждане на гаражни клетки, разширение на тролейбусната мрежа и обновяване на тролейбусния парк, с възможностите на Оперативна програма Регионално развитие 2007-2013 г.
В последвалата дискусия строителите във Враца се обединиха около мнението на председателя на Строителната камара Тодор Топалски, че в последните години община Враца е един от най-големите инвеститори за бранша. Всеобщото мнение на строителите е, че има прозрачност и чуваемост в работата на общината, но е необходимо да бъдат привлечени още големи инвеститори. „Не сме върнали нито една компания, която е проявила интерес или е отправила запитване към Враца“, каза Петя Аврамова. „Обръщам се и към вас, вие имате много контакти, нека да обединим усилията си и да популяризираме възможностите за бизнес в общината ни. От нас ще получите 100% съдействие“, завърши тя. Петя Аврамова обясни и идеята си за създаване на електронен регистър на общински и частни имотите в Промишлената зона на Враца, които да бъдат предлагани на инвеститори.

ГЕРБ води във Враца най-новите технологии в изкуството


Създаване на музей от хартия по иновативната Zn Art технология и международен фестивал за популяризирането на продукта през май 2012 г. предвижда програмата на кандидатът на ГЕРБ за кмет на Враца Петя Аврамова. Тя представи приоритетите в сферата на културата и изкуството в Регионалния исторически музей. На представянето присъстваха още художникът Красимир Тодоров, областният управител Пепа Владимирова, депутати и кандидати за общински съветници от ГЕРБ.
„Враца има богато културно историческо наследство и неговото популяризиране може да ни превърне в център на културата и изкуството на Северозапада“, започна представянето си Петя Аврамова. „Задължително условие за това обаче е да започнем от модернизирането на културната инфраструктура – да обезпечим археологическите обекти в необходимата поддържаща инфраструктура, да модернизираме оборудването в Регионален исторически музей, да реализираме идейния проект за зала на Тракийските съкровища в него“, добави кандидатът на ГЕРБ за кмет на Враца. От името на кандидатите за общински съветници на ГЕРБ тя се ангажира и с възстановяване на къщите-музеи в комплекс „Софроний Врачански“. Според Петя Аврамова печеливша за Враца стратегия ще бъде обединяването на културата и изкуството с туризма, образованието и науката, като за целта ще бъдат създадени „Открити ателиета”, „Уйкенд в музея” и „Тематични работилници” за включване на децата, младежите и гостите на Враца в практически дейности в Регионален исторически музей – Враца.
Гвоздеят в програмата за изкуство и култура на ГЕРБ – създаване на музейна колекция на основата на Zn Art технологията и разработването й във Враца - представи художникът Красимир Тодоров. Той благодари за политическата подкрепата, които неговите идеи срещат в община Враца. „Всеки артист би се чувствал горд от оценката, която получавам. Идеята МУЗЕОН е идея на Враца“, заяви той. МУЗЕОН е името на фондацията, която ще бъде създадена, за да организира международен фестивал във Враца. Фестивалът ще популяризира изработването на музейни експонати и ценности от хартия с технологията Zn Art. Към първото издание на фестивалът Музеон, предвидено за май 2012 г. вече има заявен сериозен интерес от представители на най-големите руски академии за изкуства и наука, заяви кандидaтът на ГЕРБ за общински съветник Кирил Беков.
Zn Art технологията е еволюционното развитие на 3D технологиите. В двуизмерната координатна система има две оси – X и Y. В триизмерната към тях се добавя трета – Z, оттук идва и названието на технологията. Чрез нея се изследват и възпроизвеждат обемни форми, като по този начин могат да се направят копия на всякакви съкровища и музейни експонати от хартия. За целта се използват листове с определено сечение, които се подреждат един върху друг по предварително зададен начин в пространството. За да е стабилна формата, за тях са предвидени и фиксатори. Според инициаторите на фондация МУЗЕОН Zn Art технологията ще има и сериозно приложение в образованието. От ГЕРБ очакват тя да привлече интерес от големи технологични компании.

Лишени от свобода се лишиха от магазин

Вчера в РУ”Полиция”-Враца е получено съобщение за възникнал пожар в магазин за лишени от свобода при „Керамична фабрика”- Враца. Изгорял е касов апарат, електронна везна, около 300-400 лева. Образувано е дознание.

четвъртък, 29 септември 2011 г.

Генерал Стаменов посети археологическите находки край «Вратцата»


Кандидатът за кмет на община Враца ген. Валери Стаменов, издигната от КП „ВМРО-Българско национално движение – Движение за европейска интеграция” и кандидатите за общински съветници Красимир Богданов и инж. Иван Младенов се срещнаха с ръководителите на археологическия екип в местността „Градището” край прохода „Вратцата”. Ст. н. с. Нарцис Торбов и Александра Петрова запознаха присъстващите с последните научни открития, сред които се отличава, изключително добре запазената раннохристиянска църква. Ген. Стаменов подчерта важността на тези открития, не само за изясняване миналото на нашия град, но и за популяризиране името на Враца в страната и чужбина.
На последното заседание на Общинският съвет, именно по предложение на съветниците от ВМРО, бюджетът на общината беше коригиран и бяха отпуснати допълнителни средства за научна дейност на Регионалният исторически музей във Враца.
По рано през деня, Валери Стаменов, Кирил Илиев и кандидатите за общински съветници се срещнаха с жителите на с. Лютаджик.
Вечерта генералът се поклони пред таланта на Лили Иванова. Концертът се състоя на 29 септември в залата на Драматично-кулкления театър и привлвче вниманието на стотици врачани. Лили Иванова изпълни обичани песни от своя репертоар.
Цветя от генерала бяха поднесени на примата на българската естрада, сред овациите на присъстващите.

Кандидатът за вицепрезидент Даниела Симидчиева посети Оряхово


Кандидатът за вицепрезидент на България г-жа Даниела Симидчиева, издигната от ВМРО-Българско национално движение, присъства на официалното откриване на предизборната кампания на Робертино Маринов - кандидат за кмет на Община Оряхово. Събитието се състоя в Художествената галерия в града на 29 септември, а Маринов представи идеите на коалиция Честност единство промяна, включваща ВМРО, Обединеният блок на труда-Български лейбъристи и подкрепена от Движението за европейска интеграция.
На първото официално предизборно събрание присъстваха и председателя на ОБТ-Български лейбъристи проф. Кръстьо Петков, регионалният организатор на ВМРО за Северозападна България Валентин Вълков, Галя Георгиева – Председател на Дамски клуб „Вратица”, кандидата за кмет на гр. Мизия от ВМРО-БНД полк. Теменужка Желязкова.
Присъстващите граждани с одобрение изслушаха програмата на бъдещия кмет и приеха с аплодисменти пожеланията за успешни избори отправени от гостите. Сред красотата на изложените картините, бяха представени и кандидатите за общински съветници и кандидатите за кметове на кметства. Водач на листата е Робертино Маринов, следван от Мария Сапунова, председател на ВМРО-Оряхово.
В Община Оряхово поддръжниците на Робертино Маринов ще гласуват с бюлетина №28.
Коалицията безусловно подкрепя и кандидат президентската двойка Красимир Каракачанов и Даниела Симидчиева! Нека им пожелаем успех на изборите на 23 октомври! Град Оряхово има нужда от тях, както и цяла България!
Нека вече посрещаме спокойни бъдещето!!!

Подменят защитните тръби на Шести блок в АЕЦ

В рамките на плановия годишен ремонт на шести блок на АЕЦ “Козлодуй”, започнал на 24 септември, е извършен предварителен металографски контрол на защитните тръби (чохли) на органите за регулиране на Системата за управление и защита (СУЗ) на блока. Резултатите от контрола потвърждават необходимостта от подмяна на чохлите с нови. Днес, 29 септември, в атомната централа е проведен Технически съвет, на който е взето решение да бъде извършена подмяна на пълния комплект от 61 броя защитни тръби на органите за регулиране на Системата за управление и защита на 1000-мегаватовия блок. Подмяната предварително е планирана и за целта е доставен необходимият комплект. Дейностите ще бъдат извършени по време на настоящия ремонт.
Новите защитни тръби (чохли), които ще бъдат използвани, са с модернизирана конструкция, разработена от производителя ОКБ “Гидропрес”. Изпълнението на подмяната на шести блок няма да се отрази на предвидената продължителност на престоя на блока – до края на м. октомври 2011 г.

Наградиха млади художници


Днес в Регионален исторически музей Враца бяха наградени участниците в VІІ Национален пленер по графика и живопис Врачанска есен 2011г. Специален гост на събитието, което се провежда за седми път под патронажа на кмета на Община Враца беше временно изпълняващия длъжността кмет на Община Враца Ани Василева. Тя връчи специалната награда на Кмета на Община Враца за най-автентично пресъздаване на атмосферата на град Враца на Цветомила Йорданова от СОУ „Отец Паисий” – Враца. Г-жа Василева поздрави всички участници в конкурса и им пожела бъдещи успехи. Жури в състав председател старши преподавател Страхил Ненов и членове гл. асистент Владимир Аврамов и Красимир Данов извършиха журирането на 46 бр. пленерни работи на всички участници в конкурса. Присъдени бяха следните награди:
В категория „Графика” IX –X клас първа и трета награда не бяха присъдени. Втора награда спечели Веско Весков от СОУ „Отец Паисий” – Враца.
В категория „Графика” IX – XII клас първа награда получи Анжела Дубровска , СОУ „Възраждане” – Русе, втора – Александра Баракова , СОУ „Възраждане” – Русе, а трета наградена беше връчена на Михаела Ивова от СОУ „Отец Паисий” – Враца.
В категория „Живопис” – VIII – X клас първа награда беше присъдена на Габриела Кънева от II СОУ „Проф. Никола Маринов” – Търговище, втора награда получи Лорета Любенова от Гимназия „Неофит Рилски” – Търговище. Третото място беше спечелено то Деница Димитрова от СОУ „Васил Левски” гр. Елин Пелин.
Две първи награди присъди журито в категорията „Живопис” XI – XII клас – на Момчил Кирилов от СОУ „Св.св. Кирил и Методий” – Видин и на Виктория Димитрова от СОУ „Отец Паисий” – Враца. Втората награда беше спечелена от Даниела Йовова от II СОУ „Проф. Никола Маринов” – Търговище , а трета – от Петър Петров от СОУ „Св.св. Кирил и Методий” – Видин.
Национален конкурс-пленер "Врачанска есен" се провежда се ежегодно в края на септември .Участници в пленера са ученици от VІІІ до ХІІ клас на училищата с профилирани паралелки по изобразително изкуство. От 2007 год. е включен в Програмата за защита на деца с изявени дарби. Конкурса има за цел да предостави възможност на ученици от профилирани паралелки по изобразително изкуство от страната за творческа изява, да осигури условия за ползотворни творчески контакти и обмяна на добър опит в областта на профилираното обучение по изобразително изкуство, да стимулира на творческата активност на учениците и задълбочаване на творческите им търсения, както и да запознае гостите от страната с природните и историческите забележителности на град Враца и областта.
В тазгодишното издание на пленера участие взеха ученици от градовете Русе, Враца Търговище, Кюстендил, Елин Пелин и Видин.

Силната административна подкрепа за бизнеса е ключът към създаване на нови работни места във Враца



Кандидат-кметът Николай Иванов разговаря с местни работодатели
Кандидатът за кмет на Враца Николай Иванов, който е подкрепен от 12 партии и организации, се срещна с индустриалци, за да набележат възможностите за ръст на икономиката и разкриване на нови работни места. Те се обединиха около мнението, че без стабилната подкрепа на общината за местния бизнес и външните инвеститори, регионът не би могъл да просперира. Тази подкрепа включва активност на кмета в привличането и диалога с бизнеса, в съчетание с ефективна администрация, която не създава допълнителни бюрократични спънки, а помага в реализирането на нови проекти.
По време на срещата беше обсъдена и необходимостта от създаване на по-добри условия за бизнес в Индустриална зона „Запад”.
Николай Иванов подчерта, че за него насърчаването на икономическата активност във Враца ще бъде приоритет, защото то гарантира заетост и по-високи доходи за хората в региона. Според него градът ни има много конкурентни предимства за инвеститорите, които не се популяризират от общината. Това ще бъде променено - поемам категоричен ангажимент да подкрепям усилията на местния бизнес и да улеснявам решението на всеки нов инвеститор да открива работни места тук. Уверен съм, че можем да възродим Враца с общи усилия, допълни той пред работодатели и ръководители.

ГЕРБ предвижда изграждане на нови туристически атракции във Враца

Възстановяване на открития басейн „Лидовенеция“ и комплекс на язовир „Дъбника“ са част от тях
Успешното реализиране на проекта за изграждане на развлекателен комплекс на пещера Леденика и надграждането му с допълнителна инфраструктура и нови атракции са едни от целите на ГЕРБ за следващия мандат във Враца, стана ясно на представянето на програмата в сферата на туризма на кандидатът на ГЕРБ за кмет на Враца инж. Петя Аврамова. На срещата в природозащитен център Натура присъстваха над 40 представители на туристически бранш, собственици на хотели и представители на неправителствени организации.
„Както вече казах, ще представям програмата си за управление пред професионалните общности в различните сфери на живота в общината ни“, каза инж. Петя Аврамова. „Не случайно започвам с развитието на културния и екологичен туризъм във Враца. Смятам, че това е една от основните ни насоки за развитие“, добави тя. Програмата на Петя Аврамова предвижда още изграждане на улично осветление от сградата на природозащитен център Натура до „Вратцата”, водоснабдяване на туристически обекти и хотели в ПП „Врачански Балкан”, изграждане на пешеходна и велоалея по течението на река Лева от магазин „Кауфланд” до прохода „Вратцата” и разширяване на дейността на създаденото от ГЕРБ общинско предприятие „Спорт и туризъм“. „Ще търсим различни възможности за финансиране – европейски и национални програми, както и публично-частни партньорства със концесионни договори за изграждане на нови атракции, които да привличат туристи във Враца“, обясни кандидатът на ГЕРБ. Има идеи за разработване на развлекателен комплекс в свободните сутеренни помещения на „Хижата” и за възстановяване и управление на открития басейн «Лидовенеция». За реализирането на идейния проект за изграждане на комплекс на територията на язовир „Дъбника” вече са направени първите стъпки като е поискано от Министерството на земеделието и храните да прехвърли на община Враца безвъзмездно сосбствеността върху имота.
«Аз съм прагматичен човек. В програмата си давам конкретни решения за проблемите, а не общи приказки», заяви кандидатът на ГЕРБ пред туристическите компании. «Имам увереността да се ангажирам пред вас с изпълнение на тези проекти, защото зад мен стои способен екип, който може да ги изпълни. Доказали сме го с работа си досега», каза Петя Аврамова.
Отчет за свършеното от управлението на ГЕРБ в общината в сферата на туризма, пък направи председателят на Общински съвет Враца и кандидат за общински съветник Малина Николова. „Преди две седмици отчетохме публично свършеното от ГЕРБ в община Враца, но сега искаме отново пред вас да представим това, което постигнахме и да чуем оценката ви“, започна тя. „Залата в която се намираме – природозащитен център Натура – е едно от най-красноречивите доказателства за работата ни“, добави Малина Николова. Реновирането на джамията, изпълнено съвместно с ПП „Врачански балкан е по проект на Програма Фар на стойност 185 000 лв. Още 6 големи проекта в сферата на туризма записва в актива на управлението си ГЕРБ. Най-мащабният от тях е изграждане на туристически атракции в пещера Леденика и района около нея – Туризъм без сезони. Проектът с осигурено финасиране на стойност 5 282 000 лв. предвижда чрез модерни технологии в пещерата да се изградят различни тематични кътове, съвременна прожекционна зала, където посетителите ще получават информация за пещерата Леденика, модули "Приказната алея" и спортно-развлекателен "Мама, татко и ние", както и атракционно туристическо влакче, което ще осъществява връзката между Природозащитния център "Натура 2000" във Враца и пещерата.
„Важен елемент от визията ни за развитие на туризма в общината е спортният туризъм. Имаме дадености за това – спортна инфраструктура, с която малко градове могат да се похвалят, традиции в много спортове“, каза Момчил Калистратов, председател на комисията за „Работа с деца, младежта, спорт и туризъм“ в ОбС Враца и кандидат за общински съветник от ГЕРБ.
В последвалата представянето дискусия представителите на туристическия бранш се съгласиха с важността на изграждането на водоснабдяване за обектите във Врачански Балкан. „Лично съм разговаряла с министър Нона Караджова за възможностите за финансиране на двата проекта за водоснабдяване, които общината е разработила. Целта е постижима“, отговори Петя Аврамова. Директорът на ПП „Врачански Балкан“ Николай Ненчев изрази мнение, че в следващия мандат в община Враца трябва да се търсят възможности за създаване на още туристически атракции, освен хижа Леденика. Поставен беше и въпросът за привличане на обучени кадри в сферата на туризма, тяхната липса в момента е един от основните проблеми на бранша в общината.

Всички мачове от осмия кръг на "А" група ще гледаме на живо по Интернет

„Лудогорец” направи фантастичен старт на първия си сезон в "А" група и след седмия кръг заема второ място в класирането с 6 победи и 1 равенство. Ще продължи ли приказката за разградския тим и след гостуването на „Ботев” (Враца)? Това може да разберете САМО И ЕДИНСТВЕНО в LIVESPORT.BG, който ще излъчи пряко мача от стадион "Христо Ботев" в петък от 16,00 часа.

В предстоящия кръг "Арена Футбол" ще излъчи ДИРЕКТНО И БЕЗПЛАТНО в сайтовете LIVESPORT.BG, SPORTLINE.BG И BOOKMAKERS.BG всички осем мача. Освен гостуването на „Лудогорец” във Враца интерес представляват и останалите срещи. Феновете ще могат да проследят пряко вълнуващите битки по футболните терени в цялата страна, които ще дадат отговори на много въпроси.

Ще успее ли „Берое” да запише първи точки от началото на сезона при гостуването на коравата „Монтана”? Има ли сили „Миньор” да спре на своя митичен "Стадион на мира" похода на „Литекс” към нова титла? Ще запише ли осма поредна победа ЦСКА, чийто отбор гостува на „Светкавица” в Търговище? Как ще завърши столичното дерби между "поразклатените" „Левски” и „Локомотив”? Какво ще се случи на "Тича", където среща си дават „Черно море” и „Черноморец”?

Отговорите на всички тези въпроси феновете на футбола ще намерят САМО И ЕДИНСТВЕНО В LIVESPORT.BG, SPORTLINE.BG И BOOKMAKERS.BG от петък до понеделник! Гледайте български футбол в Интернет!

ПРОГРАМА НА МАЧОВЕТЕ ОТ ОСМИЯ КРЪГ В "А" ГРУПА:

Петък, 16,00 ч. БОТЕВ (ВР) - ЛУДОГОРЕЦ ПРЯКО ПО LIVESPORT.BG

Събота, 16,00 ВИДИМА РАКОВСКИ - ЛОКО (ПД) BOOKMAKERS.BG

Събота, 16,00 МОНТАНА - БЕРОЕ LIVESPORT.BG

Събота, 16,00 МИНЬОР - ЛИТЕКС SPORTLINE.BG

Събота, 16,00 ЧЕРНО МОРЕ - ЧЕРНОМОРЕЦ LIVESPORT.BG

Неделя, 16,00 СВЕТКАВИЦА - ЦСКА LIVESPORT.BG

Неделя, 18,00 ЛЕВСКИ - ЛОКО (СФ) SPORTLINE.BG
Понеделник, 16,00 СЛАВИЯ - КАЛИАКРА BOOKMAKERS.BG

Решиха за ремонта на Е-79 Враца-Ботевград

Вчера, 28 септември 2011, на заседания на Министерски съвет в присъствието на областния управител на Враца г-жа Пепа Владимирова се взе решение да бъде финансиран ремонтът на международния път E-79 в участъка от сградата на НАП-Враца до завод "Химко".
„Радвам се, че решението за ремонта на Е-79 във Враца вече е факт на най-високо ниво“, отбеляза Пепа Владимирова. „Надявам се ремонтните дейности да започнат в най-скоро време. Това ще бъде ясен знак за врачани за значението, което правителството отдава на нашия регион и за това, че поетите ангажименти се спазват“, завърши тя.

Днес в 11 часа в Нови искър, област София, ще бъде направена първа копка на ремонта на път Лот - 17. Това е второкласният път, който свързва София и Враца през искърското дефиле. Дейонстите на изпълнителя ще започнат от територията на софийска област, затова и първата копка е там. В церемонията участва и врачанският областен управител г-жа Пепа Владимирова.
Информация за проект
ЛОТ 17 по програма “Транзитни пътища V”:

Рехабилитация на път II–16 „Мездра–Елисейна-Своге-Нови Искър” от км 0+000 до км 81+778.84
• Участък 1: Път II-16 от км 0+000 до км 22+544,90 „ Мездра–Ребарково–Елисейна”
• Участък 2: Път II–16 от км 22+550 до км 50+790.53 „Елисейна–Своге”
• Участък 3: Път II–16 от км 50+790.53 до км 81+778.84 „Своге–Нови Искър”

I. Обща информация за ЛОТ-а:
Местонахождение: област София и област Враца
Възложител : Агенция Пътна инфраструктура
Изпълнител: Сдружение „Трейс Своге”, гр. София (“Трейс груп холд” и “Пътно поддържане-Дупница”)
Строителен надзор: „Пътконсулт 2000”
Проектант: „Виа план” ЕООД, гр. София
Стойност на договора за строителство: 23 629 673 евро с ДДС
Стойност на договора за строителен надзор: 114 847 евро с ДДС
Финасиране на обекта: 65% от Европейската инвестиционна банка
35% от Републикански бюджет
20% ДДС от републикански бюджет
Срок за изпълнение: 24 месеца и 365 дни срок за съобщаване на дефекти
Начало на строителството: 29.09.2011 г.
II. Информация за обекта и планираните строителни дейности:
Път II-16 заема особено важно място в Републиканската пътна инфраструктура. Той е алтернатива на път I–1 за връзка на Северозападна България с гр. София, връзка с градовете Своге, Мездра и връзка към много туристически обекти в живописното Искърско дефиле.
1. Съществуващо положение:
За рехабилитацията път II–16 „Мездра–Своге–Нови Искър” от км 0+000 до км 81+778.84 е разделен на три участъка. И трите участъка са с лошо състояние по отношение на асфалтовата настилка, която е силно компроментирана, както и по отношение на състоянието на големите съоръжения (мостове и тунели ). Пътят е с намален габарит, основно поради срутищни процеси, много хоризантални криви с малки радиуси.
Път II-16 преминава през 12 бр.населени места, 23 бр. кръстовища, 5 бр. тунели, 2 бр. жп надлеза, 32 бр. мостови съоръжения.
2. Цел и проектно решение
Целта на рехабилитацията и частична реконструкция на пътя е да се подобрят технико–експлоатационните качества и носимоспособността на настилката и пътното тяло, за да се подобрят безопасността на движението и комфорта на пътуване.
Проектът предвижда следните строително-монтажни дейности:
• рехабилитация на големите съоръжения,
• рехабилитация на съществуващи подпорни стени,
• реконструкция на някои кръстовища,
• възстановяване на пътната настилка и полагане на плътен асфалтобетон с висока полярируемост на фракциите по целия участък,
• допълнително монтиране и подмяна на предпазни съоръжения.
3. Организация на строителството по време на строителството
Рехабилитацията ще се изпълнява без отбиване на движението, чрез Временна организация на движението по утвърдения и съгласуван проект и в зависимост от работната програма на Изпълнителя.

С два детски турнира стартира новия спортно-състезателен сезон за врачанския таекуон-до клуб „Кум Рьонг“


На 8 октомври в Перник възпитаниците на старши треньора Илия Цветков ще вземат участие в традиционната детска надпревара „Децата – приятели на полицията!“ в гр. Перник. Състезанието е за деца от 9 до 14 години в дисциплините спаринг и форма индивидуално. Представителният отбор на „Кум Рьонг“ ще се състои от 9 състезатели, от които петима ще се състезават за първи път – Томас Димитров – форма до 8 гуп, Тони Руменов – форма до 8 гуп, близнаците Тихомира и Иван Боневи – форма 8 гуп, Георги Коцилковски – форма до 8 гуп.По-опитните участници от „Кум Рьонг“ са Християн Вълков, 6 гуп, Росен Борисов – 6 гуп, Габриел Васева – 6 гуп и Памела Петкова – 6 гуп. Треньорският щаб все още решава кои от тях ще се пуснат и на спаринг.
Надпреварата ще се проведе в рамките на един ден в зала „Миньор“. Сред официалните лица на турнира е поканена световната шампионка от Пхенян - Ирена Цветкова.

НОИ – Враца ще работи и в събота

В събота, 1 октомври, териториалното поделение на НОИ във Враца, ще отвори врати, за разлика от всички останали съботи в годината. Поводът е Международният ден на възрастните хора. В тази събота от 9 до 16 часа в сградата на местното поделение на осигурителния институт ще се дават безплатни консултации по въпроси, свързани с пенсионното и осигурителното законодателство. Към края на септември пенсионерите във Врачанско са 64 060.
В деня на отворените врати на въпросите на гражданите ще отговарят четирима експерти от НОИ – Враца и представител на дирекцията „Социално подпомагане“.

сряда, 28 септември 2011 г.

За Враца алтернативата е генерална промяна


ВМРО Враца и Движението за европейска интеграция откриха приемна на граждани ж центъра на Враца. С това те стартираха предизборната си кампания. Кандидатът за кмет генерал Валери Стаменов подчерта, че девизът на коалицията е за генерална промяна връв всички сфери на управлението на общината. Той посочи, че двата екипа които смени ГЕРБ в общинската администрация за изгубено време за общината и че това е било неуспешен опит за управление на гърба на гражданите.
Генералът обяви, че приемната ще се мести в различните райони на общината за близък контакт с гражданите. „Така ще управляваме и след изборите – открито и честно” – заяви генералът.
Кандидатът за общински съветник и кмет на село Бели извор Кирил Илиев оприличи депутатът от ГЕРБ Николай Коцев като местен олигарх, който иска да командва Враца още един мандат.Със своето гласуване с бюлетина номер 45 за ВМРО и ДЕИ гражданите ще го пратят да си седи в резиденцията „Турканица” и там да отглежда едър и дребен рогат добитък.

Бяха представени кандидатите за кметове в селата на общината и кандидатите за общински съветници в местния парламент.

Светла Кръстева подписа споразумение за почтеност и толерантност


Днес, 28 септември, в конферентната зала на хотел „Хемус” във Враца по покана на Движение ДНЕС кандидатът за кмет на община Враца Светла Кръстева подписа Споразумение за политическа почтеност и толерантност.
С присъединяването си към Споразумението Светла Кръстева застава зад това предизборната кампания да се проведе прозрачно, толерантно и законосъобразно. С това тя декларира открито пред обществото, че интересите на хората, живеещи и работещи в община Враца, са най-важния мотив да участва в тези избори, и независимо от изборния резултат, ще работи за развитието на диалога с гражданското общесто.

"Еделвайс" стана модерен клуб на пенсионерите


Временно изпълняващият длъжността кмет на Община Враца Ани Василева откри разширението на пенсионерски клуб „Еделвайс” в града.
Тържеството беше открито с музикална програма. Председателят на пенсионерския клуб Васил Трифонов приветства гостите и връчи благодарствени писма на ръководството на Община Враца в знак уважение за грижите, които се полагат за пенсионерите във Враца. В своят поздравителен адрес г-жа Ани Василева пожела:
„ Тук, в тази прекрасна атмосфера, ще продължите да споделяте интересите си и да обсъждате проблемите си. Пожелавам ви да запазите искрените си приятелски отношения, които да превърнат клуба в едно приятно място, което да посещавате по всяко време.”
Тя се присъедини към „всички пожелания за здраве и дълголетие по повод наближаващия Международния ден на възрастните хора – 1 октомври.”
На тържеството присъстваха също директорът на дирекция „Култура, социални и хуманитарни дейности” в Община Враца Маринела Петрова, директорът на дирекция „Строителство, инженерна инфраструктура и опазване на околната среда” инж. Иво Иванов, гости от Община Враца и членове на клуба. Поздрав към членовете на клуба и гостите поднесоха децата от Дома за деца лишени от родителски грижи „Асен Златаров” – Враца.
.

Николай Иванов: Залагам на лични срещи с хората и пълна прозрачност в предизборната кампания и след това

Първият открит щаб на кандидат-кмета беше в квартал Сениче
Кандидат-кметът на Враца Николай Иванов, подкрепен от Инициативен комитет, 6 политически партии и авторитетни граждански организации, направи първата си Щаб на открито в квартал Сениче.
Бъдещето на Враца е в ръцете на всички нас - управленският опит и капацитет трябва да се съчетават с прозрачност и диалогичност. Затова по време на предизборната си кампания редовно ще правя открити щабове, където да обменям с гражданите на общината предложения за развитието й, защото те нямат нужда от повече празни обещания, а от реални действия, които да подобрят живота им. Ако бъда избран за кмет, тази практика ще бъде продължена. Това заяви Николай Иванов при откриването на приемната.
Той подчерта още, че целта на тези срещи е да се запознае отблизо със специфичните проблеми и очаквания на хората, за да може да им отговори максимално добре като кмет. Според него липсата на диалог и прозрачност води до недоверие в институциите – тенденция, която той иска да преодолее, защото е уверен, че ако се обединим, ще постигнем желаните резултати за Враца.
Следващият щаб на открито на кандидат-кмета Николай Иванов ще бъде на 3 октомври в ж.к. „Дъбника”.

„Сладкиш от любов” зарадва зрителите


Снощи бе показано първото ново заглавие за 73-ия творчески сезон на Драматичмно-куклен театър – Враца. „Сладкиш от любов” е комедия, съэдадена по творби на великия италиански комедиограф Карло Голдони. Авторът е един от най-плодовитите автори на драматургични произведения през ХVІІІ век. Голдони /1707-1793/ е създал повече от 100 комедии, като театралната му поетика е близка до тази на неговия кумир Молиер и се различава от традиционната италианска Комедия дел арте.
Според гост-режисьора на спектакъла Владимир Лазич /Сърбия/, „подобна творба не е показвана досега в България, затова си заслужава да бъде видяна”. Комедията разкрива отношенията между хората в едно градче на Средиземно море, а сюжетът заплита доста интересни колизии – не липсват любовни интриги, политическа сатира и дори еротични намигвания към зрителя. На сцената излизат почти всички актьори от трупата на драматично-кукления театър във Враца, което прави творбата още по-интересна.
Музиката за „Сладкиш от любов” е дело на Нино Адемович, който е аранжор на световно известния сръбски композитор Горан Брегович.

Тази вечер от 19 часа е втората премиера на спектакъла в камерна зала. Поради големия интерес към постановката, тя ще се играе цели 5 пъти през следващия месец- на 5, 6, 18, 26 и 27 октомври!

вторник, 27 септември 2011 г.

Враца подкрепя Николай Иванов

Кликнете на заглавието за да видите видеолипа.

Николай Иванов се срещна с представители на туристическия бранш


Основната пречка пред развитието на туризма в общината е липсата на диалог с общинската управа.
По повод Световния ден на туризма независимият кандидат за кмет на Враца инж. Николай Иванов обсъди проблемите на сектора в общината на работна среща с хотелиери, ресторантьори и представители на правителствени организации. На дискусията, провела се в хотел Хемус, основната теза бе, че без ясна програма за развитие на туризма и диалог с местната власт, няма как Враца да се превърне в предпочитана дестинация.
Друга пречка пред развитието на туризма в района според запознатите е липсата на териториално устройствена схема на Врачанския балкан, която е пътят към външните инвестиции в сектора.
Сериозен проблем като цяло се явява също лошото състояние на пътната настилка в града и изграждането на ВиК инфраструктура във Врачанския балкан. Проблем, възникващ пред всички хотелиери в момента е и направата на локални пречиствателни съоръжения, за което се изискват сериозни инвестиции.
На срещата инж. Иванов пое ангажимента да работи съвместно с всички загрижени за състоянието на туризма във Враца. За целта Консултативния съвет по туризъм в общината би трябвало да възстанови дейността си и да се превърне в постоянно работещ инструмент за водене на диалог с представителите на гражданския и частния сектор.

Синята коалиция откри предизборната си кампания


Синята коалиция откри предизборната си кампания
В присъствието на заместник председателят на Народното събрание Екатерина Михайлова и депутатът Асен Агов Синята коалиция във Враца стартира в местните избори. Кандидатът за кмет Евгени Генов бе представен като строителен предприемач започнал от нулата и оставил след себе си много важни и големи обекти в града и региона. Ред събралите се симпатизанти и журналисти, той твърдо заяви амбицията си за повишаване на ефективността на общинските предприятия, за балансираното развитие на населените места в общината, за по-тясна връзка между бизнес и общинска власт чрез различните видове партньорства, за премахване на пречките за нови инвестиции и за енергийната ефективност.И подчерта:”Ще работя за бъдещето на Враца, защото утре започва от днес!” В същия дух бе изказването и на водачът в листата н а коалицията Красимир Донов.

Започва ремонт на моста край Сопово


Преди два месеца губернаторът на област Монтана обеща, че скоро ще започне ремонт на затворения повече от година мост. Той е опасен, но въпреки забранителните табели трафикът на коли и камиони по него не спира. Наш репортер забеляза, че вече към основите на съоръжението са прочистени подходи за укрепването му. Успоредно с ремонта някой трябва да сети Пътното във Враца за рехабилитация на отсечката от отклонението за Вършец до язовир „Мътница”, където шофьорите пътуват не през дупки, а през кратери.

понеделник, 26 септември 2011 г.

Младежи протестираха във Враца



С възгласи „За България – свобода или смърт” излязоха на протест близо 300 млади хора от Враца. Шествието със свещи и знамена премина от площад „Христо Ботев” до магазин „Билла”. Те заклеймиха циганския терор в село Катуница и се обявиха за радикални мерки спрямо ромската престъпност.

Силен старт за Николай Иванов

При откриванео на предизборната си кампания инж. Николай Иванов заяви, че ще работи за изпълнението на конкретни ангажименти.
Независимият кандидат за кмет на Враца инж. Николай Иванов използва оригинален начин за откриване на предизборната си кампания – със символичното закриване на сергията с празни обещания, състояло се в понеделник сутрин на Кооперативния пазар във Враца.
„Време е всички да подходят честно и отговорно към проблемите на града и общината и да престанат с демагогията и популистките обещания. Така ще работя аз и през цялата кампания ще водя откровен далог с нашите съграждани.” призова Иванов.
Събитието бе използвано и като апел към всички останали участници в предизборната битка да поемат реални ангажименти, защото празните обещания не са решение на проблемите на града и общината.
По-късно през деня претендентът за кметския пост предприе действие в подкрепа на символичното закриване на сергията с празни обещания като се включи в поставянето на пейки в ж.к. „Дъбника” и ж.к. „Сениче”.
От 19,00 ч. се състоя и официалното откриване на предизборната кампания на инж. Иванов. „Даваме старт на нещо голямо, ново и очаквано с надежда – коренен прелом в управлението на Враца и общината! Към управление, подплатено с истински професионализъм, с поглед в бъдещето и с усета за държавническа отговорност”, заяви от сцената на Драматично-кукления театър инж. Иванов.

Николай Иванов затвори сергия с празни обещания

Независимият кандисат за кмет на Враца посети кооперативният пазар. Там той вида отворена сергия с обещания на ГЕРБ. Сред тях са ремонти на пътища, на скоростни влакове, осветление на стадиона и други.
Той затвори сергията и каза, че е крайно време всички да подхождат отговорно, откровено и честно към проблемите на общината.

Светла Кръстева стартира предизборната си кампания


В неделя бе отслужен тържествен водосвет за здраве и благополучие от отец Аспарух в храм-паметник Свети Софроний Епископ Врачански. След водосвета Светла Кръстева заедно с кандидатите за общински съветници и симпатизанти поднесе цветя пред паметника на Св. Софроний Врачански.
С това бе дадено начало на предизборната кампания на кандидата за кмет на
Враца Светла Кръстева. Тя има подкрепата на Българската социалдемократическа
партия и на местните избори на 23 октомври ще бъде в бюлетината с номер 32.

Започна годишният ремонт на шести енергоблок

На 24 септември 2011 г., в 2 ч. и 30 минути, 1000-мегаватовият шести енергоблок на АЕЦ “Козлодуй” бе спрян за планов годишен ремонт.
Спирането на блока е в съответствие със съгласувания с “Електроенергиен системен оператор” ЕАД график за работа на блоковете на атомната електроцентрала за 2011 г.
В рамките на плановия престой ще бъдат извършени предвидените ремонтни дейности, модернизации и профилактика на оборудването, както и презареждане на реактора със свежо ядрено гориво. Планирано е ремонтът на шести блок да приключи в края на м. октомври.
Другият 1000-мегаватов блок на АЕЦ “Козлодуй” – пети, работи със 100% натоварване на мощността.

неделя, 25 септември 2011 г.

Николай Иванов открива днес предизборната си кампания

Претендентът за кметския пост ще предостави сцената на Драматично-кукления театър във Враца за изява на творчески колективи от общината.
Независимият кандидат за кмет на община Враца инж. Никоалй Иванов кани гражданите на офиалното откриване на предизборната си кампания. Събитието ще се състои на две дати.
Първото ще се проведе днес на 26 септември от 19 ч. в залата на Драматично-куклен театър – Враца, а второто утре – 27 септември в ж.к. „Дъбника” на паркинга пред магазин „ЗОРА” от 18:30 ч.
Кампанията ще бъде открита с концерт с участието на танцов състав „Хемус”, театрална група „ТЕМП”, балет „Вива” женска певческа група – с. Згориград, вокална студия „Враца”, танцова формация „Магнифика”, Клуб „Китайски бойни изкуства”, мажоретен състав „Слънце”.
Очакваме Ви!

Воеводско хоро се люшна в село Баница


На 23 септември представители на КП «ВМРО-Българско национално движение – Движение за европейска интеграция» се срещнаха с жителите на с. Баница, общ. Враца. Поводът беше отминалите национални тържества посветени на Независимостта на България. Слово за историческите измерения на тази дата и необходимостта от национална отговорност и самочувствие у българския народ, произнесе областният председател на ВМРО Красимир Богданов.
Кандидата за кмет на с. Баница, издигнат от «ВМРО-Българско национално движение – Движение за европейска интеграция» Иван Александров Иванов заяви, че селото има нужда не само от традиционните вече кулинарни празници, но и от подобни патриотични прояви.
Гости на тържеството бяха кандидата за кмет на Община Враца ген. Валери Стаменов, кандидатите за общински съветници Красимир Богданов, инж. Иван Младенов, Галя Георгиева, Иван Иванов.
След срещата, в центъра на Баница се изви воеводско хоро, а присъстващите се насладиха на български народни ритми.

Направиха Шенгенска зона във Враца


Бодлива тел загради екоскулптура във Враца. Тя е изработена от сплетени пръчки, земя и малки кактуси. Наречена е ART GRASS. Оригиналното творение има формата на ваза, в която цъфтят калдаръмчета и краси централна улица в града. Авторите на този проект не са написали имената си, но са били принудени да оградят скулптурата с бодлива тел. Защото злосторници са скубали от кактусите. На телта е закрепена бележка, че тя ще се махне, когато врачани станат европейци.
Така в града бе оградена Шенгенска зона.