Бисквитки

четвъртък, 6 октомври 2011 г.

Николай Иванов: „От първия ден като кмет ще работя за успеха на производствените предприятия във Враца“

Управителят на "Декорамет" дари кандидата за кмет на Враца със символ на труда и му напомни, че кметската работа няма да е лека

Независимият кандидат за кмет на община Враца инж. Николай се срещна с ръководството и служителите на промишлени предприятия във Враца. С тях той обсъди възможностите и трудностите пред производствения бизнес, както и конкретни стъпки за получаване на общинска подкрепа.

Впечатлен съм от това, което виждам и се радвам, че въпреки всички бюрократични и финансови препятствия, тези хора имат куража да инвестират и мотивацията да работят. Производствените предприятия заслужават да получат във възможно най-пълна степен административна и техническа подкрепа, за която ще работя от първия ден, ако бъда избран за кмет, обобщи инж. Иванов.

Той изрази съжаление, че именно тези предприятия са подценявани от общинската управа, тъй като те са невидимият двигател на врачанската икономика. От своя страна страна, управителят на фирма „Декорамет” Пламен Тотков пожела успех на инж. Иванов и му подари малка мотичка, напомняйки на кандидата, че кметския пост изисква здрава работа и подходящи инструменти за нейното осъществяване.

Николай Иванов е издигнат за кмет от Инициативен комитет, в който влизат авторитетни граждани на Враца и е категорично подкрепен от шест политически партии и няколко граждански организации.

Светла Кръстева се срещна с жителите на квартал „Дъбника”


Днес, 6 октомври, кандидатът за кмет на Враца Светла Кръстева се срещна с живущите в жилищен квартал „Дъбника”. Лично тя направи обиколка и се срещна с търговците, с възрастните и майките с деца и се запозна с техните проблеми. Липсата на осветление в някои райони на комплекса, липса на детски площадки и места за отдих, неподдържане на междублоковите пространства, недостатъчно място за паркиране, лошото състояние на улиците в едно с безработицата са едни от основните проблеми на живущите в квартала.

Без празни обещания и неизпълними дела Светла Кръстева обясни какво може да се направи за да се подобри начина на живот на гражданите в квартала. Гласувалите й доверие на 23 октомври с номер 32 в бюлетината ще се убедят в това.

Генерал Стаменов стана почетен член на Съюза на офицерите и сержантите от запаса

Кандидатът за кмет на Враца ген. Валери Стаменов се срещна с представители на Съюза на офицерите и сержантите от запаса, бивши служители от системата на МВР и пенсионери. Срещата се проведе в Пенсионерски клуб №1 и премина при голям интерес. Председателят на Съюза на офицерите и сержантите от запаса полк. Видинлиев засвидетелства безрезервната подкрепа на войнството към кандидатурата на Стаменов и му връчи карта за почетно членство в съюза. Генералът от МВР благодари за високата чест с думите, че в армията е прекарал едни от най-хубавите си години. Именно Стаменов и ВМРО стоят неотклонно срещу решението за закриване на поделението във Враца.

По - рано кандидатът за кмет на Враца се срещна с пенсионерите от клуб №3, пред които представи идеите си за управление на Общината। По отношение на пенсионерите, Стаменов отбеляза необходимостта от подобряване условията и оборудването в клубовете, осигуряването на сигнално-охранителна техника, нуждата от създаване на общинска полиция, която да се грижи за поддържане на реда, охраната и имуществото на гражданите।

Срещата съвпадна и с рождените дни на няколко от членовете на клуба. Председателят на ВМРО-Враца и кандидат за общински съветник Красимир Богданов подари на рожданиците книги за живота и делото на Мара Бунева, отбелязвайки: «както смелата революционерка отдаде живота си за националното обединение, така и вие отдадохте младините си за да построите съвременна България».

Управленската програма за «ГЕНЕРАЛНА ПРОМЯНА В ОБЩИНА ВРАЦА», беше представена и пред жителите на Върбица и Вировско. Генерал Стаменов представи кандидатите за общински съветници от КП «ВМРО-Българско национално движение – Движение за европейска интеграция», като акцентира, че повечето от кандидатите са от селата, които също трябва да имат свои представители в местната власт.

На срещите присъстваха кандидатите за общински съветници Красимир Ангелов от Згориград, Йонко Христов от Върбица, инж. Иван Младенов – управител на БКС-Враца, Мариана Христова от Инициативният комитет за защита на поделение 52380, студентите Станислав Стаменов и Марин Цветков.

ЦИК прави работна среща във Враца

Венцислав Караджов, Иванка Грозева и Валентин Бойкинов са представителите на ЦИК, които ще участват в работна среща във Враца с представители на ОИК-овете, общинските и областна администрации, Пожарна безопасност, МВР, ГРАО, ЕСГРАОН, секретарите на общинските администрации и представители на дружество „Информационно обслужване“ АД – клон Враца. Срещата ще се порведе на 7 октомври в 14 часа в зала - VІ етаж в администрацията. Целта й е обсъждане организацията и провеждането на изборите за президент и вицепрезидент на Републиката и кметове и общински съветници по места.

Към момента Областна администрация е изпълнила всичките си задължения по обезпечаване на изборите досега. Докарани и раздадени на всяка една от десетте общини са общо 340 допълнителни урни. Те са необходими за двойния вот. Във всяка секция ще има по две урни. В едната ще се пускат бюлетините за президент, а в другата - за кмет и общински съветници.

Областна администрация предостави образци на бюлетини на всяка една ОИК, които вече са утвърдени и предстои отпечатването им. Областна администрация е раздала на общините и бланките за удостоверенията за гласуване на друго място и за гласуване на определено място. Заедно с тези удостоверения общините са получили и регистрите за вписването им. Удостоверенията се издават само за президентския вот.

За област Враца ще бъдат отпечатани общо около 460 000 бюлетини за първия тур.



Лихвен калкулатор изчислява колко дължим на НАП

330 млн. пести бизнесът от е-услугите

Лихвен калкулатор е най-новата електронна услуга на НАП, която дава възможност на клиентите й да изчислят дължимите лихви по забавените данъци и осигуровки към бюджета. Калкулаторът работи от днес и може да бъде използван чрез интернет страницата на приходната агенция www.nap.bg.

С помощта на лихвения калкулатор клиентите на НАП могат да изчислят колко трябва да внесат в бюджета, ако са забавили плащанията по осигурителните или данъчни задължения към бюджета. Това което трябва да посочат е периодът на закъснението и вида на плащането към хазната – осигурителна вноска за пенсия или здраве, данък или друго плащане към бюджета.

Калкулаторът е част от Портала за електронни услуги на агенцията, в който има достъп до абсолютно всички е-услуги, които предлага администрацията.

Над 40 милиона декларации постъпват по електронен път годишно в НАП. Според изчисленията на приходната агенция това означава, че срещу минимална инвестиция в електронен подпис за под 50 лв., гражданите и фирмите спестяват поне 330 млн. лв. на година от това, че не губят времето на своите служители в път и опашки.

За осемте месеца на 2011 г. в приходната агенция по електронен път са постъпили 28,5 млн. декларации, като това е с над 2 милиона повече от същия период на миналата година. Най-голям интерес от фирмите има към услугата за подаване на месечните справки декларации по интернет. Данните на НАП сочат, че ДДС документи по електронен път изпращат над 80% от регистрираните по ДДС търговци.

Сериозен е и интересът при подаване на осигурителните декларации образец 1, 3 и 6, като средномесечно по електронен път в агенцията идват по над 3 милиона такива документи. Над 2 милиона уведомления за сключване или прекратяване на трудови договори са подадени чрез интернет от началото на годината до края на август 2011 г.

Трайно расте и броят на гражданите и фирмите, които подават данъчните си декларации по Интернет. Статистиката на НАП сочи, че през тази година формулярите си за облагане на доходите по електронен път са изпратили 48 417 физически лица, като това е с 42% повече от 2010 г. Тази година по електронен път декларации за облагане с корпоративни данъци са подали 140 153 фирми, като това е 30% повече от 2010 г.

НАП предоставя на своите клиенти над 25 услуги за подаване на документи и плащане на данъци и осигурителни вноски чрез Интернет.