Бисквитки

петък, 28 октомври 2011 г.

Обръщение на инж. Николай Иванов към жителите на Община Враца


Скъпи съграждани,
Обещах да не ви давам празни обещания - както в кампанията, така и ако ми гласувате доверие на балотажа в неделя и бъда избран за кмет на града. Моя запазена марка и в живота, и в работата ми е активното отношение към проблемите, които във Враца са много. Знам, че те не могат да се разрешат от само себе си и съм готов да поема отговорността да се справя с тях и то във възможно най-кратък срок.
Бъдещето на Враца е в нашите ръце, в ръцете на хората, които милеят за общината и са готови да намерят най-добрите решения в ключови сфери като сигурността, икономиката, здравеопазването и инфраструктурата.
Време е да спрем да следваме партийни повели, защото установихме, че този модел не работи! Време е да гласуваме за личност, която може да обедини около себе си експерти и представители на различни организации за доброто на града ни. Гражданите на Враца трябва да имат своя глас в управлението му, защото само обединени можем да преодолеем негативните тенденции и да започнем да градим.
Зад  мен застанаха много хора, голяма част от новия Общински съвет и много кандидат-кметове, които не достигнаха до балотажа. Благодаря за тяхната подкрепа и с принципност и професионализъм ще оправдая решението им да застанат зад мен. Обещавам, ако бъда избран за кмет, да не губя нито ден в празни приказки, а да започна да работя. Имам решения, разчитам на вашата подкрепа, за да станат те реалност.
Гласувайте на 30 октомври за мен, Николай Иванов, защото обединени ще имаме сили да превърнем Враца в град, с който ще се гордеем. Искам да успеем на изборите в неделя, защото залогът е голям. Той е за бъдещето на Враца, на нас самите и на децата ни. Номерът в бюлетината, с която ще направим заедно своя избор за успеха на Враца, е 27. Нека обединени да изградим своето по-добро бъдеще, балотажът в неделя е първата стъпка към него!

четвъртък, 27 октомври 2011 г.

Пламен Орешарски: ГЕРБ въвежда политически критерии при усвояването на еврофондовете


Финансовият министър от предишния кабинет  обвини управляващите в спекулации на тема европейски средства 

Независимият кандидат за кмет на община Враца инж. Николай Иванов се срещна с топфинансиста на предишното правителство Пламен Орешарски в компанията на представители на бизнеса.
На срещата бяха обсъдени изоставащите в последно време финансови показатели и влошаването на инвестиционния климат в община Враца. Орешарски изтъкна, че от наблюденията му върху обещанията на министрите, които се изредиха да гостуват предизборно във Враца, по-голямата част от тях са по проекти, които са от национална значимост и политическата принадлежност на кметовете е без значение. 
Нямам спомен някога толкова много министри в рамките на една седмица да са спекулирали по такъв начин с цел предизборна агитация, заяви Орешарски. Той изрази сериозното си притеснение по колко открит начин министрите въвеждат политически критерии при усвояване на еврофондовете – нарушение за което в Брюксел са безкомпромисни. 
Потенциалните чуждестранни инвеститори имат проблем с одобряването на финансирането за техните инвестиционни проекти, най-вече заради политическия риск. А в последните две години той е нарастнал сериозно, обобщи ситуацията Орешарски.

Калиакра не успя да зарадва Цонко

Снимка: Livesport.bg
Калиакра - Ботев Враца

Клубът от Каварна завърши 0:0 с Ботев Враца на собствения си стадион

Калиакра и Ботев Враца не си отбелязаха гол в срещата по между си от 11-тия кръг на „Виктория футболно първенство“. Мачът се игра на Градския стадион в Каварна пред около 300 зрители.

Домакините имаха няколко чисти голови положения, но вратата на новаците остана суха. Това бе трети пореден мач, в който тимът на Ботев не допуска попадение.

Родното Каляри не успя да зарадва благодетеля си Цонко Цонев, който в неделя ще се бори на балотаж да запази кметския си пост в Каварна.

Калиакра остава на предпоследната 15-та позиция с вече 5 спечелени точки, докато Ботев е на 13-ото място с 9.

Община Враца проведе работна среща по проект „SUGAR"


Днес, 27 октомври 2011 г., временно изпълняващият длъжността кмет на Община Враца Ани Василева откри провеждането на работна среща за представяне пред обществеността на проект „SUGAR – Регионални и местни политики за устойчиви добри логистични градски практики”, последвана от кръгла маса на тема: „Стратегия за градската логистика на Враца”. Целта на събитието е организиране на дискусия с различни целеви групи относно проблемите на местната логистика и възможностите за тяхното решаване. В разискванията участваха представители на заинтересованите страни –  общинска и областна администрации, транспортни и логистични фирми, сектор “Пътна полиция”, експерти в областта на регионалното и градско планиране.
Проект SUGARРегионални и местни политики за устойчиви добри логистични градски практики” се изпълнява от Община Враца от началото на 2009 година. Той се финансира от Програма INTERREG IVC и има за цел обмен на добри практики и опит в създаването на политики в сферата на градската логистика. Проектът се координира от Регион Емилия-Романя (Италия)  и в него участват 17 партньора от 10 европейски страни. Партньорската мрежа включва 4 града с добри практики, 8 трансферни градове, между които и Враца, 2 европейски мрежи и 3 подкрепящи структури.Той се фокусира върху решаването на проблема с неефикасното и неефективно управление на градската дистрибуция на товари, важен елемент от цялостната система на градския транспорт и основен източник на емисии от превозните средства. За да постигне това, SUGAR насърчава обмена, дискусиите и предаване на политически опит, знания и добри практики в областта на градското управление на товарните превози.
След представяне на изпълнените дейности до момента по проекта от Община Враца, участниците в срещата се запознаха с  действащи логистични добри европейски практики, които са подходящи за трансфер в град Враца. Чрез осъществените до сега проучвания, анализи и обмяна на опит са идентифицирани 20-те най-добри практики в рамките на проекта и 24-те най-добри практики извън SUGAR градовете. Направените описания и анализ на тези най-добри практики ще предостави възможност за прехвърлянето им към трансферните градове. Участниците в работната среща се запознаха по-конкретно с възможностите на Товарен информационен портал в Лондон, Обединено Кралство; определянето на зони с ниски емисии в Утрехт, Холандия; осъществяването на контрол на достъпа чрез Евро стандарт в Регион Емилия-Романя Италия; плана за разпределение на товарите в Болоня, Италия; въвеждането на изисквания за екологичен транспорт при провеждане на обществени поръчки в Гьотеборг, Швеция; френската национална програма "Градско движение на стоки", осъществявана след проучване модела на движение на стоки в Марсилия, Бордо и Дижон, Франция.
На кръглата маса експертите от Община Враца представиха информация за сегашното състояние на градския транспорт, фокусирайки се върху проблемите свързани с отношението му към товарния транспорт; опитите на общината в областта на градския транспорт и опазването на околната среда, съвременните методи за планиране и подготовка на стратегически документи, по-нататъшната необходимост от подобряване на достъпа на хората с увреждания до обществен транспорт.Разгледаха се силните и слабите страни, възможностите и евентуалните рискове по отношение управление на товарните превози в град Враца. Интерес предизвика представянето на логистични инициативи в града и проектите за скоростни пътища до 2020 година: Дунав мост 2 – Видин – Калафат; Модернизиране на железопътната линия Видин – София – Кулата; Модернизация на участък от път I-1 (E 79); Враца – Ботевград; Дунав Мост 3 - Оряхово и Бекет.
Стратегията за развитие на градската логистика във Враца очертава четири стратегически приоритета на транспорта за периода до 2020 г.: ефективно поддържане, модернизация и развитие на транспортната инфраструктура; интегриране на общинската транспортна система в националната и международната; намаляване на отрицателното влияние на транспорта върху околната среда и климата и устойчиво развитие на обществения масов транспорт.
Основните проблеми, които са планирани за решаване в нашата община са свързани с:
         Развитие на икономически устойчив и екологичен обществен транспорт;
         Увеличаване на площта на пешеходни зони в населените места;
         Изграждане на вело-алеи в града и в близост до града;
         Подобряване достъпа до основната инфраструктура и спирките на градския транспорт  и за хора с увреждания;
         Подобряване на обществения градски транспорт по отношение на околната среда чрез създаване на нови тролейбусни и автобусни линии, и по този начин да отговорим на европейските изисквания за намаляване на вредни емисии от изгорени газове.
Съществуващата комуникационно – транспортна схема на града  създава проблеми, решаването на които налага извеждане на транзитното движение чрез изграждане обходния път на Враца, провеждане на вътрешноградския трафик в обход на административно – търговския център, оптимизиране трасетата на автобусния и тролейбусния транспорт, решаване по съвременен начин проблемите при паркирането и гарирането на моторните превозни средства и др.
Чрез проведената дискусия по време на кръглата маса се събра актуална информация, която ще послужи за изготвянето на План за действие за градската логистика във Враца. Като резултат от изпълнението на проекта ще се подобри ефективността на регионалната и местна политика в областта на градската логистика, като се постигне подобряване на веригата от доставки. Това от своя страна ще  намали интензитета на движение и съответно ще се ограничат вредните емисии и замърсявания.

Министър Ивайло Московски: Враца ще може да търси пари за нови тролеи от ЕС


В следващия програмен период на оперативните програми на ЕС ще бъдат договорени пари за подновяване на тролейбусния парк в общините в България, това каза министърът на транспорта Ивайло Московски, който беше на посещение във Враца. Той дойде да подкрепи кандидатурата на инж. Петя Аврамова за кмет на общината. „Поздравявам Петя за смелостта да се бори с проблемите на Враца и да се впусне в битката за кметското място“, каза министър Московски. „До този момент община Враца е търсила на няколко пъти възможности за обновяване на тролейбусния парк на града, но за съжаление за сега финансирането от оперативна програма Транспорт е насочено само за 5-те най-големи града в България“, каза кандидатът на ГЕРБ Петя Аврамова. „Ще търсим съдействие от правителството тази схема да бъде отворена и за по-малките общини през следващия програмен период“, подчерта тя.
До края на 2012 г. в 80 общини, включително и във Враца ще може да се получават документи за 18 обществени услуги по електронен път, съобщи министър Ивайло Московски. Във община Враца ще бъде изграден широколентов интернет достъп, който ще позволи предоставянето на тези он-лайн услуги и ще улесни гражданите.
„Ангажимента на правителството ни за Северозапада е голям“, каза Ивайло Московски. „Голяма част от проектите, за които говорим е трябвало да бъдат проектирани и задвижени преди нас, но нищо не е направено от предишни правителства в региона“, допълни още той. Министърът на транспорта говори отново за високоскоростната линия Видин – София, чието изграждане би отворило нови работни места в региона. Ивайло Московски каза още, че изграждането на 250-км високоскоростна железница стартира през 2014 г. Той обяви и че благодарение на настоятелните действия на областния управител Пепа Владимирова и на инж.Аврамова за проекта за скоростната жп линия през Враца  ще се търсят и други варианти за трасето, които да са по-приемливи за града и да не го разделят на две части.

Призив от членовете на фен клуб „Ботев Враца завинаги”


Бивши и настоящи членове на футболен клуб  Ботев Враца завинаги.
Родители, всички вие, които сте пускали вашите деца с нас да подкрепят любимия си отбор из цялата срана, без да се притеснявате.
Имали сте ни доверие тогава, доверете ни се и сега. В неделя се решава съдбата на нашия град и на любимия ни отбор. Ние не можем да стоим безучастни. Ветерани на Ботев, привърженици от всички поколения, 21 год това ли чакахме, да ни продават винкели по 18 хиляди лева и да запишем  исторически срам  в нашия дом. Да ни победи „Септемврийска слава” Михайловград с  4:2, да ни напускат треньори  за сметка на „Кърпачев” Ловеч, все едно сме квартално отборче. Това ли чакахме? 
Ние казваме НЕ в неделя заставаме твърдо зад инж.Николай Иванов,  защото му вярваме, както вие вярвате в нас. Излезте гласувайте и подкрепете Николай Иванов, защото само така няма да ходим на стадиона със свити сърца.
Фен клуб Ботев Враца завинаги.
Председател Цветелин Цветков, зам. председател  Георги Даскалов, секретар Йосиф Петров.

Николай Иванов - единствената алтернатива за Враца



БСП призова всички свои членове и симпатизанти да подкрепят независимия кандидат


Изпълнителното бюро на Общинския съвет на Българската социалистическа партия в гр. Враца взе решение на свое заседание да прекрати членството на д-р Григор Томов, поради заетата от него позиция, уронваща престижа и доброто име на независимия кандидат за кмет на община Враца инж. Николай Иванов.
От БСП категорично се разграничават от заеманата от Григор Томов позиция и безрезервно застават зад кандидатурата на инж. Николай Иванов за кмет на община Враца. В негово лице ние виждаме единствената алтернатива на досегашното управление и възможност община Враца отново да заработи за своите граждани, заявиха представители на социалистите.   

Завърши годишният планов ремонт на Шести енергоблок



Плановият годишен ремонт на шести блок на АЕЦ “Козлодуй” завърши на 27 октомври 2011 г. В 9 ч. и 59 мин. блокът бе включен в паралел с електроенергийната система на страната, след извършена проверка и издадено разрешение от Агенцията за ядрено регулиране.
В рамките на ремонта, започнал на 24 септември, успешно бяха изпълнени планираните ремонтни дейности, модернизации и профилактика на оборудването. Реакторът на шести блок бе презареден със свежо ядрено гориво за следващата горивна кампания.
Днес, 27 октомври, другият 1000-мегаватов блок на АЕЦ “Козлодуй” пети, работи със 100% натоварване на мощността в съответствие със съгласувания с “Електроенергиен системен оператор” ЕАД график за работа на блоковете на атомната електроцентрала.

Спипаха оръжейник със самоделки


В Криводол е извършена полицейска проверка на лицето Г.А./60г./ от същия град. В лицето е намерен газов пистолет  преправен на боен и  6 патрона. В жилището на същото лица са  намерени: самоделно направена ловна карабина 7,65, боен пистолет „Макаров” със заличени номера и 8 патрона, самоделно направена флоберкова пушка, цев за руска карабина 7,62 мм,  самоделно направена цев за изстрелване на патрони 7,62 мм., саморъчно направена цев за флоберка, 21  патрона за автомат „Калашников”, 50 флоберкови патрона 5,6мм, 8 патрона 7,62,  3 патрона 45 кал. Образувано  е дознание.

сряда, 26 октомври 2011 г.

Стартира нова уникална услуга за българите в чужбина



Нова, уникална услуга, насочена към българите в чужбина, стартира в интернет. Сайтът „Българската улица” е мястото, където сънародниците ни в странство могат да намират други българи наблизо, използвайки географско търсене.
Лийдс, 24 октомври 2011

Нова, уникална за България, интернет страница стартира във виртуалното пространство. Сайтът www.bgstreet.net дава възможност на българите в чужбина да намират и да се свържат с други българи близо до мястото, където живеят. Услугата е уникална с това, че дава възможност за търсене по географски принцип, наблизо до адреса в чужбина. В момента Българската улица покрива 21 държави на 5 континента.
Всеки българин в чужбина може напълно безплатно да добави името на улицата си на специална карта на сайта. Не се изисква номер на улицата, което защитава личното пространство на потребителите. Регистрация на сайта също не е нужна, като целта е максимално опростено използване.
 Всеки посетител има възможност за търсене на други българи, въвеждайки имената на неговите улица и град и радиус на търсене. Системата ще намери всички българи, попадащи в радиуса на търсене. Съществува и възможност за избор на точно определен потребител от картата. В двата случая потребителят има възможност да изпрати молба за контакт на до 10 други българи едновременно. Личните имейли на потребителите са скрити, с което личните данни са напълно защитени.
Първите публикувани отзиви на потребители са положителни, доказващи, че географският подход на сайта е полезен за тях:
 „Регистрирах се, намерих си и приятелка съвсем наблизо, с момиченце малко по-голямо от моето. Но най се радвам, че детето ми има приятелка, с която може да си говори на български. Аз съм единствената, с която говори.” потребител ‘doret’, Великобритания, в интернет форум.
Според анкета, побликувана в социалната мрежа, 91% от българите във Великобритания биха контактували или контактуват с други българи. Това даде идеята за създаване на сайта, който да помогне на българите в чужбина да се намират един друг, близо до мястото, където живеят. Това е важно условие за големите градове, където пътуването отнема много време и не може да бъде вместено в натоварения график на сънародниците ни зад граница.
За повече информация:
Васил Лефтеров, Основател на Българската улица, www.bgstreet.net  lefterov@bgnet.bg