Бисквитки

петък, 18 ноември 2011 г.

Кметът на Враца се срещна с шефа на Българската търговско промишлена палата

Първата официална среща на инж. Николай Иванов се проведе днес с Председателя на Българската търговско промишлена палата Цветан Симеонов и Зам.-председател и изпълнителен директор на ТПП-Враца Илияна Филипова.

Тя се проведе по повод 20–годишнината от учредяване на Търговско –промишлена палата –Враца. Г-н Симеонов представи дейността на БТПП и заяви своята подкрепа за бъдещи съвместни инициативи с Община Враца.

Кметът изрази надежда за бъдещо ползотворно сътрудничество за съвместно привличане на чужди инвестиции, за пълноценно усвояване на европейските средства и обща работа по политиките на Европейския съюз.

Ботев Вр сгафи у дома след много нерви и разправии с Берое

Ботев Вр сгафи у дома след много нерви и разправии с Берое Ботев Враца не успя да победи гостуващия тим на Берое в мач от 14-ия кръг на "А" група. Двата отбора завършиха 1:1, като мачът бе белязан с много нерви и разправии. Домакините излязоха напред в резултата, след като в 9-ата минута Владимир Зафиров си заби ефектен автогол. Коконов центрира от фаул в наказателното поле на старозагорци, където Зафиров не успя да изчисти добре топката и я прати в собствената си врата.

В 42-ата минута Берое се върна в мача. Велев направи двойно подаване с Абушев, който след това нахлу в половината на Ботев и подаде към Златинов, а той продължи към Чипилов, който бе оставен непокрит и с прецизен удар оформи крайното 1:1.

На няколко пъти Ботев Враца имаше претенции за нарушение в наказателното поле, но съдията остана безмълвен. Това накара играчите от Враца да потърсят обяснение от рефера, като обидни епитети на липсваха. Сблъсъци между играчите на двата отбора също не липсваха.
Гонг.бг

Обсъдиха готовността за снегопочистване

Кметът на община Враца проведе работна среща с кметовете на кметства, кметски наместници и пълномощници на кварталите в общината, на която бе обсъдена организацията относно снегопочистването на ІV-то класната пътна мрежа и уличната мрежа в населените места.

На срещата присъстваха и Иван Жеков-секретар на Общината,Иван Младенов–Управител на „БКС”-ЕООД-Враца и Здравка Иванова – Началник отдел „Опазване на околната среда” при Община Враца.

От проведените разговори стана ясно, че предстои подписването на договор за снегопочистването на ІV-то класната пътна мрежа с „БКС”-ЕООД-Враца.

Бе изяснено, че във почти всички населени места има осигурена техника,консумативи,както и човешки ресурс за снегопочистването.

В населените места в които се установи, че съществуват проблеми с техниката за снегопочистване, бе поставен срок от кмета на общината за решаването им.

Бяха уточнени мерки и мероприятия гарантиращи готовността на общината за посрещане предстоящия зимен сезон.


Спортни обект отварят врати безплатно

Министерство на физическото възпитание и спорта стартира „Дни на отворените врати” на спортни обекти в големите градове на България. Инициативата е част от проекта „Никога не е късно за ново начало”, който се изпълнява от МФВС с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси”, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд.

Всички желаещи ще имат възможност напълно безплатно да посетят избрани спортни зали и комплекси и да изберат предпочитания от тях и техните близки спорт. Футбол, волейбол, баскетбол, хандбал, шортрек, фигурно пързаляне, тенис на маса, фитнес, спортни танци, бокс, фехтовка, аеробика, тенис, мини-голф, бадмингтон, вдигане на тежести и лека атлетика са само част от спортовете, които всеки желаещ ще може да практикува и да научи в рамките на кампанията. Първите „Дни на отворени врати” стартират на 19 (събота), във Враца и ще продължат до края на месец февруари както следва:

· Спортна зала – ПМГ Ваца:

08:00 – 12:00 часа Волейбол, баскетбол и фитнес:

o Ноември 2011 –19 и 26;

o Декември 2011 – 3, 4, 11, 17, 26, 27, 28 и 29;

o Януари 2012 – 7, 14, 21 и 28;

o Февруари 2012– 4, 18 и 25.

Проектът е насочен както към работещите българи, така и към хората със специфични рискове за здравето като наднормено тегло, хипертония, затлъстяване, и съответно към българите със силно намалена двигателна активност на работното място. Идеята е хората да бъдат привлечени към спортните комплекси, стадиони и зали и да се включат в инициативите на МФВС заедно с най-големите спортисти и треньори на България.

В рамките на проекта е проведено изследване с национално покритие, което обхваща трудоспособното население на страната на възраст от 18 до 64 години. Целта е да се измери и анализира тяхната физическа дееспособност. Данните от изследването, както и останалите активности в рамките на кампанията „Никога не е късно за ново начало”, ще бъдат оповестени официално на пресконференция в сградата на Министерство на физическото възпитание и спорта, която ще се проведе на 22 ноември, вторник.

КНСБ пред стачка

Национални протестни и стачни действия ще има, ако отново бъдат погазени правата на работещите, заяви Мила Иванова, председател на Регионалния съвет на КНСБ - Враца

Вчера се проведе извънредно заседание на Изпълнителния комитет на КНСБ и Националния стачен комитет, във връзка с изявленията на министър Дянков за пенсионната възраст и парите за трудов стаж и професионален опит.

На заседанието бяха обсъдени продължаването и необоснованото задълбочаване на настъплението срещу трудовите и осигурителните права на гражданите и засилващия се натиск върху правото на синдикално сдружаване. Министър Дянков и неговият заместник г-н Горанов грубо погазиха правилата и нормите на социалното партньорство и взривиха социалния мир с изявленията си за суспендиране на постигнатото след тежки преговори и национална протестна акция на КНСБ споразумение от есента на миналата година. Повишаването на пенсионната възраст и отнемането на класа няма да стабилизират пенсионната система в България, заявяват от ръководството на синдиката.

От КНСБ са категорични, че синдикатът е длъжен да противодейства на безпрецедентния натиск върху правата на хората и обезличаването и обезсмислянето на социалния диалог и сътрудничество. В тази връзка приемат следните решения:

1. На насроченото за 20.11.2011 година (неделя) от 11.00 ч. заседание на Консултативния комитет между КНСБ и КТ „Подкрепа”, с участието на двата Национални стачни комитети и представители на федерациите, синдикатите и съюзите, ръководството на КНСБ да предложи:

- обсъждане на оттеглянето от НСТС на делегациите на двата синдиката;

- стартиране на национална подписка за подготовка и провеждане на ефективни национални стачни действия срещу повишаването на пенсионната възраст и отнемането на класа;

- провеждане на национален протест пред Парламента във времето на подготовката и обсъждането на анонсираните от Дянков намерения.

2. Ръководството на КНСБ незабавно да информира Европейската конфедерация на профсъюзите, Международната организация на профсъюзите и Бюрото за работнически дейности на МОТ(АКТРАВ) за случващото се в България и да поиска международна подкрепа на борбата на трудещите се у нас.

3. Призовава министър председателят г-н Бойко Борисов да заяви държи ли на ангажиментите по Националното споразумение, скрепени с неговия подпис. Да оцени поведението на вицепремиера и министър на финансите, както и социалните и политически последици от неговите изявления и очакваме покана за спешна среща, за да се избегне ескалация на социалното напрежение с непредвидими последици.

4. КНСБ се обръща към всички работници и служители в страната, независимо дали членуват или не в синдикални организации да изразяват открито своето отношение към повишаването на пенсионната възраст и отнемането на класа, като се присъединят към организираните протестни и други действия на синдикатите.

четвъртък, 17 ноември 2011 г.

Предстои среща в Министерството на околната среда и водите

Днес от 15,00 часа в Министерството на околната среда и водите Кмета на Община Враца инж.Николай Иванов и екипът на Звеното за изпълнение на проект:„Интегриран проект за воден цикъл на гр.Враца„ ще присъстват на регулярна среща с бенефициенти изпълняващи „Големи проекти” в рамките на Оперативна програма „Околна среда 2007-2013 „.

На срещата се очаква да присъстват експерти от Междинното звено и Управляващия Орган на Оперативната програма и представител на Министерски съвет.

„Иновационен лагер” в училище

Вчера Заместник-кметът на община Враца Красимир Богданов беше официален гост на „Иновационен лагер” в СОУ „Козма Тричков”. Мероприятието се провежда по формат на Джуниър Ачийвмънт България като част от серия инициативи на организацията в рамките на Световната седмица по предприемачество. По време на лагера участниците разискват конкретно бизнес предизвикателство и генерират идеи.

В приветствието на Кмета на община Враца, поднесено от Красимир Богданов беше подчертана значимостта на мениджърското обучение в училище,

„…Окуражаването на предприемаческия дух и специализираното обучение в тази насока са от особена важност за темпа на икономическо развитие, повишаване на заетостта и качеството на живот. Затова с тази инициатива вие се включвате в интелектуален маратон, използвайки информационните технологии, които са настоящето и бъдещето на бизнеса. А ние вярваме във вас, младите хора, които са част от него. Днешното събитие е част от общите ни усилия да помагаме на младите да се реализират успешно и да бъдат конкурентоспособни…”

Специално жури съставено от изявени имена в бизнеса класира първите три от общо седемте отбора, участвали в надпреварата.

Красимир Богданов награди класираните и пожела успех на първенците, които ще представят училището на националното състезание.

Ново признание за Адриан Краев


Младата футболна надежда Андриан Бойков Краев от ПФК Ботев (Враца), беше награден като един от 20-те най-добри млади футболисти в националната програма "Децата и футболът" 2011.

Юношите на "Ботев" загубиха от "Черноморец"

Юношите-старша възраст на „Ботев“-Враца загубиха като домакини с 0:2 от тима на „Черноморец“-Бургас. Двубоят бе от 15-тия кръг на първенството в елитната група до 19 години. Срещата започна равностойно, като играта се водеше предимно в средата на терена без сериозни опасности и към двете врати. В последната минута на първата част бранителят Симеон Гачовски сгреши в центъра на терена и гостите организираха бърза контраатака. Стоянов стреля от границата на наказателното поле и изведе тима на „Черноморец“ напред в резултата. Второто полувреме започна отново с равностойна игра. Момчетата на Ивайло Димитров се хвърлиха в атака да изравняват резултата. Врачанските футболисти организираха няколко атаки и оголиха защитната зона, в резултат на което гостите се възползваха от ситуацията и създадоха няколко опасни положения пред вратата на „Ботев“. С добрите си намеси обаче стражът Христо Георгиев предотврати сигурни голове. Врачани имаха възможност да спечелят поне точка от този двубой, но Цветомир Ангелов, Брайан Стоянов и Антонио Гайдарски пропуснаха от удобни позиции. Така се стигна до 84-ата минута, когато тимът на „Черноморец“ удвои преднината си. След пробив на гостите от дясно и остро центриране в пеналта Виктор Димитров, който е син на старши-треньора на „Черноморец“ Димитър Димитров-Херо бе оставен непокрит и от непосредствена близост оформи крайното 2:0 в полза на бургазлии. След тази загуба момчетата на Ивайло Димитров заемат 14-та позиция с 9 спечелени точки. На 22 ноември тимът на „Ботев“-Враца гостува на абсолютния аутсайдер „Локомотив“-София. Двубоят ще се играе от 14.30 часа на стадиона в столичния квартал „Надежда“.

„Ботев“-Враца: Хр. Георгиев, Р. Георгиев /капитан/, Петков, Мишев, Гачовски, Генов, Петров, Йорданов /Марков/, Гайдарски, Стоянов /Кръстев/, Ангелов

Постижение на ученичка от ПМГ във Враца

Нашата бивша възпитаничка Мария Митева от випуск 2011 получи национална диплома за завършване на средното си образование. Специалният приз й беше връчен от заместник-областния управител Цветелина Теофилова на церемония, на която присъстваха директорите на всички училища в областта. Отличието е подписано от министъра на образованието Сергей Игнатов. Мария има много награди от национални състезания по физика и математика. Още като ученичка е приета за студент в Софийския университет “Свети Климент Охридски” в специалност “Софтуерно инженерство”.

Пожелаваме ти много успехи и занапред, Мария!