Бисквитки

събота, 26 ноември 2011 г.

ВМРО организира факелно шествие във Враца


НА 27 НОЕМВРИ/НЕДЕЛЯ/ МЛАДЕЖКАТА ОРГАНИЗАЦИЯ НА ВМРО-ВРАЦА ОРГАНИЗИРА ФАКЕЛНО ШЕСТВИЕ, ПОСВЕТЕНО НА 92-ТА ГОДИШНИНА ОТ НЬОЙСКИЯ ДИКТАТ.

ШЕСТВИЕТО ЩЕ ЗАПОЧНЕ В 18. 00 Ч. ПРЕД КИНО „КОЛАРОВ”, ЩЕ ПРЕМИНЕ ПО БУЛ. „НИКОЛА ВОЙВОДОВ” И ЩЕ ДОСТИГНЕ ПАМЕТНИКА НА ЗАГИНАЛИТЕ ВЪВ ВОЙНИТЕ 1912-1918Г. /НА ”ЛЪВЧЕТО”/

Ньойският договор е подписан на 27 ноември 1919 г. С него страните победители в Първата световна война, налагат на България непосилни репарации в размер над 2 милиарда и 250 милиона златни франка, което се равнява на ¼ от националното богатство на страната. Армията е съкратена до 20 хиляди войници, а всички тежки оръжия, кораби и самолети са отнети в полза на победителите. Смъртоносен удар е нанесен с откъсването на милиони българи, останали извън пределите на Отечеството. Несправедливите претенции на сърби, гърци и румънци, хвърлят в ново робство изстрадалите чеда на Майка България. В Македония, Западните покрайнини,Беломорието и Добруджа те са подложени на нечовешки мъчения, гонени и избивани заради това, че носят българското име.

петък, 25 ноември 2011 г.

Врачанският театър донесе 4 награди от Румъния

Танго” от Славомир Мрожек - най-новото заглавие в афиша на Драматично-куклен театър – Враца, се завърна с 4 награди от участието си в международен фестивал в Румъния. Спектакълът бе отличен като „най-доброто представление на Балканите” по време на конкурсната програма на фестивала в град Питещ. Освен това трима представители на трупата – директорът на ДКТ – Враца Анастас Попдимитров, режисьорът на спектакъла Николай Поляков и Снежана Рашева, която изпълнява главната женска роля в „Танго”, получиха призове за усилията си пропагандирането идеите на модерния театър на Балканите.

Врачанският театър често получава покани и участва във фестивала, организиран от театър „Александър Давила” в Питещ, Румъния. Последният успех на „Танго” обаче постигна уникален успех, тъй като творбата още не е показвана официално пред врачанска публика – премиерните представления на „Танго” са предвидени за 28 и 29 ноември – понеделник и вторник от 19 часа в камерна зала на ДКТ – Враца.

ПОВЕЧЕ ЗА СПЕКТАКЪЛА

Текстът на „Танго” е писан от автора Славомир Мрожек преди половин век, но продължава да е актуален и днес. Сценичния вариант и постановката са дело на Николай Поляков, сценографията и костюмите са на Мария Диманова, а в спектакъла са използвани услугите на професионален учител по спортни танци – Альоша Миладинов. Истински звезден екип от трупата на ДКТ – Враца участва в творбата: Борислав Борисов /герой от сериалите „Стъклен дом” и „7 часа разлика”/, Сава Георгиев и Огнян Симеонов – познати от куп ТВ реклами, Ивелина Полякова и Снежана Рашева, както и Калина Киплова и Константин Соколов – две от най-младите попълнения в трупата, дипломирали се в НАТФИЗ преди месеци.

„Танго” е второто ново заглавие в афиша на ДКТ – Враца през настоящия му 73-и творчески сезон след „Сладкиш от любов” по Карло Голдони. До края на годината се очаква на бял свят да излязат още два проекта, по които се работи в момента – един за големи и един – за малки зрители, с което новите проекти на врачанската трупа само за този сезон ще станат 4.

„Хорото на един живот…” посветен на 80 годишнината от рождението на хореографа Цветан Тодоров


В градска концертна зала тази вечер се състоя Юбилеен концерт-спектакъл „Хорото на един живот…” посветен на 80 годишнината от рождението на хореографа и Почетен гражданин на град Враца Цветан Тодоров.Сред гостите беше Кмета на Община Враца инж.Николай Иванов.

В своето обръщение кметът заяви, че за него е чест и удоволствие да присъства на концертът спектакъл и добави още :”.. Днешният ден е своеобразен празник за ценителите на фолклорното изкуство – празник на красотата и позитивизма, на живота, отдаден на танца. Такъв е живота на голямата личност, талантливия творец и хореограф Цветан Тодоров. Неговия позитивен дух и любов към танцовото изкуство са водещи през 30 - годишната му творческа дейност, през която пише либрета, създава авторски хореографии на фолклорни танци и празнични композиции, пет от които са носители на награда за най-добро произведение в България. Неговия талант и творческа дейност не е забравена. И това е така, защото Цветан Тодоров беше посветил живота си на танцовото фолклорно изкуство и го съхрани и предаде на децата на Враца.

Днес неговата вяра и оптимизъм ще открием на сцената в „Хорото на живота” и в сърцата на неговите възпитаници, защото за да поддържаш духа на танца означава да живееш и да се развиваш в един по-различен и възвишен свят, в който човешките отношенията са чисти, а чувствата се изразяват чрез стъпките и движенията. Това е света на изкуството…”.

На всички негови съмишленици и последователи, на прекрасния танцов екип кмета пожела дръзновение и нови творчески успехи на българската и международна сцена.

Цветан Тодоров е създател е на десетки танцови състави, подготвил е повече от 50 специалисти по хореография. Сред тях е детският танцов състав "Радост" към Окръжния пионерски дом във Враца, състава на профсъюзния дом "Йордан Лютибродски", а в последните години от живота си и с танцовия състав на община Враца. Наследници на тези формации са Детски танцов състав "Радост" и представителния танцов състав "Хемус". Негови ученици танцуват в Ансамблите "Пирин" и "Филип Кутев" и много други формации в България и чужбина.Цветан Тодоров и ръководените от него състави печелят редица призови места и лауреатски звания на национални и международни фестивали и конкурси.

Организатори на проявата са Община Враца, Държавен архив-Враца, Регионална библиотека”Христо Ботев –Враца”,Клуб по краезнание към СОУ”Христо Ботев-Враца „ и Центъра за работа с деца –Враца.

четвъртък, 24 ноември 2011 г.

Общо аварийно учение в АЕЦ “КОЗЛОДУЙ”

Днес, 24 ноември, на площадката на АЕЦ “Козлодуй” бе проведено общо аварийно учение. Това бе второто за 2011 г. занятие за проверка на цялостната аварийна подготовка, предвидено в Графика за провеждане на учения и тренировки в АЕЦ. Целта бе да се установи степента на подготвеност на персонала по Аварийния план на централата за организиране и координиране на действията на аварийните екипи в случай на възникване на “Обща авария”.

Съгласно изготвения план-сценарий за провеждане на учението нормалната работа на ядрените съоръжения и на общостанционните обекти на площадката на централата е “нарушена” от силно хипотетично “земетресение” със земно ускорение, което значително надвишава проектното ниво. В резултат на това “събитие” от енергийната система на страната се изключват хилядамегаватовите 5 и 6 блок. “Земетресението” предизвиква “пълна загуба на електрозахранване” на АЕЦ “Козлодуй” и “изхвърляне” на радиоактивна пара от първи контур на 5 блок, която се задържа в херметичния обем на блока.

В хода на общото аварийно учение бе проиграно изпълнението на мерките, предвидени в Аварийния план на централата. Предприети бяха всички необходими действия за овладяване на “аварийното събитие”. По време на тренировката беше тествана информационната система в Центъра за управление на аварии, новата оповестителна система в зоната за превантивни защитни мерки и в зоната за неотложни защитни мерки, както и осигуряването на захранване с мобилен дизелгенератор. Обект на проверка беше степента на сработване на аварийните екипи. Проверена бе и координацията на съвместните действия с регионалните и националните структури на Агенцията за ядрено регулиране, Главна дирекция “Пожарна безопасност и защита на населението” (“ПБЗН”) към Министерството на вътрешните работи и областните дирекции на “ПБЗН” във Враца и Монтана, Министерството на икономиката, енергетиката и туризма, кметствата на общините Козлодуй и Мизия.

Тренировката изпълни ролята си да провери реакциите в случай на авария и доказа, че всички звена адекватно изпълняват задачите си по овладяване на ситуацията. Предстои детайлно обсъждане на резултатите от учението и анализиране на аварийната готовност на всички структури, участвали в него.

Полицията разкри престъпление в Галиче


Тази сутрин в 04.15 часа в РУП-Б.Слатина е получено съобщение от лицата М.П./21-годишна/ от с.Паволче и Ц.П./23г./ от гр.Враца, които заявили, че в дискотека в с.Галиче, обл.Враца, им е бил нанесен побой от техен познат, след което същото лице е нанесло щети на автомобила, който ползвали- „Нисан Теранто”, а в последствие ги задържало в помещение против волята им. След ОИМ и ПСД е установено, че към 23.00 часа в дискотека „Амазония” в с.Галиче, след възникнал скандал, лицето В.П./47г./ от същото село, след както нанесъл побоя, остригал косата на 21-годишната М.П., счупил стъклата на автомобила: предно панорамно стъкло, стъкло на предна лява врата, стъкло на задна лява врата, задно ляво стъкло на багажно отделение, стъкло на предна дясна врата, стъкло на задна дясна врата, задно дясно стъкло на багажно отделение, задно панорамно стъкло, 2 странични огледала за задно виждане, 4 гуми.

Извършено е претърсване в къщата и дискотека, стопанисвана от В.П. Иззети са: машинки за подстригване, коса, бухалка, маска за глава. За 24 часа са задържани лицатаВ.П./47г./ и синът му -В.П./16г./ Започнато е досъдебното производство.

Старият кметски екип във Враца обвинява новия в заблуда на обществото

Днес представители на ръководният екип на Община Враца с периода 2009 – 2011 г. дадоха пресконференция, на която отговориха на обвинения към тях, отправени пред медиите от новоизбрания кмет на Община Враца инж. Николай Иванов. На пресконференцията присъстваха д-р Костадин Шахов, кмет на Община Враца в периода 2009 – 2011, както и неговите заместници инж. Петя Аврамова и Ани Василева, секретатярт на Община Враца Пламен Кръстев и председателя на ОбС Враца в периода 2009 – 2011 г. Малина Николова. Те изразиха учудването си, че до този момент нито един представител на новия екип на Община Враца не ги е потърсил, а комуникацията между екипите се извършва през медиите.

Представителите на ръководството на Община Враца в периода 2009 – 2011 г. завиха следното:

На 21 ноември 2011 г. кметът на Община Враца г-н Николай Иванов е изнесъл публична информация, в която се твърди, че общинският бюджет на Враца е в преразход с над 2 млн. лв. и се отправят преки и косвени обвинения в неспазване на финансовата дисциплина към предишния екип на Община Враца. По този повод бихме искали да заявим следното:

Възмутени сме от опита да бъде заблудено общественото мнение във Враца с изнасянето на частични и неточни факти и тенденциозното им интерпретиране. Вероятно така настоящият кмет на община Враца иска да се застрахова срещу евентуални неуспехи в неговата работа, но не това е начина да бъде управлявана успешно една община. Бихме искали да представим някои факти, които опровергават на обвиненията на г-н Иванов.

  1. Обвинението, че „в нарушение на закона за държавния бюджет през 2011 за местни дейности са изразходвани 712 966 лева от трансферите за делегирани държавни дейности, което може да доведе до санкциониране на общината, ако парите не бъдат възстановени и че натрупаните неразплатени разходи са 513 641 лева е НЕВЯРНО.


Недостигът от финансов ресурс в частта от местни дейности се покрива понякога с

такъв от държавни дейности, тъй като тази възможност е залегнала и в указанията за разработване на общински бюджети, а вече и в Закона за държавния бюджет на РБ за 2010 година. При това, споменатата в информацията сума е силно завишена. В обслужващата банка на Община Враца на депозитна сметка има налични 500 000 лева, които са предимно от делегирани от държавата дейности, т.е сумата не е 712 хиляди лв., а 212 хиляди лв.

Освен това, посочените цифри отчитат, макар и неточно, моментното състояние на община Враца към 15 ноември 2011 година. Финансовата година приключва на 31.12.2011 година, а дотогава в резултат на положените усилия от ръководството на Община Враца в периода 2009 – 2011 г. за изпълнение на приходната част на бюджета се очаква събирането на следните приходи: приблизително 440 000 лв. от учредяване право на строеж за изграждане фотоволтаичен парк и около 200 000 лв. от разпоредителни сделки от провеждани през м. ноември търгове.

В допълнение за подготовката на проектите по Оперативна програма „Регионално развитие” и „Техническа помощ”, които вече са минали на етап оценка и има подписан договор и осигурено финансиране са изразходвани финансови средства в размер приблизително на 200 000 лв. (за изготвяне на работни проекти, финансов анализ и т.н.) Тези средства предстои да бъдат възстановени от управляващите органи на съответните оперативни програми по сметките на Община Враца, спазвайки съответните правила и процедури на ОП.

Уточняваме, че натрупаните неразплатени разходи към 15.11.2011 г. в размер на 513 хил.лв. са всъщност текущи задължения, т.е. в това число влизат фактури и задължения не по-стари от м. октомври 2011 г. Това не е прецедент на фона на общата задлъжнялост на всички общини в България, още повече, че дори в съседни на Враца общини положението е много по-сериозно.

  1. Обвинението, че са допуснати „сериозни нарушения на финансовата дисциплина, допуснати от предишния ръководен екип, който не само не е възстановил предоставените заеми по извънбюджетни сметки, но е дал и нови средства без решение на общинския съвет, в резултат на което задълженията са нараснали на 759 900 лева” е НЕВЯРНО.

Съфинансирането и извършването на плащания по сключени договори в изпълнение на проекти по оперативни програми, финансирани от ЕС, не се разглежда като предоставени заеми по извънбюджетни средства. Решение на общински съвет има в момента на кандидатстване по даден проект, както има решение и за размера на съфинансирането. Задължителни решения на Общински съвет се изискват единствено при условие, че от свободни средства с източник фонд ”Приватизация” се пренасочват за съфинансиане и плащане по проекти (§72, ал.7 от Закона за приватизация и следприватизационен контрол).

Неизвестно е къде лицето, подготвило изнесената пред медиите информация е открило тези „сериозни нарушения на финансовата дисциплина”. За сведение само ще споменем, че Решение №895 от 22.02.2011 година на Общински съвет – Враца за приемане бюджета на Община Враца, точка 23 гласи следното: „Дава съгласие текущо през годината от свободни бюджетни средства заемообразно да се финансира реализацията на спечелените проекти по оперативни програми”.

По-голямата част от посочената сума в размер на 759 900 лева, а по-точно 514 000 лв., представлява невъзстановени суми от 2009 г. по проекта за образователната инфраструктура, поради представени фалшиви банкови гаранции от фирмата изпълнител „Обединение за Враца І” и водещото се следствие.

Остават около 240 000 лв., цифра, която за управлявалите европейски проекти в община, говори за добро управление на финансите и проектите. Когато се изпълняват едновременно няколко проекта е важно да не се натрупват големи суми. В случая сумата от 240 000 лв. е моментно състояние към 31.10.2011 г. и може да се определи дори като ниска при този обем на изпълнявани проекти и при такъв обем привлечени средства от оперативни програми, което нарежда Община Враца на едно от първите места в страната.

  1. Обвинението, че „към 31 октомври 2011 г. са усвоени 99.34% от разчетените средства за издръжка и на общинския съвет, без да са включени възнагражденията на съветниците и разходите, свързани с осигурителните вноски за сметка на работодателя” е НЕВЯРНО.

Изпълнението на бюджета на Общински съвет Враца към 01.11.2011г. е 83,00% по справка от Дирекция ”Финанси и бюджет”. Изразходените средства в §10, които са коментирани и цитирани от кмета надвишават планираните за годината, но за това общинският съвет приема проект на бюджета, при изпълнението на който може да бъдат направени компенсирани промени от параграф в параграф. В останалите параграфи изпълнението е от порядъка на 70-80%.

Категорично не разбираме притеснението на кмета за бюджета на Общински съвет Враца.

  1. Обвинението, че „най-тревожно е състоянието в сектора „Други дейности по икономиката”, където издръжката е надвишена с 35 856 лева, а съдебните обезщетения са преразходени с 423 030 лева, като при годишен план от 355 458 лева са похарчени 778 488 лева” е НЕВЯРНО.

Нелепо звучи обвинението за преразход точно в перото на съдебни обезщетения.

Финансистите, участвали в изготвянето на този „анализ” би трябвало да са наясно с промените в законодателството и със ситуацията, пред която са поставени много общини, които изпитаха трудностите от блокирани банкови сметки. През 2010 г. беше в сила все още старата редакция на Гражданско-процесуалния кодекс, където в чл.519 се забраняваше блокирането на банкови сметки на държавни институции и общини.

Тогава сумите по изпълнителни листа се представяха на финансовите органи в

общините и ако нямаше плануван бюджетен кредит за това, общината трябваше да го предвиди в следващия бюджетен период. След решение на ВКС, тази редакция на чл.519 отпадна и от началото на 2011 година може да се блокират банкови сметки на общини, което и се случи на много места.

Така че, в случая обвинението за преразход е нeсъстоятелно, защото, ако същите суми бяха удържани чрез депозиране на изпълнителен лист в обслужващата банка, те щяха да са същите, отново без да са налице планувани средства.

На фона на финансова криза и свиване на общинските бюджети поради ограничените приходи от местна дейност, ръководството на Общината беше изправено пред трудната задача, освен покриване на текущите разходи да изплаща редица обезщетения по съдебни искове от преди 2008 година на стойност приблизително 500 000 лв., платени само през 2011 година.

  1. Обвинението, че са „изхарчени 865 000 лева целеви средства от такса „Битови отпадъци” е НЕВЯРНО.

План-сметката за чистотата се формира като разходите се обвързват с преходния остатък от предходна година плюс очакваните постъпления от такса битови отпадъци за текущата година. И тук сметката за изхарчените суми е направена прекалено аритметично, без да се отчитат редица факти: не са взети под внимание изплатени през 2011 година разходи от края на 2010 година в размер на 287 хил.лв. Плюс това посочените цифри са отново моментно състояние към края на м. Октомври`2011 г, Ако отчетем всички факти и направим анализ по същество към този момент преходния остатък от такса „Битови отпадъци” е в размер на 542 хил.лв.

Интересно е да се отбележи, че при направените от нас анализи на разходите за чистота се натъкнахме на някои странни и притеснителни факти. По времето, когато Лев Митков е бил финансист на Община Враца в план сметката за чистота не са влизали всички разходи, с което не е спазен чл.66, ал.1 от Закона за местните данъци и такси, и по-специално т.4. „почистване на уличните платна, площадите, алеите, парковите и другите територии от населените места, предназначени за обществено ползване”, т.е. разходите за кастрене и рязане на дървета и поддържане на зелените площи са планувани и отчитани в неправилно перо на бюджета. Те са били включвани в Дейност „Озеленяване” и не са отчитани в Дейност „Чистота”, което е явно нарушение и неправилно отчитане . Разходите са от порядъка на 300 000 – 350 000 лв. годишно, което обяснява и натрупването през годините на този изкуствен преходен остатък, където всъщност би трябвало да бъдат отчетени тези разходи.

В заключение бихме искали да припомним, че в нашата работа не сме си позволявали да хвърляме вината за трудностите в управлението на предишни екипи и управления на Община Враца. Изнесените заблуждаващи факти от г-н Иванов до този момент говорят за опит да бъде манипулирано общественото мнение, за некомпетентност и грубо непознаване на правилата за водене на общински финанси.

Освен това в тях прозира опит за реваншизъм от страна на хора, които с действията си в миналото са навреждали на община Враца, за което има достатъчно доказателства и становища на независими контролни органи.

Няма община в България, която да не изпитва финансови затруднения в края на годината. Те се преодоляват обаче с работа и с визия за справяне с проблемите.

д-р Костадин Шахов, кмет на Община Враца в периода 2009 – 2011 г.

инж. Петя Аврамова, зам. кмет на Община Враца в периода 2009 – 2011 г.

Ани Василева, зам. кмет на Община Враца в периода 2009 – 2011 г.

Пламен Кръстев, секретар на Община Враца в периода 2009 – 2011 г.

Малина Николова, Председател на ОбС Враца в периода 2009 – 2011 г.

Стачката среща международна подкрепа

Европейската федерация на транспортните работници (ЕТФ) и Международната федерация на транспортните работници (МТФ) изразиха своята солидарност с работниците в Холдинг БДЖ

ЕТФ изразява своята солидарност с работницитв в националния железопътен оператор Холдинг БДЖ

Скъпи колеги синдикалисти,

От името на над 2.5 милиона транспортни работници от 41 европейски държави, представяни от Европейската федерация на транспортните работници (ЕТФ), бих искал да изразя нашата подкрепа за борбата на работниците в националния железопътен оператор Холдинг БДЖ, които стачкуват от 24 ноември 2011 г. за защита на своята работа и трудови условия.

ЕТФ научи, че компанията планира да закрие 2000 работни места в рамките на процес на голямо преструктуриране, който включва също намаляването на разписанието с повече от 150 влака и аутсорсинг /изнасяне/ на дейности.

С още по-голямо безпокойство и удивление ЕТФ научи за нарушаване процеса на социалния диалог и споразуменията за стачка, уволняване на синдикални членове без консултиране със съответния синдикат и за обструкции /пречките/ от страна на компанията при преговорите за колективни трудови договори.

ЕТФ строго осъжда всяко нарушение на споразумения, които са постигнати при социален диалог, и всеки опит да се подкопае процесът на социален диалог. ЕТФ заедно с членуващите в нея синдикати също се бори за интегрирани железопътни компании и се противопоставя на по-нататъшна либерализация на европейския железопътен сектор. Плановете за преструктуриране на националния железопътен оператор Холдинг БДЖ и последиците за работната сила и социалните права показват важността да се каже “не” на фрагментацията на железопътните компании.

Затова ние напълно подкрепяме членуващия в ЕТФ синдикат с утрешната стачка и от името на ЕТФ изразявам солидарност с работниците в националния железопътен оператор Холдинг БДЖ в борбата им за почтена работа и смислен социален диалог.

Със солидарност

Едуардо ЧАГАС
Генерален секретар на ЕТФ

23 ноември 2011г.

Скъпи колеги,

От името на 4,6 милиона транспортни работници от цял свят, представлявани от Международната федерация на транспортните работници (МТФ), ви изпращаме нашето послание на братска солидарност с всички железопътни работници в България, които ще се включат във вашите стачни действия от утре, 24 ноември, за да протестират срещу планираното преструктуриране на железопътния сектор, което предвижда съкращаването на над 2000 работни места и закриването на над 150 ЖП линии.

Международната федерация на транспортните работници, и в частност синдикатите, които представляват работници от железопътния сектор, подкрепяме българските ни колеги, които работят в структурата на националния ЖП оператор „БДЖ Холдинг”, в дъщерните му компании за пътнически и товарни превози и в ДП „НК ЖИ”, в единодушното им решение да започнат стачни действия на 24 ноември т.г.

Напълно споделяме вашето разочарование и възмущение от факта, че ръководството на „БДЖ Холдинг” не спазва стачните споразумения, подписани със синдикатите, както и от начина по който системно пренебрегват процеса на социален диалог. Имаме причини да вярваме, че от ръководството на холдинга нарочно бавят преговорите за сключване на новите КТД.

Протестираме срещу мерките, предприети от ръководството срещу представителите на синдикатите, в това число уволняване на синдикални лидери, съкращаване на експлоатационен персонал и изваждане на редица дейности и прехвърлянето им към външни подизпълнители.

Вместо това, ръководството на холдинга трябва да влезе в открит диалог с работниците и техните синдикати, за да преговаря върху техните предложения. Пожелаваме пълен успех на стачните ви действия в утрешния ден и ви молим да ни информирате с какво още можем да помогнем на вашата кампания.

Солидарни поздрави,

Давид Кокрофт, Генерален секретар на МТФ

Мак Урата, завеждащ секция „Сухопътен транспорт” към МТФ