Бисквитки

петък, 2 декември 2011 г.

В очакване на Рождество


На 2 декември от 18 ч. светлините на голямото коледно дърво на центъра в Бърдарски геран светнаха. Тази година елхата в Бърдарски геран е украсена от фирма "Виктория-93" с 1 200 лампички, а огромни панделки в два цвята довършват празничния ефект през деня.

Тържественото запалване на светлините бе най-вече за радост на децата от селото и от двата Центъра за настаняване от семеен тип, които посрещнаха този подарък с много възгласи и радост.

Три големи светещи балона излетяха в небето като добавка към светлинните ефекти. Те са дарение от Даниела Пенкова от фирма "Ева и Митко" ЕТ.

Въпреки студа мнозина от жителите на Бърдарски геран се повеселиха на площада с хора и чаша вино.

Кмет стана кръстник


Кметът на Община Враца инж.Николай Иванов даде името „Пчелички” на Втора смесена група при ОДЗ „Звездица” на тържество организирано от родителите,педагозите и децата .Кметът пожела на малчуганите да бъдат живи и здрави,много послушни и да имат безгрижно детство.По традиция кръстникът на група „Пчелички”захрани децата с питка и мед, а те от своя страна го дариха с китка здравец и заедно разрязаха празничната торта. Подаръците които те получиха от него са три детски къта за игра.

Подкрепа за Социално-терапевтичния център


Заместник-кметът по здравеопазване и социални дейности на Община Враца Светозар Луканов участва в среща-разговор на тема „Бъдещето на Социално терапевтичния център като иновативна услуга в Община Враца. Срещата е организирана от СНЦ „Опора БГ” и е посветена на Международния ден на хората с увреждания -3-ти декември.

Първият Социално терапевтичен център във Враца е стартирал в началото на 2011 година по проект, финансиран от ОП «Развитие на човешките ресурси» и трябва да приключи през февруари 2012 год. Негови потребители са 22 лица с увреждания, родители на деца с увреждания, младежи напускащи институции, безработни, лица от малцинствен етнически произход. Бенефициент по проекта е СНЦ «ОПОРА БГ», партньори са Областна администрация -Враца и ЮЗУ „Н.Рилски” Благоевград.

Всеки ден в центъра се провеждат групови занимания по мотивация и предприемачество, арттерапия, ерготерапия, музикотерапия, релакс, трудотерапия, евритмична и танцова терапия, екодейности в природата.

Обучените в „Социално терапевтично консултиране” , 20 специалиста, работят и по индивидуални терапевтични програми, невротренинги със специализирана биофийдбек апаратура, програми по психидиагностика.

Със съдействието на обучаваща организация - ЮЗУ „Н.Рилски”, използвала методиката и опита на 500 антропософски центъра по социална терапия и лечебна педагогика от 60 страни, е разработена методика за терапевтични подходи в социалното включване на рискови групи.

До момента в България не е практикуван социално терапевтичния модел, няма оборудвани такива заведения. Основната му цел е превенцията на социалното изключване чрез подходи, основаващи се на антропософската лечебна педагогика и социална терапия.

Заместник-кметът на Общината заяви, че администрацията поема ангажимента да подкрепя и съдейства за това този да премине в делегирана от държавата дейност след приключване на проекта през м.февруари 2012г.Тъй като чрез дейността му, http://chancexpress.blogspot.com/потребителите на тази социална услуга ще получат възможност за по-добра интеграция в обществото.

Светозар Луканов призова за това обществото да бъде толерантно и да приеме тези хора като част от него.

Депутатите се крият от протест


Над 500 души се събраха на иницииран от ВМРО протест пред Народното събрание. Те настояха да се проведе референдум против членството на Турция в Европейския съюз. ВМРО събра над 330 000 подписа в подкрепа на идеята, с което задължи парламентът да обсъди предложението.
Протестиращите пробиха полицейския кордон и застанаха до входа за депутати. Това се случи минути след като стана ясно, че Народното събрание е отложило разглеждането на подписката за национален референдум и е възложило на ГРАО проверка на подписите. Стотици хора не спряха да скандират "Оставка", "Боклуци" и "Елате при нас".
Очакваше се някой от народните представители да излезе и да обясни защо се стигна до позорното решение за отлагане на гласуването, което е в грубо нарушение на закона. Според Закона за прякото участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление решението трябваше да бъде взето до 14 октомври - 3 месеца след внасянето на 330-те хиляди подписи.
Полицията засили охраната на сградата, включиха се и тежко въоръжени полицаи. Излизането на всеки един народен представител бе посрещано с викове "Предател". Председателят на ВМРО Красимир Каракачанов призовава протестиращите да запазят спокойствие и да бъдат толерантни към полицията, която в момента също е в стачна готовност.
С изказвания пред множеството, подкрепата си заявиха заместник-председателите на ВМРО – Ангел Джамбазки и Костадин Костадинов, Велизар Енчев от телевизия СКАТ, областните председатели на ВМРО за Стара Загора – Кристиян Петков, за Бургас – Георги Дракалиев, за Враца – Красимир Богданов и много други.
Председателят на Народното събрание Цецка Цачева беше многократно призовавана да излезе пред протестиращите. Най-находчивите лозунги, които демонстрантите измислиха, бяха "Цецке, бъди мъж", "Волен – предател", "Волен е мишок".

Кметът на Враца инспектира сметището


Както предварително бе уговорено, днес кметът на Община Враца инж. Николай Иванов проведе работна среща на обекти клетка 2.1 и сграда за сепарираща инсталация към депо за ТБО, на която присъстваха и представителите на медиите.

На работната среща присъстваха представители на изпълнителя „Пътностроителна техника” АД и на консорциум „ПСТ – МУТ- Враца 2010”, също така на независимия строителен надзор „Агроводинвест” АД – София и експерти от Община Враца.

На срещата беше отчетен напредъка по изграждането на сградата и подготовката и оформянето на документите по подписване на акт- образец 15 за установяване годността за приемане на строежа за сепариращата инсталация.

В понеделник беше подписан график за извършване на строителни дейности и изготвянето на документи, необходими за разплащания и оформяне на акт –образец 15 и приложенията към него със съответните срокове.

Изпълнителят пое ангажимента в срок до 8 декември 2011 г. да положи шлайфаната бетонова настилка, за да се достави сепариращата инсталация и започне нейния монтаж.

В срок до 7 декември ще бъдат доставени покривните и фасадните панели на сградата и ще започне техния монтаж.

В момента се работи по вертикалната планировка на сградата и пътя. Също така се отстраняват забележките по клетка 2.1.

Инж.Николай Иванов съобщи, че не се работи с темпото което е очаквал.До края на годината изграждането на сепарираща инсталация трябва да приключи.Към момента Община Враца изплаща в срок финансовите средства по извършените дейности за обекта.

Tърговското аташе на САЩ гостува във Враца


Днес кметът на Община Враца проведе работна среща с търговското аташе към посолството на САЩ в България – г-жа Барбара Лапини и сътрудника по търговия Светослав Ников. На срещата присъстваха също така председателят на Общински съвет – Враца – инж. Петя Аврамова, зам. – кмета по Европейски фондове и инвестиции г-жа Красимира Георгиева и г-н Иван Жеков -секретар на Община Враца.
Инж. Николай Иванов представи маркетинговия профил на общината и заяви, че общинското ръководство има амбицията да работи активно за подпомагане на икономиката, особено в частта на малкия и среден бизнес. На срещата бяха представени също така големите инфраструктурни проекти, по които общината работи.
От своя страна г-жа Лапини благодари за гостоприемството и поздрави кмета за новия му пост. Тя разясни дейностите и целите с които се занимава Търговския отдел към Посолството, а именно промотирането на американския износ и бизнес и защитата на американските бизнес - компании зад граница. Американските компании, които са навлезли на българския пазар работят в сферата на информационните технологии, енергетиката и в сферата на публично – частното партньорство. Тема на срещата беше също така развитието на различните видове туризъм в региона и необходимостта от инвестиции с цел превръщане на града в атрактивна и желана дестинация.

Арестуваха крадци, тарашили коли

Служители на УП”Дъбника” Враца задържаха лицата: И.В.на 20 години, криминално проявен, В.В.на 23години и К.Я на 19 всичките от Враца. Те през месец ноември са извършили 9 кражби от леки автомобили. Откраднати са 8 броя СD от различни марки, буфер „Блаупункт”, усилвател „Блаупункт”, DVD„Санг”, GPS-навигация, акумулатор, флашка. Всичките откраднати вещи и предмети са намерени и иззети. При претърсване в жилището на И.В. е намерена 10 гр. зелена листна маса, която при полевия наркотест реагира на канабис. Лицата за задържани за срок от 24 часа. Образувано е дознание.

четвъртък, 1 декември 2011 г.

Джакпотите оцеляха

2 212 000 лева ще достигне за неделя, 4 декември 2011 г., джакпотът във второ теглене на най-старата и популярна цифрова игра у нас 6/49. Сумата, натрупана в първо теглене, ще бъде 93 000 лева. Така общият размер на джакпотите в 6/49 за следващия тираж ще надхвърли 2,3 милиона лева. В играта „Втори ТОТО шанс” ще бъде изтеглен поредният късметлия, който ще спечели лек автомобил Opel Astra Classic III.

Без улучени шестици в игрите 6/49 и 6/42 беше днешният 95-ти тираж на ТОТО 2. Печелившите числа, изтеглени в играта 6/42, бяха 4, 7, 15, 19, 20 и 42, но те не бяха маркирани от нито един от участниците. Така за неделя натрупаният джакпот ще достигне 127 000 лв. Комбинациите на късмета в играта 6/49 бяха 2, 10, 32, 37, 43 и 48 в първо теглене и 14, 18, 26, 30, 39 и 45 – във второ, но и те останаха неразгадани от играчите. Общият брой на фишовете, подадени за играта 6/49 в преследване на над 2-милионния джакпот във второ теглене, достигна 227 163, а постъпленията – 558 801 лв.

Голямата награда във „Втори ТОТО шанс” днес, традиционна за тиражите в четвъртък – 10 000 лева, беше спечелена от участник в с. Комощица, област Монтана. Други петима късметлии във „Втори ТОТО шанс” си поделиха печалби в размер на общо 11 000 лева.

Скъпо разваляне на магия

Вчера РУП-Враца се е явила 76-годишна жена от Враца, която е заявила, че около 12.00ч. пуснала непозната жена в апартамента си на бул.”Н.Воводов”. Поканила я в дома си, след като непознатата й казала, че й е направена черна магия, която тя ще развали. Използвайки невниманието на възрастната жена, непознатата откраднала 4 600лв. Описание на лицето:жена на възраст около 30г., висока около 160см., кестенява коса вързана на опашка, облечена с черно яке. Образувана е дознание.

КНСБ: Преговорите вървят трудно

Преговорите за колективен трудово договор в БДЖ вървят трудно и не се очертава да приключат скоро, съобщи Мила Иванова – председател на Регионалния съвет на КНСБ – Враца.

Ябълката на раздора е точка първа от мартенското стачно споразумение. Тя гласи: “Работодателят не може да уволнява работници и служители поради съкращение на щата или обема на работа без съгласието на синдикатите”. От стачния комитет твърдят, че това е ставало и то няколко пъти. Изпълнителният директор на БДЖ Йордан Недев е принципно несъгласен с подобен текст. Той не приема синдикатите да се месят в управлението на компанията, защото те не носят отговорност за това. Спорен въпрос е и бонусната система.

Ръководството не приема и текстовете от колективния трудов договор, които гласят, че те например уреждат защита от уволнение на синдикални лидери дори при дисциплинарни нарушения.

Предоговорени бяха само сроковете за осигуряване на работно облекло и обувки, както и за ваучерите за храна.
Синдикалният лидер Петър Бунев предложи да се използват и други активи на дружеството, за да се предотвратят съкращенията. „На някои места дружеството наема сгради, при положение, че има такива”, каза той.

На 7 декември Софийският градски съд ще разглежда иска на ръководството на БДЖ, оспорващ легитимността на протеста.
Синдикатите не приемат предложението на управляващите за плавно и постепенно повишаване възрастта за пенсиониране. Това заяви президентът на КНСБ Пламен Димитров.
След като всички синдикални лидери излязоха от срещата в парламента с управляващите, на която са обсъдили новите предложения на ГЕРБ за пенсионна реформа, Пламен Димитров посочи, че на този етап няма решение.
"И ГЕРБ не отстъпва. Това е окончателно ни решение", категорична бе Искра Фидосова, заместник-председател на ПГ на ГЕРБ. Днес в 14.30 часа на заседание на бюджетна комисия ще гласуваме направеното от нас предложение вече като решение за плавно увеличаване на възрастта за пенсиониране с 4 месеца през следващите 3 години, уточни тя.
Фидосова е убедена, че от ГЕРБ не нарушават споразумението със синдикатите, а само изтеглят една от мерките, предвидени в него. В момента ни предстои и среща с финансовия министър Симеон Дянков, който е вече в Народното събрание, и след това ще направим изявления, допълни тя. "Нека българските граждани да не се подвеждат, нека всеки сам да прави разчетите си, да прецени кое от предложенията е в негов интерес – нашето или на синдикатите", отбеляза Фидосова.
В момента тече среща между участвалите в срещата със синдикатите депутати и представители на изпълнителната власт от ГЕРБ с финансовия министър.

Внимавайте с фалшиви сайтове за продажба на билети за Олимпиадата в Лондон



Европейският потребителски център във Великобритания съветва потребителите да се пазят от фалшиви сайтове за продажба на билети за олимпийските игри и да се запознаят с правата си при пазаруване по интернет. От 27 юли до 12 август 2012 г. Лондон ще бъде домакин на XXX летни олимпийски игри. Билетите за много от събитията вече са разпродадени заради огромния интерес. Хиляди фенове са разочаровани, което е предпоставка от ситуацията да се възползват недобросъвестни търговци.

През лятото на 2011 трима англичани влязоха в затвора за измама с продажба на билети онлайн за олимпийските игри в Пекин през 2008 година. Чрез фирмата си Xclusive те са продали фалшиви билети на обща стойност над 5 милиона паунда на над 10 000 човека от страни в целия свят. В крайна сметка хората не са получили нито билети, нито парите си.

Повечето фалшиви сайтове посочват в общите си условия, че ще доставят поръчаните билети точно преди събитието. Ако това не се случи, потребителите рискуват да разберат за измамата твърде късно, когато търговецът вече е покрил следите си.

Много хора не познават добре правата си и не са наясно с правилата, които търговците са длъжни да спазват в интернет. По принцип при продажби от разстояние потребителите имат право на период за размисъл, който е най-малко 7 дни след получаването на стоката. В този срок те могат да върнат продукта обратно на търговеца без да посочват причина, а той е длъжен да им възстанови платената от тях цена. За съжаление при закупуване на билети за развлечения и спортни събития онлайн това право не важи и съответно не може да се очаква възстановяване на парите.

Запомнете: адресът на сайта не е индикация за държавата, в която е регистриран търговецът. Например, ако адресът на сайта завършва на „co.uk”, това не означава непременно, че фирмата е със седалище във Великобритания.

За да сте сигурни, че купувате билети от сигурни сайтове, прегледайте официалната страница на Олимпиадата 2012 - http://www.london2012.com/about-this-website/ticketing-website-checker.php. Там са публикувани списъци на оторизираните търговци на билети, а също и адресите на сайтове, от които трябва да се пазите. Списъкът на подозрителните фирми не е изчерпателен. Обявени са само известните досега измамнически сайтове, но информацията се обновява периодично и може да послужи за потребителска защита.

Спасение за водата


Днес заместник-кметът на Община Враца, г-н Красимир Богданов, посрещна гости от Националната природо-математическа гимназия „Акад. Любомир Чолаков” –София и от страните партньори по проект „SOS Water” Гърция, Германия, Румъния и Турция. Основните цели на проекта са задълбочаване познанията на младите хора в областта на водата, по-конкретно нейното спестяване и запазването на чистотата и качествата й в различните водни басейни и водоизточници. Срещата се състоя в хотел „Хемус”. По време на престоя си във Враца, участниците ще посетят РИОСВ – Враца и исторически и културни забележителности на града.

ТПП-Враца с грамота по Оперативна програма „Административен капацитет”

Изпълнителният Директор на Търговско-промишлена палата – Враца г-жа Илиана Филипова, заедно с други бенефициенти по Оперативна програма „Административен капацитет” , официални гости и медии, взе участие във форума, който се проведе на 29.ноември 2011 г. в Археологическия музей в София и на който бяха представени напредъка и реални резултати от успешно реализирани проекти по програмата. Представен бе кратък документален филм за шест добри практики, като бенефициентите получиха специални грамоти за успешното изпълнение на проектите. Търговско-промишлена палата – Враца се нареди сред отличниците по ОПАК, наред с Народното събрание, Прокуратурата на Република България, община Габрово, община Баните-област Смолян, Национален център за информация и документация. Резултатите от дейностите по тези проекти са свързани предимно с въвеждането на нови електронни услуги за гражданите и бизнеса, предоставянето на информация, както и подобряването на взаимодействието между институциите.

Поздравиха хората с увреждания


Кметът на Община Враца инж.Николай Иванов и зам.-кмета по здравеопазване и социални дейности Светозар Луканов бяха гости на тържество по повод предстоящият Международен ден на хора с увреждания – 3 декември организирано то Основна общинска организация на инвалидите на СИБ в гр.Враца.

На тържеството бяха връчени две награди от Списание „Кураж” по повод неговата 20 годишнина.

Наградата „Лице на списание „Кураж” беше връчена на Ани Николова и Иван Сандов от град Враца и на Галина Ганова от град Враца за поезия.

Наградите бяха връчени от Петя Митева – главен редактор на списанието, която изрази задоволство от направеното за основната общинска организация на инвалидите на СИБ–Враца от страна на Областна администрация-Враца и Община Враца.

В своето приветствие инж. Николай Иванов изрази своето уважение, възхищение за волята и достойнството, с които посрещат трудностите, за силния дух и стремежа да направят живота си по-пълноценен и по-радостен.

Кметът заявя, че Община Враца ще бъде активна в търсенето на нови, по-добри решения за хората с увреждания, „....Наш дълг е да облекчим трудното ви ежедневие и да протегнем приятелска ръка с разбиране и топлота. Всички заедно трябва да търсим начини за решаване на проблемите ви, да създаваме равни възможности за личната и професионалната ви реализация за да бъдете полезни на обществото и на себе си. Благодаря ви за всеотдайността и активната ви гражданска позиция, за участието ви в обществения живот на нашия град.
Пожелавам ви здраве, повече усмивки и нека всеки ден ви носи надежда и вяра за по-добър живот!....”

На тържеството беше прочетен и поздравителен адрес от Областния управител на Област-Враца – Пепа Владимирова.

Почистиха района около язовир „Дъбника”

Община Враца се присъедини към екологичната и образователна инициатива „Моят зелен град”, която се организира за четвърта поредна година от Кока – Кола ХЕК България и Дружеството за защита на птиците с активната подкрепа на „Екопак България”
Почистен беше района около Язовир „Дъбника”. Мястото се посещава от много хора, предимно рибари, които изоставят бутилки и пликове след престоя си.
В акцията се включиха служителите от Отдел Опазване на околната среда към Община Враца и 15 ученици от Еко клуб към ПТГ „Н.Й.Вапцаров” и 5 ученици от ПГ „Димитраки Хаджитошин” гр.Враца. Напълнени бяха 75 чувала с общо тегло 380 кг, като събраните отпадъци бяха предимно пластмасови и стъклени опаковки

Отпадъците бяха извозени до базата на „Й.Кръстителски-Джордан” ЕООД, гр.Враца, където след сепариране ще бъдат предадени за рециклиране.
Необходимите материали за почистване – цветни чували за разделно събиране и подаръци бяха осигурени от Екопак България, а Кока Кола осигури вода за включилите се доброволци.
Монтирани бяха четири табели забраняващи изхвърлянето на отпадъци.

Общината ще продължи тази инициатива и в бъдеще, като почистването на района ще се извършва пролет и есен. Ще разчитаме на по-голям интерес от страна на ученици и граждани за да направим нашия град по-зелен и чист.

НЗОК отпусна повече пари на болниците от Враца до края на годината

Управителите на болници от област Враца получиха коригираните си прогнозни бюджети за IV-то тримесечие на 2011 г. На работна среща, провела се в сряда в РЗОК-Враца, ръководството на здравната каса раздаде с анекси към индивидуалните договори на болниците допълнителните средства за лечение на пациенти до края на годината. Предложените от управителите на болниците коригирани промени в бюджета за последното тримесечие са одобрени от Надзорния съвет на НЗОК. Така вместо първоначално предвидените 6 673 000 лв. средствата са увеличени с 348 000 лв. или общо 7 022 137 лв., разпределени между 12-те болници от регион Враца. За изпълнение на дейност през месец декември лечебните заведения пък ще разполагат с общо 2 528 000 лв.
До края на 2011 г. ръководството на РЗОК очаква разходите за болнична помощ да достигнат 25 141 000 лв., което е с близо 500 000 лв. повече в сравнение с бюджета за 2010 г.
За първи път през 2011 г. НЗОК определя прогнозните бюджети на болничните лечебни заведения според нови правила, които са отворени, гъвкави и динамични. Това им осигурява достатъчен ресурс през съответното тримесечие и възможност да планират своята работа.

сряда, 30 ноември 2011 г.

Идват изгряващи звезди

Младежки дом - Враца, Център за работа с деца и Клуб по спортни танци "Харизма" организират Национален турнир по спортни танци "Изгряващи звезди" Враца 2011, който ще бъде открит на 4 декември 2011 г., от 11:30 ч. За сега заявки за участие са подадени от 7 клуба от градовете Асеновград, Видин, Перник, Пловдив, София и Враца.

Японска фирма инвестира в Мездра, интересува се и от Враца

Кметът на Община Враца инж.Николай Иванов проведе работна среща със г-н Хитоши Кобаяши –Управител на фирма „SEBN-България” и Кмета на Община Мездра Иван Аспарухов, на която беше обсъдено изпълнението на инвестицията на фирма „SEBN-България” в град Мездра.
Бяха обсъдени и планове за разширяване на инвестицията в региона, към която Община Враца проявява значителен интерес и евентуалното бъдещо сътрудничество за развитие на фирмата в региона .
Хитоши Кабояши поиска институционална подкрепа от инж.Николай Иванов за завършване на втория етап от инвестицията, който Враца е готова да приеме.

Галерия навърши 45 години

Кметът на Община Враца инж. Николай Иванов и зам. – кметът по Образование и култура Красимир Богданов откриха юбилейна изложба в Регионален исторически музей Враца, посветена на 45 –та годишнина от създаването на Окръжна художествена галерия – Враца. В своето приветствие инж. Иванов изрази задоволството си от откриването на експозицията и възможността да се изложат платна от фонда на галерията пред ценителите на изкуството в града ни .
„….Днес трябва с благодарност да споменем имената на директорите на Окръжната художествена галерия – художника Людмил Младенов- Цвекето и скулптора Илия Беширов, които съумяват да съберат богат фонд от произведения за художествената галерия.
Вярвам, че всеки ценител на изобразителното изкуство ще намери в тази изложба творби, които да го заредят с положителна енергия, да го накарат да се преклони пред таланта на художниците.
Уважаеми творци, на вас и вашите произведения желая творческо дълголетие. Нека вдъхновението да не ви напуска, за да творите и да радвате всички нас- вашите почитатели.
Откривам изложбата, посветена на 45 годишнината от създаването на Окръжна Художествена галерия –Враца!” – завърши словото си инж. Иванов.
В експозицията са изложени 65 платна от фонд на Галерия „Иван Фунев” – 18 графики, 16 скулптори и 3 платна на художествената живопис. Художествена галерия „Иван Фунев” - Враца е създадена през 1956 г. като художествена сбирка , наброяваща над 1500 художествени творби от различни жанрове.Във фондовете й се съхраняват и голяма част от иконното богатство на врачанския край. Представените в изложбата произведения на съвременното изкуство отразяват историческите борби на българския народ за национално освобождение. Голямата признателност към творчеството на една плеяда врачански художници е отразена с богата сбирка на техни творби – това са Иван Ангелов, Цено Тодоров, Андрей Николов, Пенчо Георгиев, Иван Фунев, Борис Коцев. Интересно за всички посетители са ярките произведения на редица художници като Димитър Добрович, Иван Мърквичка, Никола Петров, Владимир Димитров – Майстора, Златьо Бояджиев, Васил Стоилов и Илия Бешков. Целта на експонирана изложба е да популяризира и съхрани образци на значимите образци на художественото изкуство и има широки социални и културни функции. Врачани могат да посетят изложбата, в която периодично ще бъдат замествани платна , за да бъде представена част от художествената съкровищница на фонда.

Хванаха иманяри

Вчера служители на сектор ПКП по линия „Престъпления свързани с културно - исторически ценности”, извършиха СПП в местността „Сливова дръмка” в землището на гр. Враца. В 11.30 часа, са установени четири лица, които извършвали незаконни теренни археологически разкопки. Задържани са лицата: криминално проявени Д.Т./45г./ от Враца, К.А./47г./ от с. Згориград; Г.Х./43г./ от , Д.Т./40г./ от гр. Враца, криминално проявен и осъждан за престъпление. Иззети са 4 лопати и 4 металдетектора. В лицето Г.Х. е намерен метален пръстен, късна античност датировка. В лицето Д.Т. е нмерен накит от бял метал. При претърсвания в жилищата на три от лицата, са намерени и иззети: 2 метални украшения, 1 фигура- накит, 4 метални пръстена от бял метал, 10 монети, връх от стрела, 2 керамични фигури, 5 апликации, фибула, игла, обеци, копче, метална чаша, 4 метални халки, метална тежест, накит, 4 монети, накити. Образувано е дознание за извършено престъпление по чл. 277 а, ал. 2 и ал. 7 от НК и по чл. 278а от НК. Лицата са разпитани и освободени.

вторник, 29 ноември 2011 г.

АЕЦ „Козлодуй” се готви за мисия ОСАРТ

Със среща и семинар днес, 29 ноември 2011 г., в АЕЦ “Козлодуй” започна подготвителната работа по предстоящата в края на следващата година ОСАРТ мисия (OSARTOperational Safety Review Team) на Международната агенция по атомна енергия (МААЕ). По време на разговорите между представителите на Агенцията и на АЕЦ “Козлодуй” бе обменена работна информация и бяха обсъдени конкретни въпроси по провеждането на предстоящата мисия. Работата на партньорите от МААЕ и от атомната централа ще продължи със семинар, който включва представяне на методиката на ОСАРТ мисиите, техники за обходи на площадката, преглед на резултати и др.

Общата концепция на програмата ОСАРТ включва подготвителна среща и семинар, провеждането на самата мисия, както и последваща проверка. Основната цел на мисиите ОСАРТ е да съдействат за повишаване на безопасността при експлоатацията на атомните централи и да спомагат за постоянното развитие на експлоатационната безопасност чрез разпространение на информация за добри практики.

Част от подготовката за ОСАРТ мисията е и провеждането на започналата вчера, 28 ноември, Мисия за техническа поддръжка на Световната асоциация на ядрените оператори (WANO). Мисията ще оценява подготовката на персонала на АЕЦ “Козлодуй” в областта “Експлоатационен опит”. В екипа на WANO са включени 5 експерти от Парижкия и Московския център на Асоциацията. По време на своята работа в АЕЦ “Козлодуй” екипът ще извърши обходи на площадката на централата, наблюдения и интервюта с персонала. Мисията на WANO ще завърши на 2 декември 2011 г. с оценка на дейностите в проверяваната област.

Банда тийнейджърки вилнее из Враца

Вчера в РУП-Враца е депозирана жалба от управител в магазин за алкохол, цигари и захарни изделия във Враца, намиращ се на булевард ”Н.Войводов”, че за периода от 21до 28ноември от магазина системно са извършвани кражби на различни видове артикули :цигари,шоколад и алкохолни напитки на обща стойност около 100лв., като е използвано невниманието на продавача. След издирвателни дейности е установено, че извършители са 4 момичета от Враца, на възраст 14-15години.

Същият ден в 21.42 ч. е получено съобщение от 52-годишна жена от Враца, която заявила, че около 21ч. на улица „Кръстьо Българията”, 17-годишният й син е бил нападнат от 3 лица, които му нанесли побой и направили опит да му отнемат мобилния телефон. След операция по горещи следи е установено, че извършители на престъплението са три момчета на възраст 14-16години, едно от които е криминално проявено за грабеж.

Подписан е договор за публичност за водния цикъл

Кметът на Община Враца инж. Николай Иванов подписа договор с Консорциум „АИП –Агенция за информация и публичност” с предмет на дейност :”Изпълнение на мерки за информация и публичност в рамките на проект 58111-65-256-„Интегриран проект за водния цикъл на град Враца„ по ОП”Околна среда 2007-2013”.

Срока на договора е до 15.01.2016 година, стойността му е 148 635,00лв. без ДДС.

24 медали спечели "Кум Рьонг"

Повече от 200 деца, юноши и девойки взеха участие във втория републикански турнир по таекуон-до „СЪС СПОРТ СРЕЩУ АГРЕСИЯТА И ДРОГАТА“, за купата на „Арми секюрити БГ“ – Етрополе. Състезатели от 20 клуба от страната спориха за разпределението на медалите в дисциплините форма и спаринг – индивидуално и отборно. Врачанският клуб „Кум Рьонг“ се включи в надпреварата с 19 състезатели, които завоюваха общо 24 отличия – 22 в индивидуалното състезание и 2 в отборното, от които 4 златни, 6 сребърни и 14 бронзови медали.

Златни медалисти станаха: Християн Вълков и Габриела Васева – в дисциплината форма при децата, Тони Йорданов – форма юноши младша възрасти и Алекс Богданов, който грабна златото на спаринг при 51- килограмовите юноши старша възраст. Въпреки, че не заеха шампионските позиции, отлично представяне в спаринга показаха още Росен Борисов и Християн Вълков при децата, на които в изключително оспорвани двубои много малко не достигна за победа. Въпреки отпадането обаче, младите надежди на „Кум Рьонг“ показаха отлични възможности. Същото важи и за Владислав Стоев, Веселин Иванов, Радослав Димитров, Велизар Емануилов и Митко Димитров – юноши старша възраст, които показаха изключителна игра и класа. Спорна бе полуфиналната среща на Радослав, в която след равенство и продължение от 1 минута, съдийска тесла лиши врачанина от спора за златото.

Медалистите:

1. Християн Вълков – 1 място форма, 3 място спаринг – момчета до 155 см

2. Памела Петкова – 3 място форма, 2 място спаринг – момичета до 155 см

3. Габриела Васева – 1 място форма, 2 място спаринг – момичета до 145 см

4. Тони Руменов – 3 място форма момчета

5. Тодор Йорданов- 1 място форма юн.мл. възраст, 3 място спаринг -45 кг, 3 място спаринг отборно юн.мл. възраст

6. Томас Марков – 2 място спаринг юн.мл. възраст -63 кг, 3 място спаринг отборно юн.мл. възраст

7. Петър Диков – 3 място форма юноши мл. Възр., 3 място спаринг -51 кг, 3 място спаринг отборно юн.мл. възраст

8. Радослав Димитров – 3 място юноши старша възраст -69 кг, 3 място спаринг отборно юн.ст. възраст

9. Алекс Богданов – 1 място спаринг юноши ст.възр. -51 кг, 3 място спаринг отборно юн.ст. възраст

10. Велизар Емануилов – 2 място спаринг юноши ст.възр. -57 кг, 3 място спаринг отборно юн.ст. възраст

11. Митко Димитров – 3 място форма, 3 място спаринг отборно юн.ст. възраст

12. Владислав Стоев – 3 място форма, 3 място спаринг юноши ст.възр. -63 кг, 3 място спаринг отборно юн.ст. възраст

13. Веселин Иванов – 2 място форма, 3 място спаринг юноши ст.възр. -57 кг 3 място спаринг отборно юн.ст. възраст

14. Даниела Кочовска – 2 място форма девойки мл.възраст, 3 място спаринг -64 кг

Отбор юноши младша възраст – 3 място спаринг

Отбор юноши старша възраст – 3 място спаринг

Турнирът се проведе през почивните дни в зала „Чавдар“ – Етрополе.

Следващото предизвикателство за възпитаниците на Илия Цветков и Ирена Цветкова е на 10 и 11 декември, когато в зала „Скаптопара“ – Благоевград ще се проведе международен турнир за деца, юноши и девойки за купа „Фолкън“. Междувременно треньорския щаб предвижда седмица преди това посещение на националния треньор Майстор Ким Унг Чол във Враца, който ще проведе семинарно упражнение в клуба и изпит за повишаване в степени, които след отличното представяне на състезателите на последното състезание, се оказа, че напълно заслужават.

Пресцентър „Кум Рьонг“