Бисквитки

събота, 10 декември 2011 г.

Мездра направи празник на художествената гимнастика


Кметът Иван Аспарухов се срещна със своята съгражданка Мая Пауновска, участничка в Олимпийските игри в Пекин с националния отбор по художествена гимнастика.

Градът бе домакинна традициопнния турнир по художественагимнастика „Коледни звездички“.Състезанието бе за деца от 6 до 10 години.В надпреварата участваха 136 грации от 12 клуба: „Алегро“-Търговище, „ВИП“-Раднево,„Елит“-Стара Загора, „Етър“-ВеликоТърново, „Елегант“-Плевен, „Импала“-СтараЗагора, „Светкавица“-Търговище,„Тракия“-Пловдив, столичните „Илияна“,„Левски +“ и „Левски-Триадица“, кактои домакините от „Анелия“-Мездра, стреньор Лили Николова. От тази година турнирът „Коледни звездички“ ще сепровежда по нова методика. Вместо традиционните индивидуални и ансамблови изпълнения, грациите вече ще представят съчетания с по 2 или 3 състезателки.Мездренският клуб „Анелия“ ще сепредстави с две двойки и две тройки при 8 и 9-годишните. Главен съдия на турнираще бъде Нина Алексиева-съдия Международна категория, а съдия арбитър бившата възпитаничка на клуб "Анелия" Мая Пауновска. 
Специалноза турнира дойде легендата Мария Гигова, гимнастичката на 20 век, трикратен световен шампион, председател е на Българската федерация по художествена гимнастика .
Участницте в турнира  бяха поздравени от нея и кмета на общината Иван Аспарухов.
Отлично се представиха формациите на мездренския клуб „Анелия“. При двойките Върбева и
Велина Венциславова нямаше конкуренция се окичиха със златните медали. В
турнира при тройките ансамбълът на клуб „Анелия“- Каролина Тошева, Емили
Стоянова и Росина Иванова също спечели първо място, изпреварвайки съставите на
Стара Загора, Плевен, Търговище и Раднево. Тихомира Бонева и Божидара Върбева
завоюваха златните медали при двойките до 9 години. Също на първо място се
класира и тройката на клуб „Анелия“. Виолета Миловска, Денислава Георгиева и
Екатерина Костова взривиха публиката с невероятните си изпълнения на съчетания
без уред и с топка и заслужено получиха най-високите оценки от съдиите. След
грациите от Мездра останаха гимнастичките от „Левски-Триадица“-София, „Алегро“-Търговище
и „VIP“-Раднево. В турнира по двойки при най-малките /5г./
без конкуренция бе тандемът от столичния клуб „Илияна“, който завоюва златните
медали. Двойката на клуб „Импала“-Стара Загора спечели първото място в
надпреварата при 6-годишните. В същата възрастова група, но на тройки
ансамбълът на клуб „Илияна“ се окичи със златните отличия. В надпреварата при
девойките до 7 години първите места при двойките и тройките спечелиха съответно
отборите на „Алегро“-Търговище и „Илияна“-София. В надпреварата при
най-големите до 10 години при двойките победи формацията на СК „Алегро“-Търговище,
а при тройките – „Етър“-Велико Търново.

Турнирът по художествена
гимнастика „Коледни звездички“ се проведе в спортния салон на ОУ „Христо Ботев“
в Мездра. Победителите в надпреварата получиха медали, грамоти и предметни
награди.
Вижте изпълнението на Евелина и Евгения от клуба „Анелия“ в Мездра:



петък, 9 декември 2011 г.

Младежко сдружение прави първата си кампания


На 8 май 2011 г. в Бърдарски геран група младежи основаха свое сдружение. Дадоха му име, което обединява целите, стремежите и мечтите им в едно - „Бъдеще за младежите на Бърдарски геран” (БМБГ). Председател на новата организация е Флориян Мичев, а членове на управителния съвет са Иван Кърчев, Петър Кюрчев, Наталия Пенкова, Цветомила Бобойчева, Стефан Стойков, Свилен Мичев, Цветослав Орлов и Йонислав Христов.
Първата инициатива на сдружението стартира на 9 декември 2011 г. и е свързана с екологията, тъй като Флориян към момента е еколог в Кметство Бърдарски геран. Насочиха се към събиране на стари батерии, защото те са неразделна част от нашето всекидневие. Повечето от тях съдържат тежки метали като живак, кадмий, олово, цинк и никел, вредни за околната среда и човека. Целта на кампанията е опазване и съхранение на природата от вредното влияние на отпадъците.
Младежите поставиха кутия са събиране на стари батерии на входа на кметството и поеха ангажимента да работят активно за повишаване на общественото съзнание по проблемите на управлението на негодни за употреба батерии и привличането на повече екологично настроени хора към кампанията.
След месец ще направят равносметка на резултатите, които ще се измерват както с променените нагласи, вследствие на активната им разяснителна работа с хората, така и с количеството събрани батерии.

Утвърдени 5 регионални програми за заетост за реализация през 2012 година

На свое заседание през месец септември тази година Постоянната комисия по заетост към Областния съвет за развитие на област Враца одобри седем идейни предложения за Регионални програми за заетост, които бяха изпратени в Министерство на труда и социалната политика, за окночателно одобрение. С писмо от МТСП информираха Областния управител на Област Враца, че шест от проекто-предложенията за РПЗ са утвърдени за реализация през 2012 г., както следва:

1. Регионална програма за заетост на Община Мездра: 10 заети в дейности по благоустройство на обществени места и комунални дейности за 6 месеца с финансиране от 22 080 лв. от Държавния бюджет.

2. Регионална програма за заетост на Община Враца: 15 заети в дейности по благоустройство на обществени места и комунални дейности за 6 месеца с финансиране от 33 120 лв. от Държавния бюджет.

3. Регионална програма за заетост на Община Криводол: 7 заети в дейности по поддръжка на гробищни паркове за 6 месеца с финансиране от 15 456 лв. от Държавния бюджет.

4. Регионална програма за заетост на Община Бяла Слатина: 10 заети в дейности по поддръжка на гробищни паркове и комунални дейности за 6 месеца с финансиране от 22 080 лв. от Държавния бюджет.

5. Две Регионални програми за заетост на Областна администрация – Враца: общо 55 заети като невъоръжена охрана в населени места от областта и в осъществяване на археологически разкопки, за 6 месеца, с финансиране от 121 440 лв. от Държавния бюджет.
От МТСП не е класирано едно предложение - за Регионална програма за заетост на СНЦ „Дом на науката и техниката” - Враца.

Врачанският театър представя най-новото си заглавие за малки и малко по-големи

Предстои премиерата на „Обувки за щастие” по приказката на братя Грим „Джуджетата и Обущаря”
Историята е позната: беден обущар има само един чифт обувки в навечерието на Коледа. Надява се да ги продаде и да спечели пари, с които да сложи празнични блюда на трапезата, но… на помощ му се притичват джуджетата, които с вълшебство превръщат нещастието на обущаря в щастие за цял един град, в който и малки, и големи носят неговите обувки.
Постановката е подходяща за деца от І до ІV клас. Тъй като декорът е грандиозен, спектакълът се играе на голяма сцена. Творбата продължава 30-40 минути, като в края й се появява и Дядо Коледа.
Режисьор на постановката „Обувки за щастие” е Венцислав Асенов, а музиката е на Павел Васев.

Поради големия интерес към постановката, са известни 3 представления в двата дни – сряда и четвъртък, през които спектакълът ще се играе на голяма сцена.
На 14 декември постановката „Обувки за щастие” ще се играе от 13 часа;
На 15 декември са предвидени 2 спектакъла – от 12 и от 15 часа.
Цената на билета е 3 лева.

Коледната елха във Враца свети с 10000 лампички





Точно в 17.30 ч. на 8 декември грейна Коледната елха, украсена специално за децата на Враца. Тази година беше украсен високият 6 метра сребърен бор, намиращ се близо до читалище „Развитие”. Над 10 хиляди малки лампички и над 300 цветни крушки са част от украсата. Разноцветните пакети, закачени на елхата са направени от децата от детските заведения във Враца.
Участие в програмата за запалване светлините на Коледното дърво взеха децата от ЦДГ „Европейчета” и вокалната група на СОУ „Козма Тричков” с ръководител Лала Банева.
Посрещнат с Коледни песни, на бял кон пристигна дядо Коледа, съпровождан от едно от джуджетата си, също на бял кон.
Децата получиха лакомства от добрия старец и помощника му -веселия клоун, както и обещания за много подаръци на Коледа.
Със запалване на светлините на елхата небето над нея беше озарено от пищна заря.

четвъртък, 8 декември 2011 г.

Над 6 млн. ръст на приходите спрямо миналата година

Към 30.11.2011 г. офис Враца събра 79.2 млн.лв. данъчни и осигурителни приходи, това при съпоставими данни е с 6.2 млн.лв. повече в сравнение със същия период на предходната година.
В резултат на предприети мерки за събиране са погасени 16.4 млн.лв. просрочени задължения, в т.ч. 7.6 млн.лв. данъчни и 8.8 млн.лв. осигурителни вноски.
Приходите от данъци са се увеличили с 4.6 млн.лв., спрямо м.г., или отчетен ръст от 14 %, изпълнението на годишния разчет е 98.35 %.
Този ръст основно е формиран от данъка върху добавената стойност, при който се отчита увеличение от 4.1 млн.лв.
Данъчните приходи имат най-голям относителен дял в общите постъпления – 47.26 %.
При осигурителните фондове е установен ръст, спрямо м.г. в размер на 1.7 млн.лв. Увеличението се дължи на приходите от ДОО, които са с 1.7 млн.лв. повече в сравнение със същия отчетен период на 2010 г. Намаление се наблюдава единствено при постъпленията от здравни вноски.
Към 30.11.2011 г. изпълнението на общия годишен план е 89.63 %.

Кметът на Враца прие гости от Естония



Днес кметът инж. Николай Иванов прие делегация от Република Естония, партньори на Регионален инспекторат по образование – Враца по проект „”Развитие и съхраняване на културните традиции – фактор за превенция от социално изключване при младите хора” към Център за развитие на човешките ресурси, програма „Учене през целия живот” дейност „Регионални партньорства – Коменски”. Партньорите са представители на Община Куусалу, Естония. Местните партньори са НУ „Св. С. Врачански” – Враца, ОУ „Васил Левски” – Враца и Център за работа  с  деца – Враца.
На проведената среща бяха представени целите на партньорството , които са насочени към развитие и обмен на добри практики за превенция на социалното изключване на учениците от най-ранна възраст чрез съхраняване и развитие на културните традиции и са релевантност на целите на образователните политики и тези , посочени в актовете , приети в рамките на Европейския съюз, преди всичко в Стратегията на „Европа 2020”, както и в документите на ООН в областта на образованието. Тематиката води до утвърждаването на равнопоставеността , социалното сближаване и активно гражданско участие, засилването на европейското измерение на училищното образование и разгръщане на творчеството и иновациите, насърчаването на придобиването на универсални ключови и социални граждански умения, компетентност за културното съзнание и изява, повишаване на индивидуалния и институционален капацитет на ползвателите.
Предстои реализирането на атрактивни и иновативни дейности, които са съобразени със социалните позиции и служебните отговорности и предпочитания на родители и ученици, при спазването на принципите за доброволност и превенция при дискриминация.
На срещата гостите изказаха задоволството си от посещението в нашия град и отправиха покана врачански представители да участват гр. Талин на провеждащия на пет години музикален фестивал.
От своя страна инж. Николай Иванов изказа увереността си, че проекта е наистина много успешен и изрази подкрепата от страна на Община Враца и ръководния екип по прецизността на изпълнение на дейностите и устойчивостта на резултатите от проекта.

Коледни звездички ще се състезават в Мездра

Турнир по художествена гимнастика „Коледни звездички“ ще се проведе на 10 декември в Мездра. Състезанието е за деца от 6 до 10 години. В надпреварата ще участват 150 грации от 12 клуба:„Алегро“-Търговище, „ВИП“-Раднево, „Елит“-Стара Загора, „Етър“-Велико Търново, „Елегант“-Плевен, „Импала“-Стара Загора, „Светкавица“-Търговище, „Тракия“-Пловдив, столичните „Илияна“, „Левски +“ и „Левски-Триадица“, както и домакините от „Анелия“-Мездра, с треньор Лили Николова. От тази година турнирът „Коледни звездички“ ще се проведе по нова методика. Вместо традиционните индивидуални и ансамблови изпълнения, грациите вече ще представят съчетания с по 2 или 3 състезателки. Мездренският клуб „Анелия“ ще се представи с две двойки и две тройки при 8 и 9-годишните. Главен съдия на турнира ще бъде Нина Алексиева-съдия Международна категория, а съдия арбитър бившата възпитаничка на клуб "Анелия" Мая Пауновска. Състезанието започва от 9.00 часа във физкултурния салон на училище „Христо Ботев“ в Мездра. Официалното откриване на турнира ще бъде от 14.00 часа.

Започнаха проверки на търговците на зърно

До края на ноември търговците на зърно трябваше да свържат касовите си апарати с информационните системи на НАП. Този срок се отнася за тези търговци на зърно, които са регистрирани по ЗДДС и Закона за съхранение на зърно.
От началото на декември офис Враца започна проверки на търговците на зърно в областта, за това дали са спазили нормативните разпоредби за дистанционна връзка на касовите им апарати с информационните системи на НАП. Ще бъдат проверени 28 търговци, за които в приходната агенция няма данни, че са свързали фискалните си устройства с НАП.
Ако някой от проверяваните извършва търговия със зърно и фискалното му устройство няма връзка със сървърите на НАП, може да бъде глобен с до 10 000 лв. и едновременно с това обектът му да бъде запечатан.
До края на март 2012 година всички останали търговци трябва да установят дистанционна връзка с приходната администрация, напомнят от агенцията и призовават своите клиенти да не изчакват, защото с наближаване на крайните срокове се удължава времето, за което технологично ще става връзката с НАП.

Кметът на Враца призовава

ДО
ГРАЖДАНИТЕ НА ВРАЦА,
ОБЩЕСТВЕНИ ОРГАНИЗАЦИИ,
ФИРМИ И УЧРЕЖДЕНИЯ


Уважаеми съграждани,

В дните преди едни от най-чаканите и обичани празници- Коледа и Нова година се обръщам към вас с призив да украсим нашия град, да го направим празничен и красив. Нека в тези дни заедно да създадем добро настроение и приятни емоции на врачани и гостите на града.
Призовавам гражданите на Враца, обществените организации, фирми, учреждения и туристически обекти да поставят Коледна украса на домовете и сградите си, както и на пространствата пред тях, за да създадем в нашия град истинско Коледно настроение.
Община Враца ще награди най-красивите Коледни украси поставени на частни домове, магазини, обществени сгради, учреждения и туристически обекти.
Всички желаещи да бъдат включени в конкурса за най-красива Коледна украса следва да подадат заявка за участие до 22.12.2011 год. в Община Враца на телефон 0887 900 331 – Ирена Иванова, на 092 62 92 86 – Радосвета Крумова или 092 62 64 58 – Сектор „Култура”.
Журирането ще бъде направено от специална комисия на 23 и 27 декември, а награждаването на 29 декември 2011 год.
Вярвам, че с усилията на всички, Враца може ще бъде много красива за Коледните и новогодишни празници.
С най-добри пожелания за Весела Коледа и щастлива и успешна 2012 година!

Николай ИВАНОВ
Кмет на Община Враца

сряда, 7 декември 2011 г.

Обява за обществено обсъждане на проект

Община Враца насърчава работещите с деца

Община Враца ще даде допълнително трудово възнаграждение на работещите във детски заведения, детски ясли , Център за работа с деца,Средношколско общежитие, работещи в здравните кабинети в училища и детски градини и медицинските специалисти в яслените групи на територията на общината.

Средствата ще бъдат за сметка на планираните средства за допълнително трудово възнаграждение и реализираните икономии от фонд работна заплата от бюджетите на съответното заведение.

Допълнителното трудово възнаграждение е в размер съответно:

- за работещите в детски заведения – 240,00лв.;

- за работещите в Средношколско общежитие и Център за работа с деца – 270,00лв.;

- за работещите в детски ясли-270,00лв.;

и за работещите в здравните кабинети в училища и детски градини и медицинските специалисти в яслените групи -270,00лв.

вторник, 6 декември 2011 г.

Стадионът във Враца е най-пълен, шампионът играе без публика


Новакът в "А" група "Ботев" (Враца) е лидер по посещаемост от началото на шампионата със среден брой зрители на двубой от над 5 200 човека. Справедливо е да се отбележи, че в стария футболен център на най-бедния район на Европа билетите на са по-евтини от други места. В есенния дял на първенството двубоите на стадион "Христо Ботев" във Враца са били наблюдавани от над 37 000 привърженици на футболната игра.

След врачани и в челната тройка е ЦСКА с малко над 5 000 зрители средно на мач, а трети напълно не изненадващо е "Берое" също с малко над 5 000 средно, но с (30!) по-малко..

Следват "Черно море", "Левски" и "Лудогорец".

На дъното са шампионът "Литекс"със сред над 700 и "Славия" със средно малко над 400 фена на мач.

"Ботев" Враца приключи годината с победа

"Ботев" Враца завърши с победа 2011 г., след успех с 2:1 като гост на "Бдин" Видин.

В 30-ата минута Николов изпълни точно отсъдената дузпа за своите и изведе врачани напред в резултата. Отново от дузпа Цветков изравни в 70-ата минута за домакините. Гостите стигнаха до победен гол шест минути преди края на мача. Тогава след самостоятелен пробив се разписа Димитров.

Малко след това Гайдарски от "Ботев" се опита на нокаутира Ивайло Иванов от "Бдин" и бе изгонен с червен картон.

От 690 до 762 лева заплати за селските кметове

Днес на свое заседание Общинският съвет във Враца одобри заплатите на кметовете в селата на общината:
Гриша Ангелов Григоров
с. Челопек
690.00
Тодор Христов Тодоров
с. Голямо Пещене
690.00
Диан Иванов Дамянов
с. Чирен
762.00
Невена Ангелова Цекова
с. Косталево
762.00
Илия Генов Илиев
с. Тишевица
690.00
Кирил Петров Попов
с. Горно Пещене
690.00
Емил Стефанов Василев
с. Паволче
762.00
Страхил Любенов Цеков
с. Мраморен
762.00
Любен Иванов Нинов
с. Баница
762.00
Асен Георгиев Петров
с. Згориград
762.00
Радослав Петров Котов
с. Нефела
690.00
Румен Борисов Горанов
с. Власатица
690.00
Кирил Александров Илиев
с. Бели извор
762.00
Коцо Стаменов Коцов
с. Три кладенци
762.00
Цветослав Йорданов Цветков
с. Лиляче
762.00
Николай Тодоров Мицов
с. Девене
762.00
Красимир Вълчев Цеков
с. Върбица
690.00

Честваха 40 години от откриването на сградата на ДНТ – Враца


Секретарят на Община Враца г-н Иван Жеков беше гост на тържественото честване на 90 години от създаването на Българско инженерно – архитектурно дружество – клон Враца и 40 години от откриването на сградата на Дома на науката и техниката – Враца. В поздравителния адрес, който беше поднесен от името на кмета, се казва:
„….Вече 9 десетилетия Българското инженерно–архитектурно дружество допринася за развитието на града, страната и света чрез иновации и съвременни методи на работа.
Откритата преди 40 години красивата сграда на Дома на науката и техниката събира и до днес под покрива си цветът на техническата мисъл във Враца, вложил през годините жизнен опит и творческа енергия.
В този празничен ден бих искал да изразя задоволство от вашия професионализъм и съм убеден, че и в бъдеще ще работим с обединени усилия за красивия облик на Враца и за израстването на духа на врачани.
Сърдечно пожелавам на вас и вашите семейства здраве, късмет и много нови лични и професионални успехи!” – пожелава в поздравителния си адрес кметът на Община Враца инж. Николай Иванов.

понеделник, 5 декември 2011 г.

Убита жена и двама пострадали при катастрофа

На 05.12.2011г., около 18.00ч. в гр. Враца, кръстовището на бул. „М.Орозов” и ул. „Околчица” катастрофират: лек автомобил „Нисан”, управляван от М.А./40г./ от гр. Криводол и лек автомобил „Ауди”, управляван от М.Ц./21г./ от гр.Враца. Убита е 51-годишната Цецка Горанова от гр. Криводол, която пътувала в „Нисан”-а. Другият пътник в колата, Ц.Г./52г./ от гр. Криводол е получил черепна травма, настанен в МБАЛ „Хр. Ботев” гр. Враца. Леко ранен е водачът-М.А., който получил охлузни рани. Причина за катастрофата: при маневра ляв завой водачът на л.а. „Нисан”, отнел предимство на движещият се в права посока лек автомобил „Ауди”. Пробите за алкохол на водачите са отрицателни. Образувано е дознание.
Двамата пострадали са преминали през Спешно отделение на МБАЛ „Хр.Ботев” – Враца след катастрофата, станала на кръстовището на бул. "Мито Орозов" и ул. "Околчица" /до бившия завод "Гаврил Генов"/ вчера около 18 часа във Враца.
Единият пациент – М. С., е приет в спешно отделение, като са му извършени пълни изследвания, рентген и скенерово изследване, консултации със специалисти. Констатирано е контузия на гръден кош, без фрактури. Мъжът е в добро общо състояние и е освободен от болничното заведение.
Другият пострадал от катастрофата – Ц.Г. на 52 години е приет в ОАИЛ на МБАЛ „Хр.Ботев” – Враца. Той е в травматичен шок и с черепно-мозъчна травма. Констатирано е наличието на контузионно огнище в мозъка и тежък мозъчен отток. Пациентът е на апартно дишане и с опасност за живота, съобщиха от болницата.

Обява за обществено обсъждане на проект

Празничната сбирка „И рибар съм, и ловец съм” в Криводол стана на 10 години!



Ловци, рибари и зевзеци събра за 10-ти път по традиция читалището в Криводол преди Никулден Проявата се организира от ловно-рибарската дружинка с председатели Григор Спасов и Петър Комитски в партньорство с читалището и общинска администрация.
Водещ на десетото юбилейно издание отново бе Жорж Кръстев, и справедливо получи грамота „ Зевзек на 2011” . Самодейците от местното читалище- Буфо „Нови”,модерен балет, група за народни песни и Инес и Дани поставиха началото на веселбата и успяха да повдигнат настроението в залата.
Поздрав към всички отправи кметът на общината Петър Данчев. Раздадени бяха грамоти. За „ Най- добра рибарка на 2011” бе обявена Мария Асенова. Наградата „Най- млад рибар” взе Мартин Петров,за „Най- млада рибарка”Ивета Георгиева и за „Най- стар рибар” Цено Димитров . За „Кулинарка на 2011” бе обявена Надя Комитска, а за „ Кулинар на 2011” Теодор Кръстев. „Най-добър рибар на 2011” стана Радослав Илиев, а за най-голям карък- рибар беше отличен Христо Ников. Спас Васков грабна приза „Най- добър ловец-стрелец на годината”, а Петър Плачков за „Най- стар ловец на 2011”. Специалната грамота за „ Най- голям лапни шаран” по достойнство бе отредена за Ангел Благоев.
За всички участници беше разиграна томбола с много подаръци. Най-атрактивната награда – дамски килоти отидоха при Георги Митев. Щафетата предаде И. Цеков, спечелил такава награда миналата година.
Голямата награда малко двадесет килограмово прасе от традиционния спонсор „Пепи Д.”-ООД, Криводол спечели Марио Комитски. За отглеждането на прасето късметлията ще получи и подкрепление от ловеца Геро, който му подарява 200 кг. царевица.
Наградите бяха осигурени от Община Криводол, НЧ „Н.Й.вапцаров-1924”,”ПИК-92”ЕООД-Георги Петров, ЕТ „ Мишан”- Петър Комитски”, „Пепи Д.”ООД- Веска Данчева, „Щурм” ЕООД-Валери Петров, ЕТ „Криси-К.Апостолова”- Калинка Апостолова, Мелница”М и М”ЕООД – Мирослав Веселинов, СД „Силвия” СГИ&-Григор Спасов и –Ивайло Тодоров, Жоро ракиджията и Ивайло Тодоров.

Свиква се местният парламент във Враца

На основание чл.25, т.1 от ЗМСМА и чл.15, ал.1, т.1 от Правилника за организацията и дейността на Общински съвет – Враца, неговите комисии и взаимодействието му с общинската администрация на 06.12.2011 година /вторник/ от 10,00 часа в салона на Община Враца ще се проведе редовно заседание на Общинския съвет – Враца при следния проектно – дневен ред:

1.Приемане Правилник за организацията и дейността на Общински съвет – Враца, неговите комисии и взаимодействието му с общинската администрация за Мандат 2011-2015.

Приложение - Правилник

Докладва: инж. Петя Аврамова

Председател на ОСВ

2.Приемане състав на постоянните комисии към Общински съвет – Враца за Мандат 2011-2015.
Докладва: инж. Петя Аврамова

Председател на ОСВ

3.Избор на заместник-председатели на Общински съвет – Враца.

Докладва: инж. Петя Аврамова

Председател на ОСВ

4.Приемане Тематичен план и График за заседанията на Общински съвет – Враца.

Докладва: инж. Петя Аврамова

Председател на ОСВ

5.Определяне възнаграждението на съветниците, размера и характера на средствата за пътни и други разноски.

Докладва: инж. Петя Аврамова

Председател на ОСВ

6.Определяне представител на Общински съвет – Враца в Общото събрание на Националното сдружение на общините в Република България /НСОРБ/.

Докладва: инж. Петя Аврамова

Председател на ОСВ

7.Определяне на основните месечни възнагражденията на Кмета на Община Враца и Председателя на Общински съвет – Враца.

Докладва: Иван Жеков

Секретар на Община Враца

8.Определяне на пълномощията на кметските наместници на населени места в Община Враца.

Докладва: инж. Николай Иванов

Кмет на Община Враца

9.Определяне на основните месечни възнаграждения на Кметовете на кметства.

Докладва: инж. Николай Иванов

Кмет на Община Враца

10.Определяне състава на местна комисия по чл.8, ал.2 от Закона за уреждане правата на граждани с многогодишни жилищно-спестовни влогове.

Докладва: инж. Николай Иванов

Кмет на Община Враца

11.Разни.

Общински съвет - Криводол ще проведе редовно заседание

На 9 декември 2011 г. от 9.30 часа Общински съвет – Криводол ще проведе редовно заседание. В дневният ред са включени 14 точки:
1. Предложение относно одобряване на Доклад за междинна оценка на Общински план за развитие на Община Криводол 2005-2013 г.
2. Предложение относно приемане на Актуализиран документ за изпълнение на общински план за развитие на Община Криводол 2011-2013 г.
3. Предложение относно извършване на вътрешни компенсирани промени в първоначално уточнения план на средствата за капиталови разходи на Община Криводол за бюджетната 2011 г.
4. Предложение относно поемане на краткосрочен дълг.
5. Предложение относно утвърждаване нова структура на Общинска администрация Криводол.
6. Предложение относно определяне пълномощията на кметски наместник в Община Криводол.
7. Предложение относно утвърждаване на една бройка нещатна численост – огняр, ЦДГ „Калина Малина” с. Ракево, филиал с. Галатин.
8. Предложение относно дневен оклад за храна в детските градини от Община Криводол.
9. Предложение относно откриване на процедура за отдаване под наем на публична общинска собственост с изтекъл срок на ползване.
10. Предложение относно откриване на процедура по продажба чрез публичен търг с явно наддаване на недвижим имот – частна общинска собственост и утвърждаване на експертна оценка.
11. Предложение относно утвърждаване на експертна оценка, ликвидиране на съсобственост и продажба на имота.
12. Предложение относно утвърждаване на експертна оценка, ликвидиране на съсобственост и продажба на имота.
13. Предложение относно утвърждаване на експертна оценка, ликвидиране на съсобственост и продажба на имота.
14. Разни.
Вносител на предложенията е кметът на общината Петър Данчев.

Обсъдиха проекти на „Социално подпомагане”


Днес заместник-кметът по здравеопазване и социални дейности Светозар Луканов проведе работна среща с г-жа Димитрийка Цанова -директор на Регионална дирекция "Социално подпомагане" на която бяха обсъдени актуалните проекти по които работи Община Враца и дирекция „Социално подпомагане” –Враца.
На срещата бяха набелязани мерки които следва да се предприемат с цел запазване на доброто сътрудничество между институциите за увеличаване на предлаганите социалните услуги на територията на общината.
Бяха разисквани и предварителни инициативи от страна на двете институции във връзка с изготвяне на стратегия за социалните дейности

"Ботев" Враца излиза във ваканция

Отборът на „Ботев“-Враца ще тренира до 7 декември, след това футболистите ще бъдат разпуснати във ваканция. Врачанският тим ще играе утре /6.12./ контролна среща с „Бдин“ във Видин от 13.30 часа. По време на проверката треньорското ръководство на „Ботев“ ще изпробва няколко нови футболисти. „Със сигурност ще има освободени от отбора, но това ще стане ясно по време на първата тренировка след зимната пауза“, съобщи изпълнителният директор и временен наставник на тима Пламен Николов. Ръководството на врачани събира футболистите на първо занимание за 2012 година на 5 януари.
Мария Георгиева

Повече от 2000 празнуват днес

Пресасташето на Община Враца ни предостави интересна информация за Никулден. Ето колко именници от Врачанската община ще черпят днес:

Николай – 1731 бр.

Никола – 398 бр.

Никол – 150 бр.

Николина – 301 бр.

Николинка – 67 бр.

Ненка – 31 бр.

Нина – 317 бр.

Ненко – 10 бр.

Кольо – 17 бр.

Нино – 28 бр.

Важен изпит взеха таекуондисти от клуб "Кум Рьонг"

Двадесет и шест таекуондисти от врачанския клуб „Кум Рьонг“ взеха участие в семинар и изпит за покриване на ученически степени, организиран от ръководството на клуба. Grand Master Ким Унг Чол проведе двучасов семинар ден преди изпита, на който възпитаниците на Илия Цветков затвърдиха знанията си. Седем бели пояси положиха първия си изпит, трима от които станаха притежатели направо на жълти колани /взеха по 2 степени/ - Цветелин Емилов, Емилия Емилова и Никол Маркова. Тони Руменов пък заслужи от жълт направо зелен пояс, което му дава право да вземе участие на предстоящото състезание в дисциплината спаринг.

Илия Цветков, старши треньор: „ Изпит беше нужно да се направи, за да можем да включим и няколко нови попълнения в отбора, както и да повишим самочувствието на юношите за предстоящия турнир. Отборите на юношите младша и юношите старша възраст са ни новосформирани – имат зад гърба си по 2 състезания, но вече твърдо отстояват позиции и догонват успехите на предишния отбор, който премина във възрастовата група на мъжете. Състезателите са изключително качествени и заслужават да носят на кръста си по-високи степени.“

В края на седмицата в зала „Скаптопара“ – Благоевград врачанските таекуондисти ще вземат участие в международен турнир за деца, юноши и девойки с минимум 23 състезатели. До момента заявки за участие са подали близо 400 състезатели, 200 от които от две гръцки федерации.

Отличиха изгряващи звезди


На 17 път Младежкият дом – Враца, Центърът за работа с деца и Клубът по спортни танци „Харизма” проведоха Турнир по спортни танци „Изгряващи звезди” Враца 2011.
В Турнира участваха 66 състезателни двойки и 4 формации от 11 клуба от градовете Асеновград, Видин, Враца, Перник, Пловдив, София. Турнирът по спортни танци бе открит с великолепното изпълнение на Мажоретен състав към Младежки дом.
В паузите на състезанието публиката радваха формации на Младежки дом - Балет „Вива”, Хип-хоп “LandSlide”, Брейк денс, Клуб по забавен спорт „Врачански юначета” – Център за работа с деца, танцови двойки и формации към КСТ „Харизма” и ШСТ „Танцувай с мен”.
Залата на Младежки дом – Враца се оказа тясна за почитателите на танцовата феерия.

Предоставяме ви комплексното класиране на Турнира

Клас 9Е
І МЯСТО
Марио Динев
Мина Самсиева
Ес тийм – София

Клас 11 Е
І МЯСТО
Янислав Найденов
Бояна Танкова
КСТ „Брилянт” – София

Клас 13 Е
І МЯСТО
Георги Кисов
Лора Телбийска
Ес тийм – Пловдив

Клас 15+18 Е
І МЯСТО
Ваньо Петков
Стафани Субева
КСТ „София Данс”

Клас ММ
І МЯСТО
Павлина Иванова
Памела Куманова
Проданс – София

Формации
І МЯСТО
Танцувай с мен – момичета, към Център за работа с деца и Младежки дом – Враца

Коледна благотворителна инициатива на Дамски клуб „Вратица” и ВМРО-Враца


Дамски клуб „Вратица” и ВМРО-Враца, молят всички вас, да подарите на децата забравените в някой ъгъл или складираните някъде в кашони книги, подходящи за детска и ученическа възраст! С тях ще зарадваме заедно децата от ОУ „Св. Св. Кирил и Методий” с. Девене, като обогатим тяхната новосъздадена училищна библиотека. Книгите, които няма да намерят място в тази библиотека, ще подарим на читалищни библиотеки в селата от Община Враца.
Светлината на познанието, която ние познаваме добре, сега можем да подарим на нашите деца, които нямат друг начин да достигнат до нея, освен минавайки през библиотеката в училището си или читалището.
Книгите ще се събират всеки ден от 06.12.2011г. до 20.12.2011г. в офиса на ВМРО-Враца, намиращ се на адрес гр.Враца, бул. “Христо Ботев” №18, ет. 3, ст. 35 А, от 9:00 до 13:00 часа и от 17:30 до 19:00 часа.
Благодарим на всички, които ще се отзоват и ще участват в нашата инициатива!
Нека заедно подарим Светлина на децата, за да е Коледата ни щастлива и сияйна, защото ще сме дали повод за усмивки! Какъв по-голям подарък може да получим ние самите за Коледа!?

Телефони за връзка: 0893578692, 087911771