Бисквитки

петък, 16 декември 2011 г.

Зарадваха с лакомства деца с увреждания


Днес заместник-кметът на Община Враца Светозар Луканов беше на работно посещение в Дом за младежи с увреждания – с. Три Кладенци, Община Враца. При посещението си там, той се запозна с материално-техническата база и проведе среща с Директора на Дома за младежи с увреждания г-жа Цветомила Маринова.
На срещата бяха обсъдени проектите, по които работи заведението в момента както и неизпълнени ангажименти от страна на общината, касаещи извършване на ремонтни дейности.
Обсъдени бяха мерки и план - предложение от заведението в подкрепа на Националната стратегия за деинституциолизацията на младежите, битуващи в дома.
На коледното тържество, на което младежите представиха празнична програма, присъства и кметът на с. Три Кладенци – г-н Коцо Коцов. Зам.-кмета г-н Луканов зарадва възпитаниците на дома с лакомства.

Представяме се на трснграничен панаир

Община Враца ще участва в първия трансграничен международен туристически панаир CROSSTOUR FAIR 2012, който ще се проведе от 26 до 30 януари 2012 в гр. Русе, по покана на Бизнес център за подпомагане на малки и средни предприятия - Русе. Изложителите ще бъдат фирми от целия трансграничен регион България – Румъния. Община Враца ще представи региона като желана туристическа дестинация и възможностите за културен туризъм. Форумът ще събере професионалисти от сферата на туризма за полезни контакти и успешни бизнес начинания, както и ще даде възможност за директна реклама пред многобройните посетители. Трансграничният международен туристически панаир CROSSTOUR FAIR 2012 се организира в рамките на проект „TourNet – насърчаване на трансграничната работа в мрежа за развитие на общ българо-румънски туристически продукт” по Програма за трансгранично сътрудничество Румъния – България 2007 – 2013 и ще постави акцент върху възможностите за алтернативен туризъм в трансграничния регион.

НАП засилва контрола по празниците

Инспекторите на Териториалната дирекция на НАП - Велико Търново започват масирани проверки в увеселителните заведения и търговските обекти във вечерните и нощните часове по повод наближаващите Коледни и Новогодишни празници.
Целта на проверките е да се проследи дали се отчитат реалните обороти и плащат ли се дължимите данъци върху тях. Служителите на приходната администрация ще проверяват така също назначени ли са на трудови договори работещите в обектите и дали са осигурявани на реалните заплати, начислени ли са задължителните осигурителни вноски Проверките ще обхванат заведения и хотели на територията на цялата дирекция – областите Видин, Враца, Монтана, Ловеч, Плевен, Габрово и Велико Търново. Във фокуса на проверяващите ще бъдат и курортните селища. Мобилни екипи на дирекцията ще подсилят контрола по празниците и в столицата.
На търговците, при които се установят нарушения на данъчното и осигурителното законодателство, ще се съставят актове за нарушения.
Засиленият текущ контрол е практика на приходната агенция, която има дисциплиниращ ефект. Резултатите показват, че такива проверки изкарват на светло и качват многократно оборотите в търговските обекти и заведенията.

РЗОК преведе над 5 млн.лв. на лекари, аптеки и болници

Районната здравноосигурителна каса във Враца преведе средствата на всички лекари, аптеки и болници от областта за извършената и отчетена от тях дейност през месец ноември. До момента на на договорните партньори са изплатени общо 5 207 087 лв. Освен тях се очакват още предварителни плащания в размер на 883 158 лв, които касаят отпускането на лекарствени продукти за домашно лечение от аптеките за 2-ия период на ноември и първият отчетен период на декември. Всички средства са изплатени напълно и дори по-рано от предвидения срок и закъснения в плащанията няма, уточниха от ръководството на РЗОК.
Общопрактикуващите лекари са извършили и заявили дейности през ноември размер на 362 981 лв лв, специализираната извънболнична медицинска помощ – 418 000 лв., за извършени медико-диагностични дейности лабораториите ще получат 125 952 лв., а изпълнителите на дентална помощ са отчели по здравна каса дейности в размер на 184 586 лв.
За лечение на пациенти по клинични пътеки болниците са отчели дейности за 2 457 994 лв. Преведени са и средства за оказана медицинска помощ на здравнонеосигурени родилки в размер на 9 870 лв. За лечение на чужди граждани и отпускане на лекарства, болници и аптеки от областта ще получат допълнително още 2 680 лв. На болниците е изплатена и отчетената им надлимитна дейност през различни месеци на 2011 г. в общ размер 431 005 лв.
За отпускане на напълно или частично платени от НЗОК лекарствени продукти, медицински изделия и диетични храни за специални медицински цели за втория период на октомври и първия отчетен период на ноември на аптеките от региона са изплатени 1 214 019 лв.
Извършената и отчетена дейност от лекарите през декември ще бъде изплатена от РЗОК пред януари 2012 г.

Италианец дирижира Коледен концерт


Във Враца се сътоя празничен Коледен концерт с участието на Представителен хор на Врачанска епархия „Св. Софроний Епископ Врачански” и Симфониета Враца.
Гост –диригент на концерта беше Джан-Луиджи Борели-Италия и солисти Диляна Георгиева –сопран, Анжела Тошева –сопран и Данислава Пеевска-сопран.

Враца заслужава по-добро здравеопазване


Зам.- кметът по здравеопазване и социални дейности г-н Светозар Луканов проведе вчера работна среща с директора на РЗОК – Враца г-н Светозар Симеонов. На срещата бяха обсъдени аспекти от бъдещата съвместна работа по отношение на здравеопазването в Община Враца.
Директора на Регионалната здравно–осигурителна каса - Враца прояви заинтересованост и пое ангажимента да съдейства за по-добро сътрудничество между двете интитуции, за създаване на електронна база данни за сключените договори на РЗОК с общопрактикуващите лекари, с центрове на практики , както и броят на обслужвани здравно осигурени лица, включително и неосигурените от пациентската листа.
В базата данни ще бъдат включени също така специалисти, сключили договори с РЗОК, обслужени пациенти, пълна актуализация на лечебните заведения за извънболнична и болнична помощ, работещи на територията на община Враца.
Ще бъде изготвена и информация за сключените договори по клинични пътеки от лечебните заведения за болнична помощ, включително на по-късен етап и ежемесечно преминалите болни, която е необходима за създаване на цялостен регистър на община Враца на потребителите и предоставяните лечебни услуги с цел качественото провеждане на здравното обслужване.
Друга тема на разговор беше прецизирането на здравната и социална политика на Община Враца. Експерти от общинска администрация съвместно с експерти от РЗОК-Враца ще извършват проверки на лечебните заведения , които ще целят по-стриктен и всеобхватен контрол към предоставянето на здравни услуги на гражданите.
Г-н Луканов пое ангажимент пред директора на РЗОК–Враца за повече чуваемост на проблемите на общопрактикуващите лекари и специалисти.
Зам.- кметът по здравеопазване и социални дейности г-н Светозар Луканов проведе
по-късно работна среща и с д-р Анета Ставрова, директор на РЗИ – Враца, на която обсъдиха аналогични проблеми, като се постигна договореност за среща в по-разширен състав в присъствието на експерти от РЗИ, на която да се обсъдят действията и начините за координиране на усилията на местната и централна власт за подобряване на обема и качеството на здравното и социално обслужване на гражданите.

RBO ще вдига завод във Враца


Кметът на Община Враца инж.Николай Иванов проведе вчера работна среща с г-н Матео Рока- управител на фирма RBO за България, на която г-н Рока информира инж.Иванов за хода на изграждане на мощностите на бъдещия завод за сферични кранове във Враца и благодари за оказаното съдействие.
На срещата инж. Иванов и г-н Матео Рока се договориха по между си за поддържането на оперативна връзка с цел съдействие при възникване на трудности при реализацията на инвестиционния проект. Очаква се през месец септември следващата година ще стартира реалното производство.

четвъртък, 15 декември 2011 г.

Катастрофира линейка

В полунощ около 23.30ч. На 2 км. от село Търнава катастрофира линейка Форд „Транзит” -,собственост на ЦСМП гр.Враца и управляван от П. И.на 53 години от Б.Слатина Той е водач кат.”ДЕ”. Изпробван е за наличие на алкохол с техническо средство Дрегер-Алкотест-7410., който е отчел отрицателен резултат. С него е пътувал С. Г. от гр.Б.Слатина-фелдшер към ЦСМП в града.
Убити няма. Ранени са водача водача, който е с разкъстно-контузна рана в областта на главата(горната устна) и комоцио.Настанен в реанимация в МБАЛ Б.Слатина без опасност за живата и спътника С.Г. с травма на гръбначният стълб, който е настанен в МБАЛ в Б.Слатина без опасност за живота.
Щети по МПС за около 300 лв.
Причини:несъобразена скорост с особеностите на пътя(опасен завой на дясно) и лоши атмосферни условия(мъгла).
Образувано е до съдебно производство по описа на РУП-Б.Слатина.

Библиотека е новият дом на литературното наследство на Иван Остриков



Регионална библиотека „Христо Ботев” – Враца е новият дом на публикуваното и ръкописно наследство на Иван Остриков. Дъщерята на родения във Враца белетрист и драматург Христина Острикова дари на отдел „Краезнание” колекция от цени негови лични вещи, ръкописи, фотографии и книги с думите: „Баща ми е от тук и тук все още неговото име значи нещо.”
Иван Остриков е роден на 4 август 1929 г. в гр. Враца. Завършва право в СУ (1952) и икономика във ВИИ (1953). Работи като икономист и адвокат, редактор (1963/71) в сп. "Септември". От 1971 до 1980 е редактор в Българска кинематография - творчески колектив "Средец". Автор на белетристични и драматургични произведения за деца и възрастни - пиеси, родиопиеси, сценарии за телевизионни филми и новели, между които сборниците с разкази "Честност под наем", "Така изгарят диамантите", "Границите на любовта". Негови произведения са превеждани на руски, полски, чешки, унгарски и др. Сценарист на игралните филми "Необходимият грешник" (1071 г., реж. Борислав Шаралиев) и "Този истински мъж" (1975 г., реж. Ал. Обрешков). Пиесите му са поставяни на сцените на Софийски, Пловдивски, Варненски и Врачански драматичен театър, Театър 199.
„За един кратък живот малко неща ни се случват, над малко неща се замисляме и още по-малко чувстваме. Апелирам да повярвате на разказа ми, преди да ви се е случило същото.” - е мъдрият призив на един от героите му. Кръговратът на времето и неговата безбрежност - неопределимата и неразличима „ширина на океана” – „границите на любовта”… От „Честност под наем” до „Продадено небе” авторът ни дарява с един невероятен свят, сътворен от търсещото му перо и изпълнен с откровения, нескрити послания и „скрити тайнствени знаци” – белег за „истинската сладост на живота”.
Мястото на ръкописите и на книгите на един писател е в библиотеката – всеки може да се докосне до тях и отново, и отново докосвани от читателя да им се вдъхва живот. Наследила от баща си копнежа по белия лист и писаното слово, Христина Острикова сътрудничи на редица литературни периодични издания, автор е на два сборника с разкази. Може би затова сред мотивите й да дари семейните реликви на библиотеката във Враца са и желанието за личен принос към опазване и предаване на родното, истинското, неповторимото „бащино огнище” чрез образи на личности, история, бит, традиции и вярвания…, художествено слово! „За да не се разтворим безследно като капки в дъжда…” – обобщава поетично тя.

Калина Тодорова

Открита е кабинетна система в ПМГ


Днес Кметът на Община Враца инж.Николай Иванов присъства на тържество по повод откриване на кабинети по проект:„Подобряване качеството на образованието по математика и природни науки” и въвеждане на кабинетна система в ПМГ „Акад.Иван Ценов”.
Проектът е реализиран със средства от Фондация „Америка за България” и средства от училището.
В своето обръщение към присъстващите инж.Иванов поздрави всички с откриването на новия корпус и сподели, че заедно с ръководството на гимназията, преподавателите и учениците се радва, че една достойна тяхна мечта се е сбъднала.
Кметът на общината благодари на Фондация „Америка за България”, за финасовите средства благодарение на които се е реализирала тази инициатива и сподели: „...Винаги съм смятал, че Враца заслужава да бъде регионален център на модерното образование и откриването на този корпус ме кара да съм още по-убеден в това.
От сърце поздравявам всички за успешната реализация на проекта за подобряване качеството на образованието по математика и природни науки и въвеждането на кабинетна система в училището...”
От името на Община Враца инж.Иванов подари 1000 лева, с които да бъде закупен монитор за информационна система в училището.

Ветеринарите празнуваха


Кметът на Община Враца-инж. Николай Иванов и заместник - кметът по здравеопазване и социални дейности Светозар Луканов присъстваха на честването на 120 години ветеринарно-медицинско дело в Област Враца и професионалния празник на ветеринарните специалисти-14 декември, което беше организирано от Областната дирекция по безопасност на храните - Враца.
Исторически преглед за развитие на ветеринарно-медицинското дело в Област Враца от 1891 година до днес представи директорът на Областната структура – д-р Милчо Костурков. На честването присъстваха проф. д-р Иван Илиев, ст.н. с. к.вм.н. д-р Станчо Симеонов, ст.н.с д-р Михаил Йотов, бивши директори, научни сътрудници, както и действащи ветеринарни лекари и специалисти.
На най-изявените ветеринарни лекари бяха връчени почетни грамоти и плакети.
Поздравителен адрес към ветеринарно-медицинската колегия поднесе и кметът на Община Враца.В него инж. Иванов изказа уважението си към ветеринарните специалисти и подчерта:
„….В световната година на ветеринарната медицина е радостно, че и Врачанска област има повод за гордост –повече от век работа на хиляди специалисти, посветили се на ветеринарното дело.
Десетки са професорите и научните сътрудници от врачанския край, записали имената си завинаги в историята на ветеринарната медицина. Стотици са ветеринарните лекари, фелдшери, техници, лаборанти и специалисти, които са работили и продължават да работят на това трудно, отговорно и високохуманно поприще...
Пожелавам на цялата колегия здраве, упоритост и все така висок професионализъм.” – завършва в поздравителния адрес инж. Иванов.



Община Враца
Връзки с обществеността

сряда, 14 декември 2011 г.

Футболист от Мездра класира "Висла" Краков


Цветан Генков донесе победата с 2:1 на Висла Краков над Твенте в последния ма
от група К и прати своя тим на осминафинал в турнира Лига Европа. Класирането на Висла се случи с помощта и на Одензе, който стигна до 2:2 с късен гол в Лондон.

Лукаш Гаргула откри в 12-ата минута за Висла, преодолявайки съпротивата на Ник Марсман. Третият вратар на Твенте получи шанс за изява, тъй като българският национал Николай Михайлов получи почивка, а вторият вратар - Сандер Бошкер, е контузен.
В 39-ата минута Люк Де Йонг изравни в може би най-красивата ситуация в мача. Защитата на домакините увисна при центириране от дясно, а футболистът на Твенте вкара със задна ножица за 1:1.
Веднага след почивката изгря и звездата на мездренчанина Цветан Генков. Бившият нападател на Локо София получи пас от вратаря на своя отбор Сергей Парейко, надбяга противника си, затвори го с тяло и със следващото движение близо от границата на наказателното прати топката в мрежата.
С общи усилия поляците се опазиха от ново попадение и така стигнаха до скъпоценната победа.

Обновен е сайтът на Бърдарски геран


Село Бърдарски геран вече има обновен сайт, който можете да видите на познатият ви адрес http://bardarskigeran.eu, който изненадва с концепцията и функционалността си. Сайтът е дело на Александър Живков, който е негов администратор. Автор на логото е Станимир Чавдаров. Преводач на английската версия - Ралица Велчева.
Идеята за новата визия обедини млади хора, който дариха част от свободното си време, за да има Бърдарски геран едно модерно и много представително място в Интернет. Желанието на екипа е сайтът тепърва да се разраства и да дава максимална информация за уникалното село, което през 2102 г. ще чества своята 125-годишнина.

Младежи от ГЕРБ украсиха бляскава елха


За поредна година младежката структура на ПП ГЕРБ – Враца, реши да зарадва врачани с окъпана в светлини коледна елха. Тя се намира пред офиса на партийната структура и радва всички минаващи граждани.
С тази красива коледна елха, М ГЕРБ – Враца поздравява всички врачани, послучай настъпващите коледни и новогодишни празници, като им желае здраве и просперитет през новата 2012 година!

Елхите тръгнаха с цена от 10 лева


Толкова е цената на на-малките екземляри. От 15 и 20 лева са по-големите, а живите
за вкоренване в саксии са по 40 лева.

Врачани подкрепят протеста в Пловдив

До участниците в протестния митинг на 14.12.2011 г. в град Пловдив

Скъпи братя и сестри,
Скъпи синдикални приятели,

Регионалният съвет на КНСБ – Враца е дълбоко съпричастен с проблемите на работниците и служителите в цялата страна. Искаме да знаете, че ние сме с Вас, ние Ви подкрепяме и заедно с Вас казваме НЕ на едностранно направените промени в пенсионната реформа, с която се увеличава възрастта на пенсиониране и намерението на правителството да ни отнеме доплащането за трудов стаж и професионален опит. Нека управляващите чуят, че самовластието не води до нищо добро и трябва да почитат народа си! Ние сме част от справедливата борба на българския работник за достоен труд, права и социален диалог! Това засяга всички ни! Нека ни чуят днес, за да не бъде късно утре!
Скъпи приятели, вярваме, че сега е момента да извикаме със силен глас НИЕ ИМАМЕ ПРАВА и да ги отстояваме с кураж и достойнство. Въпреки, че не можем днес да сме до Вас, на площада, ние сме неделима част от битката за справедливост и вярваме, че само заедно можем да се преборим!

Избрани са 10-те най-добри спортисти на Враца


Днес на официална церемония в хотел „Хемус” бяха връчени наградите на 10-те най-добри спортисти на Община Враца за 2011 г.
Най-добър спортист за 2011 г. стана Ирена Цветкова- таекуон-до от
ТАЕКУОН-ДО КЛУБ „КУМ РЬОНГ” с треньор Илия Цветков
Наградата беше връчена от кмета на Община Враца инж. Николай Иванов. Той изрази своето възхищение и уважение пред труда и амбицията на всички спортисти и подчерта:
Врачанските спортисти винаги са били повод за гордост. Пожелавам на всички вас още много нови успехи и весело посрещане на наближаващите Коледни и Новогодишни празници”
През изминаващата година Ирена Цветкова завоюва:
Златен медал и титла Световен шампион в дисциплина Индивидуално спаринг жени – 69кг., Световно първенство по таекуон –до, Северна Корея 2011
Златен медал и титла Световен шампион в дисциплина Специална техника- чупене отборно, Световно първенство по таекуон –до, Северна Корея 2011
Златен медал и титла Европейски шампион в дисциплина Силов тест- чупене жени, Европейско първенство по таекуон –до, Естония 2011
Бронзов медал в дисциплина Индивидуално спаринг жени – 69кг. Европейско първенство по таекуон –до, Естония 2011
Бронзов медал в дисциплина спаринг жени отборно, Европейско първенство по таекуон –до, Естония 2011
Златен медал в дисциплина Индивидуално спаринг жени – 69кг., Световен турнир „ IMAG” – олимпиада по бойни изкуства, Естония 2011
Златен медал в дисциплина спаринг отборно жени , Световен турнир „ IMAG” – олимпиада по бойни изкуства, Естония 2011
Бронзов медал в дисциплина форма отборно жени, Световен турнир „ IMAG” – олимпиада по бойни изкуства, Естония 2011
Сребърен медал - Индивидуално спаринг жени – 69кг., Международен турнир „БЪЛГАРИЯ ОПЪН”
Бронзов медал в дисциплина индивидуално силов тест-чупене жени, Международен турнир „БЪЛГАРИЯ ОПЪН”
Бронзов медал в дисциплина индивидуално Специална техника жени, Международен турнир „БЪЛГАРИЯ ОПЪН”

На второто почетно място се нареди Петър Градинарски – спортна стрелба, СК-СПОРТНА СТРЕЛБА „БОТЕВ”, 17 годишен включен в представителния олимпийски отбор на Република България за Лондон 2011г.
Първо място - Световна купа- юноши Пилзен Чехия с м/к пушка
Европейски рекорд 1170т., първо място в Световната ранглиста – юноши родени 1994г.
Нов държавен рекорд на Република България за 2011г. в дисциплината 3х40 изстрела с м/к пушка
Носител на купата на България за 2011г.- мъже.
Държавен шампион за юноши за 2011г.
Носител на приз за 2011г. от БФСС като състезател, поставил нов Европейски рекорд в собствената си възрастова група – юноши и състезател, реализирал се в мъже.
Треньор: МС Марияна Ангелова

Йордан Йорданов - кик бокс, СПОРТЕН КЛУБ „АРИС” получи третото място.
Европейски шампион по кик бокс-кадети категория до 84 кг.- Европейско първенство по кик бокс за кадети- Линано Сабиадоро - Италия
Държавен шампион по кик бокс – кадети – стил кик лайт контакт,кат. до 84 кг.
Държавен шампион по кик бокс – кадети – стил лоу кик,кат. до 86 кг.
Държавен шампион по кик бокс – кадети – стил лайт контакт, кат. до 84 кг.

Треньор: Ангел Иванов

Община Враца присъди награди и на :
4. Галина Гюмлийска - кик бокс, СПОРТЕН КЛУБ „АРИС”
Трето място по кик бокс-жени категория до 55 кг.- Световно първенство по кик бокс за мъже и жени- Скопие, Македония
Държавен шампион по кик бокс – жени – стил фул контакт,кат. до 56 кг.
Държавен шампион по кик бокс – жени – стил лоу кик,кат. до 56 кг.

Треньор: Ангел Иванов

5. Михаил Альошев Велков – лека атлетика, АТЛЕТИЧЕСКИ КЛУБ „ВРАЦА”
Второ място - ДИП- зала юноши ст.възраст дълъг скок
Второ място - ДИП- открито юноши ст.възраст дълъг скок
Четвърто място - ДИП- зала мъже дълъг скок
13 място – Европейско първенство Естония юноши ст.възраст дълъг скок

Треньор: ИвайлоМладенов

6. Гита Ванива Додова – лека атлетика, АТЛЕТИЧЕСКИ КЛУБ „ВРАЦА”
Второ място -ДИП- жени зала троен скок
Трето място - ДИП- открито троен скок
Трето място МТ – „Вулпев – Бахчеванов” жени троен скок
Трето място МТ „Нови звезди” – жени троен скок
Трето място МТ „Павел Павлов” – жени троен скок

Треньор: Альоша Велков


7. ЗМС Дамян Митов Петров – автомоделни спортове,СПОРТНО ТЕХНИЧЕСКИ МОДЕЛЕН КЛУБ- ВРАЦА
Шесто място – отборно на ЕП в Турция. „24 часа Формула5”
Държавен шампион в клас Бъги 1:5
2 златни, 3 сребърни и 6 бронзови медала от ДШ и МС Гранд при България

Треньор: Огнян Филипов

8. Георги Бориславов- борба,СПОРТЕН КЛУБ ПО БОРБА „БОТЕВ 93”
Второ място в ДЛОШ - мъже

Треньор: МС Юлиян Георгиев

9. Искрен Велизаров Иванов – лека атлетика, АТЛЕТИЧЕСКИ КЛУБ „ВРАЦА”
Първо място - ДИП- хвърляния юноши ст.възраст хвърляне копие
Първо място - ДИП- открито юноши ст.възраст хвърляне копие, зимен шампионат
Шесто място - ДИП-мъже хвърляне копие
Пето място - юноши ст.възраст хвърляне копие, Балканско първенство
Дванадесето място – ЕП по зимни хвърляния, юноши ст.възраст хвърляне копие

Треньор: Юлияна Маринова

10. Едуард Евтимов - борба,СПОРТЕН КЛУБ ПО БОРБА „БОТЕВ 93”
Първо място в ДЛОШ - деца
Първо място в ДЛП - деца
Първо място в Национален турнир за купата на БФБ- деца
Първо място в Международен турнир в Гърция
Първо място в Международен турнир „Пламен Боцев”

Треньор: МС Николай Ценов

Кметът на Община Враца инж. Николай Иванов заедно с Председателят на Управителния съвет на клуба и негов предшественик д-р Костадин Шахов връчиха наградата за първо място в Класацията на трите най - добри отбори на Община Враца в отборните спортове на ПОФК „Ботев-Враца”- футбол мъже – за влизането им в „А” РФГ през 2011г.

2 СПОРТЕН КЛУБ ПО ВОЛЕЙБОЛ „БОТЕВ”- отбор девойки младша възраст
Четвърто място – Държавно първенство
Първо място – Областно първенство
Трето място – Между областно първенство
Първо място – Квалификационен турнир

Треньор: Аглая Димитрова

3. КВТ „БОТЕВ” - водна топка, отбор девойки старша възраст
Второ място – Държавно първенство

Треньор: Найден Найденов

III. Ветерани

1. МС Катя Семкова-лека атлетика
Многократна републиканска и Балканска шампионка по лека атлетика

2. МС Георги Костов лека атлетика
Многократен републикански и Балкански шампион по лека атлетика - хвърляне на диск

IV. Юбиляри

1. Петър Петров - 80 години
Дългогодишен съдия по волейбол и спортен деятел

2. Георги Петков – 70 години
Секретар на БТС, 31 години ръководител на Националния туристически поход „Козлодуй – Околчица”

3. Асен Шиперков – 60 години
Учител по физическо възпитание и спорт и бивш треньор по лека атлетика

4. Иван Томов – 60 години
Бивш учител и треньор по футбол

5. Георги Асенов - 65 години
Дългогодишен преподавател на спортен клуб по стрелба и Председател на сдружението на спортните клубове Ботев Враца

6.Димитър Миленков - Дългогодишен преподавател по физическо възпитание

7. Петър Тодоров – посмъртно
Дългогодишен преподавател по физическо възпитание и със заслуги в развитието на ученическия спорт и популяризиране на туризма в град Враца
V. Турист на годината

1. Марио Петьов Боев
Ученик от ЕГ „Йоан Екзарх” – Враца

Ръководител: Николай Керефейски

VI. Футболист на годината

1. Веселин Любенов Цветковски

Треньор: Иван Георгиев Иванов

VII. Треньор, с най- голям принос за популяризиране на спорта сред децата, който ще бъде предложен за награждаване от МФВС, на база предложения на клубовете.
1. МС Юлиян Димитров Георгиев – Треньор по борба.

„В и К” ООД Враца инвестира над 50 000лв. в село Градешница, община Криводол


От началото на месец декември екип на експлоатационен район Криводол към „В и К” ООД гр. Враца работи усилено по изграждане на нов водопровод в село Градешница. Новият водопровод е полиетиленов, с дължина един километър и ще бъде положен паралелно до стария стоманен водопровод, изграден още през 1942г. Освен, че е силно амортизиран, стария стоманен водопровод е положен на 3.50метра дълбочина, което възпрепятства откриването на аварии и води до големи загуби на вода.
Подмяната му ще се извърши поетапно. Досега са положени 350метра. След приключване на строителните работи, стария водопровод ще бъде изключен от водоснабдителната система.
Вложените от дружеството средства ще надвишат 50 хил.лева.

Коледно-новогодишна програма на град Криводол

16.12.2011 г. /петък/
17,00 часа – Детско Коледно-новогодишно шоу „С песни и танци край елхата” – с участието на самодейни състави при НЧ „Н. Й. Вапцаров-1924” и децата ОДЗ „Славейче”, ЦДГ „Радост” и СОУ „Св.св. Кирил и Методий” гр. Криводол
Място: площада пред НЧ „Н. Й. Вапцаров-1924” – Криводол

30.12.2011 г. /петък/
17,30 часа
- Самодейна програма на НЧ „Н. Й. Вапцаров-1924” – Криводол
- Фолк концерт на Борис Дали
Място: площада пред НЧ „Н. Й. Вапцаров-1924” – Криводол

вторник, 13 декември 2011 г.

Враца черпи италиански опит в туризма


Днес Кметът на Община Враца инж. Николай Иванов проведе работна среща със г-н Марио Канела – Изпълнителен директор на „Ферара Арте”- провинция Ферара,Италия.
„Ферара Арте” е институцията която организира културните събития в провинция Ферара.
На срещата бяха обсъдени възможности за бъдещо партньорство в сферата на културата и туризма, както и предоставянето на добри практики и инициативи за развитие на културата и туризма в Община Враца.

понеделник, 12 декември 2011 г.

Таекуондисти от клуб "Кум рьонг" печелят медали на Международен турнир


Повече от 300 таекуондисти от 27 клуба от България, Гърция, Румъния и Сърбия взеха участие в международния турнир България опън. Домакин на проявата бе благоевградския клуб по таекуон-до – „Фолкън“. Представители на Община Благоевград, посланика на корейското посолство в България, Grand Master Ким Унг Чол, както и представители на гръцки общини, бяха сред официалните гости на шампионата.
Надпреварата се проведе в зала „Скаптопара“ в Благоевград и бе за деца, юноши и девойки. Врачанския клуб Кум Рьонг бе представен от 20 състезатели. Възпитаниците на Илия Цветков спечелиха 4 златни, 6 сребърни и 10 бронзови отличия в индивидуалната и отборната надпревара, които класираха „Кум Рьонг“ на второ място в комплексното класиране по медали след „Фолкън“ и преди гръцкия „Хелас“, който пък спечели купата за трето място.
Медалистите:

1. Митко Димитров – 3 място форма, 2 място спаринг юн.ст.в. -63 кг

2. Владислав Стоев – 3 място спаринг юн.ст.в. -63 кг

3. Веселин Иванов – 1 място форма

4. Тодор Йорданов – 1 място форма, 2 място спаринг -45 кг юн.мл.в

5. Даниела Кочовска – 1 място форма, 2 място спаринг дев.мл.в.-64 кг

6. Томас Марков – 2 място спаринг юноши мл.в. -63 кг

7. Алекс Богданов – 2 място спаринг юноши ст.в. -51 кг

8. Памела Петкова – 3 място спаринг момичета до 155 см, 3 място форма

9. Християн Вълков – 1 място форма

10. Габриела Васева – 2 място спаринг момичета до 145 см, 3 място форма

11. Тони Руменов – 3 място форма

12. Томас Димитров -3 място форма

13. Емилия Емилова – 3 място форма

Отбор юноши мл.възраст – 3 място спаринг

Отбор юноши ст. Възраст – 3 място спаринг

Комплексно класиране по медали – Кум Рьонг с купа за 2 място.

Илия Цветков: „Отлично представяне на новите попълнения – нямат класирания в призовите тройки, но стояха много добре на състезанието и показаха отлични умения. Относно представянето на останалите от отбора – също нямам забележки, или поне не толкова съществени. Всички изиграха срещите си по най-добрия начин и вървят все по-напред в развитието си. От треньорския щаб си направихме заключенията за това как ще продължава подготовката на отборите – ще има някои промени в методиката , основно откъм силовата подготовка и издръжливостта.“

Режим на водата няма да има, засега

Кметът на Община Враца проведе работна среща с управителя на „ВиК” АД Ангел Престойски, на която е било разисквано намаления обем на язовир „Среченска бара” поради продължителния засушителен период. Спестени са повече от 1 500 000 куб м. вода. Няма опасност от воден режим през зимния период до настъпването на снеготопенето. Инж. Иванов призова гражданите към пестеливост, а като първа стъпка за реализиране на това е спирането на обществените чешми на територията на цялата община. „Обстановката не е критична ,но е тревожна” – допълни инж. Николай Иванов.

Заседаваха общинските съветници в Криводол

На 9 декември 2011 г. Общински съвет в Криводол проведе редовно заседание. В началото на заседанието клетва като общински съветник положи Христо Христов, който зае мястото на Тихомир Трифонов – избран за временно изпълняващ длъжността кмет на с. Големо Бабино.
Местният парламент одобри Доклада за междинната оценка на изпълнение на общинския план за развитие на общината 2005-2013 г. и прие Актуализиран документ за изпълнението на плана за 2011-2013 г. Съветниците извършиха вътрешни компесаторни промени в първоначално уточнения план на средствата за капиталови разходи на общината и утвърдиха общ размер на разчета за капиталовите разходи към 31.12.2011 г. – 1 466 269 лв. /капиталови разходи, финансирани с целева субсидия от Републиканския бюджет – 127 200 лв. и капиталови разходи от постъпления от продажба на нефинансови активи – 1 339 069 лв./.
Одобрена бе щатната численост на Общинската администрация от 53 бр. и 6 бр. на дофинансиране, считано от 01.01.2012 г. Общината ще има един заместник - кмет. Администрацията е обособена в две Дирекции. В Дирекция „Обща администрация” ще има два отдела: „Финансово-стопански дейности и бюджет” и „Информационно и административно обслужване. Два са отделите и в Дирекция „Специализирана администрация”: „Устройство на територията и общинска собственост” и „Проекти, програми и хуманитарни дейности”. Седем са кметовете на кметства в общината и седем кметски наместници. В кметствата ще има технически сътрудници на цял щат.
В щатната численост на персонала по основно щатно разписание за Домашен социален патронаж се съкращават пет щатни бройки.
Съветниците определиха пълномощията на кметски наместник в общината. Допълнена беше числеността на ЦДГ „Калина Малина” с. Ракево, филиал с. Галатин с една бройка несписъчен състав – огняр и числеността на ЦДГ „Радост” Криводол с една бройка несписъчен състав – „водач МПС”. С цел осигуряване на здравословно хранене на децата в детските градини и във връзка с въвеждането на единно меню, включваща пълноценна и разнообразна храна, Общинският съвет даде съгласието си дневният оклад в детските заведения от 1,50 лв. да се увеличи на 2,00 лева, считано от 1 декември тази година.
Местният парламент упълномощи кмета на общината да открие процедура за отдаване под наем на публична общинска собственост – лекарски кабинети в Поликлиника гр. Криводол и селски здравни служби в Добруша, Галатин, Лесура и Ботуня чрез публично оповестен конкурс за срок до 10 години без промяна на предназначението. Утвърдена бе процедура по продажба на недвижим имот – частна общинска собственост в с. Ракево чрез публичен търг с явно наддаване. Утвърдени бяха експертните оценки, ликвидиране на съсобственост и продажба на имоти в Лесура и Криводол.
Съветниците избраха председателя на ОбС Юрий Кацарски за делегат на общината в Сдружение „Толерантност” и кмета на общината Петър Данчев за заместник делегат. Направиха промяна в състава на Постоянната комисия по ЗМСМА, териториално развитие, екология, ред, законност и връзки с обществеността, като за председател на комисията бе избран общинският съветник Христо Христов.На заседанието на Общински съвет в Криводол, кметът Петър Данчев запозна общинските съветници с финансовото състояние на община Криводол.
"УВАЖАЕМИ ОБЩИНСКИ СЪВЕТНИЦИ,
Живеем във времена, които са тежки и белязани от сериозни предизвикателства. За съжаление финансовата криза не ни отминава така бързо, както си мислехме. 2012-та година ще бъде година на оцеляване на общината. Първата информация, с която се запознах, бе финансовото състояние на общината. Финансовото състояние на община Криводол е много тежко. Близо 1 милион и петдесет хиляди лева дължи общината към доставчици. Тези пари не само, че трябва да бъдат платени, но съществува възможност всеки един момент да бъдат блокирани сметките на общината и кредиторите да търсят задълженията си по съдебен път. Към дългосрочните задължения, се прибавя и сумата за заема в Общинска банка, в размер на 4 милиона и 105 хиляди лева. Около 400 хиляди годишно ще плаща общината за погасяването на дълга.
До края на т.г. общината очаква постъпления едва от 200 хиляди лв., а около 600 хиляди лева тежат на новото ръководство като задължения от предишната общинска управа, които трябва да бъдат изплатени до края на годината на персонала, на второстепенните разпоредители с бюджетни кредити , като не се има предвид текущите задължения към доставчици. Общинските съветници също не са получавали заплатите си от юли до октомври. По-голямата част от задълженията са направени през 2010-2011 г.
При направеният финансов анализ на текущото състояние на общинския бюджет, се установи, че са похарчени средства в размер на 340 хиляди лева от предоставените за делегираните дейности от републиканския бюджет за местни отговорности, което от своя страна е грубо нарушение на финансовата дисциплина. Последица от което са неизплатените възнаграждения на служителите в общинска администрация, персонала в системата на образованието /в частност ЦДГ/, както и на заетите в Домашен социален патронаж.
Предоставени на Община Криводол са целеви средства за изграждане на инфраструктурни обекти, които не са използвани по предназначение, в резултат на което деветстотин деветдесет и шест хиляди лева, трябва да бъдат предвидени за възстановяване или за целево разходване.
По сключени ЕСКО договори, като ангажимент на общината са просрочени задължения в размер на 78 642 лева и 216 454 лева бъдещи плащания по същите.
При ясното съзнание, че това едва ли са всички обхванати просрочени задължения и договорени бъдещи плащания, всеки ден излизат нови и нови дългове, но по-груби изчисления се формира размер от порядъка на около 6 милиона и седемстотин хиляди лева.
Натрупаните дългове едва ли биха могли да се стопят в близките 1-2 години. Факт е, че те тежат като воденичен камък и връзват ръцете ни, но и преди, и сега, си давам ясна сметка, че щом сме се заели да работим, ще го правим с поглед напред.
Изборите приключиха и с тях политическите битки. Оттук нататък са нашите общи административни управленчески действия.
Рецептата за оцеляване новият екип вижда в съкращаване на разходите на общината, събиране на задълженията и разплащане на задълженията към доставчици.
Разбира се, трябва да се започне първо основно с финансовото стабилизиране на общинския бюджет. Ще трябва екипът да насочи основно усилията си към усвояването на европейски средства, тъй като това е единствената възможност за инвестиции, която ще доведат до подобряване както на инфраструктурата на общината, така и ще дадат своето отражение върху местната икономика и оттам върху подобряването на живота на хората, които живеят в община Криводол. Решаване на проблемите за безработицата – инвестиране и партньорство с местния бизнес. Решаване и на доста сериозните проблеми в социалната сфера, което може би е най-важно – в партньорство с местния бизнес, с нестопанския сектор, с гражданите, ще трябва да търсим решаването на всички наболели проблеми на общината, защото едно управление е успешно, когато то наистина решава проблемите на хората, когато подобрява стандарта на живот на гражданите на една община.
За да излезем от тежката ситуация, ще вървим в две посоки -  ще съкратим разходите на общината – плащания на консумативи, за командировки, представителни разходи и услуги  и ще бъдем много активни в увеличаването на неданъчните приходи чрез разумното и ефективно управление на общинската собственост.
Мисля, че ще успеем да създадем една по-добра структура, една по-добра организация на работа с промени в администрацията и да се надяваме в най-близко време да имаме видими резултати и гражданите на Криводол да виждат в лицето на общината свой партньор и тя да бъде по-близко до тях, да бъде отворена към тях. Хората това искат основно от администраторите – искат уважение, искат усмивка, искат бързо действие.
С П Р А В К А
за задълженията по текущият бюджет
на Община Криводол към 08.11.2011 година

Просорочени задължения към доставчици
1 050 000
Задължения по дългосрочен кредит
4 047 000
Задължения по кредит ПУДООС
58 690
Просрочени задължения по ЕСКО договори
78 640
Плащания по ЕСКО договори
216 400
Просрочени плащания
1 291 320
Възнаграждения съветници
14 080
Общо задължения:
6 756 130 "

неделя, 11 декември 2011 г.

Близо 53 000 клиенти са обслужени в офиса на НАП във Враца

От началото на годината офиса на НАП Враца са посетили близо 53 000 клиенти. По време на кампанията за подаване на годишните данъчни декларации е било най-натоварено. Тогава са обслужени над 30 хиляди души. Средното време за обслужване на клиент е 9 минути.
Най-често използваните услуги са - подаване на данъчни и осигурителни декларации, информация във връзка със здравния статус и издаване на удостоверения.
Над 20 хиляди са приетите и обработени данъчни декларации по ЗДДФЛ и ЗКПО.
Справките декларации по ЗДДС са 27 200 бр., което е с 5,6 % повече спрямо същия период на 2010 г. Над 70 % от тях са подадени по електронен път.
Приетите придружителни писма за осигурителни декларации са 46 хиляди.
Издадените документи свързани със здравно-осигурителния статус са над 17 хил., издадените удостоверенията – 13 хил.
Служителите от сектор „Услуги за клиента” се стремят, да обслужат своевременно и с необходимото качество многобройните клиенти посетили офис Враца.

Ще има безплатни прегледи на деца от семейства с бъбречни заболявания

МБАЛ „Хр.Ботев” – Враца АД, гр. Враца и Българска Бъбречна асоциация провеждат едноседмични безплатни прегледи на деца от семейства, в които има болни от ендемичен нефрит
Изседването ще се проведе под ръководството на доц. Буева, ръководител на Киниката по детска нефрология при Медицинска академия, София и Републикански педатър.
За нуждите на прегледа е необходимо пациентите да представят готови изследвания на урея и креатинин.
Прегледите ще се състоят от 12 до 16 декември, 2011 година. За записване – телефон 0884 999 544 от 13,00 до 14.00 часа.

Агенция Франс прес: Най-бедният регион в ЕС е на ръба на оцеляването

Почти не може да се намери работа в Монтана, Враца и Видин. Безработицата в трите града се движи в диапазона между 17,6 и 19,9% през първата половина на 2011 г.

Голи полета, празни пътища, разрушени къщи и затворени училища. Добре дошли в Северозападна България – официално най-бедният регион на Европейския съюз.

"Почти няма социално-икономически индикатор, по който този регион да не е последен, както в България, така и в ЕС - заяви в неотдавнашно интервю за АФП зам.-регионалният министър Николай Нанков. - Картината там не е розова".

През 70-те и 80-те години на миналия век регионът се сблъска с масирана индустриализация,

произвеждайки стоки, които имаха пазар единствено в комунистическия пазар –

СИВ. Но когато Желязната завеса падна преди 20 години, заводите бяха затворени.

Оттогава хората са станали рядкост, обезлюдяването и застаряването на населението удря безжалостно малките градове и особено села, оставяйки в руини кипящите някога от живот училища, величествени църкви и ТКЗС-та.

"Това беше едно голямо село с 9000 души население, но сега всичко си е заминало", споделя 77-годишният Никола Георгиев, жител на село Якимово. То е разположено в сърцето на Северозападна България на около 100 км северно от столицата София.

Сега в селото живеят само 2000 души.

"Болно ми е, болно ми е за България, за любимата ми внучка, която емигрират в Италия, за да търси работа. Надявам се, че децата ни ще се върнат някой ден у дома", каза Георгиев.

Почти не може да се намери работа в близките градове Монтана и Враца, нито във Видин, намиращ се по на север.

Димящи комини на къщи и миризма на изгорели въглища са навсякъде, защото това е най-евтиният начин за отопление.

Безработицата в трите града се движи в диапазона между 17,6 и 19,9% през първата половина на 2011 г.,

или почти два пъти над средното ниво за страната - 10,3%.

Днес земеделието е основният икономически поминък в тази част на плодородната Дунавска равнина, но заради старите технологии за отглеждане добивите са ниски.

В резултат на това северозападният край е формирал едва 7,4% от БВП на страната през 2009 г. спрямо 48,3% за най-богатият югозападен регион. Той е привлякъл само 2,4% от всички чуждестранни инвестиции.

Масивният демографски срив и застаряването също са виновни,

разказа Нанков, имайки предвид "ужасяващият" спад на населението в региона с 18,3% за периода между преброяванията от 2001 и 2011 г.

"Какви деца? Няма деца тук", казва 61-годишният безработен Детелин Андреев пред местното училище в село Войница, недалеч от Видин.

"Тук са само пенсионери и безработни, купуващи храна на кредит през цялото време", споделя местният бакалин, който отказа да назове името си. Неговият магазин предлага оскъден асортимент.

Картината е още по-мрачна по западната дъга на региона по границата със Сърбия.

"Тук нямаме магазин за хранителни стоки. Нашите деца идват от време на време, за да ни носят храна и да проверите дали сме живи. Има автобус вторник и четвъртък и понякога го използваме, за да отидем на лекар", разказва 70-годишната Надежда Пешева от село Чичил.

Какво се случва, ако се разболеете в някой от другите дни?

"Отиваш там, където всички ние ще отидем – при Бог", добавя тя, сочейки към селското гробище.

"Елате при мен всички, които са уморени, и аз ще ви успокоя", гласи надпис над входа на местната църква в Якимово. Но портите й са отдавна заключени, а дуварите са покрити с некролози.

"Всичко се разпада", казва 82-годишният пенсиониран тракторист Димитър в покрайнините на село Ошане. "Те съсипаха нашите стопанства и изгониха младите хора в чужбина, но всичко е по наша вина, защото сме гласували за тях. Тази страна никога не е имала нормални лидери", казва той, пасейки своите четири или пет овце.

За зам.-министъра изходът е в повечето еврофондове за помощ и държавните пари в инфраструктура,

като паневропейският транспортен коридор номер IV и вторият мост на река Дунав за Румъния край Видин, който вече е на 70% готов.

Интензивното земеделие и туризъм, както и насърчаване на проекти за регионално развитие и инициативи за трансгранично сътрудничество с Румъния и Сърбия са други пътища за връщане на хората и изтеглянето на региона от ръба на пропастта, добавия той.

Източник:БГНЕС