Бисквитки

събота, 7 януари 2012 г.

Стотици врачани останаха на студено в един студен зимен ден


Искам да ми помогнете да намеря отговор на въпроса: „В кой век живеем?”. Нормално ли е, според вас, насред зима, при 1-2 градуса температура навън, в центъра на един град (Враца), в държава, претендираща за европейска (България), едновременно да няма ТОК, ВОДА и ПАРНО. Денят е петък – 06.01.2012 г., часът – между 11 и 15.30 ч., адресът – ул. „Найден Геров” (в моя случай) и още няколко улици наоколо. За водата – разбираемо. Явно предстои воден режим. Пък и предупреждават хората от ВиК. Е, вярно, не всички разбират, защото не всички четат, гледат и слушат врачанските медии… „Топлофикация” и тя предупреждава, като спира парното и топлата вода, та да си приготвим печките и да се топлим поне малко – на ток. Само че ЧЕЗ не предупреждава, нито пък съобщава за авария, каквато явно е имало днес. Но без ток няма как да работи парното… няма как да си пуснем и електрическа печка, а очевидно със съседите не сме подготвени за печки на дърва и въглища, с каквито се отопляват в кварталите на Враца без централно парно.
И какво се получава? В един от последните дни на ваканцията, когато повечето ученици са си вкъщи, когато бабите гледат внучетата си (в моя случай – 2-годишен малчуган), стоим в апартаментите си като в пещери. За интернет, компютри и домашен телефон да не споменавам – като няма елементарните ток и вода, как да се жалваме от липсата на достъп до гореспоменатите?
Дано да успеете да установите,, защо се получи тази ситуация и защо стотици врачани останаха на студено в един студен зимен ден. Кой ще им плати лекарствата за настинка породена от прекараните над 4 часа без отопление? Кой ще им плати унищожените електроуреди в следствие на два-три опита за пускане на тока? Кой ще им поднесе поне едно извинение (не че то ще ги стопли)?
Лично аз се надявам на по-добра комуникация с обществото от страна на монополиста ЧЕЗ и на своевременно уведомяване, за да може всеки от нас да си направи сметка, за да се спаси от студа – дали да отиде при някой роднина, в заведението в съседния квартал или просто да посъбере клечки и да напали огън пред блока, в опит да се стопли. Като преди няколко века...


С уважение,
Димитрова

петък, 6 януари 2012 г.

В Осен отбелязаха 164 години от рождението на Христо Ботев

Днес януари в село Осен се състоя тържествена церемония за отдаване на почит по повод 164-та годишнина от рождението на Христо Ботев.
          На церемонията присъстваха  и произнесоха слова и речи Юрий Кацарски – Председател на Общински съвет – Криводол и Дияна Милетиева – заместник-кмет на общината пред жители и гости на село Осен.
          Водосвет беше отслужен от свещеник Цветан.   
          Поетът Цветан Илиев прочете най-новото си стихотворение „6-ти януари”. В програмата взеха участие и Женска вокална група при НЧ „Н. Й. Вапцаров-1924” – Криводол.
          Годишнината от рождението на Христо Ботев беше отбелязана и в Криводол с презентация, представена от гл. библиотекар Христина Борисова в читалищната библиотека.

В Криводол отбелязаха Богоявление


          На 6 януари в Криводол отбелязаха един от най-големите християнски празници Богоявление. Празникът бе организиран от Община Криводол, Народно читалище „Н. Й. Вапцаров-1924” и настоятелството при храм „Света Троица”.
          Велик Богоявленски водосвет и празнична света литургия отслужи в храма „Света Троица” отец Николай. След службата свещеници и миряни се отправиха на литийно шествие от храма до мястото, където се състоя ритуалът по хвърлянето на кръста – на моста в центъра на града.
          Негово преосвещенство Траянополският епископ Киприян извърши водосвет и хвърли кръста във водите на река Лева. Тази година смелчаците бяха седем – Иван Младенов, Красимир Христов, Мирослав Антов, Сергей Валентинов, Ивайло Антов, Иво Филипов и Валентин Златков. Късметлията бе Ивайло Петров Антов от село Ракево, който успя да извади кръста от реката. Той получи благословията на Траянополският епископ Киприян  за здраве и благополучие.
Кметът на общината Петър Данчев награди победителят в ритуала и поздрави именниците, жителите и гостите на града, като им пожела да са здрави, позитивни и изпълнени с надежда през новата година.
27-годишният Ивайло получи парична награда в размер на 120 лева. Парични награди получиха и останалите шест участници.


Колко именници ще черпят във Врачанско

Днес: Йордан – 499 ,Йорданка – 437, Йорданка – 437
Утре: Иван – 2135, Иванка – 92, Ивана – 758.
Много са и всички да са здрави и щастливи! За многая лета!





Театърът представя

10.01.`12 г. – вторник в „Сфумато” от 19 часа

„Танго” от Славомир Мрожек


11.01.`12 – сряда в Камерна зала от 19 часа

„Сладкиш от любов” по Карло Голдони

12.01.`12 г. – четвъртък в Камерна зала от 19 часа

„Сладкиш от любов” по Карло Голдони

13.01.`12 г. – петък в Камерна зала от 12 часа

„Обувки за щастие” по Братя

14.01.`12 г. – събота в Камерна зала от 10.30 часа

„Обувки за щастие” по Братя Грим


четвъртък, 5 януари 2012 г.

Необходими са само два документа за ползване на данъчното облекчение за млади семейства



НАП изисква само два документа, за да се ползва данъчното облекчение за ипотечни кредити, предназначено за млади семейства. Условията са към данъчната декларация да се приложи само документ, издаден от банката кредитозаемател, в който е описан размерът на направените лихвени плащания през годината. Второто изискване за ползване на облекчението е да се приложи и декларация от съпруга или съпругата, че няма да се възползва от намалението на данъка.
Данъчното облекчение за млади семейства дава възможност да се приспаднат от данъчната основа лихвените плащания по ипотечен кредит за закупуване на жилище. Приспадането от данъчната основа означава, че със сумата, платена за лихви по ипотечен кредит се намалява сборът от всички доходи на физическото лице, а не дължимият данък.
Условия
Облекчението може да се ползва ако едновременно са изпълнени следните условия:


1.      Договорът за ипотечния кредит е сключен от лице, което има граждански брак. Гражданският брак трябва да е сключен преди договора за ипотечния кредит и да не е прекратяван към 31 декември на годината, за която се ползва данъчното облекчение за млади семейства.
2.      Поне единият от двамата съпрузи не е навършил 35-годишна възраст към датата на сключване на договора за ипотечен кредит.
3.      Ипотекираното жилище е единствено жилище за семейството през данъчната година.  Данъчното облекчение за млади семейства не може да се ползва, ако за обезпечение служи друго жилище, а не закупеното с кредита.
4.      Облекчението може да се ползва за направени през годината лихвени плащания по първите 100 000 лв. от главницата.
5.      Лицето представи писмена декларация от съпруга/та, че няма да ползва данъчното облекчение за 2011 г.
Декларация
Облекчението се ползва с подаването на данъчна декларация за облагане на доходите на физическите лица до 2 май 2012 г. в офиса на НАП по постоянен адрес. Към декларацията задължително трябва да приложите и документ, издаден от банката кредитозаемател, удостоверяващ размера  на направените през годината лихвени плащания по първите 100 000 лв. От главницита по ипотечния кредит за закупуване на жилище.
Процедура по възстановяване на сумите
Служителите в НАП приемат всички годишни данъчни декларации за доходите на физическите лица от 2011 г., подадени в срок не по-късно от 2 май 2012 г. Те проверяват данните в декларацията и приложените към нея документи. Ако в резултат на това, че ползвате облекчението, се е получил надвнесен данък върху доходите, той ще ви бъде възстановен в 30-дневен срок от подаването на декларацията. Уверете се, че сте вписали коректно номера на банковата си сметка (на стр. 3 от основната част от декларацията), по която да ви бъдат преведени парите. Когато сумата за възстановяване е над 500 лв., служителите на НАП ще изготвят официален писмен документ – акт за прихващане или възстановяване. В него ще опишат размера на данъка за възстановяване и, ако имате, неплатените ви данъчни задължения. Сумата от облекчението се прихваща, ако имате дългове към бюджета или се възстановява по посочена банкова сметка  в случай, че нямате неплатени публични дългове. Актът за прихващане или възстановяване задължително се подписва от служителя на НАП и от лицето, ползващо облекчението. Когато документът е готов, ще бъдете потърсени по телефона, за да посетите офиса на приходната агенция и да подпишете акта.
Допълнителна информация за ползването на данъчното облекчение за млади семейства можете да получите на телефона на информационния център на НАП 0700 18 700 на цената на градски разговор от цялата страна.

Групата на ГЕРБ в Общински съвет – Враца направи дарение

Групата на ГЕРБ в Общински съвет – Враца направи дарение от 20 футболни топки на детско - юношеската школа на ПОФК Ботев - Враца. На събитието присъстваха председателят на Общински съвет – Враца, инж. Петя Аврамова, зам. председателят Малина Николова, председателят на групата на ГЕРБ Пламен Кръстев, Момчил Калистратов, Пламен Николов, изпълнителен директор на Ботев – Враца, Емил Маринов, директор на ДЮШ на Ботев - Враца,
„Благодарим за милия жест и нека тези топки често попадат в противниковите врати!” – пожела изпълнителния директор на Ботев – Враца.
След кратко обсъждане  на проблемите и възможностите за развитие на детско - юношеската школа, инж. Петя Аврамова заяви, че групата на ГЕРБ в Общински съвет – Враца винаги ще бъде отворена към техните проблеми и нужди, както и че усърдно ще работи за тяхното разрешаване.


Спипаха крадци на семе


Вчера  в приемната на МВР в с.Крива бара, се явил И.И./34г./ от същото село, който заявил, че на 02.01.2012г., от склад за съхраняване на селскостопанска продукция в сграда на бившето ТКЗС -Крива бара, неизвестни лица са откраднали  700 кг. слънчогледово семе. След ОИМ е установено,  че извършители на престъплението са лицата:  Т.К./32г./ и А.К./33г./ от същото село. Полицейските служители са установили,че семето е продадено в маслобойна в с.Градешница, срещу което двете лица са получили  370лева и 5литра олио. Парите и олиото са върнати на собственика- И.И.

сряда, 4 януари 2012 г.

Сключен е договор за обществени трапезарии

На 03.01.2012 г. бе сключен договор между Фонд „ Социална закрила”  и Община Враца за реализиране на социалната услуга „ Обществени трапезарии”.
Услугата ще се предоставя в периода 03.01.2012 г. – 30.04.2012 г. и е финансирана от фонд „ Социална закрила” към Министерство на труда и социалната политика.
Комисия с постоянен характер за подбор на бенефициенти, определена със заповед на кмета на Община Враца, разгледа 108 броя заявления-декларации, подадени в периода 27.12.-30.12.2011 г. и одобри 98 лица и деца, отговарящи на критериите, определини от фонда, както следва:
-          Лица и семейства на месечно подпомагане с доход по-нисък от диференцирания минимален доход ( чл. 9 от ППЗСП) – 50;
-          Лица с доказана липса на доходи и близки, които да се грижат за тях –14;
-          Самотно живеещи лица и семейства, получаващи минимални пенсии/ пенсии за осигурителен стаж и възраст; пенсии за инвалидност; наследствени пенсии/ - 34;
            От общия брой ползватели – 34 са деца от многодетни семейства, отговарящи на критериите.
            Одобрен е и списък на лица, за които се изисква актуална информация и които са включени в листа  „ Чакащи”, с общ брой – 10 лица и деца.
            Услугата ще се предоставя в два общински стола на ОП „ Социални дейности”:
            -  стол на ул. „ Стоян Заимов” № 2 - Враца
 и
            - стол на ул. „ Екзарх Йосиф” № 75  - Враца.

            Потребителите ще получават топъл обяд - супа, основно ястие и десерт всеки работен ден.
            Поради ниския брой подадени заявления и поради факта, че се очаква актуализация на базата данни от месец декември 2011 г. в Дирекция „ Социално подпомагане”, Комисията взе решение да се приемат заявления – декларации за ползване на услугата до 31.01.2012 г.

Хванаха улични крадци

На 03.01.2012г., в 19.48ч. в РУ Полиция-Враца е получено съобщение от Т.М./70-годишна/ от гр.Враца, която е заявила, че около 19.45ч. в гр.Враца,  ул.”Братя Миладинови”, двама непознати са издърпали от ръката й  дамска чанта, в която имало  лични документи и 200 лева. След бързи ОИМ е задържано едно от лицата- А.А./19г./ от гр.София. Установено е, че заедно  с него е бил и  Ц.Х./18г./  от гр.Криводол, криминално проявен и осъждан за кражби, който е открит и задържан в гр.Криводол. След обход в  района на ул.”Пършевица” е намерена дамската чанта с намиращите се в нея вещи и пари. Двете лица са  задържани за срок от 24 часа. Образувано  е дознание.


Епископ Киприан ще хвърли кръста в Криводол


          Община Криводол, НЧ „Н. Й. Вапцаров-1924” и Настоятелството при храм „Света Троица” гр. Криводол организират на 6 януари /петък/ 2012 г. Общоградско честване на Богоявление.

В програмата:

7,45 часа – Света литургия в храм „Света Троица” – гр. Криводол

8,45 часа – Богоявленски водосвет в храм „Света Троица” – гр. Криводол

9.30 часа – Хвърляне на кръста във водите на р. Лева от Траянополският епископ Киприян -  място – моста на река Лева

На 6 януари 2012 г. от 14.00 часа в село Осен – Тържествена церемония за отдаване на почит по повод 164 годишнина от рождението на Христо Ботев.

вторник, 3 януари 2012 г.

АЕЦ “Козлодуй” с нов производствен рекорд

За дванадесетте месеца на 2011 г. АЕЦ “Козлодуй” произведе 16 314 271 МWh електроенергия. Това поставя рекорд в експлоатацията на 1000-мегаватовите 5 и 6 блок и надвишава с 549 166 МWh досегашното най-високо годишно производство, постигнато през 2008 г. Резултатът на АЕЦ “Козлодуй” се нарежда сред водещите световни постижения на атомни централи, експлоатиращи този тип реактори. Коефициентът на използване на инсталираната мощност през изминалата година надхвърля 93%, което също е рекорд в експлоатационната история на двата блока.
Производственият план за 2011-а от 15 267 560 МWh бе изпълнен още на 11 декември. Отличните резултати на АЕЦ “Козлодуй” през изминалата година се дължат на високото качество на работа на персонала на централата и на политиката на управление на Дружеството, в основата на която стои увеличаването на производството на електроенергия без компромиси с безопасността.
Днес, 3 януари, 1000-мегаватовите енергоблокове работят със 100% натоварване на мощността.

Кметът на Враца очерта приоритетите за 2012

Кметът на общината инж.Николай  Иванов проведе днес първата пресконференция за тази година на която пожела на представителите на медиите здраве, успешна и спорна нова година за Враца и врачани.
Инж..Николай Иванов подчерта,че един от приоритетите на общинското ръководство през тази година ще бъде осигуряване на заетост чрез активно участие на общината за привличане на публични средства,активна социална политика и съдействие на местния бизнес и привличане на чужди инвеститори и подчерта , че в тази насока е намалена такса битови отпадъци за бизнеса.
Друг приоритет който очерта кмета това е привличането на средства по Национални и Европейски програми и в тази връзка той обяви,че Община Враца подготвя проектно предложение по Красива България и Оперативна програма Регионално развитие за разработване на стратегия за туристически продукт, чиито срокове са предстоящи съвсем скоро.
Предстои подготовката на бюджет 2012 като ще се търсят възможности за подобряване на инфраструктурата за участъците в който ще има нова водопроводна и канализационна мрежа,тъй като в проекта няма предвидени средства за преасфалтиране на улици.
На проведената пресконференция кметът представи информация относно състоянието на сепариращата инсталация на Регионалното депо за твърди битови отпадъци.
На 23 и 24 декември 2011 година на обекта е  доставено оборудването за сепариращата инсталация на обща стойност 2 255 690,90лева. От тях са разплатени 1 585 004,82лева, за доставка на същото.
На строежа са извършени видовете СМР по части конструктивна, площадков,водопровод и канализация и доставката на сепариращата инсталация. Работи се по част архитектура,като са монтирани покривните и фасадните панели по северната,западната и южната фасади заедно с дограмата. Работи се по вертикалната планировка, шлайфната бетонова настилка е завършена на цялата сграда.Изпълнените видове СМР са на стойност 3 300 000 лева.
За обект „Сепарираща инсталация за битови отпадъци на Регионалното депо за твърди битови отпадъци „ съгласно Приложение № 7 към чл.21,ал.1 от Закона за държавния бюджет на Република България 2011 г. на Община Враца са осигурени 3 300 000 лева и същите са изразходени. В момента разполагаме с 170 000 лева преходен остатък от 2010 година,който ще се изразходва за дейности по изграждането на сепариращата инсталация. На 5 януари пристига екип от МУТ –Унгария за монтаж на оборудването на сепариращата инсталация.
 Кметът на общината припомни, че за обект изграждане  на клетка 2.1 към Регионалното депо за ТБО средствата са в размер на  3 215 050 лева, за СМР са изразходени 2 274 000 лева. Изплатена са 60% от сумите, а останалата част -40% след приемането на обекта.
В „Екопроект” ООД  общият капитал е 4 212 280 , от който 315 960 дяла по 10 лева притежава Община Враца или 75% и 25 % притежава Община Мездра съответно 105 320 дяла по 10 лева.
Очаква се в края на месец март тази година да започне експлоатацията и на двата обекта на Регионалното депо за ТБО.
На зададен въпрос относно генералното спонсорство за ПОФК „Ботев-Враца” от Феликс Монел, кметът на общината разясни, че е проведена среща с господин Монел, на която е разисквано неговото предложение, но до конкретни ангажименти от страна на Община Враца не се е стигнало.
Кметът на Общината обяви, че не може да вземе такова решение и добави, че срока който е поставен от господин Монел е твърде кратък 31.12.2011 година.
Осигуряването на спонсор на футболният отбор може да стане само, след провеждане на Общо събрание на футболния клуб на което да се даде възможност на всички заинтересовани футболни деятели във града да участват и когато има готовност за такова нещо, което да е подплатено със прозрачност и чист капитал – добави още кметът.
 За тържеството в новогодишната нощ са изразходени общо 7 430 лева от които :

-         наем сцена, дисководещ и духов оркестър 3 000 лева;

-         хонорар на дует „Шик” – 3 500 лева;

-         хонорар на Junk Yard300 лева;

-         вино за гражданите – 400 лева;

изпити са 93 литра вино

-         пластмасови чаши -30,00 лева.

Кметът на Общината благодари на фирмите, които се отзоваха на с отправеният   апел за закупуване на коледна украса, а именно:   

-„Холсим”АД- 2 450 лева за закупуване на снежен човек;

- „Фонема” – 200 лева – светещи рингове;

-„Вратица” – 200 лева – светещи рингове;

-„Елитком” - 200 лева – светещи рингове.

- фирма от Ботевград дари фойерверки  за тържеството в новогодишната нощ.

Наследник на Цвета Кръстенякова по следите на родовата памет


Отдел „Краезнание” на Регионална библиотека „Христо Ботев” е първата спирка от непривичното пътешествие, което този път предприема младият моряк Ивайло Кръстеняков. Всичко започнало, когато при едно от завръщанията си в родената варненецът решил да подреди семейния архив и да създаде негов електронен вариант на собствения си компютър. Пожълтели фотографии и документи, записани интересни случки, свързани с живота на неговите предци… Така открил името на Цвета Кръстенякова и нейния род, но за жалост в богатия семеен архив за първата учителка във Враца намерил само две изрезки от стар вестник. Решил да проследи Врачанския клон на родословното дърво, което е свързано с фамилията Кръстенякови, като за целта предприел проучване във Враца. Надява се освен материали от културните институции – библиотеката, архива и музея, да успее да открие и такива в частните семейни и фамилни архиви на старите врачански фамилии.
Калина Тодорова

Взлом в гробища

Вчера в РУП Мездра е получен сигнал, че три лица извършват кражби в гробищния парк в гр.Мездра. Изпратеният на място патрул е установил и задържал лицата: Н.Т./11г./ от гр.Мездра, А.И./20-годишна/  от гр.Враца, М.И./20г./  от гр.Мездра. В лицата са намерени  6 метални стойки / метални масички/, които били откраднати от  шест гробни места в гробищния парк.

Малолетни разбиха кафеавтомат

В полунощ в 23.30ч. от  тел.112 е получено съобщение, че лица разбиват  автомат за кафе в гр.Враца,  ул.”Ген.Леонов” №60. На място е установено, че е разбит  панел на машината, откъдето е извършена кражба  на монети на обща стойност 50 лева. След заградителни мероприятия са задържани извършителите на кражбата: В.В./17г./, Б.И./15г./,Д.С./15г./ от гр.Враца.

Влак прегази мъж

На 02.01.2012г., в 21.30ч. в РУТП-Мездра е полученсо съобщение, че в района на старата ж.п гара в гр. Враца,  БВ София-Лом е блъснал  застанал на линията мъж. Мъжът е загинал. По първоначални данни се касае за самоубийство. Самоличността на мъжа не е установена. Описание на трупа: мъж на възраст 35-40 години, висок около 170 см, телосложение нормално, към слабо, тъма  коса, светла кожа, облечен с 2 тъмни пуловера, черна връхна дреха с качулка, , черни панталони, кафяви обувки. Трупът е извозен в  МБАЛ-Враца. Влакът  е престоял 100 минути. По случая в РУТП-Мездра е образувано дознание.

Заседаваха съветниците в Криводол

На 30 декември 2011 г. Общински съвет гр. Криводол проведе редовно заседание. Съветниците одобриха назначаването на кметски наместници в кметствата Ботуня, Главаци, Големо Бабино, Добруша, Осен и Фурен. Упълномощиха кмета на общината да извърши процедура по предоставяне на безвъзмездно ползуване на пет броя апартаменти, находящи се в бивше Ученическо общежитие за срок от 5 години на Областна дирекция „Земеделие” гр. Враца. Дадоха предварително съгласие за преминаване на трасе на обект „Преносими газопроводи високо налягане с АГРС от ПГХ Чирен до гр. Козлодуй и гр. Оряхово” през имоти общинска собственост в землището на с. Осен.
Одобрена беше План-сметка за определяне разходите на общината за събиране и извозване на битови отпадъци, транспортиране до ДТБО-Монтана и поддържане на чистотата на териториите за обществено ползване през 2012 г., като предвидените разходи са в размер на 150 000 лева. Приети бяха промени в Наредба № 12 за определяне и администриране на местните такси и цени на услуги в общината. Такса битови отпадъци остава непроменена. Тя ще се заплаща на две равни вноски от 1 март до 30 юни и до 30 октомври на годината, за която се дължи. На предплатилите за цялата година до 30 април се прави отстъпка от 5%.
Общинският съвет даде съгласието си за създаване на общинско предприятие за комунални дейности и услуги на територията на общината, като възложи на кмета да приведе в изпълнение процедурата и да бъде изготвен проект за Правилник за дейността на общинското предприятие.
Утвърдени бяха и останалите предложенията, свързани с управление и разпореждане с общинско имущество.

Спокойни дни в болницата във Враца

В почивните дни – от 31,12,2011 година до 02.01.2012 година  включително, през Спешно отделение на МБАЛ „Хр. Ботев” АД, гр. Враца са преминали 257 човека. От тях 31 са настанени за стационарно лечение в болницата.
Няма регистрирани приети пациенти, пострадали от неправилно боравене с пиротехнически средства и фойерверки, с алкохолни натравяния, както и пострадали  от тежки пътни или битови инциденти.
По мнение на дежурните в Спешно отделение, празничните дни са преминали много спокойно в сравнение с предишни години.      

понеделник, 2 януари 2012 г.

Момиче е първото бебе за 2012 година

Първото бебе за тази година, родено в МБАЛ „Хр. Ботев” АД, гр. Враца е проплакало в 4,35ч. на 2 януари 2012 година. Детето е трета рожба на 28 годишната майка. Момиченцето се е родило 3 килограма, 49 сантиметра и ще се казва Лора.
Първото бебе за тази година се е появило с професионалната помощ на д-р Миткова и акушерка Даниела Борисова.

Коледно-новогодишен концерт стопли сърцата в Бърдарски геран

В навечерието на Новата годиина Народно читалище „Съединение-1923” представи на многобройните си почитатели по цял свят своя концерт „Въз Бетлема”. Този път концертът бе осъществен в благодатната атмосфера на много дарителски инициатиативи.
 Салонът посрещаше своите гости с обновен вид – нови завеси красят вече сцената, а закупуването на плата дължим на участието на Танцов състав „Палкенче” в предизборните събрания на отминалите местни избори. С хонорара от тези участия е закупен плата на сияещо изглеждащата сцена. Тежката завеса, която от десетилетие вече не работеше поради изгниването на плата, вече тържествено се спуска и вдига, греейки в своето тъмночервено със златни ресни велоколепие. Ушиването на всички завеси дължим на Мария Караджова – председател на читалищното настоятелство.
Изложба във фоайето на читалището от красивите сувенири, изработени от природни материали от д-р Мария Пенкова посрещаше гостите с подканящото предложение парите, събрани от продажбата на експонатите, да бъдат дадени за ушиване на костюми за певческия състав.
Бетлемът на Петя Бобойчева пък подканяше всички да очакват с още по-голямо нетърпение срещата с пиесата, обявена в програмата.
Със затаен дъх публиката потъна в красотата на песента „Тиха нощ”, изпълнявана от певческия състав, а завесата се вдигна, за да представи за пръв път пиесата „История една”. Автор на текста е отец Койчо Димов, сценография и режисура – Петя Бобойчева, в ролите – Цветомила Бобойчева и Стоян Гюров.
Другата изненада на вечерта бе сценката „В сладкарничката малка”, чийто автор е Иванчо Франев. В ролите – Иванчо Франев и Петрана Иванова, подпомагани активно от целия певчески състав при читалището.
Зимни детски песнички и буйни ритми от различни етнографски области се редуваха, а час и половина премина наусетно и за участниците и за зрителите.
По време на концерта Нора Янева отново представи своята идеи да дарява направени от нея цветя от плат, които да се продават на цена от пет лева и приходите да отиват във фонда за Бърдарски геран. Конкретното предложение, което се избистри в периода на тази кампания е, парите от продадените цветя да отидат за ремонт на детската площадка в селото. Благотворителната инициатива срещна много привърженици и 20 броя цветя бяха разпродадени от началото на кампанията на 17 декември до края на месеца.
 Споделянето на концерта ни в световен мащаб е възможно благодарение на закупената видео камера по проекта „Работилница „От Имало едно време” до Network”, благодарение на помощта на Фондация “Работилница за граждански инициативи”по програма “Живо наследство” с финансовата подкрепа на Фондация „Америка за България”.