Бисквитки

събота, 21 януари 2012 г.

Деца от Оряхово поздравиха баби

На тебе, бабо, поклон до земята!
В този хубав зимен ден, който е на баба посветен,
след като мислихме, кроихме,
ние- вашите внучета - решихме:
Да ви повеселим, да ви разсмеем, а даже и да ви попеем.
Така децата от ПГ „Мики Маус”-5 г. при ЦДГ ”Дружба” поканиха своите баби на празника „Бабинден”, организиран от педагогическия екип на групата.

Отриха модерна нарколабортатия


Вчера служители на ОД МВР Враца извършиха  полицейска проверка в стопанска постройка /бивш  краварник/, в стопанския двор на село Върбешница община Мездра. По време на проверката две лица са направили опит да избягат, прескачайки масивната ограда, при което същите са били задържани. Установено е, че това са лицата: В.С./47г./ и Л.А./42г./ от гр.София, криминално проявени,  осъждани.
При огледа на сградата с размери  60/16 метра, са открити работеща инсталация за отглеждане на растения от рода на конопа, помещение с инсталация за отглеждане на разсад от конопени растения. Иззети са 3 915 растения с височина между 80-110 см., които при извършения полеви наркотест реагират на канабис, 2 858 растения с височина от 5-100 см., които при извършения полеви наркотест реагират на канабис. Общото количество иззета зелена листна маса е около 190 кг.
Открита е работеща инсталация оборудвана с дизелов генератор, вентилационна система, водонапоителна система, въздухопроводи, изградена отоплителна и осветителна система от кварцови лампи, UPS батерии, различни препарати и торове за растителна защита и други материали.
За случая е уведомена прокуратурата в Мездра. Образувано е дознание  за престъпление по чл.354в, ал.1 от НК.  Лицата Л.А. и В.С. са задържани за срок от 24 часа в РУ Полиция – Мездра. Двете лица са осъждани за различни престъпления- по Чл.227б от НК, измами  с предприсъединителните фондове на ЕС и други,

Новите моменти в работата на лекарите от извънболничната помощ бяха обсъдени на среща в РЗОК


Новите моменти в работата на общопрактикуващите лекари и специалисти през 2012 г. бяха обсъдени на работна среща, която се проведе в петък -20 януари, в РЗОК-Враца с представители на РК на БЛС и ръководството на здравната каса. 
По искане на РК на БЛС  ръководството на здравната каса направи отчет по изпълнението на възложените и изпълнените през 2011 г. медицински направления за консултация и съвместно лечение, и стойностите на издадените от личните лекари медико-диагностични изследвания или т.нар. регулативни стандарти.
По методика, утвърдена от НЗОК, общо през 2011 г. за регион Враца са били определени 184 353 бр. медицински направления за консултации с лекари специалисти, като се очаква реализацията на тези направления за 2011 г., след обобщаването на национално ниво, да  е в рамките на тези стойности. За същия период са възложени 1 857 293 лв. за извършване на медикодиагностични изследвания на пациенти, като част от тях са реализирани в лаборатории извън областта
След извършеният анализ стана ясно, че на регионално ниво остава неизползваем ресурс от средства за медицински консултации и лабораторни изследвания, реализиран от някои лекари. В тази връзка двете страни се договориха РК на БЛС да уведомява с писмо съответните изпълнители на медицинска помощ да връщат обратно в здравната каса неусвоеният им финансов ресурс за консултации и изследвания, за да може да се извършва допълнително разпределение и да се компенсират онези лични лекари и специалисти, които действително се нуждаят от допълнителен брой направления и изследвания за своите пациенти.
Ръководството на РЗОК обсъди с представителите на лекарската колегия новите моменти, залегнали в работата им през 2012 г. Сред тях са провеждане на диспансерното наблюдение на повече хронични заболявания, възможността да сключват договори с дежурен кабинет за осигуряване на медицинска помощ на пациенти извън обявения си график, както през почивни и празнични дни.
Бяха дискутирани и въпроси, касаещи освидетелстването на пациенти от ТЕЛК. Стана ясно, че във връзка с медицинската експертиза на работоспособността някои специалисти изискват неправомерно от личните лекари издаването на направления за консултация.
Срещата премина в конструктивен и ползотворен за двете страни диалог. Това е първата от поредици срещи, които здравната каса ще направи със своите договорни партньори – в т.ч лекари специалисти и  болници, по повод новите моменти, залегнали в работата  на всеки един от тях през 2012 г.

Акушер-гинекологичното отделение в МБАЛ ”Хр. Ботев” - Враца днес отбелязва Бабинден


               С водосвет и тържество, лекари и акушерки от Акушер-гинекологичното отделение  и Неонатологично отделение във врачанската болница отбелязват днес професионалния си празник – Бабинден.
                   За тържеството присъстваха ръководството на МБАЛ „Хр. Ботев“, Областния управител – г-жа Владимирова, кметът на община Враца – инж. Н. Иванов, зам. кметът – Св. Луканов, директора на филиала към Медицински университет София – доц. Маринова, Директора на Детска ясла „Българчета” – В. Заркова и много други.
                   По традиция, в отделението бе извършено „класиране” на лекари и акушерки, водили най-голям брой раждания. За първи път бе връчен приз „Златни ръце” на лекар, акушер-гинеколог. Призът бе връчен на д-р Иван Кръстев, началник на АГО в МБАЛ „Хр. Ботев”, гр. Враца.
                   Първото място по брой водени нормални раждания бе присъдено на акушерка Янка Найденова от АГО. За операционна акушерка, с участие в най-много оперативни раждания, грамота получи Боряна Недкова.  От Неонатологично отделение бе отличена акушерка Илиана Димитро
* * *
                   В Акушер-гинекологичното отделение на врачанската болница работят 36 професионалисти с началник отделение д-р Иван Кръстев. Девет са лекарите, като осем от тях имат специалност акушер-гинеколог. Средната възраст на лекарите е 49 години
20 акушерки, ръководени от старша акушерка Виолета Цветанова, магистър по медицински грижи, професионално подпомагат дейността на лекарите. Средната възраст на акушерките е 42години.
                   Отделението разполага с 27 легла, като 9 са в Родилен сектор, 13 са в сектор Патология и 5 – в сектор Гинекология.
Участницте в тържеството бяха поздравени от малчугани от детска ясла "Българчета" с директор Ваня Захариева.  

* * *
                   От началото на годината до момента в АГО има 34 раждания, като са се родили 33 бебета – една двойка близнаци От тях 16 са момичетата и 19 – момчетата.
                   На днешния ден се родиха 4 бебета – 2 момичета и 2 момчета.
* * *
                   Петстотин седемдесет и две /572/ са ражданията през изминалата година в МБАЛ „Хр. Ботев“, гр. Враца. 576 са бебета, като 294 от тях са момчета, а с 12 по-малко – 282 са момичетата. От родените във врачанската болница бебета има 4 двойки близнаци
                   Най-младата майка е на 14 години, а най-възрастната е на 43 години. 27% от ражданията в АГО отделението на врачанската болница са извършени чрез метода „Секцио Цезареа”.
                   Най-лекото бебе, което е проплакало във врачанската болница за миналата година е с тегло от 700 грама, което близо 7 пъти по-малко от най-голямото бебе с тегло от 5,050 кг.


петък, 20 януари 2012 г.

Нова програма за безстопанствени кучета

Зам.-кметът на Община Враца Светозар Луканов проведе днес работна среща с представители на различни институции във връзка  учредяването на комисия за работа по нов общински план–програма за овладяване популацията на безстопанствени кучета.
На срещата присъстваха: д-р Милчо Костурков-Директор на Областна дирекция по безопасност по храните; д-р Здравко Златев-общински съветник; д-р Панталеев – официален ветеринарен лекар за Община Враца от Областна дирекция по безопасност по храните; д-р Христофор Хитов-представител на ветеринарен комплекс „Компаньон” с когото Община Враца има сключен договор за обезпаразитяване, кастарация и ваксинация с Община Враца
На срещата представителите на институциите се запознаха с проблемите по приетата програма през 2008 г.  за овладяване на популацията на безстопанствените кучета и по-конкретно със процедурата по изграждане на приюта за безстопанствени кучета, възможностите за лицензиране на амбулатория за работа с наркотични вещества, необходими за залавянето на безстопанствените кучета.
Беше коментирано и необходимостта от сформирането на екип за изработване на нова програма за овладяване на безстопанствените кучета в който ще бъдат поканени представители на НПО и правозащитните организации.


Покана

На основание чл.11,ал.6 и чл.30,ал.4 от Закона за общинските бюджети,чл.29 и чл.58 от Наредбата за съставяне,изпълнение и отчитане на  Общинският бюджет
КМЕТЪТ НА ОБЩИНА ВРАЦА
инж. Николай Иванов
Кани гражданите на общината, кметовете на кметства, юридически лица, представители на средствата за масова осведомяване, ръководители на бюджетни звена, на граждански сдружения, общински съветници и други заинтересовани лица да вземат участие в
ПУБЛИЧНОТО ОБСЪЖДАНЕ НА
Отчет за изпълнение на бюджета за 2011 г. и Проектобюджета на Община Враца за 2012 година на  26 януари/ четвъртък / от 17,15 часа в Градска концертна зала на Община Враца.
Подробна информация можете да намерите на официалният сайт на Община Враца www.vratza.bg ,секция „Общински бюджет”.
ЗАПОВЯДАЙТЕ!

Пазарен ден във Враца

Петък е пазарен ден, но има толкова "много" купувачи, че един търговец е заспал от скука...

Театърът представя

21.01.`12 г. – събота в Куклена зала от 10.30 часа
„Малки куклени истории” от Рада Москова


24.01.12 г. – вторник в Камерна зала от 19 часа
„Рейс” от Станислав Стратиев


25.01.`12 г. – сряда в Камерна зала от 19 часа
„Шекспир – Събрани съчинения” от Джес Адам Даниъл


26.01.`12 г. – четвъртък в Камерна зала от 19 часа
„Танго” от Славомир Мрожек


27.01.`12 г. – петък в ЦДГ „Вълшебница” от 10.30 часа
„Тримата снежковци”


28.01.`12 г. – събота в Куклена зала от 10.30 часа
„Червената шапчица”


31.01.`12 г. – вторник в Камерна зала от 19 часа

„Най-истинсският” от Григорий Горин 


Хванаха наркопласьори


При  обход в ж.к.”Сениче”, гр.Враца,  полицейски служители забелязали  край  пътя  между ж.к.”Сениче” и кв.Кулата лек автомобил „Фолксваген Голф”.  При извършената проверка в автомобила са установени лицата: Т.С./27г./от гр.Враца, криминално проявен и осъждан за притежаване на наркотични вещества;  К.Х./24г./ от гр.Враца, криминално проявен за грабеж, който  по време на проверката изхвърлил през прозорец на автомобила две хартиени сгъвки зелена суха листна маса с тегло около 3 грама, която след извършен полеви наркотест реагира на канабис. Лицата са задържани за срок от 24 часа. Образувано  е дознание.

109 % е изпълнението на годишния план за данъчните приходи в офис Враца


            През 2011 година офис Враца събра 88 млн.лв. данъчни и осигурителни приходи,  това е със 7.6 млн.лв. повече в сравнение с предходната година.
            В резултат на предприети мерки за събиране са погасени 18.2 млн.лв. просрочени задължения, в т.ч. 8.4 млн.лв. данъчни и 9.8 млн.лв. осигурителни вноски.                                              
            Приходите от данъци са се увеличили с  5.4 млн.лв., спрямо  миналата година, или отчетен ръст от 15 %. Изпълнението на годишния разчет е  109 %.
             Този ръст основно е формиран от данъка върху добавената стойност, при който се отчита увеличение от 5.1 млн.лв. Касовото изпълнение на този данък възлиза на над 20 млн.лв. и е с най-голям относителен дял в общите данъчни приходи – 48.7 %.
            При осигурителните вноски е установен ръст, спрямо м.г.  в размер на  2.2 млн.лв. Увеличението се дължи на приходите от ДОО, които са с 2.1 млн.лв. повече в сравнение с 2010 г. Намаление се наблюдава при постъпленията от здравни вноски в размер на 187 хил.лв.
            Към 31.12.2011 г. изпълнението на общия годишен план е 99.5 %.

Кмет пита села за бюджета

в Клуба на пенсионера в село Паволче се проведе общоселско събрание, на което присъства Кмета на Община Враца инж.Николай Иванов.
"Целта на това събрание е да чуя вашите мнения и предложения за включване в бюджет 2012 и заедно да търсим възможности за решаване на проблеми в селото...”. – каза кметът на общината
На събранието бяха поставени проблеми, свързани със ремонт на тротоарите, бетониране на улиците, ремонт на сградата на кметството, подмяна на дограмата на училищната сграда, изграждане на канализация и подмяна на водопроводната мрежа.


четвъртък, 19 януари 2012 г.

Приета е структурата на общинската администация във Враца


На изънредно заседание днес обинскит съвет прие структурата на кметската администрация с 20 гласа за, 9 против и 4 въздържали се. 

„В и К” ООД гр. Враца награди най-коректните си потребители за 2011 година


Пълни кошници с подаръци на стойност 100 лева подари ВиК - Враца на 10 редовно плащали през цялата година абонати на дружеството от област Враца. Във всяка община беше изтеглен по един абонат, погасявал редовно задълженията си за вода през миналата година и с най-голяма стойност на фактурата за месец декември 2011г.
Така 10 абоната бяха изненадани от служители на дружеството с неочакван подарък.
Всички приеха изненадата с голямо удоволствие и благодарност към дружеството.
          Ръководството реши тази томбола да стане традиция и още в края на тази година да обяви големи награди за най-редовните и коректни свои потребители.

Баба не доживя до 100 години

Вчера в пожарната във Враца е получен сигнал за пожар в къща в намираща се на ул.”Ангел Кънчев” №23.  При извършения оглед е намерен трупа на 99-годишната  Е.М. Причини за пожара: небрежност при боравене с осветителен уред -  саморъчно изработена лампа. Образувано  е дознание.

Жители на село направиха своите предложения за включване в бюджет 2012

Кметът на Община Враца инж.Николай Иванов присъства на общоселско събрание в с.Згориград, Община Враца на което жителите на селото направиха своите предложения за включване в бюджет 2012.
Хората от селото споделиха, че един от основните проблеми е свързан с липсата на канализация и необходимостта от подмяна на водопроводната мрежа. 
След проведените разговори  кметът на общината пое ангажимент   в скоро време да  започне ремонтът на помещенията на детската яслена група и в спортния салон в сградата  на училището да се изгради тоалетна и да се прокара вода в същия,  както и да се изготви проект за канализация в селото  и да се търсят възможности чрез външно финансиране за решаването на проблема с водопроводната мрежа в селото.

Първа стъпка към общинска полиция


Враца, комисия, назначена с заповед на кмета на общината, ще проведе първото си заседание във връзка с Обществена поръчка с предмет „ОСЪЩЕСТВЯВАНЕ НА ДЕНОНОЩНА /ВЪОРЪЖЕНА И НЕВЪОРЪЖЕНА/ ФИЗИЧЕСКА ОХРАНА, ОСИГУРЯВАНЕ НА ПРОПУСКВАТЕЛЕН РЕЖИМ И ВИДЕОНАБЛЮДЕНИЕ НА ОБЕКТИ СОБСТВЕНОСТ НА ОБЩИНА ВРАЦА”
Съгласно чл.68, ал.3 от ЗОП,
Отварянето на офертите е публично и на него могат да присъстват участниците в процедурата или техни упълномощени представители, както и представители на средствата за масово осведомяване и на юридически лица с нестопанска цел.

сряда, 18 януари 2012 г.

Отвори изложба „Изкуство в малък формат”

Днес в Художествена галерия „Проф. Марин Върбанов” в Оряхово бе открита нова изложба, носеща заглавие „Изкуство в малък формат”. Картините в нея са разнообразни. Представени са 20 творби от 12 автори. Трима от тях са оряховчани- Любен Генов, Володя Казаков и Светослав Стефанов.
Представените картини са в различни стилове - от класическа живопис до абстракция. Техниките също са различни. Повечето са рисувани с маслени бои, но има също суха четка и смесена техника с акрил, с туш и сух пастел. Най-старите са от 1986 г., а най-новите са от 2006.
На пръв поглед между тях няма нищо общо. Това, което обединява картините в изложбата, е техният различен, но малък формат. Най-малката, един от пейзажите на Светослав Стефанов, е с размер 24/14 см., а най-голямата, на Любен Генов, е 40/50 см. Въпреки значителната разлика в големината им, това са част от най-малките картини, които се съхраняват във фонда на Художествена галерия „Проф. Марин Върбанов”. Обединява ги също и това, че всички представени картини са рисувани по време на пленерите, посветени на проф. Марин Върбанов. Затова, макар че само трима от авторите са оряховчани, всички творби носят духа на Оряхово.
 Откриването беше уважено от голям брой посетители, сред които и много ученици.
Присъстваха кметът на Община Оряхово Росен Добрев, председателят на Общинския съвет Ивайло Вагенщайн, заместник-кметът Ива Иванова, секретарят на общината Христинка Цонева, служители на общинска администрация. Голямата изненада на откриването поднесе Хр. Цонева. Тя подари на галерията две свои картини – също в малък формат. Творбите й вече са закачени в изложбата и всеки желаещ може да ги разгледа.
Още новини в сайта на Оряхово

Защитиха имот

В началото на месец януари върху имот държавна собственост, намиращ се на ул. “Георги Бенковски“ № 6, гр. Враца бяха извършени вандалски прояви – счупени стъклопакети на първия етаж, опожарена входна врата. След подаден сигнал от охранителната фирма, беше извършен оглед на място от служители на Областна администрация – Враца и РУП – Враца. Областният управител г-жа Пепа Владимирова предприе незабавни действия по опазване сигурността на сградата. На прозорците на първия етаж и входната врата са монтирани защитни рамки от профилна тръба и ламарина. В помещенията, разположени от страната на ул. „Петропавловска“ има сигнално - охранителна техника.

Дискутираха приемните грижи за изоставени деца

Заместник –кметът на Община Враца Светозар Луканов на работна среща с представители на социалните институции в града представи екипа, работещ по  проекта на общината „И аз имам семейство”.
Ежегодно 2 000 деца се настаняват в институции, поради липса на алтернатива.Средно около 1000 деца се настаняват директно от родилно отделение в домовете за медико- социални грижи за деца. Общият брой на децата, които се отглеждат в специализирани институции към 31.12.2010г.. е 5 695  / 2 778 в Домове за деца, лишени от родителска грижа, 871 деца и младежи от Домовете за деца с увреждания и 2 046 деца в Домовете за медико- социални грижи за деца/
В този смисъл приемната грижа е ключова важна социална услуга, тъй като само  тя предоставя изцяло модел на семейна грижа в условия и по начина на функциониране на семейния модел, което е от изключително значение за правилното развитие на детето.
 Към момента , обаче  приемната грижа не е достатъчно развита, както и не са развити достатъчен брой подкрепящи услуги за деца и семейства.Това затруднява качествената превенция на изоставянето и подкрепа на децата в риск и техните семейства.
Към преодоляване на последиците от недостатъчното развитие на тези услуги е насочена   Националната стратегия ” Визия за деинституционализация на децата в България”, приета на 24.02.2010г. от МС. В пряко съответствие с тази стратегия е проекта ”И аз имам семейство” по  Оперативна програма”Развитие на човешките ресурси”2007 – 2013г.
 На 08.12.2011г. е  подписано Междуинституционално рамково  споразумение  за партньорство между Агенция за социално подпомагане ,чрез  Дирекция”Закрила на детето” София  и Община Враца  за  изпълнение на Проекта
Целта на Проекта е
Подкрепа на процеса на деинституционализация на деца чрез създаване на   устойчив модел за развитие на заместваща семейна грижа за деца, настанени в специализирани институции  и на деца, в риск от изоставяне.
В тази връзка  дейностите предвидени в проектната инициатива са насочени към:
1. Развитие  на услугата „Приемна грижа”като инструмент за превенция на настаняването в специализирана институция на децата, които в резултат на индивидуална оценка на потребностите са определени като нуждаещи се от приемни семейства.В тази категория попадат децата, които живеят в биологични семейства и за тях и изведен риск  за живота, здравето и развитието им, който налага предприемане на мярката извеждане от семейството.
И другата  целева група -  децата живеещи в специализирани институции.
2. Работа в посока  нарастване броя на приемните семейства и желаещите да предоставят тази услуга., което ще доведе до намаляване на бедността , чрез създаване на  заетост като приемни родители на безработни лица.
След проведен конкурс  в Община Враца  е   назначен  екип  по приемна грижа от  двама специалисти , с опит в сферата на предоставяне на социални услуги .Чрез  тях партньорът / в случая Община Враца/ ще информира обществеността, ще извършва  набиране, подбор, оценка и обучение на кандидатите за приемни семейства. С избраните приемни родители ще бъдат сключени трудови договори.Средствата за трудовите възнаграждения на професионалните приемни семейства са определени в процент от минималната работна заплата за страната и съобразно броя на  настанените деца, както следва:
на приемен родител с едно дете -130% от МРЗ ; с две деца – 140%, с три деца – 150%от МРЗ.
 Съвместно с отдел „Закрила на детето” ще бъде определен и ще бъде  предоставен на приемните семейства месечен бюджет за отглеждане на настаненото  детето, като тези средства са съобразени с възрастта на детето  и гарантирания минимален доход за страната.

Създаденият екип по приемна грижа ще работи с кандидатите за приемни родители чрез обучения, супервизия и групи за  самопомощ. В рамките на проекта ще се осъществява активна работа  и със семействата на роднини и близки на децата. Т е също ще преминат обучение.

Така с реализирането на Проекта ще бъде осигурена възможност децата да живеят в семейна среда и ще имат достъп до пакет от необходими услуги, съобразно техните потребности . 

В рамките на „И аз имам семейство” ще бъде разработен единен финансов стандарт за услугата „Приемна грижа”. Финализираният финансов стандарт ще даде  основание за утвърждаването и като държавно делегирана дейност , също така се очаква положителна промяна на обществените нагласи по отношение на услугата”приемна грижа” и ролята и функциите на професията „приемен родител”
 Проектът работи по схемата „Приеми ме”. Общата стойност на проекта е 15 млн. лв., отпусната като безвъзмездна финансова помощ за цяла България. Целта е да има одобрени 500 приемни семейства и 600 деца. Целевата група обхваща деца от 1 до 3 годишна възраст. Има одобрени 82 общини. За област Враца те са 3:
Община Враца
Община Бяла Слатина
и Община Козлодуй
В заключение, зам.-кметът изказа своята увереност, че ще при изпълнението на проекта ще се  държи на опита и обучението на приемните родители, тъй като те ще се справят и с проблемни деца.

Двама са кандидати за наместници в село Веслец


Кметът на Община Враца присъства на общоселско събрание в сeло Веслец, Община Враца в което предстои да бъде назначен кметски наместник от Кмета на общината инж.Николай Иванов,съгласно чл. чл. 44, ал.1, т. 3 от Закона за местното самоуправление и местната администрация.

Инж.Николай Иванов сподели пред хората в селото ,че „...тези срещи ще бъдат чести, ще правим отчет пред вас и ще търсим решение на вашите проблеми. Тук съм за да чуя вашите мнения и предложения за назначаване на кметски наместник в селото. Кмета на общината носи отговорност за дейността на кметския наместник е затова решението което трябва да взема е много отговорно и сериозно”.

Преди да даде думата на кандидатите за кметски наместници в с.Веслец, кметът на общината запозна присъстващите със пълномощията на кметския наместник определени с Решение № 10  от 06.12.2011г. по Протокол № 2 на Общински съвет-Враца.

На събранието се представиха двама кандидати за кметски наместници – Генади Василев Христов и  Георги Иванов Тасков. Пред кмета на общината се поставиха  и проблеми свързани с благоустрояването на селото, ремонт на улици, проблем с училищният автобус и водоснабдяването в селото.

Международен училищен проект продължава

Във Враца густуват делегация от Полша, Унгария, Гърция, Турция и Испания  - партньорите по проект „От историята на нациите – към историята на Европа” на СОУ „Христо Ботев” – Враца.

Целта на проект „От историята на нациите – към историята на Европа” е да представи историческите събития, които са били една дълга стъпка към демокрацията, както и доминиращите фигури, изиграли важна роля. Основен елемент е представянето  как различните нации могат да влияят върху различни аспекти като история, литература, музика, архитектура. Това е едно пътуване през времето чрез историческите събития и герои.

По време на посещението си във Враца делегациите ще посетят Историческия и Етнографския музей, пещара Леденика. Ще работят върху куиз за история на участващите държави и ще посетят панорама „Плевенска епопея”.

Илия Луков и „Най-дългото хоро“ ще гостуват в Бърдарски геран


Столицата на банатските българи в България, малкото, но известно село Бърдарски геран, събира на 25 и 26 май 2012 г. банатски българи от цял свят, които ще честват заедно 125-годишнината от основаването на селото. Честванията са подготвяни от стартиралата вече кампания по набирането на средства и търсенето на начини за развитие на селото. Надсловът, с който стартира кампанията, гласи „Помогни си сам, за да ти помогне и Господ“.  Към нея, освен банатски българи от цял свят, се включват и утвърдени имена, който дават своя принос за спасяването на банатското българско село, запазило уникални традиции, фолклор, диалект и най-вече хора с огън в сърцата.
Певецът  Илия Луков и Продуцентска къща „Пирина“ се включват в родолюбивата инициатива, осъществявайки заедно с жителите на Бърдарски геран и всички гости на селото „Най-дългото хоро на банатските българи“ в чест на 125-годишнината на Бърдарски геран.
На 26 май 2012 г. площадът на селото ще бъде мястото, където малки и големи ще се хванат на най-дългото хоро, което ще е символ на единството на общността ни, на паметта за миналото и вярата ни в бъдещето. А то ще е такова, каквото сами се опитаме да го направим, пазейки вярата си, дарявайки надеждата и любовта си на всички около нас.

http://bardarskigeran.eu/bg/%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%B8%D0%BD%D0%B8-%D0%B1%D1%8A%D1%80%D0%B4%D0%B0%D1%80%D1%81%D0%BA%D0%B8-%D0%B3%D0%B5%D1%80%D0%B0%D0%BD/347-%D0

Започва фестивала "Фършанги" 2012 в Бърдарски геран


По инициатива на Народно читалище „Съединение-1923” на 18 и 19 февруари 2012 г. ще се проведе второто издание на фестивала Фършанги. Тази година фестивалът е обвързан със заключителната част на проекта „Работилница „От Имало едно време до Network”, осъществяван благодарение на помощта на Фондация “Работилница за граждански инициативи”по програма “Живо наследство” с финансовата подкрепа на Фондация „Америка за България”.
Тази година фестивалът ще протече в два дни, което позволява разгръщането на повече съпътстващи инициативи. Запазвайки най-добрите традиции на празника, в неговото второ издание ще може да участват всички желаещи според силите и желанието си. Очакваме участници от различни населени места, което ще спомогне за пищността на фестивала.
За по-добрата организация тази година изискваме задължителна предварителна регистрация на маскираните участници поименно. За групите от другите населени места регистрацията ще е една обща, но с приложен поименен списък на участниците.
Молим желаещите да изпратят данни за регистрация според приложения талон най-късно до 6 февруари 2012 г.
По време на фестивала ще е организирано и изложение-базар за занаятчийски изделия, произведени от представители на общността – носии, части от носии, сувенири, кукли, кошници, дървени изделия, типични банатски сладкиши и други. Приканваме всеки, които владее някакви умения и изработва подобни предмети да участва в този базар като ще му бъде предоставена търговска площ и възможност да продава своите произведения. Целта е да се зароди традиционен базар на типични произвеждани в общността изделия, който да помогне на производителите им да имат и материална полза от изработването им, а защо не и да го превърнат в собствен бизнес. Общността ни има забележителната възможност да е уникална и интересна за другите, затова можем да превърнем този интерес в материално изразена полза за всички. Наеми и проценти от продажбата няма да бъдат вземани (освен като дарение) с единственото желание базарът да се развие и да успее да се превърне в притегателен център за туристи в Бърдарски геран.
ПРОГРАМА НА ФЕСТИВАЛА
18 февруари 2012 г.
10,00 ч. – Пристигане на участниците и работна среща на ръководителите на групите
10,30 ч. – Откриване на базара-изложение и изложбата „Моят поглед към традицията”
11,00 ч – Шествие на маскираните участници
13,00 ч. – Обяд
14,00 ч. – Хумористичен концерт на съставите – в салона на читалището
15,00 ч. - Презентация на филма „Банатска сватба” на Народно читалище „Петър Парчевич” с.Асеново

вторник, 17 януари 2012 г.

Спипаха 1000 кутии цигари без бандерол

Вчера служители на Сектор „Противодействие на икономическата престъпност”, проведоха СПП с цел: пресичане, разкриване и документиране на закононарушения при търговията, транспортирането и съхранението на акцизни стоки без български акцизен бандерол.   В резултат на ОИМ и заградителни мероприятия, на ул. “Ниш”, гр.Враца,  бе спрян за проверка лек автомобил „Фолксваген Венто”, управляван от В.И./35г./ от София. В колата е пътувало  и лицето Е.И./34г./  от гр. София. В автомобила са намерени  1 000 кутии цигари “Лъки страйк” без български акцизен бандерол. Лицата са задържани за срок от 24 часа.  Образувано е  дознание за престъпление по чл. 234 от НК.

понеделник, 16 януари 2012 г.

Област Враца ще получи дарение от хранителни млечни продукти

 Област Враца е една от 7-те области , които ще получат хранителни млечни продукти /сирене и кашкавал/ от "Ел Би Булгарикум" ЕАД – Видин. Храните ще бъдат предоставени на социални домове за  деца и възрастни хора и обществени трапезарии, съобщиха от областната администрация.
За дарителската си акция фирма "Ел Би Булгарикум" ЕАД – гр. Видин е уведомила Министерство на земеделието и храните, Българска агенция по безопасност на храните и Министерство на труда и социалната политика.
Чрез своите териториални подразделения АСП е изпратила разпределението на хранителните млечни продукти до 7-те Регионални дирекции "Социално подпомагане" от Северозападна България, които са на територията на областите, получатели  на  дарението .
За Област Враца от Регионалната дирекция "Социално подпомагане", съвместно с Областния управител - г-жа Пепа Владимирова е направена  организация по получаване на продуктите.
За дарителската акция на "Ел Би Булгарикум ЕАД – гр. Видин, за количествата, които ще бъдат получени, начина на разпределението им както и за направената организация по получаването са информирани кметовете на общини и ръководители на социални  институции в Област Враца. Обхванати  са всички домове за стари хора и домове за възрастни с увреждания, социални институции за деца с увреждания и деца без родители, както и обществените трапезарии за социално слаби лица, които функционират на териториите на общините Враца, Мездра и Борован.
Количествата хранителни млечни продукти, които област Враца ще получи са  - 37 тенекии краве сирене, 100 тенекии овче сирене и 87 пити кашкавал. Продуктите ще бъдат получени до края на текущата седмица.
Раздаването на храните ще бъде под контрола на Областна дирекция по безопасност на храните – гр. Видин в присъствието на представители на фирма"Ел Би Булгарикум" ЕАД – гр. Видин и Агенция за социално подпомагане.
При доставяне на млечните продукти ще бъдат  спазени санитарно-хигиенните изисквания за превоз на храни съобразно Законодателството.

Съмнение за убийство в Оряхово


На 15.01.12 год., в 10.18 ч. в РУП-Оряхово е получено съобщение  от Д.Й./46г./  от с.Селановци, който е заявил, че е намерил мъртва в леглото съпругата си Тамара Йорданова/44-годишна/, родена в Република  Казахстан.  От извършения оглед са установени следи от удари с твърд предмет по лицето и тялото на жената. Трупът е извозен за аутопсия в МБАЛ-„Хр.Ботев”-Враца. Съпругът е задържан за 24 часа.   Образувано е дознание.