Бисквитки

събота, 4 февруари 2012 г.

Празник на меда срещна пчелари в Козлодуй


ДП РАО стана домакин на дискусия за европейските субсидии за пчеларит
Четвърта поредна година Държавно предприятие „Радиоактивни отпадъци” (ДП РАО) организира съвместно с дружествата на пчеларите от района на Козлодуй „Празник на меда”, който се проведе на 3 февруари 2012 г. Събитието беше официално открито от изпълнителния директор на предприятието Дилян Петров, а  официални гости бяха евродепутатите Владимир Уручев и Мария Неделчева. ДП РАО стана своеобразен домакин на среща-разговор между представителите на Европейския парламент и членовете на пчеларските дружества в региона. На срещата участниците обсъдиха стратегията на Европейския Парламент за подпомагане на пчеларите в периода 2013-2020 г. Производителите на мед споделиха своите актуални проблеми, а евродепутатът Мария Неделчева пое ангажимента да осигури „чуваемост” за техните послания в Брюксел. Тя предложи в подкрепа на качествата на българския мед да се реализира специализирано изложение на техните продукти в Европейския парламент.   
В четвъртото издание на традиционния вече „Празник на меда” се включиха  производители на мед и пчелни продукти, произведени в района на Козлодуй. Бяха представени също здравотворни продукти на пчелна и билкова основа, както и печатни издания, свързани с лечебната сила на меда и билките. За няколко часа, въпреки ниските температури, изложението посетиха над 300 жители на община Козлодуй.
Празникът, който вече е част от традиционния календар на ДП РАО, потвърждава мисията на предприятието да извършва дейностите си с грижа за хората и околната среда, както и стремежът му да сътрудничи с всички браншови организации в общините, в които развива своята дейност.        

петък, 3 февруари 2012 г.

Банатски българин е в Съюза на българските художници


На 2 февруари 2012 г. Иван Василчин, банатски българин от Стар Бешенов (Румъния), стана член на Съюза на българските художници. Тази новина дойде да зарадва банатските българи по света, защото е признание за художник, който претворява в картините си своето виждане за българското.
От 7 до 21 февруари 2012 г. в залите на ул.“Шипка“ № 6 в София ще има изложба с картините на всички нови членове на СБХ, където почитателите на Иван Василчин ще могат да видят част от творбите му. През май художникът ще има голяма изложба в Бърдарски геран, в чест на 125-годишнината от основаването на селото.
 Роден е на 23 септември 1974 г. в семейството на банатския българин стенописец Димитър (Мити) Василчин от Стар Бешенов. Завършва гимназията по изкуство  „Щефан Лукиян”  в Ботошани (Румъния), а след това е студент в Художествения университет „Георги Енеску” в  град Яш, във факултута за дизайн, декоративни и изобразителни изкуства, специалност Стенопис.
В момента живее и работи в столицата на българите в Банат - Стар Бешенов,  като независим  професионален художник .
От 2002 година се занимава с реставрация и стенопис в църкви. От 2006 г. до 2009 г.  е организатор на „Кръжок по изкуство за деца и юноши”  и „Пленер в Стар Бешенов”. 

("Бяла тишина")
Самостоятелни  изложби:
Март 2001   Изразяване, Яш - Румъния
2006, 2011 Стар Бешенов - Румъния
Март 2010 Оряхово, Правец, Етрополе, Бърдарски геран (България)
Април 2010 Френски културен център Тимишоара - Румъния 

("Жълтицата, влюбена в кристал")
Общи изложби:
1997 - 2002    Дните на художественият университет „Георги  Енеску”, Яш  - Румъния 
                    - „Експо-студ” 1-8 ( организиран от съюза на студентите, чийто председател по това време е Иван Василчин )
2001 Ботошани - Румъния
2002 Ботошани - Румъния
2002 „Фестудис” Яш - Румъния  „Пръстови отпечатъци”
2006 Тимишоара  - Румъния “Попа Шапка” затвора

("Любовта на разходка по Дунава при пълнолуние")
Перформънс:
2000 Тимишоара - Румъния  “Положение на нещата” Международният фестивал „ Студент Фест“
2011 Оряхово - България
Пленери:
2003 Теремия маре Тимиш - Румъния
2006 – 2009 „Пленер в Стар Бешенов”   ( организатор )
2011 Оряхово - Бълга

 Светлана Караджова рия

Театърът през следващата седмица



04.02.`12 г. – събота в Камерна зала от 10.30 часа


„Обувки за щастие” от братя Грим


07.02.`12 г. – вторник в Камерна зала от 19 часа


„Греховната любов на Зографа Захарий от Павел Спасов


08.02.`12 г. – сряда в Камерна зала от 19 часа


„Шекспир – Събрани съчинения” от Джес Адам Даниъл


11.02.`12 г. – събота в Куклена зала от 10.30 часа


„Мечо Пух” от Алън Милн
Лошото момче на българското кино Асен Блатечки отново ще се вихри на сцената във Враца. И то на голямата сцена в спектакъла „Секс, наркотици и рокендрол”. Творбата гостува на 15 февруари във Враца, а началото й е от 19.30 часа. Това е почти 3 месеца след последния гастрол на звездата на родното ни кино в града под Околчица, когато Блатечки игра в „Бившата жена на моя живот” от Жозиан Баласко, режисирана от Велко Кънев.
Този път зрителите ще видят всичко, което биха искали да видят от Блатечки. На финала на легендарния спектакъл „Секс, наркотици и рокендрол” той дори запява с характерния си дрезгав глас. Мъжагата с потника, който много наподобява Марлон Брандо, грабва микрофона на сцената. Компания му правят Стефка Емилова, Светослав Михайлов, Георги Русев, които демонстрират завидни вокални умения и се вписват идеално в темата за рока.
В новата постановка  "Секс, наркотици и рокендрол" на Ерик Богосян Ивайло Христов вече се изявява в качеството си на режисьор, а не на актьор. Той предава щафетата на Асен Блатечки, но почеркът на маестрото личи в интонацията и "небрежното" държане на актьора на сцената.
За час и половина Асен Блатечки се превъплъщава в няколко образа - на бедняка от улицата, чистач, вокалист на рокбанда, среднощен "каубой", рецидивист и баровец. Въпреки разликата в социалното положение и парите, всеки един от тях си има своите страхове. Баровецът се прави на по-нахакан, по-заможен и потентен, отколкото е. Рокидолът гледа да не му се изпразни банковата сметка, като организира всякакви "благотворителни каузи", които всъщност захранват кредитните му карти, за да си набави поредната доза дрога и черен хайвер. Особено актуално и иронично звучат "призивите" му към хората да помогнат на амазонските индианци, като дарят пари за хладилници и телевизори. Без да го е грижа, че те нямат ток, за да ги използват..
Спектакълът „Секс, наркотици и рокендрол” е на 15 февруари /сряда/ на голяма сцена от 19.30 часа. Билетите са по 8, 10 и 12 лева.

90 г. от рождението на автора на „Тихо се сипе първият сняг"

Едва ли може да дойде по родните поля дългоочакваната бяла зима и превърне в снежна приказка света на българското дете без заветните вълшебни думички: „Тихо се сипе първият сняг…”

…Тихо се сипе първият сняг
галено щипе бузките пак,
где е на двора стария пън,
Снежко затрупа всичко навън.

Шаро тревожно тръска глава
"как е възможно, що е това?"…

Така малки и „пораснали деца” „викат” празничните зимни дни с песничката за Шаро и първия сняг повече от половин век. А сладкодумният магьосник, завещал ни я с любов е роденият във Враца поет Цветан Ангелов. Гордеят се с него наследниците му, спомнят си за срещи и гостувания събратята по перо в града под Околчица. За него, за трудния житейски и творчески път разказват родствениците му днес и припомнят на младите, че поетът наистина „идва” като вълшебник при нас с незабравимите си стихове.
Бъдещият обичан детски писател имал нерадостно детство. Роден на 28 януари 1922 г. в малката и бедна къщица на баба Цена във Враца. От малък остава сирак – със смъртта на милата му майчица от малкия Цветан си отива и ласкавия свят на нашепваните вечер приказки, и безгрижното детство. От нея и от вуйчото му остава в наследство истинското съкровище –  стар сандък с детски книжки – „Дивите лебеди” на Андерсен, приказките на Шехерезада от „Хиляда и една нощ” и още много незабравими герои. Поел на плещите си непосилното бреме – само осем годишно момче да победи лишения и несгоди, той е обичан от всички в махалата и всеки се опитва да му помогне. Малкият Цветан е пастирче на чужди крави, копае, продава момини сълзи в аптеките, събира и продава лековити билки, разнася локумчета  на гости, дошли във Враца за Второюнските тържества. Бъдещият поет работи и учи и така успява да завърши основно училище, прогимназия и гимназия във Враца през 1924 г. Първите му стихове са публикувани във врачанският вестник „Национален подем”.
Премеждията  продължават да го съпътстват и по време на войнишката му служба – най-напред в 35 пехотен полк, а после в школата за запасни офицери. Отказва да участва в разстрела на Вапцаров, понася жесток тормоз, разболява се. След като е лекуван в различни военни болници е уволнен. През 1943 г. Цветан Ангелов става учител в с. Ерден, Михайловградско, а година по-късно – след 9 септември 1944 г. е студент по славянска филология в София.
През 1946 г. участва в конкурс за работа в Радио София. Писателят Елин Пелин му съобщава радостната новина, че е спечелил конкурса, дава му 200 лева, за да си купи костюм и обувки, с които да се яви на работа. Така отново той работи, учи и пише.
Става редактор във в. Септемврийче”. От 1960 до 1980 г. е главен редактор на сп. „Дружинка”. Написва две книги – „В минути на размисъл” (1964) и „Идва на света човек” (1976), в които изповяда своите чувства и вълнения, размисли за собственото място в живота. Той е изключително плодовит детски автор – „раждат се” изпод перото му повече от 60 книги за деца, между които популярните „Честна дума”, „Смешки от грешки”, „Златотърсачи”, „Цветушка”, „Писана ракла”, „Люлка на радостта”. Издава романа за възрастни „Село в равнината”. Творчеството му вълнува с проникновения поглед към детската душа и мислите, желанията и копнежите на малчуганите, с умението му да общува с невръстните си читатели чрез поезията. И най важното: стремежът да расте като поет не го напуска до края на дните му – така изпълнява завета на Елин Пелин „да стане отличен художник”. Той наистина успява – като че ли всичко, до което се докосне поетът започва да диша, да звучи, да грее, да се налива с животворни сокове, да говори със свой език. Много от книгите му са преведени на немски, руски, румънски и други езици.  Неговите „вдъхновени, весели и умни стихове…”, като определя творбите му майсторът-разказвач Ангел Каралийчев са неподвластни на времето. В издадената през 2002 г. от издателство „Пан” антология с българска класика за деца „Златна книга на българската поезия за деца” негови стихове са включени, редом с тези на сладкодумците П. Р. Славейков, Иван Вазов, Чичо Стоян, Дядо Благо, Елин Пелин, Ран Босилек, Веса Паспалеева, Калина Малина, Атанас Душков и др. Песничката „Шаро и първия сняг” по стихове на Цветан Ангелов и музика на Александър Райчев присъства неизменно във всички дискове с подбрани „незабравими”, „люби”, „вечни” детски песнички, изпълнявана от най-популярните вокални формации.
Цветан Ангелов е един от енциклопедичните поети в българската детска литература. Носител е на литературната награда на Министерството на просветата „Петко Р. Славейков” за 1973 г. Вписан е в Почетния списък на Международния съвет за детска книга за „Цветушка” през 1979 г. По написания от него сценарии – пиесата „Да отвориш прозореца” се играе в Народния театър „Иван Вазов” повече от 100 пъти, винаги пред препълнен салон
В разговор със снаха си Веса Ангелова през май 1981 г. творецът споделя, че е подготвил още един роман за възрастни. Не успява да го издаде -  разболява се и умира на 29 януари 1982 г. на 60-годишна възраст.
…Оттогава той „идва” при нас всяка зима с вълшебните си слова, за да „повикаме” заедно празника на доброто, светлината и надеждата. За да се посипят тихо като бели снежинки спомените и мечтите и да оживее приказката за сетен път!
Калина Тодорова – Регионална библиотека „Христо Ботев” - Враца

ДПР РАО получи шисока оценка ит ЕБВР


Предприятието разполага с всички условия за успешно извеждане от експлоатация на малките блокове на АЕЦ „Козлодуй” 

На 2 февруари представители на Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) връчиха на Дилян Петров, изпълнителен директор на Държавно предприятие Радиоактивни отпадъци (ДП РАО), оценка на капацитета на ДП РАО като предварително условие за прехвърляне на Споразуменията за безвъзмездна помощ и преподписване на договорите по проектите, финансирани от KIDSF (Kozloduy International Decommissioning Support Fund - Международен фонд за подпомагане на извеждането от експлоатация на АЕЦ „Козлодуй”). Оценката бе официално представена от г-н Валентин Шайдер, главен експерт на KIDSF за България и г-н Велко Сикирица, главен експерт по доставки към ЕБВР.
Момент от демонтажни дейности в Машинна зала на 1 и 2 блок на АЕЦ "Козлодуй" през 2011 г.
Поздрави и успешен ден!
Оценен беше настоящият капацитет на ДП РАО в областта на доставките, финансовите и  технически възможности на предприятието. Оценката на ресурса бе извършена от специализиран независим екип по една от най-съвременните методики, приложена досега само за 25 организации в света. Докладът на банката потвърждава предварително представената оценка, че ДП РАО има потенциал да поеме новите отговорности. Предприятието е бенефициент на грантови споразумения по KIDSF от декември 2006 г., когато е подписано първото споразумение за изграждането на Националното хранилище за ниско- и средноактивни радиоактивни отпадъци (НХ РАО).
В момента ДП РАО има лицензия за стопанисване и управление на 1 и 2  блок на АЕЦ Козлодуй като съоръжения за радиоактивни отпадъци. Финансирането на процеса по извеждане от експлоатация става със съдействието на ЕБВР. Високата оценка, дадена на предприятието, потвърждава готовността му да изпълни своя ангажимент в пълно съответствие с всички национални и европейски изисквания.




Бърдарски геран издирва музиката на първия си химн


Банатското българско село Бърдарски геран се слави с мелодичния си химн, който знае и пее всеки, обичащ това място, но изненадата за днешните му жители дойде от Държавен архив Враца. Весела Пелова, главен експерт в архива, издири запазения текст на създадения от свещеник Евгений Босилков и учителя Дано Андреев през 1937 г. „юбилеен химн“ по повод честването на 50-годишнината от основаването на селото.
Ето и текста му, но за жалост не са запазени ноти:
Юбилеен химн на с.Бърдарски геран – 1937 г.
Текст – Дано Андреев
Музика – отец Евгений Босилков
Тиранин зъл, кръвожаден в черни дни
със стръв прокуди ни от бащини хижи,
далеч от теб, без с поглед да те зърнем
подслон намерихме  в чужди земи.
И там за тебе, Родино, в тъжни дни,
сърцата ни жалки обливаха се в кърви,
за нас светиня бе ти, в мрака звезда,
за нас България бе всичко във света.
Настана ден лъчезарен в роден край,
свърши се гнет вековен на кърваво робство,
и тръгнахме към теб, Родино свидна
от чужди земи във твой прелестен рай.
При теб дойдохме, о майко, вярна нам,
при теб, скъпа мечта на нашите деди,
вземи ни твойте топли, нежни обятия,
във мир и песен живота да преминем.
Акцията по издирване на музиката започва! Нека всеки, който има някакви сведения да помогне за възстановяването на изгубения химн.
А ето малко повече информация за настоящия химн на селото:
Автор на музиката е композиторът от Кнежа Спартак Бутански. В годините около откриването на новата сграда на читалището в Бърдарски геран през 1958 г. – не е ясно дали много преди това, в селото често гостува младият композитор от Кнежа. Тогава на около 30 години; приятел на Петър Велчев, ръководителят на хоровите колективи в читалището. Композиторът намира още една причина да пресича толкова често полето между Кнежа и Бърдарски геран. Красотата на една палкенска мома го е пленила така, че гостуванията и срещите водят до написването „на един дъх” на най-популярната днес песен в селото. Песен, която се пее по всички концерти, на всички гостувания в чужбина и в страната, тя е визитна картичка и гордост.
Дори и днес малко населени места имат химн. Някои, по-големи от нашето село, все още се опитват да намерят твореца, който да събере в текст и музика най-емблематичното за населеното им място. Бърдарски геран е от тези, който са с късмет.
Светлана Караджова, кмет на селото

Кметът на Враца посети още две села

Вчера Кметът на Община Враца инж.Николай Иванов присъства на общоселски събрания в с.Баница и с.Чирен.
На събранието в с.Баница хората от селото поставиха пред кмета проблеми свързани с преместване на здравната служба в сграда в центъра на селото, да се изгради канализация в селото и училището,да се поставят улични лампи в района на училището и нови контейнери за смет в селото,както и да се извърши ремонт на ул.”Нил”.
Освен проблемите свързани със благоустрояването на селото, хората поискаха охрана в селото и да се потърси възможност през зимните месеци да се приготвя храна за бездомните хора които живеят там.
Инж.Иванов  увери хората, че за храненето на бездомните хора ще се търси възможност това да се извършва чрез стола в училището за сметка на общинския бюджет, за поставянето на нови кофи и контейнери в селото им съобщи,че предстои да се направи анализ за необходимостта от поставянето на кофи и контейнери във населените места на общината и ги увери,че и през тази година чрез работещите по програма ОСПОЗ и доставката на цимент и материали от „Холсим” ще може да се направи частичен ремонт на някои от улиците в селото.
На събранието в село Чирен, хората живеещи там поискаха от инж.Иванов съдействие  за автобус до с.Чирен,както и споделиха пред него, че искат да се отпуснат повече средства за културни мероприятия и за почистване на паметник на загиналите през Втората световна война.

Фирмите внасят авансовия данък на своите хазяи


Фирмите и самоосигуряващите се лица, които ползват помещения под наем, са задължени да внасят авансовия данък върху доходите на своите хазяи. Размерът на дължимия авансов данък се определя, като наемът се намали с 10% нормативно признати разходи и разликата  се умножи по данъчна ставка от 10 на сто.
Когато удържи авансовия данък върху дохода от наем, предприятието или самоосигуряващото се лице е задължено да издаде на своя хазяин и сметка за изплатени суми и служебна бележка за изплатените доходи и удържания данък.
Данъкът, който платецът на дохода е задължен да удържа, се внася до 10-то число на месеца, следващ месеца, през който  е удържан
 Физическите лицата, които са отдавали помещения под наем през изминалата 2011 г., трябва да декларират доходите си пред НАП до 2 май 2012 година. При подаването на годишната декларация наемодателите попълват приложение № 4, което е неразделна част от годишната данъчна декларация.
Тези от тях, които подадат декларацията си за доходите и внесат дължимия по декларацията данък до 10 февруари 2012 г., ползват 5% отстъпка. Когато задължението за удържане и внасяне на авансовия данък е на наемодателя, отстъпката се ползва при условие, че дължимият от лицето авансов данък през 2011 г. е внесен в срок, а именно:

ü  до 15 април 2011 г. за доходи, придобити през първото тримесечие на годината;

ü  до 15 юли 2011 г. за доходи, придобити през второто тримесечие на годината; и

ü  17 октомври 2011 г. за доходи, придобити през третото тримесечие на годината
Отстъпка от 5% при същите условия ползват и тези, които изпратят декларацията си по електронен път, подписана с електронен подпис и внесат дължимия данък в срок до 2 май 2012 г. Ползва се една от двете отстъпки
Декларацията за доходите и всички нейни приложения са публикувани в www.nap.bg във формат, който позволява да бъдат попълнени електронно.
Най-лесният и достъпен начин за плащането на данъка е по интернет. Плащането на данъци по този начин изисква наличието на дебитна карта, регистрация в една от двете електронни системи за разплащане - еPay или еBg, както и в интернет-страницата на приходната администрация.
 Най-често задавани въпроси във връзка с определяне и внасяне на авансовия данък върху 

Кой е задължен да внася авансовия данък при изплащане на доход от наем на физическо лице - наемодател?

Когато платец на доход от наем е предприятие или самоосигуряващо се лице, авансовият данък се удържа и внася от предприятието или самоосигуряващото се лице, платец на този доход. В случай, че платец на дохода е физическо лице, задължението за авансовия данък е на самото лице, придобило доход от наем (наемодателя).
В какъв срок предприятието или самоосигуряващото се лице - платец на доход от наем има задължение да удържи и внесе авансовия данък за този доход
Авансовият данък за доходите от наем се определя от предприятието или самоосигуряващото се лице – платец на дохода и се удържа при изплащането на наема. Удържаният данък се внася до 10-о число на месеца, следващ месеца, през който данъкът е удържан.
Приспадат ли се 10% нормативно признати разходи от платения наем, преди да бъде определен и удържан авансовия данък от платеца на дохода?
Да. Придобитият доход се намалява с 10% нормативно признати разходи и върху разликата се определя и удържа 10% данък. Разходи не се приспадат само, ако наемът е за имущество в режим на етажна собственост с форма на управление общо събрание на собствениците, начислени/изплатени от предприятия и самоосигуряващи се лица. В тези случаи облагането е с окончателен данък, изчислен на база брутната сума на начисления/изплатения наем.
В случай, че получателя на дохода е физическо лице с 50 или над 50 на сто намалена работоспособност, следва ли да се удържа данък от предприятието или самоосигуряващото се лице, платец на доход от наем?
Ако получателят на дохода е с намалена работоспособност 50 или над 50 на сто и е представило пред платеца на дохода копие на експертно решение от ТЕЛК/ДЕЛК/НЕЛК, авансов данък се удържа след като облагаемият му доход от всички източници на доход, придобит от началото на данъчната година и подлежащ на облагане с данък върху общата годишна данъчна основа превиши 7 920 лева. Задължително условие е експертното решение да е валидно към датата/датите на изплащане на дохода от наем.









Къде трябва да се внесе данъка, удържан от платеца на дохода?

Удържаният от платеца авансов данък се внася в републиканския бюджет по сметка на териториалната дирекция на НАП по мястото на регистрация на платеца на дохода.



По какъв код за вид плащане следва да се преведе данъка от платеца на дохода?

В платежното нареждане се записва код за вид плащане – 11 12 13 - Данък върху доходите на физически лица - свободни професии, граждански договори, наеми и др.



Ако получателите на дохода от наем са повече от едно лица, може ли удържания данък да бъде преведен в едно платежно нареждане
Да. Не е необходимо в платежното нареждане да се посочват идентификационни данни за получателя на доходите от наем. Това на практика се извършва в годишен аспект - при подаването от платеца на справката за изплатени доходи на физическите лица по чл. 73 от ЗДДФЛ.
Какъв документ трябва да се издаде от платеца на дохода за удържания данък?
Предприятието или самоосигуряващото се лице, платец на доходи от наем, издава за изплатените доходи и удържания данък сметка за изплатени суми и служебна бележка по образци, които се предоставят на лицето, придобило дохода от наем.
Ако наемодателят е самоосигуряващо се лице, следва ли да издава документ за получения доход от наем от предприятие или самоосигуряващо се лице?
Не следва да се издава документ по реда на чл. 9 от ЗДДФЛ. Единствено платеца на дохода е задължен да издаде сметка за изплатени суми и служебна бележка.

26.2 млн.лв. разкрити приходи през 2011 година в офис Врац

Приключилите ревизии през 2011 година в офис на НАП Враца са 213, относителният дял на ревизионните актове с разкрити приходи е 94,8%. Актовете със задължения над 10 хил.лв. са 144 и представляват 67,6% от общия брой. С  18 % са нараснали актовете с разкрития над 10 хил.лв., спрямо 2010 година.
 Установените укрити данъчно-осигурителни задължения са в размер на 26.2 млн.лв., в т.ч. 22.3 млн.лв. – ДДС. Отказаният данъчен кредит е близо 2 млн.лв. Разкрити са 2,8 млн.лв. – данъци по ЗКПО, над 500 хил.лв. по ЗДДФЛ и 600 хил.лв. невнесени задължения по здравно и социално осигуряване.
Най-голям е размера на измамите в строителния бранш – 6,7 млн.лв., търговията на едро – 6 млн.лв., при търговците на зърнени култури допълнително установените задължения са 5 млн.лв., а задължените лица от търговията на дребно са укрили   2.2 млн.лв.
Среден размер на допълнително установените задължения на един ревизионен акт – 123 хил.лв., средно на един инспектор -  1.4 млн.лв.
Отчитаме 14% ръст на разкритите приходи спрямо  предходната година.
Събраните суми от допълнително разкрити приходи са над 4.3 млн.лв.
През периода са извършени и 3487 проверки от секторите „Проверки” и „Ревизии”, в т.ч. 1590 – проверки за установяване на факти и обстоятелства, 928 - по прихващане или връщане, 521 – насрещни проверки, 223 – по спазване на осигурителното законодателство, 134 – за установяване на несъответствия по данни от системата VIES и 91 - други.

Домакин продава полицейско гориво


Във връзка с получен сигнал за присвояване на ниско акцизно дизелово гориво от длъжностно лице при РУП-Оряхово, на 01.02.2012г. служители на Сектор „Противодействие на икономическата престъпност”-Враца извършиха проверка на територията на в Оряхово. В хода на проверката и проведените ОИМ са събрани данни и установени лица, които заявили, че са закупували дизелово гориво от Т.А./35г./ домакин към РУП-Оряхово.  В избено помещение в къщата на Т.А. са намерени туби, в които имало около  30 литра дизелово гориво. Установено е, че част от горивото  е ниско акцизно, с каквото работи и парното отопление в сградата на РУП-Оряхово. По случая е образувано досъдебно разследване на ОСлО – Враца, за извършено престъпление по чл. 201 от НК.  Лицето Т.А. е задържано за срок от 24 часа.

Обсъдиха охрана на изоставено уюилище

Във връзка със зачестили сигнали за посегателство върху сградата на бившият Химически техникум ръководството на Община Враца днес инициира спешна среща с и директора на ПГ”Димитраки Хаджитошин” на която се обсъдиха възможностите за осигуряване на охрана на сградата.
След проведените разговори директора на учебното заведение още днес ще обяви обществена поръчка за денонощна въоръжена охрана на сградата. Община Враца се ангажира да окаже съдействие при обявяването и провеждането на процедурата.
Едновременно с това Заместник-кметът на Община Враца Красимир Богданов е поискал писмена информация от кметовете на населени места в които има сгради на бивши училища, както и опис на инвентара в тях и предложение за функционалното използване на сградите за нуждите на съответното населено място в срок до 10 февруари.

четвъртък, 2 февруари 2012 г.

Почина бивш футболист на "Ботев" Враца

На 01.02. 2012 г. след дълго и тежко боледуване почина на   41 години ГРИГОР КОСТАДИНОВ ФИЛИПОВ / ГРИШАТА/ бивш футболист на ПФК "Ботев" Враца и Младежкия национален
Роден е на 03 май 1970 г. в гр Петрич. Най-напред започва да играе футбол в детския отбор на "Ботев"Криводол, а средното си образование завършва в спортно училище в гр.Самоков, където играе в юношеските формации на местния отбор "Рилски спортист". След завършване на средното си образование отбива редовната си военна служба във Враца, където е привлечен от "Ботев" Враца и две години играе в града под Околчица. За врачани дебютира в Сливен, където отбелязва и гол, а срещата завършва наравно 1:1. След отбиване на редовната си военна служба бива привлечен от софийския "Локомотив", където играе две години. Междувременно бива включен в Младежкия Национален отбор, като изиграва 5 срещи. Включен е в Разщирения състав на Мъжкия национален отбор за подготовка и участие Световното първенство в Америка през 1994 г. когато тежка и коварна болест / Множествена склероза / го вади на 24 години завинаги от зеления правоъгълник.
Погребението на Гриша Филипов ще се проведе на 03 февруари 2012 г. /петък/ от 11.00 часа в гр. София на Централните  гробища.

                                                                                                ОТ БЛИЗКИТЕ

сряда, 1 февруари 2012 г.

Намериха изчезналата Каролин от Руска бяла

18-годишното момиче признало, че доброволно е напуснало страната и не желае да се върне
 От ВЕСТИ.БГ
Полицията е открила в чужбина изчезналата преди 23 дни Каролин Пламенова Кръстева от врачанското село Руска бяла, съобщи Би Ти Ви.
Оказало се, че 18-годишното момиче е избягало от дома си.
То признало, че доброволно е напуснало страната и не желае да се върне. Причината била системен физически и психически тормоз.
Каролин има две сестри и един брат, но живеела заедно с вуйчо си в семейната къща в Руска бяла.
На 9 януари тя напуснала дома си и оттогава бе в неизвестност.
Това не е първият случай, в който тя бяга от дома.

Дарение събра 100 лева


 В края на декември 2011 г. Нора Янева предложи своята идея за събиране на средства за Фонда на Бърдарски геран, в който всеки по свой начин дарява нещо за благото на любимото село. Нора прави от плат красиви цветя. Това е не само хоби, а и начин за препитание, но за да помогне на хората на Бърдарски геран тя дари 20 ръчно изработени цветя от плат, които бяха продадени от 24 до 30 декември на цена от 5 лв. и така бяха събрани 100 лв. Благодарим на всички включили се. Цвете закупиха: Ралица Велчева - 1 бр. Катя Велчева - 1 бр. Петя Живкова - 4 бр. Александър Живков - 1 бр. Петя Мойзис - 1 бр. Гергана Живкова - 1 бр. Цветелина Беличовска - 3 бр. Райна Гюрова - 1 бр. Рици Кукова - 1 бр. Антон Наумов - 1 бр. Лидка Калчева и Николай Ангелов - 2 бр. Мариела Калчева - 1 бр. Мария Пенкова - 1 бр. Павлина Радкова  -1 броя.
 Първоначално идеята бе да се допълни сметката за ремонт на часовника и кулата, но след като Тома Гласнов изцяло пое издръжката на това начинание, Нора Янева прехвърли дарените средства към инициативата за обновяване на детската площадка. Приканваме всички родители с малки деца, както и всички желаещи да помогнат, да се включат с идея, труд, средства, материали, за да могат децата на Бърдарски геран да получат една изненада през пролетта.
 Нека когато бялото покривало, което сега топло е завило люлките, катерушката и пързалката, се стопи, и в топлото време децата отново излезнат да играят навън, очите им да заискрят от радост, а радостта от играта да залее площада.
Нора Янева е координатор на инициативата. За контакт с нея – тел. 0888 / 73 73 36

Мартин Петров отново на гребена на вълната

От Спортни.бг
Болтън натрупа 3 поредни победи във всички турнири (едната от тях е срещу Ливърпул, а останалите две са за ФА Къп), а основна роля за ренесанса има Мартин Петров.
През ноември и декември българинът не се появи на терена в 4 поредни мача, а Болтън ги загуби всичките. С връщането на Мартин обаче тимът постепенно се изправи на крака.
Почна се с победата с 2:1 над Блекбърн, когато Петров изработи един от головете. В момента българинът е в серия от 9 поредни излизания като титуляр, в които събра участие в почти всичките 810 минути (беше сменен само срещу Юнайтед 3 минути преди края).
Последният успех срещу Суонзи идеално обрисува целия принос, който има Мартин за тима в последните 6 седмици. След негов фаул Пратли вкара първото попадение във вратата на уелсците. След това вратарят на Суонзи, който иначе имаше ден, не можа да хване удар на българина през второто полувреме, за да може Ийгълс да донесе победата на "тротърс" при добавката.
Очевидно Мартин Петров отново се наслаждава на футбола си, играе с присъщото си самочувствие и стил. Сякаш помогна много и включването на Нгог и Марк Дейвис в титулярния състав, с което атаката на Болтън изглежда като цяло по-добра. Българинът прави добро впечатление и с това, че вече не пести сили в дефанзивен план. Това се видя срещу уелсците, когато при всяка необходимост помагаше на колегите си в отбрана.
Преди време не беше така и това беше един от недостатъците на Мартин. Очевидно обаче Петров е поработил добре върху този детайл. Важна роля тук има и смяната на левия бек в тима, който да действа зад българина - Сам Рикетс вместо Пол Робинсън.
Рикетс пази по-добре гърба на Мартин, двамата работят по-успешно като екип, което позволява на българина да действа по-освободено и по-спокойно.
Мартин Петров е играч №1 на мача срещу Суонзи за ФА Къп, въпреки че конкуренцията за този приз е огромна. Доста играчи в тима на Оуен Койл намират формата си - Марк Дейвис има постоянство в игрите си, младият Джо Райли прави добро впечатление на поста десен бек, макар че големите тестове за него тепърва предстоят.
Дарън Пратли изтърпя доста критики след идването си на "Рийбок Стейдиъм", но вече сякаш напипва верния ритъм. Найджъл Рио-Кокър също е много солиден, вършейки черната работа в средата на терена заедно с Фабрис Муамба.
Удачно се оказа и преместването в ролите на Дедрик Боята, който определено е по-силен като централен защитник, отколкото като десен бек. Така предпоставките са налице за един добър мач при домакинството на Арсенал в междинния кръг.

Обиколката на врачанския кмет продължава

Кметът на Община Враца инж.Николай Иванов присъства на общоселско събрание в с.Тишевица.
На събранието хората от селото споделиха пред кмета проблеми свързани със ремонт на улици в селото, както и поискаха да се  извърши ремонт на пътя за гр.Мездра и да се подмени водопроводната мрежа тъй като по нея много често възникват аварии.
Кметът на общината съобщи,че  ремонтът на улиците в селото може да бъде извършен чрез хората по програмата ОСПОЗ и те могат да бъдат обаластрени и бетонирани. За ремонта на пътя до Мездра той пое ангажимент да се търсят начини за частичен ремонт на пътя, но само в тази част която попада на територията на Община Враца.

За подмяната на водопроводната мрежа инж.Иванов съобщи,че ще потърси съдействието на „ВиК.

Пояснение от Областната администрация Враца

Със заповед № РД – 14-61/18.07.2011 г. на Министъра на образованието, младежта и науката, считано от 01.09.2011 г.  е преобразувана Професионална гимназия по лека промишленост и услуги „Мито Орозов”- гр. Враца и Професионална гимназия по строителство и архитектура, гр. Враца в Професионална гимназия „Димитраки Хаджитошин”- гр. Враца. С цитираната заповед Министърът на образованието, младежта и науката е определил новосъздадената професионална гимназия за общинско училище, финансирано чрез бюджета на Община Враца. Съгласно цитираната Заповед правоприемник на недвижимото и движимото имущество, активите и пасивите на Професионална гимназия по лека промишленост и услуги „Мито Орозов”- гр. Враца и Професионална гимназия по строителство и архитектура- гр. Враца е преобразуваната Професионална гимназия „Димитраки Хаджитошин”- гр. Враца. До преобразуването Професионална гимназия по лека промишленост и услуги „Мито Орозов” – гр Враца е стопанисвала имотите на бившата Професионална гимназия по химични технологии ”Мария Кюри” – Враца.
            От кмета на Община Враца е отправено искане до Министъра на регионалното развитие и благоустройството за отписване от актовите книги на имотите – публична държавна собственост,  находящи се в гр. Враца с предоставени права за управление на Професионална гимназия „Димитраки Хаджитошин”, гр. Враца. От страна на Министерство на образованието, младежта и науката е изискано становище от Регионален инспекторат по образованието – Враца. Такова е дадено с писмо изх. № АСД – 09 – 5957/23.12.2011 г. Становището на Регионален инспекторат по образованието – Враца е за отписване в полза на община Враца на исканите недвижими имоти.
            Искането за деактуване до МРРБ обхваща следните недвижими имоти:
1. Недвижим имот в гр. Враца, бул."Втори юни" № 179 – бивша Професионална гимназия по химични технологии "Мария Кюри;
2. Недвижим имот в гр. Враца, бул. „Демокрация“ – работилници на бившия Текстилен техникум;
3. Недвижим имот в гр. Враца, кв. „Промишлена зона“ – учебни сгради на бившия Текстилен техникум.
            Със Заповед № РД-02-14-1234/12.07.2010г. на Министъра на регионалното развитие и благоустройството е отписан от актовите книги за държавна собственост недвижимият имот, управляван от бившата Професионална гимназия по строителство и архитектура – гр. Враца, находящ се в гр. Враца, бул. „Мито Орозов“ № 59, актуван с част от АДС № 2248/07.05.2007г., където е настоящия адрес на ПГ „Димитраки Хаджитошин“ – гр. Враца.
От страна на Областна администрация – Враца са направени необходимите действия във връзка с искането за деактуване от Кмета на Община Враца. Тъй като към искането от Община Враца не са били приложени безспорни доказателства, от които да е видно, че общината е титуляр на правото на собственост, с писмо на МРРБ е изискано от Областния  управител на Област Враца да събере и окомплектова цялата преписка, съгласно нормативните изисквания, за да приключи административната процедура. Областна администрация – Враца е събрала и заплатила всички необходими документи и ги е представила в МРРБ. Изискано е и становище на МОМН на основание чл. 111 от Правилника за прилагане на Закона за държавната собственост.
Становището на Министъра на образованието, младежта и науката е следното: „С обявяване на ПГ „Димитраки Хаджитошин“ – Враца за общинско училище, управляваните от нея държавни имоти са преминали по силата на закона (ex lege) в собственост на Общината, поради което считаме, че основанието за актуване на имота като държавен е отпаднало и МРРБ на основание чл. 78, ал.3 от Закона за държавната собственост, следва да издаде заповед за отписване.“
Процедурата по деактуване на имота със заповед на Министъра на регионалното развитие и благоустройството е вътрешнослужебна процедура, която не променя собствеността на имота – същия е публична общинска собственост и следва опазването му да се поеме не от държавата, а от Община Враца.
            Съгласно чл. 10, ал. 4  от Закона за народната просвета от датата на заповедта на Министъра на образованието, младежта и науката сградите на училището в гр. Враца, бул. „Втори юни“ № 179 са общинска собственост.
Във връзка с докладна, постъпила в Областна администрация - Враца от директора на ПГ „Димитраки Хаджитошин“ – Враца е изпратено писмо до училището от Областния управител на Област Враца с разяснения по повод собствеността и стопанисването на недвижимото имущество на училището, т.е. че собственик на имота е Община Враца и  директорът следва да се обърне към кмета на Община Враца за съдействие по опазване на учебните сгради.
От своя страна Началникът на РИО – Враца  Галина Евденова е изискала писмена информация от Директора на Професионална гимназия „Димитраки Хаджитошин”- гр. Враца по повод публикации в регионални медии във връзка с опазване имуществото на училището.

Настоящата информация е публикувана на страницата на Областна администрация – Враца.

Хванаха полунощни дървари

Снощи  около 23.00ч.,  в местността „Усоето” край село Тлачене,  служители на РУП-Бяла Слатина, УП-Габаре и служители ДГС/Държавно горско стопанство/ гр. Берковица, са спрели за  проверка 5 леки автомобила- 4 „ВАЗ” и един „Москвич”, без регистрационни табели.  В автомобилите са открити 15 куб. м. дърва за огрев.  Дървата не са маркирани, липсват документи за произход. Същите са иззети и предадени на служители от ДГС гр.Берковица. Задържани са 7  лица от гр. Бяла Слатина.  Образувано  е дознание.

Подписан е договор за лечебните заведния

Вчера в гр.Благоевград, заместник-кметът на Община Враца Светозар Луканов подписа договора за предоставяне на безвъзмездна  финансова помощ по Оперативна програма „Регионално развитие /2007-2013/” ,схема за безвъзмездна финансова помощ BG161PO001/1.1-11/2011” Подкрепа за реконструкция, обновяване и оборудване на общински лечебни заведения в градските агломерации” на стойност 6 306 906,23 лева. Продължителност на проекта 24 месеца. Съфинансирането от Община Враца е в размер на 254 799,01 лева.

вторник, 31 януари 2012 г.

Плащаме данъка с отстъпка до 10-ти февруари включително

Без отстъпка от 5% ако авансовият данък не е внесен през 2011 г.

На 10 февруари изтича срокът, в който физическите лица могат да платят дължимия данък за довнасяне по годишната си декларация с отстъпка от 5%. От тази година плащането на данъка може да стане и в последния ден, стига сумата да постъпи по сметката на НАП на следващия работен ден.  От приходната агенция напомнят, че отстъпката от данъка за довнасяне може да се ползва само при условие, че авансовият данък е внесен през 2011 г. Най-често задължение да внасят авансово подоходен данък имат наемодателите, които по закон са длъжни да правят тримесечни вноски. 
Освен по интернет, плащането на данъци и осигурителните вноски може да стане по пощата, с пощенски запис за плащане към бюджета или по банков път. За улеснение на клиентите на НАП в повечето офиси на агенцията са разкрити банкови гишета, които обслужват гражданите и фирмите. За плащане на данък върху доходите от физическо лице при превод от банково гише в офис на НАП не се събират такси.
Данъците и осигурителните вноски се заплащат по банковите сметки на НАП. За  физическите лица това е сметката на дирекцията по постоянния им адрес. Клиентите на НАП трябва да знаят, че при попълване на преводни нареждания към бюджета е необходимо да се напише точната сума, кодът за вид плащане (например 111213 когато се плаща по данъчна декларация на физическо лице), входящия номер на документа, по който се плаща (декларация, наказателно постановление, ревизионен акт), като задължително се посочва и периодът, за който се отнася плащането.
Списъкът на кодовете за видове плащане, както и номерата на банковите сметки на териториалните дирекции на НАП се намират в рубриката „Плащане” на интернет страницата на агенцията (www.nap.bg).
Повече информация, както и помощ при попълване на преводните нареждания и пощенските записи, клиентите на НАП могат да получат на информационния телефон 0700 18 700 на цената на един разговор.

Вижте видео клип за плащането на данъци и осигуровки по интернет.


Община разадава чай

Персоналът на общинския стол във Враца преви благороден жест, като разадава на посетителите  в кметската сграда и минувачи топъл чай.

понеделник, 30 януари 2012 г.

Проверяваме инвеститор за футболния клуб "Ботев" Враца



„След много разговори и предварителни оценки относно сериозността на предложението, инвеститора изпрати покана до ръководството на футболния клуб и общината за посещение на място и за запознаване на място с конкретните намерения. Поради заетостта на кмета, общината беше представлявана от секретаря Иван Жеков ,който отпътува заедно с г-н Чавдар Атанасов. Бяха 24 часа в град Хирона, където се запознаха лично с организацията на работа и проведоха лична среща със собственика на футболния клуб.Проведени са разговори по отношение на неговите конкретни намерения. Това което е ясно е ,че намеренията са изключително сериозни и започват преговори. От нас се иска да се представи информация, г-н Чавдар Атанасов я подготвя, за финансовото и спортно-техническото състояние на клуба.След запознаването с тази информация собственикът е готов да финансира този полусезон в рамките на всички нужди на футболния клуб,като през това време ,да се вземе решение  съвместно разбира се той да препотвърди интереса си и да се проведат преговори за евентуално по-дългосрочно спонсорство и развитие на футболния клуб.”- съобщи инж. Николай Иванов  и предостави думата на г-н Иван Жеков да сподели своите лични впечатления.
          „Личните ми впечатления са изключително положителни,видях един изключително социално ориентиран човек,който прави много за спорта в родния си град.Видях един човек, който проявява сериозен интерес към нашия клуб.Той е изключително коректен човек, който държи да знае все пак къде отиват неговите пари и именно поради тази причина той настоява да му се изпрати детайлна финансово-икономическа информация за състоянието на нашия клуб, след което ще вземе окончателно решение.Създадена е изключително добра организация на работата на футболния клуб”Хирона” от гледна точка на администриране,спортно-техническа дейност и на медицинско обезпечаване. Собственика се казва Хосеп Делгадо.”

Обстановката във Враца се нормализира

На днешната пресконференция кметът на Община Враца инж.Николай Иванов представи информация за актуалната обстановка свързана с преминалите обилни снеговалежи и ниските температури, които започнаха от вчера и ще продължат няколко дни по отношение на общинската пътна мрежа, добро състояние нормални условия за пътуване при зимна обстановка.
Тази сутрин е имало два проблема по които се работи, неопесъчен е бил участъка Лиляче – Власатица,отстранен е този проблем и участъка по пътя с.Чирен-с.Девене, е бил заледен и неопесъчен, работи се и по този участък, а в с.Згориград се търсят възможности за разширяване на пътните участъци за да може да маневрира училищният автобус.
Всички училища и детски градини на територията на общината работят нормално, температурата в помещенията  е нормална за провеждане на занятия с изключение на училищата в с.Паволче, с.Тишевица и ПУ „Д-р Петър Берон” където днес ще се учи с  намалени часове. Нормална е обстановката във всички детски ясли и социални домове, те също функционират нормално.
Във връзка с минусовите температури ,които се очакват в следващите дни в нашата страна е проведен разговор с г-н Георги Яков при необходимост да се използва чакалнята на автогарата която ще бъде отворена денонощно и за бездомните хора там ще се предлагат топли напитки. Освен в чакалнята на автогарата през тези дни ще бъде отворено помещение което се намира в бл.34 в жк.”Дъбника” където също ще се предлага подслон и топли напитки за бездомните хора –съобщи заместник кметът г-н Светозар Луканов.

Очаква се разрешение за ползване на нова клетка за отпадъци

Със Заповед № ДК-08-СЗР-5/11.01.2012г. на Началника на РДНСК-Северозападен район е назначена Държавна приемателна комисия за строеж: Регионално депо за неопасни отпадъци на общините Враца и Мездра – Клетка 2.12  която има за задача да извърши оглед на строежа, да направи преглед на документацията, да направи преглед на измерванията и изпитанията и да излезе с предложение за издаване на разрешение за ползване на строежа и да бъде въведен в експлоатация или отказ за това.
На 24 януари тази комисия проведе своето заседание и констатира, че строежът е изпълнен в съответствие на нормативните изисквания  и    предлага на Началника на РДНСК-Северозападен район да издаде разрешение за ползване без ограничителни условия.
Разрешението за ползване ще бъде издадено в законоустановеният срок- 10 дневен, тоест очаква се да края на тази седмица. 
Дейностите по изграждане на Клетка 2.1 на Регионалното депо за твърди битови отпадъци са приключили , общата стойност на обекта е 3 215 050 лв. с ДДС. 
До този момент са изплатени 2 274 000 лева с ДДС като това е целева субсидия от ДБ за 2011 година – 2 083 000 лева и преходен остатък от 2012г. в размер на 191 000 лева
Остава да изплатим 941 050 лева ще бъдат предоставени от ПУДОС.
Проектният капацитет на клетка 2.1 е 165 312 тона депониран отпадък, а проектното количество на депониран отпадък годишно е 16 250 тона.
Клетка ще обслужва 52 населени места от общините Враца и Мездра със население 97 366 души..




Враца се включи в туристически проект

 Представители на Община Враца и на Атракционен парк „Приказката” взеха участие в първия международен панаир Crosstour fair в град Русе от 27 до 29 януари, организиран от Бизнес центъра за подпомагане на малки и средни предприятия Русе.
Проектът „TourNet – Promotion of Cross-border Networking for Development of a Common Bulgarian-Romanian Tourist Product” (Насърчаване на трансгранична мрежа за развитие на общи българо-румънски туристически продукти) е по програма Трансгранично сътрудничество Румъния - България 2007-2013.  Партньори на проекта са Областен съвет – Гюргево Румъния, Асоциация Еврорегион „Данубиус” – Русе и Академия за икономически науки Териториален университетски център – Гюргево Румъния, а общата стойност на проекта е 490 500 евро.
Проектът TourNet включва изследване потенциала за алтернативен туризъм в цялата трансгранична зона по поречието на река Дунав в България и Румъния.
         Проектът включва създаването  на луксозен каталог, който  представя региона като привлекателна туристическа дестинация с общ дизайн и обща марка и интернет портал на четири езика - български, румънски, английски и немски - с данни за всички възможности за туризъм, както и възможностите за настаняване, заведения и транспорт.
По време на  събитие се осъществиха редица срещи с представители на туроператорски фирми от Македония, Сърбия и Румъния. Договорени бяха размяна на визити с цел уточняване на бъдещо сътрудничество и възможност за организиране на рок и мюзик фестивали в двете страни с тенденция да се превърнат в традиционни. Предстои обмен на допълнителна рекламна информация за възможностите за предлагане на специфичен туристически продукт, предназначен за туристи от Япония и Индокитай. Особен интерес за изложителите представляваше атрактивния щанд на „Приказката” и възможностите за екстремен и спортен туризъм. Бяха осъществени редица ползотворни срещи с представителите на  Румъния, Сърбия и Македония. Презентация за възможностите за развитие на културен туризъм и новите археологически разкопки в региона беше представена на изложителите, която ще  бъде качена на сайта на проекта след приключването на форума.По време на форума беше обсъдена Дунавската стратегия и възможността община Враца да се включи в един от двата предложени варианта – „Пътят на императорите” и „Пътят на виното”.

Взлом в училище заради паркет

Вчера в 11.00ч., в РУП-Враца е получено съобщение, че в сградата на ПГХТ ”Мария Кюри”-Враца,  неизвестни лица извършват кражби. След ОИМ в сградата на училището са заловени 8 лица, които направили опит да извършат кражба на 7 чувала с паркет.  Образувано  е дознание. Лицата са задържани за срок от 24 часа.

Благодарnост

Жителите на Бърдарски геран изразяват своята благодарност на фирма „Виктория-93” ООД и специално на Атанас Караиванов, управител на фирмата, който подаде ръка на Кметството, грижейки се за снегопочистването тази зима. В кризисната ситуация на обилен снеговалеж през изминалите дни, тракторът на фирмата, със специално изработената за тази цел дъска, обикаляше селото почти 24 часа, борейки се с постоянно трупащия се сняг.
 Благодарим на всички, които изчистиха пред домовете си и на работниците, които помогнаха за почистването на централната част на селото.
 Кметство Бърдарски геран очаква спокойно следващия сняг, вярвайки, че екипът, справил се с първата кризисна ситуация, ще издържи и бъдещи подобни изпитани

неделя, 29 януари 2012 г.

Взети са важни решения за автомоделния спорт

В събота във Враца Българската федерация по автомоделни спортове най-напред награди победителите от Държавния шампионат по автомоделизъм за 2011 година, а след това проведе общо отчетно-изборно събрание на Федерацията.
Наградите връчиха президента на федерацията и депутат от Народното събрание д-р Янко Здравков и Регионалния шеф от Министерството за младежта и спорта Росица Стаменова.
От 54 раздадени купи 24 отидоха в СТМК - Враца заедно с комплексните отборни титли за мъже и деца.
Общото събрание на БФАМС прие Отчет за работата на УС на Федерацията, както и отчет за работата на Контролния съвет за 2011 г.
Приет бе Нов Управителен и нов контролен съвет, като за председател бе преизбран д-р Янко Здравков, а за първи негов заместник Огнян Филипов.
Новия бюджет на Федерацията е в размер на 16.800 лева а в новоприетия спортен календар Враца ще е домакин на 5 кръга от Шампионата, както и на Международното състезание Гранд При България.