Бисквитки

петък, 17 февруари 2012 г.

Чистят шахтите във Враца

Работници от „Дружество по заетост” ООД започнаха почистването на шахтите по улиците на Враца. Целта е да бъде осигурен достъп на водата, която ще се образува при снеготопенето, до дъждопреносната система на града. През изминалите два дни е премахнат снегът и са почистени шахтите в няколко ключови места във Враца. Това са подлезите при жп гарата и на ул. „Мито Орозов”, и шахтата при газстанцията на ул. „Васил Кънчов” (на пътя Е-79). Днес групата от 11 души продължава работа в няколко точки на града. Сред тях е и централната пешеходна зона на Враца. Целият град е разпределен на зони и е изготвен план, по който групата от „Дружеството по заетост” ще почисти дъждопреносната система.

Община Враца кандидатства с четири проекта по „Красива България”


Община Враца внесе четири предложения по проект „Красива България”.  Два от проектите са по мярката „Подобряване на градската среда”. Предложени за финансиране са рехабилитация и преасфалтиране на велосипедна алея, и изграждането на паркинги и пешеходен подход към православния храм „Св. Мина” в жк „Дъбника” във Враца.
Другите два проекта са по мярката „Подобряване на социалната инфраструктура”. Община Враца е поискала финансиране за външното саниране на СОУ „Никола Войводов” и за топлоизолацията на фасадата и подмяната на дограмата на ОДЗ №1 "Брезичка" в ж.к. „Младост”
Проектът „Красива България” е част от програмата на Министерство на труда и социалната политика за намаляване на безработицата и стимулиране на заетостта в страната. Той подкрепя проекти, насочени към обновяването на социално значими обекти и се финансира от бюджета на МТСП
Даниела Хитова
  гл. експерт „Връзки с обществеността”

четвъртък, 16 февруари 2012 г.

Министър Трайков посети врачанския щанд на туристическото изложение



            Министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков бе сред първите гости на щанда на Община Враца в изложението „Ваканция и СПА Експо 2012” в София. Министърът разговаря с кмета на общината инж. Николай Иванов. „Г-н Трайков явно е добре запознат с нашия регион. Разговаряхме за това, че при нас има условия за развитие както на културния, така и на планинския туризъм. Министърът каза също, че е впечатлен от врачанския щанд и това е причината той да е един от малкото, които г-н Трайков посети. Поздрави ни за това, че общината и представителите на частния туристически бизнес са обединили усилията си за популяризирането на региона и ни пожела успех на изложението” – поясни след разговора инж. Николай Иванов.
          Сред гостите на щанда на община Враца бе и Благой Рагин,  председател на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация. „Всички в Северозапада трябва да работят за увеличаване на туристите в този хубав край на България. Готов съм да съдействам за популяризирането на Враца и региона” – коментира Рагин. Красотата на Балкана и богатото културно наследство във Врачанско са представени на туристическото изложение с рекламни материали, презентации и филми. Заедно с тях, посетителите се спират пред щанда, за да чуят автентичен фолкор, изпълнен от женска певческа група от Згориград.  „Бабите”, както самите те се наричат, посрещат гостите с типични местни ястия, приготвени от тях. Любопитните могат да разберат как древните траки са пиели виното си. На щанда е изложено сребърна фиала, точно копие на съд от Рогозенското съкровище, от която посетителите правят дегустация на врачанско вино.
          Много гости пред щанда привлече и популярният актьор с врачански корен Краси Радков. Почитателите му се редяха на опашка, за да се снимат с него и да получат автограф. „Обичам Враца и бих дал всичко за моя град и за популяризирането на нашия край” -  каза той.
          Врачанският щанд ще бъде отворен и в следващите два дни.  В програмата за първи път е включена възстановка на древен дионисиев ритуал.
                                                                                                Даниела Хитова,
                                                                                    гл. експерт „Връзки с обществеността”   

Два грабежа с един почерк

Вчера в  РУП-Враца е получено съобщение, че е разбит хранителен магазин на ул.”Козлодуйски бряг”, гр. Враца. Установено е, че неизвестно лице е разбило стъкло на входна врата,  проникнало  в  магазина и  извършило кражба на неустановено количество цигари, около 100лв., неустановено количество алкохол . Образувано  е дознание
Същъжт ден е получен сигнал, че  за времето от 20.00ч на 14.02.12г. до 06.00ч. на 15.02.12г., неизвестно лице е разбило входната врата на  заведение за бързо хранене „Лабрадор” в ж.к.”Дъбника”, откъдето е извършило кражба на  815.00 лв. Образувано  е дознание.


16 пациенти потърсили болницата във Враца

През вчерашното денонощие през спешно отделение на МБАЛ „Христо Ботев“ АД – Враца са преминали 16 пациенти с травми, общо охлаждане и измръзвания. 10 от тях са приети в Спешно отделение с различни травми, като от тях четирима са настанени за лечение в Отделение по ортопедия и травматология.
6 човека са преминали през Спешно отделение с общо охлаждане или измръзване, петима от тях са настанени за лечение и наблюдение в болницата. Четирима от пациентите са с общо охлаждане и един - с измръзване на крайниците. Трима са настанените в ОАИЛ, а двама – в Хирургично отделение. Състоянието им е стабилно.

сряда, 15 февруари 2012 г.

Започва фестивала "Фършанги" 2012

Заповядайте в Бърдарски геран по време на Фестивала "Фършанги" на 18 и 19 февруари 2012 г. Освен многобройните маскирани участници в карнавала, тази година гостите ни ще имат възможност да се докоснат до част от занаятчийската продукция в селото.
Елате да опитате типичните банатски вкусотии! Имате шанса да отнесете част от създаденото в Бърдарски геран за спомен! Да се срещнете с майсторите, сътворили изложените експонати, и да научите повече за красивото и уникално село на банатските българи!

Ще има нови акценти в Ботевите дни


Първото си заседание проведе днес Ботевският организационен комитет, председателстван от кмета на Враца инж. Николай Иванов. На срещата бяха обсъдени постъпилите до момента 20 предложения за инициативи, които да влязат в програмата на Ботеви дни` 2012. Комитетът прие предложението тази година тържествата да започнат с възстановка на откриването на първия паметник на Христо Ботев. Точното място на ситуирането на паметника в пространството около музея ще бъде определено след като по въпроса се произнесе екип от архитекти. Предвижда се във възстановката да бъдат ангажирани актьори, които да пресъздадат събитията от 27 май 1890 г. Тогава за откриването на паметника на войводата във Враца пристигат княз Фердинанд и министър председателят Стамболов. В тазгодишната програма, освен традиционните прояви, ще влязат и нови инициативи. Сред тях е общинско ученическо състезание за деца от 5 и 6 клас на тема „Истината е свята, свободата е мила – да се гордеем с Ботев”, инициирано от Регионалната библиотека „Христо Ботев”. В рамките на Ботевите дни  в Калофер ще бъде подредена фотоизложба, която ще представи всички места за поклонение по Ботевия път. Предложението е на Мемориалния комплекс „Ботев път”.
Тази година Националният конкурс-рецитал за изпълнение на Ботева и възрожденска поезия и проза ще има своето 50-то издание. По този повод Ваня Иванова, директор на Младежкият дом във Враца, който е домакин на събитието, предложи да бъдат поканени лауреати на конкурса. Сред тях са днешни депутати и областни управители.
„Готови сме да приемем и разгледаме всички инициативи на граждани, които са свързани с отбелязването на 136-та годишнина от подвига на Христо Ботев” – каза председателят на организационният комитет инж. Николай Иванов.

 
                                                                                    Даниела Хитова,
                                                                                    гл. експерт „Връзки с обществеността”

Мачовете от А група на живо по ТВ7


След наложените от метеорологичните условия промени в пролетния дял на Виктория футболно първенство, TV7 ще покаже първия мач от полусезона навръх националния празник 3 март. Двубоят Лудогорец-Берое ще се излъчи пряко от 15:30. Очаква се потвърждение на датите на отложения XVI кръг от първенството.                       

През предстоящия сезон TV7 залага на мачове в неделя от 13:30, като практиката в Англия и Испания показва, че в ранния следобед на уикенда футболът събира голям брой почитатели. В програмата за пролетта TV7 залага и на двубои през седмицата, които ще се излъчат в праймтайм.

XVII кръг

Лудогорец-Берое, TV7, 3 март, събота, 15:30                   

Левски-Черно море, TV7, неделя, 4 март,  13:30             

XVIII кръг

Локомотив Пд-Черноморец, TV7, 10 март, събота, 15:30

ЦСКА-Калиакра, TV7, неделя, 11 март, 13:30

XIX кръг

Литекс-Славия, TV7, събота, 17 март, 15:30

ЦСКА-Монтана, TV7, понеделник,  19 март, 19:00

XX кръг

Левски-Миньор Пк, TV7, неделя, 25 март, 13:00

Славия-Лудогорец, TV7, събота, 24 март, 15:30

XXI кръг –  МЕЖДИНЕН КРЪГ

ЦСКА-Берое, TV7, сряда, 28 март, 19:00

Лудогорец-Черно море, TV7, четвъртък, 29 март, 15:30

XXII кръг

Видима-ЦСКА, TV7, събота, 31 март, 15:30

Берое-Локомотив Пд, TV7, понеделник, 2 април, 19:00

XXIII кръг

Литекс-Миньор Пк, TV7, събота, 7 април, 15:30      

ЦСКА-Светкавица, TV7, понеделник, 9 април, 19:00                                                               

XXIV кръг

Миньор Пк-Лудогорец, TV7, сряда, 18 април, 17:00                                             

Славия-ЦСКА, TV7, четвъртък, 19 април, 17:00        

XXV кръг

ЦСКА-Черно море, TV7, неделя, 22 април, 13:30                                                  

Калиакра-Левски, TV7, понеделник, 23 април, 19:00

XXVI кръг

Черно море-Локомотив Пд, TV7, събота, 28 април, 15:30                                                       

Литекс-Локомотив Сф, TV7, понеделник, 30 април, 19:00                                                      

XXVII кръг

Черноморец -Литекс, TV7, събота, 5 май, 15:30      

ЦСКА-Ботев Вц, TV7, понеделник, 7 май, 19:00       

XXVIII кръг
Левски-Берое, TV7, петък, 11 май, 19:00

ЕТ плащат 15% данък върху доходите си от стопанска дейност


            Доходите от стопанска дейност на едноличните търговци (ЕТ), получени през 2011 г., се облагат със ставка от 15%. В същото време за доходите, подлежащи на облагане с данък върху общата годишна данъчна основа, всички физически лица заплащат 10% данък. Така например ЕТ, чиято дейност е производство на сладкарски изделия, ще заплати 15% върху доходите си от реализацията на продукцията си. В същото време ако собственикът на ЕТ получи хонорар по граждански договор, то този доход ще се обложи с данък от 10 на сто.
Едноличните търговци, които през 2011 г. не са осъществявали стопанска дейност, не са задължени да подават декларация през 2012 г.
Декларацията за облагане на доходите на физическите лица може да бъде изтеглена от интернет сайта на Националната агенция за приходите (НАП) - www.nap.bg. Формулярите се подават до 2 май 2012 г., като декларираният данък за довнасяне по годишната декларация трябва да бъде внесен в същия срок.
5% отстъпка ползват гражданите, които изпратят декларацията си по електронен път, подписана с електронен подпис в срок до 2 май 2012 г.
Както през миналата година клиентите на НАП ще подават само онези приложения от декларацията, които са попълнили, тоест няма да се налага да разпечатват и подават цялата данъчна декларация.
Повече информация, както и помощ при попълване на преводните нареждания и пощенските записи, както и данъчните декларации, клиентите на НАП могат да получат на информационния телефон 0700 18 700 на цената на един разговор.

вторник, 14 февруари 2012 г.

Честваха 90 годишнината от рождението на Димитър Шонев

Ако беше между нас самородният талант - художник, актъор, певец и авиатор, щеше да навърши 90 години. Много хора и сега могат да видят картините му в художествената галерия, но не могат да чуят песните и веселия му бохемски глас.
По инициатива на читалище "Развитие" и журналиста Илия Борисов врачани почетоха паметта му с фотоизложба.

Две изнасилвания в един ден

Вчера 14.15 ч. в РУП-Враца се е явило лицето И.И./25г./от гр.Враца, която е заявила, че на същата дата около 09.00ч., във вила в местността„Лиляшка могила”, е била изнасилена от лицето Т.К./50г./ от гр.Враца. Мъжът е задържан за срок от 24 часа.Образувано е дознание.
През ноща
 01.55ч. от тел.112 е получено съобщение, че  в село  Бели Извор лицето И.И./30г./ от същото село, след като разбило вратата на жилището на П.Н./49г./, нанесъл побой на него и на жената-И.Н./44г./,   с която живее на семейни начала, след което изнасилил жената. Образувано е дознание. По случая в РУП-Враца е образувано дознание.

РЗОК-Враца подписа договори с лекарите от извънболничната медицинска помощ

Районната здравноосигурителна каса във Враца e финализирала  процедурата по сключване на индивидуални договори с изпълнителите на извънболнична медицинска помощ за работа през 2012 г.
          Първичната извънболнична медицинска помощ /ПИМП/ ще се осъществява от 114 лични лекари, от тях 112 работещи на индивидуален договор и  2 групови практики във Враца и Бяла Слатина. Има двама нови общопрактикуващи лекари, които ще обслужват пациентите от селата Селановци и Габаре. 
Специализираната извънболнична медицинска помощ /СИМП/ включва 99 лекари специалисти на индивидуални практики, 7 групови практики, 17 медицински центъра и още 3 нови лечебни заведения, които се очаква да сключат договори с РЗОК, след като отстранят в срок констатираните от РЗОК пропуски, установени при проверките преди сключване на договорите. Единият от медицинските центрове се намира в Бяла Слатина, а другите два са във Враца. Специализираната извънболнична помощ включва още 1 ДКЦ, 6 самостоятелни медико-диагностични лаборатории и 6 лечебни заведения за болнична помощ, договорили изпълнение на извънболнична медицинска помощ - специализирани медико-диагности изследвания.
          Стоматологична помощ в областта ще оказват 108 лечебни заведения, от които 97 стоматолози на индивидуална практика, 9 групови практики и 1 медико-дентален център в Козлодуй, договорил изпълнение на специализирана детска дентална медицина.
До края на м. февруари ще бъдат сключени и всички договори с болници за оказване на медицинска помощ по клинични пътеки и изпълнение на определени клинични процедури като хемодиализата, системно лекарствено лечение и диспансерно наблюдение на пациенти със злокачествени заболявания, проследяване на терапевтичен отговор  при пациенти на домашно лечение с прицелна перорална противотуморна терапия и перорална химиотерапия.


понеделник, 13 февруари 2012 г.

Кметът на Враца посрещна журналисти с много новини

На днешната пресконференция кметът на Община Враца инж.Николай Иванов представи новият заместник –кмет по устройство на територията г-н Ангел Вълчев. Той е роден на 6 декември 1978 година, завършил е средно образование в Техникума по строителство и архитектура –Враца, придобил е висше образование в Международния славянски институт  -специалност „Финанси и кредит” и в момента завършва магистратура във Варненския свободен университет  специалност „Европейска администрация”.Досега се е занимавал със строителен бизнес управител на „ Билдинг груп”ЕООД.Женен с две деца.
Макар,че не присъстваше на пресконференцията поради служебен ангажимент, кметът на Общината запозна медиите с назначението си на главеният  юрисконсулт  на общинска администрация г-жа Елена Михова. Тя е родена на 15 май 1965 г. във Враца ,средното си образование е завършила в ПГ”Христо Ботев”-Враца, през 2008 г. се дипломира със степен Магистър в специалност „Право” към УНСС. От 2004 г. до 2010 г. изпълнява длъжността старши юрисконсулт в Отдел „Координация и контрол” към Регионална дирекция по Национален строителен контрол – Враца. От 2010 г. до 2011 г. е старши юрисконсулт в Отдел „Координация и контрол”, касаещи областите Враца, Видин, Монтана, Плевен и Ловеч към Регионална дирекция по Национален строителен контрол – Северозападен район при ДНСК. Владее руски език.
На пресконференцията инж.Николай Иванов представи информация относно проектното предложение на Община Враца с наименованието ИСКРА което е  класирано и одобрено за финансиране по схема за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ BG161PO001/1.1-12/2011 „Подкрепа за деинституционализация на социални институции, предлагащи услуги за деца в риск”. Той ще се осъществява с финансовата подкрепа на Оперативна програма “Регионално развитие” 2007-2013 г., съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския фонд за регионално развитие и държавния бюджет.
На 16/02/2012 г., /четвъртък/, от 12 ч. в град Шумен, зам.-кмета по „Европейско финансиране и обществени поръчки” на Община Враца – инж. Красимира Георгиева и Ръководителят на Управляващия орган на ОПРР - г-жа Деница Николова, в присъствието на министъра на регионалното развитие и благоустройството, г-жа Лиляна Павлова, ще подпишат договора за безвъзмездна финансова помощ. Проектът е на стойност 2,6 млн.лв. и ще се изпълнява през следващите 24 месеца. Ще се изградят и оборудват три центъра за настаняване от семеен тип (ЦНСТ) и едно Защитеното жилище, чрез които ще се създаде благоприятна среда за развитие на децата и младежите с увреждания и ще се осигури социалното им включване чрез осигуряване на възможност на всички, да участват във всички аспекти на живота на общността, включително да посещават детски градини, училища, да ползват здравни, социални, транспортни и ред други обществени услуги.
Защитеното жилище ще бъде изградено върху  урегулиран незастроен поземлен имот  отреден за комплексно обществено обслужване – новообразуван УПИ ,кв.60-а,в жк.”Река Лево плана на гр.Враца.
Ще бъдат изградени 3 броя центрове за настаняване от семеен тип върху недвижими имоти , частна общинска собственост находящи се в УПИ ХХІІІ,кв.76 в жк.”Река Лева” ; УПИ ІІІ,кв.121 в жк”Самуил” и УПИ ІІІ-192,кв.122 в жк.”Дъбника”.Капацитет им е 14 потребители.
Главната цел на проект „ИСКРА – Иновативен Социален Комплекс от Резидентни Алтернативи” е осигуряване на подходяща и ефективна социална инфраструктура на територията на община Враца, допринасяща за предоставяне на нов вид резидентни услуги в общността, които да заменят институционалната грижа, да се подобри качеството на живот и жизнената среда на децата над 3 г. и младежите с увреждания. Ще се осигури подходящо оборудване и обзавеждане, съобразено с потребностите на децата и младежите, настанени в тях
          Кметът на общината представи  информация относно заседанието  на национален експертен съвет по устройство на територията и регионалната политика   което се проведе на 07.02.2012г. от 11.30 ч. се , на което беше разгледан проекта за парцеларен план за  ОБХОДЕН ПЪТ НА ГР.ВРАЦА –ПЪТ І-1(Е-79) КМ 0+0.00 ДО КМ 6+816.60.
          Основната цел на обходния път е изнасяне на транзитното движение от град Враца.
          На заседанието е представено становището на Община Враца, в което е изразено несъгласие с предвидения габарит на пътя Г-10.50м. и предвидените две ленти за движение. Аргументите на Община Враца за необходимост от четирилентов обход на града не се приеха от проектантите и АПИ.       
Според тях във Враца не може да се докаже необходимия трафик за четирилентов обходен път, а освен това град Враца е един от най-добре снабдените градове с обходни пътища(цитират „крайната” улица „Васил Кънчов”).
          На заседанието беше взето решение да се предложи на министъра на регионалното развитие и благоустройството да одобри подробния устройствен план (парцеларен план) след: 1. обосновка от страна на проектантите на избрания от тях габарит; 2. уточнение на захранването на полските пътища, които се пресичат от обходния път; 3. уточняване на местоположението на техническа инфраструктура находяща се в два горски имота. Като четвърта точка в решението на националния експертен съвет по устройство на територията и регионална политика(НЕСУТРП) е записано да се възложи проучване от АПИ на възможността за разширение на обходния път.

          В 14-дневен срок ще бъде представен за подпис от участниците
Протокола на зеседанието на експертния съвет (до настоящия момент не е представен), а в 30-дневен срок ще бъде предложен на министъра на регионалното развитие и благоустройството за одобрение.
Отбелязването на 139-та годишнина от гибелта на Васил Левски тази година включва паметна вечер за Апостола на свободата, която ще се проведе на 17 февруари /петък/ от 17.00 ч. в Регионалния исторически музей. Участие в нея ще вземе проф. Андрей Пантев, свещенически октет от Врачанска митрополия и  актьорът Тодор Димитров.
В деня на трагичната гибел на Апостола -19 февруари,  в 10.15 ч. пред бюст-паметника на пл. „Левски” ще бъдат поднесени цветя, а от 10.30 ч. в църквата „Храм-паметник свети Софроний епископ Врачански” ще бъде отслужена панихида за Дякона.
За първи път ще има литийно шествие от храма до паметника на Васил Левски в центъра на града, където в 11.00 ч. започва отбелязването на годишнината. Участие  ще вземат свещеници от Врачанска митрополия,  ученици от ОУ” Васил Левски”, духов оркестър на Читалище „Развитие”.
Кметът на Общината  покани   гражданите на Враца да присъстват на изявите от програмата за отбелязване на 139-та годишнина от гибелта на Апостола на свободата – Васил Левски.
Община Враца ще вземе участие в Туристическа борса „Ваканция Спа Експо 2012 г.” в гр.София в периода 16-18.02. в Интер Експо Център –Зала 3.  Тази година община Враца за пръв път е наела и заплатила щанд от 24 кв. м. на стойност 3600лева.

 Досега Общината  винаги е участвала на площ от 4 кв. м., която е крайно недостатъчна за да се направи достойно представяне на нашите на възможности за туризъм в региона.

Беше сформиран инициативен комитет, членове на който са  Георги Врабчев, Петър Петров,Огнян Пищиков, Тихомир Опров, Георги Ганецовски  и представителите на хотелиерски бизнес, които извършиха организационната работа по достойното представяне на Враца в изложението.
Сумата необходима за представянето ни на този щанд е в размер на 2270  лева– декорация на щанда, програма, събития, участници, рекламни материали и транспорт.   
 Те поеха  ангажимента  да осигурят  тази сума и успяха да съберат 1500лева.  Тяхната идея беше да ангажират и самите участници в събитието.  Общината се ангажира да помогне и с останалата част в размер на 750,00 лева необходима за цялостната  реализацията на събитието.
На щанда на общината ще се представят Регионален исторически музей-Враца; Дирекция на „Природен парк Врачански балкан”; Театрална група ТЕМП,  Увеселителен парк „Приказката”, Сдружение „Бъдеще в миналото„-София, „Велоклуб „Герак”-Враца, „Визит Враца” и хотелите Хемус, Чайка, Зора, Хъшове, Фламинго, Кипарис.
Искам чрез вас да благодаря на всички тези институции и организации, които се включиха и се надявам да представим  достойно нашият град , както и да привлечем повече туристи за в бъдеще към него и целия регион.
 И сега давам думата на Петър Петров и Георги Врабчев да ви разкажат повече подробности за представянето ни на туристическата борса. 
Георги Врабчев представи информация относно това което ще се случва на щанда – две артистични реконструкции,едната ще бъде експериментално представяне на керамични изделия от многокаменната епоха и ще бъде показана част от възстановката която е направена в с.Оходен.
 С експериментален добив на брашно от еднозърнест римец с праисторически технологии с които се надяваме да привлечем вниманието към нашия щанд.
Втората артистична реконструкция е свързана със дионисиев ритуал с дегустация на вино във реплики от тракийските съкровища.
Едно от интересните събития е представянето на книгата „Речника на Баце „ 2  в съпровод на Женска певческа група от с.Згориград и ще присъства скулптура Красимир Кръстев.
През цялото време ще текат мултимедийни презентации,  с които ще бъдат представени хотели,културни събития, туристически атракции и природни забележителности
Ще бъде представен увеселителен парк „Приказката” и дирекция „Природен парк Врачански балкан”.Ще бъде представен велотуризма от Велоклуб „Герак” от Враца.
Започнало е извозването на снега на определени площадки извън града ,снегът ще бъде извозен от спирките и главните улици ,до този момент от 1 януари за град Враца и кварталите са платени 283 415,70  лева, а за селата от общината 12 150лева. Тези суми включват и общинска пътна мрежа или общо сумата възлиза на 295 600лева, сумата предвидена е около 500 000 лева за цялата година - обяви кметът инж.Николай Иванов.Зимата е тежка и на този етап е трудно да се правят прогнози за бюджетни разходи.- допълни кметът.
Лев Митков даде пояснения ,че план-сметката е разработена така,че не е фиксирана сума за да се облекчи процедурата по финансирането, а не след изчерпване на лимитите да се търсят варианти за финансиране.

Във Враца ще има нов учебен център



Община Враца започна изпълнението на проект „Изграждане и оборудване на Лъчелечебен център в „Комплексен онкологичен център” ЕООД град Враца”, договор за безвъзмездна финансова помощ BG161РО001/1.1-11/2011/007 на 31.01.2012г.
Проектът се осъществява с финансовата подкрепа на Оперативна програма “Регионално развитие” 2007-2013, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския фонд за регионално развитие, схема за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ: BG161PO001/1.1-11/2010 „Подкрепа за реконструкция/ обновяване и оборудване на общински лечебни заведения в градските агломерации”.
Бюджет: Проектът е на стойност 6,3 млн.лева. Съфинансирането от Община Враца е в размер на лева (4 %). Размерът на исканата безвъзмездна финансова помощ от ОПРР е 6,1 млн. лева (96%).
Продължителността на проект „Изграждане и оборудване на Лъчелечебен център в „Комплексен онкологичен център” ЕООД град Враца” e 24 месеца.


Специфичните цели на проекта са
o     Осигуряване на подходяща, обновена, модернизирана и рентабилна инфраструктура в “Комплексен онкологичен център” Враца ЕООД, съобразена с действащите санитарно-хигиенни и технически нормативни изисквания и с бъдещите нужди на населението на град Враца, на област Враца и на Северозападния район;


o     Подобряване качеството на медицинското обслужване в областта на лекуваните в “Комплексен онкологичен център” ЕООД Враца болести;


o     Социално включване и равен достъп на групите в неравностойно положение, с особено внимание към хората с увреждания и рисковите групи население, най-вече  хора от ромски произход;


o     Изграждане на лъчелечебен център в КОЦ Враца, отговарящ на съвременните изисквания за енергийната ефективност на сградата и оптимално използване на средствата за издръжка на лечебното заведение в резултат от спестената енергия.


Очакваните резултати от реализацията на проекта са:


o     Изграден Лъчелечебен център с разгъната застроена площ 1295.45 кв.м в „Комплексен онкологичен център” Враца ЕООД;


o     Осъществени всички необходими мерки за лъчезащита;


o     Повишено качество на болничната среда и здравната помощ, както и цялостно развитие на здравеопазването в областта и региона, превръщането на заведението в еталон на високотехнологична болница.


o     Работа с най-съвременното оборудване за лъчелечение.


По случай Свети Валенитин библиотека публикува "Мъдри думи за ЛЮБОВТА И … ЖЕНИТБАТА"

Мъдри думи за ЛЮБОВТА И … ЖЕНИТБАТА

ГОРИ, ЛИБЕ, ГОРИ,

я за тебе гора

като лен за вода,

босиляк за роса,

трендафил за сенкя…

Любовта е огън. На човек, когото обичш, ще кажеш: „Изгорех за тебе!”, на човек, който вече ти е безразличен: „Отгорех от тебе!”, пък каквото ще да става. И друго ще кажеш: „Дето ме викат – там ходя, отдето ме гонят – оттам бягам!”, защото „Младост до века не трае, на младост биват полуди!” когато те корят, че честичко „прескачаш” момини порти и невестини двори, пък и... „Добро време и хубава жена не омръзват.” И трето ще кажеш: „ Една е тази, дето на сърце ми е паднала, на сърце ми е легнала! – От нея кой има сили да ме отдели?”, а нали „Севда е по-лоше от болест” и „Кашлица и любов не могат да се скрият.” Това е така, но все пак запомни:

- „По премена срещат, по ум изпращат.”

-    Ум царува, ум робува, ум патки пасе.”

-    От много ум глава не боли.”, но котато си „луд за двама” и „ни се водиш, ни се караш”, а „глава не увира” нека бъде „Глава правила – глава теглила!”

Щом си стигнал до женитба, още „акъл ще ти дам” за това „женило – пусто чернило”, за това „венчило – черно робило

-    Вземи си мома работна, дето „крак не подвива”, защото старите казват „Залудо работи, залудо не стой!” и „На работливите работата секогаш спори.

-    Вземи си мома гиздава, да е „като байрак на орото”, „като на пара да стъпя”, „като оди – чаршията да носи” .

-    Вземи си мома хубава, макар че има дума: „Много (х)убост не е на (х)убаво!”, „Хубост в паница не се топи.” и още - „Който има хубава булка панаир му не требва”.

-    „От мааната жена и наапана чушка далек да бегаш!” и да помниш -  „Малка мома – ранно цвете.”

-    Вземи си мома „от своята черга”, защото „секо село си има башка адет, па и сека къща” – тъй ще сте „лика прилика като два стръка иглика”.

-    А дали е умна и разумна и дали за теб милее, ще я изпиташ, като я попиташ три неща: какво е по-бързо от вода,какво е по-сладко от меда, какво е най-мило на света?Ако ти отвърне: „око е най-бързо на света, сън е по-сладко от меда, либе е най-мило на света” – вземи я.

-    Най -  накрая – каквото и да ти приказват, знай - то е „до късмет”: не случиш ли – „С чрън повой си повиван”, случиш ли – „Късмет си извадил”. Ама и тогава „на жена вера да немаш” и  й са радвай само коги спи, инак ше а разглезиш.
Ако е приказката за жената, слушай:

-    Не глези си жената – ще ти се качи на главата.

-    На кон, дето стои, на куче, дето лежи и на жена, дето мълчи вяра да нямаш.

-    Вол се връзва за рогата – жена за езика.

-    Коя кокошка много крека, яйца не снася

За дом и челяд хората казват „Къща – църква, жена – уруглица, деца – грозд, крави – ангели, кола – топ.”, но да си „опичаш акъла” – „Първо да помисли главата – после да продума устата”, защото „от гадините само гарванът се жени на къща, затова е толко чрън.” Но ако уви те налегне тази участ сам си се теши с мъдрите думи „само не се живее” – „сама ръка и в Дунав се не мие”... и най-важното:

КОЙТО СЕ ЖЕНИ, МАМО, БЕЗ ЛЮБОВ,

без любов, мамо, и мерак -

булчето му да е, мамо, царкинче,

нему се струва циганче.

Който се жени, мамо, с любов,

с любов, мамо, и мерак,

булчето му да е, мамо, циганче,

нему се струва царкинче…



Народните мъдрости от Врачанския край, събра и подреди Калина Тодорова – РБ „Христо Ботев”