Бисквитки

събота, 10 март 2012 г.

850 врачани участваха в спортен празник

Над 850 врачани взеха участие тази година в традиционния спортно-туристически празник, чийто организатор е Община Враца. 27-то издание на празника се проведе в местността „Колониите” във Врачанския балкан при хубаво време и добра организация. Гости на проявата бяха зам.-кметовете Крисимир Богданов и Ангел Вълчев, и директорът на дирекция „Образование, култура, спрот и туризъм” в общинската управа Маринела Петрова.
Проведоха се състезания по крос, теглене на въже, туристическа щафета и спускане с шейни и чували. При най-малките момчета в кроса първи се нареди Калин Георгиев от Спортното училище, следван от Милен Петров /”Отец Паисий”/ и Иван Велчев /”Никола Войводов”/. При момичетата класирането е следното: 1. Вероника Николова /Спортно училище/, 2. Нели Димитрова / „Хр. Ботев” село Паволче/ и 3. Ани Асенова /Спортно училище/.
Момчета до 8-ми клас - 1. Майкъл Борисов /”В. Левски”/, 2. Валери Георгиев /”Хр. Ботев” село Баница/ и 3. Павлин Петков /”Никола Войводов”/.
Момичета до 8-ми клас – 1. Габриела Ганчева /с. Баница/, Моника Ангелова / „Отец Паисий/ и 3. Стефани Тошкова /Спортно у-ще/.
Средношколци: 1. Иван Петров /Спортно у-ще/, 2. Анатоли Йорданов /Спортно у-ще/ и 3. Георги Костов / „Н. Войводов”/.
Средношколки: 1. Нели Николова /”В. Кънчов”/, 2. Бетина Георгиева /ПМГ/ и 3. Бетина Петрова /ПМГ/.
Мъже: 1. Симеон Къчовски, 2. Николай Григоров.
Жени: 1. Мария Ангелова, 2. Юлиана Борисова и 3. Борислава Славова.
В туристическата щафета, където отборите бяха от четирима състезатели / две момичета и две момчета/, при децата първи стана отборът на Спортното училище, следван от този на училище „Хр. Ботев” в с. Паволче и ОУ „В. Левски”.
При по-големите победи отборът на „Никола Войводов”, следван от тези на „Отец Паисий” и ПТГ „Н.Й. Вапцаров”.
В най-атрактивната дисциплина – теглене на въже /с по пет момичета и пет момчета/ при децата най-добър се оказа отборът на училище „Отец Паисий”, като оставиха зад себе си смелчаците от „Никола Войводов”и „Васил Левски”.
При по-големите, където и борбата бе по-оспорвана, първи стана тима на ПГ „Димитраки Хаджитошин”, следван от Езиковата гимназия и ПТГ „Н.Й. Вапцаров”.
При най-големите, учителите от „Отец Паисий” победиха сборен отбор на ветерани и Пешеходен клуб.
В спускането с чували най-бързи бяха Памела Веселинова от „Н. Войводов” и Никола Спасов от Спортното училище.
Организаторите раздадоха и награди за екипировка, които отидоха при Ева Крумова, Преслав Тихолов, Цветина Иванова, Димо Димов, Галя Христова и Александър Александров.




Даниела Хитова,
гл. експерт „Връзки с обществеността”

петък, 9 март 2012 г.

Министър Свилен Нейков награди врачани


Българска асоциация спорт за учащи /БАСУ/ награди гл. експерт на Министерство на физическото възпитание и спорта за Северозападна България змс Росица Стаменова с плакет за съществен принос в развитието на ученическия спорт. Наградата бе връчена от ръководството на БАСУ в началото на Общото събрание на организацията. Плакет получи учителят по физическо възпитание от ПМГ „Акад. Иван Ценов” – Враца Тодор Тинковски лично от министър Свилен Нейков за най-масово участие във финалите на ученическите игри 2010/2011. ПМГ – Враца класира четири отбора за финалите. Водач в тази класация е ПМГ – Сливен, които успяха да класират пет отбора на финалите.
От участието си врачанските спортисти успяха да завоюват второ място във волейбола при девойките – 8-10клас /учител Т.Тинковски/; 6-то място в леката атлетика при юношите 8-10 клас /учител Живка Йорданова/, както и 9-то място при момичета 5-7клас. Четвъртият класиран отбор бе в шахмата при момчета 5-7клас, подготвяни от Никола Бояджиев. Те се класираха на 10-то място сред своите връстници.
Врачанските математици успяха за спечелят и три индивидуални награди – сребърен медал в л.атлетика за Тихомир Костов на 800м; сребърен медал за Мартин Илков – висок скок и трето място в щафетата 4Х100м при юношите.
Над 110 000  ученици от 5 до 12 клас участваха в 27-те Ученически игри през учебната 2010/2011.

По-малко от двадесет дни за свързването на касовите апарати


По-малко от 20 дни остават до крайния срок за свързване на касовите апарати на търговците в страната със сървърите на НАП. До момента изискването е изпълнено от около 180 000 компании. Инспекторите на НАП започват проверки на 2 април ( 31 март и 1 април са почивни дни) като всеки, който отчита оборота си на устройство без дистанционна връзка ще бъде санкциониран с до 10 000 лв., а обектът му ще бъде запечатан докато изпълни изискването, предупреждават от Националната агенция за приходите.
Сред най-изрядните към фиска до момента са търговците на хранителни стоки – над 20 000 такива търговски обекта вече са свързали касовите си апарати с НАП. Магазините за дрехи с дистанционна връзка са около 8000, а обектите за медицински услуги, вече изпълнили закона – близо 7900.

Обраха апартамент


На осмомартенския празник вечерта в РУП-Враца е получено съобщение от тел. 112, че от апартамент в гр. Враца, за времето от 19:20ч. до 20:50ч. на 08.03.2012г., неизвестно лице е извършило кражба на сумата от 19 940лв. и златни бижута. Крадецът е проникнал в жилището с подбран или подправен ключ. Образувано е дознание.

Хванаха пийнал пироман


Снощи  в 22:25ч. в РУП Оряхово е получено съобщение от М.Д./ 31г./ от с.Остров, който съобщил, че на улицата пред къщата му, гори ползвания от него лек автомобил „Опел Астра”. След бързи ОИМ и ПСД е установено, че извършител на палежа е лицето И.С. /37г./ от гр.Враца. Полицейски екип е открил И.С. в къщата на баща му в село Остров. Автомобилът е загасен от собствениците и служители от РУПБЗН-Оряхово. Щетите по колата са за около 1500 лева. Най-вероятната причина за палежа е пререкание и свада между собственика на автомобила и И.С., която възникнала около 22.00 часа в селската кръчма. При привеждането му в РУП Оряхово е извършена проба за алкохол на И.С. Резултатът е положителен- 2,10 промила. Лицето е задържано за 24 часа. Образувано е дознание.

четвъртък, 8 март 2012 г.

Театърът представя

10.03.`12 г. – събота в Куклена зала от 10.30 часа „Баба Марта внучка жени”  
13.03.`12 г. – вторник в Камерна зала от 19 часа „Най-истинският” от Григорий Горин  
14.03.12 г. – сряда в Камерна зала от 19 часа „Рейс” от Станислав Стратиев  
15.03.`12 г. – четвъртък в Камерна зала от 19 часа „Шекспир – събрани съчинения” от Джес Адам Даниъл  
17.03.`12 г. – събота в Куклена зала от 10.30 часа „Малката баба Яга” от Отфрид Пройслер

Покана



Кметът на Мездра участва в семинар за бъдещето на транспорта в Европа


Кметът на община Мездра Иван Аспарухов, който е зам.-делегат в Комитета на регионите към Европейския съюз, взе участие в изнесено заседание на Комисията по политика на териториално сближаване (COTER) и в семинар на тема „Бъдещето на транспорта в Европа“, които се проведоха на 5 и 6 март в Лисабон. В двудневния форум в португалската столица се включиха още двама представители на местната власт в България – Владимир Кисьов и Малина Едрева от Столичния общински съвет.

Още в сайта на Община Мездра

Кмет подари концерт на дамите

Днес по случай 8 март кметът инж. Николай Иванов подари безплатен концерт на всички дами от община Враца.  Врачанската симфониета бе подготвила истински празничен букет от класика и евъргрийни. В програмата бяха изпълнени „Пролетта” от „Годишните времена” на Вивалди, така също „Музикален момент” от Шуберт, „Мечтание” от Шуман, прозвучаха и творби на Гершуин, Франк Синатра, както и музика от филма „Ромео и Жулиета”.

Зам.кмет на Враца участва в работна среща по ОП „Околна среда”


Инж. Красимира Георгиева, зам.-кмет по европейско финансиране и обществени поръчки на община Враца взе участие в работна среща, организирана от министър Томислав Дончев, съвместно с МОСВ. Срещата се проведе в гранитната зала на Министерски съвет. На нея присъстваха министър председателят Бойко Борисов, министърите Нона Караджова, Лиляна Павлова, Ивайло Московски и Мирослав Найденов и представител на АПИ. На срещата бяха обсъдени начините за ускоряване на изпълнението и преодоляване на предизвикателствата на проектите, финансирани по ОП „Околна среда”, сектор „Води”, по който се финансират водните проекти на общините.
Министерството на околната среда и водите обяви пред кметовете и зам.-кметовете от различните региони, че е организирало мобилни групи, които да консултират общините във всеки от етапите на проектите.
Министър Мирослав Найденов пое ангажимента приоритетно и в по-кратки срокове да бъдат разглеждани документите на общините, свързани с проектите по ОП „Околна среда”.

Даниела Хитова,
гл. експерт „Връзки с обществеността”

Триста гербера за триста красиви дами


За поредна година областният координатор на ПП ГЕРБ – Враца Николай Коцев поднесе цветя на врачанки. 300 гербера зарадваха 300 красиви дами по случай международния ден на жената 8 - ми март.
Областната структура на ПП ГЕРБ пожелава на дамите много мигове на красота и любов през цялата година!

сряда, 7 март 2012 г.

Поздравление от кмета на Враца


Скъпи жени и момичета, скъпи съгражданки, приемете моите най-сърдечни пожелания
 по случай 8-ми март – Международния ден на жената!
Тази дата, макар и оспорвана, е просто повод, за да изкажем своето преклонение и уважение към вас. Желая ви все така с лекота и усмивка да претворявате света около нас! Да сте вдъхновението, което подкрепя силата ни! Да сте любовта, без която всички усилия губят смисъл!
Бъдете ни живи, здрави и много щастливи!


инж. Николай Иванов,
кмет на община Враца

Поздравление от ръководството на МБАЛ "Христо Ботев" Враца


Уважаеми дами, скъпи колежки, майки, съпруги и дъщери!


Приемете най-искрените ни пожелания за здраве, покоряваща красота, опрощаваща нежност, споделена обич и безгранично щастие!

Ръководството на МБАЛ "Хр. Ботев" АД, гр. Враца

Община Враца получава собствеността върху сградата на историческия музей



Правителството предостави на Община Враца правото на собственост върху сградата на Регионалния исторически музей. Тя се намира на пл. „Христо Ботев” №2 в града и е с РЗП от 3128 кв. м. Имотът ще продължи да се използва за събиране, съхраняване, изучаване, експониране и популяразиране на културно-историческото наследство на врачанския регион.

Над 700 деца ще участват в зимния празник


Над 700 деца от 14 училища са заявили участието си в спортно-туристическия празник „Враца 2012”, чийто организатор е Община Враца. Традиционната спортна проява ще се проведе за 27 път. Празникът сега ще е в тази събота от 10.30 ч. в местността „Колониите” във Врачанския балкан. За желаещите да участват ще бъде осигурен транспорт. Автобусите ще тръгват между 8 и 9 часа от паркинга пред църквата „Св. Николай” на площад „Христо Ботев”. Цената на билетите за ученици е 2.50 лв. за двупосочен билет. За възрастните превозът само в едната посока е 2.50 лв.
Зимният спортно-туристически празник ще бъде открит пред вилата на Далекосъобщенията. Предвидени са състезания по крос, теглене на въже, щафета, ски-бягане, спускане с шейни и чували. В тях ще могат да вземат участие всички присъстващи, като те ще бъдат разделени по възрастови групи.
Очаква се зимният празник в Балкана да приключи към 13 ч., след което ще започне извозването към Враца.
Даниела Хитова,
гл. експерт „Връзки с обществеността”

Валя Балканска и Владимир Уручев откриха изложба за нанотехнологии в ЕП


Космическият глас на Валя Балканска огласи вчера Европейския парламент в Брюксел. Родопската певица, в съпровод на каба -гайдата на Петър Янев, изпълниха няколко песни, сред които  и "Делю хайдутин", по повод официалното откриване на изложба за постиженията на България в областта на нанотехнологиите, домакин на която е евродепутатът Владимир Уручев от Групата на ЕНП /ГЕРБ/.
За  здравето на всички присъстващи, пред картината на Иван Гонгалов "Чудният празник на колобъра", беше извършен мистериозният ритуал "Орфеево винопиене" с български мавруд и с реплика на късче от древността - тройния съд от най-голямото златно съкровище, намирано по нашите земи - Вълчитрънското. Ритуалът датира от 33 века, съхранен е до днес в християнството и  представлява  смесване на осветена вода и вино в три съда.
По-рано през деня, в рамките на събитието,  се проведе и научен семинар на тема:  "Български високи и нанотехнологии за повишена сигурност и по-добра защита на европейските граждани" с участието на български и чуждестранни лектори от Германия  и Австрия, които представиха значението на нанотехнологиите за лична и национална сигурност и възможността за непрекъснато проследяване чрез енергията на Н-връзката между молекулите на водата.
По време на изложбата, която се организира по инициатива на Владимир Уручев, се демонстрират различни нанотехнологии срещу фалшификация на стоки и документи, проследяване на автентичност, персонализирана защита, разшифроване на изтрити маркировки, разчитане на скрити шифри върху метални повърхности и други иновативни методи, представени и приети в ООН и внедрени пилотно в 5 европейски държави, сред които и България.
До края на седмицата, всеки посетител ще  има възможността да се запознае на място с машините, които служат за защита на документи и ценни книжа срещу фалшификация, срещу акцизни и данъчни измами, за холистично земеделие и за борба с организираната престъпност, трафика на оръжия и кражбите на МПС-та.
Технологиите, които са изложени в момента в  ЕП, са резултат от дългогодишната работа и сътрудничество на български и европейски учени, като част от тях са финансирани по Шеста и Седма  рамкова програма  на ЕС за научни изследвания.


Бракониер напада полицаи с моторен трион, стрелят го


Снощи в 20.00 часа, пак . в РУП-Оряхово е получено съобщение за извършване на незаконна сеч в землището на Селановци, в  местността  "Блатото". Незабавно е изпратен полицейски екип, който установил в местността „Кариерата” три лица, които извършвали нерегламентирана сеч на дървен материал. Едно от лицата- Х.П./40г./ от гр.Оряхово, отказало да изпълни полицейско разпореждане да спре моторната резачка, като нападнало с нея полицейските служители. С цел да предпази себе си и да спре нападателя, един от полицейските служители произвел изстрел със служебното си оръжие. Със стоп патрон в дясното бедро е простреляно лицето Х.П., което незабавно е откарано в болницата в гр.Оряхово, където му е оказана медицинска помощ. На мястото на извършване на незаконната сеч са установени още две лица: Х.М./30г./ от Оряхово, криминално проявен, осъждан; В.П./23г./ от гр.Оряхово, които извършвали незаконна сеч, а дърветата товарели в товарен автомобил „УАЗ”, в който били открити около 3 куб.м. дърва. Иззета е моторна резачка. Двете лица са задържани. Образувано е дознание по чл.269, ал.1 и чл. 235 от НК.
Същата вечер.  е получен сигнал от началника на Държавно горско стопанство/-Оряхово, за извършване на незаконна сеч пак в "Блатото". Изпратеният на мястото полицейски екип е установил лицето С.А./31г./ от гр.Оряхово, криминално проявено, което било натоварило акациеви дървета в лек автомобил „Опел Астра”. В колата е намерена и моторна резачка. На същото място е установен и товарен автомобил „Форд Транзит” с натоварени дърва. Автомобилът е ползван от лицето П.Д./32г./ от гр.Оряхово, криминално проявен, осъждан. В непосредствена близост до товарния автомобил са намерени около 5 куб.м. нарязани дърва. Установено е, че дървата са отрязани от Общински горски фонд. Образувано е дознание.

вторник, 6 март 2012 г.

Проведе се работна среща по безопасност на движениетo

В Областната администрация беше представена Националната стратегия за подобряване безопасността
на движението по пътищата, приета с решение № 946/22.12.2011г. на Министерски съвет. Стратегията обхваща периода 2011-2020г. , който е обявен за Десетилетие на активни действия за безопасност по пътищата, чието послание е: „ Заедно всички ние можем да спасим живота на милиони хора“.
Определен бе съставът на работната група, която ще подготви Областната стратегия по безопасност на движението 2012 – 2020 г., както и годишния план за нейното изпълнение.
На срещата бе представена и пътната обстановка в Област Враца през 2011г. и за месец януари 2012 г.
За периода януари – декември  2011 г. на територията на област Враца са станали 958 ПТП, от които:• 830 ПТП с материални щети, 128 тежки ПТП, при които е имало: 159 леко и тежко ранени  граждани и 20 убити.
Сравнени с 2010 год. , данните показват:
• ПТП с материални щети -  97 по-малко
• ПТП с пострадали -   24 по-малко
• Убити -  двама  по- малко
 • Ранените граждани  -  40 по-малко
Най- много ПТП през 2011 година са станали през месец ЯНУАРИ – 89, а най-малко през месец МАЙ – 45.
Понеделник, сряда, четвъртък и петък са дните от седмицата в  които през 2011 г. са станали най-много  произшествия- 124, 131, 126, 126 .
Основна причина за възникване на произшествията са нарушения от страна на водачите, а на второ място са неудовлетворителните пътни условия.
През месец януари 2012 г. в Област Враца са станали 71 ПТП, при които са били ранени леко и тежко 12 граждани.
Елма Глоговска
Областна администрация - Враца

РЗОК-Враца преведе близо 5,4 млн.лв. на лекари, болници и аптеки за дейност през януари



Районната здравноосигурителна каса се разплати с всички изпълнители на медицинска, дентална помощ, болници и аптеки за извършената и отчетена от тях дейност през месец януари. Общият размер на изплатените от здравната каса средства е в размер на 5 348 083 лв. От тях 1 024 485 лв. са изплатени на лекарите от извънболничната медицинска помощ и лабораториите, 3 020 032 лв. на болниците за лечение по клинични пътеки и клинични процедури, а на аптеките 1 303 566 лв..
Общопрактикуващите лекари са извършили и заявили дейности през януари в размер на 349 088 лв., специализираната извънболнична медицинска помощ – 426 709 лв., за извършени медико-диагностични дейности лабораториите са получили 124 344 лв., а изпълнителите на дентална помощ са отчели по здравна каса дейности в размер на 124 344 лв.
Здравноосигурителните плащания за болнична помощ през януари възлизат на 3 020 032 лв. За новите клинични процедури, които изпълняват болниците от тази година, здравната каса е превела 558 526 лв. За лечение на пациенти по клинични пътеки болниците са получили 2 449 716 лв., а за оказана медицинска помощ на неосигурени родилки са изплатени 11 790 лв.
За отпускане на напълно или частично платени от НЗОК лекарствени продукти, медицински изделия и диетични храни за специални медицински цели през януари на аптеките от областта са изплатени 1 303 566 лв.

Фирмите декларират платените извънтрудови доходи



Всички фирми, които са платили доходи на физически лица, различни от такива по трудов договор, са длъжни до 2 май да декларират пред НАП данните за това.
На интернет страницата на НАП e достъпен програмен продукт за изготвяне на декларацията за изплатени доходи извън трудови правоотношения.
Справките за изплатени суми на физически лица могат да бъдат подадени по електронен път, с електронен подпис или на хартиен носител в офиса на приходната агенция по регистрация на фирмата. Когато справката съдържа информация за повече от 10 лица се подава на магнитен носител.
До този момент в офис Враца са приети 134 справки за изплатени доходи на физически лица, от тях 6 са изпратени по пощата, по интернет няма подадени.
Тази година срокът за подаване на годишната данъчна декларация за корпоративни данъци е 2 април, тъй като 31 март е в събота. Този срок важи както за фирмите, които дължат данък, така и за тези, които не са извършвали дейност.
Фирмите, които подадат декларациите си по електронен път ползват 1% отстъпка от дължимия годишен корпоративен данък (но не повече от 1000 лв.). Тази отстъпка се ползва, само ако и данъкът е внесен в срок до 2 април 2012 г.
До края на февруари в офис Враца са приети 660 декларации по ЗКПО, 403 от тях са изпратени по електронен път, което представлява 61 % от общия брой. До крайния срок остава по-малко от месец, очаква се подаването на декларации от близо 3000 фирми.
Призоваваме клиентите на НАП да не чакат последните срокове и да използват всички възможности за подаване на декларации, чрез интернет, подписани с електронен подпис, по пощата с обратна разписка, както и срещу входящ номер в пощенска станция.


РЗОК-Враца финализира подписването на договори с лекари и болници

Районната здравноосигурителна каса във Враца сключи договори с болниците за лечение на пациенти по клинични пътеки и оказване на медицинска помощ по определени клинични процедури.
11 лечебни заведения за болнична помощ от областта имат договори за изпълнение на клинични пътеки, а 3 болници ще изпълняват и клинични процедури като хемодиализа, диспансерното наблюдение и лекарство лечението на пациенти с онкологични заболявания. Това са МБАЛ във Враца и Бяла Слатина и комплексния онкологичен център във Враца.
Клиничните процедури са нови медицински дейности, които ще се заплащат от НЗОК от тази година. При тях назначената терапевтична схема няма да налага престой на пациента в лечебното заведение за период по-дълъг от 12 часа. Клиничните процедури са хемодиализа и химиотерапия, както и диспансерното наблюдение на онкологично болните. При хемодиализата здравната каса ще заплаща и транспорта на пациентите.
С подписването на договорите с болниците РЗОК приключи процедурата по договаряне с изпълнителите на извънболнична и болнична медицинска помощ за работа през 2012 г. В извънболничната медицинска помощ договори имат 360 изпълнители на медицинска и дентална помощ.
През 2012 г. разпоредбите в Националния рамков договор не поставят ограничения в сключването на договори с нови лични лекари и изпълнители на дентална помощ и след посочените от закона срокове.


понеделник, 5 март 2012 г.

Кмет лети за Германия


От 7 до 9 март кметът на община Враца ще участва в работен семинар в гр. Улм, Германия. Семинарът е в контекста на стратегията на ЕС за развитие на Дунавския регион, чиято основна цел е защита на околната среда в района на река Дунав. От особено значение е създаването на мрежа от екологични технологии. Тя ще да даде възможност да се достигне високо ниво на защита на околната среда в средносрочен план и за устойчиво подобряване на условията в околната среда на Дунавския регион. Основната тема на семинара ще бъде управлението на отпадъчните води и снабдяването с питейна вода. Ще бъдат представени успешни проекти в областта на управление на водите. На семинара община Враца ще направи представяне на проекта за цялостна реконструкция на водопроводната и канализационна мрежа. Основната цел на семинара е да се разработят ефективни препоръки за управлението на водни проекти – по време на изграждането и след изграждането на водопроводните и канализационни мрежи. Предвидени са също срещи с бизнес представители на региона Баден-Вюртенберг, където се намира гр. Улм. В българската делегация са включени кметове на общини. „Ще бъде една изключително полезна работна среща. Надявам се в тези три дни, освен контактите, които ще създадем, да получим и достатъчно информация за напредъка на тази германска провинция по отношение на управлението на водите, в контекста на нашия воден проект” – поясни кметът инж. Николай Иванов. Разходите за участието в семинара са за сметка на организаторите от „Danube Office” и на университета в гр. Улм.

Блъснато момиче в село Девене

Вчера на главната улица в село Девене, лек автомобил „Форд” управляван от К.Т./47г./ гр. Враца, блъснал 7-годишна момиченце. Детето е получило тежка черепно-мозъчна травма, настанено е в МБАЛ „Хр. Ботев” Враца, с опасност за живота. Пробата за алкохол на водача е отрицателна.

Болницата: Детето е без опасност за живота

Във връзка с подадената в бюлетина на полицията информация за пострадало в с. Девене 7-годишно дете, от МБАЛ „Хр. Ботев” АД, гр. Враца даваме следната информация:
На 05.03.2012 г. в 17,10 ч. от ЦСМП е докарано пострадало 6-годишно момиче от с. Девене с лека черепна травма. След извършване на всички необходими изследвания и прегледи в Спешно отделение, детето е настанено в Детска хирургия, в добро общо състояние, без опасност за живота за лечение и наблюдение. Очаква се до края на седмицата детето да бъде изписано.

24 годишен скуби обици

В понеделник във врачанския полицейски участък „Дъбника” е получен сигнал от Й.Т./36-годишна/ от гр. Враца, която е заявила, че сутринта на същата дата в ж.к.”Дъбника”, непознат мъж чрез сила свалил обеците от ушите й. След оперативни действия е установено, че извършител е лицето В.Л./24г./ от гр. Враца. Лицето е задържано за срок от 72 часа.

Трагедия в Асет Банк


Вчера в 19.40ч. в ”Асет Банк”- Бяла Слатина е изпратен полицейски патрул затова, че обекта не е издаден в обичайното време. В помещението за отдих на служителите, с огнестрелна рана в слепоочието е намерено лицето Д.Д./38г./-охранител в банката. До трупа е намерен служебният му пистолет. Не са констатирани липси от банката. Образувано е дознание.

174 се надбягваха в Мездра



Мездра се проведе X-ият републикански шосеен пробег „3 март”. В юбилейното издание на спортната проява се включиха 174 състезатели – представители на 22 клуба от 15 центрове на шосейните бягания у  нас. Те се съревноваваха на дистанции от 500 до 5000 м. За пръв път участваха мъже и жени.
Призьорите в 6-те възрастови категории:
I – IV клас – момичета(500 м): 1. Рая Лалова (Атлет – Мз) 2. Поля Брайкова (Атлетик’90 – Луковит) 3. Десислава Миленова (Елит – Враца); момчета (800 м): 1. Теодор Митков (Искър‘2010 – Роман) 2. Иван Иванов (Атлетик’90) 3. Максим Христов (Мизия);
V – VI клас- момичета (800 м):1. Калина Калева (Локо’55 – ГО) 2. Десислава Начева (Мизия) 3. Лушка Кокотанекова (Борис Мулешков – Панагюрище); момчета (1000 м): 1. Мариян Наплатанов(Борис Мулешков) 2. Евгени Василев (Юниверсъл – Сф) 3. Димитър Илиев (Локо’55);
VII - VIII клас – девойки (1000 м): 1. Ангелина Стефанова (Атлет – Мз) 2. Пенка Костадинова (Локо’2010 – ГО) 3. Теодора Тодорова (Вирен – Мз); юноши (1500 м): 1. Здравко Живков (Шумен) 2. Даниел Кожухаров (Локо’26 – ГО) 3. Атанас Иванов (Локо’55);
IX – X клас – девойки мл. в-ст (1500 м): 1. Христа Стойнева (СК София) 2. Цветомира Георгиева (Атлетик’90) 3. Деница Методиева (Искър’2010); юноши мл. в-ст (2000 м) 1. Атанас Йотовски (Атлет – Мз) 2. Росен Борисов (СК София) 3. Алекс Василев (Юниверсъл);
XI – XII клас- девойки ст. в-ст (1500 м): 1. Моника Георгиева (Локо’2010) 2. Милица Мирчева (Атлет – Мз) 3. Теодора Трифонова (Атлетик’90);  юноши ст. в-ст(3000 м): 1. Митко Ценов (Атлет – Мз) 2. Денис Миленков (Юниверсъл) 3. Валентин Паскалев (Браун тим – ВТ);
жени (3000 м): 1.Силвия Дънекова (Нови пазар) 2. Ивета Бонова (Юниверсъл) 3. Симона Миланова (КЛАСА); мъже (5000 м): 1. Иван Попов (Атлет – Мз) 2. Йоло Николов (Атлет – Мз) 3. Кирил Николов (Браун тим).
Неофициалното комплексно класиране по медали безапелационно оглавиха домакините от СК Атлет (Мз) с 5 златни и 2 сребърни отличия, следвани от Локо’55 и Локо’2010 (ГО), Борис Мулешков (Панагюрище), СКЛА Шумен, СКЛА Нови пазар, СК София и Искър’2010 (Роман) с по 1 титла.
Наградният фонд на крос „3 март”, който си разпределиха заелите от I-во до VI-то място в отделните възрасти, надхвърли 2600 лв. Специална награда получи 33-годишният Кирил Янев (СК София), който стоически пробяга 5 км при мъжете. Кметът Иван Аспарухов връчи поздравителни адреси, плакети и парични премии на треньора Йоло Николов и на неговите възпитаници Митко Ценов и Иван Попов, представили се отлично на Балканиадата в зала в Истанбул.    

Мирослав Гетов – в. Мездра XXI век”

ИЗЯВЛЕНИЕ на изпълнителния директор на „АЕЦ Козлодуй” ЕАД Александър Николов


по повод интервю на г-н Иван Хиновски, Председател на Българския енергиен форум, дадено на информационния сайт “Гласове” на 24.02.2012 год., частично препечатано в бр. 305 на вестник “Козлодуй днес” от 28.02.2012 год.

Неприятно съм изненадан от изявленията на г-н Иван Хиновски - Председател на Българския енергиен форум и бивш член на съвета на директорите на НЕК и АЕЦ “Козлодуй”, бивш експерт към парламентарната комисия по енергетика.
Пред информационния сайт “Гласове” г-н Иван Хиновски неколкократно поставя под съмнение безопасността на АЕЦ “Козлодуй”, като заявява (цитирам):
- това оборудване, което се оказва дефектно, е отговорно за нивото на ядрената безопасност. То е от т. нар. клас 1 - оборудване, което е пряко свързано с осигуряване на функциите на ядрената безопасност
- това е част от вътрешнокорпусните устройства (на реактора) и е пряко свързано с работата на най-важната система за ядрена безопасност, а именно системата за аварийно спиране или заглушаване
- в АЕЦ „Козлодуй” няма експертно ниво и специалисти, които да преценяват конструктивните характеристики на една инсталация и да оценяват химическия състав на металите
- в случая става дума за нещо още по-важно от икономическите загуби – има потенциална опасност върху безопасността на 5-ти и 6-ти реактор

Буди недоумение, че експерт в енергетиката от този ранг не прави разлика между подгреватели високо налягане и блок защитни тръби. Подгреватели високо налягане нямат нищо общо с ядрената безопасност на АЕЦ “Козлодуй”. Техният клас по безопасност е 4 – оборудване, нямащо никакво отношение към осигуряването на функциите на ядрената безопасност. Централата може безопасно да работи без тях неограничено дълго време, като ефектът се изразява единствено в понижен к.п.д.
Считам, че г-н Иван Хиновски изразява позиция, която е против ядрената енергетика на България и представлява опит за манипулиране на общественото мнение. На основание на гореизложеното и отчитайки обстоятелствата, публикувани в някои медии за миналото на г-н Иван Хиновски, считам за логично той да подаде оставка като Председател на Българския енергиен форум.

С цел избягването на ненужна полемика ще изложа единствено факти:
Въпреки бързото официално опровержение на информацията, касаеща АЕЦ “Козлодуй”, от страна на руското обединение ОАО “Атоменергомаш” в качеството си на собственик на завода производител на доставените подгреватели високо налягане, ние, водени от принципа, че безопасността във всяка АЕЦ е най-висш приоритет, вече сме предприели необходимите действия за извършване на разширен контрол на метала по време на предстоящите планови ремонти през 2012 год.

Вярвам, че фирма “Мост медия ООД”, издател на вестник “Козлодуй днес”, и гравитиращите около нея “Уеб нюз ЕООД” и “Виа инфо ООД”, които неколкократно “сляпо” публикуват непотвърдени и манипулирани данни, ще поместят гореизложената информация, водени от чувството си за журналистическа етика и морал, в интерес на истината и на своите читатели.

Посочените по-горе юридически лица са имали договори за информационно обслужване с АЕЦ “Козлодуй” през изминалите години на приблизителна стойност, както следва:

2006 год. –   5 000 лв.
2007 год. – 12 000 лв.
2008 год. – 12 000 лв.
2009 год. – 25 000 лв.
2010 год. – 31 000 лв.
2011 год. – 49 000 лв.
2012 год. –          0 лв.

Убеден съм, че истината в сферата на ядрената безопасност не е стока, с която може да се търгува, а е въпрос на национален приоритет.
Александър Николов, 

Изпълнителен директор на АЕЦ “Козлодуй”

Лампи "антиванадали" ще светят към хижата


Започна ремонтът на осветлението по алеите към Хижата  във Враца. Ще бъдат поставени 18 нови електрически стълба. Всичките 47 осветителни тела ще бъдат сменени с нови – тип „антивандал”. Ще се монтират нови 47 клемни кутии. Екип от шест души ще бъде ангажиран с ремонта, който ще продължи 25 дни. Ремонтът ще струва 7 000 лева.

Кмет подарява концерт на дами


На 8 март кметът инж. Николай Иванов подарява безплатен концерт на всички дами от община Враца. Концертът-матине ще започне в 11 ч. в градската концертна зала. Врачанската симфониета е подготвила истински празничен букет от класика и евъргрийни. В програмата ще влезе както „Пролетта” от „Годишните времена” на Вивалди, така също „Музикален момент” от Шуберт, „Мечтание” от Шуман, ще прозвучат творби на Гершуин и Франк Синатра. Дамите ще чуят и музика от филма „Ромео и Жулиета”.
Даниела Хитова,
гл. експерт „Връзки с обществеността”

Покана за изложба


Врачани срещу "Берлинската стена"


В денят на българското политическо освобождение във Враца започна подписка за освобождение от икономическите окови и безумните инфраструктурни проекти, които обричат на геноцид културния и икономически център на Северозапада.
Подписката е организирана от Инициативен комитет включващ представители на ВМРО-БНД, Партия “Атака”, Гражданско сдружение “ДНЕС”, Съюз “Защита”, Национално движение “Достойни за България”, Дамски клуб “Вратица”, ТВ Римекс, общински съветници и граждани.
Комитетът ще координира действията срещу неприемливото за врачани решение, през центъра на града да премине високоскоростна ЖП линия, оградена от 4 метрова шумозаглушителна стена и 7 метрови естакади за преминаване от гражданите.
В 3-ти март, стотици граждани положиха подписите си в знак на протест срещу пренебрежителното отношение на държавните органи към проблема и издигането на нова „Берлинска” стена. Подписката ще продължи следващите три месеца на няколко пункта: пред кино „Коларов”, офиса на ТВ Римекс, медицински център „Св. Ана”, магазин „Ла Фиеста”, кафе 77, бензиностанция Аванти, както и в кварталите „Металург”, „Дъбника” и „Сениче”.
При липса на адекватна реакция, врачани ще преминат към гражданско неподчинение.

Отличените автори от конкурса „Изворът на моята енергия” посетиха Брюксел



Отличените автори от конкурса за рекламна творба „Изворът на моята енергия” посетиха Брюксел по покана на евродепутата Владимир Уручев ( ЕНП- ГЕРБ). Групата замина на 28 февруари и се завърна на 1 март.
В програмата бе заложено посещение в Европейския парламент и работна среща с депутатите от групата на ГЕРБ/ЕНП. Гостите имаха възможност да се запознаят със структурите и функциите на европейските институции и с подробности от работата на еврочиновниците.
На 29 февруари отличените автори взеха участие в тържество под наслов  „България: Държава на духа и писмеността”, което се проведе под патронажа на президента на Република България Росен Плевнелиев в сградата на ЕП в Брюксел.
Официални гости на събитието бяха Маргарита Попова- вицепрезидент на Република България, Райнер Вийланд- заместник-председател на Европейския парламент, Кристалина Георгиева - член на Европейската комисия.

Конкурсът за рекламна творба бе съвместен проект на Информационните офиси на евродепутата Владимир Уручев. Целта на инициативата бе да допринесе за популяризирането на туристическите обекти в регионите Смолян, Враца, Козлодуй и да насърчи тяхното съхранение и опазване. Общо 30 участници поеха предизвикателството да представят по оригинален начин културни, исторически, археологически или природни забележителности в или около трите населени места.

Проведе се общинско първенство по ски

При отлична организация и хубаво време протече общинското първенство по ски за купа „Пършевица 2012”, което се проведе в почивните дни във Врачанския балкан.
Състезанието бе организирано от община Враца, туристическо дружество „Веслец” и ски клуб „Пършевца”. В съботния ден се проведе гигантски слалом в два манша за момичета и момчета в три възрастови групи, което събра над 40 млади любители на ски спорта.
Победители в отделните възрасти станаха:
  • момчета до IV клас– 1.Георги Николаев Николов, 2. Мартин Бориславов Монков и 3. Георги Васков Георгиев;
  • момчета V-VIII клас – 1.Велислав Венциславов Георгиев, 2. Йоан Гергов Александров и 3. Християн Станиславов Петков;
  • момчета IX-XII клас – 1.Любослав ЮлияновДинков, 2.Николай Дилянов Кънчев и 3. Александър Тони Танков.
  • момичета до IV клас – 1. Ивона Василева Иванчева, 2. Паола Пламенова Иванова; 3. Хелена Георгиева Христова;
  • момичета V-VIII клас – 1.Лъчезара Ивалинова Белинска, 2.Мария Николаева Беломелска.
  • и момичета IX – XII клас – 1.Десислава Савова Савова, 2. Нели Венелинова Божкова и 3. Катрин Георгиева Христова
В надпреварата при мъже и жени, проведена в неделя, се включиха 7 дами и 33-ма мъже. Най-бърза при жените се оказа Десислава Илиевска, с общо време от двата манша 2:17.56мин, следвана от Марта Иванова с време 2:18.06 и Нина Андреева с 2:37.99. При мъжете също с близки времена класирането е следното: Румен Стоянов /1:51.94/, Цветан Гьонов /1:52.79/ и Александър Александров / 1:53.36/.
Класиралите се до трето място получиха медали и материални награди.
Даниела Хитова,
гл. експерт „Връзки с обществеността”

Шофьор остана без автомобил, дърва и резачка

   
Вчера между селата Бъркачево и Попица, полицейски патрул спрял за проверка лек автомобил „Рено Експрес”. Установено е, че автомобила е управляван от неправоспособен водач- К.К./38г./, който пътувал с още две лица от Б.Слатина. В колата са открити дърва за огрев, без съответните за тях документи. Автомобилът, дървата и моторен трион са иззети.