Бисквитки

петък, 16 март 2012 г.

Санират училище с общински проект


 С Решение № 1/12.03.2012 г. на управителния съвет на проект „Красива България" e одобрено за финансиране и реализация през 2012 г. на проектното предложение на Община Враца за „Външно саниране на училищен корпус на СОУ „Никола Войводов”, в  ж.к. „Дъбника”, гр. Враца.  Проектът е с общ бюджет 299 000 лв.
Предвидените ремонтни дейности включват топлоизолация и минерална цветна мазилка на фасадата на училището. Тяхното изпълнение ще допринесе за намаляване на разходите за енергопотребление и издръжката на обекта. Това ще позволи сградата, общинска собственост, да бъде приведена в съответствие с изискванията на Наредба № РД-16-1057 за условията и реда за сертифициране на сгради, издаване на сертификати за енергийни характеристики.
Проектът ще допринесе значително за подобряване на облика на училището.
Проект „Красива България” е част от програмата на Министерство на труда и социалната политика (МТСП) за намаляване на безработицата, стимулиране на заетостта в страната и постигане на нейната устойчивост. Той подкрепя проекти от социалната инфраструктура, насочени към обновяването на социално значими обекти и се финансира в рамките на утвърдените средства за активна политика на пазара на труда за съответната година по бюджета на МТСП.

Община внесе проект за развитие на регионален туристически продукт


         На 15 март 2012 г. Община Враца с партньорството на общините Мездра и Роман внесе проектно предложение „Враца – врата към древността” по схема „Подкрепа за развитие на регионалния туристически продукт и маркетинг на дестинациите" по Оперативна програма “Регионално развитие” 2007-2013 г. За първи път документите за кандидатстване са подадени по електронен път чрез Модула за електронни услуги на Информационната система за управление и наблюдение на Структурните инструменти на Европейския съюз в България (ИСУН).
Основната цел на проектните дейности е подобряване на сезонното и териториално разпределение на туризма, основано на интегрирано управление и маркетинг на дестинациите. Предвидено е разработването на регионален туристически продукт с различни туристически пакети, включващи обекти с национално значение като къщата на баба Илийца, пещерата „Леденика”, прохода „Вратцата”, манастира „7-те престола”, местността „Шупловица”, връх „Околчица”, природен феномен „Божия мост” и др. Във всеки от пакетите ще бъдат включени и уникални атракции като приготвяне на хляб, ритуали за пиене на вино, огнено шоу и др. Рекламните дейности наред с традиционните методи предвиждат иновативни начини за информиране и въздействие като 3D-mapping, 3D визуализация и виртуални карти за туристическите пакети, флашмоб спектакли и други. Планирани са участия в туристически борси и форуми, чрез които да се популяризира разработения по проекта туристически продукт и да се представи рекламен филм.
            Предвидено е дейностите по проекта да се изпълняват 2 години, а разработените туристически пакети и самата комуникационна кампания за подобряване на осведомеността за природното, културно и историческо наследство да продължат до една година след приключване на договора за финансиране. Стойността на проектното предложение е 491,5 хил.лева, като кандидатът Община Враца ще осигури  24,5 хил.лева собствен принос.  Проектното предложение предвижда осъществяване на изследвания на въздействието на осъществените  маркетинговите и рекламни дейности.  Очакваните резултати са нарастване на броя туристи в региона и трайно повишаване на тяхната удовлетвореност, благодарение на разработените нови туристически пакети, които дават нов поглед върху историята и природните дадености на общините Враца, Мездра и Роман.



                                                                                                                      Даниела Хитова,
                                                                                  гл. експерт „Връзки с обществеността”

Кметът на Враца бе гост на празника на ПМГ

Кметът на Враца инж. Николай Иванов и зам.-кметът Красимир Богданов бяха гости на празника на Природо-математическата гимназия „Акад. Иван Ценов”.  „Чест и удоволствие е за мен да ви поздравя с патронния празник на вашето училище - ден, посветен на един от най-видните учени, родени в нашия град! Поздравявам ви сърдечно и ви пожелавам здраве, сили и ентусиазъм, и  нестихващ интерес към науката, който бе завещан на младите хора от академик Иван Ценов” – каза в словото си инж. Иванов. Сред многото гости на тържеството бе и правнукът на академика – Иван Ценов, заместник министър на физическото възпитание и спорта.

Президентът Плевнелиев поема патронажа над Ботевите дни


         Президентът Росен Плевнелиев е приел поканата да поеме патронажа над Ботевите дни за целия период, докато заема първия пост в държавата – това съобщи кметът на Враца инж. Николай Иванов по време на второто заседание на организационния комитет на тържествата.  По време на срещата бе взето решение в близките дни да се направи преглед на състоянието на Ботевия път и да се прецени какво ще бъде необходимо, за да бъде подготвен за предстоящия туристически поход  от Козлодуй до Околчица.  Зам.-областният управител Цветелина Теофилова, която също участва в заседанието, изказа готовност областната администрация отново да се включи активно в подготовката и провеждането на похода.  Утвърдена бе цялостната програма за провеждането на „Ботеви дни ` 2012”. Най-дълга полемика предизвика първата точка от програма, свързана с възстановянането на стария паметник на Христо Ботев. Дебатите около избора на мястото, където да бъде поставен паметникът, продължиха от предишното заседание. В днешното бяха изслушани становищата на съюзите на архитектите и на художниците. Председателят на общинският съвет инж. Петя Аврамова предложи да внесе докладна до общинския съвет, който на предстоящото си заседание да излезе със становище къде да бъде поставен старият паметник на Христо Ботев. „Надявам се с това решение на общинския съвет да затворим тази дискусия” – каза в заключение кметът на Враца инж. Иванов.
Даниела Хитова,
гл. експерт „Връзки с обществеността”
                                                                 

четвъртък, 15 март 2012 г.

Сепариращата инсталация е пред пуск





Обектът днес бе посетен от журналисти по покана на врачанския кмет инж. Николай Иванов. Пред тях ръководителят на строежа инж. Тодор Тодоров очерта изпълнението на приетия график.
„30 април е крайната дата,  до която трябва да приключи строителството на сепариращата инсталация на депото за твърди битови отпадъци. И смятам, че вече няма да има никакви поводи този срок да бъде удължаван” – това каза кметът на Враца инж. Николай Иванов по време на работна среща на депото с представители на фирмата “Пътна строителна техника”.  Дружеството, което е изпълнител на обекта и общината са се договорили за графика за довършителните работи.  В момента се работи по външното ел. захранване на обекта, което ще осигури възможност за 72-часовите проби на машините. Работи се също по вертикалната маркировка.
Сепариращата инсталация  разделя твърдите битови отпадъци по видове – пластмаса, хартия, метал. След разделянето, отпадъкът се балира по видове. По този начин обемът му се намалява с около 30 %  и се създава възможност тази част от битовите отпадъци да бъде използвана повторно, след преработка. Сепариращата инсталация ще удължи с четири години живота на втората клетка на депото за твърди битови отпадъци, която ще обслужва общините Враца и Мездра. В момента ежедневно на депото постъпват 80 тона битови отпадъци. Годишно събраната смет е 23 000 тона, като от тях около 17 000 т е на община Враца, а останалите – на община Мездра.

Обраха самотник


Във вторник, около 17.30ч., неизвестно лице е влязло в къщата на 82-годишният Ц.В. в село Струпец, нанесло му побой и отнело 1700 лв. След като е взело парите, лицето е скъсало кабела на стационарния телефон. Ц.В. живее сам. Образувано е дознание. Задържани са две лица, като евентуални извършители на престъплението, издирва се още едно лице.

сряда, 14 март 2012 г.

Завърши първия етап от газификацията на Враца

Рила газ пусна в експлоатация 30 км. от газоразпределителната мрежа на града
Рила газ пусна в експлоатация първия етап от газоразпределителната мрежа на град Враца, като по този начин направи природния газ достъпен за хиляди домове и предприятия в града. Услугата ще даде възможност на жителите на газифицираните райони значително да намалят сметките си за отопление и готвене.
Рила газ получава лицензи за разпределение на природен газ и снабдяване с природен газ от краен снабдител на обособена територия Запад, включваща 7 града и 22 селища, след провеждане на международен конкурс за обществена поръчка. Компанията финансира изцяло със собствени средства всички дейности по изграждането на газопроводите и подземните отклонения към потребителите без помощта на държавни субсидии.
Проектът по газифицирането на град Враца включва следните параметри:
Общ размер на инвестицията в града– 20.1 млн. лв.
Обща дължина на мрежата на града – 106 км.
Обща дължина на подземни отклонения – 22 км.
Потенциални потребители за града – 18 000 бр.
Инвестирани към днешна дата – 18 млн. лв.
Изградени до момента газопроводи – 44 км
Положени до момента отклонения – 9 км.
Потенциални потребители за построената част от мрежата– 6 000 бр.
„Щастлив съм, че жителите на град Враца вече могат ефективно да се възползват от удобствата и сигурността на природния газ. Синьото гориво значително ще повиши качеството на живот и ще подобри състоянието на околната среда в града. Уверен съм, че домакинствата във Враца съвсем скоро ще оценят предимствата на природния газ и желаещите да се присъединят към мрежата ще се увеличат”, каза Серджо Пантано, изпълнителен директор на Рила газ.
Основното предимство на природния газ е неговата икономичност. Отоплението с природен газ е с около 40% по-изгодно от това с електрическа енергия, с над 85 % по-икономично от това с пропан-бутан и с близо 100 % по-евтино, отколкото при използването на дизел. Изчисленията показват, че за апартамент от 75 кв. м., месечните разходи за отопление, готвене и топла вода на едно домакинство възлизат на около 120 лв. месечно за зимните месеци и по около 40 лв. за летните – значително по-малко в сравнение с най-разпространените видове горива.
Рила газ е подготвила екип от специалисти, запознати с особеностите и предимствата на услугата, която предлага компанията, както и с процедурите по включване към мрежата, който предвижда да изпрати на посещение по домовете на потенциалните битови потребители в гр. Враца. Те ще бъдат снабдени с идентификационни карти, а за по-голяма сигурност, имената им ще бъдат съобщени на местните власти.

За първи път – дни на Индия във Враца


Днес кметът на Враца инж. Николай Иванов и неговият екип приеха г-н Мина - първи секретар на посолството на Република Индия у нас. На срещата кметът отправи официална покана към индийския посланик г-н Манчанда да поеме патронажа над първите за града Дни на индийската култура във Враца. Събитието ще се проведе през август тази година. Първият секретар на индийското посолство прие с благодарност поканата и каза, че с удоволствие ще я предаде на г-н Манчанда.
Г-н Мина разказа за съществуващото сътрудничество между България и Индия в различни сфери на социалния и икономическия живот на двете страни. Чрез кмета на Враца той отправи покана към младежите, които имат интерес в сферата на техническите науки. Г-н Мина представи възможността чрез посолството те да бъдат изпратени на курсове за обучение в Индия.
Кметът на Враца инж. Николай Иванов и неговият гост се договориха общината да изготви конкретните сфери в региона, които се нуждаят от инвестиции. Г-н Мина се ангажира, след като му бъдат предоставени, да запознае с тях индийското правителство. „Враца има огромна нужда от инвестиции. Ще подкрепим всяка инвестиция за общината и ще осигурим на предприемачите среда за бизнес без бюрократични спънки” – каза по време на разговора инж. Иванов. Кметът и неговия гост бяха единодушни, че тази първа среща ще сложи началото на едно ползотворно сътрудничество.

Даниела Хитова,
гл. експерт „Връзки с обществеността”

61 % от българите смятат, че държавата не ограничава монополите



61% от българите са неудовлетворени от политиката на държавата спрямо монополите, а 67,8% от хората искат финансов омбудсман да разглежда жалбите за нередности при договорите за финансови услуги. Това сочат резултатите от изследване на общественото мнение, представено в Пресклуба на БТА. Изследването е проведено в първата половина на месеца от агенция ЕСТАТ, по поръчка на Сдружение "България на гражданите”.
48 на сто от анкетираните заявяват, че правата им на потребители са били нарушавани през последните 12 месеца. Делът на тези, потърсили помощ от правозащитна организация, обаче, е едва 9,5 на сто. Най-слабо недоволство изследователите регистрират при възрастните хора над 60 години. Потребителите не познават и законите, защитаващи техните права. С нормативните документи са запознати едва 27,7 на сто от запитаните, като най-информирани са хората под 30 години. Секторът, който най-много нарушава правата на потребителите, е търговията - 23,9 на сто, следван от хранително-вкусовата промишленост - 19,7 на сто и мобилните оператори - 15,3 на сто. Близо две трети от запитаните са недоволни от държавната политика спрямо монополите, като най-критични са хората с висше образование, мениджърите и предприемачите. „Можем да говорим за отсъствие на държавна политика в тази област”, коментира резултатите Иво Желев от агенция ЕСТАТ. Сред българските потребители доминира мнението, че трябва да има финансов омбудсман - 67,8 на сто. Най-висок е делът на отговорилите утвърдително в София - 76 на сто. Проучването показва още, че нивото на информираност на българските потребители е критично ниско. Няма целенасочени усилия, които да информират и насочват потребителите да отстояват правата си.
Богомил Николов, председател на Асоциация „Активни потребители“ коментира, че въпросът с монополите става все по-смущаващ, а решенията за регулирането са хаотични и се взимат ден за ден. „Неефективността в сферата на монополите се отразява на джоба на потребителите, на индустрията и съответно - на конкурентноспособността в цялата страна”, допълни Николов.
Година след година в България продължаваме да отчитаме най-неудовлетворения и невярващ потребител в Европа”, каза на пресконференцията Меглена Кунева, председател на Сдружение „България на гражданите” и бивш еврокомисар по защитата на потребителите. Кунева цитира изследване на потребителските пазари на страните от ЕС. „В дъното сме по всички изследвани компоненти”, допълни тя.
В рамките на Стратегия 2020 на ЕС са предвидени 175 млн. евро за Програма „Потребители”, съобщи още бившият еврокомисар. Тя призова правителството да направи необходимото за усвояване на дял от тези средства, като припомни, че българските потребителски организации не получават пари от държавата за дейността си. Меглена Кунева припомни, че по нейно предложение, в момента се обсъжда европейска директива, която да позволи потребителите да бъдат представлявани пред съдебни инстанции от представители на правозащитни и потребителски организации. „Така хората ще спрат да се страхуват, че няма да могат да отделят нужните пари, за да защитят правата си по съдебен път”, допълни Кунева.
Трябват и реални мерки срещу монополите, особено в моменти на криза”, категорична бе председателят на Сдружение „България на гражданите”. Кунева изрази критика към работата на ДКЕВР и КЗК по отношение на регулирането на монополите в България. По думите й има политическа празнота в регулацията на този процес, а решението е в допускането на повече субекти на пазара и стимулиране на конкуренцията.
Меглена Кунева даде и конкретен пример за неефективна работа на администрацията. Тя посочи, че Съветът за координация и обмен на информация между органите, осъществяващи контрол на пазара на стоки към МС с 15 членуващи в него институции, не е провеждал заседание от години. „Събрали са се три пъти през 2006 година, т.е. има закон, но той е мъртъв. Потребителите алармират за проблимите си, но не получават политически отговор”, допълни Кунева.
Бившият еврокомисар припомни и отказа на ДКЕВР отпреди години да отнеме лиценза на едно от енергоразпределителните дружества, което ощетявало потребителите с тримесечните сметки за ток, с мотива, че хората в съответния район щели да останат без електричество. „Така, на практика, им се казва – можете да правите всичко”, коментира Кунева. По думите й, освен на монополите и картелите, ставаме свидетели и на съзнателното убиване на малките и средни предприятия и на земеделските ферми, пример за което са дърводобивът и събирането на скрап. „Монопол, картел, липса на пазарна среда, изтласкване от пазара на по-малките – това подготвя ужасяваща хранителна среда, в която не може да се вирее”, допълни Кунева и нарече такъв тип икономика – „командна”. Кунева разкритикува и начина, по който в момента се правят обществените поръчки, чрез които се утвърждава създаването на монополи. Като примери за монополи в страната даде "Лукойл", електроразпределителните и топлофикационни дружества.
На въпрос как оценява намеренията на правителството за действия срещу повишаването на цените, Кунева отговори: „Движим се след събитията. Изведнъж, около Великден, искаме всичко да се успокои с вълшебна пръчка. Пазарът или функционира цяла година, или не. Министърът на земеделието изброи странни мерки. Ефектът пак ще е този. Освен риторика против спекулата, тези мерки говорят, че пазарът е анемичен, слаб, несвободен, няма производство и не може да се бори. Виждам само реакция, а не обмислена, последователна политика”, заяви председателят на Сдружение „България на гражданите”.
Нямам място в списъка от коалиционни партньори, които премиерът е изброил. Има политически картел, опозиция и управляващи са две страни на една и съща монета, аз не съм част от този картел и не искам да бъда”, коментира в отговор на въпрос Меглена Кунева.

Извеждат роми от опасни сгради


Днес зам.-кметът на община Враца Светозар Луканов се срещна с граждани, които ползват бившите сгради на лабораториите на ХЕИ на ул. „Георги Апостолов” 2 в града. Поводът бе издадена заповед за извеждането им от сградите, станали опасни след като от тях са били извадени някои от дървените греди, на които се крепи покривната конструкция.
Преди година в отремонтираните сгради бяха настанени 17 ромски семейства. Лично заместник кметът Луканов е направил проверка на мястото преди броени дни. В момента оградата е съборена, напълно разрушена е една от сградите, от втората сграда е останала само покривната конструкция и гредите, и е започнало разрушаването и на третата сграда. Откраднатите дървени греди от нея поддържат покрива и правят сградата опасна за живеене. Кражбите са се прехвърлили и върху имуществото на съседната белодробна болница. Плячка за крадците са станали и метални части на мобилен флуорограф. Разбит е и пожарният кран на болницата, от където живеещите в съседство си наливат вода. При проверката на място, в стаите на настанените са намерени части от откраднатите дървени греди и обшивки на сградите, които били складирани, за да се използват за отопление. Открити са и чували с откраднат паркет от сградата на Химическия техникум. За кражбите някои от настанените обвиняват съседи.
В края на разговора зам.-кметът Светозар Луканов предложи два варианта за решение на проблема. Първият е живеещите на ул. „Георги Апостолов” 2 да възстановят за своя сметка разрушените части от третата сграда, включително откраднатите дървени греди и да я отремонтират така, че тя да бъде безопасна за живеене. Вторият е тези от тях, които са коректни платци, да се изнесат от сградата и да бъдат настанени в други общински жилища, при такава възможност. Изборът ще бъде направен от самите живеещи и какво е тяхното решение ще стане ясно на следващата им среща със зам.-кмета Луканов, която е насрочена за 10 ч. в петък.
Даниела Хитова,
гл. експерт „Връзки с обществеността”

Група обгражда и заплашва полицаи


В РУП -Враца е образувано дознание по повод на това, че на 10.03.2012 г., около 20.30 часа в във Враца, ул. „Доспат”, при изпълнение на служебните си задължения, полицейски патрул бил обграден от група лица, които носели лопати, вили и брадви. Групата обградила служебния автомобил, а две от лицата отправили заплахи и обидни думи към полицейските служители. След следствени действия е установено, че извършители на деянието са лицата:Б.Б./26г./-криминално проявен за грабеж и за управление на МПС без свидетелство за управление; М.Я./43г./-криминално проявен, осъждан за кражби и грабеж. Б.Б. е задържан за срок от 72 часа,. Повдигнато му обвинение по чл. 144, ал. 3, вр. ал. 2, вр. ал. 1 от НК. М.Я. е обявен за местно издирване.

вторник, 13 март 2012 г.

Започна Седмицата на франкофоните

Днес кметът на Община Враца инж.Николай Иванов присъства на откриването на
изложба на детски рисунки , която се провежда във фоайето на читалище
"Развитие".Това е първата проява от програмата на Седмицата на франкофонията
във Враца.На изложбата са представени рисунки на деца от ОУ"Васил Левски";
НУ"Софроний Врачански " и ЕГ "Йоан Екзарх" .
В своето приветствие инж.Иванов изрази задоволство от това, че и най-малките
ни съграждани чрез своите рисунки ни дават възможност да видим през техните
очи френските приказки и пожела успех на Клуб на франкофонията - Враца в
чудесната идея за популяризиране на френския език и култура.

От утре продават билети за мача "Ботев" - "Левски"

Ръководството на „Ботев“-Враца пуска предварителна продажба на билети за мача с „Левски“. От сряда-14 март от 10.00 до 17.00 часа ще работи касата пред стадиона. Билетите са по 4 лева /за ученици и пенсионери-също/. Двубоят между „Ботев“-Враца и Левски ще се играе в неделя-18 март от 15:30 часа на стадион „Христо Ботев“

Близо 3 200 търговски обекти във Врачанско вече имат дистанционна връзка с НАП



От НАП напомнят, че в края на март изтича срокът, в който всички, притежатели на фискални устройства, трябва да ги свържат с агенцията.
До момента от област Враца, 3 170 търговски обекта са осъществили връзка с информационната система на НАП. Най-голям е броят на обектите за търговия на дребно с хранителни стоки – 544, дистанционна връзка вече имат и 221 питейни заведения, 190 магазина за облекло, 187 обекта за предоставяне на медицински услуги и др. Досега няма свързани касови апарати с агенцията на обекти за ремонт на мебели, дискотеки и др.
От офис на НАП Враца призовават своите клиенти да не изчакват, а да се обърнат своевременно към обслужващите ги сервизни фирми, защото с наближаване на крайния срок се удължава времето, за което технологично ще става връзката с агенцията.
Всеки търговец може да провери в интернет страницата на агенцията http://nap.bg дали неговото фискално устройство подлежи на доработка, за да отговори на изискванията на наредбата за отчитане на продажбите или ще му се наложи да си купи ново.
Допълнителна информация за свързването на касовите апарати със сървърите на НАП търговците могат да получат на телефон 0700 18 700 на цената на градски разговор от цялата страна.
Инспекторите на НАП започват проверки на 2 април ( 31 март и 1 април са почивни дни) като всеки, който отчита оборота си на устройство без дистанционна връзка ще бъде санкциониран с до 10 000 лв., а обектът му ще бъде запечатан докато изпълни изискването, затова препоръчваме на своите клиенти, да не изчакват, за да не пропуснат последния срок за осигуряване на дистанционна връзка с агенцията.

Иззеха нелегални дрехи


На 12.03.2012г., в гр. Бяла Слатина беше извършена специализирана полицейска проверка за защита на интелектуалната и индустриална собственост. Служители от сектор Икономическа полиция съвместно със служители на Патентно ведомство на Република България извършиха проверка на 4 обекта – 2 търговски маси на общинския пазар в гр.Бяла Слатина и два магазина за дрехи. При проверките се установи, че се предлагат търговски марки с надписи „PUMA” „ADIDAS”, като собствениците на търговските обекти не притежават права върху съхранението и продажбата на въпросните марки. Иззети са общо 66 спортни комплекти от горепосочените търговски марки. Съставени са 3 акта по чл.82 ал.1 от Закона за марките и географските означения.

понеделник, 12 март 2012 г.

Фирмите подават декларации до 2 април


Последният срок за подаване на декларациите за облагане с корпоративни данъци изтича на 2 април 2012 г. Това е така, защото 31 март е събота. Данъкът се заплаща в същия срок. Всички фирми, които подадат декларациите си по електронен път ползват 1% отстъпка от дължимия годишен корпоративен данък (но не повече от 1000 лв.).
Заедно с годишните декларации за облагане с корпоративни данъци дружествата са задължени да подават и годишни отчети за дейността. Дружествата могат да избират къде да подадат годишните отчети за дейността си. Възможностите са или по електронен път в Националния статистически институт (НСИ), задължително подписани с електронен подпис, или на хартиен носител в офисите на НАП.
Обменът на информация става между двете институции по служебен път. Така вместо да чакат пред две институции, за да изпълнят задълженията си и да попълват финансовите си данни в различни формуляри, фирмите могат да го направят или в НАП, или в НСИ. Това спестява време и средства на дружествата.
До този момент в офис Враца са приети 883 декларации по ЗКПО, 482 от тях са изпратени по електронен път, което представлява 55 % от общия брой. За същия период на м.г. са подадени със 103 декларации по-малко, а броят на изпратените по интернет през тази година е нараснал със 170. До крайния срок остават по-малко от двадесет дни, очаква се подаването на още близо 2000 декларации, затова призоваваме нашите клиенти, да използват различни начини за подаване на деклараци - по интернет, подписани с електронен подпис, на място в офиса на НАП, по пощата, с обратна разписка и на място срещу входящ номер в пощенски станции.
Повече информация и консултации за попълване както на годишните декларации за облагане с корпоративни данъци, така и за годишните отчети за дейността, може да се получи от кол центъра на НАП – 0700 18 700 на цената на един разговор.




Благовестници


Според народните вярвания дойде ли Баба Марта, започват да долитат и прелетните птици. Около Младенци (9 март) от топлите страни се завръща щъркелът. Широко разпространено е вярването, че щъркелът и лястовицата са другари - заедно отлитат през есента и заедно се връщат през пролетта. Лястовицата отлита на Свети Илия и се връща на Благовец (25 март), когато започва да кука и кукувицата, а щъркелът тръгва на Свети Панталей и се връща на Младенци, но край Бяло море се чакат един други и политат заедно за топлите страни.
Щъркелът бива посрещнат от децата с радостни викове и наричания, често придружени с движения и мимики, напомнящи магически действия, чрез които се цели здраве и късмет през идното лято. В криводолското село Баурене щом видят щъркела, за да са „живи и здрави” през годината децата почват да бягат през полето, като весело наричат: „ Щрък клечи, аз фърча! Щрък клечи, аз фърча! Щрък клечи, аз фърча!..”.
В градешница пък като го видят, викат:
- Щръ-ко, мръ-ко,
тебе боли глава,
мене не-ма нищо!
И си слагат сламка зад ухото – да им е леко, да им спори работата през лятото.
В Бърдарски геран децата тичат и викат: „Щрък! Щрък по полени гази жито до колени!” - благопожелание за богата родитба през лятото, в Ракево “фърчат”- правят кръгообразни движения с ръцете, наподобяващи птичи полет, “та да са „фръкати, живи и здрави цело лето”. В Софрониево вярват, че когато за пръв път видиш щъркел и си в кола - цяла година ще си все на път.
По долитането на щъркела се гадае и за плодородието през годината: ако напролет първите долетели щаркели са с „вални” и изцапани криле – добре е за земезелците – плодородна и дъждовна ще е годината, няма да има суша. Мартеницата се носи, докато “видиш първия щъркел”. Тогава се сваля и се окачва на плодно дръвче или се носи до Младенци и се поставя под камък. Когато долети първият щъркел, вдига се камъкът и се гадае “каква стока ще се въди по буболечките под него”. Ако пък под камъка няма нищо - немотия чака стопаните.
Според нашите баби и дядовци, едни се търкалят да не ги боли кръста, когато видят за пръв път щъркел, други – като чуят най-напред да крякат жабите...
За връзката между щъркела и жабите ни разказва една легенда от Белослатинско – затова как щъркелът е станал от човек, който съгрешил пред Бога и Бог му наредил да изкачи със сандък на раменете една висока планина, като му заръчал да не отваря сандъка, додето стигне горе. Не се стърпял човекът, отворил сандъка и оттам наизлезли змии, гущери, жаби и се разпълзели по цялата земя. Тогава Господ го направил на щъркел и му обещал, че щом събере разпълзелите се животинки, пак ще го стори на човек. Затова щъркелът обикаля по блатата и горите – търси избягалите животинки...
Със щъркела и лястовицата са свързани още редица вярвания – гнездата им са свещени и не бива да се разрушават, защото ще сполети нещастие този, който е дръзнал да ги разтури. Щастие и сговор ще има в къща, на чиято стряха мътят лястовици.
Наричанията и гаданията не са свързани с точно определено място на действие (може и в гората, и на полето, и в селския двор, и на мегдана, и на улицата...) и време (календарно) – провеждат се тогава, когато се случи или по-точно се създаде необходимата за целта ситуация (когато долети първия щъркел например или когато чуеш за първи път през годината кукувицата). Освен вербалната магия – магия на словото, в много от тях откриваме народната вяра в сакралността и магическата сила на „първото” (характерна и за гаданията), като и връзката с инициалната магия – ритуалите, които съпровождат всяко начало, всяко първо действие (моментът на действие е определен от срещата за първи път с долитащите прелетни птици или цъфтежа на ранните пролетни цветя). Според народното схващане, чрез извършване на точно определени действия и изричане на съответната словесна формула, по пътя на магическото уподобяване може да се окаже влияние върху здравето, плодородието и живота на човека – имитативната магия е основна в тези случаи (имитиране летенето на щъркела, хвърляне на пръст в градината, имитирайки сеене при вида на първата лястовица, слагаш си сламка зад ухото, защото е лека, та да ти е леко през годината). Застъпено е вярването в магическата сила на земята и връзката между земята и здравето и силата на човека. 
 Калина Тодорова – Регионална библиотека „Хр. Ботев”

Враца, Мездра и Роман се обединяват в туризма

В Община Враца бе подписан договор за партньорство между общините Враца, Мездра и Роман, свързано с кандидатстването с проект по Оперативна програма “Регионално развитие” 2007-2013 г. - схема „Подкрепа за развитие на регионалния туристически продукт и маркетинг на дестинациите". Целта на проекта „Враца – врата към древността” е подобряване на сезонното и териториално разпределение на туризма, основано на интегрирано управление и маркетинг на дестинациите. Предвидено е разработването на 7 туристически пакета, включващи обекти от общините , подготвяне и разпространение на информационни и рекламни материали, участие в туристически борси, изложения и панаири. Проектното предложение включва и Концепция за развитие на регионален туристически продукт. Дейностите по проекта ще се изпълняват 2 години, а разработените туристически пакети и самата комуникационна кампания за подобряване на осведомеността за природното, културно и историческо наследство ще продължат до една година след изпълнение на договора за финансиране.
Стойността на проекта е 500 хил.лева, като кандидата Община Враца ще осигури  5% собствен принос. Използването на ефективни съвременни средства и техники за достигане до туристическите пазари ще допринесе за развитие на туризма в региона. Очакваните резултати са нарастване на броя туристи в региона и трайно повишаване на тяхната удовлетвореност благодарение на разработените нови туристически пакети, които дават нов поглед върху историята и природните дадености на общините Враца, Мездра и Роман.Крайният срок за кандидатстване по схемата е 15.03.2012 г.

Пак ще има безплатен обяд за болни


Диетично хранещите се се хранят по схема, т.е. ястията , които им се предлагат са композиция от първо, второ и трето по определена диета и се приготвят в зависимост от заболяванията на съответния клиент. Наистина не е възможно да се хранят за 1 лв. и те , и близките им- заяви заместни кмета на Враца Луканов.
Не само че не е намалял обема на ползващите услугата, но напротив, около 150 човека от Враца и селата са изявили желание да се възползват от предлаганата услуга на Общинското предприятие ”Социални дейности”. Това недвусмислено показва, че услугата е популярна и се радва на успех.” Луканов в заключение допълни, че 2/3 от бюджета на ОП „Социални дейности” се финансира от Община Враца . „Ръководството на Община Враца има огромно желание да предоставя тази социална услуга безплатно и при това на по-голям брой ползватели, но засега това е финансовата ни възможност” – заключи зам.кмета.

Аварийното кърпене ще започне


Изготвен е график за аварийно изкърпване на уличната мрежа от фирмата, с която Община Враца има сключен договор - „Пътинженеринг М”. Ремонтът няма да стартира веднага, поради лошите метеорологични условия. Предвидени са около 200 кв. м. от улична настилка да бъде аварийно изкърпена със студен смес, това са улиците:
ул. „Александър Стамболийски”
ул. „Кр. Българията”
ул. „Иванчо Цветков”(от Металик до у-ще Авангард)
ул. „Стефанаки Савов”
ул. Иванка Ботева”
бул. „Демокрация”
бул. „Екзарх Йосиф”
бул. „Втори Юни”
Обход при ж.п. гара и обход при бензиностанция „Лукойл”
ул. „Дунав”
ул. „Максим Горки”
ж.к. „Металург” – ул. „Дико Илиев” и „Димчо Дебелянов”
ж.к. „Дъбника” – ул. „Независимост”
бул. „Европа”, „Околчица” , „България” и „Славянска”
ж.к. „Сениче” – Надлез КАТ – вдясно.
Другите улици ще бъдат включени в текущия ремонт след подобряването на метеорологичните условия. Има пълен списък на нарушената пътна настилка от дружествата ВиК, Топлофикация и „Рила газ”, на които ще им бъде възложено да ги възстановят. Около 500 кв. м. улична мрежа остават за ремонт с топла смес.

"Черно море" - "Ботев" Враца 1:0

Николай Коцев не иска да е депутат


На среща с журналисти днес мажоритарно избрания народен представител Николай Коцев заяви, че иска да напусне парламента. Своето намерение е изразил пред премиера Бойко Борисов. Лидерът на ГЕВБ му е казал, че ще отговори на желанието му след като се върне от пътуване в чужбина в края на седмицата.
Николай Коцев е уверен,че си губи времето в парламента и, че като областен координатор на ГЕРБ и с познанствата си с министри може да направи много повече за Враца.
Той не е е заставян да се оттегли от поста областен координатор, въпреки загубата на Враца в миналогодишните избори. Премиерът му е казал да бъде спокоен, защото изборите в този край не били политически, а икономически.

Милчо Симеонов е нови кмет на село Радовене

Кандидата на ПП ГЕРБ Милчо Симеонов е новия кмет на с. Радовене, Община Роман. 128 от избирателите са гласували за кандидата на ГЕРБ, Лалка Найденова от ПП РЗС е получила 38 гласа и 81 Петя Вутова издигната от ПП Лидер.

Още един врачански клуб в елита


Спортен клуб по тенис на маса „Враца” вече е член на А група. В последния турнир от Държавното първенство по тенис на маса в „Б” републиканска група Северна България врачанският тим завоюва три победи, с което си спечели място в „А” група.
В първия кръг врачанския тим постигна победа над „Полис 08” – София, втори – срещу „Надежда” – София с 4:0 и в третия срещу „Академик 2001” – Свищов, отново категорично с 4:0.
Заслуга за влизането в „А” група имат основния състав: Калоян Зашев, Мартин Търновлийски, Петър Караджов и Геомил Иванов, с Красимир Ангелов и Йоан Красимиров – резерви.

63 годишен бяга след катастрофа

Снощи в 19.05ч. в РУП-Мездра е получено съобщение за катастрофа на пътя между с.Горна Кремена и с.Тишевица. Изпратеният на мястото полицейски патрул е установил преобърнат в канавката лек автомобил „Ситроен”, без водач. Около 19.30ч. на входа на село Горна Кремена е установен водачът-М.Д/63г./, който отказал проба за алкохол.

Програма за честване празника на ПМГ“Академик Иван Ценов“-гр. Враца 12-16.03.2012г.


Дата: 16.03.2012г.

Час: 10.00ч.-11.00ч.
Място: Спортна зала на ПМГ-Враца

Официална част и музикална програма
10.00ч.-11.00ч.
Официална част и музикална програма
11.30ч.
Провеждане на спортните срещи
11.00ч.
Фоайе на втори етаж на гимназията
Поднасяне цветя пред бюст-паметника на Академик Иван Ценов от учениците от 10а, 10б и 10в класове с класните ръководители
11.30ч.
Пред община Враца
Поднасяне на венец пред паметната плоча на Акададмик Иван Ценов от 5, 6 и 7 класове с класните ръководители
12.03.2012г.
Инстал-фест
Час: 10.00ч. Място: Фоайе на II етаж
13.03.2012г.
Състезание по биология между 7-те класове.
Час: 12.30ч. Място: Кабинет по физика
Открит урок на тема:“Берлин преди и сега“
Час: 10.00ч. Място: Актова зала
Изложба на руски сувенири
14.03.2012г.
Откриване на изложба за живота и делото на Академик Иван Ценов във фоайето на третия етаж на гимназията.
Час: 9.30ч. Място: Фоайе III етаж
Ден на числото Пи
Час: 10.30ч. Място: Актова зала
Лектория за дейността на Академик Иван Ценов
Час: 13.30ч. Място: Кабинет по физика
15.03.2012г.

Представяне на наградена пиеса на ученици от 8б клас от Националния център за безопасен интернет.
Час: 12.30ч. Място: Актова зала
Откриване на изложба от картини на ученици на тема:“Моето училище“
Час: 10.00ч. Място: Фоайе на III етаж
Представяне на празничния брой на училищното списание от Клуб“Млад журналист“
Час: 11.00ч. Място: в класните стаи
Представяне на дебат на тема:“Българското училище подготвя учениците като граждани“ от клуб“Дебати“
Час: 11.30ч. Място: Актова зала Изложба на тема: „Замъци в Германия“
Час: 13.30ч. Място: Фоайе II етаж

Ирена Цветкова гостува на бTV

неделя, 11 март 2012 г.

Почетохме паметта на Cв. Софроний Врачански

Кметът на община Враца инж. Николай Иванов и заместникът му Светозар Луканов взеха участие в празненствата, с които бе отбелязана годишнината от рождението на св. Софроний Врачански. Празникът започна с тържествена света литургия в храма “Св. Възнесение”, отслужена от врачанския митрополит Калиник в съслужение с траянополския епископ Киприян и свещеници от града. След края й с литийно шествие врачани се отправиха към паметника на св. Софроний, където бе извършен водосвет и молебен за здравето на всички жители на града. Учениците от НУ “Св. Софроний Врачански” изнесоха кратък рецитал, посветен на светеца, който е патрон на училището им.

Даниела Хитова,
гл. експерт „Връзки с обществеността”