Бисквитки

събота, 24 март 2012 г.

Близо 4 000 търговски обекти във Врачанско вече имат дистанционна връзка с НАП



 Остават по-малко от 10 дни до изтичането на крайния срок, 31- ви март , в който всички, притежатели на фискални устройства, трябва да ги свържат с агенцията. Дотогава и всички бензиностанции и газ-станции в страната трябва да монтират нивомерни системи на резервоарите си.
До вчера от област Враца, 3 822 търговски обекта са осъществили връзка  с информационната система на НАП. Най-голям е броя на обектите за търговия на дребно с хранителни стоки – 670, дистанционна връзка вече имат и 283 питейни заведения, 237 магазина за облекло, 228 обекта за предоставяне на медицински услуги и др. От обектите за настаняване на туристи – хотели досега законовото изискване са изпълнили едва 14. Все още няма свързани касови апарати с агенцията на  сватбени магазини, кина, театри, концертни зали,  дискотеки и др.
От офис на НАП Враца призовават своите клиенти да не изчакват, а да се обърнат своевременно към обслужващите ги сервизни фирми, защото с наближаване на крайния срок  се удължава  времето, за което технологично ще става връзката с агенцията.
Всеки търговец може да провери  в интернет страницата на агенцията http://nap.bg дали неговото фискално устройство подлежи на доработка, за да отговори на изискванията на наредбата за отчитане на продажбите или ще му се наложи да си купи ново.
Допълнителна информация за свързването на касовите апарати със сървърите на НАП търговците могат да получат на телефон 0700 18 700 на цената на градски разговор от цялата страна.
Инспекторите на НАП започват проверки на 2 април ( 31 март и 1 април са почивни дни) като всеки, който отчита оборота си на устройство без дистанционна връзка ще бъде санкциониран с до 10 000 лв., а обектът му ще бъде запечатан докато изпълни изискването, затова препоръчваме на своите клиенти, да не изчакват, за да не пропуснат последния срок за осигуряване на дистанционна връзка с агенцията.

петък, 23 март 2012 г.

Общината изведе четири ромски семейства, останалите поискаха помощ да си строят къщи

          Четири от семействата, живеещи на ул. „Георги Апостолов” 2 във Враца, бяха изведени от опасната сграда от служители на общината. Останалите поискаха да си построят жилища на съществуващи в момента бетонови постаменти на ул. „Райна Княгиня”. Предложението бе прието от зам.-кмета на Враца Светозар Луканов. „Поемам официално ангажимента общината да ви съдейства при проектирането. В следващата сряда, в приемния ми ден, ще очаквам при мен да дойдат петима ваши представители и ще договорим рамката на помощта от общината. Както се договорихме, материалите за строежа и изграждането, са ваш ангажимент. Предупреждавам ви - тези материали да не се окаже, че са откраднати от друго място.  Всичко трябва да е законно” – каза зам.-кметът. Ромите обещаха, че ще спрат кражбите и в края на юни ще освободят сградите на ул. „Георги Апостолов” 2.  До тогава те, за своя сметка, трябва да обезопасят двете разграбени и разрушени сгради, като ги заградят с мрежа. От служители на общината е запечатана тази част от сградата, която е опасна. Останалите да живеят там ще се преместят при съседите си от стабилната част на постройката. „Това е настина последният шанс, който ви даваме. Повече отстъпки няма да има” – категоричен бе Светозар Луканов.
         Три от семействата, които имат деца до 3 години, от същата сграда получиха предупредителни протоколи от отдела за закрила на детето към дирекция „Социално подпомагане” във Враца. Причината е, че условията не отговарят на изискванията за отглеждането им. „В следващата седмица ще проведем няколко срещи с тях, за да видим дали ще изпълнят предписанията. Ако това не стане, децата ще бъдат настанени принудително в социални институции” – поясни зам.-кметът.

Община Враца подписа споразумение за доставка на интернет за малките населени места


На 23 март 2012 г., бе подписано Споразумение за сътрудничество между Община Враца и Изпълнителна агенция „Електронни съобщителни мрежи и информационни системи” – конкретен бенефициент по схема BG161PO001/2.2-01/2011 „Подкрепа за развитие на критична защитена, сигурна и надеждна обществена ИКТ инфраструктура”, Приоритетна ос 2: „Регионална и местна достъпност, Операция 2.2: „Информационна и комуникационна мрежа” по Оперативна програма „Регионално развитие”.
Целта на проекта е изграждане на широколентова инфраструктура за Интернет достъп в слабо населените и икономически неразвити, както и в земеделските райони на страната. Община Враца е избрана за община, на чиято територия ще се изгражда такава широколентова инфраструктура в рамките на този проект.
Предмет на подписаното споразумение е сътрудничество на двете институции в осъществяването на изграждането на широколентов достъп до Интернет в селски и слабо урбанизирани територии на България. С постигането на целите на проекта Община Враца ще има съществени предимства в областта на ползването на електронни услуги и всички възможности за общуване и достъп до информацията, предоставяна от Интернет.
Това съществено ще повиши качеството на живот на хората в общината, ще се подобри инвестиционния климат и ще я превърне в желано място за обитаване и развиване на подходящ за нашите природни условия бизнес.


                                                                                              Даниела Хитова,
                                                                  гл. експерт „Връзки с обществеността”

Hаркотици

На 22.03. в РУП-Враца е получен сигнал, че в паркова зона на ул. ул.”Екз.Йосиф”, гр.Враца, лица продават наркотици. След ОИМ са установени три лица: Д.П./17г./ от с.Манастирище, Г.Г./17г./ от гр.Враца, И.В./20г./ от гр.Враца. Намерено е  пликче с 1 грам листна маса, която при направения полеви наркотест реагира на канабис. Образувано  е дознание.

четвъртък, 22 март 2012 г.

Ръководството на ОД МВР Враца ще посети Окръг Долж, Румъния


По повод 190-годишнината  от създаването на румънската полиция, утре- 23 март 2012г., ръководството на ОД МВР Враца ще участва  в тържествата в Окръг Долж. Церемонията ще се проведе в централата на Полицейски инспекторат- Долж. На честването  ще присъства делегация на ОД МВР Враца. Заедно с комисар Росен Иванов ще бъдат гл. инспектор Володя Ангелов и комисар Венцислав Петров.
Поканата до ОД МВР е изпратена от  ръководителя на Полицейски инспекторат - Долж, главен комисар, д-р Константин Николеску. 
За последните 2 години  при разменено гостуване бяха проведени няколко работни между ръководителите на полицейските служби от Област Враца и Окръг Долж, по време на които бяха  разгледани въпроси касаещи трансграничното сътрудничество, аспекти от работата  на органите на правораздаването и вътрешната сигурност.

Kанабис



На 21.03  при провеждане на СПП по линия „Наркотици”, при претърсване в апартамента на И.Н./53г./  в гр. Враца , ж.к. „Младост” е намерен и иззет плик съдържащ суха листна маса с тегло 44 грама, която при направения полеви наркотест реагира на канабис. При претърсването на жилището са намерени и иззети още: електронна везна,  3 неистински банкноти с номинал 100 USD, 100€ и 200€. Лицето е задържано за срок от 24 часа. Образувано  е дознание.

До 1000 лв. спестяват фирмите при деклариране по Интернет

    По-малко от десет дни остават до изтичането на крайния срок за подаване на декларациите за облагане с корпоративни данъци. Тази година срокът изтича на 2 април, тъй като 31 март се пада в събота и е почивен ден. До тази дата формулярите трябва да бъдат подадени в НАП, а дължимият данък да бъде платен. Всички фирми, които изпратят формуляра по Интернет, подписан с електронен подпис, получават отстъпка от 1% от дължимия корпоративен данък, но не повече от 1000 лв.  До вчера 1360 фирми от област Враца са подали годишните си  декларации по ЗКПО, 50 % от тях са изпратени по електронен път. Все повече врачански фирми подават декларации по интернет.    Заедно с годишните декларации за облагане с корпоративни данъци дружествата са задължени да подават и годишни отчети за дейността. Дружествата могат да избират къде да подадат годишните отчети за дейността си. Възможностите са или по електронен път в Националния статистически институт (НСИ), задължително подписани с електронен подпис, или на хартиен носител в офисите на НАП.  Декларация подават всички търговски дружества, независимо от това дали са осъществявали дейност през 2011 г. Фирмите, които не са извършвали дейност през миналата година подават специална корпоративна декларация – образец 1010а.   Декларацията се подава от данъчно задължените лица или от техен упълномощен представител в териториалната дирекция на НАП по регистрация. Тя може да се подаде също по пощата с обратна разписка, на място в определени пощенски станции, където служителите издават входящ номер.   Списъкът на кодовете за видове плащане, номерата на банковите сметки на териториалните дирекции на НАП, както и повече информация за плащането на данъци и осигуровки по Интернет, можете да намерите в рубриката "Плащане" на сайта на НАП - www.nap.bg.  

сряда, 21 март 2012 г.

Обучение за гимназисти и студенти от ромски произход

B Заседателната зала на Областна администрация – Враца се проведе обучение на тема „Възможности за мотивиране и повишаване степента на образованието“ насочено към гимназисти и студенти от ромски произход. Обучението беше организирано от Областна администрация съвместно с Фондация АРЕТЕ.
Специалистът по етнически и интеграционни въпроси в Областна администрация запозна присъстващите с различните програми, подкрепящи средно и висше образование.
Презентация на тема „Заедно напред“, която е свързана с летни лагер-семинари представиха доброволци на Фондация АРЕТЕ – Лора Илиева – студентка в Медицински университет София - Филиал Враца и Мими Борисова – ученичка в 10 клас в СОУ „Хр. Ботев“.
Активно участие взеха и присъстващите студенти от ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий“- Филиал Враца, както и гимназистите от ЕГ „Йоан Екзарх, ПГ „Д. Хаджитошин“ и ПГТР.
Между ролевите игри участниците се запознаха с темите какво е дискриминация и как да се справим с нея.

Съобщение на ПП ГЕРБ


Разкриха старинни монети в къща на иманяр

Вчера на територията на селата Хърлец и Бутан бяха проведени ОИМ с цел: установяване на лица извършващи нерегламентирани теренни разкопки и занимаващи се с иманярска дейност. Извършени са полицейски проверки в античната крепост „Аугуста” в землището на Хърлец. Проверени са 3 сборища на лица занимаващи се  с иманярска дейност, извършени са проверки  в 3 частни имота. При проверка в къщата на С.Т./44г./ в Бутан са намерени 4 старинни монети и  метал детектор.

Ученичка блъсна "Фолксваген”
Пак вчера в 10.20ч. във Враца, на кръстовището на бул. ”Втори юни” и бул. ”Екз.Йосиф”, мотопед” Пиаджо”, управляван от 14-годишна неправоспособната ученичка от Враца, блъснал спрял на червен сигнал на светофарна уредба лек автомобил ”Фолксваген”. Убити и ранени няма. Пробите за алкохол на водачите са отрицателни.

вторник, 20 март 2012 г.

Стартира Регионална програма за заетост


В Областна администрация – Враца стартира Регионална програма за заетост. Тя е утвърдена със заповед № РД 01-15/13.01.2012 на Министъра на труда и социалната политика. За нейното финансово обезпечаване Областна администрация – Враца е сключила договор с Агенция по заетостта чрез Дирекция „Бюро по труда“ – Враца.
За реализиране на Програмата за Областна администрация - Враца са определени средства в размер на 88 320 лв.
За изпълнение на дейностите по невъоръжена денонощна охрана са назначени 40 безработни лица за срок от 6 месеца в 8 населени места от Община Враца: с. Баница, с. Тишевица, с. Голямо Пещене, с. Девене, с. Мраморен, с. Чирен, с. Згориград, с. Паволче. Във всяко кметство ще има по един екип от пет пазачи - НВО, които ще дежурят по график. Основните им задължения са обход и охрана на поверените имоти и улиците в населеното място, предотвратяването на опити за кражба и други противообществени прояви, като се държи връзка с органите на МВР.
Eлма Глоговска

Първа национална олимпиада „Знам и мога”

На 30.03.2012г. и на 31.03.2012 г. ще се проведат изяви, свързани с Първата национална олимпиада „Знам и мога” за ученици от ІV клас. Министерството на образованието, младежта и науката е определило Регионален инспекторат по образованието – Враца и НУ „Св. С. Врачански” – Враца да домакинстват провеждането на олимпиадата.
Първата национална олимпиада „Знам и мога”  дава възможност на ученици от ІV клас от всички области на България да премерят сили и покажат своите знания, умения и компетенции, придобити в началния образователен етап, насочени към социалната им приложимост. Тя съдейства за откриване на деца с високо ниво на умения за обобщаване и осмисляне на учебното съдържание, заложено в учебните програми по изучаваните предмети. Насърчава учителите и родителите да подкрепят и развиват интереса на децата от най- ранна училищна възраст към заобикалящата ги среда.

Oткриxa фотоизложба „Малки природозащитници”



Зам.-кметът на община Враца Красимир Богданов откри фотоизложбата „Малки природозащитници”, която е подредена в Природозащитния център „Натура” в града. В залата са експонирани снимки с участието на малчуганите от ЦДГ „Българче” в екоинициативи, като почистване и залесяване. Поводът за изложбата е отбелязването на десетгодишната работа между детската градина и неправителствения сектор. Сред добрите им партньори през годините е Природен парк „Врачански Балкан”. „Вече 10 години работите съвместно с неправителствения сектор и работата ви е увенчана с успех. Печелили сте проекти и награди, което сте постигнали с много труд и справяне с предизвикателствата. Обръщам се към вас с пожелание усърдието и желанието ви към това благородно дело да не стихват и вашите инициативи да са повод за гордост на всички наши съграждани” – каза в приветственото си слово Красимир Богданов.
Фотоизложбата е първата проява от празничния календар на община Враца за отбелязването на 130-ата годишнина от предучилищното възпитание и образование в България.
Даниела Хитова,
гл. експерт „Връзки с обществеността”

Право на отговор от общинските съветници на ГЕРБ във Враца

Уважаеми дами и господа,

Ние общинските съветници от групата на ПП „ГЕРБ” се обръщаме към вас, за да изразим възмущението си от опорочаването на успешната ни благородна инициатива да търсим начини за задържане на предприемчивите млади хора във Враца. На 19 март (понеделник) в публикация на в-к Зов нюз, уронваща престижа на Общински съвет – Враца, се прави опит за дискредитиране дейността на Фондация „Бъдеще за Враца”. Създадената по идея на кандидатите за общински съветници на ГЕРБ фондация през 2007 г. за 4 години е предоставила на студенти, останали с един родител или без родители средства в размер на 76 800 лв. Средствата се набират единствено от личните трудови възнаграждения на съветниците. Всеки от нас е внесъл над 5 000 лв. от заплатата си, за да се даде възможност на 9 младежи да се обучават във ВУЗ с месечна стипендия 200 лв. и задължението да работят поне пет години след дипломирането си на територията на нашата община.
Винаги сме смятали, че във ваше лице намираме съмишленици и посланици на инициативата. Вие сте хората, които разполагат със средствата за масово разпространение и подтикване на гражданите към подобни инициативи.
С Решение № 89/13.02.2008 г. Врачански окръжен съд е вписал в Регистъра на юридическите лица с нестопанска цел Фондация „Бъдеще за Враца” с цел да насърчава, съдейства и подпомага развитието на образованието и културата. Всички кандидати за общински съветници в листата подписват декларация за дарение на лични финансови средства в полза на кандидат студенти от непълни семейства с отличен успех от средното образование, приети във висше учебно заведение.
Средствата към настоящия момент се превеждат от заплатите на 15-те общински съветника от ПП”ГЕРБ” по банков път от счетоводството на Община Враца и лично от г-н Николай Коцев. За всички средства на фондацията се водят отчетни документи. До този момент фондацията не е кандидатствала по Европейски проекти и средства по други начини, освен споменатите не са набирани.
Надяваме се да отразите обективно и безпристрастно фактите, за да предоставите реалната възможност на гражданите да направят собствени изводи за целите, които сме си поставили. Фондацията е отворена и за всички граждани и институции, намиращи смисъл в приноса към образованието на нашите деца.


понеделник, 19 март 2012 г.

Започва пролетно почистване


От днес започваме пролетното почистване на града. От страна на общината, заедно с хората от БКС, в почистването ще участват над 150 души. На целия град, по всички тротоари, в междублоковите пространства, пешеходните зони, градинките първо ще бъде направена оборка на боклуците. После градът ще бъде пометен и измит.
И тук е мястото да призова врачани да се включат в пролетното почистване на града. За целта от общината ще им осигурим безплатно чували, ръкавици и транспорт за събраните отпадъци. На три места в града ще има наши пунктове за раздаване на помощни материали – в градинката, популярна сред врачани като „Рисунката”, която се намира до сградата на общината, и пред кметските наместничества в жк „Дъбника” и в жк „Младост”. Там всеки ден от днес до края на седмица ще има човек от общината. Гражданите, които са почистили местата около жилищните блокове, могат да се обадят на тел.62-30-00, за да поискат транспорт за извозване на събраните отпадъци. На онези врачани, които искат да облагородят своя район общината безплатно ще предостави фиданки. Заявките ще се приемат до петък, а самите фиданки ще бъдат транспортирани до трите пункта в събота. Заявки могат да се направят на същия телефон. Очаквам всички заедно да се включим в пролетното почистване на града, за да посрещнем светлия християнски празник Великден в един наистина чист и празничен град.

Враца с 2 проекта за фонд „Козлодуй”


Община Враца подготвя два проекта, с които ще кандидатства пред фонд „Козлодуй”. Проектите са за обновяването на лекоатлетическата писта и волейболната зала на градския стадион „Христо Ботев” и за ОДЗ „Брезичка”. През миналата година пред фонда предварително са били внесени проекти за санирането на детски градини. Пред фонд „Козлодуй” може да се кандидатства както за санирането на сгради, така също за подмяната на дограми, ремонт на покриви, на отопление на сгради.

Проблемът с бездомните кучета има решние във Враца

Въпросът с бездомните кучета вече има решение От днес започва доставката на упойващо вещество, ненаркотичен препарат, който ще се ползва при улавянето на бездомните скитащи кучета. Подсигурена е дейността по улавянето и транспорта им до ветеринарна клиника в града, където същите ще бъдат обезпаразитявани, ваксинирани и кастрирани. След това ще бъдат извозвани до временен приют, който се намира в района на криводолско шосе. Там ще имат престой от 24 часа, в което време ще са за следоперативно наблюдение, след което ще бъдат транспортирани до мястото, където са били уловени. Всички тези действия ще бъдат извършвани при пълното спазване на изискванията, разписани в Закона за защита на животните. Дейността, за която сега стана дума, не се извършва от края на август 2011 г., поради административна и процедурна невъзможност община Враца да лицензира ветеринарна амбулатория за работа с наркотични вещества. Сега тази услуга е договорена с външен изпълнител. По препоръка на експерти веществото, което ще се използва за упойка, не е наркотично.     За миналата година за обезпаразитяване и кастриране на бездомни кучета са били платени 16 000 лева. 47 000 лева е струвала издръжката на звеното към общината, което се е занимавало с тази дейност. С договарянето на тази дейност от външен изпълнител се очаква да се подобри качеството й и да бъдат похарчени по-малко пари.      Пъ рвите места, на които бездомните кучета ще бъдат улавяни, са по подадени вече сигнали от граждани. Сигнали могат да се подават до д-р Стоян Бърлатов от общинската администрация или на дежурния телефон в общината.

Ученици бяха мениджъри за един ден в АЕЦ “Козлодуй”



Днес, 19 март 2012 г., девет ученици от СОУ “Св. Св. Кирил и Методий” и трима – от СОУ “Христо Ботев”, гр. Козлодуй, заеха ключови позиции в атомната електроцентрала в рамките на националната инициатива “Мениджър за един ден”. АЕЦ “Козлодуй” се присъедини за четвърти пореден път към проявата, организирана от фондация “Джуниър Ачийвмънт България” и провеждана под патронажа на министъра на финансите Симеон Дянков.
С длъжността изпълнителен директор на централата бе ангажиран Венелин Велев от 12 клас на СОУ “Св. Св. Кирил и Методий”. Другите ръководни позиции, които по време на инициативата бяха оглавени от младежите с мениджърски амбиции, бяха на директори на дирекциите “Безопасност и качество”, “Развитие и модернизации” и “Икономика и финанси”; на ръководители на управленията “Експлоатация”, “Правно”, “Търговско”, “Сигурност”, “Инвестиции” и “Администрация и контрол”; на главни инженери на Електропроизводство – 1 и на Електропроизводство – 2.
В началото на своя работен ден учениците получиха от Александър Николов, изпълнителен директор на “АЕЦ Козлодуй” ЕАД, договори за временно управление и длъжностни характеристики. След това всеки от тях зае определеното му работно място и получи възможност да се запознае как практически се осъществява ръководството на дейностите в атомната централа. Младите мениджъри посетиха и командни и машинни зали на 440-мегаватовия втори и на 1000-мегаватовия пети енергоблок. Програмата им завърши с презентация на тема “Ефективният мениджър”, като учениците се запознаха със стиловете на управление и провериха към кой от тези стилове те като личности са склонни да се придържат.
Участието на АЕЦ “Козлодуй” в “Мениджър за един ден” се превръща в добра традиция, чрез която ръководството на централата потвърждава трайната си ангажираност за инвестиране в развитието на човешкия капитал и за привличане на интереса на младите хора към дейността на атомната централа.

О Б Р Ъ Щ Е Н И Е


Уважаеми граждани на Враца,
първите топли пролетни лъчи на слънцето и жаждата на природата за нов живот идват, за да ни покажат колко небрежни и безотговорни сме били през зимата към околната среда, в която живеем. На желанието ни Враца да бъде чист и европейски град ярко контрастират замърсените с отпадъци междублокови пространства и улици. Тези отпадъци са наше дело и ние трябва да ги почистим! Като Кмет на Враца, но преди всичко като гражданин на Враца, призовавам всички активно да се включим в инициативата на Община Враца за провеждане на традиционното Пролетно почистване в дните от 19.03.2012 г. до 24.03.2012 г. Нека почистим домовете си; междублоковите пространства, улицата, на която живеем, близкия парк, в който играят децата ни, дворовете на училищата.


НЕКА ЗАЕДНО ДА ПОЧИСТИМ ВРАЦА!
За да посрещнем идващата Пролет и големия християнски празник Великден по-чисти, по-светли и по-добри!
Община Враца напомня на гражданите, че:
Почистването и поддържането на междублоковите пространства и прилежащите части на жилищните сгради е тяхно задължение;
Събраните от почистването отпадъци да се поставят в съдовете за битови отпадъци или в чували до тях с изключение на едрогабаритните;
Едрогабаритните отпадъци (дивани, канапета, фотьойли, санитарен фаянс, тоалетни чинии, матраци, дюшеци и др.) да се поставят до съдовете за битови отпадъци;
Рязането на дървета и кастренето на клони да се извършва само след разрешение от отдел „Публична инфраструктура и околната среда” при Община Враца, съгласно чл. 38, ал. 1 от Наредбата за изграждане и опазване на зелената система на територията на община Враца;
Изрязаните храсти и клони при почистването да се оставят до съдовете за битови отпадъци.
Помощни материали /чували и ръкавици/ ще се раздават на следните пунктове:
  • на служебния паркинг в двора на Община Враца, от към ул.”Петропавловска”,
  • пред пълномощничество жк.”Дъбника”,
  • в пълномощничество кв.“Младост” и кв. “Медковец”.
Посадъчен материал /фиданки/ ще се раздава на служебния паркинг в двора на Община Враца, от към ул.”Петропавловска”,
Сигнали и заявки за извозване на събраните отпадъци и посадъчен материал /фиданки/ може да заявите на телефон - 62 30 00- Дежурен по община
КМЕТ НА
ОБЩИНА ВРАЦА:
/инж. Николай Иванов/

В областта бушуват пожари


От началото на м. март 2012год. на територията на областта са възникнали 116 пожари. Само за последните почивни дни – събота и неделя са възникнали 48 пожари в сухи треви на площ около 2000дка. и 8 пожари със загуби. Унищожени са 6 селскостопански постройки, вила и лозов масив - 40дка. При гасене на пожар в суха трева в землището на с. Руска Бела е пострадал човек на 72години.
Причините за тези пожари са настъпилото засушаване, небрежността при боравене с открит огън и безконтролно изгаряне на растителни остатъци.
За недопускане възникването на пожари е необходимо да се спазват следните основни изисквания:
- Да не се пали огън в горите и на 100м. от границите им, извън обозначените и пригодени за тази цел места. Особено това е опасно да се извършва във ветровито време - предпоставка за пренасяне на големи разстояния на запалени частици и бързо разпространение на пожара с обхващане на значителни площи.
- Да не се изхвърлят незагасени клечки кибрит и угарки от цигари.
- Да не се допуска деца да играят с огън и кибрит. При излети и посещения на местности в близост до горски територии да не им се позволява да играят с огън.
- Да се спазват мерките за пожарна безопасност от туристите, ловците и гъбарите по време на излети, както и при добив на дървесина в горите.
- Паленето на огън в дворовете да става само ако предварително е обезопасено огнището и са подготвени подръчни уреди за пожарогасене (съдове с вода и пясък, тупалки и др.). Да не се пали огън в близост до стрехите на сградите и под клоните на дърветата.
- Да не се оставя запаления огън без наблюдение.
- Да не се пали огън в междублоковите пространства, където са паркирани много автомобили, както и в близост до бензиностанции и газостанции, складове за леснозапалими и горими течности.
Продължава да е в сила забраната за изгаряне на стърнища, слама и суха трева в земеделските земи и извън тях по слогове и крайпътни ивици. От служителите на Районните служби за пожарна безопасност и защита на населението, самостоятелно, както и съвместно с горските инспектори към РДГ гр. Берковица са сформирани съвместни екипи, които ще осъществяват превантивен контрол за недопускане паленето на стърнища, сухи треви и растителни остатъци. Проверки ще се извършват освен в светлата, така и в тъмната част на денонощието и почивните дни.
При забелязан пожар да се съобщи на тел.112 като се посочи точното място и какво гори!
---------------------------------

Побоища в Бяла Слатина и Мездра


Вчера около 15.15ч. е получено съобщение от М.Т./57г./ от Кнежа, който е съобщил за скандал в землището на Бяла Слатина, между него, синът му В.Т./32./ от една страна и лицето Е.Х./40г./ от .Б.Слатина. В резултата на побоя и трите лица са настанени в ХО на МБАЛ - Б.Слатина, без опасност за живота. Работата по случая продължава.
Същият ден, смао че в Мездра в РУП  е получено съобщение за скандал и побой между двама братя в село Руска Бяла. Установено е, че скандалът е възникнал между братята М.Н./46г./ и Ц.А./47г./, а поводът е спор за имот. Пострадал е М.А., който е с рана на главата. Същото лице е задържано в РУП Мездра за срок от 24 часа.

неделя, 18 март 2012 г.

Нов шанс за работа


4 безработни лица ще бъдат обучени и наети в продължение на 6 месеца по новия проект на Конфедерацията на независимите синдикати в България „Шанс за работа”, съобщи Мила Иванова, председател на регионалния съвет за област Враца. Поектът стартира в края на месец март, като след провеждането на професионално обучение ще даде шанс за работа на участниците за половин година през която те ще получават минимална работна заплата по проекта на КНСБ в партньорство с Бюро по труда. Целевата група са младежи до 29 години отпаднали от училище или необхванати от системата на образованието и на безработни лица над 50 години. В програмата са включени обучение, стажуване и придобиване на умения на работното място под ръководството на наставник. Безработните лица ще бъдат обучени за болногледачи и шивачи в период от 3 месеца, след което ще сключат трудови договори с партниращи работодатели. За Враца това са текстилния камбинат „Вратица“, МБАЛ „Христо Ботев” и Онкодиспансера в областния град.
Това е третия пореден проект за последната една година, в който залагаме гарантирана заетост на безработни лица, а това е крайно необходимо предвид икономическата криза и високата безработица в региона, заяви Мила Иванова и допълни, че за цялата страна осигурената заетост по проекта са 400 лица.

Стартира програма по автомоделизъм за хора с увреждания


От началото на месец март спортно-техническия моделен клуб във Враца започна обучение по автомоделизъм в дома за младежи с увреждания в с.Три кладенци. Обучението е във връзка със спечеления проект от програмата на Министерството за физическото възпитание и спорта „Начално обучение за хора с увреждания”.
Обучението се води от заслужилия майстор на спорта Дамян Петров, както и от по-младите моделисти Росен Ралчовски, Мартин Дамянов и Кристиян Крумов.
Два пъти седмично обучаемите ще се запознават с тайните на автомоделния спорт, а първото състезание в което ще участват е на врачанската автомоделна писта през великденските празници.

Левски мина през Враца и не допусна лидера да се откъсне

Левски мина през Враца и не допусна лидера да се откъсне (видео)
Отборът на Левски победи с 2:0 Ботев (Враца) като гост в мач от 19-ия кръг на "А" група пред около близо 10 000 зрители на стадион "Христо Ботев". Точни за "сините" бяха Орлин Старокин в 55-ата минута и Владимир Гаджев в 58-ата минута. Бразилският нападател Жуниньо пък бе изгонен с директен червен картон в 67-ата минута и остави гостите с 10 човека.

Успехът е седми поред  за състава в първенството и четвърти пореден далеч от столицата, след като преди това левскарите бяха записали четири поражения в пет мача далеч от "Георги Аспарухов". Така тимът на Николай Костов вече е с актив от 42 точки и продължава да изостава на 3 точки от лидера Лудогорец.

Наставникът на гостите бе оставил на пейката Дарко Тасевски и Сержиньо Грийн, които бяха титуляри срещу Локомотив (Пловдив) в четвъртък от двубоя за Купата на България. Вместо тях от първата минута започнаха Даниел Димов и Орлин Старокин, който игра на непривичния си пост като полузащитник. Заради наказанията на Христо Йовов, Кристовао Рамос и контузията на Тони Калво титуляри бяха още Иван Цветков и Симеон Райков.

Първото полувреме бе доста скучно, като едва в последната минута вратарят на домакините Веселин Цветковски трябваше да се намесва след удар от 30 метра на Жуниньо. В даденото продължение на първата част пък Сюлейман Диамутен нацели горната греда на врачани с красив акробатичен удар след подаване на Даниел Димов с глава.

Преди това нито Пламен Илиев, нито Цветковски имаха работа пред себе си. Единственото положение през първите 40 минути бе удар с глава на Орлин Старокин в 24-ата минута, който мина близо до дясната греда на домакините.

Втората част започна под бурната подкрепа отново на много "сини" фенове, пристигнали във Враца, но въпреки това положения пред вратата на домакините липсваха.

Гостите все пак откриха в 55-ата минута след светкавична контраатака и точен удар на Орлин Старокин. Капитанът Гаджев стреля силно, останал очи в очи с Цветковски, стражът изби и от 17 метра бившият играч на Черноморец с диагонален удар по земя вкара първия си гол за клуба в официален мач.

Попадението вдъхна увереност на "сините", които моментално след това решиха сблъсъка. Само три минути след първия гол Жуниньо нахлу отляво, центрира и връхлитащият на скорост фронтално срещу вратаря на Ботев (Враца) Гаджев удвои с петия си гол за сезона. По този начин играчът на столичани си направи отличен подарък за своя юбилеен мач номер 100 за Левски във всички турнири. Голът му пък е негов 16-и за родния му клуб.


В 67-ата минута Жуниньо бе изгонен пресилено от рефера Мартин Богдев. Бразилецът бе ритнат лошо от резервата Николай Николов и тръгна да търси обяснение от своя противник, без да има това право. Играчът на домакините доста симулативно падна на земята и заблуди съдията, че е бил ударен без топка и реферът изгони нападателя на столичани с директен червен картон.

Секунди след това, при центриране от въпросното нарушение, гол на Иван Цветков бе отменен заради съмнителна засада.

До края на срещата липсваха положения и пред двете врати, тъй като играчите на Антони Здравков нямаха идея как да се организират и да затруднят сравнително доста по-добре подредения тактически състав на Костов за разлика от предните мачове.

Специалистът дори пусна в игра Стефан Станчев и Иво Иванов, като за първият това е дебют в "А" група за този сезон, тъй като продължение на шест месеца той лекуваше тежка травма.

Победата за Левски на стадион "Христо Ботев" е общо 10-та в историята от 27 срещи. За последно двата тима бяха играли един срещу във Враца преди 22 години, когато двубоят завърши 2:2.

В следващия кръг "сините" гостуват на Славия. Мачът е от отложения 16-и кръг и е идната сряда. Ботев пък гостува на Светкавица. Именно срещу отбора от Търговище врачани записа единствения си успех от 10 домакинства през този сезон в елита.
Спортал БГ





Отново дарение от Дъблин


С пролетното време и наближаването на честванията по случай 125-годишнината на Бърдарски геран зачестяват и дарителските инициативи. Катерина Караджова, която за кратко се върна от Дъблин в Бърдарски геран, отново дари средства за родното си село. Този път в рамките на 250 евро, подарени с усмивка и желание да допринесе с нещо за общата кауза.