Бисквитки

събота, 31 март 2012 г.

Япония помага на деца и младежи с увреждания в Мездра

На пресконференция, състояла се на 29.03.2012 г., кметът Иван Аспарухов представи ПроектJP-74 „Създаване на терапевтична работилница за деца и младежи с увреждания”, финансиран с безвъзмездна помощ от японското правителство за подкрепа на структурните реформи у нас. Той ще бъде реализиран към Дома за деца и младежи с умствена изостаналост„Вяра, Надежда и Любов” – гр. Мездра.
На брифинга широката общественост и медиите бяха запознати с общата и конкретните цели на проектното предложение, с основните дейности, които се предвижда да бъдат изпълнени, с очакваните преки и дългосрочни резултати от неговото реализиране. Общата цел на проекта е повишаване жизнения стандарт и социализация на децата и младежите с увреждания в общината чрез създаване на терапевтична работилница и предоставяне на социални и здравни услуги, а конкретните цели: подобряване условията на жизнената среда в ДДМУИ – гр. Мездра; повишаване качеството на живот в социалния дом, защитеното жилище, разкрито към него, и на живеещите със семействата си деца и младежи с увреждания; осигуряване на заетост на младежите в трудоспособна възраст и подобряване на социалните и здравни услуги, насочени към тази целева група.
В терапевтичната работилница ще бъдат изградени ателиета по готварство, шивачество, приложни дейности и грънчарство, където трудоспособните младежи с увреждания ще могат да работят. По този начин те ще придобият навици и умения за самостоятелен начин на живот и житейска реализация. Проектът е с продължителност 11 месеца, до началото на август т. г., а бюджетът му е в размерна124 443.26 лв.
Освен създаване на терапевтична работилница и подобряване качеството на социалните и здравни услуги, предоставяни на децата и младежите с увреждания в община Мездра, сред очакваните преки резултати от успешното изпълнение на проекта са разкриването на работни места за младежите с увреждания в трудоспособна възраст, повишаване на жизнения им стандарт и подпомагане на тяхното социално включване в обществото. В дългосрочен аспект очакваните ефекти са подобрени условия на живот за хората с увреждания в общината, разкриване на нови работни места при изпълнение на предвидените строителни дейности, гарантиране финансовата устойчивост на резултатите от проекта чрез ежегодно заделяне на средства в общинския бюджет и укрепване институционалния капацитет на Общинска администрация – Мездра в изпълнението на инфраструктурни проекти.
Представен бе и екипът, който ще реализира проекта: инж. Николинка Кътовска – ръководител, инж. Катя Рашкова – координатор и Цеца Костова – счетоводител.
Мирослав Гетов – в. „Мездра XXI век” 

Министър Найденов и министър Караджова ще открият „Седмицата на гората” в град Враца

На 2 април, понеделник, министърът на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов и министърът на околната среда и водите Нона Караджова официално ще открият „Седмицата на гората” 2012 г. в град Враца. Откриването ще се проведе на площад „Христо Ботев” от 11:00 часа. Тази година събитието ще се проведе под мотото: „Гората за децата”.
Двамата министри ще открият, от 13:00 часа, природозащитния център „Горски дом” в Природен парк „Врачански Балкан”. Проектът за изграждане на многофункционален център за ключови консервационни дейности е финансиран с 500 000 лв. от Оперативна програма „Околна среда”


петък, 30 март 2012 г.

Община Враца ще помогне на кметовете да почистят селата

          Кметовете от селата в община Враца ще получат пълно съдействие при пролетното почистване. Това им бе обещано от кмета на общината инж. Николай Иванов на месечната среща с тях, която се проведе днес. Освен традиционните чували и ръкавици, и товарни автомобили, с които да бъдат извозени събраните отпадъци от почистването на селата, кметовете ще получат също храсторези и моторни резачки. В повечето случаи кметовете поискаха резачките, за да се почистят речните корита. Те настояваха  също за специализирани машини, с които да бъдат премахнати нереграментираните сметища. „Всеки от вас ще получи и исканите машини, и каквото му е необходимо за почистването на селата. Следващата година обаче това няма да го има. Трябва да започне работа по премахването на нерегламентираните сметища и недопускането да се образуват нови” – каза пред местните управници инж. Николай Иванов.
         На две важни теми обърна внимание по време на срещата д-р Милчо Костурков, директор на Областната дирекция по безопасност на храните във Враца. Първата е свързана със започващото третиране на земеделските площи с хербициди и инсектициди. Пет дни преди пръскането с тях с авиационна техника селските кметове трябва да са уведомени и от своя страна да предупредят за това пчеларите в района. Пръскането на площите започва чак след като кметът на населеното място е дал писменно разрешение на съответния арендатор или собственик. Д-р Костурков напомни, във връзка с предстоящите Великденски празници, че е абсолютно забранена продажбата на живи животни на т.нар. „селски пазари”. Не се разрешава също уличната продажба на разфасовано месо от животни или животински продукти.
         Кметът на Враца успокои кметовете от селата, че всички разходвани финансови средства, свързани със снегопочистването, ще бъдат разплатени от Общината. По тяхно желание на следващата им месечна среща инж. Николай Иванов ще покани представители на „ЧЕЗ” и „В и К”.

Светозар Луканов се срещна с директорите на общинските лечебни заведения


Предстоящото стартиране на общинската профилактична програма по здравеопазване бе поводът за днешната среща между зам.-кмета на Враца Светозар Луканов и директори и управители на общински лечебни заведения. В нея участваха д-р Ирена Виденова (ДКЦ - 1), д-р Жулиета Цолова (Комплексен онкологичен център), д-р Марияна Стоянова (Специализирана болница за активно лечение на пневмофтизиатрични заболявания), д-р Григор Томов (Център за кожно-венерологични заболявания) и д-р Веселин Младенов (Медицински център за спортна медицина и рехабилитация).
Представен бе предстоящият график и ангажиментите на всяко от лечебните заведения по програмата. Обсъдени бяха и бъдещите договори между тях и Община Враца, както и размера на необходимите авансови средства за старта на профилактичната програма. Очаква се договорите да бъдат подписани през следващата седмица. Уточнен бе и лекционният материал, който ще бъде представен от специалистите пред родителите и учителите в частта от профилактичната програма, касаеща детското здравеопазване.

Първо заседание на Общинския съвет по наркотични вещества във Враца

         Първото си редовно заседание проведе днес във Враца Общинският съвет по наркотични вещества, председателстван от зам.-кмета Красимир Богданов. Съветът включва 23-ма представители на различни институции – Център за психично здраве, областна и общинска администрации, Регионален инспекторат по образованието, Младежки дом, Отдел „Закрила на детето”, Областна дирекция на МВР, Окръжна и Районна прокуратури, Врачански районен съд, на затвора, председатели на комисии в общинския съвет и други. На срещата бяха обсъдени и допълнени Програмата за превенция на наркотичните зависимости 2012 – 2014 г. и Правилника за организацията и дейността на съвета.
         На заседанието стана ясно, че Община Враца ще кандидатства като партньор в проекта „ Практическа европейска мрежа за изграждане на капацитет за помощ за семейства със зависимости (жени, деца), които са потърпевши от насилствено поведение на пристрастените членове на семейството”  по програма DAPHNE ІІІ. Другите участници по проекта са Латвия и Полша.

                                                                                              Даниела Хитова,
                                                                  гл. експерт „Връзки с обществеността”

„Време е да научим за аутизма!”.


По случай 2ри Април- Световният ден за информираност за аутизма, Фондация "Стъпка за невидимите деца на България", Сдружение "Тацитус" и Националната асоциация на ресурсните учители в България, обединени във Фонд за терапии, организират информационна кампания за повишаване на информираността на обществото относно проблемите на аутизма.
Мотото на тазгодишната кампания е „Време е да научим за аутизма!”.
Един от градовете в България, които активно ще се включат в дейностите, е Враца, където Националната асоциация на ресурсните учители (НАРУ) имат свои представители.
На 2 април, от 11.30 ч. пред сградата на бившето кино „Коларов”, ресурсни учители и родители на деца от аутистичния спектър ще раздават информационни брошури и балони. Гражданите, които искат да научат повече за това състояние също ще могат да получат информация на място от ресурсните специалисти.
Кампанията е подкрепена и от ГЕРБ – младежи – Враца, които за четвърта поредна година осигуряват на децата с аутизъм едногодишни карти за езда. 
В Козлодуй специалисти от Ресурсния център за подпомагане на интегрираното обучение и възпитание на деца и ученици със специални образователни потребности ще направят мащабна информационна кампания и в АЕЦ – Козлодуй, които също подкрепят и помагат на децата с аутизъм от града. Ученици от СОУ „Св. СВ. Кирил и Методий” също ще се включат в информационната кампания.  
За контакти във Враца – Калина Христова – зам.-председател на НАРУ – България
тел. 0878910390
През 2012 г. отбелязваме 2 Април в 13 града на България!
Мотото на кампания 2012 г. : "Време е да научим за аутизма!
 2 Април - СВЕТОВНИЯТ ден за информираност за аутизма има за цел да алармира световната общност относно превръщането на аутизма в глобална здравна криза, да повиши осведомеността и да насърчи ранното диагностициране и ранната интервенция, които са от основно значение за успешното развитие на децата с аутистично разстройство. Този ден също така има за цел да почете уникалните таланти и способности на хората с аутизъм, да провокира толерантност и съпричастност и да улесни процесите на приобщаването им в училището и обществото.
По случай 2-ри Април, Фондация "Стъпка за невидимите деца на България", Сдружение "Тацитус" и Асоциацията на ресурсните учители в България, обединени във «Фонд за терапии», организират редица инициативи, с подкрепата на Национална библиотека “Св. Св. Кирил и Методий”, ЧЕЗ България, М-Тел, Рефан България, DHL, Медия Крос, ТВ7, БНТ, Дарик Радио и много доброволци от цялата страна. Кампанията за 2 Април ще бъде изключително мащабна и ще обхване 13 града в страната: София, Варна, Пловдив, Благоевград, Гоце Делчев, Сандански, Петрич, Габрово, Перник, Враца, Стара Загора, Смолян, Ловеч и Козлодуй, където са организирани концерти, изложби, детски забавачници за деца с аутизъм и информационни кампании, които имат за цел повишаване инфомираността за аутизма.
Посланици на добра воля на кампанията са Премиерът на Р България, Датският посланик Г-н Коре Янсон и Кметът на град София- г- жа Йорданка Фандъкова.
 Тази година, благодарение на обединените усилия на родителските организации и подкрепата на бизнеса, България за първи път става част от световната кампания за повишаване информираността за аутизма «освети в синьо», в рамките на която знакови световни сгради и обекти като Статуята на Христос Спасителя в Бразилия, Емпайър Стейт Билдинг в Ню Йорк, Операта в Сидни – Австралия, Сградата на Парламента в Будапеща и мн. др. грейват в синьо, за да привелкат общественото внимание, запалвайки синята лампичка да доброто у всеки у нас!
 В София, на 2 Април, в 18.30ч. в синьо ще засвети сградата на Националната библиотека «Св. Св. Кирил и Методий» - символ на знанието. По същото време, пред Национална библиотека ще започне концерт под мотото “Време е да научим за аутизма”, с водещи Ники Кънчев и Део и участието на обичаните български изпълнители - Графа, Орлин, Любо, Тома, Дидо от Д2, Камен Воденичаров, група Ice Cream, София, която ни посвети песента "Силна съм"- на силната майка на дете с аутизъм още в началото на Кампанията "Майки и приятели на деца- аутисти: Чуйте за нашите деца!" и която специално ще долети от Лондон за събитието, 17 годишна девойка с разстройство от аутистичния спектър ще изпълни народна песен, Дони с деца с песента на Autism Speaks.
Всички обичани български изълнители,които се включват благотворително в събитието, за пореден път подкрепят майките на деца с аутизъм. 
С голям ентусиазъм към кампанията тази година се присъединява и звездата от Uriah Heep John Lawton.
Един ден по-рано, на 1 Април, от 19.00ч., във Варна на фасадата на Младежки дом – Варна, в синьо ще засвети панделката, изобразяваща световното лого на аутизма и ще се проведе концерт с участието на Ивайло Донев (участник в Мюзик айдъл 2), Студио "Балет" към Общински Детски Комплекс, Вокален ансамбъл "Сребърни звънчета", театрална трупа "Златно ключе" и млади таланти възпитаници на вокален педагог Мила Маврова.
 В Пловдив, На 2 Април, от 11.00 ч., в зала Съединение на Регионалния исторически музей - Пловдив, пл. "Съединение" ще се проведе информационно-музикална кампания с участие на сдруженията от град Пловдив "С мама за ръчичка", "Паралелен свят" и "Шарен клас. Ще има демонстрация на барабанотерапия на децата от дневния център "Олга Скобелева" и ще се промотира авторска песен на български изпълнител, посветена на децата от аутистичния спектър! Специално участие ще вземе и младият изпълнител Тодор Гаджалов, финалист от "Гласът на България".
 За първи път на концертите в София, Варна и Пловдив ще прозвучи българската версия на световната песен, посветена на децата с аутизъм - “Живот в синьо”.
На 2 Април, от 18.30 ч. в Двореца на Културата в гр. Перник ще бъде открита изложба с фотографиите от Кампанията „Майки и приятели на деца - аутисти: Чуйте за нашите деца!”, която стартира в София през Октомври 2010г. с подкрепата на: Ангел Коцев - фотограф, Джина Шеовска - стилист, Ася Панайотова - грим, Лина Рашкова - прически и Жана Жекова – дизайнер, и участието на 10 известни личности - Део, Ники Кънчев, Гала, Марта Вачкова, Графа, Дидо от Д2, Елена Йончева, Камен Воденичаров, Ани Пападополу и София - която посвети песен на майката на дете с аутизъм “Силна съм”.

ДЕУ горя във Враца


Вчера в 22.40ч. от тел.112 е получено съобщение за горящ лек автомобил в гр.Враца, бул.”Н.Войводов”. Установено е, че с леснозапалима течност е залят и запален лек лек автомобил „ДЕУ”, ползван от Г.Г./57г./ от гр.Враца. Огънят е обгорил част от предния капак и част от двигателя на автомобила. Пожарът е загасен от ОУПБЗН-Враца. Образувано е дознание.

Другите криминални сведения от бюлетина на полицията: 

След ОИМ и ПСД за кражба на мобилен телефон, извършена на 07.02.2012г. в гр. Враца е установено, че извършител е лицето Н.И./21г./ от гр.Враца.

В РУП Враца за срок от 72 часа е задържано лицето В.Ц./58-годишна/ от гр.Криводол, спрямо което е предявено обвинение за това, че при условията на опасен рецидив, през месец октомври на 2011 г. в гр.Враца, с цел да набави за себе си имотна облага е възбудила заблуждение, като се е представила с името „Зорка” пред възрастен мъж от гр.Враца, като му причинила имотни вреди в размер на 3500 лв. Престъплението е по чл.211 пр.3, вр. чл.209 ал.1, чл.29, ал.1, б. „А” от НК. Работата по случая продължава.

На 29.03.12г., около 20.30ч. в РУП-Враца се е явил Б.С./25г./ от гр.Враца, който е заявил, че около 20.15ч. на главен път Е-79 след КПП Ребърково управлявайки лек автомобил Рено Меган е бил засечен от лек автомобил Рено Клио”, а непознато лице с твърд предмет е счупило странично огледало на колата му, като размахало предмет, който оприличил на пистолет. След ОИМ е установено, че лекия автомобил „Рено Клио” е бил управляван от К.Д./27г./ от гр.Враца. Лицето е задържано за срок от 24 часа. Работата по случая продължава.

На 28/29.03.12 ., в землището на с.Търнак, неизвестни лица са изкопали 6 дупки, от които измъкнали 56 метра телефонен кабел.

След ОИМ и ПСД за кражба на 350 купони за хляб,10л. олио и метални предмети, извършена времето от месец октомври 2011г. до 22.03.12 г., от къща в село с.Соколаре е установено, че извършител на деянието е лицето К.К./29г./ от същото село. В хода на ПСД е разкрито, че същото лице е извършило и други две кражби от къщи в селото, от които откраднало хранителни продукти и метални предмети.

След ОИМ за кражба на: меден казан за изваряване на ракия, ъглошлайф, бормашина, неустановено количество медни проводници и други предмети и вещи, всичко на обща стойност 1200 лв., извършена на 06.03.2012г. от къща в село Горна Кремена е установено, че извършители са три лица от същото село.

На 30.03.2012г., в 00.10ч. в РУП Козлодуй се е явило В.К./17г./ от гр.Козлодуй, който е заявил, че около 23.30ч. в гр.Козлодуй, в двор на ЦДГ „Звънче” четири неизвестни лица с маски на главите му нанесли побой и отнели от него два мобилни телефона. Образувано е дознание.

На 28.01.2012 г., в РУП-Козлодуй е подаден сигнал от 23-годишна продавачка в павилион за вестници в гр.Козлодуй, която съобщила, че неизвестно лице я заплашило с нож и извършило кражба на 275 лв.След ОИМ и ПСД е установено, че извършител е Х.Й./16г./, криминално проявено.

След ОИМ и ПСД по сигнал от 25.02.2012г., че неизвестно лице е разбило секретна брава на входа на частен дом в гр. Козлодуй, след което извършило кражба на преносим компютър и 2 тонколони е установено, че извършители на престъплението са лицата: Д.С./17г./ и И.Н./24г./ от гр.Козлодуй. Лицата са задържани за срок от 24 часа.

След ОИМ и ПСД за кражба на система за домашно кино, ел.дрелка и трион , извършена на 16.03.2012г. от гараж в имота на частен дом в гр.Козлодуй е установено, че извършители са лицата: Д.С./17г./ и П.Н./17г./ от гр.Козлодуй.

На 30.03.2012г., в 00.10ч. в гр.Козлодуй, полицейски патрул спрял за проверка лицето Е.Т./21г./ гр.Козлодуй. При последвало претърсване са намерени три сгъвки с бяло прахообразно вещество, което при полеви наркотест реагира на херон.Образувано е дознание.

Община Враца подкрепя даровитите деца



Враца има общинска програма за насърчаване на даровитите деца. За подкрепа на творческите им заложби в общинския бюджет са заложени 10 000 лева. Ще бъдат насърчавани най-добрите в местни инициативи като Националния конкурс за млади изпълнители „Дико Илиев”, Националния фестивал-конкурс за изпълнение на Ботева и възрожденска поезия и Областния фестивал „Магията на изкуството”. За класиралите се на първите три места в тези конкурси са предвидени финансови награди. Финансова подкрепа ще има и за талантливи врачанчета, получили покани за участие в международни конференции, пленери или обучителни лагери. В програмата са предвидени и шестмесечни стипендии за ученици в общинско училище до 18-годишна възраст, които са се класирали на първо, второ или трето място в национални или международни конкурси и олимпиади.
Младите таланти на Враца, които се класират на национални и международни конкурси, олимпиади или състезания, включени в Националната програма на мерките за закрила на децата с изявени дарби, ще получат подкрепа и от държавата. Финансова помощ от националния бюджет ще има и за подготвителни курсове за встъпването на даровити деца в спортни училища и училища по изкуствата. Предвидени са също годишни стипендии.
През миналата година с общински средства са подкрепени 43 талантливи ученици от Врачанско

Даниела Хитова,
гл. експерт „Връзки с обществеността”

Немски ансамбъл от акордеонисти-аматьори посещава България

Ансамбълът за акордеон „D’Akkord“ към Музикалното училище „Йозеф Шмит“ в
Берлин ще посети България от 1-ви до 8-ми април 2012 г. и ще изнесе поредица от
концерти в страната. Това пътуване се осъществява с подкрепата на Посолството на
Федерална република Германия в София.
Основаният през 2000-та година ансамбъл в момента има над 10 члена, които са
акордионисти-аматьори на възраст от 22 до 50 години. Репертоарът на формацията
обхваща богата палитра от филмова музика, ритми за забавление, както и
фолклорни елементи от скандинавските страни и Източна Европа.
Ръководител на формацията е родената в България Гергана Влъчкова. С това се
обяснява и участието на ансамбъл „D’Akkord“ в проекти като „Импресии от
България“. Следващото предизвикателство е запознаването на българската публика
с творчеството на „D’Akkord“. Планирани са концерти в читалището на с. Бързия
(02.04. от 19:00 ч.), в концертната зала на Училището по изкуства във Враца (03.04.
от 10:00 ч.)
, в читалището в гр. Берковица (04.04. от 19.00 ч.), в Националното
музикално училище „Любомир Пипков“ в София (06.04. от 13:00 ч.), както и други
прояви.
В рамките на престоя си в България ансамбъл „D’Akkord“ ще се запознае с
представители на музикалната сцена от България и ще посети културни институции
в Северозападна България с цел установяване на контакти и организиране на
българо-германски инициативи.
Представители на медиите и любители на хубавата музика са сърдечно поканени да
посетят концертите на ансамбъл „D’Akkord“!

Театърът представя


Във вторник, 3 април, ДКТ – Враца се отправя на поредното си турне в София. На сцената на театрална работилница „Сфумато” ще се играе за пореден път най-новото заглавие от репертоара на театъра „Танго” от Славомир Мрожек, а началото на спектакъла е от 19 часа. Турнето се реализира с подкрепата на Полския интститут в София.
В сряда, 4 април от 19 часа на камерна сцена, гостува трупа от училище „Иван Вазов” във Вършец. Средношколците ще представят комедията „Няма да платим” от Дарио Фо, а техен режисьор е актьорът от врачанския театър Борислав Борисов. Постановката ще бъде показана за последно, преди да замине за участие в Национален фестивал на училищни театрални формация в Шумен между 6 и 8 април. Преди година същата трупа спечели първа награда от фестивала, който тогава се проведе в Бургас.
В петък, 6 април от 19.30 часа започва комедията „Дванайсета нощ” от Уилям Шекспир. Спектакълът ще се играе в камерна зала и засега е известно, че капацитетът на залата е запълнен наполовина, поради големия интерес към това заглавие.
Детските представления през следващите 7 дни са:
В събота, 31 март от 10.30 часа в камерна зала ще се играе „Обувки за щастие” по братя Грим;
В петък, 6 април от 10.30 часа, децата от ОДЗ „Славейче” ще гледат познавателното шоу „С огъня игра не бива”;
В събота, 7 април от 10.30 часа в куклена зала, показваме „Мечо Пух” от Алън Милн.

четвъртък, 29 март 2012 г.

Два дни отсрочка за свързването на касовите апарати


Проверките на НАП за това дали касовите апарати на търговците в страната са свързани със сървърите на приходната агенция ще започнат на 3 април 2012 г.. Отсрочката от два дни се получава заради законовата разпоредба, според която ако даден краен срок изтича в почивен ден, то той не се брои, а срокът приключва в края на първия присъствен. 31 март тази година е в събота, а първият присъствен ден е втори април, понеделник. Всеки търговец, който до полунощ на втори април е изградил дистанционна връзка на фискалното си устройство със сървърите на НАП, няма да бъде санкциониран, обясняват от приходната агенция.
До момента в НАП отчитат оборотите си малко над 260 000 касови апарата. По предварителни данни на приходната агенция около 300 000 са устройствата, за които изискването трябва да бъде изпълнено до полунощ на втори април. Същият е и срокът, в който всички бензиностанции и газ-станции в страната трябва да монтират нивомерни системи на резервоарите си. Санкциите за неспазилите закона могат да достигнат до 10 000 лв. и запечатване на търговския обект.
Проверките на НАП ще обхванат широк кръг търговски обекти, сред които и такива за търговия на горива. Т.нар ведомствени бензиностанции също ще бъдат проверявани и санкционирани, ако освен за вътрешна употреба, се използват и за продажба на горива на клиенти. На глоба подлежи и търговец, който след 2 април използва едновременно фискално устройство, свързано с НАП и такова от стария тип. Всяка продажба, извършена след крайния срок на стар касов може до доведе до неблагоприятни последици за търговеца, предупреждават от НАП.
Оборотите, отчетени на вече свързаните с приходната агенция касови апарати през януари са били 12,5 млрд. лв., през февруари сумата е 15,1 млрд лв.
Допълнителна информация за свързването на касовите апарати със сървърите на НАП търговците могат да получат на телефон 0700 18 700 на цената на градски разговор от цялата страна.

Oткрита е изложба ДОБРЕ ДОШЛИ ВЪВ ВРАЦА


Петата самостоятелна изложба на Ивайло Никодимов е с мотото „Добре дошли във Враца” и представя тридесет карикатури, рисувани в периода 2004 – 2009 г. и публикувани на страниците на в.„Конкурент”, обединени от темата „Враца”, които авторът дарява на отдел „Краезнание” на Регионална библиотека „Христо Ботев” – Враца. Открита на 29 март, изложбата ще весели всеки посетител на Регионална библиотека до Великден. На откриването й авторът споделя, че една от причините, освен приятелството, която го е накарала да експонира карикатурите си в библиотеката е желанието тя да бъде видяна от повече хора. Специални благодарности отправи освен на организаторите, в лицето на Калина Тодорова от отдел „Краезнание” и директорът на библиотеката Силвия Врачовска и на Даниел Бузов – предоставил му поле за изява в „Конкурент”.
Роден е на 11.10.1969 г. в Бяла Слатина. Първите си кари-катури публикува през 1984 г. Печати във вестниците „Стършел”, „Смях”, „200 вица”, „Пардон”, врачанските „Шанс експрес”, „Музе-вир нюз” и др. През 1997г., заедно с Кр. Дамянов, започват издаването на в. „Музевир нюз” – единственият врачански вестник за хумор и сатира. През януари 1998г. печели ІІІ награда в конкурса за карикатури от млади автори „Излез от черупката” на в. „Стършел”, а през март – І награда за карикатура в конкурса „Не съм от тях” на традиционните „Чудомирови празници” 1998г. – гр. Казанлък. Има четири самостоятелни изложби и участия в национални изложби на карикатурата. Член е на СБХ, секция „Карикатура” от 2001г. Понастоящем (2012 г.) печата във врачанския ежедневник „Конкурент” и националния седмичник „Стършел”.

Тодор Митов ще рисува плакатите за 2 юни



На днешното заседание на Ботевския организационен комитет, председателстван от кмета на Враца инж. Николай Иванов, бе избран художникът, който ще изготви дизайна на всички рекламни материали, свързани с второюнските тържества. Свои проекти бяха представили врачанските творци Тодор Митов и Никодим Ненов. Участниците в комитета разгледаха техните проекти на плакати, програми, брошури и покани. Имаше изказвания в подкрепа и на двамата автори. Напомнено бе също, че през миналата година Ботевският комитет е взел решение Тодор Митов да бъде постоянният художник на рекламните материали. В крайна сметка аргументите натежаха в полза на Митов.
Кметът инж. Николай Иванов предложи на 2 юни, след края на тържеството на Околчица, да бъде направена дневна заря, което бе прието от членовете на комитета. Разгледани и приети бяха и новите допълнения към официалната и съпътстващата програми на тържествата. В календара на Ботевите дни ще влезе възпоменателна панахида за Христо Ботев и неговите четници, който ще се извърши на 1 юни в храма „Св. Възнесение”. След нея ще има литийно шествие до паметника на Христо Ботев, където за първи път ще се направи водосвет-молебен за здравето и благоденствието на децата на Враца. Новите моменти в съпътстващата програма са поклонение на лобното място на Перо Херцеговинеца в местността „Погледец”, където ще се проведе и изнесено заседание на комитета, среща на кмета на община Враца с ръководителите на 66-тия поход „Козлодуй – Околчица” и спортни състезания на 1 юни. Възстановява се традицията младите таланти на Враца, които са носители на международни, национални и областни конкурси, състезания и олимпиади, да се срещат с ръководството на града. На тържеството децата ще получат специални грамоти – знак за оценяването на техния принос за популяризирането на Враца.
Над две важни задачи ще работят до следващото заседание участниците в Ботевския комитет. Първата е да се търсят нови предложения за тържественото откриване на второюнските празници. Планираната възстановка на откриването на стария паметник на Христо Ботев отпадна след като общинският съвет взе решение паметникът да бъде поставен вляво от входа на музея, където няма достатъчно място за церемонията. До 12 април, когато е следващото заседание, ще трябва да се правят предложения за режисьор на тържествения концерт на 1 юни. „Надявам се на следващото заседание да приключим с окончателния вариант на програмата за Ботевите дни” – каза в края на срещата инж. Николай Иванов

Даниела Хитова,
гл. експерт „Връзки с обществеността”

РЗОК-Враца преведе 5,1 млн.лв. на лекари, болници и аптеки за дейност през февруари

Районната здравноосигурителна каса във Враца се разплати с всички изпълнители на медицинска, дентална помощ, болници и аптеки за извършената и отчетена от тях дейност през месец февруари. Общият размер на изплатените от здравната каса средства е 5 129 039 лв. От тях 370 413 лв. са изплатени на общопрактикуващите лекари, специализираната извънболнична медицинска помощ – лекари специалисти, медицински центрове и ДКЦ са отчели дейности в размер на 375 771 лв., за извършени медико-диагностични дейности лабораториите ще получат 112 646 лв., а изпълнителите на дентална помощ са отчели по здравна каса дейности в размер на 204 291 лв.
Здравноосигурителните плащания за болнична помощ през февруари възлизат на 2 756 809 лв. За лечение на пациенти по клинични пътеки, клинични процедури и изпълнение на високоспециализирани медицински дейности здравната каса е превела 2 745 309 лв. За оказана медицинска помощ на неосигурени родилки на болниците са изплатени 11 500 лв., а за лечение на чужди граждани, осигурени в страни от ЕС на съответните изпълнители на медицинска помощ са преведени 2 625 лв.
Изплатени са напълно и средствата на аптеките за отпускане на напълно или частично платени от НЗОК лекарствени продукти, медицински изделия и диетични храни за специални медицински цели през февруари. За двата отчетни периода на месец февруари аптеките ще получат 1 306 484 лв.

БЮДЖЕТИТЕ НА БОЛНИЦИТЕ ОТ ВРАЧАНСКО БЯХА ОБСЪДЕНИ НА СРЕЩА В НЗОК

Прогнозните бюджети на болниците от област Враца бяха обсъдени вчера – сряда, 28-ми март, на работна среща с ръководството на НЗОК, ръководството на БЛС, директора на РЗОК-Враца и управителите на почти всички лечебни заведения за болнична помощ от Врачанско.
На срещата беше направен анализ на утвърдените от Надзорния съвет на НЗОК прогнозни бюджети на болниците и бяха обсъдени възможностите за корекции при някои от тях, съобщи директорът на РЗОК Светозар Симеонов. Той уточни, че е извършен анализ на дейността на болниците за I тримесечие на годината. Освен това са обсъдени и проблемите, които имат болниците по отношение изпълнение на индивидуалните им договори и предстоящите промени в нормативната база, касаещи регулиране и изглаждане на появилите се диспропорции при заплащането на определени онкологични заболявания, изпълнявани от Комплексния онкологичен център. Като цяло беше направен изводът, че бюджетите на болниците от област Враца през 2012 г., спрямо 2011 г. са увеличени с близо 1,6 млн.лв. Изключение прави Комплексния онкологичен център, но в най-скоро време ще бъде намерен механизъм за корекция и на неговия бюджет.
Към момента, според подписаните договори за изпълнение на дейности през II тримесечие на 2012 г. 11-те болници от врачанска област разполагат с 8 262 252 лв. Според Закона за бюджета на НЗОК за 2012 г. на лечебните заведения в началото на годината се определят задължителни годишни прогнозни стойности, като те могат да се преразглеждат в края на всяко тримесечие, съобразно нуждите и възникналите при лечебните заведения за болнична помощ по РЗОК нови обстоятелства. Тази възможност е определена в Правилата за разпределение на средствата на лечебните заведения за болнична помощ.

Задържаха крадци за 72 часа


В РУП Враца, за срок от 72 часа са задържани лицата: И.Б./27г./, Ц.Г./23г./ и А.А./18г./ от гр. Враца. След ОИМ и ПСД е установено, че тримата са извършили следните престъпления:
1. Кражба на 50 лева от магазин за перилни препарати и козметика в гр. Враца, извършена на 19.03.2012г.
2. На 20/21.03.12г., след като демонтирали пластмасови плоскости на входна врата на павилион в ж.к.”Дъбника”, извършили кражба на: касов апарат, монетник с около 10 лв., нагреватели и 3 помпи за аквариуми, 14 поводи за домашни животни.
3.На 22.03.12г., след демонтиране на дървена плоскост на входна врата на книжарница в гр.Враца, бул.”Хр.Ботев”, трите лица откраднали метална касета, в която е имало 8лв., и 150лв. от помещението.
4 На 24.03.2012г., след разбиване на входна врата на магазин за ВиК материали в гр.Враца ул.”Ал.Константинов”, извършили кражба на 2 пробивни машини и апарат за лепене на ПВЦ тръби.
5.На 25.03.2012г. в гр.Враца, пазара в ж.к.”Дъбника”, след като повредили входна врата на магазин, отнели вещи на обща стойност 700 лв.
6.На 26.03.12г., от магазин на пазара в ж.к.” Дъбника”, групата разбила входната врата, след което извършила кражба на около 30 чифта маратонки и други спортни дрехи и принадлежности. Част от откраднатите предмети и вещи са намерени и иззети.

Врачани подкрепят подземния вариант на ж.п. линията

Над три хиляди врачани до момента са се включили в подписката подкрепяща подземния вариант за изграждане на високоскоростната ЖП магистрала при преминаването и през града. Подписката започна на 3-ти март и се организира от Инициативен комитет включващ ВМРО, АТАКА, ДНЕС, СПС „Защита”, НД „Достойни за България”, Дамски клуб „Вратица”, граждани на Враца.
Членовете на Инициативния комитет проведоха среща с главния архитект на Враца – Данаил Дилков, на която се запознаха с всички детайли по проекта. Въпреки нееднократно заявената позиция на Община Враца срещу изграждането на 4 метрови шумозаглушителни стени и за промяна на предварителния план, чрез преминаване на трасето подземно или в траншея, никой не се съобрази с това. Мотивите за оскъпяване на проекта изглеждат несериозни, предвид такива фрапиращи моменти, като изграждането на чисто нови гари и паркоместа за по 60 автомобила в села от порядъка на 300-400 души.
Подписката ще продължи до началото на месец юни, като освен подвижния пункт в центъра на града, постоянни такива има в магазин „Ла Фиеста”, медицински център „Света Анна”, бензиностанция „Аванти”, офиса на ТВ „Римекс”. Наред с това в засегнатите райони – ЖК „Дъбника”, „Сениче”, и „Металург” се разпространяват флаери с информация за инициативата.
Инициативния комитет ще отправи покана към всички народни представители от врачански многомандатен район за среща и ангажиране с проблема.
Ако институциите не вземат предвид справедливите искания на врачани, ще се премине към протести, гражданско неподчинение, блокиране на пътни артерии и ЖП линията.

сряда, 28 март 2012 г.

Конференция за „различните” деца се проведе във Враца


Кметът на Враца инж. Николай Иванов и зам.-кметът Красимир Богданов бяха сред официалните гости на областна конференция на тема: “Успехите на „различните” деца”. „Радостен съм, че този форум дава една изключителна възможност учени и експерти от сферата на образованието да обменят идеи и добри практики за успешното интегриране в училище и развитието на потенциала, който децата с увреждания притежават. В лицето на Община Враца вие имате един надежден партньор при реализацията на дейностите за достъпна учебна среда и образование на децата със специални образователни потребности! Желая ви успешна и ползотворна работа!” – с тези думи се обърна към участниците инж. Николай Иванов.
Домакин на конференцията бе СОУ „Козма Тричков” - Враца, а нейни организатори – Регионалният инспекторат по образованието и Ресурсният център за подпомагане на интегрираното обучение и възпитание на деца и ученици със специални образователни потребности в областния град.

Даниела Хитова,
гл. експерт „Връзки с обществеността”

Над 4 200 търговски обекти във Врачанско вече имат дистанционна връзка с НАП


Остават по-малко от 3 дни до изтичането на крайния срок, 31- ви март , в който всички, притежатели на фискални устройства, трябва да ги свържат с агенцията. Дотогава и всички бензиностанции и газ-станции в страната трябва да монтират нивомерни системи на резервоарите си.
До вчера от област Враца, 4 211 търговски обекта са осъществили връзка с информационната система на НАП. Най-голям е броя на обектите за търговия на дребно с хранителни стоки – 746, дистанционна връзка вече имат и 324 питейни заведения, 265 магазина за облекло, 239 обекта за предоставяне на медицински услуги и др. Досега законовото изискване са изпълнили и 98 фризьорски и козметични салони, 91 ресторанти, 37 магазина за стоки втора употреба, 16 хотели, 16 кабелни телевизии, 9 погребални агенции, 6 заложни къщи, 6 автошколи и др. Все още няма свързани касови апарати с агенцията на театри, концертни зали, дискотеки, таксита и маршрутки, а от обектите за обмен на валута само един е осъществил дистанционна връзка с НАП.
От офис на НАП Враца призовават своите клиенти да се обърнат своевременно към обслужващите ги сервизни фирми, защото с наближаване на крайния срок се удължава времето, за което технологично ще става връзката с агенцията.
Всеки търговец може да провери в интернет страницата на агенцията http://nap.bg дали неговото фискално устройство подлежи на доработка, за да отговори на изискванията на наредбата за отчитане на продажбите или ще му се наложи да си купи ново.
Допълнителна информация за свързването на касовите апарати със сървърите на НАП търговците могат да получат на телефон 0700 18 700 на цената на градски разговор от цялата страна.
Инспекторите на НАП започват проверки на 2 април ( 31 март и 1 април са почивни дни) като всеки, който отчита оборота си на устройство без дистанционна връзка ще бъде санкциониран с до 10 000 лв., а обектът му ще бъде запечатан докато изпълни изискването, затова препоръчваме на своите клиенти, да не изчакват, за да не пропуснат последния срок за осигуряване на дистанционна връзка с агенцията.

Танцова формация „Магнифика“ донесе купа от София

Танцова формация „Магнифика“ участва в V-ти Конкурс за Голямата танцова награда на СОФИЯ – 2012, който се проведе на 24 и 25 Март в Дом на културата на транспортните работници в столицата. В двата конкурсни дни момичетата от „Магнифика“ изиграха общо шест авторски танца по хореография на Ралица Тодорова в разделите модерни и народни танци в трета възрастова група. След сериозната конкуренция из между стотици участници на ТФ„Магнифика“ бе връчена купа за трето място в раздел народни танци. "Магнифика" бе единствен участник от Враца. Представи града на ниво и се заговори за тях и Враца.

Спипаха крадци на тор и гориво


На 26 март в РУ Полиция-Враца е получено съобщение,че за времето от 19.03.2012 г. до 26.03.2012 г., от стопански двор в село Баница, неизвестно лице е извършило кражба на около 5 тона изкуствена тор „Карбамид”, около 500 литра дизелово гориво от селскостопански машини паркирани в стопанския двор, и 2 акумулаторни батерии от фадрома Т-150. Нанесената щета е за около 6 000 лева. След  следствени действия е установено, че извършители на престъплението са 5 лица от село Борован, които са задържани в РУП Враца. Акумулаторите и част от изкуствения тор са намерени. Образувано е дознание.

вторник, 27 март 2012 г.

Кметът на Враца: Категорично се противопоставям на политическите заигравки


На днешното заседание на Общинския съвет внесох за разглеждане Програма за управление на община Враца за периода 2011 – 2015 г. Според Закона за местното самоуправление и местната администрация, управленската програма само се представя пред Общинския съвет. И това много добре се знае от голяма част от общинските съветници, които са такива повече от един мандат. Затова неприемането на управленската програма е чисто политически акт на опозицията.
Програмата за управление на община Враца, както и всички програми за управление на общини в България, са съобразени с Националния план за развитие на Република България през периода 2007 – 2013 г. Там ясно са разписани приоритетите за развитие на страната и на общините в нея през посочения период. Управленската програма е съобразена и с Общинския план за развитие 2006 – 2013 г., който е основен стратегически документ за развитието на Враца. На тази базата са изведени и нашите приоритети:
  1. Враца – притегателен център за инвестиции, иновации и работа
  2. Враца – привлекателно място за живеене
  3. Враца – туристически и културен център.
Тези три приоритета ще са в основата на работата ни през целия мандат.
Конкретните действия за постигането на всеки от тях не би трябвало да стоят в стратегически документ, какъвто е управленската програма. Те се набелязват в отделни планове за действие. С приемането на бюджета за 2012 г. са очертани финансовите рамки, в които през тази година ще направим първите стъпки в осъществяването на програмата. Какво точно е извършено през годината ще стане ясно при годишния отчет за изпълнението на управленската програма, което ще е в началото на 2013 г. Такива отчети се правят ежегодно.
Управленската програма е изготвена с мисълта за добруването на Враца. Тя цели изграждането на ново бъдеще за нашата община. За това категорично се противопоставям на политическите заигравки с една толкова сериозна тема.

инж. Николай Иванов:
/кмет на община Враца/


Театърът получава поздравления


Кметът на Враца инж. Николай Иванов изпрати поздравителен адрес до директора на Драматично-куклен театър – Враца Анастас Попдимитров във връзка с Международния ден на театъра – 27 март. В обръщението на градоначалника се казва:
Приемете моите сърдечни пожелания по случай Международния ден на театъра!
Като кмет на Враца – градът, съхранил се като просветен и културен център, аз мога само да Ви благодаря, че продължавате да пазите и вдъхвате живот на този свещен олтар, на магията, наречена театър”.
Кметът на Враца не поздрави и актьорите от трупата на ДКТ – Враца, на които пожела „нови творчески успехи и благополучие и с надежда дълги години да постигат нови висоти в кариерата и да продължават да прославят Враца не само в България, но и зад граница!”, се казва още в поздравителния адрес на кмета инж. Николай Иванов.
По време на днешното си заседание общинските съветници от Враца приеха предложението на независимия съветник Иван Узунов да гласуват и изпратят поздравителен адрес до Драматично-куклен театър – Враца, с който да честитят Международния ден на театъра – 27 Март. 12 г.
Последен, но не по важност, пристигна обръщението на министъра на културата Вежди Рашидов, който припомни, че от 1961 година насам на 27 март се чества Международния ден на театъра. В изложението си министър Рашидов заявява:
Дори и на вашия празник, аз не мога да ви обещая професионален живот в розово. Това ще е само обичайна риторика. Аз обаче помня непреходното прозрение на Хамлет към празните думи. Вярвам в делата и мога отговорно да ви кажа, че ще положим всички усилия, така че в съвременния български театър да се съчетаят най-добрите европейски практики с плодотворното в родните ни театрални редици”, се казва в изложението на министъра на културата.