Бисквитки

събота, 28 април 2012 г.

Памбос идва във Враца

Танцовата формация на популярния Памбос ще
вземе участие в гала-концерта на 8-ия Международен фолклорен фестивал
"Врачанска пролет". Концертът ще се състои на 30 април в 18 ч. в салона на
читалище "Развитие".

петък, 27 април 2012 г.

Започва почистването на дърветата под електропреносната мрежа в селата


Три важни теми бяха разисквани на днешната среща на кметовете от община Враца. По време на традиционния „Ден на кмета” бяха обсъждани проблеми, свързани с взаимодействията с „ЧЕЗ” и „В и К”, и предстоящата инициатива „Да почистим България за един ден”. Срещата бе водена от кмета на общината инж. Николай Иванов и зам.-кметът Ангел Вълчев.
Във всички села на община Враца ще бъде извършено подкастряне на дърветата, които се намират по трасето на електропреносната мрежа, стана ясно на срещата. Предстои да се изготви график за подрязването на клоните, който ще бъде раздаден на кметовете и кметските наместници. На местата, където се налага, ще бъде изпратен кран в помощ на екипите, ангажира се Димитър Ников – зам.-ръководител на звено „Район Враца” в „ЧЕЗ България”. Той поясни, че дружеството планира приоритетно да бъдат подменяни счупените и спукани електрически стълбове в региона.
Всички резервоари на селата ще бъдат почистени през тази година, обеща Тихомир Поповски – началник на район „Враца” във „В и К”. Пред кметовете той представи приоритетите в програмата на дружеството за подмяна на водопроводи през 2012 г. „Планирали сме тази година да подменим на 20 километра водопровод в общината. Става дума предимно за външни водоеми, които захранват цели населени места или група от населени места. Правим точен анализ и хвърляме усилията си там, където е най-приоритетно” – поясни Поповски. Кметовете изказаха публично своята благодарност от своевременните реакции на дежурните екипи на дружеството при аварии.
Общината ще осигури чували и ръкавици и транспорт за извозване на събраните отпадъци за кампанията „Да почистим България за един ден”, която ще се проведе на 12 май. Помощните материали ще се получават след предстоящите четири почивни дни. До 6 май кметовете и кметските наместници трябва да обявят колко хора ще се включат в почистването и има ли нови замърсени терени, които да искат да добавят към вече обявените места за почистване.

Даниела Хитова,
гл. експерт „Връзки с обществеността”
Снимка: Община Враца

Областно ученическо състезание по безопасност на движението

Днес  в Бяла Слатина се проведе Областно ученическо състезание по безопасност на движението “Да  запазим децата на пътя“. То беше организирано от Областна администрация - Враца със съдействието на РИО – Враца, БЧК – Враца, център по БДП, „Пътна полиция“ – КАТ – Враца. Домакин беше  община Бяла Слатина. Състезанието откри  кметът на общината инж. Иво Цветков. Поздравителен адрес беше изпратен от Областния управител на Област Враца - г-жа Пепа Владимирова. Гост беше г-н Светослав Кръстев  - зам. председател на организационния комитет за провеждане на Националното състезание по БДП.
В състезанието участваха отбори от  8 училища:
-          ОУ “Отец Паисий“ – с. Борован
-          СОУ “Васил Левски“ – гр. Бяла Слатина
-          СОУ “Христо Ботев“ – с. Габаре, община Бяла Слатина
-          СОУ “Никола Войводов“ – гр. Враца
-          СОУ “ Христо Ботев“ – гр. Козлодуй
-          ОУ “Васил Левски“ – с. Лесура, общ. Криводол
-          СОУ “Христо Ботев“- гр. Оряхово
-          СОУ “Васил Воденичарски“ – с. Хайредин
Отборите участници са победители в Общински състезания по безопасност  на движението или са излъчени от общините. Всеки отбор беше съставен от 4 ученици, по  един  от 5, 6, 7 и 8 клас.
Всички отбори бяха добре подготвени  и след оспорвана надпревара на първо място се класира  отборът на СОУ “Никола Войводов“ – гр. Враца. Второ място зае отборът на  СОУ “Христо Ботев“- гр. Оряхово. За третото място  се пребори отборът на  СОУ “Васил Левски“ – гр. Бяла Слатина.
Състезанието премина при отлична организация и изключително домакинство на  Община Бяла Слатина.
Отборът на СОУ “Никола Войводов“ – гр. Враца ще представи Област Враца в Националното състезание по безопасност на движението, което ще се проведе  на 17 и 18 май в гр. Шумен.
Елма Глоговска

Театърът представя


В сряда, 2 май от 19 часа на камерна сцена започва комедията „Една жена – трима мъже” от Петър Петрович-Пеция. Комедията се играе от 2 години, но продължава да се радва на завиден зрителски интерес. Преди дни творбата гостува и в Кнежа, където пожъна шумен успех.
В четвъртък, 3 май от 19 часа на камерна сцена ще се играе постановката „Най-истинският /Същият този Мюнхаузен/” от Григорий Горин.
Детските представления през следващите 7 дни са:
В събота, на 28 април, събота от 10.30 часа в куклена зала е образователното шоу „С огъня игра не бива”.
Следващата събота, 5 май от 10.30 часа в куклена зала се играе „Червената шапчица”.

Необикновено произшествие на кораба „Германия”


Възстановените в театрална постановка събития от кораба „Германия”, престрелката и геройската смърт на националния герой Никола Войводов и неговият другар Цвятко Павлов сложи началото на тазгодишната програма по повод патронния празник СОУ „Никола Войводов” – гр. Враца. Постановката е дело на клуб „Роден край” с ръководител Иванка Анастасова и краеведа на Регионална библиотека „Христо Ботев” Калина Тодорова и е посветена на 170 –та годишнина от рождението на врачанина Никола Войводов. Сценарият е написан по спомените на Михаил Греков и разказът на Журналиста Кирил Андровски „Необикновено произшествие на кораба „Германия”. В него е включена и популярна сръбска народна песен за патриотите. Превъплътени в образите на любими герои, младите краеведи от клуба не само с ентусиазъм разказват историята на родния край по един вълнуващ начин, но правят съпричастни към нея и своите съученици и приятели. Инициативата е част от обучителната програма „Роден край” на библиотеката, насочена към децата и младежите от училищата в региона. Целта й е да провокира интерес у подрастващите към природните и културно-историческите забележителности на град Враца и Врачанския край и формира отношение към символите и традициите на старите врачани, към тяхното духовно наследство. Предвижда се до края на годината да се работи по три направления, в които по нетрадиционен и забавен начин ще бъдат представени интересни вярвания, обреди и обичаи, ще бъдат открити творчески работилници и проведени краеведски експедиции.

Плащаме дължимия данък и на 2 май



От тази година плащането на данъка за довнасяне, посочен в декларациите за облагане на доходите, може да стане и в последния ден. Условието е сумата да постъпи по сметката на НАП до края на следващия работен ден. През миналите години се следеше дали декларираният данък е постъпил по сметките на НАП до края на деня, в който изтича срокът. На практика това означаваше, че сумите към бюджета в повечето случаи трябваше да са преведени предишния ден.
От НАП напомнят, че крайният срок за подаване на декларации и за заплащане на дължимите суми към хазната е 2 май.
Гражданите могат да намерят информация за банковите сметки на териториалните дирекции и офиси на интернет страницата на приходната агенция www.nap.bg. От НАП напомнят на гражданите, че те трябва да изпращат дължимите суми към бюджета по сметката на съответната териториална дирекцията по постоянен им адрес.
Клиентите на НАП трябва да знаят, че при попълване на преводни нареждания към бюджета е необходимо да напишат точната сума, кодът за вид плащане (например 111213 когато се плаща по данъчна декларация на физическо лице), входящия номер на документа, по който се плаща (декларация, наказателно постановление, ревизионен акт), като задължително се посочва и периодът, за който се отнася плащането.
Списъкът на кодовете за видове плащане, както и номерата на банковите сметки на териториалните дирекции на НАП се намират в рубриката „Плащане” на интернет страницата на агенцията www.nap.bg.
За улеснение на клиентите на НАП в повечето офиси на агенцията са разкрити банкови гишета, които обслужват гражданите и фирмите. За плащане на данък върху доходите от физическо лице при превод от банково гише в офис на НАП не се събират такси.
Плащането на данъчните вноски може да стане и по пощата, с пощенски запис за плащане към бюджета. От агенцията предурпеждават, че преводът на средства към бюджета може да отнеме повече от един ден, ако е направен през интернет.
Повече информация, както и помощ при попълване на преводните нареждания и пощенските записи, клиентите на НАП могат да получат на информационния телефон 0700 18 700 на цената на един разговор.

Кампания „Да изчистим България“

Областна администрация – Враца, като партньор на кампанията на бТВ Медия Груп „Да изчистим България“ е създала организация за провеждане на инициативата на територията на областта. През месец юли 2011 г. е създадена работна група, която да подготви и организира дейностите по Кампанията. Всички общини от област Враца подкрепиха инициативата. Като част от подготовката за почистването бяха определени общински координатори, които да организират дейностите в съответните общини. На сайта на Областна администрация – Враца, може да намерите  актуален списък със замърсените зони за всяка община, както и лицата за контакт. Всички желаещи да се включат в почистването на 12 май 2012 г. могат  да се обърнат към общинските координатори, които ще им предоставят информация за свободните за почистване зони, както и консумативи.
За постигане на по-добра ефективност при реализирането на инициативата  в Областна администрация и РИОСВ ще бъдат открити „зелени телефони”, на които експерти ще оказват съдействие.
„Зелените телефони” - 092 661 429 в Областна администрация  и 092 629 211 в РИОСВ ще бъдат отворени за обаждания  на 11 и 12 май /петък и събота/.

Почетоха загиналите при трудови злополуки

По повод 28 април - Международният ден на загиналите при трудови злополуки на 27.04.2012 г.  при паметника, намиращ се на разклона за с. Згориград и Леденика,  беше отслужена панихида  от Траянополски епископ Киприян и свещенослужители на Врачанската митрополия.
Панихидата се организира от Областна администрация-Враца и Областния съвет по здравословни и безопасни условия на труд в който членуват  двата национално представени синдикати – КНСБ и КТ „ Подкрепа“, представители на работодателските организации- Търговско-промишлена палата–Враца, Индустриална стопанска камара, Съюз за стопанска инициатива и Директора на Областната Дирекция “Инспекция по труда“ –Враца.
След отслужване на панихидата присъстващите представители на институции и организации поднесоха венци и цветя.

Полина Пенчева
 
ИНФОРМАЦИЯ ЗА ТРУДОВИЯ ТРАВМАТИЗЪМ НА ТЕРИТОРИЯТА НА ОБЛАСТ ВРАЦА ЗА 2011 Г.

За поредна година 28.04 се отбелязва като ден на загиналите при трудовите злополуки и пострадалите при трудов травматизъм.
На територията на Област Враца има над 100 предприятия, в които дейност осъществяват над 11 хил. души. По данни на НОИ за 2011 г. на територията на Област Враца са станали общо 46 трудови злополуки, като една от тях е довела до смърт на пострадалото лице.
Що се отнася до броя на трудовите злополуки по отрасли, той е следният:
  1. В производство на хранителни продукти са установени три трудови злополуки – две от тях по чл. 55, ал. 1 от КСО, т.е. настъпили по време и във връзка или по повод на извършената работа, както и при всяка работа, извършвана в интерес на предприятието, и една трудова злополука по чл. 55, ал. 2 от КСО - по обичайния път при отиване или при връщане от работното място
  2. В производство на текстил и изделия от текстил, без облекло е установена една трудова злополука по чл. 55, ал. 1 от КСО.
  3. В производство на облекло е установена една трудова злополука по чл. 55, ал. 2 от КСО.
  4. В производство на компютърна и комуникационна техника, електронни и оптични продукти е установена една трудова злополука по чл. 55, ал. 1 от КСО.
  5. В производство на машини и оборудване, с общо и специално предназначение – една трудова злополука по чл. 55, ал. 1 от КСО.
  6. В производство на мебели са установени три трудови злополуки - две по чл. 55, ал. 1 от КСО и една по чл. 55, ал. 2 от КСО.
  7. В Ремонт и инсталиране на машини и оборудване са установени две трудови злополуки, като и двете са по чл. 55, ал. 1 от КСО.
  8. В производство и разпределение на електрическа и топлинна енергия и на газообразни горива са установени четири трудови злополуки, една по чл. 55, ал. 1 от КСО и три по чл. 55, ал. 2 от КСО.
  9. В събиране и обезвреждане на отпадъци; рециклиране на материали е установена една трудова злополука по чл. 55, ал. 1 от КСО.
  10. В строителство на сгради са установени три трудови злополуки, като и трите са настъпили по време и във връзка или по повод на извършената работа, както и при всяка работа, извършвана в интерес на предприятието, и една трудова злополука (чл. 55, ал. 1 от КСО).
  11. В строителство на съоръжения е установена една трудова злополука по чл. 55, ал. 1 от КСО.
  12. В специализирани строителни дейности – една трудова злополука по чл. 55, ал. 1 от КСО.
     Мила Иванова
    Председател на РС на КНСБ - Враца

четвъртък, 26 април 2012 г.

Полицията хвана 980 кутии цигари без бандерол


  Вчера служители на Сектор „Противодействие на икономическата престъпност”, проведоха специализирана полицейска проверка(СПП) с цел: пресичане, разкриване и документиране на закононарушения при търговията, транспортирането и съхранението на акцизни стоки без български акцизен бандерол. След заградителни мероприятия на пътя гр.Козлодуй - гр.Лом бе спрян лек автомобил „Опел Вектра”, управляван от А.Й./27г./ от гр.Видин, криминално проявен за продажба на цигари без акцизен бандерол. В автомобила бяха намерени 980 кутии цигари “Маджестик”, без български акцизен бандерол, 2 пакета нарязан тютюн около 300гр., два седмични винетни стикера. Образувано е дознание за престъпление по чл. 234 от НК. Автомобилът и намерените в него стоки са иззети. Водачът на автомобила е задържан за срок от 24 часа. При извършените допълнителни мероприятия е установен и 45-годишен/И.Ш./ жител на гр. Козлодуй, който има отношение по случая, но не е адържан по здравословни причини.

ПИТАНЕ към Кмета на Община Враца

ПИТАНЕ
към Кмета на Община Враца
От общинските съветници от ПП ГЕРБ и СДС
в Общински съвет – Враца
Г-н Иванов,
Ние, общинските съветници от групата на „ГЕРБ-СДС” в Общински съвет – Враца, притеснени за изпълнението на проекта за Водния цикъл на Враца, от името на гражданите, които ни избраха за общински съветници искаме отговор на следните въпроси:
1.       Защо не изпълнихте разпореждането на ВАС за провелите се обществени поръчки - първи етап на изграждане на водопроводи и канализация и реконструкцията на пречиствателната станция от изпълнението на водния цикъл на гр.Враца. Решението бе да върнете процедурите на разглеждане на документите в плик 1, да отстраните участниците, на които е поискано допълнително банково удостоверение и направите ново класиране.  Взетото от Вас решение за прекратяване на двете процедури не поставя ли под въпрос изпълнението на проекта? Съгласно индикативния график на проекта за всеки от обектите са необходими две години за изпълнение и една година за отстраняване на дефекти. Стартирането на нови процедури в средата на 2012г. ще приключат в средата на 2013г., т.е. остават  само две години до септември 2015г., когато проектът трябва да приключи. Как ще се изпълни проектът при така взетото от Вас решение? Ще поемете ли отговорност за провала на проекта, ако той не приключи в срок ? Кой ще плати средствата, ако станат изискуеми?
2.       Вярно ли е, че държавата отказва дофинансиране за втори етап, при положение, че общината има съгласие от 2011г. за покриване на недостига по първи етап на подмяна на водопроводи и канализация в гр.Враца? Кое е довело до промяна в позицията на държавата? Дали моментното състояние на проекта след така взетите от Вас решения и очертаващата се от това невъзможност  за  изпълнение на проекта не е повлияло за оттегляне на доверието на Министерството на финансите и получаване на отказ за дофинансиране.
3.       От къде ще вземе сега средства общината за дофинансиране на недостига? Ако се изтегли заем, то той ще е непосилен за бюджета, като се има предвид, че общината трябва да изтегли и задължителните 12 милиона лева кредит за дялово участие по проекта? Изтеглянето на още 12 милиона или общо 24 няма ли да доведе до фалит Община Враца? Моля във Вашия отговор да не смесвате съфинансиране и дофинансиране.
4.       Каква е Вашата преценка на създалата се ситуация? Трябва ли всички да се молим решението на КЗК по жалбите подадени от фирми участвали в търговете срещу Вашето решение за прекратяване на процедурите да бъде пак връщане на плик 1, за да отстраните проблема със сроковете, който създадохте и по този начин да ви даде възможност да спасите проекта?

Преподаватели от Козлодуй със специална награда от конкурс


Грамота и парична награда от 1000 лв. спечелиха преподаватели от Дома на енергетика в гр. Козлодуй в конкурса за работещи в извънкласни дейности, организиран от Фестивална програма „Приятели на България. Милена Владимирова и Малинка Ганчева участваха в писмената част с доклад на тема „Да се учим с театър и от театъра”.
Конкурсът е под патронажа на министъра на образованието, младежта и науката и се провежда за пета поредна година.
Втората, практическа част ще се състои в Албена, от 15 до 18 юни. Организаторите очакват педагози от цяла България, работещи с млади таланти в направление „Изкуства” да обменят опит и да представят своите добри практики по време на форума. Награден фонд от 4 500 лв. очаква най-добре представилите се в категории „Музика”, „Танц” и „Театър”. Информация за събитието на www.festival-bg.com.
Ежегодно в срещата участват представители на Министерство на образованието, Синдиката на българските учители, Националния дворец на децата, които запознават преподавателите с актуални въпроси, касаещи извънкласните и извънучилищни дейности. 
На снимката: от ляво но дясно Р. Иванова – зам. областен на Софийска област, Цветан Иванов – управител на Фестивална програма „Приятели на България”, Михаил Белчев – директор на Столична библиотека.
Архив 2011 на Програма „Приятели на България”