Бисквитки

събота, 5 май 2012 г.

За пръв път футболен мач от четвърта дивизия ще се играе на осветление

За пръв път в близо 120-годишната история на футбола у нас официален мач от четвърта дивизия ще се играе на електрическо осветление. Това ще се случи в предстоящия XXVIII кръг на първенството във Врачанската „А” областна група. Става дума за дерби-срещата между ФК Локомотив 1929 (Мездра) и Околчица (Моравица), която ще се състои на 5 май (събота) от 20.00 часа на терена с изкуствена настилка на градския стадион „Локомотив” в гр. Мездра. Двубоят ще бъде ръководен от съдийска бригада: главен рефер Мирослав Васков, с асистенти Димитър Руменов и Димитър Борисов, дежурен делегат Генади Лилов – и четиримата от Враца, информира председателят на Областния съвет на БФС Цецко Стефанов.
Двата отбора се подвизават в „златната среда” на временното класиране. Околчица (Моравица) е на пето място с 48 точки и голова разлика 53:38 (15 победи, 3 равни и 7 загуби), а Локо 1929 (Мз) заема осма позиция с 42 т. и голово съотношение 90:72 (14 победи, 0 равни и 12 загуби). През есента моравчани спечелиха с 5:1 и сега мездренските „пирати” са амбицирани да се реваншират.
Иначе мачовете на осветление не са прецедент за железничарския клуб. През кампаниите 2008/09 и 2009/10 дублиращият тим на ПФК Локомотив (Мездра), представителният отбор на който по това време се състезаваше в „А” ПФГ, домакинства в поредица мачове от шампионата на прожектори. На изкуствено осветление играха няколко контроли и юношите старша възраст на клуба.
Модерното спортно съоръжение, което е с размери 90 x 60 метра, беше изградено през пролетта на 2008 г. със средства на тогавашния спонсор на ПФК Локомотив – компанията „Надин”, собственост на финансовите благодетели на клуба Петър и Здравко Минчеви.

Мирослав Гетов – в. „Мездра XXI век

петък, 4 май 2012 г.

Поздрав по случай ДЕНЯ НА МЕЗДРА - 6 май (Гергьовден) от кмета на Мездра Иван Аспарухов

Уважаеми съграждан,
гости и приятели на община Мездра,
поздравявам Ви по случай
ДЕНЯ НА МЕЗДРА
- 6 май (Гергьовден)

с пожелания за здраве,
семейно благополучие и берекет!

Нека небесният закрилник на гр. Мездра -
Св. Георги Победоносец,
продължи да бди над всички нас!

Да посрещнем традиционните
ПРАЗНИЦИ НА КУЛТУРАТА
„МЕЗДРА – МАЙ”
с много пролетно настроение,
вяра в българската духовност, 
и надежда за по-честити дни!

Иван АСПАРУХОВ – кмет на община Мездра

Pаботна среща за интегриране на ромите



      На 08.05.2012 г. от 11.00 часa в залата на Търговско промишлената палата
 Сдружение Нов път Хайредин и Община Враца  организират  работна среща за представяне на Национална стратегия за интегриране на ромите в България 2012-2020г.

 Документът разглежда интеграцията на ромите и на другите български граждани в сходна ситуация като активен двустранен процес на социално включване, насочен към преодоляване на съществуващите за тях негативни социално-икономически характеристики, което е предпоставка за успешно и устойчиво развитие на цялото българско обществото. Стратегическата цел е свързана със създаване на условия за равноправно интегриране на ромите и на българските граждани от други уязвими етнически групи в неравностойно положение в обществения и икономическия живот чрез осигуряване на равни възможности и равен достъп до права, блага, стоки и услуги, участие във всички обществени сфери и подобряване на качеството на живот при спазване на принципите на равнопоставеност и недискриминация.
Националната стратегия интегрира мерките, залегнали в съществуващи в момента документи в секторите образование, здравеопазване и жилищни условия, като предлага комплексен подход при решаване на проблемите с интеграцията на ромите. Освен тези три сфери, като приоритетни в нея са изведени трудовата заетост, върховенството на закона и недискриминацията, културата и медиите.
Оперативният документ, чрез който ще се реализира стратегията, е планът за действие към нея. Той ще се осъществява в два етапа - до 2014 г., когато завършва изпълнението на Националния план за действие по международната инициатива Десетилетие на ромското включване 2005-2015, и до 2020 г., което съвпада със следващия програмен период на Европейския съюз и оперативните програми на България.
Финансовото обезпечаване на мерките в плана за действие ще се осъществява със средства от държавния бюджет и чрез финансовите инструменти на ЕС.

Спаска  Михайлова
Сдружение Нов път

Oще помощ на пожарникарите


Общинският кризисен щаб заседава днес отново по повод продължаващото тлеене на отпадъците, депонирани на площадка на “Екобулпак” в промишлената зона на Враца. На заседанието бе взето решение да бъде изпратена още помощ на пожарникарите и за мястото заминаха допълнително две водоноски на общинското дружество „БКС”, като заедно с изпратените вчера станаха пет. Договорено бе с „В и К” и дружеството изпрати на площадката  два багера. С цел осигуряването на по-добра комуникация между институциите, щабът реши негов представител да присъства постоянно на мястото, като пръв за там замина зам.-кметът Ангел Вълчев.
         Обсъдени и приети бяха също превантивни мерки, свързани с децата и учениците. Кметът инж. Николай Иванов, който е председател на щаба, издаде заповед за отмяна на учебните занятия в училищата. Родителите, чиито деца посещават детските заведения, също са уведомени, че могат да ги приберат вкъщи. „Тези мерки целят не да всяват паника, а да успокоят родителите и под техен надзор децата да си останат вкъщи, докато димният облак се разнесе. От отговорните институции са категорични, че във въздуха няма вредни за здравето вещества, има само неприятна миризма” – коментира кметът. За детските градини от общината са осигурени 2 700 марлени маски. Те ще бъдат раздадени на децата, които останат там до края на деня, ако ръковството на детските градини прецени, че е необходимо.
         „Ще продължим да следим ситуацията и ако се налага ще има нови заседания и срещи с отговорните институции, от които очакваме навременна и актуална информация за случващото се” – обобщи инж. Николай Иванов.
Даниела Хитова,
 гл. експерт „Връзки с обществеността”
                                              

Кампанията „С приказките на баба и дядо – Европейски уроци в детската градина!”.


Европа Директно Враца към Търговско-промишлена палата – Враца стартира Кампанията „С приказките на баба и дядо – Европейски уроци в детската градина!”. Кампанията цели придобиване на знания и въвличане в активни дейности на родители, баби и дядовци, пенсионирани детски педагози, свързани със солидарността между поколенията и за включването им в образоваателния процес на техните деца в детските градини.

Първият етап от Кампанията включва обучение във Враца(на 04.05.2012 г. в обучителната зала на ТПП-Враца, Дом на Културата), Монтана (на 07.05.2012 г. АРР и БЦ Монтана) и Видин ( 08.05.2012 г. в ЦДГ Арабела) на група пенсионирани детски педагози, баби и дядовци на деца от детските градини, на тема „Мога да  помогна с приказките на баба и дядо!”, с обучител Доц. Даниела Тасевска от Великотърновския Университет „Св.Св.Кирил и Методий".

Паралелно на  организирания тренинг, ще бъдат обявени областни конкурси "С приказките на баба и дядо" за най-добре разработен урок по темата и изнасяне на публични открити уроци на спечелилите конкурса. В края на Кампанията ще бъдат организирани срещи на поколенията "Добрият педагогически опит на нашите учители"  и подредени ретроспективни изложби от живота на детските градини със снимки от архивите в трите областни града Враца, Видин и Монтана.

Hачало на съвместно сътрудничество



Младежкият дом във Враца подаде ръка на Младежкото сдружение „Бъдеще за младежите на Бърдарски геран“ с надежда и желание за бъдещи успешни инициативи.  След неколкократни разговори между Флориян Мичев, председател на сдружението, и Ваня Иванова, директор на Младежкия дом във Враца първата среща вече е факт.
младежиНа 3 май Дневният център за работа с деца „Палкенче“ в Народно читалище „Съединение-1923“ в Бърдарски геран приюти младежи от сдружението и експертите от Враца, които работят по проекта „Младежки информационно-консултантски център“ на Младежкия дом във Враца. Д-р Ирена Виденова, психологът Цвети Иванова, юристът Румяна Тодорова и Илияна Райковска, консултант по европейска интеграция, се срещнаха и почти два часа разговаряха с младежите от Бърдарски геран.
Очертани бяха нови инициативи, съвместни проекти, включително и с младежки организации в селата на банатските българи в Румъния и Сърбия, което дава отлична възможност на младите хора да общуват пълноценно, да развиват своя потенциал и не на последно място да осъществяват мечтите си заедно.

В и К” ООД гр. Враца подмени водопровод под дъното на язовир в община Бяла Слатина



„Водоснабдяване и Канализация” ООД гр. Враца извърши подмяна на критичен участък от напорен водопровод, преминаващ под дъното на микроязовир в с. Търнава.
Общата дължина на амортизирания етернитов водопровод е 7000метра, като той преминава през землищата на с. Алтимир, с. Търнава и гр. Бяла Слатина. Поради спад в налягането на водата, причинено от  „скрити” аварии в участъка на водопровода, лежащ под дъното на язовира и големите загуби на питейна вода, бе извършена подмяна с нов полиетиленов водопровод ф 355. 
Подмяната на амортизирания участък беше изключително тежка, но  ефектът, който бе постигнат е значителен – намаляване загубите на питейна вода и подобряване качеството на водната услуга за жителите на тези населени места. 

Снежка Петкова

четвъртък, 3 май 2012 г.

Излязоха резултатите от възникналия пожар в промишлената зона на Враца.


      Излязоха  резултатите от извършените измервания за качеството на атмосферния въздух във връзка с възникналия пожар на площадка на „Екобулсорт”ЕАД-гр.София за съхранение на нерециклируеми отпадъци /бали с пластмаса, хартия и текстилни отпадъци/, находяща се в промишлената зона на гр.Враца.
       Предоставените количества  отпадъци от Екобулпак”АД , за съхранение на „Екобулсорт”ЕАД  са предназначени за по нататъшно обезвреждане в инсталация на “Холсим” АД, като алтернативно гориво. За извършвяне на дейността дружеството притежава необходимия регистрационен документ съгласно изискванията на ЗУО. В състава на отпадъка не се съдържат битови отпадъци предназначени за обезвреждане на депа за битови отпадъци., както и такива , който  да са класифицирани като и опасни  отпадъци, източници на имисии с опасни за здравето на хората вещества.

Враца - културна столица на Балканите


23-ото издание на Националния фестивал на малките театрални форми във Враца ще превърне града в културна столица на Балканите между 16 и 22 май. Най-старият театрален фест в България ще даде възможности на 3 сцени да се изявят 18 постановки – 10 от които български и 8 чуждестранни. Международната програма отново ще премине под егидата на Нова европейска театрална асоциация /NETA/, която за втора поредна година организира в града под Околчица проява от толкова сериозен мащаб.
Селекционерът на основната програма проф. Ромео Попилиев и драматургът на ДКТ – Враца Веселина Гюлева представиха пред медиите днес основните акценти от селектираните пиеси.
Тричленно жури в състав проф. Кристина Тошева и членове Кремена Бабачева и Явор Койнаков ще оценяват събраните от селекционера 10 родни постановки.
Според Веселина Гюлева „фестивалът е изключително важен за развитието на бълграския театър, защото не сме в криза от днес и затова театърът оцелява и се спасява от кризата чрез своите камерни представления. Това са най-ярките представления на целокупния български театър”.
Освен 8-те български заглавия, в основната програма има две от домакините на фестивала – Драматично-куклен театър – Враца, както и още 8 заглавия, селектирани от Благой Стефановски, президент на Нова европейска театрална асоцация /NETA/. Веселина Гюлева отчете присъствието на тази организация на врачанския фестивал като сериозно признание за успехите, които той има и зад граница: „NETA за втора поредна година участва със своя селекция и представяне тук. Което показва по някакъв начин, че проблемът не е само български, а че световният театър оцелява чрез своите камерни форми. В смисъл, че при тях има възможност за търсене, за експеримент и откривателства.
Селекционерът проф. Ромео Попилиев призна, че е търсил баланс между спектакли от софийски и провинциални трупи, за да може на врачанска сцена да се види най-доброто в театъра, правено през последната година:
„Аз съм привърженик на разнообразен театрален афиш, в който всеки – и зрител, и театрален критик може да намери онова, което му допада като театър. Повечето от селектираните творби имат награди „Икари” и номинации за „Аскеер”.
Международната програма е събрала най-доброто от театралните форми на Балканите, като свои представители има от Румъния – театър „Ал Давила” Питещ, Русия – чрез трупата от Махачкала от далечен Дагестан, Македонският театър от Скопие показва своя корподукция със Стокхолм /Швеция/, има ярки творби от Крагуевац /Сърбия/, Любляна /Словения/, Прищина /Косово/ Сараево /Босна и Херцеговина и Битоля /Македония/.
Фестивалът се финансира както обикновено от община Враца, министерството на културата, собствени средства и спонсорства. Наградите са в категориите режисура, сценография, за главна мъжка и женска роля. Наградният фонд е 6 000 лева. Откриването на фестивала е на 16 май от 17 часа, а закриването – след полунощ на 22 май или по-скоро в първите часове на 23-и май.

На Гергьовден „по роса - за здраве”


 Свети Георги е най-почитаният светец от народа ни. Навярно защото, според редица изследователи, той онаследява черти на обичани и тачени по нашите земи древни езически божества: гръмовержеца Зевс, Тракийския конник, Дионисий, славянския Перун, бога на прабългарите - Тангра. Култът към него обединява представи и обредни практики, свързани с растежа, здравето, плодородието и брака. В народната представа светецът е непобедим юнак-змееборец на бял кон, със златни дрехи, могъщ гръмовержец. Той убива „сура ламя с три глави” и потичат трите митични реки на плодородието: мляко, вино и жито, освобождава “три синджира роби”; слиза в “долно поле” при свети Петър и “отключва” Черно море и “бял Дунав”, та роса и дъжд да окъпят нивите, за да са пълни хамбарите и честити стопаните. Покровител е на земеделците и пастирите - от “(х)убав ден - Гергьовден” започва новата аграрна година. Покровител е на войните, смелите и сърцатите.
На Гергьовден празнуват всички, но овчарите са на особена почит. Голяма част от обредите са свързани със стадата: извеждане на стадото на паша; доенето и подсирването на млякото; обредното им вкусване, след като бъдат прекадени; захранване на овцете и овчаря с обреден хляб. Най-чакани от всички в семейството са традиционните практики около жертвата - агнето, което трябва да се заколи в чест на светеца-покровител на стадата.
В деня на неговия празник водата и “тревите” (билките) притежават, според народната вяра, особена магическа сила. Това вярване е в основата на обредите, свързани с животворната влага и магическите растения, целящи здраве и плодовитост, прогонване на нечистите сили. Такива са ходенето в гората за гергевка, лапад, млечка и други “чудни” треви, обредното кичене с венци, обредното кичене на порти и врати с клонки от плодни и “здрави” дръвчета или други билки, къпането при изгрев слънце в роса, събирането и сушенето на лековити билки, поливането с отвари от тях. Извършват се преди всичко от младите - момите, ергените, децата. Но на много места и по-възрастни жени събират билки, а болните се поливат с отвари и се къпят в роса, с надежда за изцеление.
Рано сутрин, преди изгрев слънце, моми и ергени, пък и деца, ходят в гората за лапад, гергевка и цветя. Връщат се боси „по роса – за здраве”. От донесените цветя момите правят китки и вият венци. Най-хубавите се поставят на главата на черноок момък и черноока мома, за да са вакли агънцата и да са поравно - мъжки и женски. На портите поставят букови и крушови клони, с такива клони украсяват и кошарите - това са “здрави” дървета – да носят здраве на стадото. В Крушовица на първата обягнена овца поставят венец от къпина, за да е дълга млечната струя, от гергьовка - да е гъста вълната, от здравец - да е здраво агнето.
Венчето за агнето момите изплитат от гергевка с червен конец, но на много места в него вплитат и други цветя, билки, здравец или цъфнали клонки от „родовити” дървета или храсти: дюла, къпина. С „магични” треви или клонки от “здрави” и „родовити” дървета се обкичват портите на домовете и дворовете, овчарската кошара: в Хърлец и Софрониево с млечка - „за да са млечни овцете”, в Люти дол - със здравец, в Криводол – с клонки от глог и круша, в Зверино - с клонки от “родовити” дървета, в Крушовица - с букови и крушови клонки.      
            Освен ходенето в гората за лапад, гергевка и цветя, рано в зори, при изгрев слънце на Гергьовден се извършват още два обичая: къпането в роса и брането на билки. Смята се, че росата на този ден съдържа особена магическа сила. Така е и с билките. Момите и момците “по роса” боси се връщат от гората за здраве, за здраве в много села се къпят в роса. В Крива бара всеки баща рано сутрин отвежда своите момченца на полето, “съблича ги голи и ги хвърля и въргаля” в росните ниви. Момите пък събират в паничка роса и с нея се мият  - да са здрави и хубави. Във Фурен при изгрев слънце голи се въргалят в росата на овесена нива „за от шуга, за от краста”.
            Иван Глога, прочутият лечител от Еница, „унищожител на плътеници и болести”, срещу Гергьовден, Великден и Спасовден “поливал” за здраве. Наследниците му си спомнят една негова препоръка за събиране на билки – на Гергьовден, „който е мераклия”, намира поляна с разцъфнали треви, ляга по корем, с разперени ръце и ги омачква. След това ги обира, суши, вари и се полива.
На много места жените берат билки, докато са още росни и ги сушат за различни лекове през годината, вярвайки, че набрани на този ден, те са особено лековити.
            Друго вярване е (Баурене, Ракево, Горно Пещене), че на Гергьовден за пръв път се къпе мечката след зимния сън и щом „разтръси руно у водата”, тя вече е „добра” и хората също могат да се къпят. До този ден не се позволява къпането в реката. А на празника да се окъпеш - „здрав ше си, силен ше си”.
Калина Тодорова – отдел „Краезание”

Община Враца за първи път има наредба за стопанисване на гробищните паркове


Зам.-кметът на Враца Светозар Луканов днес представи пред служителите на “Обредни дейности” новия директор на общинското дружество инж. Димитър Симеонов. „Предстои много работа – хигиенизиране на гробищните паркове, прокарване на водопровод до всички краища на парковете, възстановяване на оградите, поставяне на тоалетни. Едно от първите неща, които искам да направя, е създаването на електронен регистър на гробните места, в който да бъде въведена информацията от съществуващите в момента над 18 000 картона. Тези данни са важни за управлението на дружеството, за да се планира по-нататъшната ни работа и приоритети. Имам идея също, срещу символична сума от 2 лева месечно, например, на гражданите да се предлага поддръжка на гробно място” – така представи част от приоритетите в управленската си програма инж. Симеонов.
Надяваме се всичко, което инж. Симеонов е написал в своята управленска програма, да се случи. Община Враца подготви и от днес е качен на сайта ни проект за наредба за управлението и стопанисването на гробищните паркове. Такава наредба до сега не е имало. Внасянето й за гласуване в общинския съвет е през следващия месец. До тогава очакваме гражданите и фирмите да се запознаят с нея и да дадат своите идеи, които да я дообогатят, след което заедно да работим за по-доброто стопанисване на гробищните паркове ” – каза зам.-кметът Светозар Луканов.

Даниела Хитова,
гл. експерт „Връзки с обществеността”

Извършена е проверка във връзка с възникнал пожар


Bъзникнал  e пожар на площадка за съхранение на вторични суровини /бали с пластмаса/ на „Екобулсорт”ЕАД-гр.София, находяща се в гр.Враца, Хранително вкусова зона.Собственик на площадката е „Екобулпак”АД.
На площадката се съхраняват нерециклируеми пластмасови отпадъци – „RDF – модифицирани горива, получени от отпадъци”.Същите са около 380т. и са предназначени за изгаряне в циментовити пещи на „Холсим”АД, като алтернативно гориво.Количеството на изгорелите отпадъци е около 1/3 от наличните на площадката.
Отпадъците се доставят от сепариращи инсталации на „Екобулсорт”ЕАД, находящи се в гр.София - кв.”Требич” и кв.”Филиповци”.
По данни на ОУ „ПБЗН” и АИС-„ЖП Гара”-гр.Враца замерените  концентрации на вредни емисии замерени в атмосферния въздух са под пределно допустимите норми.
В момента продължават замервания от АРЛ-Враца на основнити показатели, характеризиращи качеството на атмосферния въздух /озон, СОх, SO2, NOх, и ФПЧ10/.
     
Пресцентър
РИОСВ-Враца

сряда, 2 май 2012 г.

Започна ремонтът на „Пробива” във Враца


Днес започна текущ ремонт на централната пешеходна зона във Враца.
Ще бъдат остранени изронените плочки от уличната настилка и на тяхно място, както и на мястото на липсващите ще бъдат поставени нови. Ремонтът ще обхване както „Пробива” – от площад „Христо Ботев” до площад „Македония”, така също и пешеходната зона от бившето кино „В. Коларов” до сградата на Дома на техниката. Общата дължина на пешеходната зона на Враца, по която ще се извършва ремонтът, е 920 метра. Очаква се изкърпването да приключи до 24 май. Такъв ангажимент е поела фирмата-изпълнител „Пътинженеринг М” – Монтана, с която общината има действащ договор.

Даниела Хитова,
гл. експерт „Връзки с обществеността”
снимкa: Община Враца                                                                 

НАП продава на търг „Кино Москва”


ТД на НАП-Велико Търново продава на търг „Кино Москва” и луксозно ателие-мезонет в Плевен. Киносалонът заедно с вътрешно фоайе е в много добро състояние. През 2005 г. сградата законно е преустроена в дневен и нощен бар. В обекта са разположени отделни зали за консумация на две нива с 86 места, оформени са сепарета и високи места за сядане, дансинг, пет бар-бюфета, кабинка за дисководещ. Изпълнени са всички изисквания за санитарно-битово обслужване, акустика, звукоизолация, успешна евакуация. Началната продажна цена е 1 058 400 лева. Огледът продължава от 7 до 15 май, търгът с тайно наддаване е насрочен за 18 май.
Друг атрактивен имот на изгодна цена, който НАП продава на търг, е луксозно ателие-мезонет, също в Плевен. Имотът се намира в идеалния център на града. Застроената площ на жилището, разположено на две нива, е 148 кв.м, а първоначалната тръжна цена е 65 хиляди лева. Огледът на мезонета ще се извършва от 7 до 11 май, търгът ще се проведе на 15 май.
Условията и правилата за провеждането на търговете са на разположение на интересуващите се както в офиса на приходната агенция в Плевен, така и на интернет-страницата на НАП – www.nap.bg.

СПЕЦИАЛИЗИРАНИ ПОЛИЦЕЙСКИ ОПЕРАЦИИ:


 За времето от 15.30ч. до 19.00ч. на 01.05.2012г., на територията на гр.Враца е проведена полицейска операция за контрол на пътното движение, оказване въздействие върху поведението на водачите на МПС, нарушаващи правилата за движение по ЗДвП и за употреба на алкохол от тях. Проверени МПС-35. Проверени лица –55 . Констатирани нарушения – 10. Санкционирани с акт по ЗДвП- 4, с фиш- 6.
На 01.05.12г., от 09.00ч.  до 12.00ч. на  територията на  РУП -Б. Слатина са  проверени са  18 МПС и 25 лица. Констатирани са  8 нарушения, за които са съставени 3 акта по ЗДвП, 4 фиша,  1 акт по ЗБЛД.
На 28.04.12г., от 15.30ч.  до 19.00ч. на територията на  РУП -Б. Слатина са роверени са  12 МПС и  19 лица. Констатиран са 9 нарушения.Съставени са 5  акта по ЗДвП  и 3 фиша.
На 01.05.12г., от 20.00ч.  до 24.00ч., на  територията на  РУП- Б. Слатина са  проверени 35 МПС и 59 лица. Констатирани са  26 нарушения, за които са съставени 8 акта по ЗДвП ,1 акт по КЗ, 1 акт по ЗМВР,  5 акт по ЗБЛД.
На 01.05.2012г., за времето от 15.30ч. до 19.00. на територията на РУП Мездра са проверени 8 МПС и  8 лица.Съставени са 8 фиша
За времето от 15.30 ч. до 19.00ч. на 01.05.2012г.,   на територията на РУП-Козлодуй  са проверени са 11 МПС и 27 лица . Констатирани са 5 нарушения, за които   са съставени 2 акта и 3 фиш по ЗДвП.
За времето от 15.30 ч. до 19.00 ч. на 01.05.2012 г.,  на територията на РУП-Оряхово са проверени 9 МПС и 12 лица. Констатирани са 3 нарушения, които са санкционирани  с фиш по  ЗДвП.
На 01.05.12г., за времето от 15.30ч. до 19.00ч., на  територията на РУП-Роман са проверени 12 МПС.  Констатирани са 6 нарушения на ЗДвП.

вторник, 1 май 2012 г.

Дарители


Депутатът от партия ГЕРБ от Враца Янко Здравков и общинският съветник в града и председател на постоянната комисия за младежта и спорта в местния парламент на Враца Ангел Иванов са поредните дарители, които се включиха в кампанията на ДКТ – Враца и осигуриха възможност на деца в неравностойно положение да гледат театър. Двамата платиха билети за по 25 юноши и девойки, които на 2 и 3 май ще гледат комедиите „Една жена – трима мъже” от Петър Петрович-Пеция и „Най-истинският” /”Същият този Мюнхаузен”/ от Григорий Горин. Спектаклите са в сряда и четвъртък от 19 часа на камерна сцена на врачанския театър.
От началото на годината десетки бизнесмени и общественици се включиха в благородната инициатива, с която дадоха възможност на стотици деца с по-слаб социален статус да се докоснат до изкуството на Мелпомена.

Фолклорният фестивал завърши с Дунавско хоро


            В истинско народно веселие се превърна традиционното дефиле на участниците в Международен фолклорен фестивал „Врачанска пролет”. Дефилето, предвождано от духовия оркестър към Читалище „Развитие”, тръгна от площад „Македония”, премина по цялата пешеходна зона в града и завърши на площад „Христо Ботев”. Стотиците певци и танцьори от различните крайща на България, Македония, Украйна и Сърбия се спряха на няколко места по пътя си и извиха кръшни хора, към които се присъединиха и врачани. Гостите на Враца превърнаха целия град в сцена на танцовото изкуство и заслужено спечелиха бурните аплодисменти на публиката. Дефилето завърши с поднасянето на цветя пред паметника на Христо Ботев. Накрая всички се хванаха на едно общо дунавско хоро. 
 снимкa: Община Враца

Три часа продължи гала концертът на участниците във „Врачанска пролет”




Пред препълнена зала и правостоящи премина над тричасовия гала концерт на участниците в Седмия Международен фолклорен фестивал „Врачанска пролет”. Над 600 певци и танцьори стъпиха на сцената в Читалище „Развитие” и поднесоха на зрителите своята обич към народната музика от различните фолклорни области на България, Сърбия, Македония и Украйна. Самодейците показаха истинско майсторство в представянето на богатството на фолклора и накараха публиката да им ръкопляска почти без прекъсване по време на целия концерт. Признанието дойде и от професионалистите от танцовата формация „Памбос денс къмпани”. „За нас е истинска чест и удоволствие да участваме в този концерт” – каза популярният танцьор и ръководител на групата Памбос. Неговата танцова формация зарадва публиката с изпълнения на фламенко, салса и традиционни гръцки танци.
За първа година всички участници във фестивала, освен традиционната диплома, получиха и статуетка. Статуетката е с логото на „Врачанска пролет”, чийто автор е художничката Силвия Равнополска.

Новата Мис “Врачанска пролет” е от Сърбия


Милена Маделич е новата Мис „Врачанска пролет”. Младата танцьорка е от трупата на Културно-просветно дружество „Бор” – град Бор, Сърбия. Тя заслужено обра овациите на публиката и високата оценка на журито с чара си и уменията в различните видове танци, които показа в двата тура на конкурса. Нейни подгласнички станаха Ивета Исаева от танцов състав „Хемус” - Враца, заела второто място и Емилия Петреска от трупата на Културно-просветното дружество в град Кичево, Македония, класирала се трета. Момичетата бяха оценявани както от публиката, така също и от жури, в което влизаха заместник кметовете Красимир Богданов и Ангел Вълчев, и популярният танцьор Памбос.
Милена Маделич получи венец, а за всичките девет участнички в конкурса имаше подаръци от Община Враца.
Конкурсът се провежда за четвърта година в рамките на Международния фолклорен фестивал „Врачанска пролет” и в него могат да се включват само участници във фестивала.

Даниела Хитова,
гл. експерт „Връзки с обществеността”

неделя, 29 април 2012 г.

Враца посрещна над 600 певци и танцьори от пет страни

С емблематичната песен „Една българска роза” Враца посрещна над 600-те участници в Седмия Международен фолклорен фестивал „Врачанска пролет”. В тридневния празник на народната песен и танц ще се включат 21 певчески и танцови формации от страната и чужбина. Сред тях са и състави от четирите побратимени на Враца градове Бор – Сърбия, Кичево – Македония, Крайова – Румъния и Суми – Украйна. “Днес, в Световния ден на побратимените градове, Враца ще бъде още по-оживена и по-пъстра! Нашите скъпи гости, заедно с фолклорните състави от града ни, ще му дадат ново лице, ново настроение и жизненост! Фолклорът е незаменима част от културата на всеки народ и заедно с това – една прекрасна визитка за таланта и ценностите на народите. Ние ценим както стародавните фолклорни традиции, така и новото, което нашите съвременници изграждат върху наследените ценности и оставят за бъдещите поколения!” – каза в словото си при откриването на фестивала кметът на Враца инж. Николай Иванов. По време на фестивала, на различни сцени в града и в селата Чирен и Згориград, своя талант ще покажат и изпълнители от Ябланица, Мездра, София, Лом, Монтана, Обзор, Вършец, с. Чавдар и от всички фолклорни състави в общината-домакин.
Първите два концерта са тази вечер. В с. Чирен гостуват съставите от Румъния и Македония, а в с. Згориград – от Сърбия и Украйна.
На 30 април в 11 ч. в градинката пред Централната поща във Враца започва концерт на открито. В него ще вземат участие фолклорната група „Мария Танас” – Румъния, Весела Асенова, която е ученичка на народната певица Бинка Добрева, детските танцови състави „Средногорско веселие” от софийското село Чавдар и „Радост” към Центъра за работа с деца – Враца, а също детската танцова школа към Читалище „Развитие” - Враца.
Гала концертът на всички участници във фестивала е в 18 ч. на 30 април. В богатата палитра от настроения ще се добави и гръцки нюанс, чрез участието на танцовата формация на популярния танцьор Памбос.
На 1 май в 10.30 ч. от площад „Македония” във Враца тръгва традиционното дефиле на участниците във фолклорния фестивал, което ще завърши на площад „Христо Ботев”. След края му, около 11.30 ч., на две открити сцени ще се състоят последните два концерта. Сцените ще са пред Драматично-кукления театър и в градинката пред Централна поща във Враца.

Даниела Хитова,
гл. експерт „Връзки с обществеността” 
Снимки Община Враца