Бисквитки

събота, 19 май 2012 г.

Проверка във връзка със сигнал за обгазяване и отделяне на миризми в района на ЖП ГАРА-Враца


          Във връзка със сигнал, постъпил на “Зеления телефон” в РИОСВ-Враца в12,02 ч. на 19.05.2012г. от дежурен Областно управление “Пожарна безопасност и защита на населението” , гр.Враца  за обгазяване и отделяне на миризми в района на ЖП ГАРА-Враца бе извършена незабавна проверка от експерти на РИОСВ-Враца и АРЛ-Враца.
 При извършената проверката в 12,15ч. бе обходен района  около ЖП ГАРА-Враца и прилежащите промишлени предприятия в района на жп гарата. Не се констатираха източници на отделяне на миризми и вредни вещества в атмосферния въздух. При разговор с лица работещи в района същите  потвърдиха , че  не е имало обгазяване и отделяне на миризми в района на ЖП ГАРА-Враца.   
        Автоматична измервателна станция  ЖП Гара Враца не е регистрирала превишение на основните показатели характеризиращи качеството на атмосферния въздух на гр. Враца на 19.05.2012г.

Форум събра директори на български и чужестранни театри


Реформата в културата събра днес /19 май/ във Враца директори на български и чужестранни театри, представители на министерството на културата и театрали от България и Балканите. Форумът се проведе като съпътстваща проява на 23-ото издание на Националния фестивал на малките театрални форми във Враца и 2-ия международен фестивал на Нова европейска театрална мрежа /NETA/. Конференцията бе озаглавена „Театралната реформа – за първи път зрителят в центъра на промените”.
Представителят на министерство на културата Димитър Чернев изнесе доклад на тема „Шоуто трябва да продължи или нужни ли са нови форми?”. В експозето си  той представи мнението на работна група, която подготвя визията и стратегията за развитие на театрите в България. Тезите на същата група ще бъдат представени на министерски съвет.
Бившият директор на Центъра за театър Стефан Янков подложи на критика реформата в сферата на културата в доклада си, озаглавен „Щастието задължително”. Янков се обяви против обединенията и разединенията на театри, редуцирането на филхармонии до симфониети и се изказа остро срещу олекотените репертоари на театрите в България, които се правят така, че да привличат повече зрители с билети в залите.
При изказванията стана ясно, че в повечето страни от Балканите ситуацията е идентична на тази в България. Лиляна Мазова от Македония отбеляза, че ако се сменят имената на министри и чиновници никой няма да разбере за коя от двете държави става дума.
Генералният секретар на NETA Дамир Домитрович пък допълни, че в Словения – първата държава-членка на Европейския съюз от Балканите, в която има силно развита културна среда, положението не е по-различно от това в България.
Скендърбек Тулпаров от Дагестан отбеляза, че подобни проблеми има в отдалечените райони на Руската федерация, които не са близо до Москва и Санкт Петербург и които са близки до поставените теми на конференцията.
Бившият министър на културата на Македония Благой Стефановски, който е председател на NETA, директор на Малдрамски театър в Битоля и продуцент отчете грешките от реформата, която 4 години е провеждал, начело на министерството. Стефановски също изрази несъгласие с културната реформа, провеждана в държавата му.
Директорът на врачанския театър Анастас Попдимитров, който бе домакин на конференцията, също взе отношение по театралната реформа в България. Той се усъмни в ползотворността на тази реформа, чиято единствена цел е да противопоставя софийските театри на извънстоличните трупи, като не дава предимство на провинциалните трупи. Попдимитров отбеляза и стремежа на софийските театри да придобият статут на драматично-куклени, без да имат такъв репертоар и капацитет, за да получават по-голяма издръжка от държавата.

Проверка на потенциално опасните водните обекти

 В периода 02.05.- 04.05. 2012 г., съгласно Заповед на Областния управител на област Враца, беше извършена проверка на потенциално опасните водните обекти на територията на област Враца.
            Междуведомствена комисия, включваща представители на Областна администрация – Враца, „Напоителни системи“ЕАД – клон Мизия, Басейнова дирекция „Дунавски район“ – Плевен и ОУПБЗН извърши оглед на 23 язовира, дунавските диги, намиращи се в Козлодуйската низина, както и тези по поречието на реките Скът и Огоста.
            Двадесет от язовирите са общинска собственост, а три - яз. „Дъбника“, яз. „Аспарухов вал“ и яз. „Върбешница“ се стопанисват от „Напоителни системи“ ЕАД – клон Мизия.
            Проверката установи, че всички водни обекти се поддържат на предписания за завиряване режим.
            Само един от язовирите е с почистен сух откос, а три с почистен мокър. На 22 от язовирите е необходимо почистване на сухия откос, а на двадесет почистване на мокрия от храстовидна, а на места и от дървесна растителност.
 Почистена и в добро състояние е короната на двадесет от язовирите. Наличие на слягания има по короните на язовир „Сухия скът“, община Враца и яз. „Бързина“, община Хайредин. По време на проверката не са констатирани филтрации по стените на язовирите.
Всички язовири са обезопасени. Дадените от комисията предписания са с постоянен срок. Те включват почистване на язовирните стени от храсти, почистване  входовете на преливниците, поддържане изправността на основните изпускатели или монтираните сифони, поддържане чисто речното корито в 500 метровия участък след язовирната стена, спазване режима на завиряване.
Елма Глоговска

Учителката с акт за дребно хулигантство



Вчера в 23.40ч. във.Враца, при извършване на  рутинна полицейска проверка на помещение в гр. Враца, ул. „Кирил и Методий” е установи, че в заведението се извършва търговска дейност, за която ползвателя няма необходимите документи и разрешителни. Като собственик на обекта се е представило лицето  А.С./38г./ от гр. Враца. Съставен му е акт по НОбС-Враца. В заведението са установени ученици от 12 клас на СОУ „Хр. Ботев” - Враца, които празнуват завършването на средното си образование, заедно с учителката В.И./34-годишна/ от същото училище, която във видимо нетрезво състояние  извършила  непристойна проява изразяваща се в грубо, арогантно и оскърбително отношение към полицейските служители, като от поведението й са възмутени присъствалите граждани. След отправеното й  устно и писмено полицейско разпореждане на основание чл. 55 от ЗМВР,   В.И категорично отказала да прекрати непристойното си поведение, за което  й е съставен акт за установено административно наказание /АУАН/ по ЗМВР и по Указа за борба  с дребното хулигантство /УБДХ./ В.И.  е задържана в РУП – Враца за срок от 24 часа. Материалите по съставеният АУАН по чл. 1 ал. 1 от УБДХ са докладвани в Районна прокуратура  – Враца.

петък, 18 май 2012 г.

Параходът „Германия” акостира в библиотеката


Младите родолюбци от клуб „Роден край” на СОУ „Никола Войводов” се включиха в кампанията на Регионална библиотека „Книга на времето” с постановката „Необикновено произшествие на парахода „Германия”, която представиха пред свои връстници от с. Баница в Детски отдел. Възстановката  е посветена на 170 г. от рождението на Никола Войводов. Инициатори са учителката по история Иванка Анастасова и Калина Тодорова – отдел „Краезнание” на библиотеката. Премиерата й по време на патронния празник на училището преди месец предизвика голям интерес. Това провокира учениците да представят по този интересен начин миналото на родния край и пред свои връстници от другите училища. Така театърът неочаквано стана пътуващ и първата му спирка бе библиотеката. Да им пожелаем нови успехи – в театралното дело и опознаване миналото на родния край!

„Хората четат пари, човеците – книги!”


Карикатуристът Ивайло Никодимов се включи в кампанията на Регионална библиотека „Христо Ботев” „Книга на времето”. Посланието, което остави ни навежда на размисъл – не „Четем ли?” и „Защо не четем?”, а „Какво четем?”! Той отговори и на този въпрос кратко и ясно: „Хората четат пари, човеците – книги!”

Областен информационен център стартира работни срещи


Областен информационен център – Враца стартира цикъл от работни срещи в десетте общини на област Враца. Началото ще бъде поставено в гр. Бяла Слатина на 22.05.2012 г., от 11.00 ч. в зала на Общински съвет. За участие в срещата са поканени представители на местната и централна власт на областно ниво, неправителствени организации, на бизнеса, медии и граждани.Участниците ще се запознаят с екипа и основните задачи на Областния информационен център, видовете услуги, които ще бъдат предоставяни от него, както и планираните дейности.
 Центърът започна работа в началото на годината и вече регистрира интерес от страна на гражданите. Създаден е по проект на Община Враца „Изграждане и функциониране на Областен информационен център в гр. Враца”, Договор за безвъзмездна финансова помощ № BG161РО002-3.3.02-0025-С0001 по Оперативна програма „Техническа помощ”, съфинансиран от Европейския съюз чрез Европейския фонд за регионално развитие.
           

Cилен зрителски интерес към Националния фестивал на малките театрални форми



Първите 2 дни от Националния фестивал на малките театрални форми във Враца и 2-ия международен фестивал на НЕТА преминаха при силен зрителски интерес, което говори достатъчно за качеството на продукциите, изиграни на трите сцени на Врачанския театър. В този анонс ви изпращам заглавията, които предстои да се изиграят до края на двата фестивала.

ДЪРЖАВЕН САТИРИЧЕН ТЕАТЪР „АЛЕКО КОНСТАНТИНОВ” ПРЕДСТАВЯ:
на 18 май /петък/ от 17.30 до 18.40 часа на камерна сцена
„ЖИВОТЪТ, МАКАР И КРАТЪК” от Станислав Стратиев
режисьор Василена Радева
Участват: Мартин Каров, Константин Икономов, Кирил Бояджиев, Йорданка Стефанова.

РЕПУБЛИКАНСКИ РУСКИ ДРАМАТИЧЕН ТЕАТЪР „МАКСИМ ГОРКИ” – МАХАЧКАЛА, ДАГЕСТАН, РУСИЯ ПРЕДСТАВЯ
На 18 май /петък/ от 19 до 20 часа в балетна зала
„ДНЕВНИКЪТ НА ЕДИН ЛУД” от Н.В.Гогол
режисьор з.д.и. на Русия - Скандърбек Тулпаров
сценограф з.х. на Марий Ел – Борис Голодницки
моноспектакъл на н.а. на Дагестан - Имам Акутдинов.

ДЪРЖАВЕН САТИРИЧЕН ТЕАТЪР „АЛЕКО КОНСТАНТИНОВ” И ПРОДУЦЕНСТКА КЪЩА „АРТИШОК” ПРЕДСТАВЯТ:
На 18 май /петък/ от 20.30 до 21.50 часа на голяма сцена
„ЕДНО МАЛКО РАДИО” от Станислав Стратиев
режисьор Теди Москов
моноспектакъл на Мая Новоселска.

ДРАМАТИЧЕН ТЕАТЪР „АДРИАНА БУДЕВСКА” – БУРГАС ПРЕДСТАВЯ:
на 19 май /събота/ от 17.30 до 19 часа на камерна сцена
„АРХИТЕКТЪТ И ИМПЕРАТОРЪТ НА АСИРИЯ” от Фернандо Арабал
режисьор Боян Иванов
Участват: Иван Григоров, Тодор Близнаков.

КНЯЖЕВСКО-СРЪБСКИ ТЕАТЪР – КРАГУЕВАЦ, СЪРБИЯ ПРЕДСТАВЯ:
на 19 май /събота/ от 19.15 до 20.40 часа на голяма сцена
„КРАЛИЦАТА НА КРАСОТАТА ОТ ЛАИЙНАН” от Мартин Макдона
режисьор Милица Йованович
постановка Миливойе Щуловец
Участват: Марино Перич-Стоянович, Саша Пилипович, Душан Станикич.

ТЕАТЪР „SKUC” – ЛЮБЛЯНА, СЛОВЕНИЯ ПРЕДСТАВЯ:
На 19 май /събота/ от 21 до 22.15 часа в балетна зала
„Случаят Инге М.”
по текстове от Инге и Хайнер Мюлер
режисьор Ник Юпер
моноспектакъл на Олга Град.

ДРАМАТИЧЕН ТЕАТЪР „СТЕФАН КИРОВ” – СЛИВЕН ПРЕДСТАВЯ:
на 20 май /неделя/ от 18 до 19 часа на камерна сцена
„НОВА БИБЛИЯ - СУМАТОХА” от Йордан Радичков
Режисьор, сценография и костюми - Маргарита Младенова
Участват: Димитър Костадинов, Димитър Марков, Ивайло Гандев, Ангел Савов, Августин Демерджиев, Никола Евтимов, Михаил Илийков, Таня Йоргова, Николина Янчева.

ТЕАТРАЛНА И ФИЛМОВА КЪЩА „АКТ” – ПРИЩИНА, КОСОВО ПРЕДСТАВЯ:
На 20 май /неделя/ от 20 до 21.15 часа на голяма сцена
„АКТЬОР В КУТИЯ” автор, актьор и режисьор Ментор Цимберия
сценограф Зени Балажи
хореограф Рудина Бердинай
музика Андин Рандобрава
моноспектакъл на Ментор Цимберия.

ВОЕНЕН ТЕАТЪР „SARTR”– САРАЕВО, БОСНА И ХЕРЦЕГОВИНА ПРЕДСТАВЯ:
На 21 май /понеделник/ от 18 до 19.15 часа на голяма сцена
„ЕДИН ПИКАСО” от Джефри Хачър
режисьор Лиляна Тодорович
сценография и костюми Осман Арсланагич
Участват: Селма Алиспахич, Мето Йовановски.

ДРАМАТИЧЕН ТЕАТЪР „НИКОЛА ВАПЦАРОВ” – БЛАГОЕВГРАД ПРЕДСТАВЯ
На 21 май /понеделник от 20 до 21.20 часа на камерна сцена
„БЯГСТВО ОТ МОСКВА” от Уилям Никълсън
постановка Петър Пейков
сценография и костюми Юлияна Войкова-Найман
Участват: Албена Чобанова, Лъчезар Кацарски и Димитър Захариев.

ДРАМАТИЧНО-КУКЛЕН ТЕАТЪР – ВРАЦА ПРЕДСТАВЯ:
На 22 май /вторник/ от 18 до 19.50 часа на камерна сцена
„ТАНГО” от Славомир Мрожек
сценичен вариант и постановка Николай Поляков
сценография и костюми Мирая Диманова
хореограф Альоша Миладинов
Участват: Борислав Борисов, Сава Георгиев (номинация за Аскеер 2012), Ивелина Полякова, Огнян Симеонов, Жана Рашева, Константин Соколов, Калина Кипрова.

МАЛЪК ДРАМСКИ ТЕАТЪР – БИТОЛА, МАКЕДОНИЯ ПРЕДСТАВЯ:
На 22 май /вторник/ от 20 до 21.15 часа на голяма сцена
„ДОМЪТ НА БЕРНАРДА АЛБА или ЖЕНИ БЕЗ МЪЖЕ И НИЩО ДРУГО” от Федерико Гарсия Лорка
режисьор София Ристевска
Участват: Йоана Поповска, Иван Ирчич, Илина Чоревска, Огнен Дранговски, Борче Гяковски, Никола Проечевски, Петър Спировски, Александър Стефановски, Здравко Стоймиров.


Билети можете да купите на билетна каса. Информация ще получите на телефон 0878/884675. Още новини можете да намерите на сайта на ДКТ – Враца: theatre.vratza.com

Откриха нова детска площадка във Враца


          Днес кметът на Враца инж. Николай Иванов и управителят на „ДМ България” Валентин Василев откриха нова детска площадка. Площадката се намира пред фирмения магазин на търговската верига в центъра на града. Василев благодари на кметския екип за съдействието при реализирането на проекта. „Дано да има все повече инициативи като тази. Общината винаги ще подкрепя подобни партньорства, които подобряват градската среда” – каза в отговор инж. Иванов.
Първите, които разгледаха площадка, бяха малчуганите от близката детска градина „Дъга”.  Те получиха подаръци и лакомства от домакините.
        

Враца отново е домакин на състезание по борба


Държавния лично отборен шампионат за момчета по борба класически стил бе открит днес във Враца от зам. кмета Красимир Богданов. 200 деца от 22 клуба в страната ще мерят сили в отделните категории днес и утре.
„За нас е гордост, че Българска федерация по борба още веднъж гласува доверието си на врачанския клуб, като даде домакинството на Държавния лично отборен шампионат за момчета на нашия град. Борбата е един от най-древните спортове и един от спортовете с най-дълбоки корени във Враца. Борбата е спортът на силните, тя възпитава и закалява, укрепва тялото и волята. Пожелавам на всички треньори да продължават да изграждат здрав дух в здраво тяло, защото техните  усилията не остават напразни. От врачанската школа са излезли много именити борци, някои от които са сред нас днес. Желая на врачанските момчетата да  надминат успехите на своите наставници. Желая много успехи на спортистите, да победят най-добрите и най-подготвените, като се ръководят от правилата на честната игра” – каза в приветствието си Красимир Богданов.
В съдийския състав отново са включен врачанските рефери Илия Здравков и Ангел Петров.

                                                                                             Даниела Хитова,
                                                                  гл. експерт „Връзки с обществеността”
                                                                 

Полицейски операции


След оперативно-издирвателни мероприятия и следствени действия, служители на РУП-Враца, задържаха лицето А.Х./23г./ от гр. Враца, което за времето от 27.04.2012г. до 13.05.21012г., извършило кражби от 4 адреса /частни домове/ в гр.Враца, като причинило щети на обща стойност над 17 000 лева. Само от едно от жилищата щета за собственика е на стойност 10 000 лева. Откраднатите вещите,  предмет, бижута и техника са намерени и иззети от  дома на лицето и в заложни къщи на територията на гр.София. Откраднато е върнато на собствениците.  А.Х. е задържан за  72 часа. Лицето е криминално проявено за кражби.
Вчера на територията на РУП Мездра се  проведе специализирана полицейска операция  съвместно със служители от ТМУ Лом, относно закононарушения касаещи търговия с акцизни стоки без български акцизен бандерол - тютюневи  изделия, спирт и високо алкохолни напитки посочени в чл.2 от ЗАДС и чл.25 от Закона за тютюна и тютюневите изделия. На автобусна спирка до с.Д.Кремена е извършена проверен лек автомобил „Алфа Ромео”,  управляван от И.Ц./37г./ от гр.Мездра. В колата са открити 197 кг. ситно нарязан / смлян тютюн/. 
На  територията на област Враца е проведена специализирана полицейска проверка относно изпълнението на мероприятията по селскостопанска кампания 2012г., свързана с производството и реализацията, търговията, съхранението и преработката на зърно, както и необходимостта за нейното опазване от престъпни посегателства и пожарна безопасност. Служител от сектор ПИП/Икономическа полиция/ при ОД на МВР-Враца, съвместно със служител на Националната служба по зърното и служител на ТД НАП Враца извършиха проверка на 2 земеделски производители и техните бази за зърно в общ.Криводол и общ. Оряхово. От Национална служба по зърно и фуражи -Враца бяха съставени 2  акта на земеделските производители. От ТД  НАП Враца е съставен протокол и назначена ревизия на един земеделски производител.

B столицата стартира и шампионата при автомоделистите


В събота и неделя в столицата стартира и шампионата при автомоделистите с двигателите с вътрешно горене. Повече от 30 пилоти
От 10 клуба в страната ще спорят в четири категории модели - „Нитро”,
„Нитро с пулстартер”, „Формула 2” и „Формула 5”.
Надпреварата ще се проведе на асалтовата площадка в двора на частното софийско училище „Лотос”.
В събота са квалификациите, а в неделя финалните гонки.
Врачани са начело със заслужилия майстор на спорта Дамян Петров.
За столицата ще пътуват още Мартин Дамянов, Кристиян Крумов, Цветелина Генчева, Генко Базитов, Виктор Робев и Николай Георгиев.
Отбора на АЕЦ Козлодуй ше е начело с Марио Вутов и Румен Драганов.

четвъртък, 17 май 2012 г.

Банатските българи – интерес за краеведите


Кратка история на Бърдарски геран

За първи път бе представено и второто издание на „Кратка история на Бърдарски геран“, писана и от отец  Евгений Босилков и учителят Дано Андреев в далечната 1937 г., издадена по повод 50-годишнината от основаването на селото. Инициативният комитет за честванията на 125-годишнината от основаването на Бърдарски геран тази година преиздаде малката книжка с помощта на дарения от монс.Януариуш Болонек, папски нунций в България, г-н Глигоре Герчану, министър-съветник в Посолството на Румъния и проф. Иван Калчев.

В програмата бяха включени следните доклади:

1. Етимологията на един топоним („Сребреня”) – Василка Цачева, председател на Краеведското дружество;

2. Разпадането на общността, според степента на дефицита - Светлана Караджова;
3. 250-годишнината от третото заселване на с. Буковец – Иван Стоянов;
4. Предание за възникването на Бяла Слатина – Илия Иванов;
5. За паметните знаци на бележити белослатинци в двора на църковния двор – отец Тодор Дудов;
6. Китката – символ на Бяла Слатина – Светлина Берова;
7. Още нещо за хидронима „Марла” („Маръла)” - Ивайло Никодимов;
8. Между селата Габаре, Тлачене и Върбица се намира единственият паметник на загинали в самолетна катастрофа в мирно време -Ивайло Никодимов;
9. Художествено краезнание, стихове посветени на родния край – Росица Стойкова.

Ден на българския спорт


Над 170 души взеха участие в традиционната лекоатлетическа щафета във Враца, с която се отбелязва Денят на българския спорт. В надпреварата, организирана от община Враца, се състезаваха участници на възраст от 9 до 50 г. Те бяха разделени в четири възрастови групи – 3 – 4 клас, 5 – 8 клас, 9 - 12 клас и възрастни. Участие, извън класирането, взе и отбор от град Мездра.
Стартът бе на площад „Македония”, а финалът и награждаването пред сградата на Община Враца.

Даниела Хитова,
гл. експерт „Връзки с обществеността”

Четири филма пристигат във Враца в неделя


В неделя във Враца ще гостуват четири филма. Два от филмите са анимационни – „Приключенията на Сами” и „Котаракът в чизми”. И двата филма са дублирани на български език. Първата прожекция е в 16 ч., а втората – в 17.30 ч. Цената на билетите за анимационните филми е 5 лева за двама души.
От 19 ч. започва премиера на филма „Сейф” с Дж. Стейтън. Трагикомедията „Парад” е с начален час 20.45. Билетите са с цена от четири лева.
Филмите ще се прожектират в салона на бившето кино „Метропол” в сградата на Община Враца. Билети ще се продават в същия ден след 14 ч. пред залата.

Стачка поради липсата на елементарни условия за труд


Около 20 служители от Дирекция социално подпомагане - Враца, членуващи в КТ „Подкрепа”, ще се включат в националния протест на социалните работници като участват в едночасовата ефективна стачка на 18.05.2012г. Между 10.00 и 11.00 часа служителите ще преустановят работа, ще поставят протестни лентички и плакати с призив за достоен труд и достойно заплащане. Исканията им са изложени в писмо до изпълнителния директор на Агенцията за социално подпомагане и до министър Тотю Младенов. Действително има подписан колективен трудов договор, но проблемите на служителите излизат извън договарянето. Те включват липсата на елементарни условия на труд, по отношение на техника и технологии, битови и хигиенни удобства. Увеличаване на основната работна заплата, допълнително материално стимулиране, гарантирано изплащане на договорените средства за работно облекло, безплатни карти за градския транспорт, запазване на процента за продължителна работа са исканията, които служителите ще отстояват започвайки действия по Закона за уреждане на колективните трудови спорове. Протестиращите служители се надяват да срещнат разбиране и намерят подкрепа сред гражданите, които също са потърпевши от липсата на достъпна среда и подходящи условия за предлагане на социалната услуга, от медиите, които отдавна са запознати и обективно са отразявали лошите условия на труд и най-вече от институциите, от които зависи разрешаването на техните проблеми.


Десислава Димитрова
Председател на КТ „Подкрепа” – Враца

Измамите продължават


Вчера в 18.50ч. в РУ”Полиция”-Враца се е явила 70-годишна жена от гр.Враца, която съобщила, че към 13.30ч., на домашния й телефон се обадила жена, която се е представила за дъщеря й, която като плачейки е поискала пари под предлог, че е блъснала дете на пешеходна пътека, а парите трябват за подкуп на длъжностно лице. Възрастната жена следвала инструкции давани й по телефона от мъжки глас и оставила 1 000 лева под пейка в двора на детската градина на ул. „Вардар”, гр. Враца.

Обновиха детската ясла в с. Згориград


Основен ремонт бе направен на яслената група на филиала на ОДЗ “Детски свят” в с. Згориград. Поставена бе нова дограма, нов ламиниран паркет и бе пребоядисана занималнята, в която се обучават най-малките жители на селото. Общата стойност на ремонта е 8 846 лева. Заместник кметът на община Враца Красимир Богданов посети детското заведение, за да провери на място как е извършен ремонтът и прие благодарностите на екипа.
Яслената група във филиала в Згориград се посещава от 17 деца.


Даниела Хитова,
гл. експерт „Връзки с обществеността”
Снимка Община Враца

сряда, 16 май 2012 г.

Късчета старинна красота

За ценителите на изкуството и за всички, влюбени в столицата на банатските българи в България, на 21 май от 18,30 ч. в Ритуалната зала на Бърдарски геран ще бъде открита изложба на Петя Бобойчева. Десетте  платна представят пейзажи от селото и са рисувани по молба на Инициативния комитет за честванията на 125-годишнината му, за да бъдат подарък за чуждестранните гости по време на празниците, както и за крупните дарители,  които подкрепиха инициативата.
Бърдарски геранКартините ще могат да бъдат видени всеки ден до 24 май, а на 25 май ще поемат пътя си към залите на посолствата на европейските държави, уважили юбилея на Бърдарски геран, както и към селата на банатските българи в Сърбия и Румъния.
...
Петя БобойчеваПетя Бобойчева е родена на 27 май 1973 г. Талантът й е забелязан в основното училище от учителя по рисуване Иван Караджов. Именно той е човекът, който й дава кураж да кандидатства след 7 клас в художествено училище в Пловдив с профил „Грим и сценичен декор”. Единият месец, прекаран в уроци в красивия град на тепетата, е най-хубавото време за младата художничка, защото има възможността да се докосне до истинското изкуство и да научи много. За жалост не успява да издържи трите приемни изпити, тъй като по онова време в приема има квота – за Врачански окръг ще бъдат приети само две деца. Същото лято опитва да кандидатства във Враца, но срокът е вече изтекъл.
Така Петя завършва в Бяла Слатина като технолог на дамско и мъжко облекло. Рисува за удоволствие и все още опитва да види докъде стигат възможностите й. Има картини из цяла България, в частни домове, офиси, една от нейните картини стига дори до Италия.

Призванието й за грим и сценичен декор проличава все още в усета й да създава запомнящи се персонажи за карнавал. Модели са двете й дъщери и съпругът й, а резултатите могат да бъдат видяни на старите ленти от училищните карнавали в Бърдарски геран в миналото, а сега – всяка година на Фършанги.

Автор е на логото на първото издание на фестивала „Фършанги”, както и на редица пана и декорации за читалище "Съединение-1923" - с.Бърдарски геран

Враца е културна столица на България и Балканите


Враца вече е културна столица на Балканите. Поне до 22 май градът ще е център на вниманието за стотици актьори, режисьори, театрали и зрители, които участват или оценяват спектаклите на две паралелно протичащи прояви - 23-ото издание на Националния фестивал на малките театрални форми и 2-ия международен фестивал на Нова европейска театрална мрежа /NETA/. Директорът на врачанския театър Анастас Попдимитров приветства всички, дошли от цяла България и Балканите заради най-стария жив театрален форум в България.
Добре дошли на откриването на този уникален форум, чиято гордост не е само това, че той е единственият жив театрален форум от 1976 година насам. А че успя не само да оцелее, но и да формира във времето част от театралните фестивали не само у нас, но и на Балканите”.
Директорът на врачанския театър благодари на местната публика и на община Враца, затова че фестивалът винаги е бил един от приоритетите на града.
Две журита – българско и международно, ще работят през следващите 7 фестивални дни, за да определят носителите на отличията в категориите за мъжка и женска роля, за режисура и за най-музикален актьор. Председател на родната комисия е проф. Виолета Дечева, а на международните театрални експерти – Нора Макарова от Русия. 18 постановки, половината от които международни, ще си оспорват наградния фонд на фестивала.
Кметът на Враца инж. Николай Иванов, който е председател на организационния комитет, откри форума:
Изключително ми е приятно, че Враца отново е домакин на Националния фестивал на малките театрални форми и на фестивала на Нова европейска театрална мрежа – NETA. Това е символ на съхранената театрална традиция и на успехите на Драматично-куклен театър – Враца, който е истинската духовна емблема на града ни. Убеден съм, че успешното провеждане на тези два фестивала е доказателство за най-малко две неща:
Първо, че театърът е жив и жизненонеобходим за българските ценители на изкуството; и второ: за талантливите театрали няма провинциални сцени, а една истинска – творческата сцена.
Нека се отдадем на магията, наречена театър, нека оживее сцената - светлина и мисъл, слово и жест и да се насладим на света на изкуството – най-точната мяра за стойността на един народ. С удоволствие откривам 23-ото издание на националния фестивал на малките театрални форми и на второто издание на международния фестивал на Нова европейска театрална мрежа и пожелавам успех на творческите състави!
На добър час!”
С поздравителна телеграма поздравите си отправи и министърът на културата Вежди Рашидов. В документа на министър Рашидов се казва:
Пожелавам пълен успех на поредното издание на Националния фестивал на малките театрални форми. Изпитвам дълбоко удовлетворение от факта, че не просто продължаваме, а развиваме добрите традиции в българския театрален живот…
Камерните спектакли имат особено очарование, защото там диалогът, психологията и дебатът по екзистенциалните въпроси са пределно интензивни и искрени.
На добър час!”

Актьор от Враца представя моноспектакъл


Продуцентска къща Креди Арте представя

Ж И В А К

Авторски спектакъл на Димитър Живков
Режисьор Димитър Стефанов
Сценография и костюми Димитър Димитров
Музика Мартин Каров

Дебют на актьора от врачански произход
Димитър Живков като автор на пиеса, посветена на врачанския манталитет, чувството за хумор и светоглед.
Три разказа, проследяващи различни уникални човешки съдби, изиграни с патос и майсторство.
Една борба с отраженията на живота ни, които се превръщат в самия живот.
Спектакъл за това как споменът за корените и за истинските ни чувства може да ни възроди.
Димитър Живков
е роден на 19.11.1984 г във Враца. Завършва НАТФИЗ „Кр. Сарафов” в класа на проф. Атанас Атанасов. Работил е в театрите в Сливен и Стара Загора. От лятото на 2009 г. е актьор от трупата на Сатиричния театър. Роли на сцената на Сатиричния театър:
Втори асистент – „Олеле!” от Здрава Каменова, постановка Здрава Каменова и Георги Георгиев, 2009, Робер – „Air Tango” от Марк Камолети, постановка Атанас Атанасов,
Лекар - “Максималистът” от Станислав Стратиев, постановка Гаро Ашикян, 2011.
Играе още в „Правилата на играта” – Младежки театър „Н. Бинев”.
Снима се в киното, телевизията, дублира филми.

Премиера 29 май, 19 часа, Драматично – куклен театър - Враца - балетна зала

Губернаторът срещна изявени спортисти


Днес в Областна администрация – Враца се проведе ежегодната среща на  Областният управител с изявени спортисти и техните треньори. Срещата е по повод  17 май -  Деня на българския спорт .   Бяха наградени  с купи и грамоти 10 спортисти от Област Враца и техните треньори .
Г-жа Пепа Владимирова поздрави  спортистите за високите постижения, с които прославят не само Област Враца, а и страната ни. Приветствани бяха и  треньорите за приноса им в развитието на спорта, защото успехите на един спортист са успехи и на неговия треньор. Тя пожела на спортистите и треньорите здраве, сили,  висок спортен дух, упоритост, смели мечти и воля за реализирането им. Както и много нови успехи с които да радват всички.
Наградените спортисти и техните треньори са:

ОБЩИНА БЯЛА СЛАТИНА
Александър Пеловски – силов трибой
Спортен клуб по силов трибой и културизъм  „Чавдар“ - гр.Бяла Слатина
Треньор: Александър Кюрчев - Спортен клуб по силов трибой и културизъм  „Чавдар“ - гр.Бяла Слатина

Калина Петрова – волейбол
Волейболен клуб „Чавдар1932г.“ гр.Бяла Слатина
Треньор: Севина Кадриева - Волейболен клуб „Чавдар1932г.“ гр.Бяла Слатина

ОБЩИНА ВРАЦА
Велизар Емануилов -  таекуон-до
ТК ”Кум Рьонг” Враца
Треньор: Илия Цветков

Асен Асенов- кик-бокс
СК”Арис 2008” –Враца
Треньор:  Ангел Иванов

ОБЩИНА КОЗЛОДУЙ
Александър Цветанов - таекуон-до
СК”Джонг-Тонг” – гр. Козлодуй
Треньор: Цветан Симеонов – СК”Джонг-Тонг” – гр. Козлодуй

Теодора Енева - джудо
Джудо клуб”Олимпия”- гр. Козлодуй
 Треньор: Мария Енева - Джудо клуб”Олимпия”- гр. Козлодуй 

ОБЩИНА МЕЗДРА
Митко Ценов – лека атлетика
СК „Атлет” – гр.Мездра
Треньор: Йоло Николов - СК „Атлет” – гр. Мездра

ОБЩИНА МИЗИЯ
Петко Беляшки – лека атлетика
СК „Мизия“ – гр. Мизия
Треньор: Красимир Маринов - СК „Мизия“ – гр. Мизия

ОБЩИНА ОРЯХОВО
Христо Иванов  - бадминтон
СКБ”Оряхово 80”- гр.Оряхово
Треньор : Койчо Станев - СКБ”Оряхово 80”- гр.Оряхово 

ОБЩИНА РОМАН
Деница Методиева – лека атлетика
Спортен клуб по лека атлетика „Искър 2010” - гр.Роман
Треньор: Валери Иванов - Спортен клуб по лека атлетика „Искър 2010” - гр. Роман 

Eлма Глоговска

Юрист оглави постоянната комисия по регионална политика и местно самоуправелине в НСОРБ


Председателят на общинския съвет в Троян Минко Акимов е новият председател на постоянната комисия по регионална политика и местно самоуправление към НСОРБ. Той бе избран по време на първото заседание на комисията, чийто домакин е Враца. Акимов е юрист по професия. Негови заместници станаха Иван Евстатиев – кмет на община Стрелча и Нина Данколова – секретар на община Мездра. След избора на ръководство, комисията, в която участва и кметът на община Враца инж. Николай Иванов, продължи с обсъждането на пет теми, включени в дневния ред. Председателят на НСОРБ Гинка Чавдарова представи констатациите и препоръките на мониторинговия доклад „Местната и регионална демокрация в България” на Конгреса на местните и регионалин власти на Съвета на Европа от септември 2011 г. Комисията разгледа и концепцията на сдружението за нов закон за местното самоуправление. Колегите споделиха добри общински практики за делегиране на функциите на кмествата.

Даниела Хитова,
гл. експерт „Връзки с обществеността”
Cнимка Община Враца

Колони по пътя за София. може да го затворят

бТВ съобщи за тежка катастрофа между селата Лютидол и Новачене на главен път Е 79, която е станала преди малко .Сблъскали се ТИР и лека кола. Има пострадал мъж. Вече има образувани колони и е възможно пътят да бъде затворен за няколко часа.

Стартира нова кампания на КТ "Подкрепа"


На 17 май 2012 година в цялата страна стартира Информационна кампания „Учене на работното място”
Целите на организираната от КТ Подкрепа информационна кампания са насочени към подпомагане със съвети и консултации на лицата, желаещи да планират по-добре процеса на собственото си учене/обучение, и за да се идентифицират конкретни трудности, които хората в предприятията срещат, да се подготвят указания и предоставят консултации за тяхното преодоляване, а също и да се внесат предложения за промени на съответните нормативни документи.

Основните дейности, които ще се осъществят в рамките на кампанията са :
  • Провеждане на анкетно проучване :
  • На ръководители /Работодатели за идентифициране на опита и проблемите в обучението на персонала на работното място;
  • На работещите за изследване на нагласите към обучение във фирмата и на работното място.
  • Провеждане на работни срещи с ръководители, обучители, наставници, специалисти по Човешки ресурси и ще съберем добри практики;
  • Подготовка и разпространение на информационни материали с полезна информация за обучение на работоното място за работещи и за ръководители.
  • Подготовка и изпращане на електронен бюлетин с интересни факти и примери за обучение на работното място;
  • Провеждане на специални мероприятия и акции
  • Подготовка предложения за нормативни промени с цел въвеждане на ясни регламенти относно: Позицията „наставник”; Дейности като „стажуване”, „чиракуване” и „обучение на работното място”; Механизми за подпомагане на процеса на учене на работното място – вкл. по-ефективна организация, финансиране, регламентиране на задължения на работодателя

За стартиране на кампанията е избран 17 май – ден, който неофициално е обявен за „Ден на ученето на работа“ във Великобритания,
Идеята на англичаните и превръщането на обучението в интересно събитие, празник, забавление
Към инициативата „Ден на ученето на работа” във Великобритания всяка година се включват – предприятия, университети, обучаващи институции, социални партньори, мрежи, професионални асоциации и др.
В рамките на инициативата се предлагат най-различни възможности: безплатно електронно обучение, по най-различни теми – компютърни умения, лидерски умения, управленско развитие и др.; Достъп до учебни ръковдства и ресурси - като напр. „Шестте мислещи шапки” на Едуард де Боно; Аудио и видео уроци с лектори и инструктори за бизнес и управленски умения; Безплатен достъп за 1 месец до различни наръчници и полезни ръководства от електронната библютека на Open Unevsity; Креативни и интересни предложения заобучения на персонала, извън професионалната компетентност – като актьорско майсторство, пеене, йога, ораторско майсторство, техники за релаксация и др. Провеждане на съзтезания с въпроси и отговори и много награди и др.
Всяка година за „Деня на ученето на работното място” се определя тема за обучение в работния ден. Основната тема за 2012 година е „Обучение за растеж”

КТ „Подкрепа се присъедини към тази английска инициатива със собствени мероприятия .
На 17 май 2012 г. ще се организира кръгла маса в София, на която са поканени участници от МТСП, АЗ, МОМН, НАПОО, Община София, експерти от национално представителните организации на работниците и служителите, представители на работодателски организации, обучаващи институции. .
На 17 май в различни градове на страната представители на Национална мрежа Информационни бюра Достоен труд провеждат срещи и консултации. На оживени места във Бургас, Враца, Варна, Габрово, Кюстендил и Смолян ще се раздават дипляни „Пътеводител в ученето за работещи“ и „Пътеводител в ученето за ръководители“ , в които хората ще намерят ценни съвети как да организират процеса на поддържане и повишаване на квалификацията си – както собствената, така и на работещите в предприятието.
Във Враца на 17.05.2012 ще се организира акция в центъра на града. В импровизирана шатра, разположена на площадката до пощата експертите от Подкрепа ще раздават информационни материали и ще напрвят импровизирано проучване на нагласите на хората за обучение
За повече информация:
Ива Игнатова – мл. експерт „Обучение и квалификация”
Гр. Враца
Ул. Стоян Заимов № 1
Тел.: 0879 881548
0885 688 500

Предлагат инж. Бубев и проф. Танчев за почетни граждани на Враца


Инж. Воислав Бубев и проф. д-р Панайот Танчев са двамата врачани, които ще бъдат предложени на общинския съвет за почетни граждани на Враца. Това решение взе днес на свое заседание петнадесетчленната комисия за наградите на Враца, председателствана от кмета на общината инж. Николай Иванов. Двете кандидатури получиха подкрепата на повече от половината от гласовете на комисията.
Доц. д-р Йорданка Манкова и Театрална група „ТЕМП” получиха необходимата подкрепа от над 2/3 от гласовете на комисията и ще бъдат предложени на съветниците да получат „Наградата на Враца”.
Тържественото заседание, на което ще бъдат връчени наградите на Враца за тази година, ще се състои на 1 юни от 10 ч. в градската концертна зала.


Даниела Хитова,
гл. експерт „Връзки с обществеността”

Иззеха незаконни оръжия

Вчера служители на сектор „БОП” Враца при ГДБОП – МВР, проведохав град Оряхово специализирана операция по линия “Контратероризъм”. При претърсване в частен дом / къща/ в град Оряхово, собственост и обитаван от П.Л./41г./, бяха намерени и иззети- двуцевна ловна пушка 16 кал., без идентификационни номера , 10 боеприпаса 16 калибър. По случая е образувано дознание за престъпление по чл.339, ал.1 от НК.
В село Нивянин е извършени претърсване в къщата на Б.Ц./70г./, осъждан за незаконно притежание на оръжие. В стопанска постройка бяха намерени и иззети малокалибрена пушка за стрелба с патрони 22 калибър и 2 патрона, газов пистолет пригоден за стрелба с бойни патрони и 10 патрона, въздушна пушка и газов пистолет с неустановена марка и модел. Образувано е дознание.

вторник, 15 май 2012 г.

Започва Националният фестивал на малките театрални



23-ото издание на Националния фестивал на малките театрални форми във Враца се открива днес – 16 май от. 18 постановки, 8 от които международни, си оспорват наградите и награден фонд от 6 000 лева. За втора поредна година в официалната програма са включени постановки от чужбина, а гостуването им се реализира благодарение на Нова европейска театрална асоциация /НЕТА/.
Фестивалът е финансиран от Министерство на културата, Община Враца, с любезното съдейдствие на: „Пристанищен комплекс – Лом” – ЕАД, „Фериботен комплекс – Оряхово” АД, „Екопроект” ООД, „Лалов & Вачев” ЕООД и „Банка ДСК” и собствени приходи на ДКТ – Враца.

В първия ден от фестивала са включени три представления:

ДРАМАТИЧНО-КУКЛЕН ТЕАТЪР – ВРАЦА ПРЕДСТАВЯ
на 16 май /сряда/ от 17.30 до 19.30 часа на камерна сцена
КАВКАЗКИЯТ ТЕБЕШИРЕН КРЪГ” от Бертолд Брехт
превод Константин Илиев
постановка Венцислав Асенов
сценография и костюми Маноела Дойчинова
Участват: Анатоли Бенкин, Борислав Сарафанов, Огнян Симеонов, Калин Костадинов, Петър Горанов, Явор Зехиров, Жана Рашева, Ина Георгиева, Росица Огнянова, Цветана Велинова, Юлия Колова, Янна Генчева.

ТЕАТРАЛНА РАБОТИЛНИЦА „СФУМАТО” ПРЕДСТАВЯ:
на 16 май /сряда/ от 20 до 21.15 часа на голяма сцена
ЗАВРЪЩАНЕ ВЪВ ВИТЕНБЕРГ” от Георги Тенев и Иван Добчев по Уилям Шекспир
режисьор Иван Добчев
сценография и костюми Даниела Олег Ляхова
С участието на: Пенко Господинов, Явор Бахаров, Антонио Димитриевски, Йордан Биков, Христо Петков, Малин Кръстев, Елена Димитрова.

ДРАМАТИЧЕН ТЕАТЪР – СКОПИЕ, МАКЕДОНИЯ В КОПРОДУКЦИЯ СЪС СТОКХОЛМ, ШВЕЦИЯ ПРЕДСТАВЯ
на 16 май /СРЯДА/ от 21.15 часа ДО 22.15 в балетна зала
ЗАЩИТАТА НА СОКРАТ” от Платон
постановка Дритеро Касапи и Дино Мустафич
музика Самир Дурдути
Участват: Бейруш Миаку, Бесфорт Идризи, Ибрахим Хемаили