Бисквитки

петък, 29 юни 2012 г.

Археологическото лято започна на Петровден


          Църковния празник Петровден бе избран от археолозите във Враца за начало на новия сезон на проучвания, в който ще продължат разкопките, разкрили базиликална църква в местността „Градище” край прохода „Вратцата”. Храмът е датиран от 6 век и е с размери 18.6 метра на 6 метра. Тази година ще е третата на проучвания на това място. „Ще работим в две посоки – западно и северно от храма. Очакваме да открием нови сгради, каквито навремето е имало в непосредствена близост до църквите. Най-важното място обаче е проучването на абсидата на средновековния храм, с колегата Александра Петрова очакваме там да открием ранно тракийско светилище” – каза археологът Нарцис Торбов.
Пред зам.-кмета Красимир Богданов и главния архитект на Община Враца Данаил Дилков археолозите споделиха идеята си храмът да бъде възстановен. Това може да стане с кандидатстване с проект по програма с европейско финансиране. Обектът спешно се нуждае и от консервация и реставрация.  И двете идеи ще залегнат в  архитектурен проект за възстановяване на базиликата. За разкопките в местносттите „Градището” край Враца и „Валога” край Оходен Общината е заделила 25 000 лева.
Cнимкa: Община Враца

Отстранена е аварията във водоподаването на Тишевица, Горно Пещене и Вировско


 Три бяха основните теми, обсъдени днес на традиционния Ден на кмета. Кметовете от населените места от община Враца разискваха състоянието и охраната на водоемите, проблеми, свързани с електроснабдяването и мерките, които са взети по опазването на земеделската продукция от кражби и пожари.
От кметовете на Тишевица, Горно Пещене и Вировско бе поставен и въпросът за продължаващия вече почти седмица воден режим, причинен от авария по водопровода. Кметът на общината инж. Николай Иванов изрази готовност, при необходимост, трите села да се снабдяват с минерална вода. До такова решение обаче не се стигна. Управителят на „В и К” инж. Ангел Престойски, в разговор с кмета на Враца увери, че авариите вече са отстранени и водоподаването е възстановено.
Кметовете заявиха също, че не навсякъде е направена профилактика на електропреносната мрежа. Представителят на „ЧЕЗ” Румен Тодоров каза, че на някои места профилактиката вече е извършена, а за другите ще бъде изготвен график и до два месеца клоните по трасето ще бъдат изрязани.
На срещата стана ясно, че на водоемите в региона са поставени табели, които да предупреждават те да не бъдат използвани за къпане.
В почти всички села има създадени доброволчески групи, които да се събират при гасене на пожари. Кметовете обаче бяха единодушни, че те съществуват само на хартия и на тези хора не може да се разчита, когато се наложи. Взето бе решение да се търси финансиране на доброволческите групи, което би мотивирало хората. Заплащането ще е само за периода, в който те реално участват в гасенето на пожарите. Има законова възможност това да става чрез междуведомствената комисия по бедствия и аварии към МС. От същата комисия могат да се поиска и еднократна помощ за оборудването на бригадите и закупуването на облекло за тях.
Опазването на селскотопанската продукция от пожари е изцяло в ръцете на арендаторите, единодушни бяха кметовете.

                                                                                               Даниела Хитова,
                                                                  гл. експерт „Връзки с обществеността”
                                                                 

Днес стартира турнира Римекс къп

 Днес от 18,30ч. се дава старт на организирания от Римекс ООД футболен турнир на малки вратички „Римекс къп”.
В него ще вземат участие 8 отбора, които ще играят в две групи на принципа „Всеки срещу всеки”. Турнирът ще се проведе от 29 юни до 1 юли на изкуствения терен в СОУ „В. Кънчов” – Враца.
На 1 юли ще се играе финалната среща за определяне на победителя.
В надпреварата участват следните отбори: М&М – Медковец; ВМРО; Пилчев; Партизан; Римекс ТВ; Леденика; Авангард бойс и Игрийз махала.
В турнира, на аматьорски принцип, ще вземат участие известни врачански футболисти от близкото и по-далечното минало, юноши на врачанските футболни състави, както и ентусиасти.

Срещите ще се проведат по следния график:

·        29.06.2012г. от 18.30ч. до 20.30ч.
·        30.06.2012г. от 09.00ч. до 11.00ч.
·        30.06.2012г. от 18.30ч. до 20.30ч.
·        01.07.2012г. от 18.30ч. до 20.30ч.

Каним всички любители на футбола на „Римекс къп”
Очакваме ви!

четвъртък, 28 юни 2012 г.

Преследване

На 28.06.12г., в 02:30 ч. в с.Манастирище, полицейски патрул подал звуков и светлинен сигнал от служебен автомобил, с цел спиране и проверка на лек автомобил „Фиат Типо”. Водачът не изпълнил полицейската разпоредба и ускорил движението си и продължил в посока с.Бързина. Полицейският патрул предприел преследване и край село Ботево открил автомобила блъснат в крайпътно дърво, а водача напуснал мястото на катастрофата. Установено е, че автомобила е управляван от С.Б./27г./ с.Борован, който се укрива от органите на МВР. В колата са пътували още три лица от село Борован.

Ментета


На 27.06.12г., служители на ОД МВР Враца извършиха специализирана проверка за нерегламентирано производство на запазени търговски марки, без разрешението на притежателите на марката. В село Паволче е разкрит нелегален шивашки цех. В помещенията му имало шивашки машини и преса за щамповане, както и две лица, които извършвали шивашка дейност. Открити са 225 тениски и 15 къси панталони с щамповани на тях защитените търговски марки – „АДИДАС”, „ТОМ ТЕЙЛЪР”, „ПЕПЕ ДЖИНС” и „ЛИВАЙС”. По случая е образувано досъдебно производство срещу лицето В.Д./42г./ от гр.Враца, за престъпление по чл.172б от НК. В хода на процесуално-следствените действия е установено, че шивашкия цех е част от софийско дружеството, което стопанисва търговски обект – магазин в складова база „Илиянци”.


вторник, 26 юни 2012 г.

Kанабис


На 26 юни служители на сектор БОП- Враца към ГД БОП- МВР, проведоха СПП по линия “Наркотици”. Извършено е претърсване в къща и прилежащ към нея двор в с.Софрониево,  собственост  на М.И./75г./ /криминално проявен и осъждан за  притежание на огнестрелни оръжия и боеприпаси без  разрешение/. В имота са открити 41 засадени растения с височина от 80см. до 250см., от които е иззета около 11 кг.  зелена листна маса, която при направения полеви наркотест реагира на канабис. В хода на следствените действия са намерени и иззети следните оръжия и боеприпаси: ръчна учебна граната, боен пистолет, 69 патрона от различен калибър за различни видове огнестрелно оръжие.  По случая е образувано дознание за извършено престъпление по чл.354 в и 339, ал. 1 от НК.
 При проверка в къщата на С.И./22г./ в с.Селановци, служители на РУП-Оряхово, намериха и иззеха 11 растения, които при направения полеви наркотест реагират на канабис. Образувано  е дознание.

Мълния причини пожар


На 26.06.12г., в 05:10ч.  в РУП-Б.Слатина е получено съобщение за възникнал пожар в с.Борован. От извършения оглед е установено, че пожар е възникнал в частен дом.  Изгоряла е  цялата покривна конструкция около 100 кв.м и тавана от гредоред.  Под отломките е открит обгорен трупа  на 63-годишна жена, живуща на същия адрес. Пожарът е потушен от служители на  РСПБЗН-Б.Слатина
Причината за възникване на пожара  -мълния.

Kиноафиш


Pазкрити престъпления


След издирвателни мероприятия, служители  на РУП-Враца разкриха и задържаха лицето В.Т./49г./ от гр.Враца,  което на 13.06.2012г., от къща в гр. Враца извършило кражба на: ръчна количка, две боксирни телени въжета за камион с дължина общо 10м., сфера с главина,теглич за камион,  спирачен барабан, 2 тръби за скеле, казан от пералня. Лицето, което е криминално проявено за измама и шофиране след употреба на алкохол, е задържано за срок от 24 часа.
След ОИМ за кражба на мобилен телефон, извършена на  18.06.2012 год., в салон на административна сграда в гр. Враца, е установено, че извършител е лицето М.Н./17г./ от гр. Враца.
След издирвателни мероприятия  за кражба на: 1500 лева, телевизор, пералня, компютърна конфигурация, вентилатор и други ел. уреди от къща в село Търнава е установено, че извършител е лицето  С.С./36г./ от гр.Ловеч.
 На 25.06.12г., в 18.20ч. в РУП-Б.Слатина е получено съобщение  от тел.112,  че лице лежи в безпомощно състояние на тротоара на ул.”Д.Благоев”. Установено е, че  на 55-годишен мъж му е бил нанесен побой.  Пострадалият е откаран в болница,където са установени нараняванията- фрактури на горни и долни крайници.   След ОИМ, служители на РУП-Бяла Слатина са установили, че побоя е нанесен от лицата: И.А./40г./ и К.М./37г./ от гр.Б.Слатина.

понеделник, 25 юни 2012 г.

Проведена е анкета в Център за административно обслужване на Община Враца

            С цел проучване мнението на гражданите за работата на Центъра за административно обслужване през май 2012 г. се проведе анкетно допитване, в което участваха 222 души. Преобладаваща част от тях (87%) са физически лица, към 9-10% са бизнес потребители. Обхванати са всички възрастови групи, като най-голям е относителният дял на  31-50 годишните (40% от анкетираните). Значителна част (37%) от участниците в допитването са с висше образование, общо 50% са със средно, средно специално или полувисше образование.
Голяма част от анкетираните (86%) са доволни от качеството на административното обслужване: 57% го оценяват като много добро, 29% - най-често като добро. Критично са настроени 14% от участниците в допитването – 9% смятат, че има известни проблеми, а 5% преценяват проблемите като сериозни. Прави впечатление, че от  потребителите на административни услуги, който са на възраст над 40 години, са единици тези, които са изразили някаква степен на недоволство, те са дали най-висока оценка на качеството на услугите. Най-критични са потребителите на услуги, които са до 30 години - 10% от тях са отбелязали, че са имали сериозни проблеми при получаването на административни услуги.  Анкетираните граждани със средно образование са по-доволни от качеството на административното обслужване от гражданите с висше и полувисше образование.  Повече от 95% от бизнес потребителите оценяват качеството на административното обслужване като много добро и най-често добро. Относителния дял на неудовлетворените е нисък, показва като цяло, че гражданите на Враца са доволни от качеството на административните услуги.
Най-висока оценка анкетираните са дали на отношението на служителите в администрацията към гражданите. Общо 94% го оценяват положително, като 68% са го преценили като любезно и отзивчиво, а 26% - по-скоро като добро. Недоволните граждани са значително по-малко – 4% са отбелязали, че отношението към гражданите е по-скоро неуважително, а 2% - че е грубо и неуважително.  Най-доволни от отношението на служителите в администрацията към гражданите са потребителите на административни услуги със средно образование, следвани от бизнес потребителите и гражданите до 40 години, а гражданите от 41 до 50 години нямат никави оплаквания.
Сравнително висока е и оценката по отношение компетентността на служителите – 73% смятат, че нивото на компетентност е много добро, това ниво се оценява като средно от 24% от анкетираните, а 3% дават незадоволителна оценка. Най-висока оценка са дали гражданите над 40 годишна възраст ( над 73%) и тези със средно образование - 77,78%. 71,43% от бизнес потребителите оценяват нивото на компетентност на служителите като много добро, а  28,57% като средно.
            За да разберем по-конкретно какви биха били причините за неудовлетвореност от служителите, зададохме уточняващи въпроси. От отговорите им разбираме, че 16% не получават в достатъчна степен помощ при попълването и подаването на документи, а 9% имат проблеми при получаване от администрацията на необходимата им информация за нейната работа. Най-доволни от помощта на служителите при попълването и подаването на документи са бизнес потребителите -71,43% и гражданите над 50 години. Най-критични по отношение помощта на служителите  при попълване на документи са потребителите над 60 години (21%). Като сериозен проблем при получаването на необходимата информация имат анкетираните до 40 години (15%).
            Значителна част – 30%  искат лично да се информират за администрацията, 27% предпочитат информационни материали (брошури, листовки), 23% разчитат на Интернет, 13% - на медиите и най-малко – 8% - на справки по телефона. Все още преобладава традиционното ползване на административни услуги – 94% от анкетираните са подали заявлението на място с писмена молба и 97% са получили съответната услуга чрез  Центъра за административно обслужване. Единици са тези, които за целта са ползвали Интернет или друг начин. Желаната административна услуга е извършена в болшинството случаи (95,5%) в рамките на законовия срок; 4,5% твърдят, че е имало съответно забавяне.
            В проучването е дадена възможност в свободна форма анкетираните да изразят какво им допада в работата на  Центъра за административно обслужване. Най-голяма част (63% от отговорилите) отбелязват любезното и коректно отношение, по-конкретно начина на посрещане на гражданите, проявената учтивост и загриженост към техните проблеми. На второ място е удовлетвореността от новото работно време на Центъра, за 17% от отговорилите на въпроса въведеното плаващо работно време е фактора, който одобряват в най-голяма степен. Следват бързото обслужване (10% от отговорите) и компетентността на служителите  (10% от отговорите).
            Препоръките за работата на Центъра за административно обслужване са свързани най-вече със:
o          скъсяване на сроковете за осъществяване на услугите;
o          повишаване на компетентността на служителите, за да не допускат технически грешки; отправя се препоръка касовите ордери да се пишат от съответния служител; обслужващите служители да се информират повече, за да не се губи пряката връзка с отделите.
            Изразено е желанието да се обръща по-голямо внимание на лицата с увреждане и техните семейства, също – да работят повече млади хора. Отправя се препоръка работещите в Центъра да се „справят с пушенето”. Има и съвети да се осъществяват съвместни услуги с областната администрация /без да се конкретизира какви точно услуги/, също така – да се стимулира взаимозаменяемостта, за да се намалят опашките.
Изводи:
1.         Констатирана е висока степен на удовлетвореност от качеството на предоставяните административни услуги и отношението на служителите към гражданите.
2.         Високо е оценена и компетентността на служителите в Центъра за административно обслужване.
3.         Над 95 % от анкетираните са изразили и задоволство от сроковете за изпълнение на услугите,като са отбелязали,че това се случва в законовия срок.
4.         Независимо от добрите резултати от проучването е необходим задълбочен анализ на отговорите, посочващи неудоволетвореност и направените препоръки към работата на Центъра за административно обслужване.
5.         Получената обратна информация носи безспорни ползи за ръководството на Община Враца в стремежът му да  работи за непрекъснато подобряване качеството на административното обслужване и повишаване удовлетвореността на гражданите. Анализът на резултатите от настоящото проучване логично ще  доведе и до набелязване на адекватни мерки, които ще направят услугите,предоставяни от Община Враца още по-качествени, по-бързи и по-търсени от гражданите.
6.         Наложителна е и допълнителна работа по формата и съдържанието на анкетната карта с цел въпросите включени в нея да дават възможност за получаване на по – изчерпателна обратна информация.

ПРОБЛЕМИ С ОСВИДЕТЕЛСТВАНЕТО НА ПАЦИЕНТИ ОТ ТЕЛК ОБСЪДИХА НА СРЕЩА В РЗОК


Процедурата по освидетелстване и преосвидетелстване на пациенти от ТЕЛК беше дискутирана на работна среща в РЗОК-Враца в петък. На нея присъстваха директора на Регионална здравна инспекция /РЗИ/, председателя на РК на БЛС, общопрактикуващи лекари, специалисти и представители на ТЕЛК-Враца. Срещата беше инициирана от здравната каса след като зачестиха оплакванията от страна на пациенти, че изпълнители на специализирана извънболнична медицинска помощ отказват да им извършват медицински изследвания и дейности на база издаден „Талон за медицинска експертиза” (бл.МЗ-НЗОК №6). Съгласно нормативните уредби РЗИ следи за изпълнението на наредбата за Медицинската експертиза на работоспособността, а НЗОК заплаща за дейностите, осъществявани от лечебните заведения.
Представители на специализираната извънболнична помощ са на мнение, че не може с Талон за медицинска екпертиза бл.№6, чиято цена, заплащана от РЗОК е 5 лв., да извършват високоспециализирани дейности и изследвания като ехокардиография и скенер, които най-често се посочват в писмото от ТЕЛК.
От своя страна лекарите от ТЕЛК се обърнаха с молба към личните лекари и специалистите да прецизират диагнозите, с които изпращат болните за освидетелстване от ТЕЛК, за да не се изискват допълнителни скъпоструващи изследвания. Протоколът, който се изготвя за ТЕЛК трябва да съдържа заболявания, които наистина водят до трайна нетрудоспособност и да са съпътствани със съответните изследвания.
Участниците в срещата се обединиха около идеята лекарите от ТЕЛК да изготвят единни правила във връзка с освидетелстването на пациенти на областно ниво.
С цел разрешаване на възникналите проблеми участниците в срещата излязоха с предложения в проектозакона за Националния рамков договор за 2013 г. РЗОК да внесе предложения за следващата година цената на Талона за медицинска експертиза, заплащана от НЗОК да се увеличи.
Направленията за ТЕЛК да са извън общият брой направления за консултация и стойност на медико-диагностичните изследвания, с които разполагат лекарите за тримесечие.
Сред другите предложения е да отпадне възможността пациентът сам да иска освидетелстване от ТЕЛК, а това да става само по преценка на лекуващия го лекар.

Кметът връчи грамоти на шампионите по водна топка


Кметът на Враца инж. Николай Иванов днес връчи грамоти на шампионите от държавното първенство по водна топка при девойките старша възраст – клубът по водна топка „Ботев” – Враца. В залата на общината момичетата пристигнаха с треньора си Найден Найденов и с председателя на клуба Венцислав Николов. На церемонията присъства и зам.-кметът Красимир Богданов. „Поздравявам с постигнатия успех и вас, и треньора ви, и ви желая нови отличия” – каза в приветствието си към спортистите инж. Николай Иванов.

Даниела Хитова,
гл. експерт „Връзки с обществеността”

Алкохол

На 25.06.2012г., в 01.40ч. до разклона на с.Чирен е спрян за проверка мотопед Пиаджо, управляван от 42-годишен мъж от с. Оходен. Пробата за алкохол на водача е положителна- 1,80 промила. По случая в РУП -Враца е образувано бързо производство.
На 24.06.2012г., в 05.26ч. в РУП Мездра е получено съобщение за ПТП в с.Типченица. Установено е, че лек автомобил ”Опел Рекорд”, управляван от Ц.К./40г./ от същото село, блъснал паркиран на тротоара лек автомобил ”Форд Ескорт”. Пробата за алкохол на водача е положителна- 1,53 промила.


неделя, 24 юни 2012 г.

Зад кулисите на Драматично-куклен театър – Враца


Управителят на ВиК – Враца Ангел Престойски продължи традицията да показва на най-добрите си служители заглавията от репертоара на Драматично-кукления тетър във Враца. В сряда 30 човека от водоснабдителното дружество ще гледат най-новата продукция на ДКТ – Враца – „Кавказкият тебеширен кръг” от Бертолт Брехт. Постановката започва на 27 юни от 19 часа и ще бъде показана в камерна зала. ВиК е една от малкото местни фирми, които подкрепиха програмата на Националния фестивал на малките театрални форми, купувайки билети за своите служители.
Уважаваният юрист Гошо Пешковски пък плати билетите на възпитаници на Центъра за интерграция и социална рехабилитация от Враца, който в сряда също ще гледат „Кавказкият тебеширен кръг”. Жестът на г-н Пешковски е поредният, който се прави през този сезон от хората с финансови възможности и който е адресиран към децата в неравностойно положение от града.

ДОБРА СТРЕЛБА НА ВРАЧАНСКИТЕ ПОЛИЦАИ


В края на седмицата в гр. Смолян се проведе Републиканско първенство по стрелба с пистолет за служители на МВР. Състезанието бе организирано от Спортната асоциация на МВР и домакините от Областната дирекция на МВР Смолян.
На огневия рубеж 25 отбора от цялата страна спориха за отборната и индивидуалните титли за 2012 година.
Отборът на Спортен клуб „Спартак” от Враца се класира на призовото шесто място в крайното отборно класиране, като победители са полицаите от Габрово. При мъжете врачани са втори след Габрово и пред Академията на МВР.
Йордан Ценов и Катя Василева достигнаха до престрелка / допълнително упражнение /, но за съжаление не успяха да влезнат в шестицата.
Врачанския отбор бе в състав Ивайло Флоров, Николай Милушев, Йордан Ценов, Десислава Иванова и Катя Василева. Ръководител на отбора Дамян Петров. Отборите бяха наградени с купи и грамоти.

Стартира V-ят Симпозиум по скулптура „Мездра’2012”

Шестима творци на съвременно българско монументално изкуство участват в V-я Симпозиум по скулптура „Мездра’2012”, домакин на който в продължение на едни месец (от 11 юни до 11 юли) е градът край крепостта „Калето”. Доайени сред тях са 69-годишният Теодоси Антонов от Монтана и 67-годишният Наско Настев от Стара Загора, а най-млади – 28-годишният Теодор Дъскотлиев от Полски Тръмбеш и 33-годишният столичанин Радослав Мъглов. Останалите двама участници са плевенчанинът Красимир Яков (57 г.) и роденият в Троян Боян Пенчев (42 г.).
Както и в предишните издания на биеналето, майсторите на чука, длетото и флексата творят на свободна тематика. Въпреки непоносимия летен пек, от сутрин до мрак те извайват от бял врачански камък своите екстериорни композиции: Антонов – оригиналната реплика на древногръцкия мит за Икар „Летящият човек”, Настев – 3-метровата декоративна колона „Движение”, Яков – „Време”, Пенчев - „Пейзаж”, Мъглов - „Мисли” и Дъскотлиев – „Пъзел”. Трима от авторите – Теодоси, Наско и Теодор, участват в скулптурния пленер за втори път.
Съгласно регламента, създадените по време на симпозиума художествени произведения ще останат собственост на града. Те ще бъдат ситуирани в зелените площи на пешеходната алея  на ул. „Александър Стамболийски”, в пространството между кръстовището над пазара и бъдещата многофункционална спортна зала. Така ще продължи естетизацията на градската среда и изграждането на Галерия на открито от каменни пластики.
В досегашните пет биеналета (2004 – 2012 г.) се включиха 26-ма автори от различни поколения,  в т. ч. двама чужденци: испанка и румънец. Те сътвориха общо 31 творби, които са експонирани по протежение на парковата зона на централния бул. „Стамболийски”.
Организатор на симпозиума е Община Мездра със съдействието на двете водещи местни предприятия за обработка на скално-облицовъчни материали – „Хемус – М” и „Йотов стоун”, предоставили безвъзмездно каменните блокове и терена за изработване на монументалните творби.
Мирослав Гетов – Община Мездра        

Eнергетиците от АЕЦ “Козлодуй” отбелязаха своя професионален празник


Ha 23 юни енергетиците от АЕЦ “Козлодуй” отбелязаха своя професионален празник – Деня на енергетика. Министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев връчи наградата “Енергетик на годината” на Андрей Красночаров – главен механик “Изпълнение на ремонта” в централата. Отличието се присъжда ежегодно от Българската браншова камара на енергетиците и изразява признанието на професионалната общност към изявени специалисти за активната им работа и постигнати високи резултати. И тази година бе спазена традицията носителят на приза да засади дръвче в алеята на АЕЦ като символ на ангажимента на атомната централа към опазването на околната среда.
За да поздравят работещите в най-голямото електропроизводствено предприятие у нас, на празника в Козлодуй пристигнаха Марина Армутлиева – председател на Съвета на директорите (СД) на “АЕЦ Козлодуй” ЕАД, Владимир Уручев – депутат в Европейския парламент и член на СД, проф. Иван Илчев – ректор на Софийски университет “Св. Климент Охридски”, представители на Агенцията по ядрено регулиране, на Българската академия на науката, на местната власт, на партньорски организации и др.
За шести пореден път през 2012 г. екипът на атомната централа чрез гласуване в електронна анкета даде своите предпочитания за “Най-добър” в различни професионални направления: “Безопасност, Сигурност, Качество”, “Реакторно оборудване”, “Турбинно оборудване”, “Електрооборудване”, “Системи за контрол и управление”, “Най-добър оператор на реактор”, “Най-добър физик”, “Най-добър химик” и “Най-добър икономист, търговец, финансист”. Заслужилите званието получиха почетни отличия и грамоти от изпълнителния директор на “АЕЦ Козлодуй” ЕАД Валентин Николов и от Владимир Уручев. Специалната награда за цялостен принос получи Митко Янков – директор “Безопасност и качество”.
В празничния ден АЕЦ “Козлодуй” посрещна деца на служители от системата на енергетиката, загинали при трудови злополуки. Малките гости с интерес разгледаха съоръжения на площадката на атомната електроцентрала. За спомен от посещението те получиха сувенири и информационни издания за работата на АЕЦ.
В пъстрата мозайка от събития в Деня на енергетика се включиха и много жители на града и региона. Най-малките бяха зарадвани със забавления, предложени от “Жар театър”, и с изпълнения на Детска формация за спортни танци “Харизма” – гр. Враца. За децата бе предвидено и куклено представление по мотиви от “Аладин и вълшебната лампа” в Зрителната зала на Дома на енергетика.
В поредица от състезания енергетиците от АЕЦ “Козлодуй” демонстрираха своите умения в спортовете мини-футбол, шахмат, стрелба с въздушна пушка на 10 м, тенис на маса и плуване свободен стил. По-късно вечерта гражданите и гостите на Козлодуй се потопиха в празничната атмосфера, която създадоха с изпълненията си Кирил Маричков, ансамбъл “Българе” и “Тримата тенори”.
По повод Деня на енергетика Театралният състав при Дома на енергетика към АЕЦ “Козлодуй” ще представи на софийска сцена пиесата “Лудият играч на голф” от Уди Алън. Постановката, чийто режисьор е Бойко Илиев, може да бъде видяна при свободен вход в понеделник – 25 юни, от 19.00 часа в театър “Българска армия”.