Бисквитки

петък, 13 юли 2012 г.

Наркотици


На 12.07.2012г.,  за времето от 15.00ч. до 21.00ч., служители на Сектор „БОП „ - Враца  при ГДБОП- МВР,  проведоха СПП по линия „ Наркотици”. В близост/до оградата/ на бившата Професионална гимназия по текстил, в момент на  разпространение на наркотични вещества е  задържано лицето Л.К./24г./ от гр. Враца, криминално проявен за извършено престъпление по чл. 129 от НК . При извършения обиск, в лицето са намерени  4 полиетиленови  топчета   суха листна маса , която при извършения полеви наркотест реагира на канабис . При претърсване на жилището му, служителите са открили 34 полиетиленови  суха листна маса , която при направения полеви наркотест реагира на канабис , електронна везна,   10 грама насипна зелена суха листна маса , която също реагира на канабис .  При претърсване в   къща в с. Ботуня, обитаван от Л.К., са открити около 500 гр. суха листна листна маса, която при направения полеви наркотест реагира на канабис, както и около 4 грама бяло прахообразно вещество реагиращо, при направения полеви наркотест, на хероин.  Лицето е задържано за срок от 24 часа.  По случая е образувано дознание за  извършено престъпление по чл. 354а , ал. 1 от НК .        

Младежите на Бърдарски геран с нови идеи

Читалището се оказа тясно за изключително активните млади хора на Бърдарски геран. За радост на всички жители на селото, младежите от танцов състав "Палкенче" и техни приятели, които обичат спорта, решиха да възстановят  волейболното игрище в двора на затвореното от години училище.
Ициативният комитет към Кметството се включва в кампанията като ще подсигури нова волейболна мрежа, топки и боя за очертаване на игрището, както и материали за пейките. Работниците към Кметството ще помогнат с труд както за възстановяване на пейките, така и за операциите, изискващи косачка и храсторез.
Ето текста на обявата, която приканва доброволци да се включат:
"Здравейте, приятели!

С огромен ентусиазъм ви съобщаваме, че се зароди идея и ни се предоставя възможност за възстановяване на волейболното игрище в училищния двор, както и на част от пейките!!!
Единственото усилие, което се изисква да положим, е да почистим от тревите и натрупаните отново боклуци и съответно да се научим да ценим и пазим това, което имаме :)

Така че: НАБИРАМЕ ДОБРОВОЛЦИ!

Нека заедно върнем живота и детските гласове в така пустото от години училище и създадем един приятен кът за игри!

Молим желаещите да се свържат с Катерина Велчева или Райна Гюрова (секретар и библиотекар в Читалището), за да можем възможно най-скоро да се организираме и осъществим още един доброволен проект с общи усилия!

Плануваната дата за почистване е 21.07.2012, а часът е 8,30 заради горещините! Очакваме ви!"

Очаквайте репортаж от мястото на събитието, а откриването на площадката ще е същия ден. Така поне обещават ентусиазираните млади хора.

четвъртък, 12 юли 2012 г.

Започна Балканската среща на ЕДЕН дестинациите


         Враца посрещна представители на Румъния, Гърция, Турция, Хърватска, Сърбия и Македония, които участват в тридневната балканска среща на туристическите дестинации ЕДЕН. За откриването на срещата пристигна зам.-министърът на икономиката, енергетиката и туризма Иво Маринов. „За нас е много важно споделянето на добрия опит, както на ниво балкански страни, така също и между градовете в България. Целта е създаването на партньорски мрежи и на национално, и на регионално ниво, и на общи туристически продукти на балкански дестинации. Враца е един успешен избор за един такъв форум” – каза при откриването министър Маринов. „Благодаря за високата оценка. Вярвам, че всички тук сме водени от едно желание – да направим своите общини, селища и райони по-привлекателни за туризъм. Нека нашето партньорство и декларацията за сътрудничество, която предстои да подпишем, отразяват искрената ни воля за това. Желая на всички успешна работа в следващите дни и много приятни и незабравими мигове в град Враца” – обърна се към гостите кметът на Враца инж. Николай Иванов. Сред официалните гости на откриването на балканската среща бяха също зам.-областният управител Валентин Литов и зам.-кметът на Враца Красимир Богданов.
Cнимкa: Община Враца

„Градището” е сред първите места, където се е разпространило християнството


          Четвърти скелет на дете бе открит днес при проучването на ранно византийската църква в местността „Градището” край прохода „Вратцата”. Той е с приблизителна дължина 1.20 м и също е разположен в района на абсидата на храма, където преди два дни бяха открити други два детски скелета. Датировката и за новооткрития скелет е 4 – 5 в. сл. Р. Хр. и също е погребан, според християнската традиция.  „С разкриването на този древен некропол доказваме, че местността „Градището” е едно от местата, къде най-рано в Източната римска империя се е разпространило христистиянството. Откритите три детски скелета в района на абсидата говорят ясно, че този, който в 6 век е направил църквата, е избрал мястото не случайно” – коментира находката доц. д-р Нарцис Торбов от врачанския Регионален исторически музей.

                                                                                              Даниела Хитова,
                                                                  гл. експерт „Връзки с обществеността”
                                                                 

С Ъ О Б Щ Е Н И Е


Уважаеми потребители,
поради отстраняване на възникналa авария днес 12.07.2012г. водоснабдяването ще бъде спряно oт 10:00 часа до 12 : 00ч. в района на жк. „Дъбника”, жк. „Сениче“, кв. „Колата“ и кв. „Нефела“ гр. Враца.

За информация:
Диспечери - 0889316774 и безплатен телефон на потребителя (избира се само от мрежата на БТК)- 080019229

Посрещнахме гости от Република Албания


Зам.-кметът на Община Враца Красимир Богданов се срещна с делегация от Република Албания, водена от председателя на дружеството „Просперитет Голо Бърдо” Хаджи Пируши. В състав на делегацията влизаха представители на две от общините от района на Голо бърдо - кметът на община Требище Фетим Бала и председателят на Общинския съвет и директор на местното средно училище Назиф Ходжа, и кметът на община Стеблево Албан Фейза, придружен от д-р Ермал Кубури. Красимир Богданов запозна гостите с икономическите, културните и туристическите възможности на Враца. Кметовете пък представиха ситуацията и проблемите сред жителите на своите общини. Разговорът протече на български език.
В района на Голо бърдо живее многобройна българска общност и контактите им с България са изключително важни за запазване на тяхното самосъзнание. Требище е побратимено с община Роман, а съседната община Големо Острени с Мездра. Гостите предложиха обсъждане на възможности за контакти между Враца и най-големия областен център в техния район - град Елбасан.

Даниела Хитова,
гл. експерт „Връзки с обществеността”
снимкa: Община Враца

сряда, 11 юли 2012 г.

Откриха плувния сезон в село Баница


Състезание по плуване сложи началото на  плувно лято - 2012 в село Баница. Организатори на събитието бяха Община Враца, Клуб по плувни спортове „Ботев” – Враца и кметството на село Баница.
15 бяха желаещите да покажат плувните си умения в минералните води на басейна. Седем от тях  -  местни жители, а останалите – от Враца. Главният съдия Валентин Йорданов раздели състезателите в две възрастови групи – до 14 години и над 14 години.
При по-големите пръв до финала стигна миналогодишният победител в надпреварата Стилян Николов от Баница, следван от Анатоли Атанасов и Теодоси Димитров, също от селото.
При по-малките първи в своите серии станаха Йордан Пламенов и Йоана Лалковска от Враца.
Организаторите бяха подготвили медали, грамоти и предметни награди за всички участници.
Награди от името на община Враца раздадоха спортните експерти Илия Здравков и Галя Василева, а кметът Любен Нинов получи медал от главния съдия на състезанието.
Изграденият преди 41 години 25-метров басейн, бе пуснат в експлоатация за лято 2012. Ремонтиран основно преди осем години, комплексът събира малки и големи не само от селото, но и от съседни населени места. На територията на спортния комплекс има още игрища за волейбол, футбол на малки врати, детски басейн и заведение с място за отдих. Басейнът ще бъде отворен за посетители до 1 септември. Той е единственият  извън територията на град Враца. 
Cнимкa: Община Враца

Хванаха иманяри


На 10.07.2012 год.,   служители на сектор „БОП”- Враца при ГД БОП- МВР, проведоха специализирана операция  на територията на с. Хърлец, общ.Козлодуй. В местността „Аугуста” /древноримска крепост/ в землището на селото, обявена за паметник на културата, са установени две групи лица, извършващи незаконни теренни археологически разкопки. След заградителни мероприятия, полицейските служители са задържали 7 лица- четири   от село Хърлец и три лица от село Гложене. Иззети са   металдетектори и   лопати. В хода на следствените действия, в две къщи в село Хърлец и с.Гложене, са намерени и иззети  монети, фибули и апликации с културно- историческа стойност. По случая е образувано дознание за извършено престъпление по чл.277 а, ал.2 от НК.

Камион удари „Опел Астра”  собственост на ОД МВР-Враца

На 10.07.2012г., в  10.10ч. в гр. Враца,  катастрофират: товарен автомобил „Мерцедес Спринтер”,  управляван от 33-годишен мъж от гр.Враца и служебен автомобил „Опел Астра”  собственост на ОД МВР-Враца. Леко ранен е един от полицейските служители, който  е обслужен в ЦСМП-Враца и освободен.  Причини: отнемане на предимство от водача на товарния автомобил,  който при излизане от паркинг не е осигурил предимство на движещият се по улицата полицейски автомобил. Пробите за алкохол на водачите са отрицателни. ОСлС-Враца е образувала дознание.

вторник, 10 юли 2012 г.

Kиноафиш


Откриха два детски гроба в местността „Градище”


Днес в местността „Градище”  край прохода „Вратцата”, при проучване във вътрешността на абсидата на ранновизантийска църква, археолозите доц. д-р Нарцис Торбов и Александра Петрова откриха два детски гроба.  С намерения през 2011 г. детски гроб в централната част на храма, откритите детски гробове стават три. Археолозите датират гробовете около 4 – 5 век сл. Р. Хр. „Църквата е от 6 век. Предполагаме, че тези гробовете са по-ранни, защото лежат под основите на абсидата. Явно църквата е изградена върху ранновизантийски некропол” – коментира Александра Петрова. Погребенията са направени съгласно християнския обред – с глава на запад и крака на изток, с изпънато тяло по гръб и с лице към изгрева на слънцето. Запазена е цялата дължина на скелетите и анатомичният им порядък. На едното дете скелетът е 93 см, а на другото – 1.25 метра. Това говори, че едното е било 3-4-годишно, а другото – на възраст 7- 8 години. „При миналогодишния гроб детският скелет бе с дължина 1 м. В долната челюст се виждаха зародиши на постоянни зъби, което означава, че детето е погребано още преди да е започнала смяната на млечните зъби” – поясни Александра Петрова. И при трите погребения няма гробни дарове и накити. Археолозите предполагат, че и трите деца са починали от епидемия и са били погребани по едно и също време.
„Откритият ранно християнски некропол свидетелства за ранното въвеждане на християнството в Северозападна България” – коментира доц. д-р Нарцис Торбов. Той припомни, че това е третият археологически сезон, в който се правят разкопки в местността „Градище”. „Новите открития още веднъж потвърждават необходимостта от консервация и реставрация на църквата и мястото около нея” – коментира зам.-кметът на Враца Красимир Богданов.

Даниела Хитова,
гл. експерт „Връзки с обществеността”
Cнимкa: Община Враца

„Мост“ към България

Светлана Караджова



За всички банатски българи и за всички ценители на изкуството художникът от Стар Бешенов Иван Василчин ще представи свои творби по време на самостоятелната си изложба в Пловдив.
Откриването е на 18 юли, сряда, в галерия  „Жорж Папазов“ от 18 ч.
Художникът споделя: „Зад всяка моя картина има приказка, скрита сред символи,геометрични фигури и елементи, взаимствани от стенописта. Картините ми са лаконични опити да провокирам зрителя. Заглавията, понякога по дълги, водят зрителя към дълбочината на посланието. "Толкова близо - толкова далече" е заглавието, което най пълно изразява желанието ми, защото" .. бих искал толкова дълги крака да имам колкото да прекрача Дунава с една крачка и бих искал толкова дълги ръце да имам , колкото да мога да те прегръщам от хиляди километра".

Тежка катастрофа


Снощи в  19.20ч. на гл. път Е-79, след разклона за гр. Вършец, лек автомобил  „Пежо” 405,  управляван от Д.Д./53г./ от гр. Враца, навлязъл в насрещната лента и катастрофирал с влекач „ДАФ” с прикачено към него полуремарке, управляван от 49-годишен мъж от гр.Бургас.
         Убити са:
Водачът на лекия автомобил, пътникът К.К. /80г./, който пътувал на предната седалка на колата, пътничката В.К. /72-годишна/. Причина за катастрофата: навлизане в лентата за насрещно движение от страна на водача Д.Д. Пробата за алкохол на водача на товарния автомобил е отрицателна.

понеделник, 9 юли 2012 г.

КТ „Подкрепа” ще обучи 25 души за вътрешен социален одитор


КТ „Подкрепа” ще обучи 25 души за вътрешен социален одитор по стандарт за социална отчетност SA 8000. Курсът се провежда чрез проект „Подкрепа за достоен труд” от фирмата изпълнител „ТЮФ НОРД” и ще бъде безплатен за участниците. Представилите се успешно на заключителния тест ще получат сертификат за вътрешен социален одитор. Ще се обучават служители и ръководители на областна администрация, общинските администрации на Враца, Мездра, Бяла Слатина, Криводол, представители на служби за трудова медицина, на неправителствени организации, контролни органи, търговски дружества, синдикалисти.
В продължение на три дни (11,12 и 13 юли), лектори на фирма „ТЮФ НОРД” ще представят принципите на системите за управление – системи за управление на качеството - ISO 9001, системи за управление, на околната среда - ISO 14001 и системи за управление на здравето и безопасността при работа - OHSAS 18001, видове стандарти в областта на корпоративната социална отговорност - ONR 192500, DS 26001, SA8000, BSCI, ISO 26000. По голямо внимание ще се отдели на стандартите за социална отговорност, с изисквания към системи за управление, подлежащи на одит – ISO 26000, SA 8000.
Социалният одит измерва планирани цели, придружени от ясно установени индикатори и дейността на организацията по отношение на това как външните и вътрешните заинтересовани страни възприемат организацията и как тя работи в рамките на своята Декларация за управлението. Първото се измерва чрез анализ на планираните спрямо действителните резултати, а второто чрез оценъчна скала или анализ на диалога със заинтересованите страни.
За много от организациите измерването на резултатите се ограничава до числово изразени цели, например брой лица, обучени през годината спрямо броя от предходната година. Понякога тази информация се регистрира като част от определено изискване за финансиране, а понякога като част от общите отчети за предоставяне на услуги. При все че понякога е уместно да се използва такъв тип анализ, той не отчита местните обстоятелства, които влияят на резултатите на организацията. Такива биха могли да бъдат личните умения, социалната и културна структура на общността, ресурсите и физическите активи и готовността и способността организацията да бъде управлявана в хармония с очакванията и ценностите на общността. Ако измерването на резултатите може да бъде базирано на вътрешно създадени ценности и критерии, то осигурява по-уместна и полезна информация.
Понастоящем няма официална квалификация за „социален одитор“. Има хора, които извършват социален одит като използват опита си в няколко области и дисциплини. Трябва да се има предвид, че ако някой желае да стане дипломиран експерт-счетоводител (т.е. лице, което може да заверява годишните финансови отчети), това отнема над 10 години академично образование и обучение на работното място. Социалният одит е не по-малко сложен и изисква не по-малко обосновани преценки от финансовия одит. В процеса на развитие хората придобиват опит и научават уменията, необходими за извършването на социален одит. Междувременно, тези, които извършават социалния одит ще се учат и затова е препоръчително в началото той да се извършва от одиторски екип, съставен от заинтересовани страни (вътрешни и външни), които представляват разнородни гледни точки.
Организираното от КТ „Подкрепа” обучение, има за цел да подготви фирмите и организациите за извършване на дейности по стандартите за социална отговорност.

Десислава Димитрова
Председател на КТ „Подкрепа” - Враца

Подобрява се културният обмен между Враца и Кичево



         Танцовият ансамбъл „Хемус” представи достойно община Враца на провелия се в гр. Кичево, Република Македония, Пети международен фолклорен фестивал за народни песни и танци. Празникът на фолклорното изкуство се състоя от 4 до 8 юли. В побратимения на Враца град в нашата съседна страна пристигнаха формации от Македония, Полша, Сърбия, Украина, Хърватия и България.
Извън програмата на фестивала, официалната делегация от Враца, водена от зам.-кмета Красимир Богданов проведе няколко работни срещи. Първата бе с кмета на община Кичево Благоя Деспотоски. По време на разговорите бе проявен интерес към дейността на циментовия завод „Холсим” в с. Бели извор.  Кметът Деспотоски поиска делова среща с ръководителя на предприятието. За първи път бе договорено участие на художници от Враца в традиционния местен симпозиум по изобразително изкуство, който предстои. Като част от културния обмен между двете побратимени общини се предвижда младежки аматьорски театър от Кичево да бъде поканен за участие в Международния младежки театрален фестивал „Време”, чието поредно издание във Враца е догодина. От двете страни бе проявен интерес към туристически обекти във Враца и Кичево, и възможностите за партньорство в двата региона.

  
                                                                                              Даниела Хитова,
                                                                  гл. експерт „Връзки с обществеността”
 снимкa: Община Враца

„Успяваме в България"


Общо отчетно-изборно събрание на МГЕРБ се състоя вчера в Националния дворец на културата под мотото „Успяваме в България". Гости на събранието бяха председателя на ПП ГЕРБ Бойко Борисов, заместник – председателя Цветан Цветанов, председателя на 41 – то Народно събрание Цецка Цачева, г-жа Йорданка Фандъкова – кмет на София, министри и евродепутати от групата на ГЕРБ, както и представители на европейските партньори на организацията.
Няма по-демократично управление от нашето, което да се вслушва токова много в гласа на хората. Това заяви председателят на ГЕРБ Бойко Борисов. Според него правителството се нуждае от втори мандат за да завърши започнатите инфраструктурни обекти с национално значение, каквито са автомагистралите, скоростните пътища, железопътната инфраструктура и водоснабдителната мрежа. „Имате с какво да се гордеете от нашето управление и за какво да спорите с вашите опоненти!”, заяви той.
Младежите са нашият авангард и бъдещето на ПП ГЕРБ, обърна се към участниците в събранието заместник-председателят на партията Цветан Цветанов. В словото си той подчерта, че ГЕРБ е национално отговорна партия, която дава равен шанс за развитие на всички български граждани.
Приветствие отправи и председателят на Народното събрание Цецка Цачева. „Младежите на България имате уникалния шанс да живеете в една нова среда. Гражданите дадоха власт на ГЕРБ да управлява и вие сте част от тази власт. Това е голяма отговорност, за която трябва да ползвате опита и на по-възрастните от вас”, посочи Цачева. Тя пожела на всички млади хора да останат такива по дух и да постигнат много успехи.
 Отчетно-изборното събрание на МГЕРБ преизбра за председател на Националния изпълнителен съвет /НИС/ на МГЕРБ Моника Панайотова. Присъстващите над 1300 делегати гласуваха и промени в НИС на младежката сруктура. На мястото на Калин Захариев и Живко Тодоров, влизат Николай Николов областен координатор на  МГЕРБ – Враца и Силвие Ахмед от МГЕРБ – Кърджали.
 Николай Николов е на 28 г. от Враца, с висше образование по психология, а в момента завършва магистратура във ВСУ „Черноризец Храбър” – гр. Варна, специалност „европейска администрация”.

неделя, 8 юли 2012 г.

Шести енергоблок на АЕЦ “Козлодуй” бе включен в паралел с енергийната система



Днес, 8 юли 2012 г., в 6 ч. и 32 мин., шести енергоблок на АЕЦ “Козлодуй” бе включен в паралел с енергийната система на страната. Извършени са необходимите дейности по подмяна на електрическото оборудване, довело до изключването на турбогенератора на блока вчера – 7 юли. Успешно са изпълнени всички изпитания, които потвърдиха, че системите и съоръженията на шести блок работят нормално.
Другият 1000-мегаватов блок на АЕЦ “Козлодуй” – пети блок, работи със 100% натоварване на мощността.