Бисквитки

петък, 10 август 2012 г.

ВЪЗНИКНАЛИ ПРОИЗШЕСТВИЯ


  На     08.08.12 г. в 03.27 ч. в ОДЧ на РУП-Б.Слатина    е получено съобщение от жителка на  с.Търнава,   ,че на същата дата около 03.25 че     НИ ,след преминаване през неукрепен прозорец е проникнал в къщата и откъдето е извършил кражба на телевизор ЛСД телевизор „Сони”  .
Започнато е ДП  по описа на РУП-Б.Слатина.
От проведените ОИМ се установи,че извършител на деянието е В. Ц.  от с.Търнава.
 На 06.08.2012 г. г.  в 16.15 ч. в РУП – Мездра, се е явила  жителка на гр.Мездра   и е заявила, че на същата дата за времето от 10.00 ч. до 12.00ч. е била изнасилена в района на градския парк в гр. Мездра от познато за нея лице.
По случая е образувано  ДП .
От проведените ОИМ и ПСД се установи, че извършител на деянието е Н. Н. на 25г.   от гр. Мездра ,  като от събраните до момента доказателства, разпити на свидетели и експертизи, се установи, че не се касае за изнасилване, а за извършени блудствени действия   спрямо тъжителката.   
 B 13. 00часа в РУ Полиция - гр. Мездра е получено съобщение от служител на  ЧЕЗ Разпределение България АД- клон Враца, че при извършена проверка на адрес с. Царевец  са установили неправомерно присъединяване към електропреносната мрежа  .  Къщата е   обитавана от А. Б. жител на същото село.
Заведено ДП .
  На 09.08.2012т. в 23.50ч. в РУП Мездра е получено съобщение   за възникнал скандал прераснал в саморазправа в частен дом в с. Царевец . На място е установено ,че лицето В. Г. от с.Царевец  е влязал в дома на З.П.   с цел саморазправа. При възникналия скандал,   З.П.   е ударен в областта на главата . Прегледан и обслужен в ЦСМП-Мездра и настанен в ХО под лекарско наблюдение, без опасност за живота. 
По случая е образувана преписка. 
Oколо 16.30ч. по път 2-15 от гр.Оряхово за гр.Мизия катастрофира като излиза в дясно по посока на движението и се преобръща в крайпътна канафка л.а. СМАРТ МЦ-01   управляван от В. С.   от гр.Козлодуй  .
Убити няма.Леко ранена е водачката  с разкъсана рана на главата и натъртвания в областта на гърдите. Прегледана е и обслужена  във ФСМП-Оряхово, след което е освободена без опасност за живота.Няма употреба на алкохол.
Причини:Несъобразена скорост с пътните условия при навлизане в ляв завой.

„Ботев“-Враца замина за Стара Загора


Отборът на „Ботев“-Враца замина днес за Стара Загора. Врачани гостуват утре на „Берое“ в мач от първия кръг на първенството в „А“ професионална футболна група. 18 футболисти са включени в групата за двубоя. „От миналогодишния състав ни напуснаха много състезатели и ще разчитаме на това, с което разполагаме. Все още липсва синхрон между отделните звена, но ще се опитаме в течение на първенството да наваксаме. Очаквам да изиграем един добър мач и да постигнем резултата от преди три месеца, когато победихме като гости „Берое“ с 2:1. Надявам се, че момчетата ще се сработят възможно най-бързо. Все още има езикова бариера в отбора. Има и какво още да доизчистваме в отделните линии и постове. Имаме позиции, които определено ни куцат. Очаквам обаче в близките две седмица да успеем да наваксаме пропуснатото“, коментира помощник – треньорът на врачани Тодор Гарев.
Отборът на „Ботев“ ще бъде настанен в Старозагорски минерални бани, където тази вечер и утре сутринта тимът ще проведе тренировки. Двубоят между „Ботев“ и „Берое“ започва от 20.00 часа. Главен рефер на срещата е Вихрен Манев от София. Ще му асистират съгражданите му Николай Ангелов и Георги Георгиев. Четвърти съдия на мача е Стоян Денев от Велико Търново. 

Hерегламентираната търговия с опасни стоки


Община Враца бе домакин  на среща , проведена на 09.08.2012 г. с участие на служители от Община Враца , РУ Полиция и ръководството на  Областна дирекция по безопасност на храните  относно : нерегламентираната  търговия със стоки опасни за здравето на хората.
 Проведените съвместни проверки на участниците в срещата  констатираха , че продължава търговията с храни: мляко, яйца, сирене, консерви , произведени в домашни условия. Тези храни се предлагат без съответните разрешителни документи и в условия, противоречащи на изискванията на Закона за храните и Наредба № 5 за хигиената на храните, както и на Регламент ЕО/ 825/2004 .
Търсенето  от потребителите на тези стоки  с неизяснен произход ,  произвеждани  в рискови за здравето на хората условия , и предлагани на нерегламентирани места ,  са условие за съществуване на  подобен род търговия.
На срещата бе решено да  се обособят места в рамките на утвърдените пазарни площадки  "Леонова " и "Дъбника" , които да бъдат регистрирани в Дирекцията по безопасност на храните .
Обръщаме се към потребителите на  стоки с неизяснен произход ,  произвеждани  в рискови условия , при ниска култура на съхранение  и продавани  на нерегламентирани места , да се погрижат за своето здраве и това на децата си и да преустановят  купуването на тези стоки.
Само съвместните ни усилия биха довели до дисциплиниращ ефект върху търговците.
Ежедневните проверки ще продължат , като съвместно с медиите ще бъде извършена проверка със случаен  потребител ,  на качеството на предлаганите мляко , сирена , консерви  и условията , в които се произвеждат. Резултатите  от проверките ще бъдат огласени в медиите

Aфриканска чума


Във връзка с констатирани огнища на болестта африканска чума по свинете /АЧС/ на територията на Република Украйна, със Заповед на Кмета на Община Враца бе свикана Общинската епизоотична комисия, която на свое заседание набеляза мерките за недопускане поява и разпространение на заболяването на територията на общината:
            Незабавно да бъдат информирани кметовете и населението в населените места на Община Враца за основните симптоми на заболяването и необходимите мерки за предотвратяване възникването и разпространението на болестта на територията на общината.
  1. Собствениците на свине да информират незабавно обслужващия ветеринарен лекар, кмета на населеното място или главния ветеринарен лекар за община Враца при всяко отклонение в здравословното състояние на отглежданите от тях животни.
  2. Засилен контрол върху сметища за нерегламентиран достъп на свине.
  3. Да се извършат съвместни проверки с представители на Община Враца, РУ „Полиция” Враца, Държавно лесничейство – Враца и ОДБХ – Враца за спазване на забраната за нерегламентиран достъп на свине до сметища.
  4. Засилен контрол върху забраната за изхранване на домашните свине с кухненски отпадъци.

четвъртък, 9 август 2012 г.

Крими хроника


КРАЖБИ

На 08.08.2012г. в 07.14ч. в РУ”Полиция”-Враца е получено съобщение от Д. Н. М. от с.Згориград, който е заявил, че на същата дата за времето от 00.00ч. до 06.30ч. , НЛ след взломяване на врата на стая на втория етаж на къща, находяща се на горе посоченият адрес е проникнало, от където е извършило кражба на 1 бр. оберфреза марка Райдер, 1 бр. ръчен циркуляр марка Райдер, 1 бр. голям ъглошлайф марка Елтос, 1 бр. малък ъглошлайф марка Райдер , 1 бр. ръчна дрелка марка Елтос и 2 бр. пластмасови шишета от минерална вода с намиращи се в тях по десет литра домашна ракия.
Нанесена щета по данни на тъжителя за около 700 лева.
По случая в РУ”Полиция”-Враца е образувано ДП.
На 08.08.12 г. в 15.30 ч. в РУП-Б.Слатина е получено съобщение от тел.112 за извършена кражба от частен дом в с.Добролево.
            От извършената проверка се установи че за времето от 12.00 ч. до 13.30 ч. на 08.08.12 г. НИ е проникнал в домът на М. К. А.  и от незаключена стопанска постройка е извършил кражба на 1  бр. циркуляр и 1 бр. метален шкаф на стойност около 200 лв.
            Започната е предварителна проверка по описа на РУП-Б.Слатина
АЗКРИТИ ПРЕСТЪПЛЕНИЯ
 На 08.08.2012г при извършено претърсване и изземване в частен дом в с. Търнак, собственост и обитаван от лицето Ц. Б. И. от с. Търнак, са намерени и иззети 1 брой ловна пушка марка ИЖ  26, 12-ти калибър, 13 броя ловни патрони 12-ти калибър, 1 брой револвер, неустановена марка и модел, пригоден за стрелба с бойни патрони 22 калибър и  7 броя патрони в барабана и 1 брой боен пистолет, неустановена марка и модел ,калибър 6.35 мм. Ц. Б. И.  е задържан в срок до 24 ч. в РУП-Б.Слатина.
            Образувано е ДП  по описа на РУП-Бяла Слатина за престъпление по чл. 339, ал. 1 от НК.
На 30.07.2012г. в РУ”Полиция”-Враца е заведена жалба подадена от С. М. Б. от с.Бели Извор.Жалбата е за това, че на 29.07.2012г. познато за него лице е увредило чрез разбиване мобилният му телефон марка „Сони Ериксон К 310 I” и сим. карта към него.
След извършените ИМ се установи, че извършител на деянието е криминално не проявеното лице П. П. М. от гр.Враца.
На 08.08.12 г. в 15.30 ч . в УП-Борован се е явил Т. Н. Н. от с.Малорад , който е заявил ,че на 06.08.12 г. в землището на с.Малорад НИ е извършил кражба на  1 бр. мъжко агне около 40 кг. от стадото ,на стойност около 120 лв.
            Започната е предварителна проверка по описа на РУП-Б.Слатина.
            От проведените БОИМ се установи ,че извършител на кражбата е С. Б. А. от с.Малорад , криминално не проявен.
            С. Б. А. е задържан в срок до 24 ч. в РУП-Б.Слатина.
На 08.08.12г. в 22.08ч.с.Косталево, екип на ППД при РУП-Враца спират за проверка л.а. Ауди-80, управляван от И. А. И.  жив. с.Косталево.  При извършената проверка за алкохол с техническо средство Дрегер Алкотест, уреда е отчел положителна проба 2.33 промила. Съставен му е акт по ЗДвП и издаден талон за медицинско изследване. И. А. И.     е дал кръв за лабораторен анализ в ЦСМП-Враца и е задържан в РУП-Враца за срок от 24ч.В  РУП-Враца е образувано ДП.
 На 08.08.2012г в 22.03ч чрез тел.112 в РУП-Козлодуй е получено съобщение за запален л.а..В последствие са получени няколко сигнала за запалена втора кола, като при извършените проверки от авто-патрул при РУП-Козлодуй се установи ,че сигналите са не действителни .От направената справка с тел.112 се установи,че горепосочените съобщения са подадени от мобилен телефон.
            От проведените ОИМ  е  установено,че извършител на деянието е А. В. Х. гр. Козлодуй -криминално проявен.Същия е установен, снето му е обяснение и му е съставен акт по чл.28,ал.1 от ЗИССПЕЕН.
            По случая в РУП-Козлодуй е образувано ДП.
 На 08.08.2012г. при провеждане на СПП с цел установяване на лица разпространяващи НВ  са установени лицата Ц. С. С. гр.Козлодуй -криминално проявен, Д. Л. Н. гр.Козлодуй и Т. В. Б. гр.Козлодуй .При извършения личен обиск в Ц. С. С. са намерени и иззети 3бр. прозрачни найлонови пликчета съдържащи суха листна маса реагираща при направения полеви наркотест на „канабис” и 3бр. черни найлонови пликчета съдържащи бяло прахообразно вещество  реагиращо при направения полеви наркотест на „херойн”.  При последващо ПСД –претърсване и изземване в домът на Ц. С. С.  находящ се в гр.Козлодуй са намерени и иззети 9 бр. черни найлонови пликчета съдържащи бяло прахообразно вещество  реагиращо при направения полеви наркотест на херойн.
            Започнато е досъдебно производство по описа на РУП Козлодуй по чл.354а  НК.
            Лицата  са задържани за срок от 24 часа.
 
Данни за станали ПТП

На 08.08.2012 год. около 07.15 ч. в с. Хърлец  лек автомобил „Пежо 306” ,собственост и управляван от С. И. Г. от с.Хърлец, кат. „В”,  на отчет в КАТ гр. Враца, извършвайки маневра завой наляво за навлизане по друг път,отнема предимството и се сблъсква с изпреварващия го вече лек автомобил Сеат Толедо ,собственост на М. Ц. С. от гр.Козлодуй ,а управляван от П. Й. О. от гр. Оряхово, кат. „В”, на отчет в КАТ гр. Враца.
Убити и ранени няма.
Щети по МПС около 150 лв. Щети извън МПС – няма.
Причини: Неправилна маневра .
На водача С. И. Г.  е съставен акт по ЗДв.П ..
Издаден протокол за ПТП.
Водачите са изпробвани за употреба на алкохол с техническо средство “Дрегер”–пробите са отрицателни.
 На 08.08.2012 год. около 09.15 ч. е получен сигнал за станало  ПТП  в гр.Мездра с лек автомобил  АУДИ „80”  ,  собственост  и управляван  от К. П. Х. от с.Игнатица– водач категория Д+Е – стаж 35 год., и лек автомобил АУДИ „А-3”,собственост на П. В. Х. от гр.Мездра, а   управляван от  А. Г. Х. от гр.София,водач категория В – стаж 4 год.
            Водачите са изпробвани за употреба на алкохол с техническо средство Алкотест Дрегер – пробите са отрицателни.
Убити и ранени няма.
Причини: Неспазване на пътен знак Б-2 – спри осигури предимство от страна на водача К. П. Х.
Щети  за около 100 лв.
На водача  К. П. Х. е  съставен АУАН. 
              На 08.08.2012 год. около 16.05 ч. е получен сигнал за станало  ПТП  в с.Брусен с лек автомобил  „Рено Меган Купе”  ,  собственост на Р. М. Г., от гр.Мездра, а  управляван  от  А. Ц. П. от с.Царевец –  водач категория В ,стаж 37 год., и лек автомобил Нисан „Микра”, собственост  и управляван от  Й. Н. Й. от гр.Мездра – водач категория В – стаж 34 год.
            Водачите са изпробвани за употреба на алкохол с техническо средство Алкотест Дрегер – пробите са отрицателни.
Убити и ранени няма.
Причини: Недостатъчен контрол върху МПС от страна на водача А. Ц. П. при опит да заобиколи дупка на пътното платно.
Щети  за около 100 лв.
На водача  А. Ц. П. е  съставен АУАН. 
 На 08.08.2012 год. към 12:50 ч. в с.Софрониево  катастрофират като се блъскат странично товарен автомобил „Фолксваген Транспортер”, соб. на Г. Д. Л. , от с.Галиче а управляван от Т. Ф. Т.  , жив. гр.Враца , водач кат. /В/ със стаж 5 год. на отчет гр.Берлин , Германия и товарен автомобил „Мерцедес -1824”, соб. на Б. Х. Т. , от с.Софрониево а управляван от Д. Ц. Д. , жив. с.Софрониево , водач кат. /С/ със стаж 28 год.  на отчет в КАТ-Враца.
Убити и ранени няма.Щети по двете МПС за 600 лв.
Причини отнемане предимство от страна на водача  Т. Ф. Т.   при което блъска странично правилно движещият се товарен автомобил „Мерцедес”.Водачите са изпробвани за употреба на алкохол с алкотест „Дрегер-” като и двете проби са отрицателни.Издаден е протокол за ПТП и е съставен АУАН на водача Т. Ф. Т.
 На 08.08.2012г. в19.53 ч. в РУП Мездра е получено съобщение за станало ПТП на път IV-10319 км.3.700 при което л.а "УАЗ" 315127,собственост на Е. Б. Г. от гр.Кюстендил, управляван от В. В. В. от с.Згориград ,водач кат В,С при навлизане в десен  завой се преобръща на пътното платно.
Убити няма .Ранен е водача получил охлузни наранявания    и пътника в автомобила В. Л. М. от гр.Белоградчик  -получил  повърхностни порезни рани и охлузване .Лицата са транспортирани в МБАЛ "Хр,Ботев" гр.Враца ,водача е настанен в "ХО"  със съмнение за комоцио под наблюдение без опасност за живота ,пътника е обслужен и освободен.
 Причини:Несъобразена скорост с релефа на пътя-остър завой при спускане от страна на водача, вследствие на което изгубва контрол над автомобила
Щети по МПС -около 1000лв.
            Водача не е изпробван за употреба на алкохол с техническо средство поради невъзможност.Издадено  е постановление   за вземане на кръвна проба от водача .
 На място е извършен оглед на ПТП ,по случая е образувано ДП.

сряда, 8 август 2012 г.

ВЪЗНИКНАЛИ ПРОИЗШЕСТВИЯ


 На 07.08.2012г. в 09.00ч. в РУП-Роман е получено съобщение от служител на БТК АД, че за времето от 22.00ч. на 06.08.2012г. до 09.00ч. на 07.08.2012г. в землището на с.Д. Бешовица, общ. Роман от телефонно трасе между с. Долна Бешовица и с. Горна Бешовица, неизвестни лица са извършили кражба на 197 м. телефонен кабел тип МККБ 4 х 4 х 1,2 + 15 х 4 х 1,2, собственост на БТК АД-София.
При извършения оглед е установено, че са изкопани 12 бр.  дупки по телефонното трасе, след което телефонния кабел е срязан и изтеглен от трасето.
Щети в процес на изясняване. По случая в РУП-Роман е образувано .
  На 07. 08. 2012г 14. 45 часа в РУ Полиция - гр. Мездра е получено съобщение от Ръководител ОРЗ към ЧЕЗ Разпределение България АД, че за времето от 04. 08. 2012г до 07. 08. 2012г НИ е извършил кражба на ел. оборудване от ел. табла на мачтов трафопост / шест броя трансформатори, един електромер , два броя прекъсвачи и кабели захранващи ел.таблата/ -собственост на ЧЕЗ, намиращ се в землището на с. Горна Кремена. Щети в процес на изясняване
Заведено ДП . 
На 07.08.12г. в РУП-Б.Слатина е подаден сигнал от жител на гр.Бяла Слатина която заяви, че на 28.07.12г. , НИ е проникнал в не заключена лятна кухня нейна собственост находяща се на горепосоченият адрес от където е извършил кражба на сумата от 550лв нейна собственост.
            По случая е образувано ДП по описа на РУП-Б.Слатина.
 На 08.07.12 г. в 03.27 ч. в ОДЧ на РУП-Б.Слатина  чрез тел 112 е получено съобщение от жител на  с.Търнава,че на същата дата около 03.25 ч  в домът и на горепосоченият адрес НИ ,след преминаване през неукрепен прозорец е проникнал в къщата откъдето е извършил кражба на телевизор ЛСД -28 инча ,черен на цвят на стойност около 500 лева.
Започнато е ДП.
 В сектор БОП- Враца се води ДП образувано срещу неизвестен извършител за извършено престъпление от НК /трафик на хора/, във връзка с извършени действия от група лица по набиране на лица от женски пол, живущи на територията на обл. Враца, които в последствие транспортират в страни от Западна Европа, с цел развратни действие.
От проведените ОИМ и ПСД, се установи, че извършители на деянието са лицата:
. И.от гр. Стара Загора , Б. Д.от с. Бутан обл. Враца и Н. К. от с. Бутан.
На лицата са повдигнати обвинения за извършено престъпление от НК, като на същите е наложена процесуална мярка „Подписка”.
 На 08.08.12г. в 03.00ч. гр.Враца екип на ППД при РУП-Враца спират за проверка л.а. Ауди А4 управляван от И. А. гр.Враца. При извършената проверка за алкохол с техническо средство Дрегер Алкотест  уреда е отчел положителна проба 2.77 промила. Съставен му е АКТ и издаден талон за медицинско изследване. И.А. не е дал кръв за лабораторен анализ ЦСМП-Враца . Задържан е в РУП-Враца за срок от 24-часа.
По случая в РУП-Враца е образувано ДП.
 На 07.08.2012г. около 13.20ч. в гр.Враца на паркинг катастрофират като се блъскат л.а.”Рено Клио” управляван от Л. Д. на 58год. от гр.Враца водач категория „Д+Е” стаж-39год. и л.а.”Ситроен Евазион” управляван от К. Ц. на 26год. от с. Девене водач категория „В” стаж-8 год.Убити и ранени –няма.
Щети по двете МПС-300лв.
Водачите изпробвани за алкохол с Дрегер–пробите отрицателни.
Причини:Неправилна маневра.
 На 07.08.2012г. около 14.15ч. в гр.Враца на паркинг срещу Топлофикация катастрофират като се блъскат л.а.”Опел Астра” управляван от В. И.на 27год. от гр.Враца водач категория „С” стаж-9год. и л.а.”Фолксваген Пасат” управляван от Х. П.на 53год. от гр.Враца водач категория „В” стаж-29год.
Убити и ранени-няма.
Щети по двете МПС-500лв.
Водачите изпробвани за алкохол с Дрегер -пробите отрицателни.
Причини:При извършване на маневра излизане от ред за паркирали автомобили водачът В.И. не се съобразява с положението и скоростта  и предизвиква ПТП с л.а.Фолксваген Пасат”.
 На 07.08.12 г. около 23.50 в гр.Б.Слатина катастрофират като се сблъскват лек а-л „Пежо 206” управляван от Ц. Н.на 28год. от гр.Б.Слатина водач кат В  и лек а-л „Мазда 323” собственост на Е. Т. от гр.Враца,  с неизвестен водач след което същият напуска мястото на ПТП без да уведоми и изчака контролните органи.
Убити и ранени няма.
Водачката Ц.Н. е изпробвана за употреба на алкохол с „Дрегер Алкотест” който отчете отрицателен резултат.
Неправилна маневра от страна на водача на лекият а-л „Мазда”  при опит за изпреварване от страна на водача на лекият а-л  „ Пежо”.
Щети по МПС -50 лева.

вторник, 7 август 2012 г.

ИЗВЪРШЕНИ ПРЕСТЪПЛЕНИЯ


За времето от  21.00 часа  на 05.08.12 до 10.00 часа на 06.08.12 в с.Соколаре , от неработеща  птицеферма намираща се в землището на с.Соколаре, НИ след демонтаж е извършил кражба на 8 портални метални врати с размери 2.5Х1.5 метра, след което от  халетата  е извършил кражба на 8 метални филтриращи системи, монтирани на прозорците, 1 антена на „Булсатком” с приемник , 5 димоотходни тръби с дължина  1.2 метра и  диаметър 300 мм., медни кабели „СВТ” 2.6 кв.мм с обща дължина 8 метра и четирижилен кабел със сечение 125 мм.  с обща дължина 5 метра .Стойността на кражбата е в процес на изясняване.
Започнато е ДП  по описа на РУП-Б.Слатина.
 На 07.08.12 г. в 04.56 ч. в ОДЧ на РУП-Козлодуй е получен сигнал за нарушение на обект охраняван със СОТ, магазин железария находящ се в гр.Козлодуй. На място е установено, че неизвестно лице след като е взломило ПВЦ плоскост на остъкление в ляво до входната врата е излял в помещението на обекта, неизвестна по вид запалителна течност, вследствие на което е възникнал пожар. Изгорели са неустановено количество строителни материали. По данни на собственика е нанесена щета за около 300,00лв.Пожара е потушен от служители на РУПБЗН-Козлодуй.
В светлата част на денонощието ще бъде извършен допълнителен оглед на произшествието.
По случая в РУП-Козлодуй е образувано ДП.

На 07.08.12г. в 03.00ч. в гр.Враца при обход на района екип  на СОД  са извършили проверили на Ц. Д., от гр.Враца, като същият е носел 2 канти с размери 40/40/15см. със сладолед. От проведения разговор с лицето е установено, че същият е извършил кражба  на общо 5 канти със сладолед със същите размери от павилион находящ се в гр.Враца.Извършителят е разпитан в присъствието на родител и е освободен.Уведомени са ИДПС и Дежурен дознател.
По случая в РУП-Враца е образувана преписка.
 На 06.08.12  при оказване съдействие на служители на „ЧЕЗ Разпределение” АД в с.Габаре, в дом собственост на С. Д., от с.с , криминално не проявен, е намерена и иззета 1 пневматична пушка с неустановена марка пригодена за стрелба с патрони 22 калибър и 1 патрон 22 калибър.
Започнато е ДП по описа на РУП-Б.Слатина.     
В РУ"Полиция" -Мездра е заведено ЗМ по повод депозирана жалба от жителка на гр. Мездра, че за периода от 01.05.2012 год. до 13.07.2012 год. НИ в местност в землището на гр.Мездра от селскостопански постройки след демонтаж е извършил кражба на метални вещи, на обща стойност 800 лв.
От проведените ОИМ се установи, че извършител на престъплението е Т. У., жив.гр.Мездра, криминално проявен и осъждан. Вещите предмет на престъпление са предадени в пункт за изкупуване на цветни и черни метали  в гр.Мездра.
На 06.08.12 год. в 05:21 ч. в ОДЧ на РУП-Оряхово е получен сигнал, че  в гр.Оряхово в  контеинер за смет е намерен снаряд. На място е изпратен екип който е отцепил района и от извършен оглед е установил , че се касае за боядисан в зелено метален обект с дължина  30 см. , сечение 5 см. в двата края и 7 см. в средата .Предмета е намерен от водача на сметосъбиращ камион на сметопочистваща фирма.Всички контейнери са изсипани в сметосъбиращия камион, като същият е оставен на място.

понеделник, 6 август 2012 г.

170 г. от рождението на Никола Войводов и 145 г. от героичните събития на парахода „Германия”


 Хвала вази за вашето геройство!
 Никола Хаджикръстев Върбанов - Войводов (1842-1867) е роден в град Враца, в семейството на виден търговец. Учи в родния си град, а след това във  френското училище в Бебек, Цариград. Сътрудничи в някои български периодични списания и вестници. През 1865 година заминава за Италия и изучава бубарство и копринарство в Милано. Високообразован, усвоява няколко европейски езика. Възприел идеите на италианското националноосвободително движение, той се заселва отначало в Браила, а след това в Галац, Румъния, където веднага се свързва с българската революционна емиграция. Приема името Войводов, което ясно показва неговите идеи за повеждане на открита борба за освобождение на България от турско робство. Отдава се изцяло на революционна дейност. Заедно с Цвятко Павлович подготвя чета, която трябва да влезе в България през Сърбия. На път за сборния пункт в град Радуевац, поради предателство, са открити от турските власти на австрийския кораб „Германия” при престоя му на русенското пристанище. При опита да бъдат арестувани, те се барикадират в кораба, водят неравно сражение и загиват геройски.
            В книгата си, посветена на възникването и развитието на българската национална митология „Национална митология и национална литература” Николай Аретов отделя място на един от първите опити за въвеждане в литературата на мъченици-герои от епохата на националноосвободителните борби, свързан с името на врачанина Никола Войводов. „Лансирането на нови герои става най-късно и обикновено е свързано с героичната смърт на повече или по-малко организирани борци за независимост. Един от първите опити за въвеждане в литературата на героична гибел в името на свободата са текстовете за смъртта на Никола Войводов и Цвятко Павлович, убити на австрийския дунавски параход „Германия” през 1867 г., една година преди гибелта на Хаджи Димитър и Стефан Караджа. Събитието е представено в „Слово, изречено по тържествений обред, сторен в памет на умрелите за отечеството българи и славнопочившите Никола Войводов и Цвятко Павлов на 20 август”, публикувано анонимно в Браила, писано вероятно от Добри Войников, и в непубликуваната, но поставяна на сцена „Войводов и Цвятко” (също с автор Добри Войников – б. м.). Както личи от един отзив на румънския в. „Observatorul” от 1867 г., публикуван от Ст. Таринска, заглавието на пиесата е „Жертвите на убийството в Русчук върху парахода „Германия”. Интересното е, че още същата година във в. „Световидъ” – г. ХVІ, бр. 102, 7 септ. 1867 г. е отпечатана народната песен, пята на сръбски „Гибелта на Цветко Павловича – сърбин от Белград и Николе Войводова – българин на парахода „Германия” в Русчук от турците – 8 август 1867 година”. Тя е изпълнявана от Милош Милисавлевич, чиновник-пенсионер. Финалът на песента е своеобразно народно „пророчество” за вечна почит и признателност от чедата на сръбския и българския народ към „двама верни синове народни”, за тяхното безсмъртие в паметта на двата народа.
Братя наши, Цветко и Никола,
вий юнашки паднахте, умряхте –
двама верни синове народни –
за правда младост не жалихте.
Хвала вази за ваш’то геройство!
Вашата памет за нас ще е свята,
името ви няма да загине,
ще се носи и ще се разнася,
дор са живи тия два народа:
сръбският и българският – вечно!
            В своя календар за 1875 г. Христо Ботев добавя до имената на традиционните светци, тези на загиналите борци-великомъченици – Хаджи Димитър и Стефан Караджа, Ангел Кънчев и Васил Левски, братя Миладинови, намерилите смъртта си в Диарбекир, Цвятко Павлович и Никола Войводов...
            Героят остава в сърцата на врачани и паметта му е тачена и днес от признателните поколения. През 1943 г. видният врачански културен деец и общественик Димитър Бучински издава своята сбирка „Светулки в мрака” с подзаглавие „Пантеон на врачанските дейци в миналото”. Достойно място в този стихотворен пантеон, наред с Мито Цветков, Николчо Занкин, Козма Тричков, Димитраки Хаджитошов и редица просветители и революционери, заема и вдъхновената творба, посветена на Никола Войводов. Стихотворението, макар да не блести с особени художествени достойнства, е израз на дълбоката почит към съгражданина и неговият другар Цвятко Павлови и интересен техен словесен портрет - поредно превъплъщение на мита за безсмъртното българско юнашко сърце.

Никола Войводов
    (1842-1867)

Тук в пантеона скромен вратчански
и ти заемаш място достойно,
и ти роден си в градът балкански,
повел тъй чета под знаме бойно,
духът ти мощен – дух исполински,
всичко подтиква в живот свободен,
видът ти строен – ангел същински,
ти сякаш беше от малък роден
да бъдеш храбър войвода тука.
Ти беше бодър, винаги, всегде,
незнаещ мъка, незнаещ скука
и ако дойдат спънки от негде
ти ги посрещаш с гърди открити.
В едно със Цветко другари бяхте,
волеви, умни и упорити.
В битката също ведно паднахте,
като гиганти много достойно –
двамата срещу хиляди души
се бихте храбро под знаме бойно,
за свободата мила и ценна
на таз родина наша свещена. 
 Калина Тодорова  - отдел „Краезнание” – Регионална библиотека „Христо Ботев”


ВЪЗНИКНАЛИ ПРОИЗШЕСТВИЯ НА ТЕРИТОРИЯТА НА ОД МВР - ВРАЦА


На 05.08.2012г. в 17.00ч. на тел. 112 е получено съобщение от жителка на  с.Поволче  , която е заявила , че. за времето от 16.45ч. до 17.00ч.  на същата дата НЛ е извършило кражба на мъжка текстилена чанта с намиращите се в нея лични документи , дебитна карта  , сумата от 100 евро, 240лв. и мобилен телефон  ,    собственост на баща й Б. И.  , който е настанен за лечение в  хирургично отделение при МБАЛ „Хр.Ботев”- Враца.             По случаят в РУП-Враца е образувано ДП.
   На 05.08.2012г.в 04.51ч. от тел. 112 в ОДЧ на РУП-Враца е получено съобщение от жител на  гр. Криводол  , който е заявил  , че за времето от 23.00ч. на 04.08.2012г. до 04.00ч. на 05.08.2012г. в гр.Криводол    НИ е запалил купа със сено , съдържаща  100 бали сено , негова собственост   намираща се във дворно място   .В следствие на пожара сеното е изгоряло.
Причини   в процес на изясняване.
По случая в РУП-Враца е започнато ДП.
 На 05.08.12г. в 12.47ч. на тел.112 е получено съобщение от  охраната  на обект „Трети отдел-Напорни водоеми” към ВиК-Враца, който е заявил, че за времето от 10.00ч. до 12.40ч. на 05.08.12г. Н.Л. е извършило кражба на неустановен брой циментови колци от ограда на горепосоченият обект .
От проведените бързи ОИМ се установи,че извършител на кражбата е В. Н.   от гр.Враца . Вещите предмет на кражбата (32 броя колци) са продадени   на лице    от гр.Враца 
По случая в  РУП-Враца е образувана преписка.
На 05.08.12г. в 07.35ч. в  ОДЧ на РУП-Б.Слатина е получено съобщение от  И. Б.   от гр.София    за извършена кражба на дизелово гориво от складовата му база в с.Габаре. От извършената проверка   и проведените ПСД се установи че, НИ за времето от 04.08.12г. до 05.08.12г. чрез взломяване на прозорец  е проникнал в складово помещение намиращо се в частен стопански двор  до с.Габаре посока с.Сухаче   откадето е  извършил кражба на 400л.  Дизелово гориво.
Образувано е ДП.
На 05.08.12г. в 08.20ч.  ОДЧ на РУП-Б.Слатина е получено съобщение от П. Н.   от с.Добролево   за извършена кражба на домашни животни от домът в същото село.
От извършеният оглед е установено че на 04./05.08.12г.НИ след проникване в не заключена селскостопанска постройка   е извършил кражбата на 2бр. прасета около 50кг..Стойността на щетата е за около 250лв.
Образувано е ДП .
На 05.08.12 г. в 21.13 ч. в РУП-Б.Слатина е получено съобщение за нанесен побой на служител на смяна на ракетна площадка за борба с градушките ,намираща се в землището на с.Търнава.
От извършената проверка се установи ,че около 21.05 ч. в района на  ракетната площадка  С.Б.   от с.Търнава   е нанесъл побой на служителя на смяна Ц. И.  от гр.Б.Слатина  . Вследствие на побоя на потърпевшия  е оказана медицинска помощ в ЦСМП-Б.Слатина след което е транспортиран в МБАЛ „Хр.Ботев” гр.Враца за оказване на специализирана помощ с фрактура на лява подбедрица без опасност за живота.  
Започнато е  ДП.
На 05.08.2012г. в 08.55ч. в РУП се яви лицето П.Г.  от гр.София   пълномощник на Д. М.  поданик на Обединено Кралство Великобритания и Северна Ирландия и заяви ,че за времето от м.01.2012 до 01.08.2012г. НИ след взломяване на прозорец от ПВЦ дограма е проникнал в дом негова собственост, намиращ се в с.Боденец   откъдето е извършил кражба на кухненско обзавеждане
По случая в РУП Мездра е образувано ДП . 
  На 05.08.2012 г. около 12,20 ч., в гр.Козлодуй, ул. „Ломска” катастрофира л.а. „ВАЗ 21214”, собственост на ЧОФ „G4S”, управляван от Д. И. от .Козлодуй    който губи контрол над управлението на МПС и се преобръща в страни от пътя в дясно по посока на движението.
Убити няма. Ранен е пътуващият на предна дясна седалка Б.Й. от  с.Хърлец  който е транспортиран със специализиран превоз до ФСМП-Козлодуй, оказана му е медицинска помощ и е освободен за домашно лечение с фрактура на дясна ръка над китката, без опасност за живота. 
Причини: Управление на МПС с несъобразена скорост с интензивността на движението.
По случая в РУП-Козлодуй е започнато ДП  .
На 05.08.2012г. в 12.00ч. е получено съобщение от М. Х.  от гр.София , че на паркираният от него в „СБА-Оряхово” автомобил Ситроен Джъмпер са счупени стъкла.От извършеният оглед се установи ,че са счупени предно панорамно стъкло , страничните стъкла и са срязани десните /предна и задна/ гуми на автомобила.
Образувано е ДП.

ДВА ДНИ БЪГИТА ОГЛАСЯХА ВРАЧАНСКИЯ БАЛКАН



МАРИО ВУТОВ ОТ АЕЦ КОЗЛОДУЙ СЪС ЗЛАТО В КРАЛСКИЯ КЛАС „БЪГИ 1:8”

На тревната площадка срещу хижа „Леденика” във врачанския балкан
СТМК Враца
завърши първия кръг от Държавния шампионат по автомоделизъм за радиоуправляеми автомодели с висока проходимост в класовете Бъги и Тръги. Организаторите от Родната ни федерация по автомоделни спортове и Спортно техническия моделен клуб от Враца създадоха отлични условия на 35 пилоти от 12 клуба в страната, които тази година се надпреварваха в 5 категории модели - „Бъги 1:8, Бъги 1:5, Тръги, „Електро Бъги 1:8” и „Електро Бъги 1:10”. Врачанските моделисти този път бяха с множество технически проблеми и стигнаха само до един бронзов медал спечелен от Кристиан Крумов в клас „Електро Бъги 1:10”. Дамян Петров постигна първо място в квалификациите в клас „Бъги 1:5”, но на финала счупи амортесьор и остана на четвърто място.
Състезанието бе инспектирано от Илия Илиев, които отговаря за автомоделната ни федерация от страна на Министерството за физическото възпитание и спорта, който даде отлична оценка на организаторите за провеждане на мероприятието. Отлично се представи Козлодуйския ас Марио Вутов, който в кралския клас „Бъги 1:8” спечели златото, след като в 45 минутния финал навъртя 80 обиколки.
На победителите бяха връчени купи, плакети и грамоти. Следващото състезание е на 1 и 2 септември, когато в гр.Сливница е трети кръг от Шампионата на Електро моделите.
Ето и победителите в отделните класове модели:

КЛАС „ЕЛЕКТРО БЪГИ 1:8”  - 10 мин. финал

1. Григор Стоичков          - „Стелди R” София   -  18 обиколки
2. Кристиян Костадинов  - „Кинетик” Русе        -  16
3. Антон Белев                  - „Кинетик „                -  15

КЛАС „ЕЛЕКТРО БЪГИ 1:10” - 10 мин. Финал

1. Кристиян Костадинов - „Кинетик” Русе        - 15 обиколки
2. Емил Кръстев              - „Стелди R” София   -  13
3. Кристиян Крумов       - СТМК Враца             -    8
4. Никола Кръстев          - СТМК Враца             - 4

КЛАС „ТРЪГИ”  - 45 минути

1. Цветелин Борисов      - „Стелди R” София           - 77 обиколки
2. Боби Иванов               - „Йелиу такси” София      - 74
3. Станимир Станев      -„Стелди R” София    -   74
8. Георги Тодоров         - СТМК Враца            -     1

КЛАС „БЪГИ 1:8” - 45 минути

1. Марио Вутов             - АЕЦ Козлодуй         -   80 обиколки
2. Димитър Лесковски - Хоби Дик София     -   78
3. Стериян Фолев          - Хоби Дик София    -   77
6. Румен Драганов        - АЕЦ Козлодуй        -   62

КЛАС „БЪГИ 1:5” - 30 минути 

1. Станимир Станев    -„Стелди R” София   -  52 обиколки
2. Светослав Янакиев - „СКРУМ” Варна     -  50   
3. Антон Кунев            - Благоевград            -  40
4. Дамян Петров          - СТМК Враца           - 30

199 души вече работят в Община Враца по Оперативна програма

199 души вече работят в Община Враца по Оперативна програма
"Развитие на човешките ресурси" към Министерството на труда и социалната
политика, Агенция по заетост след успешно завършени курсове на обучение.
90 човека са назначени като работник "градинари", от тях 45 в град
Враца, а останалите 45 ще работят в селата на Общината.
85 човека работят като "поддръжка пътища" от тях 31 в град Враца,
48 в селата на Общината.
24 човека работят като "поддръжка сгради " в град Враца.
Дейностите са в няколко практически насоки:
-облагородяване на градската инфраструктура, ремонт и поддръжка на детски
градини и детски ясли, поддържане на съществуващите паркове и градини ,
крайпътни съоръжения.
От началото на годината до този момент от общинския бюджет са
осигурени средства за изпълнение на програмата в размер на 106 000 лева , от
които 86 000 лева за строителни материали и 20 000 лева за работно облекло.