Бисквитки

събота, 25 август 2012 г.

Дарение от спортни съоръжения

Преди месец група доброволци възстановиха волейболното игрище в изоставения училищен двор. Към тяхната инициатива се включи фирма „Виктория-93“ като дари комплект спортни съоръжения за парковата част на двора – лостове и успоредка, за да могат младежите да тренират пълноценно през свободното си време. Мястото, което и преди е било любимо на децата и спортуващите младежи, сега още повече повиши функционалността си за радост на всички.
Инициативният комитет към Кметство Бърдарски геран благодари на фирма „Виктория-93“ за щедрата и навременна помощ и най-вече за активното участие в живота на общността с мисъл за развиване на условията за спорт и отдих.

БЛИЗО 60 ДУШИ СЕ ВКЛЮЧИХА В ПРЕПЛУВАНЕТО НА РЕКА ДУНАВ КРАЙ КОЗЛОДУЙ



Близо 60 души, на възраст от 6 до 67 г., се включиха днес, 25 август, в преплуването на река Дунав в района на град Козлодуй. Проявата, чието първо провеждане е преди 50 години – през 1962 г., бе организирана от “АЕЦ Козлодуй” ЕАД със съдействието на Община Козлодуй.
Участниците бяха превозени с лодки до средата на реката, където бе даден стартът на преплуването. Справилите се с предизвикателството да преодолеят с плуване разстоянието до брега финишираха в района на почивен комплекс “Рай”. За безопасността на плувците се грижеха спасители с лодки с необходимото оборудване, осигурен бе и медицински екип.
Мария Илиева – заместник изпълнителен директор на “АЕЦ Козлодуй” ЕАД, връчи на участниците в преплуването, което няма състезателен характер, специални грамоти и сувенири. Шестгодишната Мария Николова бе най-малката от всички, които в съботния ден преплуваха река Дунав, а най-възрастният бе Захари Бояджиев на 67 години.

Вергиния Здравкова ще облича „Ботев“


„Вeргиния Ателие“ с топдизайнер Вергиния Здравкова ще облича „Ботев“- Враца. Носителката на "Златна игла 2003" е договорила подробностите с Ивайло Рачев – член на УС на врачанския клуб.Стилните облекла ще бъдат както за ръководството на клуба, така и за първия тим на „Ботев“.  Рачев уточни, че все още не са се спрели на определени цветове на официалните костюми. „След като затвори трансферният пазар Виргиния Здравкова ще дойде във Враца за да вземе мерки на всеки един. Едва тогава ще започне работата по колекцията“, коментира Рачев. Освен официални костюми водещата дизайнерка ще ушие на футболисти и треньори стилни облекла за ежедневието.
Вергиния Здравкова е носителка на най-престижното модно отличие в България, което се присъжда от Академията за мода - “Златна игла 2003” в категорията “Дизайнер на годината”, както и на специалната награда на програма “Произведено в България” за успешното развиване на модни бутици у нас и в чужбина и наградите на Фестивал “Славянка” в Москва.Вeргиния Здравкова е първият дизайнер от Източна Европа, представен в авторитетния италиански каталог за hautecouture Book Moda. Тя е официален дизайнер на конкурсите „Мисис Глоуб“, „Мис България“ и „Мисис България“, както и на българските участнички на световните конкурси „Мис Свят“, „Мис Вселена, „Мис Земя“  и „Мис Европа“. Една от 10-те диамантени дами на Русия за 2006-та година.

петък, 24 август 2012 г.

Легионерите на Дева Мария – в Австрия

На 19 август трима представители на Легиона на Дева Мария от  Никополската епархия заминаха на Летен курс за млади легионери, който ще се проведе в светилището Мария Рогендорф в Австрия. Заедно с Владислав Томич, главният ръководител на Легиона за България, отпътуваха Антония Калчева, президент на Легиона в Бърдарски геран, Петя Бобойчева, протоколчик, и от енорията в Трънчовица един представител.
Целта на това участие е част от  активните членове на Църквата да се поучат от опита на австрийските си събратя, да се запознаят с живота в католическа Австрия, да се докоснат до красотата на природата и сътвореното от човешките ръце и усвоявайки добрите практики да пренесат наученото в България.

На фестивалa в Асеново - достойно представяне на общността

За втора поредна година колективът на НЧ „Петър Парчевич – 1927“, с.Асеново , организира фестивала „Банатски вкусотии – традициите на моето село“. Проектът е финансиран от фондация „Америка за България“ в рамките на сдружение „Платформа  АГОРА“.

Денят започна с тържествена литургия в храм „Св. Троица“, отслужена от отците Евгени Рожански и Венцислав Николов от Плевен и отец Стефан Калапиш от с. Трънчовица.

В програмата тази година се включиха не само представители на банатската общност. Над 500 кулинари от 26 села от област Плевен и региона се съревноваваха за първите места. Журито, съставено от 3 члена с председател г-н Иван Звездев,  дегустира около 100 ястия. Награждаването се състоя в три категории: „Най-вкусно традиционно ястие“, „Най-автентично традиционно ястие“ и „Най-атрактивен щанд“.

Участници в кулнарната надпревара от Бърдарски геран тази година бяха:

Мария Караджова, която предложи емблематичните тачки! Петя Мойзис-Бобойчева с галушки на суво, които изглеждаха като по книга! Таня Гласнова бе приготвила неповторимите крофилчета с джумерки, а Катерина Велчева показа майсторството на дебелото точно!

Към събитието бе организирана и богата фолклорна програма, поднесена от гостуващи самодейни състави. За пореден път ТС „Палкенче“ представи Бърдарски геран  с един достоен за овации мини концерт и представи най-новата си разработка с хореографа Мирослав Аспарухов – сюитата Северняшки танц, включваща елементи от танците  „По гроздобер“, „Копаница“ , „Гъмзовяна“ и „Гроздана“.


 

ПРЕПЛУВАНЕ НА РЕКА ДУНАВ КРАЙ КОЗЛОДУЙ


Утре, 25 август, край град Козлодуй ще се проведе традиционното преплуване на река Дунав. Събитието се организира от “АЕЦ Козлодуй” ЕАД със съдействието на Община Козлодуй.
Желаещите да се включат в проявата ще могат да се регистрират за участие в събота (25 август) от 9.00 до 10.00 часа при почивен комплекс “Рай”. След провеждането на инструктаж любителите плувци ще бъдат превозени с лодки до мястото, откъдето ще бъде даден старт на преплуването, а финалът ще бъде в района на комплекс “Рай”. За безопасността на участниците е предвидено те да бъдат съпровождани от лодки със спасително оборудване и спасители. На брега ще бъде осигурена и дежурна линейка с медицински екип.
За първи път масово преплуване на река Дунав край град Козлодуй е организирано преди 50 години – през 1962 г. Въпреки прекъсванията през годините интересът към проявата се запазва висок, като миналата година в нея са се включили над 70 плувци.

КРАЖБИ


За времето от 21.08.12г. до 23.08.12г. в с.Габаре ,НИ след взломяване стъкло на приземен етаж  е проникнал в  акумулаторно помещение, собственост на „Алкател-Лусент България”АД-гр.Враца от където е извършил кражба на 150 м. меден проводник със сечение 75 кв.мм.,3 бр.трансформатори,6 бр.дросели,30 м. кабелна форма 16 кв.мм..Стойност на щетата е около 10000лв.
Започнато е ДП.
На 23.08.12г. в 09.13ч. в РУП-Враца е получено съобщение от Е. Б. Д. гр.Враца, която е заявила,че за времето от 07.00ч. на 22.08.12г. до 09.00ч. на 23.08.12г. Н.Л. е извършило кражба на сумата от 3 000лв в банкноти от по 50 лв.от дамската й чанта, която е била оставена без надзор в сестринската стая на ОПО към МБАЛ-Хр.Ботев-Враца.
По случая в РУП-Враца е образувано ДП.
На 23.08.2012г., около 12:15 часа е получено съобщение от Л. Б. И. от гр. Враца, за това, че около 12:10 часа на  23.08.2012г., НЛ, използвайки невниманието й, е извършило кражба на 1 бр. дамско портмоне, с намиращите се в него 3 бр. дебитни карти, 1 бр. лична карта, 1 бр. СУМПС и талон към него на името на същата, документи на фирма и сумата от около 350 лева, от ползвания от нея ЛА марка „Пежо”, модел „206”, паркиран и оставен не заключен в гр. Враца.
По случая в РУП- Враца е образувано ДП.
За времето от 08.08.2012г. до 23.08.2012г. в с.Селановци, от дом соб. на Р. М. П. е извършена кражба на хладилник марка „Зил”, цветен телевизор марка „LG”, газов котлон и газова бутилка 20 литра всичко на обща стойност 450лв.
Образувано е ДП.
На 22/23.08.12 г. в с.Буковец, НИ след срязване е извършил кражба на 5бр. медни ел. проводника -6 кв.мм от 5 бр.междустълбия с обща  дължина 490 метра, собственост на  ЧЕЗ-Разпределение-България” АД.
На 23.08.2012 г. в 20,06 ч. чрез тел.:112 в ОДЧ на РУП-Козлодуй е получено съобщение от Ц. Б. Н., жив. гр.Козлодуй, че в 17,00 ч. на същата дата лицето В. К. М. с живущ в гр.Козлодуй , противозаконно е отнел ползваният от Ц. Б. Н. л.а. „Опел Астра”,син цвят ,комби, собственост на А. Т. Р. живущ в гр.Видин.Същия е бил паркиран  в гр.Козлодуй.
Автомобила няма застраховка „Автокаско”.
Щети в процес на изясняване. По случая в РУП-Козлодуй е образувано ДП.
ПАЛЕЖ
На 23.08.2012 г. в 01,00 ч. в УП Хайредин е получен сигнал от дежурния в УПБЗН с.Хайредин, който е заявил, че на 23.08.2012г. около 00.30ч., НИ е запалил  необитаема частна къща, находяща се в с. Бързина, собственост на  И. Б. И., живущ с.Бързина. Вследствие на пожара са изгорели: около 60кв.м. покривна конструкция, 4бр. дървени врати и 4 бр. дървени прозорци. Пожарът е потушен от служители на УПБЗН Хайредин.
            По случая в РУП-Козлодуй е започнато ДП  .
РАЗКРИТИ ПРЕСТЪПЛЕНИЯ             
На 23.08.2012 г в 23.15 ч е получено съобщение от ОДЧ-Враца за наранен с нож мъж в областта на корема в гр.Роман.От извършената проверка се установи че в явно нетрезво състояние при възникнал битов скандал лицето Н. И. Й., гр.Роман, наранява с кухненски нож в областта на корема лицето А. А. А. от гр.Роман. А. А. А. е обслужен от ФСМП-Роман и транспортиран във ФСМП-Мездра като там е настанен в хирургическо отделение без опасност за живота.
Ножа обект на престъплението е иззет.
Н. И. Й. е приведен в РУП-Роман и задържана за срок от 24 часа
По случая в РУП-Роман е образувана преписка.
От проведените ОИМ по преписка ЗМ по описа на РУП- Враца, по повод депозирана жалба от Б. П. И.  - организатор спорт и туризъм към ОП „Спорт и туризъм”- Враца, в която заявява, че на 20.08.2012г., около 15:30 часа- 16:00 часа, установил за липсата на 8 бр. батерии за чешми, 4 бр. тръби за душове и 1 бр. алуминиева рамка за прозорец от закрития, детски плувен басейн на спортен комплекс „Христо Ботев”, щета на стойност около 250 лева, се установи, че извършител на деянието е лицето Ф. К. Я. от гр. Враца. Вещите, предмет на кражба, са предадени от Ф. К. Я.  в  пункт за изкупуване на отпадъци от черни и цветни метали гр. Враца. Същите са предадени с протокол за доброволно предаване от управителя на фирмата.
На Фиданка Ф. К. Я.  е снето сведение и е задържана за срок от 24 часа в РУП- Враца.
Настоящата преписка е изпратена на РП- Враца с мнение за образуване на ДП.
На 23.08.12 г. в ОДЧ на РУП-Б.Слатина е получено съобщение подадено на тел.112 от С.В.-служител в „ЧЕЗ” че в гр. Б. Слатина, НИ е осъществил неправомерно присъединяване към ел. мрежата на гр. Б. Слатина, с което е създал условия за непълно отчитане на потребената електрическа енергия.
            От извършената проверка се установи,че М. Б. М., от гр. Б. Слатина, се е присъединил незаконно преди средството за техническо отчитане на потребената ел.енергия.
            По случая е образувано ДП по описа на РУП-Б.Слатина.
На 20.08.2012г. е постъпила жалба от Н. Ц. Ц., жив. в гр.София, за това, че за времето от 19.07.2012г. до 19.08.2012г. от наследствена къща  в гр.Оряхово, след като е свалено стъкло на прозорец на къщата е извършена кражба на домашна посуда, ел. котлон, водомер, гаечни ключове и др. вещи на обща стойност 350лв.
            От проведените ОИМ се установи, че извършител на кражбата е А. Г. Д. от гр.Оряхово.
  След извършване на кражбата А. Г. Д.  предава откраднатите вещи в пункт за изкупуване на черни и цветни метали  в гр.Оряхово.

Право на отговор


На 20.08.2012 местния вестник „Конкурент” публикува нелепости във връзка със смъртта на охранител от град Вършец.

Обективната истина е следната: На 19.о8.2012 г. в четири сутринта по време на обход на охранявания обект завод „Електростарт” в град Вършец, охранител от „Елитком” – поделение Враца, получава инфаркт и умира. Той е  Георги Петров, на възраст 55 години . бивш полицай, добросъвестен и стриктен служител на „Елитком” с авторитет в охранителната фирма.

Колегите му незабавно уведомяват полицията и спешна помощ в град Вършец, които пристигат на място за броени минути. Своевременно са уведомени ръководствата на двете фирми. От извършения преглед е установено, че смъртта е причинена от инфаркт, което е потвърдено след няколко часа от съдебни лекари в Монтана.

„Електростарт” в град Вършец е сред малкото успешно работещи фирми в страната със сериозни международни бизнес контакти.

„Елитком” е известна с множество  обще4ствени и частни  възложители в страната с коректното си и прецизно отношение към работата. Двете фирми си партнират успешно повече от 10 години.

Ръководствата на двете фирми изразяват дълбоки съболезнования на близките и роднините на починалия.

четвъртък, 23 август 2012 г.

Интегрирана услуга за предприемачи в България

На 28.08.2012 г. от 11.00 часа в заседателната залата на ул. Софроний № 6 ет. 3/сградата на РИО/, Областна администрация Враца, организира Конференция за представяне на проект "Интегрирана услуга за предприемачи в България"- презентиран от г-н Валентин Лазаров- Председател на Управителния съвет на Националната асоциация на общинските служители в България, информационна среща за представяне на Мерките за стимулиране на предприемачеството - презентирани от г-н Начко Найденов – Началник отдел УЗ на ДРСЗ -Монтана, както и предоставяните услуги и дейността на Областен информационен център- Враца - презентирани от г-жа Елка Стойчовска - Областен информационен център.
Колеги,каня ви да отразите конференцията !Хубав и по-спокоен ден в тая жега!
Жулиета Нелова

Tри фирми се състезават за строежа на новия водопровод на Враца

Обединение „СК Враца 2012”, „Понсстройинженеринг” ЕАД и „Водпроект” ДЗЗД са трите дружества, които бяха допуснати до отварянето на ценови оферти за реконструкция на водопроводната мрежа и реконструкция и удължаване на канализационната мрежа на Враца – етап ­­­­­ІІ. Ценовите им предложения бяха отворени днес на заседание на комисия, назначена от кмета, с председател Марияна Рашева – директор на звеното за изпълнение на интегрирания проект за водния цикъл на Враца. След разглеждане на офертите, от по-нататъшно участие отпаднаха Обединение „СГК Враца” ДЗЗД и „Крам комплекс груп” ЕАД.
И трите дружества, допуснати до този етап, предлагат ценови оферти под прогнозната стойност на обекта от 21 760 497 лв. с ДДС. Обединение „СК Враца 2012” предложи цена от 20 147 480 лв. с ДДС. Вторият участник – „Понсстройинженериг” ЕАД – даде оферта от 21 436 034 лв. с ДДС. Предложението на „Водпроект” ДЗЗД е за 21 550 817 лв. с ДДС. Комисията ще проведе закрито заседание, на което предложенията ще бъдат разгледани обстойно и от трите дружества ще бъде избран изпълнител по критерия „икономически най-изгодна оферта”. Решението на комисията ще стане ясно до 31 август.

„Ботев“ привлече юноша на „Интер“


Ботев“-Враца подписа 2-годишен договор с италианския футболист Роберто Флориано. Новината бе потвърдена от спортния директор на врачани Валентин Станчев. Днес 26-годишният нападател бе картотекиран в БФС и се очаква в неделя да вземе участие в мача от третия кръг от първенството в „А“ футболна група срещу „Локомотив“-София. За последно Роберто Флориано е играл под наем за третодивизионния „Алесандрия“. В последните две години нападателят е бил собственост на „Тритиум“, а преди това е носил екипите на „Сереньо“ и „Колониезе“. Роберто Флориано е юноша на „Интер“.

Обновяват предпазните парапети във Враца


600 кв метра парапети във Враца са боядисани през това лято от работниците, които Общината нае по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси”. Работещите по проекта „Нов избор – развитие и реализация”, които обновяват обекти в града, са 110. Те първо изрязват клоните и храстите, и почистват в районите около парапетите, след това отремонтират съоръженията или ги подменят, където се налага и накрая ги боядисват със сребърен феролит и бяла и червена боя. До момента е приключило освежаването на предпазните съоръжения в лявото платно на надлеза при КАТ, при бензиностанцията на „Петрол” срещу „Химко” и в района на болницата. Групата продължава обновяването на мантинелите и парапетите на ул. „Христо Ботев”, в дясното платно на надлезите при КАТ и при при жп гарата. След това предстои почистването и пребоядисването на парапетите по поречието на р. Лева, на моста при разклона за с. Згориград и на кръстовищата в града. Очаква се цялостното работа по обновяването на предпазните пътни съоръжения да приключи в края на септември.

снимкиa: Община Враца

Община Враца кандидатства за нови 92 работни места


Заявка за нови 92 работни места ще подаде Община Враца в Бюрото по труда до края на седмицата. Новите работни места са по схема „Подкрепа за заетост” по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси”. Общината ще поиска от Агенцията по заетостта одобрение за назначаването на 57 пазачи, 20 работници по поддръжката на сгради, 11 работници за поддръжка на пътища и по двамаелектротеници и водопроводчици. В бройката на охранителите влизат пазачи за Враца и селата Бистрец, Веслец, Върбица, Косталево и Три кладенци. Всички одобрени ще бъдат назначени за срок от 1 година и ще получават месечна заплата от 380 лв.


Даниела Хитова,
гл. експерт „Връзки с обществеността”

ВЪЗНИКНАЛИ ПРОИЗШЕСТВИЯ


 На 22.08.12г. в 09.45ч. в РУ”Полиция”-Враца е получено съобщение от жител на с.Девене, който е заявил , че за времето от 23ч. на 21.08.2012г. до 08.40ч. на 22.08.2012г. НЛ след сваляне на стъклото на предна дясна врата на л.а. „Ситроен „Евазион” , паркиран на неохраняем паркинг в гр. Враца, е извършил кражба на 18 употребявани катализатори оставени в багажното отделение на автомобила.Нанесената щета по данни на тъжителя е за около 2000 лв.По случая е образувано ДП.
На 22.08.12г. в 08.57ч. в РУ”Полиция”-Враца е получено съобщение от инженер кабелна мрежа при „Алкател Лусент” ЕООД гр.Враца, който е заявил, че на същата дата около 07.20ч., НЛ чрез изкопаване и срязване е извършило кражба на около 200 метра телефонен кабел тип ТЗБ 37х4х1.2, собственост на БТК АД, находящ се в землището на с.Осен. Нанесена щета за около 8 000 лв. По случая в РУ”Полиция”-Враца е образувано ДП.
На 22.08.12г. в 08.15 ч. в УП-Хайредин е получено съобщение от кмета на с. Рогозен, че за времето от 23.00ч. на 21.08.2012г. до 08.10ч. на 22.08.2012г. в с. Рогозен, , Н.И. чрез срязване е извършил кражба на медни ел. проводници със сечение 6 кв.мм. с обща дължина 35 метра и сечение 16 кв.мм. с обща дължина 175 метра от 2 междустълбия собственост на „ЧЕЗ Разпределение България” АД. Щети в процес на изясняване. По случая в РУП- Козлодуй е започнато ДП.
На 22.08.12 г. в 11.50 ч. от телефонен пост намиращ се в гр.Козлодуй, през тел.112 в ОДЧ на РУП Козлодуй, е получено съобщение за поставено взривно устройство в заведение, находящо се в гр.Козлодуй. След евакуация на посетителите и персонала на заведението, помещенията на заведението са проверени с уред за откриване на взривни вещества, като такова не е открито. Управителя на заведението е подписал декларация за продължаване работата на заведението.
На 22.08.12 г. в 06.17 ч. в РУП Оряхово е получено съобщение от жител на с.Селановци, който е съобщил, че за времето от 20.00 ч.на 21.08.2012 г. до 06.00 ч. на 22.08.2012 г., НЛ след като е счупило патронник на секретна брава на входна врата на хранителен магазин в с.Селановци е извършило кражба на неустановено количество цигари, ”Виктори”, ”LM” и ваучери за предплатени СИМ карти на „Глобул”. Щети в процес на установяване. Образувано ДП.

На 22.08.12г. около 10.40ч. в гр.Враца катастрофират като се блъскат л.а.”Ф-н” Голф, собств. и управляван от Н. К., от гр.Враца, водач кат. „С” , стаж- 5 г., т.а. ”Ситроен” Берлинго управляван от Р. Г., от гр.Враца, водач кат. „С”, стаж-11г., и л.а.”Опел” Вектра управляван от К. П., от гр.Враца, водач кат. „С”, стаж-24г.
Убити и ранени няма.Щети: 300 лв.
Причини:не спазване на дистанция от водача К. в следствие на което блъска намаляващия скоростта пред него т.а.”Ситроен”, който от своя страна блъска спрелия л.а”Опел” .
Водачите са изпробвани за употреба на алкохол с техн. средство „Дрегер-Алкотест”7410, който е отчел отрицателни резултати.
На 22.08.12г. около 12.30ч. на път III-1004, км.8.200, с посока на движени Враца-Челопек, катастрофира л.а.”Ф-н” Пасат управляван от И. Н., от гр.Враца, водач кат. „В” , стаж-1г., като се блъска в дърво извън пътното платно в ляво по посока на движението, след което напуска мястото на ПТП.
Убити и ранени няма.Щети:500 лв.
Причини:не съобразена скорост с релефа на пътя.

РАЗКРИТИ ПРЕСТЪПЛЕНИЯ
На 23.08.2012г. в 02.50ч. в РУ”Полиция”-Враца е получено съобщение от В. Б., от гр.Враца, който е заявил, че на същата дата около 02.30ч. в гр.Враца, НЛ използвайки сила му е отнело, тениска червена на цвят, мобилен телефон марка „Самсунг” и сумата от 150 лева.По случая в РУ”Полиция”-Враца е образувано ДП.
От проведените бързи ОИМ по горещи следи се установи, че извършител на деянието е криминално проявеният и осъждан Ц. И., от с.Згориград. Част от вещите са намерени и предадени с протокол за доброволно предаване. Извършителя е задържан за срок от 24ч. в РУ”Полиция”-Враца.
На 07.08.12г. в РУП-Враца е депозирана жалба от жителка на с.Горно Пещене, която е заявила, че за времето от 16.20ч. на 07.08.2012г. до 17.20ч. на 07.08.2012г. от къща нейна собственост, НЛ е извършило кражба от фризер на хранителни продукти.
От проведените ИМ се установи, че извършител на кражбата е криминално не проявената Е. Г., от гр. Враца. Продуктите обект на кражба са иззети с протокол за доброволно предаване и са върнати с разписка на собственика.
На 23.08.12г. в 01.06ч. в У”Полиция”-Криводол е получено съобщение от жителка на с.Краводер, която е заявила, че на същата дата около 00.15ч., от не заключени лятна кухня и стопанска постройка , намиращи се в двора на къщата, НЛ е извършило кражба на 7 медни котли с различна вместимост , 50 метра рекордоман, 20 метра мостови кабел, 15 метра четирижилен кабел и 20 метра трижилен кабел.По случая в РУ”Полиция”-Враца е образувано ДП.
От проведените бързи ОИМ по горещи следи се установи, че извършител на деянието е криминално не проявеният И. И., живущ гр.Враца.Вещите предмет на престъпление са намерени изоставени в близост до дома на пострадалия. Работата по случая продължава.
На 21.08.12г в приемната на ПИ в с. Крива бара се явила жителка на с. Крива бара, която е заявила, че за времето от 15.08.2012г до 20.08.2012г. НИ е проникнал в дворното място на домът и в с.Крива Бара, където чрез срязване е извършило кражба на метален кош за съхранение на царевица и 1 печка на дърва.По случая в РУП Козлодуй е образувано ЗМ.
От проведените ОИМ се установи, че извършители на престъплението са криминално проявените Л. Г. жив. с.Крива Бара и Г. Т. жив. с. Крива бара. Веща обект на кражба е предадена на пункт за изкупуване на ЦЧМ.
На 22.08.12 г. за времето от 09.00 ч. до 14.00 ч. при провеждане на СПП във връзка с противодействие на престъпления свързани с отглеждане и разпространяване на наркотични вещества на територията на с.Селановци при извършена проверка в домът на И. Г., от с.Селановци, се намериха и иззеха два стръка зелена листна маса, които при направения полеви наркотест реагираха на канабис.
Образувано ДП.

ДРУГИ
На 22.08.12г. около 16.30ч. в гр.Враца, екип на група ПК при ОД-МВР-Враца спират за проверка лек автомобил “Сеат” Толедо, управляван от И. Т., от гр.Враца. След извършената проверка за алкохол с техническо средство “Дрегер Алкотест 7410”, същият отчита 0.90 промила на хиляда. Съставен АКТ и издаден талон за медицинско изследване. Водача е дал кръвна проба за мед. изследване.
На 22.08.12 в 03.25 часа е получен сигнал от Кмета на с. Крапец за възникнал скандал в дома на С. Ц., от с. Крапец. В последствие скандалът се разраснал в побой по време на който Ц. е нанесъл порезни рани с кухненски нож по телата на тъст си К. Г., тъщата си Г. Г. и на сина си К. Х., и тримата от гр. Враца. Тримата пострадали са обслужени във ФСМП- гр. Мездра и настанени в ХО за лечение без опасност за живота.
По случая е образувано ДП по описа на РУП-Мездра.

ПОВИШЕН ИНТЕРЕС КЪМ ОБЛАСТНИЯ ИНФОРМАЦИОНЕН ЦЕНТЪР – ВРАЦА


Повишен интерес към работата на ОИЦ – Враца отчита екипът на центъра . Това стана ясно от проведената пресконференция, на която експертите разясниха възможностите за еврофинансиране.

От създаването на центъра досега над 100 граждани, в това число представители на фирми, организации, институции, както и частни лица са ползвали услугите на центъра като са получили отговори на своите запитвания по електронна поща, телефон и на място по отношение на възможностите и начините на кандидатстване за получаване на финансиране от Структурните фондове на Европейския съюз (ЕС).

10 работни срещи във всяка една от общините на територията на Област Враца е провел досега центърът. Над 260 участници в тях са се запознали с основните дейности и услуги на ОИЦ, получили са информация за Кохезионната политика на ЕС, оперативните програми и актуални процедури за кандидатстване.

До края на годината ОИЦ – Враца ще проведе още 20 информационни събития в областта, по две във всяка община, които ще бъдат съобразени с проблематиката и конкретните нужди на гражданите в общината. Целта е информацията за Структурните и Кохезионния фондове на Европейския съюз да достигне по ясен и разбираем начин до възможно най-широк кръг хора, дори и в най-малките населени места.

Област Враца е на първо място по стойност на договорените средства по оперативните програми в Северозападен район за планиране, сочат данните на Информационната система за управление и наблюдение (ИСУН) към 10 август 2012 г., стана ясно още от пресконференцията. Бизнесът, неправителствените организации и администрацията в област Враца е успяла да договори малко над 252 милиона лева. След област Враца се нареждат област Плевен (с близо 144 млн. лева), област Ловеч (130 млн. лева), област Монтана (близо 88 млн. лв.) и Видин (47 млн.лв.).

ОИЦ – Враца е част от мрежата от 28 информационни центрове за популяризиране на Кохезионната политика на Европейския съюз, създадени с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Техническа помощ”, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския фонд за регионално развитие.