Бисквитки

събота, 29 септември 2012 г.

Анастас Попдимитров получи голямата награда за актьорско майсторство



Анастас Попдимитров получи голямата награда за актьорско майсторство от фестивала „Албамоно”. Директорът на Драматично-куклен театър – Враца беше отличен с „гран при” за ролята на Мъжът в спектакъла „Столовете” от Йожен Йонеско, който е копродукция между Врачанския театър и Мал драмски театър – Битола /Македония/. Единственият държавен фестивал в Албания се проведе между 22 и 28 септември с участието на театрални трупи от Сърбия, Македония, САЩ, Албания и др. страни.
Признанието за Анастас Попдимитров е поредното, тъй като за същата роля той получи голямата награда за мъжка роля и по време на Националния фестивал на малките театрални форми във Враца през 2011 г.
Припомням ви, че в „Столовете” от Й.Йонеско на Попдимитров партнира македонската актриса Йоана Поповска. Спектакълът е режисиран от Любчо Георгиевски и е игран на сцените в Киев, Истанбул, Санкт Петербург, Москва, Виена, Скопие, Букурещ и Лондон. В България, освен във Враца, той беше показан и в Народния театър „Иван Вазов”.

Театърт представя



В сряда, на 3 октомври от 19 часа в камерна зала е хитоото представление „Танго” от Славомир Мрожек. Спектакълът има номинация за театралната награда „Аскеер 2012”. Преди по-малко от месец представлението се игра на международен фестивал „Ристо Шишков” в Струмица, Македония. На 23 септември „Танго” ще може да бъде видян и на сцената на театрална работилница „Сфумато”, където е част от месечната програма от месец март насам.

В четвъртък, на 4 октомври, от 19 часа на голяма сцена на ДКТ – Враца гостува Пътуващ театър „Протегни ръка” със спектакъла„Малкият принц” от Антоан Дьо Сент-Екзюпери. Представлението е благотворителна инициатива за набиране на средства за лечението на деца в затруднено здравословно положение от социално слаби семейства или сираци. Даренията, събрани по време на представленията, се превеждат директно в сметката на СНЦ „ПРОтегни ръка”, което финансира деца от цялата страна.
Пиесата „Малкият принц” е адаптация на актрисата Анна Петрова. Анна предоставя любезно своята адаптация по романа на Антоан Дьо Сент-Екзюпери за благотворителното представление на трупата „ПРОтегни ръка” безвъзмездно. Чавдар Селвелиев - авторът на музиката за представлението, също дари своя труд благотворително.
Трупата избира да представи именно „Малкият принц”, за да припомни на всички възрастни, чрез това вечно произведение, че някога са били деца.

В събота, 6 октомври от 10.30 часа в куклена зала за най-малките зрители е спектакълът „Червената шапчица” от Шарл Перо


Поетична вечер във Враца



 По повод Международния ден на музиката и поезията- 1 октомври във Враца ще се състои Поетична вечер.
 Свои стихове ще четат врачанските поети Иван Пенев, Татяна Любенова, Върбан Велчев, Диана Николчева, д-р Димитър Цолов,  Анета Дилова, Ботьо Гарвански, Евдокия Марангозова, Людмил Рашев, Галина Ганова, Цветан Илиев, Таня Белорешка, Петър Доневски, Мариела Ценова, Ирена Върбанова.
 Организатори на културната проява са Клуб на дейците на културата, Младежки дом и Община Враца.
 Поетичната вечер ще се проведе от 17.30 часа на 1 октомври 2012 година /понеделник/ в Синята зала на Младежки дом- Враца.

КДК- Враца

Кметове ще участват активно в съставянето на новия бюджет



          Враца е една от петте общини в България, в които кметствата  са второстепенни разпоредители на бюджета и участват активно в съставянето му. Това стана ясно на днешния Ден на кмета, на който една от обсъжданите теми бе подготовката на проекто-бюджета за 2013 г. „Вашата ангажираност в планирането ще ви даде възможност да предложите реалните потребности на кмествата, които ние ще се опитаме да осъществим. Участието ви в съставянето на проекто-бюджета ще ви направи по-подготвени да го реализирате след това” – каза пред участниците в срещата инж. Николай Иванов. Кметът на община Враца подчерта също, че кметовете трябва да подготвят и проекти, с които кметствата да могат да кандидатстват за евросредства в следващия програмен период. Проектите могат да бъдат в социалната сфера, в туризма, в поддръжката на пътната и уличната мрежа, в образованието.
         На традиционната месечна среща на кметовете от община Враца бе обсъдена и подготовката за снегопочистване през предстоящия зимен сезон. Всички бяха единодушни, че предвидените през миналата година средства са били недостатъчни. По места вече са проведени преговори с арендатори, които са изразили готовност да помогнат с техника за снегопочистване. Предстои сключването на договори. За общинските пътища и през тази зима ще продължи да се грижи „БКС”. В кратък срок кметовете ще изпратят в общинската администрация справка за необходимите им количества пясък за опесъчаването на проблемни участъци при заледяване.

Даниела Хитова,
гл. експерт „Връзки с обществеността”
                                                                 

Живот, преминал в служба на Бърдарски геран


Doktora Bardarski geranДа си лекар е призвание. В това ни убеждава вече 37 години фелдшерът Богдан Атанасов, човекът, който за всички в Бърдарски геран е просто „Доктора“. Идва млад и с много желание за работа, много обич и грижи, които дарява на жителите на селото ден след ден, година след година. Той знае всички болки, физически страдания, семейни истории, станал е част от всяко семейство, влизайки в живота му в тежки или радостни моменти. Отплатата се крие в усмивките на хората, в сълзите, които проляха в този ден, в прегръдките и добрите думи.
Жителите на Бърдарски геран събраха средства, с които бяха закупени подаръци, който да му напомнят за последния му работен ден тук. Раздяла, която взаимно си обещахме да не е окончателна, защото Докторът е чакан гост винаги, а селото ще продължи да го приема с топлина, така както и досега.

Крими хроника



На 29.09.12г., в  01.40ч. в гр.Оряхово, лек автомобил „Опел Кадет”,  управляван от И.П./33г./- неправоспособен водач от гр. София, блъснал два паркирани леки автомобила. Пробата  за алкохол  е положителна- 3,30 промила.
B гр.Б.Слатина, полицейски служители са извършили личен обиск на лицето А.А./25г./ от гр. Б.Слатина. Открити са 41 грама суха листна маса- канабис. При последвало претърсване на жилището на лицето, са иззети 45  грама суха лисна маса -канабис. А.А. е задържан в РУП-Б.Слатина за срок до 24 часа. Образувано  е дознание.
Пак в  Бяла Слатина  е извършено претърсване в къщата на Ц.М./20г./- криминално проявен. Намарени  и иззети са 25 стръка зелени растения със средна височина 1.9 метра и тегло 43 кг., 830 грама суха листна маса -канабис  и 160 боеприпаси за оръжие калибър 7.62мм. Образувано  е дознание.
 На 29.09.12 г.,  в 02:54 ч. в гр. Враца, полицейски патрул спрял за проверка  лек автомобил “Форд Мондео”,  управляван от И.И./28г./-неправоспособен водач от с.Елисейна. Пробата за алкохол  е положителна- 0,87 промила.
На 28.09.12г., около 17.00 ч. в с.Баурене, катастрофира като се преобръща в дере лек автомобил  ”Мерцедес” без регистрационни табели,  управляван от С.Ц./59г./ от гр.Враца, който получил фрактури по тялото, настанен е  в болницата  в гр. Враца.
 След издирвателни мероприятия след сигнал за кражба на: смесителна ВиК батерия, сифон за мивка, спирателен кран, 16 преходни водопроводни муфи, водопроводни кранове, нипели,  секретен патронник и други В и К части, извършена на 10.09.2012г., от избено помещение на частен дом в гр. Враца  е установено, че извършител  е М.М./32г./от гр.Враца, криминално проявен.
 На 28.09.12г., при претърсване на апартамент в гр. Враца, обитаван от лицето В.В./40г./, полицейските служители са открили иззели: въздушна пушка преправена за стрелба с бойни патрони, и над 100 боеприпаса/патрони/ от различен калибър. Образувано  е дознание.
 На 28.09.12г., в 05.05ч. в РУП Мездра е получен сигнал и задействана СОТ от паникбутон на бензиностанция „Петрол”, на Гл. път „Е-79”. Служителката в бензиностанцията обяснила пред полицаите, че лице с качулка на главата и въоръжено с пистолет, влязло  в обекта и взело от касата 20 евро  и монети. Работата по случая продължава.
 На 29.09.12г., в   03.34ч. в гр. Козлодуй, при проверка на  лек автомобил “Мазда 626”,  управляван от Ж.П./21г./ от с. Долни Цибър  е установено, че водача е  употребил алкохол-1,25 промила. Образувано   е дознание.
На 29.09.2012 г.,  в 03.30ч. в гр.Козлодуй, полицейски служители спрели за проверка лек автомобил “Крайслер Вояджър”,  управляван от П.К./29-годишна/ от с. Бутан. Пробата за алкохол  е положителна- 0,71 промила.

 Регионален говорител на МВР:
Красимир Василев

петък, 28 септември 2012 г.

Ботев /Враца/ подписа договор с дефанзивния полузащитник Николай Николов

Очаква се халфът да влезе в групата за неделния мач срещу „Миньор“- Перник. Николов игра за тима от Враца до лятото на тази година. След смяната на ръководството обаче, той се раздели по взаимно съгласие, тъй като не попадаше в сметките на италианския треньорски екип.
Междувременно стана ясно, че десният бранител на Ботев Джузепе Пира и кондиционният треньор Джан Лука Амати вече не са част от врачанския клуб. Двамата прекратиха договорите си по взаимно съгласие и вече са свободни агенти. Италианският защитник и треньорът дойдоха в клуба през това лято. Пира игра едва два мача за Ботев /Враца/ - срещу Локомотив в София и при домакинския мач срещу Литекс. В контролата с Червен бряг бранителят също взе участие, но не впечатли с изявите си на терена старши-треньора Антони Здравков.





Крими хроника



На 27.09.2012г., около 15:30ч. в гр.Враца, бул. ” Втори юни”,  мотоциклет „Кавазаки ЗХ 600”,  управляван от С.С./19г./ от гр.Враца,  блъснал 10-годишно момиче.  Детето  е получило фрактура на левия крак,  настанена е в МБАЛ „Хр.Ботев гр.Враца. Водачът не  е употребил алкохол. 
 На 27.09.2012г., в 18.20ч. в РУП-Враца е получено съобщение от ЦСМП-Враца за прието лице, на което е нанесен побой. Установено е, че към 18.00ч. в гр.Враца,  бул.”Демокрация”, неизвестни лица са нанесли побой на С.Т./29г./ от гр.Враца. Образувано   е дознание.
На 27.09.12г., в РУП-Б.Слатина е получено съобщение, че на 19/20.09.12г. в землището на гр.Б.Слатина,  след изкопаване на 15 дупки е извършена  кражба на около 350 метра телефонен кабел. Започнато  е досъдебно производство.
 На 27.09.2012г.,  в УП- Хайредин е получено съобщение, че за времето от 23:00ч. на  26.09.2012г.,  до 08:00ч. на 27.09.2012г., на площада в село Рогозен, неизвестни лица са  извършили кражба на 140 меден ел. проводник от уличната ел. мрежа.  Образувано   е дознание.




Регионален говорител на МВР:
                                     Красимир Василев

четвъртък, 27 септември 2012 г.

Мерки по безопасност на храните


Във връзка с констатиран случай на дарeние на храна с изтекъл срок на годност на 27 септември 2012 г. в Заседателна зала на Областна администрация Враца се проведе среща между Областна дирекция по безопасност на храните, Областна администрация – Враца и кметове на общини. Срещата бе инициирана от д-р Милчо Костурков, директор на Областна дирекция по безопасност на храните – Враца. Представителите на институциите уточниха начини на комуникация при създадена възможност за дарение на храна на нуждаещи се, както и организиране на официален контрол върху даренията.
Разгледан бе и въпросът за проследяването на изпълнението на сключените договори с фирмите доставчици на хранителни продукти за детските градини, като се спазват Наредба №9/16.09.2011 г. и №6/10.08.2011 г. Комисията обсъди и състоянието на пазарите предлагащи плодове и зеленчуци. Посочени бяха изискванията за такива – течаща вода, тоалетна, ограда и място за сметосъбиране.
Бяха коментирани и мерки, с които да институциите да се справят с нерегламентирана, улична търговия, както и това колко са опасни за здравето са животинските стоки продавани на улицата.

Покана


Започва изграждането на три центъра за настаняване от семеен тип и защитено жилище


            Кметът на Враца инж. Николай Иванов днес подписа договорите за
строително-монтажните работи по проект „ИСКРА - Иновативен Социален Комплекс от Резидентни Алтернативи”, финансиран по ОП „Регионално развитие 2007-2013 г.”.  В церемонията участваха също представителите на трите дружества, които ще извършват строителните работи -  инж. Росен Додушки от „Строителна компания” ООД - Враца, Милчо Драганински от  ДЗЗД „Сдружение Враца – ОГ” - Враца  и Генади Гатев от ДЗЗД  „ГБСД-09” – Русе. И трите дружества бяха избрани след проведена открита процедура по реда на Закона за обществените поръчки. По проекта ще бъдат изградени три центъра за настаняване от семеен тип и едно защитено жилище.  Обща стойност на проекта е 2 594 184.60 лв., като от тях Община Враца осигурява 132 113.10 лева. След проведените процедури за изпълнител на защитено жилище в ж.к. „Река Лева” бе одобрен консорциумът „ГБСД-09“ гр. Русе, със съдружници в обединението „Декра – строй“ ЕООД и „ГБС - Русе“ АД. Стойността на този договор е 407 593.97 лв. без ДДС. Русенското обединение ще строи и Център за настаняване от семеен тип в ж.к. „Дъбника”. Този обект е за 543 979.72 лв. без ДДС. Врачанската „Строителна компания” ООД ще изгради втория Център за настаняване от семеен тип, който ще се намира в кв. 76. Стойността на обекта е 498 919.12 лв. без ДДС. Третият Център за настаняване от семеен тип също ще се строи от консорциум от врачански фирми - ДЗЗД „Сдружение Враца-ОГ“, който включва дружествата „Опал-94“ АД и „Генов Строй-продукт“ ЕООД. Центърът ще бъде изграден в ж.к. „Самуил” и е на стойност 545 837.26 лв. без ДДС. Срокът за изпълнение на четирите обекта е 6 месеца от откриването на строителната площадка.
Изграждането на центровете за настаняване от семеен тип и защитеното жилище ще реши проблемите на социалната инфраструктура в общината и ще създаде подходящите условия за правилното отглеждане, възпитание, обучение и интеграция на децата и младежите с увреждания. Предоставянето на тези услуги в среда, максимално близка до домашната, ще подкрепи както самите деца, така и зависимите членове на семействата и ще даде възможност за предотвратяване настаняването в специализирани институции. Чрез предоставянето на индивидуалната грижа и услуги ще се подобри психосоциалния статус на децата с увреждания и ще се повишат възможностите за социалното им включване в общността. Изпълнението на проекта ще покаже, че основна ценност е човекът и правото му да развие максимално своите възможности, без значение на етническа принадлежност, пол, увреждане, възраст, социално положение.


                                                                                  Даниела Хитова,
                                                                                  гл. експерт „Връзки с обществеността”


Разследваща мисия в Бърдарски геран


Бърдарски геран посреща гости от ДушанциГрупа пенсионери от село Душанци, община Пирдоп, водени от председателя на клуба им Тодор Ценов, посетиха Бърдарски геран на 26 септември с разследваща мисия - да проучат неизяснения факт за загиналите край селото им съветски летци в края на Втората световна война, които се оказва, че са погребани край Бяла Слатина.
В Бърдарски геран те се срещнаха с кмета на селото Светлана Караджова и с председателя на пенсионерския клуб Никола Мичев.

Ден на кмета ще се проведе в петък



           Две важни теми ще бъдат разгледани на предстоящия „Ден на кмета”, който ще се проведе на 28 септември. Кметовете на села и кметските наместници от община Враца ще обсъдят почистването и поддържането на уличната мрежа през есенно-зимния период и изготвянето на проекто-бюджет в кметствата за 2013 г. Традиционната среща ще започне в 11 ч. в заседателната зала на общинска администрация.

Ден на отворените врати в ТП на НОИ - Враца



                На 1 октомври в Териториалното поделение на НОИ във Враца ще се проведе Ден на отворените врати. Поводът е Международният ден на възрастните хора. В този ден от 9 до 12 часа в сградата на НОИ във Враца ще бъдат давани безплатни консултации по въпроси, свързани с пенсионирането, социалното осигуряване и социалното подпомагане. В откритата приемна на питанията на врачани ще отговарят експерти от НОИ и от дирекция „Социално подпомагане“ - Враца. Пенсионерите във врачанска област в момента са 63 360.

Отново Враца ще се реализира националния проект „ Обществени трапезарии”



  За пореден път на територията на община Враца ще се реализира националния проект
„ Обществени трапезарии”, финансиран от Фонд „ Социална закрила” на Министерство на труда и социалната политика. Периодът, през който ще се предоставя услугата е 01.10.2012 г. - 31.10.2012 г., а при възможност ще се анексират (продължат) договорните отношения за предоставяне на услугата всеки следващ месец. Целта е да се осигури помощ и подкрепа за най-уязвимите групи от населението в нашата община.
За периода месец октомври 2012 г., съгласно сключен договор между МТСП и Община Враца, от услугата ще се възползват 98 деца и лица, от следните целеви групи:
>                   Лица и семейства на месечно подпомагане с доход по-нисък от диференцирания
             минимален доход;
>                   Лица, с доказана липса на доходи и близки, които да се грижат за тях;
>                   Самотно живеещи лица и семейства, получаващи минимални пенсии за осигурителен стаж
            и възраст, за инвалидност, наследствени пенсии;
>                   Скитащи и бездомни лица и деца;
Услугата ще се предоставя в стола на ул. „ Стоян Заимов” № 2 и стола на ул. „ Екзарх Йосиф” № 75 във Враца.
Постоянно действаща комисия, сформирана със Заповед на кмета на Община Враца ще извърши подбор на бенефициентите.
Срок за подаване на документи: 26.09.2012 г, - 01.10.2012 г., от 8.00 до 12. 00 ч. и от 13.00 до 17.00 ч. в стая № 43 и Информационния център на Общинска администрация.
Одобрените лица ще бъдат информирани своевременно, чрез списъци, поставени на таблата на Информационния център и двата стола, в които ще се реализира услугата.
Тел. за повече информация:
092/62 45 81- Силвия Първановска;
092/ 62 45 82 – Калин Диков
092/62 65 49 – Емилия Николаева;

Балкански титли за врачански ветерани



Три балкански титли спечелиха врачанските лекоатлети от Балканиадата за ветерани. Състезанието се проведе в турския град Измир в края на миналата седмица. Балканският шампион Георги Костов добави още един златен медал към колекцията си от предишни години. Той спечели състезанието в мятането на диск във възрастовата група 55-59 години.
Катя Семкова също дублира титлата си в дисциплината 800 метра при 50-54-годишните. Третият златен медал  завоюва Йонка Христова в полумаратона при най-младите – 30-35 години. Балканската титла за нея дойде само три месеца след като тя стана майка.
 Другите ни двама участници – Юлияна Борисова и Сергей Стаменов останаха на крачка от медала, като на Юлияна не й достигнаха едва 3 см за бронза в тласкането на гюле.
Балканските игри по лека атлетика за ветерани се проведоха за 22-ри път.

Ботев Враца завърши наравно 2:2 с третодивизионния „Червен бряг“ в контрола

Двубоят се игра днес на стадион „Христо Ботев“ във Враца. Наставникът на врачани Антони Здравков бе заложил на футболисти, които рядко намират място в титулярния състав. Част от тях обаче не впечатлиха специалиста с изявите си на терена. Срещата започна с натиск на домакините. В 23-ата минута отборът на „Ботев“-Враца можеше да открие резултата. След отлична комбинация по десния фланг Кабалеро стреля от воле, но топката мина над напречната греда. Две минути по-късно след центриране от корнер Маркети с глава прати топката в мрежата на гостите за 1:0. В 31-ата минута влезлият като резерва само секунди по-рано Андрей Атанасов преодоля двама бранители на „Червен бряг“, излъга и вратаря и вкара за 2:0. В последната минута на първата част Стефан Христов прехвърли стражът на „Ботев“ Димитър Иванов за 2:1. През второто полувреме Антони Здравков направи множество смени в отбора, като на терена се появиха и дошлите на проби футболисти Валери Цекин, Петко Петков и Себахтин Ибрям. В 56-ата минута Милен Тонев получи топката зад гърба на защитата на домакините и с прехвърлящ удар се разписа за крайното 2:2. До края на срещата врачани имаха възможност да отбележат още голове, но пропуски направиха Игнасио Лорес Варела, Масимилиано Амендола и Роча Касио.
Мария Георгиева

Крими хроника



На 26.09.2012г., служители на сектор „Противодействие на икономическата престъпност” извършиха проверка за представен фалшив документ за завършено средно образование пред ОО „КД –ДАИ” –Враца. Установено  е, че лицето П.Н./18г./  от с. Голямо Пещене, с цел полагане на шофьорски изпит е представило диплома за средно образование издадена от СОУ „Хр. Ботев” гр. Враца. По време на проверка  е установено, че лицето  е представило и друга диплома за средно образование, издадена от СОУ „Отец Паисий” гр. Враца. В хода на проверката  е установено лицето П.В./27г./  от гр. Враца, което посредничило при сдобиването с дипломите. Работата по случая продължава.  Лицата са задържани за срок от 24 часа.
          В с. Хърлец е извършена проверка на дейността и работата на мл. автоконтрольор С.З., служител на РУП-„АЕЦ”- Козлодуй. Проверката  е установила, че  мл. автоконтрольор С.З., в кръга на службата си е съставил официален документ, в който е удостоверил неверни обстоятелства, с цел да бъде използван този документ, като доказателство за тия обстоятелства. Случаят е докладван на Окръжна прокуратура- Враца. Образувано  е дознание  по чл.288 и по чл.311, ал.1 от НК.  Работата по случая продължава.
Мл. автоконтрольор С. З. е задържан за срок от 24 часа.
 На 26.09.2012 г., в 21.00 ч. в РУП Козлодуй е получено съобщение от телефон 112, за катастрофа между   с.Малорад - с.Рогозен.  Установено е, че в дърво край пътя  е катастрофирал лек автомобил „Опел”, управляван от С.П./21г./  от гр.Оряхово. Загинали на място: водача С.П./21г./ от гр. Оряхово; В.К./20г./ от село Малорад;  Ц.Т./18г./ от с.Малорад. 21-годишният Ц.Г. от село Малорад е починал  при транспортирането му  до ФСМП-Бяла Слатина.
Причини за катастрофата- в процес на изясняване. Образувано  е дознание.
След сигнал за кражба на 1200 литра трансформаторно масло от резервен трансформатор собственост на „ЧЕЗ Разпределение България”,  на 26.09.2012г., служители на РУП-Козлодуй  извършиха полицейски проверки в къща в  с.Гложене, собственост на К.Б./30г./, и  в къща  в гр.Козлодуй, обитаван от М.Б./28г./. В дворното място на К.Б. е открит пластмасов контейнер с вместимост 1000 литра, пълен до половината със светло кафява маслообразна течност наподобяваща трансформаторно масло.  В дворното място на М.Б. е открита пластмасова туба с вместимост 10 литра пълна със светло кафява масло образна течност наподобяваща трансформаторно масло. М.Б. се укрива от органите на МВР и е обявен за местно издирване. Работата по случая продължава.

На 26.09.2012г., около  11:30ч.,  на  изхода на гр. Враца в посока г. Оряхово, катастрофират: специален автомобил „ГАЗ”,  собственост на „БКС-Враца”, управляван от М.Ф./62г./ и лек автомобил  „Рено Лагуна”,  управляван от И.И./56г./ от с. Горно Пещене.  Загинал  е водача И.И., пътувалата в лекия автомобил, 54-годишната  Г.И. от с. Горно Пещене,  е настанена в МБАЛ „Хр. Ботев”.  Вероятна причина за катастрофат:  неправилна  маневра завиване в обратна посока от водача М.Ф. който не пропуснал лекия автомобил, и движение с несъобразена скорост спрямо интензитета на движението от водача И.И.   Пробата за алкохол на водача на товарния автомобил  е отрицателна.  Образувано е дознание по чл. 343 от НК.
В УП”-Дъбника е получено съобщение, че за времето от 24.09.2012г. до 09.00ч. на 26.09.2012г.,  от фургон в землището на с.Чирен, неизвестни лица са откраднали: метална пружина за легло, люлка за комбайн / сенотръс /, земеделски сечива. След ОИМ и ПСД е установено, че извършители са криминално проявените и осъждани за кражби лица: К.П./38г./ и Б.Ф./65г./, и двамата от село Баница.
 След издирвателни мероприятия, служители на РУП-Враца са установили две лица, които на 19.07.2012г. в с.Ботуня, извършило кражба на: електрожен, ел.дрелка, 2 ъглощлайфки, 2 медни пръскачки и 10  диска за ъглошлайф. Кражбата  е извършена от лицата:  И.И./23г./ и Б.П./25г./ от гр. Враца.
В РУП-Враца е постъпил сигнал, че от магазин на пазара  в ж.к. „Дъбника”, неизвестни лица  са извършили кражба на дрехи.  След ОИМ е установено, че извършители са: Л.Г./22-годишна/ от с.Долно Белотинци, и Н.Б./17-годишна/ от с.Николово.
На 26.09.12г., в 16.30 часа, в РУП –Б.Слатина е получено съобщение  от ФЦСМП-Б.Слатина ,че е докарано в безпомощно състояние 12-годишно момче от с.Борован,  което след приемането е починал. Установено е, че в с.Борован, в двора на необитаема  къща, при игра  в близост до полуразрушена външна тоалетна, върху момчето е паднала  покривна плоча.  Регионален говорител на МВР:
Красимир Василев




Трима загинали след удар в дърво



На 26.09.2012 г., в 21.00 ч. в РУП Козлодуй е получено съобщение от телефон 112, за катастрофа между   с.Малорад-с.Рогозен.  Установено е , че в дърво край пътя  е катастрофирал лек автомобил „ Опел”, управляван от С.П./21г./  от гр.Оряхово.
Загинали на място: водача С.П./21г./ от гр. Оряхово; В.К./20г./ от село Малорад;  Ц.Т./18г./ от с.Малорад. 21-годишният Ц.Г. от село Малорад е починал  при транспортирането му  до ФСМП-Бяла Слатина.
Причини за катастрофата- в процес на изясняване. Образувано  е дознание.

сряда, 26 септември 2012 г.

332 ПИК са издадени досега в офис Враца



От началото на тази година НАП предостави на своите клиенти достъп до определени електронни услуги, чрез персонален идентификационен код /ПИК/, които им гарантират техните трудови и социални права.
С ПИК гражданите могат да проверяват в интернет върху каква сума работодателите внасят осигурителните им вноски, да получат информация за членството си в пенсионен фонд, както и да видят какъв трудов договор е декларирал пред НАП техният работодател. Чрез ПИК клиентите на приходната агенция могат да поискат и издаването на документ, като например удостоверение за липса на задължения.
Клиентите на НАП могат да получат  своя ПИК като подадат заявление по образец, което може да се изтегли от www.nap.bg. Документът може да се подаде във всеки офис на НАП, но получаването му става в офис на агенцията по постоянен адрес.
Досега в офис Враца са издадени 332 персонални идентификационни кода  за достъп до електронни услуги. От приходната агенция призовават гражданите да се възползват от предоставените им услуги, да не се колебаят и да заявят своя ПИК, за издаването не е необходимо закупуването на електронен подпис.
           Още информация за получаването и ползването на ПИК, може да се получи на телефона за данъчна информация 0700 18 700 на цената на едни разговор.
  Юлия Грънчарова      

Един загина при катастрофа във Враца

Днес, около 11:30 часа, на Оряховско шосе катастрофират: Лек автомобил "Рено Лагуна/ със софийска регистрация/ и  автомобил на БКС-Враца.
Обстоятелства при катастрофата: Автомобилът на БКС е заредил метан на станцията, при включването му  в движението настъпва катастрофата, като вероятната причина  е,че автомобила на БКС не е осигурил предимиство на лекия автомобил, който се движел в посока Оряхово. Продължава работата по установяване на  причините за катастрофата.
Загинал  е водача на лекия автомобил, 56-годишен. В колата е пътувала  и съпругата му, която  е транспортирана  в болницата  в гр. Враца.

27 септември е Световният ден на туризма



          Враца посреща Световния ден на туризма с отличия от две туристически изложения и с над 2 000 туристи повече, в сравнение с миналата година. Най-новият спечелен европейски проект също е в сферата на туризма – „Враца – врата към древността”. Преди броени дни бе направена и първата копка на новия развлекателен парк край пещерата „Леденика”, в който ще бъдат въведени модерни технологии без аналог в България. „Използвам случая отново да благодаря на всички, които взеха участие и помогнаха за отличното представяне на Община Враца на туристическите изложения през тази година. Усилията ни бяха възнаградени с двете престижни награди от изложенията „Ваканция и Спа Експо” в София и „Културен туризъм” във Велико Търново. Искам да честитя празника на всички, които работят в сферата на туризма и да им пожелая здраве, новаторски дух и непресъхващо вдъхновение! Нека всички заедно продължим да работим за това Враца да се превърне в желана и посещавана туристически дестинация!” - каза по повод празника кметът на Враца инж. Николай Иванов.
        

Крими хроника



На 25.09.12г., в с.Борован бе проведена СПО по линия “Контратероризъм” от служители на сектор „БОП” Враца при ГДБОП - МВР. В  къща  обитаван от криминално проявеното / незаконно притежание на оръжие и нанасяне на телесна повреда /, и осъждано лице  Ц.С./59г./ бяха намерени и иззети:
- ловна пушка без идентификационни номера – 16 калибър
- ловна пушка без надлежно разрешително – 16 калибър
- пневматична /въздушна/ пушка, пригодена за стрелба с флоберови патрони.
- газ – сигнален пистолет – револвер, пригоден за стрелба с бойни патрони.
- 40  ловни патрони.
По случая е образувано дознание за престъпление по чл.339, ал.1 от НК.
 След издирвателни мероприятия, служители на РУП-Бяла Слатина са установили, че кражбата на акумулатор от специализиран автомобил „УАЗ”/линейка/ на МБАЛ –Б.Слатина, е извършена от лицето И.Н./44г./ - криминално проявено, осъждано. В хода на разследването  е установено, че на 21.09.2012г. в гр. Бяла Слатина, същото лице  е откраднало гума с джанта от  лек автомобил „Фолксваген Пасат”.
          На 17.07.2012г.,  в УП-Криводол е получено съобщение от жител на село Главаци, че от къщата му  е извършена кражба на 120 буркана пчелен мед.  След издирвателни мероприятия  е установено, че кражбата  е извършена от лицата: Б.П./25г./- криминално проявен, осъждан; И.И./23г./, и двамата от гр. Враца.       
В 11:45 ч. в Козлодуй  е спрян за проверка лек автомобил „Форд”,  управляван от Ц.П./33г./ от гр. Враца. Пробата за алкохол  е положителна- 2,69 промила.
В РУП-Враца е получено съобщение, че за времето от 18.09.2012г. до 10.00ч. на 25.09.2012г., в района на разклона за гр.Вършец, до разклона за с.Главаци, неизвестни лица са извършили кражба на 18 тръби за поставяне на пътни знаци,  15 различни по вид пътни знаци и 2 пътни табели. Образувано   е дознание.

26.09.2012г.                                        Регионален говорител на МВР:
          гр. Враца                                                /Красимир Василев/

След 10 години бе открита нова група в детска градинавъв Враца



За първи път в последните 10 години във Враца бе открита целодневна детска група. От днес в ЦДГ „Дъга” ще се обучават още 22 деца от всички райони на града. Общо 160 са малчуганите, които посещават детското заведение, заедно с филиала му в с. Баница.
„Това е чудесен подарък за всички вас, мили деца, които от днес заедно ще се радвате на детството, ще се научите на доброта и ценности, ще срещнете своите приятели за игри и веселие. На цялото ръководство и екипа на ЦДГ „Дъга” пожелавам дръзновение, благородство и вярвам, че заедно постигаме високите цели за доброто на нашите деца. Скъпи деца, пожелавам ви здраве, безгрижно детство, много мечти, смях и приятели!” – се казва в поздравителния адрес от името на кмета на Враца, който прочете зам.-кметът Красимир Богданов. На малчуганите той подари луксозен том с български приказки.
 Откриването на новата група се превърна в празник за всички деца в градината. Сред официалните им гости бяха също Даринка Костадинова от РИО, Маринела Петрова, Валентина Михайлова и Калина Дуранкева от дирекция „Образование, култура, спорт и туризъм” в Община Враца,  кръстницата на ЦДГ „Дъга” Илияна Филипова – директор на Търговско-промишлената палата в града и директорите на всички детски градини в общината. Новата група все още няма име. В избора му ще участват и децата.
 
                                                                  Даниела Хитова,
                                                                  гл. експерт „Връзки с обществеността”

„Ботев“-Враца се подсили с още един футболист

Това е 25-годишният централен нападател Андрей Атанасов. Късно снощи врачанският клуб подписа с футболиста договор за една година, с опция за удължаването му с още една. „Очакваме до петък да пристигне жълтата му карта и той да вземе участие в мача срещу „Миньор“-Перник“, коментира спортният директор на „Ботев“-Валентин Станчев. За последно Андрей Атанасов е играл в тима на „Бананц“-Ереван, но клубът фалира и това е причината той да се завърне в България. Преди да премине в арменския тим Атанасов е защитавал цветовете на столичния „Локомотив“-София. Таранът е играл още за „Черноморец“-Поморие, „Янтра“-Габрово, „Траяна“-Стара Загора, Сливен, „Етър“-Велико Търново и Шумен.
Мария Георгиева

вторник, 25 септември 2012 г.

Заседание на Регионалния съвет за развитие

Областният управител на Област Враца Пепа Владимирова участва днес в заседание на Регионалния съвет за развитие на Северозападен район. Срещата бе открита и ръководена от Областният управител на област Монтана и председател на РСР на СЗР г-н Ивайло Петров в Заседателната зала на Областна администрация Монтана.
В заседанието взеха участие представители на министерства, областните управители на областите Видин, Монтана, Враца, Плевен и Ловеч, кметове на общини от петте области, представители на национално представените работодателски организации и синдикати, както и представители на Национален център за териториално развитие, на Обединение „Регионални планове – ниво 2” и представители на Обединение „Регионални анализи 2014+”.
Членовете на Съвета се запознаха с проект на Национална концепция за пространствено развитие от „Национален център за териториално развитие” ЕАД.
Представителите на специализираните комисии към РСР на СЗР докладваха изготвените становища в областта на публичната инфраструктура, конкурентоспособността, развитие на човешките ресурси и околната среда и доклад за проблемите в Северозападен район.
Подхода, метода и конкретните стъпки по видове дейности при разработването на Регионалния план за развитие на Северозападен район за периода 2014-2020 г. представи участник от Обединение „Регионални планове – ниво 2”.
Ваня Събчева - Областен управител на област Ловеч и представител на Регионалния съвет за развитие на Северозападен район в работната група за разработване на Договора за партньорство на Република България за програмния период 2014-2020 г., изнесе данни за дейността на работната група.
На форума бе представена информация от заседанията на тематичните работни групи за разработване на Оперативна програма за регионално развитие за периода 2014-2020 г. и Оперативна програма за развитие на човешките ресурси за периода 2014-2020 г. Г-жа Дочка Велкова от Обединение „Регионални анализи 2014+” представи SWOT анализ за нуждите на ОПРР 2014-2020 г.
Проект „Координирани действия за разработване, наблюдение, анализ и оценка на политиките за развитие в област Монтана”, реализиран от Областна администрация Монтана по Оперативна програма „Административен капацитет” подприоритет 1.3. „Ефективна координация и партньорство при разработване и провеждане на политики”,също бе обсъден на работната среща.

Ботев“-Враца ще играе контролна среща с третодивизионния „Червен бряг“

Двубоят е утре от 17.00 часа на стадион „Христо Ботев“ във Враца. Целта на проверката е новият треньор Антони Здравков да провери моментното състояние на футболистите. Очаква се в контролата участие да вземат всички налични състезатели.
Междувременно от ръководството на „Ботев“-Враца съобщиха, че организират екскурзия за мача с „Миньор“-Перник. Двубоят е от VII кръг от първенството в „А“ професионална футболна група и ще се играе в неделя /30.09.2012 г./ от 17.00 часа на стадион „Чавдар Цветков” в Своге. Всеки желаещ да пътува за мача с „Миньор“-Перник може да се запише всеки делничен ден в административната сграда на стадион „Христо Ботев“. Цената на пътуването е 5 лева. Автобусът ще отпътува от Враца в неделя в 14.00 часа.