Бисквитки

събота, 13 октомври 2012 г.

Нова горска пътека ще радва туристите във Врачанския Балкан




          Нова горска пътека, която свързва „Горския дом” с вилата на АЕЦ „Козлодуй” бе открита днес. „Радвам се, че откриваме тази туристическа атракция. Нека я ползваме със здраве и да я пазим” – пожела кметът на Враца инж. Николай Иванов. Първи на пътеката стъпиха също заместник кметът Красимир Богданов, Николай Ненчев – директор на ПП „Врачански Балкан” и Калин Стануков – главен секретар в АЕЦ „Козлодуй”. Новата пътека на здравето е създадена с общите усилия на трите институции. В групата, която премина маршрута, бяха също директорът на Регионалния исторически музей Илия Стоянов, Николай Петров – собственик на хотел „Хемус”, Марио Боев - носител на званието „Турист на годината`2011”, скаути от училище „Никола Войводов” и ученици от клуба по борба „Ботев`93”, от клуба по джудо и от екоклуб „Зелено бъдеще”.
Разходката по пътеката, заедно с използването на спортните уреди по маршрута й, могат да се преминат за около 50 минути. Тя е подходяща за туристи на различна възраст, за семейства с малки деца, за спортисти. В пътеката и спортните уреди, монтирани на пет площадки по маршрута, са вложени общо 8 500 лева.
 
                                                                  Даниела Хитова,
                                                                  гл. експерт „Връзки с обществеността”
Снимка Община Враца

петък, 12 октомври 2012 г.

Kанабис

На 11.10.2012г., служители на РУ”Полиция” Оряхово, проведоха специализирана полицейска проверка по линия „ Наркотици „. В къща в село Софрониево, обитавана от лицето И.Б./60г./, в избено помещение са намерени 92 връзки полусуха растителна маса /с общо тегло около 10кг./, която при направения полеви наркотест реагира на канабис. По случая е образувано досъдебно производство.
Cлужители на УП”Дъбника” извършиха претърсване в апартамент в ж.к.”Сениче”, гр.Враца, обитаван от лицето А.Г./28г./. По време на претърсването, три лица в съучастие с В.Т./18-годишна/- живуща на семейни начала с А.Г., изнесли два плика със суха зелена листна маса, като направили опит да ги укрият в шахта за оптични кабели зад бл.№14 в ж.к „Дъбника”. При последвалите издирвателни мероприятия, полицейските служители заловили лицата: Л.А./40г./ от гр. Враца; М.П./26г./ от гр.Враца; И.Т./31г./ от с.Горно Пещене. Намерените пликове съдържали зелена листна маса с общо тегло 260 гр. - канабис. Лицата са задържани за срок от 24 часа. Образувано е дознание.

Двама футболисти напуснаха тима на „Ботев“-Враца

21-годишният бразилски футболист Аугусто и халфът Роча Кассио прекратиха вчера трудовите си договори с ПОФК „Ботев“ - Враца по взаимно съгласие и вече са свободни агенти. Аугусто и Касио дойдоха в „Ботев“ през лятото. Защитникът не можа да изиграе нито един официален мач за врачанския тим, а Кассио записа участие в четири двубоя – срещу „Берое“-Стара Загора, „Пирин“-Гоце Делчев, „Локомотив“-София и ЦСКА. След смяната на треньорското ръководство Аугусто и Какссио така и не успяха да впечатлят новия наставник Антони Здравков и това е причината клубът да се раздели с двамата футболисти.

четвъртък, 11 октомври 2012 г.

Икони и картини в съвместна изложба в Бърдарски геран


В ритуалната зала на Бърдарски геран двама творци събраха почитатели в изложба под надслов „Вярата и Образът“. Ивелина Мирчева и Данаил Денов разказват за своя творчески път, а въпросите зададе Светлана Караджова.
Жителите на селото вече свикват с факта, че често са домакини на различни художествени изложби, а интересът към подобни събития дори ражда планове за нови изложби  на местни художници.



Краеведска разходка „Аз обичам Враца”

Желанието да надникнат в изпълнената с превратности историческа съдба на своя град поведе потребителите на Центъра за социална рехабилитация и интеграция по един от любимите маршрути на всички врачани – Площад „Христо Ботев” – с краеведа и историка. Калина Тодорова и Весела Пелова от Държавен архив разказаха любопитни факти от миналото и представиха най-старите запазени сгради – двете средновековни кули, един от символите на града. Потребителите на Центъра имат амбицията да пресъздадат символите на Враца по нестандартен начин - с помощта на пластичните изкуства. Познатата обучителната програма на Регионална библиотека „Христо Ботев”, която този сезон стартира с краеведски разходки по няколко маршрута, е вече част от Патриотичната програма на Община Враца.

Крими хроника

На 10.10.2012г., служители на сектор „БОП „ -Враца, при ГДБОП – МВР проведоха специализирана полицейска проверка по линия „ Наркотици „. На ул. „28-ми октомври, гр.Враца, е извършена проверка на лицето Г.Е./19г./ от гр. Враца. При извършения обиск у него се намерени 2 сгъвки зелена суха листна маса, която при направения полеви наркотест реагира на канабис. При претърсване в жилището на лето, са намерени и иззети 20 полиетиленови сгъвки зелена суха листна маса , която при направения полеви наркотест реагира на канабис. Г.Е. е задържан за срок от 24 часа в РУП Враца. Образувано е дознание.
В 04.10 часа в РУП-Б.Слатина е получено съобщение от тел.112, за пожар в лек автомобил паркиран в двора на частен имот в с.Галиче. При огледа е установено, че е възникнал пожар в лек автомобил „Ауди-А 6”, ползван от лицето Д.Р./28г./. Автомобилът е изгорял напълно. Установено е,че палежа е умишлен. Образувано е дознание.
След ОИМ по сигнал от 30-08.2012г., за кражба на: метални винкели, тръби ,моторна резачка, медни пръскачки , бойлер, меден котел, от гараж в частен двор село Борован, е установено, че извършители са лицата: Б.Х./42-годишна/ от гр.Видин и С.М./16г./ от с.Борован. 
Регионален говорител на МВР:
Красимир Василев

23 електронни услуги предлага Областна администрация Враца

           Гражданите могат да се възползват по електронен път от Изготвяне на експертизи за оценка на дължимото обезщетение по реда на Закона за обезщетяване на собственици на одържавени имоти, издаване на Актове за частна държавна собственост на ведомства, министерства и др. за недвижими имоти в / извън регулационните планове на населените места,  на заверени копия от договори, заповеди и други документи от интерес на физическите и юридическите лица, от архив “Държавна собственост”, издаване на решения за обезщетяване по реда на Закона за обезщетяване на собственици на одържавени имоти.
         Предлага се и издаване на удостоверения по обстоятелствена проверка, реституционни претенции, за собственост и удостоверения при продажба на съсобствен имот.
          Улеснение чрез електронната услуга, хората ще получат и при отписване от актовите книги на имоти в полза на търговски дружества,  закупени с договор от Областен управител,  на имоти, неправилно актувани като държавна собственост,
 имоти, правото на собственост върху които се възстановява по силата на реституционни закони, и такива, придобити чрез правна сделка, а също така и отписване от актовите книги на парцели по парцеларен план и на реституирани имоти със съдебно решение.
          Отразяване на промени в обстоятелствата върху издадени Актове за държавна собственост и справки по регистри и книги за имоти – частна и публична държавна собственост ще получат желаещите чрез сайта на Областна администрация Враца.

Кметът изпрати поздравителни адреси за Деня на българската община

Кметът на Враца инж. Николай Иванов изпрати днес поздравителни адреси до всички кметове на кметства, кметски наместници и пълномощници в община Враца, както и до общинския съвет. Поводът е отбелязваният на 12 октомври Ден на българската община. „Вярвам, че и занапред заедно ще решаваме проблемите и ще работим за по-добрите условия за живот в нашата община. Нека да бъдем взискателни към себе си и да отстояваме интересите на своите избиратели и съграждани, в името на които сме избрани в местната власт! Благодаря Ви, че работите за издигане авторитета на местното самоуправление и бъдещето на Община Враца и Ви желая здраве, късмет и професионални успехи!” - се казва в поздравителния адрес. В деня на празника кметът ще поздрави и всички служители в Община Враца.

Даниела Хитова,
гл. експерт „Връзки с обществеността”

сряда, 10 октомври 2012 г.

Нов продукт ще бъде включен в снегопочистването на Враца



         Нов продукт ще бъде включен в снегопочистването на Враца през предстоящия зимен сезон. Това решение бе взето на първото заседание на организационно-техническия щаб по зимно почистване и поддържане на улиците в населените места и общинската пътна мрежа, чийто председател е кметът на Враца инж. Николай Иванов. Новият продукт е калциев хлорид, с който ще бъдат обработвани традиционно използваните пясък и сол. Продуктът е съвременно средство за снегопочистване, което е много по-ефективно от ползваните досега. Калциевият хлорид не позволява да се натрупа нов сняг на обработените с него площи за срок от 24 часа. Освен това се намалява с 30 % количеството на ползваните инертни материали.
В заседанието участваха всички членове на щаба - зам.-кметът Ангел Вълчев, управителят на БКС Момчил Младенов, кметските наместници на кварталите Дъбника, Бистрец и Кулата, и директори на дирекции и началници на отдели в общинската администрация, чиято работа е свързана с този процес.
И през предстоящия сезон за почистването на улиците във Врачанско ще се грижи „БКС”. „Ангажираме се да направим авансово финансиране на дружеството, за да може да се подготвите за предстоящата зима. С кметовете на кметства проведохме среща, на която стана ясна тяхната готовност за почистване вътре в населените места. Скоро ще бъде готов и точен график на дежурствата, които ще правим в града” – каза инж. Николай Иванов. Кметът поиска целият щаб да отиде в „БКС”, за да се убеди на място каква е готовността на техниката за предстоящото снегопочистване. Управителят на дружеството Момчил Младенов покани всички участници в срещата да отидат в дружеството на 1 ноември. В момента „БКС” разполага с 80 тона смес пясък и сол.

Заместник министър Валентина Симеонова пристигна на работна среща във Враца



          Заместник министърът на труда и социалната политика Валентина Симеонова и Калин Каменов - председател на Държавната агенция за закрила на детето проведоха днес във Враца работна среща с кмета инж. Николай Иванов и заместниците му инж. Красимира Георгиева и Светозар Луканов. Тема на разговорите бе напредъкът на Община Враца в работата по социалните проекти „СТИМУЛ” и „ИСКРА”. Уточнени бяха достигнатите етапи по проектите и проблемите при реализирането им, свързани основно с финансирането на дейности, непредвидени по тези проекти, за които ще трябва да се търсят съвместни решения, а също и за други текущи ангажименти на двете страни. Заместник министър Симеонова и председателят Каменов попитаха също как функционират и са разпределени социални услуги в община Враца. Светозар Луканов представи подробна информация с постигнатите резултати, кризисните точки в тези услуги, а също насоките за бъдещи действия като стратегия на Община Враца в сферата на социалните дейности. Гостите оцениха работата на екипа като много добра и изразиха становище, че в планираните в бъдеще социални дейности Община Враца може да разчита изцяло на подкрепата на Министерството на труда и социалната политика и на Държавната агенция за закрила на детето.
 

Ще се проведе поход до местността „Речка”



           За 27 път Община Враца и Туристическо дружество „Веслец” организират поход-събор до местността „Речка”. Тази година инициативата ще се проведе на 13 октомври. До момента заявки за участие са подали над 200 ученици, като записването продължава до 16 ч. на 12 октомври. Тръгването на групата ще бъде в 8 ч. от паметника на загиналите във войните, известен на врачани като „Лъвчето”. Новото тази година е участието на новосформирани четири ученически туристически клуба, които са от НУ „Иванчо Младенов”. Малките туристи са първокласници и няма да извървят маршрута, а ще се включат в традиционните състезания, които ще се проведат в местността „Речка”. Връщането на участниците в похода може да се извърши с автобус, като за това е необходима предварителна заявка, която ще се прави на старта. Цената на билета е 2 лева.

                                                                  Даниела Хитова,
                                                                  гл. експерт „Връзки с обществеността”
                                                                 

Киноафиш




                                                                         

Крими хроника



 На 09.10.2012г.,служители от сектор „Противодействие на икономическата престъпност” проведоха специализирана полицейска проверка с цел: пресичане, разкриване и документиране на закононарушения при търговията, транспортирането и съхранението на акцизни стоки без български акцизен бандерол. В резултат на множество ОИМ и последващи  заградителни мероприятия, на пътя  гр.Бяла Слатина – с.Борован, са  спрени за проверка: лекотоварен автомобил „Фиат” (кемпер), в който пътували двама гръцки граждани; лек автомобил „Lancia- Kappa”, управляван от Д.С.32г./ от с.Аспарухово, Община Левски.  При щателна проверка в лекотоварния автомобил, в обособени тайници са намерени общо 17 500 кутии цигари от марката “President”, без български акцизен бандерол. По случая е образувано дознание за престъпление по чл. 234 от НК. Предотвратената щета за бюджета  е за повече от 60 000 лева. Цигарите и лекотоварния автомобил са иззети.  Трите лица са задържани  за срок от 24
 На 09.10.2012г.,  в РУП-Мездра е постъпил сигнал за разкопана тракийска гробница в местността „Врътяк”,  землището на с. Царевец. Установено е, че могилата е  разкопана в средната си част, открити са и  следи  от багер. На огледа  е присъствал и представител на Регионален исторически музей - Враца. Образувано  е дознание. Работата по случая продължава.
На 21.09.12г., в РУ”Полиция”-Враца е получено съобщение от 49-годишна жена от гр.Враца, която заявила, че  в 20.55ч., неизвестно лице отнело от нея дамска чанта, в която имало: мобилен телефон, 3 дебитни карти, лични документи, 20 лева. След ОИМ и ПСД е установено, че извършител на грабежа  е криминално проявеното и осъждано / грабежи и кражби / лице Б.Т./37г./ от гр. Враца. Мъжът  е задържан в РУП Враца за срок от 24 часа.
B РУ”Полиция”-Враца е постъпил сигнал от жител на село Мраморен, че от парцел  негова собственост, неизвестно лице е  откраднало около 4 куб. метра дърва за огрев. След ОИМ е установено, че извършител е лицето Н.Й./42г./ от гр.Враца. Дървата са намерени и върнати на собственика.
B РУ”Полиция”-Враца е постъпил сигнал от Н.В./44г./ от гр. Враца, че за времето от 19.30ч. на 05.10.2012г., до 07:15ч. на 08.10.2012г., неизвестно лице е срязало проводник и маркуч на спирачната система на ползвания от него служебен автомобил „Фолксваген „Пасат”. След бързи ОИМ е установено, че извършител на деянието е лицето Д.Д./44г./ от гр. Враца. Поводът за деянието са междусъседски отношения.
На 05.10.2012г., в РУ”Полиция”-Враца е постъпил сигнал от 32-годишна жена от село Баница, която заявила, че на 30.09.2012г.,   в центъра на с.Баница, непознато лице й нанесло побой, с което й  причинило телесна повреда: разкъсни рани на  устната, оток, кръвонасядане. След ОИМ  е установено, че извършител е лицето  Б.П./30г./ от с.Баница.
На 09.10.12 г., в в магазин за хранителни стоки в село Соколаре, полицейски служители са открили 19 кутии цигари, без български акцизен бандерол.
На 09.10.2012г.,около 15.20ч. в гр.Мездра,  на кръстовището на ул.”П.Р.Славейков” и ул.”Хр.Смирненски”, лек автомобил ”БМВ”, управляван от В.И./38г./ от гр.Мездра, блъснал движещият се по път с предимство велосипедист Н.Б./77г./, който получил охлузни рани. Пробата за алкохол на водача на автомобила  е отрицателна, пробата на велосипедиста  е положителна- 0,70 промила.
B 23:10ч. в с.Селановци , при проверка на  лек автомобил „Сеат Ибиза”,  управляван от С.П./42г./ от гр.Кнежа, е   установено, че водача управлява колата след употреба на алкохол- 2,48 промила.



 10.10.2012г.                                       Регионален говорител на МВР:
          гр. Враца                                                /Красимир Василев/
                                                                         

вторник, 9 октомври 2012 г.

Крими хроника



 На 08.10.2012г., в гр. Враца, служители на сектор „Противодействие на икономическата престъпност”, установиха до сградата на  ТД НАП-Враца, товарен автомобил „МАН”, управляван от гражданин на Република Сърбия. Мъжът разпространявал цигари в близост до сградата на ТД НАП-Враца. В автомобила са намерени 26 кутии цигари „Вайсрой”, със сръбски бандерол.
 На 09.09.12г., в РУП-Враца е получено съобщение, че в лозята край гр. Враца, неизвестно лице  е извършило кражба на  360 м. ел. кабел, собственост на ЧЕЗ. След ОИМ е установено, че извършител е криминално проявеното за кражби лице К.К./28г./ от гр.Враца. Образувано   е дознание
B  00:05ч. в гр.Враца, ул.”Козлодуйски бряг”, полицейски патрул спрял за проверка лек автомобил “Пежо”,  управляван от  Ц.Ц./22г./  от гр. Враца. Пробата  за алкохол е положителна- 0,65 промила .
 След издирвателни мероприятия за кражба на телефон, извършена на 13.09.2012 год.  в гр. Бяла Слатина   е установено, че извършител   е лицето И.И./18г./ от с.Бъркачево.
 На 16.07.2012г., в УП Хайредин е постъпил сигнал от жител на село Рогозен, който съобщил, че от къщата му, неизвестно лице е  откраднало: раница с рибарски принадлежности,  чувал с ечемик,  2 вили,  3 мотики, гребло,  брадва, 10 буркана със зимнина. След ООИМ е установено че, кражбата  е извършена от лицето М.М./14г./ от същото село.
 
 Регионален говорител на МВР:
           Красимир Василев                                                                         

35% ОТ ВСИЧКИ ЗДРАВНООСИГУРЕНИ ЛИЦА СА ПРЕМИНАЛИ НА ПРОФИЛАКТИЧЕН ПРЕГЛЕД



От РЗОК-Враца призовават всички здравноосигурени пациенти да преминат на профилактичен преглед при личния си лекар до края на годината. Редовното посещение при личния лекар за осъществяване на профилактичен преглед е от голямо значение за ранно откриване на различни видове хронични заболявания. От РЗОК напомнят, че прегледът е ежегоден и се заплаща изцяло от здравната каса.
За първите девет месеца на 2012 г. 44 553 души от общо 125 587 здравноосигурени лица над 18 г. от врачанска област или  35,5% от всички здравноосигурени пациенти са преминали на профилактичен преглед при личния си лекар. Общият брой на лицата в тази възрастова група, осъществили избор на личен лекар е 163 502 души. От тях 125 587 са здравноосигурени, а 37 915 са с прекъснати здравни права.
 За извършените прегледи до момента РЗОК-Враца е изплатила на общопрактикуващите лекари 356 424 лв.    
Профилактичният преглед включва следните дейности: изчисляване на индекс на телесна маса, оценка на психичен статус, изследване на острота на зрение, измерване на кръвно налягане, ЕКГ, изследване на урина за протеин, глюкоза, определяне на кръвна захар в лаборатория при наличие на рискови фактори като хипертония, затлъстяване, фамилна анамнеза за захарен диабет, злокачествени новообразувания и др.
Ежегодно при жените над 30 години при профилактичния преглед трябва да се извършва и мануално изследване на млечна жлеза. Веднъж на 5 години при профилактичния преглед при жените и мъжете се назначават изследвания за пълна кръвна картина, холестерол и триглицериди.
Веднъж на 2 години личния лекар назначава високоспециализираните медико-диагностични изследвания „Мамография на млечни жлези” от пакет „Образна диагностика” при жени на възраст от 50 до 69 години включително, а при мъжете над 50 години веднъж на 2 години се прави скринингово изследване за рак на простата.

Договориха филиал на МБАЛ „Хр.Ботев“ в Оряхово



           Вчера депутатът д-р Янко Здравков и Орлин Цветков – изпълнителен директор на МБАЛ „Христо Ботев” – Враца се срещнаха в Оряхово с кмета на крайдунавския град Росен Добрев, председателя на ОбС и на ИК „Да възродим болницата в Оряхово” Ивайло Вагенщайн и синдика Красимир Петров. Водени от желанието местните хора отново да имат достъп до качествена медицинска помощ, те обсъдиха възможностите как да се случи това. В процеса на разговора се оформи мнение, че най-добре ще е МБАЛ „Христо Ботев” - Враца да разкрие филиал в основната сграда на закритото оряховско здравно заведение. Началото ще бъде поставено с „Вътрешни болести” и „Детско отделение”, за които са необходими общо седем лекари. Ще има и рентген, който все още работи с валидно разрешително.
По-късно решението бе споделено и обсъдено на делова среща с лекари и медицински работници от Оряхово. На този етап готовност да започнат работа в бъдещия филиал изразиха лекарите Пурчева, Тевекелева, Пешева, Димитрова, Гетов, Стефанова и Александрова, като някои от тях ще се включат само в графика за дежурства през почивните дни, поради други ангажименти. Своята решимост присъстващите потвърдиха, като попълниха заявления за постъпване на работа.
Има светлина в тунела и шанс болницата в Оряхово отново да лекува пациенти – съобщи председателят на инициативния комитет Ивайло Вагенщайн добрата новина на оряховската общественост, която нетърпеливо очаква „възкресяването“ на местната болница - Опитваме се да реанимираме едно сърце, туптящо в продължение на 130 години. Но е нужен поне още месец, през който предстоят редица процедури като подаване на документи в МЗ, проверка за годност на болничните помещения от РЗИ, зареждане с лекарства и медикаменти, и т.н. Чака ни съвместна и усърдна работа с ръководството на Врачанската болница” - каза още той.
         Депутатът д-р Янко Здравков подчерта, че „МБАЛ „Христо Ботев“ няма да е конкуренция на Оряховския филиал, а ще е негов по-голям брат, който ще помага със здрава десница. Консумативите и медикаментите ще се доставят два-три пъти седмично, съгласно предварителни заявки и чрез колите, транспортиращи до областния град нуждаещите се от хемодиализа пациенти“.    Орлин Цветков пък обеща да командирова квалифицирани лекари за два месеца във филиала в случай, че не достигат местни специалисти. Той заяви още, че поверената му болница няма да търси средства от печалбата на филиала и, че отделенията в Оряхово ще работят с разрешителните на Врачанската болница. Базовото месечно възнаграждение на лекарите ще е в размер на 650 лв., а за медицинските сестри – 440 лв.
От своя страна кметът Росен Добрев предложи безплатно пребиваване в хотела на командированите специалисти и по 300 лв. допълнително месечно възнаграждение за 7-те лекари. „Трябва сами да си помогнем, ако искаме да ни помогнат и другите“, категоричен бе оряховският кмет.
         „Благодаря на всички лекари, които оформиха ядрото на бъдещия филиал. Те поставят едно ново начало с перспективи за развитие и качествено обслужване на пациентите от региона – каза в заключение д-р Янко Здравков - Колеги, скоро ще можете да се върнете на своите работни места“...

Галина Ганова, PR 
МБАЛ „Христо Ботев“- Враца

Юбилейна вечер на поета Иван Пенев



  Юбилейна вечер-рецитал по повод 70-годишнината на поета Иван Пенев ще се проведе в Синята  зала на Младежки дом- Враца.
Началото на поетичната вечер е от 17.30 часа на 10 октомври 2012 година /сряда/.
 Председателят на Дружеството на врачанските писатели Марин Ботунски ще представи творческия път на поета.
Избрани стихове за жената и любовта ще изпълнят актьорите от Врачанския театър Марина Котева и Борислав Борисов.
Организатори на проявата са Клуб на дейците на културата, Младежки дом, Регионална библиотека “Христо Ботев” и община Враца .
 Иван Пенев е роден на 9 октомври 1942 година в село Ореш, Великотърновска област.
Завършил е Софийски университет “Климент Охридски”, специалност българска филология
 Досега Иван Пенев е издал седем стихосбирки - „Високо цвете“/1990 г./, „Петъчни бягства“ /1998 г./, “Есенни причастия”/2000 г. /„Яснота“ /2002 г./, “На ръба на безкрая”/2005 г./, “50 късни изповеди” /2008 г./ и  „Звездни сънища“/2010 г./.
 
КДК- Враца

Откриха паметна плоча на майката на Димчо Дебелянов



         Заместник кметът на Враца Красимир Богданов откри паметна плоча на майката на Димчо Дебелянов. Паметният знак се намира на ул. „Иванчо Цветков” 13 във Враца. На това място преди години е била къщата, в която е завършила живота си Цана Илиева Дебелянова. Майката на великия български поет, заедно със сестра му Найда и съпругът й Кръстьо Раковски са живели за кратко във Враца. Плочата бе открита в деня на 99-та годишнина от смъртта на Цана Дебелянова. Инициативата за поставянето на паметния знак е на бивши миньори от мина „Плакалница”, организирани от колегата им Илия Николов. Идеята дошла след статия във вестник „Преса” за живота на майката на Дебелянов.

 
                                                                   Даниела Хитова,
                                                                  гл. експерт „Връзки с обществеността”
                                                                 

понеделник, 8 октомври 2012 г.

ДАМЯН ПЕТРОВ ВТОРИ В ИСТАМБУЛ



На Завършилилото престижно международно състезание Гранд При Турция по автомоделизъм в гр. Истамбул врачанския пилот Дамян Петров кара блестящо и завърши втори в крайното класиране във клас „Формула 5”
18 пилоти от Турция, Германия и България взеха участие в състезанието.

В 30 минутния финал врачанския пилот навъртя 57 обиколки и остана на второ място след победителя, който завърши със 58 обиколки.


ЕДНА ОБИКОЛКА НЕ ДОСТИГНА НА МАРИО ВУТОВ ДА СТАНЕ ШАМПИОН НА БЪЛГАРИЯ


В Банкя завърши шампионата на България за радиоуправляеми автомодели.
Надпреварата бе в последния трети кръг за модели с повишена проходимост в класовете Бъги, Монстери и Тръги.
При отлична организация и много добри климатични условия 35 пилоти от 10 клуба в цялата страна се съревноваваха за отличията в класовете „ Бъги 1:8”, „Бъги 1:5”, „Тръги”, „Електро Бъги 1:8” и „Електро Бъги 1:10”.
В кралския клас „Бъги 1:8” единствения представител на Северозапада, козлодуйакия ас Марио Вутов води непримирима борба в 45 минутния финал с ветерана Димитър Лесковски от софийския отбор „Хоби Дик”.
За съжаление три непредвидени спирания поради повреда в бокса на младия козлодуйски състезател го лишиха от златната купа в този кръг и той завърши втори с обиколка по - малко от далеч по опитния си съперник Лесковски. В крайното класиране в шампионата Супер Марио остана на престижното второ място.
В класовете „Бъги 1:5” и „Тръги” триумфира шефа на столичния клуб „Стелди Еър” Станимир Станев, който показа майсторство.
В клас „ Електро Бъги 1:8” победи второкласника от Русе Кристиян Костадинов, а в клас „Електро Бъги 1:10” се наложи софийския пилот Емило Кръстев.
Победителите бяха наградени с купи и грамоти. Шампионатът официално бе закрит от Зам.Председателя на Родната ни Федерация по автомоделни спортове Огнян Филипов.
По време на състезанието Огнян Филипов се срещна с члена на гръцката автомоделна федерация и шеф на клуба в гр. Серес Димитрис Фотоглу, който гостува на шампионата в България. Бяха договорени двустранни срещи през 2013 година между гръцките и българските автомоделисти.
 

Ръководствата на „Ботев“-Враца и ЦСКА се договориха за контролна среща

 „Двата отбора ще се изправят един срещу друг на 12 октомври – петък, като срещата ще се изиграе на стадиона в комплекс „Царско село“, съобщи административният директор на врачанския футболен клуб Данаил Петков. По този начин двата тима ще запълнят паузата в първенството заради квалификациите на националния отбор срещу Дания и Чехия.
Проверката между „Ботев“ и ЦСКА започва от 16.30 часа.

Община Враца работи над нови проекти



         На 12 октомври в градската концертна зала във Враца ще се проведе обществено обсъждане на списъка с обекти, които да бъдат включени в проект на Община Враца по Оперативна програма „Регионално развитие” 2007 – 2013 г. Предложените обекти са от градската среда, културната и образователната инфраструктура. Безвъзмездната финансова помощ за този проект ще се предоставя по схема "В подкрепа за следващия програмен период".
Пет нови проектни предложения подготвя общинската администрация. С тях ще се кандидатства по оперативните програми „Регионално развитие” и „Развитие на човешките ресурси” 2007 – 2013 г., по Националната схема за зелени инвестиции и Регионалния план за трудова активност на младежта. По оперативната програма „Регионално развитие” проектите са по две схеми – „В подкрепа за следващия програмен период” и „Зелена и достъпна градска среда”. По схемата „Зелена и достъпна градска среда” максималният размер на безвъзмездната помощ е 5 милиона лева. Новопостъпили предложения за допълване на списъка с проекти по тази схема са за построяването на детска площадка в жк „Медковец” и за обновяване на обществения парк „Хижата”.
         До председателя на Общинския съвет във Враца ще бъде изпратено предложение за свикване на извънредно заседание в периода 15 – 18 октомври, на което да бъдат взети решения за ангажиментите на Община Враца във връзка с изпълнение на два  проекта.

Първо заседание на щаба по снегопочистването

         На 10 октомври  в 13 ч. ще се проведе първата работна среща на щаба, който отговаря за зимното почистване и поддържане на пътищата в община Враца, обяви кметът инж. Николай Иванов.
         Топлото време позволи да продължат ремонтите на уличната мрежа. През изминалата седмица е направен ремонт на три улици във Враца. Изкърпени са асфалтовите настилки на улиците „Илинден”, „Европа” и „Цар Освободител”. Успоредно с това продължават ремонтите по четвъртокласната пътна мрежа. Екипите са работили в селата Оходен и Веслец.


Откриват официално нова „Горска пътека на здравето”

         Нова „Горска пътека на здравето” ще бъде открита официално на 12 октомври. Спортно-туристическият маршрут свързва „Горския дом” с вилата на АЕЦ „Козлодуй” във Врачанския Балкан. Маршрутът е линеен, като през следващата година има възможност той да стане кръгов. Финансирането е от Община Враца, дирекция на ПП „Врачански Балкан” и АЕЦ „Козлодуй” ЕАД. В пътеката и спортните уреди, монтирани на пет площадки по маршрута, са вложени общо 8 500 лева. Маршрутът, спортните съоръжения и упражненията, които могат да се правят на тях, са подготвени от спортните експерти на Общината и на ПП „Врачански Балкан”. Спортните площадки по пътеката са направени с различна насоченост на натоварването, като е съобразена последователността при провеждането на една тренировка. Времетраенето на една тренировка на открито е около 50 минути.
         Горската пътека на здравето е подходяща както за подготвени планинари и спортисти, така и за начинаещи и семейства с малки деца.


Предстои 13-тото издание на празника „Мара Врачанка”

Повече от 500 изпълнители са заявили своето участие в ХІІІ Празник на старата градска песен „Мара Врачанка”. Тази година празникът ще се състои на 13 октомври от 10:30 часа в Градска концертна зала на Враца. Над 66 са групите, индивидуалните изпълнители и дуетите от Варна, Враца, Горна Оряховица, Пловдив, Вършец, Долна Митрополия, Перущица, Искър, Брестовене, Върбица, Обнова, Пордим, Замфирово, Ловеч, Меляне, Баница, Копиловци, Писарово, Дупница, Морава, София, Долно Озирово,  Ихтиман, Видин, Ловеч, Велико Търново, Мездра, Хисаря, Георги Геново, Георги Дамяново, Ракево, Царевец, Ветрино, Еница. За първи път в празника ще вземат участие певци и музиканти от Ловеч, Перущица, Велико Търново, София, Плевенска и Разградска област.
Председател на журито тази година ще бъде певицата и водеща на предаването за стари градски песни „Ако зажалиш…”- Бони Милчева, а членове – диригентите Димитър Панов и Томислав Аспарухов.
Всички участници ще получат грамоти за участието си, а журито ще определи най-добрите сред групите, дуетите и индивидуалните изпълнители. Наградените ще получат плакет с логото на празника.

        
Община Враца получи грамота за принос в развитието на туризма

         Община Враца получи поредното признание за усърдната работа на екипа в областта на туризма. В рамките на Пловдивския панаир, се проведе заключителният етап на националния конкурс „Общините за развитието на туризма”.  На него Община Враца получи грамота за принос в развитието на туризма в Република България. Грамотата е присъдена от Министерството на икономиката, енергетиката и туризма. „Това е още едно признание за усилията, които полагаме за популяризирането на културно-историческото ни наследство и туризма в региона. Така че имаме основание за гордост от направеното до този момент” – коментира зам.-кметът на Враца Красимир Богданов.


Облагородяват местата около войнишките паметници

         Община Враца инициира кампания за облагородяването на местата около войнишките паметници в региона. Поводът е 100-годишнината от Балканската война. До всички кметове и кметски наместници, както и до директорите на училища и секретарите на читалища, са изпратени писма, с които гражданите се приканват да участват в почистването на районите около войнишките паметници. В писмата е изпратен и пълен списък с тези паметници по райони. Общината вече се погрижи и бе поставено осветление при паметника на загиналите във войните 1912 – 1918 г., познат на врачани като „Лъвчето”, и на паметната плоча с имената на загиналите във войните врачани, която се намира на стената на Военния клуб в града. Предстои поставянето на две пехотни оръдия край паметниците в селата Оходен и Бели извор. „Водим преговори с каменоделското училище в Камено поле да изработят изчезналите орнаменти на паметника на загиналите във войните, който е при жп гарата и ще ги възстановим” – поясни зам.-кметът Красимир Богданов.



Нови електронни услуги ще предлага Община Враца

         Община Враца ще увеличи електронните услуги, които предлага на гражданите. Това ще стане възможно след въвеждането на новите вътрешни правила за работа с електронни документи, документи на хартиен носител и използване на административно-информационната система на Община Враца.  До дни документът ще бъде подписан от кмета на Враца инж. Николай Иванов. „Тези правила са един базов документ за администрацията, който драстично ще намали движението на документи на хартия и ще ни даде възможност да реализираме нашите намерения в областта на т.нар. „електронно правителство”. Ще се увеличи броят на услугите, които предлагаме на гражданите, по електронен път. Ще се създадат възможности за административно обслужване в жк „Дъбника” и в населените места на общината” – поясни секретарят на Община Враца Иван Жеков.


                                                        Даниела Хитова,
                                                                  гл. експерт „Връзки с обществеността”
                                                                 

ГЕРБ – Враца поздрави учителите по случай техния професионален празник

По повод международния ден на учителя 5 октомври, областната структура на ГЕРБ във Враца връчи поздравителни адреси на всички начални, основни и средни училища в града.
Днешният празник е повод за равносметка за вашата професионална всеотдайност, търпение и старание да учите и възпитавате децата на Враца в нравствените ценности на обществото, да търсят истината, да се учат и берат плодовете на знанието.
Искрено Ви пожелаваме здраве, целеустременост и успех в реализирането на вашата отговорна мисия на съвременни будители, а стотиците пораснали и успели в знанието деца са най – голямата Ви награда!”

неделя, 7 октомври 2012 г.

Крими хроника

На 07.10.2012г., в 23.25ч. в РУП Мездра е получено съобщение от тел.112 е получено съобщение за прострелян мъж в района на ж.п гара Мездра-Юг. Изпратеният на мястото полицейски екип е установил лицето Б.Г./31г./ от гр. Ботевград. На пътя за с.Крета, са открити гилзи от ловна пушка. Мъжът е транспортиран в болницата в гр.Мездра, където е настанен за лечение. Няма опасност за живота му. Образувано е дознание.
B 14:56 ч., в гр. Мизия катастрофират: мотопед “Пиаджо”, нерегистриран, управляван от Б.Г./17г./- неправоспособен, който се блъснал челно в лек автомобил „Фолгсваген Голф”, управляван от К.Т./23-годишна/. Пробите за алкохол са отрицателни. Водачът на мотопеда е получил охлузвания, настанен е в болницата в гр. Оряхово. Причини за катастрофата:неправоспособност на Б.Г., отнемане на предимство от страна на К.Т.