Бисквитки

петък, 19 октомври 2012 г.

Делегация от АЕЦ "Козлодуй" посети Москва



От 15 до 17 октомври  2012 г. делегация от “АЕЦ Козлодуй” ЕАД, водена от изпълнителния директор Валентин Николов, бе на работно посещение в Москва. Тя взе  участие в съвещание за руско-българско сътрудничество в областта на сервизното обслужване на АЕЦ. Посещението бе осъществено по покана на Концерна ОАО “Росенергоатом”, страна от Консорциум “Концерн ОАО “Росенергоатом” (Русия) – EDF (Франция)”, изпълняващ проекта за Комплексно обследване на фактическото състояние и оценка на остатъчния ресурс на оборудването и съоръженията на 5 и 6 блок на българската атомна централа. Бяха обсъдени въпроси, свързани с оптимизиране на дейностите по продължаване на срока на експлоатация на хилядамегаватовите 5 и 6 блок, с модернизацията на оборудване в АЕЦ Козлодуй и с проекта за повишаване на топлинната мощност на реакторните инсталации на двата блока до 104%.
Делегацията проведе разговори от взаимен интерес и с представители на компаниите ОАО Силови машини”, ЗАО Русатом сервис”, ОАО Атомтехенерго” и посети ОКБ Гидропрес”.
В рамките на визитата представителите на АЕЦ Козлодуй” имаха среща и с проф. Владимир Асмолов Президент на Световната асоциация на ядрените оператори – WANO, и първи заместник генерален директор на Концерн ОАО Росенергоатом.

Театърът представя



В събота, на 20 октомври от 10.30 часа в куклена зала започва постановката за деца „Малки куклени истории” от Рада Москова.
 Във вторник, на 23 октомври от 19 часа на сцената на театрална работилница „Сфумато” ще се изиграе хитовият спектакъл „Танго” от Славомир Мрожек. Творбата има номинация за „Аскеер 2012” и награди от фестивалите във Враца и Питещ/Румъния/.
 В сряда, на 24 октомври от 19 часа в камерна зала е закритото представление на най-новото заглавие от афиша на ДКТ – Враца: „Лизелоте и месец май от Жолт Пожгаи.
 В четвъртък, на 25 октомври от 19 часа е премиерата на „Лизелоте и месец май” от Жолт Пожгаи. Спектакълът ще се играе на камерна сцена.
 В събота, 27 октомври от 10.30 часа е традиционната среща на малчуганите с театралното изкуство – този път в камерна зала ще се играе постановката „Бременските градски музиканти” по братя Грим.
Пак в събота, но от 14 часа ДКТ – Враца гостува на фестивала „Златното петле” в Бяла Слатина, където ще покаже „Малката баба Яга” от Отфрид Пройслер.
27.10.`12 г. – събота в Камерна зала от 10.30 часа.


Кмет поздрави лекарите



          Кметът на Враца инж. Николай Иванов днес изпрати поздравителни адреси до управителите на общинските здравни заведения и Многопрофилната болница за активно лечение „Христо Ботев”. Поводът е празникът на българския лекар. „Щастлив съм да ви поздравя по повод Деня на българския лекар – 19 октомври! На този ден почитаме паметта на Св. Иван Рилски Чудотворец – небесен покровител на българския народ. Според преданието, Св. Иван Рилски е извършил множество чудеса през живота си като изцерявал болни хора. Нека небесния лечител, символ на човеколюбието, ви закриля и ви дава сила с морал и всеотдайност да утвърждавате престижа на високо хуманната ви професия. На този ден изказвам своята благодарност и дълбоко признание към цялото лекарско съсловие за спасените животи, за надеждата, която вдъхвате на своите пациенти, за упованието в моменти на болка и страдание. Да спасиш живот е едно велико чудо, превърнато в дълг. Приемете искрените ми пожелания за лично здраве, щастие и нека с душа и сърце бдите над най-голямото богатство  - здравето на хората!”  - се казва в поздравителния адрес.

                                                                  Даниела Хитова,
                                                                  гл. експерт „Връзки с обществеността”

Над 200 души посетиха изнесените приемни на ОИЦ - Враца




            Изнесени приемни дни стартира ОИЦ Враца в областта. За по-малко от две седмици екипът на центъра посети Хайредин, Мизия, Роман, Криводол и Борован. На място бяха информирани гражданите на общините за възможностите, които предоставят оперативните програми и приоритетите за следващия програмен период. Голям интерес предизвикват отворениите схеми на ОП „Развитие на човешките ресурси“ – „Аз мога повече”, „Създаване на заетост на младежите чрез осигуряване на възможност за стаж” , „Подкрепа за предприемчивите българи“, „Безопасен труд“ и др.
Чрез изнесените приемни дни Областен информационен център Враца цели да достигне  до максимално широк кръг от хора, които да се запознаят с политиката на ЕС и Оперативните програми. В следващите дни предстоят срещи и в останалите общини от областта.
 ОИЦ – Враца е част от мрежата от 28 информационни центрове за популяризиране на Кохезионната политика на Европейския съюз, създадени с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Техническа помощ”, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския фонд за регионално развитие.

Виктория Гарванска

“Плодовете и зеленчуците- полезните храни“



И тази година красивата и плодородна есен не пропусна да нашари с цветните си багри група „Пинокио“ при ОДЗ „Звънче“ж.к. „Сениче“ град Враца.
В една съвместна ситуация на тема:“Плодовете и зеленчуците- полезните храни“ децата от групата със своите старши учители Ваня Йорданова и Илияна Вълова,с помощник възпитателя Галя Стойчовска , с медицинските сестри Таня Стоянова и кака Гери и с родителите  пяха,играха забавни дидактични игри и се научиха как да подготвят плодовете и зеленчуците за ядене.
А накрая направиха и вкусна хрупкава салата!

Крими хроника



На 18.10.12г., за времето от 09:30ч. до 12:00ч., на територията на РУП Мездра бе проведена специализирана полицейска операция в деня на провеждането на седмичния пазар. Целта на проверката: противодействие, пресичане и разкриване на престъпления свързани с извършване на джебчииски кражби, контрол на МПС по спазване на ЗДвП. По време на операцията са проверени 15 лица и  11 МПС.  Не са констатирани нарушения.  
На 19.10.2012г., в 03.49ч. от тел. 112 е получено съобщение от 22-годишен жител на гр. Монтана, който  съобщил, че в гр.Мизия, в района на бензиностанция „Косаня” ,противозаконно е отнет ползван от него лек автомобил „Ситроен Ксантия”.  В 04:30ч., полицейски служители открили лекият автомобил в гр. Монтана. Установено  е, че автомобила  е претърпял катастрофа,  но не се касае за противозаконно отнемане.  
За времето от 22.00 ч. на 18.10.2012г., до 06.00ч. на 19.10.2012г., на територията на РУП- Оряхово е проведе СПО с цел: противодействие на битовата  престъпност и повишаване на сигурността в малките населени места.  Проверени са  4 питейни заведения,  20 МПС, 28 лица. Констатирани са 2 нарушения на ЗБЛД.   
След издирвателни мероприятия, служители на РУП-Роман са разкрили извършителя на кражба на: ъглошлайф, бормашина, ел.двигател, велосипед, извършена   за времето от 01.10.2012г. до 13.10.2012г., от къща  в село Кунино. Установено е, че кражбата е дело на криминално проявеното лице В.Н./41г./ от село Кунино.
В РУП-Б.Слатина  е получено съобщение за кражба на нафта от земеделска кооперация в село Търнава. Установено  е, че за времето от 14.00ч. на 17.10.12г., до 19.30ч. на 18.10.12г., неизвестни лица са откраднали  4 тона нафта. Образувано  е дознание.
На 18.10.2012 г., в  13:50 ч., на пътя  с.Бутан за с.Софрониево  катастрофира в крайпътно дърво  лек автомобил „Сузуки”,  управляван от М.Г./34-годишна/  от гр.Враца. Загинала  е 63-годишната Ц.Ф., която пътувала на задната седалка. Ранени са :водача  на автомобила и 37-годишна жена, която пътувала на предната седалка. Пробата за алкохол  е отрицателна. Причина за катастрофата- несъобразена скорост. Водачът е със стаж зад волана 10 дни. Образувано   е дознание.

Регионален говорител на МВР:
Красимир Василев
                                                                         

Постигнато е споразумение за кръстовището при Автогарата



          Днес в Община Враца се проведе работна среща между кмета на града инж. Николай Иванов, инж. Стефан Илиев – директор на Областното пътно управление във Враца, главния архитект Данаил Дилков и представители на магазин „Лидл”. Поводът бе играждащата се светофарна уредба на кръстовището при Автогарата. „Община Враца не се отказва от реализирането на кръгово кръстовище на бул. „Васил Кънчов” и ул. „Екзарх Йосиф”. За целта отново е внесен проект в Областно пътно управление, който да бъде съгласуван от Агенция „Пътна инфраструктура”.  Мястото обаче не може повече да остава необезопасено и да се подлагат на риск животът и здравето на врачани. В същото време работата по изграждането на светофарна уредба в района доста напредна. Затова бе постигнато споразумение, което отново подчертавам, е до изграждането на кръгово движение на кръстовището. За да се отговори на безопасността на движение и необходимият радиус на завиване на автобусите, на изхода от Автогарата, бе постигнато споразумение радиусът там да бъде увеличен от 6 метра на 10 метра. Това ще бъде постигнато като бъде преместен единият от предвижданите светофари. Договорихме се също да има нова организация на движението на тировете в района. Те вече ще излизат от митницата по допълнително оформен изход, източно от кръстовището. Той ще бъде с необходимите габарит и памаметри, така че движението да е удобно и безопасно” – каза след срещата кметът инж. Николай Иванов.

Oткрит e 27-мия Международен младежки музикален форум във Враца



          Кметът инж. Николай Иванов откри 27-мия Международен младежки музикален форум във Враца. „Ние, врачани, имаме привилегията да бъдем домакини на форума, чието начало се поставя в далечната 1986 година, по инициатива на г-жа Радосвета Бояджиева с много ентусиазъм и обич към родния ни град. Още с първите сценични изяви музикалният форум привлича вниманието на широката публика и респектира с участието на известни диригенти, солисти и инструменталисти от страната и чужбина, носители на престижни награди. Днес 27-то издание на Международния музикален младежки форум отново събира популярни и обичани имена от музикалния свят. Вярвам, че в следващите дни младежката аудитория ще оцени достойно всяко изпълнение и ще потвърди своята привързаност към най-добрите музикални постижения, към таланта на композитори и изпълнители” – каза при откриването кметът.
Началото на форума бе поставено с концерт „Виенска класика”, който включваше творби от Шуберт, Хайдн и Бетовен. На сцената своя талант изявиха гост-диригентът Малкълм Юин (Австралия) и гост-солистът Джон Уолш (Ирландия). Вторият секретар на ирландското посолство у нас Том Редмън бе сред гостите, дошли да чуят известния ирландски тромпетист. Международният младежки музикален форум ще продължи до 9 ноември и ще бъде закрит с изпълнение на „Реквием” на Верди. Творбата не е избрана случайно – на същата дата се отбелязва Денят на освобождението на Враца.
            Даниела Хитова,
        гл. експерт „Връзки с обществеността”
                                                                 

четвъртък, 18 октомври 2012 г.

Рилският чудотворец – покровител и спасител на българите



 Рилският отшелник-пустинник Иван е канонизиран за светец от официалната църква в българската средновековна държава, а всенародната любов и почит през вековете му отреждат най-високо място в националния пантеон – мястото на духовен водач и небесен пастир на българите. Така той е сред онези най-свидни знаци, чрез които се именува и мисли България и българското днес. Той е светият отшелник, отдал се на Бога чудо-творец, но и нашият отец – учител и душо-лечител-спасител. Личността, делата и паметта за него са част от историята и битието на държавата ни, но и част от българския мит. Неговите образи - на историческо лице, легендарен герой и светец  - битуват неразделно в паметта и сърцата на българите столетия като пръв символ на българската святост.

Основни източници за живота и дейността на свети Иван Рилски са неговите жития; службите и похвалите; „Заветът” (сочен за един от най-важните източници, но споровете за неговата автентичност не са разрешени); както и множеството легенди и предания (Дуйчев: 1947).
Роден е вероятно през 876 г. в село Скрино край Дупница и умира на 18 август 946 г. (в най-ново време дата 18 август също е оспорвана). Живее по времето на княз Борис-Михаил Покръстител, княз Владимир-Расате, цар Симеон I Велики и на цар Петър I. Времето на новопокръстена България, на славянската мисия на Кирило-Методиевите ученици, на „Златния век” на българската средновековна държава, но и на вътрешни борби през втората половина на Х в, на ересите – павликянството и богомилството. До двадесет и пет годишна възраст е пастир. На тази възраст загубва родителите си и след пророчески сън раздава на бедните своето наследство, решил да се отдели от светския живот. Силното му желание да се посвети на Бога го отвежда в манастира Св. Димитър”, под връх Руен при Бобошево във Влахина планина, където придобива богословско образование и получава духовнически сан.
Приел монашество, той се отдава на пост и молитва и тръгва по трудния път на отшелничеството като се установява първоначално  недалеч от родното си село, за кратко в Земен, във Витоша, а по-късно в най-високата и безлюдна българска планина Рила, където след време е основан едноименния манастир. Там извършва множество чудеса, помага на хората в нужда, изцерява от тежки болести. Славата му на смирен мъдрец, лечител и чудотворец се разнася бързо и достига до самия цар Петър. И до днес е жива легендата за това как царят преминава 120 километровия път от Средец за да се срещне със светеца. Сюжетът е познат от житията на св. Иван Рилски (Народното житие и житието на Патриарх Евтимий), както и от множеството легенди за светия Иван. Коментар откриваме и в неговия Завет. Иван Вазов преразказва епизода на срещата в пътеписа „Великата рилска пустиня” така, както е предаден в житията, като допълва разказа с легендарни елементи. „Цар Петър, който е бил съвременник на рилския чудотворец, като се намирал случайно в София, добил благочестивото желание да посети св. Ивана и да приеме благословията му. С тая цел той се запътил с многобройна свита към рилските дълбоки усои, дето живял в пещерата си светецът. Но непроходимостта на горите и несигурността на местата го направили да се откаже да проникне до тогова последният. Тогава царят възлязъл на кон от другата страна на един южен връх (Царев връх), та поне оттам да види светеца или жилището му. Предизвестен за това царско далеко посещение, св. Иван излязъл на скалата над пещерата си и наклал огъня. Царят познал по дима, че там е светецът, и свалил короната си и коленичил. Св. Иван тогава го благословил. И оттогава върхът, на който е стоял царят, се нарекъл Царев връх. Тая сцена се възпроизвежда и в наивните изображения на рилските щамби. …Мястото, гдето е коленичил цар Петър, и сега се познава: две трапчинки са останали там от коленете и там трева вече не никне. А дето си бил сложил короната цар Петър, винаги расте венец от перуники колкото тръкалото…” (Вазов 1956).
Известно е, че Рилският светец създава духовна школа. Негови сподвижници и съмишленици са Прохор Пчински, Гаврил Лесновски, Йоаким (Яким) Осоговси и Йоаникий Девически. Славата му се разнася далеч от Рила планина, из пределите не само на България, но и на Европа. След смъртта му през 946 г. светецът е погребан близо до основаната от него Рилска обител, но скоро след това мощите му са пренесени в град Средец, днешна София. Вероятно тогава този първи и най-велик български светец е канонизиран. Византийският писател Георги Скилица свидетелства, че в Средец мощите му излекуват византийския император Мануил I Комнин (1143-1180). През 1183 г., по време на поредната унгарско-византийска война, унгарският крал Бела III превзема Средец и отнася мощите на свети Иван в своята столица Гран (Естергом). Според преданието местният римокатолически архиепископ заявява, че не му е известно да съществува такъв светец, за което св. Иван го наказва с онемяване. След като се прекланя пред мощехранителницата и иска прошка, говорът му се възстановява. Впечатлени и обезпокоени от това чудо, през 1186 г. унгарците връщат мощите на светеца в България – в Средец.
През 1195 г. цар Иван Асен I тържествено ги пренася в столицата Търново. Тук мощите на светеца пребивават близо три века. През 1469 г., след като получават разрешение от султана, монасите от Рилската обител донасят мощите на светеца от Търново в основания от него Рилски манастир.
Култът към светеца, обогатен и доразвит от Търновската патриаршия, надхвърля пределите на средновековна България – прониква в Сърбия, Влашко, Молдова, Света Гора Атонска, Русия. На свети Иван Рилски са посветени множество творби. Познати са и негови гръцки жития, повлияни от култа към него на остров Атон и самите гръцки земи. Той се слави  в манастира „Кехровуни” на остров Тинос. Там се пази дясната ръка на рилския светец. В Русия българският светец става известен през ХІІІ-ХІV в., когато се превръща в патрон на град Рилск.
В най-новата история на Българската православно църква свидетелствата за почитта към светеца и нетленните му мощи са също многобройни. На 29 и 30 юли 2009 г. на заседание на Свети Синод, Великотърновският митрополит Григорий измолва частица от мощите на Свети Иван Рилски да бъдат предадени на старопрестолния град Велико Търново. Светите мощи са предадени лично от патриарх Максим и игумена на Рилски манастир - пископ Евлогий. Мощите на Свети Иван Рилски са посрещнати изключително тържествено с военни почести от множество вярващи християни в града. На 1 юли 2010 г. частица от светите мощи от Рилския манастир е пренесена тържествено в Чипровския манастир, който също е основан през Х в. най-вероятно от ученици на светеца и носи неговото име – „Св. Иван Рилски”.
В нашата традиция светецът е приеман за първия български отшелник. „Отшелническият подвиг на св. Иван е застъпничество пред Бога на наскоро покръстените българи, изкупление на греховете на целия човешки род…” (Павлов 2008: 11) Основният му празник в православния календар е Отчовден на 19 октомври (свърза с пренасяне на мощите от Търново в Средец). Храмов празник на Бистрешкият манастир „Св. Иван Рилски (Пусти)- Касинец” във Врачанска епархия.
 Калина Тодорова

Крими хроника



След издирвателни мероприятия, служители на РЕП-Враца са разкрили самоличността на  лицето, което на 11.06.2012г., взело 200 лева от гражданин, като му обещало, че срещу тази сума ще му изработи шкафчета за баня. След като взело парите, лицето не извършило  услугата и се укрило. След процесуално следствени действия  е установено, че измамата  е извършена от лицето Д.Н./35г./ - криминално проявено за кражби, с постоянен адрес в гр. Русе, и последен адрес в гр. Враца.
След издирвателни мероприятия за кражба на 5 куб.метра дърва за огрев, извършена на 09.10.2012г., от землище край гр. Враца е установено, че извършител е лицето И.Б./43г./ от гр.Враца.
На 16.10.12г., в 22:00ч.,  при  проверка на лек автомобил „Фолксваген Голф”, управляван от лицето Д.Б./26г./ от село Соколаре, полицейските служители открили  два чувала с фуражно зърно с общо тегло 60 кг. Установено е, че зърното е откраднато от земеделска кооперация  в село Соколаре,  а извършители на кражбата са водача на автомобила  и неговия спътник- М.О./31г./ от същото село,  и двата криминално проявени.
На 17.10.12 г., в 23:40 ч. в РУП-Б.Слатина е получено съобщение от тел.112, че в момента се извършва   краба на дърва от двора на частен имот в гр. Бяла Слатина. Изпратеният на мястото полицейски патрул задържал в момент на извършване на кражба, лицето В.П./23г./ от гр.Б.Слатина.
На Кооперативен пазар -с.Габаре, служители на РУП Бяла Слатина иззели 37 пакета с рязан тютюн с общо тегло 6.700кг., от лицето К.С./23г./ от гр.Койнаре. Тютюнът  е без български акцизен бандерол.
На 17.10.2012г.,  в 08:00ч. в с.Моравица, при проверка на лек автомобил „Лада”, управляван от П.П./21г./ от с.Дърманци е установено, че регистрационни табели са от друго МПС. Образувано   е дознание.
От 14:00ч. до 18.00ч.,  на теритерията на РУП-Оряхово е проведена специализирана полицейска операция с цел: контрол на пътното движение, оказване въздействие върху поведението на водачите на МПС нарушаващи правилата за движение. Проверени са 11 МПС  и  18 лица. Констатирани  са 11 нарушения на ЗДвП, които са санкционирани.
За времето от 22.00 ч. на 17.10.2012 г., до 06.00ч. на 18.10.2012г., на територията на РУП- Оряхово е проведена  СПО с цел: противодействие на битовата  престъпност и повишаване на сигурността в малките населени места на територията на РУП-Оряхово. Проверени са 6 питейни заведения, 17 МПС, 24 лица. Констатирани  са две нарушения на ЗДвП.
На 17.10.2012г., в  16.50ч. в гр. Враца,  бул. „Втори юни”,  лек автомобил „Фолксваген Голф”,  управляван от Р.А./18г./  от гр. Враца, блъснал пресичащата пътното платно пешеходка Е.Т./82г./ от гр.Враца. Жената е починала. Водачът има 1 месец шофьорски стаж.  Пробата  за алкохол  е отрицателна.  Образувано  е дознание.
В РУП-Враца е получено съобщение,  че от апартамент в гр. Враца, неизвестно лице е откраднало: преносим компютър, златни  и сребърни накити, юбилейни монети. Крадецът проникнал в жилището след като разбил входната врата. Образувано  е дознание.
На 16/17.10.12г., в с.Галиче, неизвестни лица са откраднали 180 метра ел.проводник от 2 междустълбия на уличната ел. мрежа на селото.
На 18.10.2012 г.,  около 02:00 ч.  в с. Бутан, в канавка край пътя се преобърнал  лек автомобил „Фолксваген Голф”, управляван от Р.В./25г./- неправоспособен водач от с. Бутан. Пробата за алкохол на водача е положителна- 1,99 промила. Образувано  е дознание.

Регионален говорител на МВР:
       Красимир Василев

Младежи ГЕРБ Враца с информационна кампания по повод Европейския ден за борба с трафика на хора



      Младежи ГЕРБ Враца проведе информационна кампания по случай Европейския ден за 
борба с трафика на хора – 18 октомври. Кампанията е национална и се съществява съвместно с Националната комисия за борба с трафика на хора, чиито председател е Вицепремиерът и министър на вътрешните работи г - н Цветан Цветанов. Младежи от цялата област разпространиха флаери, показващи риска от трафика на хора.
       В брошурата е посочено, че едно от най -
доходните престъпления в света е трафика на хора, като годишният приход от него
възлиза на 32 000 000 000 евро, по данни от доклада на Европейската комисия за
2012 г. Най – рисковата група e тази на  жените и момичетата (70 %), а  мъжете са 17 %. Единадесет на сто от
трафикираните хора са малки момиченца, а момченцата станали жертви са 2 %. Най
– висок е процентът на сексуалната (76 %) и трудова експлоатация (14 %).
      Трафикът на хора е тежко престъпление, което потъпква основните човешки права и се определя като съвременна форма на робството. Един от най-добрите начини за превенция на тези рискове е информираността, тя може да спаси много хора!

Кампания за профилактика на рака на маточната шийка стартира във Врачанска област

               Националната  програма за първична профилактика на рака на маточната шийка в Република България  2012 – 2016 бe представена  на Първото  заседание на  Регионалния координационен съвет във Враца. Срещата  се проведе на 18 октомври 2012 г. в заседателната зала на Областна администрация Враца.
        Председател на Регионалния координационен съвет е д-р Анета Ставрова , Директор на  Регионалната здравна инспекция, а регионален координатор: Д-р Кети Ценова, Директор Дирекция „НЗБ“ в РЗИ – Враца. В съвета е и Заместник Областния управител на Област Враца г-жа Цветелина Теофилова.
        На първото заседание бе приет Правилник за дейността на Регионалния координационен съвет по първична профилактика на рака на маточната шийка. Съветът е консултативен орган към Директора на РЗИ гр.Враца при осъществяване на дейностите по изпълнение на Националната програма.В него са включени и представители  на областна и общински администрации, Български лекарски съюз, БАПЗГ, сдружение на Общопрактикуващите лекари, БЧК, РЗОК, НПО, Регионален инспекторат по образованието.
       „Националната програма за първична профилактика на рака на маточната шийка в Р България 2012-2016 г. е приета с Решение на Министерския съвет от  25.07.2012 г. Създаден е Национален координационен съвет с председател Д-р Минчо Вичев, Заместник-министър на здравеопазването и Национален координатор Д-р Любомир Киров – национален консултант по обща медицина, председател на националното сдружение на общопрактикуващите лекари в България“, каза в презентацията на програмата регионалният координатор  д-р Кети Ценова.  Тя разясни, че имунизацията е средството за профилактика на рака на маточната шийка и основната дейност на съвета ще е в най-кратък срок  да информира и да запознае родителите и близките най-вече на момичетата на 12 години, за ползата от ваксината. Установено е, че при момичетата на 12 г. има най-добър имунитет и предпазва над 90 % от заразяване с онкогенен човешки папиломен вирус, затова и за тях  ваксината е безплатна. 2 милиона лева  са отпуснати от правителството за закупуване на ваксини. Това е и първата препоръчителна ваксина, която се реинбурсира от Здравната каса. Препоръчителна е за момичета и жени от 12 до 25 години.
          Всяка 2-ра минута в света умира една жена от рак на маточната шийка, в България – 1 жена всеки ден, сподели пред Съвета последната статистика д-р Ценова. Национална програма за профилактика на това заболяване започва да се прилага за първи път преди 9 г. в САЩ. Над 9 милиона дози от ваксината са поставени до сега в световен мащаб.
       Регионалният координационен съвет насрочи и първите си срещи по програмата с директори, учители и медицински специалисти от училищата от областта и общопрактикуващите лекари.

Китайски студенти пяха във Враца



 Концерт на студенти от Китай и техни приятели от България се състоя във Враца. Студентите се обучават в Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство в Пловдив. Своя талант пред зрителите изявиха Гунг Тянчжо – тенор, Фейф Нг Уйнг Чи – сопран, Любомира Петрова – сопран и Цветан Цветков – баритон. На пианото им акомпанира Георги Гаджев. Сред зрителите, дошли на концерта, бяха културното аташе на китайското посолство Джиган Иуен и секретарят на Община Враца Иван Жеков. В програмата прозвучаха творби на 12 китайски композитори. Идеята за концерта е на баритона Цветан Цветков, който е от Враца.

Наш докрор получи награда от Българското хирургическо дружество



            Видният врачански хирург д-р Валтер Димитров днес получи плакет от Българското хирургическо дружество. Наградата е за дългогодишната му работа и за приноса в дейността на дружеството. Плакетът бе връчен от академик Дамян Дамянов, председател на Българското хирургическо дружество. Кметът на Враца инж. Николай Иванов поздрави видния хирург. „За мен е огромна чест да Ви поздравя по повод удостояването Ви с наградата на Българското хирургическо дружество за дългогодишна работа! Многобройни са Вашите пациенти и е огромна тяхната благодарност към Вас за благородното отношение и доброто им здраве. Десетки са хирурзите, които под Вашето ръководство са навлезли в тънкостите на професията и са я направили свое призвание за цял живот. Тази награда е израз на уважение към Вашия принос в развитието и утвърждаването на медицинската наука, не само с методите на оперативната намеса, но и в администрирането на различни медицински звена.
Приемете моите искрени пожелания за здраве и  жизненост! Нека още дълги години се радвате на уважението на врачани!” -  с тези думи кметът на Враца се обърна към д-р Валтер Димитров. Инж. Николай Иванов поднесе поздравителен адрес и подарък на известния хирург. Д-р Валтер Димитров бе поздравен  също от зам.-кмета по здравеопазването Светозар Луканов, от д-р Жулиета Цолова – управител на Комплексния онкологичен център във Враца, където той работи и в момента, от магистър-фармацевта Иван Узунов, от хирурзи и медицински сестри от онкологичния център. „Благодаря за отношението и уважението към това, което съм направил и все още правя. Радвам се на получената награда. Хирургията е и занаят, и наука, и изкуство. Затова хирургията си заслужава и заслужи целия ми живот” – каза д-р Валтер Димитров.

Заместник кметът на Враца Светозар Луканов разговаря с живеещите на ул. „Райна Княгиня”



          Община Враца продължава своята последователна политика по извеждането на граждани, които без всякакво правно основание обитават общински жилища. Днес заместник кметът на Враца Светозар Луканов посети живеещите незаконно на ул. „Райна Княгиня” и официално ги предупреди, че до края на месеца незаконните постройки, които са направили ще бъдат съборени. Огромните купища с боклук ще бъдат почистени, теренът ще бъде изравнен и на мястото ще има зелени площи. „Мястото в района на ул. „Райна Княгиня” е вододайна зона за Враца. Недопустимо е там да се правят помийни ями и незаконна отходна канализация. Семействата, които имат уведомителни писма за настаняване, ще бъдат преместени в други общински жилища. Всички обитаващи неправомерно бараките на ул. „Райна Княгиня” ще трябва да си потърсят друго място за живеене” - категоричен бе зам.-кметът Светозар Луканов.
Снимки Община Веаца
 

Кмет връчи награди



          Кметът на Враца инж. Николай Иванов днес връчи грамоти на Регионалния исторически музей, Регионална библиотека „Христо Ботев” и на Театрална група „ТЕМП” към Младежкия дом. Отличията са за принос в съхраняването на българските традиции и са присъдени от Министерството на икономиката, енергетиката и туризма, в рамките на Националния преглед-конкурс „Общините за развитието на туризма”.  „За мен е удоволствие да ви връча тези грамоти. Благодаря ви за направеното до момента и съм убеден, че ни предстои още много работа” – с тези думи кметът на Враца се обърна към директорите Илия Стоянов и Силвия Врачовска, и към режисьора Георги Врабчев. Своите поздравления поднесе и заместник кметът по образование, култура, спорт и туризъм Красимир Богданов.

                                                                  Даниела Хитова,
                                                                  гл. експерт „Връзки с обществеността”
                                                                 

сряда, 17 октомври 2012 г.

Спортен празник в ОДЗ „ Звънче”



          С много ентусиазъм протече спортния празник на децата от ОДЗ
„ Звънче”, ж.к. „ Сениче” във Враца.
         Малчуганите от групите „ Гъбка”, „ Мечо Пух”, „ Пионокио”,
„ Палавници” и „ Пчелица” се представиха достойно в благородната надпревара и получиха заслужени награди.

Деца посетиха Драматично-куклен театър – Враца



Деца от начално училище „Иванчо Младенов” посетиха във вторник Драматично-куклен театър – Враца и се запознаха с дейността на актьорите и техническия персонал. Децата бяха водени от преподавателката Евелина Топалска. Те разказаха, че вече имат малък опит в драматизацията на приказки, тъй като често поставят различни заглавия и играят сценки пред своите съученици.

Крими хроника



На 28.09.12г., в РУП-Враца е постъпил сигнал, че от гараж в двора на частен имот  в село Мраморен, неизвестно лице е извършило кражба на радиокасетофон. След издирвателни мероприятия  е установено, че извършител  е криминално проявеното и осъждано лице Г.С./53г./ от същото село.
След издирвателни мероприятия по сигнал за кражба на 45 м. ел.проводник, извършена на 11.10.2012г., от хале на фирма  в гр. Враца,  е установено, че извършители са  три криминално проявени лица  от гр. Враца, осъждани за кражби. 
На 16.10.2012г., на територията на РУП-Роман е проведена специализирана полицейска проверка с цел: противодействие на престъпността, осъществяване на контрол по спазване на правилата за движение по пътищата. Проверени са 21 МПС и 32 лица. Констатирани са 16 нарушения, които са санкционирани по ЗДвП.
 
Регионален говорител на МВР:
Красимир Василев

Националната програма за първична профилактика на рака на маточната шийка

Националната  програма за първична профилактика на рака на маточната шийка в Република България  2012 – 2016 ще бъде представена  на Първото  заседание на  Регионалния координационен съвет  във Враца. Срещата ще се проведе утре - 18 октомври 2012 г. от 11.00 часа в заседателната зала, 6 етаж  на Областна администрация Враца.
       Регионалния координационен съвет е в състав:
Председател: Д-р Анета Ставрова , Директор РЗИ – Враца,
Регионален координатор: Д-р Кети Ценова, Директор Д „НЗБ“ РЗИ – Враца
и Цветелина Теофилова, Зам.Областен управител на Област Враца, като член.
       Националната програма за първична профилактика на рака на маточната шийка в Р България 2012-2016 г. е приета с Решение по т.1 от Протокол №29 от заседание на Министерския съвет, проведено на 25.07.2012 г. Създаден е Национален координационен съвет с председател Д-р Минчо Вичев, Заместник-министър на здравеопазването и Национален координатор Д-р Любомир Киров – национален консултант по обща медицина, председател на националното сдружение на общопрактикуващите лекари в България.
Жулиета Нелова

вторник, 16 октомври 2012 г.

"Да служиш в солидарност" - международен форум в Бърдарски геран

Жителите на Бърдарски геран имаха честта и удоволствието да бъдат домакин на тазгодишния международен младежки форум, организиран в периода 12-14 октомври от  представители на няколко неправителствени организации – Инициатива за междурелигиозен диалог (URI), Източноевропейски форум за диалог – Мостове“,  „Помогни на нуждаещите се“  и  „Европрес“ .
Първоначалният работен вариант на темата беше „Диакония и Солидарност“, но в последствие срещата се проведе под надслов „Да служиш в солидарност“.
Във форума се включиха както отличили се лидери и бивши посланици на URI от цяла Европа, така и около десет българи, които  работиха  паралелно по темите на форума, а съвместната част от програмата постави акцент върху духа на банатската българска общност – запознаване с религията, традициите,  културата и ролята на вярата и Църквата за запазването на общността през вековете.
Гостите бяха настанени в домовете на банатски семейства като по този начин се запознаха отблизо с бита на своите домакини и, макар и за кратък период от време , успяха да създадат едни наистина приятелски отношения.
В първата част от форума, наречена „Световно кафене“ двете групи – българи и чужденци, работиха заедно по четири различни теми:
1. Младежка активност – с ръководител Матю Йолд от Инициатива за междурелигиозен диалог, координатор на младежки отдел, Европа.
2. Разликата между поколенията – с ръководител Велислав Алтънов, преподавател във Висшия евангелски богословски институт.
3. Устойчиво играждане на мира – с ръководител Патрик Никиш, посланик на URI.
4. Как се строят „мостове“ – с ръководител Ангелина Владикова – председател на „Мостове“, асоциран член на УРИ.
Участниците обсъждаха темите, даваха лични примери, идеи и препоръки за положителното развитие на тези четири области. Резултатите следва да бъдат обединени в една обща декларация, която ще бъде преставена на Управителния съвет на URI като по този начин се поставя началото на общи глобални действия по горепосочените теми.
В следобедните часове на съботния ден, българската група предприе туристическа обиколка на селото след кратка лекция на г-жа Светлана Караджова, свързана със завръщането на банатските българи на родна земя след Освобождението, развитието на общността през годините и съвременните проблеми и нужди на населението. Разбира се, не бяха пропуснати и инициативите на младежите през изминалите месеци и сплотеността на самодейците от НЧ“Съединение – 1923“, както и дарителските кампании, чрез които с общи усилия се стремим да реновираме по-важните обекти в Бърдарски геран.
Това породи огромен интерес към селото ни и доведе до предложения за съдействие относно възобновябване ремонтните дейности в немския комплекс и съвместна работа по проекти за развитие на селото.
В това време гостите от чужбина обсъждаха създаването на нов мощен инструмент за насърчаване на диалога между вероизповеданията в целия свят, което бе и основна цел на форума.
Вечерта премина в прожекция на филма „Хляб над оградата“(2002г.) на режисьора Стефан Командарев и урок по танци - „Чардаш“ и „Препичоре“.
В неделя част от гостите посетиха храм „Св. Йосиф“ и присъстваха на литургия, а след това се състоя обиколка на музеите на Бърдарски геран –етнографския и частния, разположен в дома на сем. Франеви.

Церемонията по закриването на форума представи постигнатите резултати, а именно създаването на нов кръг за сътрудничество и издигането на трима нови млади посланици към URI.
Като организатор на уникалния за България фестивал „Фършанги“ Бърдарски геран получи покана да се включи във Федерацията на европейските карнавални градове като по този начин развие ежегодното събитие на международно ниво.

Всеки участник в международния форум получи сертификат за приноса към развитието на URI и идеите на организацията, както и скромен подарък от Кметство Бърдарски геран и НЧ“Съединение – 1923“ – диск със спектакъла „Хайдат, брайкя, да се пребереми“ и „История на Бърдарски геран“ с автори монс. Евгений Босилков и Дано Андреев.
Благодарности изразиха организаторите и домакините на събитието и си пожелаха бъдещи съвместни проекти и повторна среща отново тук – в Бърдарски геран.

Източник: "Да служиш в солидарност" - международен форум в Бърдарски геран
Молим Ви да уважавате и цените труда на хората, които съставят нашите статии и новини и отразяват събитията в снимки! Нека взаимно спазваме "Етичния кодекс на българските медии! Благодарим!
Follow us: bardarskigeran.eu on Facebook