Бисквитки

петък, 26 октомври 2012 г.

Подготовката на област Враца за зимен сезон 2012 г. – 2013 г. обсъди Областният щаб днес в Областна администрация Враца

Днес, 26.10.2012 г. от 10.00 ч. в сградата на Областна администрация – Враца, ет. VІ, съгласно Заповед № РД -18 – КАК 10 / 09.10.2012 г. на Областния управител на област Враца и във връзка със указания по Заповед № Р-231 / 18.09.2012 г. на Министър-председателя на Република България се проведе заседание на част Областния щаб за изпълнение на областния План за защита при бедствия, на което присъстваха и представители на общините от област Враца.
    На заседанието присъстваха членовете на Областния щаб за изпълнение на Плана за защита при бедствия, имащи отношение по осигуряване здравето и живота на населението, както и проходимостта на пътната мрежа през зимния период, а именно – ОУ „ПБЗН“- Враца, ОПУ – Враца, сектор „Пътна полиция” към ОД на МВР Враца, РЗИ – Враца, ЦСМП – Враца, ОО „КД ДАИ – Враца“, фирма „Пътинжинеринг – М“ ЕАД, гр. Монтана, осъществяваща снегопочистването и поддържането на републиканската пътна мрежа. От общинските администрации имаше представители на общините  Враца Борован, Бяла Слатина, Криводол, Мизия и Роман.
    Заседанието се откри и ръководи от Заместник областния управител на област Враца и зам. - председател на Областния щаб за изпълнение на областния План за защита при бедствия - инж. Валентин Литов. Той запозна присъстващите членове на щаба и общините с темата: „Подготовката на област Враца за зимен сезон 2012 г. – 2013 г.“
    След това представителите на общините докладваха за предприетите от тяхна страна превантивни мерки и действия, относно подготовката за зимния сезон.
От представената информациа стана ясно, че в по-голямата си част общините за готови за предстоящия зимен сезон, актуализирани са общинските планове за защита при бедствия в частта им „Действие при снегонавявания и обледенявания“. Към момента все още в определени общини се провежда процедура по избор на изпълнител за зимното снегопочистване и поддържане.
Инж. Стефан Илиев – директор на ОПУ – Враца, постави въпроса с почистването на участъка до хижа „Пършевица“, намираща се на територията на община Враца, тъй като миналия зимен период е имало проблеми. От община Враца уточниха, че фирмата ангажирана с почистването на общинската пътна мрежа има необходимата техника за поддъръжка, и ако се наложи при много тежки зимни условия ще се ангажира допълнителна,която отговаря на изискванията, за да се справи със снегопочистването.
Г-н Тони Петров – управител на фирма „Пътинжинеринг – М“ ЕАД, гр. Монтана, ангажирана с поддържането на републиканската пътна мрежа, уточни че фирмата има готовност за работа в зимни условия и техниката, която ще се използва е същата, която е била и през миналата година. Направено е първоначално зареждане с материали по съответните участъци, осигурени са по един шофьор за всяка машина.
Инж. Илиев напомни, че е важно GPS системите на мишините да са в изправност за да може същите своевременно да бъдат контролирани по отношение на тяхното местонахождение.
Г-н Янко Харалампиев – Представител на Сектор „Пътна полиция“ при ОД на МВР – Враца уточни, че Областна дирекция на МВР – Враца има готовност за работа при зимни условия, като са изготвени съответните планове по РУП.
Комисар Николай Димитров – Началник на ОУ „ПБЗН“ – Враца представи накратко аварийната готовност на Областното управление за реакция при бедствия през зимния сезон, като напомни че не е удачно понятието за бедствие да се използва неправомерно и във всяка ситуация, тъй като същата може и да не е бедствена.
На заседанието бяха направени следните предложения:От комисар Николай Димитров – Кметовете на общини да предвидят в своите бюджети средства за закупуване на тежкотоварна техника, която при нужда да бъде привлечена, тъй като към момента се използва тази на ОУ „ПБЗН“, която е скъпа за поддържане и е предназначена само за критични ситуации.Инж. Стефан Илиев предложи след 10.11.2012 г. да се организира среща със журналистите, на която да бъде представена цялостната организация по зимната подготовка с цел недопускане публикуването на невярна информация във връзка с зимното почистване.
В заключение инж. Валентин Литов информира присъстващите членове на Областния щаб за изпълнение на ПЗБ, относно предстоящо на 15.11.2012 г. от 10.00 ч. обучени по Външния авариен план на АЕЦ „Козлодуй“ и представителите на общините за предстояща в края на месец ноември международна проверка по аварийната готовност на областта в случай на авария в АЕЦ „Козлодуй“. Той напомни, че е необходимо общинските планове за ЗБ в частта им „Действие при ядрена и радиационна авария“ да са актуализирани и към тях като приложение да се съдържа и съответната логистична схема за раздаване на индивидуалните средства за защита и таблетките калиев йодид.

Врачанският театър представя



27.10.`12 г. – събота в Камерна зала от 10.30 часа
„Бременските градски музиканти” по братя Грим

27.10.`12 г. – събота от 14 часа
в Народно читалище „Развитие” 1892” – Бяла Слатина
„Малката баба Яга” от Отфрид Пройслер

30.10.`12 г. – вторник в Камерна зала от 10 часа
„Бременските градски музиканти” по братя Грим

30.10.`12 г. – вторник в Камерна зала от 19 часа
„Шекспир – събрани съчинения” от Джес Адам Даниъл

31.10.`12 г. – сряда в Народно читалище „Пробуда” – Вършец” от 16 часа
„Приключение на горската полянка”

31.10.`12 г. – сряда в Народно читалище „Пробуда” – Вършец от 19 часа
„Лизелоте и месец май” от Жолт Пожгаи

01.11`12 – четвъртък в Камерна зала от 19 часа
„Лизелоте и месец май” от Жолт Пожгаи

03.11.`12 г. – събота в Куклена зала от 10.30 часа
„Вълшебният цилиндър и слънчевата топка” от Павел Вашичек

Кметове обсъдиха договарянето на зимното снегопочистване



          Предстоящото договаряне на кметствата с фирми, които да извършват снегопочистването в населените места, бе обсъдено днес на традиционната месечна среща на кметовете от община Враца. Фирмата, която ще чисти общинската пътна мрежа, освен града, ще поеме и почистването на 20 % от улиците в селата. В повечето случаи това са главните улици, по които се движи общественият транспорт. Останалата част от уличната мрежа в селата ще бъде обект на договоряне с други фирми, което е ангажимент на кметовете на кметства. Общинската управа предостави на кметовете проекти на договорите и на актовете, с които ще се отчита снегопочистването. От тази година ще бъде премахната практиката за зимното почистване на улиците да се плаща на час, стана ясно на срещата. Заплащането ще бъде за свършена работа, като ще се отчитат почистените километри пътна мрежа.
         По-доброто стопанисване на общинските земи бе втората тема, която дискутираха кметовете. „Искаме да бъдат идентифицирани арендаторите, които ползват общинска земя без правно основание. Първоначално от тях ще поискаме да плащат обезщетение, а след това, ако имат желание да продължат да ползват общинската земя, ще могат да минат през тръжни процедури” – поясни идеята кметът на Враца инж. Николай Иванов.
         В края на срещата единствената жена-кмет в общината Невена Цекова поднесе на инж. Николай Иванов картина, изобразяваща прохода Вратцата и цвете. Подаръкът бе от името на всички кметове, а поводът бе отминалият рожден ден на кмета на Враца.

Фестивал на ученето през целия живот ще се проведе във Враца



          На 30 октомври във Враца ще се проведе фестивал на ученето през целия живот. Инициатор на събитието е Регионалния инспекторат по образованието, а Община Враца е основен партньор. Във времето между 10 и 17 часа на различни места в града ще има семинари, демонстрации, уъркшопове, лекции, концерти, работилници, ателиета и излети. Участие в тях ще вземат ученици от всички врачански училища.
Първата инициатива се нарича „Ние, врачаните” и представлява обучение, което ще се проведе, докато децата се разхождат по наследствената екопътека във Врачанския балкан. В 10 ч. в Младежкия дом ще бъде открита Панорама на свободното време. Институции, училища и неправителствени организации ще представят възможностите за неформално образование в свободното време.  Интересна е и инициативата „И баба може”, чийно домакин ще е  Регионалната библиотека „Христо Ботев”. Там образователният процес ще е от внучета към баби и дядовци. Малчуганите от подготвителните групи ще показват на възрастните как да си направят профил в социална мрежа и да работят с интернет. В „Шоуто на професионалистите” ще се включат ученици от трите професионални гимназии във Враца – Професионалната техническа гимназия „Н. Й. Вапцаров”, Професионалната гимназия по търговия и ресторантьорство и Професионалната гимназия „Димитраки Хаджитошин”. В 14 часа на площада пред сградата на Община Враца ще бъдат открити официално шатрите на трите гимназии, в които учениците ще представят какви професионални умения получават при обучението си.
Фестивалът ще завърши с „Изкуство за удоволствие”. Инициативата съчетава концерт на духовия оркестър пред читалище „Развитие”, участие на мажоретен състав  и демонстрация на използването на духови инструменти.

Кмет изпрати поздравителни адреси на строителните фирми



         Кметът на Враца инж. Николай Иванов изпрати днес поздравителни адреси до 52 строителни фирми във Враца. Поводът е професионалният празник на строителя, който се отбелязва на Димитровден. „За мен е чест и удоволствие да ви поздравя с Деня на Свети великомъченик Димитър Солунски Чудотворец и професионален празник на българския строител! Традицията повелява всичко, което съградят вашите ръце и ум, да остане за поколенията. В дни като днешните, вашият занаят е изправен пред предизвикателствата на големи инфраструктурни проекти и реализацията им по съвременните изисквания. В този празничен ден, когато правим равносметка на изминалата година, използвам случая да ви благодаря за подкрепата и да си пожелаем взаимно още по-добро сътрудничество в осъществяването на цели, които да са в полза и на строителството, и на обществото. Приемете искрените ми поздрави за здраве, нови идеи и многобройни успехи!” – се казва в поздравителния адрес.
 Даниела Хитова,
гл. експерт „Връзки с обществеността”
                                                                 

Банатските българи от Бърдарски геран ще участват в Празничния концерт „Отечество любезно” по повод Деня на народните будители


На 29 октомври /понеделник/, от 18.30 ч., в Театър „София” ще се състои празничен концерт „Отечество любезно” по повод Деня на народните будители и в чест на 150-та годишнина от рождението на проф. д-р Иван Шишманов и 40-та годишнина от създаването на Националното етнопедагогическо сдружение „Проф. д-р Иван Шишманов”.
Концертът се провежда под патронажа на кмета на София, г-жа Йорданка Фандъкова.
Организатори са Столична община, Национално етнопедагогическо сдружение „Проф. д-р Иван Шишманов”, СУ „Свети Климент Охридски”, Институт по Етнография и фолклор с етнографски музей при БАН, Съюз на българските писатели и Синдикатът на българските учители.
В концерта участват: Кукерска група от град Баня, община Карлово, ДЮФА „Пиринска китка” при ОДК – Благоевград, ДЮФА „Чудесия” – Община Пазарджик, Певчески състав при Народно читалище „Съединение – 1923” и танцов състав „Палкенче” с банатски български танци от село Бърдарски геран, Група за каракачански фолклор от Карлово, Детска формация „Ръкатка” с ръководител Калинка Згурова, Детско-юношески танцов състав „Медена питка” при читалище „Джон Атанасов” – София, Ансамбъл „Абисински бисери” при читалище „Асен Златаров” – София, група за еврейски фолклор при 134 СОУ „Димчо Дебелянов” – София, Софийски духов оркестър.

четвъртък, 25 октомври 2012 г.

Крими хроника



На 25.10.2012г., по време на специализирана полицейско проверка в гр. Враца, ул. „Алеко Константинов”, в апартамент и прилежащо към него междуетажно помещение са  намерени  и иззети  4 стъклени буркана съдържащи суха листна маса с общо тегло 50 грама, която при направения полеви наркотест реагира на канабис. Открити са още- полиетиленови пликчета  и електронна везна. За 24 часа  е задържано лицето К.Л./23г./ Образувано   е дознание.
На 22.10.2012г.,  в РУП Мездра е получен сигнал от 16-годишно момиче,което заявило, че  в дискотека  в гр. Мездра, неизвестно лице е откраднало от якето  й мобилен телефон. След ОИМ е установено, че извършител на кражбата е лицето П.И./22г./ от гр.Мездра, криминално проявен и осъждан.
На 23.10.2012г., в РУП Мездра е получен сигнал, че от гараж в гр. Мездра, неизвестно лице е  извършило кражба на: медна пръскачка, медно котле с В и К части, на обща стойност около 300 лв. След ОИМ е установено, че извършител  е лицето П.С./18г./ от гр.Мездра.
 На 25.10.2012г., в РУП Мездра е получено съобщение от охраната на хипермаркет „Ариел”, че неизвестно лице  е откраднало бутилка уиски.  След издирвателни мероприятия  е установено, че извършители  е лицето П.Л./34г./ от гр.Мездра, криминално проявен, осъждан.
В приемната на МВР в  с. Бутан е получено  съобщение от кмета на с. Бутан, че за времето от 17.30ч.на 24.10.2012г. до 08.30ч. на 25.10.2012г.,  от трафопост на „ЧЕЗ Разпределение България”, неизвестно лице  е откраднало 370 литра трансформаторно масло. Образувано   е дознание.
В 17.15ч. в РУП-Козлодуй е получено съобщение, че лица от ромски произход разкопават част от асфалтова настилка на околовръстния  път в гр.Козлодуй. Изпратеният на мястото полицейски екип е установил четири лица, които правили опит за незаконно присъединяване към ВиК мрежата на гр. Козлодуй. Образувано   е дознание.

Красимир Василев                

ЗАКЛЮЧИТЕЛНО СЪСТЕЗАНИЕ НА АВТОМОДЕЛИСТИТЕ В ШУМЕН

В събота на новоизградената автомоделна писта край град Шумен Българската федерация по автомоделни спортове и местния автомоделен клуб в Шумен ще проведът заключителен Републикански турнир по автомоделизъм за радиоуправляеми автомодели с двигатели с вътрешно горене. Повече от 20 състезатели от Шумен, Варна, Девня, Враца, Пазарджик, „Стелди Еър” София, АЕЦ Козлодуй и „Йелоу такси” София за последен път през тази година ще се съревновават в класовете „Нитро”, „Формула 2” и „Формула 5”. Врачанския отбор ще се води от заслужилия майстор на спорта Дамян Петров заедно с Росен Ралчовски, Кристиян Крумов и Виктор Робев. От АЕЦ Козлодуй Марио Вутов е заявил учасие в клас „Формула 2”.
Огнян Филипов - зам.председател на федерацията” Чудесен повод първо за тестване на новоизградената писта и за завършек на спортно - състезателната дейност през 2012 година”.

Крими хроника

На 22.10.12г., в УП-Криводол е постъпил сигнал за кражба от частен дом в села Градешница. Откраднати са: плазмен телевизор САМСУНГ, 2 други телевизионни приемника, микровълнова печка, хладилник, фризер, ел. печка, комплект спално обзавеждане, 3 персийски килими, печка на твърдо гориво, 6 стъпки, усилвател с 5 колони и други вещи на обща стойност 8 000лв. След ОИМ е установено, че извършител на кражбата е лицето Ц.Л./29г./ от същото село. Част от вещите са намерени в къща в село Громшин. Авторът на кражбата се укрива. Работата по случая продължава
На 24.10.2012 г., на територията на РУП- Оряхово е проведена специализирана проверка, по време на която е извършено претърсване в две къщи в село Галово. Намерени са 5 спинингови пръти с макари, за които е установено, че са откраднати на 09.10.2012г., от брега на река Дунав край село Селановци.
При претърсване на частен дом в село Остров, полицейските служители открили: газов револвер пригоден за стрелба с бойни патрони, самоделно изработено устройство за стрелба с патрони 22 калибър, други боеприпаси.
По време на операцията са проверени 4 питейни заведения, 12 МПС, 19 лица. Констатирани са 6 нарушения.
След издирвателни мероприятия, служители на РУП-Враца са разкрили авторите на кражба на различни по вид инструменти, В и К части и други метални предмети, извършена на 17.10.2012г., от гаражна клетка в ж.к „Самуил”, гр. Враца. Извършители са криминално проявените и осъждани за кражба лица: П.М./42г./ и И.К./26г./ от гр. Мездра.
След ОИМ по сигнал за кражба на мобилен телефон, извършена на 30.06.2012г., от нощен клуб в гр. Враца е установено, че извършител е лицето Ц.Л./20г./ от гр. Враца.
В 20:50ч. в гр.Враца, при проверка на лек автомобил “Фолксваген Пасат”, управляван от С.С./46г./ от гр. Враца е установено, че водача е употребил алкохол- 0,84 промила .
При извършена проверка в гараж в гр.Мездра, са намерени и иззети 27 кутии цигари от различни марки, без български акцизен бандерол.
На 24.10.2012г., към 11.00ч. в гр. Враца, площад „Софроний Врачански”, мотопед управляван от 34-годишен мъж блъснал безстопанствено куче. Мъжът е прегледан в болница и освободен. Пробата за алкохол е отрицателна.

Регионален говорител на МВР:
Красимир Василев

Община Враца награди най-добрите в ученически игри 2011/2012

Община Враца награди победителите в общинския етап на ученически игри 2011/2012г, които продължиха в областен, зонален етап и на финали. Представители на шест вида спорт при юношите и девойките, в трите възрастови групи 5-7 клас, 8-10 клас и 11 и 12 клас, получиха екипировка и спортни пособия.
Наградите връчиха директорът на дирекция „Образование, култура, спорт, туризъм” Маринела Петрова, главният експерт на МФВС за Северозападна България змс Росица Стаменова, началникът на отдел „Образование, възпитателни дейности, спорт” Валентина Михайлова и управителят на общинското предприятие „Спорт и туризъм” Венцислав Николов.
Във волейбола доминираха представителите на ПМГ „Акад. Иван Ценов”, които заеха първите места във всички възрастови групи при девойките и при юношите.
Ето и класирането в другите спортове:
БАДМИНТОН
Момичета 5-7 клас - I м. ОУ Св. Климент Охридски - с. Тишевица
Момчета 5-7 клас - I м. ОУ Св. Климент Охридски - с. Тишевица
Девойки 8-10 клас - I м. ПГ „Димитраки Хаджитошин”
Юноши 8-10 клас - I м. ПГ „Димитраки Хаджитошин”

ЛЕКА АТЛЕТИКА
Момичета 5-7 клас - I м. ПМГ „Акад. Иван Ценов”
Момчета 5-7 клас - I м. ОУ ”Хр. Ботев” – с. Баница
Девойки 8-10 клас - I м. СОУ ”В. Кънчов”
Юноши 8-10 клас - I м. ПМГ „Акад. Иван Ценов”

ТЕНИС НА МАСА
Момичета 5-7 клас - I м. ОУ «Васил Левски»
Момчета 5-7 клас - I м. СОУ Васил Кънчов
Девойки 8-10 клас -I м. Професионална гимназия по търговия и ресторантьорство
Юноши 8-10 клас - I м. ПМГ ”Акад. Иван Ценов”

ФУТБОЛ
Момчета 5-7 клас - I м. СОУ „Васил Кънчов”
Юноши 8-10 клас - I м. СОУ „Христо Ботев”
Юноши 10-12 клас - I м. ПТГ „Н.Й. Вапцаров”

ШАХМАТ
Момичета - Момчета 5-7 клас - I м. ПМГ „Акад. Иван Ценов”
Момичета - Момчета 8-10 клас - I м. ПМГ „Акад. Иван Ценов”.


Индивидуални награди получиха и класиралите се на финалите на ученически игри 2011/2012. В леката атлетика Тихомир Костов от ПМГ спечели златен медал на 800 м. Два бронзови медала от финалите по лека атлетика донесе на града ни и ученичката от СОУ „В. Кънчов” Нели Славчева в бягането на 200 и 400 м.
Най-големият успех от „Ученически игри” безспорно е златният медал във волейбол при девойките 8-10клас, който спечели отборът на ПМГ. През юни тимът бе отличен с грамоти за високи спортни постижения от кмета на общината инж. Николай Иванов, а вчера получи и нови спортни екипи. За тези успехи двете училища – ПМГ ”Акад. Иван Ценов” и СОУ „Васил Кънчов” получиха и плакети. Награди имаше и за учителите по физическо възпитание, довели своите възпитаници до високите постижения.
С новата учебна година стартираха и състезанията от ученически игри 2012/2013. Надпреварата традиционно започна с футбол, като вече има и ясни победители в общинския етап. Това са отборите на ПМГ „Акад. Иван Ценов” при най-малките – 5-7 клас. СОУ „Хр. Ботев” и ПТГ „Н.Й. Вапцаров” се наложиха над своите връстници в другите възрастови групи. Трите отбора продължават в областен етап на игрите.

С тържествен концерт духовият оркестър на Враца отбеляза своята 50-годишнина.

„За всеки град е чест да има такава музикална фромация, която вече половин век пази и пренася през годините най-добрите традиции на българското музикално изкуство. С вашата музика вие създавате истински празник в душите на врачани и гостите на града. Множеството награди на духовия оркестър при Народно читалище „Развитие 1869” от различни национални и международни музикални форуми, поканите за участия в празници и фестивали, са доказателство за добрата и професионална работа на диригенти и оркестранти. На всички вас желая здраве, все така висок професионализъм и много нови успехи! Вярвам, че традицията и творческото дълголетие на оркестъра ще продължат и в идните години! Честит юбилей!” – каза в тържественото си слово кметът на Враца инж. Николай Иванов. Освен благопожеланията, кметът поднесе и почетен плакет. Поздравления към юбилярите изказаха също председателят на читалище „Развитие” Румен Павлов и Доцо Вътков – диригент на димитровградския забавно-духов оркестър.
„На свое заседание Съюзът на българските музикални и танцови дейци взе решение – присъжда най-високата си награда – „Златна лира” - на духовия оркестър при читалище „Равзивитие” във Враца” – обяви Ангел Ангеловски – заместник-председател на съюза. Юбилярите получиха десетки поздравителни адрес и цветя от свои колеги, приятели и почитатели.
На гостите, изпълнили залата на читалището, те поднесоха майсторски изпълнен и подбран с вкус концерт, който включваше различни музикални стилове и автори от много страни в Европа и света.
За 50-годишното му съществуване през оркестъра са преминали над 100 музиканти и е бил дирижиран от седем диригенти. Първият диригент и основател на оркестъра е Димитър Асенов – Дидията, а от десет години диригентската палка вече е в ръцете на Бойчо Димов.

Събарят бараките на ул. „Райна Княгиня” във Враца

Събаряне на бараките, намиращи се на ул. „Райна Княгиня” във Враца започна днес общинската управа. На мястото бе зам.-кметът Светозар Луканов, представители на „ЧЕЗ”, „В и К”, на полицията и пожарната. „Тези сгради са направени през 1967 г. и са били за временно настаняване на останалите без дом след голямото наводнение във Враца. Бараките са били общо 54, част от тях са съборени през 90-те години и в момента има 11. Всички те са опасни за живеене и ще бъдат съборени, за което има издадени предписания от преди 10 години” – каза зам.-кметът Луканов. Живеещите в тях ромски семейства, който имат уведомления за обезщетение за ползване, вече са получили ключове за други общински жилища, чиято площ не е по-малка от тази на досегашните. „С изключение на две семейства, всички останали изам задължения за ток, вода и наеми. Само за наеми неплатените суми са около 18 000 лева. Задълженията към монополистите ще бъдат платени от Общината, след което по законен ред ще си търсим вземанията” – коментира още Луканов.
Втората причина за премахването на бараките на ул. „Райна Княгиня” е това, че те се намират в част от вододайната зона на Враца. На такова място е недопустимо да има помийни ями и външни тоалетни, каквито има там в момента. Събарянето ще продължи до неделя, след което до три седмици се очаква теренът да бъде разчистен от строителните отпадъци и боклуци, да бъде изравнен и засипан със земя. На това място през пролетта ще бъдат посадени дръвчета.

Даниела Хитова,
гл. експерт „Връзки с обществеността”
Снимки Общиуна Враца

сряда, 24 октомври 2012 г.

Шести енергоблок на АЕЦ “Козлодуй” бе включен



Днес, 24 октомври 2012 г., в 11:08 часа шести енергоблок на АЕЦ “Козлодуй” бе  включен в паралел с електроенергийната система на страната. Блокът бе спрян вчера, 23 октомври, след отказ в регулиращата система на турбогенератора (конвенционалната, неядрена част). Системите и съоръженията на 1000-мегаватовата мощност работят нормално, което бе потвърдено от изпълнението на необходимите изпитания.
По-късно през деня в АЕЦ “Козлодуй” ще започнат операции за намаляване на мощността на пети блок, който ще бъде спрян съгласувано с Електроенергийния системен оператор. На блока е планирано в рамките на една седмица да бъдат извършени дейности за осигуряване на стабилната му работа през предстоящия зимен сезон.

България и Румъния свързани: Комисар Хаан първи ще прекоси моста Видин-Калафат на Дунав



Йоханес Хаан, европейски комисар за регионална политика, отбелязва исторически момент днес с прекосяването на новия мост свързващ Видинския регион и съседния Калафат. Мостът, който е съфинансиран със средства от Европейския съюз е вторият мост по 630-километровата граница между България и Румъния, показвайки как Дунавската стратегия на ЕС развива сътрудничеството в региона. 
Комисар Хаан заяви: "Горд съм, че Европейския кохезионен фонд допринесе за построяването на този забележителен мост и се радвам този прогрес от юли месец, когато го посетих за последен път. Това е достоен символ на "Европа в акция" – свързвайки общности и култури и постигайки целите на нашия Съюз. Той е стратегическа връзка в транс-европейските коридори, свързващи Югоизточна и централна Европа.Този мост отваря множество възможности за предприемачи, иноватори, научни работници и млади хора от двете страни на реката".
Той добави: "Заедно с ново подписания Меморандум за разбирателство между Румъния и България за устойчиво развитие на транспорта по вътрешните водни пътища, мостът е доказателство за добро сътрудничество между двете държави, което се надявам да продължи в рамките на Дунавската стратегия". 
Комисията следеше процеса на изграждане на моста отблизо, за да се справим със закъсненията и да осигурим бързата му реализация. Очаква се мостът да е напълно функционален в началото на следващата година. Той е изграден на място, където Дунав е широк приблизително около 1,3 км. След окончателното му завършване, дължината на моста ще бъде около 1,8 км. Той ще има 4 пътни ленти, една влакова линия и алеи за пешеходци и колоездачи."
Проектът на моста, подкрепен с около 106 милиона евро от европейските фондове,  представлява основна част от приоритетните транспортни проекти на ЕС. Това са пътни и железопътни транспортни коридори, които трябва да свържат Гърция през България и Румъния с Централна Европа. Очаква се също проектът да намали времето на пътуване между Западна и Централна Европа и Югоизточна Европа.

На 11 октомври България и Румъния подписаха Меморандум за разбирателство за създаването на Между-министерски комитет за устойчиво развитие на транспорта по вътрешните водни пътища и по-специално общия българо-румънски сектор от река Дунав.
Целите на Комитета са:
·   Приемане на екшън-план за общи проекти за подобряване на условията за навигация в общия българо-румънски участък от река Дунав и свързаността между двете държави
·   Идентифициране на източници за финансиране, наблюдение и подкрепа за прилагането им
·   Анализ на двустранната законова рамка по отношение на поддръжката и подобряването на плавателния път в общия българо-румънски сектор и предлагане на промени, ако това е нужно
·   Подкрепа за създаването на европейска група за териториално сътрудничество за осъществяване на общи проекти и управление на дейностите за осигуряване на най-добрите възможни условия за навигация в общия българо-румънски сектор на река Дунав

Контекст
Дунавската стратегия стартира през април 2011 г., събирайки 8 страни-членки на ЕС и 6 съседни държави с цел намиране на общи решения на споделени проблеми. Включените страни са: Германия (провинциите Баден-Вюртемберг и Бавария), Австрия, Унгария, Чехия, Словакия, Словения, България, Румъния, Хърватска, Сърбия, Босна и Херцеговина, Черна гора, Молдова и Украйна.
"Запазената марка" на подхода "макро-регион" е да събира държави по общи въпроси чрез поставяне на цели, координиране на финансирането и сътрудничество по общи задачи. Макро-регионалните стратегии се фокусират върху това как се разпределят съществуващите фондове и се ползват от контактите и експертизата на местните институции, за да осигурят "интегриран подход", вземащ в предвид както опазването на околната среда, така и икономическото развитие.
Линк към Дунавската стратегия на ЕС:

Във Враца ще се предлага нова социална услуга



          Нова социална услуга ще стартира във Враца. Проектът е междуинституционален и е бил разработен преди 5 години. Тогава услугата е стартирала пробно, но поради липсата на подкрепа е замряла. Предвид много добрите резултати от тогавашното пробно стартиране, след разговори между заместник кмета Светозар Луканов и Димитрийка Цанова – директор на Регионална дирекция „Социално подпомагане”, инициативата стартира отново. В първата среща по проекта, която се проведе днес, освен Светозар Луканов и Димитрийка Цанова, участваха също представители на врачанския затвор, на Регионалната дирекция на МВР, Бюрото по труда и неправителствени организациии. Социалната услуга цели на напускащите затвора лица, които са изтърпели своите наказания, да бъде осигурено временно жилище, възможност за издаване на документи за самоличност, работа – чрез регистрация в Бюрото по труда и еднократна парична помощ до постъпването на работа – чрез дирекция „Социално подпомагане”. Институциите, участващи в работната среща, се договориха за осъществяването на съвместни действия за реализирането на новата социална услуга.
Даниела Хитова,
гл. експерт „Връзки с обществеността” 
Снимка Община Враца
                                                                 

Крими хроника



Служители на РУП-Враца разкриха две лица, които от началото на месец октомври 2012г., извършили 4 кражби  на ауспуховите системи на 4 товарни автомобили, паркирани на различни места в гр. Враца. Целта на кражбата са КАТАЛИЗАТОРИТЕ, които са част от ауспуховата системата на автомобила. В катализаторите има съставки, които ги правят ценни при продажба.  След издирвателни мероприятия е установено, че извършители на кражбите са криминално проявените лица: Н.И./21г./ и С.В./17г./ от село Косталево. Двете лица демонтирали системите на 2 товарни автомобила „FIAT”„; СITROEN Jumper; PEUGEOT BOXER. При  проверка в домовете на лицата е намерено  и иззето  устройството,  с което са демонтирани системите. Откраднатите системи   са открити  в пункт за изкупуване на  метали  в гр. София. 
Н.И. и С.В. са задържани в РУП-Враца за срок от 24 часа.
 След издирвателни мероприятия по сигнал за кражба на хранителни продукти от къща  в село Градешница, извършена на 22/23.2012г., е  установено  е, че кражбата  е извършена от лицето Л.В./49г./ от същото село.
 На 23.10.12г., в  22.00ч. в  гр.Враца,  полицейски патрул извършил проверка на лицата С.Т./24г./ от гр.Враца и Д.Д./29г./ от с.Челопек. В джоб на панталона на С.Т.  е открита найлонова сгъвка със съдържание, което реагира на канабис.  Лицето  е задържано. Образувано  е дознание.
За времето от 18.00ч. до 22.00ч., на територията на с.Добруша и с.Градешница е проведена полицейска операция с цел: установяване на лица представляващи интерес на полицията, установяване на водачи управляващи МПС под въздействието на алкохол или други упойващи вещества, неправоспособни водачи на МПС, технически неизправни МПС и лица обявени за ОДИ.  Проверени са две заведения, 12 МПС и 18 лица.  Констатирани са 8 нарушения на ЗДвП,които са санкционирани с актове и фишове.
В РУП-Б.Слатина е получено съобщение за възникнал пожар в с.Търнак. При огледа е  установено, че пожара е възникнал в стопански навес в двора на частен имот. Изгорели са 2 900 бали със сено.
Причини и щети- в процес на изясняване. Пожарът е потушен от РСПБЗН-Б.Слатина. Започнато е досъдебно производство.
На 22.10.2012г., в 23:00ч. в  гр.Мездра, при проверка на лек автомобил „Форд”, управляван от П.И./29г./ от гр.Медздра  е  установено, че водача шофира след употреба на алкохол- 1,01 промила.
На 23.10.2012г., при проверка  в къщата на Р.В./36г./ в  с. Долна Кремена, са намерени  иззети: 2 гривни, пръстен, монета, като предстой да бъде  изяснена тяхната  културно-историческата стойност. 
  Регионален говорител на МВР:
    /Красимир Василев
                                                                         

вторник, 23 октомври 2012 г.

Шести блок на АЕЦ “Козлодуй” бе изключен



В 9 часа и 24 мин. на 23 октомври 2012 г. 1000-мегаватовият шести блок на АЕЦ “Козлодуй” бе изключен от електроенергийната система на страната. Причината е отказ на елемент от управлението на турбогенератора на блока, довел до сработване на защита на турбината и изключване на генератора. При преходния процес е сработила и защитата на реактора.
Възникналият отказ е в конвенционалната, неядрена част на шести блок. За случая е уведомена Агенцията за ядрено регулиране, назначена е комисия, която да извърши анализ на обстоятелствата, довели до спирането на блока. Няма промяна в състоянието на радиационната обстановка на площадката на атомната централа. След отстраняване на причините за спирането, шести блок ще бъде включен в паралел с електроенергийната система на страната.

Община Враца инициира създаването на стратегия за интеграция на малцинствата



             Община Враца инициира създаването на междуведомствена комисия, която да създаде общинска стратегия за интегриране на етническите малцинства. Председател на комисията е зам.-кметът  Светозар Луканов, а в нея участват също зам.-кметът Красимир Богданов, представители на Бюрото по труда,  на Дирекция „Социално подпомагане”, Районното управление на полицията, Регионалната здравна инспекция, на комисиите по обществен ред и сигурност и по здравеопазване и социални дейности към общинския съвет, експерти от общинската управа, които работят в социалната сфера, представители на детска педагогическа стая и на комисията за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни. В откровен диалог на първото заседания ясно бяха очертани основните проблеми и предизвикателства, свързани с работата с етническите малцинства. „През изтеклата една година повечето от жалбите, които пристигат в Община Враца, както и устно изразените недоволства от жителите на града, са по повод действията на наши съграждани в квартали с по-масово присъствие на роми. Трудно върви комуникацията с тези наши съграждани. Трудно успяваме да въведем ред в тези общности и да настояваме за спазване на законите. Проблеми има и с децата там – с тяхното отглеждане, възпитание, образование. Образоването на тази общности също е проблем, който води след себе си и проблема с трудното намиране на работа, заради недостатъчната степен на квалификация. Проблемите са много и нарастват лавинообразно - поради икономическата ситуация, поради миграцията на гражданите от по-малките населени места към Враца, поради високата раждаемост и ниската степен или изобщо липсата на образование. И ако във Враца проблемът все още не е като в София, Пловдив, Сливен и Ямбол, това не означава, че трябва да чакаме. Защото въпросът не е дали нещата тук ще станат като в тези градове, а кога. Не можем да стоим със скръстени ръце и да чакаме. Този проблем е нелицеприятен и не е лесен за решение, заради това и е отбягван години на ред. Ние обаче трябва да направим превенция сега, да изградим политика в посока на интеграцията на тези малцинства, а това е възможно само със съвместните усилия на всички институции” – каза на срещата Светозар Луканов. Представителите на различни институции изказаха своите становища по темата и бяха единодушни, че проблемът повече не може да се неглижира, а трябва да се търсят решения. Именно конкретните стъпки към интеграцията на ромите ще бъдат набелязани и представени от всяка институция до края на октомври, след което ще бъдат обединени в общ план за действие, а след това и в по-дългосрочна стратегия. Документът ще съдържа ясни стъпки и срокове за извършването на различните дейности.
 
           Даниела Хитова,
 гл. експерт „Връзки с обществеността”
                                                                                 

Театърът представя



Най-новото заглавие от репертоара на Драматично-куклен театър – Враца ще бъде показано в четвъртък, на 25 октомври в камерната зала на театъра. Режисьорът Венцислав Асенов се е захванал със сериозната задача да постави заглавие от съвременен унгарски автор, който е един от много продуктивните драматурзи в родината си. Развитието на характерите на сцената се осъществява, благодарение на актьорските превъплъщения на Снежана Рашева и Константин Соколов, които пресъздават действието на творбата „Лизелоте и месец май” от Жолт Пожгаи.
Какво мисли режисьорът Венцислав Асенов в навечерието на премиерата:
„Какво представлява постановката – това ще разберат зрителите като дойдат и я видят, защото, надявам се това е хубаво, ново заглавие. Авторът е един от младите и съвременни драматурзи в Унгария, който е обещал следващия месец да ни гостува и да гледа творбата си”, твърди Асенов
Жолт Пожгаи е популярен филмов и театрален режисьор. Роден е през 1960 г. в Печ, Унгария. Още на 14 години става режисьор на театрална трупа в родния си град и оттогава е свързан с театъра, независимо, че е работил като пощальон, санитар, шофьор… В момента е на Будапещенския Нов театър.
Сред по-известните му творби са: „Хораций”, „Восъчна птица”, „Хлапето”, „Пророчески валс”, „Курвата и чудовището”, „Обичам те, театър” и др.
За жанра на „Лизелоте и месец май” се знае, че той е определен от самият автор, припомня Асенов: „Жанрът е определен от автора като трагикомедия. Основата е върху комедия, но понякога се стига и до сериозни неща. Но се правят и сериозни равномсетки върху нещата от живота…”
Отношенията между мъжа и жената са в основата на творбата.
От тяхната тъжна и забавна страна, защото когато има представители на двата пола, винаги има стремеж за надиграване, за надхитряне, винаги единият се стреми да прекара другия”, уточнява режисьорът Венцислав Асенов

Премиерата е на 25 октомври от 19 часа на камерна сцена в Драматично-куклен театър – Враца.

Фенове искат преместване на стария паметник на Христо Ботев



ОТ
Клуб на привържениците „Ботев Враца Завинаги“

ДО:
Кмета на община Враца
Председателя на Общински съвет гр. Враца
Общинските съветници на община гр. Враца
Медии

ОТНОСНО: 
Преместване на стария паметник на Христо Ботев от Врачанския исторически музей на територията на спортен комплекс „Христо Ботев“


Уважаеми дами и господа,

Преди шест месеца Общински съвет Враца разгледа няколко предложения относно монтирането на първия в България паметник на Христо Ботев на място, подходящо за историческата му значимост и символиката, която той носи за нашия град. За жалост Вашето решение от месец Март, 2012 година, обрече този изключителен монумент на несъстоятелно съществуване във Врачанския исторически музей, където малцина врачани могат да му се порадват, а гостите на града едва ли дори знаят къде се помещава.
Клубът на привържениците „Ботев Враца Завинаги“ НЕ ПОДКРЕПЯ решението паметникът да събира прах в тъмните ъгли на музея и да бъде третиран като второстепенна музейна експозиция, трудно достъпна за гражданите.
 Във връзка с вече многократно доказаната обществена значимост на футбола в град Враца, големия интерес на врачани към развитието на подкрепяния от общината ПОФК „Ботев“ и многохилядната публика, която всеки месец посещава футболните срещи и тренировките на отбора, провеждани в спортен комплекс „Христо Ботев“, ние ПРЕДЛАГАМЕ първият паметник на поета и революционер да бъде преместен от Врачанския исторически музей на територията на спортния комплекс.
Ние ВЯРВАМЕ, че подобно преместване би придало напълно заслужена обществена значимост на монумента, а впредвид осигурената охрана в комплекса, притесненията за безопасността му не са състоятелни.
ПРИПОМНЯМЕ, че навсякъде из Европа, монументи със значимост за дадена спортна институция, каквато е футболният клуб, носещ името на Христо Ботев, стоят гордо на видимо място пред стадионите и спортните зали, а тези места са общоприети като едни от най-подходящите за подобна историческа експозиция.
 МОЛИМ това предложение да бъде разгледано възможно най-скоро на заседанията на Общински съвет Враца и преместването на паметника за стане реалност в най-кратки срокове.
 
23.10.2012 г.
Гр. Враца
С уважение:

Клуб на привържениците „Ботев Враца Завинаги“
(Цветелин Цветков  – председател)
(Георги Даскалов - зам. – председател)

понеделник, 22 октомври 2012 г.

Крими хроника



След издирвателни меоприятия, служители на РУП-Враца разкриха автора на кражба на мобилен телефон, извършена през месец септември в централната градска част на гр. Враца.. Установено  е, че лицето С.П./32г./, използвайки невниманието на 35-годишен гражданин, откраднало от него телефона.
 На 22.10.12 г., в района на Кооперативен пазар - Б.Слатина,  служители на РУП-Б.Слатина  са извършили полицейска проверка  на  5 лица от село Буковлък. Иззети са 36 пакета с рязан тютюн с общо тегло 7,200 кг.,  без български акцизен бандерол,  55 кутии с филтри  за цигари.
В РУП- Козлодуй е получено съобщение от жител на с. Гложене , който  е  завил, че неизвестно лице е извършило кражба на: 10 зайци, велосипед, 2 въдици,  50 метра трижилен кабел. Образувано   е дознание.
В 19.50ч. в РУП – Козлодуй е получено съобщение, че в ЖК-3,  лек автомобил „Опел”,  управляван от М.Д./69г./  от гр.Монтана, блъснал 44-годишна жена, която  е прегледана   в болницата  и освободена. Пробата за алкохол на водача е отрицателна.
В ПУ-Мизия е получено съобщение, че от неохраняван трафопост  в помпена станция в землището на с.Крушовица, неизвестни лица са откраднали  270 литра трансформаторно масло. Образувано   е дознание.
 За времето от 22.00 ч. на 22.10.2012 г., до 06:00ч. на 23.10.2012г.,  на територията на РУП- Оряхово се проведе СПО с цел: противодействие на битовата  престъпност и повишаване на сигурността в малките населени места на територията на РУП-Оряхово. Проверени са  4  питейни заведения, 17  МПС, 21 лица. 17 бр.
Регионален говорител на МВР:
Красимир Василев