Бисквитки

петък, 2 ноември 2012 г.

Врачанският театър представя



03.11.`12 г. – събота в Куклена зала от 10.30 часа
„Вълшебният цилиндър и слънчевата топка” от Павел Вашичек

05.11.`12 г. – понеделник в Камерна зала от 17 и 19 часа
„Умният, храбър шивач” по братя Грим – ПРЕМИЕРИ

06.11.`12 г. – вторник в Куклена зала от 14 часа
„Малката баба Яга” от Отфрид Пройслер

06.11.`12 г. – вторник в Камерна зала от 19 часа
„Кавказкият тебеширен кръг” от Бертолт Брехт

07.11.`12 г. – сряда в Камерна зала от 19 часа
„Лизелоте и месец май” от Жолт Пожгаи

08.`11`.12 – четвъртък в Камерна зала от 17 часа
„Умният, храбър шивач” по братя Грим

10.`11`.12 – събота в Камерна зала от 10.30 часа
„Умният, храбър шивач” по братя Грим

Успешно приключва проект на Областна администрация Враца



        10 работни места за срок 3 месеца са разкрити за извършване на археологически разкопки в местността „Езерото“ край село Борован за периода септември – ноември 2012 г. Безработните са наети на пълно работно време – 8 часа в изпълнение на Регионална програма за заетост в Общините Бяла Слатина, Враца, Криводол, Мездра и Областна администрация Враца.
Местността Езерото е разположена е на около 3 км северно от Борован. На високия десен бряг на Братковския язовир са регистрирани останки от праисторическо селище. Обектът е в добро състояние и се намира върху плоска тераса оградена от север и юг от два извора. През 2008-2009 години стартират спасителни археологически проучвания в селището. Те дават ясна представа за стратиграфията на обекта. Добитите първоначални данни насочват към два последователно съществували раннохалколитни пласта (началото на V хил.пр.Хр) и един фрагментарно запазен пласт от протобронзовия период (първата половина на IV хил.пр.Хр). Проведените геомагнитни зснемания съвместно със специалисти от Нов български университет показват, че през каменно-медната епоха обектът е ограден от земен вал (тип палисада) и ров пред него. Подобни защитни съоръжения не са откривани до момента на територията на Северозападна България. Според археолозите това са явни свидетелства, че селището е имало особено значение през този период. Първата половина на каменно-медната епоха е период на кулминация в развитието на най-ранната земеделска цивилизация. Данните и материалите от протобронзовия период са от голямо значение за българската археологическа наука поради оскъдната до момента информация и значението на тази епоха за смяната на една цивилизация с друга.
От старирането на проекта в “Езерото” са открити над 70 находки. Това са част от антропоморфна (човешка) фигурка; богато украсена с врязани орнаменти; каменно цилиндрично ядро; глинен модел на пещ зооморфна фигурка; фрагменти от дъна на съдове с пиктограмни знаци; сферичен глинен съд; костени ашици за игра; каменни и кремъчни инструменти сред които особено впечатление правят кремъчните пластини от сърп и един многофункционален каменен инструмент (гладилка-шпатола).
Наетите лица изпълняват следните операции: извозване на инструментите до обекта, почистване на терена за подготовката му за разкопки,изкоп за подравняване, прехвърляне и превоз на земни маси с ръчни колички, разчистване на откритите теренни ситуации,евентуално отводняване на разкопаваните площи при ситуаци на проливни и наводнителни дъждове.
       С реализацията на проекта ще се постигне:осигуряване на заетост на безработни лица от рискови групи на пазара на труда, придобиване на нови познания и умения, свързани с проучването и опазването на културно-историческото ни наследство и оттук – увеличаване на възможността да бъдат интегрирани на пазара на труда.
       Проектът цели и подпомагане дейността на Регионален исторически музей – Враца и ограничаване възможността за набези от иманяри, осъществяване на нови открития от времето на зората на съвременната европейска цивилизация, предвид потенциала на обектите и създаване на обективни предпоставки за развитие на туристически дестинации към археологически обекти.
         Традиционно в последните години, Областна администрация – Враца е работодател на безработни лица, които се включват в помощ на екипа на археолога Георги Ганецовски, извършващ проучвания и разкопки в местността „Валога“ с. Оходен, община Враца и местността „Езерото“ в с. Борован.
         За периода от май  до август наетите 15 безработни лица от с. Оходен  извършиха общополезни дейности при осъществяването на археологическите разкопки. От държавния бюджет се осигуряват средства за трудовите и допълнителните възнаграждения по минимални размери, както и на дължимите вноски за фондовете на ДОО, ДЗПО и НЗОК на заетите лица.
        Общо средствата по програмата за археологически разкопки са 33120 лв. разпределени 22 080 лв. - Оходен и 11040 лв. – Борован.

Детски градини направиха благотворителна кампания за ОДЗ „Люляк”



Община Враца съдейства за организирането на благотворителна кампания за събирането на топли дрехи, обувки  и играчки за децата от ОДЗ „Люляк” в града. Кампанията стартира по повод Деня на благотворителността, който се отбелязва на 19 октомври. Събрани бяха общо 80 пакета, които бяха раздадени на децата. В кампанията се включиха детските градини „Зора”, „Знаме на мира”, „Дъга”,  „Брезичка”, „Вълшебница”, „Детски свят” и „Радост”. Най-активни бяха родителите от ОДЗ „Зора”, които направиха 30 пакета за социално слабите малчугани. Дрехите, обувките и играчките бяха раздадени на 72 деца.
Даниела Хитова,
гл. експерт „Връзки с обществеността”
Снимка Община Враца
                                                                 

Ученици почистиха паметника на опълченците в с. Косталево



           Ученици от Спортното училище „Св. Климент Охридски” във Враца се включиха в инициативата на Общината за почистване и облагородяване на районите около войнишките паметници по повод 100-годишнината от Балканската война. Групата тийнейджъри са жители на Косталево и са почистили местния паметник на опълченците от селото, участвали в руско-турската освободителна война. В родолюбивото дело са се включили също родители и преподаватели. Освен почистването на паметника и района около него, младежите и техните съмишленици са боядисали оградата му. Боята е била осигурена от кметството, а учителите и родителите са подарили цветя, които са били засадени в каменните саксии при паметника.
Даниела Хитова,
гл. експерт „Връзки с обществеността”
Снимка Община Враца

„Ботев“-Враца е домакин на „Славия“



Отборът на „Ботев“-Враца е домакин на „Славия“ в мач от 11 кръг на първенството в „А“ професионална футболна група. Срещата ще се играе в неделя – 4 ноември от 14.30 часа на стадион „Христо Ботев“ във Враца. Преди двубоя със „Славия“ врачанският „Ботев“ заема предпоследното - 15-то място в класирането на „А“ група с актив от 7 точки. Треньорът на ботевци Антони Здравков бе категоричен, че отборът му ще търси победата на всяка цена. „Ние имаме нужда от точки, отборът на „белите” - също, но се надявам да се противопоставим по най-добрия начин и да спечелим“. Здравков съобщи, че в състава на врачани  няма наказани футболисти, както и сериозни проблеми с контузени състезатели. Очаква се  тренировки с тима на „Ботев“ да започне уругвайският национал Игнасио Лорес Варела. Нападателят получи контузия при гостуването на „Черноморец“ и почти месец бе извън строя. Бранителите Алесандро Маркети и Родриго Жайро, които получиха контузии на мача с „Етър“ също ще са на разположение на треньора Тони Здравков. „Имаме колебания за 1-2 поста, кой да започне като титуляр, но се надявам това да се изясни до неделя“, коментира наставникът. Здравков вярва, че публиката отново ще подкрепи врачанските футболисти и ще бъде 12-ят играч на мача срещу „Славия“. „Аз съм убеден, че публиката ще дойде на стадиона и ще подкрепи отбора от първата до последната минута. Сигурен съм, че ще има много повече хора, от колкото на мача с „Нефтохимик“, тъй като за всички е ясно, че „Ботев“-Враца и да спечели купата това не гарантира оставане в „А“ група. Мачовете за първенството са много по-важни като класиране“, допълни Здравков.
Двубоят между „Ботев“-Враца и „Славия“ ще ръководи Георги Йорданов от Габрово. Негови помощници ще са Георги Славов от Плевен и Петко Павлов от Велико Търново. Четвърти съдия на мача ще е Румен Христов от Плевен.

Крими хроника



На 01.11.12г., в 21:55ч. гр.Враца, при проверка на  лек автомобил ”Рено”,  управляван от Г.И./36г./ от гр. Враца е установено, че водача шофира след употреба на алкохол- 2,47 промила. Образувано   е дознание.
 След ОИМ по сигнал за откраднат телефон от къща  в гр. Бяла Слатина  е установено, че извършител  е лицето И.А./25г./ от гр. Враца. Кражбата  е извършена на 14.08.2012г.
 На 02.11.2012г., в 01:00ч. в с. Челопек,   лек автомобил ”Ауди”, управляван от А.С./27г./  от гр.Враца, катастрофирал  с стълб.  Пробата за алкохол  е положителна- 2,19 промила.
 На 01.11.12г.,  от тел.112 е получено съобщение, че от апартамент в гр. Враца, неизвестно лице  е откраднало 100 евро  и 250 лева. Крадецът проникнал в жилището през незатворен прозорец. Образувано   е дознание.
Регионален говорител на МВР:
Красимир Василев                                                                         

ДП РАО СЪЗДАДЕ СПЕЦИАЛИЗИРАНО ПОДЕЛЕНИЕ ЗА ИЗГРАЖДАНЕ НА НАЦИОАЛНО ХРАНИЛИЩЕ ЗА РАДИОАКТИВНИ ОТПАДЪЦИ



 На 1 ноември 2012 г., официално бе регистрирано Специализирано поделение „Национално хранилище за радиоактивни отпадъци” (СП НХРАО) в рамките на Държавно предприятие „Радиоактивни отпадъци” (ДП РАО).

Създаването на поделението е следствие от решение на  българското правителство  от 25 юли 2005 г., с което на ДП РАО беше възложено да изгради Национално хранилище за краткоживеещи ниско- и среднорадиоактивни отпадъци* (НХРАО) до 2015 г.  Шест години по-късно, на 7 декември 2011 г., ангажиментът на държавата бе потвърден в най-висока степен с допълнение към решението на Министерски съвет, с което проектът за изграждането на хранилището на площадка „Радиана” получи статут на обект с национално значение и на национален обект.
СП НХРАО не е самостоятелно юридическо лице. Структурата му е аналогична на тази в останалите поделения на ДП РАО. То ще се ръководи от главен инженер, на чието подчинение ще са технолог, експерти по инвеститорски контрол и лицензиране и други специалисти, които ще осигуряват хода на проекта в съответствие със сегашния му етап. Съставът им е около 15 души.
Междувременно, в последните дни стартира и процедура за проектиране и изграждане на оградно съоръжение, което ще очертае физически терена, върху който ще бъде построено хранилището.
В рамките на ДП РАО, освен новосъздаденото поделение, функционират още 3 специализирани поделения: „Постоянно хранилище за радиоaктивни отпадъци – Нови хан”, „Радиоактивни отпадъци – Козлодуй” и „Извеждане от експлоатация – Козлодуй”.

*НХРАО представлява съоръжение с многобариерна защита за трайно съхраняване на предварително обработени, обезопасени и опаковани в стоманобетонни кубове радиоактивни отпадъци. Хранилището ще бъде от приповърхностен траншеен тип с капацитет от 138 200 куб. метра. Съоръжението ще се състои от няколко стоманобетонни вкопани конструкции (модули), разделени от вътрешни преградни стени на камери. След запълване с опаковки тези камери се покриват със стоманобетонна плоча и се изолират от атмосферните води чрез изграждане на многопластов земнонасипен слой.

На снимката: През втората половина на месец септември 2012 г. бяха проведени финални геоложки проучвания върху терена на бъдещото НХРАО.

Видни гости удостоииха Враца



При повишен интерес от страна на учениците на ПМГ „Акад. Иван Ценов” премина организираната от народния представител д-р Янко Здравков среща-разговор с обичани и популярни съвременни творци. По повод деня на народните будители във Враца гостуваха акад. Георги Марков – директор на Института по история на БАН, Хайгашод Агасян – певец и композитор, Иван Гранитски – журналист, издател и поет, Андрей Андреев – редактор на списание „Везни”, поет и преводач, Евтим Евтимов и Найден Вълчев – по чиито стихотворения са композирани десетки хитови песни.
Гостите, придружени от депутата д-р Здравков, бяха посрещнати и приветствани от директора на елитното училище Татяна Василева, а училищната зала се оказа тясна да побере всички желаещи да се срещнат със своите кумири. „Отдавна исках да доведа във Враца едни от титаните на словото, науката и поезията, творци, които ще останат в историята. Идеята е тази среща да не е последна, а всеки месец врачански ученици да се докосват до възвишеното слово и да контактуват с хората, които го създават…” – заяви д-р Янко Здравков. „1 ноември е празник на духа, на хармонията и словото, което може да убива и да възкресява. Само вярата и силата на словото могат да ни изтръгнат от песимизма и апатията в трудни времена” – каза Иван Гранитски. Той благодари за инициативата на д-р Здравков и представи останалите гости. Срещата продължи с много поезия, популярни песни в изпълнение на Хайгашод Агасян и интересни въпроси от страна на учениците, които бурно и непринудено аплодираха съвременните будители. Гостите бяха уважени от заместник областния управител Цветелина Теофилова и Митонка Червеняшка от РИО – Враца.
По повод празника д-р Янко Здравков подари на училищната библиотека 100 тома съвременна българска литература на издателство „Захари Стоянов”. Същият дар получи и библиотеката в НЧ „Развитие”.
Втората среща на гостите бе с врачанската общественост в РИМ „Иван Фунев”. Проявата бе уважена лично от Митрополит Калиник, който пристигна заедно с епископ Киприян и двама свещеници. В залата бе и Радосвета Крумова – началник отдел „Култура” в Община Враца.
Вечерта завърши с цветя за обичаните съвременни будители и коктейл във фоайето на РИМ, осигурени от народния представител д-р Здравков.
 Галина ГАНОВА

Бели извор вече има паметник на загиналите за Отечеството



          Паметник на загиналите за освобождението на Отечеството се издига от днес в центъра на с. Бели извор. Върху четири колони от бял врачански камък са изписани имената на 31 герои от селото. До паметника е поставена зенитно-картечна установка. „Връщането назад, към светлите и героични страници на историята ни, има дълбок смисъл. То ни зарежда с нова енергия, извиква у нас искрена почит към всеки един от героите, отдали живота си за свободата на България и за нейната велика кауза. Вярвам, че този паметник ще бъде обгрижен с внимание от млади и стари, ще сплотява, събира и обединява, ще ни учи да пазим националната и родовата  памет. В много семейства от Бели извор днес отново ще влезе, позабравена през  десетилетията, гордостта, че от техния род един достоен боец, български войн,  е оставил име и подвиг по бойните полета в името на родината и утехата, че не е забравен!” – каза в приветственото си слово кметът на община Враца инж. Николай Иванов. Думи на благодарност към дарителите, направили възможно изграждането на паметника, изказа кметът на селото Кирил Илиев. Сред дарителите са както големи дружества, така и хората от Бели извор.
         В памет на загиналите двама свещеници – отец Георги и отец Асен – отслужиха панахида.
Даниела Хитова,
гл. експерт „Връзки с обществеността”
Снимка Община Враца
                                                                 

четвъртък, 1 ноември 2012 г.

Будители народни! Поклон от нас!



 С думите: „Будители народни! Поклон от нас! Признателен поклон!” завърши тържеството на подготовителна група „Пчелица” при ОДЗ „ Звънче” с учители г-жа В. Николова и г-жа Д. Маринова. Празникът бе проведен в присъствието на родители, учители и гости.
Директорката г-жа Н. Гигова поздрави педагозите  по случай 1-ви ноември – Деня на народните будители като им пожела ежедневната им деятелност на попрището на духовността и приносът им за съхраняването и развитието на българските традиции, език, национална и духовна идентичност в съвременното европейско културно пространство да е  продължение на мисията на българските възрожденци и будители.

GPS ще следи снегорините



          Всички машини, които ще почистват снега по улиците във Враца и по общинската пътна мрежа ще бъдат оборудвани с GPS-системи. Те ще отчитат както маршрута на снегопочистващата техника, така също извървяните километри и изразходваното гориво. Заплащането на снегопочистването ще става единствено на базата на протоколи от извършвания  денонощен GPS-контрол. Този вид контрол се въвежда за първи път в общинското дружество „БКС” и бе демостриран по време на изнесеното заседание на общинския щаб по снегопочистването, председателстван от кмета на Враца инж. Николай Иванов. Пред него и пред останалите участници в щаба, управителят на комуналното дружество Момчил Младенов демонстрира готовността на техниката за предстоящия зимен сезон. Той отчете, че всичките 20 машини са преминали технически преглед и са окомплектовани с дъски за сняг. На разположение през тази зима ще бъде също пясъкоразпръсквач, в който ще се извършва комбинирането на солта с калциевия двухлорид и разпръскването на сместа по улиците. В снегопочистването ще се включат и три малки роторни снегорина. В момента в „БКС” има 280 тона сол и 140 тона пясък. До 15 ноември се очаква да пристигнат и 21 тона калциев двухлорид. До средата на този месец ще трябва да бъдат подписани и договорите с фирмите-подизпълнители, които ще помагат на общинското предприятие при усложняване на пътната обстановка при снеговалеж. „Можем да кажем, че имаме готовност да посрещнем първия сняг. Остава и тази готовност да доведе до по-добро зимно почистване и поддържане в сравнение с миналата година” – обобщи кметът инж. Николай Иванов.

 Даниела Хитова,
гл. експерт „Връзки с обществеността”
                                                                 

Кмет връчи награди на млади художници

Над 316 деца от врачанска област изпратиха рисунки за конкурса „Как искам ЕС да промени моя град”. Конкурсът се провежда в цялата страна и е под егидата министър Томислав Дончев. Наградите на най-талантливите малки художници днес връчи кметът на Враца инж. Николай Иванов. „Благодаря ви, мили деца, че ни помагате през вашите очи да видим това, което трябва да променим в нашия град, за да стане той наистина европейски. Ще работим за това да осъществим вашите мечти и да направим града ни още по-красив” – каза кметът.
Церемонията се проведе в Областния информационен център. На нея, освен наградените, присъстваха и техните преподаватели и приятели. Петчленно жури е оценявало творбите. Двете рисунки, които отиват на националния кръг на конкурса, са на Моника Руменова Цветанова и на Габриела Петрова Петрова. Творбите им са класирани на първите места в двете възрастови категории на конкурса – от 6 до 10 и от 11 до 12 години.

С награждаването приключи първия кръг от националния конкурс на тема „Как искам Европейският съюз да промени моя град“. До крайния срок в Областен информационен център – Враца постъпиха общо 316 детски рисунки от всички 10 общини в областта. Поради големия интерес ОИЦ-Враца даде две специални награди на Виктория Петрова от ЦДГ „Дружба“ – гр. Оряхово в категорията от 6-10 г. и Паолина Русова от ОУ „Васил Априлов“ – с. Хърлец, Община Козлодуй в категорията от 11-12. След това бяха наградени победителите в двете категотии от 1во до 3то място. На трето място бяха наградени Виктория Георгиева Ценова от ЦДГ „Европейчета“ – гр. Враца и Теодора Цветанова Димитрова от СОУ „Отец Паисий“ – гр. Враца в съоветните категории. Вторите награди взеха Александрина Пламенова Герасимова от НУ „Иван Вазов“ – гр. Враца и Ивалена Георгиева Атанасова и Гергана Илиева Даскалова от ПМГ „Акад. Иван Ценов“ – гр. Враца. Двамата големи победители са Габриела Петрова Петрова от НУ „Св. Софроний Врачански“ – гр. Враца и Моника Руменова Цветанова от СОУ „Никола Войводов“ – гр. Враца. Освен награди те ще получат възможността да участват в националното ниво на конкурса и да се съзтезават за голямата награда. Всички останали участници ще получат поощрителни награди. Събитието премина при много голям интерес с участието на деца и учители от детски градини и училища от областта, както родители, представители на журито и медии.
Областен информационен център благодари на всички деца за участие в конкурса „Как искам Европейският съюз да промени моя град“ и пожелава успех на двамата победители на национално ниво.



Враца отбеляза Деня на народните будители

С венци и цветя, с думи на признателност и преклонение Враца днес отбеляза Деня на народните будители. „За мен е висока чест и заедно с това голяма отговорност да се обърна към всички вас и да ви поздравя с неповторимия ден за България – денят на народните будители! Празник на словото и светлината, на духа и неговата мощ! Празник на българския стоицизъм и на вярата! Днес, изповядвайки своя патриотизъм, ние имаме сигурната опора в богатото ни минало и заедно с това самочувствието и гордостта от успехите на нашите съвременници. И ако понятието будител остава повече с историческото си съдържание, то всеки от нас може да потърси съвременната дума и да изрази своето уважение към днешните родолюбци и радетели на българските традиции, към дейците на науката, културата, просветното и читалищното дело, които стоят най-близо до светлите образи на будителите. Честит празник, уважаеми дами и господа!” – с тези думи се обърна към събралото се множество кметът на Враца инж. Николай Иванов. На площада пред паметника на св. Софроний Врачански бяха дошли ученици от училищата в града, които носят имената на народните будители Иванчо Младенов, Козма Тричков, Христо Ботев, Васил Кънчов, Васил Левски, св. св. Кирил и Методий, Никола Войводов, Йоан Екзарх и академик Иван Ценов. Да изкажат своята признателност пред живота и делото на будители бяха пристигнали също врачанският митрополит Калиник, народният представител Георги Божинов, областният управител Пепа Владимирова и заместниците Цветелина Теофилова и Валентин Литов, заместник кметовете Красимир Богданов и Ангел Вълчев, Валери Стаменов, изпълняващ длъжността председател на общинския съвет, видни общественици и граждани.

Даниела Хитова,
гл. експерт „Връзки с обществеността”
Снимка Община Враца

Театърът представя

Премиерното заглавие на Драматично-куклен театър – Враца „Лизелоте и месец май” от Жолт Пожгаи се завърна от първото си турне. Само 6 дни след първата си среща с публиката, творбата на нашумелия унгарски драматург беше изгледана и във Вършец. Публиката в курортния град възнагради със заслужени овации изявите на Жана Рашева и Константин Соколов, които представят отношенията между двата пола в спектакъла.
През месец ноември постановката „Лизелоте и месец май” ще пътува до Румъния за участие в международния фестивал на камерните театри в град Питещ. Във Враца спектакълът ще се играе още три пъти този месец – на 1.11, на 7.11 и на 13.11 – от 19 часа в камерната зала на ДКТ – Враца.

Запечатват вендинг машини без връзка с НАП от 1 ноември

Автоматите на самообслужване, които нямат дистанционна връзка за отчитане на оборотите в сървърите на НАП от четвъртък, 1 ноември ще бъдат запечатвани, а машините на които няма обозначение за собственика им, могат да бъдат иззети, съобщават от Националната агенция за приходите. Законът задължи собствениците на автомати за самообслужване да свържат устройствата си с НАП до края на октомври. Работата на вендинг машини без фискални устройства може да доведе и до налагане на санкция, достигаща до 10 000 лв., предупреждават още от приходната агенция.
От 1 ноември инспекторите на НАП ще проверяват преимуществено автоматите на самообслужване. Отсрочка не е предвидена, добавят от приходното ведомство.
До момента около 2500 машини отчитат оборотите си чрез дистанционна връзка с НАП. По данни на бранша в страната оперират между 15 000 и 25 000 автомата на самообслужване.
До днес на територията на офис Враца са осъществили дистанциоинна връзка с НАП 75 автомата на самообслужване за продажби на стоки и 1 автомат на самообслужване за услуги по плащане на комунални сметки.
За клиентите на автомати на самообслужване е важно да знаят, че номерът на касовата им бележка се изписва на електронен дисплей, хартиен касов бон не се отпечатва. Вижте видео с информацията, която се изписва на дисплея на вендинг машина, свързана с НАП.
„Няма причини да отлагаме контролните действия. Законът е еднакъв за всички и не може да има един сектор, който да е привилегирован. Над 350 000 търговци вече изпълниха изискването, вярвам, че и вендинг сектора можеше да го направи”, каза по повод изтичащия срок Васил Панов, директор „Контрол” в НАП. 
Юлия Грънчарова  

Няма повишен прием в Детско отделение, нито данни за епидемия

За периода от 0.00 до 24.00 часа на 30 октомври през Спешно отделение на МБАЛ „Христо Ботев” са преминали общо 44 граждани, съобщи главната мед.сестра на отделението Цветелина Симеонова. От тях петима са приети в различни отделения на болницата, в т.ч. трима в Кардиологията. По наблюдения на Симеонова, вестибуларните и сърдечните нарушения зачестяват при температурните промени в този сезон на годината.
„Няма повишен прием в Детско отделение, нито данни за епидемия”, заяви д-р Георги Цветков – началник на отделението. Ремонтът върви по план. Към днешна дата леглата за пациенти са 14, от тях 12 са заети.


Поздрав от кмета на Враца

Уважаеми госпожи и господа учители,
Уважаеми просветни и културни дейци,
Уважаеми съграждани,
За мен е чест да ви поздравя по повод 1 ноември – Деня на народните будители!
На този ден България се прекланя пред своите апостоли на словото, на духовността и българщината. От дълбокия мрак на нашата история, от Атонските висини Паисий пробужда първата искра в съзнанието на народа. Столетия по-късно, малката ни, но силна родина, почита своите достойни просветители, непокорни и горди българи, които ни научиха на много вяра и мъдрост.
Днес с благоговение зовем имената на книжовници и будители – символ на извисената духовност на България.
Пожелавам на всички вас оптимизъм и нови успехи!
Поклон пред вас – радетели на народното просвещение !
Честит празник!
инж. Николай Иванов
Кмет на Община Враца

Крими хроника

На 31.10.2012г., служители на сектор БОП- Враца при ГДБОП- МВР, проведоха специализирана операция по линия „Престъпления свързани с Културно- исторически ценности„. При проверка в апартамент обитаван от 29-годишен жител на гр. Враца, са намерени и иззети 41 римски монети. По случая е образувано дознание за извършено престъпление по чл. 278, ал. 6 от НК.
Oколо 08:00ч. в гр.Враца, бул.”Демокрация”,лек автомобил „Ровър”, управляван от И.Д./50г./ от гр.Враца, блъснал 11-годишно момиче, което пресичало пътното платно, след което водача напуснал мястото на катастрофата без да изчака или уведоми МВР. След ОИМ е установено, че водача е транспортирал детето до училището в което учи, където детето е прегледано от училищния лекар. Водачът е открит в 20.00ч. на 31.10.12г., а детето е прегледано в ЦСМП-Враца.
На 31.10.12г., в 18.30ч., при обход в с.Попица, полицейски патрул спрял за проверка ППС-конски впряг превозващ около 1 куб. м. дърва за огрев, без държавна горска марка ,документ за произход и превоз. На двете лица пътуващи в ППС-то са съставени актове, дървата са иззети.
На 30.10.12г., в 20.40ч. в гр.Мездра, при проверка на лек автомобил „Сузуки”, управляван от С.Х./44г./ от с.Новачене е установено, че водача е употребил алкохол- 0,74 промила.

Регионален говорител на МВР:
Красимир Василев

сряда, 31 октомври 2012 г.

ГЕРБ иска да махне паметника на Цар Освободител


Депутатът Георги Божинов изрази възмущението си от внесемия проектозазкон за махане на паметника в София. Това според него е израз на дуиховна нищета в управляващите. Скандалът е потушен от Цецка Цачева, която е спряла влизнето ми в дневен ред. Законопроектът е бил подкрепен и от ДПС.
Божинов дойде във Враца заедно с Емилия Масларова-бивш социален министър и сега депутат от Коалиция за България. Тя коментира алтернативата на внесения от Симеон Дянков Бюджет 2013. На среща с журналиусти и граждани тя изрази позицията на БСП, която настоява правителство да индексира всички пенсии с 12,6%, считано от 1 януари 2013 г., и да осъвремени всички пенсии, считано от 1 юли 2013 г., с 50% от индекса на потребителските цени и 50% от ръста на работната заплата за последната календарна година
„Нашата средна пенсия е десет пъти по-ниска от средната за Европейския съюз. Пенсионната възраст би трябвало да се съобразява с продължителността на живота ни. Над две-трети от българските пенсионери мизерстват. Не може предизборно да се демагогства и да ни се хвърлят трохички”, заяви Масларова. По думите й, в бюджета за следващата година не се очаква нищо добро нито за българските пенсионери, нито за техните внуци.
Считаме, че трябва да се обърне изключително голямо внимание на политиката за майчинството, възпитанието на децата и здравеопазването, отбеляза депутатът. През миналата година около осем на всеки 1000 деца са родени мъртви, а около девет на всеки 1000 деца умират преди да навършат една година, посочи Масларова. Според нея това означават занижени медицински грижи и профилактика в ранния етап от развитието на плода.
По време на обсъждане на бюджета ще поставим на обсъждане откъсването от плоския данък, за да имаме един необлагаем минимум, който да даде възможност на по-ниско доходните групи, каза Масларова.
Относно идеята за диференциацията на работните заплати по региони, Масларова заяви, че това е дискриминация по териториален признак.
По думите на бившия социален министър бюджетът за следващата година е постен, но пък украсен с предизборни черешки. Той е черешката на тортата, подчерта депутатът от Коалиция за България.





Среща в АЕЦ "Козлодуй"

Днес, 31 октомври, изпълнителният директор на “АЕЦ Козлодуй” ЕАД Валентин Николов, заедно с мениджърския екип на Дружеството, проведе среща с президента Пламен Димитров и с ръководството на Конфедерацията на независимите синдикати в България (КНСБ). Посещението на синдикалната делегация бе в рамките на националната кампания по информиране и консултиране „Бъди инфо”*.
След разговорите Валентин Николов подчерта конструктивното взаимодействие със синдикатите и добрия диалог при реализацията на съвместни инициативи в атомната централа, които могат да бъдат модел за работа между мениджмънт и синдикални организации.
На среща с представители на работниците и служителите от АЕЦ “Козлодуй” президентът на КНСБ Пламен Димитров информира за приоритетите в работата и за предстоящите проекти на Конфедерацията.
В рамките на визитата делегацията посети командни и машинни зали на спрените 440-мегаватови блокове и на 1000-мегаватовия шести блок, който в момента работи със 100% натоварване на мощността.

*Националната кампания по информиране и консултиране „Бъди инфо” се организира от Конфедерацията на независимите синдикати в България, в партньорство с Българската стопанска камара. Реализирането на кампанията е в пряка връзка с Директива 2002/14/ЕС на Европейския парламент и Съвет, която установява общата рамка за информиране и консултиране на работниците в рамките на Европейската общност. Участниците в кампанията провеждат срещи и дискусии по въпросите на информирането и консултирането, на които се предоставя информация за това, как работещите могат да използват това свое право в своето предприятие.

"Истините за смъртта по пътищата в България"

Днес в София бе дадена пресконференция на тема: "Истините за смъртта по пътищата  в България". Единствената обсъждана тема бе смъртта на четиримата младежи, които загинаха след катастрофа на 26 септември, на пътя между селата Малорад и Рогозен.
В отговор на отправените въпроси и упреци относно работата на полицейските служители по този случай, МВР отговаря следното:
1. Родителите на загиналите младежи не само че са били уведомени от органите на МВР за катастрофата, самите родители са присъствали на мястото на катастрофата, факт, който бе потвърден  и от бащата на загиналия шофьор.
2. По време на огледа са били иззети всички необходими материали и извършени всички процедури  за нуждите на разследването.  Разпитани  и установени са  всички лица, които биха могли да допринесат за изясняване на ситуацията.Между установените  и разпитани лица  е и младежа  с прякор "Хоши".
3. МВР няма нито мотив нито цел да изопачава или както бе казано на пресконференцията, да прави опит на неглижира или покрива  фактите. Упрекът към директора на областната дирекция във Враца, че сутринта след катастрофата заявил пред медиите, че друг автомобил не  е установен, бяха казани  в смисъл- не  е установен друг автомобил, с който колата на загиналите момчета да е влязла  в сблъсък.
4. Продължаващото  и  в момента дознание  работи по всички версии за причините за катастрофата и евентуалното участие на друг автомобил по същото време на същото място.
Дознанието не е пренебрегнало нито една хипотеза.

Регионален говорител на МВР:
Красимир Василев

Бърдарски геран с участие в празничния концерт „Отечество любезно”


На 29 октомври /понеделник/, от 18.30 ч., в Театър „София” се състоя празничен концерт „Отечество любезно” по повод  Деня на народните будители и в чест на 150-та годишнина от рождението на проф. д-р Иван Шишманов и 40-та годишнина от създаването на Националното етнопедагогическо сдружение „Проф. д-р Иван Шишманов”.
Концертът се проведе под патронажа на кмета на София, г-жа Йорданка Фандъкова.
Организатори са Столична община, Национално етнопедагогическо сдружение „Проф. д-р Иван Шишманов”, СУ „Свети Климент Охридски”, Институт по Етнография и фолклор с етнографски музей при БАН, Съюз на българските писатели и Синдикатът на българските учители.
В концерта участваха ДЮФА „Пиринска китка” при ОДК – Благоевград, Певчески състав при Народно читалище „Съединение – 1923” и танцов състав „Палкенче” с банатски български танци от село Бърдарски геран, Група за каракачански фолклор от Карлово, Детска формация „Ръкатка” с ръководител Калинка Згурова, Детско-юношески танцов състав „Медена питка” при читалище „Джон Атанасов” – София, Ансамбъл „Абисински бисери” при читалище „Асен Златаров” – София, група за еврейски фолклор при 134 СОУ „Димчо Дебелянов” – София, Софийски духов оркестър.

ФЕСТИВАЛ НА УЧЕНЕТО ПРЕЗ ЦЕЛИЯ ЖИВОТ

                                          Фестивал на ученето през целия живот бе открит на 30 октомври 2012 г. във Враца. Събитието е по инициатива на Министерството на образованието, младежта и науката в партньорство с Фондация на бизнеса за образованието и вестник „Аз-Буки“ по проекта NELLII -  Национална мрежа за инициативи и информация и ефективно учене през целия живот.
    На откриването на Фестивала в Младежки дом – Враца  приветствия  поднесоха г-жа Цветелина Теофилова, заместник областен управител на Област Враца, от името на Областния  управител г-жа Пепа Владимирова и  г-жа Митонка Червеняшка, началник отдел в РИО – Враца.
  Програмата на Фестивала на ученето през целия живот във Враца включваше семинари,концерти,демонстрации, работилници, уъркшопове, ателиета, лекции, излети, а именно: „Ние,Врачаните:обучение на терен по трасето на еко пътека във Врачанския балкан, местността над „Чайка“, „Панорама на свободното време“ – Младежки дом – Враца, щандове подредени от институции, училища, неправителствени организации и др., които показаха творчески, образователни, консултативни занимания за свободното време,“И баба може“- тренинг за начални компютърни умения на възрастни хора с техните внучета в Регионална библиотека „Христо Ботев“- Враца, уъркшоп по приложна химия с лектор доц.д-р Стефан Манев от СУ „Св.Климент Охридски“ в СОУ „Христо Ботев“,“Историята и традициите чрез ръцете ни“ - демонстрации от експериментална група по археология към Исторически музей- Враца, „Красотата в земните недра“ – лекция и представяне на сбирка от минерали от проф.Ангел Кунов,д.г.н. в Исторически музей – Враца, успешни подходи за социално включване на хората с увреждания на Център за социална рехабилитация и интеграция, „Шоу за професионалисти“- демонстрация на практически умения на гимназисти от Враца по електротехника,кетъринг и фризьорство в фоайето на Читалище „Развитие“ , „Изкуство за удоволствие“- концерт на Духовия оркестър при Читалище „Развитие“ с участието на мажоретен състав на Центъра за работа с деца – Враца.    
         Проекта NELLII е високооценен и подкрепен от Европейската комисия. Ученето през целия живот е основен приоритет на Европейския съюз, защото е необходимо човешките ресурси да имат готовността за непрекъсната квалификация и преквалификация, предвид динамичното развитие на пазара на труда. Анализирайки положението в България, се наблюдава потребност от широкообхватни инициативи и кампании за популяризиране на ученето през целия живот.
     С тази цел Министерството на образованието, младежта и науката започва изграждането на Национална мрежа от Съвети за учене през целия живот в 28 града, които да се превърнат в двигатели на инициативата по места. Идеята е да се обединят усилията на местно ниво, за да се направи ученето през целия живот по-достъпно и привлекателно за хората от всички възрасти.
    

Започва работата по реконструкцията на водопроводната и канализационна мрежа на Враца

Исторически договор бе подписан днес във Враца между кмета на общината инж. Николай Иванов и Иван Мирински – управляващ консорциума „Воден цикъл 2011” ДЗЗД. Договорът е за реконструкция на водопроводната и реконструкция и удължаване на канализационната мрежа на Враца в рамките на прокта за водния цикъл на града, който се реализира по Оперативна програма „Околна среда”. „Днес правим поредната важна стъпка по изпълнението на този стратегически важен за града ни проект. Стойността на договора е 30 399 899 лв. без ДДС. Договорът е с консорциума „Воден цикъл 2011” ДЗЗД, който включва дружествата „Водстрой 98” АД, „Интегрирани пътни системи” АД и „Дар 55” ЕООД” – каза инж. Николай Иванов. С изпълнението на проекта ще бъде изградена новата канализация с обща дължина над 29 км и ще бъдат реконструирани над 43 километра водопроводна мрежа. Ще се изградят нови второстепенни канализационни мрежи на Враца и квартал Кулата, чиято дължина е 6 553 и 5 977 м. Ще се извърши реконструкция на 11 413 м второстепенната канализационна мрежа на Враца. Проектът включва също реконструкцията на 1 680 м главни колектори.
„Управляващият орган на Оперативна програма „Околна среда” е изключително щастлив от нещата, които се случват по водния проект на град Враца. Това е един изключително дългоочакван проект, по който вече има един подписан договор, а днес ще стане факт вторият договор. По този проект ще бъдат изградени много километри водопроводна и канализационна мрежа и това е свързано с известни неудобства за живущите в града. Обръщам се към медиите – моля ви, бъдете партньори, подкрепяйте Общината в този проект и информирайте своевременно жителите къде ще има строителни дейности. По този начин хората ще са информирани, ще знаят сроковете когато ще започне строителството и когато ще завърши. Това ще са едни временни неудобства, но резултатът от инвестицията ще бъде усетен от всички живеещи на територията на града” – коментира Спиридон Александров, представител на Управляващия орган по Оперативна програма „Околна среда” на МОСВ. На церемонията присъстваха също заместник кметовете на община Враца инж. Красимира Георгиева и Ангел Вълчев, Ангел Престойски – преставител на асоциирания партньор по проекта „В и К” ООД, инж. Жоао Перейра – инженер на проекта, който отговаря за изпълнението, качеството, срока и законността на строителните работи и екипът от звеното за управление на проекта.
„Като жители на този град, всички ние желаем да живеем в модерен европейски град, а няма модерен град, който да е с лоша инфраструктура. От днес започва един нов етап за нашия град, тъй като модернизацията на подземната инфраструктура започва днес. И вече можем да се надяваме, че ние и поколенията след нас ще живеят в един модерен европейски град” – каза Ангел Престойски. От името на изпълнителите на проекта Иван Мирински увери, че консорциум ще свърши работата си качествено и в срок, и ще направи всичко възможно неудобствата за гражданите да са по малко. Срокът за изпълнение на строително-монтажните работи е 22 месеца и 12 месеца за отстраняване на дефекти.
В края на срещата Спиридон Александров връчи официална покана на кмета инж. Николай Иванов за участие в Поканата е от името на Управляващия орган на Оперативна програма „Околна среда” към МОСВ и е по повод петия рожден ден на оперативната програма. „Връчвам тази покана, защото успехите на община Враца са и наши успехи” – каза в заключение Александров.

Даниела Хитова,
гл. експерт „Връзки с обществеността”
Снимка Община Враца

Крими хроника

На 30.10.2012 г., в сектор „Пътна полиция” - МВР-Враца е представен за регистрция автомобил „Фолксваген Туарег”. При проверката е установено, че автомобила е обявен за издирване в АИС ИД – Интерпол, като обект на кражба от Руската Федерация. Колата е представена за регистрация от лицето В.К./46г./ от с.Хайредин. Автомобилът е иззет. Уведомена е Окръжна прокуратура-Враца.
  В РУП-Б.Слатина, от тел.112 е получено съобщение за горящ лек автомобил в гр.Б.Слатина, ул.”Я.Сакъзов”. От изкършеният оглед е установено, че гори лек автомобил „Фолксваген Джета”. Вследствие на палежа е изгорял двигателният отсек на автомобила, предна броня, декоративна решетка и предните фарове. Ще бъде извършен допълнителен оглед. Образувано е дознание.
В РУП-Мездра от тел.112 е получено съобщение, че в гр.Мездра, от незаключен на улица лек автомобил „Фолксваген”, неизвестно лице е извършило кражба на: лична карта,СУМПС с контролен талон и други документи на автомобила, дебитна карта, 1 500 лв.
В РУП-Козлодуй е получен сигнал от „ЧЕЗ Разпределение България”, че при извършени проверки на 7 резервни трансформатори в трафопостове е установено, че от неуточнена дата до 30.10.2012г., неизвестни лица са откраднали около 4410 кг. трансформаторно масло.



Регионален говорител на МВР:
Красимир Василев

вторник, 30 октомври 2012 г.

Във Враца пристигат поети



По покана на депутата от ГЕРБ д-р Янко Здравков, на 1 ноември – Ден на народните будители, във Враца ще пристигнат поетите Евтим Евтимов и Андрей Андреев, Иван Гранитски- журналист, издател и поет, Найден Вълчев – поет и писател, Хайгашод Агасян – певец и композитор и акад. Георги Марков.
Програмата за тяхното гостуване предвижда:
-         Среща с ученици в залата на ПМГ”Акад. Иван Ценов”. Начален час 15.00;
-         Среща с врачанската общественост в РИМ „Иван Фунев” - 17.30 ч.;
-         Пресконференция за медиите в РИМ, в 18.30 ч.
По повод светлия празник, депутатът д-р Янко Здравков ще дари книги на РБ „Христо Ботев” и на библиотеката в Математическата гимназия във Враца.

“Ботев”-Враца приема тима “Нефтохимик”-Бургас



в мач от 1/16-финалите от турнира за Купата на България. Двубоят ще се играе утре от 15.00 часа на стадион “Христо Ботев”. Врачани излизат за победа срещу “Нефтохимик”, категоричен е наставникът Антони Здравков. Той уточни, че неговият тим ще направи всичко възможно за да продължи напред в надпреварата. Срещу “Нефтохимик” треньорът ще даде възможност за изява на футболисти, които рядко намират място в титулярния състав. “Със сигурност ще има промени в тима, но това в никакъв случай не означава, че ще излезем на терена за да отбием номер”, коментира е Здравков. Той съобщи, че в отбора няма наказани футболисти, но има трима контузени от мача с “Етър”. Под въпрос за утрешния двубой са Маркети, който е с оток на коляното, Жайро – с подут глезен и Андрей Атанасов -с болки в крака. Срещата между “Ботев”-Враца и “Нефтохимик”-Бургасще ръководи Цветан Кръстев от Варна. Ще му асистират Димчо Вълчев също от Варна и Александър Николов от Видин. Четвърти съдия на мача ще е Данаил Захариев от София.
Мария Георгиева