Бисквитки

петък, 30 ноември 2012 г.

Врачанският театър представя


Театралния афиш през следващите 7 дни:

01.12`12 – събота в Куклена зала от 10.30 часа
Малката баба Яга” от Отфрид Пройслер

04.12.`12 г. – вторник в Камерна зала от 19 часа
Търговци на презервативи” от Ханох Левин - ПРЕДПРЕМИЕРА

05.12.`12 г. – сряда в Камерна зала от 19 часа
Търговци на презервативи” от Ханох Левин - ПРЕМИЕРА

06.12.`12 г. – четвъртък в Камерна зала от 19 часа
Лизелоте и месец май” от Жолт Пожгаи

08.12.`12 г. – събота в Камерна зала от 10.30 часа
Умният, храбър шивач” по братя Грим

1 340 МПС са проверени на територията на Област Враца по време на Акция "СВЕТЛИНА".


Проверени са 1140 леки и 200 товарни МПС.
Най-често  констатираното нарушени е  е било превишена скорост. Без включени светлини са установини  171 водачи.
За периода 15-20 ноември, в рамките на опецария "Валя", за контрол на превишена  скорост в районите на пешеходни пътеки, са установени 79 нарушения. Най-високата сторост в район на пешеходна пътека  е установена  в гр. Враца, ул "Екзарх Йосиф", където водач е заснет със скорост 110 км./час. В село Люти дол е заснет водач, който се движел със скорост 104 км/час.
По време на АКция "СВЕТЛИНА" са издадени 102 акта  и 197 фиша по ЗДвП.
 

Референдумът и снегопочистването бяха основните теми в Деня на кмета


Днес във Враца се проведе традиционната месечна среща на кметовете от общината. Заседанието бе водено от заместник кмета Светозар Луканов. Първата обсъдена тема бе организирането на предстоящия национален референдум, който ще се проведе през януари следващата година.17 декември е крайният срок, в който трябва във всички населени места да бъдат обявени избирателните списъци за предстоящия референдум” - съобщи Виолета Павлова – началник отдел „Гражданско състояние” в Община Враца. Има още две важни дати преди гласуването на 27 януари 2013 г. До 12 януари трябва да бъдат подадени заявления от гражданите, които ще гласуват по настоящ адрес. Другата важна дата е 19 януари – това е крайният срок, в който ще се приемат заявления за отстраняване на непълноти и грешки в избирателните списъци. След като двата вида документи бъдат подадени в кметствата по места, те трябва, без забавяне, да се изпратят в отдела по гражданско състояние в общинската администрация във Враца. „От селата, в които няма или са в недобро състояние кабинките за гласуване или урните, или има някакъв проблем с помещенията, където се гласува, трябва да се подаде своевременно информация при нас, за да се отстрани проблемът” – напомни секретарят Иван Жеков.
Втората обсъждана тема в „Деня на кмета” бе подготовката за снегопочистването. Все още в част от населените места не са подписани договори с фирми, които да извършват почистването на вътрешните улици в селата. Кметовете заявиха, че аргументът им е един – предвидените пари за услугата са недостатъчни. Заместник кметът Светозар Луканов предложи в следващата седмица експерти от общинската администрация да организират среща, на която да бъде разяснен новият начин на плащане. „Нека на място стане ясно какво включва цената на услугата. Не искаме никой да бъде ощетен. Ако и след този разговор позицията на фирмите е същата, ще потърсим друго решение” – каза Луканов.

Даниела Хитова,
гл. експерт „Връзки с обществеността”

Саша Анеф вече не е футболист на „Ботев“-Враца


Договорът му бе прекратен днес по взаимно съгласие. Това съобщи спортният директор на врачани Валентин Станчев. Уругвайският нападател, с българско потекло дойде в отбора това лято. Анеф бе привлечен от бившите италианските собственици на клуба, но така и не се наложи като титуляр и това е причината да се раздели с отбора на „Ботев“-Враца. „И двете страни се разбрахме и нямаме никакви претенции“, коментира Станчев. Футболният началник уточни, че в отбора от седмица не е и уругваецът Пабло Кабалеро. Бранителят е уволнен дисциплинарно. Част от мотивите на ръководството на врачани за уволнението му са системно нарушаване на режима, уронване престижа на клуба, както и неявяване на работа без основателни причини. Сагата с нападателя Роберто Флориано е на път да се разплете още тази вечер, когато ще се проведе последният разговор между футболиста и ръководството на врачани. Ако Флориано намали заплатата си, която е една от най-големите ще остане в отбора. В противен случай и той ще прекрати договора си с тима на „Ботев“-Враца.


Крими хроника


На 29.11.2012г., служители на РУП-Мездра проведоха специализирана полицейска операция по линия „Незаконно притежавано оръжие”. Извършени са проверки на 5 адреса – два апартамента в гр. Мездра и три къщи в село Ослен Криводол. Намерени и иззети са общо 804 боеприпаса/патрони/ за бойни и ловни оръжия, 7 пушки, пистолет „Макаров”, тротилови пресовки с общо тегло 800 грама, кутии с барут и взривни смеси, 7 метра огнепроводен шнур, капсул-детонатори, пълнители за късо оръжие.
Оръжията и боеприпасите са незаконно притежавани, а други не са съхранявани по законно определения ред. Образувани са дознания по чл. 339, ал.1 от НК.
На 13.11.12г., в РУП-Враца е постъпил сигнал от жител на село Върбица, който съобщил, че неизвестни лице е откраднало 7 каменни стъпала от къщата му. След ОИМ е установено, че извършител на кражбата е криминално проявеното и осъждано за кражби лице Б.В./38г./ от същото село.
На 29.11.2012г., около 18:00ч. в гр.Враца, на пешеходна пътека на ул.”Ек.Йосиф”, лек автомобил „Опел”, управляван от Г.С./21г./ от село Згориград, блъснал 13-годишно момиче. Детето е настанено в МБАЛ „Хр.Ботев”- Враца. Пробата за алкохол на водача е отрицателна. Образувано е дознание.
На 29.11.12г., от тел.112 е получено съобщение, че за времето от 23.30ч. на 28.11.12г., до 08.15ч. на 29.11.12г., неизвестно лице противозаконно е отнело лек автомобил BMW”, паркиран в гр.Враца, ж.к.”Младост”. Образувано е дознание.

Регионален говорител на МВР:
Красимир Василев

четвъртък, 29 ноември 2012 г.

Евродепутатът Владимир Уручев организира тридневен уъркшоп под наслов „Green Academy - Зеленото бъдеще - това сме ние”


В периода от 30 ноември до 2 декември в Пампорово ще се проведе младежка академия под наслов „Green Academy - Зеленото бъдеще - това сме ние”. Форумът сe организира от българския евродепутат Владимир Уручев. Партньори на събитието са община Смолян, Софийския университет „Св. Климент Охридски“ и фондация „Клийнтех България”, която има мисията да разпространява устойчивата култура на различни обществени нива, интегрирайки иновативни методи за комуникация и реализация на "зелени" стратегии.
Академията има за цел да запознае младите хора с най-новите тенденции и перспективи в сферата на зелената икономика. Ще бъдат развити различни практически направления, свързани с устойчивото развитие, стартирането на „зелен” бизнес, създаването на нови работни места, финансирането на „зелени” проекти и др. Участниците в обучението ще формулират и изследват конкретни идеи, които в бъдеще да прерастват в проектни предложения или потенциален бизнес за региона. Семинарът ще допринесе за изграждане на компетенции сред бъдещите млади лидери в усвояването на евросредства, развитие на конкурентноспособността, подкрепа на местните предимства и устойчивото планиране.
В академията ще се включат около 50 младежи от Смолянска и Врачанска област, студенти от филиалите на Пловдивския университет "Паисий Хилендарски" и ВСУ „Черноризец Храбър” в Смолян.
Всички участници ще получат сертификати след 3-дневното си обучение. 

Крими хроника


На 27.11.12г., в РУП-Враца е получен сигнал от областния управител Пепа Владимирова, която съобщила за кражби от имот държавна собственост, находящ се на връх ”Околчица” в м.”Остриката” в землището на с.Челопек, представляващ 6 туристически бунгала и търговска сграда-ресторант. Служители на РУП-Враца са установили, че за времето от 13.10.2012г., до 20.11.2012г., четири лица от село Челопек и две лица от гр.Враца, извършили кражба на: цялата ВиК и ел. инсталация, 7 ел.табла, 3 ел. бойлера, 2 хладилника, 5 метални врати, професионална готварска печка, метален бар плот, 2 метални шкафа, 2 метални маси, 2 метални стойки за рафтове и други вещи, части от имуществото на комплекса. Откраднато е предадено в пунктове за изкупуване метали в гр.Враца, с.Зверино, и частно лице в село Зверино. Лицата: П.Х./39г./,В.Й.//40г./,Г.Ц./25г./,Ц.Ц./33г./ от с.Челопек, са криминално проявени, осъждани за кражби. В домовете на две от лицата са намерени части от кухненското оборудване и инструментите, с които е извършено рязането на металните части. В групата са участвали и две лица от гр. Враца: М.Д./17г./-криминално проявен, И.П./19-годишна/.
След ОИМ по сигнал от 12.10.2012г., за извършена кражба на метални части от мост в землището на с.Згориград, е установено, че извършител е лицето Г.И./61г./- криминално проявен за кражби, от с.Згориград. Частите, обект на кражбата са монтирани на метална ограда в имота на Г.И. Образувано е дознание.
След ОИМ за кражба на портфейл с лични документи / лична карта, СУМПС, контролен талон, дебитна карта и сумата от 114 лева, извършена от къща в село Галатин, е установено, че извършител е 42-годишна жена от същото село.
На 28.11.12г., в 23:50ч. в гр.Враца, при проверка на лек автомобил „Фолксваген”, управляван от Д.К./56г./ от гр.Враца е установено, че водача е употребил алкохол- 1,62 промила. Образувано е дознание.
На 28.11.12г., в УП - Хайредин е получено съобщение от 52-годишна жена от с. Михайлово, която е заявила, че на 27.11.2012г. в дворно място в с.Михайлово, била принудена от 53-годишен мъж от същото село, да осъществи с него полов акт без съгласието й, като за целта мъжа употребил сила. Образувано е дознание. Мъжът е задържан за 24 часа.

Регионален говорител на МВР:
Красимир Василев

АЕЦ “КОЗЛОДУЙ” ОТБЕЛЯЗВА ЮБИЛЕЙ


На 29 ноември АЕЦ Козлодуй” отбелязва юбилей, важен както за атомната електроцентрала, така и за българската енергетика. Преди 25 години, на 29 ноември 1987 г., в 23 часа и 39 мин. в енергийната система на България е включена първата 1000-мегаватова мощност на атомната централа – пети енергоблок.
Изпълнителният директор на АЕЦ Козлодуй” ЕАД Валентин Николов поздрави по случай годишнината работещите в Дружеството и им благодари за отговорността, с която съхраняват и умножават досегашните постижения на централата.
Първата копка за изграждането на пети енергоблок е направена на 9 юли 1980 г. На 26 декември 1985 г. реакторът е монтиран в шахтата си, а на 3 октомври 1987 г. е заредена първата касета с ядрено гориво. Физическият пуск на реактора (минимално контролируемо ниво на мощност) е осъществен на 5 ноември 1987 г. Реакторната инсталация на блока достига 100% мощност на 21 юни 1988 г.
За изминалия четвърт век пети блок е произвел над 130 милиона мегаватчаса електроенергия при спазване на всички изисквания за безопасна експлоатация.
Благодарение на двата хилядамегаватови блока – пети и шести, АЕЦ “Козлодуй” е основен производител на електрическа енергия в България и обезпечава повече от една трета от националното годишно електропроизводство. Само през 2011 г., с рекордното производство от 16 314 271 мегаватчаса електроенергия, централата е спестила, в сравнение с конвенционални ТЕЦ, вредното въздействие на повече от 21 милиона тона въглероден диоксид, 990 хиляди тона серен диоксид, 63 хиляди тона азотни оксиди и 42 хиляди тона прах, съдържащ естествена радиоактивност, с което има съществен екологичен принос за опазване на чиста околна среда.

Обсъждат подготовката на селата за предстоящия референдум


Готовността на кметствата в община Враца за предстоящия през януари национален референдум ще бъде обсъдена на традиционния Ден на кмета, който ще се проведе утре. Ще бъдат разгледано материалното обезпечаване на вота – състоянието на помещенията, в които ще се проведат изборите, наличието на кабинки и урни. На кметовете ще бъдат представени образци на документи, необходими за изготвянето на избирателните списъци и гласуването. На заседанието ще бъде обсъдена и подготовката за снегопочистването по селата.
Даниела Хитова,
гл. експерт „Връзки с обществеността”

сряда, 28 ноември 2012 г.

Киноафиш


Област Враца ще се включи в седмица "Европа - България"

Област Враца ще се включи в седмица "Европа - България" за отбелязване на 5-та годишнина от членството на страната ни в Европейския съюз, която ще се проведе от 1 до 7 декември 2012 година и се координира от администрацията на Министерски съвет.
Инициативата е в рамките на Работната програма за 2012 година на Комуникационна стратегия на Република България за Европейския съюз и в нея е предвидено организирането и провеждането на поредица от културни и информационни събития.
          Кампанията се реализира съвместно със Съюза на народните читалища и читалища по населени места. От Област Враца с различни събития ще се включат Народно читалище храм-паметник „Хр. Ботев 1879” - гр. Козлодуй, Народно читалище „Н.Й.Вапцаров – 1924” – гр. Криводол и Народно читалище “Надежда 1871” -   гр. Оряхово. В програмата на тържествата са предвидени - Творческа среща на младежи от гр. Оряхово и гр. Крайова, Румъния, Пътуваща изложба на рисунки "Европа-България"  и награждаване на отличените творби, изложба и съпътстваща презентация  "Официални  и емблематични символи на държавите-членки на Европейския съюз", документален филм "България-Европа, конкурс за детска рисунка "Децата от ботунския край - деца на Европа", викторина четирибой за ученици "Символи на Европейския съюз", Концерт "Музикална разходка", презентация  "България в Европейския съюз" , Концерт "Деца на Европа“ и още интересни и полезни културни мероприятия.
Областна администрация – Враца ще координира дейностите и предоставя информация за тях на администрацията на Министерски съвет.


„Миналото на родния край – послание към бъдещето”


100 години от Балканската война”
28-29 ноември 2012 година

С откриването на фото-изложба и представянето на албум от Балканската война, притежание на Исторически музей в Оряхово от Деница Петрова започна Деветата регионална краеведска конференция „Миналото на родния край – послание към бъдещето”. Форумът, посветен на 100-годишнината от войните на Балканите 1912/1913 г. се провежда в Регионална библиотека „Христо Ботев”, съорганизатор, съвместно с Регионален инспекторат на събитието. В продължение на два дни 28-29 ноември историци, краеведи, библиотечни специалисти, журналисти, учители и ученици ще презентират своите разработки, свързани с темата. Участниците бяха приветствани от директора на библиотеката Силвия Врачовска и Румяна Цветкова – Регионален инспекторат от името на началника на институцията във Враца - Галина Евденова. В речта при откриването Калина Тодорова „пренесе” гости и участници един век назад във времето с откъси от „36-и пех. Козлодуйски полк във войните” пред стогодишните фотографии, изказвайки загриженост за състоянието на книжовно-документалното наследство, издирването, опазването и популяризирането на документи. В тази връзка в сесиите на конференцията са включени посещения на институциите, ангажирани с този процес на регионално ниво – Регионална библиотека, Държавен архив – Враца и Регионален исторически музей. В първия ден от конференцията се представят текстове, свързани с фото-документалния подход към войните, лични спомени на наследници, историята на скъпи семейни реликви, необичаен поглед към войните – чрез войнишките песнопойки и фолклорни текстове. Във втория ден програмата е посветена на паметта на предците - войнишките паметници и отношението към тях. Включен е любопитен текст за Балканската война през спомените на столетници. Обща дискусия в края на инициативата е за бъдещето на културните паметници в региона.  
Калина Тодорова

425 ПИК са издадени досега в офис Враца


От началото на тази година НАП предостави на своите клиенти достъп до определени електронни услуги, чрез персонален идентификационен код /ПИК/, които им гарантират техните трудови и социални права.
С ПИК гражданите могат да проверяват в интернет върху каква сума работодателите внасят осигурителните им вноски, да получат информация за членството си в пенсионен фонд, както и да видят какъв трудов договор е декларирал пред НАП техният работодател. Чрез ПИК клиентите на приходната агенция могат да поискат и издаването на документ, като например удостоверение за липса на задължения.
Клиентите на НАП могат да получат своя ПИК като подадат заявление по образец, което може да се изтегли от www.nap.bg. Документът може да се подаде във всеки офис на НАП, но получаването му става в офис на агенцията по постоянен адрес.
Досега в офис Враца са издадени 425 персонални идентификационни кода за достъп до електронни услуги. От приходната агенция призовават гражданите да се възползват от предоставените им услуги, да не се колебаят и да заявят своя ПИК, за издаването не е необходимо закупуване на електронен подпис.
Още информация за получаването и ползването на ПИК, може да се получи на телефона за данъчна информация 0700 18 700 на цената на едни разговор.

ДРАМАТИЧНО КУКЛЕН ТЕАТЪР ВРАЦА ПРЕДСТАВЯ


Търговци на презервативи
от Ханох Левин
превод Жозеф Бенато
режисьор Борислав Чакринов
Участват: Огнян Симеонов, Борислав Борисов, Румяна Мерджанска, Анатоли Бенкин и Георги Грозев

Това е спектакъл за духовните ценности и тяхното ценообразуване.
Единият от героите е спестил 60 хиляди в памет на майка си,
а другият е получил в наследство от баща си презервативи
на стойност 60 хиляди…
Тя е аптекарка. Как времето ще разреши задачите, поставени от този
малко необичаен любовен триъгълник?
Една смешно-тъжна притча за живота на малкия човек в големия свят.
Въпреки провокативното заглавие
спектакълът се препоръчва и за зрители под 16 годишна възраст.
В този спектакъл ще видите: местната звезда от тв-сериала „7 часа разлика” Борислав Борисов, носителката на голямата награда за женска роля от миналогодишното издание на Националния фестивал на малките театрални форми Румяна Мерджанска, един от главните герои в първия екшън-филм за футболна агитка в България Анатоли Бенкин, а режисьор на постановката е директорът на Бургаския театър Борислав Чакринов…

Премиерата на спектакъла е на 5 декември от 19 часа в Камерна зала на ДКТ – Враца. 

Крими хроника


На 27.11.2012г., по време на СПП по линия наркотици, при обиск на лицето Г.Р./19г./ от гр.Враца, са открити 9 сгъвки съдържащи суха листна маса- канабис. Г.Р. е криминално проявен и осъждан за палеж и кражби. По случая е образувано БП.
В 23.25ч. в гр.Враца, полицейски патрул спрял за проверка лек автомобил „Мерцедес”, управляван от Б.Б./54г./ от гр. Враца.Водачът отказал проба за алкохол, отказал и кръвна проба за лабораторно изследване. Б.Б. е задържан в РУП-Враца за срок от 24 часа.
На 26/27.11.12г., в с.Буковец, неизвестно лице е откраднало две акумулаторни батерии от автобус „Исузу Тюркоаз”, собственост на Община Бяла Слатина. Образувано е дознание.

Регионален говорител на МВР:
Красимир Василев

Стратегия на област Враца за интегриране на ромите обсъдиха на среща в ОА–Враца

Стратегия на област Враца за интегриране на ромите (2012 – 2020 г.) обсъдиха на  Координационно-информационна среща на 27.11.2012 г. в Заседателна зала на областна администрация – Враца. Срещата бе открита от заместник областният управител на област Враца инж.Валентин Литов и премина при следния дневен ред:
1.    Представяне на Насоките за областно планиране.
2.    Представяне на резултатите от пилотната фаза на областното планиране –Стратегия на Софийска област за интегриране на ромите (2012 – 2020 г.) и Общинските планове за действие на пилотните общини Ихтиман, Долна баня и Сливница.
3.    Обсъждане на предложения за състав на Областен оперативен екип.
4.    Разни.
           Изготвянето на Стратегия на област Враца за интегриране на ромите (2012 – 2020 г.) е в съответствие с Националната програма за реформи на Република България (2011-2015 г.), и с Национална стратегия на Република България за интегриране на ромите (2012-2020), която беше приета с Решение от 1 март 2012 г. от 41-ото Народно събрание.
Областното планиране трябва да обхване целите, задачите и мерките, които ще се предприемат в периода 2012-2020 и ще са насочени към българските граждани от ромски произход и други граждани, независимо от начина на тяхното самоопределяне.
Общинските планове следва да се базират на анализ на потребностите и спецификите на местните общности, да съдържат конкретни дейности, като е задължително да имат финансов план, след което трябва да се приемат от общинския съвет на съответната община.
Областната стратегия е инструмент за целенасочен интегриран подход към гражданите в уязвимо социално-икономическо положение от ромски произход, за борба с бедността и изключването, и предоставянето на подкрепа за лица в неравностойно положение от други етнически групи. Проектът на стратегията ще бъде съгласуван от ОССЕИВ /Областен съвет за сътрудничество по етнически и интеграционни въпроси/ Враца  и след това утвърден от Областния управител на област Враца. Одобряването на проекта на Стратегията ще бъде последния етап от областното планиране.
В процеса на планиране и на изготвяне на документите ще бъдат включени като участници представители на: всички общини на територията на областта /кметове и секретари /, регионалните подразделения на държавните институции, други заинтересовани органи, юридически лица с нестопанска цел, работещи в областта на етническите интеграционни въпроси, членове на НССЕИВ, ОбССЕИВ и Областна администрация – Враца. Съгласно Насоките изготвени от НССЕИВ процесът на областно планиране трябва да приключи до края на м. януари 2013 г.

На срещата се взе решение за определянето на Областен оперативен екип, който ще отговаря за изготвянето на областната стратегия, която следва да е съгласувана от ОССЕИВ – Враца, след което утвърдена от Областния управител в срок до 31.01.2013 г. Оперативният екип  ще координира и изготвянето на общинските планове за действие, които следва да бъдат приети от общинските съвети. 

вторник, 27 ноември 2012 г.

Проект „Домашни грижи за независим и достоен живот“ стартира пилотно във Врачанска област

Oбластният управител на Област Враца Пепа Владимирова откри на 27.11.2012 г. кръгла маса по проект  „Домашни грижи за независим и достоен живот“, който стартира пилотно във Врачанска област.    
Участие в кръглата маса взеха Н. Пр. Регина Ешер – посланик на Конфедерация Швейцария в България, д-р Янко Здравков – депутат от 41 Народно събраниe, район Враца, Доц. д-р Красимир Гигов – генерален директор на БЧК, Д-р  Димитър Ленков – главен секретар, Български лекарски съюз, Милка Василева – председател на Българска асоциация на професионалистите по здравни грижи, Пенка Георгиева – Българска асоциация за закрила на пациентите, представители на Министерство на труда и социалната политика, Министерство на здравеопазването, Швейцарски Червен кръст, Община Враца, Община Оряхово, община Криводол, община Бяла Слатина, РД „Социално подпомагане“, РЗИ – Враца, лекари, здравни медиатори от област Враца и др.
       Такъв тип проект се осъществява за пръв път в България съвместно от  Българският Червен кръст, Министерство на труда и социалната политика, Министерство на здравеопазването  и Швейцарският Червен кръст и има за цел въвеждането на швейцарски модел за комплексно предоставяне на здравни грижи и социални услуги по домовете, като форма на дългосрочна грижа за възрастни хора над 65 години, включително роми с хронични заболявания и трайни увреждания.
      В рамките на проекта се предвижда създаването на четири Центъра „Домашни грижи” в област Враца   /декември, 2012 г./, в общините – Враца, Оряхово, Мездра и Криводол. Това включва обучение на персонала – медицински сестри и домашни помощници, въвеждане на система за индивидуална оценка на нуждите от медицинска сестра, документиране на услугите, качествено предоставяне на здравните и социалните грижи и механизми за мониторинг. Изграждането на центровете ще осигури заетост на 50 души – медицински сестри и домашни помощници, сред тях и представители на ромската общност, които ще предоставят услуги на повече от 400 възрастни хора с хронични заболявания и трайни увреждания. Целта е да се докаже ефективността на модела „Домашни грижи”, като форма за обгрижване на възрастни хора в тяхната обичайна среда, изключващ нуждата от хоспитализация или настаняване в институция.
Предвижда се и институционализиране на услугата «Домашни грижи», чрез адаптиране на българското законодателство в здравната и социалната сфера, изработване на единни национални стандарти за качество на здравните и социалните услуги, предоставяни в домашна среда, остойностяване на услугите и изработване на устойчиви механизми за тяхното финансиране; популяризиране и утвърждаване на услугата «Домашни грижи» в общността.
        Във всеки един от компонентите на проекта е предвидено широко партньорство и с други компетентни институции и неправителствени организации, сред които Български лекарски съюз, Българска асоциация на професионалистите по здравни грижи, Националната здравно-осигурителна каса, медицинските университети, НСОРБ и др.
       „За мен е изключително приятно да Ви поздравя и се гордея със стартирането на Проекта „Домашни грижи за независим и достоен живот“, защото Врачанска област е първа в страната, където ще се реализира. Това е проект с важно социално значение и ще бъде много полезен за хронично болните и с трайни увреждания възрастни хора от Област Враца, като се има предвид високия им брой и често пъти невъзможността на близките им да се грижат професионално и качествено за тях“, каза в словото си на откриването  Пепа Владимирова.
Жулиета Нелова

Започна нова мисия OSART в АЕЦ "Козлодуй"


Днес, 27 ноември, Валентин Николов – изпълнителен директор на “АЕЦ Козлодуй” ЕАД, официално Днес, 27 ноември, Валентин Николов – изпълнителен директор на “АЕЦ Козлодуй” ЕАД, официално откри мисия OSART на Международната агенция по атомна енергия (МААЕ) в българската атомна централа. Проверката, която ще продължи до 13 декември тази година, ще се проведе на 1000-мегаватовите 5 и 6 блок и е по искане на правителството на Република България, отправено към МААЕ. Целта на мисията е да бъде осъществен преглед на експлоатационната безопасност на АЕЦ “Козлодуй” на базата на стандартите за безопасност на Агенцията.
Проверяващият екип включва тринадесет ядрени експерти от Белгия, Великобритания, Германия, Канада, Русия, Словакия, Украйна, Унгария, Финландия, Чехия, Швеция и МААЕ. Сборът от професионалния опит на членовете на екипа в сферата на атомната енергетика възлиза общо на около 350 години.
Проверката ще обхване следните области:
  • Управление, организация и администрация
  • Обучение и квалификация
  • Експлоатация
  • Ремонт
  • Инженерно осигуряване
  • Експлоатационен опит
  • Радиационна защита
  • Химия
  • Аварийно планиране и аварийна готовност.
Важен аспект от проверката е културата на безопасност, която ще се оценява от експертите по време на провеждането на OSART мисията във всички области. В хода на подробни дискусии с персонала на централата, преглед на документацията и наблюдения върху работата, екипът на МААЕ ще определи области, в които могат да се направят още подобрения, както и силните страни и добрите практики в дейността на АЕЦ “Козлодуй”, които могат да бъдат споделени с професионалната общност.
Програмата OSART (Operational Safety Review Team – Екип за преглед на експлоатационната безопасност), е създадена от МААЕ през 1982 г. В рамките на тази програма на държавите членки се предоставят консултации и помощ с цел повишаване безопасността на атомните централи.

на Международната агенция по атомна енергия (МААЕ) в българската атомна централа. Проверката, която ще продължи до 13 декември тази година, ще се проведе на 1000-мегаватовите 5 и 6 блок и е по искане на правителството на Република България, отправено към МААЕ. Целта на мисията е да бъде осъществен преглед на експлоатационната безопасност на АЕЦ “Козлодуй” на базата на стандартите за безопасност на Агенцията.
Проверяващият екип включва тринадесет ядрени експерти от Белгия, Великобритания, Германия, Канада, Русия, Словакия, Украйна, Унгария, Финландия, Чехия, Швеция и МААЕ. Сборът от професионалния опит на членовете на екипа в сферата на атомната енергетика възлиза общо на около 350 години.
Проверката ще обхване следните области:
  • Управление, организация и администрация
  • Обучение и квалификация
  • Експлоатация
  • Ремонт
  • Инженерно осигуряване
  • Експлоатационен опит
  • Радиационна защита
  • Химия
  • Аварийно планиране и аварийна готовност.
Важен аспект от проверката е културата на безопасност, която ще се оценява от експертите по време на провеждането на OSART мисията във всички области. В хода на подробни дискусии с персонала на централата, преглед на документацията и наблюдения върху работата, екипът на МААЕ ще определи области, в които могат да се направят още подобрения, както и силните страни и добрите практики в дейността на АЕЦ “Козлодуй”, които могат да бъдат споделени с професионалната общност.
Програмата OSART (Operational Safety Review Team – Екип за преглед на експлоатационната безопасност), е създадена от МААЕ през 1982 г. В рамките на тази програма на държавите членки се предоставят консултации и помощ с цел повишаване безопасността на атомните централи.

Две нови улици има в село Косталево

Сега
Преди

Две нови улици има вече в с. Косталево. Досега имената им „Христо Ботев” и „Байкал” можеха да се видят само на картата на селото, но реално представляваха поляна, през която минаваха вади от дъждовна вода. Община Враца кандидаства пред междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерски съвет и получи финансиране за цялостната им рекострукция и изграждане на отводнителни канализации. Финансирането бе на обща стойност 308 318 лв. Изпълнител на обекта бе СД „Гарант – 90”. Общата дължина на новата пътна и тротоарна настилка е 379 метра, а същата е и дължината на дъждовната канализация по двете улици. Обектът е готов и бе приет от специализираната комисия към ДНСК - София.

Даниела Хитова,
гл. експерт „Връзки с обществеността”
Снимка Община Враца

понеделник, 26 ноември 2012 г.

Крими хроника


На 26.11.12г., в 22:51ч. в РУП-Враца е получен сигнал за лица, които употребяват наркотични вещества н пространство зад жилищен блок на бул. „Н.Войводов”, гр. Враца. След заградителни мероприятия, служители на РУП-Враца са установили и задържали лицата: И.М./28г./, В.С./18г./, И.Г./20г./,К.Г./26г./. В едно от лицата е намерено пликче с канабис. Четиримата са задържани в РУП-Враца. Образувано е БП.
На 23.11.2012 г., в РУП Оряхово е постъпил сигнал, че от необитаема къща в село Селановци, неизвестни лица са откраднали велосипед и ел.двигател. След ОИМ е установено, че извършители на кражбата са криминално проявените и осъждани лица: В.Г./50г./, и И.В./48г./, и двамата от село Селановци.
На 26.11.12г., около 07.35ч. в гр.Враца, ул.”Хр.Смирненски”, лек автомобил „Мазда”, управляван от Д.Д./23г./ от с.Згориград, блъснал 17-годишна пешеходка. Момичето е прегледано в болница и освободено. Пробата за алкохол на водача е отрицателна.

Започна оценка на въздействието върху околната среда от изграждането на нова ядрена мощност на площадката на АЕЦ “Козлодуй”


На 26 ноември 2012г. „АЕЦ Козлодуй – Нови мощности” ЕАД подписа договор с избрания изпълнител за извършване на оценка на въздействието върху околната среда (ОВОС) и изготвяне на Доклад за ОВОС на инвестиционно предложение за изграждане на нова ядрена мощност на площадката на АЕЦ “Козлодуй”.
Докладът за ОВОС вестиционното предложение върху защитени територии, намиращи се в съседство.
Проектната компания „АЕЦ Козлодуй – Нови мощности” ЕАД, която следва принципите на социална и екологична отговорност, придава висока важност на резултатите от процедурата по изготвяне на ОВОС. Очакванията на ръководството на дружеството и на обществеността са резултатите от оценката на въздействието върху околната среда от избрания изпълнител да дадат адекватна и компетентна оценка относно допустимостта на проекта от екологична гледна точка. Такава оценка, заедно с оценката на социално-икономическото значение на проекта за региона и страната, е необходима, за да продължи реализацията на инвестиционното намерение.
В процедурата по избор на изпълнител на ОВОС, проведена от „АЕЦ Козлодуй – Нови мощности” ЕАД, взеха участие общо седем кандидати. Самата процедура започна с изявяване на намерение от кандидати за участие, на които бе изпратен списък с документи за предварителен подбор. След този подбор до участие във втория етап – представяне на оферти, бяха допуснати трима от кандидатите. Офертите бяха предмет на комплексна оценка от експертна комисия, която предложи кандидати, с които да бъдат проведени преговори за уточняване на параметрите на договора за изпълнение.
В резултат на преговорите, за изпълнител бе избран българо-испанския консорциум „Дикон-Аксиона Инж.”, учреден от българската Дикон Груп ЕООД и испанската „АКСИОНА Инхениериа“ – консултантски компании с богат опит и обширна експертиза в области, включващи проучвания на околната среда, екологични оценки и оценки на въздействието върху околната среда, в това число и на обекти от ядрения енергиен сектор, мониторинг и управление на околната среда по време на строителство и др. Предвижда се изпълнението на проекта да продължи между девет и дванадесет месеца. Стойността на дейностите по ОВОС е около 2 млн. лв. По време на изпълнението на дейностите по ОВОС ще бъдат ангажирани повече от 40 утвърдени български експерти, както и международни специалисти от Испания, Чехия и Румъния.
С възлагането на този договор приключват процедурите по избор на изпълнители за цялостното предпроектно проучване, което да даде възможност на проектната компания да предложи на Българския енергиен холдинг и Министерството на икономиката, енергетиката и туризма достатъчно данни, за да може правителството да вземе информирано решение относно изграждането на нова ядрена мощност на площадката на АЕЦ „Козлодуй”.
Приключи срока за подаване на оферти в рамките на втория етап от процедура „Конкурс по оферти с предмет „Извършване на ОВОС на инвестиционното предложение за изграждане на нова ядрена мощност на площадката на АЕЦ „Козлодуй””
„АЕЦ Козлодуй – Нови мощности” ЕАД информира, че в 12:00 часа на 12 ноември 2012г. приключи срока за подаване на оферти (технически и ценови предложения) в рамките на втория етап от процедура „Конкурс по оферти с предмет „Извършване на оценка на въздействието върху околната среда на инвестиционното предложение за изграждане на нова ядрена мощност на площадката на АЕЦ „Козлодуй”.
Офертите бяха отворени в 13:00 часа на 12 ноември 2012г., в присъствието на упълномощени представители на оферентите.
Предстои разглеждане на отворените оферти от специално назначена експертна комисия, задачата на която е да извърши комплексна оценка съгласно методика, утвърдена от Възложителя, и на тази основа да предложи онези оференти, с които ще се проведат преговори за определяне на параметрите на договора за изпълнение.
„АЕЦ Козлодуй – Нови мощности” ЕАД ще информира своевременно за резултатите от работата на експертната комисия.

Отворено писмо от Надежда Нейнски.


До Емил Кабаиванов,
Председател на СДС,

До НИС на СДС

И до всички медии


Уважаеми г-н Кабаиванов,


В живота на всеки човек има моменти, в които се изправя пред труден, но важен избор. Моменти, в които поставя на изпитание морала си, ценностите си, дори, ако щете – мечтите си.

От това по кой път ще продължи, зависи уважението на хората към него и по-важното – личното му себеуважение.

Днешното решение на Националния съвет беше тест за това кой в какво вярва в СДС. Оказа се, че вярваме в различни неща. През последните седмици и месеци чух всякакви нападки по мой адрес. Не счетох за нужно да им отговарям.
Но се случи нещо, което ме убеди, че вие сте стигнали твърде далеч, че сте преминали всякакви граници, че нямате път назад.

Чух ехото на ГЕРБ, че управлението на ОДС /1997-2001/ е най-големият провал на българския преход. Тук вече не мога да замълча. Защото мълчанието е съучастие в лъжата и подмяната.

А истината за традционната десница е, че тя извърши демократизацията на България, че върна собствеността на хората, че овладя кризата, наследена от правителството на бившите комунисти, че постави отново България на картата на Европа и света. Традиционната десница защити страната ни по време на Косовската криза, започна преговори с ЕС, свали визите за българските граждани.

И тук идва важният въпрос: къде по времето на прехода бяха лидерите на ГЕРБ? Ще Ви подскажа отговора, г-н Кабаиванов- те бяха от другата страна на барикадата.

Днес Вие искате да влезете във властта. Все Ви е едно как. Готови сте да платите всяка цена.

Аз не съм готова.

Както не бях готова през 1993 г. да приема предложението на Любен Беров след свалянето на правителството на десницата да се превърна в удобната фасада на комунистическата подмяна;
Както не бях готова през 2001 г., когато Симеон Сакскобургготски след свалянето на правителството на ОДС поиска да ме постави като емблема на подмяната;
Както не съм готова и днес да послужа на новите победители от ГЕРБ да заличат спомена от реформите в България.

Защото няма цена, която може да ме накара да предам надеждите на хората, които продължават да вярват в демокрацията. Няма власт, която може да компенсира моментите, в които като външен министър защитавах интересите на България.
Няма пост, който да заличи спомена от сълзите на хората, когато паднаха визите.

За мен СДС не е търговска марка, не е значка за ревера.

Той е емоцията, с която отраснаха децата ми. 21 години от моя живот бяха свързани със СДС. Не го напуснах и не го предадох никога. Винаги до днес съм вярвала, че мога да му помогна. И съм работила според силите си.

Днес вратите на крепостта са отворени. От свои. И завоевателите се готвят да нахлуят и да поругаят храмовете ни, да плячкосат малкото останало, да се окичат с бойните ни знамена.

Аз няма да бъда част от това публично унижение. Не и след всичко, което съм преживяла.

Не аз напускам СДС. С днешното решение СДС ме напусна.

Приемете, г-н Председател, това писмо като заявление за прекратяване на членството ми в СДС.

Аз оставам евродепутат на СК- бялата лястовица на надеждата за близо 300 000 души, които никога не предадоха принципите си. И които продължават да вярват, че от пепелището някой отново ще вдигне знамето.


Надежда Нейнски
26.11. 2012 г.

Кметът на Враца отчита напредъка по водния цикъл


На 27 ноември кметът на община Враца инж. Николай Иванов, инж. Красимира Георгиева - зам. кмет по европейско финансиране и обществени поръчки и инж. Марияна Рашева - директор на Звеното за изпълнение на проекта за водния цикъл в Община Враца ще участват в Техническа среща в рамките на поредното заседание на Комитета за наблюдение и логистика на ОП „Околна среда 2007-2013г.” 
На срещата ще се разглеждат проблемите на големите проекти, финансирани със средства от ЕС. Инж. Николай Иванов ще докладва за напредъка по Интегрирания проект за воден цикъл на Враца, който е най – големият проект в сектор „Води”. Отчетният период е юни-декември 2012 год. През този период се извършиха най-значителните действия по реалното стартиране на проекта. Бяха подписани два договора за строителство - „Инженеринг за реконструкция на ПСОВ гр. Враца” и „Реконструкция на градската В и К мрежа – Етап 1” и се финализира процедурата за избор на изпълнител на „Реконструкция на градската ВиК мрежа – Етап 2”, чиито договор ще се подпише на 5 декември 2012 г.

Подписват трети строителен договор по проекта 
за водния цикъл

На 5 декември в 11 часа в заседателната зала на община Враца, кметът инж. Николай Иванов ще подпише третия договор за строителство в рамките на Интегрирания проект за воден цикъл на град Враца – „Реконструкция на водопроводната мрежа и реконструкция и удължаване на канализационната мрежа на гр. Враца – Етап II” . Стойността на договора е 21 436 034, 66 лв. с ДДС. Обектът на поръчката е осъществяване на строително-монтажи работи по изграждане на 17 852 m канализационна мрежа, включително канализационна помпена станция в кв. Бистрец и на 34 148 m водопроводна мрежа в гр. Враца, включително част от магистралния водопровод за гр. Мездра (3 752m).

Правят първа копка на водния цикъл


На 10 декември от 11.00 часа пред паметника на Софроний Врачански ще се състои официалната церемония за стартиране на строителните дейности по Интегрирания проект за водния цикъл на Враца. На първата копка са поканени да присъстват премиерът Бойко Борисов и министрите Нона Караджова, Томислав Дончев, Тотю Младенов и Мирослав Найденов, депутати от врачанския регион, областния управител, председателят на общински съвет и общинските съветници и др. До момента своето участие са потвърдили министрите Нона Караджова и Тотю Младенов.

Предстои подбор на кадри и потребители за социалната услуга „Помощ в дома”

Община Враца подписа договор за безвъзмездна финансова помощ за изпълнението на проекта „Социални услуги в домашна среда” по ОП „Развитие на човешките ресурси 2007 – 2013 г.”. От общо подадени 216 проектни предложения са одобрени 166, като проектът на Община Враца е класиран на първо място, заедно с още една община. „Това е показател, че проектното предложение е било много добре обосновано” – коментира заместник кметът Светозар Луканов. Той припомни, че утвърденият бюджет на проекта е 246 947 лева, а продължителността му е 16 месеца, като от тях социални услуги ще бъдат предоставяни за една година. Предвижда се към Домашния социален патронаж, в рамките на общинското предприятие „Социални дейности” да се разкрие „Звено за социални услуги в домашна среда”. В него ще бъдат назначени двама специалисти по социални дейности, които ще координират дейността на 10 лични асистенти, 10 социални асистенти и 15 домашни санитари. Те ще оказват помощ и подкрепа на 60 врачани с увреждания и самотно живеещи възрастни хора. „На 19 декември очакваме да получим авансов превод за дейността. Веднага след Нова година ще започне подборът на кадри и потребители, а през февруари очакваме да стане и реалният старт на новата социална услуга” – обобщи Светозар Луканов.




До момента общинската профилактична програма е изпълнена на 93 % - това отчете днес заместник кметът Светозар Луканов. Данните по реализирането на дейностите по програмата са били представени и на среща с управителите на общинските лечебни заведения. „Очакваме до края на ноември или най-късно в средата на декември и останалите дружества да изпълнят договореното по общинската профилактична програма. След това ще бъдат обобщени резултатите и ще се направи анализ на дейността” – коментира Луканов.
Следващата среща между ръководството на Общината и управителите на лечебни заведения ще се проведе в началото на декември. На нея ще бъдат поканени да присъства и директорите на Регионалната здравна инспекция и на Регионалната здравно-осигурителна каса. На заседанието, освен отчет за свършеното по програмата, ще бъдат изслушани и предложения за това какви дейности да бъдат включени в нея през 2013 г. „Идеята ни е в следващата година повече лечебни заведения да участват в профилактичната програма, включително Многопрофилната болница за активно лечение „Христо Ботев”, където има много добри специалисти, независимо, че тя не е изцяло общинска собственост” – каза също зам.-кметът.

Започна подготовката за референдума

В Община Враца започна подготовката за предстоящия национален референдум, който ще се проведе на 27 януари 2013 г. Кметът инж. Николай Иванов издаде заповед, с която определи екип от служители на общинската администрация, ангажирани с цялостното обезпечаване на провеждането на допитването в общината. Екипът ще бъде ръководен от секретаря Иван Жеков. „Предстои да бъдат уточнени броят и номерата на избирателните секции и пунктовете за гласуване. Изчакваме решение на Районната избирателна комисия за броя и състава на секционните избирателни комисии, след което ще проведем консултации с всички парламентарно представени политически сили и с партиите с представители в европейския парламент” – коментира Жеков. Предстои също поставянето на линк в официалния сайт на Община Враца, където ще бъде събрана цялата информация за предстоящия референдум.


Назначиха по проект деветима в помощ на спорта

Девет служители, които ще подпомагат спортната дейност на Община Враца, започват работа от днес в общинската администрация. Те са наети по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси”, схема „Развитие”, по проекта „Нов избор, развитие и реализация”. Петимата мъже и четирите жени са на възраст от 20 до 37 години, преминали са обучение и са назначени на длъжността „агент – спорт”. Новоназначените служители са разпределени в спортния комплекс, къщата-музей „Никола Войводов”, в сградата на „Хижата”, където отново ще бъде експонирана изложбата за туристическото движение и при пещерата „Леденика”. Те ще бъдат ангажирани девет месеца, през който период ще получават заплата от 380 лева.



Запалват коледните светлини на 4 декември
На 4 декември във Враца ще грейнат всички коледни светлини по улиците и обществените сгради. На този ден в 17 ч. ще бъдат „запалени” и лампичките на двете коледни елхи – в центъра на града, срещу СОУ „Козма Тричков” и пред пълномощничеството в жк „Дъбника”. С тази инициатива ще бъде даден старт на всички събития, включени в коледни календар на Община Враца. В календара е предвидено на 14 декември да бъдат представени два детски спектакъла, които ще са безплатни за малчуганите от града. Големият коледен концерт е на 19 декември от 18 часа в градската концертна зала. Той е организиран съвместно от Центъра за работа с деца и Община Враца, като в него ще има и специални гости, чиито имена засега се пазят в тайна. На следващия ден, 20 декември, ще се състои традиционния концерт на църковния хор при врачанска митрополия. На 24 и 25 декември дядо Коледа и неговите джуджета ще се разхождат в централната част на Враца и ще раздават подаръци на децата. В дните между 4 и 25 декември в центъра на града ще звучи коледна музика. В новогодишната нощ тържеството пред сградата на Общината ще започне половин час след старта на Новата година. В него ще вземат участие духовият оркестър към читалище „Развитие” и оркестър „Пловдив”.

Даниела Хитова,
гл. експерт „Връзки с обществеността”

Проведе се първият турнир “Мама, татко и аз!”


Три майки и трима татковци, заедно с техните деца, се оказаха най-бързи и съобразителни в първия спортен празник „Мама, татко и аз!”, организиран от Община Враца. Поводът бе Денят на християнското семейство. Имената на призьорите са Маринела Иванова и синът й Кристиян Дошлизраст 5 – 6 години. Състезанието бе открито от секретаря на Община Враца Иван Жеков, а официални гости бяха зам.-кметът Ангел Вълчев, Маринела Петрова - директор на дирекция „Образование, култура, спорт и туризъм”, змс Росица Стаменова – гл. експерт на МФВС за Северозападна България и Валентина Михайлова – началник на отдел „Образование, възпитателни дейности и спорт” в Общината.
В началото на състезанието всички направиха обща загрявка, водена от световния шампион по таектуон-до Ирена Цветкова, която е и експерт “Спортни дейности” в общинската управа. Всеки тим получи свой отборен номер за участие. Отборите имаха право да се включат в една от двете различни игри. В игрите бяха пускани серии от по шест отбора, от които бе излъчен по един победител. В първата игра, наречена „Пуканица”, и в трите серии победители станаха дами със своите деца. Играта доста вдигна адреналина на участниците и след нея имаше кратка пауза, в която малки гимнастички от ОДЗ „Българче” показаха свое съчетание. В следващата игра - „Тандем” - по-добри бяха татковците. След последния старт, състезателите и зрителите се насладиха на два танца, изпълнени от малчуганите от ЦДГ “Щастливо детство”.
Всички отбори, участвали в турнира, получиха шоколади, книжки и грамоти, а за победителите имаше и шоколадови торти. Подаръците бяха връчени от заместник кмета на Враца Ангел Вълчев.
Спортният празник „Мама, тако и аз!” завърши с обща снимка и обещания за повече участници и по-оспорвани игри в следващото издание на турнира.

Даниела Хитова,
гл. експерт „Връзки с обществеността”


неделя, 25 ноември 2012 г.

Калушари” с най-емоционално изпълнение на „Тракийска броеница” в Пазарджик

Фолклорен клуб „Калушари” от Враца взе участие в IV-тия Национален фестивал за народни хора „Тракийска броеница” 2013, който се състоя в събота, 24 ноември в спортна зала „Васил Левски” в гр. Пазарджик. Във фестивала се включиха общо 65 състава от цялата страна, които превърнаха залата в пъстра палитра от емоции и танци. Участниците танцуваха и се забавляваха под мотото „Популяризиране и съхраняване на автентичния български танцов фолклор“. Ръководителите на танцовия клуб от Враца Ива Ценова и Георги Евденов избраха да представят Сборенка от Добруджанска област и Изручанка от Северняшка област, които бяха приети с бурни аплодисменти от публиката. С перфектното представяне танцьорите от „Калушари” спечелиха награда за най-емоционално изпълнение и за пореден път доказаха любовта си към народните танци. Ръководителите поздравиха всички с прекрасното представяне и им пожелаха още много награди, но най-вече да запазят желанието и енергията с които танцуват.

Македонското земляческо дружество празнува юбилей

Повече от 180 преселници от Пиринския край се събраха в последния ден от миналата седмица да отбележат 15 години от основаването на македонското земляческо дружество във Враца.
Основано в далечната 1998 г. от 22 комити в култовото заведение „Пинтата”, преселниците си поставиха за основна цел да си помагат в тежките години в които живеят и да не забравят и винаги да тачат родовите си корени. В своето уводно слово войводата на врачанските македонци Огнян Филипов отбеляза, че за 15 години дружеството укрепна, а членовете вече са над 1000, води организиран живот, като само през юбилейната година, голяма част от дружеството посетиха градовете Благоевград, Сандански, Петрич, Мелник и Гоце Делчев, където на среща с кметовете бяха информирани за социално икономическото развитие на тези градове от Пиринския край. През август пък три дни във Врачанския балкан оттекваше хубавата македонска песен, а през октомври врачанските македонци стигнаха и до красивият град Охрид с прекрасното си езеро.
Юбилярите бяха поздравени от състав за художествени танци от врачанския младежки дом с ръководител Анелия Цветкова, от финалистите в култовото предаване на БТВ”България търси талант” 16 годишните Оливър Карамелски и Здравко Илиев, които демонстрираха „Бийт-бокс” както и от Ансамбъла за танци на Община Мездра с ръководител Мирослав Аспарухов. До ранни зори в заведението „Славянски кът 4” оттекваха песните на гост музикант и певеца Живко Ламбески от Македония.