Бисквитки

петък, 7 декември 2012 г.

Министър Томислав Дончев ще посети Областния информационен център - Враца

В понеделник 10.12.2012 г., от 12.00 ч. министърът по управление на средствата от Европейския съюз Томислав Дончев ще посети Областния информационен център – Враца (ОИЦ). 
В рамките на посещението министър Дончев ще вземе участие в експериментална среща за генериране на идеи за развитие на малък бизнес, организирана от ОИЦ – Враца.
Томислав Дончев ще бъде придружен от министъра на околната среда и водите Нона Караджова и министъра на труда и социалната политика Тотю Младенов.

Театърт представя

В събота, на 8 декември в камерна зала от 10.30 часа започва хитовото заглавие „Умният, храбър шивач” по мотиви от приказки на братя Грим. Същото представление ще се играе и в понеделник – 10 декември, но от 14 часа в камерна зала.
Във вторник, сряда и четвъртък – 11, 12 и 13 декември от 19 часа в камерна зала показваме едно от новите си заглавия за възрастни – „Съвсем проста история” от украинската авторка Марина Ладо. Режисьор на спектакъла е македонският режисьор Любчо Георгиевски.
Свободни билети за представлението в сряда – 12 декември, НЯМА. За останалите две все още се намират.
Също в сряда, но от 13 часа в камерна зала, за учениците от Езиковата гимназия „Йоан Екзарх” във Враца е „Умният, храбър шивач” по братя Грим. 
В петък, на 14 декември от 14 часа гостуване в дома за деца, лишени от родителски грижи „Цветко Сълковски” в Борован с постановката „Коледна приказка”. Спектакълът е подарък на децата от социалното заведение от хентите приятели от „ОМВ България”.
В събота, на 15 декември в куклена зала от 10.30 часа е традиционната среща на малките зрители с театъра чрез постановката „Тримата снежковци”.



Областна администрация – Враца с награда

    На 05.12.2012 г. от 19.00 ч. в столичния хотел Шератон, за втора поредна година Фондация Годишни награди за пътна безопасност връчи своите награди на различни организации провеждали през 2012 г. кампании и инициативи насочени към подобряване безопасността на движение по пътищата. Организатор на събитието е Българската асоциация на застраховани и пострадалите при катастрофи с председател Владимир Тодоров.
    Областна администрация – Враца беше номинирана и спечели първо място в категорията държавни администрации. На церемонията Oбластният управител Пепа Владимирова и младши експерт Галина Георгиева инициатор на мероприятията по безопасност на движението в Областна администрация Враца получиха  грамота, плакет на фондацията и книга разказваща историята за развитието на сектор „Пътна полиция“.               
            Кампаниите с които администрацията кандидатства и спечели първо място на конкурса бяха следните:
       1. „Организиране на автомобилно състезание за жени-водачи – по повод 8-ми март“.
       2. „Организиране и провеждане на Областна викторина по БДП с участието на деца от 5  до 8 клас“.
       3. Подготвяне и разпространение на брошури по повод 25.07.2012 г. – Четвърти европейски ден по пътна безопасност с активно участие на младежите“.
     Конкурсът беше организирана в шест категории – инициативи реализирани от: фирми, НПО, държавни администрации, училище / детска градина, медия / журналист, пътен полицай.
    В журито влизаха представители на:
    * Фондация "Годишни награди за пътна безопасност"
    * Главна дирекция "Охранителна полиция", Отдел "Пътна полиция"
    * Национално сдружение на общините в Република България
    * Съюз на българските автомобилисти
    * Български червен кръст
    * Министерство на транспорта
     *Държавно - обществена консултативна комисия по проблемите на безопасността на движението по пътищата
    * Национална асоциация "Професионална подготовка и квалификация"
и журналисти е оценявало постъпилите инициативи кандидатстващи за награда през 2012 г., като същите били с около 50 % повече в сравнение с 2011 г.
       Основната цел на връчването на Годишни награди за пътна безопасност е да стимулират хората, които работят на тема пътна безопасност, защото голяма част от тях са доброволци и отделят лично време и средства за намаляване броя на жертвите и пострадалите при пътно-транспортни произшествия.
               

105 ще са секционните избирателни комисии в община Враца


Кметът на Враца инж. Николай Иванов днес проведе консултации между парламентарно представените партии и коалиции и тези, които имат представители в Европейския парламент. Поводът бе определянето на броя и състава на секционните избирателни комисии за предстоящия през януари национален референдум. „ГЕРБ”, „Коалиция за България”, „ДПС”, „Атака”, „Синята коалиция” и „НДСВ” единодушно одобриха решението на Районната избирателна комисия в общината да бъдат създадени 105 СИК. Районната избирателна комисия бе направила по партии примерно разпределение на председателите, секретарите и членовете в секционните избирателни комисии. Участниците в срещата се съгласиха с разпределението, като обявиха, че то е справедливо и нямат възражения. В -те секционни избирателни комисии ще има общо 706 членове.

Правят нов подбор за социалните трапезарии


В община Враца продължава реализирането на националния проект „Обществени трапезарии”, финансиран от Фонд „Социална закрила” на МТСП с нов подбор на бенефициенти. Периодът, през който ще се предоставя услугата, е 01.01.2013 г. - 30.04.2013 г. Целта е да се осигури помощ и подкрепа за най-уязвимите групи от населението в нашата община. Услугата предвижда ежемесечно контролиране на статуса на ползвателите, чрез съответните дирекции по компетенции. Съставени са комисия по подбор на бенефициенти, със заповед на кмета на Община Враца, която ще извърши подбора и комисия по разглеждане на жалби и сигнали.
От услугата ще се възползват 98 деца и лица, от следните целеви групи:
  • Лица и семейства на месечно подпомагане с доход по-нисък от диференцирания минимален доход;
  • Лица, с доказана липса на доходи и близки, които да се грижат за тях;
  • Самотно живеещи лица и семейства, получаващи минимални пенсии за осигурителен стаж и възраст, за инвалидност, наследствени пенсии;
  • Скитащи и бездомни лица и деца;
Услугата ще се предоставя в стола на ул. „Стоян Заимов” №2 и стола на ул. „Екзарх Йосиф” № 75 във Враца.
Срок за подаване на документи: 17.12.2012 г. - 21.12.2012 г., от 8.00 до 12. 00 ч. и от 13.00 до 17.00 ч. в стая № 21, етаж 1 в сградата на Община Враца.
Одобрените ще бъдат информирани своевременно, чрез списъци, поставени на таблата на Информационния център и двата стола, в които ще се реализира услугата.
За повече информация - 092/62 45 81 – Мария Йорданова и 092/ 62 45 82 – Калин Диков.


Даниела Хитова,
гл. експерт „Връзки с обществеността”

Eфективен старт на строителните дейности по проекта „Интегриран проект за воден цикъл на град Враца”

На 10.12.2012 г. от 11.00 часа пред паметника на св. Софроний Врачански в гр. Враца ще се състои Церемония за стартиране на първия обект СМР („Първа копка“) организирана за ефективен старт на строителните дейности по проекта „Интегриран проект за воден цикъл на град Враца”, Договор № 58111-С065-256/ 21.12.2009г.
СМР ще стартират с изпълнение на Договор за строителство с предмет „Реконструкция на водопроводната мрежа и реконструкция и удължаване на канализационната мрежа – Етап 1“.

На събитието са поканени да присъстват министър председателя, министри, зам-министри, депутати от Врачански избирателен район, представители на Областната управа, кметове и кметски наместници от районите свързани с проекта, зам. кметове, членовете на Общински съвет – гр. Враца, представители на асоциирания партньор „В и К“ ООД Враца, представители на определените чрез обществени поръчки изпълнители на дейности от проекта, експерти и представители на свързани с проекта институции, журналисти от местните и национални медии и др.

Церемонията ще бъде открита от Кмета на общината – инж. Николай Иванов.
В събитието ще вземат участие министърът на околната среда и водите Нона Караджова, министърът по управление на средствата от ЕС Томислав Дончев, министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов, зам.-министърът на околната среда и водите Ивелина Василева, Ангел Престойски – управител на асоциирания партньор „В и К” ООД - гр. Враца, Иван Мирински – управляващ консорциум "Воден цикъл 2011" ДЗЗД и др.

Изпълнител на обществената поръчка е консорциума „Воден цикъл 2011” ДЗЗД. Стойността на договора за първия етап е 30 399 899 лв. без ДДС.
Обхватът на работата включва обновяване на около 43 км водопроводна мрежа; реконструкция на два главни канализационни колектора (5 377 м) и обновяване на 11 413 м второстепенна канализационна мрежа на гр. Враца; изграждане на нова второстепенна канализационна мрежа в гр. Враца (6 553 м) и квартал Кулата (5 977 м), включително канализационна помпена станция кв. Кулата.
Срокът за изпълнение на строителните дейности по договора е 22 месеца и 12 месеца са предвидени за отстраняване на дефекти.

 

Офис Враца организира работна среща със счетоводните къщи от областта по повод представяне на «Единна сметка»


Ръководството на офис Враца организира работна среща с представители на счетоводни къщи от гр.Враца и региона, във връзка с представяне на „Единна сметка” /от 1 януари 2013 г. данъци и осигуровки ще се плащат по една сметка, без кодове за вид плащане/ и произтичащите от въвеждането й нормативни промени.
Срещата се проведе в големия салон на Дом на техниката – Враца, при голям интерес от страна на участниците. Госпожа Ирена Димова, зам.териториален директор на ТД на НАП В.Търново, господин Александър Александров, директор на офис Враца и господин Илия Димитров, началник отдел „Услуги за клиента” направиха презентация на този важен проект, който има за цел да улесни клиентите на НАП, след което отговориха на множество поставени въпроси от представителите на счетоводни фирми. На тази среща беше подчертано, че всеки клиент на НАП съвсем в скоро време, ще може да направи справка за задълженията към НАП, ако има ПИК или електронен подпис, с който подава документи към НАП. Апелът на ръководството е всеки да провери данъчно-осигурителната си сметка сега, за да се отстранят проблемите, преди да влезе в сила единната сметка.
Набелязаха се мерки за сътрудничество между приходната агенция и бизнеса. Разбира се тези срещи с представители на бизнеса от различни браншове ще продължат.
По същият повод, представяне на „Единна сметка”, в сряда /12 декември/ офис Враца организира пресконференция с представителите на медиите, за да може информацията да достигне до повече клиенти на НАП.
Юлия Грънчарова

четвъртък, 6 декември 2012 г.

Kонкурс за коледно пожелание


Регионална Инспекция по околната среда и водите, гр. Враца обявява конкурс за коледно пожелание
От 05.12.2012г. до 15.12.2012г.

Конкурса е насочен към всички активни деца, ученици или образователни организации в нашия град. Участниците имат свобода за своето оригинално коледно пожелание.

Изисквания за участие:
  • име, презиме, фамилия на участника;
  • пълен адрес по местоживеене;
  • възраст;
  • тел. за връзка;
Коледните пожелания ще се приемат в РИОСВ, гр. Враца на адрес:
гр. Враца
ул. «Екзарх Йосиф» № 81

Резултатите ще бъдат обявени на сайта на РИОСВ, гр. Враца:
riosv_vr@m.real.net

Награждаването ще се проведе на 17.12.2012г. от 16:00 часа в РИОСВ, гр. Враца.

Най-оригиналните пожелания ще бъдат отличени с предметни награди. Срок за изпращане до 15.12.2012г.

Арт терапия в библиотеката


Вълната – символ на женското начало и топлината. Пренесени през времето мъдрост и добър опит. Допир с природата. Работата с естествени материали е радост за душата и разтоварва от ежедневния стрес. Чисто физическия контакт с вълната влияе положително на кожата и цялото тяло. Сътворените от нея облекла, аксесоари и украса са носители на всички нейни магически качества…
Във всичко това се убедиха участниците в днешния празничен уъркшоп, организиран от Регионална библиотека и Центъра за социална интеграция и рехабилитация в града. Участници и гости се запознаха както с традиционни народни знания и практики с Калина Тодорова, така и с няколко интересни приложни техники за изработване на красиви пана, украси и апликации и заедно с Петя Димитрова, Зоя Пехльова и Камелия Герасимова сами измайсториха от багрена с природни материали вълна цветя, пеперуди и красиви играчки за коледната елха. До пъстрите чорапи и аления вълненик на прабаба грейнаха многобройните топли звездички на надеждата и любовта. Артистичната работилница под мотото „Изкуството лекува” е част от Патриотичната програма на Община Враца и поредната инициатива, в която библиотеката и центъра си партнират успешно.


Стотици посрещнаха Никулден с топла рибена супа в Бяла Слатина



Младежи ГЕРБ Бяла Слатина отбеляза големия православен празник Никулден с рибен курбан за жителите на града, както и селата Търнава, Соколаре, Попица, Бъркачево и Габаре. Инициативата премина под наслов „С доброта и обич в сърцето да почетем традицията и Светеца пазител”.
На събитието присъстваха кметът на община Бяла Слатина инж. Иво Цветков, председателят на общински съвет инж. Харалампи Петков, както и общинският ръководител на местната структура Стефан Терзийски. След тържествената служба, вкусна рибена супа стопли стотици хора с поздрав за здраве и благополучие в семействата!

Врачани събират книги за българите в Молдова

         Дарителска акция за събирането на книги за българския музикален колеж в с. Твърдица, Република Молдова, стартира Община Враца. Инициативата е част от Общинската програма за патриотично възпитание. „Призоваваме всеки, който има желание да се включи в дарителската акция и да дари запазени издания на нашите класици Иван Вазов, Христо Ботев, Елин Пелин, Никола Вапцаров и всички останали, които се изучават в нашите училища, на българските деца в с. Твърдица, в Молдова. За тях ще са особено ценни и важни и издания от специализирана музикална литература за български народни инструменти. Ние се свързахме с директорката на музикалния колеж Алла Кара и разполагаме с пълния списък на тази специализирана литература, която е нужна на децата. Музикалният колеж в с. Твърдица е не просто едно училище по изкуство, но и център на българската култура и изкуство в Южна Молдова. Той е будител на народната памет и националното съзнание, пазител на народните ценности. Затова сега, в навечерието на Коледните празници, призоваваме врачани да бъдат щедри” – каза заместник кметът Красимир Богданов.
         Книгите ще се събират в заемната за дома на Регионалната библиотека „Христо Ботев” във Враца. Директорът на библиотеката Силвия Врачовска се ангажира библиотеката също да направи дарение, което да включва част от необходимата специализирана музикална литература. Сред първите в списъка на дарителите се записаха кореспондентите на „Нова телевизия” във Враца. От името на екипа Румяна Попова подари книги за Враца, заглавия на Алеко Константинов и изданието „Българска сценография”, необходимо на местното театрално дружество. Съпричастността не е случайна - повод за кампанията е филмът „Бесарабските българи в Молдова” на Нова телевизия. Дарение направи и Калина Дуранкева – главен експерт в отдел „Образование” в общинската администрация. „Разбрахме, че децата в местното училище имат нужда също от букварчета. Тъй като букварите не могат да се купят, ще водим преговори със седемте издателства, с които работим, за да осигурим” – уточни Дуранкева. Заместник кметът Красимир Богданов обяви, че се очаква през май Алла Кара да бъде в България и от Община Враца ще й бъде отправена покана да гостува в града.  Тя вече е информирана за кампанията и при очакваната й визита във Враца ще бъде информирана за събраните книги.

         Отчет за дейностите по патриотичната програма, чийто акцент е 100-годишнината от Балканската война, направи Галя Василева – главен експерт „Спорт” в отдел „Образование, възпитателни дейности и спорт” в общинската администрация.
                                                                  Даниела Хитова,
                                                                  гл. експерт „Връзки с обществеността”

Изпълнителите на проекта за водния цикъл търсят партньори от Враца

Изпълнителите на проекта за водния цикъл търсят партньори от ВрацаПърва работна среща се проведе между двата консорциума „ВМВ” ДЗЗД и „Воден цикъл 2011” ДЗЗД, които ще извършват реконструкцията на помпената станция и етап І от проекта за водния цикъл на Враца и представители на строителния бранш в града. Целта бе да започнат разговори за бъдещо взаимодействие между врачанския строителен бизнес и изпълнителите на тези два етапа от интегрирания проект за воден цикъл на Враца. По време на дискусията бе декларирана готовност и желание за съвместна работа за успешното изпълнение на проекта в интерес на града, включително от гледна точка на осигуряване на заетост в местните строителни фирми. Постигнато бе споразумение в следващите дни да се направят още работни срещи. На тях ще присъстват представители на местното ръководство на Камарата на строителите. Официалният старт на строителството по проекта за водния цикъл на Враца ще бъде даден на 10 декември.

Даниела Хитова,
гл. експерт „Връзки с обществеността”

Кметът на Враца поздрави банкерите

Кметът на Враца инж. Николай Иванов днес изпрати поздравителни адреси до управителите на 20 банки в града. Поводът е професионалният им празник. „Приемете моите поздрави и добри пожелания по повод деня на св. Николай Мирликийски Чудотворец, който е и професионален празник на банкерите! Подкрепяйте предприемчивостта и добрите идеи и по този начин бъдете важен фактор за развитие на обществото. Пожелавам на специалистите и служителите в банковото дело, и на всички клиенти, високи финансови постижения и стабилност. Желая ви успехи в личната и професионална сфера и да се радвате на доволни клиенти! Нека с професионализъм и отговорност печелите тяхното доверие, да се справяте с предизвикателствата и постигнете високи цели! Честит професионален празник!” - се казва в поздравителния адрес.

Даниела Хитова,
гл. експерт „Връзки с обществеността”

12 милиона евро за иновации в зелената индустрия в България


На 7 декември 2012 г. от 13.00 ч. в залата на Търговско-промишлената палата, гр. Враца ще бъде представена програмата „Иновации в зелената индустрия“. „Иновации в зелената индустрия“ e една от програмните области в рамките на Норвежкия финансов механизъм за периодa 2009 – 2014 г. Основните цели на Норвежкия финансов механизъм са намаляване на икономическите и социални различия в страните от Европейското икономическо пространство (EИП) и укрепване на двустранните отношения между Норвегия и страните-бенефициенти. Програмата „Иновации в зелената индустрия“ в България има за цел да увеличи конкурентоспособността на българските предприятия чрез прилагане на „зелени“ иновации, практики и технологии. Допустими дейности са: 1) инвестиции в екологични технологии и процеси, обучение, изследователска и развойна дейност; 2) изграждане на капацитет в частния сектор по въпросите на околната среда; 3) дистанционно наблюдение на околната среда. Изграденотопартньорство между частни компании от Норвегия и Българияе задължително условие, с цел засилване на сътрудничеството и обмяна на опит между български и норвежки институции и бизнес общности.

Държавната агенция „Иновация Норвегия“ (Innovation Norway) администрира програмата като получава и оценява получените проектни предложения, подписва споразуменията за сключване на грантове, наблюдава проектите и докладва за тяхното изпълнение. Програмата се изпълнява в сътрудничество с Националното координационно звено за управление на Норвежкия финансов механизъм, дирекция „Мониторинг на средствата от ЕС“ към Министерски съвет, както и с отрасловите министерства.

Повече информация за Норвежкия финансов механизъм на www.eeagrants.org.
Повече информация за програмата „Иновации в зелената индустрия“ www.norwaygrants-greeninnovation.no.

Лице за контакти:
Галина Василева, „Иновация Норвегия“

Мерки от страна на ОД МВР Враца за обезпечаване на обществения ред по време на предстоящите празници


ОД МВР Враца е създала организация за активна превенция, обезпечаване на обществения ред, противодействие на престъпността в дните на предстоящите празници.
Мерките включват: обезпечаване на обществения ред, пожарната безопасност, съвместно с представители на други институции ще се следи за качество на храните и напитките в районите около обектите и в местата, където ще се провеждат празнични и увеселителни мероприятия, религиозни и други тържества- питейни и увеселителни заведения, базари, църкви.
Установяване на лица от криминалния контингент, задържане на извършители на противоправни деяния, издирване и изземване на предмети и вещи, обект или средство за извършване на престъпления, осигуряване на добър обществен ред и безопасност на движението.
Установяване на лица, които употребяват или разпространяват наркотични вещества; нарушения на режима на присъствие на деца в заведенията, съобразно наредбите, уреждащи обществените отношения свързани с осигуряване и опазване на обществения ред на територията на отделните общини и чл. 45, ал. 2 и ал. З от ЗЗкД; продажба на алкохол и на тютюневи изделия на деца съобразно наредбите, уреждащи обществените отношения свързани с осигуряване и опазване на обществения ред на територията на отделните общини и чл. 45, ал. 1 от ЗЗкД;
При извършване проверка на МПС ще се акцентира върху:
  • установяване на нарушения на ЗДвП, като се обърне особено внимание на правоспособността на водачите на МПС, употребата на алкохол, нерегистрирани и технически неизправни МПС, наличието на ЗГО, както и отрязък съответстващ на последният.
  • Засилен контрол по ползваемостта на пасивните средства за пътна безопасност - предпазни колани, защитни каски.
  • Контрол на охранителните фирми осъществяващи дейност на места с празнични прояви.
Проверка и при констатиране нарушения на противопожарните правила, органите на ПБЗН ще прилагат мерки за административна принуда, съгласно ЗМВР и ППЗМВР.

сряда, 5 декември 2012 г.

Откриха паметник на Васил Кънчов

nacy.alle.bgСОУ „Васил Кънчов” във Враца днес има троен празник – 75 години от създаването на училището, 150 години от рождението и 110 години от гибелта на Васил Кънчов. Кулминацията на тържествата бе откриването на паметник на видния врачанин, чието име носи училището. Паметникът бе открит от кмета на Враца инж. Николай Иванов и от директора на СОУ „Васил Кънчов” Димитър Марков. Официални гости на тържеството бяха също заместник кметът Красимир Богданов, инж. Петя Аврамова – председател на общинския съвет, Галина Евденова – началник на Регионалния инспекторат по образованието, Илия Стоянов – директор на Регионалния исторически музей и скулпторът Цено Ценов, който е автор на паметника. Водосвет за здравето на учениците отслужи свещеник Николай Костадинов. Празникът продължи с концерт в голямата зала на Драматично-кукления театър във Враца. 

Подписан е трети строителен договор по проекта за водния цикъл на Враца

Трети строителен договор по проекта за водния цикъл на Враца бе подписан днес между кмета на общината инж. Николай Иванов и Милко Милков – упълномощен представител на фирмата „Понсстройинженеринг” ЕАД. Дружеството бе избрано за изпълнител на етап ІІ от рекострукцията на водопроводната и реконструкцията и удължаването на канализационната мрежа на Враца. „Едни изключително сериозни усилия в рамките на тази година днес се увенчават с добър резултат. С подписването на този договор проектът за цялостна рекострукция на водопроводната и на канализационната мрежа и удължаването й, и реконструкция на пречиствателната станция, получава този ход в развитието си, който ще е решаващ за изпълнението му. Не беше никак лесно, преминахме през много трудности, но мисля че вече те са зад нас. Предстои не по-леката част от проекта – реалното изпълнение на строителството, което също ще е изключително ангажиращо. Аз съм убеден в успеха му, имайки предвид и свършената работа до момента, и подготовката и професионализма на всички, ангажирани с процеса. Искам още веднъж да благодаря на всички, които работиха за това да стигнем до днешния ден – на екипа на общинска администрация, на звеното за изпълнение на проекта, на нашите партньори от техническата помощ, чрез г-н Спиридон Александров благодаря на Министерството на околната среда и водите. Очаквам след две години и половина да се поздравим с един добре изпълнен голям европейски проект, който ще е от изключително значение за развитието на града, а същевременно ще докаже и капацитета на държавата ни успешно да управлява европейски пари” – каза при подписването на договора кметът инж. Николай Иванов. коментира Спиридон Александров, представител на Управляващия орган по Оперативна програма „Околна среда” на МОСВ.

alle.bgНовоподписаният договор предвижда обновяване на 34 км водопроводна мрежа във Враца, включително част от магистралния водопровод за Мездра, реконструкция на три главни канализационни колектора с обща дължина над два км и обновяване на над два км второстепенна канализационна мрежа в града. Строителите ще трябва да изградят и почти три километра нова второстепенна канализационна мрежа във Враца и над 9 километра – в квартал Бистрец. В този етап на проекта е включено и изграждането на канализационна помпена станция в кв. Бистрец. Срокът за изпълнение е 28 месеца, от които 16 месеца за строителство и 12 - за отстраняване на дефекти. Стойността на договора е 17 863 362 лв. без ДДС. „ С подписването на днешния договор интегрирания проект за воден цикъл на град Враца влиза в една необратима фаза – оттук нататък ви чака само строителство. Всички знаете, че в понеделник ще бъде направена и първата копка на етап І от изграждането на водоснабдителната и канализационна мрежа. Сега всички вие навлизате в най-сериозната фаза от проекта. Този проект беше съпроводен с много трудности. Извървя се сложен и дълъг път. Мога да кажа, че с предизвикателствата, които стояха пред този проект, не се е сблъсквал никой друг, но всичко завършва добре. Ние сме оптимисти и ще бъдем до вас през цялото време на изпълнението на проекта” - коментира Спиридон Александров, представител на Управляващия орган по Оперативна програма „Околна среда” на МОСВ.

На церемонията присъстваха също заместник кметовете на община Враца инж. Красимира Георгиева и Ангел Вълчев, Ангел Престойски – преставител на асоциирания партньор по проекта „В и К” ООД, инж. Жоао Перейра – инженер на проекта, който отговаря за изпълнението, качеството, срока и законността на строителните работи и екипът от звеното за управление на проекта и инж. Марияна Рашева, директор на звеното за изпълнение на проекта.



Даниела Хитова,

гл. експерт „Връзки с обществеността"
Cнимки Община Враца


Роберто Флориано прекрати договора си с „Ботев”-Враца

Спортно-техническата комисия към Българския футболен съюз е констатирала едностранно прекратяване на договора на Роберто Флориано с „Ботев”-Враца. Контрактът е прекратен от футболиста, считано от 29 ноември.
Спортният директор на “Ботев”-Враца Валентин Станчев е категоричен, че клубът ще си търси правата по съдебен път. “Това, което Флориано е направил е непрофесионално. При нас юридически нещата са изпипани перфектно. Нека компетентните органи да преценят, кой е крив и кой прав в тази ситуация”, коментира Станчев.
Официалният календар на мъжкия тим на “Ботев”-Враца за 2013 година е вече в продажба, съобщават от клубното ръководство на врачани. Желаещите да закупят суперлуксозното издание могат да го направят още тази неделя на мача с “Черно море”-Варна. “Клубното ръководство прави реверанс към най-верните привърженици на отбора и на стадиона в неделя календарите ще се продават на преференциална цена от 3 лева”, уточни спортният директор на врачани Валентин Станчев.
До няколко дни календарите ще бъдат разпространени и в търговската мрежа, тогава обаче ще струват по 5 лева.



Дейности в сферата на социалните услуги бяха представени в Областна администрация Враца

По повод наблюдение изпълнението на Областната стратегия за развитие на социалните услуги/ОСРСУ/ и обсъждане работата по проектите в социалната сфера на територията на областта, на 4 декември в Областна администрация Враца се проведе съвместно заседание на Звеното за мониторинг и оценка /ЗМО/ и Областния координационен екип /ОКЕ/.
Заседанието беше ръководено от  Цветелина Теофилова, зам. Областен управител и председател на ОКЕ.
Беше обсъден процесът на деинституционализация в област Враца. Областните координатори по проект "Детство за всички" представиха постиженията, трудностите и рисковете в работата по проекта.
Представяне на предстоящите за реализация проекти на територията на областта по дейностите "Личен асистент", "Социален асистент", "Домашен помощник" беше направено от координаторите за област Враца, работещи по проект "Развитие на системата за планиране и предоставяне на социални услуги на регионално равнище". Общо за област Враца по проектни предложения и след одобрение от Договарящия орган ще бъдат обхванати 253 безработни лица, които ще предоставят трите социални услуги – лична помощ, дейност за социална подкрепа и социално включване и комунално-битови дейности на 460 потребители в областта към сформираните звена на социалните патронажи.
Представители на БЧК – София презентираха проект „Домашни грижи за независим и достоен живот“, който се реализира от БЧК по българо-швейцарската програма за сътрудничество. Такъв тип проект се осъществява за пръв път в България, стартира пилотно във Врачанска област и ще се изпълнява на територията на общините Враца, Оряхово, Криводол и Бяла Слатина.
Димитрийка Цанова, директор на РДСП Враца представи действащите форми на социални услуги в област Враца. Към момента на територията на нашата област се предоставят 41 социални услуги, като преди четири години те са били само 19.
Г-жа Цанова засегна и темата за приемната грижа, като сподели, че въпреки трудностите се работи все по-успешно в тази посока. Към момента утвърдените приемни семейства в нашата област са 28.
Бяха представени резултатите от извършения през 2012 г. мониторинг на социалната стратегия и прието решение членовете на ЗМО и ОКЕ да изпратят в РДСП Враца и Областна администрация Враца предложенията си за корекция на стратегията в следствие реализацията на различни проекти в социалната сфера.
Жулиета Нелова

Правят първа копка на водния цикъл

На 10 декември от 11.00 часа пред паметника на Софроний Врачански ще се състои официалната церемония за стартиране на строителните дейности по Интегрирания проект за водния цикъл на Враца. На първата копка са поканени да присъстват премиерът Бойко Борисов и министрите Нона Караджова, Томислав Дончев, Тотю Младенов и Мирослав Найденов, депутати от врачанския регион, областния управител, председателят на общински съвет и общинските съветници и др. До момента своето участие са потвърдили министрите Нона Караджова и Тотю Младенов.

Крими хроника


На 28.11.2012г., в РУП-Враца е постъпил сигнал, че на 27.11.2012г., във фитнес зала на ул.” Река Лева”, неизвестно лице е извършило кражба на мобилен телефон на стойност 400 лв. След ОИМ е установено, че извършител на кражбата е С.Д./22г./ от гр. Враца.
След ОИМ по сигнал за нанесена средна телесна повреда на 21-годишен младеж от гр. Враца, извършено на 04.11.2012г. в с.Ракево, е установено, че извършител е лицето А.К./28г./ от с.Ракево. Образувано е дознание.
На 04.12.2012г., в 15:30ч. в с. Камено поле е спрян за проверка лек автомобил „Опел Вектра”, управляван от Т.Т./35г./ от същото село. Пробата за алкохол е положителна- 2,77 промила. По случая е образувано БП.
В РУП-Враца е получено съобщение от В.Д./44г./ от гр. Враца, който е заявил, че за времето от 17.00ч. на 03.12.2012г., до 07.50ч. на 04.12.2012г., неизвестно лице е счупило панорамните стъкла на автомобила му, част от предна броня, фарове и мигачи. Автомобилът „Тойота” е бил паркиран на ул. „Ген. Скобелев”. Образувано е дознание.
 Регионален говорител на МВР:
гр. Враца Красимир Василев

Коледните празници започнаха със заря

Началото на коледните празници във Враца бе сложено с многоцветна заря. Тя изгря в небето над града след тържественото запалване на лампичките на коледната елха. В украсяването на десетметровия жив бор, намиращ се в центъра на Враца срещу училище „Козма Тричков”, бяха вложени над 6000 цветни лампички, 600 метра светлинни транспаранти, 180 електрически крушки и блицове и над 50 подаръка. Откриването на коледните празници се превърна в истински празник с участието на децата от театър „Пионер” и малчуганите от ЦДГ „Европейчета”. До коледната елха те „извикаха” приказните герои Червената шапчица, вълкът, седемте козлета, трите прасенца. Разбира се най-желаните гости бяха Дядо Коледа и Снежанка, които раздадоха лакомства на врачанчетата от всички детските градини. „Радвам се, че отново сме заедно в навечерието на коледните празници. Отново отваряме сърцата си за обикновените човешки радости. На всички желая светли, весели и запомнящи се коледни и новогодишни празници. И нека следващата година е най-хубавата в нашия живот!” – пожела кметът на Враца инж. Николай Иванов.
В същия ден и час коледна елха грейна и в жк „Дъбника” в града. В тържеството в най-големия жилищен комплекс във Враца участваха момчета и момичета от детските градини „Зора”, „Радост”, „Знаме на мира”, „Звънче”, „Детска вселена” и „Щастливо детство”.
Даниела Хитова,
гл. експерт „Връзки с обществеността”
Снимка Община Враца

вторник, 4 декември 2012 г.

Кмет обеща ремонт на детска градина



Днес в ЦДГ „Европейчета” бе сложено началото на тържествата по повод 40-годишнината на детската градина. Денят не е избран случайно – на тази дата през далечната 1972 г. е било официалното откриване на детското заведение. Специален гост на празника бе кметът на Враца инж. Николай Иванов. Малчуганите му бяха подготвили изненада – детска община с приемна, деловодство, заместник кметове и разбира се – кмет. Отговорната роля на кмета бе поверена на Мартин Ангелов. При него пристигна делегация от ЦДГ „Европейчета” и му връчи проект, в който е описано всичко необходимо, за да стане детската градина още по-приветлива. По предложение на кмета, важното решение бе разгледано, обсъдено и прието единодушно на заседание на детски общински съвет. „Възприемам проекта на децата напълно сериозно, защото проблемите в него са важни за решаване. С директора на детската градина Марияна Ангелова разговаряхме за пропадането на двора, за подмяната на дограмата и външното саниране на сградата. Предстои формирането на бюджета за следващата година и ще предложа тези неотложни ремонти да бъдат заложени в капиталовата програма” – ангажира се инж. Николай Иванов. Кметът на Враца прие и любезната покана тържествата за 40-годишнината на детската градина да преминат под неговия патронаж. Празничният календар вкючва много събития, като финалът ще е голям концерт, който ще се състои на 9 май следващата година – в деня на Европа.

Даниела Хитова,
гл. експерт „Връзки с обществеността”
Снимка Община Враца

15 се лекуваха в новооткрития филиал на МБАЛ „Христо Ботев” – Враца


Петнадесет са жителите на община Оряхово, възползвали се до края на ноември от услугите на Вътрешно отделение в новооткрития филиал на МБАЛ „Христо Ботев” – Враца. Приемът на пациенти започна през втората половина на месеца и местните хора вече се радват на качествена и достъпна медицинска помощ. „За постъпващите във филиала се грижат общо девет лекари, петнадесет медицински сестри и осем санитари. Графикът им за декември вече е изготвен, болничните стаи са добре отоплени и уютни – разказа д-р Светла Пурчева, управител на филиала – Дневното меню е съобразено с диетичното хранене и пристига при нас от Детската градина, където се приготвя и разлива в котленки индивидуално за всеки човек, според заболяването му”.
Пациенти не липсват и в Детското отделение. През ноември в него са хоспитализирани шест деца. „Не всички хора в близките села знаят, че в Оряхово отново има Детско отделение и търсят помощ в по-отдалечени болници. Други пък подхождат с недоверие, но ние вярваме, че това скоро ще се промени и хората ще оценят удобството от близкото здравно заведение и качеството на предлаганата услуга. Очакваме съдействие от кметовете, които да информират жителите на селата.”, коментира началникът на отделението д-р Таня Тевекелева.
Как вървят нещата във филиала провери директорът по медицинските дейности в МБАЛ „Христо Ботев” – Враца д-р Цветанка Генкова. След деловата среща с персонала на филиала, тя обходи болничните стаи в двете отделения и разговаря с пациентите, които от своя страна изказаха удовлетворение от условията, храната и обслужването в здравното заведение.


Тризначките от Тишевица получиха ново дарение от д-р Янко Здравков

За тризначките от Тишевица Коледа дойде още в първите дни на декември. В ролята на „белобрадия старец” влезе депутатът д-р Янко Здравков, който подари на бебетата 500 памперса. До седмица момиченцата ще получат и нужната им хумана за целия месец. Щедрото дарение е част от едногодишната финансова помощ, обещана от народния представител д-р Янко Здравков при раждането на Патрисия, Мария и Катя през юли. Освен тризначките, Савина и Цветослав имат и двегодишно момиченце Веселка. Многочленното семейство се издържа от майчинство и детски надбавки, тъй като бащата от средата на септември е безработен. Ето защо желанията, които младите родители споделиха с депутата д-р Здравков, са жилище във Враца и работа… Какво пък, по Коледа стават чудеса!


Покана


РЗОК-Враца преведе над 5,8 млн.лв. на лекари, болници и аптеки за дейност през октомври


Районната здравноосигурителна каса
във Враца преведе средствата на изпълнителите на медицинска, дентална помощ, болници и аптеки за извършената и отчетена от тях дейност през месец октомври. Общият размер на изплатените от здравната каса средства е 5 848 117 лв. От тях 406 266 лв. са изплатени на общопрактикуващите лекари, специализираната извънболнична медицинска помощ – лекари специалисти, медицински центрове и ДКЦ са отчели дейности в размер на 503 105 лв., за извършени медико-диагностични дейности лабораториите ще получат 159 626 лв., а изпълнителите на дентална помощ са отчели по здравна каса дейности в размер на 178 791 лв.
Здравноосигурителните плащания за болнична помощ през месец октомври възлизат на 3 326 517 лв. От тях за лечение на пациенти по клинични пътеки, системно лекарствено лечение при злокачествени заболявания, химиотерапия и интензивно лечение на новородени деца с асистирано дишане са преведени 2 734 647 лв.
За изпълнение на високоспециализирани медицински дейности в болнични условия здравната каса е превела на лечебните заведения 2 916 лв. За оказана медицинска помощ на неосигурени родилки на болниците са изплатени 11 500 лв., а за лечение на чужди граждани, осигурени в страни от ЕС на съответните изпълнители на медицинска помощ са преведени
87 210 лв. За лечение на пациенти с хемодиализа и бъбречна недостатъчност на лечебните заведения са изплатени 125 860 лв. За поставянето на импланти здравната каса е изплатила на болниците 114 360 лв.
За отпускане на напълно или частично платени от НЗОК лекарствени продукти, медицински изделия и диетични храни за специални медицински цели на аптеките са преведени 1 273 721 лв.
В момента в РЗОК-Враца изпълнителите на медицинска и дентална помощ отчитат изпълнената от тях медицинска дейност през месец ноември, която ще им се изплати през декември.

ПРЕСЦЕНТЪР  РУМЯНА СТЕФАНОВА

Правят консултации за СИК


Кметът на община Враца инж. Николай Иванов ще проведе консултации с парламентарно представените партии и тези, които имат членове в европейския парламент за определянето на секционните избирателни комисии в региона за предстоящия национален референдум. Срещата ще се състои на 7 декември от 11 ч. в заседателната зала на Общината. На заседанието ще бъде уточнен броят и съставът на СИК. Националният референдум е насрочен за 27 януари 2013 г.

Даниела Хитова,
гл. експерт „Връзки с обществеността”

Крими хроника



На 03.12.2012г., в 11:00ч. в гр.Мизия, полицейски екип спрял за проверка лек автомобил „Форд”, управляван от Н.Н./28г./ от с.Гложене. В колата пътували още две лица от село Гложене. В чантата на един от пътниците са намерени: 2 водопроводни крана, 4 шоколада, пакет кафе, 2 блузи с дълъг ръкав, долнище от анцунг, комплект анцунг. След ОИМ е установено, че вещите и предметите са обект на кражба от три търговски обекта на територията на гр.Мизия.
В РУП-Враца е постъпила сигнал, че от служебно помещение в магазин „Лидъл”, неизвестно лице е откраднало 40 лева. След ОИМ е установено, че кражбата е извършена от М.Г./26-годишна/ от гр.Враца.
На 03.12.2012г., в 16.30 часа в гр. Враца, на ул.”Цер Обединител” полицейски служители са извършили обиск на 15-годишно момче от гр. Враца. Намерена е опаковка зелена суха листна маса- канабис. Образувано е БП.
При извършване на проверка в къщата на Б.Б./43г./, полицейските служители са открили боеприпаси- 40 броя от различен калибър. Образувано е Б.П. по чл.339 ал.1 от НК.
На 04.12.2012г., в 01:50ч. гр.Враца, при проверка на лек автомобил “Мерцедес” управляван от Н.К./41г./ от гр.Враца, е установено, че водача шофира след употреба на алкохол- 2,20 промила на хиляда. По случая в РУ на МВР-Враца е образувано БП.
На 03.12.2012г, в 19:25ч. гр.Враца, полицейски патрул спрял за проверка лек автомобил “Ауди А 4”, управляван от Д.П./31г./ от гр.Враца. Пробата за алкохол е положителна- 1,27 промила. По случая в РУ на МВР-Враца е образувано БП.
В 18:10ч. в РУП-Мездра е получено съобщение, че е възникнал пожар на балкона на апартамент в гр.Мездра. Установено е, че пожара е предизвикан след неправилно боравене с газова бутилка от страна на 35 –годишен мъж. Няма пострадали.
В 08.00ч. от тел.112 е получено съобщение, че за времето от 14:00ч. на 02.12.12г. до 07:45ч. на 03.12.12г., неизвестно лице е отключило магазин за дрехи в гр.Криводол, откъдето откраднало неустановено количество дрехи и обувки. Образувано е дознание.
В РУ Полиция-Враца е получено съобщение, че на същата дата, неизвестно лице е счупило стъкло на лек автомобил „Форд Фиеста”, паркиран в гр.Враца, ул.”Козлодуйски бряг”. Извършена е кражба на чанта, в която имало: лична карта, СУМПС с контролен талон , свидетелство за регистрация на МПС , полица за ГО, талон за ГТП, дебитна карта, фотоапарат, мобилен телефонен. Образувано е дознание.
На 30.11.12г., в РУП-Враца е получено съобщение, че за времето от 19.11.12г., до 16.00ч. на 20.11.12г., неизвестно лице е демонтирало стандартно оборудвано ел.табло с електромер от бетонен стълб на улицата в с.Върбица. Образувано е дознание.

Регионален говорител на МВР:
Красимир Василев

понеделник, 3 декември 2012 г.

Футболистът на “Ботев”-Враца Роберто Флориано от няколко дни е в неизвестност

В края на миналата седмица нападателят бе обещал да подпише споразумение с клубното ръководство и да се раздели с врачани срещу минимално обезщетение. До този момент обаче от футболиста няма никакви новини. Хора близки до клуба са забелязали Флориано в адвокатска кантора във Враца придружен от бившия изпълнителен директор Ивайло Рачев и бившата секретарка на клуба Боряна Бинджинска. Въпреки, че вече не е част от управата на “Ботев”-Враца Рачев продължава да мъти водите в клуба. Той е посъветвал Флориано да не подписва споразумение, а да съди врачанския клуб. Футболистът е с една от най-големите заплати и е поставил условия пред ръководството да му се изплати сума по-голяма от възнагражденията на всички български футболисти и треньорското ръководство взети заедно. Управата на “Ботев” прави всичко възможно да се отърве от ненужните чужденци, но Рачев действа зад гърба им. На извънредното общо събрание на клуба бившият президент Пепино Тирри съобщи, че е превел на Иво Рачев над 12 000 лева за самолетни билети на чужденците, които от началото на сезона гастролираха във Враца. Парите обаче не са достигнали до нито един от тях.
От клубното ръководство на “Ботев” съобщиха, че Рачев се е опитал да уговори Саша Анеф и Пабло Кабалеро също да съдят клуба. Миналата седмица обаче Анеф си замина за Уругвай след като се раздели с врачани по взаимно съгласие. Кабалеро е уволнен дисциплинарно, но се е обадил във Враца с молба да се разбере с ръководството на “Ботев” и те да разтрогнат договора по взаимно съгласие.  
Мария Георгиева

Възстановиха Музея на туризма във Враца

Днес във Враца, в сградата на „Хижата”, отново отвори врати възстановеният Музей на туризма. Музейната сбирка включва стотици фотографии, разказващи историята на туристическото движение във Враца от неговото основаване през 1900 г. до сега. Художественото оформление на изложбата е дело на врачанския художник Тодор Митов. Сред първите гости бе заместник кметът по образование, култура, спорт и туризъм Красимир Богданов. На откриването присъстваха също Влъчко Марински – председател на Туристическо дружество „Веслец”, Илия Стоянов – директор на Регионалния исторически музей и уредникът в отдел „Най-нова история” на музея Христина Христова. На церемонията дойдоха ветерани-туристи и 54 ученици от НУ „Иванчо Младенов”. Децата получиха своите първи туристически книжки от заместник кмета Красимир Богданов, от Георги Петков – секретар на ТД „Веслец” и заслужилите туристи Лило Лилов и Георги Павлов.
Музеят ще бъде отворен във всеки делничен ден от 9 до 12 и от 14 до 17 ч. Историята на туризма във Враца ще бъде представяна от екскурзовода Силвия Славчева.
Снимка Община Враца

Кметът на Враца изпрати поздравителни адреси по повод Международния ден на хората с увреждания


Кметът на Враца инж. Николай Иванов изпрати днес поздравителни адреси до Основната общинска организация към Съюза на инвалидите в града и до Сдружението „Клуб на инвалида”. Поводът бе Международният ден на хората с увреждания. Поздравителните адреси бяха връчени от заместник кмета Светозар Луканов. „Уважаеми госпожи и господа, приемете моите най-искрени и топли пожелания по повод Международния ден на хората с увреждания – 3 декември! Вие сте част от нашето общество, наши съграждани и ние отворяме сърцата си и ви помагаме да подобрите качеството си на живот, да намерите своята реализация като независими, пълноценни и активни личности. Възхищавам се от волята и желанието ви да живеете достойно, да имате право на свободен избор и равни възможности за участие в живота на нашия град. Нека човеколюбието, добротата, нашето приятелство и подкрепа ви съпътстват в трудните ви делници. Искам да ви уверя, че ръководството на Община Враца и лично аз като кмет на Общината ще продължим и занапред да оказваме необходимото съдействие при решаването на проблемите, които стоят пред вас. Пожелавам на вас и вашите семейства много здраве, сили и енергия, повече усмивки – въпреки трудностите, обич и внимание!” - се казва в приветствието на кмета.

Даниела Хитова,
гл. експерт „Връзки с обществеността”

ОТ 1 ДЕКЕМВРИ ЗДРАВНООСИГУРЕНИТЕ МОГАТ ДА СМЕНЯТ ЛИЧНИЯ СИ ЛЕКАР


От 1 до 31 декември 2012 г. здравноосигурените лица могат да сменят личния си лекар, като се регистрират при нов общопрактикуващ лекар (ОПЛ). За смяната не се изисква отписване от листата на досегашния личен лекар, тъй като това се извършва по служебен път в РЗОК.
3270 здравноосигурени лица от общо 194 813 души с избор на личен лекар от врачанска област са сменили лекаря си през месец юни 2012 г.
Гражданите, които искат да сменят личния си лекар, могат от Интернет страницата на НЗОК да свалят регистрационна форма за постоянен избор. Документът се продава и в специализиран пункт/офис/, намираща се на адрес гр.Враца, бул.”Втори юни” 111.
При новоизбрания лекар заедно с регистрационната форма се представя здравноосигурителна книжка и документ за актуален здравноосигурителен статус. Информация за лекари, имащи договор с РЗОК, може да се получи от здравната каса, където има списъци с имената, адресите, телефоните и специалностите.
Когато пациентът иска да избере общопрактикуващ лекар, но не го е сторил досега, той може да направи избор по всяко време, извън законово установените срокове (1–30 юни и 1–31 декември). За целта той следва да попълни регистрационна форма за първоначален избор на ОПЛ.
Извън регламентираните срокове здравноосигуреният гражданин също може да осъществи нов избор на личен лекар при промяна на настоящия си адрес или при прекратяване на договора на досегашния му личен лекар.
Когато здравноосигурен гражданин пребивава в друго населено място за период от един до пет месеца, трябва да направи временен избор на общопрактикуващ лекар на мястото, извън постоянното си местоживеене. Изборът се осъществява с регистрационна форма за временен избор на ОПЛ.
Когато здравноосигуреното лице пребивава в друго населено място за срок до 1 месец и се налага да получи медицинска помощ, може да се обърне към всеки общопрактикуващ лекар за съдействие. В такива случаи НЗОК заплаща на общопрактикуващите лекари за инцидентно оказана медицинска помощ на лица, които не фигурират в пациентските им листи. За да не заплащат гражданите нищо друго, освен потребителска такса, е необходимо да представят здравноосигурителната си книжка.


. ПРЕСЦЕНТЪР РУМЯНА СТЕФАНОВА

Крими хроника


На 02.12.12г., в 19.45 часа в гр.Враца, кръстовището между ул. „Екзарх Йосиф” и ул.”ген. Леонов”, лек автомобил „Форд” управляван от Н.К./53г./ от гр. Враца, блъснал лек автомобил „Тойота”, управляван от Г.П./52г./ от с. Челопек. Причини: неправилна маневра и употреба на алкохол- 1,38 промила от водача Н.К. Пробата за алкохол на другия водач е отрицателна.
В 07:00ч. на улица в гр.Б.Слатина възникнал скандал между Т.Т./41-годишна/ и В.Л./39г./. Двете лица живеят на семейни начала. Иззети са два сигнални пистолета, единият от които е пригоден за стрелба с бойни патрони. Образувано е дознание.
В района на Кооперативен пазар- с.Борован, служители на РУП-Б.Слатина са извършили проверка на две сергии ползвани от жители на село Буковлък и гр. Берковица. Иззети са общо 8.5 кг. нарязан тютюн, без български акцизен бандерол.
А в района на Кооперативен пазар - с.Малорад, служители на РУП-Б.Слатина са извършили проверка 4 търговски сергии ползвани от жители на гр. Криводол, село Буковлък, гр. Червен бряг. Иззети са 25 килограма нарязан тютюн, без български акцизен бандерол.

Регионален говорител на МВР:
Красимир Василев

неделя, 2 декември 2012 г.

ЗАБЕЛЕЖИТЕЛНИ РЕЗУЛТАТИ НА ВРАЧАНСКИТЕ АВТОМОДЕЛИСТИ ПРЕЗ 2012 ГОДИНА


Вчера бяха публикувани резултатите от крайното класиране в шампионата по автомоделизъм през 2012 г. От класирането е видно, че и през тази спортно-състезателна година,въпреки тежката икономическа обстановка в страната, особенно в града под Околчица врачанските автомоделисти са в челото на всички крайни класации в Шампионата на България. Най-добри резултати състезателите от СТМК - Враца постигнаха в моделите с ДВГ. З.м.с. Дамян Петров е краен победител в кралския клас „Формула 2”, а неговият син Мартин Дамянов е трети. В клас”Нитро”от второ до пето място са врачани, като втори е Росен Ралчовски, Виктор Робев е трети, а четвърто и пето място делят Атанас Георгиев и Кристиян Крумов. В клас „Нитро с пулстартер” Цветелина Генчева е със сребърен медал, а в клас „Формула 5”Росен Ралчовски завърши на пето място.
В класовете модели с Електродвигател в основния клас „Електроформула” Николай Георгиев завърши в крайното класиране трети, а в клас „Електроформула със сток мотор” е със сребърен медал, където брат му Атанас Георгиев е трети. В груповия клас „Електрик тим” двамата братя са със сребърни медали.
В последния клас модели за висока проходимост „Бъги” Дамян Петров е трети в клас „Бъги 5”, а Кристиян Крумов също е трети в клас „Електро Бъги 1:10”.
Така в Международни и Държавни първенства и турнири врачанските автомоделисти постигнаха значителен краен резултат от 61 медала като 13 от тях са златни, 26 сребърни и 22 бронзови. Постигнатите много добри резултати са венец от отличната работа на треньора Дамян Петров, който създаде сплав от млади и переспективни състезатели, чийто добри класирания тепърва предстоят.