Бисквитки

събота, 12 януари 2013 г.

Полицията разкри голямо количество цигари

На 11.01.2013г., в гр. Враца, при рутинна проверка от екип на група „Престъпления по пътищата” при ОД на МВР – Враца, е спрян автомобил „Фиат Дукато”, управляван от Г.Г./49г./ от гр.Видин. Установено е, че в товарния отсег има голямо количество цигари. Съвместно със служители на сектор „Икономическа полиция” при ОД МВР Враца е установено наличието на 29 500 кутии цигари марка „Don”, без български акцизен бандерол.
Автомобилът и цигарите са иззети. Образувано е БП по чл. 234 от НК.
Лицето превозвало цигарите е криминално проявено за грабеж, хулиганство и увреждане на чуждо имущество.

петък, 11 януари 2013 г.

Момичета пресъздадоха обичая „Брашленкьо”


Автентичният народен обичай „Брашленкьо”, който е характерен за врачанския край, днес бе пресъздаден от момичета от СОУ „Никола Войводов”. Възстановката е сред инициативите в Общинската програма за патриотично възпитание. Малките моми се събраха в къща от Възраждането в центъра на Враца. Домът, в който днес е офисът на Мемориален комплекс „Ботев път”, бе подреден от домакините във възрожденски стил. Гостите, сред които бе и заместник кметът Красимир Богданов, видяха как се събират момите, как се вият специалните китки с брашлян, как всяка мома поставя белег на своята китка, послушаха песните им, порадваха се на сурвакарите, които дойдоха и чуха гадаенето по китките, с което всяка мома научи какъв ще е бъдещият й съпруг.
Красивият обичай в народния календар се е изпълнявал срещу Васильовден, което е в нощта срещу 14 януари. Възстановката ще бъде направена отново на 26 януари специално за учениците от СОУ „Никола Войводов”.


Даниела Хитова,
гл. експерт „Връзки с обществеността”
снимка: Община Враца

Крими хроника

След ОИМ и ПСД служители на РУП- Враца са установили три лица, които на 13/14.2012г., извършили кражби от три избени помещения в жилищен блок в комплекс „Сениче”, откъдето откраднали: уред за рязане на фаянс, дъска за рязане на плочки, ъглошлайф и перфоратор, 40 литра ракия и 60 литра вино в бутилки от по 10 литра, велосипед. Кражбите са извършени от лицата: Д.Д./22г./ от гр. Враца, криминално проявен, осъждан за управление на МПС след употреба на алкохол; Н.Ф./48г./ от гр.Враца, криминално проявен за кражби и увреждания; П.П./23г./ от гр. Враца.
На 10.01.2013г., в РУП гр.Козлодуй е получено съобщение от 82-годишен жител на гр.Козлодуй, който заявил, че от кухненско помещение в имота му неизвестни лица са откраднали 60 литра ракия., моторна резачка, 12л. олио, меден котел. Крадците проникнали в помещението през незатворен прозорец.
На 10.01.2013г., в 04:30ч. в РУП-Роман е получен сигнал на тел. 112, че в гр.Роман, пред жилищен блок на ул.”Ал.Стамболийски”, гори лек автомобил. Установено е, че гори лек автомобил „Опел”. Огънят е загасен от служители на УПБЗН-Роман. Обгоряла е предната част на автомобила-двигател, броня, фарове, инсталация и др. Образувано е дознание.
Регионален говорител на МВР:
  Красимир Василев

четвъртък, 10 януари 2013 г.

Започна разпределението на книжа за националния референдум


Областна администрация-Враца започна съвместно с РИК-Враца разпределението по Общини на книжата и материалите за Националния референдум на 27.01.2013 г. Mатериалите са доставени централизирано от Министерски съвет чрез фирмата изпълнител по отпечатването им.
Първата централизирана доставка съдържа:
Удостоверения за гласуване на друго място / Приложение№10/ от книжата на НР и Регистър за издадените удостоверения за гласуване на друго място /Приложение №11/ от книжата за НР.
Брошури - Методически указания на Централната избирателна комисия, Изборния кодекс , Закона за пряко участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление и Информационен печатен материал на ЦИК.
Торбите за съхранение на избирателните списъци и останалите книжа и материали при произвеждането на НР на 27.01.2013 г., съгласно изискванията на Решение № 66-НР/05.12.2012 г. на ЦИК се закупени от Областна администрация-Враца и предоставени на общините, съобразно броя на СИК и ПСИК.

Вратарят Здравко Чавдаров подписа днес договор с тима на “Ботев”-Враца

Контрактът на 31-годишния футболист с врачанския отбор е за шест месеца, с опция за удължаването му с още една година. Новината съобщи спортният директор на ботевци Валентин Станчев. Здравко Чавдаров е юноша на “Марица”-Пловдив. Играл е още за отборите на “Родопа”-Смолян, “Сливен” и ЦСКА. Трансферът на Чавдаров в “Ботев” е осъществен от старши-треньора на врачани Антони Здравков, който и преди е работил с вратаря. “Очаквам през пролетния полусезон отборът да показва добра игра и да запази мястото си в “А” група”, коментира новият вратар на “Ботев” Здравко Чавдаров.
От щаба на врачани съобщиха, че Илия Илиев също е преподписал договор за още една година с врачанския клуб. Контрактът на капитана изтече в началото на 2013-та и имаше вариант той да напусне. Днес обаче халфът се разбра с ръководството и през пролетния полусезон отново ще радва с изявите си привържениците на футбола в града.


3460 ЛИЦА СА СМЕНИЛИ ЛИЧНИЯ СИ ЛЕКАР ПРЕЗ ДЕКЕМВРИ 2012

3460 здравноосигурени лица от общо 193 866 с избор на личен лекар са сменили общопрактикуващия си лекар през декември 2012 г. 3017 души са избрали нов личен лекар от област Враца, а 443 лица са предпочели лекар от друго населено място. За сравнение броя на лицата, извършили смяна на личния си лекар през юни 2012 г. е бил 3270 души.
Това показват данните, обработени от интегрираната информационна система на РЗОК-Враца. По последни отчети лицата с непрекъснати здравноосигурителни права са 155 420, а неосигурените – 38 466 души. Общопрактикуващият лекар /ОПЛ/ е длъжен да оказва медицинска помощ на здравноосигурените лица от датата, на която е осъществен избора. Пациентите, които са направили нов избор на ОПЛ представят на новоизбрания ОПЛ извлечение от медицинската документация. Извлечението с копия от необходимата медицинска документация се представя на здравноосигурените лица от предишния ОПЛ.
Най-честите причини за смяна на личния лекар в област Враца са: неиздаване на направления за консултация с лекар специалист, промяна в местоживеенето на пациентите, лични предпочитания на здравноосигурените лица към общопрактикуващите лекари, недоволство от качеството на медицинското обслужване и др.
По договор с РЗОК-Враца през миналата година работеха 113 лични лекари.
От тях 111 имат индивидуални договори, а 2 са груповите практики във Враца и Бяла Слатина.
Съгласно действащите нормативни разпоредби смяната на личен лекар се извършва два пъти в годината в периода от 1 до 30 юни и от 1 до 31 декември. Важно е да се знае, че при промяна на настоящия адрес здравноосигуреното лице има право по всяко време на годината да избере нов личен лекар. Извън законоустановения срок нов избор на общопрактикуващ лекар може да се извърши и при прекратяване на договор с изпълнител на първична извънболнична медицинска помощ.

През 2013 г. здравната каса ще заплаща един преглед
на неосигурени бременни жени

През 2013 г. НЗОК ще заплаща за нови медицински дейности като финансирането за тях ще се осъществява чрез трансфери от Министерството на здравеопазването. Съгласно бюджета на НЗОК за 2013 г. са определени приходи и трансфери в размер на 2 710 276 млрд.лв. Определен е и резерв за непредвидени и неотложни разходи в размер на 269 033 млн.лв.
Чрез промяна в Закона за здравното осигуряване се дава възможност здравната каса да финансира ваксините за задължителните имунизации и реимунизации Освен тях към НЗОК преминават още интензивното лечение, диспансеризацията на пациенти с психични и кожно-венерически заболявания и инвитро процедурите, които включват всички медицински дейности, свързани с хормоналната терапия на пациентите с репродуктивни проблеми.
Освен безплатното раждане от тази година здравната каса ще заплаща един акушеро-гинекологичен преглед и изследвания за здравно неосигурените бременни жени. Прегледите и изследванията се извършват от лечебни заведения за специализирана извънболнична медицинска помощ по акушерство и гинекология и от медико-диагностични лаборатории.
През 2013 г. е предвидено заплащане от НЗОК и за високоспециализирана диагностика и за роботизирана лапароскопска хирургия в размер на 9 млн.лв.
Поради неприемане на Националния рамков договор /НРД/ за медицинските дейности за 2013 г. от БЛС, ще се прилага действащия до момента НРД за медицинските дейности за 2012 г.
Договорите с изпълнителите на извънболнична и болнична медицинска помощ продължават своето действие като предстои да бъдат анексирани след изменение и допълнение на Закона за здравното осигуряване.

ПРЕСЦЕНТЪР
РУМЯНА СТЕФАНОВА




Крими хроника

На 09.01.2013г., в 12:00ч., след получен сигнал, че между с.Търнава и с.Алтимир, лица извършват кражба на метална цистерна намираща се в полуразрушена постройка собственост на мобилен оператор. Полицейски служители са задържали четирима мъже- трима от село Търнава и един от село Крушовица. Предотвратена е кражба на цистерна с размери 3/3 метра, на стойност 5 000 лв. Образувано е дознание.
Hачалника на РУП-Враца и служители на Охранителна полиция, проведоха срещи с кметове и секретари на кметствата в селата: Бели извор, Власатица, Лиляче. На срещите бяха обсъдени въпроси с проблеми относно териториалното обслужване на гражданите от страна на полицейските инспектори по места, мерките за недопускане на кражби и незаконната сеч в горските масиви. Срещите са част от реализацията на стратегията “Полиция в близост до обществото”. 
B УП-Криводол е получено съобщение, че за времето от 18:00ч. на 08.01.2013г., до 08:30ч. на 09.01.2013г., неизвестни лица са направили отвор в стена на хале в с. Лесура, откъдето извършили кражба на около 100кг. семена за люцерна, а от лек автомобил „Фолксваген Пасат” паркиран в халето, е извършил кражба на около 50л. дизелово гориво. Образувано е дознание.
Пак в УП-Криводол е получено съобщение от 70-годишен жител на с. Голямо Бабино, който е заявил, че за времето от началото на м. декември 2012г., до 09.01.2013г, от жилището му е извършена кражба на 5 000 лв., които били съхранявани в чекмедже. Образувано е дознание.

Регионален говорител на МВР:
  Красимир Василев


сряда, 9 януари 2013 г.

ЗАСЕГА НЯМА ДА СЕ ВЪВЕЖДА РЕЖИМ НА ВОДАТА

Във връзка свъпроси относно намаляване нивото на водата в Хидровъзел „Среченска бара“, „ВиК“ ООД Враца уведомява, че ще използва всички възможности, които има, за да не подлага потребителите си, ползващи вода от хидровъзела, на режимно водоподаване. 
Първата такава възможност е намаляването на постъпващото количество вода от хидровъзела по магистралния водопровод за гр. Враца, което вече е извършено след постигнато споразумение с ВиК- Монтана.
Друга възможност, която ВиК -Враца използва вече трета година са внедрени в дружеството иновативни инженерни решения, с които се постига ограничаване на загубите по мрежата. Така през миналата година са спестени близо 2 млн. куб. метра вода.
Трета възможност, която може да използва дружеството, ако възникне необходимост, е включване към системата на резервни водоизточници.
Нивото на язовир „Среченска бара“ като основен водоизточник за гр. Враца и гр. Мездра е под постоянно наблюдение. Ситуацията се анализира ежедневно и ако стане необходимо, всички потребители ще бъдат уведомени своевременно за настъпващите промени във водоснабдяването.

Снежка Петкова
PR- ВиК Враца

Крими хроника

След ОИМ за кражба на две кози, извършена на 05.01.2912г., от постройка за животни в село Малорад, служители на РУП-Б.Слатина са установили извършителите- петима мъже на възраст от 18 до 40 години, от същото село.
На 08.01.13г., в 20.30ч. в с.Търнава е извършена проверка на „Тойота”, управляван от А.Ц./42г./ от същото село. В колата са намерени 500 кутии цигари марка „CORSAIR”, без български акцизен бандерол
Работата по случая продължава.
Служители на РУП-Мездра са извършили проверка на автомобил „Шкода Октавия”, собственост на Д.Ц./49г./ от гр.Мездра. Установена е интервенция върху идентификационните номера на автомобила. Образувано е дознание.
След ОИМ по сигнал за кражба на 6 ламарини с размери 200/100см., извършена на 10.12.2012г., от вила в землището на село Бели извор, е установено, че извършител е В.Б./56г./ от Враца.
На 07.01.13г., в УП-Криводол е постъпил сигнал, че на 05.01.13г. в с.Пудрия, след побой между двама жители на град Ботевград и лица от селото, 40-годишен мъж от Ботевград е получил черепна травма. Транспортиран е в болница в гр.София. След ОИМ е установено, че ударите са били нанесени от лицето Л.Д./43г./ от с.Пудрия.
   Регионален говорител на МВР:
  Красимир Василев


вторник, 8 януари 2013 г.

П Р И З И В на Георги Божинов, народен представител от Коалиция за България


Уважаеми жители на Враца и Врачанска област, 

На 9 януари 2013 година /сряда/ във Враца пристига лидерът на ДСБ Иван Костов.
От 14:30 часа Костов и народните представители Асен Агов и Иван Иванов ще агитират да се гласува с „НЕ” на атомната енергетика на референдума, който се провежда на 27 януари 2013 година.
От 17:00 часа тези хора ще бъдат в Дома на енергетика, гр.Козлодуй, където отново ще агитират да се гласува с „НЕ” на атомната енергетика.

Това са представители на политическа сила и преки участници в изпълнителната власт на страната, носители на тежката отговорност за предаването на първите четири блока на АЕЦ „Козлодуй”.
Това са хората, които сключиха заробващи договори за термичните централи на България.
Тези хора са готови да лишат България от високо технологично бъдеще , свързано с атомната енергетика.

Те ще агитират във Враца и Козлодуй да се гласува с „НЕ” на предстоящия референдум. Това на практика означава да се призове българския народ да се откаже от бъдещо развитие на атомната енергетика.

Трябва да е ясно, обаче, че без АЕЦ „Белене” няма път към 7-ми блок на АЕЦ „Козлодуй”.
Ако преди десетилетия България не беше изградила атомна енергетика, днешния тежък живот щеше да бъде още по-жесток и тежък без АЕЦ „Козлодуй”.

Затова призовавам своите избиратели от Врачанска област за активно участие в референдума!

Нека бъдем отговорни за бъдещите поколения на България, така както са били отговорни към нас предишните поколения. !

Посрещнете агитаторите срещу атомната енергетика още преди да влязат в залата и изразете своята отговорна позиция на българи!

Георги БОЖИНОВ,
Народен представител от Врачанска област
в 41-то Народно събрание

Михаил Иванов вече не е футболист на “Ботев”-Враца

Вчера в късния следобед вратарят бе продаден на “Левски”. Новината съобщи спортният директор на врачани Валентин Станчев.
Сините” проявяват интерес към Михаил Иванов от края на миналата година, но първата им оферта бе отхвърлена. Вчера в края на първата за годината тренировка на врачани сделката между двата тима бе финализирана. 23-годишният вратар Михаил Иванов е юноша на “Левски”, но преди да премине в “Ботев” игра за италианския “Сиена”.
Междувременно стана ясно, че врачаниският тим по всяка вероятност ще се раздели и с още един основен футболист. От днес ръководството на “Ботев” е дало разрешение Игнасио Лорес Варела да започне подготовка с ЦСКА. “Футболистът е собственост на италианския “Палермо”, но е преотстъпен при нас до края на първенството и за да стане футболист на армейците трябва да бъдат уредени финансовите взаимоотношения, както с “Ботев”, така и с тима от Апенините”, коментира Валентин Станчев. От “Палермо” също дадоха съгласието си 22-годишния уругваец да започне подготовка с ЦСКА. Лорес Варела пристигна във Враца през лятото, но с добрите си изяви на терена впечатли специалистите и стана обект на сериозен интерес от страна, както на български, така и на чуждестранни отбори.

Срокът за внасяне на здравни вноски от безработните се удължава

От тази година хората, които сами внасят задължителните си здравноосигурителните вноски (например трайно безработни, които не получават обезщетение от Бюрата по труда, не се осигуряват от държавата и др.) и не са регистрирани като самоосигуряващи се по смисъла на Кодекса за социално осигуряване1, трябва да ги превеждат в хазната до 25-то число на месеца, следващ месеца, за който се отнасят. Това означава, че здравната вноска за месец януари 2013 г. трябва да се внесе най-късно до 25 февруари 2013 г. Размерът на здравноосигурителната вноски и за тази година е поне 16,80 лв.
От НАП напомнят също, че всички лица, за които възниква задължение сами да внасят здравноосигурителните си вноски подават в териториалните структури на НАП по постоянен адрес декларация – образец 7. Тя се подава в срок до 25-то число на месеца, следващ месеца на възникване на задължението за осигуряване от лицата, които не са осигурени на друго основание. Тоест ако от 1 януари сте в това качество и трябва сами да внасяте здравноосигурителни вноски, то до 25 февруари трябва да подадете декларация образец 7. От тази година в декларацията се декларира и избора на осигурителния доход, върху който да се заплащат здравни вноски от тях. Не е необходимо гражданите, които вече са подали тази декларация, да подават нова – ако не го направят се смята, че са избрали да се осигуряват върху минималния осигурителен доход, уточняват от НАП.
Здравноосигурителните права на гражданите, които се осигуряват за своя сметка, се прекъсват ако не са внесени повече от три дължими месечни здравноосигурителни вноски за период от 36 месеца. Периодът се брои до началото на месеца, предхождащ месеца, в който лицето потърси медицинска помощ, платена от Националната здравноосигурителна каса. Правата се възстановяват от датата на заплащане на всички дължими вноски.

Гражданите могат да направят справка за здравноосигурителния си статус, както и да проверят периодите, за които им липсват здравноосигурителни вноски чрез електронната услуга на НАП. Справка за здравния статус клиентите на администрацията могат да направят и по телефона на 0700 18 700 на цената на градски разговор от цялата страна. Услугата е автоматична и изисква само въвеждане на ЕГН чрез клавиатурата на телефона. С електронния калкулатор на НАП гражданите могат автоматично да изчислят дължимите здравноосигурителни вноски и лихвите към тях от 2000 г. до сега.
Повече информация за възможностите за проверка на здравноосигурителния статус, възстановяване на здравни права, както и друга информация, клиентите на НАП могат да получат на телефон 0700 18 700 на цената на един разговор.
1 Например упражняващи свободна професия и/или занаятчийска дейност по регистрация; еднолични търговци, собственици или съдружници в търговски дружества и физическите лица - членове на неперсонифицирани дружества; регистрирани земеделски производители или тютюнопроизводители; морски лица.
 Юлия Грънчарова
 



О Б Я В А


МБАЛ „Христо Ботев” АД – Враца обявява свободни работни места за:

  1. Лекар със специалност „Анестезиология и интензивно лечение”
  2. Лекар със специалност „Детски болести”
  3. Лекар със специалност „Неонатология”

Здравното заведение е база за практическо обучение на:

  1. Студенти от професионално направление „Здравни грижи” на образователно-квалификационна степен „Бакалавър” по специалностите „Медицинска сестра” и „Акушерка”
  2. Магистър-лекари за придобиване на специалност: „Анестезиология и интензивно лечение”, „Акушерство и гинекология”, „Вътрешни болести”, „Кардиология”, „Нервни болести”, „Нефрология”, „Образна диагностика”, „Обща и клинична патология”, „Ортопедия и травматология”, „Педиатрия”, „Съдебна медицина”, „Хирургия”, „Ушно-носно-гърлени болести”

Подготовка на Правилник за дейността на ВиК обсъдиха на работна среща в ОА - Враца

Подготовката на Правилник за дейността на Асоциациите по ВиК бе темата на работна среща, която се проведе на 7 януари 2013 г. в заседателната зала на Областна администрация – Враца. Срещата бе открита от заместник областният управител инж.Валентин Литов, а на нея присъстваха Ангел Престойски - представител на ВиК оператора за област Враца, г-н Владимир Стратиев – консултант в Министерството на регионалното развитие и благоустройството, г- н Атанас Паскалев – директор на „Аквапартнер“ - фирмата, която е избрана да изготви проекта за Правилник и представители на общините Бяла Слатина, Враца, Козлодуй, Криводол, Мездра, Мизия, Оряхово, Роман.
Асоциацията по ВиК на област Враца е втората регистрирана в страната и една от петте, в които „Аквапартнер“ са избрали да проведат консултации. На срещата г-н Стратиев посочи възможностите за финансиране на сектор ВиК – национален бюджет, еврофондове и приходи от дейността. По проекта не се предвижда раздробяване на ВиК системата на общинско ниво, а да се обособят областни ВиК оператори. Господин Паскалев даде разяснения по предстоящото представяне и обсъждане на Мастер планове, които ще очертаят развитието на сектора за период от 25 години и се очаква да бъдат готови в края на м. април 2013 г.

Крими хроника

На 07.01.2013г., в РУП-Враца е депозирана жалба от 77-годишна жена от гр.Враца, която заявила, че неизвестно лице е проникнало през незаключена врата на гаража й, откъдето извършило кражба на: ударна машина марка „Бош”, ъглошлайф „Бош”, нагревател за бойлер. След бързи ОИМ е установено, че кражбата е извършена от криминално проявеното за кражби лице- И.М./26г./ от гр. Враца.
На 28.11.2012 год., в РУП гр. Враца е депозирана жалба от 53-годишен мъж от гр.Враца,който заявил, че през месец ноември 2012 год., пуснал обява за продажба на собственият си мотоциклет “ Сузуки “ с обявена цена 60 000 лв., на която се явил купувач, който му дал първоначална вноска от 15 000 евро, а останалите се задължил да плати до 05.01.2013 год., като оставил телефон за връзка . След като собственика на мотоциклета разбрал, че е измамен, подал сигнал в МВР. След ОИМ е установено, че извършител на измамата е К.И./27г./ от гр. София, криминално проявен и осъждан за наркотици, който продал мотоциклета на неизвестно лице в гр. Казанлък. Образувано е дознание.
В РУП-Враца е постъпил сигнал от 62-годишен мъж от гр.Враца, който заявил, че месец септември 2012г., неизвестно лице го въвело в заблуждение с което му е нанесло вреда на стойност 13 300 лева, като присвоило 84 овце. След ОИМ е установено, че мъжа е закарал овцете в гр. Ракитово, област Пазарджик, където лицето С.Ф./33г./ от гр. Ракитово, ги взело с обещанието, че ще преведе парите. До момента парите не са преведени, а разследването е установило, че С.Ф. е криминално проявен за подправяне на официален документ и използване на платежен инструмент без съгласието на титуляра, като приложило същата схема и спрямо собственика на овцете. Животните са препродадени на неизвестно за момента лице. С.Ф. се укрива от органите на МВР .
На 02.01.2013г., в РУП-Враца е постъпил сигнал от 30-годишен мъж от гр. Враца, който е заявил, че на 02.01.2013г., на паркинг в гр.Враца, мъж му нанесъл удар с глава в лицето, с което му причинил счупване на носа и други травми. След ОИМ е установено, извършител на деянието е лицето Г.И./38г./ от гр. Враца.
На 18.12.12г., в РУП - Враца е постъпил сигнал от 50-годишен мъж от с.Згориград, който заявил, заявил, че са срязани две гуми на ползвания от него товарен автомобил „Мерцедес” паркиран пред къщата му. След ОИМ е установено, че извършител е лицето А.П./67г./ от с.Згориград, криминално проявен, осъждан.
На 07.01.2013г., около 18:00ч. в с.Боденец, лек автомобил „Мазда”, управляван от Ц.Н./38-годишна/-неправоспособен водач от гр.Мездра, катастрофира в стълб от електропреносната мрежа на селото.
На 07.01.2013 год., в РУП-Оряхово е получил съобщение от 84-годишна жена от село Галово,която съобщила, че от къщата й е извършена кражба на 356 лв., които били оставени в буркан върху ракла. Крадецът е влязъл в жилището през незатворен прозорец. Образувано е дознание.
Регионален говорител на МВР:
  Красимир Василев


понеделник, 7 януари 2013 г.

Първата тренировка за годината проведе днес тимът на „Ботев”-Врацa


 На заниманието се явиха 24 футболисти. Подготовката на “Ботев”-Враца ще премине на три етапа. До края на седмицата футболистите ще тренират в домашни условия. От 13 до 26 януари отборът ще бъде на лагер в Мелник, а от 28 януари до началото на първенството тимът ще се подготвя отново в домашни условия. Вече са ясни и повечето от контролните срещи, които ще изиграе отборът по време на подготовката. Първата проверка е предвидена за 19 януари, но все още не е уточнен противникът. На 23 януари врачани ще премерят сили с тима на “Локомотив”-София, а на 26-ти със “Славия”. На 30 януари “Ботев”-Враца гостува на третодивизионния “Червен бряг”. На 2 февруари врачани играят със “Спартак”-Плевен, на 9 февруари с тима на “Раковски”, а на 6 февруари с “Нафтекс”. На 16 и 23 февруари също са предвидени да се изиграят контролни срещи, но все още не са уточнени противниците. Единствената цел пред ръководство и футболисти е запазване мястото в групата на майсторите. В първата за годината тренировка взеха участие и новите попълнения: Тихомир Найденов, Румен Рангелов, Светослав Валериев, Росен Ванков, Иван Коконов и Дилян Димитров. На проби в тима са и трима млади вратари. Това са Ивайло Крушарски, Атанас Янев и Стоян Маринов. На заниманието не се явиха чужденците в отбора Жайро Родригус, Игнасио Лорес Варела, Алесандро Маркети и Бруно Висенте. “За последните двама имаме информация, че не са във Враца поради здравословни проблеми, но от Лорес Варела и Жайро нямаме никаква информация”, коментира старши-треньорът Антони Здравков. Наставникът уточни, че Бранимир Костадинов е разтрогнал договора си с врачани по вина на клуба. Още двама футболисти няма да играят през пролетния дял за тима на “Ботев”. Това са халфът Влади Романов и вратарят Михаил Иванов, който ще по всяка вероятност ще подсили столичния “Левски”.




Нови срокове за подаване на осигурителните декларации 1 и 6

От началото на тази година двете от най-често подаваните осигурителни декларации - образец 1 и образец 6, ще се изпращат от работодателите в НАП в един и същи срок. Според промените в законодателството, в повечето случаи, това трябва да става ежемесечно до 25-то число на месеца, следващ месеца, за който се отнасят данните, попълнени в тях.
С уеднаквяването на сроковете декларации образец 1 и образец 6 ще постъпват в НАП едновременно. По този начин се улесняват клиентите на приходната администрация, но и се намалява броят на случаите, при които има невнасяне на осигурителни вноски и същевременно получаване на обезщетения.
Декларация образец № 1 съдържа данни за социално, здравно осигуряване, фонд "Гарантирани вземания на работниците и служителите" (ГВРС) на осигурените лица и облагаемия доход. Декларация образец № 6 "Данни за дължими вноски и данък по чл. 42 ЗДДФЛ" съдържа данни за дължимите осигурителни вноски за фондовете на Държавното обществено осигуряване, УчПФ, ДЗПО, здравното осигуряване, фонд ГВРС и за удържания авансово данък върху доходите от трудови правоотношения на физическите лица.
Промяната на сроковете за подаване на осигурителните декларации е във връзка с променените срокове за внасяне на задължителните осигурителни вноски. От 1 януари 2013 г. всички данъци и осигурителни вноски (с изключение на тези за допълнително задължително пенсионно осигуряване) се плащат по една единствена банкова сметка. Освен това при превод на пари към бюджета отпаднаха всички над 50 кода за вид плащане, с изключение на два - 11 11 11 (за плащания за данъци и осигуровки) и 58 11 11 (за плащания за ДЗПО). Не е необходимо и попълването на изрично основание за плащане, тъй като погасяването на задълженията към хазната става според датата на възникването им.
Образци на платежни нареждания и пощенски записи за плащане към бюджета, както и номерата на банковите сметки на териториалните дирекции на НАП, може да видите на интернет страницата на НАП – www.nap.bg.
Юлия Грънчарова


Три ще са основните приоритета за Община Враца през 2013 г


Над три основни приоритета ще работи общинската администрация във Враца през 2013 г., обяви днес кметът инж. Николай Иванов. Първият е градът да стане по-чист, по-зелен и по-красив. Важна стъпка в реализирането на това намерение е новият проект „Враца – привлекателекателно място за живеене”, с който Общината ще кандидатства за финансиране по схема „Зелена и достъпна градска среда” по ОП „Регионално развитие”. Проектът, който е на стойност 5 милиона лева, ще бъде внесен в следващите дни в МРРБ. Вторият приоритет е успешното управление на всички проекти, финансирани с европейски средства, сред които най-големият е за водният цикъл на Враца. По него вече започна реалното строителство. Третият приоритет е осигуряването на заетост. „И тук не става дума само за създаване на работни места чрез реализирането на публични проекти и за стотиците работни места по програми за хора в тежка социална ситуация, а и за полагането на усилия за привличането на инвеститори и подкрепа за местния бизнес” – заяви инж. Николай Иванов. Кметът на Враца подчерта, че успоредно с тези приоритети, ще продължи и работата във всички останали сфери, които са важни за живота в общината. „Зареден съм с оптимизъм в началото на тази година. Имаме повече опит, извлекли сме си поуките и вярвам, че това ще е една по-добра и по-успешна година. Вярвам също в подкрепата и на нашите съграждани, и на общинския съвет” – каза инж. Иванов.


Започва подаването на документи за социални услуги в домашна среда

От 09 януари 2013 година започва приема на документи, свързани с предоставянето на социални услуги в домашна среда, съгласно договора за безвъзмездна финансова помощ, сключен между Агенция за социално подпомагане и Община Враца. Проектът “Социални услуги в домашна среда” се финансира от Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси” 2007 – 2013 г., съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейски социален фонд. В него се предвижда да се разкрие Звено за социални услуги в домашна среда към Домашен социален патронаж в рамките на общинското предприятие “Социални дейности”.
За потребители по проекта могат да кандидатстват лица с различни видове трайни увреждания, включително деца, чиито ограничения от здравословен характер ги поставят в изолация и невъзможност сами да организират своя бит, и самотно живеещи възрастни хора, които поради различни причини от здравословен или семеен характер не са в състояние сами да организират ежедневието си.
За работа в Звеното за социални услуги в домашна среда могат да кандидатстват лица в трудоспособна възраст, които са безработни. Няма изискване кандидатът за доставчик на социалната услуга да е близък на потребителя.
Документите за кандидатстване ще се приемат до края на януари 2013 г. в стая на първи етаж – тяло 2 на ул.”Кокиче” № 14 / бившата детска градина до Езиковата гимназия /. След оценка на потребностите от социални услуги в домашна среда, ще бъдат класирани 60 потребители, които за периода 01.04.2013 – 31.03.2014 г. ще ползват почасови социални услуги в зависимост от конкретните си потребности /от тях 50 души ще ползват социални услуги до 4 часа дневно/. Потребителите ще заплащат такси за предоставяните услуги, които са в размер от 0,10 до 0,20 лв./час в зависимост от личния доход на потребителя. С подалите заявление за работа ще се проведе интервю след като е осъществено класирането на потребителите. В зависимост от резултатите от това интервю и предпочитанията на потребителите ще бъдат класирани за назначаване на работа на трудов договор 10 лични асистенти,10 социални асистенти и 15 домашни санитари. За да бъдат назначени на пълен работен ден, социалните асистенти и домашните санитари трябва да полагат грижи за най-малко 2-ма потребители.
Лев Митков напуска поста си по лични мотиви

Главният финансист на Община Враца Лев Митков е депозирал в последния работен ден на миналата година заявление за напускане на работа. „Мотивите за напускането са лични. Искам да благодаря на г-н Митков за съвместната ни работа. Както знаете, той е безспорен експерт в управлението на бюджетните средства. Желая му успех и най-вече добро здраве” – каза по този повод кметът на Враца инж. Николай Иванов. Лев Митков ще продължи да изпълнява служебните си задължения до 28 януари, когато изтича едномесечното предизвестие.

Даниела Хитова,
гл. експерт „Връзки с обществеността”

Крими хроника

На 06.01.2013г., в РУП-Роман е получен сигнал от кмета на с.Камено поле, че на 05.01.13 год., от къщата на 83-годишен жител на селото, неизвестни лица са откраднали 30 кг. сланина. След ОИМ е установено, че извършители на кражбата са: В.Й./18г./ и 12-годишно момче от същото село. Входната врата на къщата не е била заключена, а ключа бил оставен на вратата.
Oколо 14:30ч. в с.Борован, лек автомобил „Опел”, управляван от В.А./28г./ от същото село, блъснал автомобила в железобетонен стълб, след което напуснал мястото на катастрофата. Установено е, че водача е неправоспособен.
За времето от 28.12.2012г. до 07.30ч. на 06.01.2013г. в с.Крушовица, от необитаема къща, неизвестни лица са извършили кражба на: мотоциклет „Сузуки” и детски електрически скутер, на обща стойност 2 000лв. Образувано е дознание.
Регионален говорител на МВР:
  Красимир Василев