Бисквитки

петък, 18 януари 2013 г.

Театърът представя

19.01.`13 г. – събота в Куклена зала от 10.30 часа
Малката баба Яга” от Отфрид Пройслер

22.01.`13 г. – вторник в ЦДГ „Детски свят” от 10.30 часа
Тримата снежковци”

22.01.`13 г. – вторник в Камерна зала от 12 часа
Хитър Петър” от Панчо Панчев

22.01.`13 г. – вторник в Камерна зала от 19 часа
Съвсем проста история” от Марина Ладо

23.01.`13 г. – сряда в ОДЗ „Българче” от 10 часа
Тримата снежковци”

23.01.`13 г. – сряда в Камерна зала от 19 часа
Шекспир – събрани съчинения” от Джес Адам Даниъл

24.01.`13 г. - четвъртък в Камерна зала от 11.30 часа
Хитър Петър” от Панчо Панчев

24.01.`13 г. – четвъртък в Камерна зала от 19 часа
Съвсем проста история” от Марина Ладо

26.01.`13 г. – събота в Камерна зала от 10.30 часа
Умният, храбър шивач” по братя Грим

Кметът на Враца получи престижно национално отличие


Национален приз „Човешки ресурси” 2012 получи кметът на Враца инж. Николай Иванов. Наградата е за реализираните проекти по оперативните програми „Развитие на човешките ресурси” и „Административен капацитет”. Престижното отличие бе връчено на инж. Николай Иванов от Гинка Чавдарова, изпълнителен директор на Националното сдружение на общините в Република България. „Благодаря за признанието и наградата. Усилията ни за осигуряването на заетост и социални услуги на хората в тежка социална ситуация от една страна и стремежът ни към една модерна и работеща в услуга на нашите съграждани администрация не са останали незабелязани. През 2012 г. помогнахме на близо 700 човека да получат възможност за достоен труд и осигурихме адекватни социални услуги на стотици наши съгржадни. Разбира се, това е плод на доброто взаимодействие с държавните институции и неправителствените организации, и естествено на подкрепата и достойно оценените ни проекти от Европейския социален фонд и ОП „Развитие на човешките ресурси”. Сигурен съм, че и през настоящата година ще продължим успешно да работим в тази важна за обществото ни сфера” – каза по този повод кметът на Враца.
Церемонията се състоя в залата на Централния дом на архитекта в София. Наградите се присъждат за девета поредна година. Организатори са фондацията „Човешки ресурси в България и евроинтеграция”, Националното сдружение на организациите за социални услуги и списание „Човешки ресурси”. Тази година бяха раздадени 12 приза в различни категории. Сред наградените бе и проф. Стати Статев – ректор на УНСС – за цялостен принос в развитието на икономиката и човешкия капитал в България.

Даниела Хитова,
гл. експерт „Връзки с обществеността”

Снимка Община Враца

Крими хроника

На 17.01.2013г., в 12:50ч. в гр. Враца, ул. „Ст. Заимов”, лек автомобил „ВАЗ”, управляван от И.М./77г./ от гр. Враца, блъснал 11-годишно момче, което пресичало пътното платно. Водачът напуснал мястото на катастрофата. В 13:15часа, И.М. е открит в жилището му. Детето е обслужено в ЦСМП – Враца и освободено за домашно лечение. На водача е съставен акт по ЗДвП. На основание Чл.171 от ЗДвП, на водача е отнето свидетелството за правоуправление на МПС.
В РУП-Враца е получено съобщение, че на същата дата, неизвестно лице е разбило входната врата на апартамент в гр. Враца, ж.к. „Сениче”, откъдето извършило кражба на компютър и монитор. След бързи ОИМ и ПСД е установено, че извършител на кражбата е лицето А.А./18г./ от гр. Враца, криминално проявения за кражба, грабеж и притежание на наркотични вещества.
На 10. 01. 2013 год., в РУП - Враца е получено съобщение от 30-годишна жена от гр.Враца, която е заявила, че около от 22:00 ч. на същата дата, неизвестно лице й нанесло побой пред сладкарница в ж.к. „Дъбника”. След ОИМ е установено, че извършител е лицето А.М./35г./ от гр. Враца.
На 17.01.13г., в 22:35ч. в гр.Враца, ул. „Ст.Заимов”, полицейски патрул спрял за проверка лек автомобил „Пежо”,управляван от В.Т./43г./ от гр.Враца. Пробата за алкохол на водача е положителна- 1,85промила.
След ОИМ за взломна кражба на електроуреди, черни и цветни метали, извършена за времето 06.-13.12.2012г., от кабинет на кооперация в село Елисейна, е установено, че извършители са лицата: И.И./19г./ - криминално проявен и осъждан за кражби; Е.И./9г./, и двамата от село Елисейна.
След ОИМ служители на РУП-Мездра разкриха лицето, което на 03.01.2013 год., извършило кражба на хранителни продукти от къща в село Върбешница. Установено е, че кражбата е извършена от 16-годишно момче от същото село, което проникнало в жилището през незатворен прозорец.
На 17.01.2013г., в РУП-гр.Роман е получен сигнал, че на 24/25.11.2012г., от къща в гр.Роман, неизвестно лице е откраднало велосипед. След ОИМ е установено, че кражбата е извършена от Г.М./18г./ от гр.Роман, криминално проявен.
На 17.01.2013г., в УП-„Дъбника” е получен сигнал от 33-годишен мъж от гр.Враца, който заявил, че за времето от 18:00ч. на 16.01.2013г. ,до 10:00часа на 17.01.2013г., противозаконно е отнет товарен автомобил „Ивеко”, който бил паркиран в ж..к.”Дъбника”, гр. Враца. Образувано е дознание.

Регионален говорител на МВР:
  Красимир Василев


четвъртък, 17 януари 2013 г.

„Влез в час с данъците” призовават НАП и МОМН


100 данъчни преподават уроци в 100 училища 

Общо 100 служители на НАП ще проведат 2000 учебни часа в 100 български училища в цялата страна на тема „данъци”. Уроците са част от съвместната кампания на приходната агенция и Министерството на образованието, младежта и науката (МОМН), наречена „Влез в час с данъците”. Партньор на двете държавни институции са и „Глобални библиотеки” - неправителствена организация, която подпомага дейността на над 960 библиотеки и читалища в малки и големи селища в цялата страна.
Първият данъчен урок беше изнесен в 5 СОУ „Г. Измирлиев”, Благоевград в понеделник, а примера на благоевградските данъчни беше последван от Кърджали, Хасково, Добрич и София. Очаква се през следващите шест месеца лектори на НАП да посетят поне една шеста от всички средни общообразователни училища.С помощта на интерактивна презентация, данъчните лектори се надяват да провокират дискусии сред младите по темите „данъци” и „осигуровки”.
За град Враца първия данъчен урок ще бъде през м.февруари в СОУ „Васил Кънчов”.
За да бъдат „в час” с аудитория си, данъчните са подготвили и фенстраница на кампанията в социалната мрежа Фейсбук - www.facebook.com/vlezvchas. Само за два дни страницета е генирарала 300 харесвания от ученици от цялата страна.
Давайки своя глас за фенстраницата на кампанията, учениците получават възможност да се запишат за участие в конкурс на тема „Данъците, без които не можем”. Конкурсът е разделен в две категории – текстова и визуална, а наградите са атрактивни – таблет, смартфон и електронен четец за книги. Кой ще спечели „яките” награди ще определи авторитетно жури, част от което са Любен Дилов-син, актьорите Димитър Рачков и Мария Игнатова, певците Део, Графа и Орлин Павлов, актрисата Силвия Лулчева и моделът Диляна Попова.
С кампанията „Влез в час с данъците” НАП си поставя за цел да промени възприятията на младите хора относно плащането на данъци и осигурителни вноски. Кампанията включва срещи с ученици на възраст между 14 и 18 години в общообразователните училища в 28-те областни града на страната. Приходната агенция планира да развие проекта „Данъци за младите”, като въведе час за данъчно обучение в официалния учебен план на средните училища.
Юлия Грънчарова  


Крими хроника

След ОИМ и ПСД за кражба на мобилен апарат и цифров фотоапарат, на обща стойност 600 лв., извършена на 04.08.2012г. в гр.Враца, е установено, че извършител е 17-годишно момче от село Косталево.
След ОИМ за кражба на черни и цветни метали и домакински съдове от къща в село Лесура, извършена на 08.12.2012г, е установено, че извършител е лицето Б.М./42г./ от същото село, криминално проявен.
На 17.01.2013г., в  00:30ч. в гр.Враца, при проверка на лек автомобил “Опел”, управляван от И.Ц./37г./ от гр. Враца, е установено, че водача е употребил алкохол- 0,99 промила .
След ОИМ за кражба на два мобилен телефон, извършена на 14.01.2013г. от дом за стари хора в с.Попица, е установено, че извършители са две момчета на възраст 12 и 13 години.
След ОИМ за кражба на метален шкаф и пружина за легло от необитаема къща в с.Соколаре, е установено, че извършител е лицето М.О./32г./ от гр.Б.Слатина, криминално проявен.
На 16.01.13г., в с.Борован, при проверка в магазин за продажба на дрехи, полицейски служители са открили 31 кутии с цигари, без акцизен бандерол. 
B 08:50ч. в гр.Роман, при проверка на лек автомобил „Рено„,управляван от М.М./40г./ от с.Буковлък, в колата са открити 71 найлонови пакета със ситно нарязан тютюн, с общо тегло 11 кг., без български акцизен бандерол. 
За времето от 10:00 ч. до 12.00ч., и от 22:00 ч. до 24:00 ч., на територията на РУП-Мездра е проведена комплексна полицейска операция за проверка на сборища, учебни заведения и други уязвими места, с цел предотвратяване, пресичане и разкриване на престъпления,свързани с разпространение на наркотични вещества. Проверени са 5 учебни заведения, 5 питейни заведения и една игрална зала. Нарушения не са констатирани.
Регионален говорител на МВР:
  Красимир Василев


сряда, 16 януари 2013 г.

Ново попълнение в ОФК Ботев Враца

Още един нов футболист ще играе през пролетния полусезон за отбора на “Ботев”-Враца. Това е 28-годишният халф Васил Велев. За последно футболистът игра за столичния “Локомотив”. Васил Велев се очаква тази вечер да се присъедини към лагера на “Ботев” в Мелник. 28-годишният футболист е шестото ново попълнение във врачанския тим, който бе привлечен по време на зимната пауза в шампионата. Освен за “Локомотив”-София Васил Велев е играл за “Сливен” и “Видима Раковски”-Севлиево. “Все още не са уточнени параметрите по договора с Велев, но е въпрос на време това да стане”, коментира спортният директор на “Ботев” Валентин Станчев. Очаква се халфът да вземе участие в първата контролна среща на врачани срещу “Септември”-Симитли.
Мария Георгиева

Крими хроника

След ОИМ и ПСД по сигнал подаден през месец декември 2012г., от жител на гр.Враца, който заявил,  че непознат мъж му нанесъл удар  в лицето, служители на РУП-Враца са установил, че извършител е лицето С.С./21г./ от гр. Враца, криминално проявеното за ПЗО на МПС и притежание на наркотици.   

 На 15.01.2013г., в 20:03ч. в РУ”Полиция”-Враца е получено съобщение за пожар в необитаема сграда /Обредни дейности ЕООД-Враца /, ул.”Иванчо Цветков”. При извършения оглед е установено, че  пожара е възникнал от запалени хартиени отпадъци  в мазето на сградата. В близост до сградата е установено лицето Е.Ф./59г./, което обитава сградата.  Огънят е загасен от служители на РСПБЗН-Враца. Образувано  е дознание.

          След ОИМ и ПСД за кражба на 210 метра кабели, 100 метални болтове и гайки,  части  за верижен трактор, велосипед, 2 електрожена и други предмети  на стойност около 1 000лева, извършена от къща  в село Галатин,  е установено, че  извършители са лицата: Ц.А./26г./ и М.Б./14г./ от с. Галиче.  

На 16.01.2013г., в 03.10ч. в гр.Мездра, при проверка на лек автомобил „Форд”,  управляван от Ц.Н./32г./ от гр.Мездра, е установено, че водача  е употребил алкохол- 1,57 промила. Образувано  е дознание. 



Регионален говорител на МВР:

Красимир Василев

вторник, 15 януари 2013 г.

Възстановено е движението по път II-16 в лявата лента за движение в посока Ребърково – Елисейна.

Възстановено е движението по път II-16 в лявата лента за движение в посока Ребърково – Елисейна. До края на деня се очаква да бъде нормализирано движението и в дясната лента. Преди седмица – на 8 януари, движението на моторни превозни средства бе преустановено поради срутила се скална маса и опасността от нови свличания.
Днес следобед са извършени последните от планираните взривни дейности, с които е отстранена нестабилната скална маса на участъка при км 20+300 от път II-16. В момента Областно пътно управление – Враца предприема необходимите действия и е осигурена нужната техника за почистване на пътното платно и нормализиране на движението. Въведена е временна организация на движението и моторните превозни средства се пропускат в двете посоки чрез изчакване.
За утре – 16 януари, е планирано ръчно обрушване на участъка, поради което движението може временно да бъде преустановявано за кратко.

ТРИ ОСНОВНИ ПРИОРИТЕТА ПРЕД МРЕЖАТА ОТ ОБЛАСТНИ ИНФОРМАЦИОННИ ЦЕНТРОВЕ

На проведената днес среща с медии Областен информационен център – Враца (ОИЦ) представи приоритетните си дейности за годината. Те са подчинени на стратегическите информационни приоритети, които се изготвят от Централния информационен и координационен офис. На тази основа се разработват и всички годишни планове за действие на центровете от цялата мрежа.  

Основните акценти, върху които ще бъде фокусирана дейността на ОИЦ - Враца през настоящата година, са представяне на актуални процедури по оперативните програми, популяризиране на добрите практики от региона и информация за новия програмен период 2014-2020 г. Управителят на центъра Цветана Иванова заяви в допълнение, че „темите на срещите в годишния план на ОИЦ – Враца са съобразени и с анализа, получен от обработката на анкетни карти от всички участници на събития, проведени от ОИЦ в 10-те общини на Враца“.

През 2013 г. са планирани 46 срещи – информационни събития във всички общини на територията на Област Враца. Сред тях са срещи, насочени към младите хора и семинари с различни целеви групи.

В рамките на събитието беше представена мрежата от информационни центрове в Република Латвия, която е създадена през 2006 г. и вече се е утвърдила като надежден партньор в предоставянето на актуална и разнообразна информация по въпроси, свързани с възможности за европейско финансиране.

ОИЦ – Враца е част от мрежата от 28 информационни центрове за популяризиране на Кохезионната политика на Европейския съюз, създадени с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Техническа помощ”, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския фонд за регионално развитие.


Насрочиха на мерки за решаване на проблема с водоснабдяването на селата Паволче и Челопек

Това бе темата на работна среща, която се проведе на 14.01.2013 г. и бе организирана от Областна администрация – Враца.
Срещата бе ръководена от Заместник областният управител на област Враца инж.Валентин Литов, а присъстваха Румен Пенков – директор на Басейнова дирекция за управление на водите Дунавски район /БДУВДР/ с център Плевен, Ангел Престойски - управител на „ВиК“ ООД Враца, Николай Иванов – кмет на Община Враца, Емил Василев – кмет на с. Паволче,  Гриша Григоров – кмет на с. Челопек, Росица Томова – синдик на „Химко“ АД, както и експерти от Областна администрация и Община Враца и жители на двете села.
По време на разискванията бяха обсъдени следните въпроси:
 Възможността за споразумение между Община Враца и „Ново Химко“ АД за ползване на водоизточника, като най-бързият и евтин начин за решаване на проблема;
 Изясняване чия е собствеността на имота и съоръженията;
 Необходимостта от прекаптиране на въпросните съоръжения.
Ангажиментите, които бяха поети съвместно от присъстващите институции с цел до 01.06.2013 г. неотложните проблеми да бъдат решени са следните:
- Изготвяне протокол с експертна оценка за състоянието на водоизточника;
- Изготвяне протокол за състоянието на съоръженията;
- Издаване на необходимите документи /АОС/ за собствеността върху земята;
Тези документи са необходими за да се задейства процедура за издаване на ново разрешително/лиценз за водоползване, което да е на името на Община Враца, а не както досега на „Ново Химко“. Следващата стъпка е този лиценз да бъде прехвърлен за управление на „ВиК“ООД - Враца, за да може дружеството да извърши прекаптиране. “Съораженията са тотално компрометирани, но ако се направи прекаптиране, ще се облекчи положението с водоснабдяването на двете села през летните месеци. ВиК е готово да инвестира.“, заяви управителят на дружеството Ангел Престойски.
Експертите от Басейнова дирекция за управление на водите Дунавски район /БДУВДР/ с център Плевен и представителите на присъстващите институции изразиха своята готовност да си сътрудничат при изпълнение на поетите ангажименти, за да може проблема с водоснабдяването на селата Паволче и Челопек да се реши до началото на лятото

Крими хроника

На 14.01.2013г.,в 09:20ч. на пътя гр.Враца-гр.Криводол, катастрофират: товарен автомобил „Зил”, управляван от Б.Д./27г./ от гр. Враца, който теглил товарен автомобил „Газ”, управляван от Г.Д./25г./ от гр. Враца, неправоспособен за управление МПС от подобен клас. Г.Д. навлязъл в лентата за насрещно движение, където катастрофирал с лек автомобил ”Рено”. Ранени са: 63-годишният водач на лекия автомобил и 60-годишна жена, която пътувала в автомобила. Двамата са настанени в болница. Пробите за алкохол на водачите са отрицателни.
В РУП-Враца е получено съобщение от служител на бензиностанция в гр. Враца, който е заявил, че на 13.01.2013 год., неизвестно лице е прокарало в обращение подправен паричен знак-банкнота от 200 евро. След ОИМ е установено, че лицето е 20-годишният А.Д. от гр. София.
Регионален говорител на МВР:
  Красимир Василев

Депутатът Янаки Стоилов: Заплашени сме от недостиг на ток, ако не изградим АЕЦ "Белене



След десетина години страната е заплашена от над 10 000 гигават часа дефицит на електроенергия, ако не изградим АЕЦ "Белене". Предпуреждението отправи Гражданско сдруженипровеждането на референдума на 27 януари. Въвъ Враца той се срещна с журналисти и граждани заедно с депутатът Георги Божинов.
Заместник председателя на БСП Янаки Стоилов използва случая да призове всички български граждани да гласуват "за" строителството на АЕЦ "Белене", за да определят правилната посока на развитието на страната.
Той апелира гражданите да гласуват за определена цел и кауза, а не да се базират върху политически пристрастия.
Стоилов подчерта, че при изграждането на Белене ще си осигурят около 10 000 работни места и ще се осъществи тласък на регионалното развитие.
"Ние от БСП ще участваме в референдума, защото искаме народа да си върне държавата. Ще гласуваме с "да" за прогресивна България", оповести Янаки Стоилов.
Според преценката на експертите енергийният пазар се крепи основно на АЕЦ "Козлодуй" и четири големи топлоелектроцентрали, които вече са на близо 50 години.
Изчисленията сочат, че към 2030 г. те трябва да излязат от експлоатация и ще се наложи да внасяме електроенергия на цена между 12 и 15 евроцента за киловат час, докато при наличието на АЕЦ "Белене" можем сами да произвеждаме за близо 3-4 стотинки за киловат часа.
Георги Божинов призова врачани да гласуват с твърдо "Да" на референдума.


понеделник, 14 януари 2013 г.

Още един нов футболист ще играе в тима на “Ботев”-Враца

Това е 22-годишният нападател на „Литекс” Борислав Борисов. Футболистът отпътува с отбора на “Ботев” за лагера в Мелник, където се договори с ръководството врачани. Борислав Борисов ще играе като преотстъпен във Враца до края на първенството.

Плащанията в Община Враца вече стават и през пос терминал


 Пос терминал за безкасови разплащания работи от началото на годината в Центъра за административно обслужване в Община Враца. През него могат да се правят вноски за наеми и такси на различни услуги, извършвани от общинската администрация. Новата придобивка спестява на гражданите разходите за банкови преводи. От началото на годината на касата в Центъра за административно обслужване във Враца са извършени 956 плащания. Обслужените клиенти са 762. Центърът в общинската администрация и през тази година ще продължи да работи от 8 до 18 ч. без прекъсване. През 2012 г. в него са били обслужени 7 089 граждани.

Даниела Хитова,
гл. експерт „Връзки с обществеността”

ВЕТЕРАНИТЕ ОТ ВОЙНИТЕ ЩЕ ПОЛУЧАВАТ РЕЦЕПТУРНИТЕ СИ КНИЖКИ ОТ ЛИЧНИЯ ЛЕКАР


Районната здравноосигурителна каса във Враца ще предостави на общопрактикуващите лекари рецептурни книжки на ветераните от войните, които се водят в техните пациентски листи. С тях ветераните от войните ще могат да получават безплатно лекарствени продукти от аптеки, сключили договор със здравната каса. По данни на Министерството на отбраната ветераните от войните за област Враца са към 215 души. Списъкът на лекарствените подукти е утвърден от министерството на здравеопазването и е публикуван на интернет страницата на МЗ.
Отпускането на лекарства на ветерани от войните става след представяне на два броя рецептурни бланки /образец МЗ-НЗОК №5 B/, лична карта, удостоверение за „ветеран от войните” и рецептурна книжка, заверена от РЗОК.
В рецептата общопрактикуващият лекар трябва да попълни всички реквизити, включително кодовете на лекарствените продукти и диагнозата на пациента. Рецептата е валидна за срок до 15 дни от датата на издаване – за острите заболявания и до 30 дни за хроничните заболявания.
В рамките на един календарен месец на един ветеран от войните могат да бъдат предписани до три броя рецепти за месеца, като в една рецепта се предписват до три лекарствени продукта.
На ветерани от войните, на които са предписани лекарствени продукти, съгласно Наредба №3 за същия период не могат да им бъдат предписвани същите лекарствени продукти от Позитивния лекарствен списък, заплащани напълно или частично от бюджета на НЗОК.
Към момента 18 аптеки от област Враца имат договор с РЗОК за отпускане на лекарства на ветераните от войните. Във Враца ветераните от войните могат да получават лекарствата си от десет аптеки, в Козлодуй и Мездра от две, в Бяла Слатина, Хайредин, Криводол и Роман от една.

РУМЯНА СТЕФАНОВА


Удължен е срокът за свързване на ведомствените бензиностанции с НАП до 31 март


Срокът, в който всички т. нар. ведомствени бензиностанции, трябва да осигурят дистанционна връзка с НАП, е удължен до края на март 2013 г. От началото на април 2013 г. данъчно задължени лица - доставчици или получатели по доставка на течни горива, също трябва да подават в НАП данни. Според нормативните изисквания това ще става чрез интернет страницата на агенцията. Промените в сроковете бяха обнародвани в края на 2012 г. и влязоха в сила от 1 януари 2013 г. От НАП напомнят, че санкциите за неспазилите закона могат да достигнат до 10 000 лв. и запечатване на търговския обект.
Също от началото на април 2013 г. всички билети за превоз на пътници по междуселищни и международни линии трябва да са издадени от фискално устройство с дистанционна връзка с НАП. Това гласят пък промените в Закона за автомобилните превози, които влязоха в сила в началото на годината.
Според изискванията на нормативния акт, билетът, издаден от касов апарат, трябва да съдържа минимум наименованието и адреса на превозвача, надпис „Билет за пътуване", номер на документа, превозна цена, маршрут, отстъпка от превозната цена (за случаите, когато е предвидена такава), датата на пътуване и часа на тръгване и номер на мястото на пътника.
Ако след изтичането на срока превозвачите не изпълняват изискванията на Наредбата за регистриране и отчитане на продажбите, може да се стигне до налагане на санкции, достигащи до 10 000 лв., предупреждават още от приходната агенция. За неспазване на разпоредбата на Закона за автомобилните превози пък, глоби могат да им бъдат наложени допълнително и от Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация”.

Юлия Грънчарова  




Bнесен е за одобрение проект „Враца – привлекателно място за живеене”

Най-новият проект, който бе разработен от Община Враца, е „Враца – привлекателно място за живеене”. В петък проектът, който е на стойност 5 милиона лева, бе внесен в ОП „Регионално развитие” в МРРБ. Схемата, по която се очаква безвъзмездната финансова помощ е „Зелена и достъпна градска среда”. Целта на проекта е да се подобри физическата среда на град Враца, като предпоставка за устойчиво развитие и високо качество на живот, труд и инвестиции.
Проектното предложение е насочено към благоустрояване на жк ”Дъбника”, Обществен парк „Хижата” и жк „Медковец” - основни функционални пространства в градската зона, имащи определящо значение за европейския облик на града.
По проекта се предвижда създаването на градски парк в жк „Дъбника”, който да се превърне в най-обширната озеленена градска територия с изградени пешеходни алеи и тротоари, фонтан и малко изкуствено езеро, детска площадка с настилки и монтирани детски съоръжения за различни възрастови групи и свободни площи за игра, спортна зона с обособен кът за фитнес на открито. В парка ще има открита изложбена площ за експониране на произведения на пластичните изкуства, също и открита сцена за публични мероприятия. Проектирани са подходи както за достъп на хора с увреждания, така и за преминаване на детски колички. В границите на парка ще бъдат потърсени възможности за разполагане на велоалея и кът за домашни любимци.
Проектното предложение „Враца – привлекателно място за живеене” включва и рехабилитация и обновяване на Обществен парк „Хижата”. Предвижда се рехабилитиране на стълбищата, площадките и алеята от ул. ”Трапезица” до площадка “Хижата”, ремонт на парковото осветление с енергоспестяващи лампи и изпълнение на нова система за видеонаблюдение. На мястото на площадките, ползвани от съществуващото в недалечното минало заведение на открито - “Пикник”, ще се изгради детска площадка и малка сцена с до 50 амфитеатрално разположени места за сядане. Предвижда се на площадката при “Хижата” да се направи реконструкция на детската и обзорната площадки, да се ремонтират стълбищата и площадките за отдих, да се възстановят фонтана и чешмата, да се монтират беседка и перголи. По трасето на напоителния канал се предвижда изграждането на пешеходна (велосипедна) алея, а на ул. „Трапезица” ще има спортно игрище.
Третият основен обект, включен в проектното предложение, е изграждане на спортна и детска площадка в жк „Медковец”. Там са предвидени комбинирано игрище за волейбол и баскетбол, фитнес уреди на открито и детска площадка. Теренът ще бъде озеленен, осветен и ще има видеонаблюдение.
В проектното предложение са включени и допълнителни обекти, които ще бъдат изпълнени в случай, че останат неусвоени средства по схемата. Предвидена е реконструкция на павиран път и паркинг в Обществен парк ”Хижата”, създаване на паркова зона в района на „Медковско дере” от бул. „Втори юни” до бул. „Васил Кънчов”, в която да има детска и спортни площадки с открити фитнес уреди и уникално за града съоръжение – полигон за екстремно колоездене, отговарящо на европейските стандарти, също и изграждане на спортен комплекс в жк „Дъбника” с фитнес уреди на открито, включително и фитнес уреди, предназначени за хора с увреждания.
Реализацията на проекта ще реши едни от най-належащите проблеми пред жителите на град Враца – липсата на достъпна и модерна градска среда, като чрез изпълнението на проектните дейности ще имаме благоустроена и безопасна градска среда, осигурени условия за отдих и спорт в природосъобразна среда, намаляване на различията „център-периферия”, основани на осигурения равен достъп на населението до изградените съоръжения в град Враца. Очаква се подобрената градска среда да допринесе за повишаване привлекателността на региона, увеличаване броя на посетителите в града, подобряване на инвестиционния климат и като последствие - повишаване благосъстоянието на населението на Община Враца.


Врачанчета на гости на Цветан Цветанов


Десет ученици от училищата „Св. Климент Охридски” в с. Тишевица и „Христо Ботев” в с. Паволче днес ще гостуват на министъра на вътрешните работи Цветан Цветанов. Поводът е ромската нова година. Гостите ще представят пред министъра празнично наричане на хляб, традиционно за Врачанско и обичаят „сурвакане”. От двете училища са му приготвили и подаръци със символите на училищата. Другото място, което ще посетят врачанчетата, е Центърът за образователна интеграция на деца и ученици от етническите малцинства към МОМН.
ОУ "Св. Климент Охридски" в с. Тишевица е добър пример за средищно училище. Освен отличната и добре поддържана материална база, то предлага целодневно обучение и столово хранене за всички ученици от пет населени места. В него са сформирани клубове по интереси, извънкласни дейности и СИП. Всички ученици изучават СИП „Фолклор на етносите – ромски фолклор”, който се ползва с особена популярност. В него участват и деца от неромски произход. Родителите са ангажирани под различни форми с дейността на училището, както и местните неформални ромски лидери. Индикатор за високото качество на образованието в училището е фактът, че малкото български деца от Тишевица и околните села също се обучават в него.

Даниела Хитова,
гл. експерт „Връзки с обществеността”

неделя, 13 януари 2013 г.

Крими хроника

На 13.01.13г., в 11.30ч. в РУП-Враца е получено съобщение, че за времето от 08:00 до 12.00 на 13.01.2013г., в гр.Враца, Източна промишлена зона, неизвестно лице е откраднало 240 метални елементи от релси и около 40 килограма болтове и гайки от ж.п. линия собственост на „Ново Химко”. След ОИМ и ПСД по горещи следи, е открит извършителят- М.К./52г./ от гр. Враца. Откраднатите елементи и детайли са намерени и иззети.
B 05:15 ч. в РУП-Б.Слатина е получено съобщение от служител на бензиностанция в с.Борован, че около 04:50ч., водача на лек автомобил „Рено” без регистрационни табели заредил гориво за 134 лева и напуснал без да заплати. След ОИМ и ПСД е установено, че извършител е В.Б./19г./ от с.Галиче, който свалил регистрационните табелите преди да зареди горивото. Образувано е дознание.
B 10:45ч. в с. Попица, при проверка на лек автомобил „Фолксваген”, управляван от Д.П./48г./ от с.Габаре , в колата са открити около 2 куб. м. дърва, без маркировка и документ за превозването им.
B 20:30ч. в РУП-Враца е получено съобщение, че около 20:25ч., в хранителен магазин в гр.Враца, ж.к.”Младост”, бл. 1, неизвестно лице направило опит за грабеж на оборота на магазина. Мъжът насочил пистолет към продавачката, нанесъл й удари и опитал да отнеме чантата й, но след оказаната от нея съпротива, напуснал обекта. Жената е получила рани по главата и тялото, обслужена е в ЦСМП-Враца и освободена. Образувано е дознание.
B РУП Мездра е получен сигнал от кметския наместник на с.Крета, че за от 03:30ч.-05:30ч. на 13.01.2013г., неизвестни лица са извършили кражба на 250 метра ел. проводник от ел. система на селото. Образувано е дознание.
Регионален говорител на МВР:
  Красимир Василев

Асен Чалъков се завръща отново на терена


Първоначалните прогнози на специалистите бяха, че Асен няма да играе повече футбол. Преди два дни обаче след направения ядрено – магнитен резонанс стана ясно, че полузащитникът отново ще радва привържениците на футбола с изявите си. „След като станаха ясни резултатите докторите казха, че вече няма проблем да започна тренировки. Разговарях със старши-треньора Антони Здравков и се разбрахме да се включа в подготовката на отбора след лагера в Мелник. До тогава ще тренирам самостоятелно в Самоков”, коментира Чалъков. Спортният директор на “Ботев”-Враца Валентин Станчев съобщи, че най-важното в момента за Асен е той да е здрав.
29-годишният полузащитник бе опериран на 27 сепетември миналата година от тумор в главата вследствие на удар, получен преди време във футболен мач. Животоспасяващата операция продължи повече от 10 часа.