Бисквитки

събота, 23 март 2013 г.

„Ревизор” идва във Враца

Невероятната комедия „Ревизор” от Гогол ще се играе в четвъртък, 28 март от 19 часа на голямата сцена на врачанския театър. Гогол написва комедията “Ревизор” по идея на Пушкин за по-малко от два месеца. Пиесата е поставена веднага на сцените на най-големите руски театри в Петербург и в Москва. Тогава авторът е на 27 години.
Представлението във Враца е дело на Театър „София”, а на сцената могат да бъдат видени любимецът на тийнеджърките Калин Врачански, невероятната Мария Сапунджиева, уникалният комедиен актьор Пламен Сираков, както и още плеяда от най-популярните лица на софийската трупа, след които Невена Калудова, Михаил Милчев, Лилия Маравиля, Мартин Гяуров и др.
Спектакълът ще се играе в затоплен салон, обещаха от ДКТ – Враца по повод запитвания на зрители, свързани с очакваното застудяване на времето в средата на седмицата.

Кметски екип благодари на общинския съвет

Кметският екип на Враца изказва благодарност на общинския съвет, че въпреки краткия период и натовареното ежедневие се събра на извънредно заседание и прие исканите от Оперативна програма „Регионално развитие” корекции по проекта „Враца – привлекателно място за живеене”, по схема „Зелена и достъпна градска среда”. С това решение бе подкрепено реализирането на проекта, по който ще бъдат изградени нов парк и комплексна спортна и детска площадка в жк „Дъбника”, ще бъде обновен и реконструиран парк „Хижата”, ще се построят нови спортна и детска площадка в жк „Медковец”. В същия жилищен комплекс се предвижда и изграждането на нова паркова зона с велоатракцион. Общата стойност на проекта е 5 милиона лева. С гласуваното днес решение Община Враца се ангажира да осигури около 800 000 лева, с които да гарантира цялостното изпълнение на обектите.
На същото заседание общинският съвет гласува и поемането на общински дълг, с което ще се осигури успешното изпълнение на четири важни за града проекта – „Превенция от риска от наводнения в Община Враца”, „Развитие на устойчив туризъм в община Враца. Леденика – туризъм без сезони”, „Изграждане и оборудване на Лъчелечебен център в „Комплексен онкологичен център” ЕООД – Враца” и „ИСКРА – Иновативен Социален Комплекс от Резидентни Алтернативи”.


Даниела Хитова,
гл. експерт „Връзки с обществеността”

петък, 22 март 2013 г.

Временна организация на движението и начало на строителни дейности

Във връзка с изпълнението на обект „РЕКОНСТРУКЦИЯ НА ВОДОПРОВОДНАТА И РЕКОНСТРУКЦИЯ И УДЪЛЖАВАНЕ НА КАНАЛИЗАЦИОННАТА МРЕЖА НА ГР.ВРАЦА –ЕТАП І” в рамките на Проект № 58111-65-256 „Интегриран проект за воден цикъл на гр. Враца”, ОП „ОКОЛНА СРЕДА 2007 – 2013 Г.”
На 25.03.2013 год. стартират 8 нови участъка (водопровод) и ще бъде въведена временна организация на движението по улици:
  1. ул. „Подбалканска”
  2. ул. „Клокотница”
  3. бул. „2 юни” – участък м/у ул. „Трапезица” и бул. „Хр. Ботев”
  4. ул. „Трапезица”
  5. ул. „Ген. Леонов” – от ул. „проф. Д. Йоцов” в посока Етнографско-възрожденски комплекс 
  6. ул. „Европа” – от ул. „Независимост” в посока ул. „Митрополит Паисий” 
  7. бул. „Хр. Ботев” – участък м/у ул. „Търговска” и ул. „М. Цветков”
  8. ул. „Търговска”
Пътното движение ще бъде регулирано с указателни табели и пътни знаци.
Община Враца моли за извинение за създаденото неудобство!


22 Март 2013



Срещнаха се кметът на Враца и омбудсмана на „ЧЕЗ България”


По повод организирана във Враца приемна с граждани, енергийният омбудсман на „ЧЕЗ България” Радослав Димитров се срещна с кмета на общината инж. Николай Иванов. Кметът сподели притесненията на гражданите от високите сметки и препоръча да се търси решение на проблема под формата на социален пакет, който да включва преференции при определен обем на потребена електроенергия от домакинство. Инж. Николай Иванов каза също, че е добре по-често да се правят отворени приемни на омбудсмана и представители на „ЧЕЗ България” с гражданите. По повод служебните взаимоотношения между общинската администрация и експертите на електроснабдителното дружество във Враца, инж. Иванов даде оценка, че при възникнали проблеми винаги е имало добро партньорство и взаимодействие.


Даниела Хитова,
гл. експерт „Връзки с обществеността”

Благовец



В шестия месец след като архангел Гавриил възвестил на свещеник Захария за рождението на свети Йоан Предтеча, същият божий вестител бил пратен в Назарет при Дева Мария. Тя била сгодена за един благочестив човек, на име Йосиф.
Ангелът се явил при нея и казал: “Радвай се, благодатна! Благословена си ти между жените!” Тя се смутила от тия думи. Но ангелът продължил: “Не бой се, Марио, защото си придобила Божието благоволение! И ето, ти ще заченеш в утробата си и ще родиш син, когото ще наречеш Иисус. Той ще бъде велик и ще се нарече Син на Всевишния; и ще му даде Господ Бог престола на отца му Давид; и ще царува над дома Яковов до века, а царството му не ще има край.” Пресветата Дева се учудила: “Как ще бъде това, когато аз мъж не познавам?”, а архангел Гавриил отговорил: “Дух Светий ще слезе върху тебе и силата на Всевишния ще те осени. Затова и Светото, което ще се роди от тебе, ще се нарече Син Божий.” След това ангелът й възвестил за радостта, обещана на сродницата й Елисавета, която скоро трябвало да роди син.
“Ето господната слугиня - казала Мария, - нека ми бъде според волята ти !”
Според народния календар, денят е посветен на пролетта, слънцето, долитащите птици. На Благовец дворовете се почистват и се палят огньове от сметта. Така символично се гони злото и зимата, посреща се „на чисто” пролетта. Тези обичаи са характерни и за Врачанско. В Зверино хвърлят в тези огньове клечици, като наричат за животните - да не бъдат хапани от змии, смокове. Всеобщо спазвана е забраната на Благовец жените да не работят женска работа, особено с прежда. Сутрин всеки гледа да си завърже здраво вървите на цървулите - „да не се влачат вървите”, защото “ще се „влачат” змиите цяло лято подир него. В Боденец завардват ливадите, стадата се прибират от кошарите, “за да пасат на „Връа и на „Страната”. Вечерта срещу празника стопаните почистват къщата и двора, събират боклука на два купа и го палят. Привечер децата вземат ръжена и машата, започват да дрънчат и да обикалят градината, като викат: „Бегайте змии и гущери, че утре е Благовец, идат татари да ви мерат с кантари! Бегайте змии и гущери...” Ще обиколят три пъти двора. Според някои не трябва да се спи до късно, други пък спят на Благовец, „та да им е „благ цела годин съньо.” В Игнатица, Лик и в много други селища по традиция на Благовец младите се люлеят за здраве и против всякакви лошотии. В Мизия вярват, че ако на Благовец денят е ясен и слънчев, годината няма да е сушава и ще е плодовита, ако е облачно и вали дъжд - суша ще има и нищо няма да се роди.
Старите казват, че на този ден излизат змиите и гущерите от своите зимовища, че от този ден започва да кука кукувичката. В нейното благовестие вярват хората в този край, а свързаните с първото закукване поверия, са все още живи. Вярва се че „кукувицата коги та закука и немаш пари у тебе, вечно нема да имаш. Каква работа работиш, коги та закука, цело лето ше я работиш.” Други пък разказват, че трябва да те закука с железни пари, монети в джоба – така хем ще ти върви „на придобив и богатство”, хем ще бъдеш здрав като желязото. Хубаво е да броиш пари – цяла година това ще правиш! Вярва се още, че „кукувицата кога кука требва да си сит, значи цела година ще бъдеш сит.” Дори на сън да чуеш кукувица – „добро е, блага вест ще имаш”.
Калина Тодорова


Крими хроника

На 21.03.2013г., в гр. Враца бе проведена СПО за противодействие на престъпленията свързани с МПС. Проверени са 7 автоморги в района на Източна промишлена зона. В хале стопанисвано от М.П./42г./ са открити множество части за МПС от различни марки и модели, със заличени идентификационни номера от завода производител.
Установено е, че: двигател, скоростна кутия, джанти с гуми, преден и задни мостове, задната половина на автомобила, таван и др., са от лек автомобил „Фолксваген Пасат”, противозаконно отнет в гр. Монтана на 22.12.2012г. В обекта са установени също така и скоростна кутия, джанти с гуми, преден и задни мостове, предна част с арматурно табло и волан, 2 врати и др., за лек автомобил „БМВ 320 ЦД”. Всичките детайли и възли на ключалките на контактният ключ на автомобила и на едната врата са разбити. Работата по случая продължава. Образувано е дознание.

На 21.03.2013 г., около 07:00 ч. в гр.Враца, кръстовището на ул.”Цв.Кръстенякова” и бул.”Н.Войводов”, в междублоково пространство катастрофира като се блъска в жилищен блок лек автомобил „БМВ”, управляван от В.К./19г./- неправоспособен водач, който напуснал мястото на катастрофата.

На 21.03.2013 г., около 18:30 ч в гр.Враца, ул.”Славянска” катастрофират: лек автомобил Сеат „, управлявана от А.Ц./30-годишна/ лек автомобил „. Дайхатцу”, управляван от неизвестен водач , който напуснал мястото на катастрофата. Работата по случая продължава. Пробата за алкохол е отрицателна.

На 22.03.13г., в 02:30ч. от тел.112 е получено съобщение, че пред входната врата на апартамент в ж.к.”Сениче”, бл.63, неизвестно лице е запалило автомобилна гума. Изгоряла е дървената врата на апартамента, таблото за електромерите на етажа, паднала е мазилката на етажа. Огънят е загасен от екип на РУПБЗН-Враца. Образувано е дознание.

След ОИМ за кражба на 5 килограма алуминиева тел, медна лозарска пръскачка и бутилка за пропан бутан с вместимост 20 литра, извършена на 15.03.2013г. от вилен имот в местността „Мало краище” е установено, че кражбата е дело на криминално проявеното и осъждано за кражби лице Т.Е./44г./ от с.Косталево.
На 20.03.2013г., в РУ”Полиция”-Враца е получено съобщение от охранител към фирма ТП”Хименерго”-Враца, който е заявил, че на същата дата около 14.00ч., в сграда на товарна гара на фирмата в Източна промишлена зона е установил двама мъже, които са направили опит да откраднат метална решетка и две единични метални врати. След ОИМ и ПСД са задържани криминално проявените и осъждани за кражби и грабеж лица: К.М./20г./ и К.В./22г./ от гр.Враца.
След ПСД по досъдебно производство за кражба на вещи и препарат за растителна защита от хале в с.Борован, е установено, че извършител е лицето В.В./30г./ от с.Малорад.
След ПСД и ОИМ за кражба на хранителни продукти и вещи от къща в с. Нивянин е установено, че кражбата е извършена от Г.Р./25г./ от същото село.
На 20.03.2013г., в РУП-Мездра е получено съобщение, че от необитаема къща в с.Крета, неизвестно лице е откраднало 5 топа оградна мрежа. След бързи ОИМ и ПСД е установено, че извършител на кражбата е криминално проявеното и осъждано лице-Т.Т./31г./ от същото село.
На 21.03.2013г., за времето от 09:00ч. до 12:00 ч. на територията на  РУП –Мездра е  проведена СПО по метода ”широкообхватен контрол” , с цел: контрол на пътното движение,оказване въздействие върху водачите на МПС и проверка на водачите и пътниците в МПС за използване на обезопасителни колани и системи за обезопасяване. Проверени са 36 МПС и 40 лица. Констатирани са 15 нарушения по ЗДвП.
В 15:05ч. на пътя гр. Козлодуй - с. Хърлец, полицейски патрул спрял за проверка лек автомобил „Мерцедес”, управляван от Д.Д./46г./ от гр.Козлодуй. Пробата за алкохол на водача е положителна- 1,28 промила. По случая е образувано БП.
На 20.03.2013г., в РУП-Оряхово е постъпил сигнал, ч от къща в село Остров, неизвестно лице е извършило кражба на: медна лозарска пръскачка, меден котел с вместимост 20литра, 3 месингови канели ,месингова шайба и други метални отпадъци. След издирвателни мероприятия е установено, че кражбата е извършена от Х.А./38г./ от с.Остров, криминално проявен, осъждан за кражби.
Регионален говорител на МВР:
  Красимир Василев

Театърът представя

Акцентът тази седмица е поставен върху едно от най-новите заглавия на врачанската трупа – „Търговци на презервативи” от Ханох Левин. Спектакълът ще се изиграе във вторник, 26 март, в камерна зала във Враца. Ден по-късно, когато се отбелязва Международния ден на театъра, трупата гостува на сцената на Театър 199 в София със същото заглавие.
Режисьор на постановката е Борислав Чакринов, директор на Бургаския театър, а в спектакъла участват все популярни обичани лица: Огнян Симеонов, Румяна Мержданска и Борислав Борисов, на които партнират по-младите им колеги Анатоли Бенкин и Георги Грозев. Както критиката определя спектакъла, това е
Един спектакъл за духовните ценности и тяхното ценообразуване. Единият от героите е спестил 60 хиляди в памет на майка си, а другият е получил в наследство от баща си презервативи на стойност 60 хиляди….
Тя пък е аптекарка.
Как времето ще разреши задачите, поставени от този
малко необичаен любовен триъгълник?
Една смешно-тъжна притча за живота на малкия човек в големия свят.
Въпреки провокативното заглавие, спектакълът се препоръчва и за зрители под 16 годишна възраст.

ПРОГРАМАТА:
23.03.`13 г. – събота в Куклена зала от 10.30 часа
Пролет, добре си ни дошла!”

25.03`13 г. – понеделник в Камерна зала от 18 часа
Криворазбраната цивилизация” от Добри Войников

26.03.`13 г. – вторник в Камерна зала от 11 часа
Хитър Петър” от Панчо Панчев

26.03.`13 г. – вторник в Камерна зала от 19 часа
Търговци на презервативи” от Ханох Левин

27.03.`13 г. – сряда в ЦДГ „ Слънце” от 10 часа
Не пресичай на червено!”

27.03.`13 г. – сряда в Театър 199 - София от 19.30 часа
Търговци на презервативи” от Ханох Левин

28.03.2013 г. – четвъртък в Куклена зала от 10 часа
Малката баба Яга” от Отфрид Пройслер

28.03.`13 г. – четвъртък в Камерна зала от 12.20 часа
Хитър Петър” от Панчо Панчев

28.03.`13 г. – четвъртък на Голяма сцена от 19 часа
Гостува театър „София”
Ревизор” от Н.В.Гогол

30.03.`13 г. – събота в Камерна зала от 10.30 часа
Бременските градски музиканти”


ОБЩИНА ВРАЦА ЗАПОЧВА ИЗПЪЛНЕНИЕТО НА СОЦИАЛНИ УСЛУГИ В ДОМАШНА СРЕДА


На проведена днес пресконференция, открита от инж.Красимира Георгиева - зам.кмет по европейско финансиране и обществени поръчки се обяви, че от 1 април 2013 година Община Враца започва да изпълнява предвидените услуги по проект „Социални услуги в домашна среда”. Проектът се реализира с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси”, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд съгласно договор за безвъзмездна финансова помощ №BG051PO001-5.1.04-0144-C0001. В пресконференцията участваха Нели Стоянова – Директор Дирекция за социално подпомагане – Враца, инж.Наташа Георгиева - началник отдел в Дирекция за социално подпомагане – Враца, Светла Стоянова – представител на Бюро по труда, Красимира Коцъшка – регионален координатор на Агенция за социално подпомагане, ръководни кадри и експерти от община Враца, представители на медиите. Екипът по проекта представи осъщественото до сега от началото на годината, когато стартираха проектните дейности. Разкритото чрез проекта Звено за услуги в домашна среда към Общинското предприятие "Социални дейности" ще позволи от началото на следващия месец 37 безработни да започнат работа в сферата на социалната икономика. Те ще бъдат назначени за срок от една година на трудов договор на пълен работен ден. От тях 10 души ще са лични асистенти със заплащане 2,40 лв. на час, 10 - социални асистенти със заплащане 2,25 лв. на час, 15 – домашни санитари със заплащане 2,10 лв. на час и 2 специалисти социални дейности със заплащане 2,60 лв. на час. Потребители на услугите ще бъдат 60 лица, вкл. и деца, с различни видове трайни увреждания, като 10 от тях имат дългосрочна потребност от почасови дейности за лична помощ, дейности за социална подкрепа и социално включване и помощ при комунално-битови дейности; 20 – в по-голяма степен потребност от услуги за подкрепа за социално включване и 30 - от услуги за лична помощ и комунално-битови услуги. Личните асистенти ще предоставят услуги на по един потребител, а социалните асистенти и домашните санитари – на двама. Подборът е направен след осъществяването на индивидуална оценка на потребностите от услуги в домашна среда на 309 кандидати за потребители и преценка кои от 253-те кандидати да предоставят социални услуги имат нагласа да полагат грижи съобразно специфичните потребности на хората с увреждания и изискванията на схемата за безвъзмездна финансова помощ. При отпадане на потребител ще бъде включван следващия в класирането. Двамата специалисти социални дейности, които ще изпълняват координиращи дейности в Звеното за услуги в домашна среда, периодично ще проучват удовлетвореността от предоставяните почасови услуги.
Основната цел на проект „Социални услуги в домашна среда”е осигуряване по иновативен начин на разнообразни и качествени социални услуги в домашна среда и подобряване качеството на живот на хора, които са в частична или пълна невъзможност за самообслужване и са в риск от социална изолация. Общата стойност на проекта е 246 947,44 лв., а продължителността му е 16 месеца.

Настоящият документ е изготвен с финансовата помощ на Европейския социален фонд. Община Враца носи цялата отговорност за съдържанието на настоящия документ, и при никакви обстоятелства не може да се приеме като официална позиция на Европейския съюз или Агенция за социално подпомагане.


четвъртък, 21 март 2013 г.

Възползвайте се от възможността да подадете своята декларация чрез интернет


От началото на годината офиса на НАП Враца са посетили над 8 000 клиенти. Близо 3000 от тях са подали годишни данъчни декларации по ЗДДФЛ и ЗКПО.
Всяка година се увеличава броя на клиентите на НАП, които предпочитат да спестят времето си за посещение в офиса и се възползват от предоставената им възможност да подадат декларации по интернет. Вече 97% от регистрираните по ЗДДС лица подават месечни справки декларации по електронен път.
При приетите годишни данъчни декларации по чл.92 от ЗКПО се наблюдава същата тенденция, ако през 2012 г. – 35 % от лицата са подали декларации по електронен път, към настоящия момент, по този ред подават вече близо 60%.
Срокът за деклариране на печалбата от 2012 г. за юридическите лица е 1 април, тъй като 31 март е неделя. Същият е срокът, в който трябва да се внесе данъка. Отстъпка 1% от дължимия годишен корпоративен данък (но не повече от 1000 лв.) ползват тези фирми, които подадат годишната си декларация по електронен път, с електронен подпис.Тази отстъпка се ползва, само ако и данъкът е внесен в срок до 1 април 2013 г.
Гражданите трябва да декларират доходите си от 2012 година до 30 април. Данъците се внасят в същия срок. Отстъпка от 5% получават онези граждани, които подадат декларациите си по интернет, с електронен подпис. От приходната агенция напомнят, че отстъпката от данъка за довнасяне може да се ползва само при условие, че авансовият данък е внесен през 2012 г. До този момент делът на подадените по електронен път годишни декларации по ЗДДФЛ е много малък, едва 9 %. Подаването може да бъде, освен чрез собствен електронен подпис и чрез заявление, с което се упълномощава друго лице притежаващо електронен сертификат да подава декларации чрез интернет (например счетоводна фирма).
Призоваваме гражданите и фирмите да не чакат последните срокове и да използват всички възможности за подаване на декларации, но най-вече да се възползват от възможността да подадат своята декларация чрез интернет, подписана с електронен подпис, което ще им спести и време и административни разходи.
Юлия Грънчарова  

Кметът на Враца бе гост на празника на ПГ „Димитраки Хаджитошин”

Кметът инж. Николай Иванов и зам.-кметът Красимир Богданов бяха официални гости на тържеството на Професионалната гимназия „Димитраки Хаджитошин”. Празникът на училището се проведе в големия салон на Дома на науката и техниката. „Вашата гимназия достойно наследи традициите на елитните училища в профилите строителство и архитектура, текстил и дизайн, химични технологии. За краткия път, който изминахте заедно, вие, уважаеми педагози и ученици, изградихте една стилна образователна система с високи критерии и новаторство. Нека възрожденският дух на вашия патрон Димитраки Хаджитошин ви вдъхновява за големи начинания и за успешна реализация на проекта „Да направим училището привлекателно за младите хора”! Желая на всички здраве, щастие и благополучие! Бъдете все така устремени и нека жаждата за знание ви води по пътя към нови успехи!” – каза в приветствието си към учениците, преподавателите и гостите инж. Николай Иванов. Кметът подари на училището цифров фотоапарат.
По-късно кметът на Враца инж. Николай Иванов и зам.-кметът Красимир Богданов приеха делегация от преподавалите от Италия, Румъния, Словения и Турция. Тринадесетте учители са в града заедно със 17 свои възпитаници като участници в съвместен проект с врачанското СОУ „Козма Тричков”. Проектът „Национални легенди” по програмата „Коменски” цели да представи исторически личности с национално значение за всяка от държавите. За България това са Христо Ботев, Васил Левски, св. св. Кирил и Методий, Борис І и Симеон Велики. Богатата история на врачанския край бе представена от кмета на Враца, който запозна гостите и със съвременния икономически и социален профил на региона. Гостите бяха единодушни, че по време на своята визита тук са се чувствали така уютно сякаш са си вкъщи - градът е прекрасен, природата е уникална, а хората са много гостоприемни. 


Даниела Хитова,
гл. експерт „Връзки с обществеността”




Община Враца се включва в инициативата „Часът на Земята”


И тази година Община Враца ще се включи в инициативата „Часът на Земята”. Точно в 20.30 ч. на 23 март ще бъде изгасено художественото осветление на един от символите на града – Кулата на мешчиите и на сградата на общинска администрация. Призоваваме всички жители на общината също да участват в „Часът на Земята”.

Даниела Хитова,
гл. експерт „Връзки с обществеността”

Крими хроника


След ОИМ за кражба на метален механизъм за затваряне на входна врата и електрическа инсталация на гараж, извършена в гаражен комплекс „Самуил”, гр. Враца, е установено, че извършители са лицата: И.Т./23г./ и П.Г./22г./ от гр.Враца.
След ОИМ и ПСД за увредени стъкло на електромер, метална решетка и пластмасова перка на климатик, осветително тяло на читалището в село Згориград, извършено на 16.03.2013г. е установено, че извършители са две непълнолетни лица от същото село. В хода на ПСД е установено, че същите лица са счупили огледало и чистачка на лек автомобил „Ауди”, паркиран на улица в селото.
По сигнал за кражба на 4 овце и две агнета от двора на частен имот в село Алтимир, извършена на 15.03.2013г. е установено, че извършител е лицето К.И./29г./ от с.Добролево, криминално проявено, осъждано.
На 14.03.2013г., в РУП- Мездра е получено съобщение, че от двора на къща в гр.Мездра, неизвестни лица са откраднали шест кофражни платна и меден котел. След ОИМ и ПСД е установено, че кражбата е дело на лицата: К.Н./27г./ от с. Старо село, криминално проявен и осъждан за кражби и грабежи; Н.Ц./21г./ от с. Крета, криминално проявен и осъждан за кражба и хулиганство.
На 21.03.2013г., в 01:15ч. в РУП-Мездра е получен сигнал за пожар в селскостопанска постройка в с.Типченица. Изгоряла е около 150 кв.м. покривна конструкция, 7 кози, 2 ярета, 24 кокошки и около 20 бали люцерна. Причини за пожара- в процес на изясняване.
На 20.03.2013г., в 11:55ч. в РУП-Оряхово е получено съобщение от телефон 112, че детски глас е съобщил за избухнала бомба в гр. Оряхово, без да уточни мястото. След ОИМ е установено, че две 11-годишни момичета многократно са подавали същия сигнал към тел. 112.
 Регионален говорител на МВР:
  Красимир Василев

сряда, 20 март 2013 г.

БСП Враца иска оставката на зам.областен управител

Според ръководството на червените Валентин Латовски е и заместник областен управител и лидер на ГЕРБ в региона, което означава,че той не може да гарантира честни избори през маи. Председателят на Областният съвет на БСП Делян Дамяновски го призова да се отегли от поста на държавен служител.
Дамяновски очерта главните насоки за първите 100 дни на управление, ако БСП спечели извънредните избори. Те са насочени главно каъм съживяване на икономиката, средния и малък бизнес и борбата с престъпността.
Лидерът на областните социалисти съобщи, че кандидатите за депутати на Коалиция за България ще станат известни на 2 април. За водач на листата във врачанския многомандатен район се спрягат имената на Сергей Станишев, Янаки Стоилов,  Георги Божинов и други популярни личности.

ОД МВР -Враца се отчете

След анализа на работата на ОД МВР -Враца, гл.комисар Калин Георгиев изтъкна основни моменти:
- Задоволство от оперативната работа на служителите
- Напредък в работата на дознателския състав- в резултата на по-добра организация в работата на дознателите и съвместните им действия с прокуратурата и съда.
-Одобрение за създадената добра практика полицейски сили да работят на "разменено гостуване"- екипи от Враца в Бяла Слатина, съответно- екип от Роман в Мездра и т.н.
Препоръка- продължаване на още по-активна работа по превенция и разкриване на престъпления/предимно домови кражби/ в малките населени места.
Гл.комисар Калин Георгиев изрази задоволство от резултатите в работата на мл. полицейски инспектор Георги Велчев, който е районен инспектор в Ребърково.Впечатленията и отзивите е добил в с.Ребърково днес, на идване за Враца. На комисар Росен Иванов бе възложено да изготви предложение за награждаване на полицай Георги Велчев.

Създаде се Общински консултативен съвет по въпросите на младежта


Днес във Враца бе създаден Общински консултативен съвет по въпросите на младежта. Той е първият за врачанска област, като предстои такива съвети да бъдат открити във всички общини. Срещата бе водена от секретаря на Община Враца Иван Жеков. Сред учредителите бяха представители на областна администрация, на специализирани дирекции в общинската администрация, на комисията за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни, на комисията по образование към общински съвет, Младежки дом, БЧК, Център за работа с деца, ТГ „ТЕМП”, неправителствени организации, ученически общински съвет. Предстои съставът на съвета да бъде утвърден на заседание на общинския съвет. В периода до следващото заседание участниците ще се запознаят с утвърдения Общински план за младежта и ще могат да направят своите предложения за допълнения към него. Основните приоритети в плана са икономическа активност и кариерно развитие на младите хора, достъп до информация и качествени услуги, здравословен начин на живот, превенция за социално изключване на младежите в неравностойно положение, развитие на младежкото доброволчество, гражданска активност. В плана е акцентирано и върху живота на младите хора в малките населени места и селските райони и развитието на междукултурния и международния диалог. За реализирането на всеки от приоритетите са предвидени конкретни дейности.

Даниела Хитова,
гл. експерт „Връзки с обществеността”

Отново подготвят Великден за децата на Враца


За втора година Община Враца, заедно с „Ротаракт клуб”, подговят празник по повод Великден за децата. Това бе решено на днешната среща между кмета на Враца инж. Николай Иванов и представители на клуба. През миналата година над 150 момчета и момичета дойдоха на тържеството, което се състоя пред сградата на СОУ „Козма Тричков”. Големият интерес към празника провокира инициаторите да го направят отново. Веселието тази година ще се състои на 30 април. Децата отново ще могат да рисуват своя Великден, да боядисват яйца, да се включват в игри и викторини, и разбира се да получават подаръци и награди.

Покана

ДИРЕКЦИЯ НА ПРИРОДЕН ПАРК „ВРАЧАНСКИ БАЛКАН”
ПРИРОДОЗАЩИТЕН ЦЕНТЪР „НАТУРА”
СОУ „КОЗМА ТРИЧКОВ”
ПМГ ‘АКАД. ИВАН ЦЕНОВ”

ВИ КАНЯТ НА

ЧАСЪТ НА ЗЕМЯТА

23 МАРТ 2013 Г.

ПРИРОДОЗАЩИТЕН ЦЕНТЪР „НАТУРА” ВРАЦА


ПРОГРАМА

20.00 ч. – Откриване от ДПП „Врачански Балкан” на инициативата
20.10 ч. – Прожектиране на видео клипове и награждаване за най-атрактивен клип
20.30 ч. – Изгасване на светлините на ПЦ „Натура” и запалване на свещи
20.30 – 21.00 ч. – Музикална програма подготвена от ПМГ Враца и СОУ „Козма Тричков” – бийтбокс, флашмобове, музикални изпълнения;
21.00 ч. – Потегляне към площад „Христо Ботев” – при хубаво време – пускане на китайски фенери и изписването на послание със свещи.
21.30 ч. – приключване на инициативата


Европейските фондове - актуални възможности за кандидатстване


На 19.03.2013 г. Областен информационен център – Враца проведе информационна среща „Европейските фондове - актуални възможности за кандидатстване“ в гр. Мездра. В нея взеха участие представители на бизнеса, общинската администрация, читалища, училища и медии от общината. Управителят Цветана Иванова представи информация за актуални процедури за кандидатстване, индикативния график на оперативните програми за 2013 г., напредъка по изпълнението им в нашия регион, както и работата на мрежата от 28 информационни центъра в страната.
Най - активно участие в срещата взеха представители на читалища, които се интересуваха от възможностите за кандидатстване, както и мястото им като бенефициент в новия програмен период.


вторник, 19 март 2013 г.

Крими хроника

На 18.03.2013г., служители на УП „Дъбника” извършиха претърсване в къщите на Я.Т./34г./ и П.Т./38г./ в село Мраморен. Намерени и иззети са 442 кг. ел. кабел, 2 ножовки, арматурни клещи. Работата по случая продължава. В хода на проверката е установено, че двамата мъже извършват нерегламентирана търговска дейност / продажба на тютюневи изделия / без български акцизен бандерол. Намерени са 35кг. нарязан тютюн без български акцизен бандерол и 37 400 филтри „гилзи” за цигари. Двамата мъже са задържани за срок от 24 часа. Образувано е дознание.
B 13:00ч. в РУП-Враца е получено съобщение, че от къща в село Лесура, неизвестно лице е откраднало 360 лева. След бързи ОИМ и ПСД е установено, че извършител е К.Н./28г./ от гр. Враца.
B 12:30 часа, в землище между селата Челопек и Люти брод, служители на УП Зверино забелязали три лица да крадат кабел. След заградителни мероприятия, в момент на извършване на кражба на меден проводник са заловени криминално проявените лица: Я.И./26г./ от с. Люти брод;  В.Д./25г./ и Ц.Ц./55г./ от с.Елисейна.
На 25.01.13г., в 16:10ч. в РУП-Враца се е явил жител на град Враца, който заявил, че за времето от 13:00ч. до 16:00ч. на 25.01.13г. в гр. Враца, неизвестно лице е увредило две врати, предна дясна колона, счупило предно панорамно стъкло на ползваният от него лека автомобил ,,Фолксваген”. След ОИМ е установено, че извършител на деянието е Ц.Т./72г./ от гр.Враца.
На 14.03.2013г., в РУП- Мездра е получено съобщение от 84- годишен мъж от село гр. Мездра, който е заявил, че неизвестни лица са демонтирали прозорец на къщата му, проникнали в жилището и извършили кражба на медни и алуминиеви съдове, кабели, ракия и олио, всичко на обща стойност около 500лв. След ОИМ и ПСД е установи, че извършители са: К.Н./27г./ от с. Старо село, криминално проявен и осъждан за кражби и грабежи; Н.Ц./20г./ от с. Крета, криминално проявен и осъждан за кражба и хулиганство.
 След ОИМ и ПСД по сигнал за запалено и увредено имущество в двора на на ДДМУИ „Вяра, Надежда, Любов” гр. Мездра, извършено на 27.02.2013г., е установено, че извършител е 18-годишен възпитаник на ДДМУИ, който запалил легло в спално помещение на първия етаж в сградата.
На 18.03.13г., в 12:45ч. на пътя от гр.Мизия за с.Гложене, полицейски патрул спрял за проверка лек автомобил „Форд”, управляван от неправоспособен водач-Л.З./39г./ от гр.Козлодуй. Установено е, че регистрационните табели на автомобила са на лек автомобил „Москвич”. При направената справка е установено още, че автомобила „Форд” не е регистриран на територията на Република България. Образувано е дознание.
След проведените ОИМ и ПСД, служители на РУП Романа задържаха криминално проявеното и с влязла с присъда лице- Л.Г./17г./ от село Каменно поле. Установено е, че Л.Г. е извършил множество кражби от къщи в селото. Обект на посегателство са били: ел. уреди, метални предмети, медни пръскачки, кабели, домакински съдове, В и К елементи, медна тел и др. Лицето е с влязло в сила присъда за кражби, но до момента на залавянето му се е укривало.
 След ОИМ и ПСД за кражба на кражба на лайсни в комплект с датчици от лек автомобил „Мерцедес”, извършена на 14.03.2012г. в гр. Враца,е установено, че извършител е лицето Д.С./22г./ от гр. Враца.
След ОИМ за кражба на метална касета за монети и пари от автомат за каже в гр.Враца, извършена на 06.02.2013г. е установено, че извършители са лицата: И.И./13г./ и И.С./16г./ от гр.Враца, и двамата криминално проявени.
След ОИМ за кражба на 5 автоматични предпазители от ел.табла в с.Търнава, извършена за времето от 01.02.13г. до 15.02.13г. е установено, че извършител е криминално проявеното лице Т.Т./20г./ от същото село. Установено е, че същото лице е срязало гума на лек автомобил „Нисан”. Деянието извършено на 17/18.03.13г. в с.Търнава.
B къщата на Р.Г./53-годишна/ в село Михайлово, полицейски служители са откривли акцизни стоки без български акцизен бандерол - 28 пакета с тютюн. Образувано е дознание.
На 19.03.13г.,  в РУП-Враца е получено съобщение, че от апартамент в гр. Враца, неизвестно лице е извършило кражба на златни накити с общо тегло повече от 30 грама. Крадецът разбил входната врата на апартамента, а ценностите взел от метална кутия, която отключил с оригиналния ключ оставен непосредствено до нея. Образувано е дознание.


Регионален говорител на МВР:
  Красимир Василев


Tанцов младежки парад


Младежки организационен комитет ще проведе на 23 март 2013 г. от
16.00 ч. на площад „Христо Ботев” в гр.Враца танцов младежки парад, който включва харлеем шейк, танцьт на пингвина, гагнам стайл, брейк и още много танци. Каним всички желаещи от Враца и Областта да присъстват на парада на младежките танци.


От организаторите

“АЕЦ Козлодуй” ЕАД организира регионален конкурс-изложба


“АЕЦ Козлодуй” ЕАД организира регионален конкурс-изложба на тема “АЕЦ – ЕНЕРГИЯ ЗА ЧИСТА ПРИРОДА”.
Условия за участие:
• В конкурса могат да участват деца до 16-годишна възраст.
• Всеки участник може да участва с една творба (рисунка, колаж, пластика и др.).
• Допускат се всички техники и формати.
• На всяка творба да има следната информация:
- трите имена на автора;
- години;
- адрес, телефон, факс, и-мейл;
- името на преподавателя (за групово участие).
Класирането ще се извърши от компетентно жури в три възрастови групи:
I-ва група: до 8 години
II-ра група: от 9 до 11 години
III-та група: от 12 до 16 години
Изпратените творби не се връщат, те остават собственост на организаторите и могат да бъдат използвани за представителни цели.
Срок за изпращане на творбите – до 01.05.2013 г., на адрес:
Дом на енергетика
(за конкурса)
ул. “Христо Ботев” № 4
гр. Козлодуй, 3321
Най-добрите творби ще бъдат отличени с награди за всяка възрастова група и ще бъдат експонирани в Главното фоайе на Дом на енергетика, гр. Козлодуй, от 17 до 26 май 2013 г.
Наградените автори и техните преподаватели ще бъдат поканени за откриване на изложбата и връчване на наградите.
Допълнителна информация може да получите на телефони 0973 757 46, 0973 757 63, 0973 7 57 19, както и в интернет на адрес www.facebook.com/de.kozloduy

понеделник, 18 март 2013 г.

РЗОК-ВРАЦА ПОДПИСА ДОГОВОРИ С ЛЕКАРИ, СТОМАТОЛОЗИ И БОЛНИЦИ


Районната здравноосигурителна каса във Враца e финализирала процедурата по сключване на индивидуални договори с изпълнителите на извънболнична и болнична медицинска помощ за работа през 2013 г.
Първичната извънболнична медицинска помощ /ПИМП/ ще се осъществява от 112 лични лекари, от които 110 работещи на индивидуален договор и 2 групови практики във Враца и Бяла Слатина.
Специализираната извънболнична медицинска помощ /СИМП/ включва 97 лекари специалисти на индивидуални практики, 7 групови практики, 17 медицински центъра, 1 ДКЦ, 6 самостоятелни медико-диагностични лаборатории и 6 лечебни заведения за болнична помощ, договорили изпълнение на извънболнична медицинска помощ - специализирани медико-диагностични изследвания.
През 2013 г. центровете за кожно-венерически заболявания и психично здраве имат два нови договора за изпълнение на дейностите – комплексно диспансерно наблюдение на пациенти с кожно-венерически и психични заболявания. Досега тези дейности се финасираха от министерството на здравеопазването.
Стоматологична помощ в областта ще оказват 106 лечебни заведения, от които 96 стоматолози на индивидуална практика, 10 групови практики и 1 медико-дентален център в Козлодуй, договорил изпълнение на специализирана детска дентална медицина.
РЗОК-Враца финализира и договорите с болниците за оказване на медицинска помощ по клинични пътеки и изпълнение на определени клинични процедури като хемодиализата, системно лекарствено лечение и диспансерно наблюдение на пациенти със злокачествени заболявания. Сключени са договори с 11 болници, от които осем общински и три частни. През 2013 г. болниците имат възможнот да лекуват пациенти по 308 клинични пътеки и 14 клинични процедури. Две от лечебните заведения - МБАЛ „Христо Ботев” и МБАЛ Козлодуй ще осъществяват физикална терапия, рехабилитация и специализирани грижи при пациенти с хронично вегетативно заболяване. За изпълнение на тази клинична пътека здравната каса заплаща 700 лв. и до три хоспитализации годишно /общо до 21 дни годишно/.

През 2013 г. лекарства, медицински изделия и диетични храни за специални медицински цели, заплащани напълно или частично от НЗОК ще отпускат 58 аптеки от врачанска област.
РУМЯНА СТЕФАНОВА


Областна администрация Враца ще се включи в инициативата Часът на Земята


За втора поредна година Областна администрация Враца ще се включи в инициативата Часът на Земята, който е обявен за 23 март 2013 г., събота от 20.30 ч. По време на Часът на Земята, хора от целия свят символично гасят осветлението в домовете си, а знакови сгради притъмняват като по този начин се отправя призив за по-устойчиво бъдеще.
В световен мащаб отбелязването на Часът на Земята започва през 2007 г. През изминалите години инициативата се трансформира в глобално общество, чиято цел е да покаже ангажираността на хората към екологичните проблеми, както и че промяната зависи от малките стъпки, които всеки от нас прави ежедневно. Така през 2012 г. в кампанията участваха 7000 града в 152 страни по целия свят. Чрез инициативата 4 млн. души отправиха своите предизвикателства, като по този начин изразиха волята си за по-устойчиво бъдеще и вдъхновиха своите общности.
И тази година Часът на Земята ще работи с платформата „Аз правя, ти действаш“, базирана в YouTube. Платформата дава възможност на хората да споделят своите лични предизвикателства, задавайки въпроса „Какво би направил ти, за да спасиш планетата?“. Обещанията, които отправят хората са различни: да посадят дърво, да се откажат от употребата на пластмасови бутилки или да използват енергоспестяващи крушки.
 В България Часът на Земята се провежда от 2009 г., като всяка изминала година неговите привърженици стават все повече. През 2012 г. в инициативата участие взеха 74 града. Тогава традиционно в знак на съпричастност за час притъмняха фасадите на Народната библиотека „Св. Св. Кирил и Методий“, Софийският университет, Президентството, Парламентът, БНБ и много други.
В събота на 23.03. сградата на Областна администрация – Враца ще „угасне“ за един час.
Присъединете се към нас!
Общински центрове от Област Враца, потвърдили до момента, че ще се включат в Часът на Земята:
Бяла Слатина, Враца, Козлодуй, Мездра, Мизия, Оряхово.


Зам.-министър Малина Крумова: „Община Враца се справя идеално с проекта за водния цикъл”



„Община Враца се справя идеално с проекта за водния цикъл. Искам да благодаря за изключителната ангажираност на екипа, на кмета инж. Иванов, на инж. Рашева, на зам.-кмета инж. Георгиева за всички усилия, които полагат. За това, че въпреки трудностите този проект се случва, изпълнява се. Проектът е илюстрация на всичко, с което се сблъскваме при изпълнение на оперативната програма. Това са изключително трудни и тежки инвестиционни проекти. Въпреки факта, че сега имаме служебно правителство и ни предстоят избори, аз съм сигурна – тези проекти ще се изпълняват. Това е едно от основните предизвикателства, които ще продължи да бъде пред мен като заместник министър, пред екипа на Управляващия орган, на Междинното звено и на министерството. Още веднъж благодаря на Общината за ангажираността, за изключителните усилия, които се полагат” – това каза на пресконференция във Враца новият зам.-министър на околната среда и водите Малина Крумова. Темата на пресконференцията бе ходът на изпълнението на интегрирания проект за воден цикъл на града. Малина Крумова благодари за поканата да участва в срещата и подчерта, че е изключително горда точно във Враца да обяви новата си служебна позиция. До петък тя бе ръководител на Управляващия орган на ОП „Околна среда”. „От името на министерството на околната среда и водите искам още веднъж да изразя подкрепата си за този проект. Винаги сме твърдяли, че това е един от най-важните проекти по оперативната програма и се надяваме изпълнението му да продължи по начина, по който се изпълнява в момента” – допълни тя.
На срещата инж. Марияна Рашева, директор на „Звено за изпълнение на проекта” в Община Враца представи актуална информация. Три са строителните обекти, на които се извършват строително-монтажни работи. Първият е реконструкция на водопроводната и реконструкция и удължаване на канализационната мрежа на Враца – етап 1. Изпълнителят на обекта „Воден цикъл 2011” работи в момента с четири екипа - два в квартал „Кулата”, където се прави канализационна мрежа, ревизионни шахти и отклонения за сградите и два екипа в жк „Дъбника”, участъци при блок 128 и блок 40. Завършен е вече участъкът при блок 26 в същия жилищен комплекс. Единственото, което не е направено на последния обект е поставянето на асфалтовата настилка на пътя. Ще се извърши след като през пролетта започнат работа асфалтовите бази. По този етап са изпълнени 350 метра канализационна мрежа. Фирмата има готовност до 25 март да стартира работа с още девет екипа, които ще бъдат изпратени на 13 участъка за подмяна на канализационната мрежа на етап 1.
Вторият строителен обект, на който се работи по водния цикъл, е реконструкция на водопроводната и реконструкция и удължаване на канализационната мрежа – етап 2 от проекта. Изпълнител по него е „Понсстрой инженеринг” АД. Работи се на четири участъка в квартал „Бистрец” и на един в района на затвора, като там работата временно е спряла. По етап 2 до момента са положени 400 м канализационна мрежа, заедно с необходимите ревизионни шахти и сградните отклонения към тях. И в двата квартала Кулата и Бистрец се работи при изключително тежки условия – много високи подпочвени води, което затруднява изпълнението. „Строителите и по двата етапа на проекта за воден цикъл на Враца изпълняват актуализираните и одобрени от Инженера програми и засега нямаме констатирани закъснения” – уточни инж. Рашева.
Третият обект, на който са започнали строителни работи, е реконструкцията на пречиствателната станция за отпаднъчни води на Враца. Разрушени са утаечни полета, които няма да имат място в реконструираната пречиствателна станция. Завършена е рехабилитацията на останалите утаечни полета, които вече са в експлоатация. Водопроводът към тях ще бъде реконструиран поетапно, заедно с обновяването на съоръженията на пречиствателната станция. Започнала е подготовката за почистване на утаителите, което ще се направи ръчно. Разчиства се и теренът, на който ще бъде изградена постоянната ограда на пречиствателната станция. На мястото е изградено модерно селище за инженерно-техническия персонал и работниците по проекта. Заедно с това изпълнителят „ВМВ” е изготвил и необходимия технически проект, за който се правят съгласувания с компетентните органи. Очаква се до началото на април да започнат строително-монтажните работи на новите съоръжения.
Рехабилитация на стоманен водопровод и реконструкция на съществуващ азбесто-циментов водопровод от язовир „Среченска бара” с дължина 33 км е четвъртият строителен обект от проекта. По него до момента е изготвен работен проект, който е съгласуван с всички компетентни органи. „Преодоляхме затруднения от натрупани грешки и несвършени дейности през последното десетилетие и на този етап можем да се похвалим, че сме събрали необходимата документация и заедна със съгласувания работен проект сме ги внесли в МРРБ за издаване на разрешение за строеж” – поясни инж. Марияна Рашева. В момента се изготвя тръжна документация за възлагане строителството на захранващия водопровод. Направена е и обществена поръчка за доставка на помпи и измервателни устройства, като се очаква доставчикът да бъде избран до края на март.
На срещата бе поставен и въпрос дали ще има финансова корекция по проекта. „Налагането на финансова корекция е процедура, която е съвсем естествена за този етап. Към момента обаче, нито е ясно дали ще има финансова корекция, нито какъв ще е размерът, ако въобще има. От информацията, с която разполагам, има изразени притеснения при проверка на част от документацията по проекта. Тези констатации са представени на Община Враца, тя е изразила своето становище, предстои това становище да бъде разгледано и след това ще се вземе решение. Така че към настоящия момент не може да се каже, че ще има финансова корекция. И почти съм убедена, че такава няма да има въобще” – каза по този повод зам.-министър Малина Крумова.