Бисквитки

събота, 30 март 2013 г.

Извършенa e лихварска дейност


На 29.03.2013г., служители от Сектор „Противодействие на икономическата престъпност” при ОД на МВР гр.Враца, извършиха полицейска проверка в търговски обект /питейно заведение/ в с. Краводер обл. Враца, с продавач Ц.А./31г./ от гр.Враца. При проверката е установена тетрадка със записани в нея имена и псевдоними на лица, на които  са раздавани пари  в различен размер, лихва и погасителен план за връщане.
В къща в селото обитавана от Ц.А. полицейските служители са открили дебитни карти, собственост лица /длъжници/, ПИН-кодове и разписки за извършени транзакции от банкомати.
След ОИМ е установено, че Ц.А. извършва лихварска дейност, като раздава парични средства на лица под формата на заем, срещу заплащане на определена лихва.
Разпитани са лица, които фигурират в списъка на длъжниците. Ц.А. е задържан за срок от 24 часа.
По случая е образувано досъдебно производство за извършено престъпление по чл. 252, ал. 1 от НК. 

петък, 29 март 2013 г.

Изтича срокът за подаване на корпоративните декларации


На 1 април изтича срокът за подаване на годишната данъчна декларация за облагане с корпоративни данъци, напомнят от НАП. Този срок важи и за фирмите, които не са извършвали дейност през 2012 г. Тези дружества, които не са работили през миналата година попълват отделен формуляр - образец 1010а. В него декларират, че за предишната година не са имали дейност и не са отчели приходи или разходи съгласно счетоводното законодателство. Към тази декларация не се прилага годишен отчет за дейността. Декларациите се подават в офисите на НАП по мястото на регистрация на фирмите, по пощата с обратна разписка или по интернет.
1 април е и крайният срок, в който трябва да се плати дължимият корпоративен данък, след приспадането на направените авансови вноски. Фирмите, които подадат декларациите си по електронен път ползват 1% отстъпка от дължимия годишен корпоративен данък (но не повече от 1000 лв.). Тази отстъпка се ползва, само ако и данъкът е внесен в срок до 1 април 2013 г. Плащането на задължението към хазната може да стане във всяка банка с попълване на вносна бележка за плащане към бюджета. Други вариант за плащане са с пощенски запис или чрез интернет.
В офис на НАП Враца до този момент са приети 3040 бр. декларации по ЗКПО, близо 50 % от тях са подадени по електронен път.
И през тази година продължава съвместната инициатива на НАП с Националния статистически институт (НСИ) за подаване само на едно място на годишните отчети за дейността, които фирмите представят едновременно с декларациите си за облагане с корпоративни данъци. Възможностите са или по електронен път в НСИ, задължително подписани с електронен подпис, или на хартиен носител в офисите на НАП. Обменът на информация между двете институции става изцяло по служебен път.
От НАП напомнят също, че от началото на 2013 г. до края на март дружествата могат да подават в 34 офиси на НАП годишните си финансови отчети и други документи, изисквани от Закона за счетоводството, които те са длъжни да публикуват в Търговския регистър.
Повече информация за декларирането и плащане на данъци и осигурителни вноски може да се получи на телефона за данъчна информация на НАП 0700 18 700 на цената на градски разговор.
Юлия Грънчарова  
 



Tеатралния афиш през следващите 7 дни


Акцентът от програмата е над спектакъла „Боб” от Елин Рахнев, който се играе на 2 и 3 април от 19 часа в камерна зала.
Според режисьора Люпчо Георгиевски (той държи името му да се изписва с „п”!) „Боб” е представление, което засяга темата за любовта и брака. И по-точно казано: любовта в брака. Основните действащи лица са двама съпрузи, на около 70 години, които живеят заедно от около 40 години. Но тези съпрузи са затънали в сивотата и ежедневието, монотонността и стерилността на този брак. На сцената те сякаш плуват в това сиво и еднообразно море, като давещи се плувци.
Само любовта може да ги избави от ситуацията, в която се намират. И само тя е тази, която ще им помогне да стигнат до отсрещния бряг, където ще се разпознаят и всеки ще открие у другия своя идеал за съвършения мъж и съвършената жена.”
Спектакълът „Боб” вече имаше своята международна премиера – в средата на април творбата се игра на сцената на театър „Славия” в сръбската столица Белград, а през април е поканена на още един фестивал.


2.04.`13 г. – вторник в Камерна зала от 19 часа
Боб” от Елин Рахнев

3.04.`13 г. – сряда в Камерна зала от 19 часа
Боб” от Елин Рахнев

4.04.`13 г. – четвъртък в Камерна зала от 19 часа
Underground” от Христо Бойчев

6.04.`13 г. – събота в Куклена зала от 10.30 часа
Червената шапчица” от Шарл Перо


Крими хроника

На 28.03.13г., в 06.50ч., в района на под паметник „Вестителя”, полицейски патрул е задържал мъж, който пренасял отсечено дърво с дължина 6 метра. Лицето Й.Й./23г./ е криминално проявено за кражби. В двора на къщата му на ул.”Бабуна”, съвместно със служители на РДГ-Берковица са намерени 0.5куб.м. дърва за огрев без документ удостоверяващ произхода им и без контролна горска марка. На Й.Й. са съставени акт по ЗБЛД, акт по НОБС, 2 акт по Закона за горите.
 На 12.03.2013г., в УП-Зверино е постъпил сигнал от жител на село Оселна, който заявил, че за времето от 02.01.2013 год., до 01.03.2013 год., неизвестно лице изтеглило от дебитната му карта 250 лева. След ОИМ е установено, че парите са изтеглени от лицето М.К./25г./ от същото село.
На 28.03.2013г., в 05.30 ч. в с.Моравица е спрян за проверка лек автомобил „Пежо”, управляван от Т.Ц./21г./ от гр.Враца. Пробата за алкохол на водача е положителна- 1,44 промила.
На 28.03.2013г., в 23.55 ч. в с.Елисейна е извършена проверка на лек автомобил „Опел” управляван от М.К./27г./ от с.Лакатник.Установено е, че водача е неправоспособен и шофира след употреба на алкохол- 0,89 промила.
На 28.03.2013 г., в приемната на МВР в с.Гложене е подадена жалба от 82-годишен жител на същото село, който заявил, че на 27/28.03.2013 г. от двора на къщата му, неизвестни лица са откраднали две кози и три ярета. След ОИМ е установено, че извършители са лицата С.С./16г./ и М.Й./21г./ от село Гложене.
На 29.03.2013г., в 04.22ч. в с.Хайредин, при проверка на лек автомобил “Опел-Астра” е установено, че водачът- А.М./54г./ шофира след употреба на алкохол- 1,67 промила.
На 29.03.2013г., в 00:46ч. в гр. Козлодуй е спрян за проверка лек автомобил “Фолксваген ” управляван от Н.Н./26г./ от с. Сираково.Водачът шофирал след употреба на алкохол- 1,08 промила.
След ОИМ и СПД за кражба на преносим компютър „DELL”, извършена в гр. Оряхово, е установено, че извършители са лицата: Д.Й./20г./ и М.П./19г./ от гр.Оряхово.
Регионален говорител на МВР:
  Красимир Василев


четвъртък, 28 март 2013 г.

Разкриха кой сече дървета в парка на Хижата


Разкрити са двама врачани, които са изсичали дървета в района на парка на Хижата във Враца. Първият е заловен, докато секъл клони в района на лесопарка, а вторият – в момент на кражба на дърво с дължина 6 метра и диаметър 25 см. В дома на втория мъж са открити около половин кубик дърва за огрев без документ за произхода им и без контролна горска марка. Съставени са му пет акта – за нарушаване на Закона за горите, на общинските наредби и на Закона за българските лични документи. Мъжът е задържан в Районното управление „Полиция” за 24 часа.
В средата на март в Община Враца постъпиха множество сигнали за изсичане на дървета в лесопарка. В продължение на няколко дни общински служители правиха огледи, но нарушители не бяха открити, след което бе поискано съдействие от Районното управление „Полиция”. Патрули и пеши наряди от тогава правеха огледи в района. По време на такива огледи, със съдействието на служители на Регионалната дирекция по горите – Берковица, са заловени нарушителите. Община Враца изказва своята благодарност на началника на РУ „Полиция” Иван Иванов и служителите на полицията, на директора на „Горско стопанство” – Враца инж. Ивайло Ангелов и на служителите от Регионалната дирекция по горите – Берковица за оказаното съдействие. Проверките в района ще продължат.


Даниела Хитова,
гл. експерт „Връзки с обществеността”

Районна избирателна комисия – Враца

Централна избирателна комисия
________________________________________
РЕШЕНИЕ
№ 2302-НС
София, 27.03.2013
ОТНОСНО: назначаване на Районна избирателна комисия – Враца, област Враца, за изборите за народни представители на 12 май 2013 г.
Постъпило е писмо от областния управител на област Враца с вх. № 131-НС от 23 март 2013 г. на ЦИК. Към писмото са представени всички изискуеми документи, включително протокол за проведени консултации на 21 март 2013 г.
Не е постигнато съгласие между участниците в консултациите по отношение на позицията на заместник-председател.
Предвид изложеното и на основание чл.26, ал. 1, т. 5 във връзка с чл. 15, ал. 1 и 3, чл. 16, ал. 2 и 4, чл. 27, ал.5 и 10, чл. 28, § 6, т. 4 от ДР на Изборния кодекс и Решение № 2167-НС от 15март 2013 г. на ЦИК

Централната избирателна комисия
Р Е Ш И:

1. НАЗНАЧАВА Районна избирателна комисия - Враца, област Враца, в състав от 13 членове, както следва:

ПРЕДСЕДАТЕЛ: Ирина Йорданова Иванова
ЗАМ.-ПРЕДСЕДАТЕЛ: Цветомир Кирилов Кръстев
СЕКРЕТАР: Малинка Георгиева Михайлова
ЧЛЕНОВЕ: Лилия Цолова Василева
Петя Петкова Стефанова
Ирена Венциславова Илиева-Тодорова
Маргарит Марков Маждраков
Цветомила Иванова Харалампиева
Мария Петрова Генова
Силвия Николова Каменова
Виктория Валентинова Иванчева
Георги Иванов Петров
Владимир Петров Симеонов
2. Районната избирателна комисия встъпва в правомощията си на 28 март 2013 г.
Решението подлежи на обжалване пред Върховния административен съд чрез Централната избирателна комисия в 3-дневен срок от съобщаването му.

ПРЕДСЕДАТЕЛ: Красимира Медарова
СЕКРЕТАР:Севинч Солакова

Вечер на хумора и шегата



Клуб на дейците на културата – Враца и Регионална библиотека „Христо Ботев” организират Вечер на хумора и шегата.

Своите шеговити творчески напъни ще представят баш врачанинът Веско Лазаров, Цветан Дочев /Дедо Скръц/, зографинът на кратуни Иван Христов от Бистрец, д-р Димитър Цолов /Пияният бард/, Огнян Пищиков / Баце/, Валентина Панова, Анета Дилова, Емилия Ралчева, Стефчо Добрев и други.
Музикалните паузи ще бъдат наситени с изпълнения на Любо Гъдулката / Любомир Гешковски /.

Водещи на хумористичната проява са Дедо Скръц и Пияният бард.

Вечерта на хумора и шегата ще се проведе в читалнята на Регионална библиотека „Христо Ботев” на 1 април 2013 година от 17.30 часа.


УЧЕНИЦИ БЯХА „МЕНИДЖЪРИ ЗА ЕДИН ДЕН” В ОБЛАСТНА АДМИНИСТРАЦИЯ ВРАЦА


Днес, 28.03.2013 г. за единадесета поредна година Областна администрация-Враца е домакин на Националната инициатива „Мениджър за е дин ден“ 2013 под патронажа на г-н Росен Плевнелиев Президент на Република България. Инициативата се организира ежегодно от Фондация „Джуниър Ачийвмънт” на територията на цялата страна, а като работодатели участват държавни институции, частни национални и международни компании.
Шест млади „мениджъри“, ученици от 10 и 11 клас от СОУ „ Козма Тричков“ и СОУ „ Васил Кънчов“ се запознаха с работата на Областния управител на Област Враца и политическия кабинет, както и с дейностите извършвани от служителите в двете дирекции на администрацията. На младежите бе представена и дейността на Център за информация и административни услуги, Дирекция „Административен контрол, регионално развитие и държавна собственост“, отдел „Регионално развитие и планиране“, Счетоводство и „Връзки с обществеността“.
В края на работния ден младежите ще получат Сертификати за постижение, във връзка с участието им в Националната инициатива „Мениджър за е дин ден“ 2013.

Национално състезание по Информационни технологии - Благоевград 2013

За четвърта поредна година учениците от ПМГ „Акад. Иван Ценов” Враца се завърнаха с купи, много грамоти и награда за най-многоброен екип ученици от Националното състезание по Информационни технологии в Благоевград.
Учениците се представиха успешно във всички категории на надпреварата - от най-трудните („Интернет приложения” и „Уеб сайт 9-12 клас”) до масовите („Мултимедийни клипове 9-12 клас” и „Мултимедийни клипове 5-8 клас”).
Абсолютен фаворит сред учениците в България, занимаващи се с информационни технологии, стана единайсетокласникът Петър Василев. Той пребори конкуренцията в най-тежката категория - „Интернет приложения” и се класира на 1-во място. В категорията „Уеб сайт 9-12 клас” на 3-то място се класираха Анна Мария Кабакова и Екатерина Николова от 11 клас, а на 4-то място са техните съученички Мария Младенова и Моника Маринова. В категорията „Мултимедийни клипове” учениците работиха на място в деня на състезанието, по зададена тема и материали, за определено време. Според регламента от всички участници до защита на проектите пред специално жури се допускат най-добрите 20, които образуват „Топ 20 на състезанието“. В него при по-големите (9-12 клас) 8 от всичките 20 участници бяха от ПМГ - Враца. Най-малките представители на града ни в категорията „Мултимедийни клипове” - Виктория Георгиева и Александър Костов от 8 клас - също се явиха на защита и са на 6-то място.
Младите информатици от 8, 9, 10 и 11 класове бяха подкрепени за пореден път от Дом на науката и техниката Враца, за което всички те заедно с ръководителите изказват своята благодарност.

Трима ученици днес станаха част от екипа на Община Враца


Цветелин Цветков, Гергана Николова и Ангел Александров в днешния ден опознаха работата на общинската администрация във Враца. Възпитаниците на училищата „Васил Кънчов” и „Козма Тричков” бяха част от инициативата „Мениджър за един ден”, в която Община Враца участва за четвърта година. Цветелин Цветков влезе в екипа на зам.-кмета по устройство на територията инж. Николай Йорданов. Бъдещият мениджър се запозна с работата на дирекциите в ресора, с електронната деловодна система на администрацията и с процедурата, която се стартира при постъпването на сигнали от граждани. Гергана Николова, като част от екипа на зам.-кмета по европейско финансиране и обществени поръчки инж. Красимира Георгиева, участва в заседание на комисия по отваряне на ценови оферти за доставката на оборудване по водния цикъл. Ангел Александров за ден влезе в екипа на зам.-кмета по образование, култура, спорт и туризъм Красимир Богданов, и се запозна със спецификата на работата в тези ресори. В края на деня бъдещите мениджъри бяха единодушни, че гостуването им е било полезно и приятно. На кратка церемония те получиха своите сертификати за участие в инициативата. Заместник кметовете пожелаха на учениците успешна бизнес кариера.


Даниела Хитова,
гл. експерт „Връзки с обществеността”

Ученици заеха ключови позиции в АЕЦ “Козлодуй”


Дванадесетокласничката Бианка Трифонова имаше отговорната задача да бъде изпълнителен директор на АЕЦ “Козлодуй” днес, 28 март, в рамките на инициативата “Мениджър за един ден”. Ключови мениджърски постове в централата заеха още четирима ученици от 12 клас на СОУ “Св. св. Кирил и Методий” и трима от 11 клас на СОУ “Христо Ботев” в гр. Козлодуй.
Работният ден на участниците в инициативата започна с представянето им пред ръководството на АЕЦ. Изпълнителният директор Валентин Николов връчи договори за временно управление и длъжностни характеристики на бъдещите мениджъри.
Учениците се справиха успешно с предизвикателството да поемат за един ден функциите на ръководители в атомната електроцентрала. Освен поста на изпълнителния директор, младежите заеха позициите: административен главен секретар, директори на дирекциите “Икономика и финанси” и “Развитие и модернизации”, ръководители на управленията “Сигурност”, “Инвестиции” и “Персонал и учебно-тренировъчен център”, както и изпълнителен директор на дъщерното дружество на централата “АЕЦ Козлодуй – Нови мощности” ЕАД.
В рамките на деня бъдещите мениджъри се запознаха с редица управленски практики в АЕЦ, видяха как реално протича работата на съответните звена и в колко различни професионални направления дава възможност за реализация атомната електроцентрала. Те посетиха и командната и машинната зала на 1000-мегаватовия пети енергоблок, където научиха повече за процеса на електропроизводство. След това младежите решиха управленски казус, с което допълнително разшириха представите си за отговорностите на хората на ръководни позиции.
Атомната централа се включи за пети пореден път в проявата “Мениджър за един ден” и с участието си отново демонстрира ангажиментите си към младите хора в страната и към търсенето на ефективни форми на взаимодействие и градивно партньорство между бизнес и образование.


Крими хроника

На 27.03.2013г., в гр.Враца, надлеза срещу ул.”Хр.Ботев” катастрофират: лек автомобил „Пежо” управляван от В.Т./57г./ от гр.Враца и лек автомобил „Мицубиши” управляван от П.В./26г./ от гр.Враца Причини: навлизане в лентата за насрещно движение от водача В.Т. и употреба на алкохол - 0,92 промила/ от страна на водача П.В.
В с. Градешница катастрофират: лек автомобил „Субару” управляван от С.С./34г./ от гр. Монтана и товарен автомобил „Форд”, управляван от Я.К./36г./ от с. Лехчево. Причини: отнемане на предимство от водача С.С., който шофирал след употреба на алкохол- 0,70 промила.
След ОИМ за кражба на : китара, сокоизстисквачка , готварска печка на твърдо гориво, китеници, дрехи и други вещи, извършена за времето от месец октомври 2012г. до 15.03.13г., от къща в село Върбица е установено, че извършители са четирима мъже от същото село.
След ОИМ по сигнал за кражба на 20м. оградна мрежа, извършена на 15.03.2013г, от парцел в гр.Криводол е установено, че извършители на деянието са криминално проявените лица: В.Р./23г./ от с.Габровница;  И.И./27г./ и Б.И./22г./ от гр.Криводол.
На 12.03.2013г в РУП – Враца е постъпил сигнал от Х.К./33г./ от гр. Враца, който заявил, че за времето от 01.01.2013г. до 28.02.2013г., от служебната му карта за зареждане на автомобилно гориво, без неговото знание, неизвестно лице е извършило зареждания на гориво за около 4 000лв. След ОИМ е установено, че извършител на деянието е лицето И.К./30г./ от гр. Враца, криминално проявен, осъждан.
На 27.03.13г., в 18.30ч. с.Галатин е спрян за проверка лек автомобил ”Фолксваген” управляван С.С./54г./ от гр.Враца. Пробата за алкохол на водача е положителна- 1,63 промила.
На 27.03.13г., в РУП-Б.Слатина е получено съобщение от жител на с.Търнава ,който заявил, че на същата дата, за времето от 10.00ч. до 11.00ч., неизвестно лице откраднало 300 лева от стая в къщата му. След бързи ОИМ е установено, че извършител е К.П./38-годишна/ от същото село.
На 28.03.13г. в 01.55 ч., в РУП-Б.Слатина е получено съобщение, че гори лек автомобил „Хонда”, паркиран в двора на частен имот в село с.Алтимир. Причините и щетите са в процес на изясняване. Образувано е дознание.
На 27.03.2013г., в 18.20ч. в РУП-Козлодуй е получено съобщение за пожар в предната част на товарен автомобил „Опел”, паркиран в двор в гр.Козлодуй. Огънят е потушен от служители на РСПБЗН-Козлодуй.Причини и щети- в процес на изясняване. Образувано е дознание.
В РУП- Оряхово е получено съобщение от 77-годишна жена от гр.Оряхово, която заявила, че за времето от 26. 03. 2013г. до 27. 03. 2013г, от двора на къщата й, неизвестно лице е откраднало метални корнизи и железни пръти. След ОИМ е разкрит извършителят- М.П./19г./ от гр.Оряхово.
На 26.03.2013 г. в 02.05ч. в РУП-Оряхово е получено съобщение, че неизвестно лице направило опит да запали перде на прозорец в нобитаема къща. След ОИМ и ПСД е установено, че извършител е В.Н./30г./ от гр.Оряхово, който обитавал къщата, а опита за запалване извършил в нетрезво състояние.
На 27.03.2013г., в РУП-Роман е получено съобщение за разбита къща в село Кунино. При извършената проверка е установено, че за времето от 23.03.2013г. до 27.03.2013г. , неизвестно лице е разбило стъкло на прозорец, проникнало в жилището и откраднало ъглошлайф и бормашина.След ОИМ е установено, че кражбата е идвършена от криминално проявеното и осъждано за грабеж и кражби лице- В.Н./41г./ от с. Кунино.
За времето от 21:00 ч. на 27.03.2013г. до 05:00 ч. на 28.03.2013 г., на територията на селата Рогозен, Бързина, Михайлово, Крива бара, Бутан и Гложене е проведена специализирана полицейска операция с цел: предотвратяване, пресичане и разкриване на правонарушения, установяване и задържане на извършители на противоправни деяния, издирване и изземване на предмети и вещи обект или средство за извършване на престъпления, осигуряване на добър обществен ред и безопасност на движението. Проверени са: автомобили, питейни заведения , охранявани обекти, ,учебни заведения

Регионален говорител на МВР:
  Красимир Василев


Проектната компания „АЕЦ Козлодуй – Нови мощности“ ЕАД внесе в деловодството на МОСВ Задание за обхват и съдържание на доклада по ОВОС на инвестиционното предложение за изграждане на нова ядрена мощност от най-ново поколение на площадката на АЕЦ „Козлодуй“


На 27.03.2013г. проектната компания „АЕЦ Козлодуй – Нови мощности“ ЕАД внесе в деловодството на МОСВ Задание за обхват и съдържание на доклада по ОВОС на инвестиционното предложение за изграждане на нова ядрена мощност от най-ново поколение на площадката на АЕЦ „Козлодуй“.
Следвайки своята политика на информираност, прозрачност и публичност, „АЕЦ Козлодуй – Нови мощности“ ЕАД уведомява, че достигна до изключително важен етап от процедурата по ОВОС.
Процедурата по ОВОС ( оценка на въздействието върху околната среда) е част от превантивните мерки, които трябва да бъдат предприети за ограничаване и намаляване на вредните въздействия върху околната среда.
Изключително важен етап от процедурата е изработването на Задание за обхват и съдържание на доклада по ОВОС на инвестиционното предложение.
Заданието се разработва от екип от експерти и включва: физическо описание на инвестиционното предложение (ИП), схематично описание на производствения процес, вид и количество на очакваните емисии от вредни вещества, които ще бъдат генерирани по време на всички етапи от реализация на ИП, алтернативни методи и процедури за реализация на ИП, характеристики на околната среда в засегнатите от ИП райони, прогноза и значимост на очакваните въздействия.
Определянето на обхвата и съдържанието носи следните ползи:
Гарантира, че информацията за околната среда, въз основа на която ще се вземе решение по ОВОС, е достатъчна за изясняване на важните въздействия в резултат от строителството и експлоатацията на инвестиционното предложение, включително и по въпросите, от интерес на засегнатото население или отделни граждани;
Подпомага процеса на вземане на решения по ОВОС, като вниманието се насочва към важните проблеми и не се отделя излишно време за несъществените въпроси;
Осигурява балансирана информация за околната среда, която не е обременена от излишни данни;
Стимулира се провеждането в ранния етап на инвестиционното намерение на консултации между инвеститора и компетентните органи, свързани с опазването на околната среда, други заинтересовани държави и обществото като цяло по въпроси, свързани с проектирането, строителството и експлоатацията на инвестиционното предложение и евентуалното въздействие върху околната среда;
Подпомага ефективното планиране и управление на проучванията за околната среда;
Би могло да дава алтернативи или препоръки за изготвянето на такива за инвестиционното предложение, свързани с по-малко отрицателни въздействия върху околната среда и здравето на хората и да предлага смекчаващи мерки, с които инвеститорът трябва да се съобрази.
Намалява риска от забавяне, както на процеса на ОВОС, така и на инвестиционното намерение като цяло, в следствие на допълнителни искания на по-късен етап за повече информация след представяне на доклада за ОВОС с искане за вземане на решение за одобряване на по-нататъшното проектиране въз основа информацията за околната среда;
Намалява риска от неточности при прилагане на методите за оценка на въздействията (базови проучвания, прогнозиране и критерии за оценка) след предоставяне на информацията за околната среда.
Компетентният орган – МОСВ координира заданието и при необходимост дава инструкции за промени или изменения.


3D киноафиш


сряда, 27 март 2013 г.

Среща с Министъра на спорта

Днес в Министерсвото на младежта и спорта се проведе среща на ръководството с федерациите, чийто спортове не са в олимпийската програма. На срещата новоназначения министър на спорта Петър Стойчев очерта приоритетите на ведомството по развитието на спорта за времето до изборите.
Министър Стойчев в началото запозна участниците с оценката на министерството на финансите, че няма ясни критерий за определяне на домакинство на различните спортни мероприятия.
Първата задача на спортното ведомство е да изготви регистър на всички спортни обекти в България. Ще се направи всичко възможно да се акредитира изградената допинг-лаборатория. До два месеца ще се проведе национално проучване в България за това кой спорт обичат хората.
На последно място ще се определи всеки спортен обект в Бьлгария на какво ниво отговаря - за провеждане на тренировъчна дейност, за провеждане на турнири, Държавни първенства, Международни и свертовни първенства. От Враца на срещата присъства зам.председателя на федерацията по автомоделни спортове Огнян Филипов.

Ученици рисуваха, вдъхновени от проф. Цено Тодоров


 Сред оригинални портрети, натюрморти и пейзажи на видния български художник проф. Цено Тодоров премина поредният час от Общинската програма за патриотично възпитание във Враца. Урокът се проведе в една от изложбените зали на Регионалния исторически музей. Уредникът Христо Божков разказа на ученици от 12 клас на СОУ „Отец Паисий” и 5, 6 и 7 клас на СОУ „Никола Войводов” за живота и творчеството на видния врачанин. Той се е родил в скромно семейство, в което били на голяма почит възрожденските ценности и любовта към отечеството. С помощта на стипендия, отпусната му от неговия роднина и виден врачански благодетел Козма Тричков, Цено Тодоров бил записан и завършил рисувалното училище в София. Специализирал в Париж, обиколил Лондон, Амстердам и Хага, където се запознал с шедьоврите на големите творци на Европа, посетил Египет. След всяко пътуване той винаги се завръщал в любимата България, чиято природа и хора са го вдъхновили за знаменитите му творби. В експозицията можеха да се видят портрети на Иван Вазов, Трайчо Костов, на съпругата на художника и неговия син и автопортрет на Цено Тодоров. След края на лекторията младите художници, вдъхновени от творбите, трябваше да направят техни копия или рисунки в този стил. От картините им, направени с маслени, акварелни и темперти бои, ще бъде направена изложба при закриването на този сезон на патриотичната програма. Преди това врачанчетата ще се запознаят също с творчеството на още двама известни творци от Враца – Андрей Николов и Иван Фунев. „Нашата идея и желание е където и да учите и работи или живеете в България или по света, в сърцата си винаги да носите видните врачани” – каза зам.-кметът Красимир Богданов, който е и патрон на Общинската програма за патриотично възпитание.

Даниела Хитова,
гл. експерт „Връзки с обществеността”

Крими хроника


На 26.03.2013г., в 19:25ч., на бензиностанция „Лукойл” в гр.Враца ,бул. ”В.Кънчов”, служители на РУП- Враца са извършили претърсване на два товарни автомобила - „Пежо Боксер” и „Форд Транзит”, за които е получен сигнал, че претоварват вещи и предмети. Установени са лицата: Б.П./31г./ от Враца, криминално проявен за палеж и осъждан за управление на МПС след употреба на алкохол над 1,2 промила; К.Г./39г./ от гр.Враца, криминално проявен за кражба на части и вещи от МПС и ПЗО; Г.П./27г./ от гр.Сливен; И.Р./29г./ от грливен. Четирите лица и автомобилите са приведени в РУ”Полиция”-Враца, където при последвало претърсване в двата товарни автомобила са намерени и иззети части и вещи от МПС:
заден капак за лек автомобил „БМВ Х 5”
5 скоростни кутии със заличени серийни номера и премахнати стикери
задна броня за лек автомобил „БМВ Х 5”:
стоп за лек автомобил „БМВ Х 5”:
допълнителен заден капак за лек автомобил „БМВ Х 5” със заличен / замазан с боя сериен номер/
допълнителен заден капак за лек автомобил „БМВ Х 5”
задна дясна четвърт за лек автомобил „БМВ Х 5”:
заден капак комплект със стъкло с емблемата на БМВ Х 5.
След справка е установено, че автомобила „BMW Х 5” чийто идентификационни номера са на намерените части и детайли, е обявен за издирване от 06.02.2012г., откъдето е бил откраднат. Лицата са задържани за срок от 24 часа. Образувано е дознание.
Пак на 26.03.2013г., за времето от 10:00ч. до 12:00ч. и от 22:00ч. до 24:00ч. в гр.Мездра е проведена специализирана операция: „Противодействие на престъпленията свързани с разпространението наркотични вещества в близост до училищни райони”, както и за обезпечаване сигурността на децата в учебните и детски заведения, на обществени места, ограничаване на престъпленията, свързани с наркотични вещества спрямо малолетни и непълнолетни лица. Извършени са проверки на четири питейни и увеселителни заведения, обход и проверка на районите около и в дворовете на 5 училища, една игрална зала, градския парк, алеите на ул.”Ал.Стамболийски” и ул.”Индустриална”. Установени са 32 ученици от различните училища, които не са били в учебни часове по различни причини. Не са констатирани нарушения на режима на присъствие на деца в заведения, съобразно общинските разпоредби.
Около 07:30ч. в с.Борован, влекач „ДАФ” блъснал стена на магазин за дрехи на ул.”Сл.Ценов”. Водачът на автомобила е изпробван за алкохол, пробата е отрицателна. Образувано е дознание.
В 03:50ч. в РУП-Мездра е получено съобщение за разбито стъкло на входна врата на хранителен магазин в гр.Мездра, ул.”Оборище”, откъдето неизвестно лице откраднало бутилка с вино. След бързи ОИМ е задържан извършителят- В.В./37г./ от гр.Своге.
На 27.03.2013г., в 00:40ч. в РУП Мездра е постъпил сигнал, че е задействана аларма за прекъснат далекосъобщителен кабел по трасето с.Люти брод- с.Черепиш, с.Зверино-с. Елисейна. След бърза реакция на полицейските служители в района е установен лек автомобил „Рено”, в който имало трима мъже от с.Лакатник. При извършения оглед е установено, че на около 5-6 метра от автомобила са изкопани две дупки в земята, а в шахта са прерязани съобщителните кабели. Лицата са задържани в РУП Мездра. Образувано е дознание.
На 15.03.2013г., в РУП-Враца е постъпил сигнал, че от учебна работилница в двора на бившето СПТУ „А.Иванов”-Враца, неизвестни лица са извършили кражба на две ламаринени платна-3/2 м., ножица за рязане на метал, ръчна количка, около 300 кг. П-образен профил с различен размер и дължина. След ОИМ е установено, че извършители са криминално проявените и осъждани лица: К.В./22г./ и К.М./20г./ от гр. Враца.
На 26.03.2013г., в 21.15 ч. в с.Елисейна е спрян за проверка лек автомобил „Нисан” управляван от И.М./49г./ от с.Лакатник.Пробата за алкохол е положителна- 2,96 промила.
На 25.03.13г., в 16:40ч. в РУП - Козлодуй е подаден сигнал от жител на гр.Козлодуй, който заявил, че неизвестно лице е откраднало чантата му ,която била оставена на стелаж в магазин. След ОИМ е установено, че извършител е лицето С.С./46г./ от гр. Козлодуй.
В 23:15ч. при полицейска проверка в къща в село с.Гложене е установено, че лицето Д.Д./45г./ обгаряло кабели с различна дължина и сечение, за не е дал адекватно обяснение относно произхода им. В стопанска постройка намираща се в гореспоменатия имот са намерени и иззети 580 кг. кабели с различна дължина, тип и сечение, газова горелка, газова бутилка и брадва.  
На 26.03.13г., в 13.25 часа на служебен телефон в ПМГ „Акад.Иван Ценов” гр.Враца е получен анонимен сигнал, че в сградата на училището има поставена бомба. Извършена е проверка в сградата. Съставен е констативен протокол, който е подписан от ръководството на училището и занятията са продължили.
Регионален говорител на МВР:
  Красимир Василев


Община Враца отново участва в инициативата „Мениджър за един ден”


 За четвърта поредна година Община Враца се включва в националната инициатива „Мениджър за един ден” на фоиндация „Джуниър Ачийвмънт България”. На 28 март експерти от администрацията ще обучават трима ученици – двама от СОУ „Козма Тричков” и един от СОУ „Васил Кънчов”. Те ще запознаят младежите със структурата и дейността на общинската управа. „Мениджър за един ден” е сред най-популярните инициативи, свързани с младите хора в България.

Даниела Хитова,
гл. експерт „Връзки с обществеността”

вторник, 26 март 2013 г.

Oпредеят пожароопасен сезон за 2013 година

Със своя Заповед № РД-18-КАК 9 / 26.03.2013 г. Областният управител на област Враца определи пожароопасен сезон за 2013 г., обхващащ периода от 01.04.2013 г. до 31.10.2013 г.
  По време на същия се забранява паленето на открит огън и извършването на огневи дейности на разстояние по-малко от 100 м от границите на горските територии.
Заповедта е сведена до знанието на Кметовете на общини в област Враца, Регионална дирекция по горите – Берковица и ОУ „ПБЗН“ – Враца.

Екоконкурс

МОСВ ОРГАНИЗИРА КОНКУРС ЗА ДЕЦА И ЮНОШИ НА ВЪЗРАСТ ОТ 7 ДО
18 ГОДИНИ
ЗА РИСУНКА, РАЗКАЗ И ПРЕДМЕТ, ИЗРАБОТЕН ОТ РЕЦИКЛИРАНИ МАТЕРИАЛИ

За трета поредна година Министерство на околната среда и водите организира конкурс за деца „Обичам природата и аз участвам”.
Конкурсът се провежда от 25 март до 31 май 2013 г. и в него могат да участват деца и юноши на възраст от 7 до 18 години. Конкурсът е в следните категории:
  • Рисунка
  • Разказ
  • Предмет, изработен от рециклирани материали
Всеки участник може да изпрати до три свои творби за всяка от категориите, които да показват отношение и грижа към природата.
Всяко произведение трябва да съдържа информация за имената на участника, адрес и телефон за обратна връзка. Всички творби трябва да бъдат изпратени по местоживеене на участниците, в срок до 31 май 2013 година, до регионалните структури на министерството – регионалните инспекции по околната среда и водите, басейновите дирекции и дирекциите на националните паркове. По-долу може да видите техните адреси. Всяка инспекция ще номинира по десет произведения за общонационално оценяване от комисия в състав от петима членове.
Награди:
  • Спечелилите първо място във всяка от трите категории ще получат айпад;
  • Спечелилите второ място във всяка от категориите – айфон;
  • Спечелилите трето място във всяка от категориите – дигитална камера.
Природата - това сме ние и отношението и грижата към нея е отношение към самите нас. Всеки е значим и заслужава да живее, учи и работи в чиста и здравословна среда и това е отговорност на цялото ни общество.
Адресът, на който можете да изпращате предложенията е: riosv_vr@m-real.net
Пожелаваме на всички участници успех!


Крими хроника

На 25.03.13г., в 23:05ч. в гр.Враца, при проверка на лек автомобил “Рено управляван от Ц.Н./35г./ от гр. Враца е установено, че водача е употребил алкохол- 1,26 промила. По случая в РУП -Враца е образувано БП.
След ОИМ и ПСД за кражби на общо 21 кокошки и едно агне, извършени от четири домакинства в село Соколаре, е установено, че извършители са двама жители на същото село, на възраст 15 г. и 17г.
На 25.03.2013 г., в 19:15ч. в гр.Враца, бел. Хр.Ботев”, лек автомобил „Мерцедесуправляван от Т.Т./49г./ блъснал на пешеходна пътека две 12-годишни момичета. Децата са прегледани в болница и освободени. Пробата за алкохол е отрицателна.

Регионален говорител на МВР:
  Красимир Василев


Бурни аплодисменти за участниците в концерта „Различното твори чудеса”


На Благовещение във Враца се състоя концерт „Различното твори чудеса”. Негови съорганизатори бяха фондация „Старт”, Община Враца и БНТ. Домакин на събитието бе кметът инж. Николай Иванов. „Тазвечершният концерт е начинът едни прекрасни млади и талантливи личности да покажат, че физиката не е преграда пред духа и музиката е в сърцата им. Тяхното присъствие и волята им доказват, че могат не само да пеят или свирят, но и че са равни с всички останали, че са наши таланти. Използвам хубавия повод да поздравя фондация „Старт” за организирания концерт, с който се поставя началото на подбора на участниците в Международния музикален фестивал на хора с увреждания „Надмощие на духа” и да пожелая на всички добро класиране и нови успехи в творческата им реализация!” – каза в приветствието си в началото на концерта кметът. На сцената своя талант показаха виртуозни пианисти, оперни певци, изпълнители на фолклор и съвременна музика. Сред тях бяха и талантите от Враца Полина Велчова и Десислав Ценов. Съмишленици на идеята и участници в празника на духа бяха също врачанските състави модерен балет „Вива”, танцов състав „Хемус” и вокална група „Магия”, и дългогодишните приятели на инициативата Хайгашот Агасян, Искрен Пецов и Джина Иванова. Концертът продължи два часа и бе аплодиран от публиката през цялото време.
Даниела Хитова,
гл. експерт „Връзки с обществеността”
Снимка Община Враца

Филмова лектория разкрива тайни

Днес,  26 март - от 11.45 чв Природо-защитен център  "Натура"  във Враца ще се състои филмова лектория на археолозите Нарцис Торбов и Александра Петрова - "Тайните на тракийските съкровища и новите разкопки в местността "Градище".

понеделник, 25 март 2013 г.

Обсъждат идеи за Ботевите дни



Много нови идеи за Ботевите дни бяха дадени и обсъдени по време на второто заседание на Ботевския организационен комитет, председателстван от кмета на Враца инж. Николай Иванов. Преди началото на разискванията, на участниците бе раздаден работен вариант на календара с културните прояви за второюнските тържества, в който бяха отразени всички предложения, направени до този момент. Сред новите идеи бе предложението на кметския екип всяка вечер от 27 май до 2 юни да има общоградски концерт на открито, в който да участват гостуващи и местни музикални и танцови състави, врачанската симфониетата и духовият оркестър към Читалище „Развитие”. Общинската съветничка Радка Колева инициира издаването на албум с всички паметници в община Враца, с техни снимки и кратка история на събитията, с които са свързани. Участниците разгледаха и проектите на художника Тодор Митов за афиш и рекламни материали на „Ботеви дни` 2013”. Крайният срок, в който ще могат да се правят предложения по съдържанието на културния календар е 5 април, а следващото заседание на Ботевския организационен комитет е на 15 април.


Даниела Хитова,
гл. експерт „Връзки с обществеността”

В ПОДГОТОВКА ЗА ПАРТНЬОРСКАТА ПРОВЕРКА НА WANO 2013



С работна среща и обучение на 25 март, в АЕЦ “Козлодуй” започна предварителното посещение на представители на Московския център на Световната асоциация на ядрените оператори (WANO – МЦ). Срещата бе открита от Валентин Николов – изпълнителен директор на “АЕЦ Козлодуй” ЕАД.
Визитата е част от подготовката за партньорската проверка на WANO – МЦ, която ще се проведе на 5 и 6 блок на българската атомна централа в края на 2013 г. Екипът на Световната асоциация е ръководен от Янош Тот – началник на отдел “Безопасност” в АЕЦ “Пакш” – Унгария, и включва също Анатолий Зинченко – ръководител на програмата за партньорски проверки във WANO – МЦ, и Генадий Отченашев – съветник към Московския център.
Представителите на мениджърския екип на АЕЦ “Козлодуй” и ръководителите на областите, в които ще се извърши партньорската проверка, бяха запознати от експертите от WANO – МЦ с методологията на нейното провеждане.
По време на посещението, което ще продължи до 28 март, експертите на Московския център ще извършат обход в централата и ще проведат наблюдения, свързани с две от проверяваните области – “Ремонт” и “Обучение на персонала”.
–––––––––––––––––––––––––––––––––––––––
Програмата за партньорски проверки на Световната асоциация на ядрените оператори е най-важното средство за постигането на нейната мисия – да работи за повишаването на безопасността и надеждността при експлоатация на ядрени централи чрез обмен на информация и насърчаване на комуникацията между членовете на организацията.
Целта на планираната в края на 2013 г. проверка на 5 и 6 енергоблок на АЕЦ “Козлодуй” е екип на WANO, съставен от водещи експерти в различни сфери, да определи областите, където могат да се направят още подобрения за повишаване на безопасността и надеждността, както и силните страни в работата на българската АЕЦ, които могат да бъдат полезни за други атомни централи по свет

Крими хроника


На 24.03.2013г., на територията на  РУП-Мездра  е  проведена СПО по метода ”широкообхватен контрол”. Проверени са   11 МПС и  11 лица. Констатирани са 9 нарушения по ЗДвП.
На  24.03.2013г,.в 08.20 ч. в РУП Оряхово е получено съобщение,  че от автобус „Мерцедес” паркиран на улица  в гр. Оряхово, неизвестно лице  е откраднало около  150 литра дизелово гориво, като за целта разбило ключалката на резервоара.
         На 25.03.13г., в 03.21ч. в РУП-Враца е получено,че на бул. „Васил Кънчов”, неизвестно лице е заляло с течност и подпалило  лек автомобил „Мерцедес С 220”. Изгорели са двигателния отсек и  декоративна решетка. Образувано   е дознание.
На 24.03.2013г.,  16:25ч. в РУП-Козлодуй е извършена проверка  на лек автомобил „Хонда”,  управляван от Н.С./47г./  от гр. Козлодуй. Пробата  за алкохол на водача е положителна- 4,04 промила. Образувано  е БП.
В 22.50ч в с. Камено поле е извършена проверка на лек автомобил „Audi”, управляван от  Х.Д./28г./ от гр.Бяла Слатина. Пробата  за  алкохол е положителна-  2,84 промила. 
Регионален говорител на МВР:
Красимир Василев